Marianne Thyboe Copyright

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Marianne Thyboe Copyright"

Transkript

1

2 Dag 1 Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne bag. Budskaber så som: Du er ikke god nok, Jeg er skuffet over dig og Jeg kan ikke lide dig. Når vores børn får skæld ud, gør de måske det, du beder dem om, men det gør de af angst for vreden eller i angst for at føle sig som et dårligt menneske. Skæld ud er et udtryk for skuffelse, vredes udbrud og/eller kontrol, hvilket handler om mistillid og utålmodighed med vores børn, hvilket bunder I manglende tillid til dem, til at det løser sig. Prisen er, at vores børn skruer ned for sig selv og holder op med at være autentiske for at opnå følelsen af at være et godt og elsket menneske. Derved lærer vi vores børn at lytte mere til andre end til sig selv. De vil med tiden holde op med at lytte til sig selv, og overskride deres egne grænser, for at opnå ros og anerkendelse. Vi ønsker alle at have respektfulde glade børn med et højt selvværd. Men det kan være svært at køre en kærlig og ligeværdig samtale, når først vi er triggede. ØVELSE Prøv at huske din egen barndom Du kan skrive om det eller tale med din partner om din barndom over et glas vin, når børnene sover. Det er en dejlig måde at lære hinanden at kende på. Læg mærke til, hvornår du skælder ud og bliver trigget, og skriv det ned.

3 Dag 2 Hvorfor skælder vi ud Hvordan kan det være, at uanset hvor positive vores hensigter er, og hvor uendelig meget vi elsker vores børn, kan vi eksplodere og skælde dem ud? Hvorfor har vi ind imellem svært ved at reagere på en rolig, sikker, klar og kærlig måde, når vi ved, at det er, hvad vores børn har brug for? Jeg troede, det var mine sønners opførsel, der fik mig til at eksplodere, men det handler ikke om deres opførsel. Vi eksploderer, fordi vores børns opførsel prikker til de sår, vi ikke har fået healet fra barndommen. Den rygsæk vi tager med os ind i forældreskabet. Jeg blev engang så vred og skuffet over, at Victor havde løjet overfor mig. Jeg troede det var hans opførsel, der gjorde mig vred. Men i virkeligheden var det min krop, der huskede ubehaget, fordi jeg havde stået i samme situation som barn og fået skældud for at lyve. Det var ubehaget i min krop, jeg forsøgte at beskytte mig imod. Ved at skælde Victor ud, får jeg stoppet og lagt låg på den ubehagelige oplevelse. Lige i øjeblikket, hvor jeg skælder ud, var barndomsoplevelsen og følelsen ubevidst. Det er en smart overlevelses mekanisme for os, når vi ikke er klar til at se på vores baggage, men ikke så smart for den det går ud over. Selvom vi som børn har lagt låg på de ubehagelige følelser og oplevelser og glemt dem, så husker kroppen. Det føles derfor som et angreb, når der bliver ribbet op i de gamle sår og følelser. Når kroppen føler sig angrebet, går stresshormonet i gang og vores lammelse, kamp og flugt instinkt sætter ind, hvilket er grunden til at vi skælder ud vi kæmper mod de farer, kroppen mærker. Da jeg blev bevidst om, at disse følelsesmæssige triggere i virkeligheden er nøglen til at se på min egen baggage, fik jeg et bedre og tættere forhold til mine sønner. Jeg falder stadig i ind imellem, men det er heldigvis sjældent. Jeg bliver bevidst om, hvor filmen knækkede, så jeg hurtigt kan komme ind på det rette spor igen. Når vi har svært ved at mærke os selv, har vi også svært ved at mærke vores børn. De to ting følges ad, men med bevidsthed kan vi opnå en smuk balance i familien. ØVELSE Læg mærke til, hvornår du skælder ud Hvornår bliver du vred på dit barn? Er det når dit barn gør noget bestemt? Hvad tænker du om dit barn, når du bliver vred? Er du træt, sulten eller har du ikke taget vare på dig selv, og derfor har en kortere lunte.

4 Dag 3 Sådan holder vi op med at skælde ud? Dag 2 talte vi om, hvordan krybdyrhjernen sætter ind, når vi bliver triggede, og det er derfor vi skælder ud. Når du kan mærke, at du er på vej til at skælde ud, eller har skældt ud, så tag nogle dybe vejrtrækninger. Læg en hånd på din mave, Tag en dyb og rolig indånding igennem næsen helt ned i maven Pust langsomt og roligt ud igennem munden. Gør det minimum 3 gange. Tal aldrig ud fra en lav energi. Der findes ingen konstruktive løsninger, når vi føler os pressede, så start med at lave plads fra scenariet. Det er kun, når børn slår, vi er nød til at være der til at stoppe dem, ellers kan det du og dit barn har gang i godt vente til I er faldet til ro. Andet skridt er, at mærke hvad det gør ved dig. Vi skal ned i kroppen, og mærke os selv, og blive bevidste om, hvordan vores krop reagerer, for det er vores vigtigste redskab, det er kroppen, der husker. Så sæt dig en rolig stund og tænk tilbage på, da du skældte ud, hvordan reagerede din krop. ØVELSE Mærk efter - hvordan reagerer din krop Øv dig i at tage dybe vejrtrækninger, hver gang du mærker, at det er lige før krybdyrhjernen er på vej til at tage over. Når du har fået en episode på afstand, så skriv ned, hvad du mærkede i kroppen. Mærkede du en varme, rislen ned ad ryggen, rystede du, blev du rød i hovedet, spændte du i hele kroppen. Hvordan reagerer din krop, når du bliver vred? Hvad tænkte du om dit barn, da du blev vred?

5 Dag 4 Sådan holder vi op med at skælde ud? I videoen får du et eksempel på en egenskab, der triggede mig, da Oscar var mindre. Jeg synes, han var så grænseoverskridende, at jeg troede han havde aspergers syndrom, men det viste sig i stedet, at vi er særligt sensitive. Dette handler ikke om aspergers syndrom eller særligt sensitive. Det skal blot ses som et eksempel på, hvor langt jeg måtte ud, før jeg kunne høre signalerne, og hvordan det var startskuddet til, at ændre vores familieliv. Hvilke egenskaber eller personligheder trigger dig? Bliver du f.eks. trigget af: Vrede, egoistiske, sarte, pivede, respektløse, vilde, følelsesladede, duksen, konfliktsky...osv.? Den egenskab eller personlighed, vi trigges af, er oftest den egenskab/personlighed vi lukkede ned for i barndommen. ØVELSE Hvordan spejler dit barn dig? Vi kan ikke hælde af en tom kop, derfor lyt til dine behov. Hvordan kan du støtte dig selv?

6 Dag 5 Hvad kan vi gøre i stedet for at skælde ud Her er nogle forslag til, hvad du kan gøre i stedet for at skælde ud, men vælg kun det, som føles rigtigt for dig. Vores børn kan mærke, når vi ikke rigtig mener det vi siger og ikke er ægte. Brug ordene: "Vi" og "lad os Hele energien skifter når vi bruger de magiske ord: "Vi" og "lad os". Kom, nu går vi i bad i stedet for sætninger som: "Kan du så skruppe i bad". Har du kaldt på dit barn flere gange, så kan det være en god idé, at gå hen til dit barn, lægge en hånd på skulderen og sige: "Hørte du mig skat" Tal aldrig, hvis bare én af jer har en lav energi Tal aldrig med dit barn, hvis du og/eller dit barn er triggede. Det vil kun føles som at hælde mere brænde på bålet. Vent til I begge er faldet til ro. Led ikke efter den skyldige. Når vi anerkender, at der ikke findes en vinder eller en taber, kan vi arbejde på at løse problemet. Børn gør, hvad vi gør. Måden vi kommunikerer og løser konflikter på, kopierer vores børn. Vær tydelig. F.eks.: "Jeg har ikke lyst til at lege" i stedet for at sige "Nej ikke lige nu" (det giver oftest flere plagerier, når vi ikke er tydelige) "Der ligger en masse legetøj på stuegulvet, og det irritere mig, når jeg falder over det, jeg vil derfor gerne have, at du rydder det op" Fortæl ikke, dit barn hvad du IKKE vil have. Sig hvad du gerne vil have. Vær på forkant og fortæl dit barn, hvad der skal ske. De næste tre ting der skal ske. F.eks.: "Når vi har spist, skal vi i bad, så børster vi tænder og så putter jeg dig, hvilken bog skal vi læse i aften?" Sådan hjælper du dit barn til at takle de store følelser Børn græder eller raser, når deres bæger er fyldt op, men de gør det kun, når de føler sig trygge. Det er derfor, de oftest opfører sig pænt, når de bliver passet ude. Lige så snart de bliver hentet, kan de begynde at græde, eller gøre ting, de ikke må. Mange af os har hørt vores forældre sige: "Sådan opførte han sig slet ikke, mens vi havde ham alene, det var først da I kom". Det er fordi smerte-koppen er fyldt op og nu, hvor I er der, føler han sig tryg igen og følelserne må ud, så koppen kan blive tømt. I en periode, når jeg hentede Victor fra vuggestue, var han helt umulig og spurgte mig altid om noget, jeg var nød til at sige nej til, som udløste raseri og gråd i bilen. Jeg

7 testede ham ved at sige ja til alt, men han blev ved, og til sidst var jeg nød til at sige nej, fordi han bad om noget, der var farligt for ham. Den var sikker hver gang. Victors smerte-kop var fyldt op efter alle dagens indtryk i vuggestuen, og måske havde der ikke lige været en pædagog i nærheden, da han havde brug for det. Nu hvor han følte sig tryg hos mig, søgte han efter at få det nej, der kunne få bægeret til at flyde over. Alle dagens indtryk skulle ud, og når han havde grædt og raset færdig, var han igen en glad dreng. I starten havde jeg svært ved at rumme de voldsomme følelser. Jeg følte mig magtesløs, fordi han ikke kunne forklare, hvad der var galt. Jeg ville gerne hjælpe ham, så det gik væk, bl.a. ved aflede ham, og til sidst skældte jeg ham ud for ikke at opføre sig ordentligt. Et barn der ikke får tømt sin smerte-kop kan blive aggressivt eller pylret, fordi det er for hårdt at gå rundt med de smerter indeni. Hvis vi voksne er usikre og synes følelserne er ubehagelige, skyldes det oftest, at vi ikke selv blev rummet og fik støtte, da vi var børn. Det, at se vores børns vrede eller sorg, kan føles overvældende. Vi giver vores børn en kæmpe gave, ved at åbne op for vore egne fortrængte følelser og baggage og ved at støtte os selv. Vi kan rumme og støtte vores børn, og derved ville de ikke behøve at gemme på de følelsesmæssige byrder til de selv bliver voksne. Vær en god forælder for dig selv, så du kan være en god forælder for dit barn. Når jeg mærker at mine sønners smerte-kop er fyldt op, tager vi en time-in sammen. Time-in & Time-out Jeg tager en time-out, når jeg bliver trigget eller har haft en hård dag. Jeg siger det lige til drengene. Derved gør jeg ingen forkerte, jeg viser dem, hvordan jeg støtter mig selv og vi får et fælles sprog. Victor sagde en dag til mig: Mor, trænger du til en time-out. Time-out er for voksne og time-in er for børn. At give sit barn en time-out for at slå et andet barn, er som at trykke på pauseknappen. Opførslen varer kun så længe pausen varer. Når barnet igen må komme ud, fortsætter han, hvor han slap, fordi han ikke fik lov til at komme af med smerten (trykket) indeni. At tvinge et barn til time-out virker ikke, og det bryder båndet mellem jer. Så længe han går rundt med smerten (trykket) indeni, vil denne opførsel dukke op igen et andet sted, som en vulkan, der skal have lettet trykket. Det kender vi voksne også - dråben, der får bægeret til at flyde over, og vi eksploderer. Børn har som os også brug for at rase og græde, derfor bruger jeg time-in med mine sønner. De sidder hos mig, og vi tager en time-out sammen. Hvis den ene slår den anden, så trøster jeg altid den, der er blevet slået først, mens den anden står og kigger på. Han ser, hvordan han har gjort sin bror ked af det. Samtidig får han pausen til at falde ned. Han får tid til at mærke, hvad han har gjort. Hvis jeg havde sendt ham blikket, ville han forblive trigget i frygt for senere straf. Fokus ville flytte fra hvad det gjorde ved hans bror, til at tænke på sig selv og den straf han ville få. Sådan skaber vi ikke empatiske og selvkontrollerende børn. Når jeg har trøstet færdig, og sikret mig, at broderen er ok, går jeg til side med ham der slog, og spørger interesseret: "Kan du sige mig, hvorfor du var ked af det, siden du slog din bror? Jeg ved du ikke ville slå ham, med mindre du var ked af det". På den måde ser jeg det bedste i ham og skaber et fortroligt bånd til ham. Ofte kan de små ikke svare, men de kan få lettet trykket, og komme af med deres smerte indeni. På denne måde holder børn op med at slå.

8 Når vi giver velmenende råd: "Kunne du ikke bare..." På den måde forsøger vi, at styre hvad de skal sige og gøre. Vi giver dem ikke lov til at mærke efter inde i sig selv, hvad der virker bedst for dem selv. De får ikke lov til at mærke selvtilliden ved at klare situationen selv, og vi viser, at vi ikke har tillid til vores barn. Når børn mister tilliden til at de kan selv, går de fra at være indrestyrrede til at blive ydrestyrrede. Børn, der får en time-in, og får lov til at komme af med deres frustrationer og smerte, har ikke brug for at slå eller drille. Kender du det, at du er midt i at fortælle om din frustration på arbejdet og en veninde eller kollega siger: Jamen kan du ikke bare eller det kunne du have sagt dig selv. Vi føler os slet ikke set eller hørt, og bliver derfor endnu mere sårede og har måske følelsen af at være forkerte. Vores børn har det som os, de vil bare gerne have et sted, hvor de kan komme af med deres frustration, vrede og sorg, uden at det bliver kommenteret, analyseret eller negligeret. De lærer af det vi gør, ikke af det vi siger. Først og fremmest start med dig selv. Mærk efter om du selv kan rumme dit barns vrede eller sorg er de store følelser tilladt? Vi kan ikke hjælpe vores børn, før vi har hjulpet os selv. Time-out er for os voksne, når vores børns opførsel trigger os, fordi de rammer noget af vores egen bagage. Når vi voksne tager en time-out for at falde til ro, lærer vi vores børn at gøre det samme. Time-out er straf for børn, som får dem til at undertrykke deres følelser, for at opnå vores kærlighed. Vi skal i stedet bytte time-out ud med time-in. Tag time-in med dit barn. Lad dit barn få en pause til at falde ned sammen med dig. Lær evt. dit barn at tage nogle dybe vejrtrækninger. Er dit barn for hidsigt, kan I evt. trampe på gulvet sammen. Send aldrig dit barn væk for at falde til ro af sig selv. Vores børn har mest brug for vores kærlighed, når de fortjener det mindst. Ved time-out sender vi vores børn, budskabet om, at de er alene om de store, negative og skræmmende følelser. At vi kun kan lide dem, når de er på en bestemt måde. Når vi tager en time-in vil de hurtigt begynde at udvise mere selvkontrol, fordi de føler sig mindre hjælpeløse, alene og forkerte. Sæt grænser. At tillade følelser betyder ikke, at vi tillader destruktive handlinger. Vores børn må selvfølgelig ikke slå eller ødelægge. Du kan sige: Det er ok du er gal, men du må ikke slå mig Spejl dit barn. Ved at sætte ord på, eksempelvis sige: Jeg kan se du blev vred, da dit tårn faldt eller Blev du gal, da han ødelagde din dukke? Har du små børn, så spejl dem gerne lidt med dit kropssprog, mens dine øjne kærligt viser: Jeg ser dig. Bevar din egen energi høj. Mere giver mere, så hopper du med på den lave energi og råber af dit barn, vil det kun gøre ondt værre. Når energien hos jer begge er lav, vil der ikke komme noget konstruktivt ud af det, tvært imod. Tømme smertekoppen. Når dit barn får lov til at rase, græde og tale om det der er sket, får hun tømt sin smertekop. Hun behøver ikke forklare, hvad der er galt, bare hun kommer af med de tunge følelser. Trænger hun til at sætte ord på, men synes det er svært, kan det være, hun har lyst til at tegne en tegning om det sammen med dig. Gør dig fortjent til dit barns fortrolighed. Lige der hvor det er svært at rumme dit barns følelses udbrud, så husk på, hvor fantastisk det er, at hun føler sig så tryg hos dig, at hun tør være umulig sammen med dig. Er vi gode til at give vores børn plads og rum til at vise alle sider af sig selv, uden

9 frygt for skæld ud og straf, vil de også komme til os den dag de er teenagere og måske virkelig har brug for vores hjælp. ØVELSE Når du falder i og skælder ud, så find et stille øjeblik, og giv dig tid til at se på hvilken egenskab, der triggede dig. Hvordan spejler det dig, og hvor har du oplevet det før? Ændring af vaner og mønstre, kræver bittesmå modige skridt. Uanset om vi øver højdespring eller rollen som forældre, vil vi fejle. Det kræver øvelse.

10 Dag 6 Hvad vi kan gøre i stedet for at skælde ud, og når vi har skældt ud Her er flere forslag til, hvad du kan gøre i stedet for at skælde ud og når du har skældt ud. Igen vælg kun det som føles rigtigt for dig. Vores børn kan mærke, når vi ikke rigtig mener det vi siger og ikke er ægte. Båndoptageren Når vi som børn blev skældt ud, lukkede vi af, for at beskytte os selv. Reptilhjernen kom på banen og derved kunne vi ikke hører efter, men vi mærkede til gengæld frygten,flovheden og skyldfølelsen, vi følte os måske forkerte, derfor kunne vi bare trykke på optage-knappen på båndoptageren. I de situationer, hvor vi havde lukket ned som børn, ved vi ikke, hvordan vi skal reagerer som voksne, når vores børn laver samme stund, så vi trykker helt automatisk på play-knappen, og genspiller det bånd vi optog, da vi selv var børn. Hvis vi fik skæld ud som børn, så skælder vi ud på vores børn. Det vi kan gøre, når vi tager os selv i at skælde ud, er at trykke på rewind - repair - replay Rewind = tilbagespoling, er når vi tager os selv i at blive trigget. Repair = reparerer, er når vi siger undskyld. Replay = genspil, når vi genspiller scenen igen, men kan nu tale med vores barn istedet for at tale til vores barn. Vær gennemsigtig Vær mere gennemsigtig, når du bliver trigget, så dine ord passer til dit kropssprog. Som barn kunne jeg fornemme, at der foregik noget eller at mine forældre følte noget andet, end det de sagde, og det gjorde mig forvirret. Fordi min fornemmelse for, hvad der skete ikke hang sammen med det de sagde, troede jeg, at jeg ikke kunne stole på min egen intuition. Dette var en af årsagerne til, at jeg holdt op med at lytte til min egen intuition og blev ydrestyrret. Når jeg bliver hylet ud af den, pga. noget drengene har sagt, siger jeg derfor: "Der blev jeg lige hylet ud af den, jeg tager lige en pause, før jeg svarer dig" eller "Arh, jeg kan godt mærke det trigger mig ". Spørg i stedet for at antage, der er altid en god grund til at vores børn gør som de gør.

11 Dag 7 Hvad vi kan gøre i stedet for at skælde ud Her er flere forslag til, hvordan du holder op med at skælde ud. Igen vælg kun det som føles rigtigt for dig. Vores børn kan mærke, når vi ikke rigtig mener detnvi siger og ikke er ægte. Bliv i din egen have Også det vi kender som, bliv på din egen banehalvdel, eller pas din egen butik. Så kan jeg godt lide udtrykket, bliv i din egen have, et udtryk jeg hørte Christine Eilvig fortælle en dag. Lad være med at vade ind i dit barns have, og bestem, hvordan der skal se ud og hvordan der skal være. Vi skal ikke ændre vores børn, og det kan vi gøre ved at tænke på billedet Bliv i din egen have. Hold havelågen lukket, og tal fra havelågen, men overskrid ikke dit barns grænser ved at forsøge at ændre dit barn. Lige som du kan være en god rollemodel og ikke lade andre overskride dine grænser. Hold havelågen lukket, så du ikke føler du bliver bulldozeret over af andre mennesker. Tag heller ikke det dine børn gør personligt, for det er det samme som, at du har inviteret dem indenfor i din have og laver ravage her. Se det fra en anden vinkel Når vores barn ikke gør, som vi beder det om for 7. gang, kan vi føle os ramt, og synes han ikke respekterer os, er egoistisk osv. Det kan være ting som: Mit barn burde komme til middagen, første gang jeg kalder Mit barn burde skynde sig mere om morgenen Mit barn burde rydde op på sit værelse Mine børn burde ikke være så forvildede Denne her type tanker, kan trigge os. Midt i travlheden for at nå det hele til tiden, glemmer vi ofte, at se det fra vores barns vinkel, men fanges i de tanker, så vi mister fodfæstet og overblikket og følelsen af, at have styringen. Hvilket provokerer os, og vi skælder ud, truer eller taler i en negativ tone til vores børn. Det er ikke handlingen (det børnene gør eller ikke gør) der trigger os, men de tanker, vi har om handlingen, der trigger os. Det er vores overbevisninger og vores historier om, hvordan vores børn burde være eller burde gøre.

12 Øvelsen The Work af Baron Katie, består af 4 spørgsmål: 1. Er det sandt? 2. Er du fuldstændig sikker på det er sandt? 3. Hvordan reagerer du og hvad føler du, når du tænker den tanke? 4. Hvordan ville du reagere uden den tanke? Eksempel: En måde til at identificere en tanke eller en trigger, er, når du bruger ordet burde Et eksempel, på en forælders sandhed: Dit barn står ikke op om morgenen, det ender i skænderier, trusler, skældud og er lige ved at komme for sent i skole Hvad tænker du om dit barn? Eksempel: Hun burde stå op om morgen, hun er ansvarsløs og respektløs. Det er vigtigt hun kommer i skole til tiden. Det skaber problemer, når hun kommer for sent op. Det er respektløst overfor mig og hendes lærer, at hun ikke gør, som jeg siger Hvad tænker og føler du, og hvordan reagerer du, når dit barn ikke gør, som hun burde gøre? Eksempel: Jeg bliver anspændt og sur over, at hun skaber det drama hver morgen. Jeg tænker, hvorfor er hun så uansvarlig og hvorfor er hun så doven, hvorfor gør hun det ved mig. Jeg mærker ingen varme moderfølelser, når jeg tænker på det. Jeg ser opførseln som mangel på respekt overfor mig, og jeg føler mig så frustreret og hjælpeløs, og jeg bliver så vred på hende for at få mig til at føle sådan Hvad tænker, føler og reagerer du uden de tanker? Eller hvad ville du tænke, føle og reagere, hvis dit barn gjorde, det hun burde helt uden problemer? Eksempel: Hvordan ville du tænke, føle og reagere uden de tanker om at din datter burde stå op om morgenen? Jeg ville være mere afslappet, glad og jeg ville holde op med at kontrollere hende hele tiden. Jeg ville ikke have alle de negative tanker of bekymringer nu hvor jeg tænker over det, så bliver jeg nysgerrig på, hvordan hun ville reagere, hvis jeg ikke truede, skældte ud, og lokkede hende til at stå op. Måske ville hun stå op, hvis jeg ikke hang over hende hele tiden Nu vender vi det på hovedet Hvordan ville det modsatte se ud? Eksempel: Sandheden i at Min datter burde IKKE stå op om morgenen Det lyder skørt, men prøv at lege med. Hvad ville være gode årsager til IKKE at stå op om morgenen? Hun kan ikke lide skolen, hun har fået dårlige karakterer. Hver dag skal hun gå derhen, hvor hun bliver mindet om, at hun er dum eller Hun bliver mobbet i skolen eller Sengen er dejlig varm eller Hun er kommet for sent i seng, og er ikke ordentlig udhvilet

13 Bare det at se det fra dit barns vinkel, kan hjælpe dig til at undgå triggerne. Du kan også finde ud af hvilke overbevisninger, tanker og historie du har med dig ved hjælp af The work eller ved hjælp af Holos Metoden. Lav en plan således du undgår de situationer Eksempel: Datteren skulle tidligere i seng Moderen kunne tage en samtale med læreren og forældrene omkring mobning Moderen kunne bruge ekstra tid på at undervise sin datter i de opgaver datteren har svært ved Datteren kunne pakke og lægge tøj frem aftenen inden, så hun kan få lov til at snue lidt længere om morgenen

14 5 GYLDNE SKRIDT LIGE TIL AT KLIPPE UD OG HÆNGE OP PÅ KØLESKABET Holos Metoden 1. Hændelse Der sker et eller andet, der trigger dig eller børnene 3. Lav plads Accepter at du/i har gang i en nedsmeltning lige nu, hvilket ikke er den bedste forudsætning for en konstruktiv løsning. Find et roligt øjeblik (dybe vejrtrækninger kan også foretages i det offentlige rum) Tag nogle dybe vejrtrækninger. Læg hånden på din mave, Tag en dyb og rolig indånding igennem næsen helt ned i maven Pust langsomt og roligt ud igennem munden. Gør det minimum 3 gange. 2. Observer Læg mærke til, hvad der sker i dig. Hvad gør det ved dig? Hvad tænker du om ham/hende? Føler du vrede, sorg, angst, udmattelse, stress? 4. Overbevisning. Når vi ser disse spejle som gaven til at lære og udvikle os, kan vi begynde at bevæge os gennem de følelsesmæssige triggere og i stedet finde løsningen, hvor er min andel i det her? Coach dig selv/lær dig selv at kende: Hvad føler du? Hvornår har du følt det før? Hvad er det i dig, der bliver såret/ vred/ stresset/ presset /angst /oprevet? Gør du det samme? Hvordan holder du op med at gøre det samme? 5. Selvstøtte Støt dig selv/ dit barn ved at give slip og gør noget for dig/dit barn, der hæver energien

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Sådan holder du op med at skælde ud og Få alternativer til skældud

Sådan holder du op med at skælde ud og Få alternativer til skældud Sådan holder du op med at skælde ud og Få alternativer til skældud HELHJERTET OPDRAGELSE Helhjertet børneopdragelse handler om at være de voksne, vi ønsker, vores børn skal blive. Hvem vi er, og hvordan

Læs mere

Forældre Loungen Juli 2015

Forældre Loungen Juli 2015 Forældre Loungen Juli 2015 De fleste af os ar et meget hektisk liv med mange ansvarsområder: børn, arbejde, familie, venner og andre aktiviteter. Det kræver en konstant udadrettet opmærksomhed, og derfor

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning Jeg har været dér, hvor du er og ved, hvordan det føles, når

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Forældre Loungen August 2015

Forældre Loungen August 2015 Forældre Loungen August 2015 I denne måned får du flere forskellige vinkler på og billeder af, hvorfor vi har lukket ned for vores intuition. Du får derefter forskellige redskaber til, hvordan vi kan åbne

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere

Sådan skælder du mindre ud E-bog

Sådan skælder du mindre ud E-bog Sådan skælder du mindre ud E-bog Hvis ikke skældud, hvad så? "Når min mor skælder ud, får jeg ridser i hjertet" Clara, 5år Skældud er stadig en alt for almindelig del af opdragelsen af børn i dag. På tværs

Læs mere

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Listen er lang. Man kan træde forkert uendeligt mange gange i et parforhold. Men nogle af fejlene er værre end andre. Af Maria Christine Madsen, 04. februar

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT GRATIS EBOG KAN JEG KALDE DIG EGOISTISK? (UDEN AT DU BLIVER SUR) 3 TRIN TIL AT ELSKE HELE DIG (OG IKKE KUN DINE PÆNE SIDER!) IDA BLOM Indhold Intro Trin 1 D I S C O V E R Trin 2 A C C E P T Trin 3 F I

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne historie er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft med min egen søn

Læs mere

1 Marianne Thyboe Copyright

1 Marianne Thyboe Copyright 1 DAG 1 En god start på ferien Jeg har haft både gode og dårlige ferieoplevelser med min familie. Formularen for den perfekte ferie handler om, at acceptere det, som er, men det kan være hulens svært,

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Sådan takles frygt og bekymringer

Sådan takles frygt og bekymringer Sådan takles frygt og bekymringer Frygt og bekymringer for reelle farer er med til at sikre vores overlevelse. Men ofte kommer det, vi frygter slet ikke til at ske, og så har bekymringerne været helt unødig

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost 10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost # 1: Hvis andre giver dig kritik, bliver du virkelig ked af det, og tænker at du ikke kan finde ud af noget som helst! # 2: Hvis du er i et parforhold, er

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Psykolog Casper Aaen Lev med dine følelser Svært ved at håndtere følelser Man viser glæde, selvom man er trist Man overbevise sig selv om at man ikke

Læs mere

Pårørende - reaktioner og gode råd

Pårørende - reaktioner og gode råd Pårørende - reaktioner og gode råd Når et menneske får kræft, rammes hele familien. Sygdommen påvirker ofte familiens liv, både praktisk og følelsesmæssigt. Det er hårdt for alle parter, også for de pårørende.

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Kærlighed og selvbeskyttelse

Kærlighed og selvbeskyttelse At lægge afstand til virkeligheden Kærlighed og selvbeskyttelse Eget indre Andre mennesker Realiteterne i sin egen aktuelle livssituation 1 Jens på vej i skolen Selvbeskyttelsesstrategier mod det indefra

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det. coaching.dk

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det.  coaching.dk Gratis e pixibog Få mere glæde og overskud i hverdagen 5 steps til et positivt mindset Programmér din hjerne til at fokusere på det positive Find glæden i hverdagen Hvad er det første, du tænker, når du

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 -

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne fortælling er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

The Work. Eksempel Han lytter ikke til mig Hun respekterer mig ikke Han ødelægger mit liv

The Work. Eksempel Han lytter ikke til mig Hun respekterer mig ikke Han ødelægger mit liv The Work Når vi er ude af balance, tror vi ofte at det skyldes noget udefra kommende. Vi tænker: Det er fordi jeg har for travlt på mit arbejde, er stresset, fordi mit forhold knaser. Vi finder forklaringer,

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty ARTIKEL Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty Christina Copty Terapi mail@christinacopty.dk telefon 31662993 N ogle mennesker fordømmer ægtepar, der vælger skilsmisse,

Læs mere

SAMMENBRAGTE FAMILIER

SAMMENBRAGTE FAMILIER SAMMENBRAGTE FAMILIER POLITIKENS HUS 3. FEBRUAR 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT Psykiatrifonden PROGRAM FOR I AFTEN FORÆLDREEVNENS 7 FUNKTIONER At have realistiske forventninger til, hvad barnet kan klare.

Læs mere

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning 1. Int. Jakobs værelse. Dag. Jakob (14 år, kedeligt tøj: matte farver, gør ikke noget ud af sit hår) sidder ved sit skrivebord. Der ligger en stak

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra

Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra TRANSFORMATION UBEVIDSTE HANDLEMØNSTRE Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra vores barndom. De hjælper os til at overleve og få vores behov opfyldt.

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig Når du ønsker forandring i dit liv, må du nødvendigvis gøre noget andet end du plejer. Måske du ønsker mere ro, måske du ønsker

Læs mere

Mit barnebarn stammer

Mit barnebarn stammer Mit barnebarn stammer 2 Mit barnebarn stammer Denne pjece henvender sig specielt til bedsteforældre til børn der stammer. Sammen med barnets forældre, og andre nære voksne i barnet hverdag, er I nogle

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 2 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

PIXIGUIDE i hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING. INKLUSIV 6 råd til hvad du IKKE skal gøre

PIXIGUIDE i hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING. INKLUSIV 6 råd til hvad du IKKE skal gøre PIXIGUIDE i hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING INKLUSIV 6 råd til hvad du IKKE skal gøre En pixibog i hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning... Jeg har selv oplevet, at min

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna)

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 1. INT. KLASSEVÆRELSET. DAG. Sofie (14) kommer ind i klassen, og piger og drenge griner lidt. LÆREREN Goddag og velkommen

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Bliv afhængig af kritik

Bliv afhængig af kritik Bliv afhængig af kritik - feedback er et forslag og ikke sandheden Kritik er for mange negativt ladet, og vi gør gerne rigtig meget for at undgå at være modtager af den. Måske handler det mere om den betydning,

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Bjørn Dean Petersen. TankeRevision 2015. Et gratis PC program, som kan forbedre både din og dine omgivelsers livskvalitet. www.tankerevision.

Bjørn Dean Petersen. TankeRevision 2015. Et gratis PC program, som kan forbedre både din og dine omgivelsers livskvalitet. www.tankerevision. Bjørn Dean Petersen TankeRevision 2015 Et gratis PC program, som kan forbedre både din og dine omgivelsers livskvalitet. www.tankerevision.dk 1 TankeRevision 2015 Copyright 2015 ved Bjørn Dean Petersen

Læs mere

Kroppen lyver aldrig. Sådan træner du din opmærksomhed. Formålet med at træne din opmærksomhed på kroppen er: hed er opfyldt af.

Kroppen lyver aldrig. Sådan træner du din opmærksomhed. Formålet med at træne din opmærksomhed på kroppen er: hed er opfyldt af. Lektion 2 The Power of Silence Kroppen lyver aldrig. Sådan træner du din opmærksomhed på kroppen Mindfulness handler om at være vågen og fuldt nærværende i nuet. I de næste tre lektioner skal du derfor

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Det magiske spejl - At elske sig selv og bygge selvværd Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler!

Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler! 03. december 2017 Råd og viden fra fysioterapeuten Psykiatrisk fysioterapi: Lyt til din krop og reager på dens signaler! Af: Freja Fredsted Dumont, journalistpraktikant Foto: Scanpix/Iris Sind og krop

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af

Læs mere

Oplæg til forældremøde den 27/9-2004 v/ Jørgen - Den anerkendende tænkning og pædagogik.

Oplæg til forældremøde den 27/9-2004 v/ Jørgen - Den anerkendende tænkning og pædagogik. Side 1 Oplæg til forældremøde den 27/9-2004 v/ Jørgen - Den anerkendende tænkning og pædagogik. Indledning. Et af de indsatsområder, vi i Fristedet har udvalgt at ville have fokus på - er de værdsættende

Læs mere

Historien om Tankernes Hus

Historien om Tankernes Hus Historien om Tankernes Hus På en måde kan man godt sige, at tankerne bor inde i hovedet. Forestil dig, at tankerne bor i et hus med mange rum, hvor du kan bevæge dig rundt og opdage dem. Når du skal opdage

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

Hvs I kan læe dnne sæntig uedn prbelemr, så er I måke sponane hmenetuikre

Hvs I kan læe dnne sæntig uedn prbelemr, så er I måke sponane hmenetuikre Spontane hermeneutikere Hvs I kan læe dnne sæntig uedn prbelemr, så er I måke sponane hmenetuikre Eksempler på spørgsmålstyper - 1 - Åbne lukkede spørgsmål Åbne spørgsmål bringer personen på banen, giver

Læs mere

1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD

1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD 1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD 2. Hvor gammel er du? 14 år 15 år 16 år 17 år 18 år 19 år 3. Hvilken klasse går du i? 8. 9. 10. 11. 4: Hvor godt eller dårligt synes du selv, du klarer

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn Hjælp til bange børn Denne lille tegneserie indeholder viden, som forældre og fagpersoner kan bruge til at hjælpe børn, som er bange. Noget af det er mest til voksne, andet kan bruges direkte med børnene

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

Nærvær og relationer med børn og unge

Nærvær og relationer med børn og unge Nærvær og relationer med børn og unge Pædagogisk forum inviterede til foredrag med Louise Klinge Nielsen tirsdag den 17. februar 2015, hvor vi fik et meget afvekslende oplæg, hvor vi både lyttede og deltog

Læs mere