_ FORTÆTNING I FORSTADEN En vision for det stationsnære parcelhuskvarter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "_ FORTÆTNING I FORSTADEN En vision for det stationsnære parcelhuskvarter"

Transkript

1 _ FORTÆTNING I FORSTADEN En vision for det stationsnære parcelhuskvarter

2 _ Indholdsfortegnelse _ Vision 4 _ Fokus 6 _ Motivation 8 _ Potentiale 10 _ Værdier 12 _ Stederne 18 _ Værdidiagram _ Referencebilleder 20 _ Vejledende rumprogram 20 _ Aflevering og proces22 _ Litteraturliste 24

3 _ FORTÆTNING I FORSTADEN Forårs afgang 2009 Afdeling 10 Anders Forbech Skall

4 _ Vision Parcelhuset har altid været en udskældt boform. Da parcelhuset er den mest plads- og energikrævende boform, er denne kritik vokset i takt med det øgede fokus på bæredygtighed. Men parcelhuset er stadig danskernes foretrukne boform (Statistikbanken), og som sådan fortjener det at blive udviklet frem for afviklet. Visionen for dette afgangsprojekt er at udvikle parcelhuset og fortætte det stationsnære parcelhuskvarter, så danskernes fortrukne boform bliver opdateret til nutidens behov.

5 Moriyama House tegnet af Sanaa, Tokyo

6 _ Fokus Opgaven beskæftiger sig med to fokusområder ved fortætning og opdatering af det stationsnære parcelhuskvarter. En mere overordnet planlægnings- og analysedel og et konkret forslag til et nyt opdateret hus. De to dele vægtes lige højt, da denne opgaves relevans afhænger af besvarelsens realiserbarhed, og konkretiseringsfasen derfor er lige så vigtig som planlægningsfasen. _Første del I første del af opgaven gives bud på tre bebyggelsesplaner i tre forskellige kvarterer, med forskellige typologier i det stationsnære område. Denne del af opgaven er analytisk og beskæftiger sig ikke med design af enkelte enheder. Der gives både bud på individuel og fælles fortætning, samt varierende fortætningsgrader. _ Anden del I anden del af opgaven zoomes ind på et hus i en af de valgte typologier. Baseret på analysen fra 1. del tegnes et nyt hus til en af de nye familietyper. Målet med anden fase er at give et konkret bud på, hvordan man skaber noget nyt og tæt med arkitektoniske kvaliteter, i en eksisterende struktur, og samtidig bibeholder de centrale værdier ved at bo i hus med have.

7

8 _ Motivation _ Planen Som det fremgår, af de viste uddrag, lægger fingerplanen 2007 op til en byudvikling i det stationsnære område. Placering af persontrafikskabende institutioner tæt på stationerne er en central strategi i denne byudvikling. På boligområdet fokuserer fingerplanen udelukkende på nybyggeri, hvorimod udviklingen af eksisterende boligområder ikke omtales. Parcelhusområder med lav arealudnyttelse udgør en stor del af den eksisterende boligmasse i de stationsnære områder. For at sikre en optimal udnyttelse af den kollektive trafik er det nødvendigt at øge antallet af beboere i det stationsnære område. En øget beboermasse vil derudover bidrage til det bymæssige præg i det stationsnære område. Dermed er det relevant at udforske det potentiale, der ligger i en fortætning af det eksisterende stationsnære parcelhusområde. _ Behovet Parcelhuset er udviklet til kernefamilien og dens livsstil i 1960 erne. Siden da er familiemønstret forandret. I dag bor der i ca. 54 % af parcelhusene i hovedstadsområdet kun én eller to personer (statistikbanken). Den moderne beboermasse i parcelhuset omfatter singler, DINKY er (double income no kids), enlige forældre og pensionister, såvel som kernefamilier. Mange af dem som for 40 år siden flyttede i parcelhus er i dag pensionister, og et større generationsskifte vil finde sted i den nærmeste fremtid. I forbindelse med denne udskiftning i beboermassen vil det være aktuelt at gennemføre en opdatering af parcelhuset, så det passer til nutidens varierede boligbehov. _ Typen Endelig er det motiverende at udfordre en arketype. Parcelhuset er den mest udbredte, men samtidig mest energi- og pladskrævende boform, og en udvikling har derfor betydelig potentiel effekt. Målet med opgaven er ikke at kritisere parcelhusejerne for deres livs- og boligvalg. En forandring af parcelhuset kræver nødvendigvis en holdningsændring. Derfor er det essentielt, at de centrale værdier, der forbindes med at bo i et hus med have, bevares - samtidig med, at parcelhuset fremtidssikres.

9 _ Citater fra Fingerplan 2007 I købstæderne og øvrige dele af byfingrene vil en stadig større del af den fremtidige byudvikling ske i eksisterende byområder Trafiksystemet og bystrukturen skal koordineres, så den fremtidige bolig- og erhvervslokalisering medvirker til at udnytte de eksisterende individuelle og kollektive transportsystemer optimalt. Miljørigtig lokalisering: Stationsnær lokalisering af persontrafikskabende byfunktioner som beskrevet i karakteristikafsnit. Stationsnær lokalisering er et vigtigt virkemiddel, hvis vi skal begrænse trængslen og undgå at vejene sander til i trafik ( ) Stationsnær lokalisering viser sig at have en betydelig effekt på pendleres transportadfærd. Undersøgelser viser, at effekten opnås ved lokaliseringer i gangafstand på op til 600m fra stationen. Karakteristik og eksempler på lokaliseringsmuligheder i det stationsnære område: <600 meter fra stationen _ store kontor- og serviceerhverv med mange arbejdspladser (>1500) _ Større besøgs intensive institutioner _ Tæt boligbebyggelse _ Butikker iht. detailhandelsbestemmelserne

10 _ Potentialet _ Antallet Ifølge statistikbanken er der parcelhuse i hovedstadsområdet (inkl. Greve, Solrød og Køge). Der findes ikke en statistik for, hvor mange af disse huse der ligger indenfor 600 meter af en station. Kortet på modstående side er udarbejdet for at analysere dette potentiale. Analysen er gennemført ved at udtrække lave bygninger, der ligger som enkelte enheder og indenfor den stationsnære zone langs s-togslinie, metro og kommende letbane. Optælling af disse enheder i Auto CAD viser, at der er godt parceller i dette område. Kortet viser, koncentrationen af huse, som ligger tæt på en station. _ Boligrummelighed HUR skønner i regionsplan 2005, at der er behov for at bygge nye boliger over de næste 12 år. Fingerplan 2007 foreslår bl.a. inddragelse af landområder, for at understøtte denne udvikling. Samtidig påpeges en uhensigtsmæssig tendens til, at personer med almindelige indkomster tvinges til at bosætte sig udenfor eller i periferien af hovedstadsområdet. På langt sigt vil en fortætning af de stationsnære parceller opfylde en del af behovet for boligrummelighed. Derudover vil en øget boligmasse i dette område afhjælpe behovet for udflytning og inddragelse af landområder. _ Fortætning En parcelhusgrund er i gennemsnit 700 kvm og et parcelhus 140 kvm (statistikbanken), det giver en bebyggelsesprocent på 20%. En fordobling vil således give nye huse af 140 kvm, og en tredobling giver altså nye boliger af 140 kvm. Men de eksisterende huse skal ikke bare gentages, da de nye boliger skal afspejle et varieret boligbehov. Der skal både være små boliger til enlige/singler, mellemstore boliger til DINKY er og familier med almindelig indkomst. Det vil sige, at en tredobling af bebyggelsesprocenten fra 20% til 60% vil give nye boliger med et gennemsnit på 100 kvm. Fortætning af de stationsnære parceller rummer altså som helhed et meget stort potentiale. Som det fremgår af kortet varierer koncentrationen af parceller, og det er mest oplagt at fortætte de områder med en høj koncentration, da man her vinder mest ved en fortætning.

11 1 2 3 _ Signaturforklaring jernbane stationsnære område parcelhuse _ Udvalgte områder 1_ Vangede 861 parceller 2_ Husum 880 parceller 3_ Greve 589 parceller

12 _ Værdier Meget har ændret sig siden folkevandringen til parcelhuskvarterene, men tilbage står det faktum, at parcelhuset fortsat er danskernes fortrukne boform. Det må nødvendigvis betyde, at parcelhuset tilbyder en række værdier, som danskerne sætter højt. _ Privathed er den værdi, der prioriteres højest af parcelhusejere i dag. Privathed er en værdi, der skal fastholdes, men også en værdi der skal udfordres. Man skal kunne vælge privathed, ligesom man skal kunne vælge samvær eller interaktion. _ At eje sit eget hus gør det muligt at indrette sig, som man ønsker. Denne fleksibilitet er en forudsætning for tilpasning til forandrede behov. For at fremtidssikre parcelhuset er fleksibilitet derfor en værdi, der skal prioriteres højt. _ Haven og parcelhuset hænger sammen, men havens funktion er under forandring. Den nye generation af husejere nedprioriterer en stor have, men direkte adgang til et private uderum har stor værdi og skal fortsat bevares. _ Ønsket om lys og luft er forbundet med udflytningen til parcelhuset. I en fortætning er det derfor vigtigt, at der tages højde for, at alle får lys nok. _ Man forbinder traditionelt parcelhuskvarteret med homogenitet i arkitektur og beboere. Udviklingen i parcelhuskvarteret har med tiden bevæget sig mod større heterogenitet i beboermassen. For at imødegå denne udvikling, og fordi mangfoldighed og dynamik i dag anses for værdier i såvel samfund som arkitektur, tilstræbes en variation og diversitet i boformer, funktioner og arkitektur. I en opdatering af parcelhuset er det derfor vigtigt at bevare muligheden for privathed, stor fleksibilitet, direkte adgang til private uderum, tilstrækkeligt lys og luft. Derudover skal muligheden for interaktion styrkes i parcelhuskvarteret og området skal tilføres mangfoldighed.

13 _ I Parcelhusets Pionerer (2007) udtaler havearkitekt Lise-Lotte Juul Jensen: Det er huset, man køber først huset så terrassen, og først da kommer haven unge familier prioriterer ikke haven særligt højt, de har nok at gøre og har ikke tid til en masse havearbejde De unge parcelhusejere har masser af haveglæde, men ikke lyst til at bruge så meget tid Jeg oplever en stigende interesse for småhaver. En lille have kan sagtens opfylde de flestes behov. Med terrassen som et ekstra rum i huset, hvor man kan sidde ugeneret og nyde det.

14 _ Stederne Som det fremgår af potentiale-kortet er der mange stationsnære områder, som har en stor koncentration af parcelhuse. Denne opgave beskæftiger sig med tre af disse områder. De tre områder er valgt ud fra deres forskellige typologi og kontekst. På den måde ønsker opgaven at afdække et bredt spektrum af forstædernes forskellige parcelhuskvarterer og vise, hvordan disse forskellige typologier kan fortættes. De valgte områder er på huse, områdernes areal er kvm og bebyggelsesprocenterne er mellem 14 og 18,6%.

15 _ Husum _ Vangede _ Greve

16 _ Rektanglet Det første område ligger i Vangede meget tæt på stationen og ud til Vangedevej. Der er ikke et egentligt centrum i Vangede, men husene på den anden side af Vangedevej er i flere etager. Området er valgt p.g.a. den karakteristiske opmatrikulering, med lige store rektangulære grunde, der findes mange steder i forstaden. Husene, der er fra 30 erne og 40 erne er meget forskellige. Der er både bungalows og murermestervillaer, og området fremstår, trods den stringente grundstruktur, rodet med forskellige taghældninger og materialer. Dette rod giver til gengæld også området en kvalitet i form af diversitet, og det er spændende at bevæge sig rundt i området. Diversiteten er en værdi, der kan arbejdes videre med i en fortætning af området. Mod syd ligger husene trukket tilbage på grundene og forhave samt vejbredde er oplagt at bearbejde. Området kan både fortættes fælles og individuelt. Grunden 1: matrikler middelstørrelse 678 kvm i alt kvm 31 huse middelstørrelse 126 kvm i alt 3920 kvm bebyggelses procent 18,6%

17

18 _ Cirkelslaget Det andet område ligger mellem Husums centrum og Husum station. Dette gør, at området til forskel fra Vangede har to orienteringer. Samtidig ligger området op ad Vestvolden og Kagsmosen. De grønne områder påvirker vejforløbet og giver en særlig kvalitet, der skal tages højde for i en fortætning af området. Matrikuleringen bærer præg af, at udstykningen er sket over lang tid med meget forskellige grundstørrelser og en gradvis tilbygning. De ældste bygninger er fra 1920 erne og de nyeste er otte rækkehuse mod Frederiksundsvej fra 1980 erne. Nogle af de større funkisvillaer er delt i to, men der ligger også små én-etages huse, og samlet set er bebyggelsesprocenten lav. Området er delt af tre veje, der mødes i en rundkørsel. Vejene er private og kan inddrages i en fortætningsplan, hvilket gør området til en spændende kandidat for fælles fortætning, hvor matrikelskel ændres og området planlægges samlet. Grunden 1: matrikler middelstørrelse 616 kvm i alt kvm 42 huse middelstørrelse 103 kvm i alt 4340 kvm bebyggelses procent 17% Husum st. 300 m.

19

20 _ Koteletterne Det tredje område ligger i Greve 400 meter fra stationen mellem en cykel / gangsti langs banen og en å. Greve kommune arbejder med fortætning af kommunens parcelhusområder og revitalisering af Greve midtby, hvilket giver denne opgave ekstra aktualitet. Området er valgt p.g.a. den karakteristiske koteletopdeling. 11 af de 25 matrikler ligger trukket tilbage fra vejen. Husene er fra 1950 erne til 1970 erne, hvilket også er interessant, da 40% af alle parcelhuse i Danmark er fra denne periode og området dermed er repræsentativt. Der er nogle enkelte 1,5 etages huse, men de fleste er i én etage. På trods af kotelet opdelingen er bebyggelsesprocenten i dette område meget lav og en fortætning af området vil være interessant. Greve kommune har afholdt en konference blandt beboerne og da der ikke kunne findes opbakning til en fælles fortætning, kan kun en individuel fortætning her komme på tale. Grunden 1: matrikler middelstørrelse 1080 kvm i alt kvm 25 huse middelstørrelse 144 kvm i alt kvm bebyggelses procent 14% Greve st. 300 m.

21

22 _ Værdidiagram Ifølge økonom Bo Klein Christensen fra Realkredit Danmark, kan der være en gevinst ved at sælge en del af sin grund fra, da en ny byggemulighed er mere værd end en stor have. Målet med fortætning er imidlertid at tilføre området en langt højere værdi ved at give det bymæssige kvaliteter og gøre det atraktivt for tilflyttere, der ikke ville flytte i et traditionelt parcelhus. Værdi Værdi 70 Værdi 110 Værdi 40 Værdi

23 Bege billeder er af Moriyama House tegnet af Sanaa, Tokyo United Cubes tegnet af Sanaa, Tokyo

24 _ Vejledende rumprogram På baggrund af første fases analyse udvælges et hus og et egentligt rumprogram formuleres. _ Aflevering og proces I første fase arbejdes analytisk med volumenstudier og dagslysstudier i model. Samtidig arbejdes med planer og snit i 3D og 2D tegning samt beskrivelser i tekst og diagrammer. I anden fase arbejdes detaljeret med et hus i mindre skala i såvel model som tegning. _ Der afleveres: Bebyggelsesplaner Situationsplan Plan, snit og opstalter Diagrammer Rumlige illustrationer Modeller _ Litteraturliste _ Parcelhusets Pionerer, da Jensen flyttede på Lærkevej 07 _ Bag hækken, det danske parcelhus i lyst og nød 01 _ Fortætning af parcelhusområder, Planstyrelsen 84 _ Parcelhus hva nu?, Bjarrum & Hauxner 88 _ Sprawltown, Richard Ingesool 06

25 VM Bjerget tegnet af BIG. Ørestaden Quinta Monroy tegnet af Alejandro Aravena, Chile Kartoffelrækkerne tegnet af Frederik Christian Bøttger, Østerbro Lilyfield House tegnet af Nobbs Radford. Sydney

26

Notat. Placeringsmuligheder for udvidelse af plejeboligmassen i. Hørsholm Kommune

Notat. Placeringsmuligheder for udvidelse af plejeboligmassen i. Hørsholm Kommune Dato: 10.01.2018 Team Plan og Byudvikling Kontakt Rikke Krogsgaard rkj@horsholm.dk Direkte tlf. 4849 2472 Placeringsmuligheder for udvidelse af plejeboligmassen i Den eksisterende plejeboligmassen er i

Læs mere

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035 Visioner for fremtidens Køge Nord Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035. The triangle of growth Befolkningsudviklingen 2012-2030 (prog. 2011) God infrastruktur ved Køge

Læs mere

Notat. Furesø Kommune FARUM ERHVERVSOMRÅDE. Forslag til vision. 27. maj NIRAS Konsulenterne A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød

Notat. Furesø Kommune FARUM ERHVERVSOMRÅDE. Forslag til vision. 27. maj NIRAS Konsulenterne A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Notat NIRAS Konsulenterne A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Furesø Kommune Telefon 4810 4711 Fax 4810 4712 E-mail niraskon@niraskon.dk CVR-nr. 20940395 FARUM ERHVERVSOMRÅDE Forslag til vision 27. maj

Læs mere

Forudgående høring HVIDOVRE KOMMUNEPLAN 2016 HVIDOVRE KOMMUNE

Forudgående høring HVIDOVRE KOMMUNEPLAN 2016 HVIDOVRE KOMMUNE Forudgående høring HVIDOVRE KOMMUNEPLAN 2016 Ajax Alle Friheden Station Gammel Køge Landevej Invitation til at komme med idéer og forslag til et ændret indhold for en del af rammeområde 3C7 Hvidovrevej

Læs mere

R E A L D A N I A E J E R B O L I G F O R U M BÆREDYGTIGE FORSTÆDER INGEN NEMME LØSNINGER MEN DER ER LØSNINGER HVIS VI VIL

R E A L D A N I A E J E R B O L I G F O R U M BÆREDYGTIGE FORSTÆDER INGEN NEMME LØSNINGER MEN DER ER LØSNINGER HVIS VI VIL R E A L D A N I A E J E R B O L I G F O R U M BÆREDYGTIGE FORSTÆDER INGEN NEMME LØSNINGER MEN DER ER LØSNINGER HVIS VI VIL JENS KVORNING PROFESSOR CENTER FOR BYPLANLÆGNING KUNSTAKADEMIETS SKOLER FOR ARKITEKTUR,

Læs mere

Visioner for et boligområde. Udvikling af boligområdet syd for Fremtiden Parcelhusområde i Herfølge. Herfølge syd

Visioner for et boligområde. Udvikling af boligområdet syd for Fremtiden Parcelhusområde i Herfølge. Herfølge syd Visioner for et boligområde Udvikling af boligområdet syd for Fremtiden Parcelhusområde i Herfølge Herfølge syd Indholdsfortegnelse Ny boligby i Herfølge Syd Forslag til bebyggelsesplan Fremtidens mangfoldige

Læs mere

DEBATOPLÆG. De stationsnære områder i Herlev Kommune. Indkaldelse af ideer og forslag til udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan

DEBATOPLÆG. De stationsnære områder i Herlev Kommune. Indkaldelse af ideer og forslag til udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan DEBATOPLÆG De stationsnære områder i Herlev Kommune Indkaldelse af ideer og forslag til udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan 2013-2025 Høringsperiode fra 19. januar til den 16. februar 2015 Indledning

Læs mere

By- og baneplanlægning i det østjyske bybånd

By- og baneplanlægning i det østjyske bybånd Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Forslag til. Kommuneplantillæg 6. til Kommuneplan Boliger på Frihedsvej, Rungsted

Forslag til. Kommuneplantillæg 6. til Kommuneplan Boliger på Frihedsvej, Rungsted Forslag til Kommuneplantillæg 6 til Kommuneplan 2013-25 Boliger på Frihedsvej, Rungsted Forslag til Kommuneplantillæg 6 Forslag til Kommuneplantillæg 6 Forslag til Kommuneplantillæg 6 er udarbejdet af

Læs mere

5 fremtidsbilleder GIV FINGERPLANEN EN HÅND. [ planv ae rkstedet ] Februar Mette G. Bahrenscheer og Dorthe W. Brogård - 14.

5 fremtidsbilleder GIV FINGERPLANEN EN HÅND. [ planv ae rkstedet ] Februar Mette G. Bahrenscheer og Dorthe W. Brogård - 14. 5 fremtidsbilleder Februar 2019 Fingerplanen er mere end et ikon. Den sætter rammen om vores hverdag og vores fælles fremtid GIV FINGERPLANEN EN HÅND Mette G. Bahrenscheer og Dorthe W. Brogård - 14. marts

Læs mere

Hvad betyder samspillet mellem by-, erhvervsog infrastrukturudviklingen? Direktør Niels Christensen, By- og Landskabsstyrelsen

Hvad betyder samspillet mellem by-, erhvervsog infrastrukturudviklingen? Direktør Niels Christensen, By- og Landskabsstyrelsen Hvad betyder samspillet mellem by-, erhvervsog infrastrukturudviklingen? Direktør Niels Christensen, By- og Landskabsstyrelsen Fælles mål og udfordringer - Transportens CO 2 -udledning skal ned - Kollektiv

Læs mere

Infill, Boliger, Tøndergade, København V.

Infill, Boliger, Tøndergade, København V. Introduktion Med tanken på fortætning af byen og manglen på billige boliger i København, har jeg valgt at tegne en infill ejendom med boliger eg let erhverv. Beliggenheden er på Vesterbro, nærmere bestemt

Læs mere

DEBATOPLÆG. Kommuneplan Indkaldelse af ideer og forslag. til debat om Kommuneplan Høringsperiode fra 20. august til 3.

DEBATOPLÆG. Kommuneplan Indkaldelse af ideer og forslag. til debat om Kommuneplan Høringsperiode fra 20. august til 3. DEBATOPLÆG Kommuneplan 2013-25 Indkaldelse af ideer og forslag til debat om Kommuneplan 2013 Høringsperiode fra 20. august til 3. september 2013 Indledning Dette debatoplæg er opstarten til udarbejdelse

Læs mere

Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby

Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby Humleby Vi er 750 mennesker, der bor i 235 byggeforeningshuse, opført i perioden 1886-91 som arbejderboliger for B&W. Husene

Læs mere

Forstaden version 2.0. Direktør Hans Peter Svendler

Forstaden version 2.0. Direktør Hans Peter Svendler Forstaden version 2.0 Direktør Hans Peter Svendler Forstaden version 2.0 Særligt indsatsområde i Realdania Realdanias 3 fokusområder: Byen Byggeriet Bygningsarven Realdanias særlige indsatsområder 2011-2012

Læs mere

11. møde i Trængselskommissionen. 17. april 2013

11. møde i Trængselskommissionen. 17. april 2013 11. møde i Trængselskommissionen 17. april 2013 Dagsorden 1. Velkomst og gennemgang af dagsorden 2. Oplæg ved Sven Koefoed-Hansen byplanlægning 3. Oplæg ved Per Homann Jespersen status for Roadpricinggruppen

Læs mere

Hvorfor dette udspil fra Byplanlaboratoriet

Hvorfor dette udspil fra Byplanlaboratoriet Hvorfor dette udspil fra Byplanlaboratoriet Vi ønsker en bredere debat om Hovedstadens udvikling Hvordan løses udfordringerne og hvordan udnyttes potentialerne i Hovedstaden? Hvordan styrkes den regionale

Læs mere

Boligpolitik December 2018 BRØNDBY KOMMUNE

Boligpolitik December 2018 BRØNDBY KOMMUNE Boligpolitik December 2018 BRØNDBY KOMMUNE Indhold Forord 3 Balanceret vækst og bæredygtig udvikling 4 Blandede boliger 7 Kvalitet 10 Byrum og grønne områder 13 Lokal identitet 14 Boligpolitikken sætter

Læs mere

Århus og Østjylland i fremtiden Byggeri, udbygning og bolig. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk

Århus og Østjylland i fremtiden Byggeri, udbygning og bolig. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Århus og Østjylland i fremtiden Byggeri, udbygning og bolig Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Byer i fremtiden Den flettede by funktionerne blandet Virksomheden uden hovedsæde De

Læs mere

Præsentation af bosætningsanalysen

Præsentation af bosætningsanalysen Præsentation af bosætningsanalysen Første udvalgsmøde om bosætning og infrastruktur i Skanderborg Kommune Strategisk Center, Skanderborg Kommune Tirsdag den 9. august 20 Indhold. Præsentation af bosætningsanalysen

Læs mere

Ishøj Kommune Ishøj, den 31. august 2011 Plan-, Bygge- og Miljøcenter 201001851/23

Ishøj Kommune Ishøj, den 31. august 2011 Plan-, Bygge- og Miljøcenter 201001851/23 Ishøj Kommune Ishøj, den 31. august 2011 Plan-, Bygge- og Miljøcenter 201001851/23 Bemærkninger til forslag til lokalplan 1.59 Ishøj Centrum Bemærkning K. Nedergaard, Vejlebrovej 128, 1.1 Bemærker at blok

Læs mere

Befolkning og boliger

Befolkning og boliger Befolkning og boliger Redegørelse - Befolkning og boliger Den levende by Den levende by skal udfoldes i Vallensbæk både i de eksisterende og de nye boligområder. Vallensbæk har et mangfoldigt udbud af

Læs mere

FORTÆTNINGSSTRATEGI. - en del af Kommuneplan

FORTÆTNINGSSTRATEGI. - en del af Kommuneplan FORTÆTNINGSSTRATEGI - en del af Kommuneplan 2017-2029 FORTÆTNINGSSTRATEGI - en del af Kommuneplan 2017-2029 Retningslinjekort for fortætning 3 Retningslinjer for fortætning 1.2.1 Fortætningsområderne afgrænses

Læs mere

Forslag til nyt byområde ved Havkærvej, Tilst. 24. marts 2015

Forslag til nyt byområde ved Havkærvej, Tilst. 24. marts 2015 Forslag til nyt byområde ved Havkærvej, Tilst 24. marts 2015 Vision for bydelen Ønsket er at skabe en ny levende bydel i Tilst. En bydel med et mangfoldigt boligudbud og attraktive byrum. Den 8,7 ha. store

Læs mere

Aktuelle tendenser i boligbyggeriet

Aktuelle tendenser i boligbyggeriet Aktuelle tendenser i boligbyggeriet Hjemløsekonferencen, 26. august 2014 P r o f e s s o r, a r k i t e k t, C l a u s B e c h - D a n i e l s e n, S b i, A a l b o r g U n i v e r s i t e t Bolig hjem

Læs mere

parcelhuse, da vi ikke er i stand til at overskue opgaver som rumfordeling, lysforhold, gangveje og beliggenhed på grunden.

parcelhuse, da vi ikke er i stand til at overskue opgaver som rumfordeling, lysforhold, gangveje og beliggenhed på grunden. Konklusion Parcelhuset er kommet for at blive. Folk elsker at bo i det. Det er for mange mennesker toppen af boligmarkedet, hvor kun landstedet rangere højere. Det er kun blandt udvalgte arkitekter, byplanlæggere

Læs mere

Hvad betaler sig? Gevinster ved investeringer i byliv og bykvalitet. Bo Jellesmark Thorsen

Hvad betaler sig? Gevinster ved investeringer i byliv og bykvalitet. Bo Jellesmark Thorsen Hvad betaler sig? Gevinster ved investeringer i byliv og bykvalitet Bo Jellesmark Thorsen Medforfattere: Thomas Hedemark Lundhede, Toke Emil Panduro, Linda Kummel, Alexander Ståhle, Alex Heyman Københavns

Læs mere

Tobaks BYEN Boligområde d. 24 April 2015 1

Tobaks BYEN Boligområde d. 24 April 2015 1 TobaksBYEN Boligområde d. 24 April 2015 1 Tobaksbyen//23. April 2015//skala arkitekter 2 Identitet, Tæthed & Variation Fremtidens Tobaksbyen er placeret i et dynamisk felt mellem villakvarterer, industri/erhverv

Læs mere

Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen. Afslaget begrundes bl.a.

Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen. Afslaget begrundes bl.a. 15105 Bæredygtig byudvikling, Mårslet Syd Emne: Fortræde for Teknisk Udvalg Dato: 08-05-2017 Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen.

Læs mere

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI Bosætningsanalyse Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI 1 Formål og datagrundlag Formålet med undersøgelsen er at besvare

Læs mere

SKOVPARCELLER I DREJENS

SKOVPARCELLER I DREJENS SAGSNR. 12.4591 1. udkast - d. 30. maj 2014 SKOVPARCELLER I DREJENS forslag TIL NY DISPONERING forslag til ny disponering med åben-lav boliger gældende planforhold arealopgørelse Nærværende projektmappe

Læs mere

Bemærkninger til høringssvar vedr. høring af Planstrategi 2018

Bemærkninger til høringssvar vedr. høring af Planstrategi 2018 BY, ERHVERV OG MILJØ Dato: 6. november 2018 Tlf. dir.: 7230 9541 E-mail: tarb@balk.dk Kontakt: Tarra Jane Sandemann Butler Sagsid: 01.02.03-P22-1-18 Bemærkninger til høringssvar vedr. høring af Planstrategi

Læs mere

Indstillingspunkt 2 anbefales med den ændring, at der maksimalt kan bygges i to etager.

Indstillingspunkt 2 anbefales med den ændring, at der maksimalt kan bygges i to etager. 15-03-2016 Side 5 4. ØU - Arkitektkonkurrence for Degnejorden Sagsnr.: 13/18661 Resumé: har besluttet, at der skal gennemføres en arkitektkonkurrence for udviklingen af Degnejorden. Torsdag den 11. februar

Læs mere

M. D. M A D SEN S V E J 8, LILLERØD. Skit seprojek t

M. D. M A D SEN S V E J 8, LILLERØD. Skit seprojek t M. D. M A D SEN S V E J 8, 3 4 5 0 LILLERØD Skit seprojek t 117.6 453 02.0 6. 2017 INDHOLD OVERSIGT Indledning 3 Placering 4 Kontekst 5, 6 Diagrammer 7 Situationsplan 8 Plantegninger 9-11 Principsnit 12

Læs mere

Sammenhænge mellem byudvikling, lokalisering og transport

Sammenhænge mellem byudvikling, lokalisering og transport Sammenhænge mellem byudvikling, lokalisering og transport Fingerplan 2007 og stationsnær lokalisering Jan Engell Arkitekt, By- og Landskabsstyrelsen Miljøministeriet Region Skåne, Malmö, 29. februar 2008

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere

Applebys plads Karréen

Applebys plads Karréen Applebys plads Karréen Placering i byen Applebys Plads karréen ligger indenfor gåafstand af 500 m til Christianshavns Torv med indkøbsmuligheder, metro og gode busforbindelser. Langs med Christianshavns

Læs mere

GARTNERLUNDEN Udbud af storparcel

GARTNERLUNDEN Udbud af storparcel GARTNERLUNDEN Udbud af storparcel INDLEDNING Struer Kommune udbyder et areal, som er beliggende i Bremdal, som ligger i tæt forbindelse med Struer. Området ligger i et kuperet landskab med udsigt over

Læs mere

Rødovrevej Rødovrevej 239

Rødovrevej Rødovrevej 239 Rødovrevej 239 Området Introduktion Centralt beliggende i det midt-østlige hjørne af Rødovre Ligger denne gamle erhvervsbygning. Bygningen har tidligere været brugt af Tele Danmark og De gule sider men

Læs mere

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse Firskovvejområdet fornyelse - intensivering - omdannelse 07. november 2017 Temadrøftelse i Byplanudvalget 1 Program Velkomst v./ Bjarne Holm Markussen, LTK Firskovvej fornyelse og intensivering v./ Trine

Læs mere

Hvordan tiltrækker Helsingør nye borgere og holder på de nuværende? Hans Skifter Andersen Adjungeret professor Statens Byggeforskningsinstitut

Hvordan tiltrækker Helsingør nye borgere og holder på de nuværende? Hans Skifter Andersen Adjungeret professor Statens Byggeforskningsinstitut Hvordan tiltrækker Helsingør nye borgere og holder på de nuværende? Hans Skifter Andersen Adjungeret professor Statens Byggeforskningsinstitut Helsingørs situation Del af vækstregion Mange bosætningstilbud

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

Fremtidens boligmarked i Aarhus og Omegn. Jesper Bo Jensen, ph.d., Fremtidsforsker www.fremforsk.dk

Fremtidens boligmarked i Aarhus og Omegn. Jesper Bo Jensen, ph.d., Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Fremtidens boligmarked i Aarhus og Omegn Jesper Bo Jensen, ph.d., Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Privat forbrug (Gennemsnitlig stigning 2,6% p.a.) 9000 Mængdeindeks 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000

Læs mere

TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN

TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN 1 TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN Tillæg nr. 22 til Kommuneplan 2013 for Aarhus Kommune Kommuneplantillægget omhandler rammeområde 15.07.01 ER i Kommuneplan 2013 for Aarhus Kommune. Rammeområde 15.07.01 ER er

Læs mere

Erhvervsprojektet Lokalisering, transportbehov og tilgængelighed

Erhvervsprojektet Lokalisering, transportbehov og tilgængelighed Erhvervsprojektet Lokalisering, transportbehov og tilgængelighed Jakob Høj, Tetraplan A/S Svend Otto Ott, Naturstyrelsen Yderområder Mellemstore byregioner Trekantsområdet Omegnskommuner Aalborg Odense

Læs mere

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer BAGGRUND I løbet af 2017 er interessen vokset markant for at bygge nyt i Albertslund Midtby. Det gælder særligt for byområdet

Læs mere

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR.

