STJÆR AVIS. Det Stjææer!! Fra den sydligste udkant til lige i Midten. Nr årgang december januar og februar 2005 INDHOLD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STJÆR AVIS. Det Stjææer!! Fra den sydligste udkant til lige i Midten. Nr. 11 3. årgang december 2004 - januar og februar 2005 INDHOLD"

Transkript

1 STJÆR AVIS Nr årgang december januar og februar 2005 Det Stjææer!! INDHOLD s.2 Udlejning af forsamlingshus mm. s.3 Indbydelser til julestue og julebanko s.4 Mediegruppe, Stjær Avis søger sponsorer, Landsbyudvikling s.5 Voksne Quinder, Bofællesskab mm. s.6 Læserbrev om Tåstrup Sø s.8 Forsamlingshusets 100 års dage s.9 Min Fødeby, stil fra Klank 1906 s.10 Revy:- der var engang i Stjær 1.del s.11 Revy: 2.del nyere tid s.12 Erhverv: Det gamle mejeri s.13 og Viola på centralen s.14 Revy-billeder s.15 Spejderne s.16 Netcamp s.17 Klub Værestedet s.18 Kirkelighed og virkelighed s.19 Foreninger, grupper, butikker s.20 Aktivitetsliste mm. Fra den sydligste udkant til lige i Midten 1

2 BORGERFORENINGENS BESTYRELSE: Janne Sørensen, formand (JS), Vesterbro l E, tlf.: : Kontakt til aviser, div. ansøgninger til kommunen, møder, aktiviteter mm. Udlejning og fremvisning af forsamlingshus på tlf Pil Brudager, næstformand, redaktør af Stjær Avis (PB), Hårbyvej 58, tlf.: : Kontakt til foredragsforening og LAL. Bent Skovsende,kasserer (BTS), Vestbakken 2, tlf. : : Regnskab og budget, medlemskartotek, lejekontrakter, opkrævninger, nøgler. Roy Blüthgen, Redaktør af byportalen Hårbyvej 3, tlf.: : Opdatering af Bjarne Schøler Sørensen, (BSS) Kollens Møllevej 31, Tlf.: , Indvendig vedligeholdelse, medredaktør på Avisen, kontakt til lejer. Gunnar Bonde Jensen (GB), Tåstrupvej 27, tlf.: , Indkøb af alt til huset og udvendig vedligeholdelse af hus og have. Orla Andersen og Hans Pedersen er revisorer! Bestyrelsesmøder - holdes i BaseHouse og er åbne møder. Kom og lyt eller gi' din mening til kende. Møderne er kl. 19 på flg. tirsdage: 14. december, 25. januar og 22. februar. UDLEJNING AF FORSAMLINGSHUSET på tlf.: eller Huset udlejes for hele week-enden fra fredag til søndag til flg. priser: For medlemmer.. hele huset kr kr. incl. rengøring For ikke medlemmer.. hele huset kr kr. incl. rengøring Personale: Vi har kontakt til lokale kokke, kogekoner og tjenere, der kan lejes samtidig med huset. Overnatning: Vi har kontakt til lokale overnatningssteder i Tåstrup og Veng. Læs mere om forsamlingshuset på www. Stjaer.net BØRNEFØDSELSDAG i Forsamlingshuset - book i god tid på tlf.: eller Vil I holde børnefødselsdag en hverdagseftermiddag, kan det lade sig gøre på flg. betingelser: Man skal være medlem af Borgerforeningen. Man skal selv gøre rent. Man skal være ude af huset inden kl. 17. Det koster 400 kr Fremtids musik... Forsidebillede: På centralen klarer Viola det hele... (billede fra 100-års revyen, Der var engang i Stjær ) 2

3 Stjær Forsamlingshus JULESTUE Nu nærmer julen sig atter, og vi vil gerne holde en gammel tradition ved lige, så Lørdag den 11. december kl slår vi dørene op for årets Julestue, for de unge som er blevet lidt ældre. Vi er nogle stykker, der sammen med Jer, vil forsøge at få julestemningen til at brede sig. Kom og få nogle fornøjelige timer. Tilmelding kan ske telefonisk til: Rita Josef tlf eller Mie Hansen tlf Eller I kan skrive Jer på sedlen nede i Brugsen. Tilmelding skal ske senest torsdag den 9. dec. Husk en pakke til pakkespil! Med venlig hilsen Nissen Alle indbydes hermed til årets JULEBANKO Sponsor / reklame / banko Søndag den 12. december BØRNEBANKO kl Pr. plade kr. 10,- Ekstra plade efter pausen kr. 5,- Flotte gevinster! I baren kan købes sodavand, kage & slik. VOKSENBANKO kl Pr. plade kr. 12,- Ekstra plade efter pausen kr. 6,- Vi starter med en engangsbanko kr. 10,- Efter pausen startes der op med et kortspil kr. 10,- Amerikansk lotteri, flotte gevinster! I baren kan købes øl, vand, kaffe/te, kage & slik. Vi ses til en dejlig dag i Forsamlingshuset Med venlig hilsen Stjær Sogns Borgerforening 3

4 nyt fra borgerforeningen Stjær MedieGruppe Avis gruppe og byportal-/web-gruppe har fusioneret til Stjær MedieGruppe. En medvirkende grund til at valget falder på Sorring er, at så lille en by er i stand til at drive en rigtig Internet Café i deres forsamlingshus - med faste åbningstider og personale. Jeg er imponeret hver gang jeg kører gennem byen. Det viser hvor langt fremme Sorring er mht. integrationen af Internettet ind i dagligdagen for Sorrings beboere og det bærer hjemmesiden også præg af. Byen er bredt repræsenteret på hjemmesiden, som er for ALLE i byen, lige fra byens erhverv, foreninger og institutioner til private hjemmesider og gratis mail-adresser. Man får i øvrigt et godt indtryk af hjemmesidens store omfang ved at kigge på indholdsfortegnelsen, som kan vælges fra hovedmenuen i toppen af hjemmesiden (Indhold). At Sorrings Internet gruppe mener det seriøst er der ingen tvivl om og de formår at holde gang i hjemmesiden, hvor man mange andre steder ser, at små byers hjemmesider "sygner hen" efter nogen tid pga. manglende interesse og ildhu. STJÆR AVIS SØGER SPONSORER Alle medarbejdere på Stjær Avis redaktion, er frivillige og redaktion og borgerforening omdeler avisen. Vores eneste udgift, er derfor trykning, som koster ca kr. om året. Denne post er tung for Borgerforeningens budget derfor søger vi nu interesserede sponsorer. Vi ønsker ikke, at avisen skal blive en reklameavis, men vi vil gerne, i hvert nummer, have én side, hvor sponsorer kan få en lille plads til deres navn og logo og et motto, feks. Interesserede sponsorer kan henvende sig til Henrik Lomholt i Brugsen. Henrik har en liste liggende, som man kan skrive sig på. Vi vil så efterfølgende kontakte Jer. Måske læser alle i Stjær ikke dette så hvis du kender én, du mener vil være avis-sponsor, også udenby s selvfølgelig, så udbred budskabet. Vi håber, ad denne vej, vi kan lette borgerforeningens budget for en del af omkostningerne, ved at ha en avis. BYPORTALEN er nu oppe på 223 brugere Tidl. på året fik vi IT-stafetten fra FEJØ for vores hjemmeside/byportal: Pil Det blev vi rigtig glade for. Vi har nu ladet stafetten vandre videre til SORRING, af flg. grunde: IT-Stafetten sendes hermed videre fra Stjær (www.stjaer.net) til Sorring (www.sorring.dk) - en landsby beliggende mellem Århus og Silkeborg. Det virker også meget seriøst når man ser, at der er defineret en række konkrete mål for Internet gruppen og hjemmesiden, hvor et af målene omhandler brugen af Internettet som værktøj til at fremme fællesskabet i lokalsamfundet. Der er også taget initiativ til opstart og gennemførsel af en række spændende ITprojekter, som man selvfølgelig kan læse mere om på hjemmesiden. Alt dette munder ud i, at vi fra Stjær ønsker Sorring tillykke med IT-Stafetten og siger: GODT GÅET - bliv ved med det. LandsbyUdviklingsGruppen: LANDSBY-KONFERENCER Der bliver ingen landsbykonference i Roy I borgerforeningens bestyrelse er vi enige om, at landsbykonferencen januar 2004, forløb rigtig godt og at det var meningsfyldt og spændende, at repræsentanter for alle byens grupper var sammen en hel lørdag. (evaluering af landsbykonferencen 2004, kan læses i Stjær Avis Nr.8). Alligevel er det vores fornemmelse, at der skal gå længere tid, før vi igen laver sådan et arrangement. Vi har derfor tilladt os at udskyde den lovede opfølgning, Landsby-konferencen januar 2005, til der opstår et behov, eller at flere udtaler ønsker om, at alle grupper, foreninger, råd og institutioner i byen, igen skal mødes, for sammen at beskæftige sig med byens og områdets liv og fremtid. Der er så mange ting i gang rundt omkring det bobler og syder - og der er grænser for, ved vi alle, hvor mange steder man kan engagere sig. På den måde er vi en meget privilegeret by, med utrolig mange aktive personer i det frivillige arbejde, for byens ve og vel. Men vi skønner, i borgerforeningens bestyrelse, at der måske kun er basis for en samlende landsby-konference hvert andet eller hvert tredje år. Måske vil det ændre sig, når vi bliver del af en meget større kommune. Hvem ved men så kan vi hurtigt tage ideen op. Vores placering midt i den nye storkommune, lægger da op til, at vi med Storring-Stjær som akse, kan blive et levende og samlende lokalcenter, for et større landområde. Pil 4

5 Landsforeningen af Landsbyer s årsmøde Undertegnede har deltaget i Landsforeningen af Landsbyer s (LAL s) årsmøde, i Vinderup kommune, i november. Der var meget snak om, at landsbyerne kan blive minoriteter i de nye storkommuner og at der bliver brug for, at man står sammen, så de nye stor-kommuner ikke begynder at udsulte landsbysamfundene for institutioner, ved fx at lukke skoler (slå mindre skoler sammen for at spare penge) mm. Mange landsbyer har allerede et landsbyråd - eller organiserer sig pt. med ét, for at ha et fælles talerør til kommunen fra landsbyen. I alt bor der mellem en halv og en hel million mennesker på landet i Danmark (- alt efter hvilke kriterier man sætter for, hvad på landet betyder.) Landdistrikternes vigtigste fremtidsarbejde er børn og unges deltagelse i demokratiet, mener LAL. Landsbyerne i Galten kommune! Her i Galten kommune, har nogle aktive mennesker i Herskind taget initiativ til at samle en gruppe, der skal hedde: Landsbyerne i Galten kommune. Vi er blevet indbudt, og vil selvfølgelig deltage i arbejdet. Men det er meget nyt og ikke helt officielt endnu, så vi skriver mere om det i næste avis, når gruppen er en realitet. 2. september Klar til 100 års reception. De Voksne Quinder s klub! Klubben stor trives og blomstrer. Der holdes juleafslutning den 8. december og man starter igen onsdag den 5. januar. I det nye år står der bl.a. en fri bunden opgave, akryl på lærred i 10x10 cm., på programmet. Pil Forsamlingshuse i Galten Kommune Børne- og kulturforvaltningen i Galten, havde i november inviteret alle forsamlingshus bestyrelser, til en snak om husenes tilstand og liv frem over. Kommunens holdning omkr. forsamlingshusene og disses økonomi er, kort sagt: At det er landsbyernes huse (det er landsbyens beboere, der sammen ejer forsamlingshuset) og drift og vedligehold skal derfor opretholdes ved hjælp af frivillig arbejdskraft. Kommunen giver hvert år et mindre beløb til husene. I 2005 er beløbet på kr. Der er 7 huse i Galten kommune, så det bliver et lille beløb, hvert hus får tildelt. I 2006 afsættes Vi kan, uover det beløb vi får, få et rentefrit lån hos kommunen, til at vedligeholde og forbedre forsamlingshuset. Janne og jeg deltog i mødet. Det var spændende at høre, hvordan de andre landsbyer klarede at holde deres hus kørende rent økonomisk og hvilke arrangementer de afholdt. I forhold til de fleste af de andre huse, mener vi, vi har vi et sundt og godt hus, med en god økonomi. Pil nyt fra byen SmykkeCaféen Smykker fra eget værksted af bl.a. Sølv Ferskvandsperler Ædelstene Juleåben Lør- & søndag 4. & 5. december kl Lør- & søndag 11. & 12. december kl Du er velkommen til at kigge ind, måske finder du julegaven, til én du holder af. Jeg glæder mig, til at byde på gløgg eller kaffe. Margit Sejersen, Bakkegården, Bækken 8 Bofællesskabsgruppen Lindegården, har nedlagt sig selv! Igennem et års tid, har fire stjærborgere drømt om og arbejdet på, en dag at gøre Lindegården til at aktivt andelsbofællesskab, med boliger, delvis selvforsyning og fælleshus i laden. I sommer strandede vore drømme. Vi mødtes med Jens Grønlund og Finn Ramsgård og disse ville bestemt ikke tage energien eller visionerne fra os, men de mente, det ville blive meget svært, at få tilladelse til at bygge så meget, i det åbne land. De kendte ingen fortilfælde, der havde fået tilladelse. De mente endvidere, vi skulle påregne, der ville gå 4-5 år med at få byggeriet igennem de forskellige instanser OG så kunne vi ikke være sikre på et ja. Vi skulle selvfølgelig allerførst samle de fleste af de familier, der ville være med og ville købe husene og binde sig til projektet, så man kunne se, vi mente det. Hvis vi, i stedet for Lindegården, ville finde en grund, der lå lige op til Stjær by s grænse, ville det muligvis blive lettere at få tilladelse til byggeriet. Men - det ønsker vi ikke. Ideen var, at der skulle være en gård involveret som fælleshus med udbygninger mv., i dette tilfælde Lindegården, der ejes af Bjarne. Med de udsigter, vi fik stillet i vente, har ingen i gruppen lyst og energi til at arbejde videre med sagen. SÅ der bliver ingen bofællesskabsbyggeri i Stjær, i denne omgang. Desværre! Janne Sørensen, Lone Borgkvist, Bjarne Schøler Sørensen og Pil Brudager. 5

6 Vi har modtaget dette læserbrev, som svar på Jacob Thulesens indlæg om Tåstrup sølav, i Stjær Avis nr. 10. Brevet er fra Kent Sørensen, Stenskovvej, Stjær og Ole Vest Jensen, Tåstrupvej 115, Tåstrup, 8462 Harlev Tåstrup Sø er ikke fælleseje..! Ejendomsretten til Tåstrup Sø tilhører stadig de tolv lodsejere med jord ned til søen. Hverken byretten eller landsretten har i deres kendelser gjort søen til fælleseje imellem alle beboere i Tåstrup, Stjær og Lillering. Ingen afklaring af ejerforholdet Århus Kommune ville ikke vil gå ind i et projekt, hverken med Tåstrup Sø- og Moseforening eller Vagn Juul Larsen m.fl., før ejerforholdet blev klarlagt. I februar 1997 fik de 12 lodsejere et anbefalet brev, hvori Vagn Juul Larsen m.fl., erklærede sig som medejere af Tåstrup Sø. For ikke at skabe de store konflikter i området, måtte vi så gå rettens vej for at få afklaret ejerforholdet til Tåstrup Sø én gang for alle. Det foregår normalt gennem en såkaldt Ejendomsdom, som Århus Kommune havde anbefalet gennemført. Af Ole Vest Jensen Formand for Tåstrup Sø- og Moseforening Tåstrup Sø- og Moseforening er en forening af alle lodsejere med jord i området omkring Tåstrup Sø og mose. Foreningen er etableret i 1841 i forbindelse med en forestående sænkning af vandstanden i området, hvilket krævede en større kapital. Lidt forhistorie Tåstrup Sø- og Moseforening blev i 1996 kontaktet af Århus Kommune/Galten Kommune med henblik på et møde om adgangsmuligheder til søen. På mødet kom det frem, at tre personer (Vagn Juul Larsen, Erling Stoltze og Anders Olav Mortensen) havde bearbejdet Århus Kommune i mere end et år for at få etableret en sti omkring søen. De tre personer betragtede sig som medejere af Tåstrup Sø, fordi de læste tingbogen sådan, at alle grundejere i Tåstrup, Stjær og Lillering er ejere af søen. Kommunerne kiggede på området, og de var yderst tilfredse med adgangsmuligheden. Desuden var de enige med os i, at en sti omkring søen ville være yderst uheldig for fugle og plantelivet. Omkring ejerforholdet måbede vi over den påstand, som Vagn Juul Larsen m.fl. kom med. Tåstrup Sø- og Moseforening s 12 lodsejere med jord til søen har bevisligt gennem mere end 150 år plejet og udøvet den fulde råderet over området, både hvad angår udnyttelse af jorden, der er fremkommet ved en vandstandssænkning, jagt/fiskeri samt rørskæring til stråtag. 6 Modsatte sig ejendomsdom De tre personer modsatte sig i Byretten at der blev en offentlig indkaldelse, hvor folk med part og interesse i sagen kan belyse eventuelle uklarheder. En offentlig indkaldelse er forudsætningen for en Ejendomsdom. Men Vagn Juul Larsen m.fl. modsatte sig at få klarlagt ejendomsforholdet, og det er stadig en gåde, hvorfor Skal du ned til søen? Byretten gav ikke vi 12 lodsejere lov til en Offentlig indkaldelse til ejendomsdom, og denne kendelse blev stadfæstet af Landsretten. Det betyder, at vi ikke er kommet et skridt videre omkring afklaring af ejerforholdet. Så hvis man f.eks ønsker at fiske i søen eller lignende, må man ligesom tidligere have eller lave en aftale med en af os 12 lodsejere. Det har fungeret smertefrit gennem mange år til alles tilfredshed. Omkring almindelig færdsel til fods, henvises til Regler for offentlighedens adgang til naturen - denne brochure kan fås ved amt og kommune. Over sø og land For et være ejer eller medejer af en ejendom, skal der være vejadgang. Der er ikke og har aldrig været veje til Tåstrup Sø, hverken fra Tåstrup, Stjær eller Lillering. Kun de lodsejere med lodder til søen, kunne via deres lod komme til søen. Store problemer for Ejerlav Ejerlav for Tåstrup Sø er en forening stiftet af Vagn Juul Larsen, Erling Stoltze m.fl., der på en ekstraordinær generalforsamling den 13/11 har følgende punkter: Pligtig medlemskab af foreningen (det kan man ikke, der er ikke foreningstvang). Udlejning af jagt og fiskeri (man kan ikke udleje, hvis ikke alle er indforstået) Opmåling af arealet (en kostbar handling) Adgangsveje (der er ingen) Vi står fast Vi står fast på vor ejendomsret, og hvis den på et eller andet tidspunkt bliver underkendt, vil der blive en erstatningssag om de udgifter, hver enkelt søbredsejer betalte i 1885 for at vandstanden i Tåstrup Sø blev

7 sænket. De indvundne arealer, såkaldte opgrødearealer, blev til dyrkbar mark. Søbredsejerne betalte for brugs- og nytteværdien heraf. Konklusion og sund fornuft Udstykkede grunde fra gårde giver ikke automatisk andel i en fjerntliggende matrikel som f.eks. Tåstrup Sø, det skal være påtegnet skøderne, da der kan være udgifter og forpligtelser forbundet med andelen. Hvorfor skulle en grundejer i f.eks. Stjær, der har købt en parcelhusgrund, som er udstykket fra en landbrugsejendom, blive medejer at Tåstrup Sø, hvortil der ikke er vejadgang. Nej meningen med ordlyden i tingbogen har selvfølgelig været, at de lodsejere der har jord ned til søen, også har ejendomsretten over området. Derfor vil vi gerne bede naboer og andre, der vil opleve den skønne natur, om at respektere vor ejendomsret. Samtidig vil vi også bede bestyrelsen i den nye forening om ikke via avisartikler eller lignende at vildlede vore naboer og sende dem gennem skov, krat og private folks haver for at komme ned til den sø, de tror de er medejere af. Hvis folk gerne vil til søen er vi da altid til at snakke med. Til slut lidt historie Udskiftningen skete fra Kongens Ryttergods i Skanderborg i åerne I Tåstrup skete udmatrikuleringen i 1793 Bebyggelsen var 9 gårde. I Stjær skete udmatrikuleringen i 1780 Bebyggelsen var 18 gårde. I Lillering skete udmatrikuleringen i 1790 Bebyggelsen var 9 gårde. Da alt om jordfordeling kun drejede sig om penge til kongen, skal der en god fantasi til tro at man forærede noget væk, nej alt blev købt og fordelt mellem gårdene, der har nok ikke været en social bagtanke for eftertidens tilflyttere. Det er blandt nogle af disse ovennævnte gårde i Tåstrup, Stjær og Lillering, at ejendomsretten blev fordelt i

8 Forsamlingshusets 100 årsdag gik ikke særlig stille af med fødselsdagssange, taler og snak blev huset holdt oppe tre dage i rap først smuk reception med kage og vin så galla hver gæst var så fin så fin og dagen derpå kom børnene hen og spillede, sang og dansed omkring og gravede huller i havens jord og plantede løg vi vil se, når de gror mon ikke vort hus med alle de minder smilende står med røde kinder? Pil 8

9 Denne stil er skrevet af Harald Damgård Andersens far, Mads Andersen, som blev født den 11. dec i Stjær. Han skrev stilen, da han gik på Klank Højskole i vinteren Han var da 25 år. Til Forsamlingshusets 100 års revy, læste Nicolaj Marvig stilen op, klædt som en ung mand fra Flere tilskuere har spurgt, om vi ville bringe stilen i avisen, fordi de gerne ville læse den op for deres børn og venner. Så her bringer vi, ordret, Mads Andersens stil fra I originalen er den skrevet med sirlig håndskrift og en fin, tynd blækstreg. Min fødeby Min fødeby hedder Stjær og ligger i Aarhus amt, Framlev herred, Storring, Stjær og Galten Kommune. Byen ligger 2 ½ mil vest for Aarhus og 1 ½ mil nord for Skanderborg. Navnet har den fået, fordi den som en stjært eller kile går ind i Skanderborg amt. Det er en temmelig stor landsby, der har forhen ligget 18 gårde i byen, nu er der ikke mere end 11 tilbage, de andre er blevet flyttet ud på marken. Stjær gælder for at være en fremskridtsby, der er således næsten håndværkere af alle slags. Der er to smede, to snedkere, en karetmager og et bageri, to slagtere, to skræddere, en bødker, tre murere og en urmager. Desuden er der mejeri, ølbryggeri, savskæreri, og to vognmandsforretninger. Til byen hører der megen skov; til hver gård, hører der et skovskifte. Det er mest bøgeskov, dog er der meget beplantet med gran. Skoven ligger en fjerdingvej nord for byen. Der er neden for skoven en sø, som hører under tre byer: Stjær, Lillering og Tåstrup. Søen er ikke stor, men vrimler med fisk: Gedder, aborre, skaller, suder, flitter, karusser og ål. Dog tror jeg ikke, at den tid er fjern, da søen gror sammen og udtørres. Jeg kan huske, at for 20 år siden var den meget større. Om sommeren er der nu kun en lille plat klart vand, hvor man kan sejle. Søen har sit udløb mod øst og løber sammen med vandet fra flere vandmøller i Brabrand sø, som så igen har afløb til Aarhus bugten. Syd vest for Stjær er der en række bakker, som er bekendt i stor omegn for den storartede udsigt, som er derfra. Man kan se over tyve kirketårne, og man kan se helt over på Mols, og man kan se helt over til Frisenborg Skov som ligger hen ved fem mil nord for. Desuden er der god udsigt til Himmelbjerget, som ligger hen ved tre mil vest for. Bakkerne er bevokset med bøg og gran, dog er den ikke særlig kraftig, da den indtil for en snes år siden, blev behandlet meget skødesløst. Ejerne vidste knap, hvor skellene var, men nu har de haft landmåler, og nu bliver der hugget med omhu, så der vil rimeligvis om kort tid være god skov, da der er god grøde i den. Lyngen bliver nu fortrængt af træerne. Den har ellers været et godt opholdssted for snoge og hugorme, som der endnu er en mængde af. Blåbær er der mange af og enhver kan frit plukke efter behag. Jorden til Stjær er mest lermuldet og meget ujævn og bakket. Eng og tørvejord er der meget af; men markerne er meget 9 splittede, ikke en eneste gård har sin mark på et sted. Det er en stor ulæmpe. Jeg har således tjent på en gård i Stjær, hvor vi havde marken på syv steder, og således er der flere, der har det. Der er to skoler i Stjær, på den ene er der en lærer på den anden er der en lærerinde. Der har for få år siden været en privat pogeskole, men den blev der uenighed om, og den blev så nedlagt. Der blev så for mange børn i kommuneskolen, så der blev bygget en ny kommuneskole, hvor der er plads til godt 30 børn. På denne skole er der altså lærerinde. Folkene i Stjær er meget religiøse. Der er to Missionshuse, et Indre missionshus og et Frimissionshus. De folk som kommer til den fri mission, kommer kun meget sjældent i kirken, skønt det er en dygtig og afholdt præst, der prædiker. Kirken ligger midt i byen, den er bygget af store granitsten, som er meget godt tilhugne og muret i skifter, der er cirka tre kvt. høje. Kirken blev for 15 år siden bygget om indvendig; der blev lagt nyt gulv, der kom nye stole og ny prædikestol. Alter med nyt alterbillede blev indsat. Det blev skænket af kunstmaler Overgaard, København, som er født og opvokset i Stjær og gift med en gårdmandsdatter fra Stjær. Desuden kom der en kakkelovn i kirken, og nu er der bleven skænket et orgel til kirken af en forhenværende gårdejer Rasmus Thommasen, i Stjær. Orglet spilles af lærerinde Frk. Valborg Sørensen. For tre år siden blev der bygget et forsamlingshus, det største i stor omkreds. Det bliver benyttet meget, der er gerne dans en gang om måneden. Der bliver i vinter holdt en foredragsrække, der er 6 foredrag i rækken. Der er gymnastik for både voksne og børn i forsamlingshuset. Læreren har gymnastikken med drengene og Frk. Sørensen med pigerne. De voksne piger og unge koner har gymnastik to aftener om ugen under frk. Sørensens ledelse, og karle og mænd to aftener ugentlig med en fremmed lærer som leder. Sparekassen har lokale i forsamlingshuset og afholdsforeningen har også sin stue der. Der har før været to købmænd i Stjær; men så blev der bygget en Brugsforening, og den ene af købmændene måtte så kort efter lukke sin forretning. Den anden købmand købte sig noget jord og er nu både gårdejer og købmand. Brugsforeningen har en årlig omsætning af over kr. og giver et godt overskud. Stjær har før haft langt til station; men der er nu bleven bygget en jernbane fra Århus til Hammel, så nu er der ikke mer end en god halv mil til Lillering station; vejen til Lillering er endnu så bakket, at der ikke kan være tale om at komme der med store læs, hvorfor den da også i denne tid er ved at blive istandsat, hvilket bliver et hårdt og møjsommeligt arbejde, da der skal flyttes meget jord fra bakkerne med i de lave steder og jorden indeholder en mængde store sten. Hidtil har det meste fragtkørsel været til og fra Harlev station, som ligger tre fjerdingvej eller en lille mil fra Stjær; men vejen dertil er god. Landevej nemlig Skanderborg Randers landevej. Mads Andersen, Klank Højskole 1906.

10 STJÆR REVY ANNO Revyen - der var engang i Stjær, var af en ganske stjærsk karakter, som tog os tilbage i tiden og gennem forfatternes store viden, viste os en lille fremskridtsby. Vi mødte Mads, der gik på højskole i Klank, hørte musikken fra åbningballet i det nye forsamlingshus Afholds restaurant og så de dansende i salen. Vi ku mærke duften i hovedgaden, der havde gået en ko eller to og Jeremias Jensen luntede stille hjem, i skæret fra gadelampen, som hans søn i Amerika, havde skænket til byen. Stjærpigen Minna var på besøg fra København, med kæresten Franz og Minnas mor tog kørekort, i hvilken fremskridtskvinde. Bedstemor strikkede sokker og talte om den gamle konge, Christian den IX, forstås og stuepigen støvede rundt og yngste datter skulle være student. Vaskepigehænder var røde og ophovnede af det kolde vand og pigerne overlevede vaskeståhejet med en sang, mens de drømte sig til fjerne, varme himmelstrøg. På centralen residerede fru Viola, med oversigt og udsyn og indsigt, i sine bysbørns liv og levned og fru Ildsjæl arrangerede, hvad der var brug for, i a forsamlingshus. Nye tilflyttere blev sat på plads, af de indfødte, og man går int mæ pæls i Stjær. I sit lønkammer skrev en huspoet en ode til forsamlingshuset, som hele byen var stolte af. 10

11 Gamle revynumre, af nyere dato, førte os frem til i dag. Det var en helt anden tid og andre focus, denne tid afspejlede. Her var skub-i-dub-i, den friske, gamle mand på hjemmet - boligsituationen: Du skal kunne fremvise mindst tre børn, for at få en lejlighed - brandmand Skum, en elskelig person - og den, dengang, kun måske, kommende nye motorvej og storlufthavn til debat. Gummihandsker er gode, når man tanker benzin og talen til Orla s svendegilde, Orla, der tvinges til at flytte hjemmefra som 54 årig fordi forstanderen på hjemmet, hvor far og mor bor, ikke mere vil ha ham boende. Sexchikane var noget man snakkede meget om, også dengang, hundelorte lå alle vegne, og en smilende lokal ejendomsmægler, tjente godt på parcelhus byggeri og hele byggebranchens opsving. Værket fuldendtes med sangen Stjærnedrys, fra revyen år Et par publikummer blev så grebne af stemningen, at de straks meldte sig ind i revy-gruppen. Se det en revy, der rykker! pil 11

12 Andelsmejeriet Stjernholm Andelsmejeriet Stjernholm, opført i 1887, var gennem en stor del af det 20. århundrede en travl og vigtig virksomhed i Stjær, og ligesom møllen var den et markant vartegn i bybilledet. Landmænd fra hele oplandet leverede mælk til mejeriet, og byens folk hentede mælk, ost og smør i mejeriudsalget. Mejeriet fik igennem tiden mange fine pokaler og præmier for sit gode smør og velsmagende oste. Vagn Vestergård Pedersen fra Gislinge startede som elev i Han samlede forskellige notater og optegnelser om mejeriets historie. Følgende uddrag er fra ca. 1916: Oprettet 1. Oktober Ombygning 1910 (Statskonsulenten, Arkitekt Lind samt Konsulent Skov). Beboelsen i Mejeribygningen rummer 7 Værelser, hvoraf 2 er for Personalet. 115 leverandører med 700 køer. 10 m dyb Brønd. De 3 medarbejdere lønnes med 800 Kr. Afregning efter Vægt. Rund 22 m Skorsten.»Sinus«,»Fix«og»Silkeborg«Balancevægt. Forvarmer og Pasteurer med Snekketræk fra Silkeborg. Ringkøler fra Fr. Christensen. 2 Alfa Laval Centrifuger. Kærneælteren»Silkeborg«. Kedel og Kulsyre Kølemaskine ( V.E) fra Th. Th. Sabroe. - Caroc & Leth Maskine. Firkantede Træostekar. Egetræs Flødetønder. Aluminiums Kølere og Syretønde til Syren. - Elektricitet (220 Volt). - Kul. Formand: Gaardejer Johs. Møller, Stjær, Harlev, siden Bestyrer: Kn. Rønde Hedegaard, født 20. Maj Siden 1. November 1908 Bestyrer og Kasserer for Stjernholm. Formand for Sygeplejeforeningen og Styrelsesmedlem for Andelskassen i Stjær. om mejeristerne selv prøvede at reparere lidt på den, med stumper hentet ovre fra smedens skrotbunke. Det ville Jens ikke byde de ansatte, så han fik lavet 3 fine værelser til dem med bad og toilet over det nye ostelager mod Vest. Det var meget fine forhold dengang. Det var hårdt arbejde at være mejerist, de mange tunge spande med mælk skulle løftes og tømmes, og i starten foregik osterøringen med håndkraft. Så gik de rundt og rundt om ostekarret og rørte med nogle store ostegrebe. Der skulle røres konstant i en halv time. Om foråret var der ekstra meget mælk, så lavede de 2 hold oste. Det første ostekar blev startet kl. 3 om natten Mejeristerne og eleverne var på fuld kost og logi, så Ruth skulle sørge for mad og tøjvask til mange folk. Midt i 50 erne fik vi 2 halvautomatiske Ferm vaskemaskiner i Stjær. Den ene var Viktor Smeds, som os i den vestlige del af Stjær lejede. Den blev kørt på en lille vogn fra sted til sted, så havde man den en dag eller to. I den anden ende af byen havde de købt en i fællesskab, og Peter Smed havde lavet en vogn til den. Der skulle hældes varmt vand fra gruekedlen op i den, og så vaskede den tøjet. Der var en vrider ovenpå, så det meste vand kom ud af tøjet, når det blev kørt igennem valserne. Det var en stor lettelse, da vi fik den første fuldautomatisk vaskemaskine i 1967, mindes Ruth. Den gamle Ferm fra Viktor Smed har Ruth stående i kælderen, lettere ombygget fungerer den nu som strygerulle. Gulvene skulle tit skylles over for at fjerne spildt mælk, så der var konstant vådt. Mejeristerne gik i mejeritræsko, de var lavet af noget specielt træ og læder, som ikke sugede så meget vand og bedre kunne tåle at være våde. Men om vinteren var det en kold fornøjelse med bare fødder i våde træsko. Det var virkelig en stor lettelse, da gummistøvlerne blev opfundet. Kedlen til fyret skulle renses 2 gange om året. Kedelrenserne kravlede ind i fyret forfra, og når de kom ud af den anden ende, var de helt kulsorte. De startede ved middagstid, når kedlen var kølet lidt af, og var så færdige til aften. I starten blev der fyret med kul, men lige efter Jens var startet, skiftede de til olie. Oliefyret larmede og brølede, så det kunne høres over hele byen. Mælkekuskene hentede mælken hos landmændene tidligt om morgenen. Mellem halv syv og otte ankom de i fast rækkefølge med deres traktorer og vogne (Arvid Madsen med hestevogn!) fyldte med mælkespande. De læssede spandene af på den første perron, hvor 2 mejerister vejede mælken ind, på den anden perron fik de så spandene retur, nogle af dem fyldt med valle. Valle er restproduktet fra osteproduktionen. Det første år blev der indvejet 0,8 Millioner Kg Mælk og lavet 29 Tons smør. I årene blev der i gennemsnit indvejet 1,9 Millioner Kg Mælk og lavet 70 Tons Smør. I 1916 startede man med osteproduktion, 8,18 Tons blev det til det år. Produktionen I tiden op til 1930 steg til 2,81 millioner kg indvejet mælk. Der blev solgt kg mælk og kg smør til bysalg (Århus), og kg mælk og 500 kg smør blev langet over disken i mejeriudsalget i Stjær. Ruth fortæller, at da Jens Hummeluhr startede som bestyrer den 1. marts 1950 var der et værelse over det gamle osteri, hvor der boede 4 ansatte. For at komme derop måtte de op ad en rørstige, og på værelset var der en gammel kakkelovn. Den var i ringe stand, så det røg og svinede og stank skrækkeligt, selv 12

13 75 års jubilæet. Marius Rasmussen fik præmien for den flottest udsmykkede vogn. Erik Madsen startede på mejeriet i Inden han mødte kl. halv syv, havde han fodret og malket sine køer, og så arbejdede han på mejeriet til ved 2-tiden. Jeg vejede mælk ud, både valle og smør og kærnemælk, som landmændene fik med tilbage, fortæller Erik. Det kunne være koldt om vinteren, portene stod åbne, og det blæste ind. Erik Eriksen var ved indvejningen, og ingen af os kunne arbejde med handsker, for vi skulle hele tiden skrive i protokollerne. Vi havde en spand stående med kogende vand, som vi stak hænder og støvler ned i en gang imellem, for lige at blive tøet op. Ofte kom Sigrid fra fryseboksen med noget, kuskene skulle have med. Eller fra Brugsen. Mælkekuskene blev flittigt benyttet som bude. Denne artikels forfatter nød også godt af det som avisbud, for om søndagen tog de aviserne med ud på landet. Det var jo nemmere at stikke dem ind under låget på spandene, end at cykle rundt i oplandet! Betalingen for mælken fik landmændene en gang om ugen. I kontanter. Pengene blev lagt i en kuvert, der blev sat fast i låget på en spand. Når spandene blev sat af ude ved vejen, kunne de godt stå der i flere timer, inden landmanden hentede dem. Men det er aldrig sket, at pengene er blevet stjålet! Byen vågnede, når lågene kom af spandene, fortæller Erik. Så kom folk gående med deres egen lille mælkespand eller flasker og fik dem fyldt op. I mejeriudsalget, mellem beboelsen og mejeriet, solgte Anne Lise Skov mælk og ost, nykærnet smør og rigtig kærnemælk. Der var åbent 2 timer hver morgen. Når vi var færdige med ind- og udvejning, arbejdede vi på ostelageret. Ostene skulle vendes hver dag, og vaskes af med saltlage 2 gange om ugen i de 6-8 uger, de var på lager. Til sidst blev de skrabet og paraffineret, Jens Hummeluhr pakkede ostene ind i ostepergament, og ostegrossisten afhentede dem. Andelsmejeriet Stjernholm lukkede i 1969, og Jens Hummeluhr kom over på Klank Andelsmejeri, hvor han det første år arbejdede med indvejning. Derefter på kontoret, hvor han var, indtil han fyldte 70. Jens havde altid været god til tal og regnskaber, bl.a. havde han i mange år været bestyrer i Stjær Sogns Spare- og Lånekasse sammen med Anton Kristensen. Den holdt til i Forsamlingshuset. Jens overtog posten i Sparekassen efter lærer Larsen i Erik Madsen fortsatte som landmand til 1984, hvor han kom over på Klank Mejeri, arbejdede der til 1989, og sluttede på Arla, hvor han gik på pension i Andelsforeningen Stjernholm solgte mejeriet til H. H. Werner nogle år senere. Han indrettede det gamle mejeri med kontor og reoler, og havde der et stort reservedelslager til lastbiler. Den 15. november 1996 købte Jens Peter og Tina Kolding mejeriet. Efter utallige timers hårdt arbejde med nedrivning og ombygning er det gamle mejeri i dag forvandlet til 5 moderne boliger. Varmesystemet er udskiftet, der er isoleret, og den gamle skorsten tjener som effektivt dræn mod syd. Ulla og Henrik bor i bestyrerboligen, og i det nye ostelager er der indrettet 3 flotte lejligheder. Jens Peter og Tina bor selv i det gamle mejeri. Det er ombygget og indrettet med imponerende sans for detaljer og dyb respekt for ånden i det oprindelige mejeri. F.eks. er mange af de fine, hvide klinker på væggene bevaret i det fascinerende køkken/alrum, der går i 2 etager helt op til taget, hvor også de fritlagte saksespær er bevaret. Sjælen fra det gamle mejeri lever videre i bedste velgående! Tak til Ruth Hummeluhr, Erik Madsen og Jens Peter og Tina Kolding, fordi I ville dele Andelsmejeriet Stjernholms historie med os. Bjarne. På centralen sidder Viola, med det store overblik, udsyn og indblik - hun klarer alt... (Uddrag af Revytekst anno 1940 fra 100 års revyen. Forfatter: Inge Kristoffersen i Bækken) V: Det Stjær! S: Gi mig ornecentralen. V: (propper stikket i) 29, værsgo. (venter) Nå, han svarer ikke, han er nok ude og lave forretninger. S: Jamen Viola, kan du så ikke selv give ham besked på, at komme herud i morgen med hans unge avls model, til et par vraj søer. Og du kan godt sige til ham, at det ikke skal være den gamle museums orne, den er snart så affældig og senil, at den behøver krykker og slet ikke ved, hvad den er sat i verden for. Den skal nærmest varmes op, og vi har jo ikke hele dagen til det put.øh, jeg mener pjat. Det orner du Viola. V: Jeg skal se hvad jeg kan gøre, ellers jager jeg Carlo om og giver besked. S: Tak for det farvel, farvel. (nyt ring) V: Det Stjær! 2.S: Kan du se om Sidse er hjemme, vi skulle gerne have noget kød i frysehuset, vi er ved at nødslagte en kvie, nemlig. V: Det var da ærgerligt med det kreatur (hun strækker hals og kigger ud af vinduet) Hun pudser vinduer, ka jeg se, du får hende lige (propper stikket i) værsgo. (nyt ring) V: Det Stjææer! 3.S: Jeg skulle ha fat i Christian Thomsen, du har nok nummeret, vi er lige flyttet hertil. V: Christian Thomsen, ham ved jeg ikke hvem er. 3.S: Jeg har fået oplyst at han hedder Christian Thomsen. V: Christian Thomsen, der er ingen her i Stjær og omegn med det navn, det ved jeg da alt om.. 3.S: (irriteret) Altså Christian Thomsen, han skulle bo oppe i bakkerne og handler med får. V: Nå Høvmanden, det ku du da bare ha sagt med det samme. (propper i) Værsgo! (nynner lidt, tager en slurk kaffe, udfylder et par felter i krydsordet, kigger ud af vinduet og på sit ur. Konstaterer højlydt) Mælkemanden er da sent på den. (nyt ring) Det er Stjær. 4.S: Giv mig Brugsen, kan du se om mælkevognen er kørt, så han kan nå at tage en sæk koks med herud. V: Nej, han holder udenfor. Det er dit held at han er sent på den, du får Brugsen, værsgo. (propper i, nyt ring) Det er Stjær. 13

14 God Jul! De medvirkende i revyen, på og bag scenen, var: Torben Greffel, Karsten Holm, Sandy Dalum, Charlotte Hagelskær, Finn Nielsen, Karl Åge Nielsen, Tina Kolding, Ulla Blæsbjerg, Tina Danielsen, Vibeke Ottosen, Tine Brülle, Marianne Andersen, Nicolaj Marvig, Ole Ottosen, Rita Joseff, Linda Greffel, Jeanine Bonadies, Anne Dalum, Katrine Holm, Gitte Jensen, Hans Csösz, Pil Brudager, Janne Sørensen. 14

15 Børn & unge i Stjær UNGDOMSREDAKTIONEN Sidste nyt fra KFUM Så er vi kommet godt i gang hos KFUM-spejderne i Stjær. For øjeblikket består vor gruppe af ca. 20 ulveunger - 14 storspejdere og 10 rovere. Hos ulvene startede sæsonen med at vi modtog en invitation fra ulvene i Herskind, om at deltage i et sæbekasserally. For at kunne deltage må man jo have nogle biler og derfor fik vi således sat en produktion i gang. Ulvene blev delt i 4 bander og hver bande skulle lave en bil. Alt under behørigt overvågning af vore assisterende "bil-ingeniører" Jesper og Kjartan. Resultaterne var bare så flotte og holdbare. Årets BUSK-gudstjenest var søndag den 31. oktober og blev afholdt i Stjær kirke. Der var et rigtigt flot fremmøde. Emnet i år var tålmodighed. Til gudstjenesten medbragte børnene sedler, hvorpå de havde givet deres bud på, hvad tålmodighed er. Disse sedler blev hængt på en lang snor spændt op i kirken, og de blev senere brugt som oplæg til Carsten Marvigs prædiken. Alt i alt var det en rigtig hyggelig gudstjeneste, som jeg også tror at børnene nød. Hos storspejderne har man bl.a. deltage i den årlige JOTA/JOTI-WEEKEND. I år fandt denne sted hos Jan Thøgersen, der selv er en ivrig radioamatør, og som beredvilligt havde lagt gård og antenne til. Der var deltagelse af en håndfuld spejdere og de fik en rigtig hyggelig weekend, hvor de fik talt og chattet med spejdere fra andre lande. Vi vil også lige benytte lejligheden til at sige tak til alle jer som tog godt imod ulveungerne, da de var ude og sælge årets julekalender fra Y's men klub. Den største del af indtægten går til gruppen, således at vi har mulighed for at tilbyde børnene nogle gode aktiviteter. Endelig oprandt den store løbsdag. Vi mødtes med ulvene fra Herskind på den "internationale" sæbekasserallybane i Sjelle. En flok entusiatiske forældre var mødt op for at heppe."motorerne" var toptunede. Det var en ren fryd at se på. Det endelig resultat blev en sejr til Stjær, med Herskind på anden pladsen og endnu et Stjærhold på tredje pladsen. En ren triumf for Stjær. Billeder fra dagen kan ses på Der har også været afholdt Oktoberdyst i kommunen. I denne dyst deltog Stjær ulvene med 3 hold. Temaet for årets dyst var "Lewis & Clark" to opdagelsesrejsende i hvis spor man skulle følge. De tre hold fra Stjær gjorde det godt på posterne. Det blev bemærket at de bl.a. talte pænt til hinanden og tog hensyn til hinanden. Desværre blev det ikke til nogen sejr i år og derfor ingen sølvøkse, så naturligvis var der en vis skuffelse at spore blandt børnene - men bedre held næste år. Derudover har ulvene bl.a. holdt fuldmånemøde. Dette er et lidt specielt møde som finder sted med jævne mellemrum. På dette det første fuldmånemøde i den nye sæson blev de nye ulve optaget i ulveflokken og de fik samtidig deres ulvenavne. Samtidig fik de "gamle" ulve deres etårsstjerne, som bevis for at de nu har været medlem af Stjærgruppen i ét år. Skulle der være nogen blandt Stjærs borgere og læserne af denne avis, som efter at have læst ovenstående kunne tænke sig at være med til at præge spejderarbejdet i Stjær, så kontakt undertegnede på tlf Vi kan altid bruge en ekstra hånd og flere engagerede ledere - kendskab til spejderarbejdet er ikke et "must". Endelig vil KFUM-spejderne i Stjær gerne ønske jer alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Dorte Nothlev Gruppeleder HALLO, HALLO Er du til udendørs- og indendørsaktiviteter, og og har du lyst til at være med til at præge spejderarbejdet i Stjær og give en flok børn og unge en på "opleveren" så kontakt undertegnede hurtigst muligt. Vi har brug for en ekstra leder til ulvene pr. 1/1-05 og sandsynligvis nye ledere til spejderne pr. 1/8-05. Vi kan altid bruge en hjælpende hånd. Dorte Nothlev

16 EFTERÅRETS NETCAMP NetCampen 13. november var, for tredje gang, en herlig oplevelse. 32 netcampere, heraf én pige, deltog. Én computer havde en alvorlig virus, der hurtigt bredte sig til andre pc'ere. Det tog derfor de voksne flere timer, at få styr på opsætningen. På grund af disse erfaringer, vil der fremover være nogle betingelser du skal overholde, om din computers tilstand, hvis du er med i en netcamp. Ligesom man må vaccinere en hest inden et stævne, hvor den møder andre heste - skal du have en virusfri computer, når den skal kobles sammen med andre computere. Og følgende spørgsmål blev diskuteret og besvaret under middagen (spagetti med kødsovs): Skal vi fortsætte med at lave netcamp i forsamlingshuset? Ja!! Èn eller to gange om året? Tooooo! - og så blev vi enige om, at der skal være en nedre aldersbegrænsning: Man skal være fyldt 9 år. SÅ følgende skal overholdes: Din pc skal være installeret med et opdateret virusskjold - og du skal have lavet en fuld systemskanning umiddelbart inden du kommer. Dette er meget vigtigt, da vi ellers risikerer at netop din pc får hele netværket til at gå ned! Du skal ha' et Netværkskabel der er min. 5 m langt. Har du ikke et, kan du købe et af os for kr. 30,- Du skal ha' Strømkabel til både skærm og pc. NB! Der må ikke anvendes ulovlige spil og/eller programmer, ligesom ulovligt kopierede filer - som f.eks. MP3, MPEG osv. - ikke kan tillades på pc'erne. Det er en betingelse for at være med, at man overholder disse regler - og det er den enkelte deltagers eget ansvar, at hans pc er i orden!!! NATTEN ER UNG ENDNU!! VIGTIGT: Fra voksengruppens side, opfordres flere forældre, der har børn på campen, til at tage en 3-4 timers vagt, næste gang der er netcamp. Det er både sjovt og hyggeligt at være med. Man behøver ikke være teknisk kyndig. Der er både "omsorgsvagter" og tekniske vagter, man kan vælge sig på! Internetforbindelsen til forsamlingshuset og til netcampen, sponsoreres af naboen Klaus Mai. NÆSTE NETCAMP BLIVER LØRDAG DEN 16. APRIL 2005! STJÆR FORSAMLINGSHUS I NYE RAMMER!!

17 NyBørn & unge i Stjær UNGDOMSREDAKTION Nyt fra "KLUBBEN" På Klub Værestedets årsmøde i november, var der focus på børn og unges sprogbrug og omgangstone. Omkring 25 forældre deltog i mødet. Der blev budt velkommen, hvorefter Lars Brøgger Sørensen kunne begynde sit indlæg omkring børn og unges sprogbrug/omgangstone. Lars er uddannet pædagog og socialrådgiver. Han underviser nu på Jydsk pædagog seminarium. Som indledning blev vi ført ind i hvor meget verden har forandret sig, bare fra dengang vi var børn/unge og frem til i dag. I dag påvirkes børn/ unge bl.a. gennem utallige TV kanaler og internettet og i dag er det nærmest nødvendigt at eje en mobiltelefon for at være med i SMS kulturen og fællesskabet. Verden er lille i modsætning til før i tiden. Dengang skulle det planlægges nøje hvis der skulle ringes til en bekendt i udlandet hvorimod vi i dag via internettet ikke tænker så meget over om vi chatter med én fra Kina, USA eller Randers. Med verdens forandring følger sprogets forandring. Tænk blot på hvor mange engelske ord der i dag er en del af sproget, og hvad der i dag er tilladt at sige på TV eller for den sags skyld, hvad der kan synges om og hvilke ord der kan pryde en tekst. Hvor går grænsen, når ord som luder, pik og bøssesvin er et hit på CD og i TV?? Ord som vi næsten ikke kan få os selv til at sige, er i dag en del af børn og unges sprog og omgangstone. Er verden helt af lave eller hvad er det der sker. Skal vi sætte os ned og tænke, at det går nok over af sig selv - skal vi opstille en masse regler og forbud - eller hvad stiller vi op? Tiden kan vi ikke skrue tilbage og udviklingen skal vi ikke forhindre. Vi skal forholde os til den tid vi lever i og vi skal forholde os til det sprog børnene og de unge bruger og ikke mindst, skal vi gøre opmærksom på, hvordan vi som voksne opfatter det brugte sprog. Vi skal spejle sproget/omgangstonen og være i dialog med børnene og de unge om betydningen af sproget og de reaktioner det kan afføde. Vi er rollemodeller og vi må ikke opgive, selvom vi ikke altid forstår, vi skal forholde os og agere, så viser det sig på sigt, at hovedparten kommer ud på den rigtige side. Lars Brøgger Sørensen afsluttede sit indlæg med et eksempel fra musikkens verden, Drengene fra Angora nr. 6. nummeret hedder Blind Date. Det kan nok være, at vi fik lidt røde øre ved at lytte til dette nummer og vi skulle da også love Lars, at hans kone ikke måtte få at vide, at han spillede det for os. Se også klubbens hjemmeside på: Indsendt af: Kirsten Pedersen

18 kirkelighed og virkelighed Gudstjenestetider for Stjær og Storring kirker står i Kirkeblad, Folkeblad og dagspresse! Nyt fra præstegården Stille gudstjeneste Storring kirke onsdag den 8. december kl Vi synger Julen ind Stjær Kirke Onsdag den 15. december kl Jule Gudstjenester for børn og barnlige sjæle 8. december Storring Børnehave i Storring kirke kl december Dagplejebørnene i Stjær kirke kl december Stjær Børnehave i Stjær kirke kl Børn der passes hjemme er naturligvis velkomne! Nyt fra Bethesda Fredag d. 17. december kl Arkæologisk sidelys ind på Bibelen. Ved lærer Carsten Vang fra menighedsfakultetet. Onsdag den 29. december kl Julefest for hele familien Vel mødt! Venlig hilsen Karen Marie Boye Eftermiddagsmøder i Storring Præstegård - alle er velkomne! Møderne begynder kl Jørns bus kører fra Stjær ca Tirsdag den 7. dec Julemøde ved Carsten Marvig. Tirsdag den 11. jan Sognepræst Anders Bonde Er der noget at grine af, når vi bliver gamle? Tirsdag den 15. febr Med Leif Christoffersen og Karsten Holm til henholdsvis Grønland og Thailand. Rejser i billeder og fortælling. Det nye menighedsråd i Stjær trækker i arbejdstøjet fra kirkeårets begyndelse tirsdag den 1. december. Medlemmer af rådet er: Ingrid Jørgensen, Marie Cramers, Bendt Kristensen, Connie Tind Jantzen, Jørgen Bylod og Rita Joseff. En gammel Stjær tradition Vi er blevet opfordret til at fortælle om en smuk begravelsestradition, som mange nye i byen, måske ikke kender. Med mellemrum, når døden indtræffer - og et menneske, som har levet i Stjær, forsvinder, kan det nogle gange være svært, at vise sin deltagelse. Måske synes man ikke, man er tæt nok på, men man synes alligevel, at man har kendt og fulgt vedkommende, der nu ikke er mere og det vil man gerne give til kende. Fra gammel tid, har det været skik her i Stjær, at man kunne være med i en fælles krans fra byen, ved at skrive sig på en liste i Brugsen og betale et mindre beløb. Så er man, sammen med de andre, der har skrevet sig på listen, med i en sidste hilsen til den døde. Denne skik har overlevet tidernes skiften og altings forandring og findes stadig. Så når én dør i Stjær, kan man deltage i en fælles krans og sidste hilsen, ved at henvende sig i Brugsen og blive skrevet på byens liste. Pil Da brandmester Brok og kæresten blev gift, sidst i august, var brandkorpset og avisens fotograf på pletten. 18

19 Foreninger, grupper, råd, udvalg og institutioner i Stjær med kontaktperson Stjær Sogns Borgerforening Janne Sørensen tlf: Mail: Udlejning af forsamlingshus Tlf: Mail: Medie-Gruppe - Avis Pil Brudager tlf: Mail: Byportal: Roy Erik Blüthgen Mail: Tlf: og Bjarne Schøler Sørensen Mail: tlf: BaseHouse-Gruppe/netcamp Pil Brudager tlf: Mail: PC - undervisning Bent Skovsende tlf: Mail: Landby-udviklings-Gruppe Heidi Gargulak Andersen tlf: Mail: Børnekultur-Gruppe Jeanine Marie Bonadies tlf: Mail: Teater-Revy-Gruppe Marianne Andersen tlf: Mail: Fællesspisning i Forsamlingshuset Heidi Gargulak Andersen tlf: Mail: De Voksne Quinders Klub (DVQK) Vibeke Ottosen tlf: Mail: Stjær Folkedansere, Galten aftenskole Peter Erik Jensen tlf: Stjær Boldklub Henning Røgen tlf: Mail: Hjemmeside: Bordtennis i forsamlingshuset Peter Schmidt tlf: Mail: Motions-Vandreture-Stavgang Fra klubhuset/ Susanne Røgen tlf.: Dagplejen Karin Beyer-Pedersen tlf.: Mail: Ruth Hildebrandt Schmidt Nygårdsparken 23 tlf.: Børnehaven Kirsten Andersen tlf: Mail: Skolen Tina Sørensen tlf: Mail: Stjær Fællesbibliotek Pia Karmark tlf: Mail: Hjemmeside: SFO Lone Borgkvist tlf: Mail: Ungdomsklubben Værestedet Kirsten Pedersen tlf: Mail: KFUM Spejderne Erna Nielsen tlf: Mail: Kirken: Carsten Marvig tlf: Mail: Menighedsråd: Ingrid Jørgensen Mail: Foredragsudvalg i Storring-Stjær-Høver Elisabeth Thorsen tlf: Indre Mission Repr. i Stjær: Karen Marie Boye Vestbakken 18, tlf Kræftens Bekæmpelse Repr. I Stjær: Susanne Røgen tlf: Stjær Vandværk Bent Skovsende, tlf: Mail: FEJLMELDING: Peter Gabriel Tlf: Ejerlav for Tåstrup sø Jacob Thulesen Dahl tlf: Mail: Pebbelparken Grundejerforening John Matthiasen tlf: Mail: Nygårdsparken Grundejerforening Annette Thorsted tlf Stjær Billedmagere Tina Kolding tlf: Mail: Det Danske Haveselskab Repr. i Stjær: Conny Andersen Tlf: Mail: Skanderborg Fjerkræ, racehøns Repr. i Stjær: Mogens Andersen Tlf: Mail: A.M.B.A. Stjær Brugsforening Henrik Lomholt tlf: Mai!: Hjemmeside: www. coop.dk Galten Erhvervsråd Peter Schmidt, Stjær tlf: Mail: Vi har tre dagligvarebutikker: Stjær Bageri: Stjær Dagli Brugs: Mail: Hjemmeside: Gårdbutikken Bøvlinggård Tlf: Mail: Hjemmeside: Og en frisør: Salon Stjær: DEADLINE for indlevering af stof til næste avis er: Søndag den 13. februar - prøv at overholde deadline!! Send ti1: Stjær Avis, Hårbyvej 58, Stjær, 8660 Skanderborg eller Mail: eller læg i Stjær Avis kasse i Brugsen - hilsen redaktionen 19

20 Aktiviteter i byen December møde i Storring præstegård Storring børnehave i kirke 8. juleafslutn. De voksne Quinder Stillegudstj. i Storring kirke Julestue i forsamlingshuset Børnebanko i forsamlingshuset Voksenbanko forsamlingshuset Lucia optog på skolen bestyrelsesmøde i Borgerfor Julen synges ind i Stjær kirke De små børn i Stjær kirke Børnehavebørn i Stjær kirke møde i Bethesda 21. skolen holder juleferie Julefest i Bethesda Januar skolen beg. 5. De voksne Quinder beg møde i Storring præstegård Nytårsfest i Bethesda bestyrelsesmøde i borgerfor fællesspisn. i forsamlingshuset februar Deadline for ny Stjær avis møde i Storring præstegård bestyrelsesmøde i Borgerfor fællesspisn. i forsamlingshuset Næste NetCamp bliver 16. april! Juleaften er der gudstjeneste i Stjær kirke kl og kl og i Storring Kirke kl Juledag er der gudstjeneste i Storring Kirke kl og i Stjær Kirke kl Juledag medvirker trompetist Knud Albert. 6. klasse sælger juletræer og pyntegrønt! Fæld Jeres eget juletræ på Hårbyvej 96, lørdag den 11. december kl Vi har fået en mark med juletræer foræret, som vi sælger. Hele fortjenesten ved salget går til vores Bornholmertur i foråret. Det er flotte træer, de sælges fra 50 kr. Vi laver bål og I kan købe gløgg og æbleskiver. Så kom og vælg og fæld Jeres juletræ på Hårbyvej! LUCIAOPTOG PÅ SKOLEN MANDAG DEN 13. DECEMBER 2. og 3. klasse går Luciaoptog kl Man er velkommen til at komme og kigge på. Hilsen 6. klasse Byens juletræer, på kirkeplads og i forsamlingshus, er træer der har groet på toppen af bjerget, som er kommet en tur til byen, for at stråle i december! Træerne er foræret af Linda og Thomas Mikkelsen, Hårbyvej 96. Borgerforeningens bestyrelse ønsker alle en glædelig jul og et udfordrende, spændende og fredfyldt nytår. Tak for opbakning, aktiv deltagelse og medvirken i Det har været et rigtig dejligt år for forsamlingshuset. Denne avis er lavet af: Palle Hansen, pressefotograf - Karsten Holm og Katrine Thing Holm, børn- og ungeredaktion - Roy Blüthgen, pc lay out Bjarne Schøler Sørensen, erhvervsredaktør og Pil Brudager, illustr. og ansvarshav. redaktør. Netcampfotos, børnenes fest, spejderne: Jan Thøgersen Stjær Sogns Borgerforenings Avis, Hårbyvej 58, 8660 Skanderborg tlf.: mailadresse: Stof til avisen kan også indleveres ved Brugsens kasse. Ekstra eksemplarer af avisen, kan købes samme sted. Sidste frist for indlevering af stof til næste Stjær Avis er søndag den 13. februar Avisen kan læses på 20

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Afslutning d. 31. marts 2014

Afslutning d. 31. marts 2014 Struer Folkedanserforening Medlemsorientering marts. 2014 30. årgang NR. 3 www.struerfolkedanserforening.dk Afslutning d. 31. marts 2014 Vi mødes kl. 18.45 i Gimsing Sognegård, hvor vi holder Struer Folkedanserforening

Læs mere

JUBILÆUM - 40 ÅR DÉT SKAL FEJRES!

JUBILÆUM - 40 ÅR DÉT SKAL FEJRES! PROGRAM For dit nærmiljø i 2014 Gundersted Borgerforening Michael, Sanne, Svend Erik, Ulrik og Åse JUBILÆUM - 40 ÅR DÉT SKAL FEJRES! KOM OG VÆR MED! 40 år - men ej fed og færdig! I år er det 40 år siden

Læs mere

Program for 2014/15 Tånum Forsamlingshus

Program for 2014/15 Tånum Forsamlingshus Program for 2014/15 Tånum Forsamlingshus Gl. Viborgvej 188 8920 Randers NV Velkommen til 2014/2015 i Tånum Forsamlingshus. Med et fantastisk nyt gulv i begge sale tager vi fat på en ny sæson i Tånum Forsamlingshus.

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 4. Årgang nr. 29 november / december 2014 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

Program for 2012/13 Tånum Forsamlingshus

Program for 2012/13 Tånum Forsamlingshus Program for 2012/13 Tånum Forsamlingshus Gl. Viborgvej 188 8920 Randers NV Velkommen til 2012/2013 i Tånum Forsamlingshus. Med et stigende medlemstal og en fantastik stor opbakning og interesse for at

Læs mere

OBBEKÆR/KALVSLUND 2. HALVÅR 2015

OBBEKÆR/KALVSLUND 2. HALVÅR 2015 Obbekær Forsamlingshus Formand Finn Vind 75 42 30 64 Kasserer Erik Bendtsen 51 58 60 39 Sekretær Bjarne Schmidt Philipp 22 96 55 55 Medlem Lis Thomsen 20 44 89 33 Medlem Bartina Swart 74 76 19 92 Udlejning

Læs mere

KOMMENDE ARRANGEMENTER

KOMMENDE ARRANGEMENTER Program nr. 1. 2011 (1. januar - 30. april) KOMMENDE ARRANGEMENTER FASTELAVNSFEST TØSEFEST GENERALFORSAMLING VIRKSOMHEDSBESØG VANDHULSDAG SANKT HANS LÆS MERE INDE I BLADET SIDEN SIDST Vi har taget hul

Læs mere

KOMMENDE ARRANGEMENTER

KOMMENDE ARRANGEMENTER Program nr. 3. 2011 (1. september - 31. december) KOMMENDE ARRANGEMENTER LINEDANCE OPSTART OKTOBERFEST MORTENS AFTEN JULEFROKOST LUCIA LÆS MERE INDE I BLADET SIDEN SIDST Sommeren er ved at gå på hæld,

Læs mere

Afslutning på folkedanse-sæsonen.

Afslutning på folkedanse-sæsonen. Struer Folkedanserforening Medlemsorientering marts. 2015 31. årgang NR. 3 www.struerfolkedanserforening.dk Afslutning på folkedanse-sæsonen. Midtvejsholdet tager 9.marts på besøg i Ringkøbing, hvorfor

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 11. Årgang nr. 60 jan. / feb. 2014 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Susan Salomonsen, Aktivitetsmedarbejder Avisen

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

NYT HERSKINDSKOLEN & NORDLYSET. Nytårsaften uden fyrværkeri?

NYT HERSKINDSKOLEN & NORDLYSET. Nytårsaften uden fyrværkeri? Nytårsaften uden fyrværkeri? Efter år 1900 blev det almindeligt at fyre fyrværkeri af. Før hen var det kun soldater og jægere der skød op i luften for at markere årsskiftet. Dengang var det også skik at

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

- Flæskesteg med brune og hvide kartofler, rødkål og surt. - Ris a la mande med kirsebærsovs.

- Flæskesteg med brune og hvide kartofler, rødkål og surt. - Ris a la mande med kirsebærsovs. November 2008 www.krejbjerg.dk Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn Julefællesspisning Fredag 5. december kl. 19.00 Menuen er traditionen tro følgende: - Flæskesteg med brune og hvide kartofler,

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 5. Årgang nr. 30 januar / februar 2015 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

DET SKER I VEDDUM. Aktivitetskalender JANUAR FEBRUAR 2015. Johny V. Johansen 2006: Udsigt fra Hadsundstien. 29. årgang nr. 169

DET SKER I VEDDUM. Aktivitetskalender JANUAR FEBRUAR 2015. Johny V. Johansen 2006: Udsigt fra Hadsundstien. 29. årgang nr. 169 DET SKER I VEDDUM Aktivitetskalender JANUAR FEBRUAR 2015 Johny V. Johansen 2006: Udsigt fra Hadsundstien. 29. årgang nr. 169 Januar 2 tor. 1. jan. 2015 Nytårsdag 12:00 16:00 Brugsen holder åbent man. 5.

Læs mere

SFO BAKKESKOLEN [FORFATTERENS NAVN] 1

SFO BAKKESKOLEN [FORFATTERENS NAVN] 1 [FORFATTERENS NAVN] 1 Nyt fra SFO Bakkeskolen Personale: Vi siger tak for tiden her til Anita og Jesper, som har været studerende. Anita og Jesper ønskes stor fornøjelse med udfordringerne fremover. Vi

Læs mere

Lokalcenter Tranbjerg KOLORITTEN. november 2013. - gratis -

Lokalcenter Tranbjerg KOLORITTEN. november 2013. - gratis - Lokalcenter Tranbjerg KOLORITTEN november 2013 - gratis - Til læserne Redaktionen opfordrer til, at stof til bladet afleveres senest den 22. november 2013. Det er nødvendigt for os at kende de forskellige

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Hilsen fra redaktionen

Hilsen fra redaktionen NYHEDSBLADET - for Klingstrupvænget & Rødegårdsvej Hilsen fra redaktionen Kære beboer, Du sidder nu med årets første udgave af vores nyhedsblad; rigtig mange gange velkommen. I dette nyhedsblad skal vi

Læs mere

KFUM-Spejderne i Kølstrup Q1 2011

KFUM-Spejderne i Kølstrup Q1 2011 KFUM-Spejderne i Kølstrup Q1 2011 7. Feb Bæver: Troen på? Ulve: Fuldmånemøde 14. Feb Bålhygge 21. Feb Spejderfri 28. Feb Bæver: Kims Ulve: Kort og godt 28. Feb Ordinært gruppemøde Junior/Trop hjælper med

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 10 - oktober 2013 Helenenyt Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Nyhedsbrev. uge 45 2014

Nyhedsbrev. uge 45 2014 Nyhedsbrev uge 45 2014 Så er det blevet efterår, bladene har fået en anden farve og falder af træerne. Klokken er sat 1 time tilbage, og det betyde, at vi for en kort tid får lysere morgener men tidligere

Læs mere

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Gislingegården, som vi skal besøge, her fotograferet i 1905. På trappen står ejeren Johannes Johannesen med hustruen Karen Margrethe,

Læs mere

AKTIVITETSKALENDER. for Lyne Sogn Oktober 2015. Indhold: * Vennekredsen: Foredrag. Til: Samtlige husstande kontorer butikker

AKTIVITETSKALENDER. for Lyne Sogn Oktober 2015. Indhold: * Vennekredsen: Foredrag. Til: Samtlige husstande kontorer butikker Til: Samtlige husstande kontorer butikker AKTIVITETSKALENDER for Lyne Sogn Oktober 2015 Fra Indvielse af Byfornyelse Indhold: * Vennekredsen: Foredrag * Avisindsamling: Fortsætter * Ny Butik: Mormors ting

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

På bestyrelsens vegne vil jeg gerne byde alle velkommen her i dag til standerhejsning, hvor vi også skal tage vores nye flotte udestue i brug.

På bestyrelsens vegne vil jeg gerne byde alle velkommen her i dag til standerhejsning, hvor vi også skal tage vores nye flotte udestue i brug. TALE TIL STANDERHEJSNING SØNDAG DEN 24. april kl. 14.00 På bestyrelsens vegne vil jeg gerne byde alle velkommen her i dag til standerhejsning, hvor vi også skal tage vores nye flotte udestue i brug. Særlig

Læs mere

Nyhedsbrev fra klynge 2

Nyhedsbrev fra klynge 2 Nyhedsbrev fra klynge 2 Så blev det til det sidste nyhedsbrev i år 2014. Den har stået på masser af julehygge i december måned, hvilket nyhedsbrevet også bærer præg af. Der har været en fantastisk opbakning

Læs mere

for Lyne Sogn Januar 2014

for Lyne Sogn Januar 2014 Til: Samtlige husstande kontorer butikker AKTIVITETSKALENDER for Lyne Sogn Januar 2014 Indhold: * Lyne kirke: Sang * Borgerforening: Generalforsamling * Vennekredsen: Sang & Musik * Familie & Fritid: Køkkenfri

Læs mere

for Lyne Sogn Marts 2014

for Lyne Sogn Marts 2014 Til: Samtlige husstande kontorer butikker AKTIVITETSKALENDER for Lyne Sogn Marts 2014 Indhold: * Avisindsamling: * Konfirmationer i 2015 & 2016 * Vennekredsen: Foredrag * Familie & Fritid: Køkkenfri aften

Læs mere

Tånum Forsamlingshus

Tånum Forsamlingshus Program for 2015/16 Tånum Forsamlingshus Gl. Viborgvej 188 8920 Randers NV Side 1 33 Handicap Toiletgangen Side 2 Velkommen til 2015/2016 i Tånum Forsamlingshus. Med de nye gulve, væg og loftbeklædning

Læs mere

Næste Aadum Nyt udkommer i uge 1. Sidste frist for aflevering: FREDAG D. 18/12-15 til Dagmar Vestergaard, Tøstrupvej 13, 9737 6035, 23869786,

Næste Aadum Nyt udkommer i uge 1. Sidste frist for aflevering: FREDAG D. 18/12-15 til Dagmar Vestergaard, Tøstrupvej 13, 9737 6035, 23869786, Næste Aadum Nyt udkommer i uge 1. Sidste frist for aflevering: FREDAG D. 18/12-15 til Dagmar Vestergaard, Tøstrupvej 13, 9737 6035, 23869786, djvestergaard@bbsyd.dk Aadum Husholdningsforening Syng julen

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

Skolenyt uge 46 www.ørdingfriskole.dk

Skolenyt uge 46 www.ørdingfriskole.dk Skolenyt uge 46 www.ørdingfriskole.dk Ugens højdepunkter Denne uge står den jo i festens tegn og med en spændende emneuge op til. Vi har hver morgen hørt gode historier om konger og desuden på de enkelte

Læs mere

Årgang 18 - Nr. 1 - December 2011

Årgang 18 - Nr. 1 - December 2011 Nyhedsbrevet Årgang 18 - Nr. 1 - December 2011 Et forrygende efterår Det er fornemmelsen når man nu sidder her med den første vintersne og juletræet tændt, kalendergaverne i sækken og børnene i positiv

Læs mere

Nyhedsbrev. uge 49 2014

Nyhedsbrev. uge 49 2014 Nyhedsbrev uge 49 2014 Så blev det december, der er ingen sne men vejret er blevet koldere, og den første nattefrost har vist sig. Jeg er sikker på, at en del af os håber der kommer lidt sne, mens andre

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen det skete i uge 22 Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen i Skals. Denne aftale er nu udbygget,

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

EFTERÅRSFEST FOR BEBOERE, PÅRØRENDE OG PERSONALE TORSDAG D. 1. OKTOBER 2015 KL. 17.00 MENUEN OFFENTLIGGØRES SENERE PRIS PR. PÅRØRENDE: KR.

EFTERÅRSFEST FOR BEBOERE, PÅRØRENDE OG PERSONALE TORSDAG D. 1. OKTOBER 2015 KL. 17.00 MENUEN OFFENTLIGGØRES SENERE PRIS PR. PÅRØRENDE: KR. Sept. - Oktober 2015 EFTERÅRSFEST FOR BEBOERE, PÅRØRENDE OG PERSONALE TORSDAG D. 1. OKTOBER 2015 KL. 17.00 MENUEN OFFENTLIGGØRES SENERE PRIS PR. PÅRØRENDE: KR. 150,00 MED FRI BAR MAX 2 PÅRØRENDE PR. BEBOER

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 5. Årgang nr. 31 marts / april 2015 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar, marts,

Læs mere

NYHEDSBREV for resten af august 2015. En ny begyndelse

NYHEDSBREV for resten af august 2015. En ny begyndelse NYHEDSBREV for resten af august 2015 En ny begyndelse Sommeren går nu på hæld og en ny sæson i kirkens arbejde går i gang. Også i efteråret vil vi arbejde på at blive et udadrettet fællesskab med Jesus

Læs mere

Aggerhusavisen. November 2015. Parkvej 1 4720 Præstø Tlf. 55 36 30 90. Løssalg kr. 10.00

Aggerhusavisen. November 2015. Parkvej 1 4720 Præstø Tlf. 55 36 30 90. Løssalg kr. 10.00 Aggerhusavisen Løssalg kr. 10.00 November 2015 Parkvej 1 4720 Præstø Tlf. 55 36 30 90 Forsiden: Efterårsløv. Pedel Karl Speth kan i dagtimerne og på alle hverdage træffes på telefon: 30 53 02 37. I week-

Læs mere

HERMOD-NYT NYHEDSBREV NR. 4, 2015. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden.

HERMOD-NYT NYHEDSBREV NR. 4, 2015. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden. Bestyrelsen håber at Hermods medlemmer vil benytte sig af muligheden for at være med til at fylde

Læs mere

16 Årgang Nummer 4 December 2010

16 Årgang Nummer 4 December 2010 16 Årgang Nummer 4 December 2010 Bestyrelsen Formand: Jytte Holt Nielsen, Bornholmsvej 8, 7400 Herning Tlf 20714010 j-k-hansen@mail.dk Kasserer: John F. Nielsen, jagtvej 10, 7400 Herning Tlf. 97118541

Læs mere

Halling Posten Årgang 6 nr. 25 omdeles til alle i Halling www.hallingby.dk

Halling Posten Årgang 6 nr. 25 omdeles til alle i Halling www.hallingby.dk Halling Posten Årgang 6 nr. 25 omdeles til alle i Halling www.hallingby.dk Nyt fra Halling Forsamlingshus side 2 Bestyrelsen & Redaktion side 2 Fastelavnssoldat side 3 Fastelavnsfest side 3 Generalforsamling

Læs mere

Vinder af månedens opgave og en lille hyggepakke - er Johannes Petersen, lejlighed 29. Tillykke! Jill sender følgende hilsen:

Vinder af månedens opgave og en lille hyggepakke - er Johannes Petersen, lejlighed 29. Tillykke! Jill sender følgende hilsen: Til jule-pynte-dagen var der som sædvanlig rigtig god opbakning. En af de dage, jeg altid ser frem til det er simpelthen bare så hyggeligt. Tusind tak til Bruger-/Pårørenderådet for et godt arrangement

Læs mere

55 nord butikken kommer til Ballerup D. 30 november, 19 21... Se side 3.

55 nord butikken kommer til Ballerup D. 30 november, 19 21... Se side 3. KFUM Spejderne, Ballerup Gruppe årgang 53 nr. 4 55 nord butikken kommer til Ballerup D. 30 november, 19 21... Se side 3. Indholdsfortegnelse Side 3: Side 4: Side 5: Side 6: Side 7: Side 8: Side 9: Side

Læs mere

Hejnsvig Jagtforening 2014/2015

Hejnsvig Jagtforening 2014/2015 Hejnsvig Jagtforening 2014/2015 Aktivitets program for Hejnsvig Jagtforening Foreningens årlige fællesjagt. Lørdag d. 6/12 2014 har vi vores årlige fællesjagt. Vi starter med morgenkaffe i det gamle klubhus

Læs mere

Nyhedsbrev fra MIK fodbold

Nyhedsbrev fra MIK fodbold Nyhedsbrev fra MIK fodbold Sommeren er i fuld gang og for en stund er fodbolden erstattet af ferie og afslapning. Dette skal dog ikke forhindre MIK fodbold i at gøre status over forårets bedrifter og kigge

Læs mere

Nyt fra skolelederen Kære forældre og andre læsere af vores nyhedsbrev!

Nyt fra skolelederen Kære forældre og andre læsere af vores nyhedsbrev! N Y H E D S B R E V N R. 1 0 2 0 1 4 Nyt fra skolelederen Kære forældre og andre læsere af vores nyhedsbrev! Årets julekalender Vinder af årets tegnekonkurrence, til brug på forsiden af julekalenderen

Læs mere

TIK bueskydning. Nyhedsbrev, december 2005. Høje Taastrup Kommunes idrætspris. Juleafslutning. Nytårspokalen 2006

TIK bueskydning. Nyhedsbrev, december 2005. Høje Taastrup Kommunes idrætspris. Juleafslutning. Nytårspokalen 2006 TIK bueskydning Nyhedsbrev, december 2005 Høje Taastrup Kommunes idrætspris Hvert år uddeler Høje Taastrup Kommune 2 idrætspriser, en idrætslederpris og en idrætsudøverpris. Prisen for den bedste idrætspræstation

Læs mere

Se kalender på bagsiden!

Se kalender på bagsiden! LOKALbladet 2012-2013 Aktuelt nyt 2 Feldballe Hallen: Overdragelsesfest 13. 2 Feldstrup Revyen: Møde for nye aktive 3. 3 KulturKlubben: Fællesspisning - Fredagscafe - Julehygge 7. 4 : Juletræsfest 20.

Læs mere

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde Sommerskole En verden udenfor Fællesskab på den fede måde 2013 Sommerskole i Kirkeladen Kære sommerskoledeltagere. Efter en skøn uge i dejligt selskab, synes vi, at I skal vide, at det var skønt at være

Læs mere

KØLKÆR/FASTERHOLT S. G.

KØLKÆR/FASTERHOLT S. G. i Kølkær 3. juni - 7. juni 2014 KØLKÆR/FASTERHOLT S. G. og I. Velkommen til endnu en byfest i Kølkær. Landsby med vilje. Tirsdag den 3. juni 2014 Byfesten starter med fællesspisning i hallens cafeteria.

Læs mere

FALKEPOSTEN. december

FALKEPOSTEN. december FALKEPOSTEN december 2016 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi turer ud i det blå, til havet, skoven, byen og Tivoli. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

Diskofest hos Plys løs labyrinten, så også Peter Plys kan holde fest

Diskofest hos Plys løs labyrinten, så også Peter Plys kan holde fest Diskofest hos Plys løs labyrinten, så også Peter Plys kan holde fest Kan du løse Soduko? Sæt tallene fra 1-9 ind vandret og lodret. Svært? spørg din far og mor eller din pædagog Kære forældre Vedr. pasning

Læs mere

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 Bestyrelsen Formand: Jytte Holt Nielsen, Bornholmsvej 8, 7400 Herning Tlf 20714010 j-k-hansen@mail.dk Kasserer: John F. Nielsen, jagtvej 10, 7400 Herning Tlf. 97118541 60738720

Læs mere

April 2009. Vedlagt i dette nummer: Formandens beretning Info fra Vandværk

April 2009. Vedlagt i dette nummer: Formandens beretning Info fra Vandværk April 2009 Læs i dette nummer: Ny konstituering Ny hjemmeside mm. Arbejdsopgaver Tilskudsmuligheder Vedlagt i dette nummer: Formandens beretning Info fra Vandværk Side 1 Den nyvalgte bestyrelsen har på

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Rosenbladet Juni - juli 2015

Rosenbladet Juni - juli 2015 Rosenbladet Juni - juli 2015 Kære beboer og pårørende Rosenbladet informerer om de praktiske ting og aktiviteter, man kan deltage i på hjemmet, desuden bringer vi billeder, og beskrivelser af arrangementer

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Beboerblad for. Ellekonebakken, Guldstjernevej og Firkløvervej. September 2013. Læs mere om det, inde i bladet på side 3

Beboerblad for. Ellekonebakken, Guldstjernevej og Firkløvervej. September 2013. Læs mere om det, inde i bladet på side 3 Beboerblad for Ellekonebakken, Guldstjernevej og Firkløvervej September 2013 Er dette Sidste udgave af Beboerbladet????? Læs mere om det, inde i bladet på side 3 Side 2 HER PÅ BAKKEN september 2013 HER

Læs mere

AKTIVITETSKALENDER. for Lyne Sogn April 2014. På Østervejrupvej

AKTIVITETSKALENDER. for Lyne Sogn April 2014. På Østervejrupvej Til: Samtlige husstande kontorer butikker AKTIVITETSKALENDER for Lyne Sogn April 2014 På Østervejrupvej Indhold: * Bypedeller: * Energimesse: * Familie & Fritid: Konstitueret * Informationsmøde i Lyne

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1879. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Gilleleje Marineforening

Gilleleje Marineforening Gilleleje Marineforening Nr. 19 december 2011 Adresse Gilleleje Marineforening ønsker alle medlemmer en rigtig glædelig jul samt et godt nytår I gamle dage Inspireret af Søren Svendsens foredrag om gamle

Læs mere

UGEBREV nr. 54 uge 48

UGEBREV nr. 54 uge 48 UGEBREV nr. 54 uge 48 Årgang 5 Kære alle børn og forældre! Julefest Husk, det er på lørdag den 6. december, at vi har vores årlige julefest. Dagen er en skoledag, dvs. at der er mødepligt som til alle

Læs mere

Tillykke. Vil I sælge jeres hus i Bakken bofællesskab? 31. årgang Nr. 7 14. februar 2011

Tillykke. Vil I sælge jeres hus i Bakken bofællesskab? 31. årgang Nr. 7 14. februar 2011 31. årgang Nr. 7 14. februar 2011 E-mail: Bakkanalen@bf-bakken.dk Hjemmeside: www.bfbakken.com Redaktion Hjørdis Deadline søndag kl. 16 00 Redigeres af bofæller Indlæg til Bakkanalen: Skriv teksten i arial

Læs mere

NYHEDSBREV OKTOBER 2014

NYHEDSBREV OKTOBER 2014 NYHEDSBREV OKTOBER 2014 Oktober måned er budt velkommen og efteråret har givet os mange dejlige timer udenfor i solskin, regn og blæst :- ) Vi nyder at være ude, og børnene er begyndt selv at efterspørge

Læs mere

Nyhedsbrev December. Hockey finale Aab Hallen. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.

Nyhedsbrev December. Hockey finale Aab Hallen. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen. Hockey finale Aab Hallen BEMÆRK Nyhedsbrev December DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder ligeledes kan ses. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg

Læs mere

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013. Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard.

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013. Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard. UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013 KOLLEGIE NYT Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard. VIGTIGT: Kollegienyt kan endvidere ses på vores hjemmeside www.fredericiah.dk Ansvarshavende:

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Krejbjerg - Nyt September 2015

Krejbjerg - Nyt September 2015 Krejbjerg - Nyt September 2015 Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn HØSTFEST Lørdag, den 19. september kl. 19.00 holdes årets høstfest i Krejbjerg Forsamlingshus. I år prøver vi at gøre det på

Læs mere

Lokalcenter Tranbjerg KOLORITTEN. marts 2013. - gratis -

Lokalcenter Tranbjerg KOLORITTEN. marts 2013. - gratis - Lokalcenter Tranbjerg KOLORITTEN marts 2013 - gratis - Til læserne Redaktionen opfordrer til, at stof til bladet afleveres senest den 22. marts 2013. Det er nødvendigt for os at kende de forskellige indlæg,

Læs mere

Lysglimt Himmelev gl Præstegård

Lysglimt Himmelev gl Præstegård Lysglimt Himmelev gl Præstegård 10. årgang nr. 56 maj juni 2013 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Susan Salomonsen, Aktivitetsmedarbejder Avisen udkommer

Læs mere

Kærlig hilsen din SFO

Kærlig hilsen din SFO Kærlig hilsen din SFO Kære Forældre Lucia: Traditionen tro indbyder vi til Lucia fest i SFO. Det foregår torsdag d. 13. december fra kl. 15-16.30. Vi starter med gløgg og æbleskiver ude i klasserne. Kl.

Læs mere

Vi har svært ved at pege på en lærer, der let kan undværes, idet alle har forskellige kompetencer, som er svære at undvære.

Vi har svært ved at pege på en lærer, der let kan undværes, idet alle har forskellige kompetencer, som er svære at undvære. Referat: Bestyrelsesmøde nr. 10 skoleår 13/14 den 7. oktober 2013. Tilstede: Per Zacho PZ, Kirsten Thomsen KT, Vivi Kristensen VK, Gull-Britt Jepsen GJ, Grethe Nielsen GN, John Noe JN, Brian Jensen BJ,

Læs mere

HALSNÆS NY BOLIGSELSKAB Beboer nyt afd. 2502

HALSNÆS NY BOLIGSELSKAB Beboer nyt afd. 2502 HALSNÆS NY BOLIGSELSKAB Beboer nyt afd. 2502 Forfattere: Afdelingsbestyrelsen og beboere Nr. 19 August 2013 Lathyrushaven Indhold: Sankt Hans Aften - Sommerfest endnu en gang 15 års jubilæum Bolddag med

Læs mere

Ugen der gik Uge 24 Nyt ansigt på Hellum FRI fra 1. august

Ugen der gik Uge 24 Nyt ansigt på Hellum FRI fra 1. august Ugen der gik Uge 24 Nyt ansigt på Hellum FRI fra 1. august Fra 1. august og et halvt år frem har vi været så heldige at få tilbudt gratis ansættelse af en studerende fra den Pædagogiske Assistent Uddannelse

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Parti fra Hudevad 2009/1 Siden sidst. Udflugt til Ladbyskibet d. 13. 9. 2008 En dejlig solrig lørdag i september drog 15 personer til Ladby. Det blev en oplivende

Læs mere

Mølleavisen Maj 2015. Hvad var det bedste ved revyen?

Mølleavisen Maj 2015. Hvad var det bedste ved revyen? Mølleavisen Maj 2015 Så fik vi afsluttet vores revy. Vi syntes selv den var helt fantastisk. Men det var hårdt med 4 forestillinger, men vi synes, at vi klarede det så godt. Vi var lidt skuffede over,

Læs mere

Så skal der arbejdes...

Så skal der arbejdes... Så skal der arbejdes... Som mange ved har vi nogle dage om året, hvor der virkelig skal knokles! Det er frivilligt at komme, men som medlemmer vi deles om læsset.. Gad hvide hvad det næste projekt bliver?

Læs mere

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV Hovedgaden 15 - Vejrumbro - 8830 Tjele - Tlf. 8665 4455 - E: Info@VVfriskole.dk - I: www.vvfri.dk Nyhedsbrev uge 05-2014 Side 1 Kreativ med Jakob Side 4-8 Børnehaven Side 2 Nyt fra Troels Side 9 Kalender

Læs mere

Krejbjerg Nyt. Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn Oktober Det er i år fredag, den 29. november kl

Krejbjerg Nyt. Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn Oktober Det er i år fredag, den 29. november kl Krejbjerg Nyt Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn Oktober 2013 Fællesspisning Fredag, den 25. oktober er der fællesspisning i forsamlingshuset kl. 18.30. Kortklubben som består af Kirsten Hundahl,

Læs mere

Riis Friplejehjem. Lev livet hele livet

Riis Friplejehjem. Lev livet hele livet Riis Friplejehjem Lev livet hele livet 1 Indhold Et trygt hjem sammen med hinanden lev livet hele livet Aktiviteter en hverdag med aktiviteter og samvær Hjemligt duften af mad lejligheder med udsigt til

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Kære børn og forældre! Torsdagsbrev d. 30. november 2006

Kære børn og forældre! Torsdagsbrev d. 30. november 2006 Kære børn og forældre! Torsdagsbrev d. 30. november 2006 I går havde jeg en rundvisning. Det var rigtig rart og et godt udtryk for vores skole at gå rundt sådan en onsdag. Team A forberedte grønlandsk

Læs mere

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015 HELE E Nr. 5 juni ti 2015 HELENENYT Nr. 5 (juni årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Århus/Østjylland

Hjerneskadeforeningen Århus/Østjylland Hjerneskadeforeningen Århus/Østjylland Nyhedsbrev Årgang 7 ~ Nr. 3 Maj 2009 Åbningstider og tlf. nr. Mandag: Viggo Jonasen kl. 9.00-12.00 Tirsdag: Lenette og Nanna kl. 9.00-12.00 Onsdag, torsdag: Socialrådgiver

Læs mere