Marmaris. Den tyrkiske middelhavsperle. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Marmaris. Den tyrkiske middelhavsperle. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter"

Transkript

1 Marmaris Den tyrkiske middelhavsperle Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

2 Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Marmaris. Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Her i håndbogen finder I mange informationer om jeres rejsemål, som vi håber, I vil få glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretninger osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag - og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Skulle I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid hjælpe. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser Service inkluderet hos Falk Lauritsen Rejser Informationsmøde Med mindre I rejser På egen hånd, inviterer vi til informationsmøde, hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Marmaris og fortæller om jeres mange oplevelsesmuligheder. Her kan I også få svar på de spørgsmål, som I måtte have i forbindelse med jeres ferie. Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentligt jeres hotel/ feriekompleks, med mindre I rejser På egen hånd. I kan se hvornår i informationsmappen ved receptionen. 24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt:

3 falk lauritsen rejser indhold 3 Indhold Tyrkiet 4 Marmaris 6 Içmeler 7 Ölüdeniz 8 Fethiye 9 Flora og Fauna 10 Top 5 seværdigheder 12 Praktiske oplysninger 14 Læge 22 Shopping og indkøb 23 Det tyrkiske køkken 24 Gode restauranter 26 Drikkevarer 27 Oplevelser i Marmaris 28

4 4 OM TYRKIET FALK LAURITSEN REJSER Tyrkiet Skønne badestrande og fascinerende naturfænomener Muezzinens indkald til bøn blander sig med taxichaufførernes insisterende dytten, tonerne fra et orientalsk sommerhit og de højlydte stemmer i basaren, hvor der afsættes hundrede år gamle persiske tæpper og nye udgaver af den gamle, traditionelle hovedbeklædning fez. Den beklædning som landsfaderen Atatürk ellers afskaffede, da han grundlagde det moderne Tyrkiet i Arven fra de gamle osmannere Tyrkiet blev skabt på resterne af det osmanniske rige - et rige som i mere end 600 år var en verdensmagt og som bredte sig over den vestlige del af Asien, den sydøstlige del af Europa samt Nordafrika. I dag er der levn fra storhedstiden overalt i Tyrkiet, herunder i den sprudlende metropol Istanbul, hvor man bl.a. kan se Topkapi-paladset der blev opført i 1453 kort efter osmannernes indtog i det daværende Konstantinopel. Landet og rejsemålene Tyrkiet strækker sig over den anatolske halvø i Thrakien og ligger mellem det sydvestlige Asien og Sydeuropas Balkanregion med grænser til otte meget forskellige lande: Grækenland, Bulgarien, georgien, Armenien, Aserbajdsjan samt Iran, Irak og Syrien. Med ca. 80 mio. indbyggere ville det være et af de allerstørste lande i EU. største by er Istanbul, hvor der anslået bor omkring 11 mio. indbyggere, men den administrative hovedstad er landets næststørste by, Ankara, hvor der bor omkring 4 mio. mennesker.

5 FALK LAURITSEN REJSER OM TYRKIET 5 Rumænien Ukraine Fakta om Tyrkiet Befolkning: ca. 80 millioner Hovedstad: Ankara (ca. 4 mio. indbyggere) Religion: Ca. 99,8 procent af Tyrkiets befolkning er muslimer størsteparten er sunnimuslimer. Fodbold: Fodbold er stort i Tyrkiet. De bedste klubber ligger i Istanbul, hvor tre konkurrerende tophold, Besiktas, Galatasaray og Fenerbahce kæmper om prestige og guld. Men også landsholdet har vist gode resultater. Bedst ved VM 2002 da det blev til bronze efter 3-2 over Sydkorea. Litteratur: En af verdens største nulevende forfattere er tyrkisk. Orhan Pamuk fik nobelprisen i BULGARIEN Istanbul Ankara Milas Bodrum Marmaris Dalaman Antalya Rhodos Fethiye/ Belek Side Ölüdeniz Alanya TYRKIET CYPERN LIBANON Mange af Tyrkiets mest populære feriemål ligger imidlertid længere sydpå. Det gælder Bodrum og de omkringliggende småbyer Göltürkbükü, Gümbet og Bitez. Foruden at nyde livet i de hvidkalkede huse, der ligger op langs bjergsiderne er der blandt meget andet også mulighed for at gå på eventyr på det arkæologiske, undersøiske museum eller tage en udflugt til den græske naboø, Kos, der ligger blot en kort sejltur fra Bodrum. I Alanya, Belek og Side er der foruden masser af solskinstimer, tyrkiske bade og gode strande også flere kulturhistorisk interessante seværdigheder i nærheden herunder oldtidsteatret Aspendos, der er opført i det 2. århundrede. Marmaris på Tyrkiets sydvestkyst med nabobyen Icmeler og et af Tyrkiets bedste badeområder Ölüdeniz, er et af de få steder langs Middelhavet, hvor Caretta Caretta-havskildpadderne formerer sig, og kun 3,5 timers kørsel fra Ölüdeniz kan man gå på opdagelse i den fascinerende oldtidsby Efesos. Uanset hvor man vælger at nyde solen, er der spændende kulturseværdigheder og smuk natur i baglandet. Og store ferieminder at tage med sig hjem.

6 6 marmaris - falk lauritsen rejser Marmaris Marmaris er en gammel handelsby i det sydvestlige Tyrkiet omgivet af den brede bugt og de smukke bjergsider og pinjeskove. Den gamle by blev oprindeligt bygget i bjergene, men har bredt sig ned ad bjergsiden mod havet. Gennem de seneste årtier er byen, pga. den voksende turisme, blevet udbygget langs med havnen. Indbyggertallet på ca bliver femdoblet i højsæsonen. Marmaris ligger på sydsiden af Gökova-golfen og grænser op til Datça-halvøen mod vest, Köyçeğiz mod øst og Muğla mod nord. Borgen, der ligger på bakketoppen i den gamle bydel, beskyttede førhen Marmaris mod ubudne gæster. Den blev opført af Sultan Süleyman som et led i hans overtagelse af Rhodos. Fra borgen får I en flot udsigt, og selve borgen huser i dag en mindre udstilling. I Marmaris finder I også én af Tyrkiets største marinaer. Her vugger de traditionelle træbåde, gületer, i det azurblå hav. På modsatte side kan I gå på opdagelse i et utal af restauranter, barer og diskoteker. Eller bag havnen i et væld af forretninger, souvenirbutikker og basaren med alt fra guld, læder, briller og tæpper. Marmaris har én af Tyrkiets største marinaer

7 falk lauritsen rejser - Içmeler 7 IçMELER Içmeler er en mindre ferieby ca. 7 kilometer fra Marmaris centrum. Içmeler har ca fastboende indbyggere, og selvom byen ikke er så stor som Marmaris, finder I et stort udvalg af hyggelige restauranter og mange indkøbsmuligheder samt enkelte barer og diskoteker. Içmeler er en relativt ny by, der har udvidet sig gennem årene, og som i dag næsten er vokset sammen med Marmaris. Stranden i Içmeler er lidt bredere end i Marmaris, og vandet er klarere, da det ligger tættere på åbningen af bugten. Den hyggelige strandpromenade strækker sig fra Marmaris centrum til udkanten af Içmeler og indbyder til en smuk gåtur forbi de mange restauranter, barer og diskoteker. Den gamle landsby, som Içmeler oprindeligt var, finder I bag turistområdet. Her kan I gå en tur og se de små tehuse og barbersaloner. Om onsdagen afholdes et marked bag byens moske, hvor I får pirret alle jeres sanser ved de mange boder med farverige grøntsager og frugter - eller I kan afprøve jeres handelsevner i de mange boder med tøj og sko. Der er gode transportmuligheder mellem Marmaris og Içmeler. Bl.a. kan I tage med de billige dolmusser, en taxabåd eller gå langs strandpromenaden.

8 8 ÖLÜDENIZ - falk lauritsen rejser ÖLÜDENIZ - på egen hånd Ölüdeniz er en hyggelig, mindre by ved en af de smukkeste strande i Tyrkiet med krystalklart vand og en stille, blå lagune. Ud mod byens strandpromenade finder I hyggelige restauranter og caféer med både tyrkiske specialiteter og internationale retter på menuen. Her er også enkelte barer, diskoteker og indkøbsmuligheder. I finder flere muligheder i Hisarönü ca. 4 km fra Ölüdeniz eller i Fethiye. Det naturskønne område omkring byen er perfekt, hvis I har lyst til at tage på udflugt.

9 FALK LAURITSEN REJSER FETHIYE 9 FETHIYe - på egen hånd Byen Fethiye ligger i den sydvestlige del af Tyrkiet og hører under Muğla-provinsen. Fethiye-området grænser op mod Dalaman i vest, Antalya i øst og Burdur og Denizli mod nord. Mod syd omkranser Middelhavet kysten, og havet og stranden har gjort Fethiye til et populært ferieområde. I Fethiye finder I mange gode strande, og ca. 13 km fra centrum ligger Ölüdeniz med en af Tyrkiets bedste strande. I dag er Fethiye en by med indbyggere og er dermed den største i Muğlaområdet, såvel indbygger- som arealmæssigt. Paspatur er byens gamle og meget charmerende bydel. I de hyggelige gader ligger der barer og spændende restauranter samt basargaden med de mange boder. Overalt i og omkring byen ser I fortidens levn, bl.a. de imponerende klippegrave i byens østlige udkant.

10 10 flora & fauna - falk lauritsen rejser flora Tyrkiet er et stort og imponerende land med forskellige klimazoner, og derfor finder I her mange forskellige planter. Sydkystens flora kan virke afsvedet pga. det tørre vejr især om sommeren og i efteråret, mens I om foråret oplever, hvor grønt det er overalt. Det varme klima giver ideelle vækstvilkår for dyrkning af bl.a. citrustræer og bomuldsplanter. Nedenfor kan I læse om nogle af de planter, som vokser i Marmaris-området. Opuntia Planten, der er en kaktus, gror mange steder. Den stammer fra Sydamerika og er den største og mest udbredte af kaktusslægterne, med omkring 300 arter. Man skal håndterer planterne med varsomhed, da dens torne let går løs og sætter sig i huden. Japansk mispel Denne frugt er ikke så kendt i Danmark, da den er meget sårbar og ikke kan tåle transporten til Danmark. Mandel Mandeltræet blomstrer i januar/ februar med flotte, hvide eller lyserøde blomster. I marts får de blade, og i september kan mandlerne høstes. Palmer I Marmaris vokser både trådpalmen, også kaldet viftepalmen pga. de vifteformede blade, og Fønix-palmen med aflange blade. De vokser ikke oprindeligt i Tyrkiet, men er importerede. Pinjetræ Træet minder om de danske fyrretræer og vokser overalt i Taurusbjergene og ved sydkysten. Pinjetræernens adskiller sig fra de almindelige fyrretræer ved at de har 3 nåle per skud i stedet for 2. Træets nåle er gode til at optage fugten fra luften, hvilket gør at de sagtens kan klare den lange tørre sommer i Tyrkiet. I området omkring Marmaris laves der pinjehonning fra disse træer, så hvis man kommer lidt uden for byen til de mindre landsbyer, så vil man se masser af bistader i naturen. Oliventræ Træet er let at kende med den sølvgrå farve på undersiden af bladene. De kan blive op til flere hundrede år gamle, faktisk er verdens ældste oliventræ over 5000 år gammelt og står i Israel.

11 falk lauritsen rejser flora & fauna 11 Fauna Uanset hvor i Tyrkiet, I befinder jer, er dyrelivet meget mangfoldigt. Udover ca. 450 fuglearter finder I også sumpskildpadder, firben, dådyr og fasaner. I de små landsbyer har næsten hver familie en ko eller en ged, så de er selvforsynende med mælk og ost. Derudover holder tyrkerne husdyr, næsten som vi kender det fra Danmark. Caretta Caretta-skildpadder Dalyans strand ved Middelhavet er tilholdssted for Caretta Caretta-skildpadderne. Her lægger skildpadderne deres æg under sandet om natten, og efter to måneder klækkes æggene, og de små skildpadder løber ud i vandet. Ca. 300 skildpadder lægger hvert år æg på denne strand. Kryb Selvom der i Tyrkiet findes 37 slangearter, ses de sjældent. Derimod kan I let være heldige at se gekkoer, firben og kamæleoner. Gekkoer er en øgleart, der er mellem 5 og 10 cm lang. Mange ser gekkoerne som nyttedyr, da de spiser myg og er ganske ufarlige. Insekter I Tyrkiet findes der også mindre populære insekter som myg og kakerlakker, der trives forrygende i det varme klima. Selv på de største og fineste hoteller kan I ikke helt undgå disse insekter. Der sprøjtes for insekter om natten. Hunde og katte Tyrkiske fårehyrder er meget stolte af deres specielle Kangal-fårehund, der kan holde ulve væk fra fåreflokken. Det er en gammel hunderace, som ikke er blandet med andre racer. Den kan blive op til 1 meter høj og veje op til 65 kg. Det samme gælder Van-katten, der kendes på dens smukke hvide pels, og at den har et grønt og et blåt øje. Katten kaldes også den svømmende kat da ét af dens kendetegn er, at den modsat andre katteracer elsker vand.

12 12 Top 5 seværdigheder falk lauritsen rejser Top 5 seværdigheder GÖKOVA - Marmaris Denne ca. 100 km lange golf mellem Bodrum og Datça-halvøen er kendt som en af de flotteste i hele Tyrkiet. Nyd en dag på båd i det klare, turkise vand blandt de høje bjerge med lodrette klippevægge, der tårner sig op langs kysten. Hele Gökova-golfen er omringet af store pinjetræsskove, og landskabet er storslået og imponerende. VANDFALD - Marmaris Vandfald kaldes şelale på tyrkisk, og når I kommer til denne flotte naturperle i skoven, mærker I roen og nyder stilheden og det rindende vand. I kan følge trappen til de øvre dele af vandfaldet eller bade i det klare, friske vand. Det tilrådes at komme enten først eller sidst på dagen for at få den mest optimale oplevelse af stedet. MARINAEN, DEN GAMLE BYDEL OG BORGEN - Marmaris Den imponerende store marina med hundredvis af flotte både og en skøn havnepromenade er bestemt er besøg værd. Bag marinaen finder I den gamle bydel med små, krogede gader, og som kronen på værket borgen på toppen af bjerget med smuk udsigt over byen. I den gamle borg finder I desuden en mindre historisk udstilling. DALYAN - Marmaris og Fethiye/ Ölüdeniz I Dalyan oplever I både historie, kultur, smuk natur og dyreliv. I de små flodbåde kan I sejle langs floden og herfra se de lykiske kongegrave, der er hugget ind i væggen mange meter over havet. Efter at have prøvet mudderbadet kan I nyde den flotte Iztuzustrand, der er blandt de sidste ynglesteder for Caretta Carettaskildpadden. Dele af stranden er fredet, da skildpadderne yngler her om sommeren. SAKLIKENT - Fethiye/ Ölüdeniz Ikke langt fra Fethiye finder I denne ca. 18 km dybe og meget smalle kløft. Kløften er fyldt med koldt bjergvand, der ender i en flod. I kan gå i vandet eller langs gangbroen 1 km ind i kløften. Langs floden er der flere hyggelige restauranter, hvor I sidder så tæt på vandet, at I kan stikke fødderne i. I kan også leje en mindre badering og riverrafte stille og roligt ned ad floden.

13 falk lauritsen rejser Top 5 seværdigheder 13 Gökova Vandfald Marinaen, den gamle bydel Dalyan (De Lykiske Kongegrave) Saklikent

14 14 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser Praktiske oplysninger AKTIVITETER Marmaris byder på et væld af aktiviteter og oplevelser. Vandsport I Marmaris kan I kaste jer ud i en masse forskellige vandsportsaktiviteter ved stranden. Prøv bl.a. parasailing, jet ski, vandcykel m.m. Bemærk at priserne varierer fra sted til sted. Dykning Havet omkring Marmaris er kendt som ét af Tyrkiets bedste steder for dykning. Sigtbarheden i det klare, azurblå vand er god, og I kan ofte se meter frem for jer i vandet. Med hovedet under havets overflade er der flot udsyn til både fisk og koraller. AMBASSADE Den danske ambassade ligger i Ankara, ca. 700 km. fra Marmaris. Royal Danish Embassy Mahatma Gandhi Caddesi 74 G.O.P , Ankara Tlf.: Skulle I få brug for at kontakte ambassaden, kan I rette henvendelse til jeres rejseleder. APOTEKER Apotek hedder eczane på tyrkisk, og I finder mange apoteker overalt i byen. Åbningstider for de fleste: Mandag - lørdag kl Søndag er kun enkelte åbne, der findes dog altid et apotek åbent i byen. Hvilket apotek, der er åbent, kan I se i vinduerne af alle apoteker. Husk at gemme kvitteringen og recepten fra lægen, hvis I køber lægeordineret medicin for at få refunderet beløbet hos jeres rejseforsikringsselskab efter hjemkomst til Danmark. BADNING I har rig mulighed for at bade ved de mange skønne strande langs Tyrkiets lange kystlinje. Strandene er meget forskellige; der er både fine sandstrande og strande med større sten og klipper. Se beskrivelse af de forskellige strande under punktet Strande længere fremme i bogen. BANK/ VALUTA Der findes flere banker langs hovedgaderne i Marmaris og Fethiye flest i nærheden af centrum. Banken har åbent mandag fredag kl Mandag er der

15 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 15 ofte lange køer og ventetid i banken, så det kan være en god ide at vælge en anden dag. Hvis I vil hæve eller veksle penge, bør I medbringe jeres pas. I kan også veksle kontanter på posthuset, PTT. Ønsker I at hæve kontanter på kreditkort i en automat, råder vi jer til at bruge hæveautomaterne, der ligger i forbindelse med bankerne. Vær opmærksom på, at jeres bank opkræver et gebyr pr. transaktion. BUSSER I Marmaris og Fethiye finder I et velfungerende infrastruktursystem med lokale busser. Bybus hedder på tyrkisk dolmus og er en lille, hvid minibus. I Fethiye er ruten markeret med endestationens navn i forruden og i Marmaris er det en farvet stribe, som fortæller jer, hvor den pågældende dolmus kører hen: den orange dolmus kører fra Içmeler til centrum af Marmaris. den mintgrønne dolmus kører på hovedgaden i Marmaris; fra Atatürk-statuen til udkanten af byen. den mørkeblå dolmus kører rundt i Armutalan. Vær her opmærksom på nummeret i forruden, da den mørkeblå dolmus har fem forskellige ruter. Officielt er der stoppesteder for disse busser, men i praksis kan man stige på og af alle steder, ved at give tegn til chaufføren. I betaler, når I stiger på. Når I ønsker at stå af, siger I blot stop, hvorefter chaufføren stopper ved første mulige lejlighed. BØRN Tyrkerne elsker børn. I vil opdage at børnene vil få meget opmærksomhed. Hjælp selv med at sige fra, hvis det bliver for meget. DISKOTEKER OG BARER I har mange muligheder i nattelivet i Marmaris. De fleste barer og diskoteker finder I i bargaden, som ligger parallelt med marinaen i Marmaris. Der er også en del mindre barer, caféer og restauranter med musik langs stranden.

16 16 praktiske oplysninger falk lauritsen rejser I Fethiye området findes også gode muligheder i nattelivet. De fleste barer og diskoteker ligger i Hisarönü. Barerne langs stranden lukker ved midnatstid, mens diskotekerne i bargaden først lukker omkring kl DRIKKEPENGE I Tyrkiet er det normalt at give drikkepenge for en serviceydelse. Det gælder både til tjenere, kuffertdrenge, rengøringspersonalet og buschauffører, når I deltager i dagsudflugter. På restauranter er det god skik at lægge 5-10 % af regningens beløb i drikkepenge, forudsat at I har fået en god service, og at maden var veltilberedt. Bemærk at VAT/KDV ikke er betaling for service, men den lokale moms på 18 %. Til rengøringsdamen kan I lægge nogle lira/euro, som ofte resulterer i lidt ekstra god rengøring på værelset eller i lejligheden i løbet af ferien. Læg drikkepengene på hovedpuden eller lign. så det er tydeligt, at det er drikkepenge og ikke ser ud, som pengene er glemt. Nogle af mønterne er meget lidt værd, og det kan nemt blive betragtet som en fornærmelse, hvis I giver for lidt i drikkepenge. Det er en god ide altid at have småmønter på sig, da også personalet ved offentlige toiletter forventer en mønt efter et toiletbesøg. DRIKKEVAND Vi råder jer til at købe drikkevand på flaske, da vandet i vandhanen har en lidt anderledes bakterieflora, end vi er vant til fra Danmark. Til madlavning, te og kaffe kan I dog sagtens bruge vandet fra hanen. Vandet kan også bruges til tandbørstning. ELEKTRICITET Som i Danmark 220 Volt. FORSYNINGSSVIGT I Tyrkiet oplever man ofte strømsvigt, eller at der pludselig ikke er vand i hanen. Det sker typisk uden forvarsel og oftest om aftenen. Grunden er, at strøm- og vandforsyningen ikke kan følge med, og det kan vare lige fra minutter til flere timer. FOTOGRAFERING Spørg altid lokalbefolkningen, før I fotograferer dem. Det er tilladt at fotografere i de fleste moskeer, dog ikke de bedende. FRUGT OG GRØNTSAGER I finder mange frugt- og grønthandlere i og omkring Marmaris og Fethiye. På markederne kan I købe frisk frugt og grønt langt billigere end i supermarkederne. Men da der kan være andre bakterier, end I er vant til, tilråder vi jer at vaske eller skrælle al frugt og grønt. HELLIG- OG FESTDAGE Mange butikker og seværdigheder vil være lukket disse dage: 1. jan.: nytårsdag. Den gregorianske kalender blev indført i Tyrkiet af Atatürk altså en af republikkens helligdage. 23. apr.: Børnenes dag. Uafhængighedsdagen. 19. maj: ungdommens og idrættens dag, atatürks mindedag. 30. aug.: grundlovsdag/sejrsdag. Befrielseshæren fik smidt besættelsesmagterne ud af Tyrkiet.

17 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER juli: Ramadanen. Fastemåned. Troende muslimer hverken ryger, spiser eller drikker fra solopgang til solnedgang. Ramadanen er i juli/august og rykker sig 11 dage hvert år. 8 aug.: Sukkerfesten. Ramadanens afslutning fejres, i 3 dage, med masser af søde sager. 29. okt.: Republikkens dag. I 1923 blev atatürk valgt som republikkens første præsident 10. nov.: Sørgedag. Atatürks dødsdag HENNATATOVERINGER Hennatatoveringer kan fremkalde en allergisk reaktion og smitte af på sengetøj og håndklæder. Sker det, er hotellet berettiget til at kræve erstatning for ødelagt sengetøj og håndklæder. HOTELORDEN Hoteller og lejlighedskomplekser forventer ro efter kl af hensyn til hotellets øvrige gæster. Derudover er det ikke tilladt at opføre sig uforskammet eller uagtsomt i f.eks. beruset tilstand. Hvis I kommer til at ødelægge noget på hotellet, skal I naturligvis erstatte det. Hotellet har ret til at sætte jer på gaden, hvis hotelordenen overtrædes groft gentagne gange. Det er ofte ikke tilladt at medbringe mad- og drikkevarer til hotelværelserne, ligesom håndklæderne fra værelset/ lejligheden ikke må medbringes til hverken pool eller strand. HOVEDPINE, SVIMMELHED OG KVALME Disse symptomer kan tyde på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen - vi råder jer til at drikke 3-4 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning. INDKØB OG BUTIKKER I finder ofte små supermarkeder eller minimarkeder i nærheden af hotellet, hvor I kan købe forskellige dagligvarer. Vær opmærksom på, at importerede varer er lidt dyre end de tyrkisk fremstillede varianter, som I kan finde mange steder. Marmaris og Fethiye byder på mange fristende guld-, skind- og tæppeforretninger, og det er meget fordelagtigt at handle her. Der er mange guldforretninger i byen, og langt fra alle er ærlige med pris og kvalitet. Husk ikke alt der skinner er guld, så vi tilråder jer til at kigge jer rigtig godt for, inden I handler. Der er også mange skindbutikker, hvor sælgerne ofte vil bevise. at skindet er ægte ved at sætte en lighter til, men det behøver I ikke at betvivle, mere vigtigt er det at kontrollere foret og syningerne. De traditionelle, håndknyttede, tyrkiske tæpper er flotte og farvestrålende og er til forskel fra andre håndknyttede tæpper knyttet med dobbeltknytninger. Dette betyder bl.a., at de tyrkiske tæpper tager længere tid at væve og har en formodet længere holdbarhed. Nogle butikker i Marmaris fører også maskinproducerede tæpper, som præsenteres som ægte, håndknyttede tæpper, og det kan være svært at se forskel. Hvis priserne er under 25 % billigere end danske priser, skal I være opmærksomme på, at der kan være tale om kopivarer. For at undgå kopivarer kan I bede om at få et originalt garantibevis med.

18 18 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser Vi forslår desuden, at I køber jeres varer i de originale butikker frem for markeder, basarer etc. Den samme vare kan variere kraftigt i pris i forskellige butikker, og derfor bør I se jer godt for, når I foretager ferieindkøb. Bemærk, at kopivarer er lovlige at indføre til Danmark så længe det er varer købt til eget for-brug og ikke overstiger en samlet værdi på ca kr. SKAT har ret til at konfiskere, hvad der mistænkes for at være varer købt med hensigt på videresalg eller hvis det samlede beløb overstiger det tilladte. Bemærk at varer, hvor der er brugt elfenben, skildpaddeskjold, koraller, kobra eller krokodilleskind er ulovlige. Effekter fra truede eller fredede dyrearter vil blive konfiskeret af SKAT. INSEKTER Uanset hotelkategori kan I støde på insekter, som f.eks. myg, myrer og kakerlakker. I kan give besked til rejselederen eller receptionen, som gerne sørger for sprøjtning, hvis I bliver generet af insekter. MAVEPROBLEMER Der findes andre bakterier i Tyrkiet end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Kontakt lægen, hvis maven ikke er i orden i løbet af et døgn. MARKEDER I Marmaris, tæt på centrum, afholdes det store marked om torsdagen. Om tirsdagen kan I tæt ved hotellet Grand Azur i Siteler findes et mindre marked. I Içmeler er der marked hver onsdag tæt på moskéen i udkanten af Içmeler. I Fethiye er der marked tirsdag. Markederne er åbne ca. fra kl På disse markeder kan I i nogle tilfælde handle om priserne, da de handlende ofte lægger lidt oveni prisen til folk, der ikke taler tyrkisk. MOSKÉER I kan roligt gå ind i en af de mange moskéer i Tyrkiet. Dog er det ikke tilladt om fredagen, da det er muslimernes helligdag. Når I besøger moskéer, skal I dække ben og arme, samt, for kvindernes vedkommende, håret. POLITI I Marmaris findes to politistationer. Den ene er placeret i hovedgaden overfor supermarkedet Migros. Den anden findes i basaren i centrum af Marmaris. Politiet er ofte meget synligt i bybilledet i Marmaris. Her kan I se nødnumre i Tyrkiet: Offentlig ambulance: 112 Brandvæsen: 110 Politi: 155 POST I Marmaris finder I hovedposthuset i den store basar i centrum af byen, mens den i Içmeler findes i udkanten af byen. Posthusene er normalt åbne mandag-lørdag fra kl Søndag er lukket. I kan købe postkort og frimærker mange steder. Ekspeditionstiden for postkort eller breve er normalt mellem 7 og 10 dage. Posthuset holder lukket om søndagen.

19 falk lauritsen falk rejser lauritsen PRAKTISKE rejser OPLYSNINGER xxxxxxx 19 PÅKLÆDNING I byen bør I minimum bære T-shirt og shorts - bare skuldre er ok. Badetøj hører til ved stranden eller ved poolen. På stranden er der ikke noget i vejen for at ligge topløs, I skal dog forvente ekstra opmærksomhed. SAFEBOKS På hotellet kan I leje en deponeringsboks, hvor I kan deponere jeres penge og andre værdigenstande. Der findes ikke ret meget kriminalitet i Tyrkiet, men alligevel råder vi jer til at deponere kontanter, pas og andre værdigenstande. SOLEN Solen er dejlig, men der er god grund til at dyrke den med omtanke. Husk solfaktor og undgå så vidt muligt at være i solen mellem kl , hvor solens stråler er ekstra stærke. Hvert år får ca danskere konstateret hudkræft. Pas godt på dig selv - og hinanden. SOUVENIR Der findes forskellige gode souvenirs, som I kan købe i Tyrkiet. Noget af det, I vil se meget af, er det blå øje, også kaldet Medusas øje, som efter sigende skulle beskytte den, der bærer det. Dette øje må I dog ikke købe selv, da det skal foræres til en for at beskyttelsen virker. Vandpiber kan også være en flot og dekorativ souvenir. SPORT Tyrkerne er meget passionerede mennesker, også når det kommer til sportsgrene. Den mest populære sportsgren i Tyrkiet er fodbold. Basketball spiller også en stor rolle for tyrkerne. Rigtig mange barer har storskærme, hvor I kan følge forskellige sportsbegivenheder flere aftener om ugen. sprog Man er lidt i tvivl om, hvorfra det tyrkiske sprog stammer. Nogle mener, at det tyrkiske sprog var det, som selcukkerne bragte med sig fra det centrale Asien, hvorfor det skulle være i familie med mongolsk. Andre mener, at sproget er i familie med finsk og ungarsk. STRANDE Vandet ved Tyrkiets sydkyst er meget klart, og strømningerne betyder, at vandet skiftes ud hele tiden, og vandtemperaturen kommer derfor meget sjældent over 25 grader. Vær opmærksom på at der kan være stærk understrøm i havet. Incekum-stranden Ved denne lille strand i Gökova-golfen er vandet klart som i et akvarium, og I er omgivet af pinjetræer til alle sider, hvilket giver stedet en idyllisk og afslappende stemning. Stranden ligger ikke så langt fra Marmaris tæt på den lille landsby Çamli. I weekenden er stranden meget besøgt af de lokale. Der er en lille restaurant, samt borde og stole på stranden.

20 20 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser Cleopatra-stranden Gökovas klare, turkise vand kan I også opleve ved Cleopatrastranden, der ligger på Sedir Island. På stranden er der en helt speciel slags sand, som kun findes i Nordafrikas ørkner. Ifølge myten fik den romerske kommandør Antonius fragtet sandet fra Egypten som en gave til sin kæreste Cleopatra, der var dronning af Egypten. Iztuzu-stranden ved Dalyan Denne flotte sandstrand er flere kilometer lang og meget smal. Stranden er speciel, da den former en naturlig barriere mellem Middelhavets saltvand og Dalyan-flodens ferskvand. Stranden er blandt de vigtigste ynglepladser for Caretta Caretta-skildpadderne, hvorfor den i 1988 blev fredet. Fredningen betyder, at visse steder af stranden er spærret af. Det er en af de mest børnevenlige strande i området. Kumlubük Ca. 25 km. fra Marmaris findes denne lille by, der er kendt for sin flotte stenstrand og de gode fiskerestauranter. I kan køre til byen med bil eller tage bussen eller bådtaxi til Turunç, hvorfra der går dolmusser videre til Kumlubük. TAXA Taxaerne i Marmaris og Fethiye er gule og er en meget let og billig måde at komme rundt på. Alle taxaer har et taxameter, og når I kører, skal disse være slået til, da I ellers kan komme til at betale overpris. Ved længere køreture er det en god ide at aftale en pris, før I kører. TELEFON For at ringe til Danmark skal I ringe abonnementsnummeret. Ved opkald fra Danmark til et tyrkisk nummer ringes 0090 før det ønskede nummer. Det første 0 i nummeret udelades, når man ringer fra udlandet til Tyrkiet eller fra en dansk mobiltelefon. I har mulighed for at ringe direkte fra hotelværelset bemærk dog at det er meget dyrt. Mobiltelefonpriserne svinger meget afhængigt af hvilket dansk teleselskab I benytter. Det er muligt at købe telefonkort på posthuset og i mange supermarkeder samt hos jeres rejseledere. Disse kan benyttes til at ringe fra én af de mange telefonbokse rundt omkring i byen. Dette er oftest den billigste løsning. TIDSFORSKEL Ved ankomst til Marmaris skal uret stilles en time frem.

21 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 21 TOILETFORHOLD Afløb og kloakrør er smallere end i Danmark, hvorfor det ikke alle steder er muligt at komme toiletpapir i toilettet uden at stoppe det. De steder, hvor I bør komme papiret i spanden ved siden af toilettet, er det ofte angivet på et skilt. Rengøringspersonalet tømmer spanden jævnligt. TRANSPORTMULIGHEDER Der er gode busforbindelser både i og fra Marmaris. Ved havnen i både Marmaris og Içmeler ligger små, overdækkede taxabåde, der sejler mellem Marmaris og Içmeler med flere stop ved stranden undervejs. Der er også dolmusser som køre imellem Fethiye, Ölüdeniz, Hisarönu og Karakoy. I Ölüdeniz kører de langs hovedvejen - starter ved stranden, netop der hvor vejen drejer og man går mod den blå lagune. I Fethiye kan man f.eks. stå af ved markedet eller ved moskéen. Hold øje med skiltet i forruden som fortæller hvor bussen kører hen. TYVERI Vi ser desværre af og til, at vores gæster bliver bestjålet, og derfor opfordrer vi jer til selv at forebygge dette ved at tænke på følgende: lej en safeboks på hotellet til opbevaring af penge og værdigenstande sørg for ikke at have flere kontanter på jer, end I har råd til at miste Brug en pengekat lad jer ikke narre af blomsterpiger el.lign. vær opmærksomme, når I opholder jer på steder med mange mennesker. Lommetyven er oftest på spil i områder med større menneskemængder TURISTINFORMATION Turistinformationen ligger mellem basaren og starten af marinaen i Marmaris ved siden af Anatolia Café. Der er åbent mandag - fredag fra kl samt lørdag og søndag fra kl Tyrkisk is Selvom tyrkisk is ikke er specielt kendt i Europa, så har det en lang tradition bag sig. Maras dondurmasi kaldes isen, der stammer fra det østlige Tyrkiet. Den produceres af gedemælk, som skal æltes, samtidig med at den nedkøles. Nogle varianter tilsættes så meget stivelse, at isen skal spises med kniv og gaffel. Oprindelig lavede man kun isen med vaniljesmag, men i dag sælges maras dondurmasi i mange forskellige smagsvarianter.

22 22 læge falk lauritsen rejser Læge I tilfælde af sygdom er I meget velkomne til at kontakte jeres rejseleder, som vil hjælpe med at sørge for lægehjælp. I kan dog også selv vælge at tage kontakt til lægen ved at henvende jer i receptionen, som kontakter lægen. Lægen vil normalt komme ud på hotellet og medbringe den nødvendige medicin. Vær opmærksom på, at dette ikke altid er samme læge, som vi har kontakt til. Vi har kontakt til følgende lægeklinik: Dr. Bora Oflaz Kemal Elgin Bulvari nr. 88 (i rundkørslen på hovedgaden) Marmaris Mugla Tlf.: Klinikken har åbent mellem Uden for klinikkens åbningstider kan I ringe til lægen på nedenstående nummer: Mobil: Ahu Hetman Privathospital (tæt ved hovedgaden og indkøbscentret Point Center) Marmaris Tlf.: Desuden kan I kontakte jeres rejseleder på service/nødtelefonen, som findes forrest i denne bog. Lægen taler engelsk og på hospitalet er der ligeledes ansat engelsk- og tysktalende personale. Det gule sygesikringskort gælder ikke længere uden for Europa og derfor ikke i Tyrkiet. Udgifter forbundet med behandling ved lægen og evt. sygehusophold er ikke dækket af den offentlige sygesikring. Det dækkes kun af en privat forsikring. Ved behandling på hospitalet og ved lægen skal I medbringe forsikringskort, kreditkort og pas. Har I tegnet forsikring med Gouda rejseforsikring gennem Falk Lauritsen Rejser, kan I ofte få refunderet udgiften allerede i Marmaris ved at aflevere kvittering og recept. Kontakt venligst jeres rejseleder for yderligere oplysninger. Vi gør opmærksom på, at medicinen kun kan refunderes, hvis den er receptpligtig, og såfremt den er til helbredelse af en sygdom, der ikke eksisterede før rejsens start. Bemærk, at I af såvel forsikringsmæssige hensyn som af hensyn til videre behandling i Danmark selv skal være opmærksomme på at få en kopi af journalen med hjem.

23 falk lauritsen rejser shopping & indkøb 23 Shopping & indkøb Tæpper, guld og læder I den tyrkiske basar og i de mange forretninger er der gode chancer for at gøre favorable køb. Både når det drejer sig om tæpper, guld og læder eller flotte håndlavede kalabast lamper og figurer samt håndlavede broderier. Prisen afhænger ofte af jeres handelstalent. De tyrkiske håndknyttede tæpper har en meget lang tradition bag sig. Hver egn i Tyrkiet har sine egne tæpper og historier knyttet dertil. De mest kendte er dog Hereke-tæpperne, som blev lavet specielt til sultanen. Guldpriser Guldpriserne er steget meget de seneste år, men I kan stadig med fordel købe guldsmykker i Tyrkiet, da forarbejdningen af guldet sker i Tyrkiet til en lav arbejdsløn. Husk ikke alt der skinner er guld! Tyrkiet er et af de store skindproducerende lande. Skindkvaliteten er i top, og priserne stadig lavere end i Danmark, så der er gode muligheder for at gøre en god handel ved køb af læderjakker eller tasker. Gennem de seneste år er det blevet populært at købe briller i Tyrkiet. Prisen er ofte kun det halve af hvad det koster i Danmark, og kvaliteten er i orden. Ofte er det også muligt at få en tid ved en øjenlæge uden forudbestilling og ventetid.

24 24 DET TYRKISKE KØKKEN falk lauritsen rejser Det tyrkiske køkken er kendt langt udover Tyrkiets grænser som værende spændende og fortrinligt. Det siges, at det tyrkiske køkken er det tredje bedste i verden efter det franske og det kinesiske. Nedenfor ses en beskrivelse af et lille udvalg af de smagsoplevelser, I kan vente jer: Forretter De lokale spiser normalt forret ved at bestille forskellige forretter, hvor der så tages lidt af hvert. De kaldes MEZE og de mest almindelige er: EZME Tomatpure med persille, løg, purløg og stærkt krydret. HAYDARI Yoghurt med hvidløg, mint og purløg (minder om græsk tzatziki). SIGARA BÖREGI Butterdej med fetaost og persille. KALAMAR TAVA Friturestegt blæksprutte i ringe. BEYAS PENIR Feta ost. PATLICAN EZMESI Aubergine salat. LAVAS Et pizza-lignende brød med sesamfrø, der serveres rygende varmt til meze og spises normalt med smør/krydret smør. DOLMA Vinblade, peberfrugt, tomater eller kartofler fyldt med bl.a. bulgur, kød, maste tomater og krydderier. AUBERGINE fyldt med tomat, kød, løg og krydderier.

25 falk lauritsen rejser DET TYRKISKE KØKKEN 25 Det tyrkiske køkken Hovedretter DÖNER-KEBAB I Tyrkiet tager man normalt ikke en sandwich eller en burger som en hurtig mellemret, men i stedet en döner-kebab. Ved små boder i gaderne skæres okse-, lamme- eller kyllingekød af et lodret spyd og lægges i et brød eller rulles ind i durum en slags pandekage sammen med salat, løg, krydderier og tomatpuré. SIS-KEBAB Store stykker okse-, lamme- eller kyllingekød grillet på et spyd. OSMANNISK PANDE Retten består af oksekød, løg, hvidløg, en række forskellige grøntsager og en lækker sovs. Servers ofte i lerfad eller over ild. KYLLING KIEVSKI Fint kyllingebrystkød rullet omkring ost og paneret således, at når I stikker hul på kyllingen, flyder det smeltede ost ud på tallerkenen. KÖFTE Tyrkiske kødboller lavet af hakket oksekød med løg, persille og krydderier. Supper Tyrkerne elsker at spise suppe især midt om natten. Det er ret almindeligt at spise suppe med fårehjerne, fåreøjne eller lign. Men også de mere almindelige tomat-, kyllinge- og linsesupper. Prøv jer frem med de mange tyrkiske supper som natmad. Dessert Det er meget almindeligt blot at spise frisk frugt til dessert. Frugterne er altid friske og lækre. Det er også muligt at få nogle meget søde kager. Ofte er kagerne gennemvædet af honning eller sirup, så de er utrolig søde.

26 26 GODE RESTAURANTER falk lauritsen rejser Gode restauranter I Marmaris finder I et stort udvalg af spændende restauranter. I det følgende har vi valgt at præsentere et udvalg af de mange spisesteder. Bordbestilling kan være nødvendig. Golden Plate - Tlf.: Denne hyggelige restaurant ligger ved broen til Netsel Marina, i slutningen af marinaen i Marmaris, og menukortet byder på alt fra de lækre tyrkiske forretter, meze, der serveres med det oppustelige brød, lavaş, til møre steaks og tyrkiske specialiteter. Mona Titti - Tlf.: Forkæl sjælen med en romantisk middag i denne hyggelige restaurant i et naturskønt og stille område i udkanten af Içmeler. Restaurantens specielle atmosfære betager de fleste, og ikke mindre end 123 par har givet hinanden et ja i den hyggelige udendørs restaurant. Restauranten er meget velbesøgt, så I bør reservere bord. Spørg evt. jeres rejseleder, som vil hjælpe. Her tilbydes desuden gratis transport til og fra restauranten. O yes - Tlf.: Det imødekommende og servicemindede svensk-tyrkiske par byder indenfor på O yes til et varieret menukort med alt fra gode bøffer og pizzaer til tyrkiske specialiteter og fisk. Fra restauranten er der flot udsigt til marinaen og Marmaris by.

27 falk lauritsen rejser drikkevarer 27 Drikkevarer De lækre tyrkiske specialiteter skal naturligvis ledsages af et spændende udvalg af drikkevarer, der matcher retterne. I kan sagtens drikke øl og sodavand til de fleste retter, men vi foreslår, at I også prøver nogle af de mere karakteristiske, tyrkiske drikkevarer, som de lokale foretrækker. VIN Tyrkiet har ikke de store vintraditioner, da der ikke blev drukket vin under det Osmanniske Riges styre. Først i 1950 erne begyndte vinproduktionen for alvor i Tyrkiet og efter godt 50 års erfaring laves der efterhånden ret gode vine. Tyrkiet er faktisk en af verdens største vindrueproducenter. Selvom de fleste vindruer ender som rosiner, benyttes en del stadig til vin. Det er især de vestlige, nordlige og centrale dele af Tyrkiet, hvor der dyrkes vindruer. Det største vinmærke i Tyrkiet hedder Doluca og fås i flere varianter. F.eks. er Doluca Antik værd at smage. Importeret vin er forholdsvis dyrt og er derfor ikke at finde som standard i restauranterne. Raki En alkoholisk drik der er produceret på anisrod og minder om Pernod eller den græske Ouzo. Den er helt klar, men når den blandes med vand, får den en mælkehvid farve og kaldes også for løvemælk. Den indeholder en høj alkoholprocent. ØL Når I skal bestille en øl på tyrkisk, skal i bestille en Bira. Hvis I har lyst til at slukke tørsten med en kold øl kan I prøve Tyrkiets største ølmærke Efes som er meget velsmagende. Det er også muligt at bestille en Tuborg, der er det næststørste tyrkiske ølmærke, som produceres i Tyrkiet på licens fra Danmark. KAFFE Tyrkisk kaffe er lidt anderledes end vi er vant til hjemme fra. Den serveres i en lille kop og er meget stærk, den har ofte bundfald og er tilsat en masse sukker. For at prøve den skal I bestille en Kahve. Te Den mest populære te blandt tyrkerne er çai, som I vil blive tilbudt mange steder. Den kan serveres både kold og varm. Det er en meget stærk te, der kan være bitter, hvis den drikkes uden sukker. NON ALKOHOL Tyrkerne nyder også at drikke forskellige ikke alkoholiske drikke som f.eks. Visne soda der er kirsebærjuice blandet med danskvand. En anden specialitet er Ayran, der er yoghurt blandet med vand og masser af salt.

28 28 Oplevelser fra marmaris falk lauritsen rejser Oplevelser FRA MARMARIS Oplevelser skal deles med dem, du holder af. Falk Lauritsen Rejser tilbyder jer spændende oplevelser til nogle af Marmaris mest interessante seværdigheder. Nedenfor finder I en kort beskrivelse af nogle af de udflugter, vi gerne vil invitere jer med på. I kan finde flere oplysninger i vores udflugtsprogram eller i informationsmappen på jeres hotel eller lejlighedskompleks. I kan købe billetter til udflugterne efter informationsmødet, hos jeres rejseleder på hotellet/ lejlighedskomplekset eller bestille på servicetelefonen. I skal tilmelde jer udflugterne hos rejselederen senest dagen før udflugten finder sted, inden kl og gerne tidligst muligt, så I undgår udsolgte udflugter. Bemærk, at I også skal betale, når I tilmelder jer. I kan betale med tyrkiske lira eller Visa/Dankort. Ud over Falk Lauritsen Rejsers egne udflugter byder Marmaris på museer, skønne strande og andre oplevelser i naturen, som I kan udforske på egen hånd. Hos jeres rejseleder kan I få inspiration og information om områdets mange muligheder. Falk Lauritsen Rejser forbeholder sig ret til at aflyse udflugter som følge af dårligt vejr eller manglende tilmeldinger. Programændringer kan forekomme.

29 falk lauritsen rejser Oplevelser fra marmaris 29 Hamam/ Tyrkisk bad Start ferien i Tyrkiet med velvære og forkælelse i særklasse. I det tyrkiske bad stifter I bekendtskab med én af Det Osmanniske Riges ældste traditioner. Besøget begynder i den varme sauna, hvor hele kroppen varmes godt igennem, til den er dejlig blød. Herefter fortsætter I til damprummet, hvor I ligger på opvarmede marmorblokke, klar til at få kroppen skrubbet fra top til tå. Bagefter bliver I skummet ind i sæbe og får en let sæbemassage. Den helt rigtige afslutning er en skøn oliemassage af hele kroppen. Efter en tur i hamam vil I føle jer som født på ny. Huden er klar til at tage imod farve fra solens stråler, og I kan fortsætte ferien med fornyet energi. Tyrkisk bad er en ældgammel tradition, der handler om renhed og socialt samvær.

30 30 oplevelser Fra marmaris falk lauritsen rejser Dalyan En dag, hvor I både kan nyde solen, slappe af, opleve Tyrkiets fantastiske natur og se et af landets historiske levn - alt samlet i bare én udflugt. Vi kører med bus til det naturskønne område, Dalyan, hvor vi skifter til mindre, hyggelige træbåde. I løbet af dagen får I god tid til at nyde én af Tyrkiets smukkeste strande, Skildpaddestranden Iztuzu, hvor de store Caretta Caretta-skildpadder lægger deres æg om natten. Hvis vi er heldige, dukker en af disse meget fascinerende skildpadder op på sejlturen på floden. Vi besøger også mudderbadet, og I får mulighed for at svømme i det varme, svovlholdige bassin. På sejlturen ser vi de fascinerende, lykiske kongegrave, som er Dalyans vartegn. Et utroligt syn, der sammen med den historiske baggrund og mystik omkring oprindelsen kun bliver endnu flottere. En oplevelse I ikke må gå glip af på jeres ferie! Rhodos Nu har I muligheden for at besøge to lande på bare én ferie. Rhodos ligger kun ca. en times sejlads fra Marmaris, så hvorfor ikke udnytte muligheden for også at se det bedste af Grækenland? Selve turen til Rhodos er en flot oplevelse i sig selv, hvor I kan nyde den smukke sejltur gennem Marmarisbugten. Rhodos har flere oplevelser at tilbyde: Én af de mange seværdigheder, I bør opleve, er den gamle bydel, som stadig er omkranset af de gamle bymure. Her kan I læne jer tilbage og nyde en ægte græsk frokost, mens I betragter de flotte omgivelser. Bagefter kan I opleve den betragtelige vejrforskel mellem de to lande på en gåtur langs stranden. Den friske brise på Rhodos er et dejligt skifte fra Marmaris varme. Sidst på eftermiddagen går turen igen tilbage til Marmaris, hvor I kan nyde resten af jeres ferie i tyrkiske omgivelser. I vender tilbage til Danmark med oplevelser fra ikke mindre end to verdensdele, hvilket vil gøre jeres ferie endnu mere unik og uforglemmelig.

31 By- og shoppingtur falk lauritsen rejser oplevelser fra marmaris Lær byen at kende allerede i starten af jeres ferie og udnyt muligheden for at besøge nogle af Marmaris bedste restauranter og butikker. 31 Priseniveauet på især optik, guld, sølv og lædervarer ligger under det danske, da arbejdslønnen i Tyrkiet er væsentligt lavere end i Danmark. Vi vil derfor tage jer med til et lædercenter, hvor I kan se den fineste kvalitet og et stort udvalg af modeller og typer i både tasker og jakker m.m. Turen går selvfølgelig også forbi en guldsmed, hvor I både kan fascineres af det fine udvalg af smykker og de gode priser. Vi besøger også byens store basarområde og den charmerende havnepromenade på marinaen, som er blandt Tyrkiets allerstørste! Her finder I nogle af byens bedste restauranter. Hele udflugten krydres med spændende information og gode tips til en optimal ferie. Udflugten her er en rigtig god introduktion til Marmaris og en skøn måde at møde Tyrkiet og starte jeres ferie på! Gökova bådtur Tag med på en afslappende sejltur på det azurblå hav i Gökovabugten. Sejlturen i Gökova er virkelig én af de smukkeste bådture, I kan opleve, og her vil I helt sikkert nyde den fantastiske natur, samtidigt med at I forkæler jer selv med ren afslapning. Hele dagen kan vi beundre det smukke landskab fra søsiden. På båden er der mulighed for enten at sidde i skyggen og nyde udsigten eller tage sol fra bådens øverste dæk. Der er altså rig mulighed for at få en flot kulør, mens omgivelserne allermest minder om et paradis. I løbet af dagen kaster vi anker ved nogle af Tyrkiets smukkeste bugter, hvor vi kan bade i det krystalklare vand. Vi sejler langs kysten og kommer bl.a. til en lille strand, hvor vi vil bade fra båden og nyde det dejlige vejr. Alt imens I slapper af og nyder ferien, vil besætningen ombord forberede en lækker frokost. Gökova er en fantastisk måde at bruge jeres ferie på, hvor afslapning netop er i højsædet i de bedste og flotteste omgivelser, I kan tænke jer.

32 Skån miljøet Genbrug denne håndbog eller giv den til én du kender, som skal på ferie til Marmaris. Badeferie med oplevelser for både store og små! Læs mere om vores mange spændende rejsemål og få inspiration til jeres næste ferie på falklauritsen.dk Tlf

BODRUM. Agæerhavets port PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

BODRUM. Agæerhavets port PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER BODRUM Agæerhavets port PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Bodrum. Vi håber, I har fundet jer godt til rette,

Læs mere

Side & Belek. Byen med Dronning Kleopatras borg. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Side & Belek. Byen med Dronning Kleopatras borg. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Alanya, Side & Belek Byen med Dronning Kleopatras borg Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Alanya, Side og

Læs mere

Grand Hotel Bernardin

Grand Hotel Bernardin Grand Hotel Bernardin Velkommen til Grand Hotel Bernardin! Introduktion På den slovenske sydvestkyst finder I en oase af velvære, fantastisk natur og spændende mad. Med udsigt over Middelhavet har Grand

Læs mere

Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter.

Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter. Sand Hotel Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter. Det moderne Sand Hotel ligger tæt på stranden i Kolobrzeg og ikke langt fra byens centrum.

Læs mere

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter. 15 dages grupperejse med dansk rejseleder

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter. 15 dages grupperejse med dansk rejseleder ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter 15 dages grupperejse med dansk rejseleder ØST-THAILAND Grupperejse med dansk rejseleder - 15 dage 2 ø-hop, flotte strande

Læs mere

Dagsprogram. Søndag 20.9. (ca. 4½ t. inkl. pauser)

Dagsprogram. Søndag 20.9. (ca. 4½ t. inkl. pauser) Dagsprogram Lørdag 19.9. Afgang København kl. 14.30. Efter mellemlanding i Istanbul ankommer vi til Dalaman kl. 21.25 (måltider er ikke inkluderet på flyene). Transfer fra lufthavnen i Dalaman til pensionen

Læs mere

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center!

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Hotel Odense Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Introduktion På Hotel Odense er komfort og afslapning i centrum. Her kan I tage et afbræk fra hverdagen, nyde

Læs mere

Aktiv i østlige Canada

Aktiv i østlige Canada Aktiv i østlige Canada En spændende aktiv rejse der kombinerer storby og natur På denne tur til det østlige Canada får I muligheden for at komme ud og nyde naturen samtidig med I også skal se det imponerende

Læs mere

På opdagelse i Dansk Vestindien

På opdagelse i Dansk Vestindien På opdagelse i Dansk Vestindien Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien? Alle caribiske øer har aktiviteter på land og på vand, strande,

Læs mere

Værd at vide om. Nicaragua. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Nicaragua. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Nicaragua Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Nicaragua Hovedstad Indbyggere Sprog Managua 5,9 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolsk og protestanter Córdoba 130.000 km2

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

Værd at vide om. Polen. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Polen. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Polen Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Polen Hovedstad Indbyggere Sprog Warszawa 38,5 mio. Polsk Religion Valuta Areal Katolicisme Zloty 312.000 km2 Læs om valuta, drikkepenge,

Læs mere

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming.

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming. KINA REJSE 2013 Tag med på en spændende og uforglemmelig rejse til YUNNAN PROVINSEN i det sydvestlige Kina fra den 20. juli til den 3. august 2013 Ved tilmelding senest den, 1. januar 2013 gives der kr.

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Mauritius

Inspiration Rejsemål: Mauritius Inspiration Rejsemål: Mauritius Mauritius er en østat, der ligger i den vestlige del af det Indiske Ocean ca. 900 km øst for Madagaskar. Øen har et areal på ca. 1900 km². Store dele af øen er dækket af

Læs mere

Værd at vide om. Sydkorea. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Sydkorea. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Sydkorea Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Sydkorea Hovedstad Indbyggere Sprog Seoul 49 mio. Koreansk Religion Valuta Areal Buddhisme og kristendom Won 100.210 km2 Herunder kan du

Læs mere

Værd at vide om. Tyrkiet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Tyrkiet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Tyrkiet Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Tyrkiet Hovedstad Indbyggere Sprog Ankara 79 mio. Tyrkisk Religion Valuta Areal Islam Tyrkisk lira (TL) 783.560 km2 Herunder kan du læse

Læs mere

Egon Hotel Hamburg City

Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City har en central beliggenhed i Hamburg lige ved forlystelsesgaden Reeperbahn. Introduktion Hamburg er en af de mest populære storbyer i Europa. Den moderne

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland af Henriette Hansen 15. juni 2013 Hotel Amari er et lejlighedshotel på det græske fastland beliggende i en lille skov kun 30 m fra strand. Landsbyen

Læs mere

Postillion Hotel Dordrecht

Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht har en rolig beliggenhed i udkanten af den hyggelige kanalby Dordrecht. Introduktion I mellem Rotterdam og Breda i den smukke og historiske by Dordrecht,

Læs mere

Værd at vide om. Rumænien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Rumænien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Rumænien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Rumænien Hovedstad Indbyggere Sprog Bukarest 22 mio. Rumænsk Religion Valuta Areal Rumænskortodoks Rumænske lei 237.500 km2 Herunder kan

Læs mere

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om St. Maarten Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om St. Maarten Hovedstad Sprog Indbyggere Philipsburg (St. Maarten) og Marigot (Saint Martin) Hollandsk, fransk og engelsk Protestantisme

Læs mere

Netværks Avisen. Sommer program. Juni / Juli 2015 Blad. Nr. 6 &7

Netværks Avisen. Sommer program. Juni / Juli 2015 Blad. Nr. 6 &7 Netværks Avisen Sommer program Juni / Juli 2015 Blad. Nr. 6 &7 Det kan du også læse om i bladet. Sommerudflugter og aktiviteter. Cafeens åbningstider. Ugens menuer. Indholds fortegnelse & Åbningstider.

