Sigte Åndedræt Aftræk Vind Lys Afstand Samspil.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sigte Åndedræt Aftræk Vind Lys Afstand Samspil."

Transkript

1 Kilde : Køge Skytteforening kopieret og redigeret 2012 Sigte Åndedræt Aftræk Vind Lys Afstand Samspil. Når man er sikker på at skydestillingen er korrekt, kan man begynde at øve Sigte, Åndedræt og Aftræk - som er vigtige for afgivelsen af det perfekte skud. Sigte, Åndedræt og aftræk, skal indøves hver for sig og kan efter længere tids øvelse trænes på engang. På det tidspunkt skal det hele gå op i en højere enhed, hvor man har samspil mellem skydestilling, sigtet, åndedrættet og aftrækket. Korrekt sigte og sigtemidler Påvirkning af øjet For at opnå det bedste sigte, er det vigtigt at man har ens forhold for begge øjne og det kan man kun ved at holde begge øjne åbne hele tiden. Hvis man lukker det ene øje, vil man bruge muskelkraft over det øje man lukker og vil uvilkårligt komme til at bruge muskelkraft over det sigtende øje. Det er ensbetydende med, at man kan komme til at påvirke øjets stilling hver gang man sigter og det vil ikke kunne gøres ens hver gang. Øjnene arbejder sammen parvis og hvis man lukker af for lyset på det ene øje, ved at lukke det, eller sætte en "sørøverklap" for øjet, vil det andet øje lukke mere op for pupillen, idet hjernen (synsnervecenteret) vil opfatte det som om der er nogen, der er ved at slukke for lyset og pupillen i øjet vil efterfølgende udvide sig. Det giver unaturlige lysforhold for øjnene og vil efter længere tids sigte være trættende for skytten. Lille pupil, lig med normalt lys ved øjet. Stor pupil, lig med meget mørke eller at det andet øje er lukket. Det ikke-sigtende øje skal dækkes af med en klap af hvid plast (kan klippes ud af en tom eddikedunk). Den skal være så smal, at man kan se omgivelserne omkring skiven, så man kan holde øje med, om der er vind eller om der sker noget uforudset. Når man ser direkte på skiven gennem sigtemidlerne, skal klappen dække venstre øje så meget, at det ikke kan se skiven (se foto). Den hvide klap sættes fast under et pandebånd. Placeres så den kun dækker for øjet. Man skal kunne se omgivelserne.

2 Synsfejl Det drejer sig selvfølgelig om, at man kan se rimeligt godt, men skytter med enten nærsyn eller langsyn, kan kompensere for disse fejl ved at flytte bageste sigtemiddel frem og tilbage, mens man ser på skiven. Der vil fremkomme det vi kalder dybdeskarphed og skiven vil enten stå skarpere eller svagere, når bageste sigtemiddel flyttes frem og tilbage. Det, man ændrer, er selve afstanden fra det bageste hul og ind til øjet. Få en til at hjælpe med at flytte sigtemidlet, da det er svært alene. Bageste sigtemiddel løsnes og skubbes helt frem og flyttes derefter langsomt tilbage mod skytten. Skytten siger stop, når det står så skarpt som muligt. Pas på ved skydning med Sauer, idet sigtemidlet kan slå imod panden når skuddet går. Man kan også fjerne "spindelvævet", som forekommer ved nogle skytter, med denne metode. Bageste sigtemiddel er den store sorte flade, forreste sigtemiddel er selve de mørke ringe og skiven er den slørede plet. Spindelvævsvirkningen, kan fjernes ved at flytte bageste sigtemiddel frem og tilbage. Det bageste sigtemiddel skal have hulstørrelse på 1,2 mm., som er standard på de fleste geværer i dag. Mere rutinerede skytter bruger en irisblænde i det bageste sigtemiddel, så man kan stille selve hulstørrelsen, uden at skulle flytte selve sigtemidlet. Irisblænder kan fås med flere forskellige kulørte glas, alt efter hvilket lys man skyder i. Man skal dog kun eksperimentere med irisblænder, når man er rutineret skytte. Den sorte plet behøver ikke nødvendigvis at stå helt skarpt, da det ikke er selve pletten man skal fokusere (stille skarpt) på. Det er den yderste ring rundt om den sorte plet, man skal se på. Når der er lige meget lys hele vejen rundt, er sigtet korrekt. Så det kan derfor være en fordel, hvis den sorte plet står lidt "uldent" i kanten.

3 Ring korn -størrelse Det forreste sigtemiddel skal være i en sådan størrelse, at skiven kan stå i den inderste ring 1,5-2 gange. Generelt skal der altid være lige meget lys som mørke rundt om skiven. Det vil sige, at tykkelsen af de lyse og mørke ringe er nogenlunde ens. Dette kan skifte, alt efter lysforholdene på banen, og derfor skal man altid have ringkorn i forskellige tykkelser, samt forskellige størrelser. En generel regel man kan gå efter, er: Meget lys skive = lille tyk ring. Meget mørk skive = stor tynd ring. Det øverste ringkorn er til en lys skive, det nederste til en mørk skive. Prøv flere forskellige ringkorn og i forskellige godstykkelser. Vær opmærksom på, at ringkornet kun kan vende på én måde. Kontroller altid om ringkornet sidder fast, inden du begynder at skyde. B1:Pletten skal kunne være i sigtemidlet 1,5-2 gange, for at det er den rigtige størrelse på ringkornet. B2: Korrekt sigte. Den sorte plet er nem at centrere og pendlingen vil ikke kunne ses så tydeligt. B3: Pletten står ovalt og ringene har tendens til at forsvinde. Dette kan skyldes spindelvævsvirkningen, for tyndt et ringkorn eller en bygningsfejl i øjet. B4: Meget lille lys ring omkring pletten skyldes et for lille ringkorn, hvilket medfører at det er meget svært at centrere og pendlingen vil føles meget stor. Til 15 meter, 50 meter og 200 meter anbefales at starte med er ringkorn i størrelse 4,2 mm. Til 300 meter anbefales 3,6 mm. Man kan altid begynde at eksperimentere med forskellige størrelser og godstykkelser, når man bliver lidt mere rutineret skytte.

4 Terræn ringkorn Ved terrænskydning skal man dog vælge et ringkorn der er forholdsvist tyndt i godstykkelsen og som har stolpe under ringen. Det gør det nemmere at finde sin egen skive, når man kan se nabo-skiverne og i terrænskydning skal det gå hurtigt. Samtidig vil det være en fordel, at ringkornet er så lille som muligt, da det er forskellige figurer man skyder på og de kan variere i størrelsen. Generelt er skiverne forholdsvis små på en terrænskydning i forhold til baneskydning. Det anbefales at bruge en ringkornsstørrelse på mellem 2,6 mm og 3,2 mm. Terrænringkorn skal være mindre end på bane og med en tyndere godstykkelse samt stolpe under ringkornet. Briller Hvis man bruger briller er det vigtigt, at man ser nøjagtigt igennem det samme sted i glasset hver gang. Glassets buening og den måde det er slebet på, gør at spredningen på skuddene bliver større, hvis man ikke ser igennem glasset nøjagtigt samme sted hver gang. Så kan det faktisk være en fordel at skyde uden briller, hvis man kun har en lille synsfejl. Hvis man bruger skydebriller, som på billedet, så få lidt hjælp til at kontrollere om glasset sidder korrekt, set fra siden. Glasset skal altid være lodret i sigtelinjen, således at man ser gennem centrum af glasset. Det skal kontrolleres engang imellem. Sigtelinien skal gå lige i centrum af glasset og glasset skal være lodret. Få en til at hjælpe med at kontrollere stillingen på glasset og få det rettet ind efter den skydestilling man skyder mest i. Hovedets/glassets stilling ændrer sig ved stillingsskift og skal rettes ind efter stillingen man skyder i. Det kan dog være nødvendigt at gå på kompromis ved NM-program, hvor det skal gå hurtigt imellem stillingerne. Der må man finde en stilling midt imellem. Man skal også være opmærksom på, om glasset har drejet sig i selve holderen. Det kan ske ved længere tids brug af brillen. Dette kan man ikke umiddelbart selv se, men man kan få lavet en lille markering i glasset, ud for samlingen i "glasholderen", hos optikeren.

5 Pendlingen Den bevægelse, der er i geværet/sigtemidlerne, når man sigter, kaldes pendlingen. Den er naturligvis forskellig, alt efter om man er børneskytte og skyder med fast anlæg, eller seniorskytte og skyder fritstående - men det er en del af sigtet. Det drejer sig om at skyde, når pendlingen er mindst, eller når sigtemidlerne står stille. Pendlingen virker ikke så stor, når man bruger et stort ringkorn i forreste sigtemiddel og man har lettere ved at "klemme" aftrækket af, når sigtet er korrekt. Hvorimod, ved et lille ringkorn, hvor den lyse ring bliver så lille, at det faktisk bliver svært at centrere pletten i ringen, vil man føle at pendlingen er stor. Pendlingen får oftest i 8-taller, hvis man kan slappe nogenlunde af. Hvis den går i stjerneform, er det fordi man spænder nogle muskler og prøver at tvinge riflen ind på skiven (hvis man kunne sætte en rød kuglepen i piben, mens man sigter, vil pendlingen se ud som her). Rigtigt Forkert Se også afsnittet åndedræt. Check liste 1. Vælg ringkorn efter hvilken bane og skive du skyder på. 2. Tynd godstykkelse til mørke baner og skiver. 3. Tyk godstykkelse til lyse baner og skiver. 4. Skriv ned i en lille dagbog, hvilket ringkorn i hvilket lys. 5. Er der spindelvæv i bageste sigtemiddel, så flyt det bagud, så hullet bliver større. 6. Flyt bageste sigtemiddel frem og tilbage til skiven står skarpest (dybdeskarphed). 7. Jo større sigtemiddel, desto mindre synlig pendling. 8. Hovedet så tæt på lodret som muligt. 9. Se igennem samme sted i brillen hver gang. 10. Tilpas brilleglasset efter hvilken stilling du skyder i. Få en til at kontrollere det engang imellem. 11. Kontroller stillingen på glasset i skydebrillen jævnligt. 12. Slap af i alle muskler, og lad riflen falde ind på skiven uden at tvinge den. 13. Følg riflens bevægelse i sigtemidlerne (pendlingen i et lignende 8-tal). 14. Skyd, når du ser at der er lige meget lys rundt om pletten. 15. Sigtet skal trænes bevidst til man kan det ubevidst.

6 Korrekt åndedræt Linksskytter/venstrehåndsskytter skal bytte rundt på højre og venstre En glemt teknik Mange skytter glemmer at koncentrere sig om åndedrættet, men det er faktisk en af de vigtigste ting, som kan trænes som et enkelt element. Når man trækker vejret, er det mavemusklerne man bruger til at styre åndedrættet med. Prøv at lægge en hånd på maven, når du trækker vejret, så kan du mærke, at maven går ud og ind alt efter vejrtrækningen. Læg en hånd på maven og mærk hvordan maven går ud og ind hver gang du trækker vejret. Derfor er det vigtigt for kraftige personer, at de i liggende skydestilling løfter højre ben op, så maven bliver løftet fra gulvet, så man herved kan bevæge mavemusklerne. Ellers kan det blive anstrengende at trække vejret. I knælende skydestilling er det vigtigt, at man ikke har en stram linning i bukserne eller en rem, som presser ind mod maven. Hvis man har skydebukser på, skal de lukkes op, så der er plads til maven. Træk vejret, hele tiden Når man trækker vejret, mens man skyder, skal det faktisk foregå hele tiden. Man må aldrig holde vejret i længere tid ad gangen. I det øjeblik man standser vejrtrækningen, vil kroppen i løbet af 2-4 sekunder registrere, at man er holdt op med at trække vejret. pulsen vil stige og kroppen vil blive urolig, da den skal bruge ilt hele tiden for at holde sig i gang. Det er ikke normalt, at mennesker holder vejret i længere tid. Hvordan holder man så riflen stille, når man skal trække vejret hele tiden? Det er svært, men kan indøves ved længere tids træning af vejrtrækningen. Selve vejrtrækningen - når man sigter på skiven - skal være normal, men inden man løfter riflen op, kan man tage et par dybe indåndinger (ikke for meget, så man bliver svimmel af det!). Det giver en afslappende virkning i kroppen. Derefter trækker man vejret stille og roligt, mens man løfter riflen op og sigter på skiven.

7 B1: Dyb indånding, som bliver holdt inde ved hjælp af muskelkraft, giver en anstrengende skydestilling. B2: Helt udåndet. Der er ingen luft/ilt i lungerne, virker også anstrengende i skydestillingen. B3: Normalt åndedræt. Der bruges ingen muskelkraft på at holde vejret og virker mindre anstrengende. Når man har fundet skydestillingen, trækker man stadig vejret stille og roligt og lader geværet og sigtemidlerne gå op og ned, mens man sigter på skiven. Dette kan samtidig være kontrol af, at stillingen er korrekt, ved at se, om skiven går lodret op og ned i sigtemidlerne. Træk altid vejret gennem munden, da der her er størst luftgennemstrømning. Dermed får man også den største iltoptagelse i kroppen. Korrekt sigte Når sigtet står korrekt ved enden af en udånding, skal skiven stå midt i sigtemidlerne. Hvis ikke den gør det, skal stillingen justeres og man afprøver stillingen igen. B1: Ved indånding skal skiven stå sådan i forhold til sigtemidlerne. B2: Hvis man ved udånding har skiven til at stå på skiven som her, er stillingen forkert og skal rettes i højden. B3: Ved udånding, hvor skiven står nøjagtigt midt i sigtemidlerne, er åndedrættet korrekt. Man må ikke tage en dyb indånding og holde vejret mens man sigter på skiven. Så bruger man muskelkraft på at holde vejret, og samtidig kan man føle sig oppustet og anspændt. Man bør heller ikke bruge kræfter på at holde luften ude af lungerne ved en udånding. Dette kan også virke anstrengende. Vejtrækningen skal være naturlig og ikke kunstig. I det øjeblik, at sigtet er korrekt, ved enden af en udånding, skal skuddet gå indenfor 2-3 sekunder. Hvis der går ret meget længere tid, vil synet blive sløret og pulsen vil stige med et efterfølgende dårligt skud.

8 Åndedrættet ved nervøsitet Når man bliver nervøs til en skydning, kan åndedrættet bruges bevidst tl at skabe ro og fjerne ens nervøsitet. Åndedrættet bliver altid hurtigere, pulsen bliver større og man føler at det hele står og hopper, når man skyder. Denne form for nervøs tilstand kan minimeres og udnyttes til det positive i skydningen. Læg riflen ned og træk vejret dybt et par gange. Derefter trækker du vejret normalt i et stykke tid, hvorefter du igen kan begynde sigtet. I de fleste tilfælde vil kroppen falde til ro og sigtet vil efterfølgende stabilisere sig. Hvis det ikke sker, skal der mentaltrænes. En nervøs skytte skal bruge åndedrættet for at falde til ro. Check liste 1. Sørg for at der er mulighed for at maven kan bevæge sig frit i skydestillingen. 2. Træk vejret med mavemusklerne. 3. Tag et par dybe indåndinger, uden du løfter riflen op i skydestillingen. 4. Træk vejret gennem munden. 5. Træk vejret normalt når du finder skydestillingen og begynder at sigte på skiven. 6. Lad sigtemidlerne følge dit åndedræt. Det skal gå lodret op og ned over skiven eller lidt skråt. 7. Kontroller stillingen med åndedrættet. 8. Skiven skal stå midt i sigtemidlerne ved enden af en udånding. 9. Skuddet skal gå inden for 2-4 sekunder efter du er holdt op med at trække vejret. 10. Hvis skiven bliver sløret og det er anstrengende at holde vejret, bruger du muskelkraft på det, eller holder vejret for længe. Tag riflen ned og begynd forfra. 11. Træk vejret stille og roligt efter at skuddet er gået og gør klar til næste skud. 12. Åndedrættet skal trækkes ens for hvert skud du gør klar til og afgiver.

9 Korrekt Aftræk Linksskytter/venstrehåndsskytter skal bytte rundt på højre og venstre Justering af aftrækkeren Ved gennemførelsen af det korrekte aftræk, er det en forudsætning at aftrækkeren står rigtigt og ens hver gang man klemmer på den, for at afgive et skud. Selve aftrækkeren skal stå således, at når man med aftrækkerfingeren klemmer på aftrækkeren, skal den gå i en lige bevægelse tilbage. Man må ikke trække aftrækkeren skævt, det giver uens skudafgivelse. Aftrækkeren skal kunne bevæges i en lige tilbagegående bevægelse. På langt de fleste moderne geværer i dag, findes der en justerbar aftrækker, som kan justeres i længden. Check hvor din egen aftrækker står og flyt den så den passer din aftrækker finger. Man kan også med de fleste moderne geværer i dag justere selve aftrækslængden og hvor hårdt punktet på aftrækkeren skal stå. Spørg din instruktør/træner, hvordan man gør det. Aftrækkeren har flere forskellige indstillingsmuligheder. Spørg din instruktør/træner, hvordan du indstiller dit eget aftræk. Let aftræk samt 1,5 kg aftræk Når man skyder med gevær, er der to forskellige aftrækssystemer man bruger, alt efter om man skyder kortdistanceriffel eller langdistanceriffel. På kortdistance er det kun nødvendigt med et "let punktaftræk", dvs. at man bare skal kunne mærke, at der er et punkt, hvor aftrækkeren bliver standset i bevægelsen. På langdistance skal aftrækket holde minimum 1.5 kg. De, der skyder med vekselsæt cal..22 på Sauergevær til kortdistanceskydning, skyder normalt også med 1,5 kg aftræk.

10 Den væsentlige forskel på de to aftrækssystemer, er at på det lette punktaftræk er der ingen vægt på selve det bløde aftræk, hvorimod på 1,5 kg aftrækket - "langdistanceaftrækket" - er der på Sauergeværet i dag det meste af de 1,5 kg på det bløde aftræk. På kortdistance, hvor der kun er punktaftrækket, placeres aftrækkerfingeren der hvor "ringene" mødes på fingeren (se foto). På langdistance, hvor der er minimum 1,5 kg aftræk, placeres aftrækkeren i yderste led på fingeren (se foto). Ved "let punktaftræk" skal aftrækkeren placeres der, hvor ringene mødes på fingeren. Ved 1,5 kg aftræk, skal fingeren placeres i yderste led på fingeren. Bemærk at aftrækkeren er flyttet i længderetningen, efter hvilket aftræk man skyder med. Hvis man skyder meget på både kort- og langdistance, skal man placere fingeren det samme sted på aftrækkeren hver gang - uanset om man skyder lang- eller kortdistance - så man får den samme fornemmelse for det korrekte aftræk hver gang. Forkert placering af finger på aftrækkeren. Den bliver trukket skævt, det kan ikke gøres ens for hver gang og vil samtidig påvirke geværet i skudafgangen.

