Solvarme. Solvarme. Miljøvenlig, vedvarende energi til din bolig

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Solvarme. Solvarme. Miljøvenlig, vedvarende energi til din bolig"

Transkript

1 Solvarme Solvarme Miljøvenlig, vedvarende energi til din bolig

2 2 Solvarme Naturens egen varmekilde Et godt supplement til en bæredygtig energiløsning Hvis ikke der skal ske uoprettelige skader på verdens klima, er det nødvendigt at udfase de traditionelle, fossile brændstoftyper og erstatte dem med nye, miljøvenlige energikilder. Denne opgave involverer i høj grad vores private boliger, som i Europa tegner sig for mere end 40% af det samlede energiforbrug. Solen er naturens egen varmekilde. I Danmark leverer solens stråler årligt, hvad der svarer til ca. 100 liter fyringsolie pr. 1 m 2 jordareal. Vi har i gennemsnit ca solskinstimer om året herhjemme. Det kan omregnes til ca kilowatt-timer energi pr. m 2. Enormt energipotentiale På verdensplan leverer solen hvert år ca gange så megen energi, som hele verdens befolkning forbruger på et år. Solens energipotentiale er med andre ord enormt, og ved at udnytte den gratis energi fra solen, kan der spares meget store pengebeløb samtidig med, at vi mindsker CO 2 udledningen og dermed skåner miljøet.

3 3 Varmetip Går du med tanker om at få en løsning med et solvarmeanlæg, eventuelt i kombination med en primær varmekilde, er det vigtigt, at du kontakter en erfaren installatør eller Gastech-Energi til at bedømme huset og give professionel rådgivning. Det kan spare dig for mange problemer og unødvendige omkostninger. Du kan finde flere oplysninger på vores hjemmeside Her finder du også en oversigt over nogle af de installatører, vi samarbejder med. En god og rentabel investering Den teknologiske udvikling er nået langt, siden man i 1970 erne på grund af oliekrisen begyndte at interessere sig for solenergi. I dag er solvarme en anerkendt energiform, som både teknisk og økonomisk kan konkurrere med traditionelle energiformer. Et moderne solvarmeanlæg kan dække op til 70% af en husstands behov for varmt brugsvand. Desuden kan solvarmeanlægget give et værdifuldt tilskud til rumopvarmningen, når der er slukket for den primære varmekilde i sommermånederne. Bedre energiklassificering af boligen Solvarme kan med andre ord bidrage positivt til boligens samlede energiforbrug. Solvarme giver også mulighed for bedre energiklassificering af boligen noget der kan have stor betydning ved salg. Endelig vil et solvarmeanlæg også kunne bidrage væsentligt til, at et nybygget hus opfylder kravene til energioptimering, som er en del af bygningsreglementet.

4 4 Solvarme Enkel teknik Sådan virker solvarmeanlægget Et solvarmeanlæg omsætter solens stråleenergi til varme. Processen foregår i et simpelt kredsløb uden, at der sendes CO 2 eller andre skadelige stoffer ud i atmosfæren. I sommermånederne kan solvarmeanlægget give tilstrækkelig energi til at producere alt det varme vand, som familien har brug for. Resten af året giver solvarmen et tilskud til boligens energiforsyning ved at forvarme vandet til boligens varmeanlæg. Solfangeren Solens varme opsamles af solfangeren, hvorfra den sendes videre til en akkumuleringstank. Der findes flere forskellige typer af solfangere, men den mest almindelige type er den flade solfanger. Den består af en kerne af kobberplader og rør, som kaldes absorberen. Kernen beskyttes på den side, der vender imod solen af et specielt sikkerhedsglas. På bagsiden og siderne af solfangeren er der en temperaturbestandig isolering. Komponenterne holdes sammen af et stabilt rammehus af aluminium og komposit.

5 5 Varmetip Er det primære varmeanlæg et jordvarmeanlæg eller en luft-til-vand varmepumpe, vil solvarmeanlægget være et godt supplement i en stor del af sommerperioden, hvor varmepumpen typisk står stille. På den måde bidrager solvarmeanlægget til at spare strøm. Teknikken bag Udendørs består et solvarmeanlæg af en eller flere solfangere. Indendørs består anlægget af en styring med en pumpe og en velisoleret, vandfyldt akkumuleringstank. Absorberen i solfangeren kernen af kobberplader og rør er fyldt med en speciel varmetransporterende væske, som opsamler solvarmeenergien. Styringen og pumpen sørger derefter for, at varmen transporteres videre til akkumuleringstanken, hvor varmen via en varmeveksler overføres til beholderens vand. Når den ønskede temperatur er opnået, tømmes væsken af solfangerne og anlægget går på standby. Dette betyder, at anlægget er mere driftssikkert og forhindrer, at væsken begynder at koge. Tømningsfunktionen gør det også muligt at installere flere fangere da kogning undgås. Kombineres med primær varmekilde Et solvarmeanlæg kombineres normalt med en primær varmekilde. Er den primære varmekilde et olie- eller gasfyr, en varmepumpe, et stokerfyr eller fastbrændsel anlæg, vil solvarmeanlægget kunne yde et tilskud til produktion af varme og varmt vand samtidig med, at fyringssæsonen afkortes. På den måde undgås tomgangsfyring og pausetab. Lad solen bidrage til varme og brugsvand

6 6 Solvarme Solvarmeanlæg Anlæg til ethvert behov Gastech-Energi forhandler nogle af markedets førende mærker inden for solvarmeanlæg og varmtvandsbeholdere til solvarmeanlæg. Geminox og CTC producerer højtydende solvarmeanlæg til ethvert behov fra det mindre enfamilieshus til store anlæg til f.eks. skoler eller idrætshaller. Brugsvandsanlæg i kombination med stokerfyr, fastbrændsel, olie eller gas. Solfanger anlæg Primær varmekilde Gas / olie / varmepumpe / stokerfyr / fastbrændsel Varmt vand Rumopvarming Radiator / gulvvarme Brugsvandsanlæg med afledning til det primære varmeanlæg i kombination med stokerfyr, fastbrændsel, olie eller gas. Solvarmeanlæg til ethvert behov

7 CTC 7 Stærke fordele med Geminox og CTC solvarmeløsninger Enkle og effektive konstruktioner Fornuftigt forhold mellem pris og ydelse Kan monteres på alle typer tage, ydermure eller på jorden Lav vægt Lang levetid Automatisk tømning af solfangerne Både til brugsvand og rumopvarmning Mulighed for at sende overskudsvarmen ud i jordslanger til varmepumpe GEM Top solvarmestyring Solvarmeanlægget kontrolleres af en avanceret styreenhed, der automatisk sørger for at åbne og lukke de relevante ventiler, så varmen overføres til henholdsvis brugsvandsanlægget og varmeanlægget. Styreenheden vægmonteres i nærheden af de indendørs installationer. Det er forsynet med et display, som med en overskueligt animation viser driften af anlægget, herunder pumpestatus, anlægsværdier f.eks. temperaturer, valgte funktioner og eventuelle fejlmeddelelser. Anlæg til produktion af brugsvand og varme i kombination med jordvarmepumpe eventuelt med afledning af overskudsvarme til jordslanger. Eksempel på displayvisning på GEM Top styreenheden.

8 8 Solvarme Solfangere Placering af solfangerne Et solvarmeanlæg består udendørs af en eller flere solfangere, som forbindes med husets akkumuleringstank eller varmtvandsbeholder. Normalt benyttes der to solfangerpaneler til et solvarmeanlæg til en typisk enfamiliesbolig. Varmekapaciteten er derved hverken for stor eller for lille, men det beror i hvert tilfælde på en vurdering af det aktuelle behov. Som en god tommelfingerregel skal der bruges 4-6 m 2 solfangerflade til opvarmning af brugsvandet. Solfangerne kan placeres overalt, blot der er skyggefrit. Udnyttelse af solens energi optimeres, hvis solfangeren er vendt direkte mod syd og monteres med en hældning på mellem 45 og 60 grader. Hvis underlaget er fladt, kan man hæve solfangeren ved hjælp af et særligt stativ. Solfangerne kan også opstilles i haven eller vægmonteres. Geminox FKC solfangerpanelet hører til blandt de mest effektive på markedet med en solfangerydelse pr. år på fra 525 kwh/m 2, og en forventet levetid på omkring 30 år.

9 9 Varmetip Som regel placeres solfangerne på taget af boligen, fordi der er god plads og sjældent skygge. Men boligens arkitektur bør faktisk spille en central rolle i valget af placering. For ældre boliger er det normalt en mere æstetisk løsning, at placere solfangerne i et hjørne af haven eller andet diskret sted. Drejer det sig om nybyggeri, har man mulighed for at tænke solfangere ind i kombination med ovenlysvinduer, i glasfacader eller placering på udhuse, nedbygget i tag etc.

10 10 Solvarme Akkumuleringstanke Højtydende og driftsikker Geminox leverer også akkumuleringstanke af meget høj kvalitet. Geminox B-serien fås i forskellige størrelser og med forskellig kapacitet afhængig af det aktuelle behov. Tanken er velegnet til anlæg, der udelukkende skal producere varmt brugsvand og til anlæg, hvor solvarmeanlægget er installeret i kombination med en primær varmekilde, som for eksempel gasfyr, varmepumpe, fastbrændsel og Stoker. Geminox akkumuleringstanke er veldesignede og økonomisk fornuftige i anskaffelse og drift. To specielt udviklede varmespiraler sikrer højeffektiv opvarmning af både brugsvandet og driftsvandet. Det betyder, at der altid er masser af varmt vand til rådighed. Geminox B Udført i emaljeret stål. Fås i 300, 400 og 500 liter størrelse.

11 11 Kombinationsløsninger En bæredygtig varmeløsning Det er en rigtig god idé at kombinere den primære varmekilde i boligen med solvarme. Uanset om det drejer sig om et olie- eller naturgasfyr, stokerfyr, fast brændsel, varmepumpe eller elvarme, er der gode penge at spare på varmeregningen, samtidig med at miljøbelastningen reduceres til et minimum. I sommermånederne kan solvarmeanlægget levere op til 70% af den energi, der skal bruges til at producere det varme vand. I resten af året vil det være et rigtig godt supplement til den primære varmekilde. Er den primære varmekilde et jordvarmeanlæg, kan eventuel overskudsvarme fra solvarmeanlægget føres tilbage til jordslangerne, så varmenergien udnyttes fuldt ud. Garanti og service Når du køber et solvarmeanlæg hos os, vil du altid blive tilbudt en serviceaftale. Installeres anlægget sammen med et Geminox naturgasfyr eller en CTC/IDM varmepumpe får du tilbudt en udvidet garanti- og serviceaftale som kan forlænges i op til 15 år. Aftalen skal tegnes i forlængelse af din garanti, og sikrer dig frie servicetilkald inden for normal arbejdstid, frie reservedele og et hovedeftersyn i perioden. Du er med andre ord totalt sikret imod uforudsete udgifter til driften af dit solvarmeanlæg. Serviceaftale giver tryghed

12 Varmesupport Gastech-Energi er Danmarks førende leverandør af miljørigtige varmeløsninger til private og erhvervsvirksomheder. Vi er specialister i gasfyr, varmepumper, solvarme og solcelleanlæg til private boliger og institutioner, og vi repræsenterer nogle af verdens førende fabrikater af udstyr. Til industrien leverer vi avancerede brænderløsninger, som spænder fra simple komponentleverancer til komplette systemløsninger både nationalt og internationalt. Vi tilbyder endvidere Danmarks bedste serviceordninger med 60 servicemontører til private boliger og 20 industri montører på vejene, klar til at bistå med service og vedligeholdelse. Kontakt os på telefon eller send os en mail på hvis du vil høre mere om miljørigtige varmeløsninger eller om Danmarks bedste serviceordning. Gastech-Energi A/S Sindalsvej 8 DK-8240 Risskov Vallensbækvej 18F DK-2605 Brøndby Telefon Telefax