Læs mere

Værd at vide om. Estland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Estland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Estland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Estland Hovedstad Indbyggere Sprog Tallinn 1,3 mio. Estisk Religion Valuta Areal Forskellige former for kristendom Euro Herunder kan du

Læs mere

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Norge Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Norge Hovedstad Indbyggere Sprog Oslo 5,2 mio. Norsk Religion Valuta Areal Protestantisme Norsk krone Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019

Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019 Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019 Veteranturen i 2019 kommer som der allerede er indikeret i Jernbanefritid nr. 5 og 6 til at gå til DANMARKS SMUKKESTE RESORT

Læs mere

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI`

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` 1 INDHOLD Kære beboer 3 Fra jord til bord 4 Den rigtige kost til dig 4 Menuplaner 5 Din kostpakke 6 Tilpasset mad

Læs mere

Nytårstogt på de hollandske kanaler

Nytårstogt på de hollandske kanaler Nytårstogt på de hollandske kanaler Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 6.695,- Højdepunkter Nytårsaften på dejlige hollandske kanaler Nytårsmiddag med drikkevarer inklusiv Oplev

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Værd at vide om Grækenland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Grækenland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Grækenland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Grækenland Hovedstad Indbyggere Sprog Athen 10,7 mio. Græsk Religion Valuta Areal Græskortodoks Euro 131.957 km2 Herunder kan du læse

Læs mere

Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015

Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015 Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015 Kære 2.v, Hermed følger relevante informationer til jer og jeres forældre omkring studieturen. Temaet for studieturen er øst og vest, og de deltagende fag

Læs mere

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Georgien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Georgien Hovedstad Indbyggere Sprog Tbilisi 4,5 mio Georgisk Religion Valuta Areal Kristne, georgisk ortodokse Lari (GEL) 69.700 km2 Herunder

Læs mere

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om New Zealand Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta New Zealand Indbyggere Hovedstad Sprog 4,4 mio. Wellington Engelsk Religion Valuta Areal Kristendom New zealandsk dollar 270.534 km2

Læs mere

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Grønland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Grønland Hovedstad Indbyggere Sprog Nuuk 57.773 Grønlandsk, dansk Religion Valuta Areal Protestantisme Dansk krone Herunder kan du læse

Læs mere

Hotel Bursztynowy Palac

Hotel Bursztynowy Palac Hotel Bursztynowy Palac Dette elegante og luksuriøse hotel er perfekt til en romantisk miniferie og I vil blive imponerede over hotellets mange smukke detaljer. Her er alt hvad I har brug for på et hyggeligt

Læs mere

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest. Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest. Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016 Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016 Budapest er hovedstaden i Ungarn. Navnet er sammensat af navnene på to byområder, nemlig Buda og

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

Maraton i Tórshavn 4.648,- 4 dage. Ring

Maraton i Tórshavn 4.648,- 4 dage. Ring Maraton i Tórshavn Drømmer I om en aktiv oplevelse udover det sædvanlige? Nu ha I muligheden for at løbe Tórshavn Marathon på smukke Færøerne. Udover maraton er der også mulighed for at løbe eller gå et

Læs mere

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Krakow 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Storbyferie i Krakow Flyrejser 5 dage Krakow byder på store oplevelser til meget rimelige priser. Tag med til én af Europas smukkeste kulturbyer. Krakow

Læs mere

Tæt på hotellet, kun få minutters gang, findes der en række gode restauranter og caféer, og i forlængelse af selve hotellet ligger Florentz Café og

Tæt på hotellet, kun få minutters gang, findes der en række gode restauranter og caféer, og i forlængelse af selve hotellet ligger Florentz Café og 0 år gammel renoveret bygning med smuk facade og rokoko indretning. Zleep Hotel Roskilde Introduktion Det klassiske hotel i Roskilde byder på en historisk overnatning i elegante omgivelser. Det traditionsrige

Læs mere

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder Hotel Cristina Introduktion Hotel Cristina ligger i Limone, i den nordlige del af Gardasøen og kun 500 meter fra Gardasøen. Hotellet er placeret på en bakke, hvilket giver en smuk udsigt fra hotellet af,

Læs mere

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder Hotel Cristina Introduktion Hotel Cristina ligger i Limone, i den nordlige del af Gardasøen og kun 500 meter fra Gardasøen. Hotellet er placeret på en bakke, hvilket giver en smuk udsigt fra hotellet af,

Læs mere

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi 15 dages grupperejse med dansk rejseleder Ring 3051 7317 info@guldrejser.dk GULD REJSER ØST-THAILAND Grupperejse med dansk rejseleder - 15 dage På denne

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

Udflugter fra Hurghada

Udflugter fra Hurghada Udflugter fra Hurghada Kairo Afgang fra Hurghada, omkring kl. 02.00. Vi kørsel med aircondition bus i 6 timer. Stop i Zaafarana Resthouse efter (ca. 2,5 timer) hvor det er muligt at spise morgenmaden medbragt

Læs mere

Smagen af færøerne ,- 4 dage. Ring

Smagen af færøerne ,- 4 dage. Ring Smagen af færøerne Oplev det spændende færøske køkken og Tórshavn Det traditionelle færøske køkken har igennem århundreder udviklet sig på sin egen måde på grund af Færøernes beliggenhed langt ude i Nordatlanten

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806 HER FRISTEDET Dumpen 5A, st. 8800 Viborg Tlf. 86100806 Åbningstider: Mandag - Fredag 10.00-20.00 Tirsdag 10.00-16.00 Lørdag - Søndag og helligdage 10.00-20.00 Tirsdag Sind Ungdom 16.00-21.00 Alle dage

Læs mere

FORÅRSTUR TIL HOLLAND 11.-16. APRIL 2016

FORÅRSTUR TIL HOLLAND 11.-16. APRIL 2016 FORÅRSTUR TIL HOLLAND 11.-16. APRIL 2016 Holland i forårstiden er blomsternes land og et af højdepunkterne på denne dejlige Holland-rejse er naturligvis et besøg i en af verdens mest berømte blomsterparker

Læs mere

Værd at vide om. Guatemala. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Guatemala. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Guatemala Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Guatemala Hovedstad Indbyggere Sprog Guatemala City 15 mio. Religion Valuta Areal Romerskkatolsk og oprindelige maya-religioner Quetzal

Læs mere

Velkommen til Prag. HTS PRAHA 21 Jana Rúzicky 1155 Lejlighed 11 14800 PRAHA 4 Tjekkiet

Velkommen til Prag. HTS PRAHA 21 Jana Rúzicky 1155 Lejlighed 11 14800 PRAHA 4 Tjekkiet Velkommen til Prag HTS PRAHA 21 Jana Rúzicky 1155 Lejlighed 11 14800 PRAHA 4 Tjekkiet BELIGGENHED 2 PRAKTISKE OPLYSNINGER OM LEJLIGHEDEN: Lejligheden er på ca. 80 m² og består af en kombineret stue/køkken,

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

Sydholland - Valkenburg

Sydholland - Valkenburg Sydholland - Valkenburg Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 3.295,- Højdepunkter Valkenburg en historisk og levende by med caféer, butikker og charme Oplev også Maastricht Blomstergodset

Læs mere

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern.

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern. Hotel Restaurant Schützenhof auf Hotel Restaurant Schützenhof tilbyder familiære omgivelser i kort afstand til havnen. Introduktion Med et ophold på Hotel Restaurant Schützenhof, vil I befinde Jer lige

Læs mere

Værd at vide om. Bolivia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Bolivia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bolivia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Bolivia Hovedstad Indbyggere Sprog Sucre/La Paz 10,8 mio. Spansk, quechua og aymará Religion Valuta Areal Katolicisme og protestantisme

Læs mere

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier www.madkonceptet.dk Frokostordning Catering Om os vores værdier Kontakt os Frokostordning Få en oplevelse hver dag kl. 12

Læs mere

Singapore og oplevelser i Cairns, Queensland

Singapore og oplevelser i Cairns, Queensland Singapore og oplevelser i Cairns, Queensland En startpakke til Cairns i Queensland, Australien Start jeres rejse Down Under i Cairns på den bedste måde. Vi har samlet fly og de første nætter i en samlet

Læs mere

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Kom til Hullehavn Camping (5806) og nyd pinsen. Traditionen tro afholdes der Pinsetræf på Hullehavn Camping ved Svaneke. Turen går til Bornholm en ø, der har alt.

Læs mere

Postillion Hotel Haren-Groningen

Postillion Hotel Haren-Groningen Postillion Hotel Haren-Groningen Tæt på universitetsbyen Groningen, ligger Postillion Hotel Haren-Groningen. I groningen kan I besøge Martinikirkens grå tårn fra 1400-tallet, spise frokost i guldkontoret

Læs mere

Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Albanien. Praktiske oplysninger

Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Albanien. Praktiske oplysninger Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Albanien Praktiske oplysninger Pas/visum Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere. Passet skal være gyldig i mindst 6 måneder ud over opholdet og medbringes som

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for at leve sundt. NYE ORD Mad Skriv det rigtige ord under billederne. frugt

Læs mere

SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli.

SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli. SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli. DU 1 mandage, tirsdage & onsdage DU 2 onsdage, torsdage & fredage Program for Sommerugerne 29 & 30 2019. Kolding Kommune har igen i år besluttet at der

Læs mere

Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme.

Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme. USPOLERET SOL- OG OPLEVELSESFERIE PÅ EGEN HÅND TYRKIET - FRA AALBORG SØNDAG Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme. Strand, hav og lækker

Læs mere

Velkommen til Hotel San Pietro!

Velkommen til Hotel San Pietro! Hotel San Pietro Velkommen til Hotel San Pietro! Introduktion På den nordlige del af Gardasøen, i Limone, ligger Hotel San Pietro. Herfra er der en fantastisk udsigt over Gardasøen og bjergene rundt om

Læs mere

Kili Kenya Safari ,- 8 dage. Ring

Kili Kenya Safari ,- 8 dage. Ring Kili Kenya Safari Amboseli - Lake Naivasha - Masai Mara I Masaiernes Kenya kunne man fristes til at sige om denne safari Fra udsigten til Kilimanjaro via Rift Valley søen Naivasha til de store rovdyrs

Læs mere

TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN

TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN Dato: august 2015 Det samlede tilbud bliver på i alt godt 13.000 DKK for to personer for 13 dage. 12 overnatninger med morgenmad og med fem arrangerede ture. Tilbuddet er

Læs mere

Værd at vide om. Turkmenistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Turkmenistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Turkmenistan Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Turkmenistan Hovedstad Indbyggere Sprog Asjkhabad Ca. 5 mio. Turkmensk og russisk Religion Valuta Areal Muslimer, primært sunniretningen

Læs mere

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014 Hotel Valentin Star på Menorca af Perhaps 26. september 2014 Fra den 25. maj 2014 til den 8. juni 2014 gæstede vi Hotel Valentin Star i Cala n Bosch på Menorca. Hotellet har fire stjerner, og er et voksenhotel.

Læs mere

Udlandsrejse. Hardsyssel Efterskole. med. Rom. Playitas. Ardéche. Skitur

Udlandsrejse. Hardsyssel Efterskole. med. Rom. Playitas. Ardéche. Skitur Udlandsrejse med Hardsyssel Efterskole Rom Playitas Ardéche Sko leå ret 2 0 1 9 / 2 0 2 0 Skitur At rejse er at leve Den største del af tiden på Hardsyssel Efterskole foregår på skolen, hvor der er almindelig

Læs mere

PROGRAM. Efter paskontrol og told er der bustransport til jeres dejlige hotel, Pier Sixty Six Hotel & Marina. En lang rejsedag er overstået.

PROGRAM. Efter paskontrol og told er der bustransport til jeres dejlige hotel, Pier Sixty Six Hotel & Marina. En lang rejsedag er overstået. PROGRAM Dag 1, 24. april 2019: Afrejse fra København til Fort Lauderdale Rejselederen møder gæsterne i Københavns Lufthavn, Terminal 2 ved Norwegian check-in. Flyafgang er kl. 12.50 via London Gatwick

Læs mere

Altid fordelagtig. Tag med Klub Tidende til Oslo. Tag med på forårscruise med DFDS og Oslobåden

Altid fordelagtig. Tag med Klub Tidende til Oslo. Tag med på forårscruise med DFDS og Oslobåden Altid fordelagtig Glæd dig til en fantastisk rejse med skibet Crown Seaways til Oslo Tag med Klub Tidende til Oslo Nu kan du komme med på forårscruise med DFDS og Oslobåden til en rigtig god pris. På manges

Læs mere

Ørkensand og eminent shopping i Dubai

Ørkensand og eminent shopping i Dubai Ørkensand og eminent shopping i Dubai Besøg verdens højeste bygning, kør rally gennem ørkenens sandklitter og shop i Mall of Emirates. Dubai er fyldt med oplevelser for enhver smag. 9 dage Fra-pris pr.

Læs mere

TURE & AKTIVITETER Med Skandinavisk talende guider. C o D a n T U R I S T O R T K O N

TURE & AKTIVITETER Med Skandinavisk talende guider. C o D a n T U R I S T O R T K O N C o D a n T U R I S T K O N T O R TURE & AKTIVITETER Med Skandinavisk talende guider CoDan Turistkontor Provaznická 11, CZ 110 00 Prague 1 Reservation: +420 251 019 360 Touristkontor: +420 602 185 124

Læs mere

12-i-1 GAVE 700 KR 1

12-i-1 GAVE 700 KR 1 12-i-1 GAVE 700 KR 1 REJSE & OPHOLD KRO- OG HOTELOPHOLD FOR 2 NU KAN DU OG DIN LEDSAGER TAGE PÅ ET HYGGELIGT OPHOLD I DANMARK. I KAN F.EKS. BO PÅ EN ÆGTE LANDEVEJSKRO GRUNDLAGT I 1700-TALLET, PÅ ET MODERNE,

Læs mere

Hovederhvervet er turisme, dyrkning af bananer og andet frugt og grønt.

Hovederhvervet er turisme, dyrkning af bananer og andet frugt og grønt. Kilde: Alt om Alanya Apotek: Apotek hedder på tyrkisk Eczane og findes overalt i byen. Normalt er der åbent fra 9.00-20.00, men der findes altid et apotek med døgnåbent. Priserne med håndkøbsmedicin er

Læs mere

Island. 9. til 13. september

Island. 9. til 13. september Island 9. til 13. september NordjyskeFordele og OurWorld A/S har i samarbejde med andre medier fornøjelsen at præsentere denne rejse til Island. Island er et land med et ekstremt natursceneri. Naturen

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65 På opdagelse i Dansk Vestindien 10 dage fra kr. 16.498,- pr. person Inkl. fly, hotel m.m. Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien?

Læs mere

Feriefakta 1 uge: Afrejse fra Billund 7/5, 14/5, 21/5 og 28/5 2015 Hjemkomst til Billund: Ugen efter

Feriefakta 1 uge: Afrejse fra Billund 7/5, 14/5, 21/5 og 28/5 2015 Hjemkomst til Billund: Ugen efter Super Læserrejsetilbud KUN fra kr. 2.699 pr. voksen KUN fra kr. 940 pr. barn Tyrkiet - Side i samarbejde med Herning Folkeblad/Midtjyllands Avis og Spies Side ligger på en halvø, omgivet af lange sandstrande.

Læs mere

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bahamas Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om Bahamas Hovedstad Indbyggere Sprog Nassau 377.300 Engelsk, kreolsk Religion Valuta Areal Protestantisme og katolicisme Bahamansk dollar

Læs mere

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 FLYTIDER 28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 HOTEL LA PRIMA FASHION HOTEL BUDAPEST**** Pesti Barnabás utca 6 Budapest

Læs mere

EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016

EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016 EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016 Dette års efterårstur går til den dejlige vinby Altenahr syd for Bonn. Altenahr er beliggende ved floden Ahr i det sydvestlige Tyskland i Eiffel-bjergene,

Læs mere

Dejlig Penthouselejlighed i Bektas ved Alanya

Dejlig Penthouselejlighed i Bektas ved Alanya N Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Tel.: + 45 7021 0706 Fax: + 45 7021 0705 www.hexacon-realestate.dk Dejlig Penthouselejlighed i Bektas ved Alanya 195.000 Euro N Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk

Læs mere

Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli

Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Tel.: + 45 7021 0706 Fax: + 45 7021 0705 www.hexacon-realestate.dk Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli 248.000 Euro Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf På opdagelse i Dansk Vestindien 10 dage fra kr. 11.948,- pr. person Inkl. fly, hotel m.m. Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien?

Læs mere

Mango Chutney Opskrift

Mango Chutney Opskrift Mango Chutney Opskrift 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Mango Chutney Opskrift Denne mango chutney er så lækker til indisk mad og det kan varmt anbefale at tilberede den lækre chutney selv. Jeg variere gerne mine chutneys

Læs mere

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod Velkommen Der kan være mange gode grunde til, at du besøger Tornøes Hotel og dejlige Kerteminde. Du kan være på udkig efter oplevelser. Være deltager i et interessant møde med kolleger eller kunder. Være

Læs mere

Gennemført villa med skøn udsigt i Oba ved Alanya

Gennemført villa med skøn udsigt i Oba ved Alanya N Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Gennemført villa med skøn udsigt i Oba ved Alanya Tel.: + 45 7021 0706 Fax: + 45 7021 0705 www.hexacon-realestate.dk 224.000 Euro N Ndr. Strandvej 119 G 3150

Læs mere

Flodkrydstogt på Donau - med fly

Flodkrydstogt på Donau - med fly Flodkrydstogt på Donau - med fly Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 9.145,- Højdepunkter Den gode mad om bord **** skib Stort udflugts inkluderet 3 smukke hovedstæder på ét og samme

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Telefonliste / åbningstider

Telefonliste / åbningstider Telefonliste / åbningstider Klub Skovbo Mandag kl. 19:00-21:30 Nørrevold 1A Mandagscafeen: kl. 16:00-19:00 Nørrevold 1A Marianne Tlf. 21 78 61 26 (VEST) Rie B. Tlf. 21 78 73 26 (VEST) Tilmelding senest

Læs mere

HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER

HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER Tag på opdagelse i det fantastiske Caribiske Øhav, hvor du undervejs på rejsen kan opleve

Læs mere

Værd at vide om Borneo. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Borneo. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Borneo Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Borneo Statshovedstæder Indbyggere Sprog Kuching & Kota Kinabalu Sunni-islam og buddhisme 20 mio. Malaysisk, Religion Valuta Areal Ringgit

Læs mere

Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme.

Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme. USPOLERET PÅ 1. KLASSE TYRKIET - FRA KASTRUP OG BILLUND Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og alets charme. Hav, strand og lækker mad I Güzelcaml? er det

Læs mere

Rocky Mountains på hesteryg Rocky Mountains til fods. BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf

Rocky Mountains på hesteryg Rocky Mountains til fods. BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf Aktiv i østlige Canada 8 dage fra 14.398,- pr. person Inkl. fly, overnatning, måltid er iht. p rogram, ud flugter mm. En spændende aktiv rejse der kombinerer storby og natur På denne tur til det østlige

Læs mere

Velkommen til Tyrkiet *

Velkommen til Tyrkiet * Velkommen til Tyrkiet * ALT, HVAD DU HAR BRUG FOR AT VIDE OM DINE GUIDER / OPLEVELSER / UDFLUGTER / PRAKTISK INFORMATION / HJEMREJSE VELKOMMEN TIL TYRKIET! Alle vi guider og aktivitetsguider byder dig

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere