EF-Fuglebeskyttelsesområde nr 2 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). EU-Habitatområder nr 14 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EF-Fuglebeskyttelsesområde nr 2 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). EU-Habitatområder nr 14 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord)."

Transkript

1 Høringssvar til idéfase Natura 2000 handleplaner EF-Fuglebeskyttelsesområde nr 2 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). EU-Habitatområder nr 14 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). Vurdering af tilstanden for fuglearterne for SPA-2 Aalborg Bugt Nord. For følgende arter er det ikke muligt at vurdere bestandens størrelse, idet den største del af bestanden ligger på havet uden for synsvidde: Ederfugl Fløjlsand Sortand Bjergand Disse tal bør derfor vurderes i forhold til DMU flytællinger. Generelt er der i den nordlige del en tendens til at især Ederfugl og Sortand oftere ses fouragerende og rastende tæt på kysten. Der er særligt tale om reservaterne ved Stensnæs, Gerå og Hals-Egense hvor helt op til 1000 individer er observeret fra kysten. Øer og holme benyttes også i stigende grad til rast på land af Ederfugl og Sortand. Lokaliteterne: Lokaliteten er meget langstrakt og består i virkeligheden af havet ud for samt en hel del mindre lokaliteter. Lokaliteterne på kysten er nogenlunde ens, strandengsarealer og vadeflader, men alligevel under indflydelse af forskellige former for trusler og påvirkning. De fortjener derfor at blive beskrevet hver især, for at det giver mening også at fremføre muligheder for ændringer til at undgå eller nedbringe effekten af de beskrevne trusler. Der henvises til gennemgangen af de enkelte lokaliteter herunder. Havet udgør en særskilt enhed der trusselsmæssigt er meget forskellig fra landdelene, hvorfor også denne del er separat beskrevet. Det har endda været nødvendigt at opdele havdelen i to områder nemlig et syd for Limfjorden og et nord for. Endelig vil havdelen stort set kun være beskrevet for det kystnære område (ud til ca. 500m). Generelle bemærkninger til hele lokaliteten: Der er fire hovedhabitater spredt i hele lokaliteten: Havet, vadeflader og strandenge, sommerhusområder og byer med små havne. Hele lokaliteten er EU-Habitatområde og EF-Fuglebeskyttelsesområde

2 De generelle trusler for den samlede lokalitet er: Det intensive landbrug, der for hele lokalitetens vedkommende afvandes til åer og bække der udmunder i Kattegat. For mange af bækkenes vedkommende gælder, at de ikke ligger i deres naturlige slyngede forløb, men er blevet udrettet. Dette betyder en større vandgennemstrømning og deraf manglende periodiske oversvømmelser af strandengsområderne, samt en større udledning af kvælstof, da det ikke bliver optaget af arealerne omkring åen.. Udledning af kvælstof til de kystnære områder forårsager med jævne mellemrum iltsvind og deraf følgende dårlig vækst for områdets havplanter og bunddyr, der er basis for de fjerede udpegningsarters fødegrundlag. Manglende afgræsning kan resultere i tilgroning af strandengsområderne Sommerhusområderne og strandengene i tilknytning til disse udsættes for et stigende pres fra ejere og turister, der søger oplevelser i naturen. Løse hunde, knallert, og bilkørsel er visse steder trusler der er stigende. Dele af lokaliteten er belastet af jagt både på strandenge og hav i perioden august til februar. Specielt skal det bemærkes, at der er jagt på udpegningsgrundlaget idet fire udpegede andearter jages fra motorbåd i områderne. Byerne langs med østkysten vokser langsomt men sikkert og primært langs med kysten. Ændringen fra landzone til byzone udgør en trussel mod den generelle beskyttelse af området. Vigtigste generelle trusler (set i forhold til udpegningsarterne): Motorbådsjagten generelt og i særdeleshed på udpegningsgrundlaget. Landbrugsdriften. Kvælstofudledning og iltsvind, der ødelægger blandt andet muslingebanker og ålegræs. Flere sommerhuse med deraf øgede aktiviteter langs med kysten inklusive løse hunde. Råstofindvinding (skalleindvinding i ålegræsområderne ved Hals-Egense). Vigtigste forbedringer (set i forhold til udpegningsarterne): Stop for motorbådsjagt i hele området, især på udpegningsarterne. Fastholde græsning og minimere udledningen af kvælstof (genopretning af åerne). Bedre regulering af fritidsaktiviteter langs kysten inklusive totalt adgangsforbud på holme og øer. Forbud mod bundskrabning i forbindelse med skalleindvinding.

3 Dellokaliteterne: Lyngså til Voerså (Stensnæs) Frederikshavn Kommune og Nordjyllands Statsskovdistrikt Stensnæs er udpeget som jagt- og forstyrrelsesfrit kerneområde under kontrol af skovdistriktet. Bestemmelserne forbyder jagt på landdelen i august og på havdelen i det hele taget. Som ynglelokalitet er området (strandengene og forstranden) kraftigt forstyrret af menneskelige aktiviteter og af især kat, mink og løse hunde. Dette har indvirkning på tilbagegang af ynglende terner på forstranden (ingen par i ) og ganske få Præstekraver, der stort set ikke når at få unger på vingerne. På strandengene er der ikke længere basis for Engryle og Vibe kæmper hvert år imod prædation fra især kat og mink. De tre ternearter yngler med svingende tal på de efterhånden faste øer/holme ud for kysten, hvor dog især de store måger er problematiske. Området er en vigtig raste- og vinterlokalitet for en bred vifte af ande- og vadefugle. Menneskelige aktiviteter er en høj trussel i form af jagt, fiskeri (ruser m.m.) og forskellige fritidsaktiviteter. Syd for Stensnæs er indsamling af rav på holme og øer uden for yngleperioden problematisk for rastefuglene, idet der her er fred for løse hunde og andre landlevende rovdyr. Hun, kat og mink færdes jævnligt i området, og det må antages, at især kat og mink fouragerer på områdets rastende og ynglende eng- og strandfugle.

4 Området omkring Voerså Havn er en god vadelokalitet. Havnens aktiviteter er ikke omfattende og vurderes som ikke forstyrrende. Vaden omkring havneindløbet benyttes ofte af større flokke af rastende fugle, Storspove, Lsb. Knortegås, diverse ænder, terner og måger og flere arter vadefugle. Om vinteren ses Gråstrubet Lasppedykker, Ederfugle, Rødstrubbet Lom og Søkonge fouragere/raste i eller omkring havnen. Kystområdet er privatejet og opdelt i flere parceller med forskellige ejere. Strandengene er i den nordlige ende af området (reservatet) ikke opdyrket, men anvendes til græsning. Der er kun en enkelt lodsejer der afgræsser området, men indtil videre rimeligt intensivt. Fra reservatet til Voerså består kysten delvist af opdyrkede områder og brakmarker i omdrift. Lige nord for reservatet ligger et større sommerhusområde. Hele kysten fra Sæby til Hals har fin badestrand. Trusselsvurderinger: Ophør af græsning vil betyde øget tilgroning af strandengsområderne. Området anvendes i moderat omfang som badestrand i sommerperioden. Primært den nordlige del af reservatet er belastet. Denne aktivitet er svagt stigende. Hele året foregår der luftning af hunde langs med stranden, ofte løstgående. Truslen både i rasteperioden og yngleperioden er stor. De bagvedliggende strandenge er afgræsset af en enkelt lodsejers dyr. Ophører afgræsningen er der stor risiko for hurtig tilgroning med tab af lokaliteter for Vibe, Hjejle, Agerhøne, Engryle, Gravand og flere arter småfugle. Vadeområdet og de der opståede sandholme er af væsentlig betydning for både ynglefugle og rastefugle. Især Lsb. Knortegås, Gravand, Hjejle, Vibe, Strandskade benytter området vinteren igennem som raste- og fourageringsplads. I yngletiden er der adgangsforbud til øer og holme, men ikke uden for yngletiden. Gravning af sandorm, ravindsamling og løse hunde er en trussel for rastefuglene uden for yngletiden. Jagt er en mindre trussel for områdets bestand af rastende fugle. Jagten er ved reservatbestemmelser reguleret, så der ingen jagt er i august på landarealerne i reservatet og jagtforbud for havområdet. Desuden er motorbådssejlads med mere end 8 knob forbudt i reservatet. Fremtidige tiltag Regulering af den offentlige færdsel specielt i sommerhalvåret. Både badegæster og løse hunde bør holdes væk fra den sydligste del af reservatet. Der bør indføres adgangsforbud året rundt på øer og holme især for at tilgodese rastende fugle i træk- og vinterperioden. Der er forbud mod luftning af løse hunde hele året, men der bør gøres ekstra tiltag for at sikre, at der ikke slippes hunde i området. Strandengsområdernes afgræsning vil formentlig fortsætte så længe pågældende lodsejer ikke lider tab i forhold til anden drift. Der bør tilføres mere vand på strandengene for at optimere habitaten for områdets engfugle. Stop for motorbådsjagt på udpegningsgrundlaget i hele området. Mink og kat bør bekæmpes i området.

5 Voerså til Aså inklusive Sørå Mark) Frederikshavn og Brønderslev Kommuner, samt Nordjyllands Statsskovdistrikt Området omfatter dels strandengene og vaderne syd for Voerså (847750/847033), landbrugsområdet Sørå Mark (847034) samt området omkring Aså Havn. Strandengsområdet er delvist brak i omdrift (847750) og delvist opdyrket (847033). Især de opdyrkede områder benyttes af rastende sang- og pibesvaner, knortegæs, grågæs og canadagæs i store tal. Lokaliteten er ofte brugt som sidste stop inden udtræk i foråret. Brakmarkerne lige syd for Voerså danner rammen for rastende gravænder og fouragerende rovfugle (tårnfalk, mus- og fjeldvåge samt kærhøge). Den omtalte strækning er lavvandet helt ned til Aså og anvendes som raste- og fourageringsområde af gæs, ænder og vadefugle. Landbrugsområdet (847034) er en af de nordligste rastelokaliteter for især Sangsvane. Trusselsvurderinger: Syd for Voerså Havn er der store forstyrrelser fra menneskelige aktiviteter som hundeluftning, sejlads og sandormgravning. Rastende fugle må ofte fortrække sydpå på grund af forstyrrelser. Jagt er en trussel for områdets bestand af rastende fugle. Området ligger mellem de to reservater Stensnæs og Aså/Gerå, hvorfor det er mere belastet af kystjagten. For landbrugsområdet bag kysten (Sørå Mark) vil en ændret drift af landbrugsområdet være en trussel for især Sangsvane. Området omkring Aså Havn er belastet af menneskelige aktiviteter. Syd for havnen lykkedes det at få stoppet en sti med bro over lagunens udløb med baggrund i direktiverne. Udvidelse af campingplads og by udgør en konstant trussel.

6 Fremtidige tiltag Adgangsforbud på vadefladen syd for Voerså Havn. Fastholdelse af direktivernes beskyttende effekt og arbejde med landbruget om fastholdelse af nuværende driftformer. Stop for motorbådsjagt på udpegningsgrundlaget i hele området. Aså til Hou Havn Brønderslev og Aalborg Kommuner Buderupholm Statsskovdistrikt Området omfatter dels strandengene og vade. Strandengsområdet er delvist opdyrket og brak i omdrift. Fra Aså Havn til Gerå findes store lavvandede områder der tørlægges med jævne mellemrum. Mellem Aså og Gerå findes et jagt- og forstyrrelsesfrit reservat styret af Buderup Holm Statsskovdistrikt. Området ved Gammelsbæk (807111) blev genoprettet med slynget forløb ned over strandengen af bækken. Dette har medført et større antal ynglende vadefugle (rødben, Vibe, Strandskade, Stor Præstekrave).

7 Trusselsvurderinger: Strandenge er delvist opdyrket. En ændret drift af områder vil have store konsekvenser for ynglende strandengsarter. Jagt er en moderat trussel for områdets bestand af rastende fugle. Syd for reservatet er jagten intensiveret efter reservatets oprettelse. Ved Gammelsbæk foregår en intensiv afgræsning ved både kvæg og heste. Græsningen er altafgørende for områdets tilstand, som meget hurtigt vil ændre sig hvis græsningen ophører. Borgmestermolen ved Gerå er et yndet udflugtsmål, men også en god yngle- og rastelokalitet. Området nord for molen er en del af reservatet. Løse hunde er et stort problem. Ud for Borgmestermolen findes flere sandøer og holme hvor blandt andet Dværgterne med mellemrum yngler. Der er adgangsforbud i yngleperioden med dette respekteres ikke. Emnet drøftes hver gang på brugergruppemøderne for reservatet og Statsskovdistriktet forsøger med skiltning at ændre på situationen. Uden for yngleperioden er området ligeledes forstyrret som rastefuglelokalitet. Nord for Hou Havn findes en langstrakt lavvandet lagune omkranset af siv. Området er både en god yngleplads for flere andearter og vadefugle, samt småfugle. Området er belastet af menneskelige aktiviteter mellem lagunen og havet (vandreture, løse hunde, badning m.m.). På havet mellem Gerå og Hou raster en del sortænder og ederfugle hele året. Jagten har en påvirkning på disse arter, idet områderne nord og syd for er reservat med jagtforbud på havet. Fremtidige tiltag Adgangsforbud på vadefladen ud for Borgmestermolen. Skrappere restriktioner for hundeluftning. Stop for motorbådsjagt på udpegningsgrundlaget i hele området. Fastholdelse af direktivernes beskyttende effekt og arbejde med landbruget om fastholdelse af nuværende driftformer.

8 Hou Havn til Hals Aalborg Kommune Buderupholm Statsskovdistrikt Det meste af denne del af Aalborg Bugt er kystnært sommerhusområde med kun få betydende lokaliteter tæt på Hals. Selve området ved Hals (Hals Egense) er jagt- og forstyrrelsesfrit reservat. Ud for Nordmandshage er der et stort lavvandet område med vadeflader i varierende omfang. Trusler mod området: Der er en moderat jagt fra motorbåd i området der truer bestanden af især rastende ænder. Sommerhusområderne betyder en relativ stor menneskelig aktivitet langs kysten primært i sommermånederne med konsekvens for ynglende og rastende arter. Ved Nordmandshage og Bisnap er anlagt en stor golfbane og der er betydelige menneskelige aktiviteter ved Nordmandshage med naturvandrere, løse hunde m.m. Fremtidige tiltag Motorbådsjagt på udpegningsarterne forbydes i hele området. Særligt fokus på sommerhusbebyggelse og udvidelse blandt andet i form af information. Fastholdelse af direktivernes beskyttende effekt og reservatets værdi for områdets rastefugle.

9 Egense til Dokkedal Aalborg Kommune Buderupholm Statsskovdistrikt. I området Hals Egense er oprettet et jagt- og forstyrrelsesfrit reservat som bestyres af skovdistriktet. Egense Havn er dels færgehavnen i Limfjorden og en lystbådehavn der ligger på selve Kattegatkysten. Lige syd for færgehavnen ligger en indsnørret lagune der ofte huser vadefugle og ænder, især i rasteperioden. På den modsatte side af vejen er et lavvandet område af Limfjorden hvor der ligeledes raster en del ænder. Kysten består primært af strandengsområder stort set opdyrkede og enkelte også afgræsset af kvæg. Havet er lavvandet med øer og holme, men med et dyb inden for holmene (den gamle udmunding af Limfjorden). Korsholm ligger uden for dybet i god afstand fra kysten, men bliver besøgt af lokale i mindre motorbåde m.m. Mod syd ved Dokkedal rejser en moræneskrænt sig hvor der er afgræsning (Muldbjerge).

10 Trusler mod området For havets vedkommende foregår skalleindvinding i det meste af området mellem Egense og Dokkedal. Aktiviteten hæmmer eller forhindrer helt opvækst af ålegræs og dermed fourageringsgrundlaget for især knortegæs, der er udpegningsart. Også i dette område foregår en moderat jagt fra motorbåd syd for reservatet. Landbrugsdriften af området er for store deles vedkommende gunstig for rastende svaner og gæs, men en omlægning af driften og/eller ophør af græsning vil kunne ændre på dette. Ved Dokkedal findes en mole ud i havet, der sikrer badning m.m. fra den lavvandede kyst. Der er en meget stor P-plads og et ishus på stedet, hvilket tiltrækker en del lokale og turister. Vadefladerne både nord og syd for molen forstyrres ofte af mennesker og hunde. Området på kysten er krat, græsmarker og op ad Muldbjergeskrænten buske og træer. Fremtidige tiltag Kystområdet skal søges beskyttet så meget som muligt i henhold til direktiverne. Skalleindvindingen skal søges tilladt igen i Det må sikres, at der ikke igen gives tilladelse. Motorbådsjagt på udpegningsgrundlaget i hele området bør forbydes. Forstærket indsats mod løse hunde. Stop for yderligere udvidelse af lystbådehavn og sommerhusområder langs kysten. Kontaktperson Kurt Rasmussen kurt@kuras.dk

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Rønde Kommune 739040... Troldkær vest for Stubbe Sø 739050... Langsø i Skramsø Plantage 739060, 737065... Øjesø og Lillesø i Skramsø

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015

Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015 Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015 17Lille Vildmose, Tofte Skov og Høstemark Skov 18Rold Skov, Lindenborg Ådal og Madum Sø 14Ålborg Bugt, Randers Fjord og Mariager Fjord 222Villestrup Ådal 201Øster

Læs mere

DMU s overvågning af fugle: Baggrund, indhold og resultater

DMU s overvågning af fugle: Baggrund, indhold og resultater AARHUS UNIVERSITET 1.februar 2010 DMU s overvågning af fugle: Baggrund, indhold og resultater Stefan Pihl, Karsten Laursen, Ib Krag Petersen, Preben Clausen, Bjarne Søgaard & Thomas Bregnballe Hvordan

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Forstyrrelsestrusler i NATURA 2000-områderne

Forstyrrelsestrusler i NATURA 2000-områderne Forstyrrelsestrusler i NATURA 2000-områderne Ole Roland Therkildsen, Signe May Andersen, Preben Clausen, Thomas Bregnballe, Karsten Laursen & Jonas Teilmann http://dce.au.dk/ Baggrund Naturstyrelsen skal

Læs mere

Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor

Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor 1 1. Beskrivelse af området Habitatområde: F64 Flensborg Fjord og Nybøl Nor 3422 hektar Området ligger i den sydøstlige del af Sønderjylland, og udgøres

Læs mere

Nibe og Gjøl. Vildtreservat

Nibe og Gjøl. Vildtreservat Nibe og Gjøl Bredninger Vildtreservat Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Nibe og Gjøl Bredninger Bredningerne i den østlige del af Limfjorden er karakteristisk ved de lavvandede grunde og øer. På

Læs mere

Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle

Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle Optælling af ynglefugle på øerne og langs kysterne af Odense

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 116

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 116 Teknik og Miljø Natura 2000-handleplan 2016-2021 HVIDBOG Centrale Storebælt og Vresen Natura 2000-område nr. 116 Habitatområde H100 Fuglebeskyttelsesområde F73 og F98 Forsidefoto: Lavvandet vade ved Sprogø

Læs mere

Naturvisioner for Bøtø Plantage

Naturvisioner for Bøtø Plantage Naturvisioner for Bøtø Plantage 1 Indledning... 3 Almindelig beskrivelse... 3 Status og skovkort... 3 Offentlige reguleringer... 4 Natura 2000... 4 Naturbeskyttelseslovens 3... 4 Nøglebiotoper... 4 Bevaring

Læs mere

Svend Bjarne Hansen Kruusesmindevej 3A 4220 Korsør

Svend Bjarne Hansen Kruusesmindevej 3A 4220 Korsør Svend Bjarne Hansen Kruusesmindevej 3A 4220 Korsør Teknik og Miljø Miljø og Natur Dahlsvej 3 4220 Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 27 om begrænsning

Læs mere

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr.

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr. Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura 2000- område nr. 112, Lillebælt Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 8. januar

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen N 142 Saltholm og omkringliggende hav Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om miljøvurderinger af planer og programmer have sin

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Teknik og Miljø Natura 2000-handleplan 2016-2021 Centrale Storebælt og Vresen Natura 2000-område nr. 116 Habitatområde H100 Fuglebeskyttelsesområde F73 og F98 Forsidefoto: Lavvandet vade ved Sprogø Østrev.

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af.

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af. Fra Vibeke Nielsen [vibeke@bikat.dk] Til!De tekniske områder [teknisk@struer.dk] CC BCC Emne Vindmølleplan. "Hindsels" på Thyholm Afsendt 07-02-2015 20:05:24 Modtaget 07-02-2015 20:05:24 indmøllesagen.odt

Læs mere

Vedrørerende den offentlige høring af de danske naturplaner

Vedrørerende den offentlige høring af de danske naturplaner WWF Verdensnaturfonden Svanevej 12 2400 København NV Tlf. 35363635 wwf@wwf.dk www.wwf.dk Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Dato: 6. april 2011 Vedrørerende den offentlige høring af de danske

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

After-Life pleje plan for. Ulvshale. Periode: Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs

After-Life pleje plan for. Ulvshale. Periode: Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs After-Life pleje plan for Ulvshale 1. Lokalitetsbeskrivelse 1 Periode: 2012-2022 Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk Ulvshale er projektområde nr. 13 i LIFE BaltCoast projektet og er en

Læs mere

Ulvshale - Nyord - Naturstyrelsen

Ulvshale - Nyord - Naturstyrelsen Page 1 of 5 Ulvshale - Nyord Landskabet På det nordvestlige Møn ligger halvøen Ulvshale, og i forlængelse heraf øen Nyord. Landskabet er karakteristisk ved strandenge og rørsumpe, som danner overgang til

Læs mere

De undersøiske enge er væk og fuglene forsvundet

De undersøiske enge er væk og fuglene forsvundet Konference i Fællessalen på Christiansborg, 8. april 2011 Gylle og natur Problemer og løsninger Hvordan overlever både natur og landbrug? Af biolog Anja Härle Eberhardt, DOF De undersøiske enge er væk

Læs mere

Der mangler trækfugle i Odense Fjord pga. forsvundet ålegræs og tab af levesteder

Der mangler trækfugle i Odense Fjord pga. forsvundet ålegræs og tab af levesteder Der mangler 5. trækfugle i Odense Fjord pga. forsvundet ålegræs og tab af levesteder Det dokumenterer denne rapport om 25 års overvågning af trækfuglene ved Odense Fjord Trækfuglene går kritisk tilbage

Læs mere

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N42 Måger Odde

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N42 Måger Odde NOTAT Naturstyrelsen Himmerland J.nr. NST-422-01053 Ref. idmpe Februar 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N42 Måger Odde Forslag til Natura 2000-plan for N42

Læs mere

Danzigmand og Bløden Hale (skov nr. 13)

Danzigmand og Bløden Hale (skov nr. 13) Danzigmand og Bløden Hale (skov nr. 13) Beskrivelse Generelt Flere adskilte arealer beliggende øst og sydøst for Østerby Havn. 5 landfaste delarealer samt flere øer heraf de tre største Store Knot, Lille

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015 Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Natura 2000-planlægning Side 5 i Natura 2000 planen: EU s Natura 2000-direktiver (Fuglebeskyttelses- og Habitatdirektiverne)

Læs mere

Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde

Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde Her yngler tusindvis af måger, skarver, grågås Her raster tusindvis af gæs, svømmeænder, vadefugle og måger MEN FUGLEFOREKOMSTERNE UDGØR I DAG

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N56 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

Bilag 1 Sagsnr.: 07/14161 Dokumentnr.: 49331/16

Bilag 1 Sagsnr.: 07/14161 Dokumentnr.: 49331/16 NOTAT Sagsbehandler: Paul Debois og Stefan Skov Oprettet: 12-04-2016 Bilag 1 Sagsnr.: 07/14161 Dokumentnr.: 49331/16 Rævespærre på Nyord 1) Forhistorie: I 1968 blev der etableret en bro mellem Ulvshale

Læs mere

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland I første planperiode, som løber fra 2009 til 2012, skal naturtilstanden af eksisterende naturtyper og arter sikres via en naturplan for de enkelte områder.

Læs mere

Ny ansøgning vedr. stiprojekt ved Krebsehavet

Ny ansøgning vedr. stiprojekt ved Krebsehavet Miljø, Vand & Natur Dato: 14. november 2008 J. nr.: 08/14186 Sagsbeh.: Kks Lokaltlf.: 9945 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon 9945 4545 Fax 9945 4500 raadhus@99454545.dk sikkerpost@99454545.dk www.bronderslev.dk

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 116 Centrale Storebælt

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 116 Centrale Storebælt Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 116 Centrale Storebælt 1 Miljørapport for Natura 2000-område nr. 116 Centrale Storebælt Den enkelte naturplan

Læs mere

Foto: Nordvestenden af Æbelø. Fotograf: Erik Vinther. Kort: ISBN nr

Foto: Nordvestenden af Æbelø. Fotograf: Erik Vinther. Kort: ISBN nr Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 108 Æbelø, havet syd for og Nærå Strand Titel: Natura 2000-plejeplan for

Læs mere

Vildtforvaltningsrådets Reservatgruppe J.nr. NST-359-00031 Ref. hls Den 23. marts 2015

Vildtforvaltningsrådets Reservatgruppe J.nr. NST-359-00031 Ref. hls Den 23. marts 2015 NOTAT Vildtforvaltningsrådets Reservatgruppe Blåvandshuk J.nr. NST-359-00031 Ref. hls Den 23. marts 2015 Notat fra 5. møde i Vildtforvaltningsrådets Reservatgruppe, den 24. februar 2015 Til stede: Formand

Læs mere

Er naturgenopretning af vådområder ny natur eller blot lappeløsninger på tabt natur for græssende vandfugle?

Er naturgenopretning af vådområder ny natur eller blot lappeløsninger på tabt natur for græssende vandfugle? Er naturgenopretning af vådområder ny natur eller blot lappeløsninger på tabt natur for græssende vandfugle? Preben Clausen, Thomas Eske Holm, Thomas Bregnballe, Hans Meltofte, Casper Fælled & Kevin Clausen

Læs mere

Vedrørende opståede sumpområde på Fanø Strand

Vedrørende opståede sumpområde på Fanø Strand 31. juli 2017 Risskov, Aarhus Vedrørende opståede sumpområde på Fanø Strand Følgende skrivelse er fremsendt til: - Lars Mortensen, Fanø Kommune - Rindby Strand Grundejerforening - Fanø Bads Grundejerforening

Læs mere

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-017-0. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Strandeng ved Udbyhøj. Fotograf: John Brandbyge

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-017-0. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Strandeng ved Udbyhøj. Fotograf: John Brandbyge Kolofon Titel: Natura 2000-basisanalyse 2016-2021 Revideret udgave Ålborg Bugt, Randers Fjord og Mariager Fjord Natura 2000-område nr. 14 Habitatområde H14 Fuglebeskyttelsesområde F2 og F15 Emneord: Habitatdirektivet,

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

LBK nr. 587 af 27/5/2013 (Planloven) 2. LBK nr. 951 af 3/7/2013 (Naturbeskyttelsesloven) Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V

LBK nr. 587 af 27/5/2013 (Planloven) 2. LBK nr. 951 af 3/7/2013 (Naturbeskyttelsesloven) Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V Att. Carsten Ehlers Thomsen Teknik og Miljø Miljø og Natur Dahlsvej 3 4220 Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Landzonetilladelse

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012 Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012 Lokalitet: Blak Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 25.5.2012 Observatører: Pelle Andersen-Harild Kort over lokaliteten:

Læs mere

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N153, Havet og kysten mellem Hundested og Rørvig

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N153, Havet og kysten mellem Hundested og Rørvig NOTAT Naturstyrelsen Vestsjælland J.nr. NST-422-00988 Ref. niple Februar 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N153, Havet og kysten mellem Hundested og Rørvig

Læs mere

Naturplejeprojekt for Agersøs strandenge, vadefugle og padder.

Naturplejeprojekt for Agersøs strandenge, vadefugle og padder. Kvækkende strandtudse Udarbejdet af Amphi-Consult/Rana-Consult v. Peer Ravn December, 2012 Naturplejeprojektet har understøttet bestanden af Stor Kobbersneppe. Baggrund for Naturprojekt for Agersøs strandenge,

Læs mere

Søer, enge og øer der kan genskabes og plejes ved Odense Fjord

Søer, enge og øer der kan genskabes og plejes ved Odense Fjord KATALOG Søer, enge og øer der kan genskabes og plejes ved Odense Fjord Som det er dokumenteret i notaterne: Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange

Læs mere

Vurdering af de danske fugles levesteder: Kan det gøres og giver det mening?

Vurdering af de danske fugles levesteder: Kan det gøres og giver det mening? Vurdering af de danske fugles levesteder: Kan det gøres og giver det mening? Jesper Fredshavn, Stefan Pihl, Thomas Bregnballe, Thomas Eske Holm, Kevin Clausen og Lars Dalby Naturtilstand for levestedet

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 14 Aalborg Bugt, Randers Fjord og Mariager Fjord Titel: Foto: Natura

Læs mere

4.4 Vandfuglenes forekomst og brug af området mellem Stensnæs og Hou

4.4 Vandfuglenes forekomst og brug af området mellem Stensnæs og Hou 4.4 Vandfuglenes forekomst og brug af området mellem Stensnæs og Hou I det følgende præsenteres oplysninger om de mest almindeligt forekommende vandfuglearter som benytter de lavvandede områder og engarealerne

Læs mere

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Kolding Kommune Teknisk Forvaltning Miljø Natur og Vand Overvågning af Løvfrø, Kolding kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT

Læs mere

NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering - Hydrologiprojekt ved Gl. Oremandsgaard

NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering - Hydrologiprojekt ved Gl. Oremandsgaard NOTAT Sagsnr.: 14/10818 Dok.nr.: 95799/17 Afdeling for Byg Land og Miljø Sagsbehandler Carsten Horup Bille 55 36 24 91 caho@vordingborg.dk NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering

Læs mere

Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent!

Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent! Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent! - eller er 9 millioner kroner for meget for at beholde 5 udpegningsarter? Kronikøren mener, at Naturstyrelsen snarest bør sætte arbejdet

Læs mere

Natura 2000-handleplan planperiode. Havet omkring Nordre Rønner. Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9

Natura 2000-handleplan planperiode. Havet omkring Nordre Rønner. Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9 Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Havet omkring Nordre Rønner Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 for område

Læs mere

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 for Storstrøms amt, Natur- og Plankontoret. Niels Peter Andreasen r~- 1. Tilsyn og optællinger: Nyord enge er besøgt regelmæssigt fra januar til oktober med hovedvægten

Læs mere

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene.

Læs mere

After-Life pleje plan for. Korevlen. Periode: Niels Damm. Amphi Consult v./lars Briggs

After-Life pleje plan for. Korevlen. Periode: Niels Damm. Amphi Consult v./lars Briggs After-Life pleje plan for Korevlen Periode: 2012-2022 Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Korevlen er projektområde nr. 11 i LIFE BaltCoast projektet og er en

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Forbedring af hedehøgs levevilkår i marsken (Fælles)

Forbedring af hedehøgs levevilkår i marsken (Fælles) Bilag 1 Natur Forbedring af hedehøgs levevilkår i marsken (Fælles)... 1 Skrab til engfugle og strandtudser i marsken (Fælles)... 2 Etablering af græsningslaug i Varde Å-dal (Varde)... 2 Udsigtstårn v.

Læs mere

Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe

Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe Møde i Det Rådgivende Udvalg for Vadehavet 4. februar 2011 246 Natura 2000-planforslag EF-habitat- og EF-fuglebeskyttelsesområder ca.

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. N14 Habitatområde H14 Fuglebekyttelsesområde F2 og

Læs mere

Konsekvensvurdering af ændrede bestemmelser. beskyttede arter og naturtyper

Konsekvensvurdering af ændrede bestemmelser. beskyttede arter og naturtyper Konsekvensvurdering af ændrede bestemmelser for færdsel og jagt på Saltholms beskyttede arter og naturtyper Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 23. oktober 2012 Preben Clausen 1

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 116 Habitatområde H100 Centrale Storebælt og Vresen

Læs mere

Naturen. omkring Korsør

Naturen. omkring Korsør Naturen omkring Korsør Fra Korsør Lystskov med høj-stammet bøgeskov og dybe moser - over de mange vandfyldte lergrave omkring det lavvandede Korsør Nor - til de åbne marker og engdrag på Frølunde Fed -

Læs mere

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 112 Lillebælt Titel: Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens arealer

Læs mere

Foto: Ederfugle i Storebælt. Fotograf: Leif Bisschop-Larsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Ederfugle i Storebælt. Fotograf: Leif Bisschop-Larsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 116 Centrale Storebælt og Vresen Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Rastefugle på Tipperne 2013

Rastefugle på Tipperne 2013 Rastefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. marts 2014 Ole Amstrup, Mogens Bak & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider:

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Ballum Enge, Husum Enge og Kamper Strandenge Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F67 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Ballum Enge, Husum

Læs mere

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel Juni 2009 Af Bjarke Huus Jensen 1, Jens Gregersen 2, Kjeld Tommy Pedersen 3 & Thomas Bregnballe 4 1 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel,

Læs mere

NOTAT. vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV)

NOTAT. vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 66 Habitatområde H59 og Fuglebeskyttelsesområde F41 Stadil og Vest Stadil Fjord Udkast

Læs mere

Afgørelse i sagen om anlæggelse af badestrand og sti ved Stauning Havn i Skjern Kommune

Afgørelse i sagen om anlæggelse af badestrand og sti ved Stauning Havn i Skjern Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. april 2005 J.nr.: 03-131/650-0005 TGA Afgørelse i sagen

Læs mere

Seden Strand er blandt Danmarks 7 vigtigste vådområder for fugle

Seden Strand er blandt Danmarks 7 vigtigste vådområder for fugle Seden Strand er blandt Danmarks 7 vigtigste vådområder for fugle Men fuglene herunder udpegningsarterne - har dårlige forhold(knopsvane, sangsvane og blishøne) Og fjordens mennesker kan ikke se fuglene

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 62 Habitatområde H55 Fuglebeskyttelsesområde F40

Læs mere

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F55 Skallingen og Langli

Læs mere

Natura2000 Indsatsplan. Strandtudse

Natura2000 Indsatsplan. Strandtudse Natura2000 Indsatsplan Strandtudse Udarbejdet af miljøkonsulent Lars Hansen Kerteminde Kommune 2007 Indsatsplan for Strandtudse i Kerteminde Kommune Forekomst af Strandtudser i Kerteminde Kommune Strandtudsen

Læs mere

Naturpleje i Terkelsbøl Mose

Naturpleje i Terkelsbøl Mose Naturpleje i Terkelsbøl Mose I dette efterår/vinter gennemføres et større naturplejeprojekt i Terkelsbøl Mose nord for Tinglev. Da denne mose sammen med Tinglev Mose udgør et NATURA 2000-område, har myndighederne

Læs mere

Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy

Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy .. BIOLOGISK FORENING FOR NORDVESTJYLLAN D Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy Biologisk Forening for Nordvestjylland og Dansk Botanisk Forening har fulgt arbejdet med Nationalpark Thy med

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T 2 Overvågning af fugle på Vejlerne 2001 Henrik Haaning Nielsen & Palle Rasmussen Vejlerne ligger nord for Limfjorden i Thy.

Læs mere

J. nr. LIFE02/ef.: LCA

J. nr. LIFE02/ef.: LCA Til: Hvidovre Kommune Teknisk Forvaltning Bygge- og Planafdelingen Høvedstensvej 45 2650 Hvidovre Att: Jens Schelde og Paula Meldgaard J. nr. LIFE02/ef.: LCA NOTAT Foreløbig vurdering af konsekvenser på

Læs mere

Miljørapport for Vadehavet (N89), delområde Ballum Enge (F67).

Miljørapport for Vadehavet (N89), delområde Ballum Enge (F67). Miljørapport for Vadehavet (N89), delområde Ballum Enge (F67). Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om miljøvurderinger af planer og programmer have sin egen miljørapport.

Læs mere

After-LIFE plejeplan for. Hjelmshoved. Periode: Lars Briggs og Kristoffer Hansen. Amphi Consult v./lars Briggs

After-LIFE plejeplan for. Hjelmshoved. Periode: Lars Briggs og Kristoffer Hansen. Amphi Consult v./lars Briggs After-LIFE plejeplan for Hjelmshoved Periode: 2012-2022 Lars Briggs og Kristoffer Hansen Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Hjelmshoved er projektområde nr. 6 i LIFE Baltcoast

Læs mere

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 4 Hirsholmene, havet vest for og Elling Ås udløb. Habitatområde nr. 4,

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Rømø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F65 Titel: Natura 2000-handleplan for Rømø Udgiver: Tønder Kommune År: 2017 Forsidefoto: Græsning på Rømø, Conny

Læs mere

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 162

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 162 Teknik og Miljø Natura 2000-handleplan 2016-2021 HVIDBOG Skælskør Fjord og havet og kysten mellem Agersø og Glænø Natura 2000-område nr. 162 Habitatområde H143 Fuglebeskyttelsesområde F95 og F96 Forsidefoto:

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Rømø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F65 Titel: Natura 2000-handleplan for Rømø Udgiver: Tønder Kommune År: 2016 Forsidefoto: Græsning på

Læs mere

Slagelse Kommunes bemærkninger til Næstved Kommunes Forslag til Turismetillæg til Planstrategi 2016

Slagelse Kommunes bemærkninger til Næstved Kommunes Forslag til Turismetillæg til Planstrategi 2016 Næstved Kommune Sendt pr. mail til blivhoert@naestved.dk Plan og Udvikling Rådhuspladsen 11 4200 Slagelse Tlf.: 58 57 36 00 plan@slagelse.dk www.slagelse.dk Slagelse Kommunes bemærkninger til Næstved Kommunes

Læs mere

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Natura 2000-område: 143 0 Sandbanker med lavvandet vedvarende Vurderet Ugunstig Genopretning af gunstig status dække af havvand Næringsstofbelastning

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund VELKOMMEN TIL Jagttegn 2011 Danmarks Jægerforbund, Hadsund Agenda 1. Vildkendskab 2. Andefugle a. Svaner b. Gæs c. Gravænder d. Svømmeænder e. Dykænder f. Skalleslugere Øvrige fugle 1. Lommer 2. Lappedykkere

Læs mere

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lokalitet: Selsø Sø Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 14.05.2014 og 9.06.2014 Observatører: Erik Mandrup Jacobsen,

Læs mere

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING MARTS 2015 ROSKILDE KOMMUNE DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING KONSEKVENSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

Konsekvensvurderinger i Fuglebeskyttelsesområderne

Konsekvensvurderinger i Fuglebeskyttelsesområderne Foto copyright NatureEyes/Kim Aaen Kim Aaen 1 Konsekvensvurderinger i Fuglebeskyttelsesområderne Disposition 2 Indledning/proces Fremgangsmåde ifm. konsekvensvurderinger Fuglearter (eksempler) Data, hvor?

Læs mere

Natura 2000 basisanalyse

Natura 2000 basisanalyse Natura 2000 basisanalyse 2016-2021 Ålborg Bugt, Randers Fjord og Mariager Fjord Natura 2000-område nr. 14, Habitatområde H14, Fuglebeskyttelsesområde F2 og F15 Kolofon Titel: Natura 2000-basisanalyse 2015-2021

Læs mere

VANDFUGLE I DANMARK. Ib Krag Petersen, Rasmus Due Nielsen, Preben Clausen og Stefan Pihl DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER

VANDFUGLE I DANMARK. Ib Krag Petersen, Rasmus Due Nielsen, Preben Clausen og Stefan Pihl DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER LANDSDÆKKENDE OPTÆLLINGER AF VANDFUGLE I DANMARK Ib Krag Petersen, Rasmus Due Nielsen, Preben Clausen og Stefan Pihl Historisk overblik: Landsdækkende optællinger af vandfugle i Danmark 1965-74 (5 tællinger)

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kaløskovene og Kaløvig. Natura 2000-område nr Habitatområde H230

Natura 2000-handleplan Kaløskovene og Kaløvig. Natura 2000-område nr Habitatområde H230 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kaløskovene og Kaløvig Natura 2000-område nr. 230 Habitatområde H230 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kaløskovene og Kalø Vig Udgiver: Syddjurs Kommune År: 2017

Læs mere

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE I denne guide kan du læse om forskellige typer beskyttet natur, såsom søer, enge, overdrev, fortidsminder

Læs mere

Sundby Sø (Areal nr. 24)

Sundby Sø (Areal nr. 24) Sundby Sø (Areal nr. 24) 1 Beskrivelse Umiddelbart nordvest for Vildsund finder man de afvandede arealer i Sundby Sø og Tagkær Landvindingslag. Her er det besluttet at gennemføre et naturprojekt, der skal

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F60 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Vidåen, Tøndermarsken

Læs mere

Hov Vig Vildtreservat

Hov Vig Vildtreservat Hov Vig Vildtreservat Jagttegnsmidler 2012 Naturstyrelsen, Vestsjælland, Ulkerupvej 1, 4500 Nykøbing Sj. vsj@nst.dk 1 Hov Vig`s historie Hov Vig blev inddæmmet i 1870 året efter inddæmningen af Ringholm

Læs mere

Ynglefugle i Vadehavet

Ynglefugle i Vadehavet AARHUS UNIVERSITET Ynglefugle i Vadehavet DCE, INSTITUT FOR BIOSCIENCE VADEHAVSFORSKNING 13. APRIL 2016 hvilken viden samles og hvordan bruges den? Eigil Ødegaard AARHUS UNIVERSITET DCE, INSTITUT FOR BIOSCIENCE

Læs mere