Varmen på rette sted. sådan gør du din varmeregning mindre

Varmen på rette sted. sådan gør du din varmeregning mindre Varmen på rette sted sådan gør du din varmeregning mindre Udgivet af SEAS-NVE Strømmen Hovedgaden 36 4520 Svinninge tlf. 70 29 29 29 www.seas-nve.dk Faktuelle oplysninger og inspiration til Varmen på rette

Læs mere

UDSKIFTNING AF OLIE- ELLER NATURGASFYR SÅDAN KOMMER DU I GANG

UDSKIFTNING AF OLIE- ELLER NATURGASFYR SÅDAN KOMMER DU I GANG UDSKIFTNING AF OLIE- ELLER NATURGASFYR SÅDAN KOMMER DU I GANG FORORD Energisystemet i Danmark skal omstilles, så det i stigende grad bliver baseret på vedvarende energi, og det er regeringens målsætning,

Læs mere

sigt Jesper Asholt I år gav vi bare 558 kr. om måneden i el og varme Jeg gør klar til solceller og jordvarme så hurtigt som muligt Jordvarme erstatter

sigt Jesper Asholt I år gav vi bare 558 kr. om måneden i el og varme Jeg gør klar til solceller og jordvarme så hurtigt som muligt Jordvarme erstatter ENERGIINDSIGT FEBRUAR/MARTS 2012 IND ENERGIINDSIGT sigt EnergiMagasinet med TEMA OM VARMEPUMPER Jesper Asholt Jeg gør klar til solceller og jordvarme så hurtigt som muligt Jordvarme erstatter Pensionsklart

Læs mere

Anvend solens energi til varmt vand og opvarmning

Anvend solens energi til varmt vand og opvarmning solvarme Anvend solens energi til varmt vand og opvarmning www.baxi.dk Tag hul på en solskinshistorie Solvarme er en indlysende god idé. Solen giver os gratis og vedvarende energi. Faktisk skinner solen

Læs mere

VEDVARENDE ENERGI FOKUS PÅ SOLENERGI

VEDVARENDE ENERGI FOKUS PÅ SOLENERGI VEDVARENDE ENERGI FOKUS PÅ SOLENERGI Indhold SOLENERGI 3 SOLVARMEANLÆG 4 TILSKUD OG PRAKTISKE RÅD 10 SOLCELLER 12 PASSIV SOLVARME 16 ORDFORKLARING 17 OMREGNINGSTABEL 18 YDERLIGERE OPLYSNINGER 19 Ved overgangen

Læs mere

Anvend solens energi til varmt vand og opvarmning

Anvend solens energi til varmt vand og opvarmning solvarme Anvend solens energi til varmt vand og opvarmning www.hstarm.dk Tag hul på en solskinshistorie Solvarme er en god idé. Solen giver os gratis og vedvarende energi. Faktisk skinner solen 1.800 timer

Læs mere

Danfoss Varmepumper. Opvarm dit hjem med oplagret solenergi, en mere bæredygtig måde at spare penge på og forbedre din livskvalitet

Danfoss Varmepumper. Opvarm dit hjem med oplagret solenergi, en mere bæredygtig måde at spare penge på og forbedre din livskvalitet MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Varmepumper Opvarm dit hjem med oplagret solenergi, en mere bæredygtig måde at spare penge på og forbedre din livskvalitet DANFOSS HEAT PUMPS 1 2 God for din pengepung

Læs mere

Varmeinstallationspakke

Varmeinstallationspakke Varmeinstallationspakke Pakkeløsning for energirigtig modernisering af varmeanlæg Videncenter for energibesparelser i bygninger udgivet juni 2011 Varmeinstallationspakke INDHOLD BESKRIVELSE AF PAKKELØSNING...

Læs mere

gladsaxe.dk Energirenovering i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Energirenovering i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Energirenovering i Gladsaxe Kommune 1 Indhold Udgiver: Gladsaxe Kommune August 2012 Oplag: 2.500 Tekst: Anne Neergaard Knudsen Layout: Birgitte Elise Ravn Foto: Rudy Hemmingsen Tryk: PE Offset

Læs mere

ENERGITRÆF `15 Roskilde Januar 2015. Energitjenestens oplæg

ENERGITRÆF `15 Roskilde Januar 2015. Energitjenestens oplæg ENERGITRÆF `15 Roskilde Januar 2015 Energitjenestens oplæg 1 Skift af olie- og naturgasfyr hvornår skal der skiftes Energitjenesten Kirsten Sander, arkitekt maa energi- og klimarådgiver 2 www. Energitjenesten.dk

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? FIF MARKETING FI11/13 - returtemperatu Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. I Danmark udleder vi i gennemsnit

Læs mere

energicenter danmarks nye 20. august kl. 10.00 åbner Solen er vores bedste ven Led-pærer stjæler rampelyset Gratis inspirationsmøder

energicenter danmarks nye 20. august kl. 10.00 åbner Solen er vores bedste ven Led-pærer stjæler rampelyset Gratis inspirationsmøder EnergiSpiren Løversysselvej 2 7100 Vejle Tel.: 7580 3012 info@energispiren.dk 20. august kl. 10.00 åbner danmarks nye energicenter Solen er vores bedste ven s. 14-15 Led-pærer stjæler rampelyset s. 8 Gratis

Læs mere

B.DK/PLUS. Spar på energien i hjemmet. Her får du masser af gode råd til at spare på energien næsten alle steder i hjemmet.

B.DK/PLUS. Spar på energien i hjemmet. Her får du masser af gode råd til at spare på energien næsten alle steder i hjemmet. Spar på energien i hjemmet Her får du masser af gode råd til at spare på energien næsten alle steder i hjemmet. 1 03 Spar penge på din elregning - skift elselskab 04 Her er, hvad du betaler for på din

Læs mere

Compact P by nilan. Ét kompakt ventilations- og varmeanlæg fem effektive funktioner. Certificeret til brug i passivhuse

Compact P by nilan. Ét kompakt ventilations- og varmeanlæg fem effektive funktioner. Certificeret til brug i passivhuse 1>5 Compact P by nilan Ét kompakt ventilations- og varmeanlæg fem effektive funktioner Certificeret til brug i passivhuse 2 1 >5 Compact P by NILAN ET MODULSYSTEM MED FLERE LØSNINGER Compact P-serien fra

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0210 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. H o l d p å v a r m e n - o g p å p e n g e n e Størstedelen

Læs mere

Intelligente alt-i-én varmeløsninger

Intelligente alt-i-én varmeløsninger Gaskedel units Intelligente alt-i-én varmeløsninger Gaskedel og varmtvandsbeholder i én unit - du kan også lade solen levere det varme vand ecocompact aurocompact Spar på pladsen og energien med Intelligente

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0508 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. - når god energi er inde i varmen I Danmark udleder vi 10 ton

Læs mere

Boligventilation med et originalt Genvex anlæg

Boligventilation med et originalt Genvex anlæg Boligventilation med et originalt Genvex anlæg Hvorfor investere i et ventilationsanlæg? Står valget mellem frisk luft og energibesparelser? Nej, for med ventilationsanlæg fra Genvex kan du få begge dele.

Læs mere

en Fremtid uden Olie Og gas VARMEPUMPER GIVER UAFHÆNGIGHED

en Fremtid uden Olie Og gas VARMEPUMPER GIVER UAFHÆNGIGHED en Fremtid uden Olie Og gas VARMEPUMPER GIVER UAFHÆNGIGHED Varmepumper til varmekilderne luft, jord og grundvand Varmepumper til nybyggeri og modernisering Varmepumper opvarmning eller varme/køle-kombination

Læs mere

Ishøj Kommune. Klima- og energiguide. Få inspiration og energi til mere. Ishøj Kommune

Ishøj Kommune. Klima- og energiguide. Få inspiration og energi til mere. Ishøj Kommune Ishøj Kommune Klima- og energiguide Få inspiration og energi til mere Ishøj Kommune Investér i din bolig - det betaler sig..! Indhold Forord... side 3 Kom godt i gang... side 4 5 Isolering... side 6 7

Læs mere

Spar penge og energi i dit sommerhus

Spar penge og energi i dit sommerhus Spar penge og energi i dit sommerhus Anbefalinger til energiforbedringer i sommerhuset Undgå ubehagelige overraskelser Spar tusindvis af kroner Frostskader og forsikringsdækning Se hvordan du finder en

Læs mere

Boligventilation med original Genvex anlæg. Et indeklima med bedre trivsel

Boligventilation med original Genvex anlæg. Et indeklima med bedre trivsel Boligventilation med original Genvex anlæg. Et indeklima med bedre trivsel Tekniske oplysninger er med forbehold af fejl Hvorfor investere i et ventilationsanlæg? Et ventilationsanlæg til boligen har tre

Læs mere

Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag. 20+ år med. energibesparelser

Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag. 20+ år med. energibesparelser Danfoss varmepumper Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag 20+ år med energibesparelser Med en forventet levetid på mere end 20 år sikrer en investering i en Danfoss varmepumpe

Læs mere

gør energieffektivitet til din forretning

gør energieffektivitet til din forretning gør energieffektivitet til din forretning Smarte løsninger har deres egen farve Solar er en teknisk grossist inden for el, kommunikation, sikring, belysning, automation, vvs, ventilation og vedvarende

Læs mere

DANMARKS GAMLE OLIEKEDLER SKAL FORNYS

DANMARKS GAMLE OLIEKEDLER SKAL FORNYS DANMARKS GAMLE OLIEKEDLER SKAL FORNYS Vejledning til vvs-installatører, servicemontører og andre, der ønsker at gøre en indsats for at forny Danmarks bestand af oliekedler Vær med til at udskifte Danmarks

Læs mere

VEDVARENDE ENERGILØSNINGER TIL EKSISTERENDE BYGNINGER

VEDVARENDE ENERGILØSNINGER TIL EKSISTERENDE BYGNINGER VEDVARENDE ENERGILØSNINGER TIL EKSISTERENDE BYGNINGER DE STØRRE BYGNINGERS BIDRAG TIL FREMTIDENS ENERGIPRODUKTION OG EN MERE BÆREDYGTIG BYGNINGSMASSE Forundersøgelse Maj 2014 Bygherreforeningen Teknologisk

Læs mere

Compact P. Opvarmning. Ventilation Varmt brugsvand Komfort Køl. Komfort varme. Aktiv varme genvinding. Passiv varme genvinding.

Compact P. Opvarmning. Ventilation Varmt brugsvand Komfort Køl. Komfort varme. Aktiv varme genvinding. Passiv varme genvinding. Et anlæg Utallige funktioner by nilan Passiv varme genvinding Aktiv varme genvinding Opvarmning Komfort Køl Komfort varme Kompakt ventilations- og opvarmningsløsning på kun 0,5 m 2 Certificeret til brug

Læs mere

Guide til grøn energi i boligen og feriehuset. emnetekst skrives her

Guide til grøn energi i boligen og feriehuset. emnetekst skrives her Guide til grøn energi i boligen og feriehuset emnetekst skrives her indhold: Side 04 Det gør vi i kommunen TEMA: ENERGIOPTIMERING Side 06 Hvorfor energioptimere? Side 07 Op på energimærkerne Side 08 Find

Læs mere

Den store varmepumpebog Vejledning, information og inspiration til indkøb af en varmepumpe.

Den store varmepumpebog Vejledning, information og inspiration til indkøb af en varmepumpe. Den store varmepumpebog Vejledning, information og inspiration til indkøb af en varmepumpe. Indhold Velkomst 2 Varmepumpe en klog energiløsning 4 Tre afgørende spørgsmål ved valg af varmepumpe 6 Danfosss

Læs mere

SBi 2010:54. Elbesparelser i sommerhuse her og nu

SBi 2010:54. Elbesparelser i sommerhuse her og nu SBi 2010:54 Elbesparelser i sommerhuse her og nu Elbesparelser i sommerhuse her og nu Niels-Ulrik Kofoed Elise Roed Rasmussen Peter Weldingh Jacob Worm Lene Adams Rasmussen Michael Reuss Klaus Ellehauge

Læs mere