STJÆR AVIS. Det Stjææer!! Fra den sydligste udkant til lige i Midten. Nr årgang december januar og februar 2005 INDHOLD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STJÆR AVIS. Det Stjææer!! Fra den sydligste udkant til lige i Midten. Nr. 11 3. årgang december 2004 - januar og februar 2005 INDHOLD"

Transkript

1 STJÆR AVIS Nr årgang december januar og februar 2005 Det Stjææer!! INDHOLD s.2 Udlejning af forsamlingshus mm. s.3 Indbydelser til julestue og julebanko s.4 Mediegruppe, Stjær Avis søger sponsorer, Landsbyudvikling s.5 Voksne Quinder, Bofællesskab mm. s.6 Læserbrev om Tåstrup Sø s.8 Forsamlingshusets 100 års dage s.9 Min Fødeby, stil fra Klank 1906 s.10 Revy:- der var engang i Stjær 1.del s.11 Revy: 2.del nyere tid s.12 Erhverv: Det gamle mejeri s.13 og Viola på centralen s.14 Revy-billeder s.15 Spejderne s.16 Netcamp s.17 Klub Værestedet s.18 Kirkelighed og virkelighed s.19 Foreninger, grupper, butikker s.20 Aktivitetsliste mm. Fra den sydligste udkant til lige i Midten 1

2 BORGERFORENINGENS BESTYRELSE: Janne Sørensen, formand (JS), Vesterbro l E, tlf.: : Kontakt til aviser, div. ansøgninger til kommunen, møder, aktiviteter mm. Udlejning og fremvisning af forsamlingshus på tlf Pil Brudager, næstformand, redaktør af Stjær Avis (PB), Hårbyvej 58, tlf.: : Kontakt til foredragsforening og LAL. Bent Skovsende,kasserer (BTS), Vestbakken 2, tlf. : : Regnskab og budget, medlemskartotek, lejekontrakter, opkrævninger, nøgler. Roy Blüthgen, Redaktør af byportalen Hårbyvej 3, tlf.: : Opdatering af Bjarne Schøler Sørensen, (BSS) Kollens Møllevej 31, Tlf.: , Indvendig vedligeholdelse, medredaktør på Avisen, kontakt til lejer. Gunnar Bonde Jensen (GB), Tåstrupvej 27, tlf.: , Indkøb af alt til huset og udvendig vedligeholdelse af hus og have. Orla Andersen og Hans Pedersen er revisorer! Bestyrelsesmøder - holdes i BaseHouse og er åbne møder. Kom og lyt eller gi' din mening til kende. Møderne er kl. 19 på flg. tirsdage: 14. december, 25. januar og 22. februar. UDLEJNING AF FORSAMLINGSHUSET på tlf.: eller Huset udlejes for hele week-enden fra fredag til søndag til flg. priser: For medlemmer.. hele huset kr kr. incl. rengøring For ikke medlemmer.. hele huset kr kr. incl. rengøring Personale: Vi har kontakt til lokale kokke, kogekoner og tjenere, der kan lejes samtidig med huset. Overnatning: Vi har kontakt til lokale overnatningssteder i Tåstrup og Veng. Læs mere om forsamlingshuset på www. Stjaer.net BØRNEFØDSELSDAG i Forsamlingshuset - book i god tid på tlf.: eller Vil I holde børnefødselsdag en hverdagseftermiddag, kan det lade sig gøre på flg. betingelser: Man skal være medlem af Borgerforeningen. Man skal selv gøre rent. Man skal være ude af huset inden kl. 17. Det koster 400 kr Fremtids musik... Forsidebillede: På centralen klarer Viola det hele... (billede fra 100-års revyen, Der var engang i Stjær ) 2

3 Stjær Forsamlingshus JULESTUE Nu nærmer julen sig atter, og vi vil gerne holde en gammel tradition ved lige, så Lørdag den 11. december kl slår vi dørene op for årets Julestue, for de unge som er blevet lidt ældre. Vi er nogle stykker, der sammen med Jer, vil forsøge at få julestemningen til at brede sig. Kom og få nogle fornøjelige timer. Tilmelding kan ske telefonisk til: Rita Josef tlf eller Mie Hansen tlf Eller I kan skrive Jer på sedlen nede i Brugsen. Tilmelding skal ske senest torsdag den 9. dec. Husk en pakke til pakkespil! Med venlig hilsen Nissen Alle indbydes hermed til årets JULEBANKO Sponsor / reklame / banko Søndag den 12. december BØRNEBANKO kl Pr. plade kr. 10,- Ekstra plade efter pausen kr. 5,- Flotte gevinster! I baren kan købes sodavand, kage & slik. VOKSENBANKO kl Pr. plade kr. 12,- Ekstra plade efter pausen kr. 6,- Vi starter med en engangsbanko kr. 10,- Efter pausen startes der op med et kortspil kr. 10,- Amerikansk lotteri, flotte gevinster! I baren kan købes øl, vand, kaffe/te, kage & slik. Vi ses til en dejlig dag i Forsamlingshuset Med venlig hilsen Stjær Sogns Borgerforening 3

4 nyt fra borgerforeningen Stjær MedieGruppe Avis gruppe og byportal-/web-gruppe har fusioneret til Stjær MedieGruppe. En medvirkende grund til at valget falder på Sorring er, at så lille en by er i stand til at drive en rigtig Internet Café i deres forsamlingshus - med faste åbningstider og personale. Jeg er imponeret hver gang jeg kører gennem byen. Det viser hvor langt fremme Sorring er mht. integrationen af Internettet ind i dagligdagen for Sorrings beboere og det bærer hjemmesiden også præg af. Byen er bredt repræsenteret på hjemmesiden, som er for ALLE i byen, lige fra byens erhverv, foreninger og institutioner til private hjemmesider og gratis mail-adresser. Man får i øvrigt et godt indtryk af hjemmesidens store omfang ved at kigge på indholdsfortegnelsen, som kan vælges fra hovedmenuen i toppen af hjemmesiden (Indhold). At Sorrings Internet gruppe mener det seriøst er der ingen tvivl om og de formår at holde gang i hjemmesiden, hvor man mange andre steder ser, at små byers hjemmesider "sygner hen" efter nogen tid pga. manglende interesse og ildhu. STJÆR AVIS SØGER SPONSORER Alle medarbejdere på Stjær Avis redaktion, er frivillige og redaktion og borgerforening omdeler avisen. Vores eneste udgift, er derfor trykning, som koster ca kr. om året. Denne post er tung for Borgerforeningens budget derfor søger vi nu interesserede sponsorer. Vi ønsker ikke, at avisen skal blive en reklameavis, men vi vil gerne, i hvert nummer, have én side, hvor sponsorer kan få en lille plads til deres navn og logo og et motto, feks. Interesserede sponsorer kan henvende sig til Henrik Lomholt i Brugsen. Henrik har en liste liggende, som man kan skrive sig på. Vi vil så efterfølgende kontakte Jer. Måske læser alle i Stjær ikke dette så hvis du kender én, du mener vil være avis-sponsor, også udenby s selvfølgelig, så udbred budskabet. Vi håber, ad denne vej, vi kan lette borgerforeningens budget for en del af omkostningerne, ved at ha en avis. BYPORTALEN er nu oppe på 223 brugere Tidl. på året fik vi IT-stafetten fra FEJØ for vores hjemmeside/byportal: Pil Det blev vi rigtig glade for. Vi har nu ladet stafetten vandre videre til SORRING, af flg. grunde: IT-Stafetten sendes hermed videre fra Stjær (www.stjaer.net) til Sorring (www.sorring.dk) - en landsby beliggende mellem Århus og Silkeborg. Det virker også meget seriøst når man ser, at der er defineret en række konkrete mål for Internet gruppen og hjemmesiden, hvor et af målene omhandler brugen af Internettet som værktøj til at fremme fællesskabet i lokalsamfundet. Der er også taget initiativ til opstart og gennemførsel af en række spændende ITprojekter, som man selvfølgelig kan læse mere om på hjemmesiden. Alt dette munder ud i, at vi fra Stjær ønsker Sorring tillykke med IT-Stafetten og siger: GODT GÅET - bliv ved med det. LandsbyUdviklingsGruppen: LANDSBY-KONFERENCER Der bliver ingen landsbykonference i Roy I borgerforeningens bestyrelse er vi enige om, at landsbykonferencen januar 2004, forløb rigtig godt og at det var meningsfyldt og spændende, at repræsentanter for alle byens grupper var sammen en hel lørdag. (evaluering af landsbykonferencen 2004, kan læses i Stjær Avis Nr.8). Alligevel er det vores fornemmelse, at der skal gå længere tid, før vi igen laver sådan et arrangement. Vi har derfor tilladt os at udskyde den lovede opfølgning, Landsby-konferencen januar 2005, til der opstår et behov, eller at flere udtaler ønsker om, at alle grupper, foreninger, råd og institutioner i byen, igen skal mødes, for sammen at beskæftige sig med byens og områdets liv og fremtid. Der er så mange ting i gang rundt omkring det bobler og syder - og der er grænser for, ved vi alle, hvor mange steder man kan engagere sig. På den måde er vi en meget privilegeret by, med utrolig mange aktive personer i det frivillige arbejde, for byens ve og vel. Men vi skønner, i borgerforeningens bestyrelse, at der måske kun er basis for en samlende landsby-konference hvert andet eller hvert tredje år. Måske vil det ændre sig, når vi bliver del af en meget større kommune. Hvem ved men så kan vi hurtigt tage ideen op. Vores placering midt i den nye storkommune, lægger da op til, at vi med Storring-Stjær som akse, kan blive et levende og samlende lokalcenter, for et større landområde. Pil 4

5 Landsforeningen af Landsbyer s årsmøde Undertegnede har deltaget i Landsforeningen af Landsbyer s (LAL s) årsmøde, i Vinderup kommune, i november. Der var meget snak om, at landsbyerne kan blive minoriteter i de nye storkommuner og at der bliver brug for, at man står sammen, så de nye stor-kommuner ikke begynder at udsulte landsbysamfundene for institutioner, ved fx at lukke skoler (slå mindre skoler sammen for at spare penge) mm. Mange landsbyer har allerede et landsbyråd - eller organiserer sig pt. med ét, for at ha et fælles talerør til kommunen fra landsbyen. I alt bor der mellem en halv og en hel million mennesker på landet i Danmark (- alt efter hvilke kriterier man sætter for, hvad på landet betyder.) Landdistrikternes vigtigste fremtidsarbejde er børn og unges deltagelse i demokratiet, mener LAL. Landsbyerne i Galten kommune! Her i Galten kommune, har nogle aktive mennesker i Herskind taget initiativ til at samle en gruppe, der skal hedde: Landsbyerne i Galten kommune. Vi er blevet indbudt, og vil selvfølgelig deltage i arbejdet. Men det er meget nyt og ikke helt officielt endnu, så vi skriver mere om det i næste avis, når gruppen er en realitet. 2. september Klar til 100 års reception. De Voksne Quinder s klub! Klubben stor trives og blomstrer. Der holdes juleafslutning den 8. december og man starter igen onsdag den 5. januar. I det nye år står der bl.a. en fri bunden opgave, akryl på lærred i 10x10 cm., på programmet. Pil Forsamlingshuse i Galten Kommune Børne- og kulturforvaltningen i Galten, havde i november inviteret alle forsamlingshus bestyrelser, til en snak om husenes tilstand og liv frem over. Kommunens holdning omkr. forsamlingshusene og disses økonomi er, kort sagt: At det er landsbyernes huse (det er landsbyens beboere, der sammen ejer forsamlingshuset) og drift og vedligehold skal derfor opretholdes ved hjælp af frivillig arbejdskraft. Kommunen giver hvert år et mindre beløb til husene. I 2005 er beløbet på kr. Der er 7 huse i Galten kommune, så det bliver et lille beløb, hvert hus får tildelt. I 2006 afsættes Vi kan, uover det beløb vi får, få et rentefrit lån hos kommunen, til at vedligeholde og forbedre forsamlingshuset. Janne og jeg deltog i mødet. Det var spændende at høre, hvordan de andre landsbyer klarede at holde deres hus kørende rent økonomisk og hvilke arrangementer de afholdt. I forhold til de fleste af de andre huse, mener vi, vi har vi et sundt og godt hus, med en god økonomi. Pil nyt fra byen SmykkeCaféen Smykker fra eget værksted af bl.a. Sølv Ferskvandsperler Ædelstene Juleåben Lør- & søndag 4. & 5. december kl Lør- & søndag 11. & 12. december kl Du er velkommen til at kigge ind, måske finder du julegaven, til én du holder af. Jeg glæder mig, til at byde på gløgg eller kaffe. Margit Sejersen, Bakkegården, Bækken 8 Bofællesskabsgruppen Lindegården, har nedlagt sig selv! Igennem et års tid, har fire stjærborgere drømt om og arbejdet på, en dag at gøre Lindegården til at aktivt andelsbofællesskab, med boliger, delvis selvforsyning og fælleshus i laden. I sommer strandede vore drømme. Vi mødtes med Jens Grønlund og Finn Ramsgård og disse ville bestemt ikke tage energien eller visionerne fra os, men de mente, det ville blive meget svært, at få tilladelse til at bygge så meget, i det åbne land. De kendte ingen fortilfælde, der havde fået tilladelse. De mente endvidere, vi skulle påregne, der ville gå 4-5 år med at få byggeriet igennem de forskellige instanser OG så kunne vi ikke være sikre på et ja. Vi skulle selvfølgelig allerførst samle de fleste af de familier, der ville være med og ville købe husene og binde sig til projektet, så man kunne se, vi mente det. Hvis vi, i stedet for Lindegården, ville finde en grund, der lå lige op til Stjær by s grænse, ville det muligvis blive lettere at få tilladelse til byggeriet. Men - det ønsker vi ikke. Ideen var, at der skulle være en gård involveret som fælleshus med udbygninger mv., i dette tilfælde Lindegården, der ejes af Bjarne. Med de udsigter, vi fik stillet i vente, har ingen i gruppen lyst og energi til at arbejde videre med sagen. SÅ der bliver ingen bofællesskabsbyggeri i Stjær, i denne omgang. Desværre! Janne Sørensen, Lone Borgkvist, Bjarne Schøler Sørensen og Pil Brudager. 5

6 Vi har modtaget dette læserbrev, som svar på Jacob Thulesens indlæg om Tåstrup sølav, i Stjær Avis nr. 10. Brevet er fra Kent Sørensen, Stenskovvej, Stjær og Ole Vest Jensen, Tåstrupvej 115, Tåstrup, 8462 Harlev Tåstrup Sø er ikke fælleseje..! Ejendomsretten til Tåstrup Sø tilhører stadig de tolv lodsejere med jord ned til søen. Hverken byretten eller landsretten har i deres kendelser gjort søen til fælleseje imellem alle beboere i Tåstrup, Stjær og Lillering. Ingen afklaring af ejerforholdet Århus Kommune ville ikke vil gå ind i et projekt, hverken med Tåstrup Sø- og Moseforening eller Vagn Juul Larsen m.fl., før ejerforholdet blev klarlagt. I februar 1997 fik de 12 lodsejere et anbefalet brev, hvori Vagn Juul Larsen m.fl., erklærede sig som medejere af Tåstrup Sø. For ikke at skabe de store konflikter i området, måtte vi så gå rettens vej for at få afklaret ejerforholdet til Tåstrup Sø én gang for alle. Det foregår normalt gennem en såkaldt Ejendomsdom, som Århus Kommune havde anbefalet gennemført. Af Ole Vest Jensen Formand for Tåstrup Sø- og Moseforening Tåstrup Sø- og Moseforening er en forening af alle lodsejere med jord i området omkring Tåstrup Sø og mose. Foreningen er etableret i 1841 i forbindelse med en forestående sænkning af vandstanden i området, hvilket krævede en større kapital. Lidt forhistorie Tåstrup Sø- og Moseforening blev i 1996 kontaktet af Århus Kommune/Galten Kommune med henblik på et møde om adgangsmuligheder til søen. På mødet kom det frem, at tre personer (Vagn Juul Larsen, Erling Stoltze og Anders Olav Mortensen) havde bearbejdet Århus Kommune i mere end et år for at få etableret en sti omkring søen. De tre personer betragtede sig som medejere af Tåstrup Sø, fordi de læste tingbogen sådan, at alle grundejere i Tåstrup, Stjær og Lillering er ejere af søen. Kommunerne kiggede på området, og de var yderst tilfredse med adgangsmuligheden. Desuden var de enige med os i, at en sti omkring søen ville være yderst uheldig for fugle og plantelivet. Omkring ejerforholdet måbede vi over den påstand, som Vagn Juul Larsen m.fl. kom med. Tåstrup Sø- og Moseforening s 12 lodsejere med jord til søen har bevisligt gennem mere end 150 år plejet og udøvet den fulde råderet over området, både hvad angår udnyttelse af jorden, der er fremkommet ved en vandstandssænkning, jagt/fiskeri samt rørskæring til stråtag. 6 Modsatte sig ejendomsdom De tre personer modsatte sig i Byretten at der blev en offentlig indkaldelse, hvor folk med part og interesse i sagen kan belyse eventuelle uklarheder. En offentlig indkaldelse er forudsætningen for en Ejendomsdom. Men Vagn Juul Larsen m.fl. modsatte sig at få klarlagt ejendomsforholdet, og det er stadig en gåde, hvorfor Skal du ned til søen? Byretten gav ikke vi 12 lodsejere lov til en Offentlig indkaldelse til ejendomsdom, og denne kendelse blev stadfæstet af Landsretten. Det betyder, at vi ikke er kommet et skridt videre omkring afklaring af ejerforholdet. Så hvis man f.eks ønsker at fiske i søen eller lignende, må man ligesom tidligere have eller lave en aftale med en af os 12 lodsejere. Det har fungeret smertefrit gennem mange år til alles tilfredshed. Omkring almindelig færdsel til fods, henvises til Regler for offentlighedens adgang til naturen - denne brochure kan fås ved amt og kommune. Over sø og land For et være ejer eller medejer af en ejendom, skal der være vejadgang. Der er ikke og har aldrig været veje til Tåstrup Sø, hverken fra Tåstrup, Stjær eller Lillering. Kun de lodsejere med lodder til søen, kunne via deres lod komme til søen. Store problemer for Ejerlav Ejerlav for Tåstrup Sø er en forening stiftet af Vagn Juul Larsen, Erling Stoltze m.fl., der på en ekstraordinær generalforsamling den 13/11 har følgende punkter: Pligtig medlemskab af foreningen (det kan man ikke, der er ikke foreningstvang). Udlejning af jagt og fiskeri (man kan ikke udleje, hvis ikke alle er indforstået) Opmåling af arealet (en kostbar handling) Adgangsveje (der er ingen) Vi står fast Vi står fast på vor ejendomsret, og hvis den på et eller andet tidspunkt bliver underkendt, vil der blive en erstatningssag om de udgifter, hver enkelt søbredsejer betalte i 1885 for at vandstanden i Tåstrup Sø blev

7 sænket. De indvundne arealer, såkaldte opgrødearealer, blev til dyrkbar mark. Søbredsejerne betalte for brugs- og nytteværdien heraf. Konklusion og sund fornuft Udstykkede grunde fra gårde giver ikke automatisk andel i en fjerntliggende matrikel som f.eks. Tåstrup Sø, det skal være påtegnet skøderne, da der kan være udgifter og forpligtelser forbundet med andelen. Hvorfor skulle en grundejer i f.eks. Stjær, der har købt en parcelhusgrund, som er udstykket fra en landbrugsejendom, blive medejer at Tåstrup Sø, hvortil der ikke er vejadgang. Nej meningen med ordlyden i tingbogen har selvfølgelig været, at de lodsejere der har jord ned til søen, også har ejendomsretten over området. Derfor vil vi gerne bede naboer og andre, der vil opleve den skønne natur, om at respektere vor ejendomsret. Samtidig vil vi også bede bestyrelsen i den nye forening om ikke via avisartikler eller lignende at vildlede vore naboer og sende dem gennem skov, krat og private folks haver for at komme ned til den sø, de tror de er medejere af. Hvis folk gerne vil til søen er vi da altid til at snakke med. Til slut lidt historie Udskiftningen skete fra Kongens Ryttergods i Skanderborg i åerne I Tåstrup skete udmatrikuleringen i 1793 Bebyggelsen var 9 gårde. I Stjær skete udmatrikuleringen i 1780 Bebyggelsen var 18 gårde. I Lillering skete udmatrikuleringen i 1790 Bebyggelsen var 9 gårde. Da alt om jordfordeling kun drejede sig om penge til kongen, skal der en god fantasi til tro at man forærede noget væk, nej alt blev købt og fordelt mellem gårdene, der har nok ikke været en social bagtanke for eftertidens tilflyttere. Det er blandt nogle af disse ovennævnte gårde i Tåstrup, Stjær og Lillering, at ejendomsretten blev fordelt i

8 Forsamlingshusets 100 årsdag gik ikke særlig stille af med fødselsdagssange, taler og snak blev huset holdt oppe tre dage i rap først smuk reception med kage og vin så galla hver gæst var så fin så fin og dagen derpå kom børnene hen og spillede, sang og dansed omkring og gravede huller i havens jord og plantede løg vi vil se, når de gror mon ikke vort hus med alle de minder smilende står med røde kinder? Pil 8

9 Denne stil er skrevet af Harald Damgård Andersens far, Mads Andersen, som blev født den 11. dec i Stjær. Han skrev stilen, da han gik på Klank Højskole i vinteren Han var da 25 år. Til Forsamlingshusets 100 års revy, læste Nicolaj Marvig stilen op, klædt som en ung mand fra Flere tilskuere har spurgt, om vi ville bringe stilen i avisen, fordi de gerne ville læse den op for deres børn og venner. Så her bringer vi, ordret, Mads Andersens stil fra I originalen er den skrevet med sirlig håndskrift og en fin, tynd blækstreg. Min fødeby Min fødeby hedder Stjær og ligger i Aarhus amt, Framlev herred, Storring, Stjær og Galten Kommune. Byen ligger 2 ½ mil vest for Aarhus og 1 ½ mil nord for Skanderborg. Navnet har den fået, fordi den som en stjært eller kile går ind i Skanderborg amt. Det er en temmelig stor landsby, der har forhen ligget 18 gårde i byen, nu er der ikke mere end 11 tilbage, de andre er blevet flyttet ud på marken. Stjær gælder for at være en fremskridtsby, der er således næsten håndværkere af alle slags. Der er to smede, to snedkere, en karetmager og et bageri, to slagtere, to skræddere, en bødker, tre murere og en urmager. Desuden er der mejeri, ølbryggeri, savskæreri, og to vognmandsforretninger. Til byen hører der megen skov; til hver gård, hører der et skovskifte. Det er mest bøgeskov, dog er der meget beplantet med gran. Skoven ligger en fjerdingvej nord for byen. Der er neden for skoven en sø, som hører under tre byer: Stjær, Lillering og Tåstrup. Søen er ikke stor, men vrimler med fisk: Gedder, aborre, skaller, suder, flitter, karusser og ål. Dog tror jeg ikke, at den tid er fjern, da søen gror sammen og udtørres. Jeg kan huske, at for 20 år siden var den meget større. Om sommeren er der nu kun en lille plat klart vand, hvor man kan sejle. Søen har sit udløb mod øst og løber sammen med vandet fra flere vandmøller i Brabrand sø, som så igen har afløb til Aarhus bugten. Syd vest for Stjær er der en række bakker, som er bekendt i stor omegn for den storartede udsigt, som er derfra. Man kan se over tyve kirketårne, og man kan se helt over på Mols, og man kan se helt over til Frisenborg Skov som ligger hen ved fem mil nord for. Desuden er der god udsigt til Himmelbjerget, som ligger hen ved tre mil vest for. Bakkerne er bevokset med bøg og gran, dog er den ikke særlig kraftig, da den indtil for en snes år siden, blev behandlet meget skødesløst. Ejerne vidste knap, hvor skellene var, men nu har de haft landmåler, og nu bliver der hugget med omhu, så der vil rimeligvis om kort tid være god skov, da der er god grøde i den. Lyngen bliver nu fortrængt af træerne. Den har ellers været et godt opholdssted for snoge og hugorme, som der endnu er en mængde af. Blåbær er der mange af og enhver kan frit plukke efter behag. Jorden til Stjær er mest lermuldet og meget ujævn og bakket. Eng og tørvejord er der meget af; men markerne er meget 9 splittede, ikke en eneste gård har sin mark på et sted. Det er en stor ulæmpe. Jeg har således tjent på en gård i Stjær, hvor vi havde marken på syv steder, og således er der flere, der har det. Der er to skoler i Stjær, på den ene er der en lærer på den anden er der en lærerinde. Der har for få år siden været en privat pogeskole, men den blev der uenighed om, og den blev så nedlagt. Der blev så for mange børn i kommuneskolen, så der blev bygget en ny kommuneskole, hvor der er plads til godt 30 børn. På denne skole er der altså lærerinde. Folkene i Stjær er meget religiøse. Der er to Missionshuse, et Indre missionshus og et Frimissionshus. De folk som kommer til den fri mission, kommer kun meget sjældent i kirken, skønt det er en dygtig og afholdt præst, der prædiker. Kirken ligger midt i byen, den er bygget af store granitsten, som er meget godt tilhugne og muret i skifter, der er cirka tre kvt. høje. Kirken blev for 15 år siden bygget om indvendig; der blev lagt nyt gulv, der kom nye stole og ny prædikestol. Alter med nyt alterbillede blev indsat. Det blev skænket af kunstmaler Overgaard, København, som er født og opvokset i Stjær og gift med en gårdmandsdatter fra Stjær. Desuden kom der en kakkelovn i kirken, og nu er der bleven skænket et orgel til kirken af en forhenværende gårdejer Rasmus Thommasen, i Stjær. Orglet spilles af lærerinde Frk. Valborg Sørensen. For tre år siden blev der bygget et forsamlingshus, det største i stor omkreds. Det bliver benyttet meget, der er gerne dans en gang om måneden. Der bliver i vinter holdt en foredragsrække, der er 6 foredrag i rækken. Der er gymnastik for både voksne og børn i forsamlingshuset. Læreren har gymnastikken med drengene og Frk. Sørensen med pigerne. De voksne piger og unge koner har gymnastik to aftener om ugen under frk. Sørensens ledelse, og karle og mænd to aftener ugentlig med en fremmed lærer som leder. Sparekassen har lokale i forsamlingshuset og afholdsforeningen har også sin stue der. Der har før været to købmænd i Stjær; men så blev der bygget en Brugsforening, og den ene af købmændene måtte så kort efter lukke sin forretning. Den anden købmand købte sig noget jord og er nu både gårdejer og købmand. Brugsforeningen har en årlig omsætning af over kr. og giver et godt overskud. Stjær har før haft langt til station; men der er nu bleven bygget en jernbane fra Århus til Hammel, så nu er der ikke mer end en god halv mil til Lillering station; vejen til Lillering er endnu så bakket, at der ikke kan være tale om at komme der med store læs, hvorfor den da også i denne tid er ved at blive istandsat, hvilket bliver et hårdt og møjsommeligt arbejde, da der skal flyttes meget jord fra bakkerne med i de lave steder og jorden indeholder en mængde store sten. Hidtil har det meste fragtkørsel været til og fra Harlev station, som ligger tre fjerdingvej eller en lille mil fra Stjær; men vejen dertil er god. Landevej nemlig Skanderborg Randers landevej. Mads Andersen, Klank Højskole 1906.

10 STJÆR REVY ANNO Revyen - der var engang i Stjær, var af en ganske stjærsk karakter, som tog os tilbage i tiden og gennem forfatternes store viden, viste os en lille fremskridtsby. Vi mødte Mads, der gik på højskole i Klank, hørte musikken fra åbningballet i det nye forsamlingshus Afholds restaurant og så de dansende i salen. Vi ku mærke duften i hovedgaden, der havde gået en ko eller to og Jeremias Jensen luntede stille hjem, i skæret fra gadelampen, som hans søn i Amerika, havde skænket til byen. Stjærpigen Minna var på besøg fra København, med kæresten Franz og Minnas mor tog kørekort, i hvilken fremskridtskvinde. Bedstemor strikkede sokker og talte om den gamle konge, Christian den IX, forstås og stuepigen støvede rundt og yngste datter skulle være student. Vaskepigehænder var røde og ophovnede af det kolde vand og pigerne overlevede vaskeståhejet med en sang, mens de drømte sig til fjerne, varme himmelstrøg. På centralen residerede fru Viola, med oversigt og udsyn og indsigt, i sine bysbørns liv og levned og fru Ildsjæl arrangerede, hvad der var brug for, i a forsamlingshus. Nye tilflyttere blev sat på plads, af de indfødte, og man går int mæ pæls i Stjær. I sit lønkammer skrev en huspoet en ode til forsamlingshuset, som hele byen var stolte af. 10

11 Gamle revynumre, af nyere dato, førte os frem til i dag. Det var en helt anden tid og andre focus, denne tid afspejlede. Her var skub-i-dub-i, den friske, gamle mand på hjemmet - boligsituationen: Du skal kunne fremvise mindst tre børn, for at få en lejlighed - brandmand Skum, en elskelig person - og den, dengang, kun måske, kommende nye motorvej og storlufthavn til debat. Gummihandsker er gode, når man tanker benzin og talen til Orla s svendegilde, Orla, der tvinges til at flytte hjemmefra som 54 årig fordi forstanderen på hjemmet, hvor far og mor bor, ikke mere vil ha ham boende. Sexchikane var noget man snakkede meget om, også dengang, hundelorte lå alle vegne, og en smilende lokal ejendomsmægler, tjente godt på parcelhus byggeri og hele byggebranchens opsving. Værket fuldendtes med sangen Stjærnedrys, fra revyen år Et par publikummer blev så grebne af stemningen, at de straks meldte sig ind i revy-gruppen. Se det en revy, der rykker! pil 11

12 Andelsmejeriet Stjernholm Andelsmejeriet Stjernholm, opført i 1887, var gennem en stor del af det 20. århundrede en travl og vigtig virksomhed i Stjær, og ligesom møllen var den et markant vartegn i bybilledet. Landmænd fra hele oplandet leverede mælk til mejeriet, og byens folk hentede mælk, ost og smør i mejeriudsalget. Mejeriet fik igennem tiden mange fine pokaler og præmier for sit gode smør og velsmagende oste. Vagn Vestergård Pedersen fra Gislinge startede som elev i Han samlede forskellige notater og optegnelser om mejeriets historie. Følgende uddrag er fra ca. 1916: Oprettet 1. Oktober Ombygning 1910 (Statskonsulenten, Arkitekt Lind samt Konsulent Skov). Beboelsen i Mejeribygningen rummer 7 Værelser, hvoraf 2 er for Personalet. 115 leverandører med 700 køer. 10 m dyb Brønd. De 3 medarbejdere lønnes med 800 Kr. Afregning efter Vægt. Rund 22 m Skorsten.»Sinus«,»Fix«og»Silkeborg«Balancevægt. Forvarmer og Pasteurer med Snekketræk fra Silkeborg. Ringkøler fra Fr. Christensen. 2 Alfa Laval Centrifuger. Kærneælteren»Silkeborg«. Kedel og Kulsyre Kølemaskine ( V.E) fra Th. Th. Sabroe. - Caroc & Leth Maskine. Firkantede Træostekar. Egetræs Flødetønder. Aluminiums Kølere og Syretønde til Syren. - Elektricitet (220 Volt). - Kul. Formand: Gaardejer Johs. Møller, Stjær, Harlev, siden Bestyrer: Kn. Rønde Hedegaard, født 20. Maj Siden 1. November 1908 Bestyrer og Kasserer for Stjernholm. Formand for Sygeplejeforeningen og Styrelsesmedlem for Andelskassen i Stjær. om mejeristerne selv prøvede at reparere lidt på den, med stumper hentet ovre fra smedens skrotbunke. Det ville Jens ikke byde de ansatte, så han fik lavet 3 fine værelser til dem med bad og toilet over det nye ostelager mod Vest. Det var meget fine forhold dengang. Det var hårdt arbejde at være mejerist, de mange tunge spande med mælk skulle løftes og tømmes, og i starten foregik osterøringen med håndkraft. Så gik de rundt og rundt om ostekarret og rørte med nogle store ostegrebe. Der skulle røres konstant i en halv time. Om foråret var der ekstra meget mælk, så lavede de 2 hold oste. Det første ostekar blev startet kl. 3 om natten Mejeristerne og eleverne var på fuld kost og logi, så Ruth skulle sørge for mad og tøjvask til mange folk. Midt i 50 erne fik vi 2 halvautomatiske Ferm vaskemaskiner i Stjær. Den ene var Viktor Smeds, som os i den vestlige del af Stjær lejede. Den blev kørt på en lille vogn fra sted til sted, så havde man den en dag eller to. I den anden ende af byen havde de købt en i fællesskab, og Peter Smed havde lavet en vogn til den. Der skulle hældes varmt vand fra gruekedlen op i den, og så vaskede den tøjet. Der var en vrider ovenpå, så det meste vand kom ud af tøjet, når det blev kørt igennem valserne. Det var en stor lettelse, da vi fik den første fuldautomatisk vaskemaskine i 1967, mindes Ruth. Den gamle Ferm fra Viktor Smed har Ruth stående i kælderen, lettere ombygget fungerer den nu som strygerulle. Gulvene skulle tit skylles over for at fjerne spildt mælk, så der var konstant vådt. Mejeristerne gik i mejeritræsko, de var lavet af noget specielt træ og læder, som ikke sugede så meget vand og bedre kunne tåle at være våde. Men om vinteren var det en kold fornøjelse med bare fødder i våde træsko. Det var virkelig en stor lettelse, da gummistøvlerne blev opfundet. Kedlen til fyret skulle renses 2 gange om året. Kedelrenserne kravlede ind i fyret forfra, og når de kom ud af den anden ende, var de helt kulsorte. De startede ved middagstid, når kedlen var kølet lidt af, og var så færdige til aften. I starten blev der fyret med kul, men lige efter Jens var startet, skiftede de til olie. Oliefyret larmede og brølede, så det kunne høres over hele byen. Mælkekuskene hentede mælken hos landmændene tidligt om morgenen. Mellem halv syv og otte ankom de i fast rækkefølge med deres traktorer og vogne (Arvid Madsen med hestevogn!) fyldte med mælkespande. De læssede spandene af på den første perron, hvor 2 mejerister vejede mælken ind, på den anden perron fik de så spandene retur, nogle af dem fyldt med valle. Valle er restproduktet fra osteproduktionen. Det første år blev der indvejet 0,8 Millioner Kg Mælk og lavet 29 Tons smør. I årene blev der i gennemsnit indvejet 1,9 Millioner Kg Mælk og lavet 70 Tons Smør. I 1916 startede man med osteproduktion, 8,18 Tons blev det til det år. Produktionen I tiden op til 1930 steg til 2,81 millioner kg indvejet mælk. Der blev solgt kg mælk og kg smør til bysalg (Århus), og kg mælk og 500 kg smør blev langet over disken i mejeriudsalget i Stjær. Ruth fortæller, at da Jens Hummeluhr startede som bestyrer den 1. marts 1950 var der et værelse over det gamle osteri, hvor der boede 4 ansatte. For at komme derop måtte de op ad en rørstige, og på værelset var der en gammel kakkelovn. Den var i ringe stand, så det røg og svinede og stank skrækkeligt, selv 12

13 75 års jubilæet. Marius Rasmussen fik præmien for den flottest udsmykkede vogn. Erik Madsen startede på mejeriet i Inden han mødte kl. halv syv, havde han fodret og malket sine køer, og så arbejdede han på mejeriet til ved 2-tiden. Jeg vejede mælk ud, både valle og smør og kærnemælk, som landmændene fik med tilbage, fortæller Erik. Det kunne være koldt om vinteren, portene stod åbne, og det blæste ind. Erik Eriksen var ved indvejningen, og ingen af os kunne arbejde med handsker, for vi skulle hele tiden skrive i protokollerne. Vi havde en spand stående med kogende vand, som vi stak hænder og støvler ned i en gang imellem, for lige at blive tøet op. Ofte kom Sigrid fra fryseboksen med noget, kuskene skulle have med. Eller fra Brugsen. Mælkekuskene blev flittigt benyttet som bude. Denne artikels forfatter nød også godt af det som avisbud, for om søndagen tog de aviserne med ud på landet. Det var jo nemmere at stikke dem ind under låget på spandene, end at cykle rundt i oplandet! Betalingen for mælken fik landmændene en gang om ugen. I kontanter. Pengene blev lagt i en kuvert, der blev sat fast i låget på en spand. Når spandene blev sat af ude ved vejen, kunne de godt stå der i flere timer, inden landmanden hentede dem. Men det er aldrig sket, at pengene er blevet stjålet! Byen vågnede, når lågene kom af spandene, fortæller Erik. Så kom folk gående med deres egen lille mælkespand eller flasker og fik dem fyldt op. I mejeriudsalget, mellem beboelsen og mejeriet, solgte Anne Lise Skov mælk og ost, nykærnet smør og rigtig kærnemælk. Der var åbent 2 timer hver morgen. Når vi var færdige med ind- og udvejning, arbejdede vi på ostelageret. Ostene skulle vendes hver dag, og vaskes af med saltlage 2 gange om ugen i de 6-8 uger, de var på lager. Til sidst blev de skrabet og paraffineret, Jens Hummeluhr pakkede ostene ind i ostepergament, og ostegrossisten afhentede dem. Andelsmejeriet Stjernholm lukkede i 1969, og Jens Hummeluhr kom over på Klank Andelsmejeri, hvor han det første år arbejdede med indvejning. Derefter på kontoret, hvor han var, indtil han fyldte 70. Jens havde altid været god til tal og regnskaber, bl.a. havde han i mange år været bestyrer i Stjær Sogns Spare- og Lånekasse sammen med Anton Kristensen. Den holdt til i Forsamlingshuset. Jens overtog posten i Sparekassen efter lærer Larsen i Erik Madsen fortsatte som landmand til 1984, hvor han kom over på Klank Mejeri, arbejdede der til 1989, og sluttede på Arla, hvor han gik på pension i Andelsforeningen Stjernholm solgte mejeriet til H. H. Werner nogle år senere. Han indrettede det gamle mejeri med kontor og reoler, og havde der et stort reservedelslager til lastbiler. Den 15. november 1996 købte Jens Peter og Tina Kolding mejeriet. Efter utallige timers hårdt arbejde med nedrivning og ombygning er det gamle mejeri i dag forvandlet til 5 moderne boliger. Varmesystemet er udskiftet, der er isoleret, og den gamle skorsten tjener som effektivt dræn mod syd. Ulla og Henrik bor i bestyrerboligen, og i det nye ostelager er der indrettet 3 flotte lejligheder. Jens Peter og Tina bor selv i det gamle mejeri. Det er ombygget og indrettet med imponerende sans for detaljer og dyb respekt for ånden i det oprindelige mejeri. F.eks. er mange af de fine, hvide klinker på væggene bevaret i det fascinerende køkken/alrum, der går i 2 etager helt op til taget, hvor også de fritlagte saksespær er bevaret. Sjælen fra det gamle mejeri lever videre i bedste velgående! Tak til Ruth Hummeluhr, Erik Madsen og Jens Peter og Tina Kolding, fordi I ville dele Andelsmejeriet Stjernholms historie med os. Bjarne. På centralen sidder Viola, med det store overblik, udsyn og indblik - hun klarer alt... (Uddrag af Revytekst anno 1940 fra 100 års revyen. Forfatter: Inge Kristoffersen i Bækken) V: Det Stjær! S: Gi mig ornecentralen. V: (propper stikket i) 29, værsgo. (venter) Nå, han svarer ikke, han er nok ude og lave forretninger. S: Jamen Viola, kan du så ikke selv give ham besked på, at komme herud i morgen med hans unge avls model, til et par vraj søer. Og du kan godt sige til ham, at det ikke skal være den gamle museums orne, den er snart så affældig og senil, at den behøver krykker og slet ikke ved, hvad den er sat i verden for. Den skal nærmest varmes op, og vi har jo ikke hele dagen til det put.øh, jeg mener pjat. Det orner du Viola. V: Jeg skal se hvad jeg kan gøre, ellers jager jeg Carlo om og giver besked. S: Tak for det farvel, farvel. (nyt ring) V: Det Stjær! 2.S: Kan du se om Sidse er hjemme, vi skulle gerne have noget kød i frysehuset, vi er ved at nødslagte en kvie, nemlig. V: Det var da ærgerligt med det kreatur (hun strækker hals og kigger ud af vinduet) Hun pudser vinduer, ka jeg se, du får hende lige (propper stikket i) værsgo. (nyt ring) V: Det Stjææer! 3.S: Jeg skulle ha fat i Christian Thomsen, du har nok nummeret, vi er lige flyttet hertil. V: Christian Thomsen, ham ved jeg ikke hvem er. 3.S: Jeg har fået oplyst at han hedder Christian Thomsen. V: Christian Thomsen, der er ingen her i Stjær og omegn med det navn, det ved jeg da alt om.. 3.S: (irriteret) Altså Christian Thomsen, han skulle bo oppe i bakkerne og handler med får. V: Nå Høvmanden, det ku du da bare ha sagt med det samme. (propper i) Værsgo! (nynner lidt, tager en slurk kaffe, udfylder et par felter i krydsordet, kigger ud af vinduet og på sit ur. Konstaterer højlydt) Mælkemanden er da sent på den. (nyt ring) Det er Stjær. 4.S: Giv mig Brugsen, kan du se om mælkevognen er kørt, så han kan nå at tage en sæk koks med herud. V: Nej, han holder udenfor. Det er dit held at han er sent på den, du får Brugsen, værsgo. (propper i, nyt ring) Det er Stjær. 13

14 God Jul! De medvirkende i revyen, på og bag scenen, var: Torben Greffel, Karsten Holm, Sandy Dalum, Charlotte Hagelskær, Finn Nielsen, Karl Åge Nielsen, Tina Kolding, Ulla Blæsbjerg, Tina Danielsen, Vibeke Ottosen, Tine Brülle, Marianne Andersen, Nicolaj Marvig, Ole Ottosen, Rita Joseff, Linda Greffel, Jeanine Bonadies, Anne Dalum, Katrine Holm, Gitte Jensen, Hans Csösz, Pil Brudager, Janne Sørensen. 14

15 Børn & unge i Stjær UNGDOMSREDAKTIONEN Sidste nyt fra KFUM Så er vi kommet godt i gang hos KFUM-spejderne i Stjær. For øjeblikket består vor gruppe af ca. 20 ulveunger - 14 storspejdere og 10 rovere. Hos ulvene startede sæsonen med at vi modtog en invitation fra ulvene i Herskind, om at deltage i et sæbekasserally. For at kunne deltage må man jo have nogle biler og derfor fik vi således sat en produktion i gang. Ulvene blev delt i 4 bander og hver bande skulle lave en bil. Alt under behørigt overvågning af vore assisterende "bil-ingeniører" Jesper og Kjartan. Resultaterne var bare så flotte og holdbare. Årets BUSK-gudstjenest var søndag den 31. oktober og blev afholdt i Stjær kirke. Der var et rigtigt flot fremmøde. Emnet i år var tålmodighed. Til gudstjenesten medbragte børnene sedler, hvorpå de havde givet deres bud på, hvad tålmodighed er. Disse sedler blev hængt på en lang snor spændt op i kirken, og de blev senere brugt som oplæg til Carsten Marvigs prædiken. Alt i alt var det en rigtig hyggelig gudstjeneste, som jeg også tror at børnene nød. Hos storspejderne har man bl.a. deltage i den årlige JOTA/JOTI-WEEKEND. I år fandt denne sted hos Jan Thøgersen, der selv er en ivrig radioamatør, og som beredvilligt havde lagt gård og antenne til. Der var deltagelse af en håndfuld spejdere og de fik en rigtig hyggelig weekend, hvor de fik talt og chattet med spejdere fra andre lande. Vi vil også lige benytte lejligheden til at sige tak til alle jer som tog godt imod ulveungerne, da de var ude og sælge årets julekalender fra Y's men klub. Den største del af indtægten går til gruppen, således at vi har mulighed for at tilbyde børnene nogle gode aktiviteter. Endelig oprandt den store løbsdag. Vi mødtes med ulvene fra Herskind på den "internationale" sæbekasserallybane i Sjelle. En flok entusiatiske forældre var mødt op for at heppe."motorerne" var toptunede. Det var en ren fryd at se på. Det endelig resultat blev en sejr til Stjær, med Herskind på anden pladsen og endnu et Stjærhold på tredje pladsen. En ren triumf for Stjær. Billeder fra dagen kan ses på Der har også været afholdt Oktoberdyst i kommunen. I denne dyst deltog Stjær ulvene med 3 hold. Temaet for årets dyst var "Lewis & Clark" to opdagelsesrejsende i hvis spor man skulle følge. De tre hold fra Stjær gjorde det godt på posterne. Det blev bemærket at de bl.a. talte pænt til hinanden og tog hensyn til hinanden. Desværre blev det ikke til nogen sejr i år og derfor ingen sølvøkse, så naturligvis var der en vis skuffelse at spore blandt børnene - men bedre held næste år. Derudover har ulvene bl.a. holdt fuldmånemøde. Dette er et lidt specielt møde som finder sted med jævne mellemrum. På dette det første fuldmånemøde i den nye sæson blev de nye ulve optaget i ulveflokken og de fik samtidig deres ulvenavne. Samtidig fik de "gamle" ulve deres etårsstjerne, som bevis for at de nu har været medlem af Stjærgruppen i ét år. Skulle der være nogen blandt Stjærs borgere og læserne af denne avis, som efter at have læst ovenstående kunne tænke sig at være med til at præge spejderarbejdet i Stjær, så kontakt undertegnede på tlf Vi kan altid bruge en ekstra hånd og flere engagerede ledere - kendskab til spejderarbejdet er ikke et "must". Endelig vil KFUM-spejderne i Stjær gerne ønske jer alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Dorte Nothlev Gruppeleder HALLO, HALLO Er du til udendørs- og indendørsaktiviteter, og og har du lyst til at være med til at præge spejderarbejdet i Stjær og give en flok børn og unge en på "opleveren" så kontakt undertegnede hurtigst muligt. Vi har brug for en ekstra leder til ulvene pr. 1/1-05 og sandsynligvis nye ledere til spejderne pr. 1/8-05. Vi kan altid bruge en hjælpende hånd. Dorte Nothlev

16 EFTERÅRETS NETCAMP NetCampen 13. november var, for tredje gang, en herlig oplevelse. 32 netcampere, heraf én pige, deltog. Én computer havde en alvorlig virus, der hurtigt bredte sig til andre pc'ere. Det tog derfor de voksne flere timer, at få styr på opsætningen. På grund af disse erfaringer, vil der fremover være nogle betingelser du skal overholde, om din computers tilstand, hvis du er med i en netcamp. Ligesom man må vaccinere en hest inden et stævne, hvor den møder andre heste - skal du have en virusfri computer, når den skal kobles sammen med andre computere. Og følgende spørgsmål blev diskuteret og besvaret under middagen (spagetti med kødsovs): Skal vi fortsætte med at lave netcamp i forsamlingshuset? Ja!! Èn eller to gange om året? Tooooo! - og så blev vi enige om, at der skal være en nedre aldersbegrænsning: Man skal være fyldt 9 år. SÅ følgende skal overholdes: Din pc skal være installeret med et opdateret virusskjold - og du skal have lavet en fuld systemskanning umiddelbart inden du kommer. Dette er meget vigtigt, da vi ellers risikerer at netop din pc får hele netværket til at gå ned! Du skal ha' et Netværkskabel der er min. 5 m langt. Har du ikke et, kan du købe et af os for kr. 30,- Du skal ha' Strømkabel til både skærm og pc. NB! Der må ikke anvendes ulovlige spil og/eller programmer, ligesom ulovligt kopierede filer - som f.eks. MP3, MPEG osv. - ikke kan tillades på pc'erne. Det er en betingelse for at være med, at man overholder disse regler - og det er den enkelte deltagers eget ansvar, at hans pc er i orden!!! NATTEN ER UNG ENDNU!! VIGTIGT: Fra voksengruppens side, opfordres flere forældre, der har børn på campen, til at tage en 3-4 timers vagt, næste gang der er netcamp. Det er både sjovt og hyggeligt at være med. Man behøver ikke være teknisk kyndig. Der er både "omsorgsvagter" og tekniske vagter, man kan vælge sig på! Internetforbindelsen til forsamlingshuset og til netcampen, sponsoreres af naboen Klaus Mai. NÆSTE NETCAMP BLIVER LØRDAG DEN 16. APRIL 2005! STJÆR FORSAMLINGSHUS I NYE RAMMER!!

17 NyBørn & unge i Stjær UNGDOMSREDAKTION Nyt fra "KLUBBEN" På Klub Værestedets årsmøde i november, var der focus på børn og unges sprogbrug og omgangstone. Omkring 25 forældre deltog i mødet. Der blev budt velkommen, hvorefter Lars Brøgger Sørensen kunne begynde sit indlæg omkring børn og unges sprogbrug/omgangstone. Lars er uddannet pædagog og socialrådgiver. Han underviser nu på Jydsk pædagog seminarium. Som indledning blev vi ført ind i hvor meget verden har forandret sig, bare fra dengang vi var børn/unge og frem til i dag. I dag påvirkes børn/ unge bl.a. gennem utallige TV kanaler og internettet og i dag er det nærmest nødvendigt at eje en mobiltelefon for at være med i SMS kulturen og fællesskabet. Verden er lille i modsætning til før i tiden. Dengang skulle det planlægges nøje hvis der skulle ringes til en bekendt i udlandet hvorimod vi i dag via internettet ikke tænker så meget over om vi chatter med én fra Kina, USA eller Randers. Med verdens forandring følger sprogets forandring. Tænk blot på hvor mange engelske ord der i dag er en del af sproget, og hvad der i dag er tilladt at sige på TV eller for den sags skyld, hvad der kan synges om og hvilke ord der kan pryde en tekst. Hvor går grænsen, når ord som luder, pik og bøssesvin er et hit på CD og i TV?? Ord som vi næsten ikke kan få os selv til at sige, er i dag en del af børn og unges sprog og omgangstone. Er verden helt af lave eller hvad er det der sker. Skal vi sætte os ned og tænke, at det går nok over af sig selv - skal vi opstille en masse regler og forbud - eller hvad stiller vi op? Tiden kan vi ikke skrue tilbage og udviklingen skal vi ikke forhindre. Vi skal forholde os til den tid vi lever i og vi skal forholde os til det sprog børnene og de unge bruger og ikke mindst, skal vi gøre opmærksom på, hvordan vi som voksne opfatter det brugte sprog. Vi skal spejle sproget/omgangstonen og være i dialog med børnene og de unge om betydningen af sproget og de reaktioner det kan afføde. Vi er rollemodeller og vi må ikke opgive, selvom vi ikke altid forstår, vi skal forholde os og agere, så viser det sig på sigt, at hovedparten kommer ud på den rigtige side. Lars Brøgger Sørensen afsluttede sit indlæg med et eksempel fra musikkens verden, Drengene fra Angora nr. 6. nummeret hedder Blind Date. Det kan nok være, at vi fik lidt røde øre ved at lytte til dette nummer og vi skulle da også love Lars, at hans kone ikke måtte få at vide, at han spillede det for os. Se også klubbens hjemmeside på: Indsendt af: Kirsten Pedersen

18 kirkelighed og virkelighed Gudstjenestetider for Stjær og Storring kirker står i Kirkeblad, Folkeblad og dagspresse! Nyt fra præstegården Stille gudstjeneste Storring kirke onsdag den 8. december kl Vi synger Julen ind Stjær Kirke Onsdag den 15. december kl Jule Gudstjenester for børn og barnlige sjæle 8. december Storring Børnehave i Storring kirke kl december Dagplejebørnene i Stjær kirke kl december Stjær Børnehave i Stjær kirke kl Børn der passes hjemme er naturligvis velkomne! Nyt fra Bethesda Fredag d. 17. december kl Arkæologisk sidelys ind på Bibelen. Ved lærer Carsten Vang fra menighedsfakultetet. Onsdag den 29. december kl Julefest for hele familien Vel mødt! Venlig hilsen Karen Marie Boye Eftermiddagsmøder i Storring Præstegård - alle er velkomne! Møderne begynder kl Jørns bus kører fra Stjær ca Tirsdag den 7. dec Julemøde ved Carsten Marvig. Tirsdag den 11. jan Sognepræst Anders Bonde Er der noget at grine af, når vi bliver gamle? Tirsdag den 15. febr Med Leif Christoffersen og Karsten Holm til henholdsvis Grønland og Thailand. Rejser i billeder og fortælling. Det nye menighedsråd i Stjær trækker i arbejdstøjet fra kirkeårets begyndelse tirsdag den 1. december. Medlemmer af rådet er: Ingrid Jørgensen, Marie Cramers, Bendt Kristensen, Connie Tind Jantzen, Jørgen Bylod og Rita Joseff. En gammel Stjær tradition Vi er blevet opfordret til at fortælle om en smuk begravelsestradition, som mange nye i byen, måske ikke kender. Med mellemrum, når døden indtræffer - og et menneske, som har levet i Stjær, forsvinder, kan det nogle gange være svært, at vise sin deltagelse. Måske synes man ikke, man er tæt nok på, men man synes alligevel, at man har kendt og fulgt vedkommende, der nu ikke er mere og det vil man gerne give til kende. Fra gammel tid, har det været skik her i Stjær, at man kunne være med i en fælles krans fra byen, ved at skrive sig på en liste i Brugsen og betale et mindre beløb. Så er man, sammen med de andre, der har skrevet sig på listen, med i en sidste hilsen til den døde. Denne skik har overlevet tidernes skiften og altings forandring og findes stadig. Så når én dør i Stjær, kan man deltage i en fælles krans og sidste hilsen, ved at henvende sig i Brugsen og blive skrevet på byens liste. Pil Da brandmester Brok og kæresten blev gift, sidst i august, var brandkorpset og avisens fotograf på pletten. 18

19 Foreninger, grupper, råd, udvalg og institutioner i Stjær med kontaktperson Stjær Sogns Borgerforening Janne Sørensen tlf: Mail: Udlejning af forsamlingshus Tlf: Mail: Medie-Gruppe - Avis Pil Brudager tlf: Mail: Byportal: Roy Erik Blüthgen Mail: Tlf: og Bjarne Schøler Sørensen Mail: tlf: BaseHouse-Gruppe/netcamp Pil Brudager tlf: Mail: PC - undervisning Bent Skovsende tlf: Mail: Landby-udviklings-Gruppe Heidi Gargulak Andersen tlf: Mail: Børnekultur-Gruppe Jeanine Marie Bonadies tlf: Mail: Teater-Revy-Gruppe Marianne Andersen tlf: Mail: Fællesspisning i Forsamlingshuset Heidi Gargulak Andersen tlf: Mail: De Voksne Quinders Klub (DVQK) Vibeke Ottosen tlf: Mail: Stjær Folkedansere, Galten aftenskole Peter Erik Jensen tlf: Stjær Boldklub Henning Røgen tlf: Mail: Hjemmeside: Bordtennis i forsamlingshuset Peter Schmidt tlf: Mail: Motions-Vandreture-Stavgang Fra klubhuset/ Susanne Røgen tlf.: Dagplejen Karin Beyer-Pedersen tlf.: Mail: Ruth Hildebrandt Schmidt Nygårdsparken 23 tlf.: Børnehaven Kirsten Andersen tlf: Mail: Skolen Tina Sørensen tlf: Mail: Stjær Fællesbibliotek Pia Karmark tlf: Mail: Hjemmeside: SFO Lone Borgkvist tlf: Mail: Ungdomsklubben Værestedet Kirsten Pedersen tlf: Mail: KFUM Spejderne Erna Nielsen tlf: Mail: Kirken: Carsten Marvig tlf: Mail: Menighedsråd: Ingrid Jørgensen Mail: Foredragsudvalg i Storring-Stjær-Høver Elisabeth Thorsen tlf: Indre Mission Repr. i Stjær: Karen Marie Boye Vestbakken 18, tlf Kræftens Bekæmpelse Repr. I Stjær: Susanne Røgen tlf: Stjær Vandværk Bent Skovsende, tlf: Mail: FEJLMELDING: Peter Gabriel Tlf: Ejerlav for Tåstrup sø Jacob Thulesen Dahl tlf: Mail: Pebbelparken Grundejerforening John Matthiasen tlf: Mail: Nygårdsparken Grundejerforening Annette Thorsted tlf Stjær Billedmagere Tina Kolding tlf: Mail: Det Danske Haveselskab Repr. i Stjær: Conny Andersen Tlf: Mail: Skanderborg Fjerkræ, racehøns Repr. i Stjær: Mogens Andersen Tlf: Mail: A.M.B.A. Stjær Brugsforening Henrik Lomholt tlf: Mai!: Hjemmeside: www. coop.dk Galten Erhvervsråd Peter Schmidt, Stjær tlf: Mail: Vi har tre dagligvarebutikker: Stjær Bageri: Stjær Dagli Brugs: Mail: Hjemmeside: Gårdbutikken Bøvlinggård Tlf: Mail: Hjemmeside: Og en frisør: Salon Stjær: DEADLINE for indlevering af stof til næste avis er: Søndag den 13. februar - prøv at overholde deadline!! Send ti1: Stjær Avis, Hårbyvej 58, Stjær, 8660 Skanderborg eller Mail: eller læg i Stjær Avis kasse i Brugsen - hilsen redaktionen 19

20 Aktiviteter i byen December møde i Storring præstegård Storring børnehave i kirke 8. juleafslutn. De voksne Quinder Stillegudstj. i Storring kirke Julestue i forsamlingshuset Børnebanko i forsamlingshuset Voksenbanko forsamlingshuset Lucia optog på skolen bestyrelsesmøde i Borgerfor Julen synges ind i Stjær kirke De små børn i Stjær kirke Børnehavebørn i Stjær kirke møde i Bethesda 21. skolen holder juleferie Julefest i Bethesda Januar skolen beg. 5. De voksne Quinder beg møde i Storring præstegård Nytårsfest i Bethesda bestyrelsesmøde i borgerfor fællesspisn. i forsamlingshuset februar Deadline for ny Stjær avis møde i Storring præstegård bestyrelsesmøde i Borgerfor fællesspisn. i forsamlingshuset Næste NetCamp bliver 16. april! Juleaften er der gudstjeneste i Stjær kirke kl og kl og i Storring Kirke kl Juledag er der gudstjeneste i Storring Kirke kl og i Stjær Kirke kl Juledag medvirker trompetist Knud Albert. 6. klasse sælger juletræer og pyntegrønt! Fæld Jeres eget juletræ på Hårbyvej 96, lørdag den 11. december kl Vi har fået en mark med juletræer foræret, som vi sælger. Hele fortjenesten ved salget går til vores Bornholmertur i foråret. Det er flotte træer, de sælges fra 50 kr. Vi laver bål og I kan købe gløgg og æbleskiver. Så kom og vælg og fæld Jeres juletræ på Hårbyvej! LUCIAOPTOG PÅ SKOLEN MANDAG DEN 13. DECEMBER 2. og 3. klasse går Luciaoptog kl Man er velkommen til at komme og kigge på. Hilsen 6. klasse Byens juletræer, på kirkeplads og i forsamlingshus, er træer der har groet på toppen af bjerget, som er kommet en tur til byen, for at stråle i december! Træerne er foræret af Linda og Thomas Mikkelsen, Hårbyvej 96. Borgerforeningens bestyrelse ønsker alle en glædelig jul og et udfordrende, spændende og fredfyldt nytår. Tak for opbakning, aktiv deltagelse og medvirken i Det har været et rigtig dejligt år for forsamlingshuset. Denne avis er lavet af: Palle Hansen, pressefotograf - Karsten Holm og Katrine Thing Holm, børn- og ungeredaktion - Roy Blüthgen, pc lay out Bjarne Schøler Sørensen, erhvervsredaktør og Pil Brudager, illustr. og ansvarshav. redaktør. Netcampfotos, børnenes fest, spejderne: Jan Thøgersen Stjær Sogns Borgerforenings Avis, Hårbyvej 58, 8660 Skanderborg tlf.: mailadresse: Stof til avisen kan også indleveres ved Brugsens kasse. Ekstra eksemplarer af avisen, kan købes samme sted. Sidste frist for indlevering af stof til næste Stjær Avis er søndag den 13. februar Avisen kan læses på 20

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Afslutning d. 31. marts 2014

Afslutning d. 31. marts 2014 Struer Folkedanserforening Medlemsorientering marts. 2014 30. årgang NR. 3 www.struerfolkedanserforening.dk Afslutning d. 31. marts 2014 Vi mødes kl. 18.45 i Gimsing Sognegård, hvor vi holder Struer Folkedanserforening

Læs mere

for Lyne Sogn December 2014

for Lyne Sogn December 2014 Til: Samtlige husstande kontorer butikker AKTIVITETSKALENDER for Lyne Sogn December 2014 Bedsteforældredag i Børnebo Indhold: * Lyne Kirke/Vennekredsen: Per Nielsen * Vennekredsen: Julehygge i fælleshuset

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 5. Årgang nr. 30 januar / februar 2015 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

Generalforsamling i Skelund Landsbyforening 20 marts 2014 i Den Bette Skole. Velkommen til alle jer

Generalforsamling i Skelund Landsbyforening 20 marts 2014 i Den Bette Skole. Velkommen til alle jer Generalforsamling i Skelund Landsbyforening 20 marts 2014 i Den Bette Skole Velkommen til alle jer Skelund Landsbyforening vil gerne byde alle nye borgere velkommen til Skelund og omegn Skelund er en aktiv

Læs mere

December 2010 7. årgang, nr. 11

December 2010 7. årgang, nr. 11 Der er kommet nye billeder i nogle af vores fotomapper på reolen. Indtil videre kan man nu nyde og evt. genopleve de gode minder fra: December 2010 7. årgang, nr. 11 Fristedet Valby Søndergade 2 2630 Taastrup.

Læs mere

KOMMENDE ARRANGEMENTER

KOMMENDE ARRANGEMENTER Program nr. 3. 2011 (1. september - 31. december) KOMMENDE ARRANGEMENTER LINEDANCE OPSTART OKTOBERFEST MORTENS AFTEN JULEFROKOST LUCIA LÆS MERE INDE I BLADET SIDEN SIDST Sommeren er ved at gå på hæld,

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

1. sal: Dagcenteret: 2. sal: 3. sal: 4. sal: 5. sal: Avisen for Othellos beboere og brugere

1. sal: Dagcenteret: 2. sal: 3. sal: 4. sal: 5. sal: Avisen for Othellos beboere og brugere 1. sal: Dagcenteret: 6. årgang 1. udgave 1. juni 2015 5. Eva Hjort 6. Anna Elvira Andersen 7. Anna Wraa 15. Eli Agnethe Hansen 2. sal: 1. Rigmor Vils 2. Ole Kragh Pedersen 3. Vagner Hansen 12. Gerda Jepsen

Læs mere

Krejbjerg - Nyt September 2015

Krejbjerg - Nyt September 2015 Krejbjerg - Nyt September 2015 Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn HØSTFEST Lørdag, den 19. september kl. 19.00 holdes årets høstfest i Krejbjerg Forsamlingshus. I år prøver vi at gøre det på

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

OBBEKÆR/KALVSLUND 2. HALVÅR 2014

OBBEKÆR/KALVSLUND 2. HALVÅR 2014 Obbekær Forsamlingshus Formand Finn Vind 75 42 30 64 Kasserer Erik Bendtsen 51 58 60 39 Sekretær Bjarne Schmidt Philipp 22 96 55 55 Medlem Lis Thomsen 20 44 89 33 Medlem Bartina Swart 74 76 19 92 Udlejning

Læs mere

NYT HERSKINDSKOLEN. Fra skoleleder

NYT HERSKINDSKOLEN. Fra skoleleder Juletræet er ikke en særlig gammel tradition i Danmark D E C E M B E R 2 0 1 1 NYT HERSKINDSKOLEN Traditionen med at hente et juletræ ind i stuen og pynte det med lys stammer fra Tyskland - og den tradition

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

SFO BAKKESKOLEN [FORFATTERENS NAVN] 1

SFO BAKKESKOLEN [FORFATTERENS NAVN] 1 [FORFATTERENS NAVN] 1 Nyt fra SFO Bakkeskolen Personale: Vi siger tak for tiden her til Anita og Jesper, som har været studerende. Anita og Jesper ønskes stor fornøjelse med udfordringerne fremover. Vi

Læs mere

Referat at generalforsamling i Stae Borgerforening tirsdag den 14.01.2014 i Borgerhuset.

Referat at generalforsamling i Stae Borgerforening tirsdag den 14.01.2014 i Borgerhuset. Referat at generalforsamling i Stae Borgerforening tirsdag den 14.01.2014 i Borgerhuset. Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning - formand Mads Sørensen 3. Fremlæggelse af revideret regnskab

Læs mere

Husk Sæsonafslutning tirsdag den 31. marts kl. 19.00 Udflugt til Fugleparken søndag den 10. maj

Husk Sæsonafslutning tirsdag den 31. marts kl. 19.00 Udflugt til Fugleparken søndag den 10. maj www. blistrup-graested-folkedansere.dk Marts 2015 Nr. 1 28. årgang Indhold: Formandens indlæg side 2 Referat fra generalforsamling side 2 Bestyrelse og udvalg side 3 Sæsonprogram forår/sommer 2015 side

Læs mere

Nyhedsbrev. Ny bestyrelse konstitueret KRAGELUND FORSAMLINGSHUS. Ny Bestyrelse. Koncerter. Renovering. Kragelunds venner. Udlejningen.

Nyhedsbrev. Ny bestyrelse konstitueret KRAGELUND FORSAMLINGSHUS. Ny Bestyrelse. Koncerter. Renovering. Kragelunds venner. Udlejningen. KRAGELUND FORSAMLINGSHUS Nyhedsbrev Å R G A N G 3, N U M M E R 2 D A T O : 3 1. D E C E M B E R 2 0 0 6 I DETTE NUMMER Ny Bestyrelse Koncerter Renovering Kragelunds venner Udlejningen Sponsorere Aktivitets

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 4. Årgang nr. 27 juli / august. 2014 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Skolenyt uge 37 www.ørdingfriskole.dk

Skolenyt uge 37 www.ørdingfriskole.dk Skolenyt uge 37 www.ørdingfriskole.dk Ugens højdepunkter Efter en dejlig uge med solskin er vi nu nået til at kigge lidt tilbage på ugens løb og evaluere samt kigge lidt frem på næste undervisningsuge

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Nyhedsbrev FDF SÆRSLEV. Denne gang kan du læse om lederne planer for det nye år! Læs om juleweekenden s. 10. December - Januar - Februar 2012

Nyhedsbrev FDF SÆRSLEV. Denne gang kan du læse om lederne planer for det nye år! Læs om juleweekenden s. 10. December - Januar - Februar 2012 yhedsbrev December - Januar - Februar 2012 Denne gang kan du læse om lederne planer for det nye år! Læs om juleweekenden s. 10 FDF SÆSLV Indhold FDF-Info Side 3 yt fra Kredslederen Side 4 yt fra Bestyrelsen

Læs mere

Vagtplan kræmmermarked 2014

Vagtplan kræmmermarked 2014 Vagtplan kræmmermarked 2014 OPRYDNING PÅ PLADSEN SAMT GADER & VEJE OPRYDNING PÅ PLADSEN M.M FREDAG 08.00-11.30 JENS JØRN NYGÅRD OPRYDNING PÅ PLADSEN M.M FREDAG 08.00-11.30 Pauli Kiel Bent A. Jensen OPRYDNING

Læs mere

Telefon nummer: 99 45 49 70 JULEÅBENTHUS.

Telefon nummer: 99 45 49 70 JULEÅBENTHUS. Telefon nummer: 99 45 49 70 JULEÅBENTHUS. Torsdag d. 9. december inviterer vi alle Stjernehusets børn, forældre og søskende til Julehygge. Traditionen tro stiller vi an med små værksteder, hvor der kan

Læs mere

Gilleleje Marineforening

Gilleleje Marineforening Gilleleje Marineforening Nr. 19 december 2011 Adresse Gilleleje Marineforening ønsker alle medlemmer en rigtig glædelig jul samt et godt nytår I gamle dage Inspireret af Søren Svendsens foredrag om gamle

Læs mere

Mødereferat. Kjeld Sivertsen fremlagde beretning (vedlagt i kopi). Beretningen blev enstemmigt vedtaget, og bestyrelsen præsenterede sig selv

Mødereferat. Kjeld Sivertsen fremlagde beretning (vedlagt i kopi). Beretningen blev enstemmigt vedtaget, og bestyrelsen præsenterede sig selv Mødereferat Emne: Aktiv Kunsts Årsmøde Dato: Tirsdag, den 20. januar 2015 - kl. 19:30 Sted: Deltagere: Fuglsanghus, Hørsholm 53 medlemmer af Aktiv Kunst Dagsorden: 1 Valg af dirigent 2 Bestyrelsens beretning

Læs mere

Beretning Hvad får man for sit kontingent, og hvad er der blevet arbejdet med det sidste år?

Beretning Hvad får man for sit kontingent, og hvad er der blevet arbejdet med det sidste år? Referat fra generalforsamling i Skals borgerforening d. 29/2-2012. Valg af dirigent: Steffen Højer-Nielsen Referent: Lone Algayer Beretning Hvad får man for sit kontingent, og hvad er der blevet arbejdet

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Velkommen i VØGAS-LUND Plantage etabl. 1910

Velkommen i VØGAS-LUND Plantage etabl. 1910 Velkommen i VØGAS-LUND Plantage etabl. 1910 Vøgas-Lund er et besøg værd og alle er velkommen Vejrup har noget som ikke ret mange landsbyer kan byde på. En lille skov lige uden for døren, der indgår for

Læs mere

det selv. Læs mere i bladet >>>>>>>> Se også bagsiden der er altid noget godt i Folkebladet. Bladet For Rørbæk & Opland Februar 2003 13.

det selv. Læs mere i bladet >>>>>>>> Se også bagsiden der er altid noget godt i Folkebladet. Bladet For Rørbæk & Opland Februar 2003 13. Bladet For Rørbæk & Opland Februar 2003 13. årgang Hvad finder du i bladet: Gymnastik opvisning. Slå katten af tønden i Brugsen. Dame & Herre aften i Forsamlingshuset. Sogneaften og familiegudstjeneste.

Læs mere

I ønskes alle en rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår. Foreningens hjemmeside: www.hjemstavnsfolkedanserne.dk

I ønskes alle en rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår. Foreningens hjemmeside: www.hjemstavnsfolkedanserne.dk 34. årgang nr. 2 November 2007 Foreningens hjemmeside: www.hjemstavnsfolkedanserne.dk I ønskes alle en rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår. 2 Hjemstavns Folkedanserne på Frederiksberg

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 Landindpektørboligen. I 1889 startede landinspektør H. P. Jacobsen sin landinspektørvirksomhed

Læs mere

GVF-Avisen. Foråret nr. 1. 2011, 16. årgang. www.fedet-risskov.dk GRUNDEJERFORENINGEN VEJLBY FED

GVF-Avisen. Foråret nr. 1. 2011, 16. årgang. www.fedet-risskov.dk GRUNDEJERFORENINGEN VEJLBY FED Foråret nr. 1. 2011, 16. årgang GVF-Avisen www.fedet-risskov.dk GRUNDEJERFORENINGEN VEJLBY FED Generalforsamling Der indkaldes til ordinær generalforsamling i GVF Grundejerforeningen Vejlby Fed tirsdag

Læs mere

Beretning 2015. Bestyrelsen

Beretning 2015. Bestyrelsen Beretning 2015 Bestyrelsen Vi har i bestyrelsen haft et spændende år, nu kender vi jo hinanden og ved hvad hver især står for og kan derfor supplere hinanden omkring de forskellige opgaver der forekommer

Læs mere

ARRILD NYT. Infobrevet. No. 1. - 4. kvartal 2011. Husk løbende at tjekke arrild.infoland.dk for seneste nyt

ARRILD NYT. Infobrevet. No. 1. - 4. kvartal 2011. Husk løbende at tjekke arrild.infoland.dk for seneste nyt ARRILD NYT Infobrevet No. 1. - 4. kvartal 2011 Husk løbende at tjekke arrild.infoland.dk for seneste nyt Nyt infobrev til alle i Arrild sogn Som et nyt tiltag i Arrild sogn, vil støtteforeningen for Arrild

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

for Lyne Sogn Maj 2014 Indhold:

for Lyne Sogn Maj 2014 Indhold: Til: Samtlige husstande kontorer butikker AKTIVITETSKALENDER for Lyne Sogn Maj 2014 De gamle skilte på hotellet Afholdshotel fra 1914 til 1970 Indhold: Krocketklubben. Avisindsamling. Støtteforeningen

Læs mere

Krejbjerg - Nyt Juni 2015

Krejbjerg - Nyt Juni 2015 Krejbjerg - Nyt Juni 2015 Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn ÅRETS BYFEST 2015 Den 23. 27. juni afholdes der byfest i Krejbjerg. Tirsdag den 23. juni kl. 18.30 Cykeltur til Nymølle kl. 20.00

Læs mere

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk ÅRG. 29 INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Henning Hansen, Esbjerg (formand) Svend Engrob, Tarm (næstformand) Birgit Storbjerg, Ølgod Frida Skade, Skjern Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen for

Læs mere

BINDELEDDET. Oktober - December 2013. Hej spejdere og forældre.

BINDELEDDET. Oktober - December 2013. Hej spejdere og forældre. BINDELEDDET Oktober - December 2013 Hej spejdere og forældre. Efteråret er over os og det er blevet koldt igen. Snart er julen også over os. Det betyder også store beskidte støvler og vådt overtøj. Alt

Læs mere

Nyhedsbrev. uge 45 2014

Nyhedsbrev. uge 45 2014 Nyhedsbrev uge 45 2014 Så er det blevet efterår, bladene har fået en anden farve og falder af træerne. Klokken er sat 1 time tilbage, og det betyde, at vi for en kort tid får lysere morgener men tidligere

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

for Lyne Sogn Februar 2015

for Lyne Sogn Februar 2015 Til: Samtlige husstande kontorer butikker AKTIVITETSKALENDER for Lyne Sogn Februar 2015 Nedbrydning af gødningshus 2014 Indhold: * Bork Præstegård: Skumringstime * Lyne Kroket & Petanqueklub: Generalforsamling

Læs mere

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 Bestyrelsen Formand: Jytte Holt Nielsen, Bornholmsvej 8, 7400 Herning Tlf 20714010 j-k-hansen@mail.dk Kasserer: John F. Nielsen, jagtvej 10, 7400 Herning Tlf. 97118541 60738720

Læs mere

Susanne Lyngbo, Nykøbing Sj. Jeg har ingen problemer mere med ømt tandkød, blødende tandkød eller huller. Den er bare fantastisk.

Susanne Lyngbo, Nykøbing Sj. Jeg har ingen problemer mere med ømt tandkød, blødende tandkød eller huller. Den er bare fantastisk. For at beskrivelsen af PARODOL ikke skal stå helt alene, har vi i tillad os at nedskrive, hvad nogle af vore kunder spontant eller adspurgt har udtalt gennem det seneste stykke tid. Alle har givet deres

Læs mere

SE DE SIDSTE NYHEDER PÅ www.aadum.com

SE DE SIDSTE NYHEDER PÅ www.aadum.com Næste Aadum Nyt udkommer i uge 5. Sidste frist for aflevering: FREDAG D. 23/1-15 til Dagmar Vestergaard, Tøstrupvej 13, 9737 6035, djvestergaard@bbsyd.dk SE DE SIDSTE NYHEDER PÅ www.aadum.com HUSK!!!!

Læs mere

KONTAKT 12/13 nr. Indhold: A P R I L

KONTAKT 12/13 nr. Indhold: A P R I L KONTAKT 12/13 nr. A P R I L Indhold: Aktuelt i april s. 2 Fritternyt s. 3 4.a syr slanger s. 3 Besøg af Vejen Musiksko le s. 4 8.årgang i Odense s. 4 A-dage i E 3 s. 5 Foredrag med forfatter s. 6 Skolefest

Læs mere

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage. Billede på forsiden: fælles fødselsdagstur for okt., nov., og dec. børnene. Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Læs mere

Referat Fælles foreningsmøde den 13. januar 2015 kl. 19,30 i Fjelstervang Landsbycenter

Referat Fælles foreningsmøde den 13. januar 2015 kl. 19,30 i Fjelstervang Landsbycenter 1. Velkomst ved Bjarne Svendsen Ordstyrer: Bjarne Referent: Anette 2. Kort orientering fra alle deltagende foreninger obs om der er noget særligt alle foreninger bør vide FIF ved Karina, Jørgen og Bente.

Læs mere

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013. Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard.

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013. Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard. UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013 KOLLEGIE NYT Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard. VIGTIGT: Kollegienyt kan endvidere ses på vores hjemmeside www.fredericiah.dk Ansvarshavende:

Læs mere

SE DE SIDSTE NYHEDER PÅ www.aadum.com

SE DE SIDSTE NYHEDER PÅ www.aadum.com SE DE SIDSTE NYHEDER PÅ www.aadum.com Fællesmøde Onsdag den 16. januar kl. 14.00 på Hjemmet. Hyggeeftermiddag med musikalsk underholdning og fællessang ved Per Skærlund, Grindsted. Pris for entrè, underholdning

Læs mere

Lokalhistorie, cykeltur den 27. maj 2015.

Lokalhistorie, cykeltur den 27. maj 2015. Lokalhistorie, cykeltur den 27. maj 2015. Det Røde Led : Her lå 2 huse, som uden tvivl har tilhørt Julianeholm eller Hevringholm? Smed Michael Pedersen boede i huset længst mod Julianeholm fra 1948 til

Læs mere

Samuelsgården. Skolevænget 19 6840 Oksbøl

Samuelsgården. Skolevænget 19 6840 Oksbøl Årgang 24. År 2011 Samuelsgården. Skolevænget 19 6840 Oksbøl Telefon: 79 94 73 44 3 kl. besked/telefonsvare 79 94 73 43 Fax nummer: 79 94 73 36 Hjemmeside: www.samuelsgaarden.dk E-mail: Samuelsgaarden@varde.dk

Læs mere

NYHEDSBREV for resten af august 2015. En ny begyndelse

NYHEDSBREV for resten af august 2015. En ny begyndelse NYHEDSBREV for resten af august 2015 En ny begyndelse Sommeren går nu på hæld og en ny sæson i kirkens arbejde går i gang. Også i efteråret vil vi arbejde på at blive et udadrettet fællesskab med Jesus

Læs mere

Godt Nytår Farvel til 2011 og velkommen til 2012

Godt Nytår Farvel til 2011 og velkommen til 2012 Den korte udgave: Godt Nytår Farvel til 2011 og velkommen til 2012 Vi blev gift 24 nov. 2011 Vi holdt ferie i feb. 2011 (for første gang i rigtig mange år for Morten) hvor vi tog en uge til Tenerife -

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Århus/Østjylland

Hjerneskadeforeningen Århus/Østjylland Hjerneskadeforeningen Århus/Østjylland Nyhedsbrev Årgang 6 ~ Nr. 2. Marts 2007 Åbnings-/træffetider og tlf. nr. Formand Jette Sloth kan træffes personligt: Mandag kl. 9.00 13.00 samt efter nærmere aftale

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Generalforsamling i VBK

Generalforsamling i VBK Generalforsamling i VBK Referat af ordinær generalforsamling d. 26.11.2013 1. Valg af dirigent samt referent og 2 stemmetællere. 2. Bestyrelsens beretning v/næstformand Per Nørgaard Torben? blev valgt

Læs mere

Referat af generalforsamling i Skovlunde Kirkes Ungdomsgård mandag den 10. marts 2014 kl. 19.30

Referat af generalforsamling i Skovlunde Kirkes Ungdomsgård mandag den 10. marts 2014 kl. 19.30 Referat af generalforsamling i Skovlunde Kirkes mandag den 10. marts 2014 kl. 19.30 21 fremmødte 1. Indledning Det er i dag et vejr nr. 266 i højskoledagbogen 1.1 Valg af dirigent Finn Seerup blev valgt.

Læs mere

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen det skete i uge 22 Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen i Skals. Denne aftale er nu udbygget,

Læs mere

ARENDSE NYT Juni 2013

ARENDSE NYT Juni 2013 ARENDSE NYT Juni 2013 Sankt Hans 23. juni 2013 Indholdsfortegnelse Juni 2013 Forside Indholdsfortegnelse Forstanders indlæg Nye Priser Velkommen til nye medarbejdere Fødselsdage Referat af beboermøde April

Læs mere

www.bylderup-online.dk

www.bylderup-online.dk Du finder dette blad også på: www.bylderup-online.dk Burkal Bylderup Seniorklub www.bylderup-online.dk Sæson: 2013 2014 Samvær, omsorg, hygge, gymnastik, kortspil, petanque, kegling, sang, computer og

Læs mere

Aktivitetsprogram Værestedet den blå cafe. Feb.-Apr. 2015. Spørgsmål til aktivitetsplanen rettes. Leo Vad: 20905896. levad@ikast-brande.dk.

Aktivitetsprogram Værestedet den blå cafe. Feb.-Apr. 2015. Spørgsmål til aktivitetsplanen rettes. Leo Vad: 20905896. levad@ikast-brande.dk. Spørgsmål til aktivitetsplanen rettes til: Leo Vad: 20905896 Aktivitetsprogram Værestedet den blå cafe levad@ikast-brande.dk Eller Trine Andersen: 20181639 tcand@ikast-brande.dk 16 Feb.-Apr. 2015 Indholdsfortegnelse

Læs mere

o Flugtskydning o Jagt o Vildt o Naturpleje o Fiskeri o Oplevelse o KLIK IND ~ www. Karlebosognsjagtforening

o Flugtskydning o Jagt o Vildt o Naturpleje o Fiskeri o Oplevelse o KLIK IND ~ www. Karlebosognsjagtforening BLAD NR 2 / 2009 Karlebo Jæger post FORÅR o Flugtskydning o Jagt o Vildt o Naturpleje o Fiskeri o Oplevelse o KLIK IND ~ www. Karlebosognsjagtforening Formanden har ordet! Uge 15. Så er det blevet forår!

Læs mere

NYHEDSARKIV 2003. Ny formand. 7 sølvårer uddelt. Æresmedlem. Godt kammeratskab. Generalforsamling. Så er vi blevet en madklub!!!!

NYHEDSARKIV 2003. Ny formand. 7 sølvårer uddelt. Æresmedlem. Godt kammeratskab. Generalforsamling. Så er vi blevet en madklub!!!! Ny formand NYHEDSARKIV 2003 På generalforsamligen fik Middelfart Roklub ny formand. Flemming Buhl Rasmussen blev valgt til formand efter Bjarne Jacobsen som havde været formand i 11 år. Mange tak til Bjarne

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

H E L E E Nr. 6 juli 2015

H E L E E Nr. 6 juli 2015 HELE E Nr. 6 juli 2015 HELENENYT Nr. 6 (juli årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout &

Læs mere

April 2009. Vedlagt i dette nummer: Formandens beretning Info fra Vandværk

April 2009. Vedlagt i dette nummer: Formandens beretning Info fra Vandværk April 2009 Læs i dette nummer: Ny konstituering Ny hjemmeside mm. Arbejdsopgaver Tilskudsmuligheder Vedlagt i dette nummer: Formandens beretning Info fra Vandværk Side 1 Den nyvalgte bestyrelsen har på

Læs mere

SENIORFISKERNE - Spørgsmål/tilmelding til SENIORFISKERNE kan rettes til Gorm Siiger på tlf. 57804771 eller begosiiger@os.dk.

SENIORFISKERNE - Spørgsmål/tilmelding til SENIORFISKERNE kan rettes til Gorm Siiger på tlf. 57804771 eller begosiiger@os.dk. Program 2015. JUNIOR - hver onsdag (undtaget i ferierne) er der juniorklubaften fra 19.00-21.00 i klubhuset. Fra 6/5 tager vi på søerne fra 18.30, først Sorø Sø, og senere (fra 3/6) på Tuel Sø. Spørgsmål

Læs mere

Århus Friskole d. 18. december 2009. God jul og godt nytår!

Århus Friskole d. 18. december 2009. God jul og godt nytår! Fredagsbrev Århus Friskole d. 18. december 2009 God jul og godt nytår! Så nærmer sig tiden. Sidste skoledag er vel overstået, de sidste julegaver er produceret i juleværkstederne og der er blevet sunget

Læs mere

Vand gennem 100 år 1912-2012. Mesing Vandværk

Vand gennem 100 år 1912-2012. Mesing Vandværk Vand gennem 100 år 1912-2012 Mesing Vandværk Mesing vandværks historie gennem 100 år Skrevet af: Egon Andersen Hæftet er udkommet i et oplag på 175 stk. Tryk: A.R.T. Skanderborg 2 Vandværket gennem 100

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

SOGNEBLADET. Karrebæk * Fodby Kirker

SOGNEBLADET. Karrebæk * Fodby Kirker SOGNEBLADET Karrebæk * Fodby Kirker Maj * Juni * Juli * August 2014 NYT FRA PASTORATET Velkommen til dette første Sognebladet for Karrebæk og Fodby kirker. De to menighedsråd er blevet enige om at udgive

Læs mere

JEGERUP SOGNS MENIGHEDSRÅD

JEGERUP SOGNS MENIGHEDSRÅD JEGERUP SOGNS MENIGHEDSRÅD Menighedsrådsmøde tirsdag den 10. december 2013 kl.19.00 i Præstegården Tilstede: Birte Stark, Ragnhild Starb-Nielsen, Ejner Jensen, Anni Greis Andersen, Asta Iversen, Henny

Læs mere

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Rejsebrev 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Changzhou Vi er to piger, som har valgt at tage vores 3 praktikperiode i Kina i byen Changzhou, som

Læs mere

LAG Favrskov Kommune 30. marts 2011. 1. Landsbyen Sorring ApS stiftet i 1990. 2. Virksomhedens indre værdier

LAG Favrskov Kommune 30. marts 2011. 1. Landsbyen Sorring ApS stiftet i 1990. 2. Virksomhedens indre værdier LAG Favrskov Kommune 30. marts 2011 1. Landsbyen Sorring ApS stiftet i 1990 2. Virksomhedens indre værdier 3. Branding af landsbyen Bjarne Schmidt Bestyrelses formand Landsbyen Sorring ApS. schmidt@turbopost.dk

Læs mere

Referat af. bestyrelsesmøde søndag den 23. november 2008 kl. 10.00 på Loddenhøj i Nyborg.

Referat af. bestyrelsesmøde søndag den 23. november 2008 kl. 10.00 på Loddenhøj i Nyborg. NEWFOUNDLANDKLUBBEN DANMARK Specialklub under Dansk Kennelklub Stiftet 10. september 1967 Referat af bestyrelsesmøde søndag den 23. november 2008 kl. 10.00 på Loddenhøj i Nyborg. Til stede var Anne Søndergaard

Læs mere

Husk at vi de 4 søndage i juli har fælles gudstjenester med Baptistkirken på Vindingevej 32.

Husk at vi de 4 søndage i juli har fælles gudstjenester med Baptistkirken på Vindingevej 32. Fredag den 10. juli vil Vibeke Vang og Jan Kristoffersen sige ja til hinanden. Det sker i Roskilde Frikirke kl. 15.00. Kom og være med til denne vigtige begivenhed i Vibekes og Jans liv. Efter vielsen

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

JUNI 2015. Maglebrænde Sogns Beboerforening www.maglebraendeforsamlingshus.dk

JUNI 2015. Maglebrænde Sogns Beboerforening www.maglebraendeforsamlingshus.dk JUNI 2015 Maglebrænde Sogns Beboerforening www.maglebraendeforsamlingshus.dk Bestyrelsen Kaj Andersen og Henny Boch har ønsket at udtræde af bestyrelsen. I stedet er indtrådt Niels Hansen og Carl Petersen.

Læs mere

Dansk Folkehjælp Viborg-Skive afdelingen oktober 2011 Orientering fra formanden

Dansk Folkehjælp Viborg-Skive afdelingen oktober 2011 Orientering fra formanden Orientering fra formanden I denne sommer har Dansk Folkehjælp fået mange budskaber ud i pressen. Jeg tænker bl.a. på TV2 s Go morgen DK / Go Folkehjælp, hvor danskerne blev opfordret af Dansk Folkehjælp

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

Jeppe Aakjær 1866-1930 Nanna Aakjær 1874-1962 Solvejg (datter) 1908-2001 Esben (søn) 1911-1958

Jeppe Aakjær 1866-1930 Nanna Aakjær 1874-1962 Solvejg (datter) 1908-2001 Esben (søn) 1911-1958 1 TEMA: REJSER Jeppe Aakjær 1866-1930 Nanna Aakjær 1874-1962 Solvejg (datter) 1908-2001 Esben (søn) 1911-1958 Familien Aakjær rejser meget. I dette hæfte vil du få et lille indblik i hvordan først Jeppe

Læs mere

BORBJERG HVAM BYFEST 2013 Side 1. Kort byfestprogram

BORBJERG HVAM BYFEST 2013 Side 1. Kort byfestprogram BORBJERG HVAM BYFEST 2013 Side 1 Kort byfestprogram Borbjerg - løbet Pladespil Bilorienteringsløb Friluftsgudstjeneste Familiedag Kæledyrsudstilling flagkonkurrence Gadedysten Fodboldkampe Stjerne for

Læs mere

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni 2013-2 Siden sidst Onsdag den 16. januar var der foredrag på Ferritslev Friskole. Sognepræst ved Brahetrolleborg, Øster Hæsinge og Krarup Kirker, Ole Buhl Hansen, fortalte om,hvordan vi ved hjælp af humoren

Læs mere

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste Net-opgaver: Facitliste Kapitel 1: Arbejde og uddannelse Ordforråd: Job og jobfunktioner Grammatik: Inversion Grammatik: Datid Grammatik: Possessive pronominer Udtale: R Billedserie: Josefs arbejde Kapitel

Læs mere

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Michael Rohde var stødt på vej op ad karrierestigen, inden han valgte at ændre kurs. I dag hjælper han andre mennesker med at leve et bedre liv i pagt med deres

Læs mere

Gyldendals Åbne Encyklopædi fortæller følgende om bedemandens opgaver gennem tiden:

Gyldendals Åbne Encyklopædi fortæller følgende om bedemandens opgaver gennem tiden: Den sidste rejse. af Hans Høilund-Carlsen Når en nær slægtning dør, henvender vi os i dag til en bedemand, der mod betaling hjælper de efterladte med at få løst de mange opgaver, der er knyttet til den

Læs mere

Årre Skole rg. 2012 nr. 4 SKOLESNAK

Årre Skole rg. 2012 nr. 4 SKOLESNAK Årre Skole Årg. 2012 nr. 4 SKOLESNAK Indhold En god og en dårlig nyhed... 3 Sikringstiltag på Årre Skole... 4 Julehilsen fra Fritteren... 4 Hvad betyder alt det, vi går og siger... 5 Skolesocialrådgivere...

Læs mere

G e n e r a l f o r s a m l i n g s r e f e r a t

G e n e r a l f o r s a m l i n g s r e f e r a t G e n e r a l f o r s a m l i n g s r e f e r a t Ordinær generalforsamling mandag, den 9. februar 2015, kl.: 12:00 Dagsorden: 1. Valg af dirigent og stemmeudvalg. 2. Forhandlingsbogen. 3. Formandens beretning.

Læs mere

Pigeaften hos Ringkøbing Landbobank Tarm

Pigeaften hos Ringkøbing Landbobank Tarm Pigeaften hos Ringkøbing Landbobank Tarm Se bankens annonce. Tilmelding på tlf. 97 37 62 48 senest fredag den 15. februar. Vi kan max være 40 i alt, så det er først-til-mølle-princippet, der gælder. Evt.

Læs mere

AKTIVITETSKALENDER 2010

AKTIVITETSKALENDER 2010 AKTIVITETSKALENDER 2010 www.tangesoeveteranklub.dk PROGRAM FOR TANGE SØ VETERANKLUB 2010 Tirsdag 16. marts Sammen med DVMC besøg hos Bojesen Bilsyn, Bredhøjvej 3, 8600 Silkeborg. 19.00 21.30. Der vil blive

Læs mere