Introduktion til økologien principper og værdier

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Introduktion til økologien principper og værdier"

Transkript

1 Introduktion til økologien principper og værdier Økologisk fødevareproduktion handler om at skabe en bæredygtig landbrugs- og fødevareproduktion, hvor man tager særlige hensyn til miljø, natur og dyrevelfærd. Den økologiske tankegang Ordet økologi stammer oprindelig fra græsk og betyder frit oversat læren om naturens husholdning. Det er en grundlæggende målsætning i den økologiske produktion at holde hus med næringsstoffer og i størst mulig omfang undgå tab af næringsstoffer. Det sker ved at sikre en god og sund balance mellem det, der tilføres og det, der føres fra produktionen. Målet er at skabe et samlet system for en bæredygtig, helhedsorienteret landbrugs- og fødevareproduktion, hvor man tager særlige hensyn til miljø, natur og dyrevelfærd. Det betyder, at man i den økologiske produktion tænker over den effekt, ens landbrug og dyrkningspraksis har på bedriftens jord, på afgrøderne og dyrene, men også på påvirkningen af både lokalsamfund og det lokale og globale miljø. I husdyrholdet lægger man i det økologiske landbrug stor vægt på, at husdyr skal leve under forhold, der er i overensstemmelse med deres naturlige adfærd og behov. Fx skal økologiske køer have mulighed for at komme på græs, økologiske svin skal kunne rode i jorden og bade i mudder, og økologiske høns skal have adgang til udearealer, hvor de kan søge efter føde. en forsigtighedsbetragtning på de ting, man foretager sig. Det gør man ud fra en tanke om, at naturen er kompleks, og det kan være svært at overskue konsekvenserne af de måder, vi mennesker påvirker miljøet på. Derfor er det for eksempel ikke tilladt at bruge genmodificerede planter og organismer (GMO) i det økologiske jordbrug. I forarbejdningen af økologiske produkter er der fokus på at lave en så skånsom forarbejdning som muligt med brug af færrest mulige tilsætningsstoffer. Økologisk produktion er kendetegnet ved: Fokus på at bevare og forbedre jordens frugtbarhed Kunstgødning og pesticider bruges ikke Husdyrene skal have mulighed for at udøve deres naturlige adfærd Husdyrene har god plads i staldene Husdyr skal kunne komme ud i det fri på græsmarker, i hønsegårde mv. Centralt i den økologiske tankegang er, at man anlægger Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

2 En række indgreb på husdyr er ikke tilladt, fx klipning af haler hos grise og trimning af næb hos høns Meget restriktive regler for brug af medicin til husdyr Genmodificerede planter og mikroorganismer (GMO) anvendes ikke Brug af færrest mulige tilsætningsstoffer ved forarbejdning af økologiske fødevarer Økologisk planteavl Planteproduktionen er jordbrugets base. Her produceres de vegetabilske fødevarer og alt det foder, der skal bruges i husdyrproduktionen. For at sikre en god og sund planteproduktion, er det helt afgørende, at planterne kan få adgang til de næringsstoffer, de behøver, og at de ikke presses af ukrudt, skadedyr og plantesygdomme. I økologien må man ikke bruge kunstgødning, og mængden af næringsstoffer, man må tilføre, er begrænset i forhold til det øvrige landbrug. Ukrudt, sygdomme og skadedyr må ikke bekæmpes med traditionelle kemiske sprøjtemidler. Derfor må økologer tænke anderledes. De økologiske principper Økologisk jordbrug er bygget op omkring en række principper, der på verdensplan skal inspirere til at få udviklet den bedste produktionspraksis. Retfærdighedsprincippet Økologisk jordbrug bygger på forhold, der sikrer retfærdighed med hensyn til det fælles miljø og livsmuligheder for både mennesker og dyr - både nu og i fremtiden. Det betyder bl.a. at dyr skal tilbydes forhold og livsmuligheder, der er i overensstemmelse med deres fysiologi, naturlige adfærd, og som sikrer dem god trivsel. Sundhedsprincippet Økologisk jordbrug arbejder for at opretholde og forbedre jordens, planternes, dyrenes, menneskenes og planetens sundhed. For at sikre den bedste sundhed, vil man i økologien undlade at bruge pesticider og begrænse brugen af medicin og tilsætningsstoffer mest muligt. Økologiprincippet Økologisk jordbrug bygger på de levende økologiske systemer og naturlige kredsløb. Genbrug og recirkulering er højt prioriteret, og sparsomme ressourcer, der tilføres udefra, begrænses mest muligt. Derfor bruger økologerne f.eks. ikke kunstgødning. Forsigtighedsprincippet Økologisk jordbrug bør drives på en forsigtig og ansvarlig måde for at tage vare på miljøet og beskytte nuværende og fremtidige generationers sundhed og trivsel. Derfor undgår man at anvende risikofyldte input i produktionen, eller teknologier der kan have uforudsigelige konsekvenser som f.eks. genteknologi. De økologiske principper og de regler, der knyttes hertil, har stor betydning for landmandens handlemuligheder. Hensynene til dyr og miljø gør, at produktionen ikke kan være så intensiv, og at landmandens udbytter bliver mindre. Derfor bliver økologiske produkter ofte dyrere end konventionelle produkter. Du kan læse mere om de økologiske principper her.

3 Mange af økologens udfordringer kan løses ved hjælp af et varieret sædskifte. Det betyder, at der dyrkes mange forskellige afgrøder, og at der ofte varieres mellem afgrøderne på de enkelte marker. Gødningsforsyning Selve jorden er den vigtigste ressource på det økologiske landbrug, og økologen arbejder hele tiden på at bevare jordens frugtbarhed og sikre biologisk aktivitet, der giver en rig og levende jord. Insekter og mikroorganismer som f.eks. regnorme, svampe og bakterier er helt afgørende for at kunne nedbryde organisk materiale i jorden og dermed frigive næringsstofferne til planterne. For at fodre jordens mikroliv og for at opbygge kulstof og humus i jorden, er det afgørende, at planterester og organisk gødning nedmuldes i jorden. Figur 1. I det økologiske landbrug skal dyrkningen af jorden virke i samspil med det omgivende miljø, så det påvirker omgivelserne mindst muligt og beskytter levesteder for vilde planter og dyr bedst muligt. Balance, mangfoldighed og alsidighed er vigtige begreber i det økologiske jordbrug. Økologernes gødning er oftest husdyrgødning, men det kan også være grøngødning eller f.eks. restprodukter fra fødevareproduktionen eller kildesorteret husholdningsaffald, der på sigt gerne skulle give et større gødningsbidrag til landbrugsproduktionen. Gennem sædskiftet tilføres også næringsstoffer og kulstof til jorden. Kvælstof, der er et helt afgørende næringsstof for planterne, kan tilføres jorden ved hjælp af kvælstoffikserende bælgplanter, der gennem bakterier kan omdanne luftens kvælstof til plantenæring. Det er f.eks. ærter, hestebønner og kløvergræs. Figur 2. Kløver er motoren i det økologiske sædskifte. Den kvælstoffikserende plante omdanner luftens kvælstof til andre former, som planterne kan optage. Ukrudt og skadedyr Udbyttet i en mark kan blive alvorligt reduceret, hvis ikke ukrudt og skadegørere som bakterier og svampe kan kontrolleres. I det konventionelle landbrug kan landmanden håndtere udfordringerne ved at anvende Figur 3. Husdyrgødning er økologernes primære gødningskilde.

4 kemiske sprøjtemidler. Det er forbudt i økologien. Mængden af ukrudt kan til dels holdes nede ved hjælp af et velgennemtænkt sædskifte. Dvs. at landmanden varierer mellem afgrøder, der på den ene eller anden måde kan udkonkurrere specifikke ukrudtsplanter. Ellers bekæmpes ukrudt mekanisk med ukrudtsharver og strigler, eller med GPS-styrede lugerobotter, der vinder større og større indpas i især grønsagsproduktionen. Skadedyr bekæmpes som udgangspunkt forebyggende gennem sædskiftet. De enkelte plantearter har særlige udfordringer, når det kommer til sygdomme og skadedyr, og derfor er marker, så et års skadedyr ikke får mulighed for at styrke sig i den efterfølgende dyrkningssæson. Biologisk bekæmpelse er også meget anvendt i økologien. Enten ved at sikre gode vilkår for fugle og andre af skadedyrenes naturlige fjender, eller ved, som i væksthuse, at indsætte hjælpe-insekter der lever af de skadedyr, der ellers kunne reducere udbytterne. Økologer kan i særlige kritiske tilfælde få lov til at anvende enkelte naturlige midler til at bekæmpe skadedyr med. Det kan f.eks. være særlige planteudtræk, planteolier eller sæbe. det væsentligt at skifte rundt mellem afgrøder og Figur 4. GPS-styrede lugerobotter benyttes i stigende omfang i den økologiske grøntsagsproduktion.

5 Udbytter De begrænsede input i planteproduktionen vil, næsten uanset hvor dygtig landmanden er, resultere i et lavere udbytte end i den intensive konventionelle produktion. Således viser internationale undersøgelser at udbyttet i økologiske marker i gennemsnit ligger pct. lavere end udbyttet i konventionelt dyrkede afgrøder. For havre, rug og grovfoder ligger de økologiske udbytter tæt på konventionelle udbytter, mens de økologiske udbytter for raps, hvede og byg ligger markant under udbytter for konventionelle marker. Derfor forskes der i erhvervet intensivt i, hvordan man kan øge de økologiske udbytter uden at gå på kompromis med de økologiske principper og værdier. Som det fremgår af Figur 5, har mange faktorer indflydelse på udbyttet - både hvad angår kvalitet og kvantitet. Læs mere her. De økologiske produkter ender altså med at blive dyrere, fordi øko-landmanden høster mindre pr. hektar som følge af, at der ikke kan bruges de samme hjælpemidler som f.eks. kunstgødning og pesticider, som de økologiske landmænd kan. Figur 5. Der er mange faktorer, der har en indflydelse på økologens udbytte. Økologisk husdyrhold Generelt er der færre produktionsdyr per hektar tilknyttet landbrugsjord på de økologiske bedrifter. Det er fordi, man ønsker at sikre bedst mulig harmoni mellem den gødning, som dyrene producerer, og de arealer gødningen skal udbringes på. Af hensyn til dyrenes velfærd skal de økologiske dyr også tilbydes mere plads i staldene end konventionelle dyr. De økologiske dyr skal kunne udøve deres naturlige adfærd. Derfor skal dyrene have permanent adgang til udearealer og fortrinsvis til græsningsarealer.

6 Foder Foderet skal være økologisk og skal hovedsagelig komme fra den bedrift, hvor dyrene holdes, eller andre økologiske bedrifter i samme område. Det kan være med til at påvirke økologiudviklingen i lokalsamfundet. Dyrene må ikke få GMO-foder, og så skal de altid have adgang til grovfoder. Grovfoder er afgrøder, der anvendes som foder uden at være særligt bearbejdede, og som oftest dyrkes på egen bedrift. Det er typisk frisk eller ensileret græs og majs, hø eller hele planter af f.eks. byg eller hvede. Grovfoder er sundt, og samtidig holder det dyrene beskæftiget i lang tid, så de ikke bliver rastløse og kommer op at slås. Avl og medicinering Økologisk husdyravl skal være baseret på naturlige metoder. Det betyder, at f.eks. brug af kloning eller genmodificerede dyrearter eller avlsmateriale ikke er tilladt. De fleste økologiske landmænd får insemineret deres dyr i forbindelse med avlen for at sikre en forudsigelig og effektiv produktion. Der må ikke bruges hormoner og lignende stoffer til synkronisering af brunstperioder. Ved valg af racer skal der tages hensyn til dyrenes evne til at tilpasse sig stedets betingelser, deres levedygtighed og deres modstandsdygtighed over for sygdomme. Økologiske dyr må ikke behandles forebyggende med medicin, men de må gerne vaccineres efter aftale med dyrlæge. Hvis dyrene bliver syge, skal de tilses af en dyrlæge og behandles medicinsk, når det er nødvendigt. Når et økologisk dyr er blevet behandlet med medicin, er tilbageholdelsestiden den dobbelte af den tid, der gælder for konventionelle dyr. Bruger dyrlægen eksempelvis et præparat med en normal tilbageholdelsestid for mælk på 6 dage, er den økologiske tilbageholdelsestid for mælk 12 dage. Figur 6. I det økologiske husdyrhold er det vigtigt, at dyrene har mulighed for at udøve deres naturlige adfærd.

7 Forarbejdede økologiske fødevarer I forarbejdningen af økologiske produkter er der fokus på at lave en så skånsom forarbejdning som muligt, med brug af færrest mulige tilsætningsstoffer. Når produkterne forlader stalddøren, sker den videre forarbejdning også efter særlige økologiske regler. I reglerne for forarbejdning af økologiske fødevarer videreføres de økologiske tanker om naturlighed og forsigtighed. Man lægger vægt på en skånsom forarbejdning med brug af færrest mulige tilsætningsstoffer. Reglerne er beskrevet i Fødevarestyrelsens vejledning om økologiske fødevarer. Figur 7. I forarbejdningen af økologiske råvarer lægger man vægt på en skånsom forarbejdning med brug af færrest mulige tilsætningsstoffer. Forarbejdning af økologiske fødevarer er kendetegnet ved: Økologiske fødevarer indeholder kun få tilsætningsstoffer. Kun cirka 50 ud af de knap 400 tilladte tilsætningsstoffer (Enumre) i EU er tilladte i økologiske produkter. Der må for eksempel ikke bruges kunstige farvestoffer eller sødemidler i økologiske fødevarer. Der bruges ikke nitrit i forarbejdningen i økologiske kødprodukter i Danmark. Nitrit virker konserverende og er med til at fastholde kødpålægs røde farve. Ifølge i EU er det tilladt at bruge nitrit i den økologiske fødevareproduktion, men danske producenter er enige om ikke at anvende nitrit. Bakteriedræbende bestråling af økologiske fødevarer er ikke tilladt. Økologiske fødevarer må ikke indeholde gensplejsede ingredienser eller ingredienser, der er fremstillet ved hjælp af gensplejsning. Økologiske fødevarer skal behandles så skånsomt som muligt. Derfor er økologisk mælk typisk ikke homogeniseret selvom det er tilladt, og man tilstræber at behandle fødevarerne så forsigtigt som muligt med henblik på at få de mest naturlige produkter. I virksomheder, der forarbejder både økologiske og ikke-økologiske varer, skal tilberedningen holdes adskilt i enten tid eller rum. På større virksomheder har man typisk særskilte rum til forarbejdning af økologiske produkter. I mindre virksomheder, som for eksempel hos bageren, håndterer man kravet ved først at bage det økologiske brød, for derefter at gøre udstyret rent og bage det konventionelle brød. Som udgangspunkt skal alle ingredienser i økologiske produkter være af økologisk oprindelse. Det kan dog stadig være svært at få alle tænkelige råvarer økologisk produceret. Det gælder for eksempel krydderier. Derfor må økologiske produkter indeholde op til fem pct. ikke-økologiske ingredienser. Af varedeklarationen skal det tydeligt fremgå, hvilke råvarer der er økologiske og ikke-økologiske. Kilder: Landbrug & Fødvarer, Økologiens ØBC, 2014 Fødevarestyrelsen, Vejledning om økologiske fødevarer, 2015 NaturErhvervsstyrelsen, Vejledning om økologisk jordbrug, 2015 Landbrugsinfo.dk ; Er du tilfreds med dine udbytter? 2012

8 Regler og kontrol i økologisk produktion Regler og vejledninger De økologiske regler, der gælder i Danmark, er de samme regler, som gælder i andre EU-lande. EU s økologiforordninger om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter indeholder økologiske regler for både husdyrproduktionen og for driften af marken samt krav til, hvordan man må markedsføre de økologiske produkter. Dertil kommer en særlig dansk økologilov. Lovgivningen udmønter sig i en række bekendtgørelser og vejledninger, der nærmere beskriver regler og retningslinjer for økologisk jordbrugsproduktion og forarbejdning af økologiske fødevarer. Danske landmænd, virksomheder og brancheorganisationer har inden for kvæghold og svineproduktion frivilligt indført nogle regler, der er strammere end EU-reglerne. Et eksempel fra brancheaftalen for svin er, at smågrise i Danmark skal have modermælk i mindst 49 dage, mens EU-reglen siger mindst 40 dage. Og i kvægbranchen er man for eksempel blevet enige om, at det ikke er tilladt at eksportere kalve, der er under tre måneder gamle, selv om EU-reglerne tillader det. Vejledninger Som økologisk landmand skal man følge reglerne for økologisk produktion, som står beskrevet i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Vejledningen beskriver de regler, der gælder for økologisk produktion på jordbrugsbedrifter. Betegnelsen "jordbrug" dækker primærbedrifter, hvor der fx drives landbrug, gartneri eller juletræsproduktion. Du kan finde den nyeste vejledning her. Økologikonsulenter hjælper og rådgiver den økologiske landmand om, hvordan reglerne skal omsættes til praksis. Hvis man forarbejder og sælger økologiske fødevarer, skal man følge reglerne i Vejledning om økologiske fødevarer. Vejledningen fortæller om reglerne for fremstilling og markedsføring af økologiske fødevarer - og den tilhørende kontrol. Se vejledningen her. Udover den særlige økologilovgivning er alle, der producerer, forarbejder og forhandler økologiske fødevarer, først og fremmest underlagt den almindelige landbrugs- og fødevarelovgivning. Kontrol forbrugertillid For at sikre forbrugernes tillid til økologiske produkter foregår der en gennemgribende kontrol i alle led af produktionen af økologiske fødevarer fra jord til bord. 98 pct. af befolkningen kender det røde Ø-mærke, og der er stor troværdighed forbundet med mærket. Statskontrol Statslige kontrollører fra Fødevareministeriet kontroller, at den økologiske produktion i Danmark foregår efter reglerne. Mindst én gang om året kommer de på kontrolbesøg på alle Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

9 økologiske landbrug og på alle økologiske fødevarevirksomheder. Her tjekker kontrollørerne, at alle regler bliver overholdt. Ud over det faste årlige kontrolbesøg udtages der hvert år gårde og virksomheder til at få ekstra, uanmeldte kontroller. Det kan dels være tilfældige stikprøvekontroller og dels risikobaserede kontroller, hvor stederne udvælges ud fra nogle bestemte parametre. Kontrol i andre lande I de fleste andre EU-lande er det ikke staten, som står for selve økologikontrollen, men private kontrolorganer, der udfører kontrollen. Det er dog altid staten, der har ansvaret for, at der udføres en tilfredsstillende kontrol. Økologimærker Siden 1987 har staten stået for økologikontrollen i Danmark. Men det var først i 1990, at Fødevareministeriet lancerede det røde Ø-mærke. Ø-mærket mødte i begyndelsen modstand fra bl.a. Coop, som hellere ville bruge deres eget økologimærke. Men i løbet af nogle år slog Ø-mærket rødder og vandt danskernes tillid. Ø-mærket indikerer, at den danske stat har kontrolleret produktionen eller det færdige produkt. I 2010 krævede EU, at alle økologiske fødevarer, der er lavet i EU, skal være mærket med EU s grønne økologilogo. Til gengæld er det frivilligt, om man vil sætte et nationalt mærke som det danske Ø-mærke på sine varer.

10 Portræt: Sådan foregår et kontrolbesøg Mindst én gang om året får økologiske landmænd besøg af en økologikontrollør. Johanne Strømberg er én dem. Hun ser de økologiske landbrug efter i sømmene og tjekker, at alle økologiregler bliver overholdt ude på gårdene. Siden 2009 har Johanne Strømberg været med til at sikre, at Ø-mærket holder, hvad det lover. Det sker, når hun besøger landmænd på det årlige kontrolbesøg, eller når hun kommer ud for at lave uanmeldte stikprøvekontroller. - Det er et interessant arbejde at komme ud til landmændene hver eneste dag. Landmænd er enormt begejstrede for deres arbejde, og de er stolte af det, de laver, siger Johanne Strømberg, der er uddannet jordbrugsteknolog og selv er vokset op på et økologisk hobbylandbrug. Et årligt besøg Alle økologer får besøg af kontrollen mindst én gang om året. Forud for et kontrolbesøg sender Johanne et brev ud, hvor hun fortæller, hvornår hun vil komme forbi. I brevet står der også, hvilke papirer landmanden skal have fundet frem, og hvad de sammen skal gennemgå. - Det foregår stille og roligt. Økologerne er vant til det, og de ved, at når de vælger økologien, så er kontrollen en del af gamet. Det er noget, som er med til at værne om økologiens troværdighed, siger Johanne. Landmanden adviseres normalt om kontrolbesøget for at gøre kontrollen mere effektiv. Kontrollen er noget, som er med til at værne om økologiens troværdighed - Det ville simpelthen være enormt tidskrævende, hvis vi altid skulle komme uanmeldt og så forlange at se alle bilag. Desuden ville vi ofte også køre forgæves, siger Johanne. Men ikke alle besøg er aftalte på forhånd. En gang i mellem foregår der også uanmeldte besøg på de økologiske gårde.

11 Rundt om spisebordet Kontrolbesøget starter som regel rundt om spisebordet over en kop kaffe, hvor landmand og kontrollør sammen gennemgår relevante bilag for markdriften og dyreholdet og ser på markkort. - Landmanden skal kunne fremvise regninger og bilag, der dokumenterer, at alt, der købes ind og sælges, overholder de økologiske regler. En tur i marken Efter en snak indenfor og en gennemgang af bilagene går turen udenfor til mark og stald. - Jeg ser bl.a. efter, at markerne ikke er behandlet med kemi, og at der er dyrkningsfrie bræmmer i skellene. Jeg kan også godt finde på at tage en kerne op fra en ny sået mark og tjekke, at såsæden ikke er bejdset. Det er nemlig forbudt i økologien, siger Johanne. Johanne tjekker også landmandens forbrug af husdyrgødning. Landmanden skal kunne Kontrol er et øjebliksbillede. Jeg holder hele tiden øje med, at det, landmanden fortæller mig, og det, jeg ser i mark og stald, stemmer overens.

12 dokumentere, hvad han har brugt af organisk gødning fra sin egen bedrift, og hvad han evt. har købt af naboer, ligesom Johanne tjekker i bilagene, at der ikke er brugt mere gødning, end økologi-reglerne tillader, og at de generelle gødningsregler overholdes. Dyrenes velfærd I stalden kontrollerer Johanne, at alle økologiens velfærdsregler er overholdt, og at dyrenes adfærdsmæssige og fysiologiske behov tilgodeses. - Jeg ser fx efter, at de har nok strøelse, at de alle har en plads at ligge på, at kalvene har mulighed for at opfylde deres naturlige suttebehov ved fx at gå sammen med ammetanter, og at dyrene er ved godt huld. Jeg tjekker naturligvis også, om det foder, dyrene får, er økologisk. Om sommeren har jeg min opmærksomhed rettet mod forholdene for dyrene ude på marken. - Men kontrol er et øjebliksbillede. Så jeg holder hele tiden øje med, at det, landmanden fortæller mig, og det, jeg ser i mark og stald, stemmer overens. Her bruger jeg min sunde dømmekraft. Overtrædelser I 2013 gennemførte NaturErhvervstyrelsen 2707 kontrolbesøg. I 12 procent af besøgene fandt Johanne og hendes kollegaer overtrædelser. Langt de mest almindelige overtrædelser handler om bilagsovertrædelser. Det kan fx være mangelfulde logbøger for mark og husdyr, eller at landmanden mangler bilag, der kan dokumentere det, som er sket på gården. - Når det gælder overtrædelser, er landmanden næsten altid i god tro og ikke ude på at overtræde reglerne bevidst, siger Johanne Positiv respons på fejl Men der er også andre overtrædelser end manglende bilag. Også i forhold til dyrene er der engang imellem ting, som smutter for landmanden. Det kan fx være, at køer ikke har nok strøelse i deres liggebåse eller tilstrækkelig adgang til frisk drikkevand. - Landmænd reagerer typisk meget alvorligt, hvis de har gjort noget forkert i forhold til dyrene. Det gør ondt på dem, siger Johanne, der altid med det samme fortæller landmanden, hvis hun ser noget, som ikke er i orden. Og langt de fleste gange tager landmanden positivt imod at blive gjort opmærksom på sine fejl. Svært helt at undgå fejl Johanne mener, at man ikke kan undgå, at der opstår fejl engang i mellem. - Der er rigtig mange regler og derfor stor risiko for at komme til at overtræde nogle af dem. Landmænd har deres hovedfokus på at være dygtige i mark og stald, og derfor kan administrative opgaver nemt komme i anden række, siger Johanne. Sanktioner Hvis Johanne på sit kontrolbesøg oplever noget, hun undrer sig over, registrerer hun det og indstiller gården til en uanmeldt kontrol. Her vil en af hendes kollegaer så undersøge, om der er problemer, eller om det blot var falsk alarm. Mindre overtrædelser af økologireglerne medfører en indskærpelse til landmanden om, at økologi-reglerne skal overholdes. Større eller gentagne fejl vil medføre en bøde, og i særlige tilfælde kan en politianmeldelse komme på tale. Kilder: Stemplet med Ø, annonceavis udgivet af Landbrug & Fødevarer maj 2015 Læs mere på: /økologi/regler for økologisk jordbrugsproduktion

13 Konservering og opbevaring Økologiske afgrøder til frø, foder eller konsum dyrkning, høst og behandling efter høst Forslag til emner til målepinden: Eleven kan redegøre for forhold vedr. kvalitet, produktion, konservering og opbevaring af økologiske afgrøder. Generelt gælder at der er meget begrænsede muligheder for at konservere økologiske afgrøder uanset om det er til fr, foder eller konsum og derfor er det vigtigt at man er meget omhyggelig med dyrkning, høst, hurtig tørring og god opbevaring efter høst. Dårlige eksempler er høstet korn, som ligger på marken så længe efter høst at det spirer i stakken, eller kornlagre som ikke bliver gjort ordentlig rene. Artikler på LandbrugsInfo til inspiration. Kiselgur mod skadedyr i økologiske kornlagre Kiselgur (Silico-Sec) må bruges i økologiske kornlagre, når der konstateres skadedyr. Det er ikke nødvendigt at søge tilladelse hos NaturErhvervstyrelsen forud for brugen, og det er tilstrækkeligt, at indkøb af kiselgur optræder i driftsregnskabet. Det er ikke nødvendigt med yderligere registrering. Der er pt. usikkerhed om kiselgur fortsat forhandles i DK. Kiselgur kaldes også silikat, kvartssand eller diatomejord. Forebyg skadedyr i kornlageret (gode billeder og beskrivelse af skadedyr) Rengør kornlageret grundigt nu, hvor beholdningerne er små, og før den nye høst tages ind. Kornsnudebiller og andre skadedyr kan gøre skade på det lagrede korn i kornsiloer og andre lagerrum. For at forebygge angreb skal kornlageret derfor rengøres grundigt nu, hvor beholdningerne er små, og før den nye høst tages ind. Alt gammelt korn og melstøv fjernes fra både silo og lagerrum og fra de tilhørende transport- og indtagningsfaciliteter. Det er vigtigt at foretage en god rengøring med kost og støvsuger før en eventuel kemisk bekæmpelse. Læs mere: /Skadedyr/Kemisk-bekaempelse/Sider/Forebygskadedyr-i-konlageret_pl_pn_13_846.aspx Dynamiske dyrkningsvejledninger for økologiske afgrøder ms/afgroeder.aspx?kategori=2 Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

14 Regler for konservering og ensilering af økologisk foder Tilladte fodertilsætningsstoffer i økologisk produktion se bilag 6 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Læs mere i artikel på LandbrugsInfo Brug af ensilerings- og konserveringsmidler til økofoder er-ogfodring/sider/ny_ensilerings_og_konserveringsmidl er.aspx Konserveringsmidler: Myre-, eddike-, mælke-, propion-, citron- og sorbinsyre samt natriumformiat må bruges til konservering af økologisk foder. Kræver en HACCP-registrering. (med min-dre maskinstation udfører konserveringen, leverer syren og er HACCP-registreret) Ensileringsmidler og tilsætningsstoffer til ensilage: Enzymer, gær og bakterier kan bruges. Kræver ikke en HACCP-registrering Konserveringsmidlerne nævnt ovenfor kan bruges til ensilering og crimpning, men kræver en HACCP-registrering. Svampetoxiner og økologisk foder De næsten usynlige skadevoldere (svinefoder) Brug tiden indtil høst på at indrette gode rensnings- tørrings- og lagerfaciliteter, som bl.a. kan imødegå dannelse af ochratoksin Foderkvalitet er andet end et afstemt indhold af næringsstoffer det handler også om sundhedsmæssig kvalitet. Her vil jeg give en kort omtale af svampetoksiner og de skader, som de kan forvolde i svineproduktion. Også økologiske afgrøder bør ofres stor opmærksomhed, når det gælder korrekt rensning, tørring og lagring, der sikrer foderets sundhedsmæssige kvalitet. En risiko er, at afgrøder er inficeret med svampe og dermed med svampetoksiner, som har en negativ effekt på produktionsresultaterne. Læs mere: ed/sider/skadevoldere.aspx

15 Økologisk kvalitet hvad er det? Sunde, sikre fødevarer, der smager godt men det er ikke en særlig regulering for økologiske fødevarer. Smag, sundhed, sikkerhed? Særlige indholdsstoffer i økologiske fødevarer som adskiller dem fra konventionelle. Skal/kan man måle forskel? Forslag til emner til målepinden: Eleven kan redegøre for forhold vedr. kvalitet, produktion, konservering og opbevaring af økologiske afgrøder. På sporet af Det økologiske fingeraftryk I projektet OrgTrace arbejder vi intensivt med at identificere Det økologiske fingeraftryk i adskillige planteprodukter. Oplæg fra Plantekongres kongres/sider/pl_plk_2010_resume_94-2_kristian_holst_laursen.pdf?list=%7b872da 5b fc-902f f83b885%7d&download=true Økologisk mælk har en bedre mælkekvalitet Et forskningsprojekt lavet af DJF, Aarhus Universitet, har påvist, at indholdet af frie fedtsyrer (FFA) i økologisk mælk er markant lavere end i konventionel mælk. Sider/cam_kfj_101201_Okologisk_malk_har_en _bedre_malkekvalitet.aspx Kvaliteten af økologisk brødhvede kan forbedres ved dyrkning på øget rækkeafstand Dyrkning af økologisk korn på større rækkeafstand end 12 cm som er normalen, blev oprindeligt begrundet med muligheden for at radrense kornet og derved bekæmpe evt. ukrudt. Igennem de senere år har rækkedyrkning af økologisk vår- og vinterhvede også været undersøgt med henblik på at forbedre hvedens egenskaber som brødkorn. vl/afgroeder/korn/vaarhvede/sider/kvaliteten_ af_oekologisk_broedhvede_kan_.aspx FØJO III projekter: Økologisk kost og sundhed (OrgTrace)... Økologisk mælk af høj kvalitet (ORMILKQUAL)... Integritet og kvalitet af økologisk kød og æg (QEMP)... Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

16 Økologisk forbrug Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

17 Forbrug: Se efter det røde Ø eller EU s logo Ø-mærket er et kontrolmærke, der viser, at varen er kontrolleret i Danmark EU-mærket er obligatorisk på alle økologiske varer i EU

18 Eksempler på økologilogoer i Europa

19 Mia. US Dollars Det globale salg af økologiske varer I 2013 var den globale omsætning af økologiske varer på ca. 72,0 mia. US Dollars Kilde: Organic Monitor

20 Udviklingen i det økologiske detailsalg Millioner Tyskland Frankrig Storbritannien Italien Schweiz Danmark Kilde: FiBL-AMI Surveys

21 Top 10 i Europa for salg af økologiske fødevarer i detailhandel, 2013 Tyskland Frankrig Storbritannien Italien Schweiz Østrig (2011) Sverige Spanien (2012) Danmark Holland Millioner Euro Kilde: FiBL

22 Markedsandel for økologiske fødevarer i detailhandel i Markedsandel, % I 2013 havde Danmark en markedsandel på 7,2% for økologiske fødevarer i detailhandlen. Det var den højeste økologiske markedsandel i verden. * Estimat Kilde: FiBL

23 Udvikling i økologisk markedsandel i detailhandlen i Danmark Markedsandel, % Kilde: Danmarks Statistik

24 Økologisk omsætning i den danske detailhandel Mio. Kr % +18% +12% +33% +29% +6% +4% +7% +0,5% +6% +6% I 2014 var det totale salg af økologiske varer på omkring 8,0 mia. DKK, inkl. salg via foodservice, abonnementsordninger, gårdbutikker, markeder, tankstationer, osv. Det gennemsnitlige forbrug lå på ca kr. pr. indbygger. Fra 2013 til 2014 steg omsætningen i detailhandlen med 6,1%. Kilde: Danmarks Statistik

25 Detailomsætning af økologiske fødevarer Mio. kr. Mælk, ost, æg Frugt & grønt Ris, brød, mel, gryn m.m. Kød Fedtstoffer Kilde: Danmarks Statistik

26 Detailomsætning af økologiske fødevarer Mio. kr. Mælk, ost, smør m.m. Frugt & grønt Ris, brød, mel, gryn m.m. Kød Æg Kilde: Danmarks Statistik

27 Detailsalg i 2014 Værdi på varegrupper 8 % 18 % 23 % Kød 7 % Frugt & grønt Mejeriprodukter Ris, brød, mel, etc. 12 % Æg Øvrige 31 % Kilde: Danmarks Statistik

28 Økologi markedsandele i 2014 Produkt Andel Produkt Andel Havregryn 35,7 % Smør/bl. prod. 14,2 % Mælk 29,3 % Grøntsager 11,4 % Gulerødder 29,3 % Frugt 10,1 % Æg 28,9 % Kaffe 7,2 % Mel 22,8 % Oksekød 5,7 % Yoghurt 18,2 % Ost 4,8 % Bananer 15,0 % Svinekød 2,7 % Kilde: GfK ConsumerScan. Markedsandele på baggrund af værdi.

29 Kilde: Coop, 2015 Vi starter med basisvarer

30 Økologisk salg fordelt på detailkæder Detailkædernes andel af økologiomsætningen i % Netto: 19,0 % SuperBrugsen: 13,5 % Kvickly: 10,2 % Fakta: 10,2 % Hos Irma betyder øko-salget mest, idet Irmas økologiske salg udgør 31,9 % af det samlede salg. Hos Kvickly, SuperBrugsen og Netto udgør øko-salget omkring 10 % af det samlede salg. Kilde: GfK Consumer Scan

31 Salg til storkøkkener Mio. kr. 1 H H H H H H H H 2013 Grafen viser udviklingen i den økologiske omsætning til storkøkkener pr halvår (H) Udvikling fra 247 mio. kr. i 1 halvår 2010 til 484 mio. kr. i 2. halvår Det samlede salg til storkøkkener i 2013 var på 948 mio. kr. Økologisk omsætning Kilde: Økologisk Landsforening

32 Forbrug - hver gang en fynbo bruger 100 kr. på økologi Tal for 2012 Kilde: FDB Analyse

33 Motiver til økologisk forbrug Familiens sundhed Miljø Bedre smag Dyrevelfærd Andre grunde Kilde: Nielsen, 2009

34 Vigtigste årsager til at købe økologiske fødevarer fordelt på køn Undgå sprøjterester i frugt & grønt Øget dyrevelfærd Skåner miljø og drikkevand Økologi er sundere Undgå farve og tilsætningsstoffer Bedre kvalitet Bedre smag Bedre for klima Undgå GMO Øget biodiversitet Kvinde Mand Procent Kilde: Interviewsanalyse foretaget af L&F, februar 2013

35 Vigtigste årsager til at købe økologiske fødevarer fordelt på alder Undgå sprøjterester i frugt & grønt Øget dyrevelfærd Skåner miljø og drikkevand Økologi er sundere Undgå farve og tilsætningsstoffer Bedre kvalitet Bedre smag Bedre for klima Undgå GMO Øget biodiversitet Under 35 år år 50 år og ældre Procent Kilde: Interviewsanalyse foretaget af L&F, februar 2013

36 Hvor ofte købes økologiske fødevarer fordelt på køn Altid Ofte Nogle gange Sjældent Aldrig Ved ikke Procent Kvinde Mand Kilde: Interviewsanalyse foretaget af L&F, februar 2013

37 Hvor ofte købes økologiske fødevarer fordelt på uddannelsesniveau Lang videregående Mellemlang videregående Kort videregående Erhvervsuddannelse Almen/erhvervs gymnasium Ofte el. altid Nogle gange Sjældent el. aldrig Grundskole 0% 20% 40% 60% 80% 100% Kilde: Interviewsanalyse foretaget af L&F, februar 2013

38 Hvad har størst betydning, når du køber mejeriprodukter? Økologi Pris Friskhed At det er dansk produceret Sundt produkt (f.eks. lav fedtprocent) Smag Dyrevelfærd Sikre fødevarer (høj fødevaresikkerhed) Miljøhensyn i forbindelse med produktionen Emballagen Jeg køber ikke mejeriprodukter Andet Ved ikke % Kilde: Undersøgelse foretaget af L&F, februar 2014

39 Vigtigste motiver for valg af mejeri-produkter* Pct. Kvinder Mænd Økologi Pris Sundt produkt (f.eks. lav fedtprocent) Smag *Kun medtaget motiver, hvor der er signifikante forskelle Kilde: Undersøgelse foretaget af L&F, februar 2014

40 Hvad har størst betydning ved valg af mejeriprodukter? Pct. Økologi Pris At det er dansk produceret 0 Region Hovedstaden Region Sjælland Region Syddanmark Region Midtjylland Region Nordjylland Kilde: Undersøgelse foretaget af L&F, februar Bemærk: udvalgte svar

41 Status for forbrug i 2014 Stigende økologisalg (6%) i et vigende marked Vækst i discount (Netto, Fakta og Rema 1000) Vækst i dyreste detailbutikker (Irma, Føtex Food m.v.) Mindre tilbagegang i mellemste detailbutikker (Dagli Brugsen, Kvickly, Spar m.v.) Forbrugerne vælger enten det billigste eller det bedste L&F s forventninger til 2015 (i værdi) Foodservice: øget salg på ca % Detailhandel: øget salg på 7-10 % Kilde: Undersøgelse foretaget af L&F, februar Bemærk: udvalgte svar

42 Økologisk produktion - areal/bedrifter - afgrøder - mælk - svin - æg Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

43 Udviklingen i det økologiske areal i verden Milioner Ha. 25,7 29,8 29,0 30,1 31,5 34,4 36,3 36,2 37,2 37,5 43,1 Årsagen til den markante stigning fra 2012 til 2013 skyldes, at der er kommet 4 mio. ha mere med fra Australien ,0 14,9 17,2 19, Kilde: FiBL, IFOAM & SOEL Surveys

44 Udviklingen i det økologiske areal i Europa 14 Milioner Ha ,4 5,8 6,2 6,4 6,8 7,3 7,8 8,3 9,2 10,0 10,6 11,2 11,5 4, ,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,3 0,5 0,6 0,8 1,0 1,4 1,8 2,3 2,9 3, Kilde: Lampkin, Nic, FiBL & IFOAM - baseret på nationale kilder og Eurostat

45 Økologisk areal og bedrifter Økologisk dyrket areal, ha Økologiske bedrifter, antal I 2014 udgjorde det økologiske areal omkring 6,9% af det samlede landbrugsareal. Mål: Fordobling af det økologiske areal fra ha i 2007 til ha i I 2013 udgjorde det økologiske areal ha fordelt på bedrifter * * Foreløbigt tal

46 Økologisk areal, fordelt på afgrøder Andre afgrøder Braklægning Gartneri Frø Rodfrugter Bælgsæd Græs/grøntfoder Korn Fordelingen af afgrøder i 2013: korn ha græs/grøntfoder ha frø ha gartneri ha Bemærk: Færdig omlagt økologisk areal Kilde: Danmarks Statistik

47 Indvejning af økologisk mælk Mio. Kg På mejerierne blev der i alt indvejet 482 mio. kg økologisk mælk i Det svarer til knap 10 % af den samlede indvejning af mælk. I april 2015 var der 348 økologiske mælkeproducenter i Danmark Kilde: Danmarks Statistik

48 Økologisk mælkeproduktion, EU-lande i 2013 Tyskland Danmark Frankrig Østrig Storbritannien Sverige Schweiz Holland Finland 482 mio. kg i Mio. kg øko mælk Kilde: Danmarks Statistik, Nationale statistikker og organisationer *Foreløbige tal

49 Friland: økologiske slagtesvin Antal slagtede svin Friland slagter omkring 90-95% af alle økologiske svin i Danmark. Økologiske svin udgjorde ca. 0,5% af alle svineslagtninger i I 2014 slagtede Friland godt økologiske svin Kilde: Friland

50 Økologiske slagtesvin, EU-lande i 2013 Tyskland Frankrig Danmark Østrig Holland Sverige (2012) Storbritannien Italien Belgien Polen (2012) Ca i 2013 I 2013 blev der slagtet øko-svin i Tyskland, ca i Danmark, i Frankrig, og omkring i Østrig. Der var ca. 60 økologiske svinebedrifter i Danmark i Antal slagtesvin i stk. Kilde: Foreløbige tal fra Eurostat og nationale statistikker

51 Mio. Kg Indvejning af økologiske æg På æg-pakkerierne blev der i alt indvejet 11,4 mio. kg økologiske æg i 2014 (foreløbigt tal). Økologiske æg udgjorde 19% af den samlede indvejning af æg i Kilde: Danmarks Statistik

52 Økologiske slagtekyllinger, EU-lande i 2012 Frankrig Storbritannien Italien Belgien Danmark Østrig Sverige Spanien Antal slagtekyllinger i mio. stk. Iflg. Rose Poultry blev der slagtet omkring økologiske slagtekyllinger i Danmark i Samme år blev der slagtet ca økologiske ænder. Kilde: Eurostat og nationale statistikker. Bemærk, at der ikke er tal for Tyskland.

53 Vegetabilsk markedsstatus Korn og foderstoffer På niveau med 2012, dvs. omkring ha med korn i 2013 underbalance mellem udbud og efterspørgsel til kvæg, svin og kyllinger Mangel på proteinafgrøder og stivelse Mangel på korn af god kvalitet til brødmel Frø Olieholdige frø - stor mangel på rapsfrø til olieudvinding Frø til udsæd - selvforsynende i frø til græs, kløvergræs og lucerne m.v. Mindre eksport, men plads til mere i kommende år Grøntsager og frugt Stor produktion af grøntsager, især gulerødder, tomat, agurk og salater - selvforsynende i vækstperioden Mangel på kartofler Lille produktion af æbler, pærer og bær. Langt fra selvforsynende

54 Oversigt produktion i 2013 Mælk Stabil produktion på samme niveau som året før, dvs. 482 mio. kg og forventes at blive mio. kg i 2014 Fortsat øko-venteliste hos Arla, men ikke hos Thise og Naturmælk Svin Frilands svineslagtninger steg fra i 2012 til omkring i 2013 Venteliste er åbnet op der ventes en stigning på 15-20% i grise i 2014 Æg Tendens fra senere år fortsatte, og indvejningen af øko-æg steg fra 10,7 mio. kg i 2012 til 11 mio. kg i Mangel på øko-æg producenter Fjerkræ Rose Poultry øgede antallet af øko slagtekyllinger til ca Mangel på kyllingeproducenter forventes øget til ca i 2014 Omkring økologiske slagteænder i Dansk And Planteavl Det økologiske areal udgjorde ha i 2013 Små ændringer i afgrøde-arealer Korn ca ha, græs/grøntfoder ca ha.

55 Forbrug og eksport forventninger Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening forventer: Omsætningsvækst i 2014 Detailhandel ca pct. Foodservice ca. 20 pct. Eksport ca. 10 pct.

56 Produktion og offentligt forbrug Regeringens mål: Minimum 60 pct. økologi i de offentlige køkkener inden Hvordan vil det påvirke den primære produktion?

57 Overblik over produktionsøkonomien inden for økologisk landbrug Planteproduktion Mælkeproduktion Svineproduktion Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

58 Produktionsøkonomi Økologi - Planteproduktion Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

59 DRIFTSRESULTATET FOR DELTID OG HELTID PLANTEPRODUCENTER I PERIODEN Driftsresultat konventionel Driftsresultat Økologisk Kilde: Regnskabsanalyse, Økonomidatabasen, SEGES. Data fra ca. 90 økologiske og ca konventionelle regnskaber i perioden 2008 til 2014 Note: 2014-tal er foreløbig regnskabstal samt ikke vægtede data, da endelig regnskabstal ikke forelægger endnu. Data fra 2009 til 2013 er vægtede data.

60 DRIFTSRESULTAT FOR PLANTEPRODUCENTER I PERIODEN , HELTID OG DELTID Konventionel heltid Økologisk heltid Konventionel deltid Økologisk deltid kr Data fra ca. 90 økologiske og ca konventionelle regnskaber i perioden 2008 til 2014 Note: 2014-tal er foreløbig regnskabstal samt ikke vægtede data, da endelig regnskabstal ikke forelægger endnu. Data fra 2009 til 2013 er vægtede data. -

61 Konventionel Antal regnskaber Antal hektar dyrket Antal hektar ejet Bruttoudbytte Dækningsbidrag Resultat af primær drift konventionel Driftsresultat konventionel Gældsprocent Driftsresultat for deltid og heltid planteproducenter i perioden Økologisk Antal regnskaber Antal hektar dyrket Antal hektar ejet Bruttoudbytte Dækningsbidrag Resultat af primær drift Økologi Driftsresultat Økologisk Gældsprocent Kilde: Regnskabsanalyse, Økonomidatabasen, SEGES. Data fra ca. 90 økologiske og ca konventionelle regnskaber i perioden 2008 til 2014 Note: 2014-tal er foreløbig regnskabstal samt ikke vægtede data, da endelig regnskabstal ikke forelægger endnu. Data fra 2009 til 2013 er vægtede data. Forskel mellem økologi og konventionel Middel 6 år ( kr.) 2014 ( kr.)

62 Driftsresultat for heltid planteproducenter i perioden Forskel mellem økologi og konventionel Middel 6 år ( kr.) 2014 ( kr.) Kilde: Regnskabsanalyse, Økonomidatabasen, SEGES. Data fra ca. 50 økologiske og ca. 820 konventionelle regnskaber i perioden 2008 til Note: 2014-tal er foreløbig regnskabstal samt ikke vægtede data, da endelig regnskabstal ikke forelægger endnu. Data fra 2009 til 2013 er vægtede data.

63 Driftsresultat for deltid planteproducenter i perioden Forskel mellem økologi og konventionel Middel 6 år ( kr.) 2014 ( kr.) Kilde: Regnskabsanalyse, Økonomidatabasen, SEGES. Data fra ca. 40 økologiske og ca. 810 konventionelle regnskaber i perioden 2008 til Note: 2014-tal er foreløbige regnskabstal samt ikke vægtede data, da endelig regnskabstal ikke forelægger endnu. Data fra 2009 til 2013 er vægtede data. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

64 Produktionsøkonomi Økologi - Mælkeproduktion Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

65 DRIFTSRESULTAT FOR HELTIDS MÆLKEPRODUCENTER I PERIODEN Kilde: Regnskabsanalyse, Økonomidatabasen, SEGES. Data fra ca. 250 økologiske og ca konventionelle regnskaber i perioden 2008 til 2014 Note: 2014-tal er foreløbig regnskabstal samt ikke vægtede data, da endelig regnskabstal ikke forelægger endnu. Data fra 2009 til 2013 er vægtede data Økologisk Konvention el Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

66 Driftsresultat for heltids mælkeproducenter i perioden Forskel mellem økologi og konventionel Middel 6 år ( kr.) 2014 ( kr.) Kilde: Regnskabsanalyse, Økonomidatabasen, SEGES. Data fra ca. 250 økologiske og ca konventionelle regnskaber i perioden 2008 til Note: 2014-tal er foreløbig regnskabstal samt ikke vægtede data, da endelig regnskabstal ikke forelægger endnu. Data fra 2009 til 2013 er vægtede data. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

67 Muligheder og udfordringer i den økologiske mælkeproduktion - generelt Driftsresultatet for heltidsmælkeproducenter har i en årrække ligget lidt højere for de økologiske producenter i forhold til de konventionelle. Over de seneste fem år har økologernes indtjening i gennemsnit været ca kr. højere en de konventionelle mælkeproducenter, og det er kun i 2013 at driftsresultatet for økologer har været lavere end de konventionelles med ca kr. Risiko: Den økonomiske risiko er ikke større ved den økologiske mælkeproduktion. Det viser en fordeling af alle økologernes resultater. Der er altså ikke en større spredning i økologernes driftsresultater end i spredningen hos konventionelle mælkeproducenter. Samtidig er økologernes resultater gennemsnitligt set bedre end hos de konventionelle. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

68 Prognose for mælkeproducenter. Bedriftsstørrelse: årskøer. Opgjort på driftsresultat Økologi Konventionel * 2015* 2016* Økologer har en merindtjening til til *Prognosetal Sep Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

69 Produktionsøkonomi Økologi - svineproduktion Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

70 Slatget Prognose Antal økologiske slagtninger 2005 til prognose De sidste fire år har der været 11 % vækst i antal slagtninger pr år Forventer vækst på 15 % de næste 3 år Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

71 Omsætning af danske økologiske grise fordelt på markeder i 2013/2014 Australien 2% England 1% Italien 1% Holland 3% Øvrige 4 % Danmark Frankrig Tyskland Tyskland 16% Danmark 34% England Italien Australien Holland Øvrige Frankrig 39% I : England stod for næsten halvdelen af omsætningen af det økologiske svinekød fra Danmark Kilde: Friland Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

72 Økonomien i økologiske søer og slagtesvin Kilde: VFL, Produktionsøkonomipjecen, Svin juni 2012 Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

73 Hvordan beregnes den økologiske afregningspris for svinekød Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

74 Overordnet nøgletal for økologisk og konventionel svineproduktion i 2013 Materialet er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler

Det økologiske marked. Det Økologiske Akademi, Sabro d. 28. januar 2015 Chefkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer

Det økologiske marked. Det Økologiske Akademi, Sabro d. 28. januar 2015 Chefkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer Det økologiske marked support - Produktion - Forbrug - Eksport / Import Det Økologiske Akademi, Sabro d. 28. januar 2015 Chefkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer Thank you for your attention!

Læs mere

En stærk platform for Økologi i L&F

En stærk platform for Økologi i L&F En stærk platform for Økologi i L&F VIDEN/RÅDGIVNING, DLBR POLITIK AXELBORG Regionale rådgivningscentre under Forum for Økologi Videncentret ØKOLOGI DLBR Økologisektion Afdeling Økologi Virksomhedsforum

Læs mere

Det økologiske marked

Det økologiske marked Det økologiske marked Udvikling i produktion og forbrug i Danmark og i nærmarkederne Plantekongres 2012 den 11. januar 2012 Seniorkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer 1 Økologisk areal og bedrifter

Læs mere

Økologi Hot or Not. Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018

Økologi Hot or Not. Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018 NAVN, Afd. for Økologi, Landbrug & Fødevarer Økologi Hot or Not Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018 Økologi Hot or Not Udvikling i areal og produktion

Læs mere

*2011

*2011 Dato 8. februar 212 Side 1 af 5 Økologi i Danmark 212 Yderligere info kontakt Ejvind Pedersen, ep@lf.dk eller tlf. 3339 4474. Se også www.lf.dk/oekologi Danmark har været pionér i økologisk landbrugsproduktion,

Læs mere

Videns seminar om fødevarerne i Greater Copenhagen

Videns seminar om fødevarerne i Greater Copenhagen Videns seminar om fødevarerne i Greater Copenhagen Oplæg den 14.oktober Mette Gammicchia, Landbrug & Fødevarer Billede: To af vinderne af de økologiske køkkenroser var fra København, en fra Thisted og

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

ØKOLOGI HVAD ER ØKOLOGISK PRODUKTION? HVORFOR LÆGGER LANDMÆND OM? BIRGITTE POPP ANDERSEN, PLANTEAVLSKONSULENT

ØKOLOGI HVAD ER ØKOLOGISK PRODUKTION? HVORFOR LÆGGER LANDMÆND OM? BIRGITTE POPP ANDERSEN, PLANTEAVLSKONSULENT ØKOLOGI HVAD ER ØKOLOGISK PRODUKTION? HVORFOR LÆGGER LANDMÆND OM? BIRGITTE POPP ANDERSEN, PLANTEAVLSKONSULENT DEN ØKOLOGISKE TANKEGANG Ordet økologi stammer oprindelig fra græsk og betyder frit oversat

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Markedsanalyse. Da det er femte år i træk, at Landbrug & Fødevarer gennemfører undersøgelsen om danskernes holdninger og adfærd i forbindelse med

Markedsanalyse. Da det er femte år i træk, at Landbrug & Fødevarer gennemfører undersøgelsen om danskernes holdninger og adfærd i forbindelse med Markedsanalyse 9. juni 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Langt flere danskere købere oftere økologi Siden 2013 har Landbrug & Fødevarer

Læs mere

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ!

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! Mange mener ikke, at der er forskel på konventionelle og økologiske fødevarer, men det er ikke rigtigt. Økologi er det rigtige valg, hvis du også tænker

Læs mere

Markedsanalyse. Udvikling: Nu køber mænd og kvinder økologisk lige ofte

Markedsanalyse. Udvikling: Nu køber mænd og kvinder økologisk lige ofte Markedsanalyse 22. november 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Udvikling: Nu køber mænd og kvinder økologisk lige ofte Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Større biodiversitet og højere udbytter

Større biodiversitet og højere udbytter Større biodiversitet og højere udbytter Økologisk landbrug er ofte bedre for biodiversiteten end konventionelt landbrug både i selve marken og i småbiotoper som f.eks. levende hegn på bedriften. Dette

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 *2015. Kilde: NaturErhvervstyrelsen. Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2014. 2015 foreløbig.

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 *2015. Kilde: NaturErhvervstyrelsen. Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2014. 2015 foreløbig. Miljø- og Fødevareudvalget 215-16 MOF Alm.del Bilag 38 Offentligt Side 1 af 7 Mødenotat Mødedato 21. oktober 215 Møde Udfærdiget af Miljø- og Fødevareudvalget Landbrug & Fødevarer Fakta om økologi 215

Læs mere

Barritskov, den 30. april 2015 Birgit Ingvorsen Økologi ØKO-REGLER FOR KRAFTFODER, GROVFODER OG OMLÆGNINGSFODER

Barritskov, den 30. april 2015 Birgit Ingvorsen Økologi ØKO-REGLER FOR KRAFTFODER, GROVFODER OG OMLÆGNINGSFODER Barritskov, den 30. april 2015 Birgit Ingvorsen Økologi ØKO-REGLER FOR KRAFTFODER, GROVFODER OG OMLÆGNINGSFODER EMNER Økologiske principper for fodring af dyr/kvæg EU reglerne - RFO 834/2007 Oversigt over

Læs mere

Økologi i Danmark- politisk og praktisk. Hans Erik Jørgensen og Kirsten Lund Jensen Bornholms Økologi-årsmøde 6. marts 2019

Økologi i Danmark- politisk og praktisk. Hans Erik Jørgensen og Kirsten Lund Jensen Bornholms Økologi-årsmøde 6. marts 2019 Økologi i Danmark- politisk og praktisk Hans Erik Jørgensen og Kirsten Lund Jensen Bornholms Økologi-årsmøde 6. marts 2019 Bondegård 300 søer 6000 slagtesvin 375 ha 15 afgrøder 110 marker 4 medarbejdere

Læs mere

Overtrædelser af økologireglerne på de økologiske bedrifter i kontrolåret 2011.

Overtrædelser af økologireglerne på de økologiske bedrifter i kontrolåret 2011. Overtrædelser af økologireglerne på de økologiske bedrifter i kontrolåret 2011. Kontrolåret 2011 løb fra den 1. marts 2011 til den 28. februar 2012. Der gennemføres mindst et årligt kontrolbesøg på alle

Læs mere

Hvor er Økologien på vej hen?

Hvor er Økologien på vej hen? Hvor er Økologien på vej hen? Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Kirsten Holst, Koldkærgård d. 24. november 2014 Økologien i DK vokser eller gør den? Hvorfor fokus på vækst? Vækst for vækstens

Læs mere

Program. 22.00 Tak for i aften

Program. 22.00 Tak for i aften Program Cirka tider Oplægsholder 20.30 Hvor vil vi hen med økologien? v. Hans Erik Jørgensen og Michael Svane, Økologisektionen 20.45 Økologi på SEGES v. Kirsten Holst Sørensen DLBR-Økologi v. Erik Andersen

Læs mere

Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering

Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevareøkonomisk Institut Baggrundsnotat til Vandmiljøplan II slutevaluering Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering

Læs mere

Overtrædelserne er fordelt på mange forskellige områder. De 12 overtrædelser, der i 2012 er konstateret flest af, fremgår af tabellen neden for:

Overtrædelserne er fordelt på mange forskellige områder. De 12 overtrædelser, der i 2012 er konstateret flest af, fremgår af tabellen neden for: Overtrædelser af økologireglerne på de økologiske bedrifter i kontrolåret 2012 Kontrolåret 2012 løb fra den 1. marts 2012 til den 31. december 2012. Der gennemføres mindst et årligt kontrolbesøg på alle

Læs mere

Det økologiske areal: Grafen nedenfor viser udviklingen i det økologiske areal i hektar fra 2007 til 2014 1.

Det økologiske areal: Grafen nedenfor viser udviklingen i det økologiske areal i hektar fra 2007 til 2014 1. Nøgletal for økologi juli 2015 Følgende nøgletal beskrives: Økologisk areal, detailomsætning af økologiske varer, eksport af økologiske varer, foodservice og det økologiske spisemærke. Det økologiske areal:

Læs mere

Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI?

Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI? KvægKongres 2016 Herning 29. februar 2016 Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI? ØKOLOGI? - MIN PRÆSENTATION Markedet bærer økologien frem Overvejelser økologisk kødkvægproduktion Omlægningstjek,

Læs mere

Økologimøde. 25. januar 2017

Økologimøde. 25. januar 2017 Økologimøde 25. januar 2017 Velkomst v/ Leif Hagelskjær Afdelingschef Planteavl Få nok ud af gødningen v/ Diana Boysen Poulsen Økologikonsulent Program Kort om gødningsreglerne Sædskifte Efterafgrøder

Læs mere

Markedsanalyse. 22. okt. 2018

Markedsanalyse. 22. okt. 2018 Markedsanalyse 22. okt. 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne vil gå langt for økologien Økologiske er populære hos danskerne, og

Læs mere

Økologikontrol. 2. oktober 2017, Brunholm Gårdbutik Lars Hermansen Økologikontrollør

Økologikontrol. 2. oktober 2017, Brunholm Gårdbutik Lars Hermansen Økologikontrollør Økologikontrol 2. oktober 2017, Brunholm Gårdbutik Lars Hermansen Økologikontrollør Hvem er vi? Landbrugsstyrelsen har fem regionale afdelinger hvor jordbrugskontrollørene kører ud fra. Randers Herning

Læs mere

Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent

Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent Bæredygtighed i Økologisk produktion V/ Økologikonsulent Malene Kræfting Projektet har modtaget tilskud fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram.

Læs mere

- og kan rådgivningssystemet levere

- og kan rådgivningssystemet levere Er produktivitet løsningen for landbruget? - og kan rådgivningssystemet levere varen? Martin Merrild, formand Landbrug & Fødevarer 23. november 2016 Efterspørgslen på lokale vare og specialprodukter stiger

Læs mere

DRIFTSØKONOMISKE RESULTATER I DET ØKOLOGISKE LANDBRUG

DRIFTSØKONOMISKE RESULTATER I DET ØKOLOGISKE LANDBRUG Nationalmuseets festsal Fredag den 27. februar 2015 Økologichef Kirsten Holst DRIFTSØKONOMISKE RESULTATER I DET ØKOLOGISKE LANDBRUG OVERBLIK OVER PRODUKTIONSØKONOMIEN INDEN FOR ØKOLOGISK LANDBRUG Jeg vil

Læs mere

Hvad har størst betydning for dit valg, når du køber fødevarer?

Hvad har størst betydning for dit valg, når du køber fødevarer? Økonomisk analyse 18. december 213 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +4 3339 4 F +4 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk en betyder mindre, når danskerne vælger fødevarer en er stadig den vigtigste

Læs mere

Økonomisk analyse. Mejeri rimer på økologi, men også på pris

Økonomisk analyse. Mejeri rimer på økologi, men også på pris Økonomisk analyse 4. marts 14 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Mejeri rimer på økologi, men også på pris Landbrug & Fødevarer har i en undersøgelse,

Læs mere

Få mest muligt ud af dit kontrolbesøg

Få mest muligt ud af dit kontrolbesøg Få mest muligt ud af dit kontrolbesøg Landbrugsstyrelsen - Økologikontrollen 29. november 2017, Marianne Christensen, Økologikontrollør Hvem er vi? Vi er ca. 130 jordbrugskontrollører fra fem lokale afdelinger

Læs mere

Kom godt fra start som ny økolog Jonas Høeg, ØkologiRådgivning Danmark

Kom godt fra start som ny økolog Jonas Høeg, ØkologiRådgivning Danmark Kom godt fra start som ny økolog 02-10-2017 Jonas Høeg, ØkologiRådgivning Danmark Hvad sker der i stald og mark lige nu? 1. Udvikling i økologien 2. Økonomien i økologien 3. Markbrug sædskifter 4. Lidt

Læs mere

DANSK LANDBRUGS DRIVHUSGASUDLEDNING OG PRODUKTION

DANSK LANDBRUGS DRIVHUSGASUDLEDNING OG PRODUKTION DANSK LANDBRUGS DRIVHUSGASUDLEDNING OG PRODUKTION Hvilke landbrugsprodukter er årsag til drivhusgasudledningen i landbruget? Klimarådet 8. december 2016 Konklusion del 1: Hovedparten af drivhusgasudledningerne

Læs mere

Dansk mælkeproduktion i et internationalt perspektiv

Dansk mælkeproduktion i et internationalt perspektiv Dansk mælkeproduktion i et internationalt perspektiv V/ afdelingsleder Susanne Clausen, Dansk Kvæg Indhold! Trends og tendenser i kvægbruget indtil nu! Strukturudviklingen frem mod 2015! Reformens konsekvenser

Læs mere

Thomas Roland Coop CSR. Oslo, 29. september 2016

Thomas Roland Coop CSR. Oslo, 29. september 2016 Thomas Roland Coop CSR Oslo, 29. september 2016 Hvad vil jeg sige? Lidt om Coop Danmark Vores økologihistorie De økologiske forbrugere Kan I bruge vores erfaringer? Omsætning 45,2 mia. EBIT 632 mia. (Ex.

Læs mere

1. Landbruget i samfundet

1. Landbruget i samfundet 7 1. Landbruget i samfundet Opgave 1.1. Virksomhedstyper Produktionsvirksomhed, handelsvirksomhed eller servicevirksomhed? Sæt kryds ved det rigtige svar. Produktion Handel Service Maskinstation Bagerforretning

Læs mere

Økologi og insekter? v/ Sybille Kyed, Landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening 8. Februar 2017 Dansk Insektnetværk, temadag

Økologi og insekter? v/ Sybille Kyed, Landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening 8. Februar 2017 Dansk Insektnetværk, temadag Økologi og insekter? v/ Sybille Kyed, Landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening 8. Februar 2017 Dansk Insektnetværk, temadag EU s økologiforordning 834/2007 2. Denne forordning gælder for følgende

Læs mere

Hvor er økologisk produktion udfordret af forbrugernes forventninger og hvor skal vi sætte ind nu?

Hvor er økologisk produktion udfordret af forbrugernes forventninger og hvor skal vi sætte ind nu? Hvor er økologisk produktion udfordret af forbrugernes forventninger og hvor skal vi sætte ind nu? ved Sybille Kyed Landbrugspolitisk Chef Økologisk Landsforening December 2016 Reglernes forankring og

Læs mere

10. November 2016 Gustaf Bock Chefkonsulent DET ØKOLOGISKE MARKED

10. November 2016 Gustaf Bock Chefkonsulent DET ØKOLOGISKE MARKED 10. November 2016 Gustaf Bock Chefkonsulent DET ØKOLOGISKE MARKED MEGATRENDS MED BETYDNING FOR PRIMÆRLANDBRUGET Megatrends Megatrends er overordnede trends med en generel betydning for hele verden. Megatrends

Læs mere

Af Anita Vium - Direkte telefon: RESUMÈ KVALITETEN AF FØDEVAREEKSPORTEN

Af Anita Vium - Direkte telefon: RESUMÈ KVALITETEN AF FØDEVAREEKSPORTEN i:\marts-2000\erhv-b--av.doc Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 RESUMÈ KVALITETEN AF FØDEVAREEKSPORTEN Sammenlignet med andre danske eksportindustrier har fødevareindustrien en forholdsvis lille

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Orientering og opdatering på økologiområdet

Orientering og opdatering på økologiområdet Orientering og opdatering på økologiområdet LMO Horsens. 8 april 2019 Peder Wood-Pedersen Økologiens Historie Fra private standarder til europæisk og dansk lov Startede med en ide om at bruge naturens

Læs mere

ØKOLOGISK MARKEDSNOTAT

ØKOLOGISK MARKEDSNOTAT ØKOLOGISK MARKEDSNOTAT MAJ 2015 Økologisk Landsforening Silkeborgvej 260 8230 Åbyhøj okologi.dk 87 32 27 00 INDHOLD»» Udviklingen i det økologiske marked 4»» Den økologiske markedsandel pr. varegruppe

Læs mere

Økologisk Markedsnotat

Økologisk Markedsnotat Økologisk Markedsnotat Juni 2013 Silkeborgvej 260 8230 Åbyhøj www.okologi.dk 87 32 27 00 Silkeborgvej 260 8230 Åbyhøj www.okologi.dk - Tlf. 87 32 27 00 Indholdsfortegnelse Udviklingen i det økologiske

Læs mere

Konsekvenser af økologisk omlægning - fødevareforsyning og fødevaresikkerhed

Konsekvenser af økologisk omlægning - fødevareforsyning og fødevaresikkerhed Konsekvenser af økologisk omlægning - fødevareforsyning og fødevaresikkerhed Hugo Fjelsted Alrøe Forskningscenter for Økologisk Jordbrug FØJO Postboks 50 DK-8830 Tjele OVERBLIK OVER

Læs mere

Økonomisk analyse. Sektoropgørelse - vegetabilier. 25. juli Highlights:

Økonomisk analyse. Sektoropgørelse - vegetabilier. 25. juli Highlights: Økonomisk analyse 25. juli 2013 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Sektoropgørelse - vegetabilier Highlights: Den samlede vegetabilske produktion

Læs mere

Potentialet for økologisk planteavl

Potentialet for økologisk planteavl Potentialet for økologisk planteavl Forsker Niels Tvedegaard, Fødevareøkonomisk Institut Sammendrag I Danmark er der sandsynligvis nu balance imellem produktionen og forbruget af økologiske planteavlsprodukter.

Læs mere

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1 ØKOLOGISK OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken Frugt Karl øko folder NY.indd 1 T AR FRU G L I OLOG K Ø K 17/02/15 10.33 ØKOLOGI fra sværmeri til sund fornuft De første mange årtier var

Læs mere

annoncetillæg Stemplet med

annoncetillæg Stemplet med annoncetillæg Stemplet med Mød landmænd der leverer Ø-varen Sådan foregår økologi-kontrollen Hvem er de økologiske forbrugere? Jagten efter guld omlægning af offentlige køkkener Mælken driver værket Vi

Læs mere

Tal om gartneriet 2013

Tal om gartneriet 2013 Tal om gartneriet 2013 Indholdsfortegnelse STRUKTUR... 3 ØKONOMI... 3 EKSPORT... 6 ERHVERVET I TAL TABEL 1 - ANTAL VIRKSOMHEDER MED VÆKSTHUSPRODUKTION.. 8 TABEL 2 - AREAL MED VÆKSTHUSPRODUKTION OG DRIVAREAL

Læs mere

Økologisk Markedsnotat

Økologisk Markedsnotat Økologisk Markedsnotat Juni 2014 [Skriv her] Silkeborgvej 260-8230 Åbyhøj - www.okologi.dk - 87 32 27 00 Indholdsfortegnelse Udviklingen i det økologiske marked... 3 Den økologiske markedsandel for 23

Læs mere

Slagtesvineproducenterne

Slagtesvineproducenterne Slagtesvineproducenterne Driftsresultaterne var for slagtesvineproducenterne i 2008 i frit fald bl.a. som følge af kraftige stigninger i foderomkostninger og negative konjunkturer. >> Anders B. Hummelmose,

Læs mere

Udvikling, vækst og integritet i den danske økologisektor

Udvikling, vækst og integritet i den danske økologisektor Udvikling, vækst og integritet i den danske økologisektor Niels Halberg Vidensyntese om muligheder og barrierer for fortsat udvikling og markedsbaseret vækst i produktion, forarbejdning og omsætning af

Læs mere

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Hanne Bach, Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet Pia Frederiksen (Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet), Vibeke Langer (Det

Læs mere

GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER. GMO Genmodificerede fødevarer

GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER. GMO Genmodificerede fødevarer GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER 1 GMO Genmodificerede fødevarer 2 GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER Hvad er GMO og genmodificering? Når man genmodificerer, arbejder man med de små dele af organismernes celler

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 94 Offentligt ØKOLOGI MYTER & FAKTA

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 94 Offentligt ØKOLOGI MYTER & FAKTA Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 94 Offentligt ØKOLOGI MYTER & ØKOLOGI MYTER & NR. 1 Økologisk landbrug giver et lavere udbytte, og derfor fører økologisk landbrug til sult og mindre

Læs mere

Tal om gartneriet 2011

Tal om gartneriet 2011 Tal om gartneriet 2011 Indholdsfortegnelse TENDENSER...3 STRUKTUR...3 ØKONOMI...4 EKSPORT...6 HOLLAND...7 TABELLER...8 Tabel 1 - Antal virksomheder med væksthusproduktion...8 Tabel 2 - Areal med væksthusproduktion

Læs mere

ØKOLOGIENS. Principper, produktionsformer og pejlemærker. Den Europæiske Landbrugsfond for udvikling af Landdistrikterne:

ØKOLOGIENS. Principper, produktionsformer og pejlemærker. Den Europæiske Landbrugsfond for udvikling af Landdistrikterne: FREMTID VÆKST BALANCE ØKOLOGIENS ØBC Principper, produktionsformer og pejlemærker Den Europæiske Landbrugsfond for udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne Naturerhverv.dk

Læs mere

Vejledning for maskinstationer, transportvirksomheder. der håndterer genetisk modificerede afgrøder

Vejledning for maskinstationer, transportvirksomheder. der håndterer genetisk modificerede afgrøder Vejledning for maskinstationer, transportvirksomheder m.v., der håndterer genetisk modificerede afgrøder Oktober, 2016 Vejledning for maskinstationer, transport-virksomheder m.v., der håndterer genetisk

Læs mere

Landbrugets foreløbige økonomiske resultater 2014

Landbrugets foreløbige økonomiske resultater 2014 Den 24. februar 215 Landbrugets foreløbige økonomiske resultater 214 Landbrugets indkomst faldt markant gennem 214 på grund af store prisfald i andet halvår Stort fald i investeringerne i 214 langt under

Læs mere

Vigtige fødevaretrends og deres samspil med økologi. Nina Preus Seniorkonsulent, sociolog Landbrug & Fødevarer

Vigtige fødevaretrends og deres samspil med økologi. Nina Preus Seniorkonsulent, sociolog Landbrug & Fødevarer Vigtige fødevaretrends og deres samspil med økologi Nina Preus Seniorkonsulent, sociolog Landbrug & Fødevarer En analyse af en masse analyser Kvalitative Egne analyser GfK ConsumerScan 3000 panelister

Læs mere

Beregn udbytte i kg frø i alt og pr. ha samt udbyttet i kr. i alt og pr. ha. Mængde i kg Mængde pr. ha Udbytte i kr. Udbytte kr.

Beregn udbytte i kg frø i alt og pr. ha samt udbyttet i kr. i alt og pr. ha. Mængde i kg Mængde pr. ha Udbytte i kr. Udbytte kr. 18 3. Planteavl Opgave 3.1. Udbytte i salgsafgrøder På svineejendommen Nygård er der et markbrug med 22 ha vinterraps, 41 ha vinterhvede og 47 ha vinterbyg. Der skal foretages beregninger på udbyttet i

Læs mere

modificeret frø og -vegetativt formeringsmateriale

modificeret frø og -vegetativt formeringsmateriale Vejledning for leverandører af genetisk modificeret frø og -vegetativt formeringsmateriale Oktober 2016 Vejledning for leverandører af genetisk modificeret frø og -vegetativt formeringsmateriale Oktober

Læs mere

Fakta om den danske svinebranche

Fakta om den danske svinebranche Viden - Vækst - Balance Fakta om den danske svinebranche I 2009 var der ca. 5.000 landbrugsbedrifter med svineproduktion i Danmark. Den samlede danske svinebestand er på ca. 12 mio. svin. Værdien af svinekødseksporten

Læs mere

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt.

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Det er ikke længere et spørgsmål OM bæredygtighed - men om HVORDAN bæredygtighed. For

Læs mere

Tal om gartneriet 2012

Tal om gartneriet 2012 Tal om gartneriet 2012 Indholdsfortegnelse TENDENSER... 4 STRUKTUR... 4 ØKONOMI... 5 EKSPORT... 7 HOLLAND... 8 TABEL 1 - ANTAL VIRKSOMHEDER MED VÆKSTHUSPRODUKTION.. 9 TABEL 2 - AREAL MED VÆKSTHUSPRODUKTION

Læs mere

Økologi for fremtiden. Det, du ved, du burde vide om natur og fødevarer

Økologi for fremtiden. Det, du ved, du burde vide om natur og fødevarer Økologi for fremtiden Det, du ved, du burde vide om natur og fødevarer Uden disse mennesker havde denne bog ikke været mulig: Klaus Loehr- Petersen Christina Jacobsen Fie Graugaard Bodil Søgaard Bertel

Læs mere

Markedsanalyse. Forbrugerne vælger dansk når de ønsker god dyrevelfærd

Markedsanalyse. Forbrugerne vælger dansk når de ønsker god dyrevelfærd Markedsanalyse 24. juni 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Forbrugerne vælger dansk når de ønsker god dyrevelfærd Dyrevelfærd er blevet

Læs mere

59 INSPIRERENDE OPLÆG OM ØKOLOGI

59 INSPIRERENDE OPLÆG OM ØKOLOGI 59 INSPIRERENDE OPLÆG OM ØKOLOGI Efterår/vinter 2015/16 Økologi 59 SPÆNDENDE OPLÆG OM ØKOLOGI SEGES Økologi tilbyder i efteråret/vinteren 2015/16 aktuelle oplæg om de økologiske emner, hvor der er ny og

Læs mere

Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018

Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018 Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018 Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion Planteproduktionen i dag... 4 Status... 4 Fødevareforsyning og befolkningsudvikling... 5 Rammevilkår...

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer resultater for 2004

Pesticidrester i fødevarer resultater for 2004 Pesticidrester i fødevarer resultater for 2004 Indledning Pesticider eller sprøjtemidler er kemiske stoffer, som bliver brugt på marker eller i haver for at bekæmpe ukrudt, beskytte afgrøder mod angreb

Læs mere

Crimpning/Valsning Med Murska crimpere

Crimpning/Valsning Med Murska crimpere Crimpning/Valsning Med Murska crimpere Generel vejledning i crimpning og ensilering af afgrøder! Af : Helge Laursen, Bulldog Agri Vores baggrund! Bulldog Agri har lige siden firmaet blev startet i 1997

Læs mere

Økologieksporten boomer

Økologieksporten boomer 9 pkt hvid kt for kant roverskrift bold hvid espekt for logo Økologieksporten boomer - Kan succesen fortsætte og hvorhen? å forside på slidet >Layout idelayout r som er en af billeder for slidet og hjælpelinjer

Læs mere

Penge og papir bremser økologisk fremdrift

Penge og papir bremser økologisk fremdrift Penge og papir bremser økologisk fremdrift Efterspørgslen på økologisk svinekød stiger, men der mangler økologiske grise. Miljøgodkendelser og manglende finansiering gør det besværligt at omlægge en traditionel

Læs mere

Det store regnestykke

Det store regnestykke Det store regnestykke Ideer til andre veje for landbruget Thyge Nygaard Landbrugspolitisk seniorrådgiver Danmarks Naturfredningsforening Svaret er: JA! Det kan godt lade sig gøre at omstille landbruget

Læs mere

Øko 25 år FVM factfile

Øko 25 år FVM factfile Øko 25 år FVM factfile Generelle facts om økologi i Danmark Forbruger facts - Ø-mærket blev lanceret i Danmark i 1989-97 % har kendskab til Ø-mærket - 84 % af befolkningen har tillid til Ø-mærket - 93

Læs mere

Tal om gartneriet 2011

Tal om gartneriet 2011 Tal om gartneriet 2011 Indholdsfortegnelse TENDENSER... 3 STRUKTUR... 3 ØKONOMI... 4 EKSPORT... 6 HOLLAND... 7 TABELLER... 8 Tabel 1 - Antal virksomheder med væksthusproduktion... 8 Tabel 2 - Areal med

Læs mere

Post 2) og 3) Økologi, smag og sans

Post 2) og 3) Økologi, smag og sans og 3) Økologi, smag og sans Placering: Tæt på skolekøkkenet Antal voksne: 2 Der er brug for én person til at hjælpe eleverne med at besvare spørgsmål om mad og økologi (post 2). Der er brug for yderligere

Læs mere

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER NATIONALPARK MOLS BJERGE LOKALOMRÅDET SEPTEMBER 2017 FORMÅL OG METODE Formål Danmarks Nationalparker overvejer at udvikle lokale nationalparkfødevarer

Læs mere

Økologerne tager fat om den varme kartoffel

Økologerne tager fat om den varme kartoffel Landbrug og klima : Økologerne tager fat om den varme kartoffel Udgivet af Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, ICROFS, Kalø Økologiske

Læs mere

Fonden for økologisk landbrugs strategi

Fonden for økologisk landbrugs strategi Fonden for økologisk landbrugs strategi 2018-2021 1 Forord Fonden har hjemmel i landbrugsstøtteloven, som fastlægger de overordnede rammer for fondens virke. Fonden for økologisk landbrug har i foråret

Læs mere

Er der et marked for pesticidfri markafgrøder? - og dermed en vej mellem økologisk og konventionel produktion?

Er der et marked for pesticidfri markafgrøder? - og dermed en vej mellem økologisk og konventionel produktion? Er der et marked for pesticidfri markafgrøder? - og dermed en vej mellem økologisk og konventionel produktion? Plantekongressen 2019 Thomas Roland, CSR-chef Hvad vi jeg sige? Dilemma: Der findes ikke et

Læs mere

Væsentlige ændringer og præciseringer i vejledning om Økologisk jordbrugsproduktion

Væsentlige ændringer og præciseringer i vejledning om Økologisk jordbrugsproduktion Væsentlige ændringer og præciseringer i vejledning om Økologisk jordbrugsproduktion PLANTEPRODUKTION: Det er muligt fremadrettet at få andre datoer som omlægningsdato for marker end den 1. i måneden. Du

Læs mere

Tal om gartneriet 2010

Tal om gartneriet 2010 Tal om gartneriet 2010 Indholdsfortegnelse TENDENSER...3 STRUKTUR...3 ØKONOMI...4 EKSPORT...6 HOLLAND...7 TABELLER...8 TABEL 1 - ANTAL VIRKSOMHEDER MED VÆKSTHUSPRODUKTION...8 TABEL 2 - AREAL MED VÆKSTHUSPRODUKTION

Læs mere

Spis. bæredygtigt. mad til eftertanke NOAH

Spis. bæredygtigt. mad til eftertanke NOAH Spis bæredygtigt mad til eftertanke NOAH INDLEDNING På vej mod bæredygtighed Denne guide handler om mad og miljø, men også om penge og politik. Guiden giver gode råd om, hvordan du ved at gøre en lille

Læs mere

Introduktion. Page 1. Spørgeskemaet er anonymt. På forhånd tak for din tid, det er en stor hjælp.

Introduktion. Page 1. Spørgeskemaet er anonymt. På forhånd tak for din tid, det er en stor hjælp. Introduktion I forbindelse med mit bachelorprojekt i ernæring og sundhed vil det glæde mig, hvis du vil besvare følgende spørgeskema. Spørgeskemaet handler om, hvilke informationer du er interesseret i,

Læs mere

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER NATIONALPARK VADEHAVET LOKALOMRÅDET SEPTEMBER 2017 FORMÅL OG METODE Formål Danmarks Nationalparker overvejer at udvikle lokale nationalparkfødevarer

Læs mere

Indkøbslisten flytter over på mobiltelefonen

Indkøbslisten flytter over på mobiltelefonen Indkøbslisten flytter over på mobiltelefonen Marts 2019 Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik Markedsanalyse 21. marts 2019 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141

Læs mere

Udvikling i landbrugets produktion og struktur

Udvikling i landbrugets produktion og struktur Udvikling i landbrugets produktion og struktur Indlæg ved jens Ejner Christensen Verdens befolkning fremskrevet i mia. personer Befolkningsvækst og fødevareefterspørgsel, pct. pr. år 1979-99 2000-15* 2015-30*

Læs mere

GMO. - regler og godkendelse. GMO konference 2011. Danmarks Landboungdom. Af Bruno Sander Nielsen

GMO. - regler og godkendelse. GMO konference 2011. Danmarks Landboungdom. Af Bruno Sander Nielsen GMO - regler og godkendelse GMO konference 2011 Danmarks Landboungdom Af Bruno Sander Nielsen GMO er gennemreguleret Der må i EU ikke markedsføres en GMO eller produkter produceret herfra med mindre der

Læs mere

Økologi, dyrevelfærd og bæredygtigt landbrug

Økologi, dyrevelfærd og bæredygtigt landbrug Økologi, dyrevelfærd og bæredygtigt landbrug Du skal kende og kunne håndværket for at drive den her slags landbrug. Alt foregår på naturens og dyrenes præmisser. Planterne skal gro uden kunstige tilsætningsstoffer,

Læs mere

Integrerede bedrifter

Integrerede bedrifter Integrerede bedrifter Samlet set er driftsresultatet 955.000 kr. dårligere i 2007 end i 2006, hvilket resulterer i et negativ driftsresultat. >> Lene Korsager Bruun og >> Sisse Villumsen Schlægelberger,

Læs mere

Motiver for økologisk drift i Danmark

Motiver for økologisk drift i Danmark Motiver for økologisk drift i Danmark Niels Heine Kristensen Institut for Planlægning, Innovation og Ledelse Innovation & Bæredygtighed Sluttseminar for prosjektet Frafallet blant norske økobønder - hva

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Madens historier Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Økologi Ruth og Rasmus er i byen med deres pædagog, der hedder Hanne. De skal købe mad til frokosten i børnehaven. I dag skal børnene nemlig smøre deres egne

Læs mere

Liste over væsentlige ændringer i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion 2018

Liste over væsentlige ændringer i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion 2018 Liste over væsentlige ændringer i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion 2018 Generelt: Afsnittene er nu struktureret i en mere logisk rækkefølge: Afsnit 1 10: Omhandler det at omlægge til økologi

Læs mere

VORES BIDRAG. Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv København V T F E W

VORES BIDRAG. Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv København V T F E W VORES BIDRAG Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Hvem vi er Den danske fødevareklynge er andet og meget mere end koteletter,

Læs mere

Bilag 1.b Kvægbedrift og drøvtyggere, fokusliste foder- og hygiejnekontrol

Bilag 1.b Kvægbedrift og drøvtyggere, fokusliste foder- og hygiejnekontrol Bilag 1.b Kvægbedrift og drøvtyggere, fokusliste foder- og hygiejnekontrol Eksempler på fokusområder på en kvægbedrift eller bedrifter med andre drøvtyggere. Vær opmærksom på, at planteproduktion ofte

Læs mere