11 Aftrækkets 3 faser Aftrækket kan deles ind i 3 faser, som gennemføres for afgivelsen af skuddet. 1. fase: det bløde aftræk. Man har fundet skiven og taget aftrækket ind til punktet. 2. fase: det endelige aftræk. Man ser at skiven står korrekt og klemmer på aftrækkeren hårdere og hårdere til skuddet går. 3. fase: efteraftrækket. Skuddet er gået og aftrækkeren føres tilbage i en fortsat bevægelse. Disse faser skal man altid gennemføre ens for hver gang. De kan dog gennemføres på 2 forskellige måder; enten ved et jævnt stigende pres eller som et afbrudt pres. Et jævnt stigende pres vil man oftest bruge i liggende og knælende skydestilling, hvor man kan holde riflen forholdsvis stille på skiven, men i stående skydestilling, hvor skiven kun står stille i kort tid, er det mest velegnet at bruge det afbrudte pres, for man er nødt til at vente på, at skiven står stille i den brøkdel af et sekund, man skal afgive skuddet. Den psykologiske virkning har en stor indflydelse på afgivelsen af skuddet i stående skydestilling. Når man ser skiven stå midt i sigtemidlerne, har man tendens til at rykke skuddet af og hvis det er langdistance, vil man samtidig give den "skulder", dvs. at man ved, at der vil komme en bevægelse/rekyl i geværet, som man gerne vil optage i kroppen; faktisk inden skuddet er gået. Det er forkert. Det kan afhjælpes, hvis man gennemfører aftrækket i et jævnt stigende pres, uden at man standser den tilbagegående bevægelse i aftrækkeren, når skiven står nogenlunde midt i sigtemidlerne. Man kan faktisk skyde rimeligt godt på langdistance, ved hjælp af dette aftræk. Det er ikke det mest ideelle, men det er acceptabelt, når man har svært ved at "klemme" skuddet af, når skiven står der. Det bør være det afbrudte pres man indøver, for det er dét, man oftest bruger både på kortdistance og langdistance i stående skydestilling. Ved det afbrudte pres forstås, hvor man tager aftrækket indtil punktet og holder aftrækket indtil sigtet er korrekt. Så vil man ved længere tids træning opdage, at skuddet går ubevidst, når man kan se at skiven står korrekt. I starten, når man tænker meget over sit aftræk, kan det føles som om man "rykker" skuddet af, men vil længere tids øvelse, vil det føles rigtigt. Det kan også defineres som 90 % aftrækket, at man "tør" holde aftrækket på 90% af aftræksvægten hele tiden, så de sidste 10% er dem, man klemmer af i det øjeblik, skiven står korrekt. Det kræver, at man kender sit aftræk rigtig godt og træner dette aftræk bevidst. Man vil så med tiden opdage, at fra hvor man observerer at skiven står rigtigt, til skuddet bliver afgivet, bliver tiden efterhånden kortere.

12 Check liste 1. Flyt aftrækkeren i længderetningen, så den passer netop til din aftrækkerfinger. Den skal gå i lige tilbagegående bevægelse og fingeren skal være vinkelret på aftrækkeren i længderetningen. 2. Juster evt. aftrækslængden og vægten på aftrækspunktet (let punktaftræk ved kortdistance, minimum 1,5 kg ved langdistance). 3. Ved kortdistance, placer aftrækkeren der hvor ringene mødes på aftrækkerfingeren. 4. Ved langdistance, placer aftrækkeren i yderste led på aftrækkerfingeren. 5. Husk de tre faser: det bløde, det endelige og efteraftrækket. 6. I liggende og knælende gennemføres aftrækket som et jævnt stigende pres. 7. I stående gennemføres aftrækket som et afbrudt pres. 8. Husk efteraftrækket. Man kan stadig påvirke kuglen på vej ud eller uden for piben, hvis man ikke fører aftrækkeren lige tilbage i en uafbrudt bevægelse et stykke tid efter at skuddet er gået.

13 De sidste elementer Hvis man skal kunne afgive et godt skud, er det nødvendigt at det hele går op i en højere enhed. Ovenfor er beskrevet sigte, åndedræt og aftræk - stillinger andetsteds. Det er de vigtigste elementer, men udover dem, er selvfølgelige elementer som: Vind - Lys - Afstand Men det er elementer som man kun tager højde for på udendørsbaner og ved terrænskydning. Vinden Vinden er meget vigtig på udendørsbaner, og især ved terrænskydning. De skydebaner, der eksisterer i dag, er som regel lavet med volde og træer omkring selve banen. Det kan give problemer for selv den mest garvede skytte, og man er nødt til at træne og få erfaringer på hver enkelt bane, man skyder på. Det er en del nemmere at skyde på en bar mark, end hvor der er volde omkring. Voldene skaber en turbolens, som kaster vinden rundt i forskellige retninger og man er faktisk nødt til at holde øje med vinden hele tiden. Ved at se enten på naturen - om der er græs, træer og blade, der bevæger sig i en bestemt retning - eller bedre endnu: hvis der er vindvimpler på forskellige afstande ud til skiven, kan man under hele skydningen holde sig orienteret om, i hvilken retning vinden blæser og hvornår den gør det. Når man sigter på skiven, skal det være muligt at kunne holde øje med omgivelserne, uden at man skal til at flytte sig ud af skydestillingen. Derfor nytter det ikke at montere store blændere på det bageste sigtemiddel, eller at man spærrer så meget af for det ikke-sigtende øje, at man ikke kan se omgivelserne ud til skiverne. En meget vigtig ting man skal beslutte sig for før man begynder at skyde, er: skal man skyde, når der er vindpåvirkning fra den ene eller den anden side - eller skal man skyde når der er vindstille? Man kan ikke begge dele, for så vil skuddet flytte sig rundt på skiven efter vinden. En god ide vil være at møde op i god tid på banen, ca. 1 time før, således at man hele tiden - mens man gør sig klar til skydningen - kan holde øje med vinden. Hvor meget blæser det? skifter vinden retning? osv. og derudfra danne sig et billede af, hvornår det vil være mest hensigtsmæssigt at afgive sine skud. Er det så ikke kun nødvendigt på langdistancebaner? Nej, det er faktisk endnu mere vigtigt på en 50m bane. På en 50 meter bane er projektilets udgangshastighed ikke så høj, og samtidig vejer projektilet ikke så meget, hvilket gør at det har lettere ved at blive påvirket af vinden. På 50 meter med en vind på 5 m/s lige fra siden vil skuddet flytte sig ca. 37,5 mm til den ene side. Vinden påvirker skudbilledet forskelligt, alt efter hvilken side den kommer fra. Hvis man har skudt ind, når det er vindstille, og vinden tiltager fra venstre, vil skuddet flytte sig ned til højre, og hvis vinden tiltager fra højre, flytter skuddene sig op til venstre.