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. Deltakvarteret - den første bydel i Vinge VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. 1 Frederikssund Naturområder Vinge er en helt ny by i Frederikssund Kommune. I Vinge får du det bedste fra byen og naturen

Læs mere

Cordoza. Resumé for indkomne idéer og forslag i idéfasen for Kommuneplantillæg nr. 7

Cordoza. Resumé for indkomne idéer og forslag i idéfasen for Kommuneplantillæg nr. 7 Cordoza Resumé for indkomne idéer og forslag i idéfasen for Kommuneplantillæg nr. 7 Indhold Indledning 3 Tillæg til kommuneplanen 3 Idéfasen 3 Indkomne idéer og forslag 4 Resume af indkomne idéer og forslag

Læs mere

Det bedste sted at bo hele livet. Boligpolitik 2019

Det bedste sted at bo hele livet. Boligpolitik 2019 Det bedste sted at bo hele livet Boligpolitik 2019 Indhold Indledning 3 Solrød Kommunes boligpolitik 5 Variation i typer af boliger 5 Ejer- og lejeboliger 5 Store og små boliger 7 Særligt fokus på de unge

Læs mere

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse Firskovvejområdet fornyelse - intensivering - omdannelse 07. november 2017 Temadrøftelse i Byplanudvalget 1 Program Velkomst v./ Trine Schreiner Tybjerg, LTK Firskovvej fornyelse og intensivering v./ Trine

Læs mere

FORNY DIN FORSTAD ROLLEBESKRIVELSER HØJE-TAASTRUP

FORNY DIN FORSTAD ROLLEBESKRIVELSER HØJE-TAASTRUP 1947 2007 2017 FORNY DIN FORSTAD R HØJE-TAASTRUP ADVISORY BOARD Er et uvildigt ekspertpanel bestående af forskere, der forsker og formidler byplanlægning og dens historie. Forskerne er interesseret i,

Læs mere

Lidt om Furesø Kommune. Susanne Birkeland Dabyfo-møde den

Lidt om Furesø Kommune. Susanne Birkeland Dabyfo-møde den Lidt om Furesø Kommune Susanne Birkeland Dabyfo-møde den 28-01-2015 Furesø Kommune 20 km fra København Sammenlagt af Farum og værløse kommuner med lige mange indbyggere Nu 39.057 indbyggere = 362 flere

Læs mere

Forslag til lokalplan Korrektur eksemplar

Forslag til lokalplan Korrektur eksemplar Forslag til lokalplan 1.38.1 Boligbebyggelsen Vejleåparken Korrektur eksemplar Ishøj Kommune LOKALLANFORSLAG Indholdsfortegnelse: Lokalplanområdet...3 Baggrund for lokalplanen...3 Lokalplanens indhold...3

Læs mere

Liselundvej LISELUNDVEJ, 4200 SLAGELSE SALGSPROSPEKT 2014

Liselundvej LISELUNDVEJ, 4200 SLAGELSE SALGSPROSPEKT 2014 Liselundvej LISELUNDVEJ, 4200 SLAGELSE SALGSPROSPEKT 2014 Side 2 Liselundvej salgsprospekt 2014 Enestående parkområde, hyggelige boliger og et væld af fritidstilbud lige om hjørnet. Det er Liselundvej.

Læs mere

NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017

NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017 Plan og Udvikling Sagsnr. 281105 Brevid. 2650335 Ref. HABR Dir. tlf. hannebb@roskilde.dk NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017 26. september 2017 Kommunerne i kan inden den 15. oktober 2017

Læs mere

HØJE TAASTRUP C. VISION

HØJE TAASTRUP C. VISION HØJE TAAASTRUP C 1 HØJE TAASTRUP C. VISION EN SAMMENHÆNGENDE, MANGFOLDIG OG AKTIV OG TRYG BY Høje Taastrup ændrer sig, vokser, forfalder, blomstrer op på ny, omfortolkes og udvikler sig. Det tager helhedsplanen

Læs mere

indkaldelse af idéer og forslag

indkaldelse af idéer og forslag indkaldelse af idéer og forslag CENTER FOR BYUDVIKLING OG MOBILITET Psykiatrisk Hospital, Risskov - omdannelse til boliger Baggrund for høringen Denne høring udsendes som en orientering og et oplæg til

Læs mere

Kira Maria Svankjær, chefkonsulent. Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016

Kira Maria Svankjær, chefkonsulent. Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016 Kira Maria Svankjær, chefkonsulent Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016 Jyllinge nyt halområde og boligudbygning Strategi bliver til virkelighed - i byudviklingen! Fortætning og byomdannelse

Læs mere

Opløsning af boligens entydige aftegnelse

Opløsning af boligens entydige aftegnelse Opløsning af boligens entydige aftegnelse af Carl Th. Lyneborg 2009 program indeks: Problemfelt Kontekstlæsning Forhåndsbetingelser Opgavens udgangspunkt Referenceramme og inspiration Opgavens sigte Afleveringsmateriale

Læs mere

Skitseforslag - Hjørnegrunden Nørrebrogade/Knudrisgade - Århus Arkitektfirmaet schmidt hammer lassen - Århus

Skitseforslag - Hjørnegrunden Nørrebrogade/Knudrisgade - Århus Arkitektfirmaet schmidt hammer lassen - Århus Skitseforslag - Hjørnegrunden Nørrebrogade/Knudrisgade - Århus 16.10.2006 Arkitektfirmaet schmidt hammer lassen - Århus Hjørnegrunden Nørrebrogade Knudrisgade Den omkringliggende kontekst er karakteriseret

Læs mere

PROGRAM. Contextual Conditions. Spree MIKKEL LANG MIKKELSEN. Park. Site E. Köpenicker Str. M A P P I N G

PROGRAM. Contextual Conditions. Spree MIKKEL LANG MIKKELSEN. Park. Site E. Köpenicker Str. M A P P I N G SITE 1 Contextual Conditions MIKKEL LANG MIKKELSEN PROGRAM Park Spree M A P P I N G Site E er et industrielt område der er lokaliseret mellem Köpenicker str. og Spree. Området er præget af lave industrielle

Læs mere

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Regionplanen I den første regionplan for fra 1973, blev området ved Store Rørbæk udpeget som byvækstområde første gang. Regionplan 2005 Den nye by er nu udpeget som et

Læs mere

Forudgående høring HVIDOVRE KOMMUNEPLAN 2016 HVIDOVRE. Invitation til at komme med idéer og forslag til ændret anvendelse af ejendommen Immerkær 42

Forudgående høring HVIDOVRE KOMMUNEPLAN 2016 HVIDOVRE. Invitation til at komme med idéer og forslag til ændret anvendelse af ejendommen Immerkær 42 Forudgående høring Vojensvej HVIDOVRE KOMMUNEPLAN 2016 Invitation til at komme med idéer og forslag til ændret anvendelse af ejendommen 42 kær Immer dalvej Markleddet rs Hæde HVIDOVRE KO M M U N E FORUDGÅENDE

Læs mere

Haveforeningen Birkevang - et helt særligt område med 140 helårsboliger i udkanten af København

Haveforeningen Birkevang - et helt særligt område med 140 helårsboliger i udkanten af København Haveforeningen Birkevang - et helt særligt område med 140 helårsboliger i udkanten af København Husum, 2700 Brønshøj bestyrelsen@birkevang.dk www.birkevang.dk 16/05-2019 Kære Københavns Kommune, Vi sender

Læs mere

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION UDKAST HELE BYENS NYE KVARTER FREDERIKSBERG HOSPITAL VISION JANUAR 2019 JUNI 2018 BORGERDIALOG Visionsprocessen - i tre spor IDÉWORKSHOP 1, 2, 3, 4 & 5 + KULTURNAT + DIGITALE INPUT AKTØRDIALOG AKTØRMØDER

Læs mere

SIKALEDDET. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser.

SIKALEDDET. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser. Ledige boliggrunde tæt på by, indkøbsmuligheder, S-tog og med direkte adgang til fælleden. Dato 6.06.205 Version 0 Revideret - SIKALEDDET

Læs mere

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger fra omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle Uddrag fra kommissoriet for omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle:

Læs mere

Fremtidens bosætning. Marianne Levinsen. Cand.scient.pol. #fremforsk

Fremtidens bosætning. Marianne Levinsen. Cand.scient.pol.   #fremforsk Fremtidens bosætning Marianne Levinsen. Cand.scient.pol. www.fremforsk.dk #fremforsk Befolkningsudviklingen 2015-2030 (Prog 2015) Ændringer i befolkningen i danske kommuner frem til 2035 Index 2017 =100

Læs mere

Høiriisgård bakker. - en ny grøn bydel. Volumenanalyse af d. 16.08.2011

Høiriisgård bakker. - en ny grøn bydel. Volumenanalyse af d. 16.08.2011 Høiriisgård bakker - en ny grøn bydel Volumenanalyse af d. 16.08.2011 Parcelhuskvarter Motorvej Jernbane Byggegrund Århus Midtby Indfaldsvej Rekreativt naturområde Situation Byggegrunden er karakteriseret

Læs mere

FORSTADEN I UDVIKLING STADSARKITEKT PEDER BALTZER NIELSEN

FORSTADEN I UDVIKLING STADSARKITEKT PEDER BALTZER NIELSEN FORSTADEN I UDVIKLING STADSARKITEKT PEDER BALTZER NIELSEN Kommissoriet Udfordringer og muligheder for at gøre forstæderne mere bæredygtige. Afdække hvordan man kan opbygge fremtidens bæredygtige bysamfund,

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET Udvalgspolitik for plan og boligudvalget 2014 Baggrund Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af politikere, samarbejdspartnere

Læs mere

Strukturbillede VIBY Sjælland

Strukturbillede VIBY Sjælland Strukturbillede VIBY Sjælland Indhold Forord 3 Visionen 4 Hovedstrukturen 5 Fra vision til plan 5 Boliger 5 Bymidten 6 Erhverv 7 Den grønne struktur 7 Trafikstruktur 7 Vedtaget af Roskilde Byråd den 18.

Læs mere

Kommuneplantillæg nr Centerområde, Støvring Ådale

Kommuneplantillæg nr Centerområde, Støvring Ådale Kommuneplantillæg nr. 16 - Centerområde, Støvring Ådale Indholdsfortegnelse Redegørelse 3 Rammer 6 Kommuneplanramme 09.C7 - Centerområde 7 2 Redegørelse Baggrund Støvring har de seneste år oplevet stor

Læs mere

HAVEJE-ATELLIERNE 27681

HAVEJE-ATELLIERNE 27681 HAVEJE-ATELLIERNE 27681 BESKRIVELSE HAVEJE-ATELLIERNE INTENTION En spændende udviklings proces er i gang( ) Variation, kreativitet og liv på gaden. Et sted der er rart at være for dem der bor der, og tiltrækker

Læs mere

FREMGANG I FÆLLESSKAB

FREMGANG I FÆLLESSKAB FREMGANG I FÆLLESSKAB Fremgang og fællesskab i en bæredygtig by med plads til både boliger og erhverv - Planstrategi 2019 - Herlev Kommune inviterer dig til at komme med ideer og forslag til den fysiske

Læs mere

SØMOSEPARK SKITSEFORSLAG 2014 01 23

SØMOSEPARK SKITSEFORSLAG 2014 01 23 SØMOSEARK SKITSEFORSLAG 2014 01 23 Danneskiold-Samsøes Allé 28 / 1434 København K Tel.: +45 3288 7844 / www.cfmoller.com rojektleder/ kontaktperson: Franz Ødum Dir. +45 3288 7842 / foe@cfmoller.com Kontekst

Læs mere

Fingerplan 2007. Byerne og trafiksystemerne skal hænge sammen hvordan?

Fingerplan 2007. Byerne og trafiksystemerne skal hænge sammen hvordan? Fingerplan 2007 Byerne og trafiksystemerne skal hænge sammen hvordan? Peter Hartoft-Nielsen Civ.ing, lic. techn. Projektleder hovedstadsområdets planlægning By- og Landskabsstyrelsen, Miljøministeriet

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 13-03-2007 Dato: 15-02-2007 Sag nr.: KB 34 (ØU 45, TMU 16) Sagsbehandler: Dan Gabriel Jensen Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

EGENARTSANALYSE. Bilag 2 Udvikling af villaområder. Københavns villaområder. Villa. Villa. Villa. Rækkehus. Villa. Rækkehus. Skole.

EGENARTSANALYSE. Bilag 2 Udvikling af villaområder. Københavns villaområder. Villa. Villa. Villa. Rækkehus. Villa. Rækkehus. Skole. Kolonihave Kolonihave EGENARTSANALYSE Bilag 2 Udvikling af villaområder Rækkehus Skole Rækkehus Dobbelthus Dobbelthus Engvej, Amager øst Københavns villaområder Københavns villaområder er placeret i udkanten

Læs mere

BOLIGOMRÅDE - DRONNINGBORG MASKINFABRIK Side 1 af 3

BOLIGOMRÅDE - DRONNINGBORG MASKINFABRIK Side 1 af 3 BOLIGOMRÅDE - DRONNINGBORG MASKINFABRIK Side 1 af 3 PROJEKTBESKRIVELSE Området ved Dronningborg Maskinfabrik ønskes omdannet til et attraktivt boligområde, der skal fungere som en naturlig forlængelse

Læs mere

Forslag til lavere og tættere bebyggelsesplan i Lisbjerg

Forslag til lavere og tættere bebyggelsesplan i Lisbjerg Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8000 Aarhus C 2. marts 2018 Forslag til lavere og tættere bebyggelsesplan i Lisbjerg Dette materiale omhandler et område nær dig. Aarhus Byråd har vedtaget en Udviklingsplan

Læs mere

Lokalplanen Retningsgivende udstykningsplan

Lokalplanen Retningsgivende udstykningsplan Lokalplanen Retningsgivende udstykningsplan Udstykningsplanen, med 8+1 parceller, er opbygget omkring 2 vejadgange med vendeplads. Det har ikke været muligt af finde præcise koordinater for udstykningsplanen.

Læs mere

Høringsoplæg HØRINGSPERIODE FRA 1. MARTS TIL 5. APRIL Forudgående høring om udvikling af stationsområdet i Måløv

Høringsoplæg HØRINGSPERIODE FRA 1. MARTS TIL 5. APRIL Forudgående høring om udvikling af stationsområdet i Måløv Høringsoplæg HØRINGSPERIODE FRA 1. MARTS TIL 5. APRIL 2018 Forudgående høring om udvikling af stationsområdet i Måløv Oplæg til byomdannelse Baggrund Ballerup Kommune har fået bearbejdet vinderforslaget

Læs mere

Det gode liv i parcelhuset segregering på solsiden 1

Det gode liv i parcelhuset segregering på solsiden 1 Jesper Bo Jensen Det gode liv i parcelhuset segregering på solsiden 1 Resume: Beboerne i parcelhusene er glade for parcelhuset. De unge efterspørger parcelhuse og seniorerne vil blive boende. Derfor bliver

Læs mere

KOM MED IDEER OG KOMMENTARER til byudvikling af et område mellem Nordre Fasanvej, Finsensvej og metroens banetracé Høringsperiode fra den

KOM MED IDEER OG KOMMENTARER til byudvikling af et område mellem Nordre Fasanvej, Finsensvej og metroens banetracé Høringsperiode fra den KOM MED IDEER OG KOMMENTARER til byudvikling af et område mellem Nordre Fasanvej, Finsensvej og metroens banetracé Høringsperiode fra den 26.09.2017-24.10.2017 1 Metroens banetracé Nordre Fasanvej Kommuneplan

Læs mere

Skovlunden

Skovlunden Skovlunden 19.03.18 18 Skoven vil sammen med en allerede eksisterende skovsø, skabe en helt unik stemning i området SKOVBRYNET Slagelse Boligselskabs 22 nye seniorboliger er beliggende som den første etape

Læs mere

maj 2016 Version 9/ 15/5/16 Fremtidens boliger for ældre borgere strategi

maj 2016 Version 9/ 15/5/16 Fremtidens boliger for ældre borgere strategi maj 2016 Version 9/ 15/5/16 Fremtidens boliger for ældre borgere strategi Forord Denne strategi er resultatet af en proces, som Seniorudvalget igangsatte i slutningen af 2014 om, hvordan fremtidens boliger

Læs mere

Beboerundersøgelse i Toften april - maj Beboerundersøgelse i Toften april - maj 2008

Beboerundersøgelse i Toften april - maj Beboerundersøgelse i Toften april - maj 2008 Beboerundersøgelse i Toften Udarbejdet af sbs v/benjamin Ekerot rapport, juni 2008 Indhold INDLEDNING... 2 SAMMENFATNING AF RESULTATER... 3 RESULTATER OG RESULTATBEHANDLING... 4 Stamdata og undersøgelsens

Læs mere

Forudgående høring om kommuneplantillæg for stationsområdet i Måløv

Forudgående høring om kommuneplantillæg for stationsområdet i Måløv Forudgående høring om kommuneplantillæg for stationsområdet i Måløv Høringsperiode fra 6. marts til 5. april 2018. Der afholdes offentligt møde om planerne i starten af marts (dato indsættes). Forside:

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere

Håndværkerkvarteret. debatoplæg. april 2015

Håndværkerkvarteret. debatoplæg. april 2015 Håndværkerkvarteret debatoplæg april 2015 Baggrunden for dette debatoplæg Byen udvikler sig, og byomdannelsen nærmer sig Håndværkerkvarteret fra flere sider. Godsbanearealet vest for og Eternitten sydøst

Læs mere

Kører du op ad Viborgvej, startede Hasle Sogn, hvor Præstehaven ligger.

Kører du op ad Viborgvej, startede Hasle Sogn, hvor Præstehaven ligger. Boformerne i Hasle I Hasle findes blandede boligformer, der minder os om en konstant udvikling gennem de sidste snart 100 år. Ikke alt er lige gennemtænkt og kønt, så vi ønsker at Aarhus Kommune vil bestræbe

Læs mere

ESTATE KONFERENCE. Investering i Københavns forstæder. - Letbanen og Loop City - vækst og udvikling

ESTATE KONFERENCE. Investering i Københavns forstæder. - Letbanen og Loop City - vækst og udvikling Investering i Københavns forstæder - Letbanen og Loop City - vækst og udvikling Indhold På denne konference går vi tæt på status på Letbanen og den meget spændende udvikling, der er i byområderne langs

Læs mere

Stationsnærhed kun for banetrafik? 28. august 2018

Stationsnærhed kun for banetrafik? 28. august 2018 Stationsnærhed kun for banetrafik? 28. august 2018 Dagens program Oplægsholder Carsten Jensen, Movia Otto Anker Nielsen, DTU Management Engineering Jesper B. Ingvardson, DTU Management Engineering Tema

Læs mere

TILLÆG NR. 19 TIL KOMMUNEPLAN 2011 INDRE NORDHAVN. Vedtaget af Borgerrepræsentation den 28. november 2013. Center for Byudvikling, 12. december 2013.

TILLÆG NR. 19 TIL KOMMUNEPLAN 2011 INDRE NORDHAVN. Vedtaget af Borgerrepræsentation den 28. november 2013. Center for Byudvikling, 12. december 2013. TILLÆG NR. 19 TIL KOMMUNEPLAN 2011 INDRE NORDHAVN Vedtaget af Borgerrepræsentation den 28. november 2013. Center for Byudvikling, 12. december 2013. HVAD ER ET KOMMUNEPLANTILLÆG?? Kommuneplantillæg Kommuneplanen

Læs mere

MILJØMINISTERIET By- og Landskabsstyrelsen

MILJØMINISTERIET By- og Landskabsstyrelsen Hovedstadsområdet overordnet plankoordinering Hovedstadsområdet 1 storbyområde (Fingerbyen) med sammenhængende bolig- og arbejdsmarkeder 1,9 mio. mennesker 34 kommuner (tidl. 50) 2 regioner (28 + 6 kommuner)

Læs mere

Bilag: Kommentarer vedr. uhensigtsmæssige påvirkninger af Allébyen og manglende investering i byliv og bykvalitet

Bilag: Kommentarer vedr. uhensigtsmæssige påvirkninger af Allébyen og manglende investering i byliv og bykvalitet Bilag: Kommentarer vedr. uhensigtsmæssige påvirkninger af Allébyen og manglende investering i byliv og bykvalitet Foretræde for Teknisk Udvalg vedr. lokalplan 1031 Mandag d. 23. maj kl. 18.09 Kamilla Gumede,

Læs mere

Introduktion til byen Vinge. Levende by. Nærværende natur. 1

Introduktion til byen Vinge. Levende by. Nærværende natur. 1 Introduktion til byen Vinge Levende by. Nærværende natur. 1 2 Vinge Levende by. Nærværende natur. 3 4 Vinge Introduktion til byen Vinge Udgivelsen er baseret på helhedsplanen for Vinge udviklet af et tværfagligt

Læs mere

BANEN I BYEN VEJEN BOLIGFORENING. PRIORITET Il

BANEN I BYEN VEJEN BOLIGFORENING. PRIORITET Il BANEN I BYEN VEJEN BOLIGFORENING PRIORITET Il VISUALISERING AF GRØNT OMRÅDE OG 2 PLANS BOLIGER side 2 BANEN I BYEN INTRODUKTION Banen i byen er et område, som rammer en yngre målgruppe af ressourcestærke

Læs mere

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER!

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! VISION På hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger

Læs mere