Vejen til øget produktivitet og bundlinje

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejen til øget produktivitet og bundlinje"

Transkript

1 Whitepaper Whitepaper side 1 Vejen til øget produktivitet og bundlinje Presset på danske virksomheder for at forbedre deres produktivitet har aldrig været større end nu. En ny undersøgelse af danske virksomheders produktivitetspotentiale viser heldigvis, at der er muligheder, også på den korte bane, og at potentialet er stort - faktisk rigtig stort 1. Når du har læst dette whitepaper, ved du, hvordan du går til opgaven med at løfte din virksomheds produktivitet, så det rykker på konkurrenceevnen og batter på bundlinjen. 61 procent. Så mange virksomheder vurderer, at de inden for to år kan løfte bundlinjen med fra seks til over 50 procent i kraft af forbedret produktivitet understøttet af it. Gennemsnittet blandt respondenterne er 14 procents forbedring på bunden. Der er tale om rigtig mange milliarder kroner her, som virksomhederne på egen hånd kan hente. 1 YouGov-undersøgelse gennemført i august-september 2012 for EG A/S over danske virksomheders produktivitetsstatus og -potentiale.

2 Whitepaper side 2 Indhold 1. Sådan bidrager virksomhederne til dansk konkurrenceevne Side 3 2. Virksomhedernes produktivitetspotentiale Side 5 3. Barrierer for højere produktivitet Side 6 4. Produktivitet er en ledelsesopgave Side 6 5. PITCH! Når produktivitet skal rykke for alvor Side 7 6. Forbedringer som en del af virksomhedens DNA Side 8 7. Topledelsens involvering Side Tre skarpe teser Side 13

3 Whitepaper side 3 1. Sådan bidrager virksomhederne til dansk konkurrenceevne Dansk konkurrenceevne er udfordret af globaliseringen. Konkurrencen fra lavomkostningslande og de nye markeder udfordrer, den økonomiske krise sætter ekstra pres på, og udviklingen i danske virksomheders produktivitet og dermed konkurrenceevne taber fart i forhold til konkurrenter fra vores største eksportlande. Ifølge OECD har dansk produktivitet i det sidste årti tabt momentum i forhold til andre lande med et fald fra en 8. plads til en 12. plads 2. Den sløve udvikling i produktiviteten resulterer i svag økonomisk vækst, højere lønandelsomkostninger og dalende konkurrenceevne. 2.0 Difference i procentpoint Vækst i totalfaktorproduktiviteten -0.5 Danmark Finland Tyskland Norge Sverige UK USA Figur 1: OECD s oversigt over produktivitetsudviklingen viser, at Danmark i perioden har tabt terræn i forhold til de fleste af de lande, vi normalt sammenligner os med 3. 2 OECD-rapport: Adalet McGowan, M. and S. Jamet (2012), Sluggish Productivity Growth in Denmark: The Usual Suspects?, OECD Economics Department Working Papers, No. 975, OECD Publishing. I 2000 rangerede Danmark som nr. 8 blandt OEDC-lande. I 2011 er Danmark droppet til 12. pladsen. 3 Figur side 6 i samme OECD-rapport som fodnote 2.

4 Whitepaper side 4 Ifølge Greens Analyseinstitut planlægger hver femte virksomhed at flytte operationen til udlandet. Opfattelsen af, at danske virksomheder i stor stil var begyndt at flytte produktion tilbage til dansk jord, viste sig at være en myte baseret på meget få eksempler 4. Det giver mere og mere mening at spørge: Hvad skal vores børn leve af om 10, 20 og 30 år? Svaret er et konkurrencedygtigt dansk erhvervsliv. Det er her, grobunden lægges til vækst og velfærd i alle dele af samfundet. Skal man drive en succesfuld forretning i Danmark, må man som udgangspunkt leve med et højt basisomkostningsniveau. Det betyder, at andre faktorer skal ligge til grund, for at vi kan tage markedsandele. Men konkurrencen bliver stadig skarpere, og spørgsmål presser sig på: Hvordan sikres danske virksomheders overlevelse og succes? Vejen hertil går via innovation og produktivitet. Regeringens produktivitetskommission, Dansk Industris produktivitetspanel og danske medier retter lige nu spotlyset på produktivitet og med god grund. I EG vil vi gerne flytte denne debat ind i virksomhedernes maskinrum, fordi det er her, virksomhedernes produktivitet bliver skabt, og her den kan øges. Vi har derfor bedt analysehuset YouGov undersøge, hvordan administrerende direktører og funktionsdirektører i danske virksomheder opfatter produktivitetsudviklingen. Den undersøgelse afslører nogle bemærkelsesværdige forhold, som vi skitserer i første del af dette whitepaper. EG arbejder selv til daglig i hjertet af danske virksomheder med løsninger, der forholder sig direkte til produktivitetsudfordringen, og vi er tæt på mange forskellige brancher og virksomheder i alle størrelser. I anden del af dette whitepaper deler vi vores konkrete anbefalinger til, hvordan danske virksomheder uden ydre afhængigheder kan løfte produktivitet, konkurrenceevne og bundlinje og for rigtig mange virksomheders vedkommende taler vi om en tocifret procentvis forbedring af bundlinjen. 4 Kilde: Greens Analyseinstitut, offentliggjort i Dagbladet Børsen den 9. oktober 2012.

5 Whitepaper side 5 2. Virksomhedernes produktivitetspotentiale EG s undersøgelse viser, at der er gode muligheder for at forbedre virksomhedernes produktivitet og bundlinje ganske markant inden for en tidsramme på blot to år. Lad os se lidt nærmere på danske virksomhedslederes egne vurderinger af deres produktivitetspotentiale: Cirka to tredjedele af respondenterne (61 procent) mener, at de kan løfte bundlinjen med fra seks til over 50 procent inden for blot to år, forudsat at de sætter alle sejl til i procesoptimeringen og understøtter med it. Her er tale om meget markante forbedringer. De 61 procent, der mener, at bundlinjen kan løftes gennem produktivitetsgevinster opnået ved procesoptimering med tilhørende it-understøttelse, fordeler sig således: Hver tredje mener, at bundlinjen kan løftes fra seks til 10 procent. Hver femte mener, at bundlinjen kan løftes med mellem 11 og 25 procent. Otte procent mener endda, at bundlinjen kan løftes med mere end 25 procent. Bundlinjepontetialet ved procesoptimering understøttet af it 3% 18% 23% 74% 5% 5% 46% Ja, der er en effekt Ved ikke Ingen effekt 1-5% 6-10% 11-25% 26-50% Mere end 50% 26% Figur 2: YouGov-undersøgelsen viser, at 74 procent af danske virksomheder (diagrammet til venstre) ser et markant potentiale for bundlinjeforbedringer ved procesoptimering understøttet af it. Den gennemsnitlige forventning til bundlinjeforbedring er 14 procent, hvor fordelingen af svarene ses af diagrammet til højre. Undersøgelsen afslører også to tydelige konklusioner: It-investeringer bidrager til forbedret produktivitet (88 procent svarer bekræftende). Ny it er koblet til de ændrede arbejdsgange (62 procent svarer bekræftende).

6 Whitepaper side 6 3. Barrierer for højere produktivitet Men respondenterne gør også opmærksom på, at der står barrierer i vejen for arbejdet med at løfte produktiviteten. De tre største barrierer er: 1. Mangel på tid. 2. Mangel på likviditet. 3. Mangel på kortlægning af, hvilke funktioner der repræsenterer det største potentiale for produktivitetsvækst. Undersøgelsen viser også, at 66 procent af virksomhederne står uden en konkret handlingsplan for, hvordan de skal løfte produktiviteten. 4. Produktivitet er en ledelsesopgave Når virksomhederne nævner tid, likviditet og kortlægning af opgaver som de primære barrierer, placerer de samtidig arbejdet med at realisere produktivitetspotentialet som en klassisk ledelsesopgave: at prioritere og forvalte knappe ressourcer bedst muligt. Arbejdet med at identificere og realisere produktivitetspotentialet er et sådant ledelsesansvar. Ofte ligger alle beslutninger på vejen dertil inden for rammerne af ledelsens råderum. Eneste afhængighed er så, at ledelsen og bestyrelsen prioriterer projektet og bestemmer sig for, at de vil i mål. Der er altså to gode nyheder i YouGov-undersøgelsen af danske virksomheders produktivitetspotentiale: 1) bundlinjepotentialet er kæmpestort, og 2) virksomhederne er selv herrer over realiseringen af potentialet og er ikke afhængige af eksterne parter eller beslutninger uden for egen kontrol. Det oplagte spørgsmål er: Når så markante bundlinjeforbedringer bare kræver fokus fra ledelse og bestyrelse, hvorfor sker det så ikke oftere? To mulige svar kunne være: 1. Måske savner virksomhederne en ny anskueliggørelse af, hvor frugterne hænger, og hvordan de laveste hurtigt kan blive plukket, så virksomheden opnår en hurtig bundlinjeeffekt og dermed får frigjort tid og likviditet til at tage de næste skridt. En plan for, hvordan virksomhederne prioriterer, høster de laveste frugter først og dernæst går videre til frugterne højere oppe i træet. 2. Måske mangler virksomhederne redskaberne til at gennemføre de gennemgribende forandringer, som nogle typer projekter fordrer. I de næste afsnit præsenterer vi en model, der kan fungere som nøglen til at identificere produktivitetspotentialet, prioritere arbejdet og, om nødvendigt, gennemføre mere gennemgribende forandringer i organisationen.

7 Whitepaper side 7 5. PITCH! Når produktivitet skal rykke for alvor Hos EG tror vi, at virksomhederne ønsker at realisere de markante bundlinjeforbedringer, som produktivitetsforbedringer medfører. Vi arbejder med produktivitet hver dag. Det sker i samarbejde med virksomheder, hvor projekterne går dybt ind i forretningen og skaber nye eller forbedrer eksisterende arbejdsgange, der er understøttet af branchetilpassede it-løsninger. For at kunne realisere potentialet mener vi, det er afgørende, at virksomhederne anskuer produktivitet i kontekst af de tre centrale faktorer: innovation, teknologi og forandring. Vi har solide og gode erfaringer med at sætte disse faktorer sammen i en model, så de spiller sammen og styrker hinanden. Vi kalder modellen for PITCH: Productivity = Innovation + Technology + CHange Innovation og investeringer i teknologi er helt afgørende for at få succes med at forbedre produktiviteten og dermed bundlinjen. Men potentialet udnyttes ikke fuldt ud uden forandringer i form af ændrede processer, rutiner og evt. organisationsstrukturer. Der skal ske en indsats på alle tre komponenter i højre side af PITCH-modellen, hvis produktiviteten for alvor skal rykkes. Vi arbejder sammen med virksomhederne ud fra PITCH i et gennemprøvet metodesæt og tilpasser de bedste erfaringer til de enkelte branchers kendetegn og behov. PITCH-modellen giver virksomhederne en håndgribelig fremgangsmåde til at arbejde med de ønskede forandringer i et forandringsprojekt, så virksomheden når helt i mål. Med dette rammeværk øges virksomhedernes mulighed for at realisere det fulde produktivitetspotentiale.

8 Whitepaper side 8 6. Forbedringer som en del af virksomhedens DNA Ca. 2/3 af virksomhederne står uden en konkret handlingsplan for at gennemføre produktivitetsforbedringer, der forventeligt vil lede til markante bundlinjeforbedringer 5. Ganske ofte har virksomheden allerede idéer til, hvor potentialet ligger, men mangler det konkrete, faktabaserede overblik, der muliggør prioritering og planlægning på en forretningsmæssig basis. Efter vores erfaring er det en fordel at behandle alle dele af arbejdet som en del af en samlet proces, så der holdes en rød tråd hele vejen fra gevinsthypoteser til realisering og en løbende holdning til ændringer. Tilgangen, vi bruger, tager flere faktorer i betragtning: 1. Processen, der skal drive opgaven logisk fremad, er illustreret ved seks trin. 2. Opgavens kompleksitet er afgørende for, hvor mange af skridtene der tages i anvendelse. Det giver tre varianter at vælge imellem, illustreret ved de bagvedliggende bokse: den enkle implementeringsmodel, den mere komplekse procesmodel og den omfattende forandringsmodel, der sammentænker alle skridtene. I helt kort form kan modellen således beskrives i seks trin med tre modelvarianter. FORANDRINGSMODEL PROCESMODEL PROJEKTMODEL 1 Strategi Implementering og udrulning Business Case Procesanalyse, kravsspecifikation, systemvalg og -design Proces Teknologi Organisation Integreret forandring Porteføljestyring, løbende forbedringer og forandringskultur 5 Måling, forankring og gevinstrealisering Figur 3: De seks processkridt inddrages i varierende grad afhængig af, om optimeringsprojektet sigter på ren teknologiopgradering, en mere kompleks procesoptimering eller fortløbende forbedringer. 5 YouGov-undersøgelse: 66 procent af virksomhederne mangler en handlingsplan til at realisere produktivitetsforbedringerne.

9 Whitepaper side 9 Trin 1: Strategi. Bliv enige om, hvorhen I sigter. Hvad er jeres vision, hvilke værdier bygger I på, og hvilke forandringer vil I opnå? Trin 2: Business case. Har I allerede hypoteser om, hvor mulige produktivitetsgevinster ligger, tager I dem med som input i det samlede billede. I processen kan I supplere med flere hypoteser, indtil mulighedsrummet er afdækket. I udbygger dernæst de mulige forbedringsområder med fakta, så potentialet i hvert enkelt bliver kvantificeret. Herfra prioriterer I de delprojekter, der tilsammen giver den bedst mulige business case for at opnå den ønskede produktivitetsforbedring. EFFEKT Forbedringsforslag Lille Middel Høj Forslag x 2. Forslag y 3. Forslag z Lille Middel Høj INDSATS Figur 4: En kortlægning af, hvilke effekter der skaber hvilken indsats, er et godt grundlag for at prioritere kræfterne, så man tidligt i processen får frigivet tid og likviditet til at arbejde med de næste trin i forbedringsarbejdet. Trin 3: Procesanalyse, kravspecifikation, systemvalg og -design. Beskriv i detaljer, hvor I vil hen, og hvordan I vil nå dertil. Det inkluderer fx overvejelser af, om projektet involverer flere delprojekter, hvilke implementeringsmetoder der skal anvendes, og hvordan I kan måle fremdrift, der understøtter de overordnede gevinstrealiseringer. Trin 4: Implementering og udrulning. I et enkelt projekt er en standardiseret implementeringsmetode tilstrækkeligt. Et mere kompliceret projekt indeholder flere delprojekter som fx systemopgraderinger, indførelse af nye arbejdsgange og håndtering af forandringsprocessen. Ofte arbejdes med flere implementeringsmetoder, tilpasset de enkelte elementer. Forberedelse, mobilisering og involvering af de berørte mellemledere og medarbejdere indgår også som en del af implementeringen. Mellemledere og medarbejdere skal kunne se meningen med forandringen i en grad, så de er i stand til positivt at involvere sig. Er der tale om en brændende platform, altså en akut trussel mod virksomhedernes overlevelse, er det vigtigt at gøre truslen helt tydelig og virkelig. Der vil typisk være stor forskel i de enkeltes indstilling, og accept vil tage tid.

10 Whitepaper side 10 Trin 5: Forankring og gevinstrealisering. Mål på fremskridt i implementeringen igennem hele forløbet. Det kan fx være i form af ugentlige tavlemøder, hvor I systematisk følger op på en simpel leantavle og drøfter, hvordan I korrigerer eller håndterer afvigelserne. Fremskridt i processen skal være synlige, relevante og opdaterede for alle involverede. Ved projektets afslutning måles op imod de oprindelige mål, og Return On Investment for projektet beregnes. Trin 6: Løbende forbedringer. Forandringsmodellen understøtter arbejdet med at indføre en reel forbedringskultur, hvor løbende forbedringer er målet. I en forbedringskultur, hvor topledelse og organisation kontinuert og metodisk arbejder med optimering, er det ikke urealistisk år efter år at forbedre produktiviteten med 10 procent, selv efter at de første, lavthængende frugter er plukket. De tre lag i figuren: Graden af forandringer afhænger af projektets natur. Det er vigtigt, at den valgte model passer til det konkrete projekt. a) Enkle projekter, som en opgradering fra en softwareversion til den næste, klares med en standardprojektmodel, fx SureStep 6, Prince2 7 eller IMPA 8. b) Enkeltstående projekter, der sigter på at strømline arbejdsgange og evt. understøtte med relevant it, bygger på den mere omfattende procesmodel, der også indeholder elementerne fra projektmodellen. c) Løbende ændringer, der bygges ind i en forbedringskultur, hvor organisationen hele tiden stræber efter at høste de næste optimeringsgevinster, håndteres bedst med en forandringsmodel, hvori alle elementer indgår. Der er ingen grund til at vælge en større model, end projektet foreskriver. 6 SureStep er Microsofts projektmetode, der bl.a. bruges ved implementering af Microsoft-løsninger 7 Prince2 er den projektmetode, der ofte anvendes til offentlige projekter 8 The International Project Management Association (IPMA) er en non-profit, schweizisk organisation til fremme af international projektstyring. IPMA s standarder bruges ofte ved større implementeringer. Fra about IPMA, (9. marts, 2012)

11 Whitepaper side tegn på at I skal overveje en forandringsmodel 1. Vi er ikke dygtige nok til at beskrive den forretningsmæssige gevinst og følge op, når projektet er slut. 2. Estimaterne, vi udarbejder for projektet, bliver ændret meget i forløbet, hvilket resulterer i, at det løste ofte bliver reduceret meget. 3. De forskellige dele af organisationen taler forbi hinanden. Vi savner en fælles reference ramme og et fælles metodeapparat på tværs af initiativer. 4. Der mangler overensstemmelse mellem det, udvikling leverer, og det forretningen efterspørger. 5. Forretningen får ringe gevinst ud af implementeringerne. 6. Diskussionerne omkring, hvad der går galt, er meget følelsesmæssige. 7. Udviklingstiden er alt for lang med mange tilbageløb. 8. Vi har svært ved at udarbejde langsigtede handlingsplaner, der holder. 9. Vores projekter påvirker hinanden, men vi har svært ved at styre det. 10. Vi starter nye udviklingsprojekter flere gange for at løse det samme forretningsmæssigebehov. 7. Topledelsens involvering Langt de fleste virksomheder har et uudnyttet produktivitetspotentiale fordelt på mange mulige projekter. Hvilke af disse, virksomheden skal give sig i kast med, afhænger naturligvis af projekternes potentiale, men i lige så høj grad af ledelsens og organisationens modenhed. 100% Omfanget af potentiale til realisering af effektiviseringsgevinster Ændringer i virksomhedens styringsmodel og logistikflow 3. Forandringsmodel 50% Forbedret beslutningsstøtte 20% Reducerede omkostninger fra gamle systemer Simplificering af processer Automatisering af processer 2. Procesmodel 1. Projektmodel Teknologi Processer Organisation Figur 5: Figuren illustrerer, at projekter, der også inddrager processer og organisation, åbner for et større gevinstpotentiale (men medfører også en større ledelsesopgave). Procentangivelser er indikative.

12 Whitepaper side De enkle teknologiprojekter kan de fleste virksomheder håndtere, ofte i samarbejde med deres it-partner. Potentialet er begrænset, men værd at tage med. 2. Procesoptimeringsprojekterne medfører et betydeligt potentiale. Har virksomheden medarbejdere, der har drevet lignende projekter før, eller bliver organisationen støttet af en ekstern proceskonsulent, kan de fleste virksomheder kaste sig ud i opgaven med godt udbytte. 3. Reelle forandringsprojekter kræver oftest større ændringer i henholdsvis processer og organisation. Topledelsens aktive ejerskab og organisationens modenhed til at arbejde standardiseret med forandringsprojekter er afgørende for succes i de omfattende forandringsprojekter. Modenhed måles i denne sammenhæng objektivt ved CMMI 9, der benyttes som international standard på området. Både ved procesoptimering og forandringsprojekter er det centralt, at topledelsen er involveret på en synlig måde og klar til at arbejde struktureret med forandringer. Det er vigtigt af tre grunde: Der skal være klar linje mellem strategi og forandringer, for at arbejdet bærer frugt. Hvis ledelsen ryster på hånden, når retningen stikkes ud, kommer ændringerne ikke til at gennemsyre organisationen. Forandringer kan have konsekvenser, der indvirker på den måde, vi strukturerer arbejdet på, både internt og med kunder og partnere. Ledelsen skal være klar til at følge beslutningerne til dørs for at realisere gevinsten. Hvis ikke topledelsen er aktiv sponsor, kan man roligt droppe hele idéen. Topledelsen skal overordnet forstå processen og bakke op også når det bliver svært, og det bliver det altid. Belønningen til topledelsen for at ville og kunne involvere sig direkte i arbejdet er udsigten til at høste en markant større produktivitetsgevinst. Interne ressourcer Eksterne ressourcer Intern it It-partner Områdeansvarlige Mellemledere Topledelse Proceskonsulent Forandringskonsulent Teknologi Proces ( ) Forandring Figur 6: Ressourceprofiler involveret i forskellige typer projekter. 9 CMMI står for Capability Maturity Model Integration og er en international anerkendt metode til blandt andet at måle procesforbedringsmodenhed på. (23. oktober 2012)

13 Whitepaper side Tre skarpe teser På baggrund af YouGov-undersøgelsen har vi opstillet tre teser om produktivitet for den enkelte virksomhed: 1. Vi kan forhindre udflytninger og virksomhedslukninger ved at konkurrere på produktivitet. Men det skal være nu er ikke relevant for et erhvervsliv, der skal konkurrere her og nu. 2. Planen for at realisere produktivitets- og bundlinjepotentialet hedder PITCH: Productivity = Innovation + Technologi + CHange. Forandringsopgaven må ikke undervurderes. 3. Produktivitet kræver beslutninger på ledelses- og bestyrelsesniveau. Virksomhederne skal beslutte sig for produktivitet, gå strategisk til værks og prioritere det med den seriøsitet, som bundlinjepotentialet fordrer. Om undersøgelsen EG har bedt YouGov gennemføre en undersøgelse af danske virksomheders produktivitetsstatus samt -potentiale. Undersøgelsen er gennemført som en spørgeskemaundersøgelse i august og september 2012, og konklusionerne bygger på svar fra 252 mellemstore og store danske virksomheder inden for produktion, detail og service. Respondenterne er adm. direktører eller øverste leder for et funktionsområde og fordeler sig med 19 procent fra industri, 9 procent fra engros, 8 procent fra detail, 45 procent fra servicesektoren samt 19 procent fra andre erhverv.

14 Whitepaper side 14 Vi er tæt på dig i hele Skandinavien EG forener det bedste ved at være stor og lille på samme tid. Vi er store i Skandinavien med koncernens styrke i ryggen og samtidig tæt på dig lokalt med den nærhed og fleksibilitet, det giver. I Skandinavien er vi over medarbejdere, der står klar til at hjælpe med løsningen af dine opgaver. EG er ejet af kapitalfonden Nordic Capital og omsatte i 2011 for cirka 1,3 mia. kr. Kontorer i Danmark: Ballerup, Herning, Hjørring, Holbæk, Kolding, København, Odense, Skanderborg, Thisted, Aalborg og Aarhus. Kontorer i Norge: Bergen, Gjøvik, Mandal, Molde, Oslo, Sandefjord, Sandness og Trondheim. Kontorer i Sverige: Malmö, Stockholm, Örebro og Östersund. Kontakt: EG A/S Telefon: eg@eg.dk Web: eg.dk

Forretningsoptimering i ERP-projekter. v/managementkonsulent Jan Damkjær

Forretningsoptimering i ERP-projekter. v/managementkonsulent Jan Damkjær Forretningsoptimering i ERP-projekter v/managementkonsulent Jan Damkjær Indhold Tilgang til ERP-projekter Indhold i en Business case Eksempel på forretningsorienteret ERP projekt Afrunding Udvalgte referencer

Læs mere

Skab forretning med CSR

Skab forretning med CSR VELKOMMEN I DANMARKS CSR HUS Skab forretning med CSR Opbyg de rette CSR kompetencer og løsninger i samarbejde med Green Network GREEN NETWORK MAKE CSR YOUR BUSINESS NÅ I MÅL MED CSR Få styr på kvaliteten

Læs mere

Til kamp for øget produktivitet

Til kamp for øget produktivitet 14. marts 2012 Til kamp for øget produktivitet Produktivitet. 83 procent af de små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland har fokus på, at forbedret produktivitet kan øge deres indtjening. I

Læs mere

IT-strategi og ROI baseret på IT

IT-strategi og ROI baseret på IT IT-strategi og ROI baseret på IT Indhold Udarbejdelse af en IT-strategi Udarbejdelse af en ROI-case til ledelsen (business case) Praktisk eksempel på Case forløb 10-05-2012 EG Copyright 2 Faser i udarbejdelse

Læs mere

UNIFIED NETWORK. vækst gennem indsigt

UNIFIED NETWORK. vækst gennem indsigt UNIFIED NETWORK Unified Network Unified Network arbejder med vækstkultur vi klargør og motiverer virksomhedernes vækstfundament, nemlig menneskerne i organisationen. Hvorfor gøre noget? Hvis sygefraværet

Læs mere

Tips til bedre arbejdsmiljø og trivsel

Tips til bedre arbejdsmiljø og trivsel Tips til bedre arbejdsmiljø og trivsel Indledning Der er store forventninger til både medarbejdere og ledelse om at præstere. Forandringer, udvikling og vækst er på dagsordenen og det udfordrer balancen

Læs mere

Projekter skal ikke styres de skal ledes Microsoft-seminar

Projekter skal ikke styres de skal ledes Microsoft-seminar Projekter skal ikke styres de skal ledes Microsoft-seminar Frank Madsen PA Consulting Group 17. april 2007 Hvor moden er din virksomhed? Taktiske projekt gennemførelser Styret ProjektPortefølje Projektinitiering

Læs mere

Velkommen til ROI2012

Velkommen til ROI2012 K1 Velkommen til ROI2012 Leif Vestergaard CEO EG A/S Bjarne Aarup Divisionsdirektør EG Logistik & Produktion Henrik R. Møller Divisionsdirektør EG Retail & Medie 1 Dystre udsigter 2 Konkurrenceevnen falder

Læs mere

Digitalisering af danske virksomheder

Digitalisering af danske virksomheder Digitalisering af danske virksomheder Indholdsfortegnelse Digitalisering af danske virksomheder. 3 Digitalisering en vej til øget vækst og produktivitet 4 Større virksomheder ser mere potentiale i digitalisering

Læs mere

Eksekvering få planerne ført ud i livet

Eksekvering få planerne ført ud i livet Eksekvering få planerne ført ud i livet Plastindustriens netværksdag 10. November 2009 Gitte Mandrup Ledelse & HR rykker sammen Ledelse Ledelseskraft Organisationsudvikling Eksekvering Fremdrift Ledelseslyst

Læs mere

Vi vil meget gerne arbejde med gevinstrealisering, men der er så mange udfordringer og modstand. Survey om Business Case og Gevinstrealisering

Vi vil meget gerne arbejde med gevinstrealisering, men der er så mange udfordringer og modstand. Survey om Business Case og Gevinstrealisering Vi vil meget gerne arbejde med gevinstrealisering, men der er så mange udfordringer og modstand Survey om Business Case og Gevinstrealisering Mads Lomholt Reference Peak 2013 Brug af undersøgelsen er tilladt

Læs mere

K- afdelingen lader IT i stikken

K- afdelingen lader IT i stikken K- afdelingen lader IT i stikken Kommunikationsfolk bør i langt højere grad rette blikket mod IT- afdelingen. Alt for ofte står den alene med opgaver, der bliver helt afgørende for virksomhedens konkurrenceevne

Læs mere

Sikre gevinstrealisering

Sikre gevinstrealisering White Paper v1.0-2013 PORTEFØLJELEDELSE OG EFFEKT Topledere, mellemledere og programledere har ansvar for virksomhedens samlede udviklingsplaner samt den indbyrdes prioritering heraf. Med udgangspunkt

Læs mere

FN s verdensmål for bæredygtig udvikling

FN s verdensmål for bæredygtig udvikling Analyse fra LEDERNE FN s verdensmål for bæredygtig udvikling Muligheder, forventninger, fordele og barrierer ud fra et ledelsesperspektiv Indledning Undersøgelsen belyser blandt andet: Virksomheders og

Læs mere

Den årlige undersøgelse af gevinstrealisering i Danmark, 2015

Den årlige undersøgelse af gevinstrealisering i Danmark, 2015 Den årlige undersøgelse af gevinstrealisering i Danmark, 2015 Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Dansk IT Publiceret 2. november 2015 Indholdsfortegnelse 3 Om denne undersøgelse 4 Konklusion

Læs mere

Toyota Kata. Hvordan du kan skabe en forbedringskultur, der sikrer den fortsatte udvikling for virksomheden

Toyota Kata. Hvordan du kan skabe en forbedringskultur, der sikrer den fortsatte udvikling for virksomheden Toyota Kata Hvordan du kan skabe en forbedringskultur, der sikrer den fortsatte udvikling for virksomheden 2013 Lean Akademiet - Danmark Hvordan du kan skabe en forbedringskultur, der sikrer den fortsatte

Læs mere

Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram

Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram Maj 2015 INDHOLD 1. INDLEDNING... 1 1.1 FORMÅL... 1 1.2 VEJLEDNINGENS SAMMENHÆNG MED DEN FÆLLESSTATSLIGE IT-PROJEKTMODEL... 1 1.3 GEVINSTDIAGRAMMET... 2 1.4

Læs mere

Stillings- og personprofil. Administrerende direktør FDC A/S

Stillings- og personprofil. Administrerende direktør FDC A/S Stillings- og personprofil Administrerende direktør FDC A/S Maj 2014 Opdragsgiver FDC A/S Adresse Lautrupvang 3A 2750 Ballerup Tlf.: 44 65 45 00 www.fdc.dk Stilling Administrerende direktør Refererer til

Læs mere

Af Frederik I. Pedersen Cheføkonom i fagforbundet 3F

Af Frederik I. Pedersen Cheføkonom i fagforbundet 3F ANALYSE Firmaer og ansatte: Høj skat og høj løn bremser ikke væksten Fredag den 8. december 2017 God ledelse og dygtige medarbejdere er det vigtigste for konkurrenceevnen. Skattetrykket og vores lønniveau

Læs mere

#BREVFLET# Click here to enter text. Businesscase KORTFATTET INTRO TIL AALBORG KOMMUNES BUSINESSCASE METODE

#BREVFLET# Click here to enter text. Businesscase KORTFATTET INTRO TIL AALBORG KOMMUNES BUSINESSCASE METODE Click here to enter text. #BREVFLET# Businesscase KORTFATTET INTRO TIL AALBORG KOMMUNES BUSINESSCASE METODE 1 Indledning Aalborg Kommunes businesscase metoden er udarbejdet sammen med Aalborg Universitet

Læs mere

Holbæk Kommune. Digitaliseringsstrategi Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse)

Holbæk Kommune. Digitaliseringsstrategi Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse) Holbæk Kommune Digitaliseringsstrategi 2014-2018 Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse) Indhold 1. Baggrund... 3 2. Opbygning... 3 3. Forretningsmæssige målsætninger... 4 4. Vision, pejlemærker

Læs mere

Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering)

Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering) Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering) Af Lars Zobbe Mortensen Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Hvorfor bedst practice processer (f.eks. ITIL)?... 3 2 Beslutning om forandring...

Læs mere

Empowerment 2010-2011

Empowerment 2010-2011 Empowerment 2010-2011 Introduktion Bygge- og anlægsbranchen har i mange år været kendetegnet af stigende efterspørgsel og heraf særdeles flotte omsætningstal. Ikke desto mindre har det vist sig, at rigtig

Læs mere

Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram

Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram Januar 2014 INDHOLD 1. INDLEDNING... 1 1.1 FORMÅL... 1 1.2 VEJLEDNINGENS SAMMENHÆNG MED DEN FÆLLESSTATSLIGE IT-PROJEKTMODEL... 1 1.3 GEVINSTDIAGRAMMET... 2 1.4

Læs mere

DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens

DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens September 2012 DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens arbejde Vigtigt initiativ Erhvervslivets produktivitetspanel Løbende indspil fra erhvervslivet DI mener, at nedsættelsen af Produktivitetskommissionen

Læs mere

Forbedringspolitik. Strategi

Forbedringspolitik. Strategi Forbedringspolitik Strategi 1 2 Indhold Forord... 3 Formål... 5 Vi vil forandre for at forbedre... 6 Forbedringer tager udgangspunkt i patientforløb og resultatet for patienten... 7 Medarbejder og brugerinvolvering...

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

Dynamisk hverdag Dynamiske processer

Dynamisk hverdag Dynamiske processer Dynamisk hverdag Dynamiske processer Verden og hverdagen er kompleks og i konstant forandring - og derfor skal den måde vi arbejder med projekter og implementering være enkel og forandringsparat. Agil

Læs mere

Lean i den offentlige sektor. Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat

Lean i den offentlige sektor. Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Lean i den offentlige sektor Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Lean i den offentlige sektor Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Marts 2007 Indholdsfortegnelse

Læs mere

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI. Analyse af organisationers udvikling og anvendelse af kommunikationstrategier

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI. Analyse af organisationers udvikling og anvendelse af kommunikationstrategier KOMMUNIKATIONSSTRATEGI Analyse af organisationers udvikling og anvendelse af kommunikationstrategier Februar 2014 INDHOLD KONKLUSION............................................ 3 OM ANALYSEN...........................................

Læs mere

Forventninger til forandringer i det offentlige

Forventninger til forandringer i det offentlige Forventninger til forandringer i det offentlige Survey Implement Consulting Group og Mandag Morgen September 2013 Om undersøgelsen I forbindelse med konferencen om fremtidens offentlige sektor har Implement

Læs mere

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod DI s strategi Et stærkere Danmark frem mod 2020 Forord Siden dannelsen af DI i 1992 har vi skabt et fællesskab, hvor både de allerstørste og de mange tusinde mindre og mellemstore virksomheder i Danmark

Læs mere

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet SURVEY APRIL 2016 www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen

Læs mere

Organisatoriske nøgletal

Organisatoriske nøgletal Organisatoriske nøgletal - Et ledelsesværktøj med bundlinieeffekt Kyösti Schmidt Foreningen af Rådgivende Ingeniører København, 21. april 2009 Kyösti Schmidt Schmidt Management ApS Esplanaden 34G 1263

Læs mere

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation Præsentation af Thomas Mathiasen Faciliterer innovation Personen bag - Thomas Mathiasen Mere end 20 års erfaring inden for international produktudvikling i den bio- og levnedsmiddel teknologiske industri.

Læs mere

Konkurrence, vækst og velstand

Konkurrence, vækst og velstand Konkurrence, vækst og velstand Professor Philipp Schröder, PhD Aarhus Universitet, medlem af Konkurrencerådet Årsdage for offentligt indkøb - 2. marts 2017 Konkurrence? Vækst og velstand BNP=Værditilvækst

Læs mere

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste videns- og udviklingsklub.

Læs mere

Samråd ERU om etiske investeringer

Samråd ERU om etiske investeringer Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 139 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 25. marts 2008 Eksp.nr. 528419 /uhm-dep Samråd ERU om etiske investeringer Spørgsmål Vil ministeren tage initiativ

Læs mere

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter Indsigt går i dybden med et aktuelt tema. Denne gang om digitalisering. Du kan abonnere særskilt på Indsigt som nyhedsbrev på di.dk/indsigt Af Christian Hannibal, chhn@di.dk Fagleder Anja Skadkær Møller,

Læs mere

Kotters 8 trin. Skab nødvendighed. Skab en bærende koalition. Formuler strategisk vision og initiativer. Udpeg en hær af frivillige

Kotters 8 trin. Skab nødvendighed. Skab en bærende koalition. Formuler strategisk vision og initiativer. Udpeg en hær af frivillige John Kotter Kotters 8 trin Skab nødvendighed di d Skab en bærende koalition Formuler strategisk vision og initiativer Udpeg en hær af frivillige Fjern barrierer for forandring Få kortsigtede resultater

Læs mere

Er din kollega en robot?

Er din kollega en robot? Er din kollega en robot? Danske virksomheders brug af robotsoftware til at automatisere arbejdsprocesser Brugen af softwarerobotter eksploderede i 2017 Manglende gevinstrealisering er en ubegrundet frygt

Læs mere

DI s produktivitetsundersøgelse 2013 FRA DEFENSIVE TIL OFFENSIVE POSITIONER

DI s produktivitetsundersøgelse 2013 FRA DEFENSIVE TIL OFFENSIVE POSITIONER DI s produktivitetsundersøgelse 2013 FRA DEFENSIVE TIL OFFENSIVE POSITIONER Dansk Industri, Produktivitet April 2013 DI s produktivitetsundersøgelse Undersøgelsen er foretaget som elektronisk spørgeskemaundersøgelse.

Læs mere

Lean Ledelse. Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med forandringer.

Lean Ledelse. Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med forandringer. Lean Ledelse Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med forandringer. 2013 Lean Akademiet - Danmark Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret

Læs mere

The Innovation Board. Odense, den 7. januar 2014. Henrik Karlsen, partner. Copyright. tirsdag den 7. januar 14

The Innovation Board. Odense, den 7. januar 2014. Henrik Karlsen, partner. Copyright. tirsdag den 7. januar 14 The Innovation Board Odense, den 7. januar 2014 Henrik Karlsen, partner Vores mission Vi skal hjælpe virksomheder med at styrke deres konkurrenceevne gennem strategiske, systematiske og værdiskabende tilgange

Læs mere

Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT I PRAKSIS 2013

Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT I PRAKSIS 2013 Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT I PRAKSIS 2013 ETABLÉR DIGITALT STRATEGISK LEDERSKAB KOMBINERET MED EN EKSPLICIT KOBLING TIL VÆRDISKABELSE Den offentlige sektor er under forandring.

Læs mere

Digital ledelse muligheder og udfordringer

Digital ledelse muligheder og udfordringer www.pwc.dk Digital ledelse muligheder og udfordringer Inspirationsoplæg på DDB Strategidag 2016 1. juni 2016 Revision. Skat. Rådgivning. Agenda 1. Mulighederne: Kort om fremtidens digitale udvikling Det

Læs mere

Tavlemøder. Det naturlige samlingspunkt for samarbejde om produktivitet, kvalitet og arbejdsmiljø. Arbejdsmiljø op på tavlemøder

Tavlemøder. Det naturlige samlingspunkt for samarbejde om produktivitet, kvalitet og arbejdsmiljø. Arbejdsmiljø op på tavlemøder Tavlemøder Det naturlige samlingspunkt for samarbejde om produktivitet, kvalitet og arbejdsmiljø 1. Velkomst og formål 2. Gennemgang af vejledningen 3. Øvelse brug af tavlemøder 4. Opsamling og afslutning

Læs mere

Mastercase 2011. FLSmidth genopfinder sig selv. Store konsulentprojekter (> 5 mio. DKK) Kunde: FLSmidth

Mastercase 2011. FLSmidth genopfinder sig selv. Store konsulentprojekter (> 5 mio. DKK) Kunde: FLSmidth Mastercase 2011 FLSmidth genopfinder sig selv Kunde: FLSmidth Forløbet [med Valcon] har været rigtig godt, en tæt dialog. Vi har arbejdet sammen nærmest som ét hold. Bo Steffensen, Chief Lean Officer FLSmidth

Læs mere

Forretningsmæssig prioritering af IT projekter.

Forretningsmæssig prioritering af IT projekter. Case: Forretningsmæssig prioritering af IT projekter. Lars Fruensgaard 27. september 2012 15 år i IT branchen (EG, IBM, Globeteam) Forretningsoptimering, Business Intelligence og udbudsrådgivning 10+ år

Læs mere

DEN STÆRKE VÆRDIKÆDE SÅDAN SKABER DU KONKURRENCEKRAFT

DEN STÆRKE VÆRDIKÆDE SÅDAN SKABER DU KONKURRENCEKRAFT DEN STÆRKE VÆRDIKÆDE SÅDAN SKABER DU KONKURRENCEKRAFT 1. udgave, 1. oplag 2016 Copyright 2016 Forfatterne Forfattere: Jan Stentoft, Einar Scholte og Poul Breil-Hansen Forlag: Publishare ApS / Spintype.com

Læs mere

Der ligger store muligheder i innovation og digitalisering

Der ligger store muligheder i innovation og digitalisering Hanne Merete Lassen, chefkonsulent, haml@di.dk, 3377 3868 Mille Munksgaard, konsulent, mimu@di.dk, 3377 4631 NOVEMBER 2018 Der ligger store muligheder i innovation og digitalisering Virksomhederne arbejder

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang DI s innovationsundersøgelse 211 Stilstand er tilbagegang DI, Innovation November 211 1 DI s innovationsundersøgelse 211 Undersøgelsen bygger på fire temaer, og viser dele af virksomhedernes arbejde med

Læs mere

DI s produktivitetsundersøgelse 2011. Produktivitet for vækst

DI s produktivitetsundersøgelse 2011. Produktivitet for vækst DI s produktivitetsundersøgelse 2011 Produktivitet for vækst DI, Produktivitet April 2011 DI s undersøgelse 288 respondenter blandt DI s medlemmer har deltaget i denne undersøgelse om produktivitet og

Læs mere

10 gode råd om. Strategisk salg

10 gode råd om. Strategisk salg 10 gode råd om Strategisk salg Strategisk salg - Vejen til bedre kundeløsninger Denne E-bog er tænkt som et inspirationsværktøj til at få en overordnet indsigt i fagområdet strategisk salg. For at få det

Læs mere

10. gode råd til forandringer i virksomheder

10. gode råd til forandringer i virksomheder Sådan får du SUCCESFULDE FORANDRINGSPROJEKTER 10. gode råd til forandringer i virksomheder 10 gode råd til forandringsledelse Medarbejdere og ledere kan næsten få sved på panden, når ordet forandring bliver

Læs mere

VIRKSOMHEDSSIMULERING

VIRKSOMHEDSSIMULERING KEY LEARNING ER ET KREATIVT KONSULENTHUS MED MASSER AF POWER! Styrk dine medarbejdere gennem leg og seriøst sjov Med en virksomhedssimulering vil medarbejderne træne virkelige situationer og udvikle deres

Læs mere

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 En vækstskabende robotindustri 5 konkrete tiltag kan beskæftige 25.000 i 2025 i robotindustrien De sidste 20 år er det lykkedes at gøre Danmark til en af verdens førende

Læs mere

Produktivitetsvækst: Danske industriansatte giver konkurrenter baghjul

Produktivitetsvækst: Danske industriansatte giver konkurrenter baghjul 14. august 217 Produktivitetsvækst: Danske industriansatte giver konkurrenter baghjul Siden krisen satte ind i 28 er produktiviteten for de beskæftigede i dansk industri vokset med ikke mindre end 43½

Læs mere

SÆT MÅL OG STYR EFTER DEM

SÆT MÅL OG STYR EFTER DEM SÆT MÅL OG STYR EFTER DEM - OM RESULTATBASERET STYRING I JOBCENTRE > AUGUST 2011 BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK 2 DET ER RELATIVT ENKELT AT MÅLE PÅ DE ARBEJDSMARKEDSPARATE HVOR HURTIGT DE KOMMER I JOB,

Læs mere

Klimaforandringer er ikke en trussel, men en vækstmulighed for virksomhederne

Klimaforandringer er ikke en trussel, men en vækstmulighed for virksomhederne Klimaforandringer er ikke en trussel, men en vækstmulighed for virksomhederne Danske virksomheder kan gennem varer og serviceydelser både bidrage til en bedre bundlinje og til at imødegå klimaforandringerne.

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi gladsaxe.dk Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Gladsaxe Kommune er med stor fart i gang med at forandre og effektivisere opgaveløsningen og skabe mere velfærd for borgerne ved at udnytte mulighederne gennem

Læs mere

Coaching Analysen 2005

Coaching Analysen 2005 Coaching Analysen 2005 Gennemført i samarbejde mellem: Metode og udtræk Metode m.v. E-mail baseret spørgeskema Web-model PID, TCC * og Børsen Antal svar: 1241 (sidste år 1463. Dobbelt antal spørgsmål i

Læs mere

CSR Hvordan arbejder virksomhedernes ledere med samfundsansvar?

CSR Hvordan arbejder virksomhedernes ledere med samfundsansvar? CSR Hvordan arbejder virksomhedernes ledere med samfundsansvar? Lederne August 2009 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 2 Indledning... 3 Arbejdet med CSR... 3 Effekter af CSR-arbejdet... 5 Krisens betydning

Læs mere

Business case undersøgelse 2016

Business case undersøgelse 2016 Business case undersøgelse 2016 Martin J. Ernst, managementkonsulent, ekstern lektor, partner 1stroke 3. nov. 2016 1stroke 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 Brug af undersøgelsen er tilladt med en klar kildeangivelse.

Læs mere

Lønsomhed og forretningsudvikling gennem ABC-analyser

Lønsomhed og forretningsudvikling gennem ABC-analyser Lønsomhed og forretningsudvikling gennem ABC-analyser Skab større lønsomhed på den korte bane og solidt grundlag for udvikling af forretningen A B C Intensivt netværksbaseret udviklingsprogram mellem Plastindustrien

Læs mere

procesdrevet implementering I produktionsvirksomheder

procesdrevet implementering I produktionsvirksomheder RAPIDVALUE til AX 2012 procesdrevet implementering I produktionsvirksomheder med udgangspunkt i best practice Bryd med de sidste 20 års tilgang til ERPimplementering Veldokumenterede Best Practice forretningsprocesser

Læs mere

PÅ VEJ MOD D-LAND? MULIGHEDER, PERSPEKTIVER OG UDFORDRINGER DIGITALISERINGSKONFERANSEN 2012

PÅ VEJ MOD D-LAND? MULIGHEDER, PERSPEKTIVER OG UDFORDRINGER DIGITALISERINGSKONFERANSEN 2012 PÅ VEJ MOD D-LAND? MULIGHEDER, PERSPEKTIVER OG UDFORDRINGER DIGITALISERINGSKONFERANSEN 2012 EJVIND JØRGENSEN DIREKTØR, RAMBØLL MANAGEMENT CONSULTING, FORMAND FOR DANSK IT S UDVALG FOR IT I DEN OFFENTLIGE

Læs mere

Programbeskrivelse. 2.1 Program for velfærdsteknologi Formål og baggrund

Programbeskrivelse. 2.1 Program for velfærdsteknologi Formål og baggrund Programbeskrivelse 2.1 Program for velfærdsteknologi 2017-2020 1. Formål og baggrund Formål Programmet skal sikre en strategisk udvikling af det velfærdsteknologiske område ved at opsamle viden, koordinere

Læs mere

LEANNETVÆRK MED FOKUS PÅ EFFEKT!

LEANNETVÆRK MED FOKUS PÅ EFFEKT! LEANNETVÆRK MED FOKUS PÅ EFFEKT! Formålet med Lean Få styr på planlægningen Reducere spild Sikre flow og undgå flaskehalse Reducere overflødige processer Få løbende forbedringer At være på forkant Formål

Læs mere

Systematic Software Engineering A/S

Systematic Software Engineering A/S SPI i praksis Erfaringer fra et forløb hos Systematic Software Engineering Knowledge is the only asset that increases in value by sharing Anna-Lis, Product Maturity Consultant Annemette, Project Secretary

Læs mere

De nye standarder for kundeengagement

De nye standarder for kundeengagement De nye standarder for kundeengagement : Sammenfattende rapport April 2015 www.decisioningvision.com Indledning Hvordan kan du vide, om din forretningsmodel er velegnet i dag, og om fem år? Den teknologiske

Læs mere

Kom i mål med gevinstrealisering i den offentlige sektor

Kom i mål med gevinstrealisering i den offentlige sektor Erik S. Andersen Senior Manager, Management Consulting Business Development, EG A/S Kom i mål med gevinstrealisering i den offentlige sektor Kommunerne har gennem de seneste år oplevet et stigende budgetpres,

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Application Management Service

Application Management Service Application Management Service I dette Whitepaper vil vi beskrive nogle af vores erfaringer med Application Management. De fleste virksomheder har på et tidspunkt lavet, eller fået lavet, en mindre applikation,

Læs mere

Udvikling af Knabstrup Aktionslæringsforløb: Metoder til lokaludvikling og samskabelse

Udvikling af Knabstrup Aktionslæringsforløb: Metoder til lokaludvikling og samskabelse Kundens navn Tilbuddets titel. Udvikling af Knabstrup Aktionslæringsforløb: Metoder til lokaludvikling og samskabelse Den DAG. MÅNED, ÅR Aktionslæring: Lokaludvikling og samskabelse Aktionslæring betyder,

Læs mere

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB Det er Web Services, der rejser sig fra støvet efter Dot Com boblens brag. INTRODUKTION Dette dokument beskriver forslag til fire moduler, hvis formål

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

PMO Forum. Dagens tema: Strategisk beslutningstagning prioritering i en kompleks projektverden

PMO Forum. Dagens tema: Strategisk beslutningstagning prioritering i en kompleks projektverden PMO Forum Dagens tema: Strategisk beslutningstagning prioritering i en kompleks projektverden 1. marts 2012 Agenda 09:00 09:05 Velkomst v. Søren Porskrog 09:05 10:00 Strategisk beslutningstagning i direktionen

Læs mere

Hvordan du kan skabe orden og struktur, som gør din arbejdsdag mere effektiv

Hvordan du kan skabe orden og struktur, som gør din arbejdsdag mere effektiv 5S Hvordan du kan skabe orden og struktur, som gør din arbejdsdag mere effektiv 2013 Lean Akademiet - Danmark Hvordan du kan skabe orden og struktur, som gør din arbejdsdag mere effektiv. 2013 Lean Akademiet

Læs mere

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Skab værdi for din virksomhed med en arbejdsmiljøstrategi - med fokus på sunde og sikre medarbejdere. Det giver god økonomi Klare fordele ved at

Læs mere

DI s produktivitetsundersøgelse 2012. De tre P er Produktivitet, Produktivitet og Produktivitet

DI s produktivitetsundersøgelse 2012. De tre P er Produktivitet, Produktivitet og Produktivitet DI s produktivitetsundersøgelse 212 De tre P er Produktivitet, Produktivitet og Produktivitet Produktivitet som konkurrenceparameter Hvordan sikrer vi fortsat velfærd i Danmark? Det gør vi blandt andet

Læs mere

KORT OM PROJEKTPORTEFØLJESTYRING. Af Jacob Kragh-Hansen, Execution Consulting Group

KORT OM PROJEKTPORTEFØLJESTYRING. Af Jacob Kragh-Hansen, Execution Consulting Group KORT OM PROJEKTPORTEFØLJESTYRING Af Jacob Kragh-Hansen, Execution Consulting Group KORT OM PROJEKTPORTEFØLJESTYRING INDHOLD 1 PROJEKTPORTEFØLJESTYRING 2 TYPISKE UDFORDRINGER 3 RATIONALE & GEVINSTER 4 ANBEFALET

Læs mere

ADMINISTRATIVE BYRDER HÆMMER VIRKSOMHEDERS VÆKST

ADMINISTRATIVE BYRDER HÆMMER VIRKSOMHEDERS VÆKST Januar 214 ADMINISTRATIVE BYRDER HÆMMER VIRKSOMHEDERS VÆKST AF KONSULENT JES LERCHE RATZER, JELR@DI.DK De mindre og mellemstore danske virksomheder (MMV er) bruger uforholdsvis meget tid på at leve op

Læs mere

Hvornår er dit ERP-system dødt?

Hvornår er dit ERP-system dødt? Hvornår er dit ERP-system dødt? Ved du egentlig hvornår dit ERP-system er dødt? Vi giver dig vores bud på, hvilke tegn du skal holde øje med, så du kan handle i tide. Hvornår er dit ERP-system dødt? At

Læs mere

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste vidensog udviklingsklub.

Læs mere

Bogen bygger på viden og mange års erfaringer og indeholder opskrifter, inspiration og mere end 70 eksempler og cases fra den virkelige verden.

Bogen bygger på viden og mange års erfaringer og indeholder opskrifter, inspiration og mere end 70 eksempler og cases fra den virkelige verden. Bogen handler om succesfuld (primært organisatorisk) implementering af CRM (Customer Relationship Management) i virksomheder, foreninger og andre organisationer. Den beskriver de væsentlige overvejelser,

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Konference om et bedre psykisk arbejdsmiljø Velkomst ved: Jens Jensen Direktør for Arbejdstilsynet DET TALTE ORD GÆLDER Jeg vil gerne fra Arbejdstilsynets side byde velkommen til denne konference, hvor

Læs mere

Del viden og få mere innovation

Del viden og få mere innovation DI s Innovationskonference 2009 - Ny styrke til vækst DI s Innovationsundersøgelse 2009 Del viden og få mere innovation DI, Produktivitet November 2009 1 DI s innovationsundersøgelse 2009 Undersøgelsen

Læs mere

Forstærk virksomhedens innovation og styring

Forstærk virksomhedens innovation og styring KOMPETENCE- OG VIRKSOMHEDSUDVIKLING Forstærk virksomhedens innovation og styring Bliv bedre til at effektivisere og forny forretningsprocesser internt i virksomheden og eksternt med leverandører 2 Det

Læs mere

Sådan HÅNDTERER du forandringer

Sådan HÅNDTERER du forandringer Sådan HÅNDTERER du forandringer Værktøjskasse til forandringsledelse FOKUS: Simple værktøjer der understøttes af konkrete handlinger! Kort forklaring: GEVINSTDIAGRAM - metode Gevinstdiagrammet er et værktøj

Læs mere

Simplify to optimize. Simplimize / METODE 02

Simplify to optimize. Simplimize / METODE 02 Simplify to optimize Simplimize / METODE 02 01 01 Simplimize / METODE Simplimize Simplimize / METODE 02 02 Høj lagerbinding Lang omstillingstid Stigende antal komponenter Nævn bare én virksomhed, som har

Læs mere

Rundspørge om konjunkturer og rammebetingelser

Rundspørge om konjunkturer og rammebetingelser Dansk-Tysk Handelskammers rundspørge til konjunkturer og rammebetingelser 2017 Om rundspørge til konjunkturer og rammebetingelser 2017 Dansk-Tysk Handelskammer har i tidsrummet fra den 5.-25. april 2017

Læs mere

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Præsentationens indhold: Indledning Mål Kritiske succesfaktorer for at nå målet Uddybning af kritiske succesfaktorer Hvordan kommer vi i gang? Uddrag

Læs mere

Fusioner. - hvor svært kan det være? www.a-2.dk 2002, A-2 A/S

Fusioner. - hvor svært kan det være? www.a-2.dk 2002, A-2 A/S Fusioner - hvor svært kan det være? 2002, A-2 A/S www.a-2.dk Baggrund og formål med undersøgelsen 2 Resultatet er, at kun 30 pct. af virksomhedshandlerne skabte shareholder value, mens 31 pct. faktisk

Læs mere

af mellemstore virksomheder Hvad er værdien af din virksomhed?

af mellemstore virksomheder Hvad er værdien af din virksomhed? Hvad tilbyder vi? Processen Hvilke informationer får du? Eksempel på værdiansættelse Værdiansættelse af mellemstore virksomheder SWOT-analyse Indtjeningsmultipler Kontantværdi Følsomhedsananlyse Fortrolighed

Læs mere

Dansk-Tysk Handelskammers

Dansk-Tysk Handelskammers Dansk-Tysk Handelskammers Konjunkturrundspørge 2018 2 Juni 2018 Om rundspørge til konjunkturer og rammebetingelser 2018 Dansk-Tysk Handelskammer har i tidsrummet fra den 14. maj til den 3. juni 2018 gennemført

Læs mere

SIV: Service Innovation i Værdikæder. Innovation i servicesektoren 9. januar 2013. Mads Christiansen, DELTA. Ganske kort om ImprovAbility Modellen

SIV: Service Innovation i Værdikæder. Innovation i servicesektoren 9. januar 2013. Mads Christiansen, DELTA. Ganske kort om ImprovAbility Modellen SIV: Service Innovation i Værdikæder Innovation i servicesektoren 9. januar 2013 Mads Christiansen, DELTA Introduktion Ganske kort om ImprovAbility Modellen Case: Serviceinnovation i 4 virksomheder Resultaterne

Læs mere

Tjekliste med 13 anbefalinger til strategisk lederskab

Tjekliste med 13 anbefalinger til strategisk lederskab liste med 13 anbefalinger til strategisk lederskab En vindervirksomhed er en virksomhed, der igennem sit strategiarbejde og handlekraftig eksekvering af sin Vinderstrategi sikrer sig som morgendagens vinder,

Læs mere

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kommunikationsstrategi 2 KOMMUNIKATIONSSTRATEGI Social-, Børne- og Integrationsministeriet arbejder for at skabe reelle fremskridt for den enkelte borger. Det

Læs mere

CASEEKSAMEN. Samfundsfag NIVEAU: C. 22. maj 2015

CASEEKSAMEN. Samfundsfag NIVEAU: C. 22. maj 2015 CASEEKSAMEN Samfundsfag NIVEAU: C 22. maj 2015 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på case arbejdsdagen

Læs mere