ICE-WISH et godt og gratis tilbud som hjælper dig til at spare op til 15% på dit forbrug af vand, varme og el

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ICE-WISH et godt og gratis tilbud som hjælper dig til at spare op til 15% på dit forbrug af vand, varme og el"

Transkript

1 Vi vil gerne bidrage til et bedre miljø men hvordan finder vi ud af, hvor vi skal spare? ICE-WISH et godt og gratis tilbud som hjælper dig til at spare op til 15% på dit forbrug af vand, varme og el For meget af min indtægt går til skyhøje energiregninger... De elektriske apparater hjemme hos os står altid på stand by gad vide hvor meget strøm det bruger?

2 Vi søger deltagere til et spændende EU-projekt Boligforeningen Ringgårdens afd. 5 er inviteret til at deltage i ICE-WISH, et EU-støttet projekt, der involverer 300 almene boliger i 10 EU-lande. Du kan blive en af de 30 husstande i afd. 5, der får mulighed for at deltage i ICE-WISH projektet.

3 Hvad er ICE-WISH? ICE-WISH er en forkortelse for Demonstration through Intelligent Control of Energy and Water wastage reduction In European Social Housing (demonstrere at intelligent måling af energi og vand i almene boliger medfører mindre energispild). ICE-WISH er et treårigt EU-projekt, som involverer boligforeninger i ti lande: Italien, Belgien, Bulgarien, Tyskland, Grækenland, Frankrig, Spanien, Polen, England og Danmark. ICE-WISH afprøves i 300 boliger i de ti europæiske lande. På som er en engelsksproget hjemmeside om det europæiske samarbejde, kan du læse mere om projektet. Hvad handler projektet om? Du får installeret intelligent overvågning af energi og vand og via en ICE-WISH kanal på dit TV kan du løbende følge dit forbrug og dine udgifter. Der foretages måling i et år fra primo 2012 og et år frem. Projektet omfatter ingen energiforberinger af bebyggelsen, men alene installation af målerudstyr. Hvad er projektets formål? Projektets formål er at demonstrere, at ICE-WISH kan hjælpe dig til at undgå unødvendigt forbrug og dermed reducere dit forbrug med op til 15% uden at det forringer din livsstil. Helt lavpraktisk er ICE-WISH med til at sætte fokus på adfærd hvad kan du/i gøre for at undgå unødigt energispild. En ikke uvæsentlig fordel er, at ICE-WISH hjælper dig til at reducere energiregningerne, som udgør en stadig større del af leveomkostningerne.

4 Hvad er ICE-WISH Service Som deltager i ICE-WISH projektet får du gratis installeret intelligent trådløst udstyr til at måle forbrug af vand, varme og el i dit hjem. De intelligente målere ligner det målerudstyr, I allerede har i afd. 5, men det måler endnu mere præcist og gør det lettere for dig at følge med i dit forbrug. Målerne vil blive installeret i umiddelbar nærhed af jeres eksisterende målere. I hver bolig installeres endvidere en sensor som måler temperatur, luftfugtighed og CO 2 -koncentration. Sensoren placeres diskret på væggen i boligens primære opholdsrum. Informationer fra både målere og sensor sendes via en dataenhed og en set-top-box til dit TV-apparat. Set-top-boxen, der er forbundet til dit TV på samme måde som en dvd-afspiller eller en digitalboks, gør det muligt at etablere en ICE-WISH kanal på dit TV. Det betyder, at du i ro og mag kan sidde foran dit tv og følge dit energiforbrug, ligesom du kan få informationer om boligens indeklima: er der for varmt eller for koldt, er luftfugtigheden eller CO 2 koncentrationen for høj. Informationer der er med til at give en bedre forståelse af indeklimaet. ICE-WISH server Dataenhed Router Cloud computing* Temperatur Luftfugtighed Co 2 Sensorer Standard hjemme TV Set Top Box Vand Elektricitet Varme Målere *Cloud computing er et datacenter på internettet. Det er her, ICE-WISH projektet henter det program, som betyder I kan se jeres forbrugstal på jeres TV s energikanal, såvel som de informationer I får om spareråd mv.

5 Hvad skal installeres? De komponenter der installeres bruger lidt strøm, som vil blive dækket af ICE-WISH projektet. KOMPONENT FUNKTION BESKRIVELSE PLACERING Set-top-box Elektronisk enhed, der modtager, behandler og /eller viderebringer det signal, som betyder du kan køre det program, som vises på energikanalen på dit TV. Lille rektangulær boks på størrelse med et videobånd eller en lille bog. Tilsluttes strøm. Oven på TV et eller på en hylde umiddelbart ved TV et. Forbrugsmålere Måler forbrug af el, vand og varme. Har ligesom standard forbrugsmålere dimensioner på cirka 20x15x7,5 cm. Målerne kan dog variere lidt i størrelse. Elmåleren tilsluttes strøm. Placeres tæt på eksisterende målere. Sensor Måler temperatur, luftfugtighed og CO 2 indhold. På størrelse med en lille tyk bog. Tilsluttes strøm. Placeres i boligens primære rum tæt på en strømkilde og ca 1,20 m. over gulvniveau og på afstand af radiator og vinduer. Dataenhed Opsamler data fra forbrugsmålere og sensor og videresender til set-top-box. En anelse større end en dåsecola. Tilsluttes strøm. Placeres i et skab eller i entréen tæt på en strømkilde. Router/HUB Skaber trådløs kommunikation mellem dataenheden, set-top-box en og webserveren. På størrelse med en lille tynd bog. Tilsluttes strøm. Placeres i nærheden af dataenheden.

6 Fakta om installationen Hvordan bliver udstyret installeret? Vores engelske samarbejdspartner UPL, som leverer udstyret, har brug for at få adgang til jeres bolig, for at vurdere hvordan installationen skal foregå. Selve installationen foretages af Ringgårdens teknikere. I forbindelse med installationen vil der være kortvarige afbrydelser. Ved installation af elmålerudstyret samt vand- og varmemåler lukkes der for el, vand og varme kortvarigt ca minutter. Både sensoren og dataenheden skal monteres på væggen og vil i samarbejde med jer blive placeret, så de skæmmer mindst muligt. Som udgangspunkt skal der ikke trækkes ledninger. Kommunikationen mellem måler, sensor, dataenhed og set-top box er trådløse. I nogle tilfælde kan det dog blive nødvendigt med ledning mellem måleren og dataenheden, men man vil minimere omfanget. Ansvar for udstyret? Vi vil bede deltagerne passe godt på det udstyr, der installeres. Vi skal dog gøre opmærksom på, at I ikke hæfter for eventuelle skader og fejl på udstyret. Endvidere er det meget vigtigt, at strømstikkene til sensor og dataenhed ikke trækkes ud. Hvad forventer vi af dig/jer? Vi forventer, at du tager aktiv del i projektet. Det vil sige, at du regelmæssigt følger med i dit forbrug på ICE-WISH kanalen på dit TV. Ligesom vi håber, at du vil bidrage med gode idéer til, hvordan man kan spare på forbruget, og at du vil deltage I de få møder, der bliver undervejs. Ved at deltage aktivt i ICE-WISH er du med til at sætte fokus på energi- og miljørigtig adfærd, samtidig med at du selv sparer penge og gør din bolig sundere. Vi håber, at du vil være en god ambassadør og opmuntre andre til også at spare på deres forbrug.

7 Dette installeres Dataenhed Elmåler Varmemåler Vandmåler Set-top-box Router Sensor

8 Hvordan ser ICE-WISH kanalen ud? Set-top-box en gør det muligt at installere en ICE-WISH kanal på dit TV. På ICE-WISH kanalen kan du løbende følge dit aktuelle vand-, varme- og elforbrug. Du kan sammenligne dit forbrug med dit tidligere forbrug og med andre sammenlignelige husstande (anonymt). Du vil også få gode tips til, hvordan du kan reducere forbruget. Ligesom du kan finde grafiske analyser, gode spareråd m.v. Designet, der er udført af Philips, er endnu ikke helt færdigt, men færdiggøres i løbet af de kommende måneder, blandt andet på baggrund af input fra de kommende brugere i de ti lande. Målet er en let forståelig programflade, som samler alle relevante oplysninger: forbrug (pr. dag, pr. måned, pr. år) informationer om indeklimaforhold, tips til hvordan du når dit mål for energibesparelse m.v.

9 Det er gratis at deltage i ICE-WISH Du styrer ICE-WISH kanalen med din almindelige fjernbetjening

10 Hvad skal der ske nu? Vi håber, at rigtig mange synes at det er et spændende projekt og vil tilmelde sig, da vi har brug for i alt 60 frivillige til to grupper: Gruppe A som får installeret ICE-WISH service Gruppe B der ikke får installeret noget, men skal fungere som kontrolgruppe Du kan ringe/maile til Lulu Grønlund på Gruppe A Som deltager i gruppe A, skal du have installeret udstyr. Derfor har vi brug for at aftale et tidspunkt for, hvornår vi kan besøge din bolig sammen med den engelske samarbejdspartner, som skal besigtige de 30 husstande som siger ja til at deltage. Efterfølgende skal vi aftale et tidspunkt for, hvornår Ringgårdens teknikere kan installere ICE-WISH udstyret. Det er vigtigt, at et medlem af husstanden er tilstede, når installationen udføres, så du/i kan modtage uddannelse i betjening af anlægget. Du/I vil også modtage en brugermanual, som beskriver, hvordan du betjener ICE-WISH servicen. Når ICE-WISH projektet er igang, vil vi invitere dig til et interview/møde for at høre om/diskutere erfaringer med ICE-WISH. Vi vil også undervejs i forløbet bede dig udfylde spørgeskemaer, som skal være med til at forbedre servicen. Gruppe B Som deltager i gruppe B skal du ikke have installeret udstyr overhovedet, og skal i princippet leve som du plejer. Formålet er at se forskellen mellem de som har ICE-WISH, og de som ikke har. Vi har dog brug for jeres skriftlige tilladelse til at hente oplysninger om husstandens forbrug: vi vil bede om tilladelse til én gang månedligt at aflæse jeres forbrug på vand, varme og el, som varmemesteren har adgang til via CTS anlægget i kælderen. Oplysningerne om jeres forbrug vil blive behandlet med stor fortrolighed.

11 Gruppe A og B For at vurdere hvor godt ICE-WISH servicen fungerer, har vi brug for informationer om dit tidligere forbrug. Den letteste måde er, at vi får kopier af sidste års elregning. Alternativt kan du give os tilladelse til at kontakte elselskabet. Da vand- og varmeregnskabet udarbejdes i Ringgården, har vi let adgang til disse informationer. Vi vil bede om tilladelse til at videregive disse informationer til ICE-WISH forskerne, som får informationerne anonymt. Beskyttelse af personlige data ICE-WISH projektets mål er naturligvis ikke at udspionere din livsstil, men at få en forståelse for hvor effektivt intelligent måling i hjemmet er. Derfor er der udarbejdet en streng sikkerhedspolitik, som skal sikre at per- sonoplysninger behandles strengt fortroligt. Den enkelte husstand har adgang til data fra husstanden og til anonyme data fra afdelingen. ICE-WISH projektets parter og forskere får data videregivet i anonym form. Al formidling til omverdenen om projektet, vil ske i anonymiseret form. Vi vil bede om din skriftlige tilladelse til at bruge dine data til analytiske formål. ICE-WISH-projektet og Boligforeningen Ringgården giver tilsagn om, at oplysningerne ikke anvendes til andre formål end dette projekt. Har du flere spørgsmål Hvis du har spørgsmål omkring ICW-WISH, er du altid velkommen til at kontakte Lulu Grønlund, som er ICE-WISH repræsentant i Ringgården. Dirkete tlf: Mail:

12

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort 99.50.20-A Clorius Energistyring Besparelser med optimal komfort En vejledning til hvordan du kan holde varmen og samtidig belaste miljøet og din økonomi mindst muligt! Gælder for 1-strengede anlæg. Indholdsfortegnelse

Læs mere

BASISPAKKE Dit valg, din service

BASISPAKKE Dit valg, din service BASISPAKKE Dit valg, din service VELKOMSTGAVE ADGANG TIL MIN SIDE SKRIFTLIG KUNDESERVICE MÅNEDLIG FAKTURERING BAGUD OVERSIGT OVER ALLE DINE FORDELE ADGANG TIL MIN SIDE SKRIFTLIG KUNDESERVICE VELKOMSTGAVE

Læs mere

guide til et lavere elforbrug

guide til et lavere elforbrug Dit eksemplar Elsparefondens guide til Let din elregning og kom ned på 1.000 kwh Se side 2 Skift til bærbar computer og spar op til 90% i el Se side 6 Halvér din vasketemperatur og dit elforbrug Se side

Læs mere

Almene boliger for alle - DANSK - side 1

Almene boliger for alle - DANSK - side 1 Almene boliger for alle - DANSK - side 1 Forord De følgende oplysninger er generelle og vejledende. De gælder i de fleste boligorganisationer, men nogle boligorganisationer kan have andre regler end de

Læs mere

Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp

Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp Det er nemt at få internet på dit torp! Bestil nu, og du har internet indenfor en uge Selvom vinteren nærmer sig, er der mange gode grunde til at få internet

Læs mere

Her...her...her..! Giv indeklimaet fuld opmærksomhed. Alex... ALEX..! AAAALEEEX..! I N S T I T U T I O N E R O G M A G A S I N O M

Her...her...her..! Giv indeklimaet fuld opmærksomhed. Alex... ALEX..! AAAALEEEX..! I N S T I T U T I O N E R O G M A G A S I N O M Alex... ALEX..! AAAALEEEX..! Dårligt indeklima giver træthed, koncentrationssvigt og et utilfredsstillende arbejdsmiljø... Her...her...her..! Giv indeklimaet fuld opmærksomhed M A G A S I N O M B E D R

Læs mere

10 grunde til hvorfor din hjemmeside ikke giver nok kunder!

10 grunde til hvorfor din hjemmeside ikke giver nok kunder! 10 grunde til hvorfor din hjemmeside ikke giver nok kunder! Jacob Elton og Martin Bengaard Jensen og Jensen Marketing ApS People search for information - to find solutions. When they do and it fits their

Læs mere

Serverrumsvejledning. Center for Energibesparelser. Til virksomheder, der ønsker en god projektering, sikker drift og sund økonomi.

Serverrumsvejledning. Center for Energibesparelser. Til virksomheder, der ønsker en god projektering, sikker drift og sund økonomi. Center for Energibesparelser Serverrumsvejledning 2011 Til virksomheder, der ønsker en god projektering, sikker drift og sund økonomi Bliv klogere på: Elforbrug i serverrum Energistyring Robusthed og redundans

Læs mere

Det er godt at bruge 11 minutter på at læse Serviceaftalen FLEX igennem

Det er godt at bruge 11 minutter på at læse Serviceaftalen FLEX igennem Honeywell Building Solutions Strandvejen 70 2900 Hellerup www.honeywell.com Kære Det er godt at bruge 11 minutter på at læse Serviceaftalen FLEX igennem Hvorfor? Fordi Serviceaftalen FLEX dokumenterer

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Stolt af at være en del af TS-gruppen!

Stolt af at være en del af TS-gruppen! KONTAKT Profilmagasin med fokus på TS-gruppens kompetencer og værdier Stolt af at være en del af TS-gruppen! Som din lokale el-installatør har vi fokus på dig for at yde den absolut bedste service til

Læs mere

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt Det har du ret til til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt 2 Til forældre Dit barn er anbragt eller skal anbringes Det er dit barn, det handler om Serviceloven beskriver reglerne for anbringelser

Læs mere

IP Alarm INTRODUKTION. Introduktion til IP Alarm. Cloud baseret tyveri alarm system.

IP Alarm INTRODUKTION. Introduktion til IP Alarm. Cloud baseret tyveri alarm system. IP Alarm INTRODUKTION Introduktion til IP Alarm. Cloud baseret tyveri alarm system. INDHOLD INDHOLD...1 GENERAL BESKRIVELSE...2 INSTALLATION...2 DØR/VINDUES SENSOR...3 GASDETEKTOR...4 BEVÆGELSESSENSOR

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud eller økonomisk fripladstilskud HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MOD- TAGER AF BØRNETILSKUD ELLER ØKONOMISK FRIPLADSTILSKUD?

Læs mere

Lærervejledning til Er du el-tjekket?

Lærervejledning til Er du el-tjekket? Er du el-tjekket? - et undervisningsmateriale til fysik i folkeskolens 7. til 9. klasse Indhold Forord hvorfor arbejde med el-sikkerhed i skolen? side 2 Undervisningstemaer side 3 Den spænding man dør

Læs mere

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ SKÅN SKOVPARKENS MILJØ FOR NATUREN OG DIG SELV Med denne brochure i hånden har du et redskab til hurtigt at gøre en forskel for miljøet. Læs den, brug den og søg også gerne selv ny viden. Det er små,

Læs mere

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af Guide til undersøgelse af virksomhedens SOCIALE KAPITAL Indhold Undersøg den sociale kapital 4 Hvad er social kapital? 5 Hvorfor undersøge social kapital? 5 Flere dimensioner af social kapital 7 Sådan

Læs mere

JAg ten På den gemte energi energi. den gemte. Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde. energi! Guide til adfærdskampagne

JAg ten På den gemte energi energi. den gemte. Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde. energi! Guide til adfærdskampagne JAg ten På den JAg ten gemte På Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde! Guide til adfærdskampagne Indhold 1Få ledelsens opbakning side 4 2Sæt mål Side 5 Spar penge med gode vaner! Spar 5-10

Læs mere

Slutrapportering på Energispil(d) for teenagere PSO 341-028

Slutrapportering på Energispil(d) for teenagere PSO 341-028 Slutrapportering på Energispil(d) for teenagere PSO 341-028 1 Indholdsfortegnelse Resultat... 3 Konklusion... 3 Baggrund for projektet og for spillet... 3 Spilbeskrivelse... 4 Formål med spillet... 4 Vægtning

Læs mere

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af Guide til undersøgelse af virksomhedens SOCIALE KAPITAL Indhold Undersøg den sociale kapital 4 Hvad er social kapital? 5 Hvorfor undersøge social kapital? 5 Flere dimensioner af social kapital 7 Sådan

Læs mere

Forebyggelse af vandspild

Forebyggelse af vandspild Forebyggelse af vandspild kopiering tilladt med kildeangivelse Network Indledning For nylig måtte en mindre dansk virksomhed betale en ekstra vandregning på 172.000 kr. Virksomheden havde haft en skjult

Læs mere

Serviceabonnement - Min tryghed. Medlemstilbud. Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr.

Serviceabonnement - Min tryghed. Medlemstilbud. Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr. - Min tryghed Medlemstilbud Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr. Alt det med småt Hos dukapc behandler vi folk pænt, og vi regner med, at vores kunder gør det samme. Derfor

Læs mere

sigt Jesper Asholt I år gav vi bare 558 kr. om måneden i el og varme Jeg gør klar til solceller og jordvarme så hurtigt som muligt Jordvarme erstatter

sigt Jesper Asholt I år gav vi bare 558 kr. om måneden i el og varme Jeg gør klar til solceller og jordvarme så hurtigt som muligt Jordvarme erstatter ENERGIINDSIGT FEBRUAR/MARTS 2012 IND ENERGIINDSIGT sigt EnergiMagasinet med TEMA OM VARMEPUMPER Jesper Asholt Jeg gør klar til solceller og jordvarme så hurtigt som muligt Jordvarme erstatter Pensionsklart

Læs mere

Om at bo til leje. Velkommen. Forsikring PBS. Jura i private lejemål

Om at bo til leje. Velkommen. Forsikring PBS. Jura i private lejemål Om at bo til leje Velkommen Velkommen til, du er nu lejer hos JMI Ejendomme A/S. Det er vores ønske, at du vil føle dig hjemme og godt tilpas i din nye bolig. Der kan dog være flere spørgsmål som trænger

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige, der modtager folkepension og førtidspension HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MODTAGER AF FOLKEPENSION ELLER FØRTIDSPENSION? Som modtager af sociale ydelser

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA

BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA Side 2 til nyt videokamera Introduktion Det nye videokamera er et IP-videokamera, der tilsluttes trådløst til din router. Videokameraet fungerer sådan, at du kan se videooptagelser

Læs mere

Sønderborg Kommune ProjectZero undersøgelse 2012

Sønderborg Kommune ProjectZero undersøgelse 2012 Antal besvarelser: 616 / 554 Svarprocent: 48 / 43 1 Sønderborg Kommune ProjectZero undersøgelse 2012 Anden undersøgelse af borgernes meninger om ProjectZero Gennemført i juli 2012 overfor Sønderborg Kommunes

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER. Varde Bolig Administration

UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER. Varde Bolig Administration UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER Varde Bolig Administration Forsidebilledet er fra en pjece, som er udarbejdet af By og Byg, LBF og BL. Side 1 Forord: Fra sent efterår til tidlig forår (fyringssæson)

Læs mere

Gug - Visse - Dall Antenneforening. Juni 2007. GVD - TV, radio og Internet tæt på dig - lokalt og digitalt

Gug - Visse - Dall Antenneforening. Juni 2007. GVD - TV, radio og Internet tæt på dig - lokalt og digitalt Gug - Visse - Dall Antenneforening Juni 2007 GVD - TV, radio og Internet tæt på dig - lokalt og digitalt Gug - Visse - Dall Antenneforening Kontoradresse: GVD Antenneforening Sønder Trandersvej 16 9210

Læs mere