Tips til et velfungerende job for førtidspensionister - Det skal virksomheden være opmærksom på

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tips til et velfungerende job for førtidspensionister - Det skal virksomheden være opmærksom på"

Transkript

1 Tips til et velfungerende job for førtidspensionister - Det skal virksomheden være opmærksom på

2 Et velfungerende job til førtidspensionister - skånejob Skånejob er en mulighed for at førtidspensionister kan arbejde nogle timer om ugen. Der skal naturligvis tages nogle hensyn, da førtidspensionister har en væsentlig funktionsnedsættelse. Men tager man de rette forholdsregler, er der mange gode erfaringer med at have en medarbejder ansat i skånejob. CABI Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats har interviewet ledere fra 19 virksomheder, som har erfaring med at have medarbejdere ansat i skånejob. Og det er deres erfaringer, vi har samlet i pjecen her. Det handler langt hen ad vejen om at fokusere på det samme som i enhver anden personalepolitik: At sikre et godt match mellem arbejdsgiver og ansat og derudover dialog og fleksibilitet. Når det drejer sig om job til førtidspensionister, er det bare ekstra vigtigt at være opmærksom på disse punkter. Eller som en af de interviewede ledere udtrykker det: Det, der bærer igennem i en god personalepolitik bærer også igennem, når det drejer sig om skånejobbere, for god personalepolitik kræver opmærksomhed og dialog. Der skal heller ikke være en overfokusering, så det hele kommer ud af proportioner. Vi håber, at pjecen her kan hjælpe ledere med at få en god ansættelse af medarbejdere i skånejob. Med venlig hilsen CABI - Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats Pjecen er gratis og kan downloades på FAKTA Førtidspensionister har mulighed for at arbejde på almindelige vilkår, og de har mulighed for at arbejde i job med løntilskud for førtidspensionister et såkaldt skånejob. Skånejob kan etableres på flere måder. Det kan være via kontakt fra jobcentret, ved at den jobsøgende selv opsøger virksomheden, at virksomheden søger om at få en person i skånejob eller som resultat af en praktik. For job med løntilskud for førtidspensionister gælder det, at: Jobbet godkendes af jobcentret. Spørgsmål skal være drøftet på arbejdspladsen. Der skal laves et ansættelsesbevis. Løn og arbejdsvilkår aftales i samarbejde med de faglige organisationer. Der skal være tale om merbeskæftigelse. Der skal være et rimeligt forhold mellem antallet af medarbejdere med og uden løntilskud. Jobcentret udbetaler løntilskud til virksomheden. Jobcentret følger op én gang om året. Jobcentret kan bevillige fx arbejdsredskaber og mentorstøtte.

3 Find de rette opgaver Nogle medarbejdere i skånejob løser ordinære arbejdsopgaver i den virksomhed, de er ansat, men størstedelen løser opgaver, som ikke direkte er virksomhedens kerneopgaver. Det kan fx være forskellig vedligehold og rengøring, køkkenassistance, regnskab eller noget helt andet. Mange af de 19 interviewede virksomheder har set muligheden for at ansætte en person i skånejob som et par ekstra hænder, der sikrer, at de øvrige medarbejdere bedre kan løse virksomhedens kerneopgaver. Før var der ingen til at løse den slags opgaver, folk gjorde det selv. Men nu kan de andre arbejde lidt mere, og de skal ikke rydde så meget op eller pakke varer ud, siger en af de interviewede ledere. Tag stilling og stå ved det! Flertallet af de interviewede virksomheder giver udtryk for, at de har en aktiv holdning til mangfoldighed. De mener, der skal være plads til, at medarbejdere er forskellige, og det betyder blandt andet, at der er plads til førtidspensionister. Nogle arbejdspladser har nedskrevne politikker på området, mens det hos andre er nok, at lederen gennem sine holdninger markerer, at de ser en værdi i at have skånejobbere ansat. Uanset om I har nedskrevne politikker eller ej, er erfaringen, at tydelige holdninger hos ledelsen, gør det lettere for dine medarbejdere at forberede sig på, at de får en kollega med særlige skånehensyn. Hvis skånejobbet skal fungere, er det netop vigtigt, at medarbejderne bakker op, og at de ved, hvad de kan forvente af kollegaen i skånejob. Det er vigtigt, at have personalet med, så de har en forståelse for værdien af det. At personen skal have en chance for at få noget at give sig til i hverdagen, siger en leder. Vis overskud Alle medarbejdere har brug for at opleve, at man er en vigtig del af arbejdspladsen. Og for lige præcis skånejobbere er det vigtigt, at du har overskud til at vise lidt ekstra opmærksomhed. Positiv og konkret feedback til medarbejdere i skånejob kan bidrage til, at skånejobberen oplever sig som en del af arbejdsdagen på samme måde som alle øvrige medarbejdere, selvom skånejobberen måske kun arbejder i få timer. Husk at være opmærksom på, om skånejobberen kan deltage i de personalemøder og lignende, som I afholder. Det er vigtigt, at medarbejderen bliver en del af det sociale på arbejdspladsen. Når vi ansætter en ny medarbejder, orienterer vi om, at vi har en skånejobber ansat, hvad det betyder, og at vi forventer, at de tager hensyn til det, lyder det fra en af de interviewede. Vi er enige om, at det her vil vi. Det er ikke engang formaliseret, men jeg har talt med medarbejderne om, at vi påtager os et ansvar, og det er så groet lige så stille. Der skal være ros, så medarbejderen får selvtillid og en fornemmelse af, at her er godt at være, siger en leder.

4 Vi prøvede os frem til de rigtige opgaver. Vi startede med enkle opgaver og byggede mere og mere på. Det er vigtigt, at der kan være udvikling i opgaverne for skånejobberen. Skånejobbere kan også have brug for variation, udfordringer og udvikling i jobbet. Det gode match er afgørende Som med alle andre ansættelser er det vigtigt, at der er et godt match mellem ansøgeren og jobbet. Når det kommer til skånejobbere er det ekstra vigtigt at være opmærksom på lige netop denne del. Det skal være realistisk, at ansøgeren kan løse de opgaver, arbejdspladsen har brug for at få løst, og det skal være realistisk, at der kan tages de nødvendige skånehensyn. Blandt de interviewede ledere er erfaringen, at uafklarede skånebehov kan komme på tværs af de forventninger, du har til medarbejderen. Man skal være lydhør overfor manden man ansætter. Man skal tale igennem hvad det handler om, og man skal sætte sig ind i, hvad han fejler - om det er rygproblemer eller noget psykisk. Så man ikke går og forventer noget andet. Det er vigtigt, at man afstemmer forventningerne. Vær tydelig og ærlig Det er vigtigt at aftale med skånejobberen, hvad der skal siges til kollegaerne. Og du skal også huske at orientere de medarbejdere, der kommer til senere, at der er en kollega, som har særlige skånehensyn. Der skal være åbenhed, men skånehensynene skal heller ikke overskygge alt andet. Derfor er det en god idé at tage det første skridt gennem en grundig samtale om skånejobberens kompetencer, erfaringer og skånebehov. Det kræver åbenhed fra begge parter at få det til at fungere. I nogle af virksomhederne fra CABI s interviewrunde har der i første omgang været en praktikperiode inden ansættelsesstart. Det har været en mulighed for at afprøve og tilpasse arbejdsopgaver, skånehensyn og timeantal. Man skal være bundærlig, når man ansætter. Hvilke opgaver er der brug for at få løst, og hvad kan ansøgeren byde ind med? Men erfaringer er også, at arbejdspladsen bagefter skal være indstillet på at rette ind efter behovet, siger en af de interviewede arbejdsgivere. Flere af de interviewede fremhæver desuden vigtigheden af, at medarbejderen er stabil og ikke har et højt sygefravær. Få derfor afklaret, om medarbejderen hos jer skal løse opgaver, hvor stabilitet er centralt. Eller er der tale om opgaver, som ikke skal løses her og nu, og hvor stabilitet derfor ikke er helt så afgørende? Nogle sygdomme kan give perioder med forhøjet fravær. For andre er stabilitet ikke en stor udfordring. Det er en god ide, at få det afklaret inden ansættelse. Gennem god dialog kan I også finde et passende niveau for udfordringerne i dagligdagen. Nogle medarbejdere i skånejob har brug for stor genkendelighed i arbejdsopgaverne, og for andre skal der også udfordringer til undervejs, for at arbejdet ikke bliver kedeligt. Det er kun gennem dialog og ved at prøve sig frem, at I finder den rette balance.

5 Vær fleksibel især i startfasen I skal være indstillede på, at det kan være nødvendigt at tilpasse opgaverne gennem den første periode. Først når I konkret prøver de forskellige arbejdsopgaver og skånehensyn af, ved I, om I har fundet holdbare løsninger for både arbejdspladsen og skånejobberen. Erfaringen blandt de interviewede ledere er, at det er lettere at finde frem til de gode løsninger, hvis arbejdsbeskrivelsen ikke er lagt fuldstændig fast fra starten. Opgaver, som ikke skal løses her og nu, giver også bedre muligheder for fleksibilitet. Opstarten er ofte den mest sårbare periode, og den skal gerne give succesoplevelser. Start derfor med en god introduktion både til det sociale på arbejdspladsen og til arbejdsopgaverne. Start stille og roligt og byg langsomt op timer, opgaver eller ansvar. Og følg så tæt op på, hvordan det går. Tilpas undervejs Skånejobberen er ikke altid selv klar over, hvor mange timer han kan arbejde, eller hvilke arbejdsopgaver han kan klare. Måske stemmer forventningerne ikke helt overens med virkeligheden. Du skal måske hjælpe skånejobberen med at holde lidt igen, og i andre tilfælde er der brug for at skubbe lidt på. Gode redskaber, der kan være en hjælp i det nye job, er fx tjeklister over de daglige gøremål. I andre tilfælde skal der en mindre arbejdspladsindretning eller et særligt arbejdsredskab til. Den fleksible opstart, hvor I prøver noget forskelligt, betyder, at du som leder skal være villig til at afsætte noget ekstra tid til medarbejderen. Opgaverne skal tilpasses, så det er noget skånejobberen kan klare ofte handler det om at kunne gøre tingene i sit eget tempo. For medarbejdere med stress har vi lavet tjeklister, så man meget tydeligt kan se, hvad man skal gøre og ikke selv behøver at prioritere opgaverne. Er det fysiske begrænsninger, er det de fysiske opgaver, vi skal se på og tilpasse. I det hele taget skal man være indstillet på at tilpasse opgaverne, siger en leder. Skånejobberen skal også selv komme med løsninger Det kræver en åben dialog at finde frem til de rette løsninger. Den dialog skal ledere på arbejdspladsen bidrage til, men du skal også gøre det klart, at du forventer, at skånejobberen selv bidrager med tilbagemeldinger, fleksibilitet og bud på løsninger. Både arbejdsgiver og medarbejder skal være villige til at rette til i opstarten, indtil man har fundet de rette løsninger med opgaver og skånehensyn, fortæller en af lederne. Vi startede stille, hvor vi langsomt har bygget mere og mere på. Det er vigtigt, så vi kan få nogle succesoplevelser. Så bød medarbejderen selv ind og fortalte, at nu ville han gerne prøve kræfter med noget mere. Medarbejderen skal melde ærligt ud. Man skal kunne snakke lige ud af posen.

6 En mentor er værdifuld hjælp For de fleste skånejobbere er det en udfordring at blive kastet direkte ud i et nyt job fra dag ét. Det er vigtigt med en kontaktperson. Så er der én der har fingeren på pulsen, og det er særlig vigtigt i starten. Og kontaktpersonen skal være én, der er god til det sociale, siger en leder. Følg op jævnligt De har som regel brug for lidt ekstra støtte, og her er det en hjælp, hvis skånejobberen har en mentor, som kan give svar på spørgsmål, og som er en god indgang til det sociale på arbejdspladsen. En mentor kan være den person, der har fingeren på pulsen og ved, hvordan det går med skånejobberen. For overskuelighedens skyld er det måske en god ide, at det er mentoren, der giver opgaver til skånejobberen. Overvej i øvrigt, om der skal være én mentor, eller om det er bedre med et team af skiftende mentorer. At operere med én mentor har de fordele, at det giver stabilitet og overskuelighed, mens flere mentorer kan sikre, at kollegaen ikke kører træt i mentorrollen. Vi følger selv op tiere, end de gør fra jobcentret. Men det allervigtigste er, at hvis der opstår et problem, så tager vi fat i det med det samme. Det skal på bordet, så vi kan finde løsningerne. Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er for skånejobberen, som for alle andre medarbejdere, et godt sted at tage fat i, hvordan det går. For skånejobbere er der desuden den årlige opfølgning fra Jobcentret, men det er ikke nok, er erfaringen. Problemerne må ikke gemmes af vejen til disse lejligheder. Man skal ikke bare lade stå til, hvis det ikke kører godt. Man skal reagere jo før jo bedre. Og som leder skal du tage teten. Opfølgningen er særlig vigtig i starten, hvor man ikke rigtig kender hinanden, siger en af lederne fra CABI s interviewrunde. Det er en generel erfaring blandt de interviewede virksomheder, at det er nødvendigt at være i lidt tættere kontakt med skånejobberen end med mange andre medarbejdere. Der skal en tæt kontakt til, fordi de ofte er på arbejdspladsen i få timer om ugen, og de løser måske andre opgaver end flertallet af medarbejderne. Og så spiller det selvfølgelig også ind, at der er nogle skånehensyn, der skal følges op på.

7 Samarbejde med jobcentret Hvis jobcentret er med til at finde frem til den førtidspensionist, som søger job hos jer, så vær meget opmærksom på at få beskrevet de opgaver, I skal have løst, og hvad I forventer af medarbejderen. I skal også gøre det klart, hvilke skånehensyn I kan tage, og hvilke det vil være mere vanskeligt at tage. Når alle disse oplysninger er på banen, er der større chance for, at jobcentret kan lave et godt match, og I kan få en succesfuld ansættelse. Mindre virksomheder i CABI s interviewrunde har oplevet selve tilskudsordningen som besværlig og tung at administrere. De større virksomheder har ikke oplevet det som besværligt. Derfor er det en god ide at få beskrevet en procedure, der gør lønrefusionen så let som muligt. Jobcentret følger en gang om året op på, hvordan det går i skånejobbet. Det er vigtigt, at I melder tydeligt ud over for jobcentret, hvad I forventer af dem. Opfølgningen fra jobcentret må dog ikke blive en sovepude, og I skal selv sørge for at tage eventuelle problemer i opløbet. Der er eksempler på, at skånejobbere bliver usikre på, om jobcentrets opfølgning betyder, at de risikerer at blive opsagt. Så husk at gøre det klart, at opfølgningen blot er en statussamtale.

8 Handicapkompenserende ordninger Måske er der behov for en arbejdspladsindretning eller en personlig assistent, hvis skånejobbere skal få arbejdsdagen til at fungere. Det kan I få hjælp til gennem jobcentret. I kan måske se behovet fra begyndelsen, og måske viser behovet sig først efter en periode. Tag fat i jobcentret. Det er dem, der tager stilling til og bevilliger ordningerne. Du kan se mere på medarbejdermedhandicap, hvor du bl.a. finder links til disse fire ordninger: Personlig assistance Arbejdspladsindretning og hjælpemidler 56 Mentor Løn og arbejdsvilkår for skånejobbere Når du ansætter en person i skånejob, aftales løn- og arbejdsvilkår mellem skånejobberen og dig som arbejdsgiver i samarbejde med de faglige organisationer. Som arbejdsgiver udbetaler du lønnen, og til gengæld får du tilskud fra skånejobberens hjemkommune, når jobcentret har sikret, at de nødvendige skånehensyn bliver taget. I 2011 udgør det løntilskud arbejdsgiveren kan få udbetalt 24,58 kr. pr. time. Hvis kommunen vurderer, at det er et særligt tilfælde, eksempelvis en person med en meget beskeden arbejdsevne, kan løntilskuddet udgøre 43,02 kr. pr. time. Du kan se de aktuelle satser på Arbejdsmarkeds-styrelsens hjemmeside Løntilskuddet er varigt og løber, så længe skånejobbet eksisterer, dog senest indtil den ansatte bliver 65 år. En ansat skånejobber er omfattet af sygedagpengereglerne på lige fod med andre lønmodtagere, og der kan oprettes en 56 aftale, som giver refusion af sygedagpenge ved langvarig eller kronisk sygdom også i de første 21 dage af et sygefravær. Særligt for private virksomheder Ansættes skånejobberen i en privat virksomhed, skal der være tale om merbeskæftigelse. Merbeskæftigelse er en nettoudvidelse af medarbejderstaben, eller det kan være en stilling, der er blevet ledig som følge af frivillig afgang på grund af alder, frivillig reduktion af arbejds-tiden eller afskedigelse på grund af forseelser. Løntilskuddet må ikke overstige 75 pct. af de samlede lønudgifter over et år, hvis skånejobberen er ansat i en privat virksomhed. Dette kaldes bruttostøtteintensiteten. Hvis bruttostøtteintensiteten overstiger 75 pct., skal det overskydende beløb tilbagebetales til kommunen. Du kan få meget mere information om løn, tilskud og arbejdsvilkår på

9 Se mere på Tak til de virksomheder, som har delt deres erfaringer: Tøjbutikken Josephine, Skagen Kjeldgårds Gartneri, Sæby KL Transport, Gjerlev Læsø Bryghus Mc1 Motorcykler og motorcykeludstyr, Sæby Pro-Shoppen, Golfklubben Hvideklit Refina Vask og Rens, Frederikshavn Tømrermester Peter Kirkemoe, Læsø Fakta, Frederikshavn Frederikshavn Boligforening Larsen Rathje Maskinfabrik, Skagen Kantinen, Holstebro Gymnasium Det Gamle Apothek, Holstebro Grønbeck og Sønner, Vinderup Jespers Planteskole, Holstebro Konserveringsværkstedet, Gram McDonalds, Holstebro Nordsmark Herretøj, Vemb Sprogcenter Holstebro CABI Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats Åboulevarden 70, Aarhus C Tlf Redaktion: Bente Nissen og Jakob Rom Johansen, CABI Foto: Arkivfoto

10 Det bliver lettere jo længere tid der går, og man lærer hinanden at kende, og medarbejderen bliver fortrolig med jobbet. Skånejob det kan lade sig gøre! Det kræver det samme af os, som når vi i øvrigt praktiserer god personalepolitik. CABI Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats har interviewet ledere fra 19 virksomheder for at samle deres erfaringer med at have medarbejdere ansat i skånejob. Den gennemgående erfaring er, at man gennem hele ansættelsen skal huske på skånehensynene. De forsvinder ikke, bare fordi der går et stykke tid. Men erfaringen er også, at det bliver nemmere og nemmere at have en skånejobber ansat, jo længere tid der går. Efterhånden som man lærer hinanden at kende, ved både arbejdsgiver og skånejobber, hvad man kan forvente af hinanden. Nøgleordene til et vellykket skånejob for begge parter er åbenhed, fleksibilitet og forventningsafstemning. Det kan godt lade sig gøre! Pjecen er gratis og kan downloades på nedenfor kan du udfylde kontaktoplysninger eller indsætte jobcenterets stempel eller dit visitkort KOntaktperson: jobcenter: Tlf./mail:

Aktiv sygemelding. Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver. Lyngby-Taarbæk

Aktiv sygemelding. Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver. Lyngby-Taarbæk Lyngby-Taarbæk Aktiv sygemelding Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver Lyngby-Taarbæk Informationspjece om ændringerne i sygedagpengeloven af 12. juni 2009 Sygefraværssamtale / Mulighedserklæring

Læs mere

Helbredsproblemer. behøver ikke altid at føre til sygemelding. Brug Jobcentret i tide!

Helbredsproblemer. behøver ikke altid at føre til sygemelding. Brug Jobcentret i tide! Helbredsproblemer behøver ikke altid at føre til sygemelding Brug Jobcentret i tide! Indledning Denne pjece er udarbejdet som et led i samarbejdet mellem Jobcenter Middelfart og 4 virksomheder. Den skal

Læs mere

Denne folder henvender sig primært til socialrådgivere og sagsbehandlere i kommunerne Proces fra beskyttet beskæftigelse til skånejob

Denne folder henvender sig primært til socialrådgivere og sagsbehandlere i kommunerne Proces fra beskyttet beskæftigelse til skånejob Denne folder henvender sig primært til socialrådgivere og sagsbehandlere i kommunerne Proces fra beskyttet beskæftigelse til skånejob (Job med løntilskud) Indledning... side 3 Beskyttet beskæftigelse iht.

Læs mere

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1 Herning Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom side 1 Forord Denne pjece giver borgere, der modtager sygedagpenge eller løn under sygdom et indblik i, hvordan Jobcenter Herning arbejder med en sygedagpengesag.

Læs mere

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Forord I denne pjece kan du læse om dine muligheder, rettigheder og pligter, når du bliver syg og uarbejdsdygtig. Og hvordan du hos CEB kan finde støtte til at vende

Læs mere

Lov om aktiv socialpolitik

Lov om aktiv socialpolitik Sagsbehandlingstid er den tid der går, fra du mundtligt eller skriftligt har bedt kommunen om at få hjælp, til der træffes en afgørelse, og du får besked om afgørelsen. Sagsbehandlingstiden svarer til

Læs mere

Dialog med jobcentret. Rummelighed på arbejdsmarkedet

Dialog med jobcentret. Rummelighed på arbejdsmarkedet Dialog med jobcentret Rummelighed på arbejdsmarkedet Introduktion Rummelighed på arbejdsmarkedet er en vision om, at der er brug for alle på arbejdsmarkedet, og at personer med nedsat arbejdsevne får mulighed

Læs mere

Fast Track og kompenserende ordninger, kommunal arbejdsgiver. Jobcenter Thisted

Fast Track og kompenserende ordninger, kommunal arbejdsgiver. Jobcenter Thisted Fast Track og kompenserende ordninger, kommunal arbejdsgiver Jobcenter Thisted Hvilke muligheder har jeg som kommunal arbejdsgiver, hvis jeg har en medarbejder, der bliver sygemeldt? LINDA MØLLER LARSEN

Læs mere

FASTHOLDELSE. Fastholdelsesplan. Et papir der gør en forskel

FASTHOLDELSE. Fastholdelsesplan. Et papir der gør en forskel FASTHOLDELSE Fastholdelsesplan Et papir der gør en forskel Indhold Hvad er en fastholdelsesplan? 3 Hvornår laves den? 4 Hvordan laves en fastholdelsesplan? 5 Hvad kan fastholdelsesplanen indeholde? 6 Hvis

Læs mere

Fastholdelsesplan. Arbejdsgiver og medarbejder. Nuværende situation

Fastholdelsesplan. Arbejdsgiver og medarbejder. Nuværende situation Fastholdelsesplan Når en medarbejder er sygemeldt i længere tid, kan han eller hun anmode UCL om at få udarbejdet en fastholdelsesplan. Hvis medarbejder og leder bliver enige om at lave en plan, så udarbejder

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

Tag godt imod en kollega i fleksjob. guideline for tillidsvalgte

Tag godt imod en kollega i fleksjob. guideline for tillidsvalgte Tag godt imod en kollega i fleksjob guideline for tillidsvalgte OM FLEKSJOB Tag godt imod en guideline fo Fleksjob er et job på særlige vilkår med offentlig lønrefusion til arbejdsgiveren. Fleksjob bruges

Læs mere

08 Du får, hvad du beder om lav tydelige mål

08 Du får, hvad du beder om lav tydelige mål TIL JOBCENTERMEDARBEJDERE Meningsfulde praktikbeskrivelser Vis vejen til job gennem gode praktikbeskrivelser 04 Få mål og retning i praktikbeskrivelserne 08 Du får, hvad du beder om lav tydelige mål 10

Læs mere

08 Du får, hvad du beder om lav tydelige mål

08 Du får, hvad du beder om lav tydelige mål TIL JOBCENTERMEDARBEJDERE Meningsfulde praktikbeskrivelser Vis vejen til job gennem gode praktikbeskrivelser 04 Få mål og retning i praktikbeskrivelserne 08 Du får, hvad du beder om lav tydelige mål 10

Læs mere

Virksomhedsnær aktivering. En forskel, der betaler sig

Virksomhedsnær aktivering. En forskel, der betaler sig Virksomhedsnær aktivering En forskel, der betaler sig Virksomhedsnær aktivering - En forskel, der betaler sig Hvorfor: Ved virksomhedsnær aktivering bliver borgeren aktiveret i en virksomhed. Formålet

Læs mere

Fast Track og kompenserende ordninger

Fast Track og kompenserende ordninger Fast Track og kompenserende ordninger Jobcenter Thisted Hvilke muligheder har jeg som arbejdsgiver, hvis jeg har en medarbejder, der bliver sygemeldt? FASTHOLDELSE AF MEDARBEJDERE Hvis du som arbejdsgiver

Læs mere

Dialog med jobcentret. Fastholdelse af medarbejdere

Dialog med jobcentret. Fastholdelse af medarbejdere Dialog med jobcentret Fastholdelse af medarbejdere Introduktion Delvis uarbejdsdygtig Denne guide er udarbejdet til dig, som har ansvaret for medarbejdere som af fysiske og/eller psykiske grunde har svært

Læs mere

Sygedagpenge, revalidering og varig nedsat arbejdsevne

Sygedagpenge, revalidering og varig nedsat arbejdsevne Sygedagpenge, revalidering og varig nedsat arbejdsevne Sygedagpengelovgivningen, Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats og Lov om Aktiv Socialpolitik er komplekse love, som indeholder forskellige tiltag og

Læs mere

Hjælp til syge medarbejdere

Hjælp til syge medarbejdere Opdateret december 2017 Hjælp til syge medarbejdere og virksomheden Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at fastholde arbejdskraft. I dette dokument kan du få overblik over, hvilke

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver du har, når din

Læs mere

Skabelon for fastholdelsesplan

Skabelon for fastholdelsesplan Skabelon for fastholdelsesplan Når en medarbejder er sygemeldt i længere tid, kan han eller hun anmode sin arbejdsgiver om at få udarbejdet en fastholdelsesplan. Hvis medarbejder og arbejdsgiver bliver

Læs mere

Det rummelige arbejdsmarked. Indflydelse og ansvar for HK s tillidsrepræsentanter

Det rummelige arbejdsmarked. Indflydelse og ansvar for HK s tillidsrepræsentanter Det rummelige arbejdsmarked Indflydelse og ansvar for HK s tillidsrepræsentanter 1 Forord 2 Arbejdspladsen rummer både problemet og løsningen 3 Mødet med det rummelige arbejdsmarked 4 Problemer pga. sygdom

Læs mere

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Forord At være aktivt sygemeldt I denne pjece kan du læse om dine muligheder, rettigheder og pligter, når du bliver syg og uarbejdsdygtig. Og hvordan du hos CEB kan

Læs mere

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Forord I denne pjece kan du læse om dine muligheder, rettigheder og pligter, når du bliver syg og uarbejdsdygtig. Og hvordan du hos CEB kan finde støtte til at vende

Læs mere

Jobcenter Nordfyn. Vesterled 8 5471 Søndersø. Tlf. 64 82 82 30. Fax. 64 82 82 40. jobcenter@nordfynskommune.dk. www.jobnet.dk

Jobcenter Nordfyn. Vesterled 8 5471 Søndersø. Tlf. 64 82 82 30. Fax. 64 82 82 40. jobcenter@nordfynskommune.dk. www.jobnet.dk Jobcenter Nordfyn Vesterled 8 5471 Søndersø Tlf. 64 82 82 30 Fax. 64 82 82 40 jobcenter@nordfynskommune.dk www.jobnet.dk Indholdsfortegnelse Virksomhedspraktik. 1 Løntilskud i private virksomheder 2 Løntilskud

Læs mere

PARTNERSKABSAFTALE. Mellem en virksomhed. Jobcenter Ringsted

PARTNERSKABSAFTALE. Mellem en virksomhed. Jobcenter Ringsted Koncept for PARTNERSKABSAFTALE Mellem en virksomhed og Jobcenter Ringsted Udarbejdet i juni 2007 1 Redskaber der kan indgå i samarbejdet I herværende aftale om socialt partnerskab mellem x virksomhed og

Læs mere

Bjørnø-Konsulenten. Træfpunkt Fyn / Autisme- og Aspergerforeningen

Bjørnø-Konsulenten. Træfpunkt Fyn / Autisme- og Aspergerforeningen Træfpunkt Fyn / Autisme- og Aspergerforeningen Torsdag 31. maj 2018 kl. 19.00 til 21.30 Kulturmaskinen i Lokale Petersen, Farvergården 7, 1. sal, 5000 Odense Relevant lovgivning ift. voksne autister og

Læs mere

TILLIDS- REPRÆSENTANT

TILLIDS- REPRÆSENTANT TILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din arbejdsplads er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR SYGEFRAVÆR HANDICAP

RETNINGSLINJER FOR SYGEFRAVÆR HANDICAP RETNINGSLINJER FOR SYGEFRAVÆR HANDICAP JANUAR 2019 GULDBORGSUND HANDICAP STUBBEKØBINGVEJ 83 4800 NYKØBING F TLF. 5473 2340 MAIL: HANDICAP@GULDBORGSUND.DK WWW.HANDICAP.NU Åbningstider: Mandag fra 8.00 til

Læs mere

Hold fast i dine medarbejdere også dem, der er sygemeldt

Hold fast i dine medarbejdere også dem, der er sygemeldt Guide over lovgrundlag ved sygemeldinger Hold fast i dine medarbejdere også dem, der er sygemeldt Kend paragrafferne ved sygefravær Få overblik over myndighedskrav og formalia ved sygefravær Få overblik

Læs mere

LEDIGE I JOB MED LØNTILSKUD VEJLEDNING FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER

LEDIGE I JOB MED LØNTILSKUD VEJLEDNING FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER LEDIGE I JOB MED LØNTILSKUD VEJLEDNING FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER Udgivet af BUPL Fyn Bornholmsgade 1 5000 Odense C Tlf.: 3546 5830 www. Bupl.dk Maj 2011 AKTIVERING MED MENING HVORDAN BIDRAGER DU SOM TILLIDSREPRÆSENTANT

Læs mere

Konsulent Carsten Kjærgaard Mail:

Konsulent Carsten Kjærgaard Mail: Konsulent Carsten Kjærgaard Mail: ck@cabiweb.dk Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats Åboulevarden 70, 3 8000 Aarhus T: 8612 8855 www.cabiweb.dk Side 1 RBR s handicapkonference på Comwell Kolding, den

Læs mere

Bilag 12 til MED aftalen

Bilag 12 til MED aftalen NOTAT HR-Centret Bilag 12 til MED aftalen 17-09-2016 Retningslinjer vedr. ansættelser på særlige vilkår Det er Hovedudvalgets opgave at aftale retningslinjer for beskæftigelse af personer med nedsat arbejdsevne

Læs mere

Jobnet.dk er jobcentrenes tilbud til jobsøgende og arbejdsgivere på internettet.

Jobnet.dk er jobcentrenes tilbud til jobsøgende og arbejdsgivere på internettet. Jobsøgning Jobsøgning Når du er ledig kontanthjælpsmodtager, bliver du løbende indkaldt til møder og samtaler på jobcentret, hvor vi snakker om dine jobmuligheder og din jobsøgning. Jobnet.dk Jobnet.dk

Læs mere

TRIN FOR TRIN. Gennemgang af de overvejelser og konkrete opgaver, der er forbundet med ansættelse i løntilskudsjob trin for trin

TRIN FOR TRIN. Gennemgang af de overvejelser og konkrete opgaver, der er forbundet med ansættelse i løntilskudsjob trin for trin april 2011 TRIN FOR TRIN F O A F A G O G A R B E J D E Gennemgang af de overvejelser og konkrete opgaver, der er forbundet med ansættelse i løntilskudsjob trin for trin Få mere information om løntilskudsjob

Læs mere

Skabelon for fastholdelsesplan

Skabelon for fastholdelsesplan Skabelon for fastholdelsesplan Når en medarbejder er sygemeldt i længere tid, kan han eller hun anmode sin arbejdsgiver om at få udarbejdet en fastholdelsesplan. Hvis medarbejder og arbejdsgiver bliver

Læs mere

Dagens emne. Hjertekarsygdom og arbejdsmarkedet

Dagens emne. Hjertekarsygdom og arbejdsmarkedet Dagens emne Hjertekarsygdom og arbejdsmarkedet Præsentation Malene Stærmose 49 år Uddannet socialrådgiver og coach Arbejdet i kommuner og faglig organisation siden 1993 til min ansættelse i Hjerteforeningen

Læs mere

Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder

Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder Region Fyn og Sydjylland Mødevært: Kristian Andersen og Torben Knudsen, Micro Matic A/S Sted: Holkebjergvej 48, 5250 Odense SV

Læs mere

JOBMULIGHEDER FOR FØRTIDSPENSIONISTER. Information fra Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune

JOBMULIGHEDER FOR FØRTIDSPENSIONISTER. Information fra Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune JOBMULIGHEDER FOR FØRTIDSPENSIONISTER Information fra Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune Job med løntilskud Hvem kan få job med løntilskud Du har mulighed for at få et job med løntilskud, hvis

Læs mere

KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR. - Guidelines til personaleansvarlige

KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR. - Guidelines til personaleansvarlige KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR - Guidelines til personaleansvarlige REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR Hensigten med denne pjece er at kvalificere jeres virksomhed

Læs mere

M u l i g h e d e r S t ø t t e V e j l e d n i n g. Rudersdal

M u l i g h e d e r S t ø t t e V e j l e d n i n g. Rudersdal M u l i g h e d e r S t ø t t e V e j l e d n i n g når en medarbejder bliver syg e r Jobcenter ruder sda l en vigtig sa m a r bejdspa r t ner Rudersdal N e d b r i n g o g f o r k o r t s y g e f r avæ

Læs mere

Formidlingskampagne over for offentlige, private og socialøkonomiske virksomheder. Antidiskriminationsindsats for mennesker med handicap

Formidlingskampagne over for offentlige, private og socialøkonomiske virksomheder. Antidiskriminationsindsats for mennesker med handicap Formidlingskampagne over for offentlige, private og socialøkonomiske virksomheder Antidiskriminationsindsats for mennesker med handicap 1 Målet med vores arbejde er et liv med lige muligheder. Det indebærer

Læs mere

FASTHOLDELSESTEAM SYGEDAGPENGE

FASTHOLDELSESTEAM SYGEDAGPENGE FASTHOLDELSESTEAM SYGEDAGPENGE 1 Fastholdelsesteam Jobcenter Guldborgsund Arbejdsmarkedskonsulent Lone Hemmingsen - kontor og administration Arbejdsmarkedskonsulent Anna Fridbjørg Olsen - udkørende konsulent

Læs mere

Sygemeldt Hvad gør du?

Sygemeldt Hvad gør du? Sygemeldt Hvad gør du? Alle kan blive ramt af sygdom, men hvordan forholder du dig egentlig i sådan en situation, og hvordan kommer du ud af det igen? I denne folder kan du læse om de forhold, der gælder,

Læs mere

Jobcentrenes virksomhedsindsats. skab de rette forventninger

Jobcentrenes virksomhedsindsats. skab de rette forventninger Jobcentrenes virksomhedsindsats skab de rette forventninger Arbejdsmarkedsstyrelsen Februar 2008 Jobcentrenes virksomhedsindsats skab de rette forventninger Denne pjece behandler spørgsmålet om, hvad

Læs mere

Undersøgelse om fleksjobreformen

Undersøgelse om fleksjobreformen Undersøgelse om fleksjobreformen Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats (CABI) November 2012 EPINION COPENHAGEN EPINION AARHUS EPINION OSLO EPINION MALMÖ EPINION SAIGON RYESGADE 3F 2200 COPENHAGEN N DENMARK

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Nye regler pr. 1/7 2006 Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de

Læs mere

Dansk Metal - Himmerland

Dansk Metal - Himmerland Dansk Metal - Himmerland Hvordan kan du være med til at undgå misbrug af virksomhedspraktik og løntilskudsjob? Dine opgaver og dit ansvar Som tillidsrepræsentant skal du inddrages og skrive under på, at

Læs mere

Muligheder Støtte Vejledning. J o b c e n t e r K o l d i n g T l f. : 7 9 7 9 74 0 0 w w w. j o b c e n t e r k o l d i n g. d k

Muligheder Støtte Vejledning. J o b c e n t e r K o l d i n g T l f. : 7 9 7 9 74 0 0 w w w. j o b c e n t e r k o l d i n g. d k når en medarbejder bliver syg Muligheder Støtte Vejledning J o b c e n t e r K o l d i n g T l f. : 7 9 7 9 74 0 0 w w w. j o b c e n t e r k o l d i n g. d k Hvad gør I, når en medarbejder bliver syg?

Læs mere

Grundlag for al handicapindsats

Grundlag for al handicapindsats Dagens temaer: Grundprincipper & centrale begreber for dansk indsats Lovgrundlag & oversigt over kompenserende muligheder Hjælpemidler Personlig assistance Isbryderordningen Fortrinsadgang Mentor Grundlag

Læs mere

Herning Aarhus København. Søger du arbejdskraft? Psykisk sårbare kan arbejde i din virksomhed

Herning Aarhus København. Søger du arbejdskraft? Psykisk sårbare kan arbejde i din virksomhed Herning Aarhus København Søger du arbejdskraft? Psykisk sårbare kan arbejde i din virksomhed Jobbanken en non-profit virksomhed Jobbanken er en non-profit virksomhed, der arbejder for at skabe øget varig

Læs mere

Når en medarbejder bliver syg

Når en medarbejder bliver syg Når en medarbejder bliver syg Forord Jobcenter Esbjerg varetager sygedagpengesager. Med denne pjece ønsker vi at give virksomheder et indblik i, hvorledes vi arbejder med en sygedagpengesag. Hensigten

Læs mere

Partnerskabsaftaler giver tættere samarbejde

Partnerskabsaftaler giver tættere samarbejde Case: Ringsted Partnerskabsaftaler giver tættere samarbejde Et formelt samarbejde i form af partnerskabsaftaler trækker små som store virksomheder tættere på jobcentret. Det er erfaring en i Jobcenter

Læs mere

ARBEJDS- OG OPFØLGNINGSAFTALE

ARBEJDS- OG OPFØLGNINGSAFTALE FLERE SKAL MED ARBEJDS- OG OPFØLGNINGSAFTALE FORMÅL Borger, virksomhed og jobcenter skal indgå en klar aftale om timer og opgaver, opfølgning og ordinære løntimer i virksomhedsforløbet 1. Formålet med

Læs mere

Job & Handicap. Faggruppen Handicap s Handicapkonference 2013 15. marts 2013

Job & Handicap. Faggruppen Handicap s Handicapkonference 2013 15. marts 2013 Job & Handicap Faggruppen Handicap s Handicapkonference 2013 15. marts 2013 Specialfunktionen Job & Handicap Vestre Engvej 56, 7100 Vejle e-mail:sjh@sfr.dk www. bmhandicap.dk Temaer: Om SJH Lovgrundlag,

Læs mere

- god dialog ved sygefravær

- god dialog ved sygefravær Mine nyttige telefonnumre: 1 5 15 - god dialog ved sygefravær Med denne folder ønsker vi at informere om Skoleforvaltningens sygefraværshåndtering Skoleforvaltningen Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby Tlf.:

Læs mere

Herning Aarhus København. Søger du arbejdskraft? Psykisk sårbare kan arbejde i din virksomhed

Herning Aarhus København. Søger du arbejdskraft? Psykisk sårbare kan arbejde i din virksomhed Herning Aarhus København Søger du arbejdskraft? Psykisk sårbare kan arbejde i din virksomhed Jobbanken en non-profit virksomhed Jobbanken er en non-profit virksomhed, der arbejder for at skabe øget varig

Læs mere

HVORDAN KOMBINERES VIRKSOMHEDSPRAKTIK OG ORDINÆRE LØNTIMER?

HVORDAN KOMBINERES VIRKSOMHEDSPRAKTIK OG ORDINÆRE LØNTIMER? FLERE SKAL MED HVORDAN KOMBINERES VIRKSOMHEDSPRAKTIK OG ORDINÆRE LØNTIMER? FORMÅL Her er samlet en række lovgivningsmæssige og administrative forhold, som gør sig gældende ved brug af kombinationsmodellen,

Læs mere

H v i s d u b l i v e r s y g

H v i s d u b l i v e r s y g H v i s d u b l i v e r s y g R e t t i g h e d e r P l i g t e r M u l i g h e d e r Slagelse E n t i d l i g i n d s at s va r e r l æ n g s t Indhold 2 En tidlig indsats varer længst 4 Roller og ansvarsfordeling

Læs mere

jobfastholdelse - behold dit job trods sygdom

jobfastholdelse - behold dit job trods sygdom jobfastholdelse - behold dit job trods sygdom behold dit job trods sygdom Bliver du sygemeldt eller er i risiko for at blive det, kan du og din arbejdsgiver i fællesskab gøre en del for at sikre, at det

Læs mere

Partnerskabsaftale. Systematisk samarbejde mellem [virksomhedens navn] og Ringkøbing-Skjern Kommune

Partnerskabsaftale. Systematisk samarbejde mellem [virksomhedens navn] og Ringkøbing-Skjern Kommune Systematisk samarbejde mellem [virksomhedens navn] og Ringkøbing-Skjern Kommune PARTNERSKABSAFTALE MELLEM [Indsæt virksomhedens navn] Jobcenter Ringkøbing-Skjern Gade: Gade: Finderupsvej 9 Postnr. og by:

Læs mere

Notat. Analyse af barrierer for SME vedr. ansættelse af personer på kanten af arbejdsmarkedet

Notat. Analyse af barrierer for SME vedr. ansættelse af personer på kanten af arbejdsmarkedet Notat Analyse af barrierer for SME vedr. ansættelse af personer på kanten af arbejdsmarkedet Indhold Indhold og opsummering... 2 Baggrund... 3 Om undersøgelsen... 3 Begrundelse for ansættelse... 3 Erfaringer

Læs mere

JOBMULIGHEDER FOR FØRTIDSPENSIONISTER. Information fra Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune

JOBMULIGHEDER FOR FØRTIDSPENSIONISTER. Information fra Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune JOBMULIGHEDER FOR FØRTIDSPENSIONISTER Information fra Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune Job med løntilskud Hvem kan få job med løntilskud Du har mulighed for at få et job med løntilskud, hvis

Læs mere

Gode råd om... Støtteordninger og tilskud til medarbejdere

Gode råd om... Støtteordninger og tilskud til medarbejdere Gode råd om... Støtteordninger og tilskud til medarbejdere INDHOLD Indledning 3 Praktikpladspræmie ny ordning i 2013 3 Tilskud til voksenlærlinge 3 VEU-godtgørelse og befordringstilskud 4 Betingelser for

Læs mere

Indholdsfortegnelse. En tømrer bliver sygemeldt med rygproblemer. Hans arbejdsgiver tager kontakt til Jobcentrets fastholdelseskonsulenter,

Indholdsfortegnelse. En tømrer bliver sygemeldt med rygproblemer. Hans arbejdsgiver tager kontakt til Jobcentrets fastholdelseskonsulenter, Arbejdsfastholdelse Arbejdsfastholdelse handler om at fastholde medarbejdere, der har svært ved at varetage og bevare deres job på grund af fysisk eller psykisk sygdom. Ved at arbejde aktivt med fastholdelse

Læs mere

Find den. rigtige. medarbejder. et servicetilbud til virksomheder i Gladsaxe Kommune

Find den. rigtige. medarbejder. et servicetilbud til virksomheder i Gladsaxe Kommune Find den rigtige medarbejder et servicetilbud til virksomheder i Gladsaxe Kommune 16 tilbud til din virksomhed Jobcenter Gladsaxe er din virksomheds indgang til ny arbejdskraft. Vi er en professionel samarbejdspartner,

Læs mere

Sociale rettigheder. Lisjan Andersen Rigshospitalet

Sociale rettigheder. Lisjan Andersen Rigshospitalet Sociale rettigheder Lisjan Andersen Rigshospitalet Dagens indhold Hvor går jeg hen? Gode råd i kontakt til kommunen Arbejdsmarkedet Hjælpemidler Medicin og behandling Opsamling og evt. Hvor går jeg hen?

Læs mere

Nyhedsbrev Juni 2011 nr. 5 Førtidspensionister i job

Nyhedsbrev Juni 2011 nr. 5 Førtidspensionister i job Initiativ for førtidspensionister, der ønsker job 1. april 20 startede Initiativ for førtidspensionister, der ønsker at arbejde. I 16 kommuner får i alt ca. 23.000 førtidspensionister tilsendt et klippekort

Læs mere

M u l i g h e d e r S t ø t t e V e j l e d n i n g. Rudersdal

M u l i g h e d e r S t ø t t e V e j l e d n i n g. Rudersdal Hvis din kollega er syg M u l i g h e d e r S t ø t t e V e j l e d n i n g Rudersdal H v i s d i n k o l l e g a e r s y g Indhold 2 Hvis din kollega er syg 4 Skab en god spiral 6 Tilbage til jobbet 8

Læs mere

Information til sygemeldte

Information til sygemeldte Information til sygemeldte Hvad er sygedagpenge? Sygedagpenge er en offentlig ydelse, som du kan få i kortere tid, hvis du er helt eller delvist uarbejdsdygtig. Dvs. du kan ikke være sygemeldt, hvis f.eks.

Læs mere

Virksomhedernes Sociale Barometer

Virksomhedernes Sociale Barometer Virksomhedernes Sociale Barometer 1. Vi er en socialt ansvarlig og rummelig virksomhed Socialt engagement og rummelighed er en integreret del af vores virksomhed. Vi er åbne over for at ansætte personer

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Klinisk Socialmedicin & Rehabilitering

Klinisk Socialmedicin & Rehabilitering Klinisk Socialmedicin & Rehabilitering Tilbagevenden til arbejde efter sygemelding lovgivning og arbejdspladsens håndtering Sygefravær og tilbagevenden - Eksempler på lovgivningens muligheder Anette Larsen

Læs mere

MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN - afsløring af politisk spin og myter ved hjælp af kolde fakta

MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN - afsløring af politisk spin og myter ved hjælp af kolde fakta Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del Bilag 214 Offentligt MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN MYTE 1: Fleksjobordningen er for dyr. Den koster samfundet næsten 12 mia. kr. Beskæftigelsesministeren

Læs mere

Til arbejdspladser i Region Midtjylland og førtidspensionister med kognitive handicap: Praktik og jobmuligheder i Region Midtjylland

Til arbejdspladser i Region Midtjylland og førtidspensionister med kognitive handicap: Praktik og jobmuligheder i Region Midtjylland Til arbejdspladser i Region Midtjylland og førtidspensionister med kognitive handicap: Praktik og jobmuligheder i Region Midtjylland Region Midtjylland vandt den 14. juni 2012, årets MIAPRIS for store

Læs mere

FAKTA OM ORDNINGER FOR AT ANSÆTTE ELLER INDSLUSE FLYGTNINGE PÅ VIRKSOMHEDER

FAKTA OM ORDNINGER FOR AT ANSÆTTE ELLER INDSLUSE FLYGTNINGE PÅ VIRKSOMHEDER FAKTA OM ORDNINGER FOR AT ANSÆTTE ELLER INDSLUSE FLYGTNINGE PÅ VIRKSOMHEDER KORT FORTALT Denne folder beskriver de forskellige ordninger, der kan hjælpe nytilkomne flygtninge og familiesammenførte ind

Læs mere

IKKE DIG SELV DANSKE FYSIOTERAPEUTER. Nyt job god løn

IKKE DIG SELV DANSKE FYSIOTERAPEUTER. Nyt job god løn Nyt job god løn SNYD IKKE DIG SELV DANSKE FYSIOTERAPEUTER Nyt job til den rigtige løn Danske Fysioterapeuter har valgt at sætte fokus på de muligheder og faldgruber der er, når man skal have løn og vilkår

Læs mere

Gode råd om ansættelse

Gode råd om ansættelse RÅDGIVNING Gode råd om ansættelse om støtteordninger elever af og tilskud Indhold Tilskud til voksenlærlinge 3 VEU-godtgørelse og befordringstilskud 4 Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) 4 Løntilskud

Læs mere

Ressourceforløb og rehabiliteringsteams i praksis Beskæftigelsespolitisk konference 11.december 2013

Ressourceforløb og rehabiliteringsteams i praksis Beskæftigelsespolitisk konference 11.december 2013 Ressourceforløb og rehabiliteringsteams i praksis Beskæftigelsespolitisk konference 11.december 2013 Hvad er det nye At der lægges en fælles tværfaglig og koordineret plan sammen med borgeren At virksomhederne

Læs mere

FAQ vedrørende løntilskudsjob og virksomhedspraktik

FAQ vedrørende løntilskudsjob og virksomhedspraktik Version 9, december 2016 FAQ vedrørende løntilskudsjob og virksomhedspraktik Bilag til Spilleregler om brug af løntilskudsjob i Frederikshavn kommune Indledning I forbindelse med evaluering af spilleregler

Læs mere

3 nye muligheder og krav i Lov om sygedagpenge

3 nye muligheder og krav i Lov om sygedagpenge 3 nye muligheder og krav i Lov om sygedagpenge som er målrettet arbejdsgiveren www.regionmidtjylland.dk Intentioner i ændringerne i Lov om sygedagpenge Fokus på at den sygemeldte bevarer tilknytningen

Læs mere

Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet

Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet Når din sag skal afgøres, skal den være afgjort inden for en bestemt tid. Du kan se, hvor længe du skal vente på en afgørelse i din sag, i denne oversigt. Du

Læs mere

Mennesker i vækst. Vil du og din virksomhed åbne dørene og hjælpe et menneske på vej til arbejdsmarkedet?

Mennesker i vækst. Vil du og din virksomhed åbne dørene og hjælpe et menneske på vej til arbejdsmarkedet? Mennesker i vækst Vil du og din virksomhed åbne dørene og hjælpe et menneske på vej til arbejdsmarkedet? indhold 04 Åbn døren 07 Hvem har brug for virksomheden? 08 Hvad tilbyder væksthuset? 11 Hvad er

Læs mere

Sådan håndterer du stress blandt medarbejderne

Sådan håndterer du stress blandt medarbejderne Sådan håndterer du stress blandt medarbejderne Vi samarbejder med PsykiatriFonden Denne pjece er blevet til i samarbejde med PsykiatriFonden, og den henvender sig til dig, der er leder. I pjecen finder

Læs mere

Hjælp fra Løn & Personale. Gennemgang af arbejdspladsens sygefraværsstatistik.

Hjælp fra Løn & Personale. Gennemgang af arbejdspladsens sygefraværsstatistik. SYGEFRAVÆRSINDSATS Dagsorden 1. Møde med Lederne (1. time) Hjælp fra Løn & Personale. Gennemgang af arbejdspladsens sygefraværsstatistik. Hvilke udfordringer er der på arbejdspladsen i forhold til sygefraværet?

Læs mere

Sygedagpengereformens indflydelse på ledelse og arbejdsmiljø

Sygedagpengereformens indflydelse på ledelse og arbejdsmiljø Sygedagpengereformens indflydelse på ledelse og arbejdsmiljø Camilla Høholt Smith, netværks- og virksomhedsansvarlig samt seniorkonsulent Anette Hansen, seniorkonsulent AM:2014, 10. november 2014 Det

Læs mere

OPNÅ FORDELE VED AT REKRUTTERE BREDT

OPNÅ FORDELE VED AT REKRUTTERE BREDT OPNÅ FORDELE VED AT REKRUTTERE BREDT SAMMEN MED JOBCENTRET SLIDE / JO MERE STRATEGISK OG LANGSIGTET - JO FLERE FORDELE SLIDE / 2 SLIDE / 3 Som virksomhed får man Løst opgaver her og nu Mulighed for risikofri

Læs mere

Ad.8: Hvordan samarbejderr beskæftigelses- og socialforvaltningen om udplacering af udviklingshæmmede borgere til skånejob?

Ad.8: Hvordan samarbejderr beskæftigelses- og socialforvaltningen om udplacering af udviklingshæmmede borgere til skånejob? Henrik Appel Esbensen, MB 15. februar 2013 Sagsnr. 2012-188370 Dokumentnr. 2013-130468 Kære Henrik Appel Esbensen Tak for din henvendelse af 31. januar 2013, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen:

Læs mere

Kommunen anvender også ressourceprofilen, når det skal vurderes, om man skal have fleksjob eller førtidspension.

Kommunen anvender også ressourceprofilen, når det skal vurderes, om man skal have fleksjob eller førtidspension. 106 106 Revalidering xx Revalidering Revalidering er erhvervsrettede aktiviteter og økonomisk hjælp, der kan bidrage til, at en person med begrænsninger i arbejdsevnen fastholdes eller kommer ind på arbejdsmarkedet.

Læs mere

Oplæg: Virksomheder hjælper aktivitetsparate ledige i beskæftigelse

Oplæg: Virksomheder hjælper aktivitetsparate ledige i beskæftigelse Notat HOLBÆK KOMMUNE Dato: 21. maj 2015 Sagsb.: Gorm Hjelm Andersen Sagsnr.: Dir.tlf.: 2353 E-mail: hjelm@holb.dk Oplæg: Virksomheder hjælper aktivitetsparate ledige i beskæftigelse Indledning Dette notat

Læs mere

Ordentlighed (Nærvær)

Ordentlighed (Nærvær) 03/1-2012 Jobcenteret vil med udgangspunkt i RESEN DAYCARE`s funktionsbeskrivelse forberede den pågældende ledige på, hvilke opgaver, personen vil møde i RESEN DAYCARE. Det vil naturligvis altid være en

Læs mere

Status på fleksjobordningen efter lovændring pr. 1. januar

Status på fleksjobordningen efter lovændring pr. 1. januar Punkt 6. Status på fleksjobordningen efter lovændring pr. 1. januar 2013.. 2013-14582. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Beskæftigelsesudvalget godkender, at at status på fleksjobordningen

Læs mere

Notat vedrørende indgåelse af partnerskabsaftaler mellem Jobcenter Nordfyn og private og offentlige virksomheder

Notat vedrørende indgåelse af partnerskabsaftaler mellem Jobcenter Nordfyn og private og offentlige virksomheder Notat vedrørende indgåelse af partnerskabsaftaler mellem Jobcenter Nordfyn og private og offentlige virksomheder Ledigheden har været faldende og er i øjeblikket rekordlav. Ledigheden pr. den 1.10. 2008

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

AM2008 - workshop. Sæt socialt engagement på dagsordenen i din virksomhed

AM2008 - workshop. Sæt socialt engagement på dagsordenen i din virksomhed AM2008 - workshop Sæt socialt engagement på dagsordenen i din virksomhed Birgitte Poulsen, CABI og Pernille Risgaard, Sekretariatet for Det Sociale Indeks Vel mødt! 13.00 Velkommen 13.10 Derfor spiller

Læs mere

Præsentation til Handicaprådet. Peter Sidelmann, Jobchef Social, Job, og sundhed

Præsentation til Handicaprådet. Peter Sidelmann, Jobchef Social, Job, og sundhed Præsentation til Handicaprådet Peter Sidelmann, Jobchef Social, Job, og sundhed Politiske målsætninger - Sociale indsatser på voksenområdet Målsætninger: Fokus på borgerens samlede livssituation. Sammenhæng

Læs mere

Ansøgning og administration af bevilling til tegnsprogstolkning

Ansøgning og administration af bevilling til tegnsprogstolkning VEJLEDNING Ansøgning og administration af bevilling til tegnsprogstolkning Denne vejledning retter sig til borgere og virksomheder, der ønsker at søge om bevilling til tegnsprogstolkning. Bevillingerne

Læs mere

Februar 2010 AKTIVERING. for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E

Februar 2010 AKTIVERING. for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Februar 2010 AKTIVERING for dig under 30 INDHOLD 1. Du er under 25 år er uden uddannelse og har ingen børn side 4 2. Du er under 25 år er uden uddannelse og

Læs mere

Offentlige støttemuligheder for voksne med immundefekt

Offentlige støttemuligheder for voksne med immundefekt for voksne med immundefekt Quality Hotel, Tåstrup d.27.august 2011 Inge Louv Socialrådgiver - handicapkonsulent www.ingelouv.dk En sags gang gennem systemet Kommunen yder råd og vejledning Borgeren ansøger

Læs mere