Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18)"

Transkript

1 FRI s høringssvar til BR18 Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Afsender: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Vesterbrogade 1E 1620 København V Kontaktperson: Inge Ebbensgaard, ime@frinet.dk, tel Side 1 (123)

2 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Anvendelsesområde Kapitel 2 Begrænsninger i anvendelsesområde Kapitel 3 Ansøgning om byggetilladelse Kapitel 4 Afslutning af byggesag Kapitel 5 Nedrivning af bebyggelse Kapitel 6 Straf og ikrafttrædelse A - ADGANGSFORHOLD B AFFALDSSYSTEMER C - AFLØB F BYGGEPLADSEN OG UDFØRELSES AF ARBEJDER G BYGGERET OG HELHEDSVURDERING H BYGNINGERS INDRETNING J - ENERGIFORBRUG L - FORURENINGER M FUGT N KONSTRUKTIONER O LEGEPLADSER MV P - LYDFORHOLD Q LYS OG UDSYN R -TERMISK INDEKLIMA OG INSTALLATIONER TIL VARME- OG KØLEANLÆG S UBEBYGGEDE AREALER VED BEBYGGELSE T - VAND U VENTILATION BILAG 1 Beregningsregler BILAG 2 Transportable konstruktioner BILAG 3 Kontrolsystem vand og afløb BILAG 4 Bygningsklasse BILAG 5 Konstruktionsklasser BILAG 6 Brandklasser BILAG 7 Statisk dokumentation Bilag 8 Brandteknisk dokumentation Bilag 9 Certificeret statikers eller brandrådgivers virke Bilag 10 Anerkendelse af statikere Tekstnære bemærkninger af redaktionel karakter Side 2 (123)

3 Generelle bemærkninger: Generelt om BR18 FRI har med stor interesse læst høringsudkastet til BR18. Der er en tydelig rød tråd i udkastet, og det repræsenterer en meget stor og gennemgribende ændring i reguleringen af dansk byggeri. Efter vores opfattelse er det afgørende for, om forandringerne bliver en succes, at sporskifterne nu sættes rigtigt, og at der fra begyndelsen skabes et solidt fundament af gennemarbejdet lovgivning at bygge på. FRI ser generelt positivt på forslaget til de to nye ordninger. Vi er skeptiske over for følgende emner: 1. Vejledningsmaterialet er ikke tilgængeligt, så helhedsperspektivet på det nye BR18 har ikke været tilgængeligt. Mange detaljer ligger begravet heri og vi er bekymrede for deres kvalitet og indhold. 2. Det er nødvendigt med en overgangsordning for BR18 kravene ændres måske ikke, men den dokumentation som man allerede i dag har udarbejdet vil risikere at skulle laves om, ligesom det kræver tid at ændre processerne i virksomhederne, så fejl undgås. TBST hævder der ikke er ændringer til kravene, hvorfor en overgangsordning ikke burde skabe problemer. FRI foreslår en overgangsordning svarende til den der findes for certificeringsordningen altså frem til Der er behov for at følge tæt op på ændringerne i BR og der er behov for at byggeriet parter hurtigt kan få afklaret uklarheder i fortolkninger. Dette bør være en styrelsesmæssig opgave da konsekvenserne i det virkelige byggeri kan være store. Særligt for brand er omvæltningen stor. 4. Der henvises i større og større omfang til standarder, der kræves certificeringer osv. Disse er omkostningstunge for specielt mindre virksomheder, der dermed får sværere ved at efterleve bygningsreglementet. 5. Med privatiseringen af den tekniske byggesagsbehandling overlades kontrol til markedskræfterne. Der kan være væsentlige økonomiske gevinster ved ikke at overholde en række krav i Bygningsreglementet samt at alle aktører ikke er lige vidende. Stikprøvekontroller af overholdelse er derfor meget nødvendige. På FRI s byggeriudvalgsmøde den 12. juni vil vi drøfte og supplere det indsendte høringssvar. Med en ændring, der er så stor, er der brug for tilstrækkelig tid til at gennemtænke arbejdsgange, regler, vejledninger, forsikringsforhold osv, denne tid har der ikke været i processen. Samtidigt har den Side 3 (123)

4 stramme tidsplan betydet, at vejledningerne ikke er blevet færdige og dermed er det umuligt at lave en helhedsbetragtning for hele det nye grundlag - det er naturligvis heller ikke hensigtsmæssigt.. FRI vil derfor foreslå at der allerede nu aftales en løbende (og hurtigreagerende) opfølgning og evaluering for at sikre, at sikre at de nye rammer i praksis vil vise sig at imødekomme ønskerne om regelforenkling, smidigere sagsgang, mere ensartet høj kvalitet og billigere byggeri. Det er dog vigtig for FRI at pointere, at man IKKE kan rulle certificeringsordningen tilbage til offentlig teknisk byggesagsbehandling. Såfremt man skulle vælge overveje muligheden for at kunne rulle tilbage vil de rådgivende ingeniører, der vil levere en stor andel af de kommende certificerede rådgivere ikke have incitamenter til at påtage sig omkostningerne til at certificering. Proces og Vejledninger FRI er bekymrede over at vejledningerne ikke er udarbejdet. Det er FRI s holdning, at BR uden tilgængelige vejledninger er så at sige umulig at give et kvalificeret svar på. Mange detaljer gemmer sig i vejledningsteksterne. Uanset at det er meldt ud at der ikke ændres ved reglerne i BR18, så vil omlægningen af BR betyde omfattende ændringer i den måde byggeriets skal forløbe i praksis både hos de byggeriets parter og hos myndigheder. Det er afgørende, at der afsættes tilstrækkelig tid og tilstrækkelige ressourcer til, at de lovgivningsmæssige rammer for byggeriet bliver sammenhængende og operationelle. Derfor er det alvorligt, at høringsudkastet bærer præg af forhastelse i udarbejdelsen. FRI finder processen for forceret. Der er ingen overgangsordning, hvor der kan søges byggetilladelse efter BR15, de nye understøttende værktøjer vejledningerne til BR18 kendes ikke, de afprøves ikke forud for implementering, og der risiko for alvorlige tab. Samtidigt har den stramme tidsplan betydet, at ikke vejledningerne ikke er blevet færdige og dermed er det umuligt at lave en helhedsbetragtning for hele det nye grundlag - det er naturligvis ikke hensigtsmæssigt. Uden vejledningsteksterne, er indholdet i nærværende udkast til BR2018 svært at kommentere specifikt. Vejledningerne indeholder det mere eksakte indhold i bestemmerne, selvom man i bekendtgørelsen skriver, at vejledningerne ikke er lovtekst. Det er afgørende og nødvendigt at FRI får vejledningerne til kommentering, i høring eller inviteres til deltagelse i udformningen af vejled- Side 4 (123)

5 ninger i ordentlig tid før de træder i kraft og for at sikre deres forankring i praksis. Vejledninger vil have en enorm indvirkning på vores projektering inden endelig ikrafttrædelse af BR18. I TBSTs vejledning til høringsparterne oplistes kommende vejledningstekster. Der er dog fra medlemsside stillet spørgsmålstegn ved om listen er tilstrækkelig. Det vurderes, at der vil være behov for vejledningstekster for samtlige emnekategorier fra A til U. Specielt er vejledningsmaterialet til den nye tekniske byggesagsbehandling vigtig. Niveauet for dokumentation og kravenes opfyldelse er helt ukendte og vil medføre væsentlig forskel i den arbejdsmængde som pålægges de projekterende. Ikrafttrædelse/overgangsordning Vejledningsteksterne er ikke på nuværende tidspunkt tilgængelige og vil uanset, at der er tale om vejledninger og ikke lovgivning sætte et niveau for hvorledes projektering og dokumentation skal udføres. Særligt da den tekniske byggesagsbehandling udgår, vil vejledningerne formulering og præciseringer have væsentlig betydning. En række byggerier som vil skulle myndighedsbehandles under BR18 er eller vil allerede være langt i planlægning og tidligt design inden indholdet af vejledningerne er kendt. Uanset om kravene i BR er de samme vil kravene til dokumentation og form skulle tilpasses. Det er vigtigt at pege på at de forskellige rådgivere har systemer og metoder, der lever op til de nuværende krav men vil skulle tilpasses for at leve op til de kommende. En rimelig tid til at omstille produktionen er nødvendig såfremt risiko, fejl og unødige omkostninger skal undgås. Vejledningerne har stor betydning for de projekter, der projekteres og forventes byggesagsbehandlet efter 1. januar FRI forslås derfor at der indføres en overgangsperiode på mindst 12 måneder fra alle vejledninger er offentliggjorte til kravet træder i kraft. Ikrafttræden er problematisk for såvel rådgivere som kommunernes byggesagsbehandlere har tilstrækkelig tid til at sætte sig ind i BR18 og ikke mindst de tilknyttede vejledninger, som er essentielle for anvendelsen af BR18, inden BR18 bliver obligatorisk. Terminologi FRI anbefaler, at der indføres et særskilt kapitel i BR18 der beskriver hvordan BR18 skal forstås og herunder definerer kendte og nye begrebsdefinitioner. Side 5 (123)

6 Der synes at være behov for formelle definitioner af flere begreber end hidtil, fordi dette vil reducere risikoen for grundlæggende fejl i forståelsen af BR18. Et omfattende kapitel med definitioner er i øvrigt kendt fra mange tilsvarende udenlandske publikationer. Eksempler på konkrete behov for definitioner: Bemærkninger i relation til krav til tekniske installationer (R, T, U): Der er flere steder anvendt ord som tilfredsstillende, unødige, tilstrækkelige, passende, uden besværende, hensigtsmæssig og forsvarlig. Vi ser frem til at den kommende vejledning giver mere konkrete eksempler på, hvad der forstås ved disse betegnelser. Begrebet "at dokumentere" anvendes mange steder i BR18-udkastet. Det bør præciseres, hvad der konkret menes med, at en løsning eller en afvigelse fra en bestemmelse eller en vejledning skal "dokumenteres". Det skal fremgå, at dokumentationen i nogle tilfælde kan ske ved beregninger, i nogle tilfælde ved saglig argumentation i form af kvalitative vurderinger og analyser eller noget helt tredje. Kontrol er et essentielt begreb i BR18. Der bør fra centralt hold formuleres krav til omfang og indhold af kontroller, således der ikke er åbent for fortolkning fra hverken byggesagsbehandlers eller rådgivers side. Sådanne krav til kontroller vil medvirke til mere ensartet høj kvalitet, og det vil modvirke, at kontrolomfang bliver en konkurrenceparameter. Yderligere er der en række præciseringer af brugen, som bør defineres fx bygning og opholdsarealer (emne a). Kommunernes rolle og faglige viden FRI ser generelt positivt på, at byggesagsbehandlingen forenkles. Det kan imidlertid frygtes, at med afskaffelsen af den tekniske byggesagsbehandling, vil kommunerne miste den tekniske ekspertise, der er nødvendig for at behandle dispensationsansøgninger, jf. bekendtgørelsen 13 og placering i klasser mv. Det nye BR Det grundlæggende princip om et bagvedliggende hensyn for hvert af emnerne synes at være et godt princip, som FRI kan støtte op omkring. Desværre er princippet ikke beskrevet i materialet, hvilket gør det svært tilgængeligt for brugere der ikke har været tæt involveret i arbejdet. Der har i de høringskommentarer som FRI har modtaget været undren over formuleringer. Eksempel: Emne H Bygningers indretning, underpunkt H1 Side 6 (123)

7 Bygninger skal projekteres og udføres, så der under hensyn til deres anvendelse opnås tilfredsstillende forhold med hensyn til sikkerhed, sundhed, funktionalitet og anvendelse for alle samt under hensyn til rengøring og vedligeholdelse. Eksempel: Emne H Bygningers indretning, underpunkt H1.3 Boliger skal projekteres og udføres, så boligen som helhed samt de enkelte rum har en hensigtsmæssig størrelse og udformning under hensyn til anvendelsen. Opfyldelse heraf skal dokumenteres i en indretningsplan, møbleringsplan eller lignende. Uanset at TBST har formået at nå meget langt på kort tid med det nye BR18 så bærer høringsmaterialet præg af at vejledningerne endnu ikke foreligger hvorfor komplekset er delvist utilgængeligt at kommentere på. Uklare regler afleder usikkerhed, spildtid og juridiske konflikter i praksis. Bl.a. er statisk dokumentation og anvendelse af certificerede statikere blandet ind i hinanden. De to ting skal holdes adskilt ellers vil der være uklarhed omkring ansvarsforholdene, og hvem der er ansvarlig for hvad. Se fx tekstnære bemærkninger Emne N. I Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens vejledning til høringsparterne skriver man: De væsentligste ændringer består i, at Bygningsreglement 2018 er opdelt i emner, og at selve reglementet fremadrettet ikke indeholder vejledningstekst. Dette begrundes med, at der kan opstå tvivl om hvorvidt vejledningsteksten er bindende eller vejledende. Såfremt vejledningerne ikke skal opfattes som supplerende lovgivning/bestemmelse, så vil det dels kræve, at alle formuleringer, hvor der indgår ordet skal, erstattes med f.eks. kravet kan anses opfyldt når., dels vil det kræve, at den sagsbehandlende myndighed ikke lægger vejledningsteksten til grund for manglende udstedelse af byggetilladelse. Vejledningernes karakter anses for et kardinalpunkt i den nye reglementsstruktur. Med den nye ombrydning af reglementets struktur, er der stor risiko for, at de nye/mindre erfarne brugere af BR får det svært, når der indgår så mange generelt formulerede punkter, hvor det er en tolkning, hvorvidt projektet er i overensstemmelse med reglementet, hvis de vejledende tekster ikke har samme betydning som tidligere. Specielt kan man være bekymret for at byggemyndighederne ikke vil acceptere løsninger, der ikke følger vejledningerne Ligeledes risikerer man, at rådgivningen af klienter i de tidlige faser bliver forbundet med større grad af usikkerhed at der træffes programelle beslutninger, der senere viser sig ikke at accepteres af byggemyndigheden i forhold til fx indplacering i risikoklasser. Side 7 (123)

8 For at understøtte uerfarne brugere foreslås at der oprettes en oversigt om mulige relevante supplerende anvisninger og regler (AT-vejledninger, SBI-anvisninger mm.), så emner, der ikke indgår i sagsbehandlingen ikke risikerer at blive overset, og først opdaget ifm. stikprøvekontrol. Retssikkerhed og tvivlsspørgsmål Generelt er der stor usikkerhed om det nye BR18 og certificeringsordning fungerer i praksis: - Det er klart, at bygherren er ansvarlig for det han bygger (og selvfølgelig behørigt hjulpet af rådgiver). Men i hvilke tilfælde vil man kunne opleve at byggemyndigheden eller anden myndighed vælger at tilsidesætte de planer, projektering eller andet i forhold til det konkrete byggeri? - Hvis man har tvivlsspørgsmål om fortolkning af BR18 hvor skal man henvende sig. I dag har kommunalbestyrelsen mulighed for at rette henvendelse til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og få svar på ikkesagsspecifikke fortolkningsspørgsmål men da byggemyndigheden ikke længere er inde over den tekniske byggesagsbehandling har praktikere behov for at kunne få svar. Det bør sikres, at de personer som i fremtiden skal sikre, at bestemmelserne i BR18 opfyldes hvad enten det er en kommunal byggesagsbehandler eller en rådgiver har mulighed for at få svar på fortolkningsspørgsmål hos en relevant, fagligt kvalificeret instans. - Det synes ikke at fremgå af BR18-udkastet, hvem der ved uenighed træffer afgørelse om brandklassen/konstruktionsklassen for et byggeri. Det bør fremgå direkte, om det er kommunalbestyrelsen eller bygherre og dennes rådgiver. Hvis det er en certificeret rådgiver, bør det fremgå, om denne kan bestemme klassen uanset hvilke brandklasse rådgiveren selv er certificeret til. Det bør være kommunalbestyrelsen, som har det sidste ord. - Hvor er det muligt at klage over byggemyndighedens afgørelse? Særligt om brand Der er tale om en gennemgribende omvæltning af præmisserne for brand, hvorfor der her er en stor bekymring i FRI s brandnetværk er for den risiko for, at man om nogle år vil kunne konstatere, at denne regulering præget af forhastelse har fået en stor samfundsmæssig konsekvens i form af en bygningsmasse, som rent brandsikkerhedsmæssigt ikke lever op til intentionerne, eksempelvis fordi reglerne har Side 8 (123)

9 været for uklare eller for vanskelige at administrere, eller fordi kontrollen med de valgte løsninger eller med byggeriets parter ikke har bragt den ønskede kvalitet. Byggeriets brandsikkerhed er naturligvis bygherres ansvar, men sikkerhedsniveauet defineres og reguleres i det nye regelgrundlag og med den praksis, der lægges op til. Oplægget til denne regulering vurderes på flere områder at være for tillidsfuldt eller optimistisk. Der er tale om et valg mellem to onder: Et af hovedformålene med certificeringsordningen er at opnå en smidigere sagsgang, og hvis vejledningen formuleres således, at redningsberedskaberne i praksis også fremadrettet skal involveres i næsten alle byggeprojekter, så går ønsket om smidigere sagsgang tabt. Men hvis vejledningen i stedet formuleres mere løst og giver mulighed for fortolkning, bliver den vanskeligere at anvende, og der vil være stor risiko for, at der gradvist sker en utilsigtet forringelse af sikkerhedsniveauet i dansk byggeri, fordi kombinationen af en uerfaren rådgiver, et stort pres fra omgivelserne og ingen ekstern uafhængig kontrol let kan medføre, at et "25 meter"-krav med tiden i praksis bliver til meter. Side 9 (123)

10 Tekstnære bemærkninger: Kapitel 1 Anvendelsesområde Ingen bemærkninger Kapitel 2 Begrænsninger i anvendelsesområde 5 stk.3 og stk.4 Det anføres om enfamiliehuse, dobbelthuse, rækkehuse og sommerhuse samt andet eksisterende byggeri, at ombygningen/forandringen ikke må medføre væsentlige anvendelsesændring. Præciser hvad der menes med væsentlig. Er en ændring af bolig til kontorejendom fx en væsentlig ændring? Hvis der reelt ikke accepteres ændringer fra helårsbolig til andet en boligformål, og sommerbolig ikke må ændres til helårsbolig da kan ordet væsentlig måske blot udgå af stk.3. Tilsvarende vurderinger for stk stk.10 Det anføres at udendørs anlæg ikke kræver byggetilladelse. Det præciseres om der er tale om ikke overdækkede anlæg eller ej. 6. Følgende typer af bebyggelse er helt eller delvist undtaget fra overholdelse af reglerne i bilag I: 1) Jordbrugserhvervets avls- og driftsbygninger samt væksthuse er undtaget fra kravene i bilag I bortset fra reglerne om: a. Højde- og afstandsforhold i emne G2.8. b. Byggeret i emne G. c. Arbejdssteders indretning i emne P, emne Q, emne R og emne U. Side 10 (123)

11 d. Udførelse og dimensionering af bygningskonstruktioner i emne e. Brandforhold i emne D. f. Vand- og afløbsinstallationer, fyringsanlæg og aftrækssystemer i emne C. g. Rum, hvor ansatte udfører almindeligt erhvervsarbejde, er ikke undtaget fra krav om indeklimaforhold i emne R. Ad 1) Er det meningen, at der ikke nævnes emne N konstruktioner for avls- og driftbygninger? Ad f: emne c omhandler kun afløb ikke vand, fyring og aftræk Ad g: hvad er almindeligt erhvervsarbejde defineret som? Konsekvensrettelser Tilføj til listen over emner der ikke undtages for: h. Krav til bærende konstruktioner emne N Kapitel 3 Ansøgning om byggetilladelse kapitel 3 7 til 10 ansøgning om byggetilladelse Det kunne være ønskeligt med en præcisering af hvordan et ansøgningsforløb kunne være. Behandlingstiden for arkitektprojektet vil alt andet lige være længere end behandlingstiden for konstruktionsprojekter og brandstrategier, idet sidst nævnte ikke skal tekniskbyggesags behandles og er kontrollerede af certificeret statiker/brandrådgiver. Hvis gevinsten ved en kortere byggesagsbehandlingstid skal øges, bør andragende for arkitektprojekt og konstruktionsprojekt kunne tidsmæssigt forskydes, idet det selvfølgelig vil gælde, at byggearbejder ikke kan påbegyndes før der foreligger en byggetilladelse for konstruktioner (konstruktionstilladelse). Den forskudte indsendelse kunne eventuelt udføres trinvist som: A) Arkitekten andrage om byggetilladelse på grundlag af dennes projekt alene, og der indsendes efterfølgende andragende om byggetilladelse for konstruktioner som beskrevet i 19. Side 11 (123)

12 B) Arkitekten andrager om byggetilladelse på grundlag af dennes projekt suppleret med dele af konstruktionsingeniørens dokumentation Projektdokumentationen B1 Statisk Projekteringsrapport og eventuelt konstruktionsdokumentationen A1 Projektgrundlag konstruktioner, samt en oplysning om hvilken konstruktionsklasse bygningen henregnes til. Den certificerede statiker skal da udarbejde en for-erklæring, hvor vedkommende erklærer at denne er enig i konstruktionsklassen og at dokumenterne er kontrollerede og fundet dækkende for de nugældende projektniveau. Hvis model B vælges, skal og bilag 7+9 tilrettes i overensstemmelse med dette. ændring Ansøgningsprocessen i forbindelse med byggetilladelse bør beskrives så det står klart hvordan en smidig proces tilrettelægges. 8. "Kommunalbestyrelsen kan afholde en forhåndsdialog " Bestemmelsen bør præciseres, så det fremgår, om kommunalbestyrelsen er forpligtet til at deltage i forhåndsdialog. 8 affattes: "Kommunalbestyrelsen skal, på ansøgers anmodning, afholde en forhåndsdialog med ansøger med henblik på at afklare rammerne for byggeprojektet". 10, om konstruktionsklasse 1 Der henvises til supplerende dokumentation til konstruktionsklasse 2-4. Hvordan med konstruktionsklasse 1? Bilag 7 omtaler udformning af dokumentation for dette, der skal vel derfor også indføres henvisning til dette. 10 og 23 vedrørende faste krav til dokumentation ved ansøgning om byggetilladelse. Det er uklart, hvad der skal stilles krav om, og hvad der kan stilles krav om. 10 Stk. 4 anfører, at der i brandklasse 2-4 kan stilles krav om supplerende dokumentation jævnfør anfører, at der for brandklasse 2-4 skal indsendes supplerende dokumentation. Side 12 (123)

13 Formuleringerne indikerer, at der under alle omstændigheder skal indsendes supplerende dokumentation, men at arten af dokumentationen afhænger af, om der til byggeprojektet er tilknyttet en certificeret brandrådgiver, eller om der ønskes foretaget kommunal byggesagsbehandling. 10 Stk. 4 affattes: "For byggeri i brandklasse 2-4 skal der stilles krav om supplerende dokumentation, jf. 23 eller 29. Begrebet "dokumentation" defineres. 14 stk.3 Hvor der gives midlertidig tilladelse til benyttelse af nabogrund, anføres det, at denne efter endt arbejde snarest mulig bringes i samme stand som førhen. Burde kommunen ikke kunne fastlægge et mere specifikt interval? 16-19, bygværksprojekterende Som anført under overgangsordningen 24-27, skal udpegning af den bygværksprojekterende så også omtales her og ikke kun i bilag 7? Kapitel 3, 16 Man kan ikke både dokumentere og kontrollere. Når man kontrollerer, dokumenterer man kontrollen, men det er jo noget andet. Teksten er uklar.., der sikrer overholdelse af emne N, enten ved medvirken i projekteringen eller som kontrollant. Kapitel 3, 17 Det er vigtigt, at reglerne gælder for den statiske dokumentation i sin helhed, og at dette er klarlagt, så det sikres at denne hænger sammen som en helhed på tværs af alle de projekterende aktører. Side 13 (123)

14 Hvis man kan bruge certificerede statikere på enkelte dele af den statiske dokumentation, så falder værdien helt bort. For stk. 1 angives, at den certificerede statiker tilknyttes byggeriet (bygværket) i sin helhed. For stk. 2 angives, at der desforuden tilknyttes, så der ikke er tvivl om, at det er en certificeret statiker udover den i stk. 1 angivne. Det understreges endvidere, at den certificerede statiker gælder for de dele af bygværket, der er henført til CC3+. Kapitel 3, 18 Desforuden bør også her være en del af teksten i stk. 2. tekst 19 om byggetilladelse for konstruktionsklasse 1 For konstruktionsklasse 1 skal der også udarbejdes en statisk dokumentation som anført i bilag 7 (som dog ikke behøver at omfatte egentlige beregninger). 19 ombrydes, så denne omfatter ansøgning om byggetilladelse generelt. Der tilføjes en nyt punkt om ansøgning om byggetilladelse til byggeri i konstruktionsklasse 1 stk. X Ved ansøgning om byggetilladelse til byggeri i konstruktionsklasse 1 skal der indsendes følgende dokumentation: 1) Grundlag for konstruktionsprojekt samt tegninger 2) Kontrolplan for dokumentation. Kapitel 3, 19 Hvad menes med overordnet konstruktionsprojekt samt tegninger. Det kan tolkes efter forgodtbefindende, og det vil det blive gjort i praksis. Hvorfor gøres der ikke brug af dele af den statiske dokumentation, fx projektgrundlag, når nu den er en del af bygningsreglementet? Hvad menes med Kontrolplan for dokumentation af de konstruktionsforhold? Side 14 (123)

15 Der mangler referencer, der klarlægger mere præcist hvad der menes. Hvad skal tredjepartens starterklæring indeholde? Hvis det skal give mening er det vel alene en kontrol af det, der indsendes under 1)-3). 1): Krav til et overordnet konstruktionsprojekt fremgår ikke af nærværende dokumenter. Hvad et sådant projekt omfatter skal specificeres, gerne overordnet i nærværende, med henvisning til vejledning omkring specielle forhold, der måtte kunne gøre sig gældende. Beskrivelsen foreslås indpasset i bilag Stk. 2 Da overskriften over 20 er "Anvendelse af certificeret brandrådgiver i brandklasse 2-4" forekommer det uhensigtsmæssigt, at stk. 2 omtaler situationen, hvor der ikke er tilknyttet til certificeret brandrådgiver. Man kan komme i tvivl om, hvorvidt bestemmelsen i stk. kun gælder frem til 31/ eller længere. Stk. 2 bør udgå eller præciseres. 22 Stk. 2 om udpegning af certificeret brandrådgiver til tredjepartskontrol. Når ansøger både vælger sin certificerede rådgiver og 3. part kan der være bekymring for uvildigheden, ligesom der bevidst eller ubevidst vil kunne dannes "rådgiverpar", hvor to certificerede rådgivere har en fælles opfattelse af, hvordan BR18 skal fortolkes og anvendes, uden at denne fælles opfattelse svarer til intentionerne eller til resten af branchens opfattelse. Derved kan der opstå meget uensartet sagsbehandling og også meget uensartet sikkerhedsniveau i byggerierne. Der er også fordele ved ordningen, da det hermed bliver endnu mere åbenlyst at ansøger er ansvarlig for sit byggeri. Side 15 (123)

16 23 stk. 3 Det er ikke beskrevet, hvad det betyder, at en bygning er "indsatsteknisk traditionel". Det bør præciseres, hvad der menes med en "indsatsteknisk traditionel bygning". Det forventes, at en vejledning der beskriver, hvornår en bygning vurderes at være indsatsmæssig traditionel bliver en del af den vejledningspakke, der skal understøtte BR18. Her mener vi, at TBST bør have for øje, at denne vejledning ikke bliver så smal, at de fleste sager reelt skal sagsbehandles hos kommunalbestyrelsen (redningsberedskabet), men samtidig ikke bliver så bred, at fortolkningsmulighederne er så store, at de udvander værdien af vejledningen og måske endda sikkerhedsniveauet i byggeriet. 29 Omfang af materiale til indsendelse i forbindelse med ansøgning af byggetilladelse: Brandteknisk dokumentation Grundlag for de valgte brandsikringstiltag Dokumentation for, hvordan kontrol og vedligeholdelse af brandsikringstiltag og bygningsdele vil blive gennemført Det er tidligt i et projekt at skulle levere en færdig dokumentation og DKV-plan. Timing af krav til dokumentation bør afstemmes med virkeligheden på projekterne. BR18 37 Det virker til, at det skal være den samme certificerede brandrådgiver, som har udarbejdet starterklæring, der skal indsende sluterklæring. Der vil ofte ske en overdragelse af projektet f.eks. fra en bygherreorganisation til en totalentreprenør undervejs i projektet, hvorfor det bør specificeres, at det kan være en anden person. Side 16 (123)

17 Kapitel 4 Afslutning af byggesag Kapitel 4, 41 Når man opererer med en statisk dokumentation, jf. bilag 7, vil det give mening at skrive det her, med reference, så reglerne er klare. 41 Stk. 2 nr. 3), nr. 4) og nr. 5) om afslutning af byggesag Det fremgår, at for brandklasse 2-4, hvor der er tilknyttet en certificeret brandrådgiver, skal der ved afslutning af byggesagen ikke indsendes dokumentation for overholdelse af BR18's bestemmelser i den færdige bygning. Det er generelt uhensigtsmæssigt, at kommunen dermed ikke har overblik over de ejendomme, der befinder sig i kommunen. Især er det problematisk for redningsberedskabet, hvis der er tale om bygninger, som ikke er indsatsteknisk traditionelle og/eller hvor redningsberedskabet skal foretage brandsyn. Hvis der i 44 Stk. 2 ligger, at der skal indsendes dokumentation for overholdelse af BR18's bestemmelser, også vedrørende emne D (brand), inden der kan meddeles ibrugtagningstilladelse, så bør dette fremgå mere præcist af bestemmelserne. 41 stk. 2 nr. 5) omtaler ikke bestemmelserne om en brandmæssig drifts- og vedligeholdelsesplan i emnerne D6.17 og D6.18. Der bør som minimum være krav om, at ansøger ved byggeriets afslutning fremsender endelig brandteknisk dokumentation for byggerier, som ikke er indsatsteknisk traditionelle, og for byggerier, der er omfattet af bestemmelserne om brandsyn. Det skal overvejes, om ikke der i nr. 5 skal henvises til D6.17 og D6.18. Under alle omstændigheder er det uklart, hvad der skal afleveres. 41 stk 2 pkt. 3 Dokumentation for overholdelse af BR i det færdige byggeri Side 17 (123)

18 Der kan blive tale om et væsentligt øget dokumentationsarbejde såfremt alle bestemmelser i BR skal dokumenteres, specielt de mere bløde bestemmelser. Der bør defineres et niveau for dokumentationens detaljering og beskrives måder hvorved kravet løftes. 41 pkt. 3 (brand) Det må gerne være tydeligt, hvor der stilles krav om, hvad brandrådgiveren selv skal udføre af kontrol. Det er i praksis ikke muligt at udføre en 100 % kontrol og det vil heller ikke ansvarsmæssigt være muligt. Et godt paradigme til kontrolplanen 41 stk.2 (3 og (4 Afslutning af byggesag Det anføres under punkt 4, at for bygninger i KK 2-4 med tilknyttet certificeret statiker, skal punkt 3 s krav ikke overholdes?? - Skal punkt 4 ikke blot udgå? Der mangler derimod (svarende til strukturen af 19): - henvisning til indsendelse af afsluttet kontrolplan (alle konstruktionsklasser, dog med forskelligt indhold). - det relevante materiale i punkt 3, er blandt andet den samlede statiske dokumentation i henhold til bilag 7, i et omfang som angivet i Vejledning om statisk dokumentation. Teksten bør opdeles i punkter for generelle forhold, konstruktioner henholdsvis brand. 45 fremskudt ibrugtagning Hvis der gives tilladelse til en delvis ibrugtagning før byggearbejdet er afsluttet, bør der da stilles krav omkring den statiske dokumentation og erklæringer fra certificerede statiker / brandrådgiver omkring forsvarligheden af dette? Side 18 (123)

19 Kapitel 5 Nedrivning af bebyggelse Kapitel 6 Straf og ikrafttrædelse A - ADGANGSFORHOLD Generelt Adgangsforhold: det skal tydeliggøres hvilke regler der gælder for fritliggende enfamiliehuse. A1 om adgangsforhold Begrebet "brugerne" anvendes hyppigt i emne A, men der er ingen definition af, hvem "brugerne" er. Det formodes, at der med "brugerne" menes alle de personer, der har lovligt ophold i eller omkring bygningen. Begrebet "brugerne" bør præciseres. A1.5 om adgangsforhold frem til bygningen Det fremgår, at porte eller passager i adgangs- og tilkørselsarealer skal udformes, så der er let adgang for redningskøretøjer. Men det er ikke præciseret, hvad en "passage" er. Det er heller ikke præciseret, hvorhen redningskøretøjer skal have let adgang, eller hvad der forstås ved redningskøretøjer. Der er et helt emne om brandforhold, hvor adgang for redningsberedskabets køretøjer er beskrevet. Hvis der i A1.5 er tale om andre redningskøretøjer, eksempelvis ambulancer, og hvis der i bestemmelsen ligger et krav om, at der skal være kørevej helt hen til bygningen, så skal det fremgå mere præcist. Emne A: A1.10, b) Side 19 (123)

20 Der står ingen krav til minimumsfrihøjden af fælles adgangsveje Der bør indskrives en minimumshøjde på fælles adgangsvej på samme måde som der står i A1.11 trapper: Den fri bredde skal være mindst 1,30 m og den fri højde målt i adgangsvejens ganglinje er mindst 2,10 m A1.11 om trapper i fælles adgangsveje Der mangler en beskrivelse af, hvorledes man måler de angivne dimensioner. Især er det uklart, hvordan man måler grunden på kvartsvings-, halvsvings-, spindel- og vindeltrapper. Det bemærkes i øvrigt, at det ikke kun er grunden på sådanne trapper, der er vigtig for trappens anvendelighed, men også forskellen på grundens størrelse i trinets to sider. En stor forskel forringer trappens anvendelighed meget. Måleregler bør tilføjes bestemmelsen. Emne A, Trapper A1.11 a. Trappens fri bredde er mindst 1,0 m og den fri højde målt i trappens ganglinje er mindst 2,10 m. I det tidligere BR, var det en funktionsbaseret tekst. "trapper i fælles adgangsveje skal udformes med tilstrækkelig bredde og lofthøjde efter den tilsigtede brug". Det, der står i A1.11 var en vejledningstekst. Bygningsreglementet kan ligeledes gælde for større anlæg, hvor for eksempel maskindirektivets regler ligeledes gælder. I maskindirektivet kan trapper være smallere end 1,0 m. Det bør derfor præciseres, om afsnittet udelukkende gælder for trapper i forbindelse med bygninger, eller om der er ønske om at skærpe kravene til trapper i forbindelse med for eksempel tankanlæg? Forrige afsnit har ændret overskrift til Fælles adgangsveje i bygningen Ny overskrift: Trapper i forbindelse med bygninger A1.11 Side 20 (123)

21 Håndlister A1.15 Gange, trapper og ramper i fælles adgangsveje, hvor der ikke er opsat værn, skal forsynes med håndlister, der er nemme at gribe om og holde fast i. Håndlister skal føres ubrudt forbi repos og afsluttes vandret. Er det korrekt opfattet, at tidligere krav om håndlister i begge sider af trapper ikke længere gøres gældende? Præcisering af teksten såfremt tidligere krav er bortfaldet. B AFFALDSSYSTEMER B1 om affaldssystemer Bestemmelsen i BR15 om brandsikring af rum for affald genfindes ikke i BR18. Det giver god mening, hvis hensigten er at samle alle brandmæssige bestemmelser i emne D, men så bør der i emne B være en henvisning til emne D, ligesom der også i emne B er en henvisning til emne E og S1.6. Der bør tilføjes en bestemmelse, der henviser til emne D (brand). C - AFLØB C1.6 Der stilles ofte krav, selv om hovedafløbsledninger ikke er udført som separatsystem. Tilføjelse: eller hvor der af myndighederne stilles krav om separatsystem C1.9 Der er henvist til en tabel Der findes ikke en tabel. Tabel ændres til: Afsnit Side 21 (123)

22 D - BRAND D1. pkt. C Det bør specificeres til hvilket formål den tilstrækkelige bæreevne skal projekteres, for eksempel til evakuering af personer og redningsberedskabets indsats. D1. pkt. D Fint at brand- og røgspredning blot skal begrænses og ikke forhindres. Formuleringen hænger godt sammen med virkeligheden, hvor branddøre ikke altid er 100% røgtætte, men stadig yder tilstrækkelig sikring. D1.3 Der skal beskrives eksempler på bygningers anvendelseskategori. D1.3 om anvendelseskategori Begrebet "evakuere" anvendes forkert. At "evakuere" betyder at få en gruppe personer til at forlade et sted eller et område. Anvendelseskategorien handler om personer mulighed for at bringe sig selv i sikkerhed. Opslag af "Evakuere" i Den Store Danske Ordbog: "Få en (større) gruppe mennesker til at forlade et sted eller et område der er truet af krig, naturkatastrofe eller anden fare". Der mangler den fra BR15 kendte tekstmæssige definition af anvendelseskategorierne. Det fremgår eksempelvis ikke af BR18-ud- Side 22 (123)

23 kastet, om det er alle personer, der skal have kendskab til flugtvejene og skal kunne bringe sig selv i sikkerhed i anvendelseskategori 1. Generelt opfattes anvendelseskategori 1 for bred, fordi den både dækker meget store rum med meget lav personbelastning, meget store rum med meget høj personbelastning, rum med stor brandbelastning, rum med lille brandbelastning med videre. Der mangler således eksempelvis en stillingtagen til placering af atriumkontorbygninger eller andre storrumskontorer, hvor personbelastningen overstiger 50 personer, men hvor personerne er bekendt med flugtvejene og kan bringe sig selv i sikkerhed. Stedkendtheden indikerer anvendelseskategori 1, men personbelastningen indikerer anvendelseskategori 3. Uden vejledningstekst til anvendelseskategorierne er det fortsat uklart, hvor kollegier skal placeres. Høringsudkastet medfører, at kollegier kan placeres i anvendelseskategori 4, hvilket er fornuftigt, hvis de ikke anvendes til korttidsudlejning. Emne D1.3, første punktum affattes: "Anvendelseskategorien skal bestemmes ud fra personers mulighed for at bringe sig i sikkerhed" eller " Anvendelseskategorien skal bestemmes ud fra personers mulighed for at forlade bygningen", afhængigt af, hvad TBST mener bestemmelsen skal betyde. Begrebet "evakuere" skal også erstattes i Tabel 1. Der bør indføres tekstmæssig definition af anvendelseskategorierne som i BR15. Endelig bør det overvejes at opdele anvendelseskategori 1 i flere underkategorier for at sondre mere specifik mellem høj/lav personbelastning og høj/lav brandbelastning. D1.6 Hvor en bygning har flere bygningsafsnit, som indplaceres i forskellige risikoklasser, og bygningsafsnittene har fælles flugtveje, skal den højeste risikoklasse, som et af bygningsafsnittene placeres i, gælde for alle de bygningsafsnit, som flugtvejene betjener Kan ikke gennemskue konsekvensen, idet vi ikke har vejledningerne på nuværende tidspunkt. Hvilken indflydelse har det for eksempel for etageboliger i en etagebygning, hvor der indrettes vuggestue mindre end m²? Side 23 (123)

24 D1.7 om bygninger med flere risikoklasser Følgende tekst er meget uklart formuleret: "Bygninger med flere bygningsafsnit i forskellige risikoklasse, hvor bygningsafsnittene med forskellige risikoklasser ikke har fælles flugtveje, skal den højeste risikoklasse ikke gælde for alle bygningsafsnit, medmindre der er direkte forbindelse mellem bygningsafsnittene. Dette gælder også, selvom der er tale om forskellige brandmæssige enheder". Teksten affattes: "Bygninger med flere bygningsafsnit i forskellige risikoklasser, hvor bygningsafsnittene med forskellige risikoklasser ikke har fælles flugtveje og er brandmæssigt adskilt, skal den højeste risikoklasse ikke gælde for alle bygningsafsnit". D1.7 Gælder det også for f.eks. branddøre, der ikke er med i flugtvejene fra nogen af afsnittene, men bare er en adgangsvej mellem to forskellige afsnit.begrebet direkte forbindelse bør specificeres. Med direkte forbindelse menes åbninger og døradgange som benyttes i den daglige anvendelse af bygningen, mens forbindelser som ingeniørgange og tilsvarende forbindelser kan accepteres, når den brandmæssige adskillelse opretholdes. D1.8 om risikoklasser, inklusive Tabel 2 Det fremgår ikke, hvad der menes med ordet "generelt" i Tabel 2. Det er uhensigtsmæssigt, at bestemmelsen således er upræcis. I risikoklasse 1 angives for bygningsafsnit i anvendelseskategori 4 både bygninger med højst 1 og højst 2 etager over terræn. Desuden er det uklart, i hvilken risikoklasse en kompleks bygning med for eksempel overdækket gård eller automatlager henføres til. Der er kun én etage, og der er måske lav brandbelastning, men der er et stort åbent rum, som måske er for mange personer. I risikoklasse 2 og 3 omtales bygninger med gulv i øverste etage i en given højde over terræn. Dette er et irrelevant kriterie, da det ikke er selve højden over terræn, men redningsberedskabets indsatsmulighed, der har betydning for bygningens risikoniveau. Side 24 (123)

25 Tabel 2 rummer væsentlige udfordringer for bygninger med blandet anvendelse. Et 1-etages supermarked i anvendelseskategori 3 er typisk risikoklasse 2. Men hvis der er to etagers p-kælder, så ender bygningen i risikoklasse 4. Det bør være muligt at undgå risikoklasse 4, hvis der eksempelvis er to kælderetager, men hvor bygningen i øvrigt er simpel. Her er risikoklasse 3 tilstrækkelig. At benytte brandbelastning opgjort i MJ/m² er en meget teoretisk tilgang og ikke praktisk anvendeligt især ikke når det er bestemmende for risikoklasse 1. Der stilles ingen krav til rådgiveren om kendskab til brandsikring, når det gælder brandklasse 1, hvor risikoklasse 1 benyttes. Det er ikke beskrevet, hvordan brandbelastning estimeres og hvilket areal den skal opgøres ud fra. Det er ikke tilstrækkeligt, at man skal læse i en vejledning for at finde ud af, hvilket areal enheden "MJ/m²" refererer til. Desuden bedes TBST angive den brandtekniske baggrund for at vælge netop brandbelastningen MJ/m² som grænseværdi. Eksempler kunne også bidrage til forståelsen. Enten skal "generelt" fjernes i Tabel 2, eller også skal det præciseres, hvad der menes med "generelt". I risikoklasse 1 placeres bygningsafsnit i anvendelseskategori 4 med højst 1 etage over terræn og højst 1 etage under terræn. Bygninger med 2 etager over terræn bør henføres til risikoklasse 2, og de behøver ikke nævnes særskilt, da de normalt vil gå ind under bygninger med højst 9,6 m fra terræn til øverste gulv. For bygningsafsnit i anvendelseskategori 1 og 4 skal der i risikoklasse 2 ikke stå "bygninger med gulv i øverste etage højst 9,6 m over terræn", men derimod "bygninger med gulv i øverste etage højst 9,6 m over terræn, og hvor redningsberedskabet har mulighed for at opstille stiger og foretage udvendig indsats i denne højde". Man kan også præcisere, at redningsberedskabet skal kunne foretage personredning i denne højde. For bygningsafsnit i anvendelseskategori 2, 3 og 5 skal der ikke stå "bygninger med gulv i øverste etage højst 22 m over terræn", men derimod "bygninger med gulv i øverste etage højst 22 m over terræn, og hvor redningsberedskabet har mulighed for at opstille stiger og foretage udvendig indsats i denne højde". Man kan også præcisere, at redningsberedskabet skal kunne foretage personredning i denne højde. Det virker meget rigidt, og vil give overkomplicering af brandsikring, hvis der ikke er mulighed for fravigelser. Eksempelvis behø- Side 25 (123)

26 ver bygningens højde måske ikke være helt så afgørende for indplacering i risikoklasser. Måske kunne man indføre, at en rådgiver certificeret til brandklasse 4 gerne må fravige Tabel 2 ved indplacering af bygninger i risikoklasser. Benyt eksempelvis sprinklerretningslinjens opdeling i anvendelser, og benyt tydelige eksempler på typer af anvendelse i hver enkelt brandklasse. Der kan så suppleres med brandbelastning i MJ/m² i særlige tilfælde. Det skal præciseres, hvilket areal der indgår i angivelsen af brandbelastning: Bygningsafsnittets gulvareal? Rummets gulvareal? Rumoverfladeareal? Overfladeareal af brændbart materiale? D1.8 Tabel 2. Risikoklasse 1: Der angives ingen arealbegrænsning for 1-etages bygninger i anvendelseskategori 1 og 4. Industri- og kraftværksbygninger, der kan have stor samfundsmæssige betydning, kan jævnfør tabel 2 henføres til risikoklasse 1, og vil derfor ikke medføre krav til brandrådgiveren. Disse bygninger har store værdier, er teknisk komplicerede og brand vil kunne medføre store samfundsmæssige konsekvenser. Ved at sætte en arealparameter ind, vil store og meget store bygninger være omfattet af certificeringsordningen. Ligeledes foreslås ILK klasse 2-4 som minimum at være underlagt risikoklasse 2 eller 3. D1.8 Risikoklasse 2: Højlager henføres til risikoklasse 2. Hospitaler, plejehjem, institutioner til psykisk syge, fængsler i én etage henføres også til risikoklasse 2, men uden krav om flugtvej direkte til det fri?! Diskoteker, biografer og andre forsamlingslokaler til personer i én etage henføres til risikoklasse 2. Risikoklasse 2 i anvendelseskategori 3 på op til personer virker meget voldsomt særligt hvis der er tale om forsamling til unge mennesker, hvor der indtages alkohol, spilles høj musik og hvor der er mørkt mv. Side 26 (123)

27 Risikoprofilet for et sådant afsnit er væsentlig større end f.eks. for et byggeri i anvendelseskategori 1 og 4 med gulv i øverst etager 9,6 meter over terræn, der er placeret i samme risikoklasse. I anvendelseskategori 3 bør risikoklasse 2 indeholde i arealbegrænsning, og personbelastningen bør reduceres. D1.8 Tabel 2 og D2.5 Det er en risikobetragtning med areal af sengestuer på m 2, hvilket bør være en del af risikoklassen og ikke et krav. Det foreslås, at D2.5 ændres til: "I bygninger i anvendelseskategori 6 og risikoklasse 3, skal der installeres automatisk sprinkleranlæg". Tabel 2 i D1.8 ændres til: "Risikoklasse 3, Anvendelseskategori 6: Bygninger med højst 2 etager over terræn og 1 etager under terræn, samt afsnit på mere end m², i mere end én etage, med sengestuer i anvendelseskategori 6". D1.8 Forsamlingslokale/bygningsafsnit i bygning i 3 etager eller flere, med flere end 150 personer henføres til risikoklasse 4. Kontorejendom med personalekantine skal nu henføres til risikoklasse 4? Det synes umiddelbart unødvendigt. D1.8 Tabel Risikoklasser Et plejehjem opført helt i henhold til præskriptive løsninger (eksempelsamlingen), men i tre etager over terræn falder ind under klasse 4, hvor der skal være tredjepartskontrol. Er det rimeligt? Afsnit D1.8, tabel 2 Side 27 (123)

28 Hvis der opføres parkeringshus med to eller flere etager under terræn bliver det så automatisk risikoklasse 4? Også selvom bygningen kun har en etage over terræn? D1.9 om materialer, konstruktioner og bygningsdele Bestemmelsen er upræcis og mangelfuld. Der mangler fuldstændigt formålsbestemmelser, og med en så generel formulering er bestemmelsen ligegyldig. Der bør tilføjes bestemmelser svarende til BR15 kap. 5.3 eller andre bestemmelser, der konkretiserer den meget upræcise tekst i D1.9. Reelt er det blot D3, der skal flyttes til D1.9, eller også skal der fra D1.9 være en henvisning til D3. D1.10 om brandtekniske installationer Første sætning er ligegyldig. Ingen bygherre vil etablere brandtekniske installationer i bygningen, hvis de ikke bidrager til bygningens brandsikkerhed. Desuden bør det vel være tilladt at etablere en brandteknisk installation, som ikke bidrager til den brandsikkerhed, som bygningsreglementets formål tilsigter, så længe installationens tilstedeværelse ikke forringer denne brandsikkerhed, eksempelvis frivillige anlæg til værdisikring. Anden sætning kan læses som om, at punktlistens behov altid er til stede i enhver bygning. Men det afhænger af bygningens udformning, indretning og anvendelse. Og der kan også være andre hensyn, som afføder behov for brandtekniske installationer. Derfor bør sætningen omformuleres. Første sætning udgår. Anden sætning affattes: "Valg af brandtekniske installationer skal ske ud fra en konkret vurdering af, hvilke behov der er relevante for bygningen, herunder eksempelvis: ". Der bør eventuelt suppleres med et punkt om behov for at forhindre eller begrænse røgmængder, varme og andre kritiske forhold i flugtveje. Dette behov løses af og til med tryksætningsanlæg. Side 28 (123)

29 D1.10 b, om automatiske brandalarmanlæg. Det fremgår, at et af formålene med ABA-anlæg er, at redningsberedskabet alarmeres hurtigt. Ofte er det dog det, at alarmeringen sker automatisk, der er formålet med et ABA-anlæg. Der bør stå, at formålet med et ABA-anlæg er at sikre, at redningsberedskabet alarmeres automatisk. D1.10 d, e og g, om brandtekniske installationer. Det fremgår af punkt e, at bortledning af røg og varme er et behov i sig selv. Men bortledning af røg og varme bunder i nogle konkrete hensyn: At begrænse brandens udbredelse, som beskrevet i punkt d, eller at sikre redningsberedskabets indsatsmulighed, som beskrevet i punkt g. Derved er punkt e overflødigt. Punkt e bør udgå. D1.10 a, b og c Pkt. a, b og c er meget skærpede i formuleringerne. Der er ikke nødvendigvis behov for detektering på et tidligt tidspunkt, hurtig alarmering af redningsberedskab eller hurtig påbegyndt evakuering. I traditionelt byggeri efter "Eksempelsamling om brandsikring af byggeri 2012", 2. udgave, 2016, vil der ofte slet ikke være krav om brandtekniske anlæg som kan sikre tekstens opfyldelse. Forslag om anvendelse af begrebet rettidigt i stedet for hurtigt D1.11 Brandtekniske installationer skal projekteres og installeres i henhold til en liste af standarder og vejledninger. Selv om langt de fleste danske brandtekniske installationer i dag følger DBI-retningslinjer, er det ganske vidtgående, hvis BR18 dikterer de standarder, der skal bruges. Det bør være mere frit, hvilke standarder bygherre ønsker at bruge. Ellers bliver dansk byggeri dyrere og mindre fleksibelt. Det er også uklart, hvorfor DS/EN-standarder skal suppleres af nye vejledninger. Det er dog svært at kommentere, da vi endnu ikke har set vejledningerne. Side 29 (123)

30 D1.14 bør indarbejdes i D1.11, så der opnås fleksibilitet, og hvis de specifikke henvisninger til standarder fastholdes, så skal det præciseres, over for hvem det alternative valg af standarder skal dokumenteres at give samme sikkerhedsniveau. Der kan i så fald eksempelvis indføres krav om, at hvis der anvendes andre standarder, så henføres bygningen til brandklasse 4, hvorved en tredjepart har mulighed for at kommentere valget af standard. Der bør ikke henvises til særlige vejledninger, da de danske standarder bør være tilstrækkelige til at angive sikkerhedsniveauer. Det bør præciseres, at det er tilladt at installere brandtekniske installationer for at tilgodese andre hensyn end bygningsreglementets, herunder eksempelvis værdisikring, og at disse installationer ikke nødvendigvis behøver følge de angivne standarder. Enten bør listen fjernes, så den certificerede brandrådgiver kan vælge relevante standarder, retningslinjer og vejledninger eller også bør dem, vi alle anvender i dag, skrives ind. Det bør også være muligt at anvende anerkendte internationale standarder f.eks. NFPA- eller BS-standarder, for så vidt sikkerhedsniveauet svarer til de danske standarder. D1.11 Tabel 3 For varslingsanlæg henvises der til Vejledning for automatisk sprinkleranlæg. Rettes til Vejledning for varslingsanlæg *RM D1.11 I hvilket omfang? og i hvilket regi? skal det nuværende system for autorisationsordninger for installatører af brandsikringsanlæg, der har det sigte, at kvaliteten af projektering, installation og vedligeholdelsen af brandsikringsanlæg betrygges mest muligt, vil blive opretholdt og administreret? Vi vil henlede opmærksomheden på de konklusioner og anbefalinger, der fremgår af Trafik- og Byggestyrelsens rapport model for drift og vedligehold af brandtekniske anlæg, som er udarbejdet af COWI i december 2015 (analyseprojekt nr. A077430, dok. nr. 100, vers. 01 m. udgivelsesdatoen 17. december 2015) Side 30 (123)

31 medtages i de endelige overvejelser af de fremtidige krav til såvel projektering som installation af brandtekniske anlæg, og ikke mindst i forbindelsen med kravene til drift-, kontrol- og vedligeholdelsen af brandtekniske anlæg projektering som installation af brandtekniske anlæg, og ikke mindst i forbindelsen med kravene til drift-, kontrol- og vedligeholdelsen af brandtekniske anlæg. D1.11 Tabel 3 Hvis der henvises til DS/EN skal disse foreligge i dansk oversættelse. Man kan ikke stille krav om at danske håndværkere skal kunne læse vejledninger på fremmed sprog. Bemærk at det ikke umiddelbart er alle de henvisninger, som er indsat som kan findes på DS hjemmeside. Hvilke vejledninger i tabel 3 tænkes på? Eksisterende udarbejdet af hvem eller nogen som påtænkes udarbejdet? Tabel 3: Branddasker og håndildslukker er ikke en installation. Der er mistolkninger på ord som f.eks. panikbelysning. Der må kun henvises til offentliggjorte standarder og det skal sikres at disse er oversat til dansk. Konsekvensrettelser D1.13 Automatisk varslingsanlæg skal aktiveres af et brandalarmeringsanlæg? Såfremt der ikke er et brandalarmeringsanlæg i bygningsafsnittet, kan et automatisk sprinkleranlæg aktivere varslingsanlægget. Teksten bør ændres, så den er svarende til den tekst der findes i BR15. D2.1 om varsling af personer Bestemmelsen er ubrugelig uden en vejledning. Formuleringen "under hensyn til" kan let læses således, at der altid er behov for Side 31 (123)

BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere

BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Annemarie Poulsen og Anne-Sofie Bang Lassesen Onsdag den 17. januar 2018 Program Generelt

Læs mere

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold:

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold: Version: 11.12.2018 Bygningsreglements vejledning til kap 5 - Brand INTRODUKTION 0.1.0. Regulering af brandsikkerhed i byggeri Den overordnede ramme for reguleringen af byggeri er byggeloven. Byggeloven

Læs mere

NYT BYGNINGSREGLEMENT - NYE ROLLER, NYE KRAV, NY METODE. Rasmus Damkjær-Ohlsen Teamkoordinator, byggemyndigheden

NYT BYGNINGSREGLEMENT - NYE ROLLER, NYE KRAV, NY METODE. Rasmus Damkjær-Ohlsen Teamkoordinator, byggemyndigheden NYT BYGNINGSREGLEMENT - NYE ROLLER, NYE KRAV, NY METODE Rasmus Damkjær-Ohlsen Teamkoordinator, byggemyndigheden Disposition Ny struktur i Bygningsreglementet helt overordnet Ny måde at inddele byggeri

Læs mere

og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen.

og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen. BYGNINGSREGLEMENT 2018 KAPITEL 28 141 og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen. 496 Dokumentation for de bærende konstruktioner for bygværker, som er

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement Skabelon til kommentering Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 Afsender: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Inge Ebbensgaard ime@frinet.dk Tel 60776094 Generelle

Læs mere

BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN

BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 11. oktober 2017 STATUS PÅ BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN Høring over BR18 og certificeringsordningen: 5.

Læs mere

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner,

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 04-05-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til bygningsreglement 2018 og bekendtgørelse om certificeringsordning

Læs mere

Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand. Thomas Cornelius,

Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand. Thomas Cornelius, Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand Thomas Cornelius, tch@cornel.dk PROGRAM 19.00 19.10 Velkomst Civilingeniør Thomas Cornelius, syn og skønsmandforeningen. 19.10 19.30 Certificeringsordningen

Læs mere

BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017

BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017 BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017 BYGGELOVSDAG 2017 NYT FRA STYRELSEN Generelt Serviceeftersyn af byggeskadeforsikringsordningen Genbrugte

Læs mere

Brandklasse. BR18 vejledning om indplacering i. Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner

Brandklasse. BR18 vejledning om indplacering i. Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner BR18 vejledning om indplacering i Brandklasse Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner Til såvel intern som ekstern anvendelse (efter den enkelte kommunes ønske og skøn) Version 1.0, versionsdato

Læs mere

BR18 - BRANDKRAV OG VEJLEDNINGER. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Ersün Züfer

BR18 - BRANDKRAV OG VEJLEDNINGER. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Ersün Züfer BR18 - BRANDKRAV OG VEJLEDNINGER Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Ersün Züfer BR18 OG VEJLEDNINGER SIDEN 1. JULI 2018 GÆLDER KUN BR18 OVERGANG MED TEKNISK BYGGESAGSBEHANDLING OG CERTIFICERINGSORDNING

Læs mere

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der:

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Til høringsparterne Notat BS0400-00248 07-10-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om bygningsreglement

Læs mere

Den gode ansøgning. Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål

Den gode ansøgning. Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål Den gode ansøgning Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål 1 Byggesagsprocessen 2 Forhåndsdialog Afklaring af projektet i en tidlig fase Kræver det dispensation Kræver det tilladelse fra andre

Læs mere

Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre

Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre [Den politiske kandestøber, Holberg] Lidt om mig Uddannelse: Civilingeniør, Byggeri og Anlæg (Energi og Indeklima) AAU 2007 Master i brandsikkerhed DTU

Læs mere

Bygningsreglement Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar)

Bygningsreglement Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar) Bygningsreglement 2018 Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar) Bygningsreglement 2018 Trådte i kraft 1. januar 2018 Overgangsperiode indtil 1. juli 2018 Det nye Kommunen skal

Læs mere

I denne vejledning gennemgås de opgaver og minimumskrav, der er knyttet til den certificerede brandrådgivers virke.

I denne vejledning gennemgås de opgaver og minimumskrav, der er knyttet til den certificerede brandrådgivers virke. Udkast til vejledning til certificeret brandrådgivers virke for byggeri i brandklasse 2 KAP 34 545-551 Certificeret brandrådgivers virke I denne vejledning beskrives den certificerede brandrådgivers virke

Læs mere

FRI Høringssvar til Udkast om bekendtgørelse om certificeringsordninger for dok. af tekniske forhold

FRI Høringssvar til Udkast om bekendtgørelse om certificeringsordninger for dok. af tekniske forhold Skabelon til kommentering FRI Høringssvar til Udkast om bekendtgørelse om certificeringsordninger for dok. af tekniske forhold Afsender: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Inge Ebbensgaard ime@frinet.dk

Læs mere

Orientering om BR

Orientering om BR Certificeringsordningen for Konstruktioner og Brand Hvordan påvirker det byggeriets parter Emne: De udførendes syn på den nye ordning Sted: IDA Syn og Skøn. Dato: 22. februar 2018 v. /Niels Strange Om

Læs mere

Version: Revision 1. Bygningsreglementets vejledning til kap 5 - Brand

Version: Revision 1. Bygningsreglementets vejledning til kap 5 - Brand Version: 29-01-2019 - Revision 1 Bygningsreglementets vejledning til kap 5 - Brand Kapitel 1: Generelt om sikkerhed ved brand 1.1.0. Bygningsreglementets brandkrav... 2 1.2.0. Brandteknisk byggesagsbehandling...

Læs mere

BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG. v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017

BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG. v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017 BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017 HVEM ER DBI? DBI er Danmarks førende videncenter for brandsikkerhed og sikring. Vi kombinerer

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1 1. ------IND- 2017 0432 DK- DA- ------ 20170921 --- --- PROJET Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1 I medfør af 15 B, og 30, stk. 2, i byggeloven,

Læs mere

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00233 22-03-2019 Til høringsparterne Høring over udkast til tre bekendtgørelser på byggeområdet

Læs mere

Udkast til vejledning til BR18 kapitel 32, certificerede statiker og brandrådgivers virke

Udkast til vejledning til BR18 kapitel 32, certificerede statiker og brandrådgivers virke Kbh 21. dec. 2018 Udkast til vejledning til BR18 kapitel 32, certificerede statiker og brandrådgivers virke 531 Formålet med den certificerede statiker og brandrådgivers virke er at sikre, at: 1) byggeriet

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1)

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) BEK nr 1616 af 13/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 25. januar 2018 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1)

Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) I medfør af 15 B og 30, stk. 2, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september 2016,

Læs mere

Overgangsordning i forbindelse med BR 18 bør forlænges

Overgangsordning i forbindelse med BR 18 bør forlænges Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Ref.: IME/ime E-mail: ime@frinet.dk 7. juni 2018 Overgangsordning i forbindelse med BR 18 bør forlænges I dag, under en måned før BR 18 bliver obligatorisk, er der på

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet I medfør af 15 B, og 30, stk. 2, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september 2016,

Læs mere

Har du styr på brand...? rambøll arkitektur landskab og proces

Har du styr på brand...? rambøll arkitektur landskab og proces Har du styr på brand...? Hvem er jeg? Hans Bang Munkholt Bygningskonstruktør 2006 Fire Protection Manager CFPA Ansættelser: KPF Arkitekter, WITRAZ & Rambøll Arbejdsområder: Brandteknisk rådgiver Projektering

Læs mere

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Brian Vestergård Jensen, DBI Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dias 1 / BR 08 Historik Bygningsreglement 1995 Tillæg 1-15, heraf Tillæg 8 og 14 (nye

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15) Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15) 1 I bekendtgørelse nr. 1601 af 14. december 2015 om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15), som

Læs mere

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18)

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Afsender: Bygherreforeningen Borgergade 111 1300 København K Henrik L. Bang Mobil 4042 5575 hlb@bygherreforeningen.dk

Læs mere

Høringsversion til interesserede parter i byggeriet Inge Ebbensgaard,

Høringsversion til interesserede parter i byggeriet Inge Ebbensgaard, DOKNR-xx-xxxx Ref.: IME E-mail: ime@frinet.dk 2. maj 2019 Til: Fra: Høringsversion til interesserede parter i byggeriet Inge Ebbensgaard, ime@frinet.dk BR18 Dokumentation af bygningsreglementets krav Summary

Læs mere

Personcertificering Statik

Personcertificering Statik Personcertificering Statik Beskrivelse af certificeringsordning for dokumentation af statiske forhold i bygningsreglementet Udgave 4 25-06-2019 Side 1 af 16 Beskrivelse af certificeringsordning for dokumentation

Læs mere

Aalborg den 8. januar 2009.

Aalborg den 8. januar 2009. Beredskabsstyrelsen Center For Forebyggelse Fuldmægtig Bo Andersson Datavej 16 3460 Birkerød Aalborg den 8. januar 2009. Høringssvar til udkast til Bekendtgørelse om driftsmæssige forskrifter for hoteller

Læs mere

ANSØGNING OM BYGGETILLADELSE

ANSØGNING OM BYGGETILLADELSE ANSØGNING OM BYGGETILLADELSE ENFAMILIEHUS, SOMMERHUS, UDESTUE, GARAGE, CARPORT, UDHUS, OVERDÆKKEDE TERRASSE, DRIVHUS OG TERRASSER SOM HÆVES MERE END 30 CM OVER TERRÆN. INDHOLDSFORTEGNELSE HVORNÅR SKAL

Læs mere

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST Funktionsafprøvning og BR18 - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november

Læs mere

Rammerne for samarbejdet mellem beredskabet og de 6 kommuners byggeriafdelinger er fastlagt med baggrund i nedenstående aftale.

Rammerne for samarbejdet mellem beredskabet og de 6 kommuners byggeriafdelinger er fastlagt med baggrund i nedenstående aftale. Notat vedrørende den forebyggende myndighedsdel. Nedenstående notat er udarbejdet med baggrund i de ønskede kvalitets krav til model 2. EKSEMPEL Samarbejdsaftale mellem beredskabet og de 6 kommuners byggesagsafdelinger.

Læs mere

BR18 s betydning for bygningsautomatik (Installationsopgaver)

BR18 s betydning for bygningsautomatik (Installationsopgaver) BR18 s betydning for bygningsautomatik (Installationsopgaver) Status BR18 Ikrafttrædelse den 1. januar 2018 Certificeringsbekendtgørelse for brand- og statik-områderne Overgangsperiode mellem BR15 og BR18

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2015 (BR15)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2015 (BR15) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse

Læs mere

CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET. Principper og rammer for implementering

CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET. Principper og rammer for implementering CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET Principper og rammer for implementering v. Martin Barnkob Lindgreen, vicedirektør i Trafik- og Byggestyrelsen oktober 2016 Formålet med certificeringsordningen

Læs mere

Hvordan ser byggesagsbehandling ud fra bygherres/rådgivers side?

Hvordan ser byggesagsbehandling ud fra bygherres/rådgivers side? byggesagsbehandling ud fra bygherres/rådgivers side? Frederikke Ekstrand Schmidt COWI Fire 1 24 SEPTEMBER 2014 HVORDAN SER BYGGESAGSBEHANDLING UD Frederikke Ekstrand Schmidt Akademiingeniør og Master i

Læs mere

NY STRUKTUR I BR18.

NY STRUKTUR I BR18. NY STRUKTUR I BR18 BYGNINGSREGLEMENTET (BR18) FORMÅL: Understøtte certificeringsordningen Understøtte regelforenklingsarbejdet KONKRET: Skabe konsistente, dokumenterbare krav for de certificerede rådgivere

Læs mere

Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel

Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel Januar 2010 Denne vejledning har til hensigt at beskrive opbygningen og funktionen af et brandmandspanel Lovgivning Med indførelsen af det funktionsbaserede

Læs mere

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri TILLÆG 1 TIL EKSEMPELSAMLINGEN OM BRANDSIKRING AF BYGGERI 1 Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri Til side 9, forord, sidste afsnit ændres meget høje bygninger, hvor der er mere end

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7 ARBEJDSGRUPPEN OM FRIKOMMUNEFORSØGET Sags nr.: 1100508 Dok. Nr.: 502890 Dato: 14. april 2011 ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7 Frikommune Viborg Titel på forsøg Byggesagsbehandling

Læs mere

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST Funktionsafprøvning og BR18 - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november

Læs mere

Ændring af bygningsreglementet

Ændring af bygningsreglementet Ændring af bygningsreglementet I bekendtgørelse nr. 810 af 28. juni 2010 om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10), som ændret ved bekendtgørelse nr. 1309 af 29. november 2010, bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) I bekendtgørelse nr. 1615 af 13. december 2017 om bygningsreglement 2018 (BR18), foretages følgende ændringer: 1 1. 6, stk.

Læs mere

Kære Per Jensen. Er det korrekt opfattet at der kun kan være tale om særskilte boliger, såfremt disse er brandmæssigt opdelt i henhold til BR 15?

Kære Per Jensen. Er det korrekt opfattet at der kun kan være tale om særskilte boliger, såfremt disse er brandmæssigt opdelt i henhold til BR 15? Fra: [mailto:pjen@solrod.dk] Sendt: 11. april 2017 13:36 Til: Jens Bendix Emne: VS: Diverse spørgsmål om annekser og dobbelthuse. Hej Jens Til orientering. Jeg vedhæfter lige mine oprindelige

Læs mere

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes.

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00147 19-04-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til ændring af bygningsreglement 2015 (BR15)

Læs mere

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. 11.

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. 11. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

BR18: Hvad gør bygningsreglementet egentlig for den sunde bolig?

BR18: Hvad gør bygningsreglementet egentlig for den sunde bolig? BR18: Hvad gør bygningsreglementet egentlig for den sunde bolig? Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Byggeri Indeklimaets Temadag 2018 2018-09-25 Hvad skal vi snakke om? Bygningsreglement, vejledninger

Læs mere

H Ø RI NGSSVAR T I L ÆNDR I NGERNE AF B R oktober Høringssvar fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Regelforenklinger.

H Ø RI NGSSVAR T I L ÆNDR I NGERNE AF B R oktober Høringssvar fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Regelforenklinger. H Ø RI NGSSVAR T I L ÆNDR I NGERNE AF B R 10 16. oktober 2012 J.nr. Ref. Høringssvar fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Ændringsforslaget Kommentar til ændringsforslaget Regelforenklinger Ombygninger

Læs mere

VEJLEDNING UDFYLDELSE AF ANSØGNING OM CERTIFICERING I BRANDKLASSE 2, 3 & 4 ELLER SOM TREDJEPARTSKONTROL

VEJLEDNING UDFYLDELSE AF ANSØGNING OM CERTIFICERING I BRANDKLASSE 2, 3 & 4 ELLER SOM TREDJEPARTSKONTROL VEJLEDNING UDFYLDELSE AF ANSØGNING OM CERTIFICERING I BRANDKLASSE 2, 3 & 4 ELLER SOM TREDJEPARTSKONTROL Vejledning til ansøgning Vejledning til ansøgning er udarbejdet som en hjælp og et værktøj til at

Læs mere

Vejledninger Ansøgningsmateriale

Vejledninger Ansøgningsmateriale Vejledninger Ansøgningsmateriale BR10: 1.3.1, 1.3.2, 1.5 stk. 1 nr. 1-3, stk. 5 Begrænset kompleksitet Ansøgning om byggetilladelse Fritliggende og sammenbyggede enfamiliehuse, samt om- og tilbygninger

Læs mere

BR 08 De vigtigste ændringer. Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking

BR 08 De vigtigste ændringer. Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking BR 08 De vigtigste ændringer Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking Bygningsreglement 2008 BR 08 erstatter: BR 95 + 15 tillæg BR-S 98 + 12 tillæg Ikrafttræden 1. februar Overgangsperiode til 1.

Læs mere

Kaløvigparken Rodskovvej 8543 Hornslet

Kaløvigparken Rodskovvej 8543 Hornslet BRANDTEKNISK DOKUMENTATION Kaløvigparken Rodskovvej 8543 Hornslet Akademiingeniør Svend Poulsen A/S Industriparken 7, Valsgaard 9500 Hobro Tlf. 9851 0866 Rådgiver : Akademiingeniør Svend Poulsen A/S Side

Læs mere

BR18 og Ecodesign. - Niels Bruus Varming, TBST

BR18 og Ecodesign. - Niels Bruus Varming, TBST BR18 og Ecodesign - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november 2015. LOVFORSLAG

Læs mere

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. Dato 26.

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. Dato 26. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

Infrastruktur for brandtekniske installationer

Infrastruktur for brandtekniske installationer Infrastruktur for brandtekniske installationer IDA - møde, 27-10-2016 Anders Frost-Jensen, DBI Dias 1 / 27-10-2016 / AFJ / Møde Lovgivning Brandtekniske installationer Bygningsreglementet (uddrag) Tillæg

Læs mere

HØRINGSSVAR TIL UDKAST TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE OG VEJLEDNING VEDRØRENDE SERVICELOVENS 32 A OM HJEMME-TRÆNING SOM FØLGE AF L 117

HØRINGSSVAR TIL UDKAST TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE OG VEJLEDNING VEDRØRENDE SERVICELOVENS 32 A OM HJEMME-TRÆNING SOM FØLGE AF L 117 København 31. maj 2016 HØRINGSSVAR TIL UDKAST TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE OG VEJLEDNING VEDRØRENDE SERVICELOVENS 32 A OM HJEMME-TRÆNING SOM FØLGE AF L 117 Bemærkninger til bekendtgørelsen 1 stk. 1: Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Nr. 41 af 12. marts 2018

Nr. 41 af 12. marts 2018 Nr. 41 af Fra: Anette Lyneborg Sørensen Til: AB-udvalget Emne: j.nr. BS0601-00007 Høringssvar fra Aarhus Kommune Dato: 16:56:22 Vedhæftede filer: Høringssvar fra Aarhus Kommune vedr. udkast til AB18 og

Læs mere

Forhåndstilkendegivelser ved nybyggeri og større ombygninger

Forhåndstilkendegivelser ved nybyggeri og større ombygninger Forhåndstilkendegivelser ved nybyggeri og større ombygninger At-cirkulæreskrivelse CIR-15-1 Arbejdsmiljøemne: Bygherrer, udbydere mv. Ansvarlig enhed: AFC, 1. kontor Ikrafttræden: 21. september 1998 Senest

Læs mere

Retningslinjer for tæt-lav boligbebyggelse i Herning Kommune

Retningslinjer for tæt-lav boligbebyggelse i Herning Kommune Retningslinjer for tæt-lav boligbebyggelse i Herning Kommune Maj 2018 Baggrund Byggesagsbehandlere og planlæggere oplever uklarhed om begrebet tætlav boligbebyggelse og administra onspraksis for projekter

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167) Marts 2016 1. Indledning Udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven, lov om beskyttelsesrum,

Læs mere

Stikprøvekontrol af de tekniske emner Funktionsafprøvning af tekniske installationer Dagslyskrav

Stikprøvekontrol af de tekniske emner Funktionsafprøvning af tekniske installationer Dagslyskrav Stikprøvekontrol af de tekniske emner Funktionsafprøvning af tekniske installationer Dagslyskrav Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Byggelovsdage 2018 19. November 2018 Stikprøvekontrol

Læs mere

DFPB-møde om funktionsbaserede brandkrav

DFPB-møde om funktionsbaserede brandkrav DFPB-møde om funktionsbaserede brandkrav Jørgen Larsen Chefingeniør TopCenter i Ballerup Udstillings- og informationscenter for skadeforebyggelse og sikring. Demonstration af aktive og passive sikringsforanstaltninger.

Læs mere

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation Indholdsfortegnelse Formål... 2 Brandteknisk dokumentation indhold:... 2 Indledning... 2 Lovgivning:... 2 Lovhjemmel...

Læs mere

Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil??

Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil?? Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil?? Dansk Forening for Passiv Brandsikring ROCKWOOL Jakob Andersen Afdelingsleder Århus Brandvæsen Funktionsbaserede brandkrav Nye

Læs mere

Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren

Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren Sundheds- og Ældreministeriet 07-03-2018 EMN-2018-00545 1130798 Anette Ernst Seehusen Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren Danske

Læs mere

Vejledning til ansøgning om byggetilladelse med fritagelse for teknisk byggesagsbehandling - frikommuneforsøg

Vejledning til ansøgning om byggetilladelse med fritagelse for teknisk byggesagsbehandling - frikommuneforsøg Vejledning til ansøgning om byggetilladelse med fritagelse for teknisk byggesagsbehandling - frikommuneforsøg Med frikommuneloven har Klima-, energi-, og bygningsministeren efter ansøgning fra Viborg Kommune,

Læs mere

ANVISNING OM BYGNINGSREGLEMENT 2015

ANVISNING OM BYGNINGSREGLEMENT 2015 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN ANVISNING OM BYGNINGSREGLEMENT 2015 SBI-ANVISNING 258 2. UDGAVE 2016 Anvisning om Bygningsreglement 2015 Ernst Jan de Place Hansen (red.)

Læs mere

5. Bygningsreglement 2015 (Brandforhold af )

5. Bygningsreglement 2015 (Brandforhold af ) MØLLER & ROSENØRN Byggerådgivning Logistik Arkitektgruppe 5. Bygningsreglement 2015 (Brandforhold af 01.01.2016) 5.1 Generelt 5.2 Flugtveje og redningsforhold 5.3 Konstruktive forhold 5.4 Brandtekniske

Læs mere

Det er således valgt at gebyret skal afspejle kompleksiteten og kvaliteten af det indsendte ansøgningsmateriale.

Det er således valgt at gebyret skal afspejle kompleksiteten og kvaliteten af det indsendte ansøgningsmateriale. Januar 2018 Gebyrvedtægt for byggesagsbehandling Gældende fra 1. januar 2018 Kapitel 1 Formål 1. Efter Lovbekendtgørelse 2016-09-23 nr. 1178 28 kan kommunalbestyrelsen vælge at opkræve gebyrer for behandlingen

Læs mere

BYGNINGSREGLEMENT 2018 ADMINISTRATIVE BESTEMMELSER

BYGNINGSREGLEMENT 2018 ADMINISTRATIVE BESTEMMELSER BYGNINGSREGLEMENT 2018 ADMINISTRATIVE BESTEMMELSER Hvad gælder reglementet for? 1 hovedreglen: BR18 gælder for al bebyggelse, medmindre det er undtaget. Det finder altså anvendelse på nyopførelser, tilbygninger,

Læs mere

Sekundær bebyggelse. Krav og vejledning.

Sekundær bebyggelse. Krav og vejledning. Sekundær bebyggelse Krav og vejledning Dagsorden 1. Ændringen 1. juli 2017 2. BR18 Hvad betyder det for sekundær bebyggelse? 3. Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

Konsekvensklasser for bygningskonstruktioner

Konsekvensklasser for bygningskonstruktioner DS-information DS/INF 1990 1. udgave 2012-04-24 Konsekvensklasser for bygningskonstruktioner Consequences classes for building constructions DS/INF 1990 København DS projekt: M258329 ICS: 91.070.10; 91.080.01

Læs mere

Bygningsreglementet og funktionsafprøvning. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Byggeri Installationskonferencen

Bygningsreglementet og funktionsafprøvning. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Byggeri Installationskonferencen Bygningsreglementet og funktionsafprøvning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Byggeri Installationskonferencen 2018 2018-09-25 Hvad skal vi snakke om? Bygningsreglement, vejledninger og standarder

Læs mere

Hvad betyder de nye krav til statisk dokumentation i praksis? v/ Jesper Frøbert Jensen

Hvad betyder de nye krav til statisk dokumentation i praksis? v/ Jesper Frøbert Jensen Hvad betyder de nye krav til statisk dokumentation i praksis? v/ Jesper Frøbert Jensen BR. Kap. 1.3.3 Stk. 3 Hvis det skønnes nødvendigt i det enkelte tilfælde, kan kommunalbestyrelsen forlange: - - -

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE

RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE Aarhus Kommune september 2016 1 LOKALER I KÆLDRE Der er interesse for at omdanne lokaler i kældre i eksisterende etageejendomme til beboelse. Men hvor det ofte er praktisk

Læs mere

5.5.2 Brand- og røgspredning i den bygning, hvor branden opstår eller til bygninger på samme grund

5.5.2 Brand- og røgspredning i den bygning, hvor branden opstår eller til bygninger på samme grund Page 1 of 18 Bygningsreglementet (http://www.ebst.dk/bygningsreglementet.dk/br10_00/0/42)» 5. Brandforhold (http://www.ebst.dk/bygningsreglementet.dk/br10_00_id76/0/42) 5. Brandforhold 5.1 Generelt 5.2

Læs mere

Tillæg 2 til Bygningsreglement for småhuse 1998. By- og Boligministeriet

Tillæg 2 til Bygningsreglement for småhuse 1998. By- og Boligministeriet 12 1 Tillæg 2 til Bygningsreglement for småhuse 1998 By- og Boligministeriet Tillæg 2 til Bygningsreglement for småhuse 1998 2 11 I Bygningsreglement for småhuse, der trådte i kraft den 15. september 1998,

Læs mere

Der er på nuværende tidspunkt udarbejdet 2 foldere til støtte for den kommunale brandtekniske byggesagsbehandling:

Der er på nuværende tidspunkt udarbejdet 2 foldere til støtte for den kommunale brandtekniske byggesagsbehandling: Sagsgangen ved brandteknisk dimensionering December 2004 Side 1 FORORD Nærværende folder er et resultat af et samarbejde mellem: Dansk Bygningsinspektørforening Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

Læs mere

Vejledning om byggesager. Inden du bygger BORNHOLMS. Teknik & Miljø

Vejledning om byggesager. Inden du bygger BORNHOLMS. Teknik & Miljø Vejledning om byggesager Inden du bygger BORNHOLMS R E G I O N S K O M M U N E Teknik & Miljø Forord Denne vejledning er lavet for at hjælpe dig til at komme godt igennem dit byggeprojekt. Der er en del

Læs mere

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven.

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven. Dato 27. april 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø erst@erst.dk Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven. Erhvervsstyrelsen

Læs mere

BRANDTEKNISKE INSTALLATIONER PÅLIDELIGHEDEN AF BRANDSIKRINGSANLÆG

BRANDTEKNISKE INSTALLATIONER PÅLIDELIGHEDEN AF BRANDSIKRINGSANLÆG BRANDTEKNISKE INSTALLATIONER PÅLIDELIGHEDEN AF BRANDSIKRINGSANLÆG INDLÆGSHOLDER - Anders Frost-Jensen - Direktør, Infrastruktur og Kvalitet, DBI - Master Brand - Arbejdet de sidste 10 år med brandsikringsanlæg

Læs mere

om byggetilladelse INFO april 2018

om byggetilladelse INFO april 2018 Guide til ansøgning om byggetilladelse 06042018 INFO Hvis du skal bygge et nyt enfamiliehus, et rækkehus, en tilbygning eller en udestue, samt småbygninger hvor det samlede areal overstiger 50 m² er det

Læs mere

Ikke-bærende vægge. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. ETA-Danmark A/S Göteborg Plads 1 Telefon DK-2150 Nordhavn

Ikke-bærende vægge. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. ETA-Danmark A/S Göteborg Plads 1 Telefon DK-2150 Nordhavn MK 6.00/010 9. udgave Juli 2018 Ikke-bærende vægge MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Göteborg Plads 1 Telefon eta@etadanmark.dk DK-2150 Nordhavn 7224 5900 Forudsætninger... 2 MK-godkendelsesordningen...

Læs mere

Beklædnings klasser. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/006 8. udgave Januar 2014. Telefax 45 76 33 20

Beklædnings klasser. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/006 8. udgave Januar 2014. Telefax 45 76 33 20 MK 6.00/006 8. udgave Januar 2014 Beklædnings klasser MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax 45 76 33 20 Forudsætninger...

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Overordnede bemærkninger takker for muligheden for igen

Læs mere

BR08 og SBi 216 om udearealer fokus på synshandicappede

BR08 og SBi 216 om udearealer fokus på synshandicappede BR08 og SBi 216 om udearealer fokus på synshandicappede Annette Bredmose, ingeniør M.IDA, tilgængelighedskonsulent, rådgiver By, bolig og ejendom Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Alborg Universitet,

Læs mere

Bilag 9 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand. Præ-accepterede løsninger for brandsikring af bygningsafsnit med garageanlæg

Bilag 9 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand. Præ-accepterede løsninger for brandsikring af bygningsafsnit med garageanlæg Bilag 9 til Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 Brand Præ-accepterede løsninger for brandsikring af bygningsafsnit med garageanlæg Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen Version: 01-02-2019 Bilag 9 til

Læs mere

Vejledninger Ansøgningsmateriale

Vejledninger Ansøgningsmateriale Vejledninger Ansøgningsmateriale BR10: 1.3.3, 1.3.4, 1.5 stk. 1 nr. 5-9, stk. 6-9 Øvrige bebyggelser mv. Ansøgning om byggetilladelse Etageboliger, vandret lejlighedsskel. Ældreboliger, plejekrævende.

Læs mere

IDRÆTSCENTER VEST, RANDERS KOMMUNE TIL OG OMBYGNING

IDRÆTSCENTER VEST, RANDERS KOMMUNE TIL OG OMBYGNING IDRÆTSCENTER VEST, RANDERS KOMMUNE TIL OG OMBYGNING Brandstrategi, brandteknisk dokumentation og brandteknisk udførelse Revision : Revisionsdato : Dato : 15.08.2019 Sagsnr. : 19.04.076 Udarbejdet af :

Læs mere

Høring om styresignal vedrørende moms på salg af byggegrunde, H

Høring om styresignal vedrørende moms på salg af byggegrunde, H SKAT Østbanegade 123 København Ø 8. november 2016 Høring om styresignal vedrørende moms på salg af byggegrunde, H318-16. SKAT har den 14. oktober 2016 fremsendt ovennævnte forslag til styresignal til FSR

Læs mere

Fremtidens Byggesagsbehandling

Fremtidens Byggesagsbehandling Fremtidens Byggesagsbehandling Kompetent og Ubureaukratisk Hvordan? Regeringens lovforslag om certificering betyder følgende: Teknisk sagsbehandling skal ikke længere foretages af kommunerne, men skal

Læs mere

Fordelingsgangene 1.05 og 2.06 udføres med udgang direkte til terræn i det fri. Fordelingsgang 1.05 udføres med udgang via multirum benævnt 0.01.

Fordelingsgangene 1.05 og 2.06 udføres med udgang direkte til terræn i det fri. Fordelingsgang 1.05 udføres med udgang via multirum benævnt 0.01. William Tolstrup - Arkitekt Ap isegårdsvej 4, Lov 4700 Næstved William Tolstrup 2010-03-30 Jour.: D30912543-8 ag: E10044-2 Init.: L/WJ E-mail: lvr@dbi-net.dk Dir.tlf.: 20 21 89 01 Hald ø Lejren enovering

Læs mere

Vejledning. for udførelse af brandmandspaneler:

Vejledning. for udførelse af brandmandspaneler: Vejledning for udførelse af brandmandspaneler: Københavns Brandvæsen Forebyggelse og Indsats Bag Rådhuset 3 1550 København V Tlf.: 33 66 33 66 www.brand.kk.dk Juli 2013 Side 2 af 8 Denne vejledning har

Læs mere