Bornholmer Tidende Bedre en Populær Mekanik!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bornholmer Tidende Bedre en Populær Mekanik!"

Transkript

1 Bornholmer Tidende Bedre en Populær Mekanik! Efterår 2014 ICH BIN EIN BORNHOLMER Berlinmuren løb langs Bornholmer Straße. Bornholmerne kalder Vibe og jeg, og vores slags, for førdere. Førder er den bornholmske betegnelse for folk overfra. Der bor etniske bornholmere og danskere på øen, resten op til de er alle mulige andre. Jeg hørte to ansatte i Netto prøve på at kommunikere med hinanden på dansk. De prøvede og prøvede, men kunne ikke forstå et ord af, hvad den anden sagde. Så kom en dansk Nettopige, og hun sagde:" I må da gerne tale kinesisk med hinanden!". Det gik bedre: "Mælken Qǐng shānchú jiù shēngrǔ gammel!". Dyrene Morgen og middag sidder der en kat udenfor køkkendøren og forventer mad, meget mad. Den er meget sky, men den jager mus på vores loft, og vi er glade for hjælpen. Hønsene jager katten. Et pindsvind gik i hi i hønsehuset, til stor fortrydelse hos hønsene! Fasanerne sidder alle vegne i de tidlige mogentimer. En enkelt foretrække at gå rundt i haven med hønsene. Hønsene sover længe her, gerne til 8.30.

2 Vedligehold Der var opstået huller i brændrøret på pillefyret. Hullet i brændrør Jeg lavede et 3 cm stort kighul til fyret. En porcelænsknap fra et skab, gør jeg kan åbne klappen, uden at brænde nallerne. Det nye brændrør Lært lektien Når metalet smelter på brænderrøret, er det nok ikke til at komme udenom, at jeg har haft for høj temperatur. Jeg havde stillet blæseren forkert, fordi jeg havde misforstået manualen. Vandtemperaturen har jeg i intervalet grader. Når fyret tænder, føder jeg med 30 gram træpiller i minutet, det giver i teorien 10 kwh varme. 55 grader er mere end rigeligt til gulvvarmen, men vi skal jo også have varmt vand. Røgen Ifølge manualen, skal man have en røgtemperatur på 80 grader 1 meter ned i skorstenen. Men hvem har et termometer, der kan nå 1 meter ned i skorsten og hvordan skal man kunne stille på fyret, når man hænger omkring skorstenen? Derfor sætter jeg røgtemperaturen, hvor røgen ryger ud af kedlen til mellem grader. Ved for høj temperatur, fyrer man for gråspurvene, ved for lav ruster skorstenen. Det billige instrument fra Biltema kan måle lysstyrke, lydstyrke, luftfugtighed, temperatur, spænding, strøm, strømforstærkning i transistorer. Plæneklipperen Siden stenaldren har bonden samlet sten på markerne. Joh. Møllehave hånede engang sin skolekammerat, som var kvajet opdraget på landet, og derfor mente, at stenene på marken, groede op ad jorden. De popper også op i vores græsplæne og krøller knivene. De er er fjederstål og slår igen, hvis man hamre på dem. Tidligere på sommeren fik jeg nye knive på hos mekanikeren, men havetraktoren skal transporteres på en trailer. Så denne gang bestille jeg selv et sæt og satte dem på. Møllehave, der er præst, mener nok, at det er vorherre, der lægger stenene på vores marker og vej. Jeg har en anden forklaring: Sten, der er lettere end jord, flyder op efterhånden.

3 Energipolitik 67% af energien kommer fra vedvarende energi på Bornholm. Træpiller er CO2 neutrale siges det, men hvis træpillerne kommer fra Langbortistan... Mine træpiller er produceret i Ystad, men træet skal jo også transporteres til Ystad! Vi med store haver får en masse ved fra træer og buske. Nok til at varme huset op og lave strøm, -hvis jeg bare gad. Nå, men jeg har banket et ekstra brændeskur op, da veddet skal tørre og ikke rådne. Min far snakkede allerede i 50'erne om minikraftværker. Fyret, som varmer huset op, kunne sagtens trække en Stirling motor med en generator, der lavede strøm. Og det ville enhver bondeknold kunne håndtere, for Stirling motoren kan ikke som dampmaskinen eksplodere. Hvis man søger på nettet, finder man tonsvis af byggebeskrivelser. Nogle er lavet af øldåser. Jeg fandt engang en, der var lavet af en gammel Volvomotor, det er nok mere holdbart! Men jeg vil helst finde frem til et system, der kan passe sig selv, man kan få peltier cooler som køler effektivt, omvendt må det være muligt, at lave strøm ved varme? Når man søger film på nettet, så er programmet "Minitube" et godt bud: Det fjerner forfilmen med reklamerne! Det nye brændskur Jeg har ikke fået banket sider på, men det kommer. Bag ses paller, grene og stammer, som jeg skærer op og brænder. Billedet er fra 4. november og som det ses på de grønne træer i baggrunden, er vinteren endnu ikke ankommet. Det skal være rigtigt koldt, før jeg fyrer med træ, for der skal knald på, før det brænder rent. I forgrunden træpiller ankommet fra Ystad.

4 Digital radio på lang-, mellem-, og kørtbølge DRM, digital radio mondiale, har længe været på banen og min nysgerigheder gør, at jeg må prøve at bygge en DRM radio. Man kan også overføre video på denne måde. Kalundborg langbølgesender på 243 khz kan sende DRM. Langbølge rækker langt, og det er den eneste danske station, der kan høres vidt omkring, især efter den tyrkiske er på 243 er slukket. I dag sender Kalundborg kun radioavis og farvandsefter-retninger nogle gange i døgnet med amplitude modulation (AM), ind imellem er senderen slukket, for at spare strøm. De sparer 100 kr i timen. Landets ledere og politikkere sparer jo altid på 5 ørerne og lader kronerne rulle. Digital langbølge rækker langt og da de havde tændt for Kalundborg DRM sender, kunne den modtages i Japan! Hvordan modtager man DRM? Man skal have omsat signalet til 12 khz: Det sættes til lydkortet på computeren. Jeg fik købt en røvfuld Philips SA612 IC'er fra min hardware pusher i El-Suply i Nexø. Jeg brugte altså en IC specielt beregnet til denne opgave, selv om man kan lave omsætteren med en enkelt transistor som selvsvingende blander. Da danske superhetorodyner har 447 khz som mellemfrekvens, har jeg trimmet den kerramiske resonator til ( =) 435 khz. Se diagrammer her: Jeg har puttet en LM317 i til at omsætte de 12Volt fra radioen strømforsyning til 6 volt. En HF fætter (BF245) foran IC'en, gør at jeg kan hægte omsætteren på alle steder, hvor der er 447 khz. De 12 khz går til et minijackstik om passer til computeren. Kvaliteten er som en FM radio. På DR tv fortalte de, at DRM software ikke fandes til Linux, men det er løgn. Fx duer DREAM. Søg efter "dream_2.1.1_amd64.deb" på Google (hvis du har 64 bit), klik på den og den lander automatisk i dit Ubuntu Softwarecenter: Her kan du installere og afinstaller ved et klik (som billed). "Dream" viser hvilke statioer, der er, hvornår, hvorfra og hvortil de sender. Grøn betyder igang. Opdaters løbende.

5 BOAT ANCHORS Vores komputerum ligger langt fra mit radiorum, hvor jeg har de gamle fine kommunikationsmodtagere. De er nemlig ikke ret handy at flytte rundt med. Så jeg tænkte, at jeg rigger en af de transistorradioer, jeg har på loftet, til. Først prøvede jeg Annelises første transistorradio, en Philips Evette fra Da den spillede, opdagede jeg, at der var flest DRM stationer på kortbølge, og på grund af støj fra LED-belysning og komputerskærm, skal radioen have et sæt spoler til højantenne. Et bedre bud var en LL radio fra 1961 som min langmodige østigske ven Walter indleverede i 1968 til reparation. Den havde jeg indtil dato ikke gidet lave, da skalatrækket til FM også var knækket. Da jeg reparede radioen, knækket skalatrækket til AM også, pis! Nu spiller den og jeg har modtaget en engelsk (som sender et religiøst program ½ time hver fredag formiddag, og ellers er slukket) og en rumænsk DRM station. Men det duer ikke alligevel, båndbreden er for smal i radioen. Jeg har en modtager, der duer: Det er en Hallicrafters Skyrider, der kan med en enkelt switch skiftes til en båndbredde på 18 khz. Men den bruger 100 watt og skal flyttes med en sækkevogn. Amerikanerne kalder den slags for Boat Anchors for hvis man smider den ud fra en båd med en kæde i, så flytter båden sig ikke. Jeg vil bygge en minikomputer og hænge den i røven på radioen: Jeg har købt en fabriksny 7" skærm på loppemarked, håber på en Raspberry Pi I Julegave. Evetten og Piccoloen er taget fra nettet, da jeg ikke gad tage flere billeder. De er til salg fra Bremdal Radio for henholsvis 300 og 1100 kr. Dette er mit boat anchor "Super Skyrider" med knappen for 18 khz båndbredde. Jeg syntes, at det behøvede i at vide. Skalaen er udstyret med en hjælpeskala kaldet en nonius Finjustering sker med tandhjul som i et bornholmerur! Push-pull udgangsrørerne, spiller fint, men med 5000 ohms højttaler udgang. Det er noget andet end de 3,2 ohm, vi bruger. Alt i USA skal jo være større.

6 Sangaften i Rutsker Sangaftenen var flyttet fra forsamlingshuset til feriecentret. Vi bor midt mellem 3 lukkede skoler, den ene større end den anden. Feriecentret var skole frem til 1991, så mange i Rutsker har gået på den. Jeg har aldrig gået på sådan en flot skole. Men nu er den feriecenter, værelserne er store og med spabad og lige renoveret for 20 millioner. Der er en badesø i haven, Vibe var ude at kigge på den, hun skulle alligevel have en smøg. Det er Mikkel, fra Brødløsegård, der sidder i ternet skjorte. Badesøen De minimis-reglen Fællesmarkedet skiftede i sin tid navn til EU, og det forstår jeg godt. Markedet er ikke frit, fx kan jeg ikke købe svenske blade eller TV kanaler fra Boxer i Sverige via nettet. Nej, jeg skal betale en halv gang mere for det i Danmark. EU er lobbyister og støtte til alt det, der ligger brak. Jeg har lige fundet ud af, at hvis vores vandhuller er mærket med sort på naturstyrelsen kort, så er de søer og så træder en de minimis-reglen i kraft og jeg kan få støtte til at have dem liggende der. 300 kr, ikke meget efter skat, men alligevel nok til en juleøl. Vi får i forvejen støtte til græsset, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad det koster i kontrol og administration! Feriecentret Hvidehøj Knarremosen Vores vandhuller Brødløsegård Knarregård - Her boede tidl. landbrugsminister Niels Anker Kofoed

7 Udsagn Gennem tiderne har jeg hørt mange udsagn. Min onkel Carl Dessing sagde: Man kan være grim, hvis man har charme, man kan være dum, hvis man er smuk, man kan være fræk, hvis man er smart. Men man kan ikke være grim, dum og fræk på en gang! Min fætter Per Dessing sagde om kvinder: Det er ikke udseendet, det kommer an på: Det er lårene. Kollega Ole Ravn: 1. Vi skal skynde os at bruge pengene, inden de slipper op! 2. Næst efter egen succes, så er andres fiasko ikke at foragte! 3. I Schweiz er rød blå og plus minus. Den sidste skyldes tiden han arbejdede i Schweiz, men jeg bruger faktisk udsagnet, når jeg bygger nye ting ind i gamle radioer, fordi i 60'erne var transistorerne omvendt polariserde, og når man så strikker noget nyt sammen med noget gammelt, der er omvendt polariseret, kræver det at man hele tiden må sige til sig selv: Rød er blå og plus er minus. Mig selv sagde hunden: 1. Kvinder har fordele og bagdele. 2. Det er bedre at vide end synes. 3. Folk, der kører bil som idioter, gør det, fordi de er idioter! Uffe Larsen før han blev gift med Lone: Når der kommer fodspor i gulvtæppet, så er det tid til støvsugning. Loppemarked Vibe og jeg frekventere loppemarkeder, men det er ikke de samme ting, vi går efter. Men tit køber Vibe noget til mig. Det er noget med kvinders købe-gen. Fx jeg stod ved pølsevognen og fik et par pølser fra den lokale slagter. I dette ubevogtede øjeblik havde hun købt et skrummel af en Herofon radiogramofon fra Jeg nænnede ikke at lade den stå. Der var en Gerrard pladeskifter til 10 plader indbygget, det er en radiomekanikers værste mareridt. Men jeg fik den til at køre. Garrard gramofonværk Et lille udvalg af mine hammere. Vibe købte en til d. 22. nov. på loppemarkede. Nu har jeg nok Slut finale

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Interviewperson 1: Receptionsanalysen - opdelt efter Schrøders model Forståelse Interview 1 Interview 2 Interview

Læs mere

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring S P E C I A L UGANDA en rejse til Nilens udspring CARITAS SPECIAL Man sk al bare følge Nil en hel e ve jen Kort om Uganda UGANDA Hvad er fattigdom? 12 ud af 100 børn dør inden deres 5 -års fødselsdag Det

Læs mere

Bilag 5, Fokusgruppesamtale nr. 1

Bilag 5, Fokusgruppesamtale nr. 1 Deltagere: Sanne (S): Tidligere kunde i DB, har valgt at skifte Cathrine (C): Aldrig været kunde i DB Sophie (Soph): Følger sine forældres bankengagement ikke kunde i DB Jeppe (J): Tidligere kunde i DB

Læs mere

Island 28/8 11/9 2012

Island 28/8 11/9 2012 Island 28/8 11/9 2012 Indholdsfortegnelse: Info om turen - Hvorfor Island? - Formålet med turen? - Hvem omhandler aftalen? - Eleverne Helle og Lisa - Forventninger til turen Vejret Borg Planteskole i Hveragerdi

Læs mere

Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk

Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk Anthony Ansell -Henry Ungdoms- og Uddannelsesvejleder 18.04.2005. Har du et bud på hvornår man er vellykket integreret? Jeg har ikke stødt på sådan en entydig politik

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Formandsberetning 2001

Formandsberetning 2001 Formandsberetning 2001 Året 2001 var et af de gode år. Vi blev ikke ramt af nogle store overraskelser (som ellers har ramt os de foregående år). Så enten er vi bare heldige, eller også er vi efterhånden

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Steffen: Nå ja, jeg tror, at vi skal sige, at vi selvfølgelig optager, og at du kan, du kan trække det tilbage til en enhver tid, hvis du føler, at

Steffen: Nå ja, jeg tror, at vi skal sige, at vi selvfølgelig optager, og at du kan, du kan trække det tilbage til en enhver tid, hvis du føler, at 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Steffen: Nå ja, jeg tror, at vi skal sige, at vi selvfølgelig optager, og at du kan, du kan trække

Læs mere

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER?

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? ER DU EL-SIKKER? SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? 5._6. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Elmuseet. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets

Læs mere

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD Om forfatterne Lisbeth Pilegaard (f. 1968) er sektionsleder i international afdeling på norsk Flyktninghjelps hovedkontor

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Hvornår er du født? Jeg er født d. 06.07.14. Jeg er født i Grejsdalen, dernede ved Vejle. På der tidspunkt jeg blev

Læs mere

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Jeg har i år fået mulighed for at få sløjd i 7.klasse, så denne klasse nu har haft sløjd siden 5.klasse. Tidligere havde de kun i 5-6

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Analyse udarbejdet for Energistyrelsen af Publikum Kommunikation og invirke

Analyse udarbejdet for Energistyrelsen af Publikum Kommunikation og invirke Varmepumperihel årshuse Bar r i er eroger f ar i ngerbl andtdanskehusej er e Jul i2010 Analyse udarbejdet for Energistyrelsen af Publikum Kommunikation og invirke ISBN www: 978-87-7844-866-8 Indhold 1

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

trine Borre De gik efter

trine Borre De gik efter Lotte Petri trine Borre marianne dulong De gik efter drømmen Er du endt på rette hylde, eller skulle du i virkeligheden have været smykkedesigner, ejendomsmægler i Berlin eller forfatter? Mød Lotte, Trine

Læs mere

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Interview med Michael Ziegler, chefforhandler for KL, til bogen Lærernes kampe kampen for skolen Interviewer: Hanne Birgitte Jørgensen Hvad

Læs mere

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til Bilagshæfte til Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier Side 2 Side 6 Side 8 Side 9 Side 19 Side 28 Side 29 Side 47 Side 49 Side 50 Side 62 Side 71 Side 72 Side

Læs mere

REFERAT AF GENERALFORSAMLING SØNDAG, DEN 15. MAJ 2011 KL. 10,00 i Andelshaverne Tjørnebjerg

REFERAT AF GENERALFORSAMLING SØNDAG, DEN 15. MAJ 2011 KL. 10,00 i Andelshaverne Tjørnebjerg REFERAT AF GENERALFORSAMLING SØNDAG, DEN 15. MAJ 2011 KL. 10,00 i Andelshaverne Tjørnebjerg Formand: Hallo så er vi ved de tider, hvor vi skal til at i gang med vores generalforsamling. Tiden er overskredet.

Læs mere

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 Bilag 2 Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 R (respondent) = Jens Kofoed I (interviewer) = Mikkel Andersen I2 (interviewer 2) = Simon Schonenberg.

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Interaktiv 3d i Flash

Interaktiv 3d i Flash 1 Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 2 INTRODUKTION 4 3 PROBLEMFORMULERING 4 4 PROBLEMAFGRÆNSNING 5 5 METODE OG STRUKTUR 5 5.1 Metode 6 5.2 Struktur 6 6 UDVIKLINGS IDE. 7 6.1 Bruger anvendelighed

Læs mere