NOGET OM AT GØRE NOGET ANDERLEDES

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOGET OM AT GØRE NOGET ANDERLEDES"

Transkript

1 NOGET OM AT GØRE NOGET ANDERLEDES

2 Forord Denne kogebog er et afsluttende led i projektet Modelprogrammet og fremtidens organisation. Projektet er støttet af Kulturministeriets Udviklingspulje for folke- og skolebiblioteker. Mariagerfjord Bibliotekerne og Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne har deltaget i projektet som samarbejdsbiblioteker, mens Jens Thorhauge har fungeret som konsulent og evaluator. Desuden har Michael Nørager lektor ved Aarhus Universitet været tilknyttet som konsulent. Kogebogen tager udgangspunkt i det forløb, som Vesthimmerlands Biblioteker har været igennem.

3 Intro Vesthimmerlands Biblioteker oplever lige som de fleste andre biblioteker et faldende udlån og manglende opmærksomhed blandt dele af lokalbefolkningen og politikere. Derfor har vi de seneste tre år arbejdet målrettet med, hvordan Vesthimmerlands Biblioteker skal være relevant for borgerne fremadrettet. Det har medført en lang række ændringer i vores måde at betragte bibliotekets kerneopgave og vores rolle som personale. Mange af jer står over for de samme udfordringer som os, og vi vil derfor gerne dele ud af vores oplevelser og erfaringer, som inspiration og hjælp til jer. I denne kogebog tager vi jer med på vores rejse og præsenterer nogle værktøjer, som vi har haft gavn af. God læselyst.

4 Biblioteket bliver angrebet Vi bliver ofte mødt af fremtidsforudsigelsen: Nå men I lukker jo alligevel, når alt bliver digitalt. Samtidig har vi de senere år fået pålagt nye opgaver såsom borgerservice, digitaliseringsopgaver, turistinformation ligesom vi oplever, at vores kernekompetencer bliver udfordret af øget konkurrence fra diverse digitale søgemuligheder, ændrede kulturelle vaner, nye medietilbud og et stigende krav til nemmere og hurtigere løsninger. Det fik os til at tænke: Hvem er vi? Hvad vil vi? Hvad skal folk bruge os til? Hvad har vi at tilbyde, hvis alle bøger er digitale?.

5 Valgene: Ideen, forfra og nyt Hvis vi lukkede øjnene og forestillede os biblioteket om 10 år, så vi to muligheder for os. Den første mulighed var det døde bibliotek, som i yderste konsekvens var lukket pga. manglende relevans. Den anden mulighed var at lave drastiske ændringer, så vi kunne overleve og tilbyde et sprudlende bibliotek i fremtiden. Ingen af os ønskede første scenarie, og derfor tog vi en fælles beslutning om, at vi skulle arbejde med, hvordan vi sikrede en fremtidig relevans for biblioteket i vores lokalsamfund. Allerede i starten af processen var det vigtigt for os, at beslutningen var vores egen og at alle i organisationen var med til at bestemme, hvilken retning vores bibliotek skulle have i fremtiden.

6

7 Arbejdsgruppen Vi havde derfor et ønske om, at processen skulle være drevet af medarbejderne for at fremme ejerskab af forandringen. Derfor nedsatte vi en arbejdsgruppe bestående af fire medarbejdere, udvalgt efter funktion, alder og kompetencer. Det var arbejdsgruppens opgave at tilrettelægge en inkluderende proces, så alle medarbejdere blev hjulpet på vej i foradringsprocessen.

8 Værktøjskasse: Hvad skal I overveje, når I nedsætter en arbejdsgruppe: - Alder, køn og funktion for de forskellige medlemmer - Hvilket mandat har arbejdsgruppen? - Hvad må de beslutte? - Hvor meget tid må de bruge? - Hvilke ressourcer har gruppen? - Hvad er deres mål? - Hvad er ledelsens rolle? - Skal hele personalet inkluderes?

9 Arbejdsgruppens ønsker var: - At skabe en proces hvor alle havde en aktie i forandringen - At tidsrammen var sat, så alle følte, de var med - At være åbne om processen og løbende informere - At undgå en skinproces, hvor kollegaerne blev inddraget uden reel indflydelse - At sætte fokus på at forandring påvirker forskelligt fra menneske til menneske og det skal der være plads til - At der var plads til at eksperimentere - At vi så på biblioteket med helt nye briller - At give processen den tid, den havde brug for

10 Forandringsprocessens udfordringer Statistikken viser, at 80 % af alle forandringer mislykkes. Vores mission var at blive blandt de 20 %, der lykkes, og derfor var arbejdsgruppens fornemste opgave at skabe rum for alle de spørgsmål, frustrationer og tvivl, som uvilkårligt ville komme i løbet af forandringsprocessen.

11 På bar bund Men hvor skulle vi starte, når vi ville tænke biblioteket nyt fra bunden? Nogle har strategier. Andre har som os ingen idé. Arbejdsgruppen valgte at tage udgangspunkt i 4-rumsmodellen fra rapporten Folkebibliotekerne i vidensamfundet (2010). 4-rumsmodellen er et teoretisk værktøj, der viser de funktioner, som fremtidens bibliotek skal rumme. Det vil sige et møderum, et læringsrum, et inspirationsrum og et performativt rum. Nu havde vi rammen for fremtidens bibliotek og dermed for vores forandringsproces.

12

13 Design af proces Når man starter helt fra bunden, er det vigtigt at danne sig et overblik ved at nedbryde de konkrete forandringer i mundrette bidder. Kick off Arbejdsgruppen præsenterede en plan for forandringsprocessens første halve år, og personalet indgik en kontrakt med hinanden om, at det var det, vi ville og at vi var fælles om det. Denne gang skulle ikke ende som endnu et dødehåndspapir. Denne gang skulle vi gøre en forskel.

14 Idéhuse Efter kick off afholdt vi tre idéhuse med udgangspunkt i 4-rumsmodellen, hvor vi idégenererede på, hvilke opgaver vi kunne indtænke i bibliotekets fremtid. For at understøtte kreativitet og nytænkning afholdt vi idéhusene i alternative omgivelser, så hverdagen blev efterladt derhjemme. Og vi arbejdede med at opretholde energi og dynamik ved at benytte forskellige virkemidler og øvelser.

15 Værktøjskasse: Kreative øvelser VÆRKTØJSKASSE - Walk and talk - Oplæg - Moodboard - Brainstorm - Øvelser

16 Værktøjskasse: Eksempel på program til idéhuse

17 Det nye koncept Idéhusene var med til at generere over 300 idéer, som blev samlet i et idékatalog, klar til senere brug. Vi blev enige om, at biblioteket havde brug for et nyt fælles koncept et fælles mål at arbejde frem mod. Dette koncept blev til den gyldne sætning, som vi i fællesskab udarbejdede.

18

19 Men hvad så nu? Det viste sig, at alle vore nye idéer ikke kunne implementeres med den organisationsform, vi havde. Biblioteket centreret om bogsamlingen harmonerede ikke med vores nye koncept og de ønsker vi havde til fremtidens bibliotek. Kort sagt virkede de nye idéer ikke med vores gamle maskine. Vi måtte organisere os på en ny måde, der kunne forene nogle af de gamle opgaver, som informationssøgning og udlån, med vores ønsker til nye opgaver. Vi ønskede at komme væk fra bogsamlingen og danne en mere fleksibel organisation. Vores valg faldt på en spaghettiorganisation.

20 Hvad er en spaghettiorganisation? Vi går og kalder vores nye organisation for spaghettiorganisation, men hvad betyder det egentlig? Vores gamle organisation var bygget op omkring samlingen og var på ingen måder hierarkisk. Som et lille bibliotek påtog vi os alle sammen mange forskellige opgaver, og vi arbejdede også på kryds og tværs. Men vi arbejdede ikke nødvendigvis i den samme retning, og vores organisering kan bedst beskrives som personbunden. Det betød, at vi havde en lille, men faktisk også ret ugennemskuelig organisation. Spaghettiorganisationen er for os en projektorganisation, der er ideel til at skabe en mere målrettet organisation, hvor opgaveansvaret er tydeligt uden at organisationen er hierarkisk og topstyret. Organisationsformen er god til at skabe fokusskiftet fra samling til relationer, fordi drift og udvikling kombineres i projekter, der alle tager del i at indfri bibliotekets overordnede udviklingsmål og visioner. Når der går spaghetti i din organisation, så skabes der en mere dynamisk og fleksibel organisation, hvor projekter hele tiden åbnes og lukkes og hvor medarbejderne næsten grænseløst kan bevæge sig mellem projekterne og hurtigt kobler sig på, når der er brug for en.

21

22 Udfordringer er der nok af..

23 Hvordan? Første step på vejen mod at opbygge en ny organisation var at nedbryde den gamle. Vi dekonstruerede den gamle organisation ved at bede alle medarbejdere om at nedskrive deres arbejdsopgaver, både store og små. Dermed fik vi et overblik over samtlige opgaver, og kunsten var nu at flette de gamle opgaver sammen med de nye. Alt blev systematiseret og sat i orden, hvilket resulterede i 12 projekter. Alle projekter kom til at indeholde både udviklings- og driftsopgaver. Hvilket projekt skal jeg vælge? For at være tro mod ønsket om en inddragende proces blev alle medarbejdere kaldt til personalemøde, hvor de 12 projekter blev præsenteret. Herefter fik vi hver især lov til at vælge os ind på de projekter, vi brændte for. Vi skulle altså ikke nødvendigvis vælge os ind på de opgaver, vi hidtil havde siddet med, men i stedet lade passionen være bestemmende for, hvilket projekt vi gerne ville deltage i. Det var herefter ledelsens opgave at få kabalen til at gå op og det gik overraskende nemt.

24 Spaghetti á la Vesthimmerland Vores spaghettiorganisation er bygget op omkring vores fælles koncept, som vores 12 hovedprojekter arbejder hen imod. Hvert enkelt hovedprojekt har en projektleder samt to projektmedlemmer. Under hvert hovedprojekt, har vi en lang række delprojekter. Medlemmerne i hovedprojektet skal ikke nødvendigvis deltage i og udføre samtlige delprojekter, så derfor har alle i større eller mindre grad en projektmedhjælperfunktion i hovedprojekterne det er særligt her, hvor der rigtig går spaghetti i den, fordi vi arbejder sammen på kryds og tværs. Til at sørge for at der er fremdrift i alle projekter, har vi en projektejer, som er vores bibliotekschef. Han deltager kun i projektmøder, hvis hovedprojekterne inviterer ham med. Han blander sig altså ikke direkte i, hvordan hovedprojekterne opnår deres målsætning, men sørger for at fordele ressourcer mellem hovedprojekterne.

25 Vores 12 projekter: Projekt 1: Det aktive bibliotek. Projekt 2: Indretning lang sigt Projekt 3: Indretning hverdag Projekt 4: Målrettet markedsføring Projekt 5: Nye brugergrupper Projekt 6: Ud af boxen Projekt 7: Skolereformen og heldagsskolen Projekt 8: Nye relation til børn på biblioteket Projekt 9: Fokus på målrettet kompetence- og biblioteksudvikling Projekt 10: Husansvarlig Projekt 11: IT Projekt 12: Materialer

26 Hvad er et projekt? Alle vores hovedprojekter har en række målsætninger og succeskriterier, som de skal arbejde hen mod, men hovedprojekterne har metodefrihed til at opfylde de udstukne rammer. Det er også op til de enkelte projektgrupper at vedtage, hvilke arbejdsopgaver, vi skal fortsætte med, hvilke arbejdsopgaver, der skal nedlægges og hvilke arbejdsopgaver, vi skal udvikle. I en spaghettiorganisation er alt fleksibelt og dynamisk, og derfor kan vi både nedlægge, fusionere og oprette nye hovedprojekter, hvis vi finder det relevant.

27 Et år efter Vores spaghettiorganisation gik i luften 1. januar 2014, og et års tid efter, var det tid til det helt store serviceeftersyn, hvor hele personalet selvfølgelig var inviteret med. Vores opfattelse af forandringens betydning er: Medarbejderne udviser større drive og energi. MUS viste, at vi oplevede en større arbejdsglæde, tilfredshed og stolthed over vores arbejde. Vi synes, vi er blevet bedre til at samarbejde og til at udnytte hinandens kompetencer. Vi har fået en anderledes og bedre relation til hinanden bl.a. fordi vi udviser respekt over for hinandens beslutninger. Men vigtigst af alt er nok, at vi kan konstatere, at vi sammen har fået et ændret mindset. Biblioteket gør mere for brugerne. Mængden af indhold i vores arrangementsfolder har sat rekord to gange i streg. Vi har prøvet en række nye arrangementstyper af med succes. Vi har indgået en række samarbejder med lokalsamfundet, der har givet flere oplevelser for vores brugere på biblioteket. Vi har fået støtte af Kulturstyrelsens Udviklingspulje til fire udviklingsprojekter på to år. Og så oplever vi, at det er blevet nemmere at brande biblioteket i lokalpressen, ligesom vi sporer en øget interesse for vores arbejde fra andre biblioteker. Brugerne udtrykker oftere tilfredshed og har særligt været begejstret for det medengagement, som vi forsøger at anspore til. Vi har ikke foretaget nogen større brugerundersøgelse, så derfor venter vi spændt på benchmarkundersøgelsen i 2016, hvor vi forhåbentligt også i statistikken får belæg for vores daglige observationer i biblioteket.

28 Action Learning At arbejde i en spaghettiorganisation betyder for os, at opgaver løses på kryds og tværs i organisationen. Vi udnytter vores faglige og personlige kompetencer bedre og udvikler os med opgaverne. Vi bruger action learning i vores læringsproces og har lært at stoppe op og reflektere over hvad vi gør, hvorfor vi gør det og om vi kan optimere handlingen. Alt går i ring og processen bliver ved og ved og ved.. Vi har altså ikke været på lange og dyre projektlederkurser, men har arbejdet ud fra learning by doing. Hvor er vi om 5 år? Sikkert på vej i en ny retning. Spaghettiorganisationen er den, der virker bedst for os lige nu, men med samfundsudviklingen vil vi også udvikle os, og vi har bevist overfor os selv og alle andre, at vi er omstillingsparate og har et stort ønske om, at Vesthimmerlands Biblioteker også eksisterer fremadrettet.

29 Udfordringer i fremtiden Vi er klar over, at vi ikke nødvendigvis har fundet de vises sten. Vi står stadig over for mange udfordringer i fremtiden: - Politiske beslutninger dialogbaseret aftalestyring med indsatsområder, vi skal tænke ind - Besparelser personalemæssig reduktion berører vores spaghettistruktur - Økonomiske ressourcer flere af vores projekter er støttet af Kulturstyrelsen - Stress vores høje aktivitets- og ambitionsniveau kan medføre stress og udbrændthed - Kan vi vedholde en sund og velfungerende magtbalance med en så flad struktur - Har vi de rette værktøjer til at styre organisationen (økonomi, tid, personaleressourcer, drift/udvikling) - Hvad er vores kerneopgave og er det tid at revurdere eller gentænke den - Der skal være sund balance mellem drift og udvikling

30 Til trods for udfordringerne er vi optimistiske. Vi har en følelse af, at vi er bedre rustet, end vi var før organisationsforandringen. Som en af os udtalte til evalueringen: Vi har ændret vores organisation med succes så kan vi også klare det andet. Vi har fået selvtilliden til og troen på, at det kan lade sige gøre og det rykker en hel del.

31

32

Informationsteknologiløsninger

Informationsteknologiløsninger Informationsteknologiløsninger Hvem er center for Trivsel og Motivation? Vi motiverer, begejstrer og inspirerer indenfor: Værdier og holdninger. Egen identitet. Egen Styrke og udviklings-områder. Gruppe

Læs mere

ODENSE BIBLIOTEKERNE. DELSTRATEGI Digitalisering

ODENSE BIBLIOTEKERNE. DELSTRATEGI Digitalisering ODENSE BIBLIOTEKERNE DELSTRATEGI Digitalisering 2016-2020 Odense Kommune By- og Kulturforvaltningen Fritid og Biblioteker Odense Bibliotekerne Østre Stationsvej 15 5000 Odense C Telefon + 45 66 13 13 72

Læs mere

Værdi-Type-MUS på Arbejdsmarkedsområdet

Værdi-Type-MUS på Arbejdsmarkedsområdet BILAG 1 - Værdier Forståelsen af GK s værdier tager afsæt i arbejdet fra Fællesuddannelsen, hvor der i skemaet herunder er hentet eksempler som fortæller hvad vi ønsker omkring vores adfærd på arbejdet.

Læs mere

Hvad er et bibliotek? Kursusdag på Gentofte Centralbibliotek 13.12.2012

Hvad er et bibliotek? Kursusdag på Gentofte Centralbibliotek 13.12.2012 Kursusdag på Gentofte Centralbibliotek 13.12.2012 Program 09.00-09.15 Mogenbrød, kaffe og te 09.15-12.00 Hvad er et biblioteks opgaver og kerneopgaver? - Historisk blik på hvad der har skabt de danske

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Biblioteksudvikling i et ledelsesperspektiv Udviklingsforløb for bibliotekschefer og ledere i CB-område Midtjylland Vinter 2015

Biblioteksudvikling i et ledelsesperspektiv Udviklingsforløb for bibliotekschefer og ledere i CB-område Midtjylland Vinter 2015 Biblioteksudvikling i et ledelsesperspektiv Udviklingsforløb for bibliotekschefer og ledere i CB-område Midtjylland Vinter 2015 Baggrund Udviklingsforløbet udspringer af en besøgsrunde på bibliotekerne

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

KULTUR- RUMMET ET KULTURELT LABORATORIUM I THY PRÆSENTATION FOR RUM & DESIGN- STUDERENDE/ARKITEKTSKOLEN AARHUS NOVEMBER 2014

KULTUR- RUMMET ET KULTURELT LABORATORIUM I THY PRÆSENTATION FOR RUM & DESIGN- STUDERENDE/ARKITEKTSKOLEN AARHUS NOVEMBER 2014 KULTUR- RUMMET ET KULTURELT LABORATORIUM I THY PRÆSENTATION FOR RUM & DESIGN- STUDERENDE/ARKITEKTSKOLEN AARHUS NOVEMBER 2014 PROGRAM 1. Overordnede målsætninger med KulturRummet 2. Præsentation af KPF/Rødbro

Læs mere

Pakker vedr. forandring til arbejdsmiljøpuljen 2017

Pakker vedr. forandring til arbejdsmiljøpuljen 2017 Til møde i MED-Hovedudvalget den 4. oktober 2016 Pakker vedr. forandring til arbejdsmiljøpuljen 2017 Alle pakker realiseres på en måde, der understøtter det fremmende perspektiv på arbejdsmiljøindsatsen

Læs mere

BY, LAND OG KULTUR KVALITETSAFTALE 2012-2013

BY, LAND OG KULTUR KVALITETSAFTALE 2012-2013 BY, LAND OG KULTUR KVALITETSAFTALE 2012-2013 Kvalitetsaftale 2012-2013 Indholdsfortegnelse AssensBibliotekerne - Kvalitetsaftale 2012-2013 1. Indledning......................................................................................2

Læs mere

Nytænkning og udvikling

Nytænkning og udvikling Køb bøgerne i dag Nytænkning og udvikling D. 10. nov. 2014 Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Aktiv frivillig leder - grundlægger af RETRO giver dig redskaber og inspiration

Læs mere

16. januar 2008. Gælder fra. Håndbog for rejsende mod en endnu bedre arbejdsplads. Bedste arbejdsplads. Rummelighed Fleksibilitet Læring.

16. januar 2008. Gælder fra. Håndbog for rejsende mod en endnu bedre arbejdsplads. Bedste arbejdsplads. Rummelighed Fleksibilitet Læring. P Proceslinien Start Ledere Medarbejdere Rummelighed Fleksibilitet Læring Udvikling Sundhed Trivsel Bedste arbejdsplads Gælder fra 16. januar 2008 Den nye personalepolitik 2008 Håndbog for rejsende mod

Læs mere

Strategisk projektejerskab

Strategisk projektejerskab Strategisk projektejerskab Spørgsmål til diskussion Hvordan ved jeg som projektejer, at vi chefer har et fælles mandat om projektets resultat? Hvad kan vi som chefer konkret efterspørge, for at styrke

Læs mere

Inspiration og værktøjer til at styrke det. psykiske arbejdsmiljø

Inspiration og værktøjer til at styrke det. psykiske arbejdsmiljø Inspiration og værktøjer til at styrke det psykiske arbejdsmiljø Inspirationsoplæg: få inspiration og værktøjer til at styrke det psykiske arbejdsmiljø Som et nyt tiltag afholder Socialpædagogerne Østjylland

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025).

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025). STRATEGI 2020 STATUS Strategi 2016 2020 udformes i en tid præget af mange forandringer på skolen og uddannelsesområdet. Erhvervsuddannelsesreformen (EUD-reformen) fra 2015 er under indfasning, den fremtidige

Læs mere

Handlingsplan for 2015-2017

Handlingsplan for 2015-2017 Handlingsplan for 2015-2017 H andlingsplanen tager udgangspunkt i bibliotekspolitikkens værdigrundlag. Det handler om at omsætte disse til hverdag og kunne se værdierne leve sig ud i hverdagen på Brønderslev

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater!

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater! Fra god til fantastisk Skab hurtige og målbare resultater! Team med solid erfaring Step-up blev etableret i 2003 og har lige siden arbejdet med at udvikle mennesker. Vi er i dag mest kendt som dem, der,

Læs mere

Projektet er støttet af:

Projektet er støttet af: Projektet er støttet af: Hvordan kan folkebiblioteket få en rolle i forhold til skolereformen? Hvordan kan vi arbejde med unges digitale dannelse? Hvordan designer vi læringsforløb målrettet understøttende

Læs mere

KICKSTART DIT ÅR TAG DE RIGTIGE BESLUTNINGER FOR DIT ÅR

KICKSTART DIT ÅR TAG DE RIGTIGE BESLUTNINGER FOR DIT ÅR KICKSTART DIT ÅR TAG DE RIGTIGE BESLUTNINGER FOR DIT ÅR Kickstart dit år - øvelsen hjælper dig til at fokusere på de gode og succesfulde oplevelser, og mål som du har indfriet, og som du kan bygge videre

Læs mere

Plan i eget arbejde. På kurset arbejder du med at: Bliv god til planlægning af dit arbejde. Hvem deltager på kurset? Øg din personlige effektivitet

Plan i eget arbejde. På kurset arbejder du med at: Bliv god til planlægning af dit arbejde. Hvem deltager på kurset? Øg din personlige effektivitet Plan i eget arbejde Plan i eget arbejde Øg din personlige effektivitet Bliv god til planlægning af dit arbejde Du har haft en travl arbejdsdag. Måske har du oven i købet arbejdet over igen. Alligevel føler

Læs mere

Digitale læremidler som forandringsmotor

Digitale læremidler som forandringsmotor Artiklen er bragt i bogen 'Den digitale bog - fra papir til pixels', udgivet af Foreningen for Boghåndværk, nov. 2015 Digitale læremidler som forandringsmotor Thomas Skytte og Karin Eckersberg Udviklingen

Læs mere

FÆLLESMØDE NR. 5 MARTS,

FÆLLESMØDE NR. 5 MARTS, FÆLLESMØDE NR. 5 MARTS, 2007 Formål med fællesmøde nr. 5 At få indblik i: Hvad er forandringsledelse for en størrelse?. Hvordan en forandringsproces kan gribes an?. En forandringsproces fra det virkelige

Læs mere

DESIGN THINKING I BIBLIOTEKET

DESIGN THINKING I BIBLIOTEKET DESIGN THINKING I BIBLIOTEKET LÆR NOGET NYT OM DET BIBLIOTEK, I KENDER SÅ GODT! Hvem står bag design thinking i biblioteket? ET INTERNATIONALT TOOLKIT Det oprindelige Design Thinking for Libraries-toolkit

Læs mere

STRATEGI > fo r Ve jle l Bibliote Bibliot ke k rne 2011 2014 <

STRATEGI > fo r Ve jle l Bibliote Bibliot ke k rne 2011 2014 < STRATEGI > for Vejle Bibliotekerne 2011 2014< VISIONEN for Vejle Bibliotekerne DIGITALT OMRÅDE OPLEVELSER, INSPIRATION OG LÆRING VISION PROFESSIONEL UDVIKLING Visionen angiver retningen, vi skal gå, i

Læs mere

Allerød biblioteker. Handlingsplaner 2012-2013. Endelig udgave 01/02/2012 1

Allerød biblioteker. Handlingsplaner 2012-2013. Endelig udgave 01/02/2012 1 Allerød biblioteker Handlingsplaner 2012-2013 Endelig udgave 01/02/2012 1 Allerød Biblioteker Handlingsplaner 2012 Tema: Åbne biblioteker s. 3 Handlingsplan for tema: Åbne biblioteker s. 4-7 Tema: Inspiration

Læs mere

Eksekvering få planerne ført ud i livet

Eksekvering få planerne ført ud i livet Eksekvering få planerne ført ud i livet Plastindustriens netværksdag 10. November 2009 Gitte Mandrup Ledelse & HR rykker sammen Ledelse Ledelseskraft Organisationsudvikling Eksekvering Fremdrift Ledelseslyst

Læs mere

Fra model til effekt metodisk konceptudvikling af det nye bibliotek

Fra model til effekt metodisk konceptudvikling af det nye bibliotek Fra model til effekt metodisk konceptudvikling af det nye bibliotek Indledning I 2010 udgav Styrelsen for Bibliotek og Medier rapporten Folkebibliotekerne i vidensamfundet (FIVS). Rapporten præsenterer

Læs mere

Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune

Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune Forord De personalepolitiske værdier for Vordingborg Kommune er udarbejdet i en spændende dialogproces mellem medarbejdere og ledere. Processen tog

Læs mere

Faglig ledelse Opsamling på vidensrejse til Ontario, Canada D.11. april - 18. april 2015

Faglig ledelse Opsamling på vidensrejse til Ontario, Canada D.11. april - 18. april 2015 Faglig ledelse Opsamling på vidensrejse til Ontario, Canada D.11. april - 18. april 2015 Baggrund for projekt: Faglig Ledelse og vidensrejsen til Ontario, Canada I forbindelse med implementering af Folkeskolereformen

Læs mere

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger.

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger. Kontrakt 2015-16 Biblioteket Støvring, Skørping, Terndrup, Nørager og Bogbus Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune.

Læs mere

MUS. Vejledning til dig som leder

MUS. Vejledning til dig som leder MUS Vejledning til dig som leder Den årlige MUS i Dansk Røde Kors asylafdeling bruges kort sagt til at skabe tid og rum for din medarbejder til at være "enebarn". Et stykke tid, hvor man i modsætning til

Læs mere

Nå mere og arbejd mindre

Nå mere og arbejd mindre Nå mere og arbejd mindre Mark Mayland www.personligworkflow.com mm@personligworkflow.com 26 74 59 71 1 Hvem har gavn af Personlig Workflow? Vi har alle brug for mere overskud i hverdagen, til at udføre

Læs mere

VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP

VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP 8 VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP HVAD SKAL DER TIL FOR AT TOPPRÆSTERE? Som sportsudøver er du sikkert så passioneret, at du bruger rigtig mange timer om ugen på at forbedre dig. Du

Læs mere

Fra idé til ansøgning

Fra idé til ansøgning Fra idé til ansøgning - et eksempel fra Horsens på proces og case Info-møde om Udviklingspuljen v/ Slots- og Kulturstyrelsen Vejle 7. september 2017 Case: At læse i 10. klasse så det rykker! Udviklingskonsulent

Læs mere

VisitDenmark - Kulturmåling 2015 (VisitDenmark - Kulturmåling 2014)

VisitDenmark - Kulturmåling 2015 (VisitDenmark - Kulturmåling 2014) Performance : 4,10 (4,12) Importance : 4,25 (4,28) Respondenter : 91 (93) Organisation 3,87 (3,94) 5.0 Økonomi 4,06 (4,10) 4.5 4.0 3.5 Ledelse 4,34 (4,18) 3.0 Interessenter 3,94 (3,97) Afdeling/enhed 4,39

Læs mere

VELKOMMEN. Fra viden til handling

VELKOMMEN. Fra viden til handling VELKOMMEN Fra viden til handling 1 PROGRAM Præsentation af oplægsholdere - værdisæt og visioner bag samarbejdet Præsentation af videntilhandling.dk Øvelsessession meningsfuld og anvendt dokumentation hjemme

Læs mere

GROW2 COACHUDDANNELSE GROW2 CERTIFICERET COACHUDDANNELSE DIN DIREKTE VEJ TIL EN ICF CERTIFICERING

GROW2 COACHUDDANNELSE GROW2 CERTIFICERET COACHUDDANNELSE DIN DIREKTE VEJ TIL EN ICF CERTIFICERING COACHUDDANNELSE CERTIFICERET COACHUDDANNELSE DIN DIREKTE VEJ TIL EN ICF CERTIFICERING En STYRKEBASERET coachuddannelse der udvikler dit indre LEDERSKAB & DIG som PROFESSIONEL COACH ICF AKKREDITERET Jeg

Læs mere

Afrapporteringsskabelon til styregruppe på baggrund af visionsseminar

Afrapporteringsskabelon til styregruppe på baggrund af visionsseminar Afrapporteringsskabelon til styregruppe på baggrund af visionsseminar Support og service Hvilke temaer er helt centrale at lave pejlemærke for inden for jeres hovedområde? T1 T2 TEMA 1 På professionshøjskolen

Læs mere

Værktøj 3 anerkendende APV Evaluering

Værktøj 3 anerkendende APV Evaluering Værktøj 3 anerkendende APV Evaluering Udarbejdet af Plambech & Bøgedal September 2012 Indhold Indledning... 3 Konklusion... 3 Forslag til tilpasninger af værktøj 3... 4 Programteori... 4 Evalueringsspørgsmål...

Læs mere

HUB FOR DESIGN & LEG

HUB FOR DESIGN & LEG RESPEKT FOR LEGEN I SIG SELV HUB FOR DESIGN & LEG ÅBENHED OVER FOR DET NYE OG UAFPRØVEDE LEGEUDVIKLING MED HØJ FAGLIGHED FRIHED OG FLEKSIBILITET MOTIVATION OG ENGAGEMENT 10 INDSIGTER OM DEN DANSKE TILGANG

Læs mere

HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING?

HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING? HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING? Kickstart jeres drømme og få mod til at tænke anderledes for jeres forening FORENINGS- UDVIKLING hvad er det? Har du drømme og ambitioner på din forenings vegne?

Læs mere

DIGITALISERINGS- STRATEGI IBA ERHVERVSAKADEMI KOLDING

DIGITALISERINGS- STRATEGI IBA ERHVERVSAKADEMI KOLDING DIGITALISERINGS- STRATEGI IBA ERHVERVSAKADEMI KOLDING 2019-2021 STATUS Produktet Denne digitaliseringsstrategi skal ses i forlængelse af IBA s overordnede strategi, Tændt af at lære, og skal således mål-

Læs mere

Plan T inviterer til overleveringsmødet og mødet afholdes på elevens skole umiddelbart efter Plan T- opholdet.

Plan T inviterer til overleveringsmødet og mødet afholdes på elevens skole umiddelbart efter Plan T- opholdet. Overleveringsmøde Vi oplever at elever, der har været på Plan T, kan have svært ved at vende hjem og bl.a. holde fast i gode læringsvaner, fortsætte arbejdet med nye læsestrategier, implementere it-redskaber

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat)

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) København den 2.4.2014. Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) Af lektor Albert Astrup Christensen På Handelsskolen Learnmark i Horsens lykkedes det ikke altid at skabe

Læs mere

Dagens program. Digital formidling - med udgangspunkt i Ting. Proces og output. Projektbeskrivelserne. Walk the Talk - Formål

Dagens program. Digital formidling - med udgangspunkt i Ting. Proces og output. Projektbeskrivelserne. Walk the Talk - Formål Digital formidling - med udgangspunkt i Ting Den 22. april 2010 2. møde i det faglige udviklingsforum Dagens program Kl. 9 Velkomst og morgensang Kl. 9.15 Projekterne Kl. 10 Definition af Digital strategi

Læs mere

Revideret kommissorium

Revideret kommissorium Center Familie og Handicap Journalnr: 27.00.00-G01-20-15 Ref.: Tanja Lillelund Telefon: 99887609 E-mail: tali@rebild.dk Dato: 22-12-2015 Revideret kommissorium Projekt: Fælles indsats Stamoplysninger Center/afdeling

Læs mere

Slagelse Alkoholenheden En vej til forandring. - At gå fra individperspektiv til familieperspektiv. Tanker og erfaringer fra et team v/ Lisbet Kimer

Slagelse Alkoholenheden En vej til forandring. - At gå fra individperspektiv til familieperspektiv. Tanker og erfaringer fra et team v/ Lisbet Kimer Slagelse Alkoholenheden En vej til forandring - At gå fra individperspektiv til familieperspektiv Tanker og erfaringer fra et team v/ Lisbet Kimer Illustrationer Pia Thaulov Side 1 Slagelse Alkoholenheds

Læs mere

Skabelon til MUS i Dansk Røde Kors asylafdeling

Skabelon til MUS i Dansk Røde Kors asylafdeling MUS Skabelon til MUS i Dansk Røde Kors asylafdeling Det daglige arbejde Siden sidst I skal sammen skabe et fælles billede af medarbejderens arbejdsindsats og opgaveløsning i det forgangne år. Hvordan oplever

Læs mere

Værktøj 1 Projektbeskrivelse

Værktøj 1 Projektbeskrivelse Værktøj 1 Projektbeskrivelse En projektbeskrivelse er oftest knyttet til bibliotekets mission og vision. Projektbeskrivelsen er et dynamisk dokument, som tjener flere formål, alt efter hvilken af projektets

Læs mere

Tydelig effekt i markederne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016

Tydelig effekt i markederne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016 Tydelig effekt i markederne Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016 Tydelig effekt i markederne Formålet med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi Tydelig effekt i markederne er at

Læs mere

STRESSCOACHING. Hvem tager sig af jeres stressramte?

STRESSCOACHING. Hvem tager sig af jeres stressramte? STRESSCOACHING Hvem tager sig af jeres stressramte? Stress Stress har for alvor sneget sig ind på de danske arbejdspladser. Stressramte medarbejdere er derfor noget, som en hel del virksomheder oplever.

Læs mere

Netværksmøde Next Generation Vartov, 3. februar 2014 U D V I K L I N G S P U L J E N

Netværksmøde Next Generation Vartov, 3. februar 2014 U D V I K L I N G S P U L J E N Netværksmøde Next Generation Vartov, 3. februar 2014 Opsamling på netværksmøde om U D V I K L I N G S P U L J E N Dagens program 9.30 10.00 Velkommen & opsamling fra sidst Intro til dagens emne: Udviklingspuljen

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

Dynamiske ejendomme i en dynamisk kommune

Dynamiske ejendomme i en dynamisk kommune Ejendomsstrategi Dynamiske ejendomme i en dynamisk kommune I Silkeborg Kommune vil vi give vores ejendomme større værdi for fællesskabet. Vi ønsker, at Silkeborg Kommunes bygninger skal bruges mere og

Læs mere

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at:

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: Personalepolitik 1. FORMÅL DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: - tiltrække og udvikle dygtige medarbejdere - sætte rammen for DTU som en

Læs mere

Få nærvær og arbejdsglæde og medarbejdere der skaber værdi

Få nærvær og arbejdsglæde og medarbejdere der skaber værdi Få nærvær og arbejdsglæde og medarbejdere der skaber værdi Syntax A/S har mere end 25 års erfaring i at afdække, hvilke tiltag der skal til for at give din virksomhed maksimal effekt vores redskab er værdimåling

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

LP konference maj 2015 Sammen er vi forskellen

LP konference maj 2015 Sammen er vi forskellen LP konference maj 2015 Sammen er vi forskellen Fra politisk vision til pædagogisk praksis Morsø kommune Kulturændring dagtilbud Mosaikken LP kommissoriet LP kick off Daginstitutionslederens rolle og ansvar

Læs mere

Nyhedsbrev for oktober 2009

Nyhedsbrev for oktober 2009 Nyhedsbrev for oktober 2009 Indhold i denne udgave Kunsten at netværke 1 Kunsten at lede 1 Team Boyatzis 2 At lære er at gøre 3 Led ved ledelse 4 Kompetente bestyrelser 5 Kunsten at netværke På AOM konferencen

Læs mere

Inklusionsstrategi. Arbejdsgrundlag 2015-2018

Inklusionsstrategi. Arbejdsgrundlag 2015-2018 Inklusionsstrategi og Arbejdsgrundlag på 2015-2018 Indhold 1. Forord... 3 2. Vision og værdier for Højvangskolen... 4 3. Formål med inklusionsindsatsen... 5 4. Inklusionsstrategi for Højvangskolen... 5

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

Introduktionsmøde Bankagerskolen

Introduktionsmøde Bankagerskolen Introduktionsmøde 26.11.18 Bankagerskolen Mødets indhold Beskrivelse af skolen Overgangen fra børnehave til skole Indskrivningen Hvordan kan forældrene støtte barnet i overgangen? Mulighed for rundvisning

Læs mere

Kom ud over rampen med budskabet

Kom ud over rampen med budskabet Kom ud over rampen med budskabet Side 1 af 6 Hvad er god kommunikation? God kommunikation afhænger af, at budskaberne ikke alene når ud til målgruppen - de når ind til den. Her er det særligt vigtigt,

Læs mere

Evalueringsresultater og inspiration

Evalueringsresultater og inspiration Evalueringsresultater og inspiration Introduktion Billund Bibliotekerne råder i dag over en ny type udlånsmateriale Maker Kits hedder materialerne og findes i forskellige versioner. Disse transportable

Læs mere

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 På biblioteksledermødet den 4. oktober 2019 skal vi bruge en del af mødet på at arbejde med mulige temaer for centralbibliotekets kompetenceudviklingsindsats

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

Konsulent virksomheden Personalesundhed Indehaver Pia Løbner Jeppesen Behandling skal tage udgangspunkt i det hele menneske

Konsulent virksomheden Personalesundhed Indehaver Pia Løbner Jeppesen Behandling skal tage udgangspunkt i det hele menneske M a g a s i n e t f o r M e d a r b e j d e r n e s T r i v s e l, S u n d h e d o g V e l v æ r e ISSN: 1604-2875 Nr. 3 Marts 2007 Konsulent virksomheden Create You Indehavere Mika Heilmann og Charlotte

Læs mere

Biblioteksudvikling i et ledelsesperspektiv kick off CB-område Midtjylland 22.01.2015

Biblioteksudvikling i et ledelsesperspektiv kick off CB-område Midtjylland 22.01.2015 Biblioteksudvikling i et ledelsesperspektiv kick off CB-område Midtjylland 22.01.2015 Program 13.00 Velkommen til Biblioteksudvikling i et ledelsesperspektiv v/bibliotekschef Pernille Schaltz 13.10 Forløbsbeskrivelse

Læs mere

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Børnehuset Petra

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Børnehuset Petra Tilsynsnotat 2016 Institution: Børnehuset Petra Emne Kortlægningen T2 På tilsynsbesøget vil vi gerne drøfte resultatet af T2 og progressionen fra T1 samt jeres arbejde med de nye data Beskriv hvilke overvejelser

Læs mere

Hvad er du mest stolt af, at have gjort i projektet. Nåede I alt det I ville med. Nævn 3 ting som du mener har været de mest spændende ved projektet.

Hvad er du mest stolt af, at have gjort i projektet. Nåede I alt det I ville med. Nævn 3 ting som du mener har været de mest spændende ved projektet. Nævn 3 ting som du mener har været de mest spændende ved projektet. Hvad har du lært af det? Hvordan vil du bruge det næste gang? Hvad er du mest stolt af, at have gjort i projektet. Hvordan var det godt

Læs mere

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår.

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår. FASE 1: FOKUS Når innovationsforløbet er forankret, er I klar til at gå i gang. Det første vigtige skridt er at beslutte, hvad I konkret vil arbejde med i innovationsforløbet. I fokuseringen undersøger

Læs mere

NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN

NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN Opstillingsmetoden er et unikt redskab, der er blevet integreret i Nordahl Coaching ApS til mønsterbrud for unge og voksne dels ved individuelle

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

Guide til succes med målinger i kommuner

Guide til succes med målinger i kommuner Guide til succes med målinger i kommuner Af Kresten Bjerg, kommunikationsrådgiver, Bjerg K Kommunikation måles af forskellige grunde. Derfor skal kommunikation også måles på forskellige måder. Dit første

Læs mere

Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver

Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver Projekt POESIMASKINEN KOMMER Projekttitel: Projektejer: Poesimaskinen Kommer Roskilde Bibliotekerne (Roskilde Centralbibliotek) CBV.2016-0008

Læs mere

Biblioteket under forandring - en introduktion til 4-rums modellen

Biblioteket under forandring - en introduktion til 4-rums modellen - en introduktion til 4-rums modellen Bibliotekdage på Lindås Henrik Jochumsen Det Informationsvidenskabelige Akademi Københavns Universitet Mit udgangspunkt Bibliotekets aktuelle situation Biblioteket

Læs mere

VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER

VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER Center for Socialpædagogik Vordingborg bo liv job VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2019 INDSATSOMRÅDERNE: FAGLIGHED DOKUMENTATION SAMSKABELSE PÅRØRENDESAMARBEJDE SYGEFRAVÆR Dette er de 5 virksomhedsspecifikke

Læs mere

UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV ERHVERVSRÅD 2. DECEMBER 2014

UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV ERHVERVSRÅD 2. DECEMBER 2014 UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV ERHVERVSRÅD 2. DECEMBER 2014 PROGRAM Velkomst og dagens program Elevatorpitch præsentation Fra idé til realisering, del 1 - oplæg Projektskabelon, del

Læs mere

Såvel centerledelse, som afdelingsledelse, AMR og TR har alle bidraget til processen, og i det følgende materiale kan resultatet læses.

Såvel centerledelse, som afdelingsledelse, AMR og TR har alle bidraget til processen, og i det følgende materiale kan resultatet læses. Forord Inden for det specialiserede socialområde stilles der løbende øgede og andre krav til opgaveløsningen, for såvel af medarbejderne, afdelingsledere og centerledelsen. Det har forårsaget et andet

Læs mere

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE LEDELSESGRUNDLAG DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG Vi vil være det bedste og mest ansvarlige sted at handle og arbejde. Denne ambitiøse vision skal Coopfamiliens cirka 3.800 ledere gøre til virkelighed

Læs mere

GEUS PERSONALEPOLITIK

GEUS PERSONALEPOLITIK OKTOBER 2012 GEUS PERSONALEPOLITIK G E U S FORORD Det er afgørende, at GEUS mission, vision og værdier understøttes af en personalepolitik. GEUS overordnede vision: Geologi for et samfund i forandring

Læs mere

LEDELSE PÅ TVÆRS I EKSTERNT STØTTEDE UDVIKLINGSPROJEKTER

LEDELSE PÅ TVÆRS I EKSTERNT STØTTEDE UDVIKLINGSPROJEKTER LEDELSE PÅ TVÆRS I EKSTERNT STØTTEDE UDVIKLINGSPROJEKTER Træd i karakter som projektejer/styregruppedeltager Artiklen opstiller en række ansvarsområder, der er vigtige at være sig bevidst i styregruppearbejde

Læs mere

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Notat 25. februar 2016 Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Udviklingsstrategien Folkeskolereformen er udpeget som et af strategisporerne i Byrådets Udviklingsstrategi

Læs mere

Vejen Kommunes Biblioteker

Vejen Kommunes Biblioteker Vejen Kommunes Biblioteker Drifts- og Afdelingschef Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Borgmester Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler i Vejen Kommune Aftalestyring er en central

Læs mere

Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland

Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland I det følgende har jeg skrevet refleksioner, spørgsmål og tanker vedr. hvilke områder jeg ser i kan forbedre og måske bør se nærmere på. Tankerne er inddelt

Læs mere

Workshop om planlægningsfasen - opsamling

Workshop om planlægningsfasen - opsamling Workshop om planlægningsfasen - opsamling Kommunalt netværk om obligatorisk digital selvbetjening København, 3. april 2014 Tak for en god netværksdag på Islands Brygge den 3. april 2014. På de efterfølgende

Læs mere

Ansøgning om projekttilskud til Digital dannelse af Furesøs unge digitale borgere.

Ansøgning om projekttilskud til Digital dannelse af Furesøs unge digitale borgere. PROJEKTBESKRIVELSE Baggrunden for projektet I vinteren 2017 vil Furesø Bibliotek og Borgerservice sætte fokus på temaet spor. Dette sker i forbindelse med vores årlige læsefestival, som handler om at samle

Læs mere

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted)

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) Høj indflydelse, høj grad af mening, stor støtte, høj grad af anerkendelse, høj forudsigelighed og passende

Læs mere

KURSUS I. Løs problemer i det offentlige ET KURSUS FOR DIG SOM ARBEJDER MED INNOVATION I EN OFFENTLIG ORGANISATION

KURSUS I. Løs problemer i det offentlige ET KURSUS FOR DIG SOM ARBEJDER MED INNOVATION I EN OFFENTLIG ORGANISATION KURSUS I Løs problemer i det offentlige ET KURSUS FOR DIG SOM ARBEJDER MED INNOVATION I EN OFFENTLIG ORGANISATION Du får konkrete værktøjer til innovation i stor skala Som offentlig leder føler jeg mig

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører:

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører: Ledelse af borger og patientforløb på tværs af sektorer Et lederudviklingsforløb for ledere i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og ved Aarhus Universitetshospital Hold 1, 2014 LOGBOG Denne logbog tilhører:

Læs mere

DANMARKS FREMTID - GIV DE UNGE DIN STØTTE

DANMARKS FREMTID - GIV DE UNGE DIN STØTTE KREATIVITET, SAMARBEJDE, HANDLEKRAFT DANMARKS FREMTID - GIV DE UNGE DIN STØTTE Lad dem blive trænet dem i de kompetencer, som også efterspørges i erhvervslivet HVOR MEGET ER DET VÆRD at føle sig godt tilpas

Læs mere

LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015

LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015 TRACs INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM STYRK DIG SELV I ROLLEN SOM LEDER AF KREATIVE PROJEKTER INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM TRACS INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015 STYRK DIG SELV

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

MUS SKEMA. Dette skema er udfærdiget af trivselsgruppen, der blev oprettet af lokaludvalget i Børneinstitution Højme sensommeren 2009.

MUS SKEMA. Dette skema er udfærdiget af trivselsgruppen, der blev oprettet af lokaludvalget i Børneinstitution Højme sensommeren 2009. MUS SKEMA Dette skema er udfærdiget af trivselsgruppen, der blev oprettet af lokaludvalget i Børneinstitution Højme sensommeren 2009. Velkommen til MUS Som forberedelse til din medarbejderudviklingssamtale

Læs mere

Effektkortet. din vej til udvikling EFFEKTKORT. Effektkort. Trumfkort EFFEKTKORTET. i rådgivning og projektledelse. Få overblik over processen:

Effektkortet. din vej til udvikling EFFEKTKORT. Effektkort. Trumfkort EFFEKTKORTET. i rådgivning og projektledelse. Få overblik over processen: et din vej til udvikling Indsatser Adfærd Resultater Strategi Få overblik over processen: Strategi Resultater Adfærd Indsatser EFFEKTKORT Hvad kan hæmme/fremme de ønskede resultater? EFFEKTKORTET 1 Sådan

Læs mere