14 Figur 1: Ingen vind, skudbilledet sidder lige i midten. Figur 2: Vind fra højre, flytter skudbilledet op til venstre. Figur 3: Vind fra venstre, flytter skudbilledet ned og ud til højre. På grund af projektilets rotation, vil det altid flytte sig længere til højre end nedad (se figur 2 og 3 ovenfor). Det skyldes at projektilet i sin bane ud fra piben roterer højre om sin egen akse. Når vinden så påvirker kuglebanen fra venstre, vil projektilet få medløb på oversiden og skudbilledet vil flytte sig ud og ned til højre. Når vinden kommer fra højre, vil projektilet få medløb på undersiden og det vil løfte projektilet op til venstre. Det kan være meget forskelligt hvordan skuddet bliver påvirket af vinden. På "vind-uret" nedenfor, kan man eksempelvis se, at hvis projektilet kommer i lige modvind, hvor vinden kommer "klokken tolv", så vil skuddet flytte sig nedad til venstre, men hvis vinden kommer en anelse skråt fra højre imod projektilet, fra "klokken et", vil skuddet flytte sig op til venstre, i forhold til indskydningen/skivens centrum. Vind-ur; pilene, som peger ind mod skiven, viser vindretningen, og numrene, på skiven, hvor skuddet vil placere sig i forhold til vindretningen. Vind kan være noget af det sværeste at skyde i, derfor er det vigtigt at man får trænet alle mulige vindforhold på forskellige måder. Prøv eksempelvis en dag, hvor der er skiftende vind på banen, at skyde mens der er vind og når der ikke er vind, og se hvad der sker på skiven. Så finder man hurtigt ud af, hvorfor man skal skyde under ens vindforhold hver gang. Hvis man vil prøve med vindvimpler på skydebanen, så er det ikke helt lige meget hvilke vimpler man bruger. Reglerne for hvordan de laves og skal se ud, laves og kan bestilles hos Konsulentafdelingen i De Danske Skytteforeninger i Vingsted.

15 Lyset Lyset på udendørs baner kan variere meget. Tidligere, under "Korrekt sigte og sigtemidler", er nævnt at man skal vælge sigtemidler og ringkorn efter hvilket lys der er på banen, men hvis man først er begyndt på en gældende serie, så er det svært lige at skifte ringkorn, bare fordi lysforholdene skiftede. Det tager tid og der er stort set umuligt ikke at ændre stilling imens. Vent derfor med at begynde til lyset er korrekt, og hvis man ikke kan vente længere, så må man stille sigtemidlerne efter lyset og tage en chance. Normalt vil stærkt sollys trykke skuddene nedad. Hvis man har skudt, mens det er overskyet, så klik sigtemidlerne opad, når der kommer stærkt lys på skiven og man ikke kan vente til det stærke lys forsvinder igen. Det skal trænes for at man ved, hvor meget skuddet flytter sig. Afstanden Afstand har egentlig ikke så meget at sige, når man skyder baneskydning, men i terrænskydning er det væsentligt, at man ved hvilken afstand, der skydes på. Især hvis der er meget vind, hvor man både skal stille sigtemidler i højden og siden. Terrænskydning er så specielt, at det er omtalt andetsteds.

16 Samspil. For at kunne afgive det perfekte skud, skal de enkelte elementer trænes hver for sig: 1. Skydestilling 2. Sigte 3. Åndedræt 4. Aftræk 5. Vind 6. Lys 7. Afstand Elementerne 1-4, skal trænes meget, og 5-7 kan man nøjes med at træne på udendørs baner. Når alle disse elementer ligger i rygraden og man kommer ind i en rutine på de enkelte elementer, kan man begynde at kæde dem sammen, så der kommer sammenspil mellem de enkelte elementer. Så snart man kan mærke at: skydestillingen er rigtig og afslappet åndedrættet er stille og roligt pletten står midt i sigtemidlet ved udånding det bløde aftræk tages stille og roligt man ser på omgivelserne at vinden og lyset er perfekt så kan man klemme skuddet stille og roligt af og føre aftrækkeren hele vejen igennem. Se på skiven når skuddet er gået, for at få en fornemmelse af, hvor gik den? Det nemmeste for at kunne huske det hele, er at lave et lille ritual: Sørg for at få indprentet i hovedet, at du gør det hele i en bestemt rækkefølge og i samme hastighed, så du kommer ind i en rytme med at løfte geværet op i skydestillingen, lade, åndedræt osv. Det kan virke kedeligt og stereotypt, men når du skyder 10'ere, er det ikke kedeligt længere og efter længere tids træning vil det føles automatisk. Så kan du begynde at koncentrere dig om, at finpudse de enkelte elementer.

17 Check liste 1. Sigte Valg af sigtemidler og Indstillinger 2. Afslappet skydestilling. 3. Normalt åndedræt, stille og roligt. 4. Pletten står i midten af sigtemidler ved udånding. 5. Aftrækkeren klemmes stille og roligt ind til punktet. 6. Åndedrættet fortsættes stille og roligt. 7. Se på omgivelserne, er der vind eller ikke vind. 8. Er lyset korrekt. 9. Presset øges på aftrækkeren, når øjet observerer at pletten står så roligt som muligt. 10. Følg med pendling, ikke presse riflen ind på skiven. 11. Skuddet går automatisk, når øjet har observeret at alle elementer er rigtige. 12. Gennemfør aftrækket hele vejen til du møder modstand. 13. Når skuddet er gået, kontrollér hvilken vej vinden blæser. 14. Afgiv sigtemelding, hvor gik skuddet? 15. Lad geværet igen, og gennemfør det hele på den samme måde. 16. Find en rytme. Held og lykke med din skydning.

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

Aftræk 1. Aftræk 2. Hvordan: Start ud med at sørge for at indstille pistolen til skytten.

Aftræk 1. Aftræk 2. Hvordan: Start ud med at sørge for at indstille pistolen til skytten. Aftræk 1 Placering af fingeren: Den midterste del af fingerblommen skal være placeret på aftrækket, da fingeren der har en god føling med aftrækkeren. Aftræksfingerens første led skal være vinkelret på

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Tre vejrtrækninger og skyd (liggende skydestilling) Forberedelse af skuddet

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Tre vejrtrækninger og skyd (liggende skydestilling) Forberedelse af skuddet Nr.10234 Alder: 8-90 år - Tid: 15 min. Nr.10233 Alder: 8-90 år - Tid: 15 min. Tre vejrtrækninger og skyd (liggende skydestilling) Skytten lægger sig til rette på standpladsen og indtager sin skydestilling.

Læs mere

DGI Skydning. Hjælp på banen. Riffel

DGI Skydning. Hjælp på banen. Riffel DGI Skydning Hjælp på banen Riffel Indhold Det rigtige aftræk 3 Det rigtige sigte 4 Det rigtige ringkorn 5 Godstykkelse på ringkorn 6 Nulpunktet 7 Fokuspunkter - BK indendørs 8 Fokuspunkter - stående med

Læs mere

DGI Skydning. Hjælp på banen. Pistol

DGI Skydning. Hjælp på banen. Pistol DGI Skydning Hjælp på banen Pistol Indhold Nulpunktet 3 Det optimale sigte 4 Det rigtige fokus 5 Aftrækkerfingeren 6 Hovedplacering 7 Rekyloptag 8 Håndfatning 9 Vejrtrækning 10 Skydning med pude 11 Fokuspunkter

Læs mere

0-punkt. Aftræk 1. Skytten indtager sin skydestilling og skal slappe af i kroppen.

0-punkt. Aftræk 1. Skytten indtager sin skydestilling og skal slappe af i kroppen. 0-punkt Skytten indtager sin skydestilling og skal slappe af i kroppen. 0 punktet kan kontrolleres på flere måder: - Skytten lukker øjnene og tænker på at slappe af i 5-10 sekunder. Herefter åbnes øjnene

Læs mere

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt).

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt). Lektion 5: Om Koncentration 10 min Tanker om tanker, ro og koncentration Eleverne deles i 3 grupper, hvor der sidder en Skulk/lærer med i hver gruppe. Læreren har evalueringsspørgsmål og skal få bragt

Læs mere

Dart skydning. Dobbelt finale

Dart skydning. Dobbelt finale Dart skydning Der er to sæt spille kort. Det ene sæt indeholder kortene 7 10 og det andet indeholder kortene Es til Dame. Der trækkes et kort fra hver bunke. Kortene i bunken med værdien 7-10 fortæller,

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand.

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. skudøvelser om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. I dette tilfælde koncentrerer vi os om skud, der skal dygtiggøre målmanden i

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Finale. Tennisskydning KONKURRENCETRÆNING KONKURRENCETRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Finale. Tennisskydning KONKURRENCETRÆNING KONKURRENCETRÆNING Nr.10248 Nr.10247 Tennisskydning omskydning og skulle konkurrere med en enkelt modstander. Finale stresse skytten. To skytter skyder mod hinanden et skud ad gangen. Den med den højeste pointværdi, vinder

Læs mere

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Her får du 5 trin til en sundere stemme. De er grundlaget for mit arbejde med sang, både når jeg selv

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2 Tips til at komme godt i gang Det er ekstra vigtigt at starte rigtigt med begyndere i kano, fordi det er sværere for dem at se fremskridt, i forhold til kajak. Så for at de ikke mister modet, men derimod

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress INSPIRATIONS- KORT Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress Sådan bruger du kortene! Disse kort er *l for at hjælpe dig *l at finde indre balance,

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

Dr. Grimgraves UHYGGELIGE ØJEÆBLER

Dr. Grimgraves UHYGGELIGE ØJEÆBLER TM Jeg formoder, at jeg er nødt til at introducere mig. Jeg er dr. Grimgrave, en specialist i medicinske eksperimenter. Jeg er blevet bedt om at forelæse om dine øjne og hvordan de virker, men jeg kan

Læs mere

FKSS modellen. Fokus. Kontakt/ Samhørighed

FKSS modellen. Fokus. Kontakt/ Samhørighed FKSS modellen Fokus Kontakt/ Samhørighed Skydestilling Skuldring FKSS modellen Hvorfor rammer vi? Vi fokuserer på målet Underbevidstheden styrer løbet gennem at øjet fokuserer på målet Løb og mål smelter

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

Brugsanvisning for. Testværktøj på. Naturlegeredskaber

Brugsanvisning for. Testværktøj på. Naturlegeredskaber Gert Olsen Gl. Klausdalsbrovej 481 DK 2730 Herlev Telefon 2177 5048 gertolsen@gertolsen.dk Brugsanvisning for Testværktøj på Naturlegeredskaber Af Gert Olsen Brug af testværktøj 03.10.2004 Side 1 af 9

Læs mere

Gravide med ryg- og bækkensmerter

Gravide med ryg- og bækkensmerter Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter LEKTION 1/12 Dagens Tema: Vejrtrækning og balance Opvarmning 5 Valgfri svømning. Vejrtrækning 5 Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Hold fast i kanten med begge hænder, stræk dig ud og lig i overfladen

Læs mere

SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening

SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening Tekst og fotos ved Knud Erik Poulsen. I alt 5 sider 1. Generelt Som skytte er det din pligt at kende og følge de generelle sikkerhedskrav for den skydning du

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Antistressøvelser for kroppen

Antistressøvelser for kroppen Antistressøvelser for kroppen For bedre at kunne slappe af... har nogle brug for øvelser der sætter gang i kroppen, andre har brug for afspænding. Prøv hvad der virker for dig. At afstresse kroppen handler

Læs mere

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd Dette program er inspireret af german volume training, som er kendt som en af de hurtigste

Læs mere

TAI CHI 18. Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE

TAI CHI 18. Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE TAI CHI 18 Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE Tai Chi 18 Qigong Tai Chi 18 Qigong er en kombination af Qigong og Tai Chi. Serien består af 18 øvelser, hvor man elegante og lette at lære gennem gentagelser

Læs mere

Kropslige øvelser til at mestre angst

Kropslige øvelser til at mestre angst September 2012 Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Fysioterapeuterne Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Denne pjece er udarbejdet af

Læs mere

din guide til hurtigt resultat

din guide til hurtigt resultat din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Jeg har glædet mig så meget til at præsentere dette program. Det er første gang at EF- FEKT flow er på DVD, så det er første gang at

Læs mere

Hvordan kan man øve badminton hjemme.

Hvordan kan man øve badminton hjemme. Hvordan kan man øve badminton hjemme. Har I lyst til at øve badminton hjemme, er her lidt inspiration til hvad, der kan foregå i et almindeligt hjem. Det kræver ikke så meget plads, før det er muligt,at

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent CRAWL Fra Plask&Leg til Talent Lidt om mig Træner siden 1993 - Kolding, S68 Hjørring, Roskilde Svømning, Hovedstadens Svømmeklub - Fra svømmeskole, via årgangssvømning til at blive cheftræner Uddannelsesmæssige

Læs mere

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Øvelsesprogram Til den gynækologiske patient

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Øvelsesprogram Til den gynækologiske patient Operation i underlivet Dette hæfte er til dig, der er opereret i underlivet. Det er vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge dig så hurtigt som muligt. Hovedformålet med bevægelse er at undgå komplikationer

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Rygbrud information om påsætning af korset

Rygbrud information om påsætning af korset Rygbrud information om påsætning af korset Generelt Har du behov for hjælp til tilretning af korsettet efter udskrivelse, skal du kontakte Terapiafdelingen, Sydvestjysk Sygehus, telefon nr. 7918 2375.

Læs mere

Grundelementerne i skydning

Grundelementerne i skydning Grundelementerne i skydning Lektion 1 Grundelementerne i skydning Balistik Våben og sigtemidler Skyde færdigheder Sigte Aftræk Hold (skydestilling, muskel hukommelse, spændinger i muskler) Våben betjening

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok.

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok. BEN- OG FODARBEJDE 1. ØVELSE - STIGETRÆNING Målmanden tager enkeltstep i trinene. Ved enden af stigen ligger hun sig på maven. Rejser sig i grundstillingen, hvorefter træneren / målmandsmakkeren laver

Læs mere

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Tekst: Maj Bruun Wahl, fysioterapeut Foto: Lars Bahl 2 TRÆN DERHJEMME Øvelser til whiplashskadede I dette hæfte præsenteres du for en række lette øvelser, du

Læs mere

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information og træning til patienter der er opereret i lungerne Ved den operation du har fået foretaget, har man skåret i brystkassen, og det betyder,

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

Træningskultur. At skabe en kultur og gøre den interessant!

Træningskultur. At skabe en kultur og gøre den interessant! Træningskultur At skabe en kultur og gøre den interessant! Øh træningskultur, hvad er det lige det er? Mentaliteter Forandring Faciliteter Træning Hverdagens gang MENTALITET Gammel mentalitet Skydning

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Indledning Når begynderen i starten benytter en let bue, behøver opvarmning ikke nødvendigvis at indgå i træningsprogrammet,

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 12 sider Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring Ud af comfortzonen med Krisztina Maria FYSISK OG MENTAL UDFORDRING INDHOLD:

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

Mindfulness Practitioner

Mindfulness Practitioner at forene betyder at forene. Foreningen opstår mellem krop, sind og ånd. Og vi opnår det, når vi retter vores opmærksomhed mod bevægelsen i kroppen og mod oplevelsen i kroppen. Ved at holde fokus på åndedrættet,

Læs mere

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab 1 ud af 13 Indhold Spring over gulv... 3 Sving... 4 Hop... 5 Løb... 6 Gang... 7 Gulvarbejde - bevægelse på gulv... 8 Fodled... 9 Håndredskaber...

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Nakkeøvelser Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Øvelser som styrker, stabiliserer og forbedrer udholdenhed af din nakke og giver

Læs mere

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen STÆRKE ARME MED YOGA 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen Nej, du behøver ikke at kaste rundt med tunge kettlebells for at få stærke arme. Rolige yogaøvelser

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

DesignPro II Side 11. Grupper

DesignPro II Side 11. Grupper DesignPro II Side 11 Grupper Hvis man arbejde helt fra grunden, er det ofte en fordel at kunne samle tekst, billeder og baggrund til en fast gruppe, som så kan flyttes rundt, og ændres i størrelsen. I

Læs mere

6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH

6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH 6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH WWW.LISETTENORAH.DK 6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau Måske kender du det, at dit stressniveau ryger i top, når der

Læs mere

Velkommen til Ølsted Skytteforening

Velkommen til Ølsted Skytteforening Velkommen til Ølsted Skytteforening - en mappe der indeholder svar på nogle af de spørgsmål du kunne have som nyt medlem og skytte. Ølsted Skytteforening Skolevænget 19, 8723 Ølsted august 2014 1. udgave

Læs mere

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gode resultater

Læs mere

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med.

