Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med."

Transkript

1 Styr på termerne Hovedlys: Når en fotograf siger hovedlys, så er det ikke bare fordi det rammer folk i hovedet. Hovedlys er det lys man kan sige er det primære lys i billedet. På portrætter vil det derfor altid være det lys som bruges til at oplyse modellens ansigt. Opblødning: Når man har hovedlyset fra en side, og altså ikke lige forfra, vil der altid være en skyggeside også. For at undgå, at skyggerne bliver kulsorte, bruger man opblødning. I gamle dage brugte man altid en lampe, mage til hovedlyset, til denne funktion. Hvis lamperne var lige kraftige gjorde man blot det, at man brugte den indirekte. Med indirekte menes, at hovedlyset gik igennem en paraply.etc Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med. Igang - Den hvide trekant... Al klassisk portrætlys tager udgangspunkt i det der hedder "formgivende lys". Formgivende lys har, som navnet antyder, til hensigt at give form i billedet. For at forstå, hvor vigtigt det er at lære noget om formgivende lys, er vi nødt til at tænke på, hvad det er for et medie vi arbejder med. Fotografier er, ligesom malerier, todimensionelle gengivelser af en tre-dimensionel virkelighed. Når vi taler om fotografi har vi altså kun højde og bredde at gøre godt med - ingen dybde. Denne ekstra dimension har vi kun mulighed for at skabe ved at bruge vores lys, eller rettere, vores skygger. Alle billeder med lys lige forfra, vil resultere i "flade" billeder. Lys fra siden vil derimod skabe fornemmelsen af dybe, og hermed også fornemmelsen af form. Hvilken side skal lyset så komme fra? Godt spørgsmål. Kan nok bedst besvares ved at kigge på vores kultur og opdragelse. Vi kommer fra en højrehåndet opdragelse. Hvis I tænker tilbage på jeres skoletid, og prøver at genkalde det I så, da I sad ved jeres pult og kiggede op på læreren, så vil I næsten med 100% sikkerhed kunne huske, at vinduerne var til venstre for jer. Det er fordi klasselokaler er indrettet til flertallet - de højrehåndede - så vi ikke skygger for os selv, når vi skriver. Som udgangspunkt vælger vi at lade lyset komme fra modellens højre side, altså en lampe til venstre for fotografen.

2 Tjekliste til studiefoto Kamera: ISO - lavest mulige, angivet med tal, fx Filtype - RAW, JPG eller...? Hvidbalance - Brug den faste flashhvidbalance, angivet med et lyn. Lukkertid - Brug gerne lidt langsommere tid end den der er opgivet i manualen. Du kan IKKE regne med den normale synkrotid, når du arbejder med studieflash. Afprøv lukkertiden ved at kigge på dit display, når du har taget det første billede. Begyndt evt. medat fotografere en jævn flade, fx baggrunden, og tjek på dit display om det hele er med. Objektiv: Brændvidde - Vidvinkel, normal, tele... Modlysblænde Blænde - Lavt blændetal, lav dybdeskarphed - højt blændetal, høj dybdeskarphed. Gråkort: Stativ: Flash: Brug enten et korrekt gråkort eller et hvidt ark. Det hvide ark kan bruges til at tjekke eksponeringen, hvis man sørger for, at "highlightwarning" er slået til på kameraets display. Det hvide ark må således lige nøjagtigt IKKE blinke/reagere på highlight-warning. Greb - Er alle greb spændt ordentligt? Ben - Er lampehovedet placeret, så det flugter med et af benene, og er stativet slået ud så benene er spredt mest muligt? Styrke - Start med en styrke nogenlunde midt i flashens styrke. Så er der mulighed for at skyde sig ind på den korrekte eksponering, både ved at regulere styrken og ved at ændre blænden, afhængigt af, hvad man foretrækker. Synkro: IR Transmitter - Rækkevide, batteriniveau afprøves. Kabel - Afprøv inden fotografering og slå det fx en enkelt gang rundt om kamerastrappen, så det ikke bliver trukket ud af kamerastikket, når du bevæger dig. Baggrund: Hvid / sort / grå / farvet? Vælg en baggrund som ikke konflikter med modellen. En person med en blå trøje bør fx ikke fotograferes på en blå baggrund etc. Generelt skal man passe på med farvede baggrunde, især rød, som tager meget opmærksomhed fra modellen.

3 Klassisk formgivende lyslægning til portræt Trin1: Placer din model i en passende afstand fra baggrunden. Passende er nok forskelligt fra studie til studie, men generelt vil jeg anbefale, at man har omkring 2m frit bag modellen. Det er nødvendigt for evt. at kunne lægge separat lys på baggrunden. Placer dit hovedlys til venstre for modellen og ret lysets vinkel ind efter øjnene, så den hvide trekant dannes lige under modellens venstre øje, og der er reflekser fra lampen i begge øjne. Trin 2: Hovedlyset vil også ramme baggrunden. Husk, at din billedvinkel udvides bagud, så du har brug for en passende bred baggrund, hvis du samtidig skal have lidt arbejdsrum.

4 Trin 3: Skærm af med en sort skærm, så den lige nøjagtigt ikke kommer med i billedet. Trin 4: Dette trin er en god idé at tage med i sin opstilling, hvis man gerne vil have 100% kontrol over lyset. Denne afskærmning tjener to formål: Først og fremmest undgår du strølys som rammer kameraet, og måske skaber slør/falsk lys i billedet, og for det andet har du meget nemmere ved at se dit lys på modellen helt nøjagtigt.

5 Trin 5: Placer din opblødningsplade imens du visuelt vurderer effekten, alt efter afstand, vinkel og drejning. Undgå at placere den for lavt. Trin 6: Hvis du vil have separat lys på baggrunden har du nu mulighed for at gøre det fra begge sider. Placer din baggrundslampe i den side som giver dig bedst arbejdsrum til de andre lamper du evt. vil bruge. Den gode gamle tommelfingerregel er at placere lyset i en bue som lige netop markeres hen over skuldrene - som en solnedgang. Men lyset kan naturligvis placeres som man har lyst.

6 Trin 7: Anbring evt. lampe til effektlys i håret. Vær omhyggelig med at holde den ude af billedvinklen. Den må ikke være for kraftig og bør kun give et let løft i håret, uden at få det til at brænde ud. Til denne lampe bør bruges en bicelle i passende størrelse. Trin 8: For at undgå strølys fra lamper som peger imod kameraet, bør man skærme dem af. Blot et sort stykke karton i A3 er nok til at undgå, at lyset rammer ind i frontlinsen på kameraet.

7 Strejlys / effektlys i håret Tips og tommelfingerregler Når man bruger effektlys i håret skal man være opmærksom på to ting: Lyset må ikke være for kraftigt, så højlysene brænder ud og tager opmærksomheden (billedet til venstre), og lyset må heller ikke ramme hud (billedet i midten), da det kan give nogle generende lyse partier. Dette er selvfølgelig de gode gamle tommelfingerregler, så har man lyst til netop at bruge disse effekter, er man naturligvis velkommen til det. På billedet til højre er styrken afpasset til håret, og desuden placeret, så det ikke rammer modellens ansigt i venstre side. Hvidbalance og eksponering Uanset om man fotograferer i RAW eller andre formater, er det en god idé at indlede en fotosession med at tage et par referencefotos med et gråkort eller et hvidt stykke papir. Bedst er det naturligvis at benytte en decideret gråkile, som kan købes hos foto grossister. Den grå flade er idéel til at gråbalancere sit billede, så man kan foretage sine egne justeringer efter dette. Typisk vil man gøre portrættet en anelse varmere. Det hvide papir er vanskeligere at gråbalancere efter, da der ikke er informationer nok til at afbalancere med. Til gengæld er det hvide papir godt til at rette sin eksponering ind efter. Bruger man sit histogram og/eller highlight warning, bør eksponeringen lægges, så det hvide papir lige nøjagtigt IKKE blinker / reagerer på highlight warning.

8 Vignettering / udtoning Når vi nu er ved de gode gamle teknikker, så kan man naturligvis også tage udtoningen med allerede i RAW-konverteren. Under fanen "Lens corrections" finder man flere muligheder for at tone billedet ud i hjørnerne, så man slipper for at lave denne effekt med lag og masker senere. Billedet til venstre er det rå billede. Til højre er der tilføjet udtoning i RAW-konverteren.

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

Kreativ brug af håndflash

Kreativ brug af håndflash Kreativ brug af håndflash Tekst og fotos: Kent Bovin Modeller: Kate & Kent De fleste af os har ikke adgang til store studier og en skov af lamper med tilbehør. Derfor er den lille håndflash mange gange

Læs mere

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder.

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Når man først har opdaget, hvor forskelligt en håndflash kan bruges, ved at dreje den i

Læs mere

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde.

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde. Kameraindstillinger Det digitale kamera har mange indstillinger, som beskrives i den medfølgende manual på mere eller mindre forståelig vis. Da mulighederne for individuel indstilling varierer fra kamera

Læs mere

Eksponeringskompensation

Eksponeringskompensation Eksponeringskompensation EC = Exposure Compensation Eksponeringskompensation; måles altid i EV-steps. Bruges når man ønsker at ændre kameraets automatiske eksponering, således at man gerne vil have det

Læs mere

Kend dit digitalkamera

Kend dit digitalkamera Kend dit digitalkamera Megapixels har naturligvis noget at sige, men er kun et mål for, hvor store billeder man umiddelbar kan lave. Laver du aldrig billederne større end 10 x 15 cm, er 3 megapixels tilstrækkelig.

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 121 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 121 Side 1 Side 1 Der er masser af redigeringsmuligheder i Photofiltre 7. Også flere end man har brug for som alm. hobbyfotograf. På disse sider vil jeg gennemgå nogle af dem man (jeg) bruger mest. Her er åbnet et

Læs mere

Blænderækken, flash og ledetal

Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken - de tal der findes på blænderingen på nogle objektiver - er et af de mest fascinerende værktøjer i fotografiets historie. Og da tallene samtidig er direkte

Læs mere

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1 Mine fototips 6 gode råd til bedre fotos Version 1.1 Søren Udby www.kanonfotografen.dk Søren Udby Fototips, side 1 Fototips Min filosofi omkring succesfuld fotografering er, at man som fotograf skal have

Læs mere

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Fokus Fokus betyder det, som er skarpt i billedet Fokus har stor betydning

Læs mere

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri.

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri. Udendørs Portrætter Agenda 1. Generelt om portrætter 1.Hvorfor er udendørs portrætter 'bedre' 2.Must-haves 2. Generelt om udendørs portrætter 3. Baggrunde / Lokationer 4. Forgrunde / Subjekt 5. Lys 1.Naturligt

Læs mere

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk )

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Spejlreflekskamera for begyndere v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Hvordan skal jeg indstille kameraet Bevæger motivet sig Nej Brug A / Av Hvordan skal baggrunden være Skarp Uskarp Mindre bevægelse

Læs mere

PORTRÆT. - et spørgsmål om udtryk!

PORTRÆT. - et spørgsmål om udtryk! PORTRÆT - et spørgsmål om udtryk! BAGGRUND Oprindelig ide med seancen Tanker, overvejelser og diskussioner Baggrundsviden gennemførelse INDHOLD Forberedelse Model og Set-up Sessionen Direkte anvisning

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 3 Programmerne i kameraet GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Auto S A M... 4 Auto grøn firkant... 5 S Lukkertidsprioriteret... 6 A - Blændeprioriteret...

Læs mere

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16 Fotografering Med digitalt kamera Lars Olesen This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering This version was published on 2014-07-16 This is your verso page blurb or copyright page blurb. It

Læs mere

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto?

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Her der fokus på blomsten, og billedet havde været mindre interessant, hvis de grønne blade i baggrunden også havde været skarpe. Dybdeskarphed (eller DOF:

Læs mere

Blænde, lukker og ISO

Blænde, lukker og ISO Blænde, lukker og ISO Lidt om blænde, lukkertid og ISO indstillinger og hvordan de påvirker hinanden. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvilke indstillinger, der vælges. Relaterede lektioner kunne være

Læs mere

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG ILLUSTRATION NR. 1 ILLUSTRATION NR. 2 Blænden er som det menneskelige øje: Lidt lys kræver stor pupil Meget lys kræver lille pupil ILLUSTRATION NR. 3 Når man skruer på tiden, må man også skrue på ISO eller

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1 Side 1 På disse sider vil jeg vise redigering af et foto sådan som jeg selv arbejder på et foto. Her er et billede af en guldsmed åbnet i Photofiltre som det ser ud helt uredigeret Det første jeg gør er

Læs mere

Inspiration til bedre makrobilleder

Inspiration til bedre makrobilleder Inspiration til bedre makrobilleder af Morten Hilmer Nu skal det handle om at komme helt tæt på motiverne, og har du ikke før prøvet kræfter med denne disciplin, venter der dig masser af gode oplevelser

Læs mere

En samling af eksempler på billeder SB-910

En samling af eksempler på billeder SB-910 En samling af eksempler på billeder SB-910 Denne håndbog viser de forskellige SB-910 flashfunktioner og eksempelfotos. 1 Dk Tag det næste skridt med kreativ belysning Afslør dine motivers teksturer og

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

Nikon PC-E 24, 45 & 85 mm Perspective Control / tilt-shift objektiver

Nikon PC-E 24, 45 & 85 mm Perspective Control / tilt-shift objektiver Nikon PC-E 24, 45 & 85 mm Perspective Control / tilt-shift objektiver Tekst og foto Per Buchmann Tre special objektiver til tilt-shift og makro fotografering, optimeret Nikon s nyeste digitale kamera teknikker.

Læs mere

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Firmaets ydelse er, kort fortalt, æstetisk og dynamisk fotografering af byggeri. Nogle byggerier følger vi fra første spadestik til slutfotografering

Læs mere

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit.

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit. Billedopbygning 1 Teknikken er ikke alt, men et godt redskab. Nu hvor du kender egenskaberne af dit udstyr (læs begynder og udstyr delen), kan jeg lære dig, hvordan du kan bruge dette til at give dit billede

Læs mere

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys.

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys. 1 LYS: Tina Hare Andersen Når du skal optage video eller film, skal du altid bruge lys under optagelserne. Det kan enten være naturligt lys (solen), kunstlys (lamper) eller en blanding af disse. Dagslys

Læs mere

Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet):

Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet): Er dine billeder ikke altid skarpe nok? Så har du muligvis glemt ligesom jeg funktionen Mirror Lock Up (MLU/Mup) Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder

Læs mere

PRODUKT- FOTOGRAFERING

PRODUKT- FOTOGRAFERING PRODUKT- FOTOGRAFERING FOR WEBSHOPS Visual Reporting ApS Version 1.00 Hent den nyeste version på http://www.visualreporting.dk/e-bog Side i INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...2 Kameraets indstillinger...3

Læs mere

Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer

Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer 11. MAJ, 2014 JOACHIM MORTENSEN FOTOTIPS Langtidseksponeringer kan være en anden måde at se verden på gennem foto. Det kan tilføre billedet

Læs mere

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER Version 2 Dette hæfte forklarer de nye funktioner, der er tilføjet Dimâge EX operativsystemet, version 2. Læs det i sammenhæng med betjeningsvejledningen til kameraet. 1 1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION..3

Læs mere

Case. Casens opbygning. Løsning af case. Billedfil

Case. Casens opbygning. Løsning af case. Billedfil Case Mange af de ting, vi gør i Photoshop, er rutinearbejde vi har tit et fastlagt workflow, som vi bruger som udgangspunkt hver gang. Efterhånden som man blive dygtigere, vil man lægge flere trin til,

Læs mere

DesignPro II Side 11. Grupper

DesignPro II Side 11. Grupper DesignPro II Side 11 Grupper Hvis man arbejde helt fra grunden, er det ofte en fordel at kunne samle tekst, billeder og baggrund til en fast gruppe, som så kan flyttes rundt, og ændres i størrelsen. I

Læs mere

Canon DSLR for begyndere

Canon DSLR for begyndere Canon DSLR for begyndere FOF - 2017 Vi skal lære: Vores kamera bedre at kende Basis fototeknik Tips og tricks til fotografi generelt Lidt komposition Noget om ekstraudstyr Lidt billedbehandling Plus det

Læs mere

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium Som min egen forberedelse til at afholde kamera teknik aften i den nærmere fremtid, har jeg nu fået nedskrevet de erfaringer, som jeg indtil nu har opnået,

Læs mere

Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg. Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher

Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg. Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher Indhold Velkomst Definitionen på et portræt Indstilling af kamera og lys Eksempel

Læs mere

Canon TS-E 17/4L & 24/3,5L II

Canon TS-E 17/4L & 24/3,5L II Field test Canon TS-E 17/4L & 24/3,5L II Tekst og foto Per Buchmann Ny generation high-end Tilt & Shift objektiver Introduktionen af de to nye TS-E objektiver, markerer et kvalitetsløft blandt Canon s

Læs mere

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto Mejerist N.H. Lindhardt har en passion for biler og har samlet sig en del, som bliver brugt til bestillings-kørsel. - Vi selvstændige har jo så meget fritid, som vi skal bruge til noget fornuftigt, som

Læs mere

DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1

DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1 DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1 HVAD SKAL VI TALE OM? Beskæring Komposition Det gyldne snit vs. tredjedels-reglen Dybdeskarphed Fokus FOTOKLUBBEN KRONBORG DET

Læs mere

Lær at lave video med din smartphone SMARTPHONE VIDEO. Jon Rytter

Lær at lave video med din smartphone SMARTPHONE VIDEO. Jon Rytter Lær at lave video med din smartphone SMARTPHONE VIDEO dk Jon Rytter jon@smartphonevideo.dk 1 Filme/redigere med mobil Fordele Altid tilgængelig Enkel at bruge - og alle værktøjer er til stede (optage,

Læs mere

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres.

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres. Generelt indtryk Sigma 28mm mini-wide II f/2,8 er et mindre objektiv; vejer ikke alverden, bruger 52mm filtre og rager blot mellem 5,1 og 5,7 cm ud foran dit kamera (med OM->4/3 adapter). Objektivet er

Læs mere

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE FOTOKLUBBEN KRONBORG KURSUSAKTIVITETER 2014 25. OKTOBER 2014 10:00-16:00 MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA Medbring kamera, stativ, kortlæser, kabel, bærbar pc, notesblok og skrivetøj. Der vil

Læs mere

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede.

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede. Pseudo-HDR i PSE11 HDR (High Dynamic Range) er processen, hvor man tager tre eller flere næsten identiske eksponeringer af samme motiv: Et korrekt eksponeret billede (et 0-billede), ét overeksponeret og

Læs mere

10 tips til panorering og motiver i bevægelse

10 tips til panorering og motiver i bevægelse 10 tips til panorering og motiver i bevægelse Panorering er en effektiv måde at vise bevægelse i et foto. Det tilfører fotoet en masse dynamik, og gør dine fotos mere levende. Teknikken er ikke svær hvis

Læs mere

SÅDAN LAVER JEG 100 FEDE PRODUKTBILLEDER PÅ LIDT OVER 7 TIMER.

SÅDAN LAVER JEG 100 FEDE PRODUKTBILLEDER PÅ LIDT OVER 7 TIMER. SÅDAN LAVER JEG 100 FEDE PRODUKTBILLEDER PÅ LIDT OVER 7 TIMER. Grafisk produktion & workflow Grafisk produktion & workflow Opgaven Nike har opdateret deres fire støvlesiloer. Støvlerne bliver leveret til

Læs mere

Objektiv med zoom eller fast brændvidde (prime-objektiv)?

Objektiv med zoom eller fast brændvidde (prime-objektiv)? Objektiv med zoom eller fast brændvidde (prime-objektiv)? Fordelen ved at bruge et objektiv med zoom er den fleksibilitet, det giver fotografen. Denne alsidighed er meget nyttig under en lang række optageforhold.

Læs mere

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret.

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret. Hvidbalance Noter til Kibæk Fotoklub den 1/2 2017 Af Jørgen D. Vestergaard Et (ikke-selvlysende) objekt har den farve, som det lys det reflekterer. Det betyder dermed at objektets farve er afhængig af

Læs mere

Nikon i-ttl / CLS. i-ttl: Intelligent - Through The Lens. CLS: Creative Lighting System

Nikon i-ttl / CLS. i-ttl: Intelligent - Through The Lens. CLS: Creative Lighting System Nikon i-ttl / CLS 1 Nikon i-ttl / CLS i-ttl: Intelligent - Through The Lens CLS: Creative Lighting System 2 Nikon i-ttl / CLS i-ttl: Intelligent - Through The Lens CLS: Creative Lighting System FV Lock:

Læs mere

Fotografering med skyer og i gråvejr.

Fotografering med skyer og i gråvejr. Fotografering med skyer og i gråvejr. Fordi det er gråvejr betyder ikke at det også er dårligt fotovejr. Man kan sagtens tage flotte, og her i artiklen giver vi lidt inspiration til hvordan. Den første

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING RUMSENSOR

BRUGERVEJLEDNING RUMSENSOR BRUGERVEJLEDNING RUMSENSOR Side 1 til rumsensor Introduktion Rumsensoren fra LOCKON er en bevægelsessensor, som reagerer på bevægelser inden for rumsensorens dækningsområde. Når sensoren er slået til og

Læs mere

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder 1 For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder en sammenfatning og lidt information og tips til,

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

Hvad er det for nogle tal?

Hvad er det for nogle tal? Hvad er det for nogle tal? Ak ja tal er mærkelige og svære at arbejde med. I det følgende er en god portion matematik gemt, men jeg forsøger at formulere det sprogligt uden dog at love, at det bliver lysende

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G

L Æ R E R V E J L E D N I N G L Æ R E R V E J L E D N I N G F O R B E R E D E L S E S M A T E R I A L E T I L B I L L E D K U N S T E N S D A G 2 0 1 8 I dette materiale og på Billedkunstens Dag tager vi udgangspunkt i den aktuelle

Læs mere

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto Detaljebilleder er vigtige. Her er det gommens navn i ringen. Ringen var i dette tilfælde vigtig da brudens mor var guldsmed og havde lavet dem. Bryllupsfoto Tekst og fotos: Nicolai Brix Mit bryllups gear:

Læs mere

Canon EF 800/5,6L IS Supertele objektiv

Canon EF 800/5,6L IS Supertele objektiv Canon EF 800/5,6L IS Supertele objektiv Canon s kraftigste super teleobjektiv, er primært dedikeret natur- og wildlife fotografer samt nogle sportsfoto genrer. En helt ny optisk konstruktion, med to flourite,

Læs mere

Online kurser http://www.canoneos.dk

Online kurser http://www.canoneos.dk Online kurser http://www.canoneos.dk i MP4 format Online kurser http://www.canoneos.dk Bemærk, at du skal have flash player 7+ installeret for at kunne se kursusfilmene. Såfremt du ikke har flashplayer

Læs mere

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR STILLEBEN 3 Stablede sten SVÆR- HEDS- GRAD PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR A/AV 50-200 MM DET BØR DU GÅ EFTER Er du ved stranden, så kig efter nogle sten med samme nuance og form,

Læs mere

Photofiltre nr. 85 Lave grafikbillede hvor vi bruger plugins side 1

Photofiltre nr. 85 Lave grafikbillede hvor vi bruger plugins side 1 Lave grafikbillede hvor vi bruger plugins side 1 Vi skal nu sammensætte et grafikbillede hvor vi bruger 2 plugins som kan hentes på min hjemmeside www.pensionistedb.dk under Photofiltre. Denne hedder Image

Læs mere

Spejlreflekskamera. Spørgsmål fra ugens løb. Blitz-eksponeringskompensation. Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering

Spejlreflekskamera. Spørgsmål fra ugens løb. Blitz-eksponeringskompensation. Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering #4 Spejlreflekskamera For begyndere 90 Spørgsmål fra ugens løb 91 Blitz-eksponeringskompensation Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering Fordi kameraet ikke ved hvordan du vil have motivet til at se

Læs mere

Brugen af filte iforb. med fotografering

Brugen af filte iforb. med fotografering Brugen af filte iforb. med fotografering Når lyset driller Det er ikke ofte, vi anvender filtre, men det hænder, at de er en nødvendighed. Det kan fx være et ND-filter, når der er for meget lys til at

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

FISKEØJE VEJEN TIL VILDE BILLEDER: Mange landskabs- og arkitekturfotografer START SÅDAN SAMLES LYSET

FISKEØJE VEJEN TIL VILDE BILLEDER: Mange landskabs- og arkitekturfotografer START SÅDAN SAMLES LYSET VEJEN TIL VILDE BILLEDER: Af Poul Siersbæk De ultimative vidvinkelbilleder får du med et særligt objektiv, som dækker 180 grader. Det er PERFEKT TIL AT SKABE SJOVE OG ANDERLEDES FOTOS, uanset om du skyder

Læs mere

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism)

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism) Billede kritik Eller nærmer billede evaluering, da kritik er negativt ladet på dansk. Man kan også kalde det billede bedømmelse der er mere dansk (Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men

Læs mere

Billeder og tegninger i Writer Indhold

Billeder og tegninger i Writer Indhold Billeder og tegninger i Writer Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...3 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Skygge...7 Justering af billedet...8

Læs mere

Quick Start KNFB Reader ios app

Quick Start KNFB Reader ios app Quick Start KNFB Reader ios app Indledning Velkommen til en verden af hurtig og effektiv tekstgenkendelse og læsning med vores KNFB Reader iphone app, der kan ændre dit liv. KNFB Reader app'en kan læse

Læs mere

LYSETS FORDELING: Indirekte FLASH & diffuser.

LYSETS FORDELING: Indirekte FLASH & diffuser. FLASH Brug af flash kan både udvide og forbedre udseendet af dine fotografiske motiver. Men flash er også en af de mest forvirrende og misbrugte af alle fotografiske værktøjer. Faktisk er de bedste flash

Læs mere

Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven

Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven Dette forløb er egnet til de 4-5 årige børn Introduktion I skal nu i gang med at tegne og male portrætter. Forløbet er inddelt i fire faser, hvor den

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL FJERNBETJENING

BRUGERVEJLEDNING TIL FJERNBETJENING BRUGERVEJLEDNING TIL FJERNBETJENING Side 2 til din LOCKON fjernbetjening Introduktion Før du starter, skal du have installeret og aktiveret din LOCKON centralenhed. Tips: Brug fjernbetjeningen som en nem

Læs mere

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets.

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets. Test af LMK mobile advanced Kai Sørensen, 2. juni 2015 Indledning og sammenfatning Denne test er et led i et NMF projekt om udvikling af blændingsmåling ved brug af et LMK mobile advanced. Formålet er

Læs mere

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben Langtidseksponering Rasve 25. juli 2015 På det seneste har jeg fundet langtidseksponering ret interessant. Præcis hvad det er, er jeg ikke helt klar over. En del af det er nok, at jeg tvinger mig til at

Læs mere

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR Sådan sikrer du dig, at eleverne både får en sjov dag og noget fagligt med hjem. FØR TUREN Fortæl klassen om den tematur, de skal på. Lad eleverne drøfte de spørgsmål, som

Læs mere

Farvelægning i gimp for begyndere

Farvelægning i gimp for begyndere Farvelægning i gimp for begyndere I denne tutorial vi jeg gå ud fra, at læseren selv har klaret at installere the gimp. Hvis man er i stand til det, har man et computerkendskabsniveau, der gør at man sagtens

Læs mere

MED BILLEDHUGGERENS ØJNE

MED BILLEDHUGGERENS ØJNE MED BILLEDHUGGERENS ØJNE Undervisningsmateriale til særudstillingen ILDSJÆL Anne Marie Carl-Nielsen 150 år BRANDTS, Jernbanegade 13, Odense ( tidligere Fyns Kunstmuseum ) Kære underviser De fire opgaver

Læs mere

GRAFIK & BILLEDBEHANDLING Ét par fotos og ét styks illustration

GRAFIK & BILLEDBEHANDLING Ét par fotos og ét styks illustration GRAFIK & BILLEDBEHANDLING Ét par fotos og ét styks illustration GRAFIK & BILLEDBEHANDLING - FOTOS MIN TID I BILEN I min elevtid har jeg været en del af mange redaktioner, men en bestemt redaktion vil jeg

Læs mere

Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet:

Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet: Generelt indtryk Zuiko 28mm f/3,5 må være et af de smukkeste 28mm ere, som jeg har. Og det er samtidig meget handy med en vægt på blot 180gr. Det fylder heller ikke alverden i din taske eller på kameraet;

Læs mere

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame. Generelt indtryk Carl Zeiss Biometar 80mm f/2,8 er et objektiv med pentacon 6 fatning (eller Kiev 60 fatning). Dvs det er bygget til det såkaldte mellemformat, der bygger på en større sensor end Full Frame

Læs mere

Generelt indtryk. Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM

Generelt indtryk. Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM Generelt indtryk Sigma 8-16 mm f/4,5-5,6 DC HSM er et ultra vidvinkel. Men som bekendt betyder en kort brændvidde sjældent, at objektivet er lille. 8-16 er både stort og tungt med dets 555 gr. og en længde

Læs mere

PHOTOS BY ANDERSN. Avisen vil udkomme efter behov det vil sige, at den kun udkommer når der er noget relevant indhold.

PHOTOS BY ANDERSN. Avisen vil udkomme efter behov det vil sige, at den kun udkommer når der er noget relevant indhold. BØRN PHOTOS BY ANDERSN Hej igen, hvorfor nu ny hjemmeside, nyt navn og nyt logo? Jeg har efter længere tids overvejelse, valgt og opdele mine personlige collager og min portræt fotografering, af praktiske

Læs mere

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Indholdsfortegnelse De 5 klassiske fotofejl Fejl 1 Du er for langt væk Fejl 2 Du er for doven Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Fejl 4 Du tjekker ikke hele motivet Fejl 5 Du bruger din flash forkert

Læs mere

Panoramateknik. Et panoramabilleder er et billede sammensat af flere enkelt optagelser. Et eksempel:

Panoramateknik. Et panoramabilleder er et billede sammensat af flere enkelt optagelser. Et eksempel: Panoramateknik Et panoramabilleder er et billede sammensat af flere enkelt optagelser. Et eksempel: Billedet her er en sammenføjning af 5 billeder taget i portræt orientering og beskåret til 16:9 formatet.

Læs mere

Du har med andre ord lavet en amigurumi en kærlig bamse med et sjovt udtryk og et trygt kram!

Du har med andre ord lavet en amigurumi en kærlig bamse med et sjovt udtryk og et trygt kram! Hæklet Sutteklud Dette skulle gerne være en opskrift for dig der har mod på at hækle, men måske ikke helt har haft modet endnu. Opskriften vil blive skrevet som en almindelig hækleopskrift, og nedenfor

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7. KAPITEL ET... 9 Introduktion. KAPITEL TO... 15 Før brylluppet: Forbered dig godt! KAPITEL TRE...

INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7. KAPITEL ET... 9 Introduktion. KAPITEL TO... 15 Før brylluppet: Forbered dig godt! KAPITEL TRE... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 KAPITEL ET... 9 Introduktion Otte ting du ville ønske, du havde vidst... 10 før du begyndte at læse denne bog!... 11 Det var kun fem. Her er de sidste tre... 12 KAPITEL

Læs mere

High Dynamic Range D R. Motiver & udstyr. John Nyberg. 2011, november

High Dynamic Range D R. Motiver & udstyr. John Nyberg. 2011, november 2011, november High Dynamic Range D R Motiver & udstyr John Nyberg Denne tekst er kun et lille udtræk af min bog om HDR-fotografering, som du kan købe på www.libris.dk Du må gerne tage kopier fra denne

Læs mere

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag.

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag. Støjfjerner i lag Denne guide er skrevet i A4-format, så det er lettere at udskrive den. Materialet kommer til at indgå som en del af et nyt og større skriftligt materiale om HDR-fotografering og efterbehandling

Læs mere

Photoshopkursus - Billedbehandling

Photoshopkursus - Billedbehandling Photoshopkursus - Billedbehandling Software... 2 Skrivebord... 2 Reset skrivebord... 3 Nyt billede med lag... 4 Indlæs billede... 6 Redigeringsværktøjer... 7 Billedstørrelse... 7 Beskæring... 13 Retouchering...

Læs mere

Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer

Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer Selv om jeg er tilhænger af, at man skal forsøge at få sit billede så godt som muligt i kameraet ved at bruge en fornuftig eksponering

Læs mere

Generelt indtryk. Objektivet har seks lameller.

Generelt indtryk. Objektivet har seks lameller. Generelt indtryk Jeg har tidligere anmeldt mit Helios 44M-2 samt mit 44M-4. Dette er altså tredje gang, at jeg ser nærmere på det samme objektiv. For det er jo ikke det samme objketiv, der er sket forandringer

Læs mere

Men min oplevelse er, at det rigeligt er indsatsen og det lidt mere omstænde arbejde værd.

Men min oplevelse er, at det rigeligt er indsatsen og det lidt mere omstænde arbejde værd. Denne fototeknik baseres på maksimal brug af histogrammet. Histogrammet, som er en grafisk repræsentation at den tonale distribution i billedet. De mørke skygge områder vises til venstre i histogrammet

Læs mere

Mark Jeays simple solution to the Rubik s cube oversat og redigeret af Jess Bonde. -

Mark Jeays simple solution to the Rubik s cube oversat og redigeret af Jess Bonde. - Mark Jeays simple solution to the Rubik s cube oversat og redigeret af Jess Bonde. jess@rubiks.dk - http://www.rubiks.dk Trin 0 Introduktion & notation Trin 1 De tre øverste sidestykker Trin 2 Hjørner

Læs mere

Beskæring af et billede med Vegas Pro

Beskæring af et billede med Vegas Pro Beskæring af et billede med Vegas Pro Gary Rebholz Event Pan / Crop værktøj, som du finder på alle video begivenhed i dit projekt giver dig masser af power til at justere udseendet af din video. Du har

Læs mere

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling Lysmålingsmetoder Forståelsen af hvordan din lysmåler i dit kamera virker, er måske ikke så vigtigt for de fleste. Det at kende din lysmåler, gør at du nemmere kan omstille dig til forskellige situationer

Læs mere

Fotografering til motorløb

Fotografering til motorløb Fotografering til motorløb I forbindelse med foto ved motorløb, er der lidt at være påmærksom på. De vigtigste ting har jeg forsøgt at skrive kort om her samt et par tips til at få billeder med hjem. Autoværn.

Læs mere

Jpg Alle digitale fotoapparater danner optagede billeder i jpg-formatet, som kendes fra almindelig billedbehandling. Formatet er xxxxx.

Jpg Alle digitale fotoapparater danner optagede billeder i jpg-formatet, som kendes fra almindelig billedbehandling. Formatet er xxxxx. Lidt råt men godt Ib Søgaard, den 19-04-2008 Udviklingen inden for den digitale fotografering har medført en lang række fordele ikke mindst for amatørfotografer. Kameraer og objektiver er nu udstyret med

Læs mere

Teknisk vejledning Dk

Teknisk vejledning Dk Teknisk vejledning Dk Indledning Denne tekniske vejledning indeholder oplysninger om de grundlæggende teknikker, der blev anvendt for at skabe to af de mere teknisk avancerede fotografier i D800-/D800Ebrochuren.

Læs mere

Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund

Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund Når man skal tage billeder med et makro-objektiv, er det kendt, at dybdeskarpheden er meget ringe. Det er således

Læs mere

Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop

Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop 15.06.12 0768.15 AA Mikroskopets opbygning Objektiver Alle objektiverne er produceret i henhold til DINstandard. 40x og 60x objektiverne er med fjedrende front,

Læs mere