Om hørelse og høretab

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Om hørelse og høretab"

Transkript

1 Om hørelse og høretab

2 2 Hvor er din hørelse i dag? Hvis du skulle stoppe op et øjeblik for at overveje, hvor god du er til at lytte og kommunikere i forskellige situationer, hvordan ville du så vurdere dine evner? Hvis du nogle gange finder det svært at følge med og ofte føler dig træt og overvældet, er det vigtigt at overveje, hvad årsagen kan være. Klager familie og venner over, at du ikke lytter? Du er måske i fantastisk fysisk form men er din hørelse i form? Denne folder giver indblik i, hvordan din hørelse fungerer, og hvordan man opdager de ydre tegn på høretab. Denne viden vil hjælpe dig til at tage de rette beslutninger om din hørelse. Et høretab behøver ikke forhindre dig i at nyde livet og vil ikke gøre det så længe du gør noget ved det nu!

3 3 Indhold Sætter du nok pris på din hørelse? Vær ikke den sidste, der ved besked Hvordan opstår høretab Typer af høretab Sådan kan din hørelse ændre sig Sådan hører vi lyde Den følelsesmæssige virkning af høretab Sådan kan høretab påvirke mennesker Sådan genkender du tegnene Hos ørelægen Det kan en høreprøve fortælle dig Sådan fungerer øret Næste skridt

4 4 Sætter du nok pris på din hørelse? Af alle vores fem sanser er hørelsen måske den mest dyrebare. Hvis vi mister hørelsen, mister vi kontakten med de mennesker, vi holder af, og verden i almindelighed. Tænk på alle de lyde, du møder hver evig eneste dag: venner der snakker, børn der ler, en favoritsang, en kærlig bemærkning. Det er denne stimulerende, informative symfoni af lyde, som gør livet rigere. Udover at hjælpe os med at kommunikere og omgås hinanden, så hjælper vores høresans os også med at holde os sikre. En brandalarm, en dyttende bil eller et barn, som råber Hjælp! er bare nogle få eksempler på livsvigtige signaler, vi har brug for at kunne høre. Vi sætter på så mange måder vores lid til vores hørelse, at vi burde sætte stor pris på den og beskytte den.? Er det her dig? Har du en mistanke om, at din hørelse ikke er så god, som den var tidligere? Oplever du for eksempel, at du skal se direkte på folks ansigter for at kunne forstå, hvad de siger?

5 5 Vær ikke den sidste, der ved besked Høretab kan komme snigende så langsomt, at den berørte person ofte er den sidste, som ved besked. Faktisk er det sandsynligt, at venner, kolleger eller familiemedlemmer opdager problemet, før du gør. De siger måske, Du lytter ikke til mig. De bliver måske irriterede, fordi lyden på fjernsynet er for kraftig. Og de undrer sig måske over, hvorfor du ikke reagerer, når de kalder på dig, eller når dørklokken ringer. Det egentlige problem er ofte ikke selve høretabet men det, at vi ikke erkender det og gør noget ved det tidligt. For at undgå denne skæbne bør du være i stand til at kunne genkende tegnene og få din hørelse tjekket. Folk får tjekket deres øjne og tænder regelmæssigt, så hvorfor ikke tilføje dine ører til listen? Det tager mindre end en time at få foretaget en høreprøve og jo tidligere et høretab opdages, jo bedre.! Vidste du, at mere end 500 million mennesker verden over oplever en vis grad af høretab? Omkring halvdelen er i den erhvervsaktive alder.

6 6 Hvordan opstår høretab Høretab forbindes ofte med høj alder, men det er ikke altid årsagen. Selv om høretab kan ramme mennesker i enhver alder, så forekommer de fleste efter 65 års alderen. Men det kan også være forårsaget af infektioner, tilskadekomst eller fødselsskader. Aldersrelateret høretab Efterhånden som vi bliver ældre, kan vi miste evnen til at høre svage, høje lyde. Fuglesang er ret nemt at leve uden, men at klare sig, når man mister nogle af talens byggeklodser, er langt mere udfordrende. Høretab forårsaget af støj Denne form for høretab skyldes ofte overeksponering for kraftig lyd. Det truer hørelsen hos militær-personale, politimænd, bygge- og fabriksarbejdere, landmænd, tandlæger og institutionspersonale for bare at nævne nogle få. Rockkoncerter og mp3-afspillere kan også skade folks hørelse. Støjkilder i hverdagen Svag hvisken Raslende blade Et stille hus Støvsuger Elektrisk bor/græsslåmaskine Natklub/rockkoncert Jetmotor Skud/eksplosion 20 db Risikoområde Ifølge lovgivningen 40 db skal der bæres 60 db beskyttelse på 80 db arbejdspladsen. 100 db 120 db 120 db 140 db Regelmæssig eksponering for kraftig støj vil fremskynde høretab. Selv kortvarig, kraftig støj, såsom lyden af en hammer, kan permanent skade din hørelse. Brug altid høreværn, hvis du er udsat for kraftig støj.

7 7 Typer af høretab Man taler normalt om tre typer af høretab: konduktivt, sensorineuralt eller blandet høretab (en kombination af de to første. Konduktive høretab Konduktive høretab skyldes problemer i det ydre øre og mellemøret, som kan forhindre, at lyde ledes frem til det indre øre. De mest almindelige årsager kan være af voks i øregangen, bristet trommehinde, væske i mellemøret eller beskadigede eller ødelagte øreknogler (knogler i mellemøret). Sensorineurale høretab Denne type høretab opstår, når de sarte sanseceller eller nervefibre i det indre øre bliver beskadigede. Det betyder, at de ikke længere transmitterer lyd korrekt. De mest almindelige årsager til sensorineurale høretab er den naturlige ældningsproces eller støjskader. Tilstanden er i de fleste tilfælde permanent.! Vidste du, at med tiden kan dele af ørets skrøbelige mekanisme gå i stykker eller simpelthen blive slidt op? Nogle mennesker oplever et markant tab af sanseceller ved 50-års alderen, mens andre kun har et ubetydeligt tab selv i en alder af 80.

8 8 Sådan kan din hørelse ændre sig Selv med et høretab føler du måske, at lydene er lige så kraftige som altid. Visse lyde som en græsslåmaskine forbliver hørbare, mens andre bliver vanskeligere at høre. Tag for eksempel kvinders og børns stemmer. Du skal anstrenge dig for at følge med i, hvad de siger, eftersom deres stemmer er svagere og lysere end mænds stemmer. Vores hørelse forringes med årene, og den starter faktisk med at blive dårligere, før vi bliver teenagere. Det er en meget langsom proces, og derfor er den vanskelige at opdage. Viden om, hvad du skal være opmærksom på, vil hjælpe dig med at holde øje med dine egne reaktioner: Hvis du opdager, at du siger Hvad? eller Undskyld, men kunne du lige gentage det?, så er det tid til at få din hørelse testet.? Er det her dig? Har du svært ved at høre, når nogen kalder bagfra eller fra et andet lokale? Og prøver du at undgå at tale i telefon?

9 9 Sådan hører vi lyde Lyde kan beskrives som kraftige eller svage og som lyse eller dybe. En violin eller fuglesang er eksempler på lyse (eller højfrekvente) lyde, hvorimod en kontrabas eller trafik i en gade er eksempler på dybe (eller lavfrekvente) lyde. At følge med i samtaler Det, som gør tale så vanskelig at følge med i, når man har et høretab, er de mange forskellige lyde i en hurtig strøm, som den indebærer. De svage, lyse konsonanter såsom f, s eller t kan drukne blandt de kraftigere, dybere vokaler såsom a, o og u. Så hvis en eller anden siger statue, og det eneste, du kan høre, er s_a_ue, vil du være nødt til at forsøge at gætte dig til resten og inden du når at gøre det, er samtalen allerede et helt andet sted. Ved møder og sociale begivenheder er der ikke noget værre end at skulle bede folk gentage. Måske beskylder du andre for at mumle, når det rent faktisk er din hørelse, som har skylden. Kommunikation vil blive stadig vanskeligere, indtil du til sidst trækker dig fuldstændig tilbage fra sociale sammenkomster.! Vidste du, at et ubehandlet høretab kan udvikle sig til sociale og psykologiske problemer? Relationerne til andre mennesker tager skade, selvfølelsen bliver mindre og følelsen af at være isoleret øges.

10 10 Den følelsesmæssige virkning af høretab Vi ønsker alle at føle, at vi har kontrollen over vores eget liv. Vi ønsker alle tilknytning til familien, loyale venner og aktive livsstile med interessante fritidsbeskæftigelser. Hvis du undlader at få behandlet et høretab, så risikerer du at sætte alle disse livskvaliteter over styr. Måske begynder du at få negative følelser fra bekymring og forlegenhed til bedrøvelse og ensomhed. Du vil også føle dig træt og irritabel, fordi du skal koncentrere dig mere.! Vidste du, at et ubehandlet høretab kan udvikle sig til sociale og psykologiske problemer? Relationerne til andre mennesker tager skade, selvfølelsen bliver mindre og følelsen af at være isoleret øges. Et ubehandlet høretab kan føre til følelsen af isolation og depression. Heldigvis behøver tingene ikke at komme ud af kontrol. Undersøgelser viser, at det at behandle et høretab har en positiv indflydelse på menneskers fysiske og følelsesmæssige velvære. Der er ingen tvivl om, at det at tage ansvaret for at drage omsorg for sin hørelse vil vende op og ned på dit liv!

11 11 Sådan kan høretab påvirke mennesker Høretab rammer ikke kun en selv. Det rammer også de mennesker, du omgås. Uanset om det sker gennem meningsfuld samtale eller spøgefulde drillerier, så bliver meningsudvekslingen langsommere og langt mere trættende. problemer og har måske ikke altid tiden og energien til det. Frem for at vente på, at de mister tålmodigheden og presser dig til at handle, hvorfor så ikke tage initiativet og selv bestemme farten? Forestil dig, at du har inviteret dine bedste venner til middag. Du forsøger at følge med i, hvad de siger, men deres stemmer lyder udflydende. Når de fortæller vittigheder, anstrenger du dig for at fange pointen. Du griner, når de gør men du fik ikke rigtig fat i den. Og til sidst lader du bare stå til. Det forventes, at din partner og familie viser medfølelse og hensyn men de forstå ikke rigtig dine? Er det her dig? Har familie, venner eller kolleger kommenteret din hørelse? Og er de ofte nødt til at tale højt eller sige tingene to gange?

12 12 Sådan genkender du tegnene Som så mange andre ting i livet ændrer vores hørelse sig, men overgangen til en mere stille verden foregår så langsomt, at det nemt kan ske ubemærket. Det er derfor, det er så vigtigt at kunne genkende tegnene. Spørgsmålene på de følgende sider dækker en lang række lyttesituationer i hverdagen. Hvis nogen af problemerne på listen gælder for dig, bør du kontakte en ørelæge for at få testet hørelsen.? Er det her dig? Kan du se fugle i træerne men ikke høre dem kvidre? Se en utæt vandhane men ikke opfatte de faldende vanddråber? Tænde for din pc uden at registrere, at den starter op?

13 13 Tjek hurtigt dig selv Disse spørgsmål giver dig mulighed for dig at foretage en hurtig vurdering af din hørelse. Er det som om, folk mumler? Er du nødt til at anstrenge dig, når nogen taler eller hvisker? Har du svært ved at høre, når nogen kalder bagfra eller fra et andet lokale? Er du nødt til at se den talendes mund tæt på for at følge med i samtalen? Har du svært ved at følge med i møder, på restauranter eller ved forelæsninger? Er du nødt til at skrue op for lyden på tv eller radio? Er det vanskeligt at høre tydeligt i telefonen? Har du svært ved at høre, når du er i teateret, i biografen eller lignende? Synes du, det er svært at høre i støjfyldte miljøer, for eksempel på gaden eller i en bil?? Er du tilbøjelig til at begrænse dine sociale aktiviteter, fordi det er vanskeligt at høre og kommunikere? Siger familie, venner eller kolleger, at de ofte skal gentage, hvad de siger? Ja Nej Hvis du ender med at svare Ja til nogle af disse spørgsmål, så mist ikke modet. Det betyder ikke nødvendigvis, at du har et høretab du har måske bare meget ørevoks! Kun en undersøgelse hos en ørelæge kan sige med sikkerhed, om du har et høretab.

14 14 Hos ørelægen At besøge ørelægen er et stort skridt fremad mod bedre hørelse og det er nemmere at tage skridtet, end du tror. Det tager ikke lang tid. Det gør ikke ondt. Husk, at få nogen med dig, som kan holde dig med selskab og hjælpe dig med at huske, hvad der bliver sagt. Før besøget er det en god ide at notere lidt ned om dit familieliv, sociale liv og dine hobbyer. Og at overveje nogle specifikke situationer, hvor du gerne ville kunne høre tydeligere. Mange mennesker har svært ved at høre tale på støjfyldte steder som for eksempel mødelokaler, fester, supermarkeder osv. Når du har besluttet, hvilke situationer er vigtige for dig, så skriv en prioriteret liste med dem, så de er klar til din samtale med ørelægen. Vidste du, at det tager under end en time at få en præcis vurdering af din hørelse? Og at processen er fuldstændig smertefri?!

15 15 Det kan en høreprøve fortælle dig Når du besøger en ørelæge, er du i trygge hænder. Ørelægen og audiologiassistenten står klar til at tage sig af dine bekymringer og foretage en komplet kontrol af din hørelse. Selve prøven finder sted i et roligt lokale eller i en lydtæt boks, hvor du får et sæt hovedtelefoner på, sidder behageligt og lytter. Audiologen afspiller en række toner fra de dybe toner over hele skalaen til de aller lyseste, hvor du skal trykke på knappen, når du Svage Højre øre Audiogram kan høre dem. Resultaterne af denne prøve bliver registreret som et audiogram (en linje af x er og o er). Ud fra disse markører er audiologiassistenten i stand til at fortælle dig: Hvor meget du kan høre med hvert øre Hvor godt du hører forskellige lydes styrke og tonehøjde Hvordan det påvirker din evne til at kommunikere Venstre øre Svage Høretab (dbhl) Høretab (dbhl Kraftige Dybe Lyse Frekvens (Hertz) Kraftige Dybe Lyse Frekvens (Hertz) Audiogrammet er en simpel graf, som viser de lyde, du kan eller ikke kan høre.

16 16 Sådan fungerer øret Det menneskelige øre er en meget præcist justeret organisme med en følsomhed og en rækkevidde, som nemt overgår de mest detaljerede systemer, der nogensinde er produceret. Øret indeholder mange fysiologiske mekanismer, og en skade eller et brud i en af disse mekanismer kan resultere i problemer med hørelsen. Heldigvis kan du i de fleste tilfælde forbedre din hørelse ved hjælp af høreapparater. Ørets anatomi Øret består af tre forskellige dele: Det ydre øre Det ydre øres form hjælper med at opfange lyden og sende den gennem øregangen til trommehinden. Mellemøret Indeholder trommehinden og tre bittesmå knogler: hammer, ambolt og stigbøjle (også kaldet malleus, incus og stapes). Disse knogler forstærker lyden. Det indre øre Lyden ændres til elektriske impulser af cochlea (øresneglen). Der er bittesmå sanseceller i hele den væskefyldte cochlea. Cochlea sender beskeden via nervefibrene til det område i hjernen, som tager sig af at behandle og fortolke det, vi hører.! Vidste du, at de mindste knogler i menneskets krop findes inde i øret? De kaldes hammer, ambolt og stigbøjle.

17 17 Det ydre øre Hammer Mellemøret Ambolt Stigbøjle Det indre øre Nervefibre Sneglen Øregang Trommehinde (Cochlea)

18 18 Næste skridt Nyde fuglesang og bladenes raslen i vinden. Afgøre hvor lyde kommer fra. Lytte til tv eller radio ved normal lydstyrke. Være den første til at besvare telefonen i stedet for den sidste. Følge med i og deltage i møder. Beslutningen om at få din hørelse kontrolleret er første skridt mod at forbedre din livskvalitet. Tænk bare på, hvad det ville betyde for dig og din familie, hvis du kunne: Hvis du ligesom vi føler, at din hørelse er værd at kæmpe for, så ring til din ørelæge for at få en aftale! Høre og forstå meget mere. Grine sammen med de mennesker, du holder af og komme tættere på dem. Føle dig afslappet frem for udkørt efter en lang samtale. Hvis du vil vide mere om hørelse og høretab, så gå ind på: Høre og forstå børns svage stemmer.

19 19

20 People First Vi mener, at det kræver mere end blot avanceret teknologi og audiologi at udvikle de bedste høreapparater. Dette er grunden til, at vi placerer personen i centrum og fokuserer på mennesket i udviklingen af nye løsninger / Printed in Denmark

Om hørelse og høretab

Om hørelse og høretab Om hørelse og høretab 2 Hvor er din hørelse i dag? Hvis du skulle stoppe op et øjeblik for at overveje, hvor god du er til at lytte og kommunikere i forskellige situationer, hvordan ville du så vurdere

Læs mere

Hjælp den, du holder af, til bedre hørelse

Hjælp den, du holder af, til bedre hørelse Hjælp den, du holder af, til bedre hørelse 2 3 Indhold Man skal lære, før man kan hjælpe.................... 4 Hvad er et høretab.................................. 5 Sådan opdager du symptomerne......................

Læs mere

Hørelse for livet Om hørelse og høretab. Hvordan hørelsen fungerer, hvordan hørelsen forsvinder, og hvad du kan gøre ved det

Hørelse for livet Om hørelse og høretab. Hvordan hørelsen fungerer, hvordan hørelsen forsvinder, og hvad du kan gøre ved det Hørelse for livet Om hørelse og høretab Hvordan hørelsen fungerer, hvordan hørelsen forsvinder, og hvad du kan gøre ved det 3 Vores hørelse færdigudvikles, mens vi stadig ligger i maven Hørelsen er den

Læs mere

Fakta om hørelse. Hvordan hørelsen fungerer, hvordan den bliver dårligere, og hvad du kan gøre ved det

Fakta om hørelse. Hvordan hørelsen fungerer, hvordan den bliver dårligere, og hvad du kan gøre ved det Fakta om hørelse Hvordan hørelsen fungerer, hvordan den bliver dårligere, og hvad du kan gøre ved det Hørelsen er den eneste af vores sanser, som konstant er aktiv Vores hørelse udvikles fuldstændigt,

Læs mere

Gør, hvad der er bedst for din hørelse

Gør, hvad der er bedst for din hørelse Gør, hvad der er bedst for din hørelse 2 Kan du følge med i samtalen? Hvis ikke, har du måske et høretab - en ud af to voksne i alderen over 50 oplever dette. En oplysning, der er overraskende for de fleste

Læs mere

Udforsk din hørelse Discover. At forstå hørenedsættelse. your hearing

Udforsk din hørelse Discover. At forstå hørenedsættelse. your hearing Udforsk din hørelse Discover At forstå hørenedsættelse your hearing At forstå En stemme kan være dybt rørende, kan formidle tanker, følelser og stemninger. Ethvert talt ord består af lyde og toner, der

Læs mere

Din hørelse er dyrebar

Din hørelse er dyrebar Beskyt din hørelse 3 Din hørelse er dyrebar Igennem livet bliver vi bombarderet med en konstant strøm af lyde i skolen, derhjemme, på arbejdet og når vi færdes ude. Og nogle gange bliver disse lyde så

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ HØRETAB

BLIV KLOGERE PÅ HØRETAB BLIV KLOGERE PÅ HØRETAB Hvordan ved du, om du har et høretab? Sandsynligvis vil du være den sidste, der opdager det. De fleste høretab sker gradvist over et så langt tidsrum, at man ikke nødvendigvis opdager

Læs mere

Hørelse for livet Beskyt din hørelse. Tips til, hvordan du bedst beskytter din hørelse

Hørelse for livet Beskyt din hørelse. Tips til, hvordan du bedst beskytter din hørelse Hørelse for livet Beskyt din hørelse Tips til, hvordan du bedst beskytter din hørelse 3 Din hørelse er vigtig Gennem hele livet bliver vi konstant udsat for forskellige lyde - i skolen, derhjemme, på

Læs mere

Lyd og hørelse. En kort beskrivelse af lyd og hvordan øret fungerer

Lyd og hørelse. En kort beskrivelse af lyd og hvordan øret fungerer Lyd og hørelse 1 En kort beskrivelse af lyd og hvordan øret fungerer Denne brochure er nummer 1 i en serie fra Widex om hørelse og høreapparater. Hvad er lyd? Vores moderne dagligdag er fyldt med mange

Læs mere

Information om hørelsen

Information om hørelsen Information om hørelsen Informationen er udarbejdet af en arbejdsgruppe ved de audiologiske afdelinger ved H:S Bispebjerg Hospital Vejle Sygehus Ålborg Sygehus Århus Universitetshospital - 1 - Hørelsen

Læs mere

Et liv med høreapparater

Et liv med høreapparater Et liv med høreapparater 2 3 Få en god start Nu hvor du har fået nye høreapparater, og du på din høreklinik har fået forklaret, hvordan de fungerer, og hvad du kan forvente, kan du bruge denne vejledning

Læs mere

Forbered dig på dit besøg

Forbered dig på dit besøg Forbered dig på dit besøg Dette har du brug for at vide, inden dit besøg hos os Dit første besøg Hvis du aldrig har besøgt en hørespecialist, ved du sandsynligvis ikke, hvad du kan forvente. En besøg hos

Læs mere

Genopliv hørelsen. Vellykket brug af høreapparater

Genopliv hørelsen. Vellykket brug af høreapparater Genopliv hørelsen Vellykket brug af høreapparater Velkommen tilbage til en verden af lyde Nu da du har taget det første skridt mod at genoplive din hørelse, vil du opdage, at det er nødvendigt med nogle

Læs mere

Hørelse for livet Kom godt i gang. Råd til, hvordan du får mest glæde af dine høreapparater

Hørelse for livet Kom godt i gang. Råd til, hvordan du får mest glæde af dine høreapparater Hørelse for livet Kom godt i gang Råd til, hvordan du får mest glæde af dine høreapparater Hørelse for livet 3 Tillykke! Tillykke med valget af dine nye høreapparater! En helt ny verden ligger for dine

Læs mere

Viden om tinnitus. En guide til at hjælpe dig med at håndtere tinnitus mere effektivt

Viden om tinnitus. En guide til at hjælpe dig med at håndtere tinnitus mere effektivt Viden om tinnitus En guide til at hjælpe dig med at håndtere tinnitus mere effektivt Indhold Din situation og dine mål 4 Hvad er den lyd i dine ører? 5 Hvad forårsager tinnitus? 6 Tinnitus og hjernen 7

Læs mere

NÅR EN, DU KENDER, HAR ET HØRETAB

NÅR EN, DU KENDER, HAR ET HØRETAB NÅR EN, DU KENDER, HAR ET HØRETAB Tag det første skridt Det er ikke kun den person, der lider af et høretab, som påvirkes af det. Høretab påvirker også familie, venner og kolleger. For alle involverede

Læs mere

Hørelse for livet Viden om høreapparater. Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning

Hørelse for livet Viden om høreapparater. Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning Hørelse for livet Viden om høreapparater Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning 2 3 God hørelse er givet, er det ikke? Der er over 1.000 forskellige høreløsninger

Læs mere

Der er lyd overalt. Hvad er lyd. Sanser og lyd

Der er lyd overalt. Hvad er lyd. Sanser og lyd Der er lyd overalt De er overalt lydene. Lige meget hvor du vender dit hoved hen ligegyldigt om det er dag eller nat, så vil du altid høre lyde. De kommer bølgende gennem luften og rammer dig overalt på

Læs mere

Fastvokset stigbøjle (otosklerose)

Fastvokset stigbøjle (otosklerose) HVIS DU VIL VIDE MERE OM FASTVOKSET STIGBØJLE (OTOSKLEROSE) Hvordan hører vi? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det indre øre. Tre mellemøreknogler danner forbindelsen mellem trommehinden

Læs mere

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd!

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Øvelse 1 Sound Ear lydtryksmåler i klasselokalet: Opmærksomhed på lydniveauet i klassen. Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Mens klassen har støjboksen til låns kan den store Sound Ear lydtryksmåler

Læs mere

information til forældre

information til forældre information til forældre tm WIDEX BABY 440 Den bedste start i livet For små børn spiller hørelsen en central rolle i den måde, de udvikler deres sprog og fortolker verden på. Spædbørn hører lyde specielt

Læs mere

Usynlighed der giver dig selvsikkerhed, af tilværelsens rige lydscenarier. Life is on

Usynlighed der giver dig selvsikkerhed, af tilværelsens rige lydscenarier. Life is on Life is on Vi lytter til behovene hos dem, der stoler på vores ideer og knowhow. På en kreativ måde udfordrer vi teknologien og udvikler avancerede høreløsninger, der hjælper hørehæmmede til at høre, forstå

Læs mere

SSQ version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn : Dato : Alder :

SSQ version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn : Dato : Alder : SSQ version 5.6 Gode råd om besvarelsen De følgende spørgsmål drejer sig om din evne til og oplevelse i forbindelse med at høre og lytte i forskellige situationer. For hvert spørgsmål skal du angive dit

Læs mere

Væske i mellemøret. - om mellemøreproblemer hos børn. Råd og vejledning til forældre og ansatte i Skive Kommune omkring børn med mellemøreproblemer

Væske i mellemøret. - om mellemøreproblemer hos børn. Råd og vejledning til forældre og ansatte i Skive Kommune omkring børn med mellemøreproblemer Væske i mellemøret - om mellemøreproblemer hos børn Råd og vejledning til forældre og ansatte i Skive Kommune omkring børn med mellemøreproblemer Børne og Familieforvaltningen www.skive.dk Indledning Denne

Læs mere

To skal der til. Information om hvorfor det er en god ide at bruge høreapparater på begge ører

To skal der til. Information om hvorfor det er en god ide at bruge høreapparater på begge ører To skal der til 8 Information om hvorfor det er en god ide at bruge høreapparater på begge ører Denne brochure er nummer 8 i en serie fra Widex om hørelse og dertil knyttede emner. Hør verden omkring dig

Læs mere

Find den rigtige høreløsning

Find den rigtige høreløsning Find den rigtige høreløsning 2 3 Indhold Gør, hvad der er bedst for din hørelse................... 4 Hvad, du kan forvente............................... 5 Hvordan fungerer høreapparater?......................

Læs mere

Registrering af stemmer uanset hvor du er og hvad du foretager dig

Registrering af stemmer uanset hvor du er og hvad du foretager dig Registrering af stemmer uanset hvor du er og hvad du foretager dig Kommunikér Vi tror på, at alle stemmer er vigtige. Stemmen er vores forbindelse til omverdenen, og den giver os mulighed for at være i

Læs mere

har givet os to ører designet til at arbejde sammen

har givet os to ører designet til at arbejde sammen Widex clear440-pa Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen en verden af NATURLig lyd Naturen har givet os to ører, designet til at arbejde sammen. Og de nye WIDEX CLEAR 440-PA høreapparater

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper

Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper HVIS DU VIL VIDE MERE OM INDLÆGGELSE AF DRÆN OG/ELLER FJERNELSE AF POLYPPER Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det

Læs mere

SSQ-C version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn: Dato: Alder:

SSQ-C version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn: Dato: Alder: SSQ-C version 5.6 Gode råd om besvarelsen De følgende spørgsmål drejer sig om din evne til og oplevelse i forbindelse med at høre og lytte i forskellige situationer. Du svarede på de samme spørgsmål tidligere,

Læs mere

People First. Lad ikke undskyldningerne komme i vejen... Har du brug for en opgradering?

People First. Lad ikke undskyldningerne komme i vejen... Har du brug for en opgradering? Har du brug for en opgradering? People First Vi mener, at det kræver mere end blot avanceret teknologi og audiologi at udvikle de bedste høreapparater. Dette er grunden til, at vi placerer personen i centrum

Læs mere

har givet os to ører designet til at arbejde sammen

har givet os to ører designet til at arbejde sammen Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen en verden af NATURLig lyd Naturen har givet os to ører, designet til at arbejde sammen. Og de nye WIDEX CLEAR 440 høreapparater kommunikerer

Læs mere

Sådan vælger du de rigtige ørepropper

Sådan vælger du de rigtige ørepropper Guide Sådan vælger du de rigtige ørepropper Denne øreprop-guide gør det nemmere for dig at vælge den rigtige løsning til at beskytte dine ører. Beskyt dig mod tryk, støj og vand... Læs mere på www.pharmaforce.dk

Læs mere

Denne pjece handler om støj på arbejdspladsen. Er der oplysninger du mangler eller er i tvivl om kontakt

Denne pjece handler om støj på arbejdspladsen. Er der oplysninger du mangler eller er i tvivl om kontakt Støj Forord Denne pjece handler om støj på arbejdspladsen. Er der oplysninger du mangler eller er i tvivl om kontakt os. Indholdet i denne pjece er baseret på lovgivningen, men indholdet udtrykker ikke

Læs mere

APD Auditory Processing Disorder. Århus Universitetshospital, Århus Sygehus

APD Auditory Processing Disorder. Århus Universitetshospital, Århus Sygehus APD Auditory Processing Disorder AUDIOLOGISKE UNDERSØGELSER RENATA JALLES HANSEN Århus Universitetshospital, Århus Sygehus APD Nedsat evne til at processere lyd i centralnervesystemet Den centrale auditive

Læs mere

Defekt i mellemøreknogler

Defekt i mellemøreknogler HVIS DU VIL VIDE MERE OM DEFEKT I MELLEMØREKNOGLER Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det indre øre. Tre mellemøreknogler danner forbindelsen mellem trommehinden og

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Guide. Sådan får du hjælp. Dårlig hørelse? sider. Gode råd Test din hørelse. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Sådan får du hjælp. Dårlig hørelse? sider. Gode råd Test din hørelse. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 1 6 Dårlig hørelse? sider Sådan får du hjælp Gode råd Test din hørelse Hørelse INDHOLD I DETTE HÆFTE: Hallo! Det er farligt

Læs mere

Få hele historien om ReSound Verso. Scan her eller gå ind på Naturtro hørelse. M DK Rev.A

Få hele historien om ReSound Verso. Scan her eller gå ind på  Naturtro hørelse. M DK Rev.A Få hele historien om ReSound Verso. Scan her eller gå ind på www.gnresound.dk/verso Naturtro hørelse M101481-DK-12.07-Rev.A Lyd i perfekt balance Forestil dig, at du nemt kan følge med i enhver samtale.

Læs mere

Information om tinnitus - og 10 gode råd der kan lette din dagligdag

Information om tinnitus - og 10 gode råd der kan lette din dagligdag Kommunikationscentret Information om tinnitus - og 10 gode råd der kan lette din dagligdag 1 2 Tinnitus At høre eller opleve tinnitus er almindeligt og i mange tilfælde drejer det sig om en midlertidig

Læs mere

Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen

Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen en verden af NATURlig lyd De nye CLEAR 220 høreapparater fra Widex er fuldstændig trådløse, og de kan kommunikere med hinanden konstant, ligesom

Læs mere

Brug dem. Elsk dem. Glem dem.

Brug dem. Elsk dem. Glem dem. Brug dem. Elsk dem. Glem dem. Kommunikér, deltag og vær dig selv Når du går en tur i parken, kan du høre, hvordan bladene rasler i vinden. Når du fører en samtale i en tæt menneskemængde, kan du deltage

Læs mere

Trådløs forbindelse til omverdenen

Trådløs forbindelse til omverdenen SoundGate 2 Trådløs forbindelse til omverdenen www.bernafon.com Mulighederne for at få forbindelse til omverdenen er større end nogensinde før. Vi kan få forbindelse til vores familie, venner og kolleger

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Alsidig trådløs kommunikationsforstærker Du kan høre!

Alsidig trådløs kommunikationsforstærker Du kan høre! Alsidig trådløs kommunikationsforstærker Du kan høre! Fjernsyn Samtaler Telefon Mobiltelefon HearIt All HearIt All er en alsidig trådløs kommunikationsforstærker til mennesker med nedsat hørelse. Alsidig

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Læseafdelingen. Hørelsen efter hjerneskade Læs og skriv med it. Information til personer med erhvervet hjerneskade og deres pårørende.

Læseafdelingen. Hørelsen efter hjerneskade Læs og skriv med it. Information til personer med erhvervet hjerneskade og deres pårørende. Læseafdelingen Hørelsen efter hjerneskade Læs og skriv med it Information til personer med erhvervet hjerneskade og deres pårørende. Høreafdelingen Dette hæfte er udviklet af Høreafdelingen, CSU-Slagelse.

Læs mere

Fører dig hen, hvor dine ører ikke kan!

Fører dig hen, hvor dine ører ikke kan! Fører dig hen, hvor dine ører ikke kan! Med Amigo FM bliver du i stand til at: > Overvinde støj > Koncentrere dig om tale > Håndtere dit lydmiljø > Være smart og alsidig > Og det eneste du behøver er,

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere

Maj-juni serien Episode 4

Maj-juni serien Episode 4 15-06-17 Maj-juni serien Episode 4 Velkommen til denne 4 og sidste episode af maj-juni serien hvor vi har arbejdet med hjertet og sjælen, med vores udtryk og finde vores balance i alle de forandringer

Læs mere

Få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater

Få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater Få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater TILBEHØR Din optimale forbindelse Med Oticon ConnectLine kan du få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater i flere situationer end før. Med ConnectLine

Læs mere

Oticon Opn åbner op for en ny verden

Oticon Opn åbner op for en ny verden Oticon Opn åbner op for en ny verden Traditionel teknologi Ny teknologi Fokuserer på en stemme, og undertrykker alle andre. Åbner op for lydbilledet for at få flere stemmer med. Du kender nok følelsen.

Læs mere

Få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater

Få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater Få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater TILBEHØR Din optimale forbindelse Med Oticon ConnectLine kan du få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater i flere situationer end før. Med ConnectLine

Læs mere

Børn og hørelse. Generel information om børns hørelse, høretab og den hjælp der er tilgængelig i den forbindelse

Børn og hørelse. Generel information om børns hørelse, høretab og den hjælp der er tilgængelig i den forbindelse Børn og hørelse 7 Generel information om børns hørelse, høretab og den hjælp der er tilgængelig i den forbindelse Denne brochure er nummer 7 i en serie fra Widex om hørelse og dertil knyttede emner. Hørelsens

Læs mere

HØRELSENS FYSIOLOGI. mellemøret det indre øre nervebanerne til hjernens hørecenter

HØRELSENS FYSIOLOGI. mellemøret det indre øre nervebanerne til hjernens hørecenter HØRELSENS FYSIOLOGI det ydre øre mellemøret det indre øre nervebanerne til hjernens hørecenter Det ydre øre: ørebrusken (auriklen / Pinna) - skal opfange og lokalisere lyden - den asymmetriske (krøllede)

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

PRAGMATISK PROFIL. i hverdags kommunikations færdigheder hos førskolebørn. Resumé ark

PRAGMATISK PROFIL. i hverdags kommunikations færdigheder hos førskolebørn. Resumé ark Resumé ark Barnets navn:.. A. KOMMUNIKATIVE FUNKTIONER Rækken af funktioner, som udtrykkes Måden hvorpå intentioner udtrykkes f.eks.: præ-tilsigtet, fagter, brug af stemmen, ord, fraser, sætninger B. REAKTION

Læs mere

depression Viden og gode råd

depression Viden og gode råd depression Viden og gode råd Hvad er depression? Depression er en langvarig og uforklarlig oplevelse af længerevarende tristhed, træthed, manglende selvværd og lyst til noget som helst. Depression er en

Læs mere

Phonak Audéo Q. Lille apparat. Stor ydeevne.

Phonak Audéo Q. Lille apparat. Stor ydeevne. Phonak Audéo Q Lille apparat. Stor ydeevne. Kommunikér Vi mener, at alle stemmer er vigtige. Stemmen er vores forbindelse til omverdenen, og den giver os mulighed for at være i kontakt med vores familie,

Læs mere

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer OM ENSOMHED Mellem 5 og 10 procent af danske unge mellem 13 og 25 år føler sig ensomme hver dag - og det kan have alvorlige konsekvenser for dem. Deres ensomhed har mange ansigter og kan være svær at genkende,

Læs mere

Kolesteatom ( benæder )

Kolesteatom ( benæder ) HVIS DU VIL VIDE MERE OM KOLESTEATOM ( benæder ) Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det indre øre. Tre mellemøreknogler danner forbindelsen mellem trommehinden og

Læs mere

SOUNDGATE. SoundGate forbinder dig med omverdenen

SOUNDGATE. SoundGate forbinder dig med omverdenen SOUNDGATE SoundGate forbinder dig med omverdenen Mulighederne for at få forbindelse til omverdenen er større end nogensinde før. Vi kan få forbindelse til vores familie, venner og kolleger gennem mange

Læs mere

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Mennesket er et socialt væsen Hvad indebærer det? At vi alle har et grundlæggende behov for at opleve

Læs mere

Om metoden Kuren mod Stress

Om metoden Kuren mod Stress Om metoden Kuren mod Stress Kuren mod Stress bygger på 4 unikke trin, der tilsammen danner nøglen til endegyldigt at fjerne stress. Metoden er udviklet på baggrund af mere end 5000 samtaler og mere end

Læs mere

Power til hjernen POWER HØRETEKNOLOGI. Få flere detaljer med - mere power til at deltage

Power til hjernen POWER HØRETEKNOLOGI. Få flere detaljer med - mere power til at deltage Power til hjernen POWER HØRETEKNOLOGI Få flere detaljer med - mere power til at deltage POWER TIL HJERNEN Din foretrukne ledsager i hverdagen De fleste mennesker, som har et kraftigt høretab, bruger de

Læs mere

Chili. En stærk løsning til dig, der virkelig har brug for diskret SuperPower

Chili. En stærk løsning til dig, der virkelig har brug for diskret SuperPower Chili En stærk løsning til dig, der virkelig har brug for diskret SuperPower Designet med dig i tankerne Oticon Chili er udviklet i samarbejde med mennesker, som kender de udfordringer, kommunikation kan

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

Indeni dit høreapparat

Indeni dit høreapparat Indeni dit høreapparat Det virker som en Pro Stilhed Støj Tale i støj Musik Her virker det: SpeechZone : Kun Pro giver dig tydelig tale overalt Sådan virker det: Begge høreapparater arbejder sammen for

Læs mere

Oticon Opn åbner op for en ny verden

Oticon Opn åbner op for en ny verden Oticon Opn åbner op for en ny verden Traditionel teknologi Fokuserer på en stemme, og undertrykker alle andre. Ny teknologi Åbner op for lydbilledet for at få flere stemmer med. Du kender nok følelsen.

Læs mere

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol Hjælp til dig? Det er nemt at glemme sig selv, når ens partner har et for stort forbrug. Navnlig hvis han/hun er kommet i behandling. Men vær opmærksom på at der findes flere steder, hvor man også yder

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Velkommen til STØJKASSEN

Velkommen til STØJKASSEN Velkommen til STØJKASSEN Formål: Formålet med støjkassen er at medvirke til større opmærksomhed på lyd og støj og risikoen for vedvarende støjskade. Støj kan være til gene på andre måder end ved at forårsage

Læs mere

Høreapparatet, som åbner op for dit barns verden

Høreapparatet, som åbner op for dit barns verden Høreapparatet, som åbner op for dit barns verden Med Oticon Opn Play kan dit barn trives i en fantastisk kaotisk verden Det er slut med at overbelaste børns hjerner Alle børn er nysgerrige på at opdage

Læs mere

Hvad er. Cochlear Implant?

Hvad er. Cochlear Implant? Hvad er Cochlear Implant? Hvad er Cochlear Implant? Et Cochlear Implant er et et avanceret høreapparat, der er beregnet til give øget lydopfattelse og mulighed for større taleforståelse hos børn og voksne

Læs mere

Tilbehør. www.siemens.dk/hearing. Nyd livets lyde. Tilbehør til trådløse høreapparater. Livet lyder fantastisk.

Tilbehør. www.siemens.dk/hearing. Nyd livets lyde. Tilbehør til trådløse høreapparater. Livet lyder fantastisk. Tilbehør www.siemens.dk/hearing Nyd livets lyde. Tilbehør til trådløse høreapparater. Livet lyder fantastisk. På dine betingelser: Tilpas dine lytteoplevelser. Følg børnene til skole om morgenen, mød venner

Læs mere

Pris kr. 49,- Psykisk førstehjælpskasse til børn

Pris kr. 49,- Psykisk førstehjælpskasse til børn Pris kr. 49,- Psykisk førstehjælpskasse til børn af Tove og Steen Kofoed 0203 0405 Velkommen til denne psykiske førstehjælpskasse til børn. Hæftet indeholder syv små øvelser, der kan afhjælpe barnets tilstand,

Læs mere

DIT BARNS HØRELSE EN omfattende guide TIL forældre om HØRELSE og HØRETAB www.widex.dk DIT BARNS HØRELSE www.widex.dk WIDEX

DIT BARNS HØRELSE EN omfattende guide TIL forældre om HØRELSE og HØRETAB www.widex.dk DIT BARNS HØRELSE www.widex.dk WIDEX DIT BARNS HØRELSE en omfattende guide til forældre om hørelse og høretab DIT BARNS HØRELSE EN OMFATTENDE GUIDE TIL FORÆLDRE OM HØRELSE OG høretab Indhold Dit barns hørelse... 3 At forstå sit barns hørenedsættelse...

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

HUKOMMELSESTAB - MANGEL PÅ KONCENTRATIONEN

HUKOMMELSESTAB - MANGEL PÅ KONCENTRATIONEN ALT OM HUKOMMELSESTAB - MANGEL PÅ KONCENTRATIONEN Solutions with you in mind www.almirall.com HVAD ER DET? Hukommelsestab og tab af koncentration er almindelige kognitive problemer hos patienter med sklerosems

Læs mere

Høreapparatet, som åbner op for en verden af læring

Høreapparatet, som åbner op for en verden af læring Høreapparatet, som åbner op for en verden af læring Med Oticon Opn Play kan dit barn trives i en fantastisk kaotisk verden Det er slut med at overbelaste børns hjerner Børn bliver konstant bombarderet

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Oticon Opn trådløst tilbehør Alt hvad du behøver for at være på

Oticon Opn trådløst tilbehør Alt hvad du behøver for at være på Oticon Opn trådløst tilbehør Alt hvad du behøver for at være på BLIV TRÅDLØS Gør hverdagen nemmere Det trådløse tilbehør til Oticon Opn omfatter en række enheder, som er nemme at bruge og som er udviklet

Læs mere

Patientvejledning. Hul på trommehinde. Operation i mellemøret

Patientvejledning. Hul på trommehinde. Operation i mellemøret Patientvejledning Hul på trommehinde Operation i mellemøret Det anslås at ca. hver 10. dansker har et behandlingskrævende høretab. Nedsat hørelse påvirker taleforståelsen og evnen til at opfatte andre

Læs mere

Kommunikation og adfærd

Kommunikation og adfærd Kommunikation og adfærd Indledning I dit arbejde som servicegartner kommer du i kontakt med to grupper: Planter og mennesker. Delkurserne har indtil nu handlet om at hjælpe dig med at blive bedre til at

Læs mere

Høreapparatet, som åbner op for din verden

Høreapparatet, som åbner op for din verden Høreapparatet, som åbner op for din verden Deltag igen i situationer, du plejer at undgå Er det anstrengende at følge med i samtalen? Kender du følelsen? Du sidder ved middagsbordet og kæmper for at følge

Læs mere

Cochlear implant til voksne

Cochlear implant til voksne Gentofte Hospital og Rigshospitalet Øre-næse-hals/Audiologisk Klinik Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Cochlear implant til voksne Hvad er et cochlear implant? Et cochlear implant

Læs mere

Børns hørelse En vejledning til forældre

Børns hørelse En vejledning til forældre Børns hørelse En vejledning til forældre Skab en god fremtid for børnene 3 4 6 9 10 12 16 19 Indhold Skab en god fremtid for børnene Sådan fungerer hørelsen Hørelse er en læringsproces Tegn på nedsat hørelse

Læs mere

Er du sygemeldt på grund af stress?

Er du sygemeldt på grund af stress? Er du sygemeldt på grund af stress? her er nogle råd om, hvad du kan gøre Vi samarbejder med PsykiatriFonden Denne pjece er blevet til i samarbejde med PsykiatriFonden. I pjecen finder du nogle råd om,

Læs mere

Roger TM. i udfordrende lyttesituationer. Hør bedre i støj og på afstand

Roger TM. i udfordrende lyttesituationer. Hør bedre i støj og på afstand Roger TM i udfordrende lyttesituationer Hør bedre i støj og på afstand Overvind udfordringer i taleforståelighed Moderne høreapparatteknologi er fantastisk til at forbedre taleforståeligheden. Men selv

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE MOBILITET MOBILITET

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE MOBILITET MOBILITET AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 Der er forskel på, hvordan multipel sklerose påvirker den enkeltes mobilitet. For at få bedre viden om emnet, gennemførte man for nogle år siden en stor international undersøgelse.

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Information om træthed efter hjerneskade

Information om træthed efter hjerneskade Kommunikationscentret Information om træthed efter hjerneskade 1 2 Træthed er en hyppig følge efter en hjerneskade og kan udgøre et markant usynligt handicap. Træthed ses også efter andre neurologiske

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere