2014 Online Mastering, skrevet af Holger Lagerfeldt. Ingen dele af teksten må kopieres eller genbruges.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2014 Online Mastering, skrevet af Holger Lagerfeldt. Ingen dele af teksten må kopieres eller genbruges."

Transkript

1 Levering af mixdown til mastering 2014 Online Mastering, skrevet af Holger Lagerfeldt. Ingen dele af teksten må kopieres eller genbruges. Plug-ins på master output Har du benyttet plug-ins på master outputtet i mixfasen, så eksporter to versioner: A) en version med plug-ins på masteren og B) en version med dine plug-ins bypassed på master outputet. Limiter eller clipping skal altid undgås på mixdowns til mastering. A En version med plug-ins aktiveret på master outputtet, på nær limiter eller clipping. B En version med plug-ins bypassed på master outputtet.

2 Med de to mix versioner, så kan jeg selv vælge i tilfælde af, at du har givet mixet for meget processering. Check at du ikke overskrider headroom når at du har bypasset plugins. Hvis master outputtet overstyrer efter du har bypasset plug-ins, så skru simpelthen ned for master faderen. Plug-ins på enkelte kanaler i mixet skal ikke slås fra på noget tidspunkt. Headroom Dit 24 bit mix bør have det højeste peak ved -12 dbfs til -3 dbfs. Dvs. at der bør være mellem 12 og 3 db headroom op til det digital maximum (0 dbfs). Optager du et analogt mix ind i computeren, så følg ligeledes eksempel B herunder. A For lidt signal resulterer i for lav opløsning til optimal mastering. B Mixets højeste punkt peaker et sted mellem -12 og -3 dbfs. Perfekt til mastering. C Et mix der peaker ved 0 dbfs er ikke optimalt til mastering, men kan sagtens bruges. D Overstyring af mixet gør det ikke brugbart til mastering i ordentlig kvalitet. Headroom er mængden af db før dit mix overstyrer/clipper/lyser rødt i peakmeteret på dit master output. Er dit mix for højt, så sænk output faderen, indtil mixets højeste punkt ligger inden for den anbefalede grænse. Det påvirker ikke lydkvaliteten negativt, at du sænker niveauet. Med 24 bit kan du have 48 db headroom og stadig have fuld cd kvalitet (16 bit). Derimod kan du få urettelige problemer, hvis du overstyrer signalet. Der er derfor ingen grund til at presse volumen, når du laver mixdown. Den endelige volume sørger jeg for. Tips til selve mixet - specielt i forhold til mastering De følgende punkter kan bedre rettes optimalt i mixet i stedet for masteringen. Ret dem derfor selv på forhånd i mixet så godt som muligt:

3 Støj Ved analoge optagelser (guitar, trommer, m.v.) eller fuldt analoge mix, så benyt mute automation funktionen i din sequencer/mixer til at slukke for kanaler eller grupper, der ikke er aktive. Dette gælder især i intro, breakdown og outro. Så reducerer du støjniveauet i de passager, hvor de er mest hørbare. Faseproblemer Ret problematisk udfasning af f.eks. livetrommer. Et andet almindelig problem er keyboard-lyde med højt modfaseindhold eller hvis du bruger en stereospreder. Check mixet i mono playback for at høre, om visse lyde forsvinder helt eller delvist, fordi de har faseproblemer eller omvendt polaritet. De fleste professionelle sequencere har et korrelationsmeter til at undersøge faseproblemer. Når meteret viser en værdi mod +1, så er lyden i fase. Når meteret viser en værdi mod -1, så er lyden i modfase. En værdi på præcis -1 betyder at du har omvendt polaritet, hvilket vil få lyden til at forsvinde helt under mono-afspilning. Subfrekvenser For kraftige og unødvendige subfrekvenser (under 40 Hz) i mixet er problematiske for både lydkvaliteten og den endelige volume. Overvej at low cutte spor, som ikke indeholder meningsfuld lyd i subfrekvenserne. En vokal kan f.eks. ofte low cuttes ved 80 Hz eller højere for at undgå bumpelyde. Et 12 db/oktav filter lyder bedre end et stejlt filter. Du skal ikke skære i hele mixet, da det kan føre til et tyndt mix hvis du ikke passer på. Sibilanter og skarpe lyde Sibilanter (hvislende eller klikkende s- og t-lyde) i mixet er et væsentligt problem, når det skal have mastering. Brug de-esser på vokalen om nødvendigt, helst ikke en narrow band de-esser, da det kan forårsage læspen. Brug volume automation på kraftige sibilanter eller kliklyde. Vær også opmærksom på, om andre meget spidse lyde stikker ud i mixet, f.eks. et meget højt eller skarpt crash-bækken eller hi-hat. Vokalniveau En ujævn vokal er svær at fixe i masteringen. Nogle gange er to compressorer med lav ratio bedre en en enkelt compressor med høj ratio. Selv med jævn komprimering er volume automation på vokalen ofte nødvendig. Skru op og ned for enkelte passager, ord eller dele af ord, indtil alt ligger jævnt i niveau. Prøv at lytte til mixet ved lav volume, mens du justere volume automationen på vokalsporet.

4 Volume automation på vokalsporet Versioneringer Det er almindeligt at lave alternative versioner af mixet med vokalerne skruet op (eller ned), f.eks db eller +1 db, samt en instrumental og a capella. Nogle gange laver man også en version med højere stortromme og/eller lilletromme. Du behøver ikke at sende disse versioner med det samme, men det er smart at have dem i baghånden. Brug letforståelige filnavne for at undgå forvirring Husk at skrive dette tydeligt i filnavnet og noterne. Alt andet i filen skal være 100% identisk med den normale version, så du må ikke ændre på masterfaderen. Jeg kan efterfølgende i masteringen vælge eller klippe mellem versionerne, hvis det bliver nødvendigt. Hvis du spørger om et mix check på forhånd, så er alternative versioner sjældent nødvendigt. Mange pladeselskaber insisterer på at have versioneringer, så vær forberedt. De fleste professionelle sequencere har en nem måde til at offsette automation. Så kan du lave alternative versioner særdeles hurtigt. I Logic Pro 9 holder du Command-tasten nede mens du hiver den gule automation slider op eller ned. Har du en anden sequencer, så slå op i manualen. Alternativt kan du bruge output gain funktionen i den sidste plug-in i kæden på dit mixspor til at hæve eller sænke output volumen. Hvis du outputter eller sender dette spor til en bus med dynamisk processering eller hvis du bruger sporet til sidechaining, så kan du ikke bruge denne alternative metode.

5 Command + hiv i den gule slider for at offsette volume automation i Logic Pro Start/slut Check at hele starten og hele slutningen er med i det eksporterede mix. Eksporter dit mix mindst 1 takt før nummeret starter for at få hele starten med. Få altid et par takter ekstra med til slut, så sikrer du, at alle rumklange og lyde er klinget helt ud. Inkluder ekstra takter før starten og efter slutningen af nummeret Fades Lav ikke selv fades i dit mix. Fortæl mig i stedet hvor eventuelle fades skal begynde og slutte. Skriv fade tidspunkterne ned i absolutte eller relative værdier, f.eks." fade out fra 3:15-3:30" eller "fade de sidste 15 sekunder af sangen". Filformat WAV eller AIFF foretrækkes. WAV formatet kan også kaldes BWF (Broadcast Wave Format). Både WAV og AIFF er et såkaldt PCM (Pulse Code Modulation) format. SDII og CAF formatet er også PCM, men benyttes normalt ikke som mix format til mastering.

6 Stereo format Vælg interleaved stereo og ikke split stereo, når du laver mixdown til mastering. Hvis det ikke er muligt at vælge hvilken type stereo, så benytter sequenceren sandsynligvis automatisk interleaved stereo. Med interleaved stereo får du en samlet stereo WAV fil. Split stereo bruger 2 individuelle monofiler, og det er ikke optimalt til workflowet i mastering. Bitopløsning 24 bit. 16 bit benytter man kun i nødstilfælde, dvs. hvor det ikke er muligt at fremskaffe en 24 bit version. Alle professionelle sequencerprogrammer kan eksportere i 24 bit, men visse hard disk recordere brænder direkte til en audio cd, som altid er i 16 bit. 32 bit float bruges ikke normalt, som format til mixdown til mastering. 32 bit float er praktisk set lydmæssigt identisk med 24 bit fixed og fylder væsentligt mere ved dataoverførsel. Sample rate 44.1 khz. eller højere. Eksporter kun i højere sample rates end 44.1 khz, hvis projektet faktisk er optaget og processeret i denne højere sample rate. Fordelene og ulemperne ved sample rates over 44.1 khz kan diskuteres, men det vil lægge mere pres på dit system. Indeholder dit projekt forskellige sample rates, så konvertér ikke selv sample rates, men lad mig gøre det. Skal din mastering bruges til film eller DVD, så oplys dette samt den ønskede sample rate på forhånd. Dithering og noise shaping Brug ikke noise shaping eller farvet dither, f.eks. UV22 eller POW-r ved mixdown til mastering. Noise shaping kan i sjældne tilfælde skabe problemer med højfrekvente mislyde i masteringen. Du må dog gerne bruge flad dither ved mixdown, såkaldt TPDF. Under alle omstændigheder, så har dithering og noise shaping ved 24 bit meget lidt effekt på lyden, så det er generelt sikrest at slå det fra, hvis du er i tvivl. Den endelige dithering eller noise shaped bit reduction til 16 bit (audio cd format) bliver foretaget af mig, som det sidste led i kæden. Normalize Brug ikke nogen form for normalizing på dit mixdown. Normalizing hæver ofte signalet på en uhensigtsmæssig måde og vil ændre mængden af nødvendig headroom i masteringen. Niveauet hæves på anden vis af mig senere i forløbet.

7 Realtime eller offline bounce I teorien er et realtime og offline bounce identisk. Men nogle gange vil track automation eller en usynkroniseret LFO i en synthesizer gøre en forskel i lyden på grund af små tidsforskydninger. Hvis du laver en offline bounce, så lyt mixet igennem før du sender det til mastering. Lyt før du sender Lyt selve den eksporterede fil igennem bagefter, inden du sender den. Så er du sikker på, at start og slut lyder korrekt, og at der ikke er mislyde eller andre fejl. Her er nogle almindelige fejl og løsninger: Mixet overstyrer/clipper Dit master output er for højt. Skru ned på master faderen. Der er intet kvalitetstab, så længe du følger rådene i dette dokument. Plug-ins er ikke fjernet på master outputtet Lav et mix med og et mix uden plug-ins på masteren. Introen klikker eller har overlappende rester af rumklang/delay Denne fejl skyldes en manglende reset buffer kommando i sequenceren eller et plug-in. Tilføj et lille stykke audio i starten af problematiske spor. Dette ville trigge bufferfejlen før selve sangen starter. Sørg for at der er mindst én tom bar (4 til 8 takter) før selve sangen starter. Rumklange eller instrumentudklang mangler i slutningen af sangen Sørg for at eksportere mindst 1 takt efter sangen slutter. Pludselige kliklyde eller andre mislyde i mixet Kliklyde opstår ofte på grund af dårlig klipning, forkert muting eller fejl i automation. Solo enkelte spor i mixet indtil du finder årsagen, evt. med hovedtelefoner på. Tilfældige klik i lyden kan opstå hvis du bruger en for lav buffer size på dit lydkort. Sæt buffer sizen op og prøv igen. Hvid støj Høj hvid støj (white noise) skyldes normalt en computerfejl under eksporteringen eller filoverførslen. Genstart dit program eller computer og eksporter igen. Pak altid WAV filer som ZIP, inden du sender dem over internettet. Aflevering af filer via internettet Inden fremsendelse bør du pakke filen som en ZIP fil for at sikre dig mod fejl i dataoverførslen. Du kan uploade filen via eller direkte til min FTP server, hvis du selv har en FTP klient. For at pakke en fil som ZIP på Mac control+klikker du på filen eller folderen og vælger "Komprimer" fra pop-up menuen. På PC skal du bruge et ZIP pakkeprogram, som f.eks. WinZip. Mht. online fillevering bør du ikke benytte websites, som kræver at man skal registrere sig eller vente i 45 sekunder før download kan begynde.

8 Aflevering af filen på cd Brænd altid filen som en data cd og aldrig som audio cd, da bitopløsningen ellers bliver reduceret fra 24 bit 16 bit. Data cd'er har også bedre fejlmargin ved indlæsning. Check at cd'en kan læses på din egen computer, og at dataen kan kopieres over på din egen hard disk uden fejl - inden du afleverer eller sender den med posten. Det kan spare meget tid i sidste ende. Projekter med flere sange Indeholder dit projekt flere sange, så send det første færdige mix til mig - inden du går videre med næste mix. På den måde, så kan jeg hjælpe dig med at rette generelle fejl i dine mixteknikker før du går videre til næste mix. Rækkefølge og andre noter til masteringteknikeren Kom gerne med kommentarer om problemer i mixet eller ønsker til den færdige lyd. Regn dog trygt med, at jeg selv finder problemerne og fremhæver musikken de rigtige steder. Indgår numrene i et album eller EP, så husk at angive den specifikke rækkefølge af numrene i en eller et vedlagt tekstdokument. Har du specielle ønsker til afstande eller bonusnumre, så oplys dette på forhånd. Red Book master cd eller DDP Skal du bruge en Red Book master cd eller DDP til cd trykning, så nævn dette på forhånd. Ellers modtager du blot et download link til din masterede WAV fil. Red Book er en standard for kommercielle audio cd'er, som er defineret af Sony og Philips. Et normalt brænderprogram brænder oftest ikke Red Book cd'er, og overholder derfor ikke standarden for kommercielle cd'er. Hvis du skal massefremstille din cd eller skal inkludere ISRC koder, så skal du bruge en Red Book master cd. Master cdʼen kan afspilles i en almindelig cd-afspiller eller på din computer, men den skal håndteres yderst varsomt. Bedst er det hvis du bestiller en separat reference cd til afspilning, og kun lader cd-fabrikken håndtere master cdʼen. En anden mulighed er en DDP disc. Modsat en Red Book master audio cd, så indeholder DDP en fejlbeskyttet version af Red Book masteren. Hvis cd-trykkeriet kan læse DDP, så er det den sikreste løsning. Afhængig af antallet af cdʼer du skal have fremstillet, så bliver en Red Book audio cd almindeligvis lavet om til et DDP image på fabrikken, så du kan ligeså godt lave en DDP til at starte med. DDP har også den fordel, at det kan downloades som et DDP image over internettet. Efter du har downloadet dit DDP image, så kan du brænde det som en datafil på en DVD-R eller sende linket videre til fabrikken. ISRC på din master Skal du bruge ISRC koder på din master cd, så skal disse sendes til mig pr. eller i et vedhæftet dokument fra GRAMEX. ISRC kan ikke indlejres i en WAV eller AIFF fil, kun på en fysisk cd eller DDP disc/image - eller i en MP3.

9 Skal din musik sælges via itunes, så er det påkrævet med ISRC koder på din cd. Det er også en fordel hvis din musik skal spilles i radioen. ISRC koder får du som udgiver tildelt første del af fra Gramex. Resten af koden består af de nedenstående punkter, og hver sang vil således have sin egen unikke ISRC kode til brug for senere identifikation. DK-ABC (land-udgiverkoder-årstal-udgivelse-tracknummer) MP3 Det er muligt for dig at bestille en MP3 version af din master i høj kvalitet. ISRC kan indlejres i ISRC ID3 meta tagget. Lad mig vide hvilke bitrates du vil have din MP3 filer i. Gracenote databasen Hvis du ønsker at software, som f.eks. itunes, automatisk skal kunne læse cdʼens korrekte titel og sangnavne, så skal du tilmelde din cd til Gracenote (tidligere kendt som CDDB). Du kan læse hvordan du tilmelder din cd Gracenote databasen her: CD-Text CD-Text er en sen tilføjelse til Red Book standarden og læses kun af cd-afspillere som understøtter CD-Text. Mange cd-afspillere i biler kan vise CD-Text på LED displayet, men det er ikke universelt understøttet. CD-Text kan indeholder informationer som f.eks. kunsternavn, albumtitel og sangtitel. CD-Text bliver ofte forvekslet med de informationer som Gracenote databasen bruger. itunes og det meste andet software læser ikke CD- Text, men får derimod informationerne om cdʼen fra Gracenote databasen. Selv hvis du inkluderer CD-Text på din cd, så bliver det ofte fjernet automatisk på fabrikken, med mindre du specifikt beder dem om, at det skal bruges. Dette er en sikkerhedsforanstaltning for at undgå at fremstille cdʼer med vrøvletekst. Ældre versioner af DDP formatet kan også have problemer med CD-Text, og du kan blive bedt om at levere CD-Texten separat. EAN/UPC European Article Number (EAN) er den officielle betegnelse for den stregkode, som et produkt i en forretning har. Stregkodens nummer kan indlejres som data i cdʼen, hvis du ønsker det. EAN bruges i Danmark og mange andre steder i verden - også uden for Europa. Universal Product Code (UPC) er den tilsvarende kode, bare i USA eller Canada. Du kan få en EAN stregkode ved at kontakte EAN Danmark (også kaldet GS1 Denmark). Du kan få en UPC ved at kontakte Uniform Code Council i USA (også kaldet GS1-US).

10 Bedømmelse af masteren Lyt til det masterede nummer der, hvor du normalt lytter til din musik: i studiet, i stuen, i bilen, på din ipod eller på din computer (brug ikke en imacs indbyggede højttalere, da den har en indbygget multibånd limiter på outputtet). Lyt på samme niveau og med samme indstillinger, som du normalt lytter til. Hvis du plejer at spille højt i studiet, så spil højt, når du bedømmer lyden. Hvis du plejer at spille lavt i stuen, så spil lavt i stuen. Det giver dig det bedste sammenligningsgrundlag. Et godt mix og en god master vil fungere på alle lydniveauer. Potentiale for maksimal lydstyrke Hver sang har sit eget potentiale for maksimal lydstyrke. Den endelig volume på en sang er ikke kun afgjort af masteringen, men primært af arrangementet, produktionen, indspilning og mixet. Forskellige grader af dynamisk behandling

11 Et simpelt arrangement med gode lyde vil altid have et højere potentiale for maksimal lydstyrke end en sang med et pompøst arrangement. Jeg kan fortælle dig, hvornår din sang har nået dens potentiale for maksimal lydstyrke. Yderligere forøgelse af lydstyrken vil gradvist gå ud over lydkvaliteten, samt skabe forvrængning og manglende dynamik. Den ovenstående illustration viser forskellige grader af dynamisk behandling. Det original mix har masser af dynamik, men mangler dynamisk kontrol og loudness. En dynamisk master lyder sammenhængende, behagelig og har fornemmelsen af den original dynamik bevaret - men den vil ikke kunne konkurrere med det meste kommercielle popmusik hvad angår lydstyrke. En høj master er et kompromis mellem den perfekte lyd og konkurrencedygtig loudness. Den vil lyde godt og samtidig være cirka ligeså høj som det meste andet popmusik. En sammenpresset master ofrer lydkvalitet og dynamik mod til gengæld at være meget høj - bivirkningerne er forvrængning og en komplet mangel på dynamik. Vigtig information om lyden i itunes itunes kan lyde fuldstændig identisk med din sequencer eller en anden neutral mediaplayer. Det kræver dog, at du først slår visse indstillinger fra, ellers vil itunes muligvis både lyde lavere i volumen og anderledes i frekvenserne. Gå i menuen: itunes > Indstillinger > Afspilning. Klik Lydforbedring og Lydkontrol fra. Luk og genstart itunes. Slå Lydforbedring og Lydkontrol fra i itunes

12 Vælg Vindue menuen og åbn Equalizeren. Check at den er slået fra. Flere spørgsmål? Kontakt mig på

ipod Oversigt over funktioner

ipod Oversigt over funktioner ipod Oversigt over funktioner 2 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 4 ipod i grundtræk 5 Kast et blik på ipod 5 Bruge betjeningspanelet til ipod 7 Slå betjeningspanelet på ipod fra 8 Bruge menuerne på ipod 9

Læs mere

Arbejd med lyd i Audacity

Arbejd med lyd i Audacity Arbejd med lyd i Audacity Mange undervisningsprogrammer gør det muligt at tilføje lyd til din produktion. Brugeren kan enten optage hendes eller hans egen stemme og/eller tilføje forskellige lydeffekter

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Planlægning af it-undervisning

Planlægning af it-undervisning Planlægning af it-undervisning IT- & Telestyrelsen, juni 2009. Planlægning af it-undervisning Udgivet af: IT- & Telestyrelsen Publikationen kan hentes på IT- & Telestyrelsens hjemmeside: www.itst.dk ISBN

Læs mere

- om i fremmedsprogsundervisningen. Hvad venter vi på? www.sprogundervisning.dk. Uddannelsesstyrelsens temahæfteserie nr. 4-2000

- om i fremmedsprogsundervisningen. Hvad venter vi på? www.sprogundervisning.dk. Uddannelsesstyrelsens temahæfteserie nr. 4-2000 Hvad venter vi på? it - om i fremmedsprogsundervisningen multimedier RAM www.sprogundervisning.dk CD-ROM it @ Uddannelsesstyrelsens temahæfteserie nr. 4-2000 venter vi på? - om i fremmedsprogsundervisningen

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Bliv effektiv med TODOIST

Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten anbefaler: Bliv effektiv med TODOIST og få tingene ud af hovedet! Mie Münster-Swendsen 0Strukturkonsulent Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten 2015 1. udgave 2015 ISBN: 978-87-998188-0-8

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder 2 3 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 Få styr på TripAdvisor 11 KAPITEL 2 Lær at håndtere anmeldelser

Læs mere

ipodshuffle Brugerhåndbog

ipodshuffle Brugerhåndbog ipodshuffle Brugerhåndbog 2 Indholdsfortegnelse Kapitel1 3 OmiPodshuffle Kapitel2 5 ipodshuffleigrundtræk 5 KastetblikpåiPodshuffle 6 BrugebetjeningsmulighedernepåiPodshuffle 7 TilslutteogafmontereiPodshuffle

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE RÅD ANGÅENDE BRUGEN AF GPS'ER.

GRUNDLÆGGENDE RÅD ANGÅENDE BRUGEN AF GPS'ER. Søgespor Hvordan? (udgave 1.0) side 1 af 20 SØGESPOR HVORDAN? Af Glenn Abramsson Som de fleste ved, så består en stor del af det arkæologiske arbejde i at indsamle data, også data om hvordan data er blevet

Læs mere

GOLF 7 Bruger manual

GOLF 7 Bruger manual ruger manual GOLF 7 INDHOLD Sikkerhedsforeskrifter Produkt introduktion Basale funktioner Kalibretion Funktioner og menuer Hovedmenu Navigator Satellit signal modtagelse Musik Radio Indstillinger RDS

Læs mere

1. Installation Installation 1 2 3 4 2

1. Installation Installation 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Installation Installation 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Æskens indhold Æskens indhold a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -holder c Biloplader d RDS-TMC-trafikmodtager*

Læs mere

Hvad gør forskerne med deres referencehåndtering, når de forsker?

Hvad gør forskerne med deres referencehåndtering, når de forsker? Hvad gør forskerne med deres referencehåndtering, når de forsker? En undersøgelse af forskernes referencehåndtering som en del af deres arbejdspraksis Undersøgelsen er udarbejdet med finansiel støtte fra

Læs mere

Webredaktør. Vejledning

Webredaktør. Vejledning Webredaktør Vejledning Version 4.0 opdateret september 2012 2 Velkommen som webredaktør... 3 Jeg vil gerne... 4 Redigere... 4 Gemme det jeg har lavet... 4 Ændre afdelingens navn og logo... 5 Ændre hjemmesidens

Læs mere

Høreteknik til erhvervsaktive

Høreteknik til erhvervsaktive We help ideas meet the real world DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL Høreteknik til erhvervsaktive Høretekniske Hjælpemidler på arbejdspladsen 2. udgave Maj 2006 DELTA Dansk

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

8 tips til Facebook sikkerhed

8 tips til Facebook sikkerhed 8 tips til Facebook sikkerhed SEPTEMBER 11, 2011 BY LEA THOMSEN14 COMMENTS Inden vi overhovedet starter med at forbedre din Facebook sikkerhed, er det værd at vide, at du aldrig kan få vandtætte skotter

Læs mere

Kom godt i gang med regnskabsdelen af Blåt Medlem

Kom godt i gang med regnskabsdelen af Blåt Medlem Kom godt i gang med regnskabsdelen af Blåt Medlem Den opbyggelige historie om hvordan man kan starte her:... og ende her: Skrevet af Kim S. Andreasen og Jens Sørensen Kom godt i gang med regnskabsdelen

Læs mere

DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE

DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE EN PRAKTISK GUIDE TIL NYE MEDIER I TURISTINDUSTRIEN UDARBEJDET AF SEISMONAUT FOR MIDTJYSK TURISME DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE En praktisk guide til nye medier i turistindustrien

Læs mere

Quickstartvejledning I NDHOLDSFORTEGNELSE. Vigtig information 2 Grundlæggende kendskab til computeren 4. Helpdesk 28

Quickstartvejledning I NDHOLDSFORTEGNELSE. Vigtig information 2 Grundlæggende kendskab til computeren 4. Helpdesk 28 Quickstartvejledning I NDHOLDSFORTEGNELSE Vigtig information 2 Grundlæggende kendskab til computeren 4 Sikkerhed og komfort... 4 Sikkerhedsforanstaltninger... 4 Forholdsregler for helbredsmæssigt ansvarlig

Læs mere

Tillykke med dit nye instrument fra Roland! Registrer dig online på www.roland.dk / www.roland.no og blive medlem af My Roland Rolands VIP klub.

Tillykke med dit nye instrument fra Roland! Registrer dig online på www.roland.dk / www.roland.no og blive medlem af My Roland Rolands VIP klub. TD-15/TD-11 (DK/NO) TD-15/TD-11 DANSK BRUGSANVISNING RSC-0971 Tillykke med dit nye instrument fra Roland! Registrer dig online på www.roland.dk / www.roland.no og blive medlem af My Roland Rolands VIP

Læs mere

Kom godt i gang. Kom godt i gang. Indhold

Kom godt i gang. Kom godt i gang. Indhold Kom godt i gang Indhold Indledning.....2 Hovedmenu.....4 Oprettelse af brugere.....6 Organisationer og personer.....9 Aktiviteter... 11 E-mails... 14 Tilbud salgspipeline... 16 Enkle tilpasninger... 18

Læs mere

PETER JENSEN. itunes. itunes VERSION 10 VERSION 10

PETER JENSEN. itunes. itunes VERSION 10 VERSION 10 itunes VERSION 10 PETER JENSEN itunes VERSION 10 Alt om Apples populære program Til pc, Mac, ipod, ipad og iphone Musik, videoer, bøger og meget mere PETER JENSEN itunes VERSION 10 itunes version 10 1.

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Hesten skal altid arbejde i en holdning, hvor det er fysisk muligt for den at udføre det, vi forlanger af den. Hesten må altså ikke på nogen

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere