Offentlig høring om næste generation af den nationale identifikations- og digital signaturinfrastruktur (NemID)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Offentlig høring om næste generation af den nationale identifikations- og digital signaturinfrastruktur (NemID)"

Transkript

1 Høringsnotat 25. august 2014 Offentlig høring om næste generation af den nationale identifikations- og digital signaturinfrastruktur (NemID) 1. Baggrund Kontrakten for drift og vedligeholdelse af den nuværende NemID-løsning udløber senest i november Der gennemføres derfor en analyse, som kan bidrage til et samlet beslutningsgrundlag forud for anskaffelse af næste generation af en national infrastruktur for e-identitet og digital signatur i Danmark. Der er i den forbindelse gennemført en høring, som har til formål at belyse interessenternes behov og ønsker til en fremtidig infrastruktur. De modtagne høringssvar indgår i overvejelserne i forbindelse med forberedelsen af beslutningsgrundlaget. Dette notat opsummerer resultatet af den offentlige høring samt forholder sig til de indkomne høringssvar. Der er indkommet to typer af anbefalinger i høringen, dels generelle og konkrete anbefalinger til den fremtidige løsning, dels konkrete anbefalinger til de analyser, der udarbejdes i forbindelse med forberedelsen af et samlet De væsentligste anbefalinger til den fremtidige løsning gennemgås nedenfor i afsnit 2, og i afsnit 3 kommenteres disse anbefalinger overordnet. De konkrete anbefalinger til analysen af et beslutningsgrundlag gennemgås og kommenteres i afsnit 4. I afsnit 5 er der et samlet resumé af høringssvarene, og i afsnit 6 listes alle høringssvar. Der er i alt indkommet høringssvar fra 63 parter. 2. Høringssvarenes hovedtemaer Der er en række gennemgående temaer i høringssvarende, hvor de væsentligste er følgende: 1. Sikkerheden i den fremtidige løsning 2. Adskillelse af eid og esignatur 3. Større brugervenlighed for NemID-erhverv og NemID-privat 4. En sammenhængende betalingsstruktur for NemID 5. En sammenhængende og fremtidssikret IT-arkitektur Sikkerheden i den fremtidige løsning Næsten alle høringssvar forholder sig til sikkerhedsaspekterne af NemID. Det er et gennemgående tema, at NemID skal have et højt sikkerhedsniveau og en stærk beskyttelse mod såvel eksterne som interne sikkerhedsbrud.

2 Side 2 af 10 Derudover peger en lang række høringssvar på, at NemID skal kunne anvendes i en løsningsmodel med flere sikkerhedsniveauer, svarende til en-faktor, to-faktoreller tre-faktor login. Adskillelse af eid og esignatur En række høringssvar peger på en række potentielle fordele ved en fremtidig adskillelse af eid og digital signatur. Ifølge høringsparterne vil det styrke sikkerheden, hvis der i NemID alene fokuseres på den basale autentifikation. Desuden vil en adskillelse styrke mulighederne for at integrere med forskellige supplerende løsninger og for øget konkurrence. Større brugervenlighed for NemID-erhverv og NemID-privat Næsten alle høringssvar peger på brugervenlighed som et meget vigtigt tema i udviklingen af den næste NemID-løsning. Det drejer sig både om procedurerne for udstedelse og fornyelse af NemID medarbejdersignatur og NemID privat og i selve anvendelsen af NemID-løsningen. Ligeledes ønsker en række erhvervsorganisationer en mere enkel og brugervenlig administration af medarbejdersignaturer. En række organisationer som Ældre Sagen, SAND, Projekt Udenfor, Rådet for Socialt Udsatte og Danske Handicaporganisationer samt Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold peger desuden på behovet for hjælp og støtte til særlige borgergrupper. En sammenhængende betalingsstruktur for virksomheder og borgere Organisationer, der repræsenterer eller beskæftiger sig med virksomheder, peger i høringssvarene på, at der skal udvikles en sammenhængende betalingsstruktur for NemID til erhverv, således at support bliver billigere eller gratis. Høringssvarene fra organisationer såsom Danske Handicaporganisationer, Ældre Sagen, Rådet for Socialt Udsatte, Projekt Udenfor og SAND peger desuden på vigtigheden af, at NemID privat forbliver gratis at anvende. En sammenhængende og fremtidssikret IT-arkitektur Høringssvarene peger generelt på, at fremtidens NemID skal være baseret på åbne standarder og open source samt være en fleksibel og modulær løsning, der kan integreres med andre systemer. Dette antages at give en række fordele, herunder en minimering af potentielle sammenbrud og en mulighed for at udbyde flere komponenter uafhængigt af hinanden og derved øge konkurrencen. Høringssvarene understreger samtidig, at dette ikke må ske på bekostning af driften og skabe driftsforstyrrelser. 3. Digitaliseringsstyrelsens bemærkninger til høringssvarenes hovedtemaer Digitaliseringsstyrelsen er opmærksom på høringspartnernes forskellige behov for en sikker, brugervenlig og omkostningseffektiv løsning. Alle høringssvar vil derfor blive analyseret og vurderet i forbindelse med gennemførelsen de analyser og vurderinger af mulige fremtidige løsningsscenarier, der gennemføres som led i

3 Side 3 af 10 forberedelsen af beslutningsgrundlaget. Det er dog ikke muligt på nuværende tidspunkt at fastslå, hvorledes og i hvilket omfang høringssvarene præcist kommer til at afspejle sig i beslutningsgrundlaget og den efterfølgende løsning. Digitaliseringsstyrelsen vil organisere et antal åbne workshops senere i forløbet, hvor der vil blive informeret om fremdrift og overvejelser, således at interessenter vil have mulighed for at følge og komme med input til processen. Størstedelen af høringssvarene mere end halvdelen drejer sig om forhold, der vedrører NemID medarbejdersignatur og virksomhedssignatur i virksomheder og offentlige organisationer. Der er færre høringssvar om borgernes private NemID, og de vedrører primært brugergrupper med særlige behov (handicappede, hjemløse, statsborgere bosat i udlandet mm). I forbindelse med den samlede analyse vil Digitaliseringsstyrelsen gennemføre en særskilt brugerrettet analyse og resultaterne heraf vil sammen med de tekniske høringssvar, som også er relevante for privat NemID, indgå i den endelige analyserapport. 4. Høringssvarenes konkrete anbefalinger til analysen En række høringssvar indeholder konkrete anbefalinger eller ønsker til de analyser, der udarbejdes i forbindelse med forberedelsen af det samlede Disse anbefalinger beskrives nedenfor med Digitaliseringsstyrelsen kommentarer: Anbefaling til analysen Dansk Erhverv og Landbrug & Fødevarer anbefaler, at Digitaliseringsstyrelsen undersøger udenlandske erfaringer med fri konkurrence på frontend systemer og flere løbende leverandører. DANSK IT anbefaler, at Digitaliseringsstyrelsen undersøger, hvilke dele af NemID der ud fra et sikkerhedsperspektiv bør udliciteres, og hvilke der bør underlægges offentlig kontrol. DANSK IT anbefaler, at Digitaliseringsstyrelsen orienterer sig på europæisk plan for at vurdere, om Danmark bør forholde sig til løsninger og trends der og sikre kompatibilitet med andres europæiske identitetssystemer. Digitaliseringsstyrelsens kommentar Dette vil indgå som et selvstændigt element i analysen af et samlet Sonderinger mellem hvad der bør og kan udliciteres, samt hvad der bør underlægges offentlig kontrol indgår i analysen af et samlet Det er dog Digitaliseringsstyrelsens umiddelbare forventning, at private leverandører (under offentligt tilsyn) vil indgå som en væsentlig del af den kommende løsning. Digitaliseringsstyrelsen har som forberedelse af analysen om et samlet beslutningsgrundlag gennemført en særskilt analyse af andre landes eid og digitale signaturløsninger. Analysen gennemgår samtlige europæiske lande, samt en række andre interessante lande.

4 Side 4 af 10 Kulturministeriet ønsker en vurdering af, hvilke juridiske og samfundsmæssige behov, der måtte være for at bevare signaturoplysninger på langt sigt. Kulturministeriet anser det som nyttigt, hvis der i forbindelse med udvikling af næste generation af NemID udarbejdes en udredning om behovet for langsigtet bevaring af digitale signaturer. Datatilsynet og Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at Digitaliseringsstyrelsen foretager en analyse af konsekvenserne for privatlivet (PIA) ved udvikling af en ny generation af NemID. Erhvervsstyrelsen anbefaler, at der foretages en analyse af NemIDløsningen set fra et helikopterperspektiv, hvor der bl.a. foretages en analyse af, om virksomhedernes behov kan imødekommes mere hensigtsmæssigt gennem et ændret koncept for NemID, samt om snitfladen mellem NemID og de øvrige fællesoffentlige digitale services kan optimeres til gavn for virksomheder og den offentlige sektor. Erhvervsstyrelsen anbefaler, at der foretages en analyse af forskellige funktionaliteter i NemID til erhverv løsningen med inddragelse af alle relevante brugergrupper. SKAT anbefaler, at der foretages en analyse af muligheder og udfordringer ved en niveauopdelt sikkerhedsløsning. En lang række høringssvar anbefaler, at Digitaliseringsstyrelsen sikrer en åben proces, hvor interessenter og offentligheden inddrages i udviklingen af NemID. Derudover anbefaler Finans- og Leasing og Forsikring og Pension, at der oprettes en offentlig følgegruppe for udviklingen af NemID, der kan sikre interessentinddragelse. Derudover går analysen i dybden med fire særligt udvalgte lande: Sverige, Norge, Estland og Canada. Dette vil indgå i analysen af et samlet Dette vil indgå i analysen af et samlet Der gennemføres som led i det samlede beslutningsgrundlag analyser af privatlivsimplikationer ved en ny løsning. Dette vil indgå som et selvstændigt element i analysen af et samlet Dette vil indgå i analysen af et samlet Dette vil indgå som et selvstændigt element i analysen af et samlet Digitaliseringsstyrelsen er opmærksom på behovet for interessentinddragelse og vil udover denne høring sikre dette ved afholdelse af et antal workshops el.lign., hvor der vil blive informeret om fremdrift og overvejelser. Digitaliseringsstyrelsen vil desuden løbende informere relevante interessenter ved møder, presseaktiviteter mv.

5 Side 5 af 10 Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at den kommende analyse indeholder en vurdering af samspillet mellem fremtidens NemID-løsning og de foreslåede regler om tredjepartsadgang til forbrugernes betalingskonto i forslag til revideret direktiv om betalingstjenester. Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at tilgængelighedsproblemer med den nuværende identifikations- og digitale signaturinfrastruktur identificeres. Institut for Menneskerettigheder og Danske Handicaporganisationer anbefaler, at personer med handicap inddrages i processen med at etablere et beslutningsgrundlag for anskaffelsen af den næste generation af den nationale identifikations- og digital signaturinfrastruktur. Dette vil indgå i analysen af et samlet Dette vil indgå i analysen af et samlet Der gennemføres workshop med personer med handicap i den brugeranalyse, som indgår som et selvstændigt element i analysen af et samlet 5. Samlet resumé af høringssvarene Høringen omfattede følgende temaer: 1. Interessenternes fremtidige forretningsmæssige behov 2. Den fremtidige løsnings funktionalitet og anvendelse 3. Behovet for brugervenlighed 4. Den fremtidige løsnings teknik og infrastruktur 5. Det fremtidige samspil med interessenterne 6. Den fremtidige forretningsmodel 7. Andre bemærkninger Interessenternes fremtidige forretningsmæssige behov Flere høringssvar peger på behovet for single sign-on på tværs af alle offentlige tjenesteudbydere. Der nævnes desuden et behov for, at private tjenesteudbydere kan koble sig på single sign-on. Den fremtidige løsnings funktionalitet og anvendelse Mere end tre fjerdedele af høringssvarene berører ønsker og behov for en mere fleksibel og modulær fremtidig løsning. Der nævnes uafhængighed af teknologiske platforme, udstrakt anvendelse af internationale, leverandøruafhængige standarder, åbne (dvs. publicerede) grænseflader, som frit kan udnyttes af leverandører til at bygge løsninger op imod infrastrukturen. Enkelte høringssvar peger på anvendelse af Open Source enten som grundlag for udvikling af den fremtidige løsning eller i form af standardprodukter baseret på Open Source. En række høringssvar peger på, at det skal være muligt at anvende

6 Side 6 af 10flere forskellige medier til opbevaring/adgang til den private nøgle. Ikke kun nøglekort, men også smart cards, softwarenøgler, SMS-koder, hardwarenøgler fx på smart phones osv. Nogle høringssvar peger også på, at åbenhed skaber fleksibilitet og dermed mulighed for hurtigere og bedre tilpasning til den teknologiske og samfundsmæssige udvikling og til individuelle og specielle behov. Desuden antages øget åbenhed at skabe konkurrence om at yde god service og opfylde særlige behov. Derudover peger flere høringssvar på, at udstedelse og administration af NemID til administratorer og medarbejdere opleves som besværlig og uoverskuelig. Der efterspørges en mere brugervenlig grænseflade og en forenklet arbejdsgang, og høringssvarene indeholder flere forslag til automatisering af arbejdsgange og adskillelse af funktioner, der kan sikre dette. Ligeledes peger flere høringssvar på en brugertilpasset proces, hvor NemID er tilpasset brugeren, hvad end der er tale om en enkeltmandsvirksomhed, en SMV eller en større international virksomhed. Derudover efterspørges en generelt mere fleksibel og mere brugervenlig løsning for NemID til erhverv, ligesom der efterspørges bedre og mere tilgængelig support og support på andre sprog, som minimum engelsk. Endelig udtrykker en lang række høringssvar et ønske om en adskillelse af eid og digital signatur. Antagelsen er, at dette kan styrke sikkerheden ved at fokusere NemID på den basale autentifikation og desuden styrke mulighederne for at åbne for integration med forskellige supplerende løsninger (digital signatur kan fx være en supplerende løsning) og for øget konkurrence. Der er dog også høringssvar, som anbefaler, at eid og digital signatur fortsat håndteres samlet af næste generation af NemID. Høringssvarene fremhæver, at NemID er indarbejdet hos det store antal nuværende brugere, og det anses for mere brugervenligt, hvis de to funktioner håndteres samlet i stedet for i to forskellige procedurer. Behovet for brugervenlighed En række høringssvar omtaler grupper med særlige behov. Det gælder personer med handicaps (fysiske og psykiske), herunder ordblinde og talblinde, danske statsborgere i udlandet, borgere med adressebeskyttelse og hjemløse og andre socialt svage borgere. Høringssvarerne for disse grupper peger på flere aspekter af brugervenlighed, som skal tænkes ind ved udviklingen af næste generation af NemID: Medier, som er nemmere at se (for svagtseende), anvende (for fysisk handicappede) og administrere (for hjemløse og socialt svage) Mulighed for identitetskontrol med andet end billedlegitimation, som hjemløse ikke altid er i besiddelse af Kompatibilitet med særlige hjælpeprogrammer for svagtseende og blinde, ordblinde m.v.

7 Side 7 af 10 Flere brugertests med deltagelse af repræsentanter for grupper med særlige behov Enklere udstedelse af NemID til borgere med adressebeskyttelse eller danske statsborgere bosat i udlandet. Flere høringssvar peger desuden på, det skal være enklere at udstede en fuldmagt til at lade sig repræsentere, og at det bør være muligt for den, der udsteder fuldmagter, at slå op i et centralt register, hvor alle gyldige fuldmagter er registreret. Især for administratorer af medarbejdersignaturer er der et ønske om, at kunne skabe et lettere overblik over fuldmagter udstedt ved hjælp af medarbejdersignaturer, som den pågældende administrerer, og kunne tidsbegrænse fuldmagter ved at forsyne dem med en udløbsdato. Endeligt efterspørges en mulighed for at begrænse fuldmagter funktionelt, så de kun gælder et afgrænset antal funktioner (fx et begrænset antal tjenesteudbydere eller kun ID og ikke signatur). Endelig er der udtrykt et ønske om, at de nuværende forskelle i procedurerne mellem offentlige og private udstedere (bankerne) i forbindelse med udstedelse og fornyelse af NemID bør reduceres eller forsvinde i næste generation af NemID. Den fremtidige løsnings teknik og infrastruktur Alle høringssvar, der behandler sikkerheden, udtrykker et ønske om høj sikkerhed i NemID-løsningen. Derudover peger et enkelt høringssvar på, at sikkerhedsdesignet i næste generation af NemID bør godkendes af en uafhængig instans fx Rigsrevisionen for at sikre størst mulig troværdighed. En række høringssvar peger ligeledes på behovet for forskellige sikkerhedsniveauer i forbindelse med login (en-faktor, to-faktor eller tre-faktor login). Der peges bl.a. på muligheden for anvendelse af biometri, personligt fremmøde, sikkerhedsspørgsmål eller SMS-koder. Det fremhæves også, at den kommende EU-forordning om databeskyttelse skal tages i betragtning ved udformningen af designet, og en række høringssvar peger endvidere på, at det skal være muligt for brugere af NemID at optræde anonymt over for tjenesteudbydere. Det vil sige, at næste generation af NemID skal levere et token, hvis eneste indhold er, at indehavers identitet er autentificeret, og at indehaver således kan tildeles samme rettigheder som personligt identificerede indehavere (gennem cpr-nummeret). Et særligt punkt i anbefalingerne vedrører anvendelsen af NemID i forbindelse med tjenesteudbyderes systemer, der driftes i en cloud. Det anbefales at cloudberedskab indgår i designet af næste generation. Endvidere udtrykker en lang række høringssvar et ønske om, at næste generation af NemID baseres på en åben platform. Denne formulering konkretiseres af nogle som en anbefaling af, at der anvendes internationale standarder for eid, digital signatur, sikkerhedshåndtering m.v. Andre anbefaler åbne (publicerede) grænseflader med henblik på at gøre det muligt for tjenesteudbydere og

8 Side 8 af 10brugerorganisationer at integrere NemID i lokale systemer. Atter andre peger på anvendelse af open source software i den fremtidige løsning, og nogle ønsker en løsning, der hurtigt og fleksibelt kan indarbejde ændringer i muligheder og krav. Nogle høringssvar peger dog også på, at NemID skal kunne fungere på alle kendte og relevante platforme. Endelig fremhæves betydningen af, at danske eid og digitale signaturløsninger koordineres med internationale initiativer, international lovgivning (først og fremmest EU), internationale standarder og den teknologiske udvikling, som den afspejles på internationale markeder. Formålet er dels opfyldelse af helt konkrete behov for internationalt samarbejde dels sikring af, at Danmark ikke ender med helt særegne løsninger, som det vil være vanskeligt at få internationale leverandører til at forholde sig til og videreudvikle. Dette kan sikre en integration af eid-systemer på tværs af landegrænser, således at udenlandsk eid anerkendes i Danmark. Det gælder fx i forbindelse med vandrende arbejdstagere, som arbejder i Danmark i en periode. Endvidere peges der på, at NemID ikke må være en barriere for fuld digital kommunikation med borgere, der opholder sig i udlandet og udenlandske virksomheder. Det fremtidige samspil med interessenterne Der er i høringssvarene udtrykt et stort ønske om en forbedret kommunikation i forbindelse med næste generation af NemID. Der peges på, at ændringer, som har indflydelse på andre interessenter herunder tjenesteudbyderes anvendelse af NemID kommunikeres i god tid. Ligeledes udtrykkes ønsker om en mere omfattende kommunikation i forbindelse med driftshændelser og sikkerhedshændelser (DDoS o.lign.). Det gælder tillige i forbindelse med udstedelse, hvor bedre vejledninger vil være værdifulde bidrag til brugerdialogen (jf. de høringssvar, der drejer sig om brugergrænseflader og arbejdsgange især for administratorer af medarbejdersignaturer). Ligeledes er det gældende i forbindelse med den løbende administration i form af oprettelse, nedlæggelse, fornyelse, genudstedelse og i forbindelse med vurdering af behovet for medarbejdersignaturer versus virksomhedssignaturer og funktionssignaturer. Enkelte høringssvar anfører desuden et ønske om udarbejdelse af centrale retningslinjer for anvendelsen af medarbejdersignaturer, virksomhedssignaturer og funktionssignaturer. Det vedrører især de juridiske implikationer af, hvorvidt den ene eller den anden signatur anvendes. Den fremtidige forretningsmodel Muligheden for at inddrage mere end én leverandør i drift og vedligeholdelse af den fremtidige løsning nævnes i en række høringssvar. Der peges på, at næste generation af NemID bør konkurrenceudsættes. Enkelte høringssvar peger på at acceptere et antal autoriserede leverandører af eid, således at brugerne har en valgmulighed. Der peges dog også på, at den basale digitale identifikation og i særdeleshed kontrollen af identiteten i forbindelse med udstedelse af den digitale identitet skal forblive i den offentlige sektor. Endvidere udtrykkes der ønske om, at selve identitetsregisteret (databasen) skal være offentlig ejendom.

9 Side 9 af 10 Flere høringssvar nævner, at prispolitikken vedrørende NemID (inklusiv support) fortsat børe være gratis for borgere. Mange høringssvar anbefaler desuden, at support bliver gratis for virksomheder. Det hænger dels sammen med en udbredt utilfredshed med kvaliteten af den nuværende support og dels sammen med, at NemID de facto er blevet obligatorisk for virksomheder på grund af Digital Post. Der påpeges desuden et behov for en bedre og mere transparent sammenhæng mellem fakturaspecifikationer og leverede ydelser. Det gælder både betaling for ekstra medarbejdersignaturer og supportydelser. En række forskellige høringssvar udtrykker ønske om øget konkurrence på eid og ydelser, der kan knyttes til eid. Nogle svar anbefaler, at tredjeparter kan autoriseres til at udstede valide eid er. Andre ser muligheder i, at ydelser, der bygger på et officielt statsligt eid, kan leveres af forskellige tjenesteudbydere. Det antages, at anvendelse af flere autoriserede leverandører vil indebære økonomiske og kvalitative fordele. Det anbefales, at tredjeparter (forstået som andre end Digitaliseringsstyrelsen og bankerne via driftsleverandøren) kan autoriseres til at udstede valide eid er. Det vil bl.a. give brugerne mulighed for valg mellem flere autoriserede udbydere af eid og således fx kunne ses som et element i en fremtidig løsning med flere leverandører. En række høringssvar taler for en bredere basis i samarbejdet om NemID, således at det ikke alene er bankerne og den offentlige sektor, men også fx forsikringsselskaber, telesektoren og andre dele af den finansielle sektor. Desuden anbefales det, at der etableres et mere forpligtende driftssamarbejde bl.a. i forbindelse med nødprocedurer. Nogle høringssvar anbefaler desuden, at Digitaliseringsstyrelsen etablerer et permanent rådgivende forum med repræsentation fra de centrale interessenter. Det kan være et arkitekturråd, som regelmæssigt præsenteres for initiativer til videreudvikling, og det kan være et bredere sammensat forum, som ud over de tekniske forhold også inddrages i diskussioner af procedurer, organisation, centralt udformede regler m.v. Andre bemærkninger Digitalimik Sullissinermut Aqutsisoqarfik ønsker, at næste generation af NemID skal tage hensyn til grønlandske forhold og den grønlandske applet, der er finansieret til Der udtrykkes desuden ønske om, at den nuværende kommunikationsindsats rettet mod Grønland fortsætter. 6. Høringens omfang Høringen foregik i perioden fra den 28. maj til den 27. juni Høringsbrevet og høringstemalisten blev offentliggjort på Høringsportalen. Høringssvar er indkommet fra følgende parter (høringsparterne fremgår også af høringslisten, der er tilgængelig på Høringsportalen):

10 Side 10 af 10 Private parter 41concepts, Advokatrådet, ATP, Bitbureauet, Bjarne C. Jacobsen, Lars Roark og Lars Ole Belhage, Danmarks Rederiforening, Dansk Byggeri, Dansk Erhverv, DANSK IT, Danske Handicaporganisationer (DH), DI ITEK, E-boks, Finans & Leasing, Finansrådet, Forbrugerrådet TÆNK, Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH), Forsikring og Pension, Henrik Schack, Håndværksrådet, IT-Branchen, IT-Politisk Forening, Kommercielle Linux-interessenter I Danmark (KLID), Landbrug & Fødevarer og Videncentret for Landbrug, Michael Møller, Niels Kleberg, Nimish Gautam, Peercraft ApS, PFA Pension, Projekt UDENFOR, SAND, Theis F. Hinz og Ældre Sagen. Offentlige parter Banedanmark, Beskæftigelsesministeriet, CHPCOM Projektet, Civilstyrelsen, Danske Regioner, Datatilsynet, Den Uafhængige Politiklagemyndighed, Digitalimik Sullissinermut Aqutsisoqarfik, Domstolsstyrelsen, Erhvervs-og Vækstministeriet, Finanstilsynet, Forsvarskommandoen, Institut for Menneskerettigheder, Justitsministeriet, Kommunernes Landsforening (KL), Konkurrence-og Forbrugerstyrelsen, Kulturministeriet, Miljøministeriet, Ministeriet for Børn Ligestilling Integration og Sociale Forhold (MBLIS), NaturErhvervstyrelsen, Odense Kommune, Region Syddanmark, Rigspolitiet, Rådet for Digital Sikkerhed, Rådet for Socialt Udsatte, SKAT, Sorø Kommune, Trafikstyrelsen, Uddannelses-og Forskningsministeriet, Udlændingestyrelsen og UNI- C/Undervisningsministeriet. På opfordring fra enkelte høringsparter har Digitaliseringsstyrelsen desudeninddraget forslag til forbedring af NemID fra Virksomhedsforum (enklereregler.dk), og KL har eftersendt en skriftlig opbakning af høringssvaret fra Dansk IT. Følgende parter har angivet ikke at have bemærkninger: Advokatrådet, Beskæftigelsesministeriet, Civilstyrelsen, Danmarks Rederiforening, Den uafhængige Politiklagemyndighed og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Afholdt 20. januar 2017 kl hos Digitaliseringsstyrelsen

Afholdt 20. januar 2017 kl hos Digitaliseringsstyrelsen Referat: Interessentforum 20. januar 2017 Klassifikation: C - Til offentlig brug Afholdt 20. januar 2017 kl. 13.00-15.00 hos Digitaliseringsstyrelsen Deltagere: Marianne Sørensen, DIGST Michael Busk-Jepsen,

Læs mere

Workshop om næste generation NemID

Workshop om næste generation NemID Workshop om næste generation NemID 1 DAGSORDEN Kort præsentationsrunde Introduktion til dagens workshop v/marianne Sørensen, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Præsentation af elementer i næste generation

Læs mere

Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3

Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3 Notat 21. februar 2017 Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3 Dette notat giver en overordnet konceptuel fremstilling af, hvordan erhvervsområdet forventes håndteret samlet

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget L 55 Bilag 1 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget L 55 Bilag 1 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2016-17 L 55 Bilag 1 Offentligt Enhed Forvaltningsjura Koordineret med - Sagsnr. 2016-2453 Doknr. 402073 Dato 29-20-2016 HØRINGSNOTAT OVER forslag til lov om udstedelse af

Læs mere

Interessentforum for næste generation NemID

Interessentforum for næste generation NemID Klassifikation: C - Til offentlig brug Interessentforum for næste generation NemID 20. januar 2017 Partnerskabet mellem Digitaliseringsstyrelsen og Pengeinstitutterne om tilvejebringelse og drift af næste

Læs mere

Digitalisering og sikkerhed i den offentlige sektor. Om Digitaliseringsstyrelsen Sikkerhedsopgaverne i Digitaliseringsstyrelsen Projekter Dilemmaer

Digitalisering og sikkerhed i den offentlige sektor. Om Digitaliseringsstyrelsen Sikkerhedsopgaverne i Digitaliseringsstyrelsen Projekter Dilemmaer Digitalisering og sikkerhed i den offentlige sektor Sikkerhed & Revision 2012 6. september 2012 Digitalisering og sikkerhed i den offentlige sektor Om Digitaliseringsstyrelsen Sikkerhedsopgaverne i Digitaliseringsstyrelsen

Læs mere

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening.

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening. Høringsnotat 4. juni 2014 Høring over udkast til Bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi Udkast til ny bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi og vejledning blev sendt i høring 11. marts

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

Referat: Møde i Interessentforum

Referat: Møde i Interessentforum Side 1 af 6 Referat: Møde i Interessentforum Onsdag 21. marts 2018, kl. 14-16 i Digitaliseringsstyrelsen Deltagere Poul Noer, Dansk Erhverv Mette Smith Thastum, DI Digital Henrik Theil, Foreningen for

Læs mere

Resume af høringssvar i forbindelse med det danske regionalfondsprogram for perioden og den strategiske miljøkonsekvensvurdering.

Resume af høringssvar i forbindelse med det danske regionalfondsprogram for perioden og den strategiske miljøkonsekvensvurdering. 2. april 2014 J.nr. 13/03858 /erst Resume af høringssvar i forbindelse med det danske regionalfondsprogram for perioden 2014-2020 og den strategiske miljøkonsekvensvurdering. Udkast til nationalt program

Læs mere

NÆSTE GENERATION NEMID

NÆSTE GENERATION NEMID NÆSTE GENERATION NEMID Delrapport for Foranalyse Fase 1 Digitaliseringsstyrelsen 30. september 2014 Indholdsfortegnelse 1. Resume... 1 2. Baggrund... 2 2.1 Delrapportens opbygning... 2 3. Dialogproces

Læs mere

Ny digital signatur. IT-arkitekturkonferencen. den 1. april 2009, 11.00. V/ Palle H Sørensen. Centerleder. IT- og Telestyrelsen

Ny digital signatur. IT-arkitekturkonferencen. den 1. april 2009, 11.00. V/ Palle H Sørensen. Centerleder. IT- og Telestyrelsen Ny digital signatur IT-arkitekturkonferencen den 1. april 2009, 11.00 V/ Palle H Sørensen Centerleder IT- og Telestyrelsen Center for Digital Signatur Den nuværende digitale signatur- et godt udgangspunkt

Læs mere

Høringssvar. Følgende har afgivet høringssvar:

Høringssvar. Følgende har afgivet høringssvar: Høringssvar Følgende har afgivet høringssvar: 1. 41concepts 2. Advokatrådet 3. ATP 4. Banedanmark 5. Beskæftigelsesministeriet 6. Bitbureauets 7. CHPCOM Projektet 8. Civilstyrelsen 9. Danmarks Rederiforening

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

9.2.b. Videreudvikling af NemLog-in

9.2.b. Videreudvikling af NemLog-in Side 1 af 5 9.2.b. Videreudvikling af NemLog-in Målsætning I forlængelse af etableringen af den nye NemLog-in, ses en betydelig efterspørgsel på yderligere funktionalitet og services, der ikke er finansieret

Læs mere

Til høringsparterne Se vedlagte liste

Til høringsparterne Se vedlagte liste Til høringsparterne Se vedlagte liste Side 2 af 5 26. juni 2018 Høring i forbindelse med opdatering af National Standard for Identiteters Sikringsniveau til version 2.0. Digitaliseringsstyrelsen har revideret

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Til interessenterne på vedhæftede liste

Til interessenterne på vedhæftede liste Til interessenterne på vedhæftede liste 18. marts 2014 Sag 2014-0037032 /grejen Høring over udkast til bekendtgørelse om indsendelse til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt KOMITÉNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. juni 2015 Europa-Kommissionens forslag af 11. juni 2015 om gennemførelsesretsakt vedrørende

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Høringsliste Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Myndighed / Organisation Advokatsamfundet / advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat 16. februar 2018 Høringsnotat med kommentarer vedrørende forslag til lov om udstedelse af NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer og til medarbejdere i juridiske

Læs mere

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt Erhvervsudvalget L 153 - Bilag 1 Offentligt 13.. januar 2007 /a Høringsnotat - Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber m.v. (Grænseoverskridende fusion og grænseoverskridende spaltning) Et

Læs mere

Anvendelse af brugertest i udviklingen af offentlige selvbetjeningsløsninger

Anvendelse af brugertest i udviklingen af offentlige selvbetjeningsløsninger Kommunaludvalget 2013-14 KOU Alm.del Bilag 62 Offentligt Notat 11.april 2014 Anvendelse af brugertest i udviklingen af offentlige selvbetjeningsløsninger På samrådet vedr. digitalisering i Kommunaludvalget

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

Næste generation NemID Foranalyse: Oplæg til beslutninger

Næste generation NemID Foranalyse: Oplæg til beslutninger Forsidetabel 1: Styrer layout på forsiden med plads til overskrifter, billede etc. Næste generation NemID Foranalyse: Oplæg til beslutninger Digitaliseringsstyrelsen Rambøll Management Consulting Hannemanns

Læs mere

OFFENTLIG INFRASTRUKTUR I VERDENSKLASSE

OFFENTLIG INFRASTRUKTUR I VERDENSKLASSE SESSION OFFENTLIG INFRASTRUKTUR I VERDENSKLASSE TIL INFORMATIONSMØDER OM NYE STRATEGIER Peter Falkenberg, IT-arkitekt, KL (pfl@kl.dk) (NemID og NemLogin) Anders Lillienfryd, chefkonsulent, KL, (alh@kl.dk)

Læs mere

Til høringsparterne Se vedlagte liste

Til høringsparterne Se vedlagte liste Til høringsparterne Se vedlagte liste Side 2 af 7 17. maj 2016 CSS/MAPAN Høring i forbindelse med ny National Standard for Identiteters Sikringsniveau. Digitaliseringsstyrelsen har udarbejdet vedlagte

Læs mere

Forslag vedrørende NemID til Finansministeriets område fra Regeringens Virksomhedsforum for Enklere Regler

Forslag vedrørende NemID til Finansministeriets område fra Regeringens Virksomhedsforum for Enklere Regler Bilag 4 til Helikopteranalyse af virksomhedsområdet i forbindelse med næste generation af NemID vedrørende NemID til Finansministeriets område fra Regeringens Virksomhedsforum for Enklere Regler Status

Læs mere

Formålet med vejledningen er at bistå primært offentlige institutioner, der ønsker at bruge, udvikle eller videredistribuere open source-software.

Formålet med vejledningen er at bistå primært offentlige institutioner, der ønsker at bruge, udvikle eller videredistribuere open source-software. Notat Høringsnotat høring om "Vejledning om offentlige myndigheders anskaffelse af open source-software - retlige forhold" Den 10. marts 2008 iværksatte en høring om "Vejledning om offentlige myndigheders

Læs mere

Velkomst og dagens formål Stine Hegelund, kontorchef, Digitaliseringsstyrelsen, præsenterede dagens program.

Velkomst og dagens formål Stine Hegelund, kontorchef, Digitaliseringsstyrelsen, præsenterede dagens program. Notat 5. oktober 2016 KDK/Peter Hjuler Christensen Leverandørmøde vedr. Næste generation Digital Post 26. september 2016, Hotel Scandic, København Velkomst og dagens formål Stine Hegelund, kontorchef,

Læs mere

eid, NSIS, MitID & NL3 v. Thoke Graae Magnussen IT-arkitekt September 2019

eid, NSIS, MitID & NL3 v. Thoke Graae Magnussen IT-arkitekt September 2019 eid, NSIS, MitID & NL3 v. Thoke Graae Magnussen IT-arkitekt September 2019 Hovedemner på dette oplæg Vores fælles ramme NemID til MitID NemLog-in3 NSIS eid-gateway Visionen Den fællesoffentlige strategi

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

Fra NemID til MitID og NemLog-in3. Kontorchef Charlotte Jacoby og it-arkitekt Christian Schmidt- Madsen giver et øjebliksbillede

Fra NemID til MitID og NemLog-in3. Kontorchef Charlotte Jacoby og it-arkitekt Christian Schmidt- Madsen giver et øjebliksbillede Fra NemID til MitID og NemLog-in3 Kontorchef Charlotte Jacoby og it-arkitekt Christian Schmidt- Madsen giver et øjebliksbillede På vegne af Digitaliseringsstyrelsen Charlotte Jacoby, kontorchef for Center

Læs mere

NOTAT. Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven

NOTAT. Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven NOTAT 1. december 2014 14/06943-2 Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven Baggrund Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for virksomhederne og forbrugerne. Den skal således medvirke

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Kontorchef Cecile Christensen, Center for sikkerhed og systemforvaltning. 5. november 2014 1

Kontorchef Cecile Christensen, Center for sikkerhed og systemforvaltning. 5. november 2014 1 Tilgængelighed, fortrolighed og integritet. Høj kvalitet i informationssikkerhed og dokumentation Hvilken betydning har principper og anbefalinger i sikkerhedsstandarden ISO 27001 for kvaliteten af dokumentationen?

Læs mere

Resume af høringssvar i forbindelse med det danske socialfondsprogram for perioden 2014-2020

Resume af høringssvar i forbindelse med det danske socialfondsprogram for perioden 2014-2020 2. april 2014 J.nr.: 13/03872 /lonros Resume af høringssvar i forbindelse med det danske socialfondsprogram for perioden 2014-2020 Udkast til nationalt program for EU s Socialfond og udkast til nationalt

Læs mere

Brokere i Identitetsinfrastrukturen

Brokere i Identitetsinfrastrukturen Brokere i Identitetsinfrastrukturen Juni 2018 Introduktion Dette notat beskriver forhold vedr. identitetsbrokere i den kommende, nationale identitets-infrastruktur bestående af MitID og NemLog-in3. Notatet

Læs mere

F remtidens Digital Post

F remtidens Digital Post F remtidens Digital Post Kommunale input til videreudvikling af Digital Post Anvendelse af Digital Post er en central del af udviklingen af den offentlige service. Derfor er det vigtigt, at kravene til

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Svar på Spørgsmål 33 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Svar på Spørgsmål 33 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del på Spørgsmål 33 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3

Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3 Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3 Kontorchef Charlotte Jacoby og it-arkitekt Christian Schmidt- Madsen giver et øjebliksbillede På vegne af Digitaliseringsstyrelsen Charlotte

Læs mere

INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA

INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA DanID A/S Lautrupbjerg 10 DK - 2750 Ballerup T +45 87 42 45 00 F +45 70 20 66 29 info@danid.dk www.danid.dk CVR-nr. 30808460 INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA 14. oktober 2010 P. 1-8 Indholdsfortegnelse 1. Generelt...

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Virk.dk

Kommissorium for Styregruppen for Virk.dk August 2012 Sag Kommissorium for Styregruppen for Virk.dk ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Baggrund Virksomhedsportalen Virk.dk blev etableret i 2003, og er jf. den

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 96 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen

Læs mere

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 21. maj 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Annemette Ross Sagsnr.: 2013-0032-0567 Dok.: 1041322 Opfølgning på Folketingets By-

Læs mere

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00160 Dato: 16-04-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brugerinformation hos motorkøretøjsforhandlere

Læs mere

Interessentforum for næste generation NemID. Møde den 21. marts 2018

Interessentforum for næste generation NemID. Møde den 21. marts 2018 Interessentforum for næste generation NemID Møde den 21. marts 2018 Dagsorden Siden sidst MitID-udbuddet NemLog-in-udbuddene Migrering og implementering Support Det kommende forløb Eventuelt Partnerskabet

Læs mere

Overvejelser om genudbud af it-løsninger - Jura brugt strategisk i it-kontrakter

Overvejelser om genudbud af it-løsninger - Jura brugt strategisk i it-kontrakter NOTAT Overvejelser om genudbud af it-løsninger - Jura brugt strategisk i it-kontrakter 1. Indledning Hver gang, en kommune foretager et it-udbud bør man allerede i planlægningen af udbuddet tænke frem

Læs mere

Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3

Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3 Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3 Kontorchef Charlotte Jacoby og it-arkitekt Christian Schmidt- Madsen giver et øjebliksbillede, 30. oktober 2018 1. Velkommen til webinaret

Læs mere

Der henvises desuden til præsentationen fra mødet, som er offentliggjort via det digitale udbudssystem.

Der henvises desuden til præsentationen fra mødet, som er offentliggjort via det digitale udbudssystem. Referat 11. december 2017 Informationsmøde om Næste generation Digital Post Mandag den 11. december 2017 kl. 13.00 15.30 I DGI-byen, Tietgensgade 65, 1704, København V. Udbudsbekendtgørelse nr. 2017/S

Læs mere

Standardvilkår for modtagelse af OCES-certifikater fra Nets DanID. (NemID tjenesteudbyderaftale [NAVN på NemID tjenesteudbyder indsættes])

Standardvilkår for modtagelse af OCES-certifikater fra Nets DanID. (NemID tjenesteudbyderaftale [NAVN på NemID tjenesteudbyder indsættes]) Lautrupbjerg 10 DK-2750 Ballerup T +45 87 42 45 00 F +45 70 20 66 29 www.nets.eu CVR-nr. 30808460 P. 1-11 Standardvilkår for modtagelse af OCES-certifikater fra Nets DanID (NemID tjenesteudbyderaftale

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v.

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0103-00038 07-03-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

De fællesoffentlige komponenter: Federativa identitetslösningar, Erfarenheter från Danmark

De fællesoffentlige komponenter: Federativa identitetslösningar, Erfarenheter från Danmark De fællesoffentlige komponenter: Federativa identitetslösningar, Erfarenheter från Danmark Digital post, NemSMS & Fjernprint samt strategien for udvikling af mobile løsninger for Digital post og Min side

Læs mere

Rapportering af initiativ 2.1: Digital Post til virksomheder i 2013

Rapportering af initiativ 2.1: Digital Post til virksomheder i 2013 10. oktoberr 2014 /Hbr Sag Bilag 4.b.a Rapportering af initiativ 2.1: Digital Post til virksomheder i 2013 ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Stamdata Tabel 1: Stamdata

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

Bilag 1: Teknisk dialogmøde for udformningen af Digital Post

Bilag 1: Teknisk dialogmøde for udformningen af Digital Post Bilag 1: Teknisk dialogmøde for udformningen af Digital Post Næste generation Digital Post, 2016 Indhold Indledning... 2 Kap. 1 Formelle rammer... 3 Kap. 2 Vision og formål... 3 Kap. 3 Næste generation

Læs mere

FÆRDSELSAREALER FOR ALLE HÅNDBOG I TILGÆNGELIGHED

FÆRDSELSAREALER FOR ALLE HÅNDBOG I TILGÆNGELIGHED HØRINGSBOG FÆRDSELSAREALER FOR ALLE HÅNDBOG I TILGÆNGELIGHED Februar 2013 HØRINGSBOG Endelig udgave Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3 1.1 Høringsbrev... 4 1.2 Liste over parter i høringen... 6 2

Læs mere

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen Sendt pr. mail til: hoeringer@ftnet.dk, bjj@ftnet.dk, tff@ftnet.dk til forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

Høringsregler i kommunens syv forvaltninger

Høringsregler i kommunens syv forvaltninger Borgerrådgiveren Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Beskæftigelses-

Læs mere

NEMID MED ROBOTTER. Muligheder samt en anbefaling til at løse NemID-opgaver med robotter

NEMID MED ROBOTTER. Muligheder samt en anbefaling til at løse NemID-opgaver med robotter NEMID MED ROBOTTER Muligheder samt en anbefaling til at løse NemID-opgaver med robotter 1 En softwarerobot må ikke handle på vegne af et menneske med vedkommendes NemID. Men hvilke andre muligheder er

Læs mere

Vejledning om Digitaliseringsklar Lovgivning

Vejledning om Digitaliseringsklar Lovgivning Vejledning om Digitaliseringsklar Lovgivning 2018 Pixi-udgave Ny lovgivning skal indeholde beskrivelser af offentlige implementeringskonsekvenser. Se her hvad du skal huske, når du skal overholde de nye

Læs mere

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget.

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget. Arbejdsmarkedsudvalget L 73 - Bilag 2 Offentligt Notat Resumé af de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring (Fastsættelse af erstatning for tab af erhvervsevne

Læs mere

Tilbud om afklaringsproces for Dansk Vandrelaug (DVL)

Tilbud om afklaringsproces for Dansk Vandrelaug (DVL) Tilbud om afklaringsproces for Dansk Vandrelaug (DVL) 15/2 2016 Peytz & Co gennemfører en afklaringsproces for Dansk Vandrelaug for at identificere essentielle behov i forbindelse med udviklingen af den

Læs mere

Der er modtaget høringssvar fra: Ankestyrelsen, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Danske A-kasser, Danske Handicaporganisationer

Der er modtaget høringssvar fra: Ankestyrelsen, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Danske A-kasser, Danske Handicaporganisationer Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 180 Bilag 1 Offentligt NOTAT Resumé og kommentarer til høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge og forskellige andre love (ret til at afvise

Læs mere

Vision om digitale signaturer i Danmark

Vision om digitale signaturer i Danmark Vision om digitale signaturer i Danmark Yih-Jeou Wang kontorchef, IT-sikkerhedskontoret IT- og Telestyrelsen, Danmark Ministerrådet for informationsteknologi (MR-IT) Konferencen Demokratiets fremtid i

Læs mere

Helikopteranalyse af virksomhedsområdet i forbindelse med næste generation af NemID

Helikopteranalyse af virksomhedsområdet i forbindelse med næste generation af NemID Helikopteranalyse af virksomhedsområdet i forbindelse med næste generation af NemID December 2014 Udarbejdet af: Erhvervsstyrelsen Version: 1.0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Ledelsesresumé... 4 1 Indledning...

Læs mere

INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA

INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA Nets DanID A/S Lautrupbjerg 10 DK - 2750 Ballerup T +45 87 42 45 00 F +45 70 20 66 29 www.nets.eu CVR-nr. 30808460 INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA Februar 2015 P. 1-8 Indholdsfortegnelse 1. Generelt... 4 1.1.

Læs mere

Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og

Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og Socialfondsprogrammet, Vækst via uddannelse og iværksætteri Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø = 5. december 2008 HSR Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø e êáåöëëî~ê= îéçêk= äçîñçêëä~ö= çã= åçêáåö= ~Ñ= ÑçêëâÉääáÖÉ= äçîé= é = ÕâçåçãáJ= çö= bêüîéêîëãáåëáíéêáéíë=

Læs mere

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år DBC Strategi 2017 DBC har nye udfordringer i de kommende år Digital transition er stadig det grundvilkår, der bestemmer DBC s strategi. Også i de kommende år. Med alt hvad det indebærer med teknologi,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden Forslag til Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ansvarlig lånekapital til små og mellemstore virksomheder mv.) 1 I lov om Vækstfonden, jf. lovbekendtgørelse nr. 549 af 1. juli 2002, som ændret senest

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring RESUMÉ Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring Fra april til juli 2015 gennemførte Europa-Kommissionen en åben offentlig høring om fugledirektivet og habitatdirektivet. Høringen

Læs mere

Konference om Cloud Computing 18. maj 2011. Proof of Concept for transition til Cloud Lars Ravndrup Thomsen, Solutions Architect, KMD

Konference om Cloud Computing 18. maj 2011. Proof of Concept for transition til Cloud Lars Ravndrup Thomsen, Solutions Architect, KMD Konference om Cloud Computing 18. maj 2011 Proof of Concept for transition til Cloud Lars Ravndrup Thomsen, Solutions Architect, KMD POC, hvad er det? En søgning på internettet viser, at de fleste sites

Læs mere

Finanstilsynets fortolkning af 11. marts 2013

Finanstilsynets fortolkning af 11. marts 2013 Lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) 12, stk. 1-3, og 19, stk. 2 Anvendelse af NemID som legitimation Finanstilsynets fortolkning af

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 33 Bilag 1 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 33 Bilag 1 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 33 Bilag 1 Offentligt Dato J. nr. 16. oktober 2015 2015-448 Høringsnotat Transport- og Bygningsministeriet har i perioden 10. april 2015 29. maj 2015 og i perioden

Læs mere

Vejledning til valg af NSIS Sikringsniveau for tjenesteudbydere

Vejledning til valg af NSIS Sikringsniveau for tjenesteudbydere 3. oktober 2019 Vejledning til valg af NSIS Sikringsniveau for tjenesteudbydere Version 2.0.1 Introduktion Denne vejledning er henvendt til offentlige myndigheder og sekundært private tjenesteudbydere,

Læs mere

Næste generation af NemID Fase 2 Teknisk analyse

Næste generation af NemID Fase 2 Teknisk analyse Næste generation af NemID Fase 2 Teknisk analyse Digitaliseringsstyrelsen Rambøll Management Consulting Hannemanns Allé 53 DK-2300 Copenhagen S T: +45 5161 1000 www.ramboll.com Implement Consulting Group

Læs mere

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder)

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) 7. oktober 2008 Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) Eksp.nr. /ksh-eogs 1. Indledning Udkast til lovforslag har været sendt i høring

Læs mere

Lovgivning om NemID skaber problemer for udviklingshæmmede

Lovgivning om NemID skaber problemer for udviklingshæmmede Lovgivning om NemID skaber problemer for udviklingshæmmede Mennesker, der ikke kan håndtere pinkoder og NemID, har store problemer med at få støtte til at logge ind på de digitale platforme. Konsekvenserne

Læs mere

MitID. 23. april 2018 Mogens Rom Andersen Digitaliseringsstyrelsen

MitID. 23. april 2018 Mogens Rom Andersen Digitaliseringsstyrelsen FDA2018 MitID 23. april 2018 Mogens Rom Andersen Digitaliseringsstyrelsen Agenda eid infrastruktur projekterne MitID-udbuddet Konceptuel arkitektur model Mens vi venter på MitID 24-04-2018 3 Identitetsfunktionalitet

Læs mere

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse"

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Til Høringsparterne Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse" 1. september 2015 HSF/LJD Energinet.dk har i peroden

Læs mere

Kommenteret høringsnotat om bekendtgørelse om den sjette jordbaserede FM-radiokanal

Kommenteret høringsnotat om bekendtgørelse om den sjette jordbaserede FM-radiokanal Notat Kommenteret høringsnotat om bekendtgørelse om den sjette jordbaserede FM-radiokanal 18. maj 2017 Den gældende programtilladelse til at anvende den sjette jordbaserede FMradiokanal (FM6) udløber den

Læs mere

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet.

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet. HØRINGSNOTAT Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk I. Høringen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 18. juni 2018 sendt

Læs mere

Socialudvalget SOU alm. del Bilag 123 Offentligt

Socialudvalget SOU alm. del Bilag 123 Offentligt Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 123 Offentligt Social- og Integrationsministeriet Handicapkontoret Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse J.nr. 2010-1061 Cap/BWI 14. oktober 2011 Notat om Høringsnotat

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

Folketingets Erhvervsudvalg

Folketingets Erhvervsudvalg Erhvervsudvalget 2010-11 L 181 Bilag 1 Offentligt Folketingets Erhvervsudvalg ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 30. marts 2011 ØKONOMI- OG Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering høringsnotat samt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Statstidende

Forslag. Lov om ændring af lov om Statstidende 2012/1 LSF 186 (Gældende) Udskriftsdato: 6. januar 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Digitaliseringsstyrelsen Fremsat den 13. marts 2013 af finansministeren (Bjarne Corydon)

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 41 endeligt svar på spørgsmål 29 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 41 endeligt svar på spørgsmål 29 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 41 endeligt svar på spørgsmål 29 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVSMINISTEREN 1. februar 2017 Besvarelse af spørgsmål 29

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 9. maj 2018 2018-1089 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt

Læs mere

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Baggrund Der har i de seneste år været en stigende offentlig debat og et stort fokus på forskellige dataetiske spørgsmål, som brugen af digitale løsninger

Læs mere

DET EUROPÆISKE INSTITUT FOR LIGESTILLING MELLEM MÆND OG KVINDER DEN EUROPÆISKE UNIONS AGENTUR FOR GRUNDLÆGGENDE RETTIGHEDER.

DET EUROPÆISKE INSTITUT FOR LIGESTILLING MELLEM MÆND OG KVINDER DEN EUROPÆISKE UNIONS AGENTUR FOR GRUNDLÆGGENDE RETTIGHEDER. DET EUROPÆISKE INSTITUT FOR LIGESTILLING MELLEM MÆND OG KVINDER OG DEN EUROPÆISKE UNIONS AGENTUR FOR GRUNDLÆGGENDE RETTIGHEDER Samarbejdsaftale Indledning Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende

Læs mere

Säker Digital Post från myndigheterna

Säker Digital Post från myndigheterna 1 Säker Digital Post från myndigheterna Oplæg på ESV-dagen v/ Lone Boe Rasmussen 11. oktober 2016 DIGITAL POST I DANMARK ANNO 2016 Tak for invitationen til ESV-dagen Fortælle om rejsen, som vi har været

Læs mere

SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer. Version 3.0

SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer. Version 3.0 SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer Version 3.0 Infrastruktur i dagens sundheds IT Det sundhedsfaglige personale benytter sig i dag af en række forskellige systemer i forbindelse med

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Styrelsen for Undervisning og Kvalitet FGU Task Force Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Frederiksholms Kanal 26 1220 København

Læs mere

Bekendtgørelse om NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer samt NemID til medarbejdere i juridiske enheder

Bekendtgørelse om NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer samt NemID til medarbejdere i juridiske enheder Bekendtgørelse om NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer samt NemID til medarbejdere i juridiske enheder I medfør af 1, stk. 1 og 2 samt 2, i lov nr. 150 af 8. maj 2018 om udstedelse

Læs mere

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 Regeringen, kommunerne og regionerne arbejder sammen om at skabe et digitalt Danmark, som frigør resurser til bedre kernevelfærd samtidig med at servicen moderniseres

Læs mere

Indkøbspolitik Lolland Kommune

Indkøbspolitik Lolland Kommune Indkøbspolitik 2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1. Formål... 3 1.2. Anvendelsesområde... 3 1.3. Målsætning... 3 2. Indkøbsaftaler og udbud... 3 2.1. Inddragelse af organisationen i udbudsforretninger...

Læs mere