Christian IV s specier slået i København

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Christian IV s specier slået i København"

Transkript

1 7 Christian IV s specier slået i København Indledning De Københavnske specier fra er i kataloger henvist til variantstatus (Hede 55D og Sieg 107.4). I sammenligning med mønter fra nyere tider, er dette noget uretfærdigt. Der er tale om en helt selvstændig udmøntning, som kun er til kongens eget kammer eller for privat regning (se Hede). Mønterne er altså ikke egentlig rigsmønt. Desuden er portrættet væsentlig anderledes end på de øvrige specier under de pågældende katalognumre (sml. Figur 1 og 2). For det første er man ikke i tvivl om, at der er tale om en aldrende konge på de sene specier, og for det andet er klædedragten forsynet med en meget stor kniplingsbesat krave, som er meget anderledes end kraven på de tidligere specier ( ). Portrættet er i øvrigt interessant, idet kongen er vist i profil fra højre, hvilket kongen ikke ønskede på malerier efter ulykken med kongens højre øje i Kongen ønskede ikke at vise sit læderede ansigt, hvorfor malerier efter 1644 altid er i profil fra venstre (se Figur 8). Portrætterne på specierne fra er således inspireret af de tidligere specier, hvilket selvfølgelig er en formildende omstændighed i deres katalogisering som en variant af disse. Det kan så til gengæld hævdes, at portrættet på de Af Anders Harck Figur 1: Speciedaler fra Typen repræsenterer årgangene fra , hvor kraven er dannet af en mere eller mindre bølget krans. Årstallet under rammen. Figur 2: Speciedaler fra Typen repræsenterer årgangene fra , hvor kraven er et fladt udbredt stofstykke besat med stor kniplingskant. Årstallet indenfor rammen.

2 8 Figur 3 Figur 4 Figur 5 Figur 3: Forsidetype 1 med smalt portræt. Figur 4: Forsidetype 2 med udpræget tilbagelænet bredt portræt. Figur 5: Forsidetype 3 fra 1646 med bredt portræt. Figur 6: Forsidetype 3 fra 1647 med bredt portræt. Den mest almindelige stempelvariant fra Figur 7: Forsidetype 3 fra 1647 med bredt portræt. Den relativt sjældne og formodentlig seneste stempelvariant fra Figur 6 Figur 7 sene specier er en form for historieforfalskning, da kongens øje på portrættet er ganske intakt. Ud over portrætforskellen ses det også (Figur 1 og 2), at årstallet på de sene specier står inde i tekstrammen, mens det på de tidlige specier står under tekstrammen. Møntmesterinitialerne indtager på de sene specier pladsen under tekstrammen, medens disse initialer er placeret til venstre for rammen på de tidligere specier. De her beskrevne karakterer er fælleskarakterer for specierne fra , men inden for gruppen er der en markant variation, som er emnet for nærværende lille artikel. Der er inden for gruppen en klar hovedtype med nogle sjældne eller særdeles sjældne varianter. Variationen i stemplerne Som nævnt er der på forsiden tale om et portræt af den aldrende konge med en stor udbredt kniplingskrave. Under portrættet er der en tekstramme med kongens navn, titler og årstal. Nederst under rammen findes møntmesterens initialer og eventuelt møntmestermærket. Der findes fem forsidestempler, som er vist i Figur 3-7. I figurerne er stemplerne ordnet i en rækkefølge, som jeg

3 9 Figur 8: Maleri af Christian IV i profil fra venstre. Efter slaget på Kolberger Heide lod kongen sig kun male i profil fra venstre, så man ikke skulle se den læderede højre side af hans ansigt. Maleri af Karel van Mander d.y. ( ). Frederiksborg. antager er identisk med den rækkefølge, hvori de er fremstillet. Vi ser, at de to første stempler (Figur 3 og 4) er forsynet med både initialer for møntmesteren (Heinrich Köhler) og hans mærke (en glødehage). Det andet stempel i rækkefølgen (Figur 4) rettes på et tidspunkt, så kun initialerne er til stede (se Figur 9). De underliggende initialer og mærket er imidlertid stadig tydelige. Det sidste stempel fra 1646 er fremstillet med initialerne placeret symetrisk, og dette er også tilfældet på stemplerne fra Det er således oplagt at tolke tilstedeværelse af møntmestermærket som et tegn på tidlig fremstilling, og stempelrækkefølgen er så næsten givet ved denne karakter.

4 10 Figur 9: Mønt med forsidetype 2 med rettet stempel. Initialerne HK er rettet til et lidt større H, og glødehagen er rettet til et større K. Det sidste stempel fra 1647 er ret sjældent forekommende, og jeg har derfor placeret det som det sidste, idet jeg antager, at udmøntningen er standset inden stemplet har nået en betydelig anvendelse. Det er selvfølgelig muligt, at stemplet ret hurtigt er blevet ødelagt og derfor er så forholdsvis sjældent forekommende. Rækkefølgen af de to sidste stempler er således ikke helt sikker, men en kobling med et bestemt bagsidestempel giver dog yderligere et argument for den opstillede rækkefølge (se senere). Ud over forholdet med møntmesterens initialer må det også siges, at portrættet er nogenlunde identisk på de tre sidste stempler (Figur 5-7), hvorfor disse kan slås sammen til en fælles type. De to tidligste stempler er imidlertid afvigende fra denne fællestype (primært begrundet i tilstedeværelsen af glødehagen som møntmestermærke) og også meget forskellige fra hinanden. Det første stempel (Figur 3) er stærkt afvigende med et smalt portræt af kongen, og i tekstrammen er der en uheldig deling af ordene REX (latinsk for konge) og OL (forkortelse af Oldenburg). Desuden følger årstallet kongens titler uden en selvstændig linie, og navnet indeholder en stavefejl (CHRITIANUS). I det andet stempel (Figur 4) er kongen markant tilbagelænet, men ellers er portræt og tekst på denne forsidetype overensstemmende med fællestypen for de tre sidste stempler. Der findes et større antal bagsidestempler (ialt 18 ifølge S. Aagaard), som fordeler sig på fire typer (Figur 10-13). Disse typer kan ikke helt indordnes i en tidsmæssig følge, idet den hyppigst forekommende type (14 stempler - Figur 10) er repræsenteret sammen med alle forsidestempler og specielt både med det første og de to mulige sidste forsidestempler. Denne type er karakteriseret ved et stort centralskjold på et simpelt kors med smalle korsarme. En anden type vist i Figur 11 er repræsenteret med to stempler. Denne type er karakteriseret ved et stort centralskjold på et kors med brede arme, hvor hver korsarm er dannet af fire linier. Denne type forekommer med alle tre typer forsidestempler men kun i De to sidste typer er hver kun repræsenteret med et enkelt stempel. Stemplet i Figur 12 afviger, ved at centralskjoldet er omgivet af en partiel perlering. Dette stempel optræder kun med det første forsidestempel og altså kun i Endelig afviger stemplet i Figur 13 ved et lille centralskjold. Dette stempel med det lille centralskjold forekom-

5 11 Figur 10 Figur 11 Figur 10: Bagsidetype 1. Stort centralskjold på simpelt smalt kors. Figur 11: Bagsidetype 2. Stort centralskjold på bredt kors, hvor hver korsarm er dannet af fire linier. Figur 12: Bagsidetype 3. Stort centralskjold der på siderne er flankeret af perlerækker. Figur 13: Bagsidetype 4. Lille centralskjold. Figur 12 Figur 13 mer i både 1646 og I 1647 forekommer det kun med det i Figur 7 viste forsidestempel, hvilket er et argument for, at dette forsidestempel er det tidligste stempel fra Bagsidestemplet med det lille centralskjold er interessant, idet det typemæssigt er identisk med bagsidestempler på Peder Grüners specier fra Identiteten er ikke begrænset til det lille centralskjold, men også forsiringernes udformning. Jeg har ikke konstateret stempelidentitet, men dette bør efterforskes. Stempelidentitet med specier fra P. Grüner er dog ikke at forvente, da der er tale om vidt forskellige udmøntninger på forskellige lokaliteter og tidsmæssigt adskildt af mere end ti år. Desuden ses typen med den pågældende skjoldform og denne type forsiringer allerede på halvspecier fra Schwabe i , hvorfor den pågældende udformning må betragtes som en standardtype. Mønternes typologi Efter nu at have set på de forskellige stempeltyper, kan der opstilles følgende typologi for speciemønterne fra (Hede 55D el. Sieg 107.4).

6 12 Type 1. Forside. Smalt portræt. HK og glødehage. Årstal ikke på selvstændig linie. på simpelt smalt kors. Centralskjoldet delvis omgivet af perler Schou 25. Typen er meget sjælden (mindst to i privateje). Jeg har ikke tegning af bagsidestemplet, hvorfor en afbildning fra Hede s auktionskatalog er vist. Bagsidestemplet er af samme type som det i Figur 11 viste, men der er tale om et andet stempel. Type 2. Forside. Smalt portræt. HK og glødehage. Årstal ikke på selvstændig linie. på kors, hvor hver af armene er dannet af fire linier Schou 24. Typen er sjælden. Schou har ikke angivet et særligt nummer for denne type, men den findes altså i aftrykssamlingen som stempelvariant under Schou 24. Type 3. Forside. Smalt portræt. HK og glødehage. Årstal ikke på selvstændig linie. på simpelt smalt kors Schou 24. Typen er sjælden.

7 13 Type 4. Forside. Bredt tilbagelænet portræt. HK og glødehage. Årstal på selvstændig linie. på kors, hvor armene hver er dannet af 4 linier Schou 22. Typen er sjælden. Findes med rettet forsidestempel så der kun er HK Schou 17 er uhyre sjælden. Type 5. Forside. Bredt tilbagelænet portræt. HK og glødehage. Årstal på selvstændig linie. på simpelt smalt kors Schou 23. Typen er ikke almindelig. Findes med rettet forsidestempel så der kun er HK Schou 19 og 20 er almindelig. Type 6. Forside. Bredt tilbagelænet portræt. HK rettet fra HK og glødehage. Årstal på selvstændig linie. Bagside. Lille centralskjold på simpelt kors Schou 21. Typen er ikke almindelig. Typen, hvor forsidestemplet ikke er rettet, er for mig ukendt. NR_130_Sept_2016.indd 13 21/08/

8 14 Type 7. Forside. Bredt portræt, som ikke er udpræget tilbagelænet. Stemplet kun med HK. Årstal på selvstændig linie. på kors, hvor armene hver er dannet af 4 linier Schou 18. Typen er meget sjælden. (I Schou s beskrivelse anføres HK og glødehage, men staniolaftrykket er uden glødehage. Se også Bruun Rasmussen 12/ lot. 5137). Type 8. Forside. Bredt portræt, som ikke er udpræget tilbagelænet. Stemplet kun med HK. Årstal på selvstændig linie. Bagside. Lille centralskjold på simpelt kors ukendt af Schou. Typen er uhyre sjælden måske unik. (Højland 9/5 2003). Type 9. Forside. Bredt portræt, som ikke er udpræget tilbagelænet. Stemplet kun med HK. Årstal på selvstændig linie. på simpelt smalt kors Schou 13, 14 og 15. Typen er almindelig.

9 15 Opsamling Det fremgår af ovenstående oversigt, at kun to af de opstillede typer (5 med rettet stempel og 9) er almindelige. Hovedtypen for disse specier er altså en forside med initialerne HK (glødehagen fjernet eller fraværende) og en bagside med et stort centralskjold på et simpelt smalt kors. Inden for denne hovedtype kan portrættet så være tilbagelænet eller ikke tilbagelænet. De øvrige typer må alle betragtes som varianter, der er fejlbehæftede (stavefejlen og tilstædeværende glødehage) eller forskønnet (specielt kors, lille skjold eller perlering om skjoldet). Det lille skjold er måske ikke tænkt som en forskønnelse, men derimod blot en tilbagevenden til en gammel kendt type. Alt i alt ser vi, at denne møntgruppe, som hidtil (noget uretfærdigt) er blevet henvist til en variant af Christian IV s mest almindelige specietype, udgør en interessant udmøntning med mange selvstændige varianter. Litteratur Hede H. (1964): Danmarks og Norges mønter. Dansk Numismatisk Forening. Siegs Møntkatalog (2015). Siegs Forlag. Schou H.H.: Beskrivelse af Danmarks og Norges mønter København 1926.

Varianter af Christian IV kronemønt 1618-1621

Varianter af Christian IV kronemønt 1618-1621 numismatisk rapport 97 7 Varianter af Christian IV kronemønt 1618-1621 Når man ser på de pragtfulde kronemønter fra perioden 1618 til 1621 er der et utal af varianter, som fortjener en nærmere beskrivelse.

Læs mere

Hvad sker der med Christan IV s skillingemønter under den store kroneudmøntning 1618-1622

Hvad sker der med Christan IV s skillingemønter under den store kroneudmøntning 1618-1622 numismatisk rapport 95 5 Hvad sker der med Christan IV s skillingemønter under den store kroneudmøntning 1618-1622 Der er ingen tvivl om, at den mest urolige periode i Christian IV s mønthistorie er årene

Læs mere

Gianelli vikarierede for Bauert

Gianelli vikarierede for Bauert numismatisk rapport 93 5 - hidtil ubeskrevne Gianelli-mønter Efter nogle travle år ved Mønten i Altona i slutningen 1780 erne stilnede aktiviteterne betydeligt af op gennem 1790 erne og nåede et lavpunkt

Læs mere

Møntmestermærkets ustabilitet i Christian IVs regeringstid

Møntmestermærkets ustabilitet i Christian IVs regeringstid 1 Møntmestermærkets ustabilitet i Christian IVs regeringstid Møntmestermærket har altid interesseret møntsamlere, og det er derfor mærkeligt, at dette mærke er ret dårligt beskrevet. Søger man i P. Flensborgs

Læs mere

Christian IV s 24 skilling 1624

Christian IV s 24 skilling 1624 numismatisk rapport 134 5 (H.130, Sieg 74) en enlig svale til brug i Kongsberg (?) I 1624 lod Christian IV udmønte den første 24 skilling i dansk mønthistorie. Herefter skulle der gå over 100 år, før den

Læs mere

Dansk 2 skilling 1761

Dansk 2 skilling 1761 numismatisk rapport 128 11 Dansk 2 skilling 1761 Kongsbergs prægninger i 1774 identificeret Udmøntningerne Den danske 2 skilling 1761, Hede 36B og 36C, 1 er forholdsvis veldokumenteret. Takket være Wilcke

Læs mere

Auktion 513 Lørdag 27. februar 2016

Auktion 513 Lørdag 27. februar 2016 Ved auktionen har kun medlemmer af foreninger tilsluttet Nordisk Numismatisk Union ret til at købe Auktion 513 Lørdag 27. februar 2016 Bethesda Rømersgade 17 Israels Plads Kære venner i Dansk Numismatisk

Læs mere

Mønterne fra Rethwisch Slot

Mønterne fra Rethwisch Slot 5 Møntstedets historie 1 I slutningen af 1700-tallet indskrev et lille slot i Holsten sig i den numismatiske historie. Det var resultatet af, at den monetære situation i Europa havde udviklet sig således,

Læs mere

Christian IV, mark/8 skilling lybsk Glückstadt (H.175 A-C Sieg )

Christian IV, mark/8 skilling lybsk Glückstadt (H.175 A-C Sieg ) 11 Christian IV, mark/8 skilling lybsk 1641-1645 Glückstadt (H.175 A-C Sieg 175.1-3) Glückstadts grundlæggelse og møntsted I 1616 grundlagde Christian IV Glückstadt som en handels- og fæstningsby ved Elbens

Læs mere

Frederik III: Kroner Glückstadt

Frederik III: Kroner Glückstadt Frederik III: Kroner Glückstadt 1659-1660 numismatisk rapport 141 5 Frederik III: Kroner Glückstadt 1659-1660 I det følgende fremlægges en stempelanalyse og typebeskrivelse af kroner slået i Glückstadt

Læs mere

Auktion 502 Lørdag 21. februar 2015

Auktion 502 Lørdag 21. februar 2015 Ved auktionen har kun medlemmer af foreninger tilsluttet Nordisk Numismatisk Union ret til at købe Auktion 502 Lørdag 21. februar 2015 Bethesda Rømersgade 17 Israels Plads Kære venner i Dansk Numismatisk

Læs mere

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet.

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet. CHRISTIAN DEN 4. PÅ KOLDINGHUS Når du kommer ind på det gamle kongeslot Koldinghus, vil du opdage, at der på slottets vægge hænger masser af malerier. Mange af dem er portrætter. Men hvad er portrætter

Læs mere

DANSK NUMISMATISK FORENINGS AUKTION (502) lørdag den 21. februar 2015 Ved auktionen har kun medlemmer af foreninger tilsluttet Nordisk Numismatisk

DANSK NUMISMATISK FORENINGS AUKTION (502) lørdag den 21. februar 2015 Ved auktionen har kun medlemmer af foreninger tilsluttet Nordisk Numismatisk DANSK NUMISMATISK FORENINGS AUKTION (502) lørdag den 21. februar 2015 Ved auktionen har kun medlemmer af foreninger tilsluttet Nordisk Numismatisk Union ret til at købe. Henvisninger Konser Mindste A.lbnr

Læs mere

Arabiske mønter fra Sigerslevøster

Arabiske mønter fra Sigerslevøster 14 NoMus Arabiske mønter fra Sigerslevøster Finn Erik Kramer Fig. 1-2. Billedet til venstre viser et udsnit af genstandene fra skat 1, mens billedet til højre viser skat 2 i sin helhed. Samanidemønten

Læs mere

Danmarks sjældneste helsag

Danmarks sjældneste helsag Danmarks sjældneste helsag Af Lars Engelbrecht Prædikatet Danmarks sjældneste helsag er ofte og yderst velfortjent givet en bestemt type af de tidlige, smalle konvolutter. Konvolutten har et blå værdistempel

Læs mere

- med kortspil og legetøj

- med kortspil og legetøj - med kortspil og legetøj Dette hæfte er udarbejdet af Karina Pihl Færk og Maria Grove Christensen og tiltænkt FAMILIEMATEMATIK som inspiration til hyggelige matematiske spil og aktiviteter for 0.-2. årgangs

Læs mere

3. Om skalamønstrene og den indfoldede orden

3. Om skalamønstrene og den indfoldede orden Dette er den tredje af fem artikler under den fælles overskrift Studier på grundlag af programmet SKALAGENERATOREN (forfatter: Jørgen Erichsen) 3. Om skalamønstrene og den indfoldede orden Lad os begynde

Læs mere

Individuel opgave Skrives i perioden: Torsdag d. 14.04.11 kl. 08.00 til Fredag d. 15.04.11 kl. 13.00

Individuel opgave Skrives i perioden: Torsdag d. 14.04.11 kl. 08.00 til Fredag d. 15.04.11 kl. 13.00 Individuel opgave Skrives i perioden: Torsdag d. 14.04.11 kl. 08.00 til Fredag d. 15.04.11 kl. 13.00 I marts skal du: Overveje valg af en de fremlagte problemformuleringsvalgmuligheder du finder (mest)interessant

Læs mere

Perfinbilledtyperne 1876 til nutid

Perfinbilledtyperne 1876 til nutid Perfinbilledtyperne 1876 til nutid Nu skulle man jo tro, at eftersom perfinsamleriet har været på banen i mange år, at alle områder indenfor perfinfilatelien, er blevet belyst og beskrevet på alle leder

Læs mere

Danmarks helsagsbrevkort med de tofarvedes tegning

Danmarks helsagsbrevkort med de tofarvedes tegning Danmarks helsagsbrevkort med de tofarvedes tegning 1871-1879 Artikel 3: Arkstørrelse samt typer i rammegruppe 3 Af: Lars Engelbrecht Dette er tredie artikel om de første danske helsagsbrevkort i størrelse

Læs mere

Frederik III: Kroner Glückstadt

Frederik III: Kroner Glückstadt Frederik III: Kroner Glückstadt 1659-1660 Indhold Christian IV, Speciedaler 1596. Vurdering: 100.000 kr. Frederik III, Seglmedallion til Kongeloven, u. år (1671). Vurdering: 40.000 kr. Frederik III, Speciedaler,

Læs mere

Større Skriftlig Opgave SSO

Større Skriftlig Opgave SSO Større Skriftlig Opgave SSO Opgavebesvarelsen har et omfang på 10-15 sider a 2400 enheder (ink. Mellemrum). Forside, indholdsfortegnelse, noter, litteraturliste, figurer, tabeller og lign materiale medregnes

Læs mere

Tømmerupskattens hebræer 2-marker 1644-1647 fra Christian IV Schous arbejde og nutidens muligheder

Tømmerupskattens hebræer 2-marker 1644-1647 fra Christian IV Schous arbejde og nutidens muligheder Tømmerupskattens hebræer 2-marker 1644-1647 fra Christian IV Schous arbejde og nutidens muligheder D en 14. maj 1920 blev der på en mark ved Tømmerup på Amager fundet en møntskat bestående af 256 mønter.

Læs mere

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne. UCN act2learn

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne. UCN act2learn Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne UCN act2learn Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Layout... 3 3. Kildehenvisning / referering... 4 3.1 Harvard systemet...

Læs mere

Disse har alle sammen hjulpet til at skabe min hjemmeside. Ved at give inspiration og få ideerne ned på papir, før de blev vist til omverdenen.

Disse har alle sammen hjulpet til at skabe min hjemmeside. Ved at give inspiration og få ideerne ned på papir, før de blev vist til omverdenen. Introduktion til webdesign Jeg har igennem webdesign projektet arbejdet med en masse forskellige processer, i alt 6 processer. Disse er skab moodboard fra en side, informationsdesign, navigationsdesign,

Læs mere

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT De mennesker, der har interesse for vor store billedhugger Bertel T h o r valdsen, kender sandsynligvis hans dødsmaske. Den viser os et kraftigt, fyldigt fysiognomi,

Læs mere

Nørreport på en medalje med by-prospekt

Nørreport på en medalje med by-prospekt 2 numismatisk rapport 123 numismatisk rapport 123 3 Fig. 1. Johan v. Wick s prospekt over København fra 1611 Nørreport på en medalje med by-prospekt Af Anders Harck Tårnenes by København er kendt som tårnenes

Læs mere

Barske. billedbøger. VIA Center for Undervisningsmidler

Barske. billedbøger. VIA Center for Undervisningsmidler Barske billedbøger VIA Center for Undervisningsmidler Barske billedbøger en vanskelig virkelighed i et billedbogsunivers Materialekassen Barske billedbøger en vanskelig virkelighed i et billedbogsunivers

Læs mere

POWER GRID SPILLEREGLER

POWER GRID SPILLEREGLER POWER GRID SPILLEREGLER FORMÅL Hver spiller repræsenterer et energiselskab som leverer elektricitet til et antal byer. I løbet af spillet køber hver spiller et antal kraftværker i konkurrence med andre

Læs mere

Valseprægede mønter fra Christian IV

Valseprægede mønter fra Christian IV 6 numismatisk rapport 133 Skilling 1595 og udvalgte mønter fremstillet 1602-1607 af Nicolaus Schwabe Af Sven Aagaard I nyere auktionskataloger beskrives 2 marken 1604 (H. 76, Sieg 75) som værende valsepræget

Læs mere

Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning

Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning Maj 2013 Social- og sundhedsuddannelsen Randers Indledning Hensigten med Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning ved Randers Social- og Sundhedsskole er

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Layout... 3 3. Kildehenvisning / referering... 4 3.1 Harvard systemet...

Læs mere

grafisk design Designopgave Professionsbacheloruddannelsen i Grafisk Design xdanmarks MEDIE- OG JOURNALISTHØJSKOLE Optagelsesprøve

grafisk design Designopgave Professionsbacheloruddannelsen i Grafisk Design xdanmarks MEDIE- OG JOURNALISTHØJSKOLE Optagelsesprøve Designopgave Professionsbacheloruddannelsen i Grafisk Design Bogforside i tre varianter Du skal designe forsiden til Stieg Larsson roman fra 2006»Mænd der hader kvinder«i tre forskellige designs: Version

Læs mere

Skriftlig eksamen i samfundsfag

Skriftlig eksamen i samfundsfag OpenSamf Skriftlig eksamen i samfundsfag Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 2. Præcise nedslag 3. Beregninger 3.1. Hvad kan absolutte tal være? 3.2. Procentvis ændring (vækst) 3.2.1 Tolkning af egne beregninger

Læs mere

Førtidspension og psykiske lidelser blandt socialpædagoger og socialrådgivere i PKA

Førtidspension og psykiske lidelser blandt socialpædagoger og socialrådgivere i PKA Førtidspension og psykiske lidelser blandt socialpædagoger og socialrådgivere i PKA - Statistisk analyse Maj 2008 Jørgen Møller Christiansen og Henning Hansen CASA Førtidspension og psykiske lidelser blandt

Læs mere

BIRKVIGS TYPO GRAFISKE MOSAIK

BIRKVIGS TYPO GRAFISKE MOSAIK BIRKVIGS TYPO GRAFISKE MOSAIK henrik 3 Snabel-a pdf-version grafisk litteratur [@] 2 3 Snabel-a @ dansk Snabel-a norsk Kanel-bolle italiensk/fransk Lille snegl tysk Edderkop-abe hollandsk Abehale finsk

Læs mere

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool?

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool? Agger Opgaver: Daniel Agger Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal

Læs mere

Det traditionelle eksponat Af: Henrik Mouritsen

Det traditionelle eksponat Af: Henrik Mouritsen Det traditionelle eksponat Af: Henrik Mouritsen Grundet den positive respons jeg har fået fra andre samlere og udstillere i forbindelse med min artikel i DFT kaldet Vejen til Guld, synes der at være interesse

Læs mere

Pesticider i frugt og grøntsager

Pesticider i frugt og grøntsager Supplement til rapporten Pesticider i frugt og grøntsager 2008-2012 Rangordning af frugt og grøntsager Jens Hinge Andersen, Annette Petersen, Bodil Hamborg Jensen Juni 2014 Supplement til rapporten Pesticider

Læs mere

Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse. Udarbejdet: Christian Overgård Hansen 28. september 2004

Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse. Udarbejdet: Christian Overgård Hansen 28. september 2004 Notat Sag: Titel: Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse Analyse af antalstællinger Notatnr. 11-7 Rev.: Til: Bjarne Bach Nielsen, Allan Christensen Udarbejdet: Christian Overgård Hansen.

Læs mere

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017 Markedsanalyse 22. maj 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes forhold til naturen anno 2017 I en ny undersøgelse har landbrug & Fødevarer

Læs mere

Sange. På nedenstående adresse kan man finde sange til mange lejligheder. http://www.festsange.dk/ mel.: Ensom dame...

Sange. På nedenstående adresse kan man finde sange til mange lejligheder. http://www.festsange.dk/ mel.: Ensom dame... Sange På nedenstående adresse kan man finde sange til mange lejligheder. http://www.festsange.dk/ Lørdag d.31. februar 2012 Lørdag d.31. februar 2012 Vennerne side 2 side 3 Vennerne Bagside Forside Lørdag

Læs mere

TESTS I MAKROØKONOMI. Formål og indhold

TESTS I MAKROØKONOMI. Formål og indhold TESTS I MAKROØKONOMI Formål og indhold Testene er tænkt som et hjælpemiddel til studerende, der bruger bogen Makroøkonomi teori og beskrivelse fra forlaget Limedesign. Sigtet er at støtte de studerende

Læs mere

Sådan gør du i GeoGebra.

Sådan gør du i GeoGebra. Sådan gør du i GeoGebra. Det første vi skal prøve er at tegne matematiske figurer. Tegne: Lad os tegne en trekant. Klik på trekant knappen Klik på punktet ved (1,1), (4,1) (4,5) og til sidst igen på (1,1)

Læs mere

Slægten Storm. Peder Pedersen Storm Just Pedersen Storm Peder Justesen Storm Frederik Christian Valdemar Storm Frederik Peter Evald Hinnerup Storm

Slægten Storm. Peder Pedersen Storm Just Pedersen Storm Peder Justesen Storm Frederik Christian Valdemar Storm Frederik Peter Evald Hinnerup Storm Slægten Storm Peder Pedersen Storm Just Pedersen Storm Peder Justesen Storm Frederik Christian Valdemar Storm Frederik Peter Evald Hinnerup Storm Dette kompendium beskriver Peder Pedersen Storm og slægtninge.

Læs mere

50 pct. flere ikke-vestlige efterkommere dømmes for kriminalitet sammenlignet med personer med dansk baggrund

50 pct. flere ikke-vestlige efterkommere dømmes for kriminalitet sammenlignet med personer med dansk baggrund Nyt fra April 5 5 pct. flere ikke-vestlige efterkommere dømmes for kriminalitet sammenlignet med personer med dansk baggrund Efterkommere af ikke-vestlige indvandrere er mere kriminelle end danskere. Når

Læs mere

Projekt 2.9 Sumkurver som funktionsudtryk anvendt til Lorenzkurver og Ginikoefficienter (især for B- og A-niveau)

Projekt 2.9 Sumkurver som funktionsudtryk anvendt til Lorenzkurver og Ginikoefficienter (især for B- og A-niveau) Projekt 2.9 Sumkurver som funktionsudtryk anvendt til Lorenzkurver og Ginikoefficienter En sumkurve fremkommer ifølge definitionen, ved at vi forbinder en række punkter afsat i et koordinatsystem med rette

Læs mere

Mønten i Christiania blev oprettet i april 1628 til udmøntning af

Mønten i Christiania blev oprettet i april 1628 til udmøntning af Christian IV s norske 8 skilling 1641-1644, Christiania 1 Af Sven Aagaard Mønten i Christiania blev oprettet i april 1628 til udmøntning af det udvundne sølv fra minerne nær den nyoprettede mineby Kongsberg

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt Formalia ved opgaveskrivning Indhold 1 Formalia ved opgaveskrivning... 3 2 Layout... 3 3 Opbygning... 3 4 Aflevering... 5 5 Sanktioner... 5 6 Litteraturliste...

Læs mere

Ledelsesstil. Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig?

Ledelsesstil. Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig? Ledelsesstil Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig? Ledernes Hovedorganisation Maj 4 Indledning Meget moderne ledelsesteori beskæftiger sig med udvikling af forskellige ledelsesformer, og alene

Læs mere

Periodiske kædebrøker eller talspektre en introduktion til programmet periodisktalspektrum

Periodiske kædebrøker eller talspektre en introduktion til programmet periodisktalspektrum Jørgen Erichsen Periodiske kædebrøker eller talspektre en introduktion til programmet periodisktalspektrum I artikelserien Studier på grundlag af programmet SKALAGENERATOREN kommer jeg bl.a. ind på begrebet

Læs mere

Kommunal sundhedsprofil 8. klasse 2015/16

Kommunal sundhedsprofil 8. klasse 2015/16 Kommunal sundhedsprofil 8. klasse 2015/16 Udarbejdet af kommunallæge Anne Munch Bøegh Baggrund: Skolesundhedstjenesten har i skoleåret 2015/16 i forbindelse med budget reduktionen fravalgt at udlevere

Læs mere

Ejermærkning af Universitetsbibliotekets (ekskl. UB1) bøger og tidsskrifter af Torsten Schlichtkrull

Ejermærkning af Universitetsbibliotekets (ekskl. UB1) bøger og tidsskrifter af Torsten Schlichtkrull Ejermærkning af Universitetsbibliotekets (ekskl. UB1) bøger og tidsskrifter af Torsten Schlichtkrull Der har i tidens løb været brugt mange forskellige stempler på UB / UB2 / DNLB (Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige

Læs mere

Landsknægtfaner. Indledning. Kilder. af Preben Kannik, 1962

Landsknægtfaner. Indledning. Kilder. af Preben Kannik, 1962 Landsknægtfaner af Preben Kannik, 1962 Indledning Landsknægttidens 1) faner kan deles i to store hovedgrupper. Den såkaldte ældre type er karakteriseret ved at være syet af forskelligtfarvet silketøj i

Læs mere

Partielle afledede og retningsafledede

Partielle afledede og retningsafledede Partielle afledede og retningsafledede 1 Partielle afledede, definitioner og notationer Bertragt en funktion af to reelle variable f : D R, hvor D R 2 er et åbent område Med benyttelse af tilvækstfunktionen

Læs mere

OM PROJEKTOPGAVER GENERELT

OM PROJEKTOPGAVER GENERELT 1 OM PROJEKTOPGAVER GENERELT En projektopgave bør indeholde følgende dele: 1. Forside 2. Indholdsfortegnelse 3. Eventuelt forord 4. Indledning 5. Emnebearbejdning 6. Afslutning 7. Noter 8. Litteraturliste

Læs mere

Privat udmøntede speciedalere 1560 og 1563 under Frederik II samt 1590 og 1596 (?) under Christian IV

Privat udmøntede speciedalere 1560 og 1563 under Frederik II samt 1590 og 1596 (?) under Christian IV Privat udmøntede speciedalere 1560 og 1563 under Frederik II samt 1590 og 1596 (?) under Christian IV Af Sven Aagaard Frem til opdagelsen i 1623 af de rige norske sølvlejer i Numedalen og anlæggelsen af

Læs mere

Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier

Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier Version 1, sidst opdateret i juni 2015 Indhold Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier... 1 Indtastningsvejledning til Matriklerne for

Læs mere

Mænd er til F1-lån og kvinder er til fast rente eller?

Mænd er til F1-lån og kvinder er til fast rente eller? 2. januar 216 Mænd er til F1-lån og kvinder er til fast rente eller? En til tider hørt anekdote fra hverdagen er, at mænd generelt er mere risikovillige end kvinder. Det afholder vi os i sagens natur fra

Læs mere

Vejledning til indtastning.

Vejledning til indtastning. Vejledning til indtastning. Sidst opdateret i marts 2015 Indhold Vejledning til indtastning.... 1 Indtastningsvejledning til ansøgninger til en erindringsmedalje... 2 Tillæg til indtastningsvejledning

Læs mere

Elevmateriale. Forløb Statistik

Elevmateriale. Forløb Statistik Elevmateriale Forløb Statistik Første lektion: I første lektion skal eleverne reflektere over, hvordan man sammenligner datasæt. Hvordan afgør man, hvor høj man er i 5. klasse? I andre dele af matematikken

Læs mere

Pilotprojekt FFA-Rådgivningsprogram Afdelingen for Veterinære forhold og Råvarekvalitet Mejeriforeningen/Dansk Kvæg. Slutrapport Maj 2007

Pilotprojekt FFA-Rådgivningsprogram Afdelingen for Veterinære forhold og Råvarekvalitet Mejeriforeningen/Dansk Kvæg. Slutrapport Maj 2007 Pilotprojekt FFA-Rådgivningsprogram Afdelingen for Veterinære forhold og Råvarekvalitet Mejeriforeningen/Dansk Kvæg Slutrapport Maj 2007 Sammendrag Baggrund for pilotprojektet For mange frie fedtsyrer

Læs mere

i modellen. Alle detaljer og analysemuligheder gennemgås dog ikke i denne skrivelse det er blot en introduktion, så du kommer godt fra start.

i modellen. Alle detaljer og analysemuligheder gennemgås dog ikke i denne skrivelse det er blot en introduktion, så du kommer godt fra start. SÅDAN KOMMER DU I GANG - en introduktion til KL s model for benchmarking på ungdomsuddannelsesområdet Denne skrivelse hjælper dig i gang med at bruge KL s benchmarkingmodel på ungdomsuddannelsesområdet.

Læs mere

Devoteam Consulting. Spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med undersøgelsen af problemer med flertydige vejnavne LEDELSESRESUME

Devoteam Consulting. Spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med undersøgelsen af problemer med flertydige vejnavne LEDELSESRESUME Devoteam Consulting Spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med undersøgelsen af problemer med flertydige vejnavne LEDELSESRESUME Maj 26 Ledelsesresume Side 1 Maj 26 1. INDLEDNING Devoteam bistår Erhvervs-

Læs mere

Seksuel chikane inden for Privat Service, Hotel og Restauration

Seksuel chikane inden for Privat Service, Hotel og Restauration Seksuel chikane inden for Privat Service, Hotel og Restauration Rapporten er udarbejdet af Analyse Danmark A/S 2015 1. Indhold 1. Indhold... 2 2. Figurliste... 3 3. Indledning... 4 4. Dataindsamling og

Læs mere

Hvorfor er mitassist.dk blevet en succes? Ineva Viden til udvikling ineva.dk

Hvorfor er mitassist.dk blevet en succes? Ineva Viden til udvikling ineva.dk Hvorfor er mitassist.dk blevet en succes? Hvad har Inevas opgave været i forhold til mitassist.dk? Løbende evaluering og opsamling på resultater Afrapportering på opstillede mål, indikatorer og succeskriterier

Læs mere

1. HVOR MANGE SKOLER, FORÆLDRE OG ELEVER DÆKKER UNDERSØGELSEN?

1. HVOR MANGE SKOLER, FORÆLDRE OG ELEVER DÆKKER UNDERSØGELSEN? Skole og Samfunds undersøgelse af Skolebestyrelsesvalget 2006 Indsamlingen af data er afsluttet pr. 4. april 2006. 1. HVOR MANGE SKOLER, FORÆLDRE OG ELEVER DÆKKER UNDERSØGELSEN? Antallet af skoleledere,

Læs mere

Christian V s ryttermønter militære hædersgaver?

Christian V s ryttermønter militære hædersgaver? numismatisk rapport 136 9 Christian V s ryttermønter 1675 - militære hædersgaver? Med Christian IV s københavnske 2-kroner 1618-1619 (H. 105) introduceredes 2-kronen som dansk møntenhed 1. Efterfølgende

Læs mere

GPS stiller meget præcise krav til valg af målemetode

GPS stiller meget præcise krav til valg af målemetode GPS stiller meget præcise krav til valg af målemetode 1 Måleteknisk er vi på flere måder i en ny og ændret situation. Det er forhold, som påvirker betydningen af valget af målemetoder. - Der er en stadig

Læs mere

Interesseorganisationer i politiske arenaer. Resultater fra et forskningsprojekt. Anne Skorkjær Binderkrantz. Institut for Statskundskab

Interesseorganisationer i politiske arenaer. Resultater fra et forskningsprojekt. Anne Skorkjær Binderkrantz. Institut for Statskundskab Interesseorganisationer i politiske arenaer Resultater fra et forskningsprojekt Anne Skorkjær Binderkrantz Institut for Statskundskab Aarhus Universitet www.interarena.dk Indledning I alle demokratier

Læs mere

Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab.

Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. NOTAT 13-12-2013 edoc 2013-0261756-3 Digitalisering af folkebibliotekernes

Læs mere

HCO Håndbyggede Cykler Online

HCO Håndbyggede Cykler Online HCO Håndbyggede Cykler Online Opgave beskrivelse Et nyudviklet koncept skal realiseres af en lille gruppe unge, danske cykelmekanikere og igangsættere. Ideen er at producere skræddersyede kvalitetscykler

Læs mere

Notat. 13. september 2016 Vores reference: Rødekro Svømmehal. Renovering af tagkonstruktionen samt rutsjebane 1 INDLEDNING

Notat. 13. september 2016 Vores reference: Rødekro Svømmehal. Renovering af tagkonstruktionen samt rutsjebane 1 INDLEDNING Notat Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T 82 28 14 00 F 82 28 14 01 www.sweco.dk CVR-nr. 48233511 Rødekro Svømmehal 13. september 2016 Vores reference: 2016-09 Renovering af tagkonstruktionen samt rutsjebane

Læs mere

Dybde gående test af Sherwood SR1 med DIR brillerne på.

Dybde gående test af Sherwood SR1 med DIR brillerne på. Dybde gående test af Sherwood SR1 med DIR brillerne på. Hvorfor denne test. De fleste test der bliver lavet af regulatorer er baseret på test over en weekend eller to hvor test personen når at teste 5-10

Læs mere

Opgaver: Caroline Wozniacki. 2. Læs side 4 igen. Hvorfor tror du, Caroline slår bolden i jorden tre gange, inden hun server?

Opgaver: Caroline Wozniacki. 2. Læs side 4 igen. Hvorfor tror du, Caroline slår bolden i jorden tre gange, inden hun server? Opgaver: Wozniacki Opgaver: Caroline Wozniacki Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema

Læs mere

Dansk- og historieopgaven i 1g

Dansk- og historieopgaven i 1g Vejledning til opgaven i dansk og historie på Virum Gymnasium 2018 Du skal foråret 2018 skrive en opgave i dansk og historie. Rammerne for opgaven beskrives i det følgende: FORMÅL: Opgaven skrives i dansk

Læs mere

M 1901 fremstillet i 1908 M 1901 fremstillet i 1942

M 1901 fremstillet i 1908 M 1901 fremstillet i 1942 Dragonhjelm M 1901 Dragonhjelm M 1901 er den yngste og dermed den sidste hjelm i kategorien af nysølvhjelme. Hjelmen fremstår nærmest som en krydsning mellem tre af de tidligere beskrevne hjelme, nemlig

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold Overblik... 2 Sammenligninger... 2 Hvad viser figuren?... 3 Hvad viser tabellerne?... 5 Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for LUP Fødende: Analysemetoderne,

Læs mere

VEJLEDNING TIL DANGRADUERING FORESTÅET AF TEKNISK UDVALG - DTaF

VEJLEDNING TIL DANGRADUERING FORESTÅET AF TEKNISK UDVALG - DTaF VEJLEDNING TIL DANGRADUERING FORESTÅET AF TEKNISK UDVALG - DTaF Revideret februar 2016 INDHOLD GENNERELT SPECIELT FOR ASPIRANTER TIL 1. DAN/POOM, 2. DAN/POOM OG 3. DAN/POOM SPECIELT FOR ASPIRANTER TIL

