Kære Flemming Damgaard Larsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kære Flemming Damgaard Larsen"

Transkript

1 - varetager enkelt- og kollektivt rejsende passagerers interesser, herunder fremme af en rimelig takst- og passagerpolitik, som ikke stiller passagerer på Bornholm ringere end passagerer i det øvrige land. Formand Bjørn Carlsen, Rønnevej 42, Bodilsker, 3730 Nexø. Tlf / b.carlsen@tdcadsl.dk Kære Flemming Damgaard Larsen Bornholm, den 16. maj 2014 Først vil vi takke for, at vi får mulighed for at beskrive situationen på/for Bornholm og bornholmerne, som vi ser den i maj Vi vil forholde os til nogle generelle iagttagelser samt til følgende grupper i det bornholmske samfund: 1) De almindelige bornholmske borgere (hr. og fru Kofoed og deres familier (100% af hverdagene leves på Bornholm). 2) Pendlere: Såvel ud- som indpendlere. Der lægges dog vægt på de her på øen skattebetalende udpendlere (distancependlere). 3) Studerende. 4) Pensionister. 5) Tilflyttere. 6) Turismen. 7) Erhvervslivet. Det bornholmske samfund har ligesom alle andre ø-samfund i Danmark igennem mindst en halv sekel været inkommoderet af, at de skiftende regeringer og Folketinget aldrig er blevet enige om en politik/strategi for ø-samfundene. Dette står i skarp kontrast med f.eks. Sverige. Regeringerne og Folketinget har været optaget af, hvordan de skulle få infrastrukturen mv. i de større og større byområder til at hænge sammen. Samtidig er øerne gået mere og mere i forfald.»der er nok så yndigt og hyggeligt på de små øer«, har indstillingen været; men det bliver der ikke ved med at være. Vi er allerede gået over fra ynden til forfaldet. Bornholm er i resignation både økonomisk og mentalt. På Bornholm ses det også tydeligt på husene i visse byer, f.eks. i Østermarie. I de samme byer er huspriserne særdeles lave. Forfaldet skal stoppes; men det bliver dyrt, og det skyldes alene, at regeringerne og Folketinget ikke har lyttet i tide. Hertil kommer, at borgerne på øerne stemmer med fødderne i disse år de flytter fra øerne i hidtil ukendt omfang. Bornholms befolkning kan i disse år nedskrives med ca. 500 personer om året. Faktisk flytter flere end 500 i den arbejdsduelige alder; men der kommer nye borgere til øen, så nettotallet af fraflytninger holdes nede på ca. 500 årligt. De nye borgere der for manges vedkommende er på overførselsindkomst køber i et vist omfang de meget, meget billige (og ikke optimalt vedligeholdte) huse. Sådanne huse opkøbes også af personer, som køber husene med udlejning for øje. Og denne udskiftning af borgere fremmer ikke vedligeholdelsesstandarden. Det er NU, at der skal handles, for om ikke andet, så at sætte forfaldet på standby.

2 En oversigt over Bornholms befolkningstal fra 1850 og til nu taler sit tydelige sprog om, hvornår der har været vækst i antallet af borgere, og hvornår der har været tilbagegang. Holdes dette op imod udviklingen af antal borgere i Danmark, ses det tydeligt, at der i mange perioder (ikke mindst de seneste år) er tale om 2 kurver, der afviger betydeligt fra hinanden og i perioder er direkte modsatrettede. Dette sammenholdt med f.eks. transporten er inden for de seneste år ganske interessant læsning: I 1976 er der beboere på Bornholm. I 1981 er der beboere på Bornholm. Det er den eneste gang i de seneste 50 år, hvor antallet af borgere har været stigende. Danmarks økonomiske situation var i den omtalte periode meget kritisk. Der er formentlig kun 2 grunde til, at befolkningstallet var stigende i stedet for faldende: 1) Indtjeningen i fiskeriet var god 2) Staten sikrede Bornholm en helhedsorienteret transportløsning og øgede tonnagen betydeligt ved at få bygget 2 nye færger (datidens superfærger), der opfyldte det behov, som det bornholmske samfund havde på daværende tidspunkt. Siden helhedsløsningen i 1978 af den samfundsbegrundede færgebetjening har billetpriserne desværre i alt for lange perioder været alt for høje. Der har manglet en politik/strategi/vision for øerne i Danmark og deres samfundsbegrundede transportbetjening. Der har manglet regelsæt for, hvordan priserne bør beregnes. Hvilke parametre bør indgå ved en sådan prisfastsættelse? Der har fra regeringernes og Folketingets side manglet indsigt/indsyn i forholdene på øerne, og ikke mindst manglet en vilje til at ville opretholde livet på øerne. I det hele taget, har der enten ikke været vilje til at acceptere, hvor altafgørende transporten er til udkantsområderne/øerne eller også har der ikke været indsigt i, hvad det indeholder af fordele, at et samfund først og fremmest opbygger sin infrastruktur (samfundets fundament) og derefter opbygger samfundets øvrige elementer. Uden at fornærme nogen»har der ikke været stemmer i ø-samfundene«. Siden udliciteringen i 2005 af færgebetjeningen af Bornholm er billetpriserne steget alt for voldsomt i forhold til pristallet/samfundets økonomiske udvikling. Listeprisen for den mest benyttede billettype»bil + 5«er således steget med 72%, mens pristallet kun er steget godt 20%. Hvis vi yderligere indregner forskellen mellem udviklingen i den bornholmske samfundsøkonomi/indtjening i forhold til det øvrige Danmark, er de stigende transportpriser endnu mere udtalte og belastende for det bornholmske samfund.

3 Lad os se lidt nærmere på de oven for nævnte grupper i det bornholmske samfund. Ad 1 De almindelige bornholmske borgere (hr. og fru Kofoed og deres familier (100% af hverdagene leves på Bornholm): I de seneste år er der sket en betydelig forringelse på 3 områder for hr. og fru Kofoed og deres familie. 1) Arbejdsløshedskøen har i adskillige år været betydeligt længere på Bornholm end i størstedelen af det øvrige Danmark. I meget lange perioder har Bornholm haft den ikkeønskværdige ære, at være indehaver af landets længste arbejdsløshedskø. Dette skal endda sammenholdes med, at antallet af borgere i den arbejdsdygtige alder er faldet relativt mere end befolkningstallet er faldet (aldersgennemsnittet er steget betydeligt i perioden og mange er gået på førtidspension, efterløn eller folkepension). 2) Familiens værdi i fast ejendom er i de seneste 7-8 år faldet betydeligt. Det har også været medvirkende til, at der ikke har været gennemført renoveringer i nødvendigt omfang af boligerne på Bornholm. 3) De færreste tænker på, at familien Kofoed må kigge godt og grundigt i deres eget regnskab og nationalregnskabet, før de kan gå ud og købe varer i butikkerne. Hvordan har lønnen relativt udviklet sig i forhold til varernes pris (Forbrugerprisindekset) *), skatten og så meget andet? Sådan er de også nødt til at kigge i regnskabet, når de skal købe en billet med Færgen, fordi de skal til moster Odas 75-års fødselsdag. I 2005 kostede både en tur i Netto og en færgebillet som udgangspunkt således en kronefaktor svarende 100. I 2014 koster en tur i Netto en krone-faktor 120, mens færgebilletten er steget til krone faktor 172. Og familien Kofoeds indtægt er kun steget, så de kan betale de 120 kr. Ad 2 De bornholmske pendleres vilkår og økonomiske situation er blevet forringet ekstremt i den seneste halve snes år. Der er især tale om forringede skattemæssige vilkår pga. nedsættelsen af fradragsværdien for transportfradrag fra 33% til 25% og nedsættelsen af rejsefradraget fra oprindelig kr. til nu (2013) kr. Vi henviser i øvrigt til det materiale, som vi havde udarbejdet ved Pendlergruppens foretræde den 29. april 2014 for Udvalget for Landdistrikter og Øer. Det har i en årrække været vanskeligt for pendlerne at leve med Færgens sejlplan og Bornholmerflyet/DAT s fartplan i lavsæsonen. I det følgende vil vi nævne de områder, som Folketinget for alvor må forstå, er behov hos pendlerne, som må opfyldes inden for overskuelig fremtid, hvis ikke antallet af pendlere fra Bornholm skal falde yderligere i de kommende år **), fordi den nuværende situation er negativ særbehandling af pendlere såvel fra som til Bornholm:

4 1) Flytransport skal sikres og om nødvendigt gøres samfundsbegrundet. 2) Distancependling skal være»udgiftsneutralt«svarende til, hvad en gennemsnitpendler i Movia-området må afholde til pendling i arbejds- eller uddannelsesmæssig sammenhænge inkl. flytransport. 3) Fradrag for boligomkostninger til dobbelthusførelse for distancependlere genindføres. 4) Eventuelt særligt distancependlerfradrag. Det vil motivere tilflyttere og fastholde ressourcestærke familier på Bornholm. 5) Regulariteten for både fly og færger skal passe ind i et gennemsnitligt pendlermønster (især morgen og aftenafgange skal passe sammen med pendlernes arbejdsdage). 6) Billet i Movia-området skal også gælde til, fra og på Bornholm (inkl. BAT). 7) Der skal være offentlig transport fra Rønne til København mindst svarende til komforten i IC Bornholm. 8) Offentlig transport mellem Rønne og København bør maksimalt vare 2½ time. 9) Transport over vand må ikke koste mere end transport over land. 10) Internet bør være gratis eller til danske takster på hele rejsen og dette bør også gælde telefoni. 11) Forsikringsforhold på rejse til og fra Bornholm skal være de samme, som mellem andre danske byer, inkl. autohjælp, sygesikring mm. Det er en helt urimelig forskelsbehandling, som forstærkes 1. august 2014 (resultat af Finansloven). Ad 3 De bornholmske studerendes vilkår er heller ikke sammenlignelige med studerende i det øvrige Danmark. De ydes ikke transporttilskud i samme omfang som øvrige unge studerende i resten af landet. Derfor er det blevet en helt fast kutyme, at de unge rejser fra øen for at videreuddanne sig. De bosætter sig i København eller i en af de andre uddannelsesbyer, når de er færdige med studentereksamen eller tilsvarende uddannelse. Muligheden for pendling er stort set ikke økonomisk til stede. De færreste af de veluddannede unge vender desværre tilbage. Tilbage på øen er de ikke-faglærte, de håndværksuddannede og tilsvarende uddannelsesniveau. Bornholm affolkes derfor ikke blot af ca. 500 personer om året, men affolkningen sker især blandt de veluddannede. Ad 4 De billige huse har sammen med naturen og fritidsmulighederne igennem en længere årrække fået økonomisk velfunderede pensionister til at bosætte sig på Bornholm. Langt de fleste har haft en eller anden form for tilknytning til øen i forvejen; men det er ikke gældende for alle. De pensionister, som har levet på Bornholm hele livet, har en relativ lav indkomst/pension. Størsteparten har kun folkepensionen at leve af. Pensionisterne får en betydelig rabat på transporten til og fra øen. Det gælder både med færge og med fly. Rabatten er aldeles rimelig for de mange lavindkomstpensionister på Bornholm. Vi ønsker ikke at fjerne en eneste krone i rabat, men blandt vores pensionistmedlemmer med lavindkomst udtrykkes ofte en undring over, at rabatten er den samme for alle pensionister uanset indkomst. Den service, som har været ydet til pensionisterne i form af f.eks. hjemmehjælp, er de senere år skåret betydeligt ned.

5 Antallet af pensionister udgør en relativt større og større andel af den bornholmske befolkning. Det kan mærkes i det bornholmske kommunale husholdningsbudget. Det kan også mærkes hos transportleverandørerne og det er Folketinget nødt til at forholde sig til på enhver måde, bl.a. også ved indgåelse af forlig om samfundsbegrundet transport til og fra Bornholm. Der findes umiddelbart ikke sammenlignelige diagrammer over befolkningens alderssammensætning i hele landet og tilsvarende for Bornholm; men tallene kan aflæses i regneark på nettet og forskellen er markant. Ad 5 Der flytter heldigvis også yngre familier til Bornholm. Det burde være en solstrålehistorie i sig selv. De unge familier sætter sig ind i, hvor skolen eller børneinstitutionerne ligger i forhold til deres eget huskøb, hvor Borgercentrene ligger, hvordan og hvor idrætsfaciliteterne er, hvilke kulturtilbud, der findes, hvordan den offentlige bustransport er og meget, meget andet. Men når vinteren kommer, opdager den unge, nytilflyttede familie, at Bornholm er anderledes. Her slukkes lyset før den sidste bus er kørt i garage, her ophører snerydningen visse steder om eftermiddagen; men alle steder senest kl. 18:00. Her kan man ikke forudsætte, at den skole, der lå der i går, også ligger der i morgen. Antallet af skolelukninger mv. har været stort. De unge familier flytter måske til øen, fordi den ene part har fået arbejde på Bornholm; men det viser sig ofte at være vanskeligt for den anden part at få et kvalificeret arbejde, og en pendlertilværelse overvejes måske. For en sådan pendling er kun fly mulig som transportmiddel, og familien opdager pludselig, at skattereglerne betyder, at de skal betale langt mere i egen andel (efter skattefradrag) af transporten end tilsvarende afstand transport koster i den øvrige del af landet. Når familien så ønsker at besøge egen familie eller venner væk fra Bornholm, belaster omkostningerne ved sådanne besøg budgettet i væsentligt omfang. Resultatet bliver ofte, at familien flytter væk fra Bornholm igen efter 3-5 år, hvis det ellers er muligt at sælge boligen til en pris, så familien slipper for, at»eventyret på Bornholm«ender med gæld. Der gøres et stort arbejde for at tiltrække nye familier til Bornholm; men de grundliggende forskelle (især af økonomisk art) mellem Bornholm og den øvrige del af Danmark, som især vil være medvirkende til, at familien flytter igen, kan kun Folketinget ændre på. Ad 6 Bornholm kan ikke leve af f.eks. fiskeriet eller landbruget alene og da slet ikke af turismen, selv om den alene er mange bornholmeres indtægtsgrundlag. For den almindelige bornholmer er ansættelse i turismeregi eneste ansættelsesmulighed; men ansættelserne er typisk ikke baseret på helårsansættelser. Det harmonerer dårligt med de regelsæt, ledige omfattes af. For turismen er prisen for at komme til og fra Bornholm alfa og omega. Hovedparten af turisterne kommer med færgen til Bornholm. Som gennemgået tidligere i denne redegørelse, er færgebilletpriserne steget alt for meget i forhold til den faktisk disponible indkomst. Tidligere har turismen også haft problemer med, at kapaciteten i højsæsonen har været for lille. Denne hurdle er heldigvis ikke længere et problem; men har til gengæld medført, at færgerne ikke udnyttes optimalt. Der ligger således 2 færger uvirksomme hen i tæt på 11 måneder om året. Det gør vi alt for ikke skal gentage sig i næste kontraktperiode. Ad 7 Intet sted er færgepriserne af større»her og nu«-betydning end inden for erhvervslivet på Bornholm.

6 For tiden arbejdes der ihærdigt for at redde 200 arbejdspladser på slagteriet i Rønne. Der er flere grunde til, at Danish Crown har varslet lukning af slagteriet; men transportprisen for de slagtede dyr er den absolut primære grund til varslingen. Vi kender ikke tallene fra slagteriet i Rønne for, hvor meget mere en arbejdsplads på Bornholm koster end en tilsvarende arbejdsplads i det øvrige Danmark. Men virksomheden Hasle Refractories (i Hasle) har foretaget en beregning, som viser, at virksomheden alene på grund af de høje transportomkostninger har en merudgift på kr. pr. medarbejder om året ved at være placeret på Bornholm (end et andet sted i Danmark). * - * - * Der kommer heldigvis mange positive initiativer på Bornholm. Der sker meget positivt; men der skal langt mere til for at stoppe den kolossalt store afvandring, øen oplever i disse år. Bornholm har i mange år været kendt som stedet, hvor design, keramik og glaskunst skabes og blomstrer. Bornholm er også blevet stedet, hvor de gode fødevarer kommer fra, f.eks. de højt værdsatte skovgrise. Men i disse uger kæmper skaberen af»bornholmerhanen«for sin overlevelse. Det er igen fragtomkostningerne, der har fået virksomheden til at gå på standby. Hvis Folketinget vil nedlægge det bornholmske samfund, skal man blot fortsætte i samme spor som nu, så kommer det helt af sig selv; men hvis man vil udvikling og genskabelse af det bornholmske samfund, så er her nogle forslag, der har vist sig at have virkning i andre lande, bl.a. i Sverige: 1) Transportomkostningen til og fra øen skal beregnes efter et fast regelsæt: a) Transport over vand skal koste det samme som transport over land. b) Der skal spændes et sikkerhedsnet ud under beflyvningen af Bornholm. Beflyvningen gøres om nødvendigt samfundsbegrundet. c) Størrelsen af transporttilskuddet fra staten skal ydermere kunne beregnes/måles til at have en positiv effekt på det bornholmske husholdningsregnskab (udviklingen i billetprisen for biler/passagerer skal holdes under udviklingen i Forbrugerprisindekset og der skal opstilles en tilsvarende måling for godstransporten). 2) Bornholm skal tilføres statslige arbejdspladser. 3) Bornholm skal gøres til en uddannelsesø, hvor flere længerevarende uddannelser placeres. F.eks. har Gotland haft utrolig stor glæde og gavn af oprettelsen af et universitet på øen. 4) Bornholm udvikles til en konferenceø; der er tale om udvikling af hoteller mv. samt en optimal transport til og fra øen. Det vil give langt flere hotelovernatninger uden for højsæsonen. 5) Mindst et af statens kulturtilbud henlægges som underafdeling til Bornholm. Man kan f.eks. forestille sig en underafdeling af operaen eller tilsvarende af balletten. Der bygges en opera eller et ballethus neden for Hammershus med en stor glasflade som scenebaggrund (dvs. Hammershus indgår som et baggrundstæppe). Det virker måske drømmeagtigt, men ville om noget give transporten og turismen helårsbelægninger i hidtil ukendt omfang og der skabes et helt unikt miljø omkring et sådant hus. Det kan blive verdensberømt på linje med operaen i Sidney. Den krone, som staten vælger at bruge på udvikling af Bornholm nu, vil komme mangefold igen

7 Men først og fremmest gælder det om at sammensætte en helheds- og helårsorienteret visionær transport, der prismæssigt indvirker positivt på det bornholmske husholdningsregnskab. Bornholm skal ikke afvikles Bornholm skal udvikles! De venligste hilsner Bjørn Carlsen *) Formålet med forbrugerprisindekset er ifølge Danmarks Statistik at belyse prisudviklingen for de varer og tjenester, der indgår i husholdningernes forbrug på dansk område og er en økonomisk indikator, der anvendes til at måle ændringer i de priser, som husholdningerne betaler for varer og tjenester. Den procentvise ændring af forbrugerprisindekset er et mål for inflationen og er et centralt økonomisk nøgletal **) Antallet af pendlere kan opgøres på mange forskellige måder. Vi vurderer alene antallet ud fra, at personerne pendler for at varetage et job (typisk i nabokommunen) for at undgå arbejdsløshedskøen på Bornholm (eller at fraflytte Bornholm). I vores vurdering af pendlerbegrebet indgår også de personer, der fortsat har bopæl på Bornholm, men som er under uddannelse væk fra Bornholm.

Orientering om Pendlergruppen

Orientering om Pendlergruppen Orientering om Pendlergruppen FYRAFTENSMØDE OM TRANSPORT PÅ BORNHOLMS EFTERSKOLE 6. F E B R U A R 2 0 1 4 FORMÅLET MED PENDLERGRUPPEN Pendlergruppen under Bornholms Passagerforening repræsenterer hovedsageligt

Læs mere

Orientering om Pendlergruppens arbejde 2013

Orientering om Pendlergruppens arbejde 2013 Orientering om Pendlergruppens arbejde 2013 Generalforsamlingen marts 2014 Biblioteket, Rønne Preben Holm Målsætninger for arbejdet Målsætningen er fortsat at pendling i job- og uddannelsesmæssige sammenhænge

Læs mere

Fyraftensmøde 6. februar 2014 med Rasmus Prehn på Efterskolen i Rønne

Fyraftensmøde 6. februar 2014 med Rasmus Prehn på Efterskolen i Rønne Bornholms Passagerforening blev oprettet for næsten 30 år siden. Hovedformålet, dengang som nu, er, at varetage passagerernes interesse i enhver form for kollektiv transport. Herunder er det væsentligste

Læs mere

Den fremtidige færgebetjening af Bornholm

Den fremtidige færgebetjening af Bornholm Dato J. nr. 11. decemer 2014 2014-3228 Aftale mellem regeringen (Socialdemokraterne og Radikale Venstre) Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Orientering om Pendlergruppens arbejde 2012

Orientering om Pendlergruppens arbejde 2012 Orientering om Pendlergruppens arbejde 2012 Generalforsamlingen marts 2013 Biblioteket, Rønne Preben Holm Målsætninger for arbejdet Pendling: For fortsat at være med til at fastholde og øge beskæftigelsen

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 95 Offentligt

Udvalget for Landdistrikter og Øer ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 95 Offentligt Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 95 Offentligt MINISTEREN Udvalget for Landdistrikter og Øer Folketinget Dato J. nr. 11. februar 2015 2015-423 Frederiksholms

Læs mere

Sejlplan for BornholmerFærgen

Sejlplan for BornholmerFærgen Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 199 Offentligt Bodilsker, den 29. januar 2012 Til transportminister Henrik Dam Kristensen og samtlige medlemmer af Folketingets Transportudvalg Fremsendes via

Læs mere

Ved transportminister Hans Chr. Schmidts besøg på Bornholm i dagene 13. og 14. juli 2015

Ved transportminister Hans Chr. Schmidts besøg på Bornholm i dagene 13. og 14. juli 2015 Ved transportminister Hans Chr. Schmidts besøg på Bornholm i dagene 13. og 14. juli 2015 Emner til drøftelse/orientering: 1) IC Bornholm ensidig og uigennemtænkt nedlæggelse Debatindlæg om IC Bornholm

Læs mere

FLEXTUR - HOLBÆK KOMMUNE Analyse af Flextur ifbm. indførelse af dobbelttakst

FLEXTUR - HOLBÆK KOMMUNE Analyse af Flextur ifbm. indførelse af dobbelttakst FLEXTUR - HOLBÆK KOMMUNE Analyse af Flextur ifbm. indførelse af dobbelttakst Præsentationen tager udgangspunkt i rejsedata for Flextur i Holbæk Kommune for 2015. Flexturrejserne er summeret i tal og grafer,

Læs mere

Afstemningstemaer til Bornholms Udviklingsplan 2012

Afstemningstemaer til Bornholms Udviklingsplan 2012 BILAG 6 Afstemningstemaer til Bornholms Udviklingsplan 2012 I forbindelse med kommunalbestyrelsens behandling af Bornholms udviklingsplan den 28. juni 2012 kom der afstemningstemaer fra SF, Venstre og

Læs mere

Vi mener fortsat det samme!

Vi mener fortsat det samme! 10. oktober 2014 Vi mener fortsat det samme! Bornholms Passagerforening blev oprettet for næsten 30 år siden. I al den tid har vores topprioritet været at arbejde for, at transport over vand skal koste

Læs mere

Bestyrelsens mundtlige beretning på generalforsamlingen 15. marts 2013

Bestyrelsens mundtlige beretning på generalforsamlingen 15. marts 2013 Bestyrelsens mundtlige beretning på generalforsamlingen 15. marts 2013 Ønsker du, at Bornholm skal ligestilles transportmæssigt med det øvrige Danmark? Så meld dig ind i Bornholms Passagerforening. Som

Læs mere

Hvem flytter, når lokale arbejdssteder lukker, og mennesker mister deres arbejde? Juni 2017

Hvem flytter, når lokale arbejdssteder lukker, og mennesker mister deres arbejde? Juni 2017 Hvem flytter, når lokale arbejdssteder lukker, og mennesker mister deres arbejde? Juni 2017 Opsummering 7 Opsummering I Danmark har man, ligesom i mange andre europæiske lande, oplevet et flyttemønster

Læs mere

Besvarelse af samrådsspørgsmål W, X, Y og Z vedr. færgebetjeningen af Bornholm. Samrådsspørgsmål W:

Besvarelse af samrådsspørgsmål W, X, Y og Z vedr. færgebetjeningen af Bornholm. Samrådsspørgsmål W: Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 418 Offentligt TALEMANUSKRIPT Besvarelse af samrådsspørgsmål W, X, Y og Z vedr. færgebetjeningen af Bornholm Side 1 af 16 Samrådsspørgsmål

Læs mere

Analyse af godsstrømme og turismeforhold på Bornholm

Analyse af godsstrømme og turismeforhold på Bornholm Analyse af godsstrømme og turismeforhold på Bornholm Seminar, CRT, Nexø 7. nov. 2013 Carl Henrik Marcussen Anders Hedetoft Anja Bach-Jensen Dagsorden 1. Talmæssig belysning v/chm (udviklingen i finanslovsbevillingen,

Læs mere

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Danske Malermestre har i perioden 24.-26. oktober 2012 gennemført en analyse blandt medlemmerne vedrørende

Læs mere

Kommunaludvalget KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt

Kommunaludvalget KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt Kommunaludvalget 2013-14 KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaards talepapir Det talte ord gælder Anledning: Besvarelse af samrådsspørgsmål

Læs mere

Mattip tema om Læsø. Tilhørende kopi: 5 gode råd til faglig læsning Omregning af hastighed. Du skal lære om: Kan ikke Kan næsten Kan

Mattip tema om Læsø. Tilhørende kopi: 5 gode råd til faglig læsning Omregning af hastighed. Du skal lære om: Kan ikke Kan næsten Kan Mattip tema om Læsø Du skal lære om: Læsø og faktaberegninger om øen Kan ikke Kan næsten Kan Faglig læsning Brugen af korrekte enheder Omregning af enheder 2017 mattip.dk 1 Tilhørende kopi: 5 gode råd

Læs mere

&' ( & &'& % ( & &'&'& ))! & &'&'" ( * &'&'+, ( $ &'" - ( "" &'"'&! ))! "" &'"'"! ( ". &'"'+,! ( "/

&' ( & &'& % ( & &'&'& ))! & &'&' ( * &'&'+, ( $ &' - (  &''&! ))!  &''! ( . &''+,! ( / " $ % &' ( & &'& % ( & &'&'& & &'&'" ( * &'&', ( $ &'" - ( "" &'"'& "" &'"'" ( ". &'"', ( "/ &' ( Pendleranalyserne gennemføres forud for fire surveys med henholdsvis beboere i bycentre, beboere i landdistrikter,

Læs mere

Dialogmøde om trafikbetjeningen af Bornholm 21. maj 2013.

Dialogmøde om trafikbetjeningen af Bornholm 21. maj 2013. Dialogmøde om trafikbetjeningen af Bornholm 21. maj 2013. Mødet blev holdt i Kulturhuset Frem i Svaneke, og der var mødt 70 personer frem, heraf 7 medlemmer af kommunalbestyrelsen. I mødet deltog et ekspertpanel

Læs mere

Notat 19. juli 2018 J-nr.: / Flere københavnske fraflyttere bosætter sig i omegnskommunerne

Notat 19. juli 2018 J-nr.: / Flere københavnske fraflyttere bosætter sig i omegnskommunerne Notat 19. juli 2018 J-nr.: 211808 / 2520837 Flere københavnske fraflyttere bosætter sig i omegnskommunerne Siden 2015 er flere personer flyttet fra København end til København. Denne nettofraflytning fra

Læs mere

Pendlingsanalyse for Bornholm

Pendlingsanalyse for Bornholm Pendlingsanalyse for Bornholm November 2012 1 Pendlingsanalyse for Bornholm Udarbejdet for Bornholms Regionskommune Kontaktrådet for Trafikbetjeningen af Bornholm af Anders Hedetoft og Carl Henrik Marcussen

Læs mere

- Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Erik Toft, Færdselsstyrelsen og Jens Elsbo, COWI

- Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Erik Toft, Færdselsstyrelsen og Jens Elsbo, COWI - Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Erik Toft, Færdselsstyrelsen og Jens Elsbo, COWI Den 28. september 1997 blev der gennemført en nedsættelse af taksterne i den lokale og regionale kollektive

Læs mere

Randers Kommune VELSTANDEN I RANDERS ET STATUSBILLEDE SEPTEMBER 2007

Randers Kommune VELSTANDEN I RANDERS ET STATUSBILLEDE SEPTEMBER 2007 Randers Kommune VELSTANDEN I RANDERS ET STATUSBILLEDE SEPTEMBER 2007 KOLOFON Forfatter: Kunde: Martin Kyed, Anne Raaby Olsen, Mikkel Egede Birkeland og Martin Hvidt Thelle Randers Kommune Dato: 21. september

Læs mere

GIVE - BYPROFIL. En fortsat positiv udvikling i Give skal bygge videre på, at Give er en by som hviler i sig selv.

GIVE - BYPROFIL. En fortsat positiv udvikling i Give skal bygge videre på, at Give er en by som hviler i sig selv. GIVE - PROFIL GIVE - BYPROFIL En fortsat positiv udvikling i Give skal bygge videre på, at Give er en by som hviler i sig selv. Det er en by med handel, arbejdspladser, kultur, foreninger, balance mellem

Læs mere

I medfør af 37 stk. 1 i forretningsorden for Inatsisartut fremsætter jeg følgende spørgsmål til Naalakkersuisut:

I medfør af 37 stk. 1 i forretningsorden for Inatsisartut fremsætter jeg følgende spørgsmål til Naalakkersuisut: 11. aug. 2015 I medfør af 37 stk. 1 i forretningsorden for Inatsisartut fremsætter jeg følgende spørgsmål til Naalakkersuisut: Spørgsmål: 1. Har Naalakkersuisut kendskab, analyse/analyser, som viser hvilke

Læs mere

Hvad siger undersøgelserne?

Hvad siger undersøgelserne? Hvad siger undersøgelserne? I indeværende uge har pressen bl.a. refereret en opfattelse blandt nogle af de bornholmske lokalpolitikere om, at»de borgerundersøgelser, som kommunen har foretaget, viser,

Læs mere

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie Bornholm - lejrskolebogen Troels Gollander Møllen Multimedie INDHOLD Østersøens Perle 4 Klipperne 6 De første bornholmere 8 Krig og frihedskamp 10 Erhverv 12 Hammershus 14 Rundkirkerne 16 Bornholms byer

Læs mere

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2018:12 14. december 2018 Regionale regnskaber 2017 Resumé: En større del af Danmarks BNP skabes nu i København sammenlignet med for ti år

Læs mere

Ministeriet kan efter hovedkontraktens pkt tilkøbe billetprisreduktioner for op til 50 mio. kr. årligt uafhængigt af Mols-Liniens tilbud.

Ministeriet kan efter hovedkontraktens pkt tilkøbe billetprisreduktioner for op til 50 mio. kr. årligt uafhængigt af Mols-Liniens tilbud. NOTAT Dato J. nr. 19. januar 2017 2016-3941 Opfølgning på spørgsmål Kontaktrådet for Trafikbetjeningen af Bornholm Ministeriet deltog i et møde med kontaktrådet den 15. december 2016 for at præsentere

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for udviklingen i dansk økonomi, der viste vækst på hele

Læs mere

Vækststrategi 2020 Notat

Vækststrategi 2020 Notat Vækststrategi 2020 Notat www.esbjergkommune.dk Indhold 1. Indledning...- 3-2. Arbejdsmarkedet...- 4-3. Demografi...- 4-4. Uddannelse...- 5-5. Generelle indikatorer...- 5-6. Havne...- 6-7. Bilag...- 7 -

Læs mere

Unge uden uddannelse går en usikker fremtid i møde

Unge uden uddannelse går en usikker fremtid i møde Unge uden uddannelse går en usikker fremtid i møde Når unge tager en uddannelse giver det gode kort på hånden. Nye beregninger foretaget af AE viser således, at unge der får en ungdomsuddannelse har en

Læs mere

Socialt udsatte boligområder

Socialt udsatte boligområder Socialt udsatte boligområder Nogle boligafdelinger i Danmark har en væsentligt større andel af arbejdsløse, kriminelle og personer på overførselsindkomst end det øvrige samfund. Disse afdelinger kæmper

Læs mere

Økonomisk analyse. Danskerne og grænsehandel. Highlights

Økonomisk analyse. Danskerne og grænsehandel. Highlights Økonomisk analyse 4. oktober 2011 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Danskerne og grænsehandel T +45 3339 4000 E info@lf.dk F +45 3339 4141 W www.lf.dk Highlights Nye tal fra Landbrug & Fødevarer viser,

Læs mere

Sådan går det i. fanø. Kommune. beskæftigelsesregion syddanmark

Sådan går det i. fanø. Kommune. beskæftigelsesregion syddanmark Sådan går det i fanø Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Fanø Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Fanø Kommune. Den handler blandt

Læs mere

argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015

argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015 5 argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015 1. Regeringen bryder en klar aftale om Aalborg Letbane noget lignende er aldrig før set i Danmark 2. Aalborg Letbane

Læs mere

Opfølgningsnotat på Fynsanalyse

Opfølgningsnotat på Fynsanalyse Opfølgningsnotat på sanalyse Indledning Rådet og Beskæftigelsesregion Syddanmark fik i november 2012 udarbejdet en strukturanalyse af arbejdsmarkedet på. Dette notat er en opdatering på nogle af de udviklingstendenser,

Læs mere

Besøgsrapport 2010. Indhold

Besøgsrapport 2010. Indhold Besøgsrapport 2010 Indhold 1. Indledning. 2. Hvem besøger Fur & hvorfor? 3. Fakta om Ja-gruppen 4. Fakta om Nej-gruppen 5. Hvorfor vælges Fur fra el. til? 6. Status & afrunding. 1. Indledning Projektgruppen

Læs mere

2014/1 BRB 17 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juni 2016. Beretning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 24. februar 2015.

2014/1 BRB 17 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juni 2016. Beretning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 24. februar 2015. 2014/1 BRB 17 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Beretning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 24. februar 2015 Beretning om Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Sådan går det i. sønderborg. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. sønderborg. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i sønderborg Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Sønderborg Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Sønderborg Kommune.

Læs mere

Analyse. Højtuddannede flytter til de store byer, lavtuddannede forbliver i udkanten. 8. maj Af Mikael B. Andersen og Philip Henriks

Analyse. Højtuddannede flytter til de store byer, lavtuddannede forbliver i udkanten. 8. maj Af Mikael B. Andersen og Philip Henriks Analyse 8. maj 2018 Højtuddannede flytter til de store byer, lavtuddannede forbliver i udkanten Af Mikael B. Andersen og Philip Henriks Befolkningsudviklingen på tværs af Danmark er en vigtig del af diskussionen

Læs mere

Budgettale 2016 Dansk Folkeparti Århus

Budgettale 2016 Dansk Folkeparti Århus 1. Budgettale 2016 Dansk Folkeparti Århus Kære Byråd, kære Borgmester Jeg vil prøve at redegøre for hvad Dansk Folkeparti, mener om de budgetforhandlinger vi nu er startet på. At få udstukket et råderum

Læs mere

Turismen i Nordjylland Udvikling i kommunale og regionale overnatninger. Nordjysk turisme i tal. Overnatninger

Turismen i Nordjylland Udvikling i kommunale og regionale overnatninger. Nordjysk turisme i tal. Overnatninger Turismen i 2008 2016 - Udvikling i kommunale og regionale overnatninger Nordjysk turisme i tal Overnatninger 2008 2016 Visit Udarbejdet af: Visit April 2017 Adresse: Visit Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg

Læs mere

Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen

Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen 2013 2017 Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen September 2017 1 Boligsociale data, september 2017 Baggrund... 3 0.

Læs mere

Spørgsmål. Samrådsspørgsmål C Hvilke initiativer vil ministrene tage for at sikre en reel nedsættelse af færgetaksterne på 95 mio.

Spørgsmål. Samrådsspørgsmål C Hvilke initiativer vil ministrene tage for at sikre en reel nedsættelse af færgetaksterne på 95 mio. Udvalget for Landdistrikter og Øer 2016-17 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 14 Offentligt 10. november 2016 J.nr 16-1557282. Moms, Afgifter og Told KER, AFL Samrådsspørgsmål A-D - Tale til besvarelse

Læs mere

Resume: Da det for de fleste er teknisk meget svært stof, er det valgt at udarbejde resume med konklusion.

Resume: Da det for de fleste er teknisk meget svært stof, er det valgt at udarbejde resume med konklusion. Hjørring Kommune 16. september 2016 Valg af statsgaranti eller selvbudgettering for Budget 2017 Resume: Da det for de fleste er teknisk meget svært stof, er det valgt at udarbejde resume med konklusion.

Læs mere

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget.

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget. N O T A T 21-11-2016 Sag nr. 15/1003 Dokumentnr. 32130/16 Henrik Severin Hansen Tel. E-mail: Flere danskere tager bilen på arbejde og uddannelse men de regionale forskelle er store Efter en længere periode,

Læs mere

Sådan går det i. ærø. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. ærø. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i ærø Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Ærø Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Ærø Kommune. Den handler blandt

Læs mere

Analyse af dagpengesystemet

Analyse af dagpengesystemet Analyse af dagpengesystemet Udarbejdet september/oktober 2011 BD272 Indhold Indledning... 2 Metode og validitet... 2 Dataindsamling fra... 2 Dataindsamling fra den øvrige befolkning... 2 Forventninger

Læs mere

Sådan går det i. tønder. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. tønder. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i tønder Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Tønder Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Tønder Kommune. Den handler

Læs mere

Hovedtal og forudsætninger

Hovedtal og forudsætninger Hovedtal og forudsætninger Resultatopgørelse Mio. kr. Regnskab 2015 Forventet regnskab 2016 Budget 2017 Budgetoverslagsene 2018 2019 2020 Skatter 7.717,1 7.965,2 8.256,3 8.515,3 8.756,5 9.046,3 Tilskud

Læs mere

Arbejdsmarkedet i Faxe Kommune

Arbejdsmarkedet i Faxe Kommune Arbejdsmarkedet i Faxe Kommune Neden for er en beskrivelse af arbejdsmarkedet i Faxe Kommune. I forbindelse med beskrivelsen sammenlignes arbejdsmarkedet i kommunen med arbejdsmarkedet i hele landet og

Læs mere

Nøgletal om bosætning i Skanderborg Kommune

Nøgletal om bosætning i Skanderborg Kommune Nøgletal om bosætning i Skanderborg Kommune Første udvalgsmøde om bosætning og infrastruktur i Skanderborg Kommune Strategisk Center, Skanderborg Kommune Tirsdag den 19. august 2014 Indhold 1. Nøgletal

Læs mere

Hvad koster støj? - værdisætning af vejstøj ved brug af husprismetoden. Udarbejdet af: Miljøøkonom, cand. silv. Camilla K.

Hvad koster støj? - værdisætning af vejstøj ved brug af husprismetoden. Udarbejdet af: Miljøøkonom, cand. silv. Camilla K. Hvad koster støj? - værdisætning af vejstøj ved brug af husprismetoden Udarbejdet af: Miljøøkonom, cand. silv. Camilla K. Damgaard Miljøstyrelsen 2003 Projektartikel baseret på rapporten: Hvad koster støj?,

Læs mere

Bilag: Arbejdsstyrken i Vendsyssel

Bilag: Arbejdsstyrken i Vendsyssel Bilag: Arbejdsstyrken i I dette bilag opsummeres de væsentligste resultater fra arbejdsstyrkeanalysen for arbejdskraftområde. 1. Udvikling i arbejdsstyrken i har 93.800 personer i arbejdsstyrken i 2011,

Læs mere

Befordringsfradrag for pendlere i yderkommuner

Befordringsfradrag for pendlere i yderkommuner - 1 Befordringsfradrag for pendlere i yderkommuner Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Som et led i Vækstaftalen fra 2. juli 2014 er det tanken at give forhøjet befordringsfradrag til pendlere

Læs mere

Notat om hjælpeordninger - om de ansatte i hjælpeordninger og deres løn- og ansættelsesvilkår

Notat om hjælpeordninger - om de ansatte i hjælpeordninger og deres løn- og ansættelsesvilkår Socialudvalget B 129 - Bilag 12 Offentligt Dokument oprettet: 8. maj 2007 Denne version: 9. maj 2007 Sag 07/455 Dok. 2036/07 /KP Notat om hjælpeordninger - om de ansatte i hjælpeordninger og deres løn-

Læs mere

Alternativ Ø (Det solidariske alternativ)

Alternativ Ø (Det solidariske alternativ) Alternativ Ø (Det solidariske alternativ) Ø. Fem skoler med overbygning- 4 fødeskoler, 1. Kort beskrivelse af alternativ Ø Alternativ Ø er baseret på et bærende princip om, at der skal være skoler over

Læs mere

Ansøgning om tilskud efter 16 til særligt vanskeligt stillede kommuner

Ansøgning om tilskud efter 16 til særligt vanskeligt stillede kommuner Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø Social og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Att.: 16ansogninger@oim.dk Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale CVR: 26 69 63

Læs mere

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 31-01-2014 12/339/12 OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen fra februar 2011 til august 2013. Vi bruger Danmarks

Læs mere

Udlændinge kommer os til undsætning og gør os rigere

Udlændinge kommer os til undsætning og gør os rigere Udlændinge kommer os til undsætning og gør os rigere AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND. POLIT. RESUMÉ Danmark er en lille åben økonomi, og vi profiterer i høj grad af den frie bevægelighed af varer, tjenester

Læs mere

Kommunal flytteanalyse Randers Horsens - Viborg

Kommunal flytteanalyse Randers Horsens - Viborg Kommunal flytteanalyse 2012 2014 Randers Horsens - Viborg Tabellen sammenholder til- og fraflytning, samt nettoudviklingen i Randers, Horsens og Viborg i perioden 2012 2014. Til- og fraflytninger, samt

Læs mere

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 15. november 2011 Indledning I nærværende notat belyses effekten af et marginaleksperiment omhandlende forøgelse af arbejdstiden i den offentlige

Læs mere

SAU L 96 Samrådsspørgsmål A og B. Skatteudvalget L 96 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt. Tale. 26. januar 2016 J.nr.

SAU L 96 Samrådsspørgsmål A og B. Skatteudvalget L 96 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt. Tale. 26. januar 2016 J.nr. Skatteudvalget 2015-16 L 96 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Tale 26. januar 2016 J.nr. 15-3135149 SAU L 96 Samrådsspørgsmål A og B Ejendomme, Boer og Gæld PEL Samrådsspørgsmål A Ministeren bedes

Læs mere

Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK

Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK April 2014 Erhvervsstrukturen i Syddanmark Indledning Analysen om erhvervsstrukturen i Syddanmark giver et overblik over den aktuelle erhvervs-

Læs mere

De skjulte skatter er galoperet i vejret under skattestoppet

De skjulte skatter er galoperet i vejret under skattestoppet De skjulte skatter er galoperet i vejret under skattestoppet Til trods for at regeringen indførte skattestoppet i 2001, er priserne på offentligt regulerede ydelser, de såkaldte skjulte skatter, steget

Læs mere

Overblik over udmøntning af Statens elevstøtte i skoleåret 2013/14: Efterskoler rekrutterer bredt blandt Danmarks unge

Overblik over udmøntning af Statens elevstøtte i skoleåret 2013/14: Efterskoler rekrutterer bredt blandt Danmarks unge Overblik over udmøntning af Statens elevstøtte i skoleåret 2013/14: Efterskoler rekrutterer bredt blandt Danmarks unge Notat 3. juli 2014 FORFATTER: METTE HJORT-MADSEN I dette notat gennemgås udmøntningen

Læs mere

Videregående uddannelser og regional udvikling

Videregående uddannelser og regional udvikling Udvalget for Landdistrikter og Øer 2015-16 (Omtryk - 09-11-2015 - Uddybende oversigt fra EVA) ULØ Alm.del Bilag 27 Offentligt Videregående uddannelser og regional udvikling 4. november 2015, Udvalget for

Læs mere

Sådan går det i. kerteminde. Kommune. beskæftigelsesregion syddanmark

Sådan går det i. kerteminde. Kommune. beskæftigelsesregion syddanmark Sådan går det i kerteminde Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Kerteminde Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Kerteminde Kommune.

Læs mere

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Krise og arbejdsmiljø Ledernes syn på finanskrisen og dens for det psykiske arbejdsmiljø Ledernes Hovedorganisation juli 2009 1 Indledning Den nuværende finanskrise har på kort tid og med stort kraft ramt

Læs mere

Statens indtægter fra selskabsskatter

Statens indtægter fra selskabsskatter Statens indtægter fra selskabsskatter De åbne skattelister for selskabers selskabskat offentliggøres nu for tredje år i træk. I den forbindelse offentliggør Skatteministeriet en række nøgletal omkring

Læs mere

Hvad ved vi om effekten af skolelukninger?

Hvad ved vi om effekten af skolelukninger? Hvad ved vi om effekten af skolelukninger? Lukker landsbyen skolen, eller lukker skolen landsbyen? Jesper Kaas Schmidt 25. februar 2016 Hvad ved vi om effekten af skolelukninger? Disposition for oplægget:

Læs mere

Sådan går det i. middelfart. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. middelfart. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i middelfart Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Middelfart Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Middelfart Kommune.

Læs mere

Erhvervsdeltagelse for personer over 60 år

Erhvervsdeltagelse for personer over 60 år Erhvervsdeltagelse for personer over 60 år Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at analysere udviklingen i arbejdsstyrken for personer over 60 år i lyset af implementeringen

Læs mere

I nedenstående tabel er antallet af fuldtidspersoner omregnet til procent således, at der kan sammenlignes på tværs af kommunerne.

I nedenstående tabel er antallet af fuldtidspersoner omregnet til procent således, at der kan sammenlignes på tværs af kommunerne. Notat Vedrørende: Notat om Arbejdsmarked, Pendling og demografi Sagsnavn: Arbejdsmarked, Statistik og Analyser 2015 Sagsnummer: 15.20.00-G01-15-15 Skrevet af: Morten Fich og Troels Rasmussen E-mail: Morten.Brorson.Fich@randers.dk

Læs mere

Arbejdsmarkedet i Næstved Kommune

Arbejdsmarkedet i Næstved Kommune Arbejdsmarkedet i Næstved Kommune Neden for er en beskrivelse af arbejdsmarkedet i Ny Næstved Kommune (Fladså, Holmegaard, Suså, Fuglebjerg og Næstved kommuner). Ny Næstved Kommune betegnes efterfølgende

Læs mere

ULØ høring om trafikal ligestilling af øerne

ULØ høring om trafikal ligestilling af øerne Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 (2. samling) ULØ Alm.del Bilag 18 Offentligt ULØ høring om trafikal ligestilling af øerne 1. September 2015 V 59 om konkurrencevilkår for økommuner og småøer

Læs mere

Personbefordring i landdistrikterne

Personbefordring i landdistrikterne Personbefordring i landdistrikterne Et LAG Favrskovprojekt Civilingeniør, Trafikforsker & Adjunkt Trafikforskningsgruppen Aalborg Universitet Jørgen Møller Arkitekt, Landsbyforsker & Lektor Trafikforskningsgruppen

Læs mere

Hvordan vi får flere med færgerne

Hvordan vi får flere med færgerne Initiativgruppen Hvordan vi får flere med færgerne En samling idéer til en bedre udnyttelse af de ærøske færgers kapacitet Indledning Initiativgruppen har hos medlemmerne på Facebook-gruppen Ærø til motorvejen

Læs mere

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI Bosætningsanalyse Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI 1 Formål og datagrundlag Formålet med undersøgelsen er at besvare

Læs mere

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal 87% 23% VI udvikler Redegørelsen sammenfatter oplysninger om de erhvervs- og beskæftigelsesmæssige udviklingstendenser

Læs mere

Diskussionspapir 17. november 2014

Diskussionspapir 17. november 2014 Diskussionspapir 17. november 2014 Tema 1: Langsigtede udviklingstræk fra industri til service og fra land til by Forberedt for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til konferencen Industrien til

Læs mere

FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER

FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER i:\november-2000\olie-nov.doc Af Martin Hornstrup 28. november 2000 RESUMÉ FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER Revisions- og konsulentfirmaet Deloitte & Touche har beregnet konsekvenserne

Læs mere

HG - DETAIL VIRKSOMHEDENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN:

HG - DETAIL VIRKSOMHEDENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN: 2014 HG - DETAIL VIRKSOMHEDENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN: Indholdsfortegnelse Jobansøgning... 2 Evaluering - Jobsøgning... 3 Virksomheden...

Læs mere

Rapport. Grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus. September 2009 0Capacent. Capacent

Rapport. Grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus. September 2009 0Capacent. Capacent Rapport Grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus September 2009 0Capacent Kort om undersøgelserne Etablering af færgeforbindelse Benyttelse af færgeforbindelse Styrkelse af Mols? Prioritering

Læs mere

Bornholms vækstbarometer

Bornholms vækstbarometer Bornholms vækstbarometer Temadag 10. september 2008 Bornholms Vækstforum Indhold Befolkning... 3 Menneskelige ressourcer... 4 Beskæftigelse... 8 Økonomisk vækst... 9 Trafikal tilgængelighed... 11 Udgivet

Læs mere

Notat: Hovedelementer, der hidtil har været behandlet i Trafikkontaktrådet om Bornholmslinjens sejlads fra 1. september 2018

Notat: Hovedelementer, der hidtil har været behandlet i Trafikkontaktrådet om Bornholmslinjens sejlads fra 1. september 2018 Notat: Hovedelementer, der hidtil har været behandlet i Trafikkontaktrådet om Bornholmslinjens sejlads fra 1. september 2018 Indledning For at få et mere præcist billede af de problemer og barrierer, der

Læs mere

Skattemæssige konsekvenser ved langsigtet opsparing.

Skattemæssige konsekvenser ved langsigtet opsparing. Skattemæssige konsekvenser ved langsigtet opsparing. Skat og rentes rente har stor betydning for det endelige afkast når man investerer over lang tid. Det giver anledning til nogle overvejelser om hvad

Læs mere

Akademikere pendler modstrøms - fra metropolerne

Akademikere pendler modstrøms - fra metropolerne Akademikere pendler modstrøms - fra metropolerne ud i oplandet D en 26. juni 2014 Mens det for en del yder- og landkommuner kan være en udfordring at tiltrække nye borgere generelt, kan det være en særlig

Læs mere

Er Danmarks produktion i krise? Et tilbageblik på 30 års udvikling i den danske produktion

Er Danmarks produktion i krise? Et tilbageblik på 30 års udvikling i den danske produktion Er Danmarks produktion i krise? Et tilbageblik på 30 års udvikling i den danske produktion Juni 2016 Opsummering 1 Opsummering Herhjemme såvel som i udlandet eksisterer et billede af Danmark som et rigt

Læs mere

ET SAMMENHÆNGENDE OG VARIERET ARBEJDSMARKED PENDLINGEN OVER ØRESUND

ET SAMMENHÆNGENDE OG VARIERET ARBEJDSMARKED PENDLINGEN OVER ØRESUND 62 ET SAMMENHÆNGENDE OG VARIERET ARBEJDSMARKED PENDLINGEN OVER ØRESUND PENDLINGEN OVER ØRESUND Udviklingen i pendlingsstrømmen over Øresund har primært fundet sted mellem Sydvestskåne og den danske del

Læs mere

4 At gøre noget ved hovedstadsområdets alvorlige trængselsproblemer.

4 At gøre noget ved hovedstadsområdets alvorlige trængselsproblemer. DET ARBEJDER VI FOR 2 At give stemme til hovedstadsområdet, så vi kan få saglighed i debatten og skabe forståelse for hovedstadsområdets udfordringer. 1 At borgere og virksomheder i hovedstadsområdet har

Læs mere

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014 Indhold Indledning... 2 Beskæftigelse den generelle udvikling... 2 Jobudvikling i Holbæk Kommune... 2 Jobudvikling i hele landet... 4 Jobudvikling fordelt på sektor... 5 Erhvervsstruktur i Holbæk Kommune...

Læs mere

Bornholms Passagerforenings

Bornholms Passagerforenings Bestyrelsens mundtlige beretning ved Bornholms Passagerforenings ordinære generalforsamling den 15. marts 2013 Velkommen til bestyrelsens beretning. Jeg skal for 6. år i træk som formand aflægge bestyrelsens

Læs mere

Danske selskabers evne til at skabe overskud

Danske selskabers evne til at skabe overskud FSR ANALYSE / JANUAR 2018 Danske selskabers evne til at skabe overskud 2010-2016 Undersøgelse af selskabernes årsregnskaber På baggrund af data for regnskaberne leveret af Experian har FSR danske revisorer

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt KONSEKVENSER FOR BOSÆTNINGEN

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt KONSEKVENSER FOR BOSÆTNINGEN Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt KONSEKVENSER FOR BOSÆTNINGEN HANS SKIFTER ANDERSEN Min opgave Hvad betyder Regeringens forslag for bosætningen? Hvor flytter

Læs mere

Lastbiler på sporet af økonomisk vækst

Lastbiler på sporet af økonomisk vækst NØGLETAL UGE 40 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lastbiler på sporet af økonomisk vækst Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har været relativ stilfærdig for dansk økonomi. Dét

Læs mere

En ny analyse fra Danske Regioner viser, at den gennemsnitlige pendlingsafstand er steget, samtidigt med at vi næsten bruger samme tid på at pendle.

En ny analyse fra Danske Regioner viser, at den gennemsnitlige pendlingsafstand er steget, samtidigt med at vi næsten bruger samme tid på at pendle. N O T A T Pendlingstiden er uændret selvom vi pendler længere En ny analyse fra Danske Regioner viser, at den gennemsnitlige pendlingsafstand er steget, samtidigt med at vi næsten bruger samme tid på at

Læs mere

Pendling flytter skattekroner rundt i Danmark

Pendling flytter skattekroner rundt i Danmark 15. november 2017 2017:16 Pendling flytter skattekroner rundt i Danmark Af Søren Dalbro og Laust Hvas Mortensen 1 Mange beskæftigede pendler ud af deres bopælskommune til en arbejdsplads i en anden kommune.

Læs mere