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med. Styr på termerne Hovedlys: Når en fotograf siger hovedlys, så er det ikke bare fordi det rammer folk i hovedet. Hovedlys er det lys man kan sige er det primære lys i billedet. På portrætter vil det derfor

Læs mere

ÆNDREDE PLANER KAPITEL 2

ÆNDREDE PLANER KAPITEL 2 KAPITEL 2 ÆNDREDE PLANER Åh nej, mor. Mirja lægger hovedet på skrå. Ikke i dag. Kan det ikke bare blive i morgen? Søde Mirja. Mor sukker og tørrer sig over panden. Heller ikke det får de dybe rynker til

Læs mere

Chojun Miyagi Sensei's Sanchin Kata

Chojun Miyagi Sensei's Sanchin Kata Chojun Miyagi Sensei's Sanchin Kata 1. Hvorfor han ændrede kata'en Når en del af den menneskelige krop ikke bliver brugt, degenerer den. For eksempel, siden menneskene begyndte at bære sko, har tæerne

Læs mere

Det Fælles Uddannelseshus. Vil du hjælpe andre med at nå deres mål? Ta en træner- eller hjælpetræneruddannelse. dgi.dk/skydning og skytteunion.

Det Fælles Uddannelseshus. Vil du hjælpe andre med at nå deres mål? Ta en træner- eller hjælpetræneruddannelse. dgi.dk/skydning og skytteunion. Vil du hjælpe andre med at nå deres mål? Ta en træner- eller hjælpetræneruddannelse dgi.dk/skydning og skytteunion.dk DGI Skydning & Dansk Skytte Union uddannelse, september 2014 Udgivet af: DGI Skydning

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Begynderklasse.

DKK Rally-lydighed, Begynderklasse. DKK Rally-lydighed, Begynderklasse. Start Teamet stiller sig klar i en afstand af ½ - 1 meter skråt foran og til venstre for startskiltet med hunden i "plads-position" (indenfor ½ meter af førerens venstre

Læs mere

Jeg kunne dagen om den gode effekt på både meridianer og chakras, men jeg lader det være op til dig at opleve

Jeg kunne dagen om den gode effekt på både meridianer og chakras, men jeg lader det være op til dig at opleve Ansigtsyoga Ansigtet er kroppens spejl udadtil Her har jeg samlet nogle af de øvelser og teknikker, som jeg holder mest af. Du behøver ikke at lave dem alle, blot et par stykker, gerne 2-3 gange om ugen.

Læs mere

Til ex-rygeren: Sådan styrker du dine lunger

Til ex-rygeren: Sådan styrker du dine lunger Til ex-rygeren: Sådan styrker du dine lunger Dine lunger bliver aldrig, som de var før. Som tidligere ryger må du leve med den nedsatte lungefunktion, som smøgerne har givet dig Af Line Felholt, november

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til Qi-Gong Du skal - som det første du sætter på plads hver gang du starter træningen - sørge for at stå med vægten ligelig fordelt på foden, nøjagtig som i de indrammede områder vist på tegningen her til

Læs mere

Straffekast. Jerôme Baltzersen jerome@falconbasket.dk. Indledning. Det tekniske aspekt. Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte?

Straffekast. Jerôme Baltzersen jerome@falconbasket.dk. Indledning. Det tekniske aspekt. Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte? Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte? jerome@falconbasket.dk 6. november 2006 Version 1.03 Indledning I løbet af den tid jeg har været træner, er det blevet klart, at utrolig mange ungdomsspillere

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Styrketræning for rullere

Styrketræning for rullere Styrketræning for rullere Kopieret fra: www.go motionshop.dk. Se også dette link, hvor øvelserne vises live: http://www.gomotion.dk/peasp?p_id=250&page=1 Når man løber på rulleskøjter oplever man, specielt

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

10 tips til panorering og motiver i bevægelse

10 tips til panorering og motiver i bevægelse 10 tips til panorering og motiver i bevægelse Panorering er en effektiv måde at vise bevægelse i et foto. Det tilfører fotoet en masse dynamik, og gør dine fotos mere levende. Teknikken er ikke svær hvis

Læs mere

Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning. Pistol 15 m

Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning. Pistol 15 m Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning Pistol 15 m Pistol 15 m Opdateret september 2014 Generelle bestemmelser 1. Tilmeldelse 1.1. Deltagerberettigede er alle,

Læs mere

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 3 af 4 www.flatcoat.dk

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 3 af 4 www.flatcoat.dk BRUGSPRØVEN Det kan være at du allerede er i gang med at træne din flat, for på nuværende tidspunkt er det vist for alvor gået op for dig hvor aktiv en flat er, og hvor mange numre den kan finde på at

Læs mere

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde SMERTER OG NEDSLIDNING Øvelser tungt fysisk arbejde Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv. Vi arbejder på tværs af kommunens syv forvaltninger, hvor

Læs mere

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps Patientinformation Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps - Dekompression eller Diskusprolaps www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram

Læs mere

www.nikkostirling.com

www.nikkostirling.com www.nikkostirling.com DK Låsering Objektiv Parallaksejustering Sigterør Hætte til stilleskrue Højdejustering Sidejustering Forstørrelsesjustering Belysning Okular Ring til hurtig fokusering 40 Tillykke

Læs mere

TRYLLENØGLEN Vejen til det individuelle åndedræt Mazdaznan åndedrætslære. Den første åndedrætsøvelse. Synssansen

TRYLLENØGLEN Vejen til det individuelle åndedræt Mazdaznan åndedrætslære. Den første åndedrætsøvelse. Synssansen 1 TRYLLENØGLEN Vejen til det individuelle åndedræt Mazdaznan åndedrætslære fra Power of Breath og Mazdaznan månedsskrift, januar 1935, USA, af dr. O.Z. A Hanish Den første åndedrætsøvelse. Synssansen I

Læs mere

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n INTRODUKTION FORORD Det er svært at finde materialer til målmandstræning, men efter selv at have søgt på Internettet,

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

HVORDAN DU VINDER OVER

HVORDAN DU VINDER OVER HVORDAN DU VINDER OVER ANGSTEN GODE TANKER GODE FØLELSER HVORDAN DU VINDER OVER ANGSTEN Der er tidspunkter, hvor vi alle føler os bekymrede, angste, nervøse eller stressede. Der er tit en grund til det.

Læs mere

1. Grebet : Formen på pilens krop er mange og har mange navne, men her er 3 begreber der kan bruges om pilens krop og det er følgende.

1. Grebet : Formen på pilens krop er mange og har mange navne, men her er 3 begreber der kan bruges om pilens krop og det er følgende. 1. Grebet : Grebet (grip) er den del af kastet som varierer mest fra spiller til spiller og det er individuelt hvordan der holdes på pilen, det vil dog i de fleste tilfælde være et standard greb med få

Læs mere