Børne- og Skoleudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børne- og Skoleudvalget"

Transkript

1 Politiske bestillinger til Augustkonferencen, Budget Børne- og Skoleudvalget Politiske bestillinger NR. Titel Beskrivelse af bestilling 1 Personalekategorier/ omkostninger på skoleområdet 2 SFO-området takster 3 Arbejdspladser til lærerne 4 Anlægsmidler skolerne Fagudvalg juni Augustkonference Form Hvor stor en procent af de samlede skoleomkostninger går til lærerlønninger, løn til administrativt personale uden X Baggrundsnotat undervisningstimer og øvrige omkostninger (bøger, IT osv.) Afledt af skolereformen: En vurdering af et fremadrettet takstniveau i forhold til fastholdelse af børn i SFO samt en vurdering af opbygningen X Baggrundsnotat af SFO området. En vurdering af behovet for lærerarbejdspladser i forbindelse med implementeringen af skolereformen X Baggrundsnotat Baggrundsnotat En vurdering af behov for anlægsmidler til indretning af skolernes X og anlægsønske fysiske rammer BSU 3 Anlægsønske BSU 1 5 Mediestrategi Prioritering af mediestrategi - faser og skalaer X 6 Normering daginstitutionsområdet 7 Takster daginstitutionsområdet Børne- og Skoleudvalget Niveau for normering i dag i forhold til 2010 på daginstitutionsområdet. Hvad anbefaler forskere og eksperter er den optimale normering og hvad vil det koste hvis vi skal leve op til det? Hvad vil det koste at sænke/hæve taksterne i børnehave og vuggestue (0-6 års området) med 100 kr.? X X Levering af bestilling Baggrundsnotat Baggrundsnotat Børne- og Skoleudvalget

2 NR. 1, Personalekategorier/omkostninger på skoleområdet Vedrørende budget Personalekategorier/omkostninger på skoleområdet Den samlede ressourcetildeling til Hørsholm Kommunes fire folkeskoler og tilhørende fællesomkostninger udgør for skoleåret 2014/ kr. I nedenstående tabeller er der vist en specifikation af de tildelte ressourcer for henholdsvis fordelingen mellem personalekategorier og øvrige omkostningstyper: Tabel 1. Fordeling af lønninger i Hørsholm Kommunes fire folkeskoler. Personalekategori Budget 2015 Lærere FUV Lærere UUV Pædagoger UUV Vikarer Skolepædagoger Ledelse Servicemedarbejdere Skolesekretær I alt Kilde: Beregning af ressourcetildeling for skoleåret 2014/2015 FUV Fagopdelt undervisning er undervisning i fagene (svarer til den nuværende undervisning). UUV er den understøttende undervisning som f.eks. skal bruges til træning af faglige forløb, faglig fordybelse, ekskursioner, lejrskoler, samarbejde med det lokale foreningsliv, uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering mv. samt aktiviteter, der tidligere lå i klassens tid.

3 Vedrørende Budget Tabel 2. Ressourcetildeling for skoleåret 2014/2015. Omkostningstyper Budget 2015 Lønninger Personale og børneramme Faste omkostninger Fællesudgifter I alt Kilde: Beregning af ressourcetildeling for skoleåret 2014/2015 Afsatte midler til personalerammerne dækker hovedsageligt mindre materialeindkøb samt kursusaktiviteter, og tilsvarende dækker børnerammerne hovedsageligt mindre materialeindkøb samt udflugtsaktiviteter. Faste omkostninger er f.eks. rengøring, vand, varme, el m.v., og fællesudgifter er skoleteknisk afdeling, befordring af elever, syge- og hjemmeundervisning samt alle øvrige fællesudgifter til tværgående aktiviteter på det centrale budget under skoleområdet undtagen de mellemkommunale betalinger.

4 NR. 2, SFO-området takster Vedrørende Budgetnotat SFO struktur I forlængelse af aprilseminaret har administrationen modtaget en politisk bestilling på en vurdering af hvilket takstniveau, der kan sikre fastholdelse af børn i SFO samt vurdering af opbygning af SFO-området. Vurdering af takstniveau Administrationen vurderer, at taksten for SFO 1 ikke alene er afgørende for om forældre vælger, at deres børn skal gå i SFO 1. Forældre til børn i SFO 1 har behov for pasning af deres børn efter skole da børnene er for små til at være alene hjemme - hvorfor prisen eller kvaliteten af SFO en ikke er afgørende for valget. Det er en opfattelse hos nogle forældre, at taksten er for høj i forhold til det antal timer børnene kan benytte tilbuddet I forhold til SFO 2 har forældre og børn større mulighed for at til- eller fravælge tilbuddet, fordi børnene er så store, at det er en mulighed, at de kan være alene hjemme imens forældrene er på arbejde. Administrationen vurderer samtidig, at prisen på SFO 2 ikke er afgørende for om man som forældre til- eller fravælger tilbuddet men, at kvaliteten af tilbuddet samt andre faktorer såsom om SFO ernes aktiviteter matcher børnenes interesser og børnenes modenhed, er afgørende. Hørsholm Kommunes forældretakster i 2014: Pr. måned for SFO1: 1799 kr. og for SFO2: 463 kr. januar august, juli måned betalingsfri. Forældretakts pr. år udgør for SFO 1: kr. og for SFO 2: kr. SFO 1: (6-9 årige) Forældretakst per år 2014 per år 2014 Nordsjælland Hele landet Middel , ,3 Højeste takst , ,0 Mindste takst , ,0 SFO 2 (10-13 årige) Nordsjælland Hele landet Middel 9.166, ,1 Højeste takst , ,0

5 Vedrørende Budgetnotat Mindste takst 5.093, ,0 Fra august 2014 reduceres SFO-taksten. Skolereformen betyder, at skolebørn får flere timer i skoleregi og således færre timer i SFO-regi. Taksten reduceres proportionelt i forhold til de færre timer børnene kan være i SFO Fra august 2014: SFO 1: 1584 kr. og SFO 2: 386 kr. (juli måned er betalingsfri) Vurdering af SFO struktur Såfremt kommunalbestyrelsen i juni 2014 beslutter Børne- og Skoleudvalget indstilling om omorganisering af ÅFC, vil der være en SFO på hver af kommunens fire folkeskoler, som kan rumme de børn på skolen, som ønsker at gå i SFO. I lyset af skolereformens rammer for en længere skoledag samt bedre integration mellem skole- og fritidsliv, er det administrationens vurdering, at SFO-området har en hensigtsmæssig opbygning.

6 NR. 3, Arbejdspladser til lærerne Vedrørende Budgetnotat Lærerarbejdspladser I forlængelse af aprilseminaret er administrationen blevet bedt om at vurdere behovet for lærerarbejdspladser. Henover sommeren 2014 etableres der lærerarbejdspladser på de fire skoler sådan, at der i gennemsnit er ca. 40% arbejdspladser i forhold til antal lærere. Derudover er der etableret en række teamrum og touch down-arbejdspladser. Ud fra en faglig og organisatorisk vinkel (nogle lærere forbereder sig, andre underviser) er det administrationen vurdering, at der etableres tilstrækkeligt med lærerarbejdspladser. Det kan dog i løbet af skoleåret endeligt vurderes om de nyetablerede arbejdspladser dækker skolernes behov.

7 NR. 4, Anlægsmidler skolerne Vedrørende budgetnotat Fysiske rammer på skolerne i forbindelse med skolereformen I forlængelse af aprilseminaret har administrationen modtaget en bestilling på en vurdering af behovet for anlægsmidler til indretning af skolernes fysiske rammer. I Fremtidens Skole i Hørsholm skal teori og praksis kobles, der skal være plads til at arbejde/konstruere i forhold til den teoretiske indlæring og gives rammer for en varieret skoledag. Fokus er i mindre grad på lærernes undervisning og i højere grad på elevernes læring. Elever lærer forskelligt, og den mangfoldighed skal tilgodeses ved at der er skabes forskellige fysiske rum og rumligheder, der tilgodeser disse behov. Der skal være plads til både aktivitet og fordybelse og til at eleverne arbejder selvstændigt i en mindre eller større gruppe og afhængigt af typen af opgave og elevernes behov for arbejdspladser og læringsmiljø. De bygningsmæssige rammer bør understøtte organiseringen af undervisningen. Nøgleord vil være: transparens, mangfoldighed og at åbne op. Der er i budgetaftalen for afsat 4 mio. kr. til fysiske rammer. Det er anført, at BSU skal fordele disse midler, når den overordnede vurdering af behov og muligheder foreligger. Som første led i udmøntningen udarbejdes helhedsplaner og anlægsønsker kan på den baggrund kvalificeres ved at indkøbe rådgiverydelse og i den forbindelse etablere et samarbejde med medarbejdere, ledelse, skolebestyrelser og elever. Da behovet for at foretage bygningsmæssige ændringer er forskelligt for de fire skoler, er det ønskeligt at inddrage skolerne i forskelligt tempi. Vallerødskolen og Rungsted Skole har en bygningsmæssig udfordrende struktur i forhold til at indføre reformen. Vallerødskolen pga. lange gange med klasserum opført i mursten, og Rungsted Skole ligeledes med klasserum og meget smalt gangareal.

8 Vedrørende Budgetnotat Hørsholm Skole og Usserød Skole har fået udført bygningsmæssige ændringer, som umiddelbart kræver mindre indgribende justeringer, for at leve op til krav ifm. reformen. Det er administrationen vurdering, at der bør tilføres yderligere midler til indretning af skolernes fysiske rammer udover de 4 mio. kr. i Administrationen har på den baggrund formuleret et anlægsønske. Forudsætninger ifm. anlægsønske: Anlægsønsket er udelukkende til at ombygge rammerne, så de understøtter pædagogikken og reformen. Der er ingen modernisering og vedligehold i budgettet. Bygningsmæssige ændringer retter sig mod klasseværelser, gangarealer og fællesarealer ifm. klasseværelser. Model 1 retter sig mod indskoling, mellemtrin og udskoling. Model 2 retter sig mod mellemtrin og udskoling, da indskoling i en vis grad bedre er indrettet ift. reformen. Model 1 (Indskoling, mellemtrin, udskoling) ,5 mio. kr. +6,5 mio. kr. +4,0 mio. kr. +4,0 mio. kr. Model 2 (mellemtrin, udskoling) ,5 mio. kr. +3,9 mio. kr. +3,0 mio. kr. +3,0 mio. kr.

9 NR. 6, Normering daginstitutionsområdet Vedrørende Budgetnotat Barn/voksenfaktor og andelen af pædagogisk uddannet personale I forlængelse af aprilseminaret har administrationen modtaget en bestilling på en redegørelse for normeringen i dag sammenlignet med 2010 på daginstitutionsområdet samt hvad forskere og eksperter vurderer, er den optimale normering, og hvad vil det koste at leve op til det. Forøgelse af barn/voksenfaktoren Barn/voksenfaktoren beskriver det gennemsnitlige antal børn per voksen i åbningstiden i dagtilbud. Barn/voksenfaktoren på 0-6 års området har fra 2010 til 2014 været således: Årstal Barn pr. 4,39 4,6 4,49 4,27 4,27 voksen vuggestue Barn pr. 8,77 9,20 8,98 8,54 8,54 voksen børnehave Tallene er beregnet ud fra dagtilbuddenes lønsum inklusive ledelse, men eksklusivt elever. Tallene viser, at normeringen i 2014 er bedre end normeringen i 2010, som er året før de store besparelser på dagtilbudsområdet. Barn/voksenfaktoren er den ressource dagtilbuddene får til personale, men forbruget af ressourcer afhænger af det enkelte dagtilbuds specifikke personalegruppes anciennitet, uddannelsesniveau mm. Dertil har den enkelte daginstitutions størrelse også betydning for barn/voksenfaktoren - særligt i ydertimerne. Mindre dagtilbud har relativt få medarbejderressourcer, da timerne skal spredes ud over hele åbningstiden. Det betyder, at bemandingen bliver tyndere i ydertimerne ifht., hvad det er muligt i større daginstitutioner. Sammenligning med andre kommuner KORA undersøgelse fra 2014

10 Vedrørende Budgetnotat Ifølge en undersøgelse fra KORA offentliggjort i 2014 (Det nationale institut for kommuner og regioners analyse og forskning) var der i 2012 i gennemsnit 3,5 børn mellem 0-2 år per voksen i daginstitutionerne, imens der for de 3-5-årige er 6,7 børn per voksen (bemærk at barn/voksenfaktoren beregnes forskelligt i kommunerne, og at der derfor er en usikkerhed ved sammenligning af tallene). Ifølge KORA-rapporten har Hørsholm Kommune en normering som ligger over landsgennemsnittet (indeks 105 svarende til 5 procent højere end landsgennemsnittet). Administrationen har valideret tallene, som vurderes at være retvisende. Den måde KORA opgør barn/voksen faktoren på, adskiller sig fra den måde Hørsholm Kommune opgør barn/voksenfaktoren på. KORA s tal viser barn pr. ansat, mens Hørsholm Kommunes tal viser barn pr. voksen i åbningstiden (50 timer om ugen). KORA s opgørelsesmetode giver et lavere barn pr. voksen tal end Hørsholm Kommunes opgørelsesmetode, men det er administrationens vurdering, at kommunens opgørelsesmetode giver et mere reelt billede af, hvor mange børn der er pr. voksen i en institution. Forskere og eksperter om barn/voksenfaktor Administrationen har undersøgt, hvad forskere/eksperter skriver om betydningen af at øge antallet af voksne i forhold til børn i dagtilbud. Der findes ikke danske tal på, hvad der er den ideelle barn/voksenfaktor og de færreste forskere og eksperter ønsker at sætte konkrete tal på hvilken barn/voksenfaktor, der er bedst for børn. Der findes dog amerikanske og engelske undersøgelser som udviklingspsykolog på dagtilbudsområdet Dion Sommer refererer til. Her anbefales at barn/voksenfaktoren er 3 børn per voksen for 0-2 år, 4 eller 5 børn per voksen for børn mellem 2-3 år og 7 eller 8 børn pr. voksne for børn i alderen 3-6 år (børnehavealderen). Generelt vurderer danske og skandinaviske eksperter, at en konkret barn/voksenfaktor ikke nødvendigvis betyder, at kvaliteten herved øges eller, at der reelt bliver mere samvær mellem børn og voksne. Fokus i forskningen er på andre faktorer som spiller en væsentlig betydning fx organisering af personalet og medarbejdernes faglige kompetencer. Forsker og phd. Ole Henrik Hansen fokuserer fx på betydningen af, at personalet reflekterer over egen praksis og organiserer arbejdet hensigtsmæssigt. I en SFI rapport fra 2012 (Task force om Fremtidens dagtilbud med deltagelse af bl.a. professor Niels Egelund og Agi Csonga daværende direktør i EVA) anbefales det, at fremme kvaliteten i dagtilbuddet ved at inddele børnene i mindre læringsgrupper, for at de voksne kan være mere nærværende og tilgængelige for børnene, og målrette arbejdet med læringsmål i forhold til alder og behov. Dette kræver i sagens natur, at der er en barn/voksenfaktor, der tillader inddeling i mindre grupper.

11 Vedrørende Budgetnotat Da der ikke er belæg for at sige at et bestemt tal er det optimale niveau er der ikke beregnet på hvad det optimale niveau koster. Der er i stedet foretaget en beregning af, hvad det vil betyde hvis budgettet forøges med hhv. 1, 2, 3 og 4 mio. kr. Forøgelse af andelen af pædagogisk uddannet personale I Hørsholm Kommune besluttede man i 2012, at dagtilbud får budget til 60% pædagogisk uddannet og 40% ikke-uddannet personale (det vil sige pædagogmedhjælpere, elever og medarbejdere med en kortere pædagogisk uddannelse) altså en 60/40 fordeling. Nedenstående model viser den faktiske procentvise andel af uddannet pædagogisk personale i dagtilbud (inklusiv ledere) fra maj Maj ,6 54,0 53,4 51,4 53,05 Det ses, at dagtilbuddene har en lavere andel af pædagoguddannet personale end de har fået budget til. Årsagerne til, at det ikke er muligt præcist at ramme en 60/40 fordeling i den faktiske personalesammensætning uddybes i slutnote. Se bagerst i dokumentet. i Sammenligning med andre kommuner På landplan har kommunerne i gennemsnit en andel af uddannet pædagogisk personale på 61% (I forhold til at sammenligne landgennemsnittet og Hørsholm kommunes andel af pædagogisk uddannet personale, skal der tages forbehold for, at kommunerne beregner andelen af pædagogisk uddannet personale forskelligt, fx har nogen kommuner ikke indregnet lederne i andelen og andre har i modsætning til Hørsholm indregnet medarbejdere, som er støttepædagog). I forhold til Hørsholm Kommunes nabokommuner er andelen af pædagogisk personale i de kommuner vi normalt sammenligner os med: Rudersdal 48% Fredensborg 53% Allerød 55% Gentofte 57% Furesø 56% Betydningen af at forøge andelen af uddannet personale Administrationen har undersøgt, hvad det betyder, at forøge andelen af uddannet personale. God kvalitet i dagtilbud har vidtrækkende betydning for børns læring og udvikling af kompetencer og dermed for deres muligheder for at klare sig godt videre igennem uddannelsessystemet. Ifølge international forskning er følgende elementer af særlig betydning for god kvalitet i dagtilbud: kvaliteten af samtalerne mellem børn og voksne viden om hvordan små børn lærer sig noget

12 Vedrørende Budgetnotat personalets evne til at støtte børnene i konfliktløsning personalets inddragelse af forældrene i arbejdet med børnenes læring Disse elementer stiller faglige krav til personalet, i forhold til at kunne koble deres teoretiske viden om børns trivsel, læring og udvikling til den praksis, de skal organisere i dagtilbuddet. Det kræver nærværende voksne, der kan opstille relevante og konkrete læringsmål og løbende evaluere deres praksis. Personalets uddannelsesniveau udgør således en kvalitetsfaktor i sig selv. Det har positive, langsigtede effekter på børn, når personalet er uddannet til at skabe et læringsmiljø, der fremmer deres udvikling og læring. En helt central forudsætning for at ovenstående elementer/parametre kan udvikles positivt er, at personalet har tid og mulighed for at være tæt på børnene og inddele dem i mindre læringsgrupper. Aktuelt er der på dagtilbudsområdet i Hørsholm over de seneste to år arbejdet med netop kvalitetsudvikling på baggrund af den øgede viden om, hvilken samfundsmæssig betydning det har, at 0-6 årige børn bliver tilbudt de bedst mulige udviklingsbetingelser. Der er investeret i kompetenceudvikling af fortrinsvis det uddannede personale, da der stilles nye krav til deres faglighed, både i forhold til didaktik og læreplansarbejde og i forhold til inklusionsudvikling. Dette paradigmeskift stiller særlige krav til det uddannede personale, hvilket taler for, at øge andelen af uddannet personale. En forøgelse af andelen af pædagogisk personale i kommunens dagtilbud, vurderes derfor at forøge kvaliteten af det pædagogiske arbejde i kommunens dagtilbud. Konsekvenser for borgerne: Færre børn pr. voksen Børn i dagtilbud kan opleve flere voksne til stede og flere aktiviteter i små grupper, med større mulighed for læring. Forældre vil opleve, at der er flere voksne til stede i deres dagtilbud. Forøgelse af andelen af pædagogisk uddannet personale Hvis andelen af uddannet personale forøges, vil det øge de faglige muligheder for at fremme børnenes trivsel, udvikling og læring. Når forudsætningerne for en bedre kvalitet styrkes, vil det give borgerne (både børn og forældre) et større udbytte af opholdet i dagtilbuddet. Attraktiv bosætningskommune for børnefamilier Institutioner med færre børn pr voksen og/eller en høj andel af pædagoger kan være et attraktivt parameter når børnefamilier vælger, hvor de vil bosætte sig. Konsekvenser for personale:

13 Vedrørende Budgetnotat Færre børn pr voksen Færre børn per voksen vil betyde, at det bliver muligt for personalet at have mere fokus på det enkelte barn og arbejde med børnene i mindre grupper og herved arbejde mere fokuseret med børnenes udvikling, læring og kompetencer. Forøgelse af andelen af pædagogisk uddannet personale Hvis andelen af uddannet personale øges, vil den enkelte medarbejder få bedre mulighed for at yde en kvalificeret indsats, og leve op til de faglige krav, der stilles fra centralt hold. Fagligt at kunne matche forventningerne vil givetvis medvirke til at fremme arbejdsglæden. På længere sigt kan dette medføre en nedsættelse af sygefraværet. Nedenfor en beregning på, hvad det betyder for hhv. barn/voksenfaktoren og andelen af pædagogisk uddannet personale, hvis man øger budgettet med henholdsvis 1,2,3 eller 4 mio. kr. En forøgelse af budgettet kan bruges på, at der bliver færre børn pr. voksen (barn/voksenfaktoren kan forøges med forskellige procent og der kan differentieres mellem henholdsvis dagpleje-, vuggestue- og børnehavebørn.) og/eller øge andelen af pædagogisk uddannet personale (Man kan forøge andelen af uddannet pædagogisk personale med forskellige procenter). Pædagogisk uddannet personale er dyrere end ikke uddannet. En forøgelse af budgettet, som anvendes til at købe flere pædagoger vil betyde, at pædagogandelen vil vokse og der vil være lidt flere voksne til børnene. Hvis en forøgelse af budgettet anvendes til at øge antallet af pædagogmedhjælpere vil pædagogandelen falde, og der vil være endnu flere voksne til børnene sammenlignet med, hvis man ansætter pædagoger for det forhøjede budget. Det er en mulighed at forøge budgettet uden, at der tages politisk beslutning om, hvor midlerne skal anvendes, men lade det være op til det enkelte dagtilbud. Forbedring af barn/voksenfaktoren Dagtilbud / budgetforøgelse Nuværende niveau +1 mio. kr. +2 mio. kr. +3 mio. kr. +4 mio. kr. Vuggestuebørn 4,89 4,80 4,71 4,62 4,54 Børnehavebørn 9,78 9,60 9,42 9,25 9,08 Sæsonbørnehaven 12,05 11,82 11,60 11,39 11,19 Forøgelse af andelen af pædagogisk uddannet personale Budgetforøgelse Ny procentfordeling fordeling (pædagog /

14 Vedrørende Budgetnotat medhjælper) +1 mio. kr. 67,6 / 32,4 +2 mio. kr. 75,2 / 24,8 +3 mio. kr. 82,9 / 17,1 +4 mio. kr. 90,5 / 9,5 Budgetønske Der er formuleret et budgetønske på ovenstående. i Årsager til at der ikke er en 60/40 fordeling af pædagoger og medhjælpere Der er flere årsager til, at det ikke er muligt præcist at ramme en 60/40 fordeling i den faktiske personalesammensætning på trods af at der gives budget til en 60/40 fordeling: Stillingsammensætning: det har betydning, hvilken stillingssammensætning, der er i institutionen (om de ansatte er på fuld tid eller deltid) og de konkrete ansattes anciennitet m.v. Flere dagtilbud i Hørsholm kommune har en del pædagoger med en høj anciennitet, som derfor får en højere løn. Langtidssyge pædagoger: Der har været langtidssyge pædagoger, som man har valgt at erstatte med pædagogmedhjælpere bl.a., fordi det er vanskeligt at rekruttere pædagoger sammenlignet med pædagogmedhjælpere, særligt til vikariater. Omstruktureringer: Ifm. lukning og sammenlægning af institutioner flyttes medarbejdere til andre dagtilbud, da der jf. kommunens personalepolitik så vidt muligt skal ske en omplacering af medarbejdere. Hensynet til at omplacere kan trække i den forkerte retning ift. at sikre en 60/40 fordeling mellem pædagoger og ikke-uddannede. Resttimer: Hvis et dagtilbud har et mindre antal timer, fx hvis en medarbejder er gået ned i tid, kan det ofte være en ung pædagogmedhjælper, som får timerne. Flere børn i institutionerne: Dagtilbuddene har det sidste år fået flere børn i institutionerne end normeret, og da stillingerne til de flere børn er tidsbegrænsede, vil det typisk være medhjælpere, der bliver ansat, da pædagoger ofte ikke søger de tidsbegrænsede stillinger. Rekruttering af pædagoger: De er blevet sværere at få kvalificerede pædagoger til opslåede stillinger, hvorfor der i stedet er blevet ansat kvalificerede pædagogmedhjælpere. Andelen af pædagoguddannede: Hørsholm Kommune har samme antal studerende (22) som de foregående år selvom der pga.

15 Vedrørende Budgetnotat institutionslukninger er færre institutioner. Aflønningen af studerende går fra det budget som aflønner fast personale. Personaletimer til hele åbningstiden: Hørsholm Kommune har mange små dagtilbud som har færre medarbejdere til at fylde hele åbningstiden ud end det er tilfældet for store dagtilbud. Det giver små dagtilbud et incitament til at prioritere flere medarbejdertimer frem for flere pædagoguddannede. Eksempel på betydning af ændret personalesammensætning på antallet af personaletimer: Hvis man kigger konkret på, hvad det betyder for et dagtilbud at komme op på en andel af uddannet pædagogisk personale på 60%, kan man bruge fx Ulvemosehuset som eksempel. Ulvemosehuset har en normering på 58 børn og har en andel af uddannede pædagoger på 57% og en andel af ikke uddannede pædagogmedhjælpere på 43,%. Hvis institutionen fik konverteret sin personalesammensætning til 60/40 og således gik fra at have 57% til at få 60% pædagogisk uddannet personale, vil det i personaletimer betyde, at institutionen mistede 1 times pædagogisk arbejde fra en ikke uddannet pædagogmedhjælper. Center for Dagtilbud og Skole vil fremadrettet følge op på om ovenstående praktiske hensyn medfører, at dagtilbuddene har en tilnærmelsesvis 60/40 fordeling af pædagoger og pædagoguddannede.

16 NR. 7, Takster daginstitutionsområdet Vedrørende Budgetnotat Takster daginstitutionsområdet I forlængelse af aprilseminaret har administrationen modtaget en bestilling på en hvad det koste at sænke taksterne i børnehave og vuggestue med 100 kr. pr. måned Der er i budget 2014 budgetteret med 274 vuggestuepladser af en månedlig takst på kr., samt 425 børnehavepladser af en månedlig takst på kr. Sættes betalingen ned med 100 kr. pr. tilbud vil omkostningen være (699 * 100 * 12) kr. årligt.

Notat Vedrørende Budgetnotat

Notat Vedrørende Budgetnotat Bilag 2E Vedrørende Budgetnotat Barn/voksenfaktor og andelen af pædagogisk uddannet personale I forlængelse af aprilseminaret har administrationen modtaget en bestilling på en redegørelse for normeringen

Læs mere

Notat. Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune.

Notat. Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune. Notat Evaluering af den samlede økonomi bag folkeskolereformen i Favrskov Kommune. Byrådet godkendte 25. februar 2014 Læring, trivsel og samarbejde - folkeskolereformen i Favrskov Kommune som grundlag

Læs mere

Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018

Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018 Økonomi og Administration Sagsnr. 00.30.00-Ø00-24-16 Dato:27.4.2017 Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018 Folkeskolereformen og SFO Målet for skolerne i Horsens Kommune er, at alle elever

Læs mere

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2018-2021 Ændringer I 1000 kr. Regnskab 2016 Opr. 2017 Basisb 2018 BF 2018 BO 2019 BO 2020 BO 2021 Børneudvalgets beslutning - i alt 6.544 12.931 12.711

Læs mere

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud)

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud) Notat Sagsnr.: 2013/0007982 Dato: 25. februar 2014 Titel: Skolereform - Overordnet økonomi Sagsbehandler: Søren Holst Rasmussen Økonomi- og Analysekonsulent 1. Baggrund Folkeskolereformen, der indfases

Læs mere

Referat fra ordinært møde Ungdomshuset Stampen, Lundevej 26, 2970 Hørsholm. Følgende sager behandles på mødet

Referat fra ordinært møde Ungdomshuset Stampen, Lundevej 26, 2970 Hørsholm. Følgende sager behandles på mødet Børne- og Skoleudvalget Referat fra ordinært møde Ungdomshuset Stampen, Lundevej 26, 2970 Hørsholm Tirsdag 24.06.2014 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 BSU, Budget 2015-2018:

Læs mere

NOTAT. Høringssvar vedrørende budget Generelle bemærkninger:

NOTAT. Høringssvar vedrørende budget Generelle bemærkninger: Høringssvar vedrørende budget 2014 DATO 1. september 2013 SAGSNR. anvi Høringssvar fra De Pædagogiske Teamledere, MEDudvalg og Områdebestyrelsen i Børnehusene Buldervang. Generelle bemærkninger: Vedr.

Læs mere

Notat Vedrørende Organisering af klubområdet med større tilhørsforhold til

Notat Vedrørende Organisering af klubområdet med større tilhørsforhold til Vedrørende Organisering af klubområdet med større tilhørsforhold til skoleområdet Kontakt Caroline Hegelund Sekretariatsleder cahe@horsholm.dk Direkte tlf. 4849 5260 Center for Dagtilbud og Skole Organisering

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune Dato: 31-10-2013 Att.: Deres ref.: Parkvej 37 Vor ref.: Guldborgsund 4800 Nykøbing F. Sagsbehandler: AWO/ Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole S. 1/10 Indhold Indledning... 3 Model 1 Oprindelig tildeling...4 Model 2 30 ugentlige timer til undervisning/behandling SFO i Krudthuset...5

Læs mere

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15 22-06-2015 Indtastningsdato 09-04-2015 Korrektionsnr 6 Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15. Reduceret med 2.500.000 kr. i 2015 2018.

Læs mere

Folkeskolereformen. for kommunens kommende folkeskolehverdag.

Folkeskolereformen. for kommunens kommende folkeskolehverdag. Folkeskolereformen Folkeskolereformen Når det nye skoleår begynder efter sommerferien, vil det være med en ny ramme for hverdagen på alle landets folkeskoler. Regeringen har vedtaget en folkeskolereform,

Læs mere

Strategisk blok - S05

Strategisk blok - S05 Fortsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart Forsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart -500-500 -500-500 I alt netto -500-500 -500-500 På baggrund i tallene for 2017 er der

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

Erik Krogh Pedersen Lilli Hornum Inge Trinkjær

Erik Krogh Pedersen Lilli Hornum Inge Trinkjær I juni 2013 indgik regeringen aftale med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative om et fagligt løft af folkeskolen. Den nye folkeskole slår dørene op fra skolestart 2014. Intentionen med reformen af

Læs mere

Holmegårdsskolen Plovheldvej 8A, 2650 Hvidovre. Tlf Mail:

Holmegårdsskolen Plovheldvej 8A, 2650 Hvidovre. Tlf Mail: Holmegårdsskolen Plovheldvej 8A, 2650 Hvidovre. Tlf. 6190 3500. Mail: holmegaardsskolen@hvidovre.dk Februar 2018 Princip: Undervisningens organisering Formål: Undervisningens organisering skal skabe rammer,

Læs mere

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud IKKE indarbejdede ændringer Nr. Funk- Børneudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning tion skab Opr. budget BF BO BO BO - serviceudgifter 2014 Ændr. udover vedtaget serviceniveau Pasningsordninger for børn

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Nr: Forslag Effektiviseringsprovenu 1 2 % besparelse til ledelse på dagtilbudsområdet 277.000 kr. 2 Reduktion i ledelse i udvalgte institutioner, og ændring i

Læs mere

Skolebestyrelsens udtalelse om Kvalitetsrapport 2015/2016, der tilgår Børne- og Skoleudvalget

Skolebestyrelsens udtalelse om Kvalitetsrapport 2015/2016, der tilgår Børne- og Skoleudvalget Vallerødskolen 30. januar 2017 1) ns resultater bestyrelsen ser med glæde, at der er gode resultater i både Hørsholm kommune og på Vallerødskolen. Bestyrelsen glædes særligt over, at Vallerødskolen har

Læs mere

Udvikling i antallet af pædagoger

Udvikling i antallet af pædagoger Udvikling i antallet af pædagoger Socialistisk Folkepartis byrådsgruppe har bedt om en redegørelse for udviklingen i antallet af pædagoger, jf. artikel i JP Aarhus 12.oktober. Artiklen bygger på informationer,

Læs mere

Notater med besvarelse af spørgsmål rejst på Børne- og Ungeudvalgets møde den 06.06.2013 punkt 1:

Notater med besvarelse af spørgsmål rejst på Børne- og Ungeudvalgets møde den 06.06.2013 punkt 1: Notater med besvarelse af spørgsmål rejst på Børne- og Ungeudvalgets møde den 06.06.2013 punkt 1: Indhold: Kan anvendelsen af vikarer optimeres således, at der kan opnås en besparelse? Mulighed for bedre

Læs mere

Børnehavestart i alderen 2 år 10 mdr.

Børnehavestart i alderen 2 år 10 mdr. LÆRING OG UDVIKLING Emne Børnehavestart 2 år 10 mdr. Til Familie- og uddannelsesudvalget Dato 7. februar 2019 Udarbejdet af Sabrina Lund NOTAT Børnehavestart i alderen 2 år 10 mdr. I nærværende notat redegøres

Læs mere

Skole- og fritidsundersøgelse 2015

Skole- og fritidsundersøgelse 2015 Skole- og fritidsundersøgelse 2015 Afdækning af pædagogiske vilkår og børns trivsel og læring i Nordsjælland BUPL Nordsjælland Indholdsfortegnelse 1. Opsummering... 2 2. Hovedtal... 3 3. Børns trivsel

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning 12.03.19 April 2019 S. 1/11 Indhold 1 - Indledning...3 2 - Model 5 30/33 ugentlige timer

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012 Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 Godkendt af SBU den 10. januar 2012 1 Nærværende administrationsgrundlag omfatter

Læs mere

NYE TILDELINGSMODELLER INDLEVELSE SKABER UDVIKLING

NYE TILDELINGSMODELLER INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Dagtilbud Folkeskoler SFO NYE TILDELINGSMODELLER DEN GODE TILDELINGSMODEL SIKRER HVAD ER EN TILDELINGSMODEL? Kort og godt: en måde at fordele det samlede budget ud på jeres skoler og institutioner Men

Læs mere

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 Velfærd Velfærdssekretariatet Sagsnr. 239826 Brevid. 1721274 Ref. MESE Dir. tlf. 46 31 52 35 mettese@roskilde.dk NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 14. august 2013 Med

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG TIL FOLKESKOLEREFORMEN I DRAGØR

ÆNDRINGSFORSLAG TIL FOLKESKOLEREFORMEN I DRAGØR 5. februar 2015 HØRINGSSVAR ÆNDRINGSFORSLAG TIL FOLKESKOLEREFORMEN I DRAGØR Folkeskolereformen er en meget omfattende forandringsproces med store konsekvenser for både medarbejdere, børn og forældre på

Læs mere

Høringssvar budget Personale

Høringssvar budget Personale Høringssvar budget 2018-2021 Personale Høringssvar til omprioriteringsforslag 2018-2021 Det er med stor bekymring vi har læst at der er risiko for, at normeringen på dagtilbudsområdet bliver yderligere

Læs mere

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Benchmarking Daginstitutioner Juni 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD..... side 3 AFGRÆNSNING AF OPGAVEN. side 3 METODE... side 4 DATAGRUNDLAG...

Læs mere

Center for Skole og dagtilbud

Center for Skole og dagtilbud Budgetnotat -19 Center for Skole og dagtilbud 1 Centerets formål Formål Centeret står for drift af 0-6 års-dagtilbud og klubområdet, støttepædagogområdet, undervisning af børn og unge fra børnehaveklasse

Læs mere

Skolereform baggrundsbilag

Skolereform baggrundsbilag Skolereform baggrundsbilag Bemærk! Nedenstående indstillinger er udarbejdet ud fra 1. behandling af lovforslaget omkring ny skolereform. Skolereformens intention Det fremgår af udspillet, at regeringen

Læs mere

Notat vedr. udviklingen på dagtilbudsområdet Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.:

Notat vedr. udviklingen på dagtilbudsområdet Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: BØRN OG UNGE Notat vedr. udviklingen på dagtilbudsområdet Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 www.herning.dk Dato: 24. maj 2017 Thomas Herskind Louise Raunkjær Udviklingen på dagtilbudsområdet

Læs mere

Svar til Peter Sporleder (V) og Almaz Mengesha (LA) på spørgsmål om udgifter til folkeskoleområdet

Svar til Peter Sporleder (V) og Almaz Mengesha (LA) på spørgsmål om udgifter til folkeskoleområdet Svar til Peter Sporleder (V) og Almaz Mengesha (LA) på spørgsmål om udgifter til folkeskoleområdet Side 1 af 8 Peter Sporleder (V) og Almaz Mengesha (LA) har stillet de fem nedenstående spørgsmål til folkeskolernes

Læs mere

KORAs kortlægning af dagtilbudsområdet

KORAs kortlægning af dagtilbudsområdet Børn & Kultur Dagtilbud 13. juli 2016 (jko) Sagsid. 16/14059 NOTAT KORAs kortlægning af dagtilbudsområdet Indhold og metode KORA 1 har med brug af 2014-tal analyseret kommunernes personaleforbrug i dagtilbud

Læs mere

Alle børn skal lære mere

Alle børn skal lære mere Skolereformen Kontaktforældremøde 5. maj 2014 Alle børn skal lære mere Skolebestyrelsesformand Birgit Bach-Valeur Program 19.00 Velkomst v/ skolebestyrelsens formand Birgit Bach-Valeur 19.05 Valg til skolebestyrelsen

Læs mere

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt.

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt. Bemærkninger til budget 2020 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Børne- og Skoleudvalget Referat fra ordinært møde Vallerødskolen, Mødelokalet på kontoret Tirsdag 23.09.2014 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Udskolingslinjer på folkeskolerne

Læs mere

Tema: Gældende før lovændring: Gældende nu: Hvad og/eller hvordan? Beslutningskompetence 2019/2020

Tema: Gældende før lovændring: Gældende nu: Hvad og/eller hvordan? Beslutningskompetence 2019/2020 Oversigt over justering af folkeskolereformen Dagtilbud og Undervisning d. 10. maj 2019 Tema: Gældende før lovændring: Gældende nu: Hvad og/eller hvordan? Beslutningskompetence 2019/2020 Fastsættelse af

Læs mere

#Spørgsmål og svar om den nye skole

#Spørgsmål og svar om den nye skole #Spørgsmål og svar om den nye skole >Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. >Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? (3/7-2014) Alle elever får en

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

Oplæg for deltagere på messen.

Oplæg for deltagere på messen. 1 Oplæg for deltagere på messen. Side 1 2 Baggrunden for skolereformen Den danske folkeskole står over for store udfordringer Det faglige niveau særligt i læsning og matematik er ikke tilstrækkeligt højt

Læs mere

Kvalitetsoplysninger i dagtilbud 2012

Kvalitetsoplysninger i dagtilbud 2012 Kvalitetsoplysninger i dagtilbud 2012 Børn og Skole 2012 Forord.... 3 Kerneydelse: Hvad siger Dagtilbudsloven?... 3 Hvad er højkvalitet i kerneydelsen i vores dagtilbud?... 3 Faktorer der er medvirkende

Læs mere

Gør en god skole bedre. - Et fagligt løft af folkeskolen

Gør en god skole bedre. - Et fagligt løft af folkeskolen Gør en god skole bedre - Et fagligt løft af folkeskolen Hvorfor et fagligt løft af folkeskolen Alle børn skal blive dygtigere Dagens folkeskole skal gøre vores børn og unge parate til morgendagens samfund

Læs mere

NOTAT: Kvalitetsredegørelse for dagtilbud. Sammensætningen af pædagogisk personale i dagtilbud

NOTAT: Kvalitetsredegørelse for dagtilbud. Sammensætningen af pædagogisk personale i dagtilbud Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 303387 Brevid. 2779637 Ref. JAMA Dir. tlf. 4631 4113 jannim@roskilde.dk NOTAT: Kvalitetsredegørelse for dagtilbud 3. maj 2018 På baggrund af Skole- og Børneudvalgets

Læs mere

Folkeskolereformen i Gentofte Kommune

Folkeskolereformen i Gentofte Kommune GENTOFTE KOMMUNE BØRN, UNGE OG FRITID Folkeskolereformen i Gentofte Kommune - til dig, der har barn eller ung i vores folkeskoler FOLKESKOLEREFORMEN I GENTOFTE Når børn og unge til august begynder på et

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 310 Daginst.

Læs mere

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform 21. februar 2014 Dok.nr. 26438-14 Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform Den nye folkeskolereform medfører, at der fastsættes et gennemsnitligt ugentligt minimumstimetal, som kommunerne skal

Læs mere

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel for folkeskolerne i Holstebro Kommune

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel for folkeskolerne i Holstebro Kommune Indhold Baggrund:... 2 Præsentation af de 4 modeller:... 3 Sammenligning:... 4 Økonomiske konsekvenser Forslagene til nye fordelingsmodeller på folkeskoleområdet er lavet med udgangspunkt i budgettal for

Læs mere

Risbjergskolen. Høring vedrørende budget 2017 Børne- og Undervisningsudvalget

Risbjergskolen. Høring vedrørende budget 2017 Børne- og Undervisningsudvalget Risbjergskolen Risbjergskolen Risbjergvej 10-20 2650 Hvidovre Tlf: 3678 3997 www.risbjergskolen.hvidovre.dk Dato: 18.8.2016 Høring vedrørende budget 2017 Børne- og Undervisningsudvalget Hvidovre Kommune

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BØRNE- OG SKOLEUDVALGET Oversigt over ændringer til - Nr. Politiske forslag 1 Tillægsaftale til fælles forståelse: "Endnu bedre folkeskole i Furesø Kommune" 1.300 1.700 1.700 1.700 Som en del af budgetaftalen

Læs mere

Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen

Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen Indholdsfortegnelse Princip for klassedannelse ved skolestarten... 2 Princip for fællesarrangementer for eleverne i skoletiden... 3 Princip for ekskursioner

Læs mere

Økonomien i folkeskolereformen.

Økonomien i folkeskolereformen. Notat Center for Økonomi og Styring Stengade 59 3000 Helsingør Bilag 3 Fremtidens Folkeskole i Helsingør Kommune 14. oktober 2013 Økonomien i folkeskolereformen. Resume og sammenfatning I tabel 1 nedenfor

Læs mere

Skolerne i Ishøj Kommune Vores skoler vores mål

Skolerne i Ishøj Kommune Vores skoler vores mål Foto: Thomas Mikkel Jensen Skolerne i Ishøj Kommune Vores skoler vores mål Information om målene for folkeskolerne i Ishøj Kommune Ishøj Kommune Folkeskolereformen betyder, at dit barns skoledag vil blive

Læs mere

Beskrivelse af ændringer i ressourcetildelingsmodellen (gældende fra 1. august 2014)

Beskrivelse af ændringer i ressourcetildelingsmodellen (gældende fra 1. august 2014) Beskrivelse af ændringer i ressourcetildelingsmodellen (gældende fra 1. august 2014) Indledning Indledning tilrettet i forhold til ny skolereform, herunder en samlet ressourcetildelingsmodel for skoler,

Læs mere

Notat. Ny folkeskolereform 2014. Tildeling til skolerne som følge af skolereformen. Til: Økonomiudvalget Kopi til: Fra:

Notat. Ny folkeskolereform 2014. Tildeling til skolerne som følge af skolereformen. Til: Økonomiudvalget Kopi til: Fra: Notat Til: Økonomiudvalget Kopi til: Fra: Ny folkeskolereform 2014 Tildeling til skolerne som følge af skolereformen. Et væsentligt element i den nye folkeskolereform er den udvidede skoledag, hvor understøttende

Læs mere

Skolereformens betydning for pædagogers arbejdsvilkår og psykiske arbejdsmiljø i skole-, klub- og fritidsordninger i Nordsjælland.

Skolereformens betydning for pædagogers arbejdsvilkår og psykiske arbejdsmiljø i skole-, klub- og fritidsordninger i Nordsjælland. Skolereformens betydning for pædagogers arbejdsvilkår og psykiske arbejdsmiljø i skole-, klub- og fritidsordninger i Nordsjælland Maj 2014 1 Introduktion Den 1. august i år træder en ny skolereform i kraft.

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

Dragør Kommune Skole/Børn & Pædagogik

Dragør Kommune Skole/Børn & Pædagogik Side nr. 1 Med baggrund i de kommende forhandlinger om budget 2016-19 har forvaltningen udarbejdet denne business case på skole- og dagtilbudsområdet. Udfordring SFO-pladser bør fordeles mere hensigtsmæssigt

Læs mere

Bilag 2 Økonomiske forudsætninger og finansiering af elementerne i læringsreformen i Hillerød Kommune

Bilag 2 Økonomiske forudsætninger og finansiering af elementerne i læringsreformen i Hillerød Kommune Nedenfor følger en beskrivelse af de økonomiske forudsætninger og finansieringen af implementeringen af læringsreformen i Hillerød. Forvaltningen har igennem dialog med skoleledere sammenfattet en evaluering

Læs mere

Godkendt. Skolelederen skal indsende beslutningen om dispensation og hvordan øget DUS åbningstid finansieres til Skolechefen én gang årligt.

Godkendt. Skolelederen skal indsende beslutningen om dispensation og hvordan øget DUS åbningstid finansieres til Skolechefen én gang årligt. Punkt 16. Godkendelse af forslag stillet af Venstres byrådsgruppe om mulighed for at nedskalere tiden til understøttende undervisning mod, at to voksne er tilstede i den fagdelte undervisning / flytning

Læs mere

Resultater fra normeringsundersøgelsen maj BØRN OG UNGE Strategi og Udvikling Aarhus Kommune

Resultater fra normeringsundersøgelsen maj BØRN OG UNGE Strategi og Udvikling Aarhus Kommune Resultater fra normeringsundersøgelsen 3.-9. maj 19 I dette notat præsenteres resultaterne fra den normeringsundersøgelse, der er gennemført i Børn og Unge i perioden 3.- 9. maj 19. Formålet med normeringsundersøgelsen

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole -2018 Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,2 mio. kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt bidraget

Læs mere

Høring vedrørende indførelse af SFO I Dragør Kommune

Høring vedrørende indførelse af SFO I Dragør Kommune 2011 Høring vedrørende indførelse af SFO I Dragør Kommune Høringsmateriale Høring vedrørende indførelse af SFO i Dragør Kommune fra 1. august 2011 Social Børn og Kultur Dragør kommune 03-01-2011 Indhold

Læs mere

Udgiftspresset beregnes for de områder, hvor udgifterne i høj grad er afhængige af den demografiske udvikling. Det drejer sig om:

Udgiftspresset beregnes for de områder, hvor udgifterne i høj grad er afhængige af den demografiske udvikling. Det drejer sig om: Dato: 12.08.2019 Center for Økonomi og Personale Team Økonomi og Styring horsholm.dk Udgiftspresberegninger, budget 2020-2023 Udgiftspresset beregnes for de områder, hvor udgifterne i høj grad er afhængige

Læs mere

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Tillægsdagsorden Dato: 26-02-2014 09:00:00 Udvalg: Direktionen Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Indholdsbetegnelse Tillægsdagsorden Indholdsbetegnelse 45 Skolereform - nye tildelingsmodeller

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 03092014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Midtvendsyssel Lærerkreds budgetinformation

Midtvendsyssel Lærerkreds budgetinformation Midtvendsyssel Lærerkreds budgetinformation BUDGETINFORMATION FRA Midtvendsyssel Lærerkreds budgetinformation Indledning: Som led i budgetdebatten udsender Midtvendsyssel Lærerkreds i år en budgetinformation

Læs mere

Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b

Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b I forbindelse med folkeskolereformen blev der indført en ny bestemmelse i folkeskolelovens 16 b, hvorefter kommunalbestyrelsen, for så vidt angår den understøttende

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Referat fra ordinært møde Usserød Skole Tirsdag 21.04.2015 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Opfølgning på kvalitetsrapport 2 Fremtidens daginstitutioner 4 Eliteidrætsklasse 6 Forslag til

Læs mere

Økonomien i folkeskolereformen 2. juni 2014

Økonomien i folkeskolereformen 2. juni 2014 Notat Center for Økonomi og Styring Stengade 59 3000 Helsingør OPDATERET NOTAT 2. juni 2014 Økonomien i folkeskolereformen 2. juni 2014 I forhold til det oprindelige udkast til notat om økonomien i folkeskolereformen

Læs mere

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Med denne plan er der lagt op til markante ændringer inden for de rammer og metoder vi traditionelt har benyttet i undervisningen. For hver fase henholdsvis

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Et fagligt løft af folkeskolen

Et fagligt løft af folkeskolen Et fagligt løft af folkeskolen 1 Hvorfor er der behov for en reform af folkeskolen? Folkeskolen står over for en række udfordringer: Formår ikke at bryde den negative sociale arv For mange forlader skolen

Læs mere

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Pkt.nr. 36 Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at

Læs mere

1. Budgetområdet i hovedtal

1. Budgetområdet i hovedtal Regnskab Budgetområdet indeholder til folkeskolen, skolefritidsordninger, befordring af skolebørn, kommunens specialskoler, sprogstimulering af førskolebørn, bidrag til statslige og private skoler, efterskoler,

Læs mere

Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg

Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg Lær af de private institutioner, så de kommunale bliver et tilvalg f.eks. ved at kigge på: Færre lukkedage Bedre normering (er de

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 01102014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Status / evaluering på arbejdet med folkeskolereformen i Rebild kommune

Status / evaluering på arbejdet med folkeskolereformen i Rebild kommune Status / evaluering på arbejdet med folkeskolereformen i Rebild kommune Center Børn og Unge Journalnr: 17.01.00-A00-3-16 Ref.: Helle Grynderup Dato: 03-11-2016 Baggrund Børne- og Ungdomsudvalget godkendte

Læs mere

Dragør Kommune Skole Side nr. 1

Dragør Kommune Skole Side nr. 1 Dragør Kommune Skole Side nr. 1 Indhold Formål med notatet...1 Pædagogiske sigtelinjer...2 Struktur...2 Antal skoler...2 Navne til de to nye skoler...3 Ledelse...3 Sporreduktion...4 Fordeling af elever

Læs mere

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU Sagstype: Åben Type: Institutions- og Skolecentret I Sagsnr.: 13/21062 Baggrund 01-08-14 træder den nye Folkeskolelov

Læs mere

Høringssvar modtaget 23-09-13. Område 005 Skole- og Børneudvalget Skoler. Institution Sct. Jørgens Skole Helligkorsvej 42A 4000

Høringssvar modtaget 23-09-13. Område 005 Skole- og Børneudvalget Skoler. Institution Sct. Jørgens Skole Helligkorsvej 42A 4000 Høringssvar modtaget 23-09-13 Område 005 Skole- og Børneudvalget Skoler Institution 4000 Kontaktperson Flemming Jørgensen 4000 Afgivet høringssvar som Bruger (bestyrelsesmedlem eller medlem af interesseorganisation)

Læs mere

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Gullestrup skole

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Gullestrup skole Kvalitetsrapport Center for Børn og Læring Skoleåret 2016/17 Lokalrapport for: Gullestrup skole 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Skolebestyrelsens udtalelse...4 Skoleledelsens udtalelse...4 Resultat

Læs mere

FOLKESKOLEREFORMEN. Stensagerskolen

FOLKESKOLEREFORMEN. Stensagerskolen FOLKESKOLEREFORMEN Stensagerskolen Tre overordnede mål for folkeskolen 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan 2. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund

Læs mere

RESULTATER AF SPØRGESKEMA- UNDERSØGELSE 4 BLANDT DE KOMMUNALE SKOLEFORVALTNINGER

RESULTATER AF SPØRGESKEMA- UNDERSØGELSE 4 BLANDT DE KOMMUNALE SKOLEFORVALTNINGER OMSTILLING TIL EN NY FOLKESKOLE RESULTATER AF SPØRGESKEMA- UNDERSØGELSE 4 BLANDT DE KOMMUNALE SKOLEFORVALTNINGER Efterår 2015 Temaet for undersøgelsen er som i tidligere undersøgelser reformelementerne.

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Den følgende beskrivelse er et supplement til informationsmødet afholdt på skolen d. 16. juni 2014. >Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder

Læs mere

Folkeskolereformen på Engbjergskolen. Tirsdag den 8. april 2014

Folkeskolereformen på Engbjergskolen. Tirsdag den 8. april 2014 Folkeskolereformen på Engbjergskolen Tirsdag den 8. april 2014 Første spadestik Engbjergskolen -Version 2014 Intentionen med folkeskolereformen Intentionen er, at det faglige niveau i folkeskolen skal

Læs mere

Det siger børnecheferne om budget mm.

Det siger børnecheferne om budget mm. Det siger børnecheferne om budget mm. FOA Kampagne og Analyse 24. november 2011 Norstat Danmark har for FOA gennemført en rundspørge blandt 70 børnechefer om budget mm. det giver en svarprocent på 71 procent.

Læs mere

Forslag til økonomiske beredskab - Udvalget for Familie og Børn. Kirsten Schaksen og Annette Espenhain - Økonomikonsulenter

Forslag til økonomiske beredskab - Udvalget for Familie og Børn. Kirsten Schaksen og Annette Espenhain - Økonomikonsulenter Økonomisekretari atet Notat Til: Sagsnr.: 2010/15164 Dato: 10-02-2011 Sag: Sagsbehandler: - Udvalget for Familie og Børn Kirsten Schaksen og Annette Espenhain - Økonomikonsulenter Administrationen har

Læs mere

Handlingskatalog - Budgetproces 2019

Handlingskatalog - Budgetproces 2019 BUDGET 2019-2022 Handlingskatalog - Budgetproces 2019 Indholdsfortegnelse Overordnet status på budgetforbedringsforslag - Opvækstudvalget... 2 001 Nedlæggelse af 4 dagplejekonsulentstillinger i administrationen...

Læs mere

Etablering af SFO2 for 4. klasse

Etablering af SFO2 for 4. klasse Børn- og Ungeforvaltningen NOTAT Staben BUF Viden og Kompetencer Ørbækvej 100 5220 Odense SØ www.odense.dk Tlf. +4565515211 DATO 19. april 2016 Etablering af SFO2 for 4. klasse REF. CLWJ Baggrund Børn-

Læs mere

Skolereform 2014 - Økonomi

Skolereform 2014 - Økonomi Skolereform 2014 - Økonomi Undervisningstimetal Før og efter reform Forudsætninger for oprindeligt budget 2014 Undervisning SFO Klub Forældrebetaling Budgetramme 2014 Skolereform Ændringsforslag til budgetrammen

Læs mere

Optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev

Optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev Notat Vedrørende: Notat vedr optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev Sagsnavn: Optimering af daginstitutionsstrukturen Sagsnummer: 28.03.04-A00-1-15 Skrevet af: Bitten Laursen E-mail:

Læs mere

Beskrivelse af principper og beregningsgrundlag i den reviderede tildelingsmodel for dagtilbud og SFH

Beskrivelse af principper og beregningsgrundlag i den reviderede tildelingsmodel for dagtilbud og SFH Beskrivelse af principper og beregningsgrundlag i den reviderede tildelingsmodel for dagtilbud og SFH Dette bilag beskriver de tildelingsprincipper og beregningsgrundlag, som danner grundlag for oplægget

Læs mere

Notat om Normeringsstatistikken

Notat om Normeringsstatistikken Notat om Normeringsstatistikken Danmarks Statistiks offentliggjorde første gang Normeringsstatistikken medio 2015. Statistikken indeholder data for 78 kommuner for årene 2015 og 2016, mens der for 2017

Læs mere

FællesMED-udvalg Børn og Undervisning

FællesMED-udvalg Børn og Undervisning FællesMED-udvalg Børn og Undervisning Til Uddannelse, Børn og Familie 4. marts 2019 Sags id: 18/24980 Høringssvar til Dagtilbuddenes fælles kvalitetsaftale 2017-2018 FællesMED-udvalg Børn og Undervisning

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af folkeskoleloven, lov om ungdomsskoler og musikloven m.fl.

Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af folkeskoleloven, lov om ungdomsskoler og musikloven m.fl. 19. SEPTEMBER 2013 Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af folkeskoleloven, lov om ungdomsskoler og musikloven m.fl. Frie Børnehaver og Fritidshjem har modtaget ændringsforslaget til folkeskoleloven

Læs mere

Fælles forståelse af lærernes arbejdstid

Fælles forståelse af lærernes arbejdstid Odder Kommune Skanderborg-Odder Lærerkreds Fælles forståelse af lærernes arbejdstid Organiseringen af lærernes arbejdsdag I forbindelse med udmøntning og ikrafttrædelse af nye arbejdstidsbestemmelser for

Læs mere