JULI 2013 NATURSTYRELSEN EVALUERINGSRAPPORT I FORBINDELSE MED PROJEKTET "BÆREDYGTIGE BEBYGGELSER TEST AF KRITERIER"

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "JULI 2013 NATURSTYRELSEN EVALUERINGSRAPPORT I FORBINDELSE MED PROJEKTET "BÆREDYGTIGE BEBYGGELSER TEST AF KRITERIER""

Transkript

1 JULI 2013 NATURSTYRELSEN EVALUERINGSRAPPORT I FORBINDELSE MED PROJEKTET "BÆREDYGTIGE BEBYGGELSER TEST AF KRITERIER"

2

3 ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk JULI 2013 NATURSTYRELSEN EVALUERINGSRAPPORT I FORBINDELSE MED PROJEKTET "BÆREDYGTIGE BEBYGGELSER TEST AF KRITERIER" PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. VERSION 2 UDGIVELSESDATO September 2013 UDARBEJDET CBND, BIM KONTROLLERET ASE, BIM GODKENDT CBND

4

5 INDHOLD 1 Indledning Opbygning af rapport 7 2 DGNB ordningen kort fortalt 8 3 Testbebyggelserne Brygger Bakke i Aarhus Carlsberg Byen Nørrestrand i Horsens Trælastholmen, Levantkaj Vest og Sundmolen i Nordhavn, København 11 4 Test af kriterier Miljøkvalitet (Ecological quality) Økonomisk kvalitet (economic quality) Socio-kulturel og funktionel kvalitet (sociocultural and functional quality) Teknisk kvalitet (technical quality) Proceskvalitet (process quality) Sammenfatning 32 5 Vurdering af den samlede DGNB ordning 33

6 1 Indledning Formålet med denne rapport er at afrapportere de erfaringer, som er opnået i forbindelse med afprøvning af kriterierne i den tyske certificeringsordning DGNB city district på projektet "Bæredygtige bebyggelser test af kriterier". DGNB city district er en certificeringsordning for bæredygtige bebyggelser, som er bygget op om 45 kriterier inden for områderne miljø, sociale forhold, økonomi, proces og kvalitet (se mere herom i kapitel 2). Projektet havde til formål at teste kriterierne på 4 danske testbebyggelser, som i forbindelse med projektet også blev præcertificeret efter DGNB city district. Projektet blev udført i perioden november 2012 maj 2013 og var støttet af Naturstyrelsen, Erhvervs og byggestyrelsen, Byggesocietet DK- GBC og Dansk Industri. Denne rapport ser både på de overordnede erfaringer med brugen af systemet samt på problemer og tilpasningsbehov for de enkelte kriterier. I brochuren "Planredskab til den bæredygtige by", som Naturstyrelsen udgav i forbindelse med konferencen i Carlsberg Byen den 22. maj 2013, kan der læses mere om projektet. På konferencen blev resultat af præcertificeringen af de 4 testbebyggelser offentliggjort. Baggrunden for projektet var et politisk og markedsdrevet ønske om at fremme en bæredygtig udvikling, som bl.a. kommer til udtryk ved udvikling af mærkningsordninger, certificeringsordninger og standarder for produkter. Der findes allerede en række veletablerede udenlandske certificeringsordninger på bygningsniveau. Der er en udvikling i gang, hvor disse ordninger suppleres af certificeringsordninger på bebyggelsesniveau. Det handler især om de internationalt orienterede ordninger BREEAM, LEED og DGNB. Siden etablering af et Green Building Council Denmark (DK- GBC) i 2010 har der været fokus på etablering af danske kriterier for certificering af bæredygtige bygninger. DK-GBC har valgt at benytte DGNB frem for LEED og BREEAM. Årsagen til dette er, at DGNB er den nyeste ordning og har en vision om at reflektere de seneste europæiske standarder for bæredygtighedsvurdering. Samtidig prioriterer DGNB alle tre primære bæredygtighedsaspekter (social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed) og endelig kan der udarbejdes en version af DGNB, som er tilpasset danske forhold, hvilket ikke ville være muligt med LEED og BREEAM, da de ikke tillader lokale tilpasninger i deres system.

7 Både i kommunalt regi og blandt investorer og bygherrer synes der at være en voksende interesse for redskaber til at skabe en fælles referenceramme for bæredygtig byudvikling. Kommunernes interesse for dette kommer til udtryk ved, at flere kommuner har lavet egne helhedsmodeller, fokusmodeller og prioriteringsmodeller, hvor bæredygtighedsindsatsen vurderes ud fra en række parametre, hvorefter en lokalplan bliver bedømt med point eller kvalitative beskrivelser af deres indsatser herom. Hos en række internationalt orienterede investorer og bygherrer kommer interessen til udtryk ved, at der er en voksende efterspørgsel efter bæredygtighedscertificerede bebyggelser. Manglen på en egentlig fælles standard og referencer for de indikatorer, der karakteriserer en bæredygtig bebyggelse eller lokalplan, betyder, at investorer, bygherrer, lejere m.fl. kan møde meget forskellige sæt af kriterier for bæredygtige bebyggelser. Med baggrund i dette udbød Naturstyrelsen, Byggesocietetet og Dansk Industri i maj 2011 projektet "Bæredygtige bebyggelser test af kriterier", som havde til formål at teste, om DGNB new city district kunne understøtte en udvikling hen mod en fælles forståelse af en bæredygtig bebyggelse. Senere gik DK-GBC ind i projektet, og det blev besluttet, at DGNB new city district skulle tilpasses til danske forhold, og at de deltagende testbebyggelser, som oprindeligt blot skulle teste certificeringsordningen på et overordnet niveau, skulle præcertificeres. Rapporten er baseret på evaluering og erfaringsopsamling fra undervisning, workshops og dialoger med projektdeltagerne, arbejdsgruppe og DGNB. Evalueringen reflekterer i høj grad de emner, som er blevet diskuteret undervejs og der kan derfor være tilpasningsbehov og muligheder, der opdages ved den efterfølgende tilpasning, som ikke er pointeret i denne rapport og bilag. Arbejdet med fuldt ud at oversætte systemet til brug i Danmark skal foregå i regi af det danske Green Building Council. 1.1 Opbygning af rapport Rapporten indeholder følgende kapitler og bilag: Kapitel 2 giver en kort introduktion til DGNB ordningen. Kapitel 3 indeholder en kort beskrivelse af de 4 testbebyggelser og deres begrundelse for at blive præcertificeret efter DNB city district. I Kapitel 4 præsenteres en oversigt over testene af de enkelte kriterier på basis af de evalueringsark, som projektdeltagerne har udfyldt på baggrund af de erfaringer, som løbende er blevet opsamlet i processen med at uddanne auditors og præcertificere bebyggelserne. I Kapitel 5 præsenteres indsamlede data om projektdeltagernes vurderinger af systemet samlet set, herunder om systemet giver et godt billede af graden af bæredygtighed for en bebyggelse, og om den udgift, der er forbundet med en implementering af systemet, står mål med den gevinst, man høster i form af bæredygtighed.

8 2 DGNB ordningen kort fortalt DGNB tilbyder i dag systemer, der kan benyttes til at certificere individuelle bygninger ( herunder er der certificeirngsordninger både til kontorbyggeri, hospitaler, boliger, renoveringer m.m.) og hele byområder (DGNB new city district). Systemerne er bygget op om certificering inden for fem hovedkategorier, nemlig miljø, sociale forhold, økonomi, proces og kvalitet. Disse fem kategorier rummer for hvert system 45 kriterier, som bæredygtigheden af bygningen eller byområdet scores efter. Alt efter hvor høj en score der opnås, kan man erhverve enten guld-, sølv- eller bronzecertificat. Ved en DGNB-certificering kræves det, at en certificeret DGNB-auditor tilknyttes. Denne auditor har ansvaret for at indsamle dokumentation og for at score de 45 kriterier på baggrund af enten kvalitative eller kvantitative vurderinger. De kvantitative kriterier kræver ofte beregninger og størrelseangivelser. Det kan være beregninger af LCC (Life Cycle Cost) og LCA (Life Cycle Assesment) samt af støj, energiforbrug, afstande m.m. For nogle af de kvantitative kriterier er der udviklet beregningsværktøjer, som man skal benytte. De kvalitative kriterier scores derimod på baggrund af auditors egne vurderinger, som DGNB efterfølgende skal kunne godkende. Vurderingerne kan bygge på beskrivelser af, hvordan man arbejder med borgerinddragelse, kvalitet af vejbelægning, inventar m.m. For at blive DGNB-certificeret skal et byområde opfylde en række grundlæggende krav. Eksempelvis skal der være tale om et nyt eller planlagt blandet byområde på minimum 2 ha, og kvarteret skal bestå af offentligt tilgængelige arealer med infrastruktur, der matcher områdets størrelse. En DGNB-certificering kan foregå på flere forskellige tidspunkter i byudviklingsprocessen: Præcertifikat kan opnås, når der foreligger en masterplan (certifikat er gyldigt i 3 år). Certifikat kan opnås, når 25 procent af infrastrukturen er udviklet, eller der er indgået kontrakter, eller der foreligger detaljerede planer (certifikat er gyldigt i 5 år).

9 Endeligt certifikat kan opnås, når minimum 75 procent af de planlagte bygninger er opført (certifikat er gyldigt på ubestemt tid). Alle testbebyggelserne i pilotprojektet blev præcertificeret. Læs mere om DGNB her:

10 3 Testbebyggelserne De fire byområder, som har testet det tyske certificeringssystem DGNB city district, er meget forskellige. Det har været med til at tilvejebringe en bred indsigt i systemets anvendelighed i Danmark, til hjælp for en senere tilpasning af systemet her i landet. Nedenfor er de fire testbebyggelser og deres begrundelse for at blive præcertificeret beskrevet. 3.1 Brygger Bakke i Aarhus Det var en byrådsbeslutning om at skabe en miljømæssigt og socialt bæredygtig tæt bebyggelse, som satte gang i planlægningen for Brygger Bakke. Eftersom Aarhus Kommune ønskede at beskrive og vurdere bæredygtigheden i den nye bydel, lå det lige for at deltage i en DGNB-certificering på bydelsniveau. Byomdannelsesområdet Brygger Bakke omfatter et nyt blandet bolig- og erhvervsbyggeri på den ca m 2 tidligere industrigrund. Stedet bærer præg af at have været brugt som værksteds- og garageanlæg for bustrafikken i Aarhus. Byggestart forventes i slutningen af 2013 eller i starten af Aarhus Kommune ejer lidt over halvdelen af arealet, mens resten af arealet ejes af ejendomsfirmaet Domis A/S dels af tre mindre virksomheder. Kommune har fra starten haft et tæt og forpligtende samarbejde med Domis A/S om udarbejdelse af en helhedsplan for området. Det var Henning Larsen Architects, som på vegne af Aarhus Kommune, var auditor for certificeringen. 3.2 Carlsberg Byen Det har fra starten været intentionen, at det tidligere bryggeriområde skulle blive til en bæredygtig bydel for alle, og udviklingsselskabet vurderede, at præcertificeringen på planniveau lå fint i tråd med denne intention. Carlsberg Byen valgte også at deltage som testbebyggelse for at være frontløber på området og for at få afprøvet, om rammelokalplanen var så bæredygtig, som det var hensigten. Bag beslutningen om at deltage lå desuden ønsket om at skabe opmærksomhed om Carlsberg Byen over for bl.a. udenlandske investorer.

11 Det er det 160 år gamle Carlsberg Bryggeri, der nu udvikles til et nyt bykvarter. Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S udvikler det 25 hektar store område, der ligger kun ca. 1,5 kilometer fra Rådhuspladsen i København. Selskabet påbegyndte officielt sin virksomhed i foråret 2012 og ejes af Realdania, Carlsberg, PFA Pension, PenSam og Topdanmark. Udviklingen forventes at ske over en periode på år. Der bygges m 2 fordelt på boliger, butikker, erhverv, kultur m.m. En af visionerne er, at bygningerne skal være CO 2 -neutrale. Kvarteret kommer til at rumme ca boliger i forskellige former og prisklasser lige fra studielejligheder til penthouselejligheder. Carlsberg Byen var selv auditor for certificeringen. 3.3 Nørrestrand i Horsens Visionen for Nørrestrand i Horsens er at skabe holdbar bykvalitet, der både kan danne en attraktiv ramme om beboernes liv og markere Horsens som first-mover på bæredygtig byudvikling ved bl.a. at integrere byudvikling og undervisningsinstitutioner. Som led i byudviklingen etableres et omfattende stisystem, som giver rekreative muligheder for hele Horsens. Rambølll gik på vegne af lodsejeren med i projektet om at teste DGNB-systemet for at bruge erfaringerne til at skabe attraktiv byudvikling og dermed også værdi både for lodsejeren og for de fremtidige beboere. Området er på 33 ha og ligger på et højdedrag nord for Horsens med udsigt over fjorden og byen og med blot 10 minutter til motorvejen. Nørrestrand er beregnet til cirka indbyggere fordelt på fritliggende villaer, dobbelthuse, rækkehuse, etageboliger og ungdomsboliger blandet med erhverv, sport og kultur. Tilsammen opføres der bruttoetagemeter. Det var Rambøll, som på vegne af Nørrestrand, var auditor for certificeringen. 3.4 Trælastholmen, Levantkaj Vest og Sundmolen i Nordhavn, København Det har været en klar præmis i planlægningen for det nye byområde i Københavns Nordhavn, at hensynet til bæredygtighed skal indgå i udviklingen. Det er baggrunden for By & Havns beslutning om at certificere byudviklingsområdet Trælastholmen, Levantkaj Vest og Sundmolen. By & Havn deltog som testbebyggelse for at vise, at Nordhavn bliver et bæredygtigt byudviklingsområde, hvor der er tænkt over de valgte løsninger, så alle parametre inden for bæredygtighed tæller. Det gælder både miljø, social/sundhed og den økonomiske bæredygtighed. By & Havn udvikler Nordhavn med baggrund i en arkitektkonkurrence i I slutningen af 2012 blev den første lokalplan inklusive kommuneplantillæg for Århusgadeområdet vedtaget for etagemeter byggeri. By & Havn samarbejder i 2013 med Københavns Kommune om de næste to lokalplaner. Arbejdet fortsætter med yderligere to lokalplaner i 2014.

12 Byudviklingsområdet, der certificeres Trælastholmen, Levantkaj Vest og Sundmolen - er på godt 26 ha og vil rumme ca etagemeter beboelse og ca etagemeter erhverv. By & Havn stod selv for certificeringen.

13 4 Test af kriterier I dette kapitel giver vi en oversigt over testene af de enkelte kriterier på baggrund af evalueringsark, som projektdeltagerne har udfyldt, og på baggrund af de erfaringer, som løbende er blevet opsamlet i processen med at uddanne auditører og præcertificere bebyggelserne. Vi præsenterer overblik over data og udpeger opmærksomhedsområder i forhold til processen med at tilpasse kriterierne til danske forhold. Dette giver baggrund for at vurdere, hvor der skal sættes ind i forhold til den videre proces med at tilpasse systemet til danske forhold. Præsentationen er opdelt i forhold til de fem grupper af kriterier. For hver gruppe præsenteres: 1 En oversigt over kriterierne (på engelsk, da der endnu ikke foreligger en officiel dansk oversættelse). 2 Et skema, der samler op på resultaterne af testen af kriterierne. 3 Bemærkninger og yderligere data, der knytter sig til oversigtsniveauet i skemaet. Skemaerne, der beskriver testresultaterne, er opdelt i forhold til tre overordnede emner, som kriterierne er blevet testet på: Sammenhæng med dansk lovgivning, sammenhæng med dansk planpraksis og anvendelighed. I skemaet nedenfor er der angivet en vejledning til, hvordan disse resultatskemaer skal læses.

14 Tabel 4.1 Emne Vejledning til læsning af resultatskema Vejledning Dansk lovgivning I forhold til DGNB systemets sammenhæng med dansk lovgivning har vi set på tre faktorer: 1. Omfattet. Det vurderes i hvilket omfang kriteriet er omfattet af dansk lovgivning. Hvis det allerede er omfattet, er der behov for at se nærmere på de to næste faktorer. Hvis feltet er grønt er det ikke omfattet af danske lovgivning og hvis det er rødt (=stor opmærksomhed) er det i høj grad omfattet dansk lovgivning. 2. Gennemføres. I hvilket omfang kriteriet allerede skal gennemføres i henhold til dansk lovgivning. Hensigten med systemet er, at det skal være mere ambitiøst end gældende lovgivning. Hvis der er kriterier, der skal gennemføres i henhold til lovgivningen, bør det overvejes, om kravene i den danske version skal skærpes i sammenligning med de tyske krav. Rød farve angiver at kriteriet allerede gennemføres, og systemet herved ikke øger ambitionerne. 3. Modsætninger. I hvilket omfang, der er modsætninger mellem kriteriets krav og dansk lovgivning, hvilket meget konkret peger på kriterier, hvor der er behov for tilpasning til danske forhold. Rød farve betyder at der er store modsætninger. Dansk planpraksis I forhold til DGNB systemets sammenhæng med dansk planpraksis har vi set på to faktorer: 1. Gennemføres. I hvilket omfang kriteriet allerede gennemføres i henhold til dansk planpraksis. Hensigten med systemet er, at det skal være mere ambitiøst end gældende praksis. Hvis der er kriterier, der gennemføres i henhold til praksis, bør det overvejes, om kravene i den danske version skal skærpes i sammenligning med de tyske krav. Rød farve angiver at kriteriet allerede gennemføres, og systemet herved ikke øger ambitionerne 2. Modsætninger. I hvilket omfang, der er modsætninger mellem kriteriets krav og dansk planpraksis, hvilket meget konkret peger på kriterier, hvor der er behov for tilpasning til danske forhold. Rød farve betyder at der er store modsætninger. Anvendelighed I forhold DGNB systemets anvendelighed har vi set på tre faktorer: 1. Klarhed. Om metoderne er klart beskrevet. Hvis ikke, er der behov for særligt fokus på metodebeskrivelse i den danske version, eventuelt i dialog med DGNB, da dette også peger på svagheder i den tyske version. Uklart kriterium får her farven rød. Helt forståeligt kriterium får grøn farve. 2. Realisme. Om metoderne kan gennemføres som beskrevet. Hvis ikke, er der behov for at tænke nyt/bygge videre på metodebeskrivelsen (ligeledes eventuelt i samarbejde med DGNB). Hvis testbebyggelserne har fundet kriterierne nærmest umulige at gennemføre gives rød farve. Grøn farver indikerer at det er gennemførbart. 3. Behov for eksperthjælp. Omfanget af behov for hjælp udefra er en indikator for systemets brugbarhed. Hvis der er et stort behov for hjælp i mange kriterier, kan det lede til overvejelser om, hvorvidt der er behov for forenklinger for at gøre systemet mere tilgængeligt og brugbart. Rød farve indikerer stort behov for hjælp.

15 Grøn=ok Farvekoder Gul=lille opmærksomhedspunkt Orange=mellem opmærksomhedspunkt Rød=stort opmærksomhedspunkt I skemaerne er der yderst til højre ydermere en kolonne, som angiver en vurdering af det samlede tilpasningsbehov. Dette er bl.a. input til DK-GBCs videre tilpasningsarbejde. Tilpasningsbehovet er opdelt i tre kategorier: Stort: Der er enten behov for grundlæggende og omfattende ændringer, eller der ligger et stort arbejde i at skaffe inputdata til danske forhold. Mellem: Der er behov for tilpasning i form af omfattende henvisninger til danske lov, standarder, metoder m.m. eller større ændringer af tabeller. Lille: Der er behov for små justeringer i form af få henvisning/talændringer eller justeringer i tabeller.

16 4.1 Miljøkvalitet (Ecological quality) Ecological quality gruppen indeholder to undergrupper og elleve kriterier, som vist i tabellen herunder. Beskrivelsen af de enkelte kriterier er ikke en officiel tekst, men blot COWIs forklaring/hjælp til læseren. Tabel 4.2 Oversigt over kriterier - ecological quality Kriteriegruppe Kriterienr. Kriterium Beskrivelse ENV1.1 Life-cycle assessment Miljøpåvirkning i forhold til opførelse, brug og nedrivning vurderes. Herunder for byggeri og forsyning. LCA perioden er 50 år. ENV1.2 Water and soil protection Formålet med jordbundsbeskyttelse er at beskytte jordbunden mod erosion og forurening, således at jorden har samme kvalitet til næste generation. ENV1.3 Changes to the city climate Kriteriet skal sikre et sundt miljø. De tre vigtigste parametre: 1)Termisk effekt i form af at overophedning skal reduceres, 2)Ventilation skal fremmes Effect on the global and local environment ENV1.4 Biodiversity and networking 3) Luftforurening fra trafik, kraftværker, industri m.m. skal minimeres Der benyttes fire indikatorer til at vurdere bevarelse af biodiversitet: 1) Vurdering af økologiske forhold 2) Tiltag for at beskytte arter og levesteder 3) Andel af natur/biotoper ift. samlede areal 4)Netværk af naturelementer/biotoper. Ekspertvurdering er nødvendig flere steder ENV1.5 Considering possible impacts on the environment Der skal laves et kort for området med risikovurdering med naturkatastrofte vurderinger. Klimatilpasningen er opdelt i fem store risici (jordskælv, laviner, storm, oversvømmelse og jordskred / nedsynkning). ENV2.1 Land use Formålet er at minimere det bebyggede areal i byområdet, hvilket også underbygges af nyere lovgivning. Resource use and waste generation ENV2.2 Total primary energy demand and percentage of renewable energy Formålet er at begrænse af energiforbruget og øge andelen af vedvarende energiforsyning. ENV2.3 Energy-efficient At sikre at bebyggelsesstrukturen skaber grundlag for minimering af varmetab og

17 Kriteriegruppe Kriterienr. Kriterium Beskrivelse building structure maksimerer potentialet for udnyttelse af solenergi. ENV2.4 ENV2.5 ENV2.6 Resource-saving infrastructure, Earthworks and management Local food production Water circulation systems a) Kompakthed af bygninger b) Maksimering af solindfald Formålet er at evaluere brug af lokale og miljøvenlige materialer m.m. Det vurderes ligeledes hvordan jorden forvaltes - herunder minimering af forurening. Der lægges vægt på at fødevarer produceres lokalt. Dette vil reducere CO2 udslip fra transport og skabe friske råvarer med behov for mindre sprøjtegifte Behovet for vand stiger dag for dag, og overvejelser omkring genbrug af regnvand til toiletter m.m. bør derfor overvejes. Tabellen nedenfor illustrerer, hvordan de enkelte kriterier er blevet evalueret af test bebyggelserne i forhold til sammenhæng til dansk lovgivning og planpraksis samt anvendelighed.

18 Tabel 4.3 Vurdering af kriterier i gruppen ecological quality Kriterium Sammenhæng DK lovgivning Anvendelighed Sammenhæng planpraksis Antal Besv. Tilpasningsbehov Omfattet Gennemføres Modsætninger Gennemføres Modsætninger Klarhed Realisme Behov for hjælp ENV1.1??? Stort 1 Stort ENV1.2? Stort 5 Stort ENV1.3 ENV1.4 ENV1.5 ENV Mellem? 3 5 Middel Mellem 7 5 Middel Lille 3 Middel Lille 3 Lidt ENV2.2? Intet 1 Lidt ENV2.3 Mellem 2 Middel ENV2.4 Lille 5 Middel ENV2.5 Intet- Lille 4 Lidt ENV Noter:?=ingen besvarelser Lille 3 Middel Tabellen illustrerer, at der er nogle store opmærksomhedspunkter i forhold til det videre arbejde med at tilpasse systemet, mens der for de fleste kriterier er behov for mindre justeringer eller tilpasninger for at sikre, at systemet passer i den danske kontekst. 1 Dog en der mener, at der findes EU-krav på området 2 Dog en der fremfører, at planlægning for grønne områder indgår i planpraksis og kan medvirke til bedre lokalt mikroklima 3 Ikke enighed i besvarelser 4 Ikke enighed i besvarelser 5 Ikke enighed i besvarelser 6 Nogle svarer nej, andre delvist 7 Ikke enighed i besvarelser 8 Henvisning til oversvømmelse 9 Dog svarer en 'delvist' 10 Dog svarer en 'delvist' 11 En svarer at der henvises til 6 niveauer i tysk jordklassificering hvor man i DK har 4 niveauer. Andre besvarelser indikerer ingen tilpasningskrav 12 Anvendelse af gråt og sort regnvand 13 En svarer dog at der er enkelte uklarheder

19 ENV 1.1 LCA delen er en udfordring på grund af den store mængde input data på CO2-udslip m.m. fra materialer til bygninger, infrastruktur m.m., som man skal indtaste. Generelt mangler der også en brugsvejledning til brug af LCAen. Det samme er i øvrigt gældende for ENV2.2 Total primary energy demand and percentage of renewable energy. Som det kan ses, scorer begge kriterier dårligt på klarhed og der er behov for ekspertviden, da testbebyggelserne ikke kender til udslip fra materialer m.m.. I forhold til ENV1.2 Water and soil protection er der meget forskellige i fremgangsmåder på vand - og jordbehandling i DK og Tyskland, og der ligger derfor et større tilpasningsarbejde i dette kriterium. Som det kan ses, mangler testbebyggelserne at svare på, om der er modstrid med dansk lovgivning og planpraksis formentlig fordi det kræver en ekspert til at vurdere dette. Testbebyggelserne vurderer da også, at der er behov for eksperthjælp, da de ikke besidder den nødvendige viden om jord- og vandforurening. I kriterium ENV1.3 (Changes to the city climate) og ENV1.4 (Biodiversity and networking) vurderes det, at der mangler klarhed og realisme, og eksperthjælpen vurderes ydermere nødvendig. Dette skal formentlig ses i lyset af, at kriterierne er svære at få topscore i. I Tyskland er der høje krav til undersøgelser af storbyens klimapåvirkning og biodiversitet (bl.a. krav om en detaljeret biodiversitet rapport fra ekspert). I Tyskland er projekterne generelt større, og der vil derfor i højere grad være en tendens til at lave store rapporter/simuleringer omkring f.eks. biodiversitet, ventilation i byer m.m. Dette vil være urealistisk i DK for mindre byer, men det skal vurderes, om man stadig vil belønne projekter for at gøre disse ting. I ENV1.5 Considering possible impacts on the environment har testbebyggelserne vurderet, at der er få problemer, da kriteriet umiddelbart er nemt at gennemføre dog nævner testbebyggelserne, at scoren bør ændres, da antallet af oversvømmeler er forskelligt i DK og Tyskland. I tilpasningsarbejdet skal det overvejes, om det giver mening, at danske testbebyggelser kan score højt på, at der ikke er nogen/lavere risiko for naturkatastrofer i DK. Som det kan ses, mener testbebyggelserne, at der er problemer med ENV 2.1 Land use i forhold til lovgivningen. Det skyldes, at klassificering på forurenet jord skal tilpasses til DK og det skal overvejes, om kriteriet omkring jordforurening på grund af våben skal tages ud. I ENV2.3 Energy-efficient building structure er der nogle generelle betragtninger omkring optimal bygningsorientering og kompakthed. Da kriteriet omfatter mange beregninger og opmålinger (og simuleringer, hvis man vil have toppoint), finder flere testbebyggelser, at kriteriet ikke er helt klart. I ENV 2.6 Water circulation systems vurderer testbebyggelserne, at der er problemer med sammenhæng med dansk lovgivning. Dette skyldes hovedsageligt, at man i DK ikke tillader brug af gråt vand i samme omfang, som kriteriet lægger op til, samt at kriteriet stiller krav til adskillelse af gråt og sort vand, hvilket ikke er almindelig praksis i Danmark. Desuden skal tabellerne i kriteriet tilpasses til dansk vandforbrug.

20 Generelt har miljøkriterierne været ganske udfordrende, da de fleste af kriterierne kræver ekspertviden og/eller beregninger. Desuden favner kriterierne mange fagområder.

21 4.2 Økonomisk kvalitet (economic quality) Economic quality gruppen indeholder to undergrupper og fire kriterier, som vist i tabellen herunder. Beskrivelsen af de enkelte kriterier er ikke en officiel tekst, men blot COWIs forklaring/hjælp til læseren. Tabel 4.4 Oversigt over kriterier - economic quality Kriteriegruppe Kriterienr. Kriterium ECO1.1 Life cycle costs Formålet er at minimere de samlede levetidsomkostningerfor byområdet. Life-cycle costs ECO1.2 Fiscal effects on the municipality Formålet med dette kriterium er at evaluere de målbare finansielle effekter for kommunen af et byudviklingsprojekt. Formål er at vurdere hvilket projekt, der giver de største økonomiske gevinster for kommunen. Performance ECO2.1 Value stability Vurdering af områdets økonomiske stabilitet vurderes ud fra udvikling i grundpriser, beskæftigelse/ arbejdsløshed og diversifikation. ECO2.2 Efficient land-use Formålet med denne indikator er at skabe et mål for effektiv arealudnyttelse. Tabellen nedenfor illustrerer, hvordan de enkelte kriterier er blevet evalueret af projektdeltagerne i forhold til sammenhæng med dansk lovgivning og planpraksis samt anvendelighed.

22 Tabel 4.5 Vurdering af kriterier i gruppen economic quality Anvendelighed Antal besv. Kriterium Sammenhæng DK lovgivning Sammenhæng planpraksis Tilpasningsbehov Omfattet Klarhed Gennemføres Modsætninger Gennemføres Modsætninger Realisme Behov for hjælp ECO1.1 14???????? 0 Stort ECO1.2 Mellem 3 Stort ECO Lille- Mellem 3 Lidt ECO Intet- Lille 3 Lidt Noter:?=ingen besvarelser Økonomikriteriegruppen indeholder en af de største udfordringer, da der er store forskelle i tilgængelighed af data og udregning af skatter i DK og Tyskland. I ECO 1.1. (LCC) skal der bruges priser på bygninger, infrastruktur m.m. for at udføre beregningen. Her skal det overvejes, i hvilket omfang der kan findes danske priser på bygninger, infrastruktur, grønne områder m.m. (eventuel kan man se på, hvad der er gjort i tilpasning på bygningsniveau). Projektdeltagerne har ikke evalueret kriteriet, da DGNB først sendte en LCC version, som man kunne teste på, efter at projektdeltagerne havde afleveret evalueringsarkene. I ECO 1.2 Fiscal effects on the municipality er der et behov for at kigge på indkomst og udgifter i danske kommuner, som er meget anderledes end tyske metoder og takster osv. Umiddelbart kan der også være brug for en grundlæggende ændring af ECO 1.2, da man måske ikke kun ønsker at belønne kommuner, som kun ønsker at tiltrække "ressourcestærke" borgere i DK? Her er der også modstrid med nogle af kriterierne under sociale forhold (herunder SOC 1.1). Dette var i hvert fald til diskussion under flere workshops. Det samme skal overvejes i ECO 2.1. Sidst, men ikke mindst, skal der ses på "purchasing power index" i ECO 2.1 og ECO 2.2., som bl.a. beskriver købekraft og udbud af butikker i området. Dette udtryk kan man ikke umiddelbart finde data for i DK i dag. 14 Projektdeltagerne har ikke evalueret kriteriet, da DGNB først sendte en LCC version, som man kunne teste på, efter at projektdeltagerne havde afleveret evalueringsarkene. 15 Der henvises til, at det ikke er logisk at spørge, om der vil være en værdiforøgelse, da developere kun vil gå ind i projektet under en sådan forudsætning 16 En enkelt svarer dog delvist 17 Et svar henviser til vurdering af arealudnyttelse og tætheder i forhold til kommuneplan 18 Der henvises til usikre beregningsmetoder

23 I ECO 2.2 Efficient land-use ses der på effektiv arealudnyttelse. Kriteriet har for nogle af testbebyggelserne været svært at gennemskue hvad er det præcist, man regner på? En uddybende forklaring og vejledning til kriteriet kan overvejes. 4.3 Socio-kulturel og funktionel kvalitet (sociocultural and functional quality) Socio-cultural and functional quality gruppen indeholder fire undergrupper og tolv kriterier, som vist i tabellen herunder. Beskrivelsen af de enkelte kriterier er ikke en officiel tekst, men blot COWIs forklaring/hjælp til læseren. Tabel 4.6 Oversigt over kriterier socio-cultural and functional quality Kriteriegruppe Kriterienr. Kriterium Beskrivelse SOC1.1 Social and functional mix Der benyttes en checkliste med bl.a. differentierede boligformer, blanding af generationer, styrkelse af den lokale økonomi, mødesteder i det offentlige rum m.m. Social qualities SOC1.2 Social and commercial infrastructure Formålet er at sikre at basale funktioner (rekreative, forsyning, uddannelse mm.) ligger indenfor acceptabel afstand for personer med begrænset mobilitet (ældre, børn). SOC2.1 Objective/subjective safety Dette kriterium vurderer områdets sikkerhed mht. kriminalitet og trafiksikkerhed. Herunder indgår faktisk sikkerhed (objektiv) og borgernes følelse af sikkerhed (subjektiv). Health, comfort and user satisfaction SOC2.2 Aminity value in public spaces Formålets er at sikre brugerdiversitet, multifunktionalitet og fysisk velvære. Særlig betydning har udnyttelse af sollyset, skyggeforhold, beskyttelse mod blæst. SOC2.3 Noise protection and sound insulation Formålet er at begrænse støj i bebyggelse. Støj har stor indvirken på menneskers velbefindende (søvnforstyrrelser, stress, hovedpine, lavere produktivitet m.m.).. Functionality SOC3.1 Open space offer Formålet er at skabe kvalitetsfyldte og tilstrækkeligt store friarealer til borgerne i passende gåafstand. SOC3.2 Inclusive access Målet er at opnå fuld tilgængelighed for bevægelseshæmmede og svagtseende, men også for ældre menne-

24 Kriteriegruppe Kriterienr. Kriterium Beskrivelse sker, små børn og deres forældre. SOC3.3 Flexibility and use of building structure Formålet er at området skal være fleksibelt over for ændret anvendelse og ændrede aktiviteter. SOC4.1 Urban integration Formålet er at, sikre at kvarteret knyttes strukturelt og funktionelt sammen med de omgivende bydele Design quality SOC4.2 Urban design Formålet er at skabe en "identitet" eller "sjæl" for et område. Dette skal bl.a. ske gennem udformning af det offentlige rum (pladser, torve mv.), arkitektur og infrastruktur ved hjælp af overordnede designkoncepter. SOC4.3 Use of existing structures Formålet er at analysere den eksisterede situation: Vurdering af, om infrastruktur, bygninger og beplantning er værd at bevare og kan genanvendes. SOC4.4 Art in public spaces Det ønskes at fremme kunst i det offentlige rum. Tabellen nedenfor illustrerer, hvordan de enkelte kriterier er blevet evalueret af testprojekterne i forhold til sammenhæng med dansk lovgivning og planpraksis samt anvendelighed.

25 Tabel 4.7 Vurdering af kriterier i gruppen socio-cultural and functional quality Omfattet Tilpasningsbehov Gennemføres Modsætninger Gennemføres Modsætninger Anvendelighed Klarhed Realisme Behov for hjælp Antal besv. Kriterium Sammenhæng DK lovgivning Sammenhæng planpraksis SOC1.1 Lille 2 Lille SOC Mellem 3 Stort SOC Intet 2 Middel SOC2.2 Mellem 2 Lille SOC Ja Stort 4 Stort SOC3.1 SOC Mellem 2 Lille Mellem 2 Stort SOC3.3 Lille 3 Lille SOC Mellem 2 Middel SOC4.2 Mellem 3 Middel SOC4.3 SOC Lille 3 Lille Lille 2 Lille Blandt de kriterier, som skal fremhæves her, er kriterium SOC1.2 Social and commercial infrastructure, der omhandler afstande til diverse lokaliteter i byområdet her kommenterer flere, at cykeltransport bør inddrages, og at den danske grænse for gåafstand er anderledes (700 m mod den tyske på 350 m). I SOC2.3 Noise protection and sound insulation kriteriet skal der ske en større tilpasning til danske støjgrænser og metoder til beregning af støj. 19 Henvisning til, at udregning af transporttid også bør kunne inkludere cykeltid 20 Vanskeligt at dokumentere kriminalitet på bydelsniveau 21 Der refereres til at, det er uklart, om de danske regler altid sikrer mange points 22 Tilgængelighed 23 Tilgængelighed 24 Kun mennesker med fysisk handicap er dækket, hvorimod FN-konvention også dækker mennesker med psykisk handicap. DIN-standarder kan ikke bruges i Danmark, da store dele af området vil være underlagt danske regler. 25 Mulighed for at indskrive tilgængelighedskriterier i kommune- og lokalplanlægning. Disse kan være modstridende med DGNB kriterium 26 Behov for at skabe klarhed over begreber/termer og relatere dem til dansk planlovnings begreber. Desuden fremføres det, at nogle indikatorer ikke er objektive (SOC4.1.3) 27 Bevaringsværdige/fredede bygninger 28 For statslige byggerier afsættes 1% af anlægssum

26 I SOC3.2 Inclusive access synes der at skulle foretages en større udredning, da dette område i høj grad er underlagt dansk lovgivning og der skal foretages en undersøgelse, der sikrer, at der ikke er modstrid mellem kriterium og lovgivning. I SOC 4.1 har en projektdeltager svaret, at der savnes klarhed mellem de tyske begreber, der benyttes, og de termer, som benyttes ved byplanlægning i Danmark - eksempelvis landscape planning (en integreret del af lokalplanen), land use planning (by - og landzoneplanlægning?) samt urban development framework planning (rammeplaner = lokalplaner?). Som det kan ses, har projektdeltagerne svaret, at alle kriterierne allerede delvist gennemføres i forhold til planpraksis i DK. Ved tilpasning bør der således være grundige overvejelser om, hvorvidt kriterierne er ambitiøse nok i en dansk kontekst. Udover SOC 2.3 og SOC 3.2 har der ikke været de store problemer med denne kriteriegruppe, men ved tilpasning skal det grundlæggende overvejes, om man ønsker at fremme de samme ting i Tyskland og DK i lokalplanlægningen herunder er der en del subjektive overvejelser om design af bydelen samt mål for afstande til diverse lokaliteter.

27 4.4 Teknisk kvalitet (technical quality) Technical quality gruppen indeholder fire undergrupper og tolv kriterier, som vist i tabellen herunder. Beskrivelsen af de enkelte kriterier er ikke en officiel tekst, men blot COWIs forklaring/hjælp til læseren. Tabel 4.8 Oversigt over kriterier technical quality Kriteriegruppe Kriterienr. Kriterium TEC1.1 Energy technology Formålet er at sikre en bæredygtig energiforsyning undervejes i projektet. Technical infrastructure TEC1.2 TEC1.3 Efficient waste management Rain water management Kriteriets formål er at sikre en bæredygtig håndtering af affald. Herunder minimering, sortering og anvendelse af affald i energiproduktionen og sikker deponering. Formålet er at sikre området mod oversvømmelser og at det mikro-/makroklimatiske klima bevares. Hvis bebyggelsen ikke ændrer på områdets vandbalance opnås fuld score. TEC1.4 Information and communication infrastructure Formålet er at undersøge måling af energiforbrug samt adgang til gode internetforbindelser. Technical quality TEC2.1 Maintenance, upkeep, cleaning Formålet er at lave en økonomisk fordelagtig vedligeholdelsesplan for området. TEC3.1 Quality of transport systems Formålet er at skabe trafiksystemer af høj kvalitet og at sikre en høj social accept på samtlige færdselsarealer samt blandt samtlige trafikanter. Transport, mobility TEC3.2 TEC3.3 Quality of motorised transport infrastructure Quality of public transport infrastructure Formålet er at vurdere vejinfrastrukturen med henblik på kvaliteten i tilslutningen til overordnet vejnet samt den interne mobilitet. Der skal sikres et attraktivt kollektivt transportsystem af høj kvalitet. Målet er at tiltrække flest mulig passagerer og dermed reducere biltrafikken. TEC3.4 Quality of biking infrastructure Formålet er i højere grad at udnytte cykeltransportens potentiale. Dette gøres ved at følge anbefalinger i cykelkata-

28 Kriteriegruppe Kriterienr. Kriterium TEC3.5 Quality of pedestrian infrastructure log. Formålet er at leve op til fodgængeres særlige behov - herunder et fladedækkende tætmasket stisystem som sikrer barrierefri færdsel under hensyntagen til høj opholdskvalitet Tabellen nedenfor illustrerer, hvordan de enkelte kriterier er blevet evalueret af projektdeltagerne i forhold til sammenhæng med dansk lovgivning og planpraksis samt anvendelighed.

29 Tabel 4.9 Vurdering af kriterier i gruppen technical quality Omfattet Tilpasningsbehov Gennemføres Modsætninger Gennemføres Modsætninger Anvendelighed Klarhed Realisme Behov for hjælp Antal besv. Kriterium Sammenhæng DK lovgivning Sammenhæng planpraksis TEC Stort 2 Middel TEC1.2 TEC Lille 3 Middel Stort 3 Stort TEC1.4 Lille 2 Lille TEC2.1 Mellem 1 Lille TEC Intetlille 4 Middel TEC3.2 Lille 3 Middel TEC3.3 Lille 3 Middel TEC Lille 4 Middel TEC3.5 Lille 3 Middel Igen kan det ses, at de fleste af kriterierne delvist gennemføres i forbindelse med dansk planpraksis. I de tekniske kriterier er det særligt trafikkriterierne (TEC ), herunder trafikregler, afstande og afvejning af diverse transportformer, som skal drøftes og tilpasses. Der er bl.a. mange henvisninger til tyske love og standarder, som skal laves om til danske henvisninger. Eksempelvis spørges der ind til, hvorvidt tyske vejledninger om cykeltrafik og regler for fodgængere overholdes (TEC 3.4 og TEC3.5). Når det kommer til både energisystemer (TEC 1.1 Energy technology), regnvandshåndtering (TEC1.3 Rain Water management) og affaldshåndtering (TEC 1.2 Efficient waste management), er der visse forskelle mellem Danmark og Tyskland, der skal tages højde for. Mens problematikken med hensyn til regnvandshåndtering nok er specifik for Danmark, har tilpasningen af affaldshåndtering en mere generel 29 Energiforsyning 30 Energiplaner 31 Relevant at tilpasse kriteriet til dansk praksis med hensyn til affaldsfraktioner/håndtering 32 Indforstået angående metoder til affaldshåndtering 33 Spildevandsplaner 34 Tyske standarder skal tilpasses, model virker ikke logisk, formål med kriterium uklart 35 Planloven, vejloven 36 Der stilles spørgsmålstegn ved, om systemet er ambitiøst nok i forhold til de danske regler og praksis på området.

30 karakter, som også er drøftet med DGNB i pilotfasen (pointgivning bør følge EU's krav til prioritering af affald, og det er derfor en pointe, som bør tages op med DGNB og allerede er blevet det). I energikriteriet er det særligt forskellen i energiproduktionen i de to lande, der skal tage højde for. 4.5 Proceskvalitet (process quality) Process quality gruppen indeholder tre undergrupper og otte kriterier, som vist i tabellen herunder. Beskrivelsen af de enkelte kriterier er ikke en officiel tekst, men blot COWIs forklaring/hjælp til læseren. Tabel 4.10 Oversigt over kriterier process quality Kriteriegruppe Kriterienr. Kriterium Participation PRO1.1 Participation Formålet er inddragelse af borgere og brugere i planlægningsprocessen af bydelen. Herved skabes ejerskab, nye ideer og mindre risiko for at købere hopper fra. Planning quality PRO2.1 Procedure for concept definition Formålet er at sikre en optimal konkurrence - og derved resultat. Særligt bør overvejelser omkring alternative løsninger undervejs - og valg af løsning bør være fleksibel, således at nye ideer kan indbygges med tiden. PRO2.2 Integrated planning Der lægges stor vægt på tværfaglig planlægningsteams, således at der findes optimale løsninger. PRO2.3 Municipal involvement Der ses på kommunens styring og engagement i projektet. PRO3.1 Management Formålet er at sikre en planlægning, som er målrettet og realistisk i forhold til løbende ændringer. Quality of the implementation and building construction PRO3.2 Construction site, construction process I forbindelse med byggeriets realisering skal der tages hensyn til miljø, ressourceforbrug og omgivelser. PRO3.3 Marketing I kriteriet laves en kvalitativ vurdering ud fra en tjekliste. Herunder vurderes vision og image, aktiv markedsføring og markedsorientering. PRO3.4 Quality assurance and monitoring Formålet er at sikre, at der gennem hele processen er fokus på designguidelines, bæredygtighed og energiforbrug.

31 Tabellen nedenfor illustrerer, hvordan de enkelte kriterier er blevet evalueret af testprojekterne i forhold til sammenhæng med dansk lovgivning og planpraksis samt anvendelighed. Tabel 4.11 Vurdering af kriterier i gruppen process quality Omfattet Tilpasningsbehov Gennemføres Modsætninger Gennemføres Modsætninger Anvendelighed Klarhed Realisme Behov for hjælp Antal besv. Kriterium Sammenhæng DK lovgivning Sammenhæng planpraksis PRO Lille 3 Stort PRO Stort 3 Stort PRO Mellem 3 Lille PRO2.3 Mellem 2 Middel PRO3.1 Mellem 2 Lille PRO3.2 Mellem 2 Lille PRO3.3 Lille 3 Lille PRO3.4 Mellem 2 Lille Særligt kriterium PRO 1.1 Participation og PRO 2.1 Procedure for concept definition skal der ses nærmere på i den kommende tilpasning. Flere af testbebyggelserne har haft store udfordringer på grund af den måde, DGNB opgør "god" brugerinddragelse i PRO 1.1 herunder at man kun får points, hvis man sikrer (og kan dokumentere), at en vis procentdel af borgernes ideer bliver realiseret, hvilket betyder at hvis der er mange forslag/stor borgerinddragelse er det svære at få en høj score (da det er sværere at inddrage en stor procentdel af forslagene, når der er mange forslag). I PRO 2.1. er det især udbudsprocedurer, der lader til at være forskellige i DK og Tyskland. En projektdeltager nævner bl.a., at der henvises til tyske 'RPW, Richtlinien für Planungswettbewerbe (Retningslinjer for Designkonkurrencer), mens der ikke nogen retningslinjer i DK for offentlige idekonkurrencer. I PRO2.1 Integrated planning pointeres det, at rollefordelingen, som kriteriet lægger op til, kan være i modstrid med danske praksis for samspil mellem projektudvikler og kommune. I kriteriet lægges det op til at der er et planlægningsteam, men ofte har både planmyndighed og bygherre deres egne rådgivere og kriteriet bør kunne skelne mellem de forskellige rolle, disse to aktører har. I PRO 3.2 Construction site, construction process skal det overvejes, om der kan sættes samme krav til byggepladsen i DK og om forurening i form af transport af 37 I stigende grad en del af praksis 38 Systemet anses for at være 'langt fra dansk planpraksis' 39 Behov for at tilpasse, så det refererer specifikt til den danske planlægningskontekst samspil mellem myndighed og udvikler

32 materialer m.m. til og fra byggepladsen skal med i vurderingen (i kriteriet ses p.t. på kun på forurening fra byggepladsen). I mange af kriterierne bliver man belønnet, hvis man inddrager kravene fra kriterier i DGNB-ordningen med meget tidligt i processen. Flere testbebyggelser har sat spørgsmålstegn ved om det er muligt i en dansk kontekst. Pilotprojekterne mener generelt, at proces-delen har meget omfattende dokumentationskrav og beror meget på vurdering. Dog er der enighed om at kriterierne er vigtige men at mange af de påkrævede aktiviteter udføres i forvejen i DK. En løsning kunne være forenklede dokumentationskrav i overensstemmelse med danske forhold, hvor projekterne kan hente forslag til kriteriesvar som hyldevarer. 4.6 Sammenfatning Det er væsentligt at påpege, at der på flere områder er store afvigelser i besvarelserne fra testbebyggelserne, hvilket viser behov for, at kriterierne bliver gennemgået af eksperter. Af evalueringsarkene fremgår det, at der er meget stor forskel på, hvor omfattende besvarelserne er. Besvarelserne bærer i høj grad præg af, at deltagerne har givet mest input i forhold til de områder, de er fortrolige med. Kriterierne kan opdeles i nogle grupper i forhold til tilpasningsbehov: 1 Overvejelser om fundamentale ændringer: Eksempelvis "ENV 1.5 Consider possible impact on the environment", "SOC 2.3 Noise protection and sound isolation", vandkriterierne ("ENV 1.2 Water and soil protection, water circulation system" og "TEC1.3 Rain water management"), økonomikriteriet "ECO 2.2 Fiscal effects on the municipality", det sociale kriterium "SOC 3.2 Inclusive access", proceskriteriet "PRO 1.1 Participation" og dele af trafikkriterierne (således at bl.a. cykeltrafik opprioriteres). Herudover skal ambitionsniveauet for tilpasning af LCA og LCC besluttes en 100 % tilpasning vil være meget omfattende, mens en mindre tilpasning måske er tilstrækkelig (jf. tilpasning på bygningsniveau). 2 Korrekte henvisninger: Der en stor mellemgruppe af kriterier, hvor der er behov for at lave henvisninger til dansk lovgivning og guidelines herunder kan nævnes "ENV 2.4 Ressource-saving infrastructure, earthworks management", forgænger - og cykel anbefalinger ("TEC 3.4 Quality in bicycling" og "TEC 3.5 Quality of pedestrian infrastructure") samt " TEC 1.1 Energy technology" etc. 3 Tilpasning til dansk praksis og værdier: Til sidst skal det nævnes, at der er en gruppe af kriterier, hvor det skal vurderes, om det er passende at bruge kriterierne i deres nuværende form i en dansk kontekst fremmer de politiske værdier og tankegange, som er dansk praksis? Herunder skal særligt fremhæves økonomikriterier og de sociale kriterier, som på mange måder afspejler den måde, hvorpå samfundet/lokalplanlægningen er bygget op.

33 5 Vurdering af den samlede DGNB ordning I det følgende præsenteres indsamlede data om projektdeltagernes vurderinger af systemet samlet set. Pilotprojekterne har primært brugt systemet til at dokumentere graden af bæredygtighed i deres igangværende projekter. De fleste testbebyggelser nævner, at processen ikke har givet anledning til væsentlige ændringer i projekternes udformning, men snarere været med til at styrke kommunikationen og grundlaget for projekterne, som allerede havde ambitioner omkring bæredygtighed. Dette skyldes formentlig at planlægningen for de fleste testbebyggelser vedkommende var meget langt, da kriterierne blev gennemgået. I Nørrestrand synes certificeringsordning således at have haft en direkte betydning for udformning af projektet, da man her udførte certificering og planlægning parallelt. Alle testbebyggelser finder, at DGNB s certificeringsordning har en meget høj kvalitet i forhold til at analysere og vurdere bebyggelsens bæredygtighed. Systemet dækker på en gang både bredt og dybt. Det indebærer en holistisk tilgang, hvor alle vigtige elementer inddrages, samtidig med at man kommer grundigt i dybden med de enkelte temaer og kriterier. I denne sammenhæng har testbebyggelserne dog også fremhævet, at der pga. den høje detaljegrad i systemet er en tendens til, at man mister overblikket og ikke får sat tilstrækkelig fokus på de områder, hvor man virkelig kan øge bæredygtigheden. Den høje detaljeringsgrad kan altså blokere for, at man får brugt idéerne og grunddesignet i systemet i de tidligere visionære faser i et planudviklingsforløb. Testbebyggelserne nævner derfor, at der er behov for inspiration til, hvordan man kan arbejde med systemet på en mere intuitiv måde i de tidlige faser for på den måde at sikre, at bæredygtighed indtænkes fra start. Her kan auditoren fremover spille en afgørende rolle, da denne kan kommunikere hvilke elementer, som skal overvejes tidligt i forløbet da denne har overblik og ved hvilke elementer, der vejer tungt i systemet. Dette har selvfølgelig været svært i pilotfasen, hvor de kommende auditors også skulle lære systemet at kende. En anden hjælp kunne være at benytte dialogværktøjer så som RealDanias bæredygtighedsværktøj ( ault.aspx), som kan sikre god dialog og overblik i de tidlige faser.

34 Den høje kvalitet og tilbundsgående analyse, der ligger til grund for en certificering, betyder også, at dokumentationskravene er omfattende, og det kræver ressourcer. Erfaringerne fra pilotprojekterne er, at ressourceforbruget forbundet med gennemførelse af præcertificeringen ligger på cirka arbejdsdage for auditoren. Dette dækker besvarelse af kriterier samt kommunikation med kommunen om dokumentation. Ressourceforbruget afhænger af en række faktorer, herunder størrelse og kompleksitet af byområdet, proces og samarbejde mellem de involverede parter og tilgængeligheden til de nødvendige lokale data. Ressourceforbruget har været ekstra stort for pilotprojekterne, da de har arbejdet med den tyske version af systemet, og det var første gang de skulle sætte sig ind i kriterierne. En af de "basale" og generelle frustrationer i forbindelse med pilotprojektet hos testbebyggelserne har således været, at den version af DGNB-systemet, som der blev testet, havde en del fejl i form af forkerte oversætteler fra det tyske system (herunder sprogligt, henvisninger til tysk lovgivning/regler, tal m.m.). Disse fejl vil selvfølgelig udbedres, hvis der laves en dansk oversættelse direkte fra det tyske system (og ikke via den engelske oversættelse). Hvis der laves en tilpasning fra den engelske version, skal man være opmærksom på at afsætte en del tid til at rette op på disse fejl eller bede DGNB om at gøre det. Fra pilotprojekterne i Tyskland er erfaringerne, at ressourceforbruget har været forholdsvist stort, og DGNB skal derfor i gang med en simplificering af systemet for at gøre det nemmere at gå til for fremtidige bebyggelser, der vil certificeres. Der er altså tale om, at den nuværende udgave vil blive afløst af en udgave, der er mere brugervenlig. Man forventer at kunne fremlægge den nye udgave af systemet ved ExpoReal i oktober 2014 i München. I forbindelse med tilpasning til Danmark skal det selvfølgelig overvejes, hvilken udgave man ønsker at basere den dansk tilpassede udgave på. Erfaringer fra projektet viser også, at samarbejdet mellem kommuner, ejere, developere og andre involverede parter er essentielt i en certificeringsproces - ligesom det er i planprocessen - og det største udbytte opnås, hvis de to processer tænkes sammen. Det har vist sig helt afgørende, at en kommune spiller aktivt sammen med en developer, der gerne vil DGNB-certificere et område i kommunen. Erfaringen viser, at developeren er dybt afhængig af opbakning og hjælp fra kommunen i forbindelse med en DGNB-certificering. Hvis en developer ønsker at DGNBcertificere et område, er det således vigtigt, at kommunen har et beredskab klar til processen, og at den kan tilbyde relevante kompetencer og dokumentation, der kan støtte developeren i certificeringsarbejdet. Dette arbejde, som pålægges en kommune, vil selvfølgelig kræve en politisk beslutning om, at det vil man afsætte ressourcer til.

VALG AF CERTIFICERINGSORDNING I DK

VALG AF CERTIFICERINGSORDNING I DK VALG AF CERTIFICERINGSORDNING I DK HARPA BIRGISDOTTIR 2009 Vi har brug for en certificeringsordning for bæredygtigt byggeri Samme forståelse af begreber mv. Erfaringer med at emnet forsvandt i projektforløbet

Læs mere

DGNB. Agenda 1/27/2017. Bæredygtigheds-certificering. 6. December Bæredygtighed i byggeriet. Green Building Council Denmark (DK-GBC)

DGNB. Agenda 1/27/2017. Bæredygtigheds-certificering. 6. December Bæredygtighed i byggeriet. Green Building Council Denmark (DK-GBC) ½ DGNB Bæredygtigheds-certificering Thomas Fænø Mondrup Teknisk rådgiver, DK-GBC 6. December 2016 Agenda Bæredygtighed i byggeriet Green Building Council Denmark (DK-GBC) DGNB-bæredygtighedscertificering

Læs mere

Redskaber til den bæredygtige by. Inspiration

Redskaber til den bæredygtige by. Inspiration Redskaber til den bæredygtige by Inspiration Indhold Forord 3 Introduktion til 4 bæredygtighed Lovramme for 6 bæredygtighed Bæredygtighed i 8 lokalplaner Bæredygtigheds- 10 værktøjer til lokal planer Ni

Læs mere

DGNB CERTIFICERING BÆREDYGTIGT BYGGERI. Konference om bæredygtigt byggeri Aalborg 8. Dec 2014

DGNB CERTIFICERING BÆREDYGTIGT BYGGERI. Konference om bæredygtigt byggeri Aalborg 8. Dec 2014 DGNB CERTIFICERING BÆREDYGTIGT BYGGERI Alte BÆREDYGTIGHED I RAMBØLL BYGGERI BÆREDYGTIGHEDS TEAM Certificeringsopgaver Skræddersyet strategier Bygherrerådgivning Dokumentationspakker for materiale producenter

Læs mere

Get Up, Green Up COWI

Get Up, Green Up COWI Get Up, Green Up COWI Hvorfor DK-GBC og DGNB? Mette Qvist, Green Building Council Denmark Byggeri og miljø Byggesektoren er vigtig for miljø og ressourcer 42% energiforbrug i Europa 35% drivhusgas i

Læs mere

Green Building Council Denmark. DGNB Danmark erfaringer og fremtid v. Mette Qvist

Green Building Council Denmark. DGNB Danmark erfaringer og fremtid v. Mette Qvist Green Building Council Denmark DGNB Danmark erfaringer og fremtid v. Mette Qvist Måling af bæredygtighed Hvordan? Ønske om en dansk tilgang International respekt Afprøvning af 4 bæredygtighedscertificeringsordninger

Læs mere

Totaløkonomi og certificeringsordninger

Totaløkonomi og certificeringsordninger Totaløkonomi og certificeringsordninger Kim Haugbølle Aalborg Universitet InnoBYG, AAU-CPH, 30. januar 2013 khh@sbi.aau.dk Disposition Introduktion Principper Certificeringsordninger DGNB Opsamling 2 Introduktion

Læs mere

Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri

Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri Tine Steen Larsen, PhD Konsulent Energi, Indeklima & bæredygtigt byggeri UCN act2learn TEKNOLOGI Hvem er jeg? Uddannelse DGNB konsulent, Green Building

Læs mere

REALISERING 1 REALISERING

REALISERING 1 REALISERING ERHVERVSKORRIDOREN - SILKEBORG KOMMUNE REALISERING ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 REALISERING Nedenstående anbefalinger er baseret

Læs mere

InnoBYG forårskonference Totaløkonomisk bæredygtighed som beslutningsgrundlag

InnoBYG forårskonference Totaløkonomisk bæredygtighed som beslutningsgrundlag Copyright Copyright, 2012 Grontmij A/S 2011 OLT 1 InnoBYG forårskonference 2014 - Totaløkonomisk bæredygtighed som beslutningsgrundlag 15-04-2014 Jacob Ilsøe Rigshospitalet, København Copyright, Grontmij

Læs mere

Bæredygtighedsværktøj

Bæredygtighedsværktøj Bæredygtighedsværktøj 2 FORMÅL København vil være verdens førende bæredygtige by, der trives både økonomisk, socialt og miljømæssigt. Ambitionerne er at gøre København til et forbillede og inspirations

Læs mere

DGNB Bygherreforeningen. DGNB Juliane Münch Drees & Sommer Nordic Drees & Sommer

DGNB Bygherreforeningen. DGNB Juliane Münch Drees & Sommer Nordic Drees & Sommer DGNB Bygherreforeningen DGNB Juliane Münch Drees & Sommer Nordic 2012 Drees & Sommer Hvordan virker DGNB? Gulerod eller pisk Investor/developer Samfund Lejer Medarbejder Ejer source: http://www.freeclipartpictures.com/clipart/clip-art/pictures/carrots.jpg

Læs mere

GENTÆNK BASSIN7 KICK OFF MØDE D. 13. MAJ 2013

GENTÆNK BASSIN7 KICK OFF MØDE D. 13. MAJ 2013 GENTÆNK BASSIN7 KICK OFF MØDE D. 13. MAJ 2013 BYPLAN IDÉKONKURRENCE FOR DE BYNÆRE HAVNEAREALER 1999 Helhedsplanen må gerne være visionær i sin karakter og skal på det overordnede niveau belyse ideer og

Læs mere

Naturlig ventilation kan bidrage med over 76 DGNB point

Naturlig ventilation kan bidrage med over 76 DGNB point Naturlig ventilation kan bidrage med over 76 DGNB point DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) er en frivillig certificeringsordning for bæredygtigt byggeri, som bl.a. anvendes i Tyskland

Læs mere

Hvad er bæredygtighed? Brundtland

Hvad er bæredygtighed? Brundtland Hvad er bæredygtighed? Brundtland 2... 24. januar 2014 Bæredygtighed Er ikke et videnskabeligt faktuelt begreb, men et normativt princip, ligesom f.eks. Lovgivning Er baseret på en grundtanke om naturlige

Læs mere

BYGGEBRANCHEN KAN BLIVE BÆREDYGTIGERE

BYGGEBRANCHEN KAN BLIVE BÆREDYGTIGERE BYGGEBRANCH AN BLIVE BÆREDYGTIGERE Green Building Council Denmark Frederiksborggade 22, 1.tv. 1360 øbenhavn info@dk-gbc.dk www.dk-gbc.dk Byggebranchen kan komme meget længere ad den bæredygtige vej Danmark

Læs mere

MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT

MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT LÆSEVEJLEDNING Lejerbos bæredygtige boliger er beskrevet i tre dokumenter, som samlet tegner Lejerbos koncept for almene bæredygtige boliger. Visionsdokumentet beskriver den

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

Evaluering af bæredygtige danske byggerier til best practise

Evaluering af bæredygtige danske byggerier til best practise Evaluering af bæredygtige danske byggerier til best practise Sæby Strand bebyggelsen under Frederikshavn Boligforening vandt i 2014 NBO Boligprisen, der har en vision om økonomisk, økologisk og socialt

Læs mere

Byggeriets Evaluerings Center

Byggeriets Evaluerings Center Byggeriets Evaluerings Center Simon Mortensen Temamøde Vand i byer den 26. maj 2010, Bygholm Horsens www.byggeevaluering.dk Byggeriets Evaluerings Center Erhvervsdrivende fond Stiftet i 2002 af den danske

Læs mere

Nordhavn - fremtidens bæredygtige bydel i København

Nordhavn - fremtidens bæredygtige bydel i København Nordhavn - fremtidens bæredygtige bydel i København Projektleder Marc Jørgensen www.kk.dk Side 1 Side 2 / Side 3 / Side 4 / Udfordringen! > Hvilke processer er centrale for at indfri visionerne? > Hvordan

Læs mere

Nikolaj Hertel Adm. dir. NCC Property Development A/S. Formand for bestyrelsen i Green Building Council Denmark

Nikolaj Hertel Adm. dir. NCC Property Development A/S. Formand for bestyrelsen i Green Building Council Denmark Nikolaj Hertel Adm. dir. NCC Property Development A/S Formand for bestyrelsen i Green Building Council Denmark Opsummering Certificerede bygninger opnår højere leje Certificerede bygninger har højere udlejningsgrad

Læs mere

HVIDBOG OM BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET Et overblik over eksisterende viden og nye initiativer, juni, 2013

HVIDBOG OM BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET Et overblik over eksisterende viden og nye initiativer, juni, 2013 HVIDBOG OM BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET Et overblik over eksisterende viden og nye initiativer, 2013 24. juni, 2013 Alt bæredygtigt byggeri, både nybyggeri og renovering forudsætter, at man tænker helhedsorienteret

Læs mere

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 13. AGENDA 21 OG KLIMA RETNINGSLINJER FOR PLANLÆGNINGEN BYRÅDETS MÅL Byrådet ønsker at tage lokalt ansvar

Læs mere

Hvilken slags plan bliver det? - klimatilpasningsplanen

Hvilken slags plan bliver det? - klimatilpasningsplanen Hvilken slags plan bliver det? - klimatilpasningsplanen Birgitte Hoffmann 26. 2. 2013 Hvilke visioner skal planen styrke? Hvad skal Klimatilpasningsplanen lægge op til? Hvordan kan den bidrage til lokal

Læs mere

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER!

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! VISION På hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger

Læs mere

Beton og bæredygtighed. Gitte Normann Munch-Petersen Teknologisk Institut, Beton

Beton og bæredygtighed. Gitte Normann Munch-Petersen Teknologisk Institut, Beton Beton og bæredygtighed Gitte Normann Munch-Petersen Teknologisk Institut, Beton Oversigt Agenda Beton Grøn beton Bæredygtighed Bæredygtig beton Oversigt Beton Danmark 8,0 mio. tons - eller 3,5 mio. m 3

Læs mere

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 Når vi taler med borgerne i Amager Vest, fylder en grøn og bæredygtig by meget. Især grønne områder tæt

Læs mere

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 Når vi taler med borgerne i Amager Vest, fylder en grøn og bæredygtig by meget. Især grønne områder tæt

Læs mere

Carlsberg - rammelokalplan

Carlsberg - rammelokalplan En tæt stationsnær by - Blandede funktioner, herunder både boliger, erhverv, kultur, institutioner og detailhandel - Liv 24 timer i døgnet - Social, økonomisk og miljømæssigt bæredygtig by Carlsberg -

Læs mere

Bæredygtighed i planlægning i Københavns Kommune. Vida Christeller Center for Byplanlægning

Bæredygtighed i planlægning i Københavns Kommune. Vida Christeller Center for Byplanlægning Bæredygtighed i planlægning i Københavns Kommune Vida Christeller Center for Byplanlægning Fingerplanen Kommuneplan 2015 1. Grøn boligby 6. Infrastruktur 2. Sammenhængende by 5. Greater Copenhagen 3. Kvalitet

Læs mere

Genanvendelsesordning. - Spar ressourcer med genanvendelsesordningen for ROCKWOOL og ROCKFON produkter

Genanvendelsesordning. - Spar ressourcer med genanvendelsesordningen for ROCKWOOL og ROCKFON produkter Genanvendelsesordning - Spar ressourcer med genanvendelsesordningen for ROCKWOOL og ROCKFON produkter Spar ressourcer med ROCKWOOL og ROCKFONs genanvendelsesordning Affald fra bygge-og anlægssektoren udgør

Læs mere

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus Bæredygtigt byggeri Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09 Pernille Hedehus Dagens tekst Hvad taler vi om, når vi taler bæredygtighed? Hvorfor skal vi beskæftige os med det? Hvordan ser det ud for byggeprojekter?

Læs mere

Visionerne for Aarhus Kommunes byudvikling

Visionerne for Aarhus Kommunes byudvikling Visionerne for Aarhus Kommunes byudvikling Arealudviklingschef Bente Lykke Sørensen Aarhus en by i vækst Vi bygger os ud af krisen SHiP Byggeriet påbegyndes ultimo 2012 Z-Huset Under opførelse Felt 8

Læs mere

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI 2016-2019 BÆREDYGTIGHEDSSTRATEGI i Fredericia Kommune Fredericia vil være en bæredygtig by og kommune. Derfor har Fredericia Byråd vedtaget en strategi med rammer og mål for, hvordan

Læs mere

Hvad omfatter en DGNB-certificering? DGNB-konsulent Tine Steen Larsen, UCN act2learn TEKNOLOGI. De digitale dage, UCN 11.04.2013. Hvem er jeg?

Hvad omfatter en DGNB-certificering? DGNB-konsulent Tine Steen Larsen, UCN act2learn TEKNOLOGI. De digitale dage, UCN 11.04.2013. Hvem er jeg? Hvad omfatter en DGNB-certificering? DGNB-konsulent Tine Steen Larsen, UCN act2learn TEKNOLOGI De digitale dage, UCN 11.04.2013 Hvem er jeg? Uddannelse DGNB konsulent, Green Building Council Denmark Certificeret

Læs mere

Redskaber til den bæredygtige by

Redskaber til den bæredygtige by Redskaber til den bæredygtige by Mikkel Suell Henriques, projektleder MiljøForum Fyn 23-10-2013 Projektleder Mikkel Suell Henriques »Cities can be efficient, but are not always designed that way«redskaber

Læs mere

FM og bæredygtighed. Susanne Balslev Nielsen, CFM DTU. Claes Brylle Hallqvist, DFM, Bispebjerg Hospital. Kirsten Ramskov Galamba, CFM DTU

FM og bæredygtighed. Susanne Balslev Nielsen, CFM DTU. Claes Brylle Hallqvist, DFM, Bispebjerg Hospital. Kirsten Ramskov Galamba, CFM DTU FM og bæredygtighed 6. Oktober 2010 Susanne Balslev Nielsen, CFM DTU Claes Brylle Hallqvist, DFM, Bispebjerg Hospital Kirsten Ramskov Galamba, CFM DTU Jesper Ole Jensen, SBI/Aalborg universitet Program:

Læs mere

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION UDKAST HELE BYENS NYE KVARTER FREDERIKSBERG HOSPITAL VISION JANUAR 2019 JUNI 2018 BORGERDIALOG Visionsprocessen - i tre spor IDÉWORKSHOP 1, 2, 3, 4 & 5 + KULTURNAT + DIGITALE INPUT AKTØRDIALOG AKTØRMØDER

Læs mere

VELFAC i DGNB-certificeret byggeri

VELFAC i DGNB-certificeret byggeri VELFAC i DGNB-certificeret byggeri Vælg VELFAC til bæredygtigt byggeri Bæredygtigt byggeri starter i forberedelserne og med et godt samarbejde. Som mønstervirksomhed er det en del af vores værdier og naturligt

Læs mere

Partnerskabsaftale om udvikling af Sundmolen i Nordhavn

Partnerskabsaftale om udvikling af Sundmolen i Nordhavn Bilag 3 Partnerskabsaftale om udvikling af Sundmolen i Nordhavn mellem Udviklingsselskabet By og Havn I/S og Københavns Kommune Nærværende aftale er tiltrådt af Københavns Kommune og Udviklingsselskabet

Læs mere

Tilpasning af DGNB til dansk bygge- og miljølovgivning. Harpa Birgisdottir Seniorforsker, ph.d., Statens Byggeforskningsinstitut

Tilpasning af DGNB til dansk bygge- og miljølovgivning. Harpa Birgisdottir Seniorforsker, ph.d., Statens Byggeforskningsinstitut Tilpasning af DGNB til dansk bygge- og miljølovgivning Harpa Birgisdottir Seniorforsker, ph.d., Statens Byggeforskningsinstitut DGNB DGNB certificeringsordning lanceret i Tyskland i 2008 DGNB International

Læs mere

Carlsbergområdet - Hvordan vi gør det bæredygtigt

Carlsbergområdet - Hvordan vi gør det bæredygtigt Carlsbergområdet - Hvordan vi gør det bæredygtigt Olaf Bruun Jørgensen Sektionsleder, Energi & Indeklima Projektleder for bæredygtighedsgruppen i Carlsberg Vores By Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S Carl

Læs mere

DPL i København. Jesper Ole Jensen, SBi Claus Wilhelmsen, Center for Miljø

DPL i København. Jesper Ole Jensen, SBi Claus Wilhelmsen, Center for Miljø DPL i København Jesper Ole Jensen, SBi Claus Wilhelmsen, Center for Miljø Program Præsentation 30 min: Introduktion til DPL i København DPL anvendt på Amager Vest CMI's mulige anvendelse af DPL-København

Læs mere

Bæredygtighedsvurdering af byområder. Jesper Ole Jensen, SBi

Bæredygtighedsvurdering af byområder. Jesper Ole Jensen, SBi Bæredygtighedsvurdering af byområder Jesper Ole Jensen, SBi Udgangspunkt for vurdering: DPL-inspireret model til vurdering af bæredygtighed i Københavns byområder Områderne vurderes på 20 udvalgte indikatorer,

Læs mere

Arkitekturpolitik skaber lokal identitet i en global verden

Arkitekturpolitik skaber lokal identitet i en global verden Arkitekturpolitik skaber lokal identitet i en global verden Oplæg ved ARKITEKTURPOLITISK KONFERENCE Dansk Arkitektur Center 5. december 2008 v/ Helle Juul Kristensen Planlægger, cand. mag. Cittaslow-koordinator

Læs mere

DGNB-CERTIFICERET BYGGERI DANSK TAGPAP. Sådan bidrager Phønix Tag Materialer til certificeringen af bæredygtige bygninger.

DGNB-CERTIFICERET BYGGERI DANSK TAGPAP. Sådan bidrager Phønix Tag Materialer til certificeringen af bæredygtige bygninger. DGNB-CERTIFICERET BYGGERI DANSK TAGPAP Sådan bidrager Phønix Tag Materialer til certificeringen af bæredygtige bygninger. Phønix Tag Materialer er en grøn virksomhed, der tager ansvar for miljø og mennesker.

Læs mere

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG ADMINISTRATIONSGRUNDLAG Retningslinjer vedrørende administration af planlovens bestemmelser om planlægning for almene boliger (blandet boligsammensætning) 1. Indledning Aarhus vokser hastigt i disse år.

Læs mere

Gladsaxe Company House Danmarks første DGNB-guldcertificerede kontorhus

Gladsaxe Company House Danmarks første DGNB-guldcertificerede kontorhus Gladsaxe Company House Danmarks første DGNB-guldcertificerede kontorhus Byggesocietetets Sundhedsudvalg, 26.08.15 Vibeke Grupe Larsen Områdechef Bæredygtighed, NCC Construction 8/27/2015 NCC Construction,

Læs mere

miljømæssig bæredygtighed

miljømæssig bæredygtighed Velkommen bæredygtige fællesskaber i Engdraget workshop 1 miljømæssig bæredygtighed 26.09.2016 PROGRAM velkommen vision for Engdraget workshoppens formål Hvor står du i forhold til bæredygtighed? oplæg:

Læs mere

Bæredygtigt byggeri. v. Mette Qvist DK-GBC Comwell, 20. september 2018

Bæredygtigt byggeri. v. Mette Qvist DK-GBC Comwell, 20. september 2018 Bæredygtigt byggeri v. Mette Qvist DK-GBC Comwell, 20. september 2018 1921 1992 Bæredygtigt byggeri fornyelse eller gamle dyder? State of Green 3 Sort dansk virkelighed Kort tidshorisont er standard Frivillige

Læs mere

Amager Fælled Bykvarter Fremtidens CO 2 neutrale bydel - et udredningsprojekt. Projektleder Annette Egetoft

Amager Fælled Bykvarter Fremtidens CO 2 neutrale bydel - et udredningsprojekt. Projektleder Annette Egetoft Amager Fælled Bykvarter Fremtidens CO 2 neutrale bydel - et udredningsprojekt Projektleder Annette Egetoft Fakta om Amager Fælled Bykvarter Amager Fælled Bykvarter 2 Faser i projektet 3 Konklusion Vi kan

Læs mere

Lidt Fakta om DGNB procesen for KMC

Lidt Fakta om DGNB procesen for KMC BRIAN KlEJN-CHRISTENSEN Energi- og indeklima ingeniør DGNB Konsulent Processen i en DGNB Certificering erfaringer fra Grontmij Grontmijs erfaring med DGNB Certificering KMC Nordhavn (Kamelen) DGNB samarbejde

Læs mere

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri sådan kommer du godt i gang FÅ DE BEDSTE RESULTATER TIL TIDEN Har du lyst til at: At forbedre dine faglige kompetencer? Mindske fejl og

Læs mere

UDVIKLINGSPOLITIK

UDVIKLINGSPOLITIK UDVIKLINGSPOLITIK 2018-2021 3 FORORD INDHOLD FORORD Forord 3 Vision 4 Bæredygtighed og cirkulær kommune 5 Demokrati og borgerinddragelse 6 Erhvervslivets herunder turisterhvervets - vilkår 7 Helhedssyn

Læs mere

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Regionplanen I den første regionplan for fra 1973, blev området ved Store Rørbæk udpeget som byvækstområde første gang. Regionplan 2005 Den nye by er nu udpeget som et

Læs mere

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse Skoleåret

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse  Skoleåret Læring af test Rapport for Skoleåret 2016 2017 Aarhus Analyse www.aarhus-analyse.dk Introduktion Skoleledere har adgang til masser af data på deres elever. Udfordringen er derfor ikke at skaffe adgang

Læs mere

Metrikker og dokumentation Sådan argumenterer forsyning og kommune for innovativ klimatilpasning

Metrikker og dokumentation Sådan argumenterer forsyning og kommune for innovativ klimatilpasning Metrikker og dokumentation Sådan argumenterer forsyning og kommune for innovativ klimatilpasning Forord Aalborg Universitet har udviklet en oversigt over forskellige metrikker og former for dokumentation,

Læs mere

Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development

Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development 3 13. november 2011 4 13. november 2011 Først byplanlægning så SMART implementering» Udfordringerne

Læs mere

En kort introduktion Miljø og etik i markedsføringen

En kort introduktion Miljø og etik i markedsføringen En kort introduktion Miljø og etik i markedsføringen Baggrund Formålet med introduktionen Disse krav skal altid overholdes og husk at påstande og udsagn skal kunne dokumenteres Særlige krav til de miljømæssige

Læs mere

CYKLING OG DETAILHANDEL

CYKLING OG DETAILHANDEL ANSØGNING TIL "PULJE TIL MERE CYKELTRAFIK" 2014 CYKLING OG DETAILHANDEL BILAG 1: PROJEKTBESKRIVELSE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 5 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk Overordnet

Læs mere

NOTAT Der er indkommet følgende spørgsmål vedr. 3 udbud indenfor Økologisk/bæredygtigt byggeri: Spørgsmål 1: Spørgsmål 2: Spørgsmål 3:

NOTAT Der er indkommet følgende spørgsmål vedr. 3 udbud indenfor Økologisk/bæredygtigt byggeri: Spørgsmål 1: Spørgsmål 2: Spørgsmål 3: NOTAT Miljøteknologi J.nr. Ref. sikro Den 25. november 2013 Der er indkommet følgende spørgsmål vedr. 3 udbud indenfor Økologisk/bæredygtigt byggeri: Spørgsmålene vedrører både enkeltprojekter og tværgående

Læs mere

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach KLIMATILPASNING I de kommende år skal Københavns klimatilpasningsplan omsættes til konkrete anlægsprojekter. Klimatilpasning handler om at ruste København til at modstå de vejrmæssige udfordringer som

Læs mere

10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER

10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER 10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER BÆREDYGTIGHED ER BLEVET EN GLOBAL TREND SSI report 2014: Bæredygtighedsmærkninger vinder

Læs mere

VELFAC i DGNB-certificeret byggeri

VELFAC i DGNB-certificeret byggeri VELFAC i DGNB-certificeret byggeri Vælg VELFAC til bæredygtigt byggeri Bæredygtigt byggeri starter i forberedelserne og med et godt samarbejde. Som mønstervirksomhed er det en del af vores værdier og naturligt

Læs mere

GG strategi 27. juli Forord

GG strategi 27. juli Forord GG strategi 27. juli 2016 Forord Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i dag er billedet et andet. Nutidens børn og unge

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO

SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO 1 INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Sammenfatning Side 05 Afsnit 03 Skoleresultater Side 07 Afsnit 04 SFO-resultater

Læs mere

Passivhus Nordvest Fyraftensmøde 20.11.2014. Rådgiverens arbejde i praksis med bæredygtighed og herunder certificeringsordninger (DGNB)

Passivhus Nordvest Fyraftensmøde 20.11.2014. Rådgiverens arbejde i praksis med bæredygtighed og herunder certificeringsordninger (DGNB) Passivhus Nordvest Fyraftensmøde 20.11.2014 Rådgiverens arbejde i praksis med bæredygtighed og herunder certificeringsordninger (DGNB) Introduktion Indlægsholder Jørgen Lange Teknikumingeniør 1987, Byggeri,

Læs mere

At vælge den rigtige metode

At vælge den rigtige metode At vælge den rigtige metode Susanne Balslev Nielsen Civilingeniør, Ph.D. Danmarks Tekniske Universitet Oplæg på kurset CO2-neutrale bydele, Dansk Byplanlaboratorium 4. marts 2009 Lidt om mig Civilingeniør

Læs mere

Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-, Energi-, og Naturstrategi.

Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-, Energi-, og Naturstrategi. Allerød Kommune Natur og Miljø Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-,

Læs mere

Køge vender ansigtet mod vandet

Køge vender ansigtet mod vandet Artikel i PORTUS online magazine juli 2013 Køge vender ansigtet mod vandet Realdania By og Køge Kommune er i partnerskab om at udvikle centralt beliggende havne- og industriarealer til en levende og bæredygtig

Læs mere

Beton og bæredygtighed. Gitte Normann Munch-Petersen / Claus V Nielsen Teknologisk Institut, Beton / Rambøll

Beton og bæredygtighed. Gitte Normann Munch-Petersen / Claus V Nielsen Teknologisk Institut, Beton / Rambøll Beton og bæredygtighed Gitte Normann Munch-Petersen / Claus V Nielsen Teknologisk Institut, Beton / Rambøll Betonworkshop 27. oktober 2017 Oversigt Agenda Beton og miljøpåvirkninger Grøn beton Bæredygtighed

Læs mere

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE 2015 20 1 2014 Indledning Indsats for bæredygtig udvikling 2015 giver et overblik over de indsatser, der skal sikre, at Gentofte Kommune lever op til

Læs mere

Udvalgspolitik Teknik- og Klimaudvalget

Udvalgspolitik Teknik- og Klimaudvalget Udvalgspolitik 2019-22 Teknik- og Klimaudvalget Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Indhold Sådan vil vi gøre det...4 Trafik og mobilitet...6 Anlæg og drift af veje, parker og grønne områder...9

Læs mere

Forskel på oprindelig proces med masterplan og ny proces med udviklingsplan og konkurrence

Forskel på oprindelig proces med masterplan og ny proces med udviklingsplan og konkurrence Ny Rosborg Forskel på oprindelig proces med masterplan og ny proces med udviklingsplan og konkurrence Den korte forklaring på forskellen I 2016 reserverede ØU 1,35 mio. kr. til udviklingen af bydelen Ny

Læs mere

Miljøindikatorer - for bygninger

Miljøindikatorer - for bygninger Miljøindikatorer - for bygninger Klaus Hansen Energi og Miljø SBi Fokus Aktuel situation i DK og EU Energi- og materialeforbrug CEN om miljøvurdering af bygninger og byggevarer LCA og miljøindikatorer

Læs mere

»DGNB-certificering af EAL Odense - Erfaringer. Jens Rolin

»DGNB-certificering af EAL Odense - Erfaringer. Jens Rolin »DGNB-certificering af EAL Odense - Erfaringer Jens Rolin 2016-09-30 Agenda 1. Præsentation 2. Status 3. Tanker og indledende planlægning af DGNB certificering 4. Dokumentation af delkriterie 5. Erfaringer

Læs mere

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 INDHOLD 1. Introduktion og proces 2. Et holistisk perspektiv på grøn omstilling og vækst 3. Eksempler på grøn

Læs mere

»DGNB-certificering og hospitalsbyggeri

»DGNB-certificering og hospitalsbyggeri »DGNB-certificering og hospitalsbyggeri Maj Agerbæk Jakobsen Seniorkonsulent DGNB Auditor, LEED Green Associate, BREEAM International Assessor og BREEAM Nor Revisor »Agenda 1. Hvorfor bæredygtighed 2.

Læs mere

HELHEDSPLAN FOR PLADSEN BAG FREDERIKSBERG RÅDHUS INDHOLD. 1 Om dialogmødet. 1 Om mødet 1. 2 Flow og forbindelser 2. 3 Trafik 3. 4 Byrum og byliv 4

HELHEDSPLAN FOR PLADSEN BAG FREDERIKSBERG RÅDHUS INDHOLD. 1 Om dialogmødet. 1 Om mødet 1. 2 Flow og forbindelser 2. 3 Trafik 3. 4 Byrum og byliv 4 FREDERIKSBERG KOMMUNE HELHEDSPLAN FOR PLADSEN BAG FREDERIKSBERG RÅDHUS ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OPSAMLING AF DIALOGMØDE D.

Læs mere

Miljø- og energimæssige beregninger for fjernkølingsforsyning i Nordhavnen, postnummer 2150 samt dele af 2100

Miljø- og energimæssige beregninger for fjernkølingsforsyning i Nordhavnen, postnummer 2150 samt dele af 2100 Bilag 6 Fjernkøling i Nordhavnen Maj 2014 Miljø- og energimæssige beregninger for fjernkølingsforsyning i Nordhavnen, postnummer 2150 samt dele af 2100 I henhold til lov om kommunal fjernkøling skal Kommunalbestyrelsen

Læs mere

www.kk.dk/klima Henriette Berggreen Københavns Kommune

www.kk.dk/klima Henriette Berggreen Københavns Kommune www.kk.dk/klima Henriette Berggreen Københavns Kommune Indhold Hvorfor har vi lavet en klimatilpasningsplan i København? Hvordan er processen blev lagt frem og gennemført? Planens hovedresultater Københavns

Læs mere

Mini-guide til DGNB. Certificering af bæredygtige byområder i Danmark

Mini-guide til DGNB. Certificering af bæredygtige byområder i Danmark Mini-guide til DGNB Certificering af bæredygtige byområder i Danmark Nordhavn - DGNB præcertifikat, Guld DK-GBC juli 2014 3 Introduktion Green Building Council Denmark (GBC) er en nonprofit organisation,

Læs mere

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato UDKAST Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri Indgået dato Indhold i partnerskabsaftalen: 1. Aftalens parter... 3 2. Formål... 3 3. Visioner for partnerskabet...

Læs mere

Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune

Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Politikkens formål og principper Udbuds- og indkøbspolitikken sætter den overordnede politiske retning for Allerød

Læs mere

DABYFO Byggesymposie 2013 Aalborg Kongres- og Kulturcenter BÆREDYGTIGHED. John Sommer, salgsdirektør 12. november mth.dk

DABYFO Byggesymposie 2013 Aalborg Kongres- og Kulturcenter BÆREDYGTIGHED. John Sommer, salgsdirektør 12. november mth.dk DABYFO Byggesymposie 2013 Aalborg Kongres- og Kulturcenter BÆREDYGTIGHED John Sommer, salgsdirektør 12. november 2013 1 mth.dk 29. november 2013 Agenda 1. Bæredygtighed definition, systemer fordele mv.

Læs mere

Carlsberg - rammelokalplan

Carlsberg - rammelokalplan Bæredygtighed og planloven FBBB workshop oktober 2010 - Carlsberg som case Berit Jørgensen, Center for Bydesign Carlsberg - rammelokalplan forbindelser bevaring kældre tæthed højhuse skala byrumshierarki

Læs mere

Den klimatilpassede kommuneplan. Et Plan09-projekt. December 07. Projektplan

Den klimatilpassede kommuneplan. Et Plan09-projekt. December 07. Projektplan Den klimatilpassede kommuneplan Et Plan09-projekt December 07 Projektplan PROJEKTPLAN I projektplanen redegøres for selve projektets indhold og realisering i en række trin. I projektplanen er tilføjet

Læs mere

GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB

GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB INDHOLD Afsnit 1 Introduktion Side 02 Afsnit 2 Sammenfatninger Side 04 Afsnit 3 Resultater dagtilbud Side 08 Afsnit 4

Læs mere

International konkurrence om nytænkende byudvikling i hjertet af Køge

International konkurrence om nytænkende byudvikling i hjertet af Køge International konkurrence om nytænkende byudvikling i hjertet af Køge Et af Danmarks største byudviklingsprojekter indledes i dag med en international konkurrence for tværfaglige teams om at udvikle det

Læs mere

Formål med undersøgelsen

Formål med undersøgelsen Formål med undersøgelsen I august-september 2015 gennemførte Center for Byudvikling (Økonomiforvaltningen) i samarbejde med Københavns Borgerpanel en spørgeskemaundersøgelse blandt københavnerne om deres

Læs mere

Opsamling på spørgeskemaundersøgelse for FKDS 3.3 om Smart City oktober 2017

Opsamling på spørgeskemaundersøgelse for FKDS 3.3 om Smart City oktober 2017 Opsamling på spørgeskemaundersøgelse for FKDS 3.3 om Smart City oktober 2017 73 respondenter fordelt på 61 kommuner har helt eller delvist besvaret spørgeskemaet. Svarene kommer overvejende fra medarbejdere

Læs mere

BYNATUR I KØBENHAVN. Rikke Hedegaard Christensen, Teknik- og Miljøforvaltningen Planlovsdage marts 2019

BYNATUR I KØBENHAVN. Rikke Hedegaard Christensen, Teknik- og Miljøforvaltningen Planlovsdage marts 2019 BYNATUR I KØBENHAVN Rikke Hedegaard Christensen, Teknik- og Miljøforvaltningen Planlovsdage 2019 14. marts 2019 BYNATUR I KØBENHAVN Mål for 2025: 75 % af københavnerne oplever København som en grøn by

Læs mere

Planlægning i europæisk perspektiv. ESPON med en dansk vinkel

Planlægning i europæisk perspektiv. ESPON med en dansk vinkel Planlægning i europæisk perspektiv ESPON med en dansk vinkel Danmark i international sammenhæng Globaliseringen har stor betydning for Danmark, ikke mindst i form af en kraftig urbanisering. Når nogle

Læs mere

Bæredygtige lokalplaner

Bæredygtige lokalplaner Bæredygtige lokalplaner Kommunernes værktøjer til arbejde med bæredygtighed i lokalplaner Maj 2013 Projektleder Mikkel Suell Henriques Status 62 kommuner deltog i elektronisk spørgeundersøgelse og 9 i

Læs mere

Hvilken udvikling. med vand? Birgitte Hoffmann Aalborg Universitet

Hvilken udvikling. med vand? Birgitte Hoffmann Aalborg Universitet Hvilken udvikling. med vand? Birgitte Hoffmann Aalborg Universitet Design for robusthed Håndtere effekter af klimaforandringer Sikre vandforsyning og miljøbeskyttelse Udvikle bykvalitet udvikling, grøn

Læs mere

Danmarks grønne fremtid

Danmarks grønne fremtid Danmarks grønne fremtid Udfordringer og muligheder i byudviklingsprocesser v/mette Lis Andersen, direktør for Realdania By Danske Parkdage, Aalborg, 14. september 2012 På vej mod 2050 Partnerskaber Grøn

Læs mere

Mini-guide til DGNB. Certificering af bæredygtige byområder i Danmark

Mini-guide til DGNB. Certificering af bæredygtige byområder i Danmark Mini-guide til DGNB Certificering af bæredygtige byområder i Danmark Nordhavn - DGNB præcertifikat, Guld DK-GBC februar 2015 3 INTRODUKTION Green Building Council Denmark (DK-GBC) er en nonprofit organisation,

Læs mere

Udfordringer for arbejdet med bæredygtighed i planlægningen FBBB 24. marts 2014

Udfordringer for arbejdet med bæredygtighed i planlægningen FBBB 24. marts 2014 Udfordringer for arbejdet med bæredygtighed i planlægningen FBBB 24. marts 2014 HVAD GÅR GODT? HVAD GÅR SKIDT? Udfordringer for arbejdet med bæredygtighed i planlægningen. Intentioner vs Rammer/begrænsninger

Læs mere

CO 2 reduktion i affaldsindsamlingen

CO 2 reduktion i affaldsindsamlingen CO 2 reduktion i affaldsindsamlingen Kim Røgen, Udviklingsnetværk Affaldsudbud, 30. august 2010 Konference om markedet som middel til mindre CO 2 fra Transport 24. oktober 2013 Jens Purup Områdechef i

Læs mere