BLAND DIG I I BYEN MEDBORGERSKAB OG INKLUSION UDKAST. integrations politikken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BLAND DIG I I BYEN MEDBORGERSKAB OG INKLUSION UDKAST. integrations politikken 2011 14"

Transkript

1 BLAND DIG I I BYEN UDKAST MEDBORGERSKAB OG INKLUSION integrations politikken

2 S. 2 INTEGRATIONSPOLITIKKEN s. 03 borgmesterens forord S. 04 BLAND DIG I BYEN. EN VISION S. 06 FRA VISION TIL VIRKELIGHED S. 10 MÅL FOR INTEGRATIONSINDSATSEN S. 12 fortsat styr på integrationsindsatsen S. 14 INDSATS 1. ALLE UNGE SKAL HAVE EN GOD START PÅ LIVET S. 16 INDSATS 2. MANGFOLDIGHED OG LIGEBEHANDLING I ARBEJDSLIVET S. 18 INDSATS 3. EN SÆRLIG HÅND TIL DE UDSATTE GRUPPER OG OMRÅDER S. 20 INDSATS 4. DEN INDDRAGENDE BY S. 22 LINKS til den nye integrationspolitik S. 23 Udtalelser fra politiske partier Udgivet af : Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Bernstorffsgade København V Telefon Foto: Polfoto, Das Büro og Københavns Kommune Design: 1508 A/S Redaktion: Kontoret for Integrationspolitik Tryk: TryKKeriet

3 S. 3 FORORD Du sidder med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets forslag til ny integrationspolitik for København, Bland dig i byen medborgerskab og inklusion. I politikken kan du læse vores vision for København og forslag til 4 prioriterede indsatsområder med tilhørende konkrete mål. Den er dermed vores ramme for integrationsindsatsen i København de næste 4 år. For at gøre visionen til virkelighed og nå de ambitiøse mål i politikken har vi gjort to ting: For det første er der under hvert af de 4 indsatsområder nævnt et forslag til et fyrtårnsprojekt, hvis gennemførelse vi vurderer er et vigtigt skridt for at komme målet nærmere. For det andet har hvert politisk udvalg i Københavns Kommune lavet en handleplan for integrationsindsatsen, som skal sikre at der arbejdes målrettet med integration overalt i kommunen de næste 4 år. Handleplanerne kan ændres, hvis målopfyldelsen på et udvalgsområde halter. Vi håber du har lyst til at kommentere på vores forslag på og ser frem til at få mange bud fra københavnere og samarbejdspartnere. Hvis vi skal forbedre integrationen i København skal vi have endnu flere engageret i arbejdet. Kort sagt skal vi have flere københavnere til at blande sig i byen. Når høringsfasen slutter d. 11. oktober 2010 gennemgår vi jeres forslag og drøfter på ny integrationspolitikken og handleplanerne. Vi forventer at Borgerrepræsentationen kan godkende en endelig integrationspolitik i slutningen af God arbejdslyst Klaus Bondam Beskæftigelses- og Integrationsborgmester (R)

4 S. 4 INTEGRATIONSPOLITIKKEN EN VISION København er stedet, hvor man føler sig hjemme, har tillid til naboen og institutionerne og er aktiv gennem nærdemokratiet i fx skolebestyrelsen eller sportsforeningen. Man kan tage sig en uddannelse og få sig et arbejde, og hvis man er troende frit bede i sin kirke, synagoge eller moské og udøve sin religion. København er den bedst integrerende storby i Europa 2015.

5 S. 5 København er byen, hvor man også møder andre københavnere, som ikke ligner en selv. Det er byen, hvor arbejdspladser, boligkvarterer, skoler og foreninger er mangfoldige, og hvor mangfoldigheden er et aktiv. Her får alle mulighed for at skabe sig et godt liv uden at blive mødt med fordomme og diskrimination. Arbejdsmarked og erhvervsliv inspiration til nytænkning. Forskelligartede befolkningsgrupper med rødder i nær og fjern skaber adgang til internationale markeder og til netværker i en verden, der i stigende grad er domineret af globale strømme af mennesker, viden og penge. I København bidrager alle efter evne aktivt til samfundet gennem partnerskaber på kryds og tværs af byen: på tværs af kommune, erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, foreninger, organisationer og lokalsamfund alle involverer sig og spiller en rolle i byens udvikling. Hvad er integration og inklusion i København? Borgerne er inkluderet, når de føