Til tekst som primært handler om Hugin anvendes farve Cayenne! Til tekst der omhandler PTGui er den sædvanlige lakrids farve valgt.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til tekst som primært handler om Hugin anvendes farve Cayenne! Til tekst der omhandler PTGui er den sædvanlige lakrids farve valgt."

Transkript

1 PTGui eller Hugin? De 2 panoramaprogrammer PTGui og Hugin minder påfaldende meget om hinanden, og det er der en god grund til. Begge programmer bygger på Panorama Tools, som er en samling af små programmer og plug-ins udviklet til at forbinde fortløbende enkelt optagelser til et stort panorama view. I det følgende drejer det sig primært om den grafiske brugerflade, som samler de underliggende små programmer og plug-ins, så betjeningen bliver mere overskuelig. Hugin er gratis, og når den installeres, er det automatisk med dansk oversættelse. PTGui findes desværre kun på hovedsprogene. Eksemplerne her er fra den engelske udgave. I det følgende sammenlignes de 2 programmer på nogle vigtige punkter. Ligheden mellem de 2 panoramaprogrammer er så stor, at eksemplerne kan bruges som en slags engelsk/ dansk oversættelse. Til tekst som primært handler om Hugin anvendes farve Cayenne! Til tekst der omhandler PTGui er den sædvanlige lakrids farve valgt. For at få det fulde udbytte bør du starte med at læse artiklen Panoramateknik! Her er 3 mindre billedeksempler som alle er udsnit fra et meget stort panoramabillede.

2 Begge programmer starter med menupunktet Assistent. Der er i eksemplet her indlæst to billeder De to billeder er blevet Juster... og teksten fortæller, at billederne derved er blevet forbundet med 38 kontrolpunkter, og at der er en god optimering. Det kan ofte gøres bedre, således at både middelværdi og maks er under 1 pixel. Den samlede vurdering er Meget god tilpasning og det betyder at du kan gå direkte til næste punkt, som er Opret panorama. Hvis der er himmel og vand på et billede, så går det ikke så nemt som her beskrevet. Det er næsten altid nødvendigt at fjerne de kontrolpunkter, som er blevet afsat på de objekter som bevæger sig fra billede til billede, og det gør skyer og bølger som bekendt. Punkterne kan fjernes under menuen Kontrolpunkter, men det er mere sikkert for begynderen at vælge Fjern kontrolpunkter under menupunktet Billeder. Vær opmærksom på at Fjern punkter, som også er en valgmulighed, fjerner alle punkter og ikke kun de dårlige! Ofte er det nødvendigt at bruge Fjern kontrolpunkter flere gange efter hinanden for at få fjernet alle de dårlige kontrolpunkter. Obs! Programmet skal kende objektiv typen. Det står normalt i billedets EXIF data og så henter programmet selv de nødvendige oplysninger. Det er muligt at tilføje ekstra billeder ved at gå til værktøjslinien og vælge ikonet med et + eller gå til menupunktet Billeder.

3 Så snart funktionen Juster... er afsluttet viser Preview hvordan panoramabilledet kan forventes at komme til at se ud. Holder du cursoren ind over 1 tallet under Viste billeder bliver billedet markeret med rødt. Træk, flyt hele panoramaet eller flyt et enkelt billede. Den viste beskæring kan ligeledes finindstilles her. Der er flere funktioner til rådighed i Preview, men funktionerne er ikke alle lige overbevisende. Prøv dig frem!

4 Det her er Assistenten i PTGui og den ligner Hugin. Her er der hentet 3 billeder ind i programmet. Drag and drop kan bruges. I Hugin er denne funktion først mulig under menupunktet Billeder. Når funktionen Align Images... er udført kommer der en meddelelse, som fortæller om programmet klar til Create panorama... eller om der skal mere til. Her adskiller PTGui sig fra Hugin ved stort set altid at levere et perfekt resultat. Dårlige Control Points er automatisk fjernet. En ekstra optimering er sjældent nødvendigt. Er der foretaget indstillinger, som gør det nødvendigt at gentage funktionen Align Images..., så vil det tydeligt fremgå af teksten. Create panorama... går ikke bare i gang. Du sendes over i menupunktet Create panorama. Her kan du vælge at bruge de standard indstillinger PTGui foreslår eller vælge dine egne. Det er her det er muligt at ændre panoramabilledets navn og vælge den mappe, hvor panoramabilledet skal gemmes. Menupunktet Create panorama vil blive gennemgået senere i denne her betjeningsvejledning

5 PTGUi kalder deres pendant til Hugins Hurtig panorama preview for Panorama Editor. Panorama Editor er fin til små korrektioner. I praksis er det yderst sjælden, at du overhovedet skal bruge de justeringer, der er til rådighed i nævnte programmer. Værktøjslinjen i PTGui s Panorama Editor viser de forskellige justeringsværktøjer og view muligheder. Det sidste er helt uvurderligt, når effekten af de indstillinger og optimeringer der udføres i selve hovedprogrammet både skal kunne ses og kontrolleres. Til venstre for forstørrelsesglasset har du de forskellige justeringsværktøjer. Den bedste måde at lære dem på er ved at afprøve dem. Et enkelt eksempel: Med 123 kan horisonten rettet op. Skriv f. eks -1 i Roll og gentag Apply indtil horisonten er lige. Skriver du 1 og bruger Apply så drejer horisonten den modsatte vej. Der kan bruges decimaltal for at opnå en mere præcis justering. Med Roll drejer du som beskrevet omkring den optiske akse. Med Pitch drejes billedet vertikalt og med Yaw horisontalt. Til højre for forstørrelsesglasset har du alle de måder panoramaet kan vises på. Klik dem igennem og se hvad der sker. Det er tilligemed muligt at få vist panoramaet i en Detail Viewer (klik forstørrelsesglasset ) eller i en ekstern Viewer (klik på øjet ). Lidt længere mod højre kan du f. eks. vælge at få vist sammenføjningslinierne o. s. v. Tjek mulighederne.

6 Menuen Billeder er stedet, hvor du kan tilføje eller fjerne billeder. Her virker Drag and Drop! Husk at Fjern punkter fjerner alle kontrolpunkter og Fjern kontrolpunkter kun de dårlige. Celeste benyttes til at fjerne kontrolpunkter i skyerne. Billedpositionen kan ændres med Yaw, Pitch og Roll. X, Y og Z bruges kun hvis billederne er blevet forskudt ved optagelsen og ikke er eksponeret fra samme position. Vælg Sammenkæd ( Link), hvis data skal gælde for alle billeder. Punktet Kendetegnssammenligning vedrører kontrolpunkterne, som er placeret i de overlappende områder. Har du anvendt Fjern punkter og fjernet alle kontrolpunkter, så kan du her oprette nye kontrolpunkter og dermed starte forfra. Der skal altid være valgt et Referencebillede og du kan f. eks.vælge det midterste billede som udgangsposition. Vælg det bedst belyste billede som reference for eksponeringen. Hvis du ikke selv vælger referencebillederne, så gør programmet det. I alle tekstfelterne kan du sætte dine egne tal ind i stedet for det programmet har beregnet sig frem til. PTGui melder ud, hvis værdierne afviger for meget. Det gør Hugin ikke altid. Du kommer langt med standard værdierne og de beregninger, som programmet selv udfører.

7 PTGui s Source Images rummer lidt færre funktioner end Hugins tilsvarende Billeder. Control Points genereres altid i PTGui under menupunktet Assistant i forbindelse med Align images.... For hver gang Align images.. køres øges antallet af kontrolpunktet med det der er specificeret i Preferences. Skal der fjernes kontrolpunkter, så skal det modsat Hugin udføres under menupunktet Control Points. Højreklik på det aktuelle kontrolpunkt og vælg Delete. Der er sjældent brug for at korrigere det programmet har valgt. I 99 % af tilfældene virker det første gang. Der kan ændres på billedernes rækkefølge på forskellig vis. Billeder kan tilføjes og fjernes som det kendes fra Hugin. Det er ikke muligt her at vælge et decideret referencebillede. Gå til Optimizer. Objektivets forvrængninger, samt lys, vignetting og kromatisk aberration retter jeg altid i Lightroom eller Photoshop. Det letter panoramaprogrammernes arbejde og jeg synes slutresultatet bliver langt bedre på den måde i både Hugin og PTGui.

8 Kamera og objektiv. Det drejer sig i virkeligheden kun om objektivet, selvom ordet kamera indgår i menupunktet. Sammenkæd (Link) virker som tidligere beskrevet. Hvis billederne er taget med det samme objektiv, behøver du ikke selv at gøre noget. Det er funktionen Optimering som bruger de Geometriske og Fotometriske data. Under. Geometrisk vælg objektiv typen Normal(retliniet) hvis du er i tvivl. Billedforvridning har kun aktualitet, når der arbejdes med skannede billleder. Under Fotometrisk drejer det sig om eksponeringen. Med rød og blå multiplikator kan hvidbalancen korrigeres. Vignetting kan programmet selv beregne. Kamerarespons er billedets gammakurve og den skal bruges, når fuldstændig ens billeder med forskellig eksponering skal sættes sammen til et HDR billede. Overlad det til programmet hvis du er i tvivl.

9 Her hedder det mere korrekt kun Lens Settings ( Objektiv indstillinger). I stedet for Sammenkæd kan Use individual parameters for bruges. Normalt så er billederne taget med det samme objektiv og så klarer programmet automatisk det hele og så gør det kun ond værre, hvis du begynder at ændre på det programmet foreslår. Objektivtypen er vigtig for begge panoramaprogrammer, som bruger den horisontale billedvinkel i sine beregninger. Programmerne går ud fra at der er tale om 35 mm billeder også kaldet Full Frame. Hvis der er brugt et mellemformatkamera så er multiplikatoreren mindre end 1. Objektivets billedvinklen kan ikke være større end 180 grader. Sammenlignet med Hugin så er der ingen Fotometrisk indstillinger under det her menupunkt. Disse indstillinger er henlagt til menupunktet Exposure/HDR, hvor Hvidbalancen og Eksponeringen kan finjusteres på en lidt mere enkelt måde end tilfældet er i Hugin.

10 Beskæring i Hugin eller Crop i PTGui kræver næppe en større forklaring. En beskæring påvirker ikke originalbillederne kun de billeder som programmerne selv genererer.

11 Afmaskning af områder som du enten vil inkludere eller ekskludere af slutbilledet er en nyttig funktion. Det er lidt besværlig i Hugin, men med lidt øvelse går det nogenlunde Mal med rødt (ekskludere). Mal med Grøn farve (inkludere). Slet maske med hvid. Det er meget nemmere end i Hugin. Det er en stor fordel at overlappende billeder kan hentes frem og redigeres samtidig.

12 Her en oversigt over de kontrolpunkter som er genereret med Juster... under menupunktet Assistent. Du kan selv fjerne og du kan selv tilføje kontrolpunkter her. Er der tilføjet nye kontrolpunkter, så er det muligt at finjustere disse punkter. Med Celeste lige ved siden af Finjustering kan du fjerne kontrolpunkter afsat på skyer og blå himmel. Skyer flytter sig fra billede til billede og en ensfarvet blå himmel indeholder ikke entydige detaljer. Som du måske husker så er det muligt i Hugin under menupunktet Billeder at fjerne og generere nye kontrolpunkter. Det er imidlertid kun muligt at fjerne de kontrolpunkter som programmet opfatter som dårlige. Oprettelse, justering og fjernelse af et enkelt punkt skal udføres her!

13 Skal et kontrolpunkt fjernes så placer cursoren på punktet, højreklik og vælg Delete. For begge programmer gælder at CP (control points) typen Normal er det rigtige valg til panoramaer med overlappende billeder. Til andre formål kan CP Horizontal line og CP Vertical line eller New Line (tvungen linie) være det rigtige.. Når der skal rettes op på styrtende linier, f. eks. en bygning, er der kun tale om 1 billede. Det er derfor samme billede der vises både til højre og til venstre. Til styrtende linier er CP typen Vertical det rigtige valg, fordi de styrtende linier skal være lodrette. Skal horisonten i et billede rettes op, så er CP typen Horizontal det rette valg. CP typen New Line kan bruges til at tvinge kontrolpunkterne til at være på linie. Kan bruges, hvis noget skal rettes op og det ikke er muligt at finde nogle helt tydelige holdepunkter. Kontrolpunkterne af typen horisontal eller vertikal skal anbringes på en anden måde end det du kender fra almindelige panoramaer. Se eksemplerne på programmernes hjemmeside.

14 Optimering af kontrolpunkterne (positionerne) og de forvrængninger som kan henføres til objektivet og panoreringen kan til en vis grad styres herfra. Der er forskellig valgmuligheder. Kontrolpunkterne skal altid optimeres ( det kan ikke fravælges). Det er dog ikke alle billedforvrængninger, der nødvendigvis behøver at blive korrigeret. I manuel optimering kan du selv vælge. Ovenstående billedeksemplet viser Positioner ( fortløbende, startende fra anker) og det omfatter kun yaw, pitch og roll. Når du under Assistent udfører Juster... genereres et passende antal kontrolpunkter. Kontrolpunkterne optimeres automatisk allerede her, og der dannes en Script fil. Scriptfilen benyttes til remapping af de billeder som senere sammenføjes til det endelige panorama. I Hugin er det Nona som bruges til remapping. PTGui har sit eget lille program. Fjerner du dårlige kontrolpunkter eller tilføjer nye kontrolpunkter, så bør du altid optimere kontrolpunkterne en ekstra gang. I Hugin kan du få lov at redigere i Scriptet inden optimeringen gentages, men det kræver lidt mere end en almindelig skippereksamen og kan kun anbefales for specialister. Rediger Script kan vælges i nederste højre hjørne

15 Det her er i princippet det samme som i Hugin, men med en lidt anden grafisk udformning. Det du ser her er menupunktet Optimizer vist i Advance>> mode. Under <<Simpel mode er det simplificeret til nogle få valgmuligheder. Det gør det jo lidt nemmere. Opgaven er som nævnt den samme, nemlig ved hjælp af kontrolpunkterne i de overlappende dele at opnå en perfekt sammenføjning af de remappede billeder. Den optimizer som er vist her er PTGui s egen. Installerer du Panoram Tools Optimizer kan den vælges under Optimize using. Det er den samme Optimizer som er anvendt i Hugin. Det giver mulighed for at se og redigere Scriptet inden optimering. Det er dog fortsat kun for virkelige specialister.

16 Menupunktet Eksponering fungerer på samme måde som forklaret under menupunktet Optimering. Der er flere valgmuligheder som udelukker eller inkluderer de forskellige Fotometriske punkter, som har betydning for billedets farve og lys. I eksemplet her er der valgt Low dynamic range. I manuel kan du Vinge de punkter af, som du ønsker at få korrigeret. Hvidbalance og eksponering kræver et referencebillede.

17 Exposure, Vignetting og Camera responce curve kan optimeres her og diverse parametre ændres under Settings..., hvis der er behov. Hvis billederne er taget med auto eksponering bør du vælge Exposure correction. Vælger du HDR stitching kræver det flere ens optagelser med forskellig eksponering (Bracketed exposure). HDR Stitchning bevirker at alle ens billeder med forskellig eksponering samles til et enkelt HDR billede. Disse HDR billeder kan sammenføjes til et HDR panoramabillede. Eksposure Fusion giver et mere naturligt belyst billedresultat, kaldet LDR, hvor True HDR resulterer i et rigtigt HDR billede med ekstra stor dynamik, som ofte kræver en del efterbehandling for at få et passende udseende. Hvidbalance og eksponering kan justeres under Fine tune

18 Vælg Retliniet i Projektion hvis du er i tvivl, samt klik på Beregn synsfelt, størrelse og beskæring. Programmet opdatere ikke automatisk Projektionen. Under Panorama-output er LDR ( Low Dynamic Range) det normale valg, når et almindeligt panoramabillede er målet og billederne er ens belyst. En anden mulighed er Eksponering fusioneret udfra stakke. En stak består af billeder, som er ens, men optaget med forskellig eksponering ( Bracketing). Hver stak kan fusioneres til et LDR billede, et lag, hvor skygge og højlys har større opløsning. De fusionerede lag sammenføjes først derefter til et panorama. Eksponering udfra et hvilket som helst arrangement bør vælges, hvis der er brugt automatisk eksponering eller hvis panoramaet i flere omgange fortløbende er eksponeret ved samme EV, i stedet for Bracketing for hver enkelt billede. High Dynamic Range giver næsten sig selv. Det er faktisk muligt at vælge flere af mulighederne på samme tid. Remappede billeder slettes automatisk, når panoramabilledet er færdigt, men kan tilvælges her. I forbindelse med mere avanceret redigering benyttes de remappede billeder ofte, når panoramabilledet skal finpudses.

19 Det her er en anden måde at præsentere de samme muligheder på. Under Blend using er der ud over PTGui s egen metode mulighed for at vælge *Enblend eller *Smartblend. De 3 muligheder stitcher sømmer de overlappende områder sammen på lidt forskellig måde. Jeg synes at Smartblend gør det rigtig godt i forbindelse med bølgende vand og drivende skyer. Enblend er mere All Rounderen, hvor PTGui har en tendens til Blur af sømmene, hvis dele i motivet bevæger sig fra billede til billede. * Enblend og Smartblend er selvstændige programmer, som kan hentes på nettet gratis. Programmerne er ikke automatisk installeret.

20 Hvor Hugin understøtter JPEG, PNG og TIFF som File format, så understøtter PTGui også Photoshops PSD. Det betyder at du kan åbne panoramaet i Photoshop, med de remappede billeder som Layers. Det giver nogle enestående redigeringsmuligheder, f. eksempel hvis der er problemer med at stitche billederne eller hvis uønskede objekter skal fjernes fra panoramaet.

Panoramateknik. Et panoramabilleder er et billede sammensat af flere enkelt optagelser. Et eksempel:

Panoramateknik. Et panoramabilleder er et billede sammensat af flere enkelt optagelser. Et eksempel: Panoramateknik Et panoramabilleder er et billede sammensat af flere enkelt optagelser. Et eksempel: Billedet her er en sammenføjning af 5 billeder taget i portræt orientering og beskåret til 16:9 formatet.

Læs mere

PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING

PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING Billeder åbnes via: File - Open... Et billede kan roteres via: Image - Rotate Canvas Under Image - Image Size... kan billedets størrelse og opløsning ændres. Under Image -

Læs mere

Elements Lektion 4. I denne lektion, skal du først downloade det billede, du skal bruge at arbejde med.

Elements Lektion 4. I denne lektion, skal du først downloade det billede, du skal bruge at arbejde med. Elements Lektion 4 Så er det tid til næste lektion. Denne gang bliver det lidt mere avanceret og jeg går ud fra, at du nu har fået sat dig grundigt ind i de forberedende ting du skal igennem med hvert

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Manual til WordPress CMS

Manual til WordPress CMS Manual til WordPress CMS 1. Log ind på din Wordpress-side For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen

Læs mere

1. Værktøjspaletten i Photoshop Elements.

1. Værktøjspaletten i Photoshop Elements. Introduktion til redigering af billeder i Photoshop Elements Kort om brug af billeder til hjemmesiden. Som udgangspunkt må du ALDRIG bruge billeder, som du har fundet på Google. Eneste undtagelse er bogforsider.

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Dansk vejledning til. Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9

Dansk vejledning til. Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9 Picasa 3 - billedbehandling Dansk vejledning til Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9 picasa.google.dk Åge Monrad UC Syddanmark Haderslev juni 2014 Enhver distribution uden forfatterens samtykke

Læs mere

Case. Casens opbygning. Løsning af case. Billedfil

Case. Casens opbygning. Løsning af case. Billedfil Case Mange af de ting, vi gør i Photoshop, er rutinearbejde vi har tit et fastlagt workflow, som vi bruger som udgangspunkt hver gang. Efterhånden som man blive dygtigere, vil man lægge flere trin til,

Læs mere

Workshop G8 Tasks og Templates

Workshop G8 Tasks og Templates Workshop G8 Tasks og Templates FØR I BEGYNDER...... 2-1 TEMPLATES... 2-2 Øvelse template til alm. attributter... 2-2 Øvelse Skraverings template... 2-4 VED ELEMENTET HVAD DET ER FOR ÉN?... 2-4 Øvelse ændre

Læs mere

10. Fra midtpunktet tegnede jeg en sekskant med polygon tool, som blev logoets ramme.

10. Fra midtpunktet tegnede jeg en sekskant med polygon tool, som blev logoets ramme. GRAFIK Grafik Beskrivelse Opgaven Design af nyt logo til Tipsbladet Programmer Adobe Illustrator Værktøjer Polygon tool Rectangle tool Align to pixel grid Guides Transform Outline Stroke Proces 1. Jeg

Læs mere

Vurdering af billedmanipulation Opgave 1

Vurdering af billedmanipulation Opgave 1 Vurdering af billedmanipulation Opgave 1 Beskriv de enkelte funktioner i dit tegneprogram... Er der tale om en korrektion eller en modifikation? Før vi kan begynde at kategorisere de forskellige funktioner

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 122 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 122 Side 1 Side 1 Denne opgave/vejledning skal komme til at se sådan ud. Baggrundsbilledet skal være i en størrelse der er 658 x 271 pixel. Bladet er et foto for sig som skal maskes af og baggrunden gøres gennemsigtig.

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag.

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag. Støjfjerner i lag Denne guide er skrevet i A4-format, så det er lettere at udskrive den. Materialet kommer til at indgå som en del af et nyt og større skriftligt materiale om HDR-fotografering og efterbehandling

Læs mere

Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa

Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa Velkommen til Picasa! Start med at importere dine billeder til programmet. (1-2) 1) Inde i hovedbiblioteket trykker du på Importer, og du

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Lightroom 3. 1. Nyhederne i version 3

Lightroom 3. 1. Nyhederne i version 3 Lightroom 3 Lightroom er et fantastisk program, hvis ellers nogen er i tvivl om det. Det er først og fremmest et fotografens program al fokus er på en hurtig, fleksibel og effektiv behandling af digitale

Læs mere

Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside - redigeret i Umbraco

Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside - redigeret i Umbraco Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside - redigeret i Umbraco Adresse: http://dinafdeling.lof.dk/ Rediger hjemmeside i Umbraco: http://dinafdeling.lof.dk/umbraco/ HUSK ingen www i adressen, skriv blot

Læs mere

Vejledning til Mozart Viewer 12

Vejledning til Mozart Viewer 12 Vejledning til Mozart Viewer 12 Programmet kan downloades gratis på http://www.mozart.co.uk Husk at det er den der hedder Mozart Viewer du skal hente. Den er gratis, i modsætning til Mozart som koster

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1 Side 1 På disse sider vil jeg vise redigering af et foto sådan som jeg selv arbejder på et foto. Her er et billede af en guldsmed åbnet i Photofiltre som det ser ud helt uredigeret Det første jeg gør er

Læs mere

SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE.

SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE. SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE. Grafik & billedbehandling Grafik & billedbehandling Opgaven Adidas har lanceret en farveopdatering af deres støvleklassiker Copa Mundial. Støvlen,

Læs mere

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer.

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer. 1 Tips! På din forside har du mange muligheder for at tilføje forskellige komponenter, så du kan tilpasse siden til din afdeling eller organisations egne behov. Det er dog ikke alle komponenter, der kan

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem FOTO strategi 1. Gem billederne i en mappe på skrivebordet a. Opret en mappe på skrivebordet og navngiv den evt. med årstallet. b. Kopier billederne i kameraets DCIM-mappe og sæt den ind i mappen på skrivebordet.

Læs mere

Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Start Photoshop Elements 11 (Velkomstskærmen) Den nye brugerflade i PE

Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Start Photoshop Elements 11 (Velkomstskærmen) Den nye brugerflade i PE 1 Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Meget er ændret og forbedret i PE11's Organizer... 6 Forbedret kort-funktion med GPS... 6 De nye visninger i PE11... 6 PE11 er på engelsk... 6 Målet med denne bog...

Læs mere

... øvelser. Fortæl mig, og jeg glemmer. Vis mig, og jeg husker. Involver mig, og jeg forstår. Konfutse

... øvelser. Fortæl mig, og jeg glemmer. Vis mig, og jeg husker. Involver mig, og jeg forstår. Konfutse ... øvelser Fortæl mig, og jeg glemmer. Vis mig, og jeg husker. Involver mig, og jeg forstår Konfutse 2 WORDPRESS ØVELSER ØVELSE 1: OPRET 2 POSTS OG 2 PAGES... 3 Opret posts... 3 Opret Page... 4 ØVELSE

Læs mere

INTRO TIL GOOGLE DREV

INTRO TIL GOOGLE DREV 1 UDOVER AT VÆRE ET PRAKTISK STED AT GEMME SINE TING I SKYEN, SÅ ER GOOGLE DREV OGSÅ INDGANGEN TIL GODE SAMARBEJDS- OG DELEVÆRTKØJER: DET ER MULIGT BÅDE AT GIVE SE, KOMMENTERINGS- OG REDIGERINGSADGANG

Læs mere

Vejledning til Photo Story 3

Vejledning til Photo Story 3 Vejledning til Photo Story 3 Start på billedfortælling Når du har startet programmet, får du dette vindue. Du får 3 valg: 1. Opret en ny fortælling. 2. Redigere et projekt 3. Afspille en fortælling. Den

Læs mere

ASB E-mailsignatur. Figur a: eksempel. http://asb.dk/inline/services/kommunikationsforum/skabeloner/emailsignatur.aspx og hent filen asb_signatur.zip.

ASB E-mailsignatur. Figur a: eksempel. http://asb.dk/inline/services/kommunikationsforum/skabeloner/emailsignatur.aspx og hent filen asb_signatur.zip. ASB E-mailsignatur I det følgende vil det forklares, hvordan du opretter ASBs e-mailsignatur for medarbejdere. Det skal her noteres at e-mail signaturen ikke kan opsættes i webmail (webmail.asb.dk), men

Læs mere

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: April 2008

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: April 2008 - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: April 2008 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3 Hvad er IrfanView?...4 Få fat i programmet...4 Installer selve programfilen...5

Læs mere

IrfanView. Et overblik over et stærkt billedbehandlingsværktøj. Version: August 2012

IrfanView. Et overblik over et stærkt billedbehandlingsværktøj. Version: August 2012 IrfanView Et overblik over et stærkt billedbehandlingsværktøj Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er IrfanView?...4 Få fat i programmet...4 Installer selve programfilen...5 Installer plugins...6

Læs mere

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede.

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede. Pseudo-HDR i PSE11 HDR (High Dynamic Range) er processen, hvor man tager tre eller flere næsten identiske eksponeringer af samme motiv: Et korrekt eksponeret billede (et 0-billede), ét overeksponeret og

Læs mere

Sådan arbejder du med din forside

Sådan arbejder du med din forside Sådan arbejder du med din forside Din forside på hjemmeside består af forskellige slags indhold og med det formål at fremhæve indhold som du har på dine undersider. Hvor er min forside? Øverst i dit sidetræ

Læs mere

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger. Hvilken skærmopløsning? OBS

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger. Hvilken skærmopløsning? OBS Generelle bemærkninger Programmet Dreamweaver har været på markedet i nogle år efterhånden. Den seneste version hedder Dreamweaver CS4, og programmet er på engelsk. Dreamweaver er en såkaldt grafisk editor,

Læs mere

Præsentationsportfolio for Hovedforløb 2. Billeder fra Q-interline

Præsentationsportfolio for Hovedforløb 2. Billeder fra Q-interline Præsentationsportfolio for Hovedforløb 2 Billeder fra Q-interline Opgaven Billedbehandling Billeder af forskellige produkter skal laves så de får et klinisk udtryk. De skal tilpasses i farver, skygge,

Læs mere

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM WordPress WordPress er et fantastisk program til blog og til hjemmesider, hvor du gerne vil kunne rette via din browser. WordPress er meget udbredt og det er derfor nemt at finde fora, templates og hjælp

Læs mere

Elements Lektion 1. Tosafoto Adobe Photoshop kursus.

Elements Lektion 1. Tosafoto Adobe Photoshop kursus. Elements Lektion 1 Adobe Photoshop Elements er lillebror til et af verdens mest avancerede billedbehandlingsprogrammer, og et særdeles godt billedbehandlingsprogram til hobbyfotografen, der vil noget seriøst

Læs mere

Den nye klub hjemmeside.

Den nye klub hjemmeside. Den nye klub hjemmeside. Ved login i typo3, bliver du mødt med dette billede. Det viser sidetræet. Om man skal bruge listevisning eller sidevisning, afhænger af, hvilket indholdselement man arbejder i.

Læs mere

vorbasse.dk Redaktørmanual Kentaur

vorbasse.dk Redaktørmanual Kentaur Redaktørmanual Kentaur Indholdsfortegnelse Kapitel 1 - TYPO3 Brugerfladen 3 Log ind 3 Backend 4 Frontend 5 Hvor skal jeg klikke? 5 Gem, gem og vis, gem og luk 6 Kapitel 2 - Sider & menuer 7 Sammenhæng

Læs mere

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om...

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger Programmet Dreamweaver har været på markedet i nogle år efterhånden. Den seneste version hedder Dreamweaver CS5, og programmet er på engelsk. Dreamweaver er en såkaldt grafisk editor,

Læs mere

Photoshopkursus - Billedbehandling

Photoshopkursus - Billedbehandling Photoshopkursus - Billedbehandling Software... 2 Skrivebord... 2 Reset skrivebord... 3 Nyt billede med lag... 4 Indlæs billede... 6 Redigeringsværktøjer... 7 Billedstørrelse... 7 Beskæring... 13 Retouchering...

Læs mere

Login side 3. Visninger i mediebiblioteket side 5. Opdater din crawl side 7. Upload af billeder side 9. Upload billeder via Drag&Drop side 14

Login side 3. Visninger i mediebiblioteket side 5. Opdater din crawl side 7. Upload af billeder side 9. Upload billeder via Drag&Drop side 14 Indholdsfortegnelse: Login side 3 Visninger i mediebiblioteket side 5 Opdater din crawl side 7 Upload af billeder side 9 Upload billeder via Drag&Drop side 14 Udfyld og indsæt valgfri side i playlisten

Læs mere

Arbejde med foto og video

Arbejde med foto og video Arbejde med foto og video Leif Smidt november 2015 Side 1 Kamera Fordi den er så lille og let og har en vældig god skærm, er ipaden ganske udmærket til at tage og vise billeder. Billederne kan du tage

Læs mere

Introduktion til billeddatabasen

Introduktion til billeddatabasen Introduktion til billeddatabasen Colourbox.dk Colourbox.dk er den billeddatabase som Odense Kommune har købt licens til. Det er vigtigt at bemærke, at der ikke er ubegrænset download af billeder. I materialet

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

www.wikispaces.com Din egen hjemmeside UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort Basismodul 3

www.wikispaces.com Din egen hjemmeside UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort Basismodul 3 Basismodul 3 www.wikispaces.com Din egen hjemmeside Wikispaces.com er et sted på internettet, hvor man har mulighed for at oprette sin egen hjemmeside sit eget sted. Den hjemmeside man får er ret enkel

Læs mere

Opsætning (GIS udbyder)

Opsætning (GIS udbyder) Indholdsfortegnelse Opsætning (GIS udbyder)... 1 Opsætning (GeoServer)... 2 Opsætning (Skyhost WebPortalen)... 3 Udførelsen (Skyhost Webportalen)... 5 Udførelsen (Jobs Appen)... 8 Ekstern redigering af

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

Opsætning (GIS udbyder)

Opsætning (GIS udbyder) Indholdsfortegnelse Opsætning (GIS udbyder)... 1 Opsætning (GeoServer)... 2 Opsætning (Skyhost WebPortalen)... 3 Udførelsen (Skyhost Webportalen)... 5 Udførelsen (Jobs Appen)... 8 Ekstern redigering af

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Bitdybde i digitale billeder

Bitdybde i digitale billeder Bits og bytes hænger uomtvisteligt sammen. Bytes bruges om den størrelse en given fil (software) kan have, mens bit er informationsdybde. Forholdet mellem dem er: bits * 8 = bytes bytes / 8 = bits Dette

Læs mere

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Der er flere muligheder for at flytte billeder fra kamera til computer. Hvilken du benytter, afhænger af temperament

Læs mere

Sådan laver du et billedhjul i Soundslides Plus Ole Rode Jensen, oktober 2011

Sådan laver du et billedhjul i Soundslides Plus Ole Rode Jensen, oktober 2011 Sådan laver du et billedhjul i Soundslides Plus Ole Rode Jensen, oktober 2011 1 Soundslides samler billeder og lyd - ikke andet Soundslides er IKKE billedredigering og IKKE lydredigering, så billeder skal

Læs mere

Photoshop. Sådan kommer du i gang. www.nielsharbo.dk

Photoshop. Sådan kommer du i gang. www.nielsharbo.dk Sådan kommer du i gang For at åbne et eksisterende billede fra et kamera, en mobil eller en disk: Gå ind i menuen under Files i menuen og vælg Open. For at oprette et nyt billede på et blankt lærred :

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.178 Side 1 Tilpas og bruge dit eget foto på din skærm

Vejledning til Photofiltre nr.178 Side 1 Tilpas og bruge dit eget foto på din skærm Side 1 Når du sidder ved din computer kan du gøre skrivebordet på din skærm mere personlig ved at bruge dit eget foto som baggrundsbillede. Men billedet skal jo tilpasses DIN skærm. Skærme har en opløsning

Læs mere

Her ser du dit arbejde i preview undervejs og udgiver dit arbejde når du er færdig. (se side 4)

Her ser du dit arbejde i preview undervejs og udgiver dit arbejde når du er færdig. (se side 4) Sitecore vejledning Hvad er det? Sitecore er det program, den officielle del af Spejdernet laves i. Sitecore er et Content Management System, dvs. indholds-håndteringssystem til hjemmesider. Hvordan starter

Læs mere

Brugermanual 3D Webcam

Brugermanual 3D Webcam Brugermanual 3D Webcam 2 Indholdsfortegnelse Kort introduktion... 4 Installation... 4 Hardware Installation... 4 Software Installation... 5 Forklaring til knapper... 6 Linse Focus... 6 3D Justering...

Læs mere

AFTER EFFECTS DET GRUNDLÆGGENDE INTERFACE

AFTER EFFECTS DET GRUNDLÆGGENDE INTERFACE AFTER EFFECTS DET GRUNDLÆGGENDE INTERFACE PROJEKT VINDUE KOMPOSITIONS OMRÅDE TIDS KONTROL EFFEKTER LAGSTRUKTUR TIDSLINJE AFTER EFFECTS PROJEKT VINDUET Når filerne er importeret, kan de frit omdøbes og

Læs mere

Dannelse af PDF dokumenter

Dannelse af PDF dokumenter Dannelse af PDF dokumenter Indhold Dannelse af PDF-dokumenter i Phd Planner... 2 Valg af vedhæftninger i PDF dokumentet... 2 Valg af skabelon for PDF dokumentet... 3 Når PDF filen er dannet... 5 Gem PDF

Læs mere

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER Version 2 Dette hæfte forklarer de nye funktioner, der er tilføjet Dimâge EX operativsystemet, version 2. Læs det i sammenhæng med betjeningsvejledningen til kameraet. 1 1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION..3

Læs mere

Lav din egen forside i webtrees

Lav din egen forside i webtrees Lav din egen forside i webtrees Du behøver ikke at kunne kode eller gøre noget advanceret for at designe din helt egen forside i webtrees. Alt du skal gøre er bare at gøre brug af den indbygget editor.

Læs mere

Grafik & billede. programvalg Til billedemanipulationen har jeg brugt: Photoshop

Grafik & billede. programvalg Til billedemanipulationen har jeg brugt: Photoshop Grafik & billede Opgaven Jeg har valgt manipulere et panoramabillede til at ligne en lille planet. Denne måde jeg har valgt at gøre det på, kan også bruges til at lave en slags tunnel, men jeg tager udgangspunkt

Læs mere

Brugervejledning til Design Manager Version 1.02

Brugervejledning til Design Manager Version 1.02 Brugervejledning til Design Manager Version 1.02 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 1.1 Det kan du med HostedShop Design Manager... 3 1.2 Feature list... 3 2. Design... 4 3. Filer og CSS... 4 3.1

Læs mere

Trimble Business Center 2.60

Trimble Business Center 2.60 Trimble Business Center 2.60 Oprettelse af 2D linjeføring udfra dxf-fil - Samt overførsel og afsætning på controller Februar 2012 Jens Esbech GEOTEAM A/S je@geoteam.dk Denne vejledning omhandler: 1) Hvordan

Læs mere

InDesign CC F u F ture tur Co C mpany an - y www. w future tur co c mpany an. y dk

InDesign CC F u F ture tur Co C mpany an - y www. w future tur co c mpany an. y dk FutureCompany - www.futurecompany.dk InDesign CC Side 1 af 4 Hvis man vil placere grafisk materiale, f.eks. fra Photoshop eller Illustrator, i In- Design, kan det gøres på to måder: 1) Placer direkte 1.

Læs mere

Opret en side/artikel og rediger din side

Opret en side/artikel og rediger din side 1 Opret en side/artikel og rediger din side Tips! Når du skal opbygge din hjemmeside og oprette sider og lægge indhold ind, så kig her. Nogle gange har vi oprettet nogle sider på forhånd, andre gange skal

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html The GIMP The GIMP er et gratis grafikprogram som kan hentes på nettet. Alle nye opdateringer af programmet bliver lagt på nettet, så snart de er færdige. Tilbehør (bl.a. særlige funktioner) kan også hentes

Læs mere

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch Scratch 2 Fang Prikkerne All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Velkommen til denne korte vejledning i hvordan du kan oprette dine egne sider på foreningens hjemmeside.

Velkommen til denne korte vejledning i hvordan du kan oprette dine egne sider på foreningens hjemmeside. Side 1 Velkommen til denne korte vejledning i hvordan du kan oprette dine egne sider på foreningens hjemmeside. Login til mine websider Du starter med at logge ind som medlem. Herefter klikker du på den

Læs mere

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER 1.TILBUD Fanen Tilbud giver en oversigt over alle de tilbud, der ligger i din database. Det er også herfra, at du har mulighed for at oprette, kopiere eller redigere et eksisterende tilbud. Det følgende

Læs mere

Manual for Synkron hjemmesider

Manual for Synkron hjemmesider Manual for Synkron hjemmesider Denne manual tilhører: Brugernavn: (username) Adgangskode: (password) 1 Start med sitetræet: Sitetræet er centralt. Det er her, dit website er. Det er her, du bygger dine

Læs mere

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside i redigering af apotekets hjemmeside It-afdelingen Januar 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. 1 INTRODUKTION 3 2 ADMINISTRATION 4 3 OPBYGNING 4 SIDER 5 FIL ARKIV 6 ARTIKLER 7 ØVRIGE

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

Beskæring af et billede med Vegas Pro

Beskæring af et billede med Vegas Pro Beskæring af et billede med Vegas Pro Gary Rebholz Event Pan / Crop værktøj, som du finder på alle video begivenhed i dit projekt giver dig masser af power til at justere udseendet af din video. Du har

Læs mere

REDIGERING AF REGNEARK

REDIGERING AF REGNEARK REDIGERING AF REGNEARK De to første artikler af dette lille "grundkursus" i Excel, nemlig "How to do it" 8 og 9 har været forholdsvis versionsuafhængige, idet de har handlet om ting, som er helt ens i

Læs mere

Billedbehandling Pixlr.com Side 1. Opgaver. Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Billedbehandling Pixlr.com Side 1. Opgaver. Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Billedbehandling Pixlr.com Side 1 Opgaver Billedbehandling Pixlr.com Side 2 Indholdsfortegnelse Opgave 1... Åbne/Gemme/Størrelse... Side 3 Opgave 2... Autoniveauer... Side 4 Opgave 3... Manuelle justeringger...

Læs mere

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1. Start AE og kontroller indstillingerne for PAL:

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1. Start AE og kontroller indstillingerne for PAL: Bent Sehested Side - 1 Billedstabilisering med After Effects 6,5 PRO Hvis man skal bruge filmklip optaget med lang brændvidde og særlig hvis det er med håndholdt kamera, vil optagelserne oftest være urolige

Læs mere

12.2 Design skabeloner

12.2 Design skabeloner 12.2.0 Velkommen til manualen for Design skabeloner 1 12.2.1 Introduktion til Design skabeloner 1 12.2.2 Hovedside for Design skabeloner 1 12.2.3 Opret ny skabelon 2 12.2.3.1 Navngivning og opløsning 2

Læs mere

KVIKDRAW TEGNEPROGRAM

KVIKDRAW TEGNEPROGRAM Kvikdraw KVIKDRAW TEGNEPROGRAM Kvikdraw er et salgsværktøj, som gør det muligt at præsentere tilbud på vores garderobeløsninger, med tegning og vejledende udsalgspriser, inden for få minutter. Programmet

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Beskrivelse af KMD Nova ESDH version BESKRIVELSE AF RELEASE KMD NOVA ESDH. Side 1 af 14

Beskrivelse af KMD Nova ESDH version BESKRIVELSE AF RELEASE KMD NOVA ESDH. Side 1 af 14 rs BESKRIVELSE AF RELEASE 1.8.1 KMD NOVA ESDH Side 1 af 14 Forord KMD frigiver release 1.8.1 af KMD Nova ESDH den 16.02.2018. Denne release håndterer primært en uhensigtsmæssighed med Outlook-integrationen,

Læs mere

GRAFISK WORKFLOW. 1 Grafisk workflow

GRAFISK WORKFLOW. 1 Grafisk workflow GRAFISK WORKFLOW 1 Opgavebeskrivelse I forbindelse med et nyt online koncept Web in a box skulle jeg lave en Photoshop-skabelon, der kan eksportere materiale til en hjemmeside automatisk. Selve konceptet

Læs mere

Billedbehandling Pixlr.com Side 1

Billedbehandling Pixlr.com Side 1 Billedbehandling Pixlr.com Side 1 Billedbehandling Pixlr.com Side 2 Indholdsfortegnelse Det første skærmbillede... Side 3 Navigation... Side 4 Åbne Pixlr Advanced... Side 5 Inde i programmet... Side 6

Læs mere

Tutorial: Sammenlign dokumenter

Tutorial: Sammenlign dokumenter Tutorial: Sammenlign dokumenter ReVu kan sammenligne to PDF-dokumenter og automatisk markere forskellene mellem dem, så du nemt og hurtigt kan sammenligne ændringer i tegninger og planer. På kommandolinjen

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

Installation af Message Broadcasting. Følg instruktionerne på Epson webstedet for downloading og installation.

Installation af Message Broadcasting. Følg instruktionerne på Epson webstedet for downloading og installation. Message Broadcasting Message Broadcasting er et plug-in for EasyMP Monitor. Administratorer kan bruge dette plug-in til at sende meddelelser eller beskeder til en eller flere projektorer eller alle projektorerne

Læs mere

Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund

Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund Når man skal tage billeder med et makro-objektiv, er det kendt, at dybdeskarpheden er meget ringe. Det er således

Læs mere

Jysk Online Medie ApS - Vestergade 32, 8600 Silkeborg - Tlf.:

Jysk Online Medie ApS - Vestergade 32, 8600 Silkeborg - Tlf.: Brugervejledning til hjemmeside Kristian Kalajdzic Denne vejledning har til formål at hjælpe dig til at tilgå, vedligeholde og benytte din hjemmeside. Vejledningen henvender sig til hjemmesider bygget

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Vejledning til AdPoint

Vejledning til AdPoint Vejledning til AdPoint Login på adressen http://manager.alignint.dk/cpdev/dev.jsp og følgende login billede kommer frem: Log på med dit kundenr., brugernavn og adgangskode og følgende billede kommer frem:

Læs mere