Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal"

Transkript

1 Københavns Kommune Kystdirektoratet Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal VVM Teknisk baggrundsrapport nr. 2 Opdateret udgave Jan Januar 2010

2 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 3 2 RESUME 5 3 METODE 6 4 RESULTATER Generel sedimentkvalitet Kemiske analyser Langs krydstogtsterminalen Kronløbet Baseline langs opfyldningens perimeter 16 5 KONKLUSION 21 Bilag Bilag A - Analyserapporter Milana Bilag B - Rapportering af feltarbejdet, Naturfocus

3 Side 3 1 INDLEDNING Som et led i VVM-processen for udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal er der udarbejdet 11 tekniske baggrundsrapporter, som dokumenterer de undersøgelser og beregninger, der ligger til grund for vurderingerne af anlæggets virkninger på miljøet. Figur 1 Oversigtskort over området hvor Nordhavnsudvidelsen skal etableres.

4 Side 4 Projektet omfatter en udvidelse af Nordhavnsområdet ved opfyldning på søterritoriet. Nordhavn skal udvides med et næsten 1 mio. m 2 stort areal. Arealet vil blive fyldt op med ca. 10 mio. m 3 overskudsjord fra Københavnsområdet. I forbindelse hermed etableres der en modtage- og karteringsplads for tilkørt jord samt en ny krydstogtterminal som supplement til den nuværende i inderhavnen af Nordhavn, se Figur 1. Denne tekniske baggrundsrapport behandler sedimentet i projektområdet. Der er udtaget prøver af overfladesedimentet i området ved Nordhavnsudvidelsen. Prøverne er udtaget med det formål at kortlægge de nuværende stofkoncentrationer langs depotets indfatning, langs krydstogtterminalen og i sejlrenden Kronløbet i forhold til en evt. ansøgning om tilladelse til klapning. Værdierne indgår desuden som grundlag for modellering af spredningen af sediment og forurenende stoffer i forbindelse med evt. uddybning langs krydstogtsterminalen. Endelig kan prøveresultaterne benyttes som reference i forhold til evt. fremtidige prøvetagninger i overfladesedimentet langs depotet. Feltarbejdet er udført af firmaet Naturfocus. Prøvetagningen blev gennemført i november 2008 og er beskrevet i bilag B.

5 Side 5 2 RESUME Der udført en undersøgelse af sedimentkvaliteten ved den planlagte krydstogtterminal, i sejlrenden Kronløbet og langs opfyldningens ydre indfatning. Formålet med undersøgelserne har dels været at vurdere basisniveauet langs depotets perimeter forud for etableringen og dels at indhente data til en ansøgning om tilladelse til klapning af uddybningssedimentet, hvis det viser sig nødvendigt. Firmaet Naturfocus har udført feltarbejdet og udtaget sedimentprøver med Kajak-rør i de øverste 0,3 meter på 21 stationer i november Prøverne er analyseret for indhold af miljøfremmede stoffer primært i relation til kravene i vejledning nr af 20/10/2008 om klapning, men også for indhold af oliestoffer og nedbrydningsprodukter af tributyltin. For at opnå kendskab til variation i fordelingen af forureningskomponenter i visuelt forskellige lag er prøverne udtaget i relation til jorddepotet fraktioneret lagvis. Der er ved undersøgelsen fundet sedimenter af varierende tekstur og kvalitet fra stenet-gruset hård bund til blød-siltet bund med indslag af organisk materiale og reducerede forhold. Resultaterne har vist følgende forureningsindhold i sedimentet: Området langs krydstogtterminalen Der er udført analyser på 5 sedimentprøver. Sedimentet er fundet at være belastet med indhold af både metaller og organotin som ligger under nedre og mellem nedre og øvre aktionsniveau og oliestoffer på op til 210. PAH overskrider i en enkelt prøve nedre aktionsniveau. Ingen indhold af PCB over detektionsgrænsen. Kronløbet Der er udført analyser på 10 sedimentprøver. Sedimentet er fundet at være belastet med indhold af både metaller, organotin som ligger under nedre og mellem nedre og øvre aktionsniveau og oliestoffer på op til 150. Ingen værdier overskrider øvre aktionsniveau. Langs jorddepotets perimeter Der er udført analyser på 6 sedimentprøver. Med den foretagne fraktionering af de øverste 0,3 m af sedimentet er der fundet lag med betydeligt forhøjet indhold af TBT og kviksølv primært relateret til reducerede sedimentlag. Herudover er der fundet forhøjede indhold af andre metaller og oliestoffer på op til 430 på den nordlige og østlige side af jorddepotet. På den vestlige side af jorddepotet er der ikke fundet forhøjede indhold af miljøfremmede stoffer.

6 Side 6 3 METODE Der er udtaget marine sedimentprøver langs områdets indfatning, i området langs krydstogtkajen og i sejlrenden Kronløbet. Prøverne er udtaget af en dykker på dybder varierende fra 5,1-13,5 m vand. Der er udtaget prøver på i alt 21 lokaliteter, som er vist på Figur 2. På den enkelte station er dykkerens position (UTM, WGS84) logget på kortplotter. Dykkerens kommunikation med fartøjet er optaget digitalt sammen med video monteret på dykkerens maske. For hver station er dybden registreret både med trykmåler og ekkolod (200 KHz). Før udtagningen har dykkeren visuelt kommenteret bundforhold samt relevante floristiske og faunistiske forhold. Figur 2 Lokalisering af stationer til prøvetagning af sediment. Alle prøver er udtaget ved at dykkeren har presset et 60 cm langt Kajak-rør med en indre diameter på 52 mm, svarende til et fladeareal på 21,2 cm 2, så langt som muligt ned i havbunden. Før udtagning af prøven er der monteret en naturgummiprop i toppen af Kajak-røret og efter udtagningen, er prøven ligeledes sikret med en tilsvarende prop i bunden af røret. På hver station er der udtaget tre sedimentprøver med Kajak-rør. Umiddelbart efter bjærgning af prøverne til fartøjet, er prøverne overført til rilsanposer, som er forsvarligt lukket.

7 Side 7 Rilsanposerne med sedimentprøver er opbevaret i kølebokse indtil prøver er taget i arbejde på laboratoriet. Umiddelbart efter afsluttet prøvetagning er prøverne afhentet af analyselaboratoriet Milana. Prøverne, som er udtaget langs opfyldningens indfatning, blev inden den kemiske analyse opdelt i fraktioner, og der er derfor udført analyser på i alt 30 prøver. Alle prøver er analyseret for deres indhold af en række forurenende stoffer herunder: Metaller Organiske tin forbindelser PAH er PCB er Oliestoffer Prøveantallet er fastlagt så det giver en rimelig baggrund for at beskrive sedimenternes forureningsgrad i denne basisbeskrivelse. Langs krydstogtsterminalen Der er med kajakrør udtaget 5 prøver. Hver prøve er sammensat af 3 sedimentkerners øverste 30 cm. Prøvestederne er angivet som K1-K5 på Figur 2. Kronløbet Der er med kajakrør udtaget 10 prøver. Hver prøve er sammensat af 3 sedimentkerners øverste 30 cm. Prøvestederne er angivet som S1-S10 på Figur 2. Langs opfyldningens perimeter For at opnå kendskab til variation i fordelingen af forureningskomponenter i visuelt forskellige lag er prøverne udtaget i relation til opfyldningens perimeter fraktioneret lagvis. Der er med kajakrør udtaget 6 prøver rundt langs jorddepotets periferi. Hver prøve er sammensat af tre sedimentkerner, hvor kernernes tekstur og visuelle fremtoning beskrives. Beskrivelsen af sedimentkernerne fortages i felten af dykkeren og lagtykkelsen måles i de enkelte sedimentkerner. Prøvelokaliteteterne er placeret på områder, der ikke umiddelbart skal uddybes. Prøvestederne er angivet som J1-J6 på Figur 2. For stationerne J1-J6 er der foretaget fraktionering af sedimentsøjlerne efter visuelt og naturligt forekommende, tydelige lagdeling i sedimentet. For alle stationerne på nær to, J3 og J4, er sedimentsøjlerne således fraktioneret i tre dele. På station J3 var der ingen synlig lagdeling og ingen opdeling. På station J4 var der kun én tydelig lagdeling og sedimentsøjlen er derfor kun delt i to fragmenter. Sedimentsøjlerne og tilhørende fragmenteringer heraf er beskrevet i Tabel 9. Søjlernes udseende og struktur er vist med foto 1-6 i bilag B. Der er anvendt resultater fra Københavns Kommunes Novana-prøvetagning i Svanemøllebugten, oktober 2003, som referencestationer. Fraktioneringen af prøverne er udført i overensstemmelse med den tekniske anvisning som også bruges i forbindelse med Novana-programmet.

8 Side 8 4 RESULTATER Prøvetagningen blev udført i perioden november I dele af perioden var feltarbejdet for dykkerne vanskelige, hvad angår sigt og strømforhold. I bilag B er gengivet registreringen af de enkelte stationers position, dybde, substratforhold, floristiske og fauniske forhold samt vandets klarhed og prøvetype. På enkelte stationer var Kajak-prøverne meget små som følge af meget hårdt substrat. På enkelte andre stationer var vandets klarhed af så ringe karakter, at dykkerens visuelle inspektion af sedimentforholdene var meget begrænset. For de stationer, hvor de visuelle forhold var gode eller nogenlunde er substratforholdene illustreret ved foto 7-18 i bilag B. Analyseresultaterne er sammenlignet med By- og Landskabsstyrelsens aktionsniveauer (grænseværdier) for klapning fra vejledningen om klapning. I vejledningen er der fastsat et nedre og et øvre aktionsniveau for alle de nævnte stoffer undtagen oliestoffer. Det nedre aktionsniveau er i princippet lig et niveau, der svarer til et gennemsnitligt baggrundsniveau eller til ubetydelige koncentrationer, hvor der ikke forventes effekter. Hvis uddybningsmaterialets koncentrationer af en række metaller, TBT, PAH er og PBC ligger under det nedre aktionsniveau, kan materialet altid klappes. Ligger stofkoncentrationerne mellem det nedre og det øvre aktionsniveau kan det som udgangspunkt klappes på normal vis på eksisterende klappladser, men Miljøcenter Roskilde (som er klapmyndighed) skal foretage en nærmere vurdering af materialet. I den nærmere vurdering indgår ud over koncentrationsbetragtningerne, mængderne af de pågældende forurenende stoffer, herunder nettotilførslen til klappladsen, andre tilførsler til klappladsen, valg af klapplads, samt en vurdering af alternative bortskaffelsesmuligheder, herunder eventuelle metoder til klapning, som under og efter klapningen kan mindske udvekslingen med havmiljøet. For uddybningsmaterialer hvor koncentrationerne overstiger øvre aktionsniveau, vil de som udgangspunkt skulle deponeres på land. Men hvis havnen kan dokumentere, at der opnås den mest optimale balance mellem økonomi og miljø, kan materialer, hvor enkelte koncentrationer overstiger øvre aktionsniveau, dog klappes på særlige vilkår, f.eks. ved en form for indkapsling, som sikrer en meget begrænset udveksling med havmiljøet, jf. By- og Landskabsstyrelsens vejledning om klapning. 4.1 Generel sedimentkvalitet Der er ved undersøgelsen fundet sedimenter af varierende tekstur og kvalitet fra stenet-gruset hård bund til blød siltet bund med indslag af organisk materiale og reducerede forhold. For en detaljeret beskrivelse henvises til bilag B. 4.2 Kemiske analyser Resultaterne af de kemiske analyser er behandlet for hvert af de tre ovennævnte områder.

9 Side Langs krydstogtsterminalen Resultaterne er gengivet i Tabel 1 for metaller, Tabel 2 for oliestoffer, Tabel 3 for organotin og i Tabel 4 for PAH og PCB. De vejledende aktionsniveauer for klapning af havbundsmateriale fra Vejledning fra By- og Landskabsstyrelsen: Dumpning af optaget havbundsmateriale klapning nr af 20/10/2008 er også angivet i tabellerne, dog ikke for oliestoffer, hvor der ikke er fastsat aktionsniveauer. Visualisering af resultaterne for stofgrupperne i forhold til klapvejledningens aktionsniveauer fremgår af Figur 3.

10 Side 10 Metaller Glødetab af total Prøvemrk. prøve Arsen, As Bly Pb Cadmium, Cd Chrom (total), Cr Kobber, Cu Kviksølv, Hg Nikkel Ni Zink, Zn % af K1 3,04 <5 40 0, , K2 2,14 <5 25 0,3 9,3 17 0, K3 2,22 <5 11 0,11 4,8 9,4 0, K4 1,84 <5 25 0, , K5 2,88 < , Nedre aktionsniveau , , Øvre aktionsniveau , Tabel 1 Indhold af metaller i sedimentkerner langs krydstogtterminalen Resultaterne viser at der i de 5 prøver kun er overskridelse af nedre aktionsniveau for 5 parametre og ingen overskridelse af øvre aktionsniveau. Oliestoffer Kulbrinter n-c6- n- Prøvemrk. Benzen Toluen Ethylbenzen Xylener Naphtalen C10 Kulbrinter > n-c10 - n-c25 Kulbrinter > n-c25 - n-c35 Total kulbrinter K1 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0, K2 <0,040 0,078 <0,040 0,081 <0,040 1, K3 <0,040 <0,040 <0,040 0,093 <0,040 1, K4 <0,040 0,05 <0,040 0,12 <0,040 <1,0 28 <25 28 K5 <0,040 0,054 <0,040 0,063 <0,040 <1, Tabel 2 Indhold af oliestoffer i sedimentkerner langs krydstogtterminalen Resultaterne viser et indhold af oliestoffer på op til 210.

11 Side 11 Organotin Prøvemrk. Tributyltin, TBT Dibutyltin, DBT Monobutyltin, MBT Triphenyltin, TPhT µg/kg µg/kg µg/kg µg/kg K1 30 8,7 <7,0 <1,0 K ,5 <1,0 K <7,0 <1,0 K4 13 5,8 <7,0 <1,0 K <7,0 <1,0 Nedre aktionsniveau Øvre aktionsniveau Tabel 3 Indhold af organotin i sedimentkerner langs krydstogtterminalen Resultaterne viser for TBT alle indhold over nedre aktionsniveau, men ingen over øvre aktionsniveau. Der findes ikke aktionsniveauer for de øvrige organotinforbindelser. PAH og PCB Prøvemrk. Phenanthren Anthracen Fluoranthe n Pyren Ben- zo(a)- anthracen Chry sen Benz(a )pyren Inde- no(1,2,3- cd)pyren Benzo(ghi) perylen Sum af PAH'er 9 komp. PCB (polyclor. biphenyler) Mg/kg mg/k g K1 0,23 0,099 0,64 0,36 0,26 0,2 0,19 0,29 0,29 2,6 <0,01 K2 0,044 <0,010 0,17 0,099 0,064 0,066 0,078 0,07 0,078 0,94 <0,01 K3 0,017 0,015 0,16 0,096 0,058 0,047 0,067 0,062 0,061 0,58 <0,01 K4 0,057 0,027 0,17 0,087 0,03 0,053 0,092 0,053 0,089 0,66 <0,01 K5 0,61 0,25 1 0,67 0,21 0,41 0,4 0,46 0,4 4,4 <0,01 Nedre aktionsniveau Øvre aktionsniveau Tabel 4 Indhold af PAH og PCB i sedimentkerner langs krydstogtterminalen. Som det fremgår af Tabel 4 er der ikke fundet indhold af PAH og PCB over nedre aktionsniveau, undtagen for K5, som viser en mindre overskridelse af nedre aktionsniveau.

12 Side 12 Figur 3 Indhold af stoffer langs krydstogtsterminalen i forhold til aktionsniveauer. Samlet set for uddybningsmaterialerne fra området ved krydstogtsterminalen gælder det, at 1 blyværdi, 3 ud af 5 kviksølvsværdier samt alle TBT-værdierne ligger mellem nedre og øvre aktionsniveau i alle prøver. For alle andre stoffer ligger koncentrationerne under nedre aktionsniveau Kronløbet Visualisering af resultaterne for stofgrupperne i forhold til klapvejledningens aktionsniveauer fremgår af Figur 4.

13 Side 13 Figur 4 Indhold af stoffer i Kronløbet i forhold til aktionsniveauer. Resultaterne er gengivet i Tabel 5 for metaller, Tabel 6 for oliestoffer, Tabel 7 for organotin og i Tabel 8 for PAH og PCB. De vejledende aktionsniveauer for klapning af havbundsmateriale fra ref. /1/ er også angivet i tabellerne, dog ikke for oliestoffer, hvor der ikke er fastsat aktionsniveauer.

14 Side 14 Metaller Prøvemrk. Glødetab af total prøve Arsen, As Bly, Pb Cadmium, Cd Chrom (total), Cr Kobber, Cu Kviksølv, Hg Nikkel, Ni Zink, Zn % af Mg/kg S1 1,25 <5 22 0,21 7,8 17 0, S2 1,5 <5 32 <0, , S3 0,95 <5 8 0,1 7,4 2,8 0, S4 1,38 <5 24 0,23 3,1 3,8 0, S5 3,33 <5 18 0,13 7,8 12 0, S6 3,31 <5 60 0, , S7 2,56 <5 33 0, , S8 * 2,25 <5 15 0, , S8 * 2,21 <5 8 0,19 7,2 6,1 0, S9 3,15 <5 37 0, , S10 2,99 <5 43 0, , Nedre aktionsniveau , , Øvre aktionsniveau , * Prøver analyseret som dobbeltprøve for usikkerhed på prøvetagningen Tabel 5 Indhold af metaller i sediment kerner fra Kronløbet. Resultaterne viser, i 6 ud af de 10 prøver overskridelse af nedre aktionsniveau for klapning af havbundsmateriale for bly, cadmium, kobber og kviksølv, men ingen overskridelse af øvre aktionsniveau. Oliestoffer Kulbrinter n-c6- n- Prøvemrk. Benzen Toluen Ethylbenzen Xylener Naphtalen C10 Kulbrinter > n-c10 - n-c25 Kulbrinter > n-c25 n-c35 Total kulbrinter S1 <0,040 0,35 <0,040 <0,040 <0,040 <1, S2 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1,0 <5,0 <25 i.p. S3 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1,0 <5,0 <25 i.p. S4 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1,0 6 <25 6 S5 <0,040 <0,040 <0,040 0,056 <0,040 <1, S6 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1, S7 <0,040 0,12 <0,040 0,13 <0,040 <1, S8 * <0,040 <0,040 <0,040 0,064 <0,040 <1,0 10 <25 10 S8 * 0,083 0,061 <0,040 0,055 <0,040 <1, S9 <0,040 <0,040 <0,040 0,1 <0,040 <1, S10 <0,040 <0,040 <0,040 0,092 <0,040 <1, Tabel 6 Indhold af oliestoffer i sediment kerner fra Kronløbet Resultaterne viser et indhold af oliestoffer på op til 150.

15 Side 15 Organotin Prøvemrk. Tributyltin, TBT Dibutyltin, DBT Monobutyltin, MBT Triphenyltin, TPhT µg/kg µg/kg µg/kg µg/kg S <7,0 <1,0 S2 11 <3 <7,0 2,2 S3 4,5 <3 <7,0 <1,0 S4 6,2 <3 <7,0 <1,0 S5 56 8,8 <7,0 <1,0 S6 28 7,5 <7,0 <1,0 S7 28 9,2 <7,0 2 S8 * 6 <3 <7,0 <1,0 S8 * 6,7 <3 <7,0 2,1 S9 10 3,9 <7,0 <1,0 S <7,0 <1,0 Nedre aktionsniveau Øvre aktionsniveau Tabel 7 Indhold af organotin i sediment kerner fra Kronløbet Resultaterne viser at 7 ud 11 prøver indhold TBT over nedre aktionsniveau, men ingen over øvre aktionsniveau. 4 ud af de 11 prøver var under det nedre aktionsniveau. Der findes ikke aktionsniveauer for de øvrige organotinforbindelser. PAH og PCB Prøvemrknanthrecen Phe- Anthra- Fluoranthe Benzo(a)- Benz(a)p Benzo(ghi) Sum af PAH'er n Pyren anthracen Chrysen yren perylen 9 komp. S1 0,25 0,15 0,38 0,24 0,14 0,13 0,13 0,18 0,19 1,8 <0,01 S2 <0,010 <0,010 0,31 0,16 0,081 0,19 0,081 0,055 0,065 0,94 <0,01 S3 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 i.p. <0,01 S4 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 i.p. <0,01 S5 0,044 0,024 0,17 0,09 0,049 0,089 0,072 0,065 0,09 0,69 <0,01 S6 0,16 0,071 0,45 0,34 0,2 0,22 0,23 0,3 0,28 2,3 <0,01 S7 0,15 0,066 0,4 0,22 0,16 0,15 0,14 0,19 0,23 1,7 <0,01 S8 * 0,029 0,013 0,083 0,039 0,024 0,041 0,037 0,014 0,027 0,31 <0,01 S8 * 0,079 0,044 0,14 0,081 0,042 0,068 0,04 0,026 0,032 0,55 <0,01 S9 0,08 0,025 0,25 0,16 0,1 0,17 0,091 0,12 0,11 1,1 <0,01 S10 0,15 0,074 0,37 0,23 0,19 0,19 0,19 0,2 0,24 1,8 <0,01 Nedre aktionsniveau 3 20 Øvre aktionsniveau Indeno(1,2, 3- cd)pyr en PCB (polyclor. biphenyler) Tabel 8 Indhold af PAH og PCB i sediment kerner fra Kronløbet

16 Side 16 Resultaterne viser at der i de 10 prøver ikke observeres overskridelse af nedre aktionsniveau for PAH og PCB for klapning af havbundsmateriale. Samlet set for uddybningsmaterialerne fra Kronløbet ligger koncentrationerne af cadmium, kobber og kviksølv mellem nedre og øvre aktionsniveau. Ligeledes ligger TBTkoncentrationen mellem nedre og øvre aktionsniveau for 8 ud af 10 prøver. I de 2 resterende prøver er koncentrationen under nedre aktionsniveau Baseline langs opfyldningens perimeter Der blev i området fundet grundlag for at opdele prøverne, som beskrevet i afsnit 2, fra de 5 delområder i èn til tre fraktioner, som beskrevet i Tabel 9. Station (Fragmenter) Gnst. Søljelængde (cm) Fragment Gnst. Fragmentinterval Fragmentbeskrivelse J1 (3) Lyst, oxideret sandlag Mørkt, reduceret sandlag med lidt organisk materiale Leret sandlag J2 (3) Siltet sandlag, muligvis lettere oxideret Mørkt, reduceret, siltet lag med lidt sand Brunt silt J3 (1) Mørkt og reduceret silt J4 (2) Lyst, brunt, oxideret sandlag Mørkt, reduceret silt med fragmenter af skaller J5 (3) Lyst, oxideret sandlag Groft sand med fragmenter af skaller Ler J6 (3) Lyst, oxideret sandlag Sand, grus med småsten og fragmenter af skaller Leret sandlag Tabel 9 Fraktionering af sedimentprøver langs jorddepotets perimeter Prøvetagningsstationerne er vist på Figur 5.

17 Side 17 Figur 5 Prøvetagningssteder langs jorddepotets perimeter. Resultaterne er gengivet i Tabel 10 for metaller, Tabel 11 for oliestoffer, Tabel 12 for organotin og i Tabel 13 for PAH og PCB. Til vurdering af resultaterne er angivet værdier fra Novana-stationen S1 beliggende i Svanemøllebugten, for de parametre hvor der foreligger resultater.

18 Side 18 Metaller Glødetab Prøvemrk. af total Arsen, Cadmium, Chrom Kobber, Kviksølv, Nikkel, prøve As Bly, Pb Cd (total), Cr Cu Hg Ni Zink, Zn % af mg/k g Mg/kg J ,5 <5 16 0,23 5,3 11 0, J ,95 <5 43 0,39 7,4 73 1, J ,07 <5 5 0,23 7,3 6,1 <0, J ,87 <5 22 0, , J , ,3 9, J ,83 <5 21 0, , J ,57 <5 62 1, J ,95 <5 56 0,17 6,4 7 0, J ,03 <5 13 0,2 5,3 6,9 0, J ,78 <5 4 <0,05 2 1,6 0,03 1 9,9 J ,09 <5 4 0,05 2,4 2,2 0, J ,49 <5 14 0, , J ,92 <5 5 <0, ,05 1 8,7 J ,4 <5 7 0,08 2,1 3,9 0, J ,15 <5 6 <0,05 6,6 1,4 <0, Reference st. S1 i.m. 24,0 0,41 i.m. 20 0, i.m.= ikke målt Tabel 10 Indhold af metaller i sedimentkerner omkring jorddepotet Resultaterne viser at der, i 5 ud af de 15 prøver observeres overskridelse af nedre aktionsniveau for klapning af havbundsmateriale for bly, cadmium, kobber og kviksølv, men ingen overskridelse af øvre aktionsniveau. Sammenlignet med referencestation S1 er der i 6 ud af 15 prøver fundet forhøjet indhold af enkelte af metallerne, lokaliseret på den vestlige og nordlige side af det planlagte jorddepot. De højeste niveauer af kviksølv knytter sig primært til reducerede sedimentlag.

19 Side 19 Oliestoffer Kulbrinter n-c6- n- Prøvemrk. Benzen Toluen Ethylbenzen Xylener Naphtalen C10 Kulbrinter > n-c10 - n-c25 Kulbrinter > n-c25 - n-c35 Total kulbrinter J1 1-3 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1,0 13 <25 13 J ,046 0,055 <0,040 0,056 <0,040 <1, J1 3-3 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1,0 <5,0 <25 i.p. J2 1-3 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1, J ,047 0,28 <0,040 0,2 0,055 <1, J2 3-3 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1,0 8,3 <25 8,3 J3 1-1 <0,040 0,12 <0,040 0,27 <0,040 <1, J4 1-2 <0,040 0,055 <0,040 0,06 <0,040 <1, J4 2-2 <0,040 0,12 <0,040 <0,040 <0,040 <1,0 16 <25 16 J5 1-3 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1,0 6 <25 6 J5 2-3 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1,0 <5,0 <25 i.p. J5 3-3 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1,0 <5,0 <25 i.p. J6 1-3 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1,0 <5,0 <25 i.p. J6 2-3 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1,0 <5,0 <25 i.p. J6 3-3 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 <1,0 <5,0 <25 i.p. Tabel 11- Indhold af oliestoffer i sedimentkerner langs jorddepotets perimeter (i.p.= ikke påvist) Der er i 3 ud af 15 prøver fundet indhold af oliestoffer over 100, lokaliseret på den vestlige og nordlige side af det planlagte jorddepot. Indholdet knytter sig til reducerede sediment lag. Der er ikke påvist forhøjede indhold af kulbrinter på den vestlige side af det planlagte jorddepot. Organotin Prøvemrk. Tributyltin, TBT Dibutyltin, DBT Monobutyltin, MBT Triphenyltin, TPhT µg/kg µg/kg µg/kg µg/kg J ,2 <3,0 <7,0 <1,0 J <7,0 <1,0 J1 3-3 <2 <3,0 <7,0 <1,0 J ,7 <7,0 <1,0 J ,6 <3,0 <7,0 <1,0 J2 3-3 <2 <3,0 <7,0 <1,0 J <7,0 <1,0 J4 1-2 <2 <3,0 <7,0 <1,0 J ,3 <3,0 <7,0 <1,0 J5 1-3 <2 <3,0 <7,0 <1,0 J5 2-3 <2 <3,0 <7,0 <1,0 J5 3-3 <2 <3,0 <7,0 <1,0 J6 1-3 <2 <3,0 <7,0 <1,0 J6 2-3 <2 <3,0 <7,0 <1,0 J6 3-3 <2 <3,0 <7,0 <1,0 Reference st. S1 14,8 5,8 5,7 <1,0 Tabel 12 Indhold af organotin i sedimentkerner langs jorddepotets perimeter.

20 Side 20 Resultaterne viser at der i 4 ud af de 15 prøver observeres overskridelse af nedre aktionsniveau for klapning af havbundsmateriale for tributyltin, men ingen overskridelse af øvre aktionsniveau. Der er i forhold til indholdet i referencestation S1 i 2 ud af 15 prøver fundet forhøjet indhold af tributyltin, lokaliseret på den nordlige og østlige side af det planlagte jorddepot. Der er ikke påvist forhøjede indhold af organotin på den vestlige side af det planlagte jorddepot. PAH og PCB Prøvemrk. Phenanthren Anthracen Fluoranthen Pyren Benzo(a)- anthracen Chrysen Benz(a) pyren Inde- no(1,2,3- cd)pyren Benzo(ghi)p erylen Sum af PAH'er 9 komp. PCB (polyclor. biphenyler) Mg/kg mg/k g J ,14 0,071 0,22 0,12 0,073 0,1 0,067 0,045 0,07 0,91 <0,01 J ,1 0,049 0,25 0,17 0,15 0,13 0,13 0,12 0,15 1,2 <0,01 J1 3-3 <0,010 <0,010 <0,010 <0,01 0 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 i.p. <0,01 J ,11 0,044 0,21 0,12 0,065 0,064 0,12 0,057 0,08 0,87 <0,01 J ,29 0,15 0,61 0,34 0,23 0,23 0,23 0,31 0,31 2,7 <0,01 J2 3-3 <0,010 <0,010 <0,010 <0,01 0 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 i.p. <0,01 J ,16 0,07 0,46 0,29 0,26 0,21 0,18 0,28 0,26 2,2 <0,01 J ,01 <0,010 0,05 0,03 0,018 0,026 0,019 0,033 0,021 0,21 <0,01 J4 2-2 <0,010 <0,010 0,034 0,031 0,038 0,026 0,045 0,031 0,051 0,26 <0,01 J5 1-3 <0,010 <0,010 <0,010 <0,01 0 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 i.p. <0,01 J ,016 0,013 0,18 0,096 0,046 0,061 0,052 0,04 0,046 0,55 <0,01 J5 3-3 <0,010 <0,010 <0,010 <0,01 0 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 i.p. <0,01 J6 1-3 <0,010 <0,010 <0,010 <0,01 0 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 i.p. <0,01 J6 2-3 <0,010 <0,010 <0,010 <0,01 0 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 i.p. <0,01 J6 3-3 <0,010 <0,010 <0,010 <0,01 0 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 i.p. <0,01 Tabel 13 - Indhold af PAH og PCB i sedimentkerner langs jorddepotets perimeter. (i.p.= ikke påvist) Resultaterne viser, i de 15 prøver observeres en variation i indholdet af PAH mellem ikke påviseligt og op til 2,2 og ingen indhold af PCB over detektionsgrænsen. Samlet set langs opfyldningens perimeter viser analyseresultaterne, at koncentrationen af bly, kobber og kviksølv ligger mellem nedre og øvre aktionsniveau i 6 ud af 15 prøver. 3 TBT-analyser viser værdier mellem nedre og øvre aktionsniveau.

21 Side 21 5 KONKLUSION I henhold til den gennemførte undersøgelse af sedimentkvaliteten omkring uddybningen i Nordhavnsområdet kan følgende overordnede konklusion drages - der er ingen af de udtagne prøver, som har vist indhold over øvre aktionsniveau. Derudover kan følgende konklusioner drages: Generelt Der er ved undersøgelsen af de øverste ca. 0,3 m fundet sedimenter af varierende tekstur og kvalitet fra stenet-gruset hård bund til blød siltet bund med indslag af organisk materiale og reducerede forhold. Området langs krydstogtterminalen Sedimentet er fundet at være belastet med indhold af både metaller, organotin og oliestoffer. Ingen værdier overskrider øvre aktionsniveau. Kronløbet Sedimentet er fundet at være belastet med indhold af både metaller, organotin og oliestoffer. Ingen værdier overskrider øvre aktionsniveau. Det generelle billede for uddybningsmaterialerne fra området langs krydstogtsterminalen og i sejlløbet er, at størstedelen af analyseresultaterne viser indhold under nedre aktionsniveau for klapning. Da analyseresultaterne for enkelte af stofferne ligger mellem nedre og øvre aktionsniveau, vil Miljøcenter Roskilde dog skulle foretage en nærmere vurdering af, om materialerne er egnede til klapning. Der er ikke påvist PCB er i nogen af prøverne, og kun i en enkelt prøve ligger koncentrationen af sum 9 PAH er over nedre aktionsniveau. Uddybningsmaterialer, som vurderes uegnede til klapning, kan placeres i By & Havns depot på Lynetten. I forbindelse med detailprojekteringen vil Miljøcenter Roskilde blive ansøgt om tilladelse til klapning, og miljøcenteret vil vurdere, om uddybningsmaterialerne kan klappes. I forbindelse med detailprojekteringen vil det også blive vurderet, om materialerne kan genanvendes i nærværende eller evt. andre projekter. Det vurderes, at der skal uddybes ca m 3 materiale fra sejlrenden og m 3 materiale langs krydstogtsterminalen. For alle de udtagne prøver gælder det, at for ingen af stofferne ligger koncentrationen over klapvejledningens øvre aktionsniveau. Opfyldningens perimeter Med den foretagne fraktionering af de øverste 0,3 m af sedimentet er der fundet lag med forhøjet indhold af TBT og kviksølv primært relateret til reducerede sedimentlag. Herudover er der fundet indhold af andre metaller og oliestoffer på den vestlige og nordlige side af jorddepotet. På den østlige side af jorddepotet er der ikke fundet forhøjede indhold af miljøfremmede stoffer.

22 BILAG A Analyserapporter Milana

23 BILAG B Rapportering af feltarbejdet, Naturfocus

Tabel 1.1. Sammenstikningsskema for blandprøver Blandprøve St. 1 St. 2 St. 3 St. 4. Delprøver M2 M1 M5 M10. Delprøver M3 M8 M6 M11

Tabel 1.1. Sammenstikningsskema for blandprøver Blandprøve St. 1 St. 2 St. 3 St. 4. Delprøver M2 M1 M5 M10. Delprøver M3 M8 M6 M11 SAMSØ KOMMUNE BALLEN FÆRGEHAVN, SAMSØ MILJØUNDERSØGELSER AF SEDIMENT ADRESSE Jens Chr. Skous Vej 9 TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DATARAPPORT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Resultater og

Læs mere

Skærbækværket, DONG Energy Vurdering af sedimentkvalitet

Skærbækværket, DONG Energy Vurdering af sedimentkvalitet Skærbækværket, DONG Energy Vurdering af sedimentkvalitet Rekvirent DONG Energy Kraftværksvej 53 7000 Fredericia Rådgiver NIRAS Åboulevarden 80 8100 Århus C RUF Dykkerservice Lindevej 1 8370 Hadsten Mobil

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 24. oktober 2012 QA: Emne: Stine Kjær Ottsen Opdatering

Læs mere

Undersøgelse af boldbaner og nedsivningsareal

Undersøgelse af boldbaner og nedsivningsareal 28.06.2017 17-0436 Ina Ibro/ Sven Ulrich Bertelsen Undersøgelse af boldbaner og nedsivningsareal SAG : Skolevej 1D, 9574 Bælum, matr. nr. 1bx Bælum By, Bælum. EMNE : Undersøgelse af jorden i forbindelse

Læs mere

Klapnings betydning for opfyldelse af miljømål efter vandrammedirektivet i kystvande omfattet afvandplanerne

Klapnings betydning for opfyldelse af miljømål efter vandrammedirektivet i kystvande omfattet afvandplanerne Klapnings betydning for opfyldelse af miljømål efter vandrammedirektivet i kystvande omfattet afvandplanerne Notat Naturstyrelsen Vandplaner og Havmiljø Klapnings betydning for opfyldelse af miljømål efter

Læs mere

Flex Gødning A/S v/ Chr. Birk Sørensen Ternevej 5, Masnedø 4760 Vordingborg. Mail: info@flex-godning.dk KLAPTILLADELSE

Flex Gødning A/S v/ Chr. Birk Sørensen Ternevej 5, Masnedø 4760 Vordingborg. Mail: info@flex-godning.dk KLAPTILLADELSE Flex Gødning A/S v/ Chr. Birk Sørensen Ternevej 5, Masnedø 4760 Vordingborg Vand- og naturområdet J.nr. Ros-421-00049 Ref. Den 10. december 2008 Mail: info@flex-godning.dk KLAPTILLADELSE Miljøcenter Roskilde

Læs mere

Nr. Område Afgr. tykkelse Volumen Område type , Oprensning

Nr. Område Afgr. tykkelse Volumen Område type , Oprensning Ansøgning modtaget: 03-12-2018 Ansøgning ID:719 Oplysninger om ansøger: Ansøger havn/organisation Stednavn: Sælvig Færgehavn CVR: 23795515 Havn eller ansøger: Samsø Rederi Adresse: Søtofte 10, 8305 Samsø

Læs mere

Fasanvej Byggefelt VI, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport

Fasanvej Byggefelt VI, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Fasanvej Byggefelt VI, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Adresse: Matr. nr.: Rekvirent: Fasanvej, 4700 Næstved 229r, 146a og 146b Næstved Markjorder Næstved Kommune, Center for Politik og Udvikling,

Læs mere

Scandlines Havneadministrationen v/ Fritz Kristensen. Mail:

Scandlines Havneadministrationen v/ Fritz Kristensen. Mail: Scandlines Havneadministrationen v/ Fritz Kristensen Mail: Fritz.Kristensen@scandlines.dk Vand- og naturområdet J.nr. Ros-421-00055 Ref. Jabro Den 1. august 2008 Tilladelse til at klappe oprenset sediment

Læs mere

Fensmarkvej, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport

Fensmarkvej, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Fensmarkvej, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Adresse: Matr. nr.: Rekvirent: Fensmarkvej, 4700 Næstved 6pz Øverup By, Herlufsholm Næstved Kommune, Center for Politik og Udvikling, Team Byråd og Direktion

Læs mere

Fasanvej Byggefelt III, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport

Fasanvej Byggefelt III, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Fasanvej Byggefelt III, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Adresse: Matr. nr.: Rekvirent: Fasanvej, 4700 Næstved 229r Næstved Markjorder Næstved Kommune, Center for Politik og Udvikling, Team Byråd og

Læs mere

Screening for forurening i jord, der er oplagt på Københavnsvej 326, 4000 Roskilde, matr. 6a St. Hede, Roskilde Jorder. GeoMiljø Miljørådgivning ApS.

Screening for forurening i jord, der er oplagt på Københavnsvej 326, 4000 Roskilde, matr. 6a St. Hede, Roskilde Jorder. GeoMiljø Miljørådgivning ApS. Roskilde Kommune Miljøteknisk Notat Screening for forurening i jord, der er oplagt på Københavnsvej 326, 4000 Roskilde, matr. 6a St. Hede, Roskilde Jorder. 14. november 2017 Sag: 17-07-01 / CBS GeoMiljø

Læs mere

Collstrop Horsens 1890-1978. 1 www.regionmidtjylland.dk

Collstrop Horsens 1890-1978. 1 www.regionmidtjylland.dk Collstrop Horsens 1890-1978 1 1 www.regionmidtjylland.dk Collstrop træimprægnering Driftsperiode 1890-1978 Svelleimprægnering frem til 1970. Rüpingmetoden. Op til 400.000 sveller/år. Råd- og brandimprægnering

Læs mere

NOTAT- SEDIMENTPRØVER FRA ENGSØEN

NOTAT- SEDIMENTPRØVER FRA ENGSØEN NOTAT- SEDIMENTPRØVER FRA ENGSØEN Projekt Kunde Sammenstilling af analyser af sedimentprøver fra 1986 til 2012 fra Engsøen i Grindsted Billund Kommune Dato 08-11-2012 Til Annette Læbo Matthiesen Fra Mette

Læs mere

Kontakt Jørgen Hilleke, hvis der er spørgsmål. Kontaktoplysninger fremgår af vedlagte ansøgning. KOMMUNE

Kontakt Jørgen Hilleke, hvis der er spørgsmål. Kontaktoplysninger fremgår af vedlagte ansøgning. KOMMUNE Anni Lassen (anl) Fra: Sendt: Til: Cc: Emne: Vedhæftede filer: Christoffer Grubb på vegne af SVANA hovedpostkasse 8. september 2016 14:59 $Kystdirektoratet (kdi) sap@guldborgsund.dk afsluttet screening

Læs mere

Rekvirent. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen att. Åge Ebbesen Søvej Silkeborg. Telefon

Rekvirent. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen att. Åge Ebbesen Søvej Silkeborg. Telefon SILKEBORG KOMMUNE 2011 NOTAT NR. 2011-4 SCREENING AF SEDIMENTET I TANGE SØ NEDSTRØMS INDLØBET AF GUDENÅEN FOR INDHOLD AF TUNGMETALLER OG MILJØ- FREMMEDE STOFFER. Rekvirent Silkeborg Kommune Teknik- og

Læs mere

Klapningen skal ske efter nærmere angivne vilkår på en klapplads i Kattegat nord for Hundested.

Klapningen skal ske efter nærmere angivne vilkår på en klapplads i Kattegat nord for Hundested. Frederiksværk Havn A.m.b.a. Havnelinien 23 3300 Frederiksværk Att.: Havnefogedassistent Kim Lyngbak Roskilde vand J.nr. NST-431-00194 Ref. Jabro Den 25. juli 2011 Mailadresse: kim@frv-havn.dk KLAPTILLADELSE

Læs mere

FORURENINGSUNDERSØGELSE, JORD

FORURENINGSUNDERSØGELSE, JORD FORURENINGSUNDERSØGELSE, JORD Ryttermarksvej 1, 6000 Kolding Rekvirent: Kolding Kommune Dato: 15. marts 2013 DMR-sagsnr.: 2013-0126 Din rådgiver gør en forskel Industrivej 10A, 8680 Ry Tlf. 86 95 06 55

Læs mere

Oversigtskort over uddybningsområdet i Røbyhavn og den anviste klapplads.

Oversigtskort over uddybningsområdet i Røbyhavn og den anviste klapplads. Scandlines A/S Mail: Jens Henrik Møllgaard Larsen [JensHenrikMollgaard.Larsen@grontmij-carlbro.dk] c.c. Pernille Skyt (SKY) [SKY@NIRAS.DK] Vand- og naturområdet J.nr. Ros-421-00063 Ref. Den 26. august

Læs mere

Notat vedrørende forureningsundersøgelse på Kløvkærvej 8, 6000 Kolding.

Notat vedrørende forureningsundersøgelse på Kløvkærvej 8, 6000 Kolding. Kløvkærvej 8, Kolding Side 1 Notat vedrørende forureningsundersøgelse på Kløvkærvej 8, 6000 Kolding. Indledning Kolding Kommune har anmodet Dansk Miljørådgivning A/S om at udføre en forureningsundersøgelse

Læs mere

Foreningen Kulhuse Havn v/formand Frank Jørgensen Strandvej Jægerspris. Tilladelse til at klappe oprensningsmateriale fra Kulhuse Havn

Foreningen Kulhuse Havn v/formand Frank Jørgensen Strandvej Jægerspris. Tilladelse til at klappe oprensningsmateriale fra Kulhuse Havn Foreningen Kulhuse Havn v/formand Frank Jørgensen Strandvej 54 36 30 Jægerspris Vand- og naturområdet J.nr. Ros-421-00029 Ref. Den 28. februar 2008 Tilladelse til at klappe oprensningsmateriale fra Kulhuse

Læs mere

Indledende miljøundersøgelser til foreløbig kategorisering af overskudsjord

Indledende miljøundersøgelser til foreløbig kategorisering af overskudsjord Notat SAG: Om- og tilbygning af St. Magleby Skole SAG NR.: 12161M VEDR.: Indledende miljøundersøgelser til foreløbig kategorisering af overskudsjord DATO: 2013.03.14 INIT.: BB Indledning I forbindelse

Læs mere

Dragør Havn Havneadministrationen v/ John Strøbæk. Mail: Tilladelse til at klappe oprenset sediment fra Dragør Forthavn

Dragør Havn Havneadministrationen v/ John Strøbæk. Mail: Tilladelse til at klappe oprenset sediment fra Dragør Forthavn Dragør Havn Havneadministrationen v/ John Strøbæk Mail: johns@dragoer.dk Vand- og naturområdet J.nr. Ros-421-00061 Ref. Jabro Den 10. november 2008 Tilladelse til at klappe oprenset sediment fra Dragør

Læs mere

Supplerende miljøundersøgelse, nord for klubhuset, Hekla Boldklub, Artillerivej 181, København S

Supplerende miljøundersøgelse, nord for klubhuset, Hekla Boldklub, Artillerivej 181, København S Sag nr.: 113026/HB Dato: 12. august 2013 NOTAT Supplerende miljøundersøgelse, nord for klubhuset, Hekla Boldklub, Artillerivej 181, København S 1. Indledning I forbindelse med mulig udlægning af kunstgræsbaner

Læs mere

Tilladelsen er givet på en række vilkår, som fremgår af side 2 og 3. Afgørelsen annonceres i Jydske Vestkysten 21. december 2007.

Tilladelsen er givet på en række vilkår, som fremgår af side 2 og 3. Afgørelsen annonceres i Jydske Vestkysten 21. december 2007. Esbjerg Havn Hulvejen 1 P. O. Box 2 6701 Esbjerg Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00055 Ref. loknu Den 18. december 2007 Vedr.: Tilladelse til klapning af max. 170.000 m 3 uddybningsmateriale fra område

Læs mere

Oversigtskort over havnen og den anviste klapplads. Christian Darling

Oversigtskort over havnen og den anviste klapplads. Christian Darling Langø Bådelaug v/ Jens Lund Glentevej 9 - Langø 4900 Nakskov Vand- og naturområdet J.nr. Ros-421-00034 Ref. Chthi Den 4. april 2008 Klaptilladelse til Langø Havn 2008 Miljøcenter Roskilde tillader 1 Langø

Læs mere

Screeningsrapport 27. oktober 2014

Screeningsrapport 27. oktober 2014 SCREENING FOR MILJØFARLIGE STOFFER Screeningsrapport 27. oktober 2014 Basisinfo om screenet ejendom (BBR) Adresse: Sortebakkeskolen, Løgstørvej 161, 9610 Nørager Matr. nr./ejerlav: 1ky Nøragergård Hgd.,

Læs mere

Oprensning af regnvandsbassiner, søer og vandløb. Håndtering af sediment og afvanding. Jan K. Pedersen, EnviDan A/S

Oprensning af regnvandsbassiner, søer og vandløb. Håndtering af sediment og afvanding. Jan K. Pedersen, EnviDan A/S Oprensning af regnvandsbassiner, søer og vandløb Håndtering af sediment og afvanding Jan K. Pedersen, EnviDan A/S Håndtering af sediment Generelt -sediment typer (organisk/uorganisk) Afvanding af sediment

Læs mere

!"#$ %$& ''(%)" '$ *+'$ #, '-.*

!#$ %$& ''(%) '$ *+'$ #, '-.* !"#$ %$& ''(%)" '$ *+'$ #, '-.*!""###$% /0!"#$ %$& ' ' 1' " ' 2%3' 4 *' $ 0 " $' 5" $" )" $ 2) $4 2 6 # 2(4! 7' 0&" 8%! 94 ''(%)" '$*+'$ #, '-.* /0!"#$ %$& ' "# $$ :%)(%)" '$%% ) ; ) %#!& $ ) ('$% " :%%!!

Læs mere

Hvordan administreres sager om genplacering af sediment i Naturstyrelsen

Hvordan administreres sager om genplacering af sediment i Naturstyrelsen Hvordan administreres sager om genplacering af sediment i Naturstyrelsen Nyheder i lovgivningen Historik omkring klapning og overvejelser om klap/bypass pladser Opgaver i forbindelse med klap- og nyttiggørelsessager

Læs mere

Jordflytningsbekendtgørelse bilag 1, 2 og 3 (1479 af 12/ Bek. om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord)

Jordflytningsbekendtgørelse bilag 1, 2 og 3 (1479 af 12/ Bek. om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord) Jordflytningsbekendtgørelse bilag 1, 2 og 3 (1479 af 12/12 2007. Bek. om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord) Bilag 1 Udtagning af prøver Prøverne skal enten udtages på opgravningsstedet

Læs mere

Tilladelse til at klappe oprenset sediment fra Gilleleje Havn på to forskellige klappladser i Kattegat

Tilladelse til at klappe oprenset sediment fra Gilleleje Havn på to forskellige klappladser i Kattegat Gilleleje Havn v. Erik Biering Toftemarken 33 3200 Helsinge Mail: Erik Biering [2biering@mail.dk] Vand- og naturområdet J.nr. Ros-421-00009 Ref. Den 30. juni 2008 Sagsbehandler: Jane Brøns-Hansen Tilladelse

Læs mere

NOTAT 1 INDLEDNING... 2. 2 BESKRIVELSE AF LOKALITETEN... 2 2.1 Vandindvindingsinteresser... 2 2.2 Arealanvendelsen... 2 2.3 Forureningskilder...

NOTAT 1 INDLEDNING... 2. 2 BESKRIVELSE AF LOKALITETEN... 2 2.1 Vandindvindingsinteresser... 2 2.2 Arealanvendelsen... 2 2.3 Forureningskilder... 27.10.2014 S-1302333 John Skov NOTAT SAG : Brudsigvej, Rødding (areal for brandøvelser) EMNE : Miljøteknisk undersøgelse REKVIRENT : Vejen Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING... 2 2 BESKRIVELSE AF

Læs mere

Omfattende forureningsundersøgelse

Omfattende forureningsundersøgelse Omfattende forureningsundersøgelse Kirkebjerg Allé 4-6, 2600 Glostrup Matr. nr. 8 az og 8 aæ, Glostrup By, Glostrup Udført af: DMR Rådgivende Ingeniørfirma Dansk Miljørådgivning A/S For: Glostrup Kommune

Læs mere

Vejledning fra By- og Landskabsstyrelsen Dumpning af optaget havbundsmateriale klapning UDKAST

Vejledning fra By- og Landskabsstyrelsen Dumpning af optaget havbundsmateriale klapning UDKAST Vejledning fra By- og Landskabsstyrelsen Dumpning af optaget havbundsmateriale klapning Indhold UDKAST 1. Indledning...2 2. Lovgrundlag...2 2.1. National lovgivning...2 2.2. International regulering...

Læs mere

KLAPTILLADELSE AVEDØREVÆRKETS KULHAVN

KLAPTILLADELSE AVEDØREVÆRKETS KULHAVN Dong Energy A/S, Avedøreværket Hammerholmen 50 2650 Hvidovre Att.: Poul Otto Hansen Mail: pouoh@dongenergy.dk Vand- og naturområdet J.nr. ROS-421-00067 Ref. RINNIE/JOHUB Den 12. maj 2009 KLAPTILLADELSE

Læs mere

Notat. Sag : Åvænget Bassiner. Tekst start Rev A: Emne : Prøvetagning og analyse af sediment

Notat. Sag : Åvænget Bassiner. Tekst start Rev A: Emne : Prøvetagning og analyse af sediment M:\14811\11_MILJO\1103, Sedimentprøver\20180110, Åvænget bassiner, Notat vedr analyse af sediment.docx Notat Sag : Åvænget Kunde : Tekst start Notat nr. : Rev A: Herning Kommune Miljønotat 1 Emne : Prøvetagning

Læs mere

Med venlig hilsen. Lotte Knudsen

Med venlig hilsen. Lotte Knudsen Bogense Havn & Marina Sejlerkajen 13 5400 Bogense Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00066 Ref. loknu Den 13. november 2008 Vedr.: Tilladelse til klapning af 450 m 3 oprensningsmateriale fra del (område

Læs mere

Dansk Miljørådgivning A/S

Dansk Miljørådgivning A/S Dansk Miljørådgivning A/S Silkeborg Kommune Vej & Trafik Søvej 1 8600 Silkeborg Att: Brita Skovlyst Sagsnr.: Dato: 2016-1033 2. februar 2017 Notat vedr. miljøteknisk tilsyn ifm. opgravning af jerntromler,

Læs mere

Med venlig hilsen. Lotte Knudsen

Med venlig hilsen. Lotte Knudsen Aabenraa Havn Mellemvej 25 6200 Aabenraa Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00065 Ref. Loknu Den 3. april 2009 Vedr.: Tilladelse til klapning af 170.000 m 3 uddybningsmateriale fra Tankskibsbroen, Aabenraa

Læs mere

Rambøll Olie og Gas A/S Udvidelse af Gaslageret ved Ll. Torup. Rekvirent. Rådgiver

Rambøll Olie og Gas A/S Udvidelse af Gaslageret ved Ll. Torup. Rekvirent. Rådgiver Rekvirent Rambøll Olie og Gas A/S Teknikerbyen 31 2830 Virum Ditte Marie Mikkelsen Telefon 4598 6000 E-mail DMM@Ramboll.dk Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Telefon 8738 6166 E-mail joca@orbicon.dk

Læs mere

I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 7. december 2007 om dumpning af optaget havbundsmateriale (klapning).

I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 7. december 2007 om dumpning af optaget havbundsmateriale (klapning). Rønnerhavnen v. Leo Buch Ndr. strandvej 40 9900 Frederikshavn e-mail: LEBUrederikshavn.dk Vand- og naturområdet J.nr. AAR-421-00035 Ref. HEBPE Den 24. september 2008 KLAPTILLADELSE I henhold til Miljøministeriets

Læs mere

Tilladelsen gives på en række vilkår jf. afsnit 1. Nyord Havn har pligt til at sikre sig, at rederiet, der udfører klapning og uddybningsarbejdet,

Tilladelsen gives på en række vilkår jf. afsnit 1. Nyord Havn har pligt til at sikre sig, at rederiet, der udfører klapning og uddybningsarbejdet, Foreningen Nyord Havn v/formand Tom Hansen Katedralvej 45 4780 Stege Vand- og naturområdet J.nr. Ros-421-00075 Ref. SUHSI /JABRO Den 18. august Tilladelse til at klappe oprensningsmateriale fra Nyord Havn

Læs mere

Ansager, Horne, Lunde, Nr. Nebel, Outrup og Ølgod skoler. Screening af forureningsforhold i topjorden af ubefæstede arealer

Ansager, Horne, Lunde, Nr. Nebel, Outrup og Ølgod skoler. Screening af forureningsforhold i topjorden af ubefæstede arealer Notat Ansager, Horne, Lunde, Nr. Nebel, Outrup og Ølgod skoler Screening af forureningsforhold i topjorden af ubefæstede arealer Kogsgaard Miljø Fabriksvej 13 6980 Tim Tlf. 9734 1177 Fax 9734 1277 www.kogsgaard.dk

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 Indledning 1 2 Undersøgelser 2 3 Resultater 2 4 Konklusion/vurderinger 3

Indholdsfortegnelse. 1 Indledning 1 2 Undersøgelser 2 3 Resultater 2 4 Konklusion/vurderinger 3 Aalborg Kommune, Teknisk Forvaltning Stamspor til Østhavnen, Sporrenovering Miljøundersøgelser af sidespor ved stationering km 13,5 COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77

Læs mere

Tilladelsen er givet på en række vilkår, som fremgår af side 2 og 3. Afgørelsen annonceres i Fyns Amts Avis den 23. november 2007.

Tilladelsen er givet på en række vilkår, som fremgår af side 2 og 3. Afgørelsen annonceres i Fyns Amts Avis den 23. november 2007. A/S Storebælt Storebæltsvej 70 4220 Korsør Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00057 Ref. loknu Den 23. november 2007 Vedr.: Tilladelse til klapning af i alt 500 m 3 oprensningsmateriale fra Dele af Spodsbjerg

Læs mere

Bilag 1. Oversigtskort med alle delområder, boringer mv.

Bilag 1. Oversigtskort med alle delområder, boringer mv. Bilag 1 Oversigtskort med alle delområder, boringer mv. 0 250 500 meter 0 0 0 0 Midlertidigt filter for porevand Boring, tidl., filtersat Boring, ny, ikke filtersat Boring, ny, filtersat Undersøgelsesområde

Læs mere

Jesper C. Højenvang 18. november :34 Jane Brøns-Hansen

Jesper C. Højenvang 18. november :34 Jane Brøns-Hansen Anni Lassen (anl) Fra: Sendt: Til: Emne: Jesper C. Højenvang 18. november 2016 14:34 SV: Prøvetagningsplan Ålbæk Havn Hermed, som ønsket, analysen fra område 5. Materialet er meget

Læs mere

Præsentation. Oprensning af regnvandsbassiner

Præsentation. Oprensning af regnvandsbassiner Præsentation Oprensning af regnvandsbassiner EnviDan Gruppens selskabsstruktur - 2011 EnviDan Holding ApS EnviDan A/S EnviDan Water A/S EnviDan Service A/S GasCon A/S EnviDan International A/S Afdelinger

Læs mere

Tilladelsen er givet på en række vilkår, som fremgår af side 2 og 3. Afgørelsen annonceres i Fyns Amts Avis de 21. december 2007.

Tilladelsen er givet på en række vilkår, som fremgår af side 2 og 3. Afgørelsen annonceres i Fyns Amts Avis de 21. december 2007. Langeland Kommune Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00056 Ref. loknu Den 19. december 2007 Vedr.: Tilladelse til klapning af i alt 6000 m 3 oprensnings- og uddybningsmateriale

Læs mere

Dispensation til modtagelse af jord i råstofgrav

Dispensation til modtagelse af jord i råstofgrav Dispensation til modtagelse af jord i råstofgrav Tjørnehoved, Præstø Kommune Matrikel 3b Tjørnehoved By, Allerslev Journalnr. 04-000156 Dokumentnr. 246198 23. marts 2006 MMY 1 Der er d. 1. juli 2004 søgt

Læs mere

Undersøgelser af legepladser Datahåndtering

Undersøgelser af legepladser Datahåndtering Datahåndtering Region Hovedstaden Undersøgelser af legepladser Datahåndtering Udarbejdet af Anne Sivertsen og Helena Hansen, Region Hovedstaden, og Jacqueline Anne Falkenberg, Niras. 2 Indhold 1 2 3 4

Læs mere

Prøverne er udtaget fra 0,05-0,2 m u.t. og er udført med håndskovl.

Prøverne er udtaget fra 0,05-0,2 m u.t. og er udført med håndskovl. Notat 01-08-2012 Graham Bells Vej 23A 8200 Århus N Danmark www.ejlskov.com Sag: 12025 adc@ejlskov.com Tel: 87310071 Klient: Vejdirektoratet Projekt: E6620 Funder-Hårup, Jordkærvej 3, Silkeborg (Dansand)

Læs mere

SUPPLERENDE FORURENINGS- UNDERSØGELSE

SUPPLERENDE FORURENINGS- UNDERSØGELSE SUPPLERENDE FORURENINGS- UNDERSØGELSE FOKUSAREAL 1220-39-11 OPFYLDT SANDGRAV LEDØJETOFTEN 49, 2765 SMØRUM ETAPE 1220 12 KØBENHAVN FREDERIKSSUND >>> MOTORRING 4 TVÆRVEJ N GMDK Data: Udgivelsesdato : 15.

Læs mere

Tilladelsen er givet på en række vilkår, som fremgår af side 2-3. Afgørelsen annonceres i Jydske Vestkysten 16. februar 2008.

Tilladelsen er givet på en række vilkår, som fremgår af side 2-3. Afgørelsen annonceres i Jydske Vestkysten 16. februar 2008. Fynshav Bådehavn A.m.b.a. V/Kasserer Bent Ove Jørgensen Gyden 62, Fynshav 6440 Augustenborg Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00042 Ref. loknu Den 14. februar 2008 Vedr.: Tilladelse til klapning af 2.000

Læs mere

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06 Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S06 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012 Gyldig fra: 01.01.2011

Læs mere

UNDERSØGELSE AF 400 LEGEPLADSER I KØBENHAVN

UNDERSØGELSE AF 400 LEGEPLADSER I KØBENHAVN UNDERSØGELSE AF 400 LEGEPLADSER I KØBENHAVN Akademiingeniør Claus Vestergaard, GEO Akademiingeniør Susanne Boiesen Petersen Miljøkontrollen København ATV MØDE DIFFUS JORDFORURENING SCHÆFFERGÅRDEN 4. juni

Læs mere

Guldborgsund Havne Havnechef Allan Lauritzen Fejøgade 2 4800 Nykøbing Falster Mailadresse: alau@guldborgsund.dk CVR nr: 34351554

Guldborgsund Havne Havnechef Allan Lauritzen Fejøgade 2 4800 Nykøbing Falster Mailadresse: alau@guldborgsund.dk CVR nr: 34351554 Guldborgsund Havne Havnechef Allan Lauritzen Fejøgade 2 4800 Nykøbing Falster Mailadresse: alau@guldborgsund.dk CVR nr: 34351554 Naturbeskyttelse J.nr. NST-4311-00151 Ref. jabro Den 1. februar 2016 NYKØBING

Læs mere

Notat INDHOLD. ultater Analyseresu BILAG. 2 Jordprøvetagning Analyserapport. 29. juni 2015

Notat INDHOLD. ultater Analyseresu BILAG. 2 Jordprøvetagning Analyserapport. 29. juni 2015 Notat Vejle Kommune VEJLE LYSTBÅDEHAVN Jordprøvetagning. Prissætning af udgifter til bortskaffelse af forurenet jord 29. juni 2015 Udarbejdet af blo Kontrolleret af sot Godkendt af ncd INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

KLAPTILLADELSE TIL HELSINGØR NORDHAVN

KLAPTILLADELSE TIL HELSINGØR NORDHAVN Helsingør Nordhavn Nordhavnsvej 13 3000 Helsingør Att.: Benny Carlsen E mail: bca@helsingor.dk Roskilde vand J.nr. NST-431-00202 Ref. jabro Den 15. april 2011 KLAPTILLADELSE TIL HELSINGØR NORDHAVN Tilladelsen

Læs mere

KLAPTILLADELSE FOR RUNGSTED HAVN

KLAPTILLADELSE FOR RUNGSTED HAVN Rungsted Havn a/s Rungsted Havn 10 2960 Rungsted Kyst Att. Havnemester Henrik Kristensen Mail: havnemester@rungsted-havn.dk og info@flidhavne.dk Vand- og naturområdet J.nr. ROS-421-00068 Ref. JABRO/JOHUB

Læs mere

Roskilde. Trekroner Alle - Universitetsparken Miljøteknisk undersøgelse af den øvre halve meter overjord. Sammenfatning. Geo projekt nr.

Roskilde. Trekroner Alle - Universitetsparken Miljøteknisk undersøgelse af den øvre halve meter overjord. Sammenfatning. Geo projekt nr. Roskilde. Trekroner Alle - Universitetsparken Miljøteknisk undersøgelse af den øvre halve meter overjord Geo projekt nr. 39126 Rapport 2, 2015-12-22 Sammenfatning I forbindelse med en planlagt udstykning

Læs mere

Vedr.: Tilladelse til klapning af 5000 m 3 uddybningsmateriale i forbindelse

Vedr.: Tilladelse til klapning af 5000 m 3 uddybningsmateriale i forbindelse Associated Danish Ports A/S Vesthavnsvej 33 7000 Fredericia Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00076 Ref. NIHOL Den 1. december 2008 Vedr.: Tilladelse til klapning af 5000 m 3 uddybningsmateriale i forbindelse

Læs mere

Kemiske fingeraftryk af forureningsprofiler i jord nye analytiske redskaber til en differentieret risikovurdering

Kemiske fingeraftryk af forureningsprofiler i jord nye analytiske redskaber til en differentieret risikovurdering Kemiske fingeraftryk af forureningsprofiler i jord nye analytiske redskaber til en differentieret risikovurdering Peter Mortensen, BU manager, Eurofins Miljø A/S Signe Vork, civilingeniør, Eurofins Miljø

Læs mere

Lysimeterudvaskningsforsøg med jord og affald

Lysimeterudvaskningsforsøg med jord og affald Kalvebod Miljøcenter Lysimeterudvaskningsforsøg med jord og affald Årsrapport 203 Udarbejdet af Julie Katrine Jensen, Rambøll Ole Hjelmar, Anke Oberender og Susanne Klem, DHI Marts 204 Lysimeterforsøg

Læs mere

Med venlig hilsen. Elsebeth Glob/Lotte Knudsen

Med venlig hilsen. Elsebeth Glob/Lotte Knudsen Nordic Ferry Services A/S Dampskibskajen 3 3700 Rønne Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00080 Ref. Loknu Den 17. december 2008 Vedr.: Tilladelse til klapning af 2.500 m 3 uddybningsmateriale fra Fynshav

Læs mere

Bropakke 2, Jordhåndteringsplan for Rødby Station - midlertidig perron

Bropakke 2, Jordhåndteringsplan for Rødby Station - midlertidig perron Ringsted Femern Banen Trin 4 Projekt / Udbud Rambøll & NIRAS Notat Dato 11-06-2014 E8004 RFB_05c_03_03_Nr0016_Rødby Station_ Jordhåndteringsplan Bropakke 2, Jordhåndteringsplan for Rødby Station - midlertidig

Læs mere

Rumlig interpolering af store datamængder om jordforurening i København

Rumlig interpolering af store datamængder om jordforurening i København GANDALF Rumlig interpolering af store datamængder om jordforurening i København Vingsted, marts 2018 GANDALF GANDALF projekt Udvikling af metoder til Chemical Fingerprinting på jord- og sedimentprøver

Læs mere

Kolding Kommune e MILJØTEKNISK STATUS FOR JORD

Kolding Kommune e MILJØTEKNISK STATUS FOR JORD Kolding Kommune e MILJØTEKNISK STATUS FOR JORD Indsæt billede i det grå felt Kløvkærvej 4, Kolding Prøvetagning af tilkørt sand- og grusmaterialer Sagsnr.: 30.6387.01 April / 2008 Kløvkærvej 4, Kolding

Læs mere

Tilladelse til at klappe oprenset sediment fra Havnsø Lystbådehavn og - Færgehavn

Tilladelse til at klappe oprenset sediment fra Havnsø Lystbådehavn og - Færgehavn Kalundborg Kommune Havneadministrationen v/ Michael Torp Mail: Michael.torp@Kalundborg.dk Vand- og naturområdet J.nr. Ros-421-00044 Ref. Jabro Den 10. november 2008 Tilladelse til at klappe oprenset sediment

Læs mere

Greve. Lillevangsvej 48. Tjørnelyskolen Salg af Tjørnelyskolen. Sammenfatning. Orienterende forureningsundersøgelse af overjord

Greve. Lillevangsvej 48. Tjørnelyskolen Salg af Tjørnelyskolen. Sammenfatning. Orienterende forureningsundersøgelse af overjord Greve. Lillevangsvej 48. Tjørnelyskolen Salg af Tjørnelyskolen Orienterende forureningsundersøgelse af overjord Geo projekt nr. 200873 Rapport nr. 1, 2016-10-06 Sammenfatning I forbindelse med salg af

Læs mere

Betydning af miljøfarlige stoffer for kvalitet af sedimentmateriale i forbindelse med sandcapping i kystnære områder

Betydning af miljøfarlige stoffer for kvalitet af sedimentmateriale i forbindelse med sandcapping i kystnære områder Betydning af miljøfarlige stoffer for kvalitet af sedimentmateriale i forbindelse med sandcapping i kystnære områder Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 26. juni 2018 Forfatter:

Læs mere

Indhold. Ringsted Kommune Skjoldenæsholm Sedimentundersøgelse. 1 Baggrund 2

Indhold. Ringsted Kommune Skjoldenæsholm Sedimentundersøgelse. 1 Baggrund 2 8. december 2018 Notat Ringsted Kommune Skjoldenæsholm Sedimentundersøgelse Projekt nr.: 230219 Dokument nr.: 1230593932 Version 1 Revision Indhold 1 Baggrund 2 Udarbejdet af CAB Kontrolleret af MLJ Godkendt

Læs mere

Ny udstykning, Hyrdehøj, Roskilde Kommune

Ny udstykning, Hyrdehøj, Roskilde Kommune Ny udstykning, Hyrdehøj, Roskilde Kommune Miljøtekniske undersøgelser - Revision 1 Maj 2015 Udarbejdet af: Mads Alfastsen Kontrolleret af: Allan Meier Godkendt af: Allan Meier Dato: 28.09.2015 Version:

Læs mere

Haderslev Kommune Vej og Park Aarøsund Havn 2a 6100 Haderslev

Haderslev Kommune Vej og Park Aarøsund Havn 2a 6100 Haderslev Haderslev Kommune Vej og Park Aarøsund Havn 2a 6100 Haderslev Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00090 Ref. Loknu Den 15. april 2009 Vedr.: Fornyelse af tilladelse til klapning af i alt 10.000 m 3 oprensningsmateriale

Læs mere

NOTAT. Bygningsaffald i Øm. Projektnummer Lejre Kommune Natur & Miljø. Kumlehusvej 1 Vurdering af analyseresultater

NOTAT. Bygningsaffald i Øm. Projektnummer Lejre Kommune Natur & Miljø. Kumlehusvej 1 Vurdering af analyseresultater NOTAT Projekt Bygningsaffald i Øm Projektnummer 3641600178 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Lejre Kommune Natur & Miljø Kumlehusvej 1 Vurdering af analyseresultater Steffen B. Rasmussen

Læs mere

Hvad siger lovgivningen, hvilke kriterier skal lægges til grund og hvor, hvilke stoffer skal vi se på?

Hvad siger lovgivningen, hvilke kriterier skal lægges til grund og hvor, hvilke stoffer skal vi se på? Lossepladser State of the Art, ATV Jord & Grundvand Overgang til passiv tilstand Hvad siger lovgivningen, hvilke kriterier skal lægges til grund og hvor, hvilke stoffer skal vi se på? Lizzi Andersen, Senior

Læs mere

Lagergårdsvej, vejudvidelse, jordkartering

Lagergårdsvej, vejudvidelse, jordkartering MEMO TITEL Lagergårdsvej, vejudvidelse, jordkartering DATO 19. oktober 2012 TIL COWI, hwj FRA COWI, ndr PROJEKTNR A028003-017 ADRESSE 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FA +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Miljøteknisk rapport. Sag: J M2 Bakkegårdsvej 8, Allingåbro. Jordhåndteringsplan. Horsens, den 10. marts 2015

Miljøteknisk rapport. Sag: J M2 Bakkegårdsvej 8, Allingåbro. Jordhåndteringsplan. Horsens, den 10. marts 2015 Miljøteknisk rapport Sag: J14.0898M2 Bakkegårdsvej 8, Allingåbro Jordhåndteringsplan Horsens, den 10. marts 2015 Rekvirent: Norddjurs Kommune Att. Søren Taastrup-Leth sptl@norddjurs.dk FRANCK GEOTEKNIK

Læs mere

Vejledning fra By- og Landskabsstyrelsen Dumpning af optaget havbundsmateriale klapning

Vejledning fra By- og Landskabsstyrelsen Dumpning af optaget havbundsmateriale klapning Vejledning fra By- og Landskabsstyrelsen Dumpning af optaget havbundsmateriale klapning Indhold 1. Indledning 2. Lovgrundlag 2.1. National lovgivning 2.2. International regulering 2.3. Vandrammedirektivet

Læs mere

Miljønotat. - Orienterende Dam Holme 101, 3660 Stenløse

Miljønotat. - Orienterende Dam Holme 101, 3660 Stenløse Miljønotat DJ MILJØ & GEOTEKNIK P/S RÅDGIVENDE INGENIØRER F.R.I. Miljøundersøgelse - Orienterende Dam Holme, 366 Stenløse Sag nr. B24449. Baggrund: DJ Miljø & Geoteknik P/S blev af Egedal kommune anmodet

Læs mere

Situationsplan med boringer. Analyseresultater VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

Situationsplan med boringer. Analyseresultater VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT MUSICONSEKRETARIATET HAL 1 OMRÅDET STATUSNOTAT - TERRÆNNÆRE JORDPRØVER TILLÆG TIL RAPPORT FRA 2017 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

KLAPTILLADELSE FOR VEDBÆK HAVNEBASSINER

KLAPTILLADELSE FOR VEDBÆK HAVNEBASSINER Vedbæk Havn Havnefoged Tom Olsen Vedbæk Strandvej 356 2950 Vedbæk Vand- og naturområdet J.nr. ROS-421-00086 Ref. Jabro Den 16. august 2010 Mailadr.: to@vedbaek-havn.dk KLAPTILLADELSE FOR VEDBÆK HAVNEBASSINER

Læs mere

Klaptilladelse til Skive Kommune, Skive Søsportshavn

Klaptilladelse til Skive Kommune, Skive Søsportshavn Skive Kommune Torvegade 10 7800 Skive Att. Jens Gjørup E-mail: jegj@skivekommune.dk CVR nr. 29189579 Naturbeskyttelse Ref. Anved j.nr: MST-802-00028 Den 21. august 2018 Klaptilladelse til Skive Kommune,

Læs mere

Gravearbejder i Porthallen, prøvetagning af jord

Gravearbejder i Porthallen, prøvetagning af jord Grønlandsudvalget 2016-17 GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Notat Etablissement: 9117 Station Mestersvig Dato: 11. november 2015 Gravearbejder i Porthallen, prøvetagning af jord Indledning

Læs mere

I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 7. december 2007 om dumpning af optaget havbundsmateriale.

I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 7. december 2007 om dumpning af optaget havbundsmateriale. Kystdirektoratet Højbrovej 1 Postboks 100 7620 Lemvig Vand- og naturområdet J.nr. AAR-421-00007 Ref. CHRAJ Den 21. maj 2008 Kystdirektoratet kdi@kyst.dk KLAPTILLADELSE I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse

Læs mere

KLAPTILLADELSE. Statoil Refining Denmark A/S Melbyvej Kalundborg. Klaptilladelse for: Statoil Refining Denmark A/S.

KLAPTILLADELSE. Statoil Refining Denmark A/S Melbyvej Kalundborg. Klaptilladelse for: Statoil Refining Denmark A/S. Statoil Refining Denmark A/S Melbyvej 17 4400 Kalundborg Roskilde vand J.nr. NST-431-178 Ref. jabro Den 18. juli 2011 KLAPTILLADELSE Klaptilladelse for: Statoil Refining Denmark A/S. Tilladelsen omfatter:

Læs mere

KLAPTILLADELSE TIL RØMØ HAVN, SØNDRE BASSIN

KLAPTILLADELSE TIL RØMØ HAVN, SØNDRE BASSIN Kystdirektoratet Højbovej 1 Lemvig Att.: Anni Lassen Mailadr.: anl@kyst.dk Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4311-00104 Ref. jabro Den 24. november 2015 CVR: 36876115 KLAPTILLADELSE TIL RØMØ HAVN, SØNDRE

Læs mere

NOTAT VEDR. OPTAGNING AF OLIETANK OG UDFØRSEL AF SØGERENDER

NOTAT VEDR. OPTAGNING AF OLIETANK OG UDFØRSEL AF SØGERENDER NOTAT VEDR. OPTAGNING AF OLIETANK OG UDFØRSEL AF SØGERENDER Kirkegade 14, Gudme Rekvirent: Svendborg Kommune Dato: 14. december 2016 DMR-sagsnr.: 2016-1140 Dansk Miljørådgivning A/S Din rådgiver gør en

Læs mere

Bilag 1. Situationsplan med placering af prøvetagningsfelter

Bilag 1. Situationsplan med placering af prøvetagningsfelter Bilag 1 Situationsplan med placering af prøvetagningsfelter Bilag 2 Situationsplan med forureningsniveauer Voldanlæg og bredzoner Bilag 3 Situationsplan med forureningsniveauer Bjørnekloen Bilag 4 Situationsplan

Læs mere

KLAPTILLADELSE TIL RØDBY HAVN og SEJLRENDE

KLAPTILLADELSE TIL RØDBY HAVN og SEJLRENDE Scandlines Danmark aps Færgestationsvej 5 Rødby Att.: Fritz Kristensen Mailadr.: fritz.kristensen@scandlines.com Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4311-00186 Ref. jabro Den 23. november 2015 CVR: 18605600

Læs mere

TILLADELSE TIL UDJÆVNING AF SEDIMENT I SEJLRENDE I NY- KØBING F.

TILLADELSE TIL UDJÆVNING AF SEDIMENT I SEJLRENDE I NY- KØBING F. Guldborgsund Kommune Center for Teknik og Miljø Entreprenørvirksomheden Parkvej 37 4800 Nykøbing F. TILLADELSE TIL UDJÆVNING AF SEDIMENT I SEJLRENDE I NY- KØBING F. 2. JUNI 2017 Guldborgsund Kommune, Center

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.16, Kontrol/overvågning af skaldyr Skaldyr har ikke tidligere været omfattet af bekendtgørelse om analysekvalitet.

Læs mere

MILJØNOTAT. Sag nr.: /ISA Dato: 9. august 2017

MILJØNOTAT. Sag nr.: /ISA Dato: 9. august 2017 Sag nr.: 117175/ISA Dato: 9. august 2017 MILJØNOTAT Udførelse af indledende miljøundersøgelse på Rundinsvej 7 og 11, og Møllestien 3, 8 og 10,, matr. nr. 7ab, 7ah, 7bq, 7ck, 12m, 12æ og 7000v, 1. Indledning

Læs mere

Bilag 2 Teknisk notat

Bilag 2 Teknisk notat Bilag 2 Teknisk notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T 72 207 207 www.sweco.dk CVR-nr. 48233511 Rærup Havbundssedimentdepot Konsekvensvurdering ved tilførsel af sediment fra Esbjerg Havn 7. januar 2016

Læs mere

BILAG 1 Analyserapporter

BILAG 1 Analyserapporter Sønderborg Forsynings Spildevand A/S BILAG 1 er Rapporterne er listet op i fælgende rækkefølge: Sønderborg rensningsanlæg Hummelvig rensningsanlæg Broager rensningsanlæg Huk rensningsanlæg Afhentning og

Læs mere

Mandrup. Mandrup Arkitekt Ingeniør Tlf.: 86 60 15 88. Screening for PCB Søndermarksvej 21, 8800 Viborg Sags nr.:15035 Dato: 31.5.

Mandrup. Mandrup Arkitekt Ingeniør Tlf.: 86 60 15 88. Screening for PCB Søndermarksvej 21, 8800 Viborg Sags nr.:15035 Dato: 31.5. Rekvirent: Viborg Kommune Prinsens Allé 5 8800 Viborg Mandrup Screening for PCB Søndermarksvej 21, 8800 Viborg Sags nr.:15035 Dato: 31.5.2015 Mandrup Tlf.: 86 60 15 88 Randersvej 12 www.jensmandrup.dk

Læs mere

Dispensation til modtagelse af jord i råstofgrav

Dispensation til modtagelse af jord i råstofgrav Dispensation til modtagelse af jord i råstofgrav Uglehøj, Fladså Kommune En del af matrikel 7b og 8b Vester Egesborg By, Vester Egesborg Journalnr. 8-70-30-353-2-2000 / 04-000171 27. januar 2004 JES 1

Læs mere

Kystdirektoratet Højbovej 1 Postboks Lemvig

Kystdirektoratet Højbovej 1 Postboks Lemvig Kystdirektoratet Højbovej 1 Postboks 100 7620 Lemvig Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00083 Ref. loknu Den 2. februar 2009 Vedr.: 5-årig tilladelse til klapning af i alt 6,5 mio. m 3 oprensningsmateriale

Læs mere

KØGE HAVN, KLAPTILLADELSE.

KØGE HAVN, KLAPTILLADELSE. Køge Havn Baltic Kaj 1 4600 Køge Att.: Niels-Erik Sunesen Mailadresse: nes@koegehavn.dk CVR nr: 25925165 Naturbeskyttelse Ref. JABRO Jr nr MST-802-00016 Den 15. marts 2018 KØGE HAVN, KLAPTILLADELSE. Miljøstyrelsen

Læs mere