Læs mere

Fattigdom og nøjsomhed

Fattigdom og nøjsomhed Fattigdom og nøjsomhed v. Jesper Bækgaard og Line Lee Horster, Give-Egnens Museum Indledning På Give-egnen er vi på de fattige jorde. Sandet og heden har præget og præger selvopfattelsen. Nøjsomheden har

Læs mere

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning Hovedresultater af DREAMs 26- befolkningsfremskrivning 3. juni 26 Marianne Frank Hansen & Lars Haagen Pedersen Udviklingen i den samlede befolkning Danmarks befolkning er vokset fra 2,4 mio. personer i

Læs mere

Befolkningsprognose 2015

Befolkningsprognose 2015 Befolkningsprognose Indledning Befolkningsprognosen bruges bl.a. som grundlag for beregning af tildelingsmodellerne på børneområdet og på ældreområdet, og resulterer i demografireguleringerne i forbindelse

Læs mere

Matematik og dam. hvordan matematik kan give overraskende resultater om et velkendt spil. Jonas Lindstrøm Jensen

Matematik og dam. hvordan matematik kan give overraskende resultater om et velkendt spil. Jonas Lindstrøm Jensen Matematik og dam hvordan matematik kan give overraskende resultater om et velkendt spil Jonas Lindstrøm Jensen (jonas@imf.au.dk) March 200 Indledning Det klassiske spil dam spilles på et almindeligt skakbræt.

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regions- og sygehusplan

Læsevejledning til resultater på regions- og sygehusplan Læsevejledning til resultater på regions- og sygehusplan Indhold 1. Overblik...2 2. Sammenligninger...2 3. Hvad viser figuren?...3 4. Hvad viser tabellerne?...6 6. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...9

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Indtræden af skattepligt for personer, der har eller erhverver bopæl her i landet - afgrænsning af forudsætning om kortvarigt ophold her i landet på grund af ferie eller lignende - SKM2011.300.SR Af

Læs mere

Afgangsprøver %-vis fordeling af afgivne karakterer

Afgangsprøver %-vis fordeling af afgivne karakterer I procent Afgangsprøver 2010 Dette notat giver en fremstilling af resultaterne ved dette års afgangsprøver i 9. og 10. klasse. Den udarbejdes som led i arbejdet med udformning af skolernes kvalitetsrapport

Læs mere

Turistmæssigt grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus

Turistmæssigt grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus Turistmæssigt grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus Syddjurs Kommune, Region Midtjylland, Århus Kommune, Visit Århus og Århus Cityforening Rapport Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse:

Læs mere

GYLDENDALS DESIGNPROGRAM

GYLDENDALS DESIGNPROGRAM S DESIGNPROGRAM designmanual 22.2.200 / e-types 200.00 INDLEDNING INDLEDNING I denne lille elektroniske folder præsenterer vi Gyldendals logo, navnetræk, grundfarve samt en række af de grafiske principper,

Læs mere

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid 28. juni 2004/PS Af Peter Spliid FORDELING AF ARV Arv kan udgøre et ikke ubetydeligt bidrag til forbrugsmulighederne. Det er formentlig ikke tilfældigt, hvem der arver meget, og hvem der arver lidt. For

Læs mere

H.E. Gosch & Co Gosch Tændstikfabriker A/S

H.E. Gosch & Co Gosch Tændstikfabriker A/S H.E. Gosch & Co 1952-1969 Gosch Tændstikfabriker A/S F 49.8.1 H.E. Gosch & Co 1952-1969 Gosch Tændstikfabriker A/S 21 x 31 (æske) xx.01.1954 68 x 76 (pakke) 30 x 45 (æske) 26.03.1954 Pakkeetiket til hosstående

Læs mere

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE Sektionsleder Anne Steensen Blicher Orbicon A/S Geofysiker Charlotte Beiter Bomme Geolog Kurt Møller Miljøcenter Roskilde ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

Læs mere

Zhezz. Spillevejledning

Zhezz. Spillevejledning Zhezz Spillevejledning Et bræt opdelt i 264 felter og klodser som gør det muligt fra brættets midte, at opbygge flere felter i en ny dimension og lave et 3D landskab. 1 Zhezz Spillets profil En anderledes

Læs mere

Opgaver: Isbjørnen. 2. Læs side 4 igen. Hvad gør isbjørnen, når den skal fange en sæl?

Opgaver: Isbjørnen. 2. Læs side 4 igen. Hvad gør isbjørnen, når den skal fange en sæl? Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Vækst og Forretningsudvikling

Vækst og Forretningsudvikling Vækst og Forretningsudvikling Uddrag af artikel trykt i Vækst og Forretningsudvikling. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger

Læs mere

Taldata 1. Chancer gennem eksperimenter

Taldata 1. Chancer gennem eksperimenter Taldata 1. Chancer gennem eksperimenter Indhold 1. Kast med to terninger 2. Et pindediagram 3. Sumtabel 4. Median og kvartiler 5. Et trappediagram 6. Gennemsnit 7. En statistik 8. Anvendelse af edb 9.

Læs mere

MANUAL TIL ANDST.INFO:

MANUAL TIL ANDST.INFO: MANUAL TIL ANDST.INFO: Sådan kan du få din foreningshjemmeside på Andst.info Eksempel: www.andsthallen.dk domænet peger på hallens side på Andst.info - LOGIN: Gå til http://andst.info/wp-login.php (Man

Læs mere

Befolkningsprognose 2014

Befolkningsprognose 2014 Befolkningsprognose 2014 Indledning Befolkningsprognosen bruges bl.a. som grundlag for beregning af tildelingsmodellerne på børneområdet og på ældreområdet, og resulterer i demografireguleringerne i forbindelse

Læs mere

Etiketten findes sort og gul størrelse 57 mm x 34 mm patenteret i Danmark, Sverige, Frankrig og England. trykt ca. 1868

Etiketten findes sort og gul størrelse 57 mm x 34 mm patenteret i Danmark, Sverige, Frankrig og England. trykt ca. 1868 Ole Christian Green og Actie Tændstikfabriken Godthaab De med markerede etiketter er gengivet fra Kjeld Kronwall katalog over danske tændstiketiketter, med tilladelse fra Kjeld Kronwall De med ^ markerede

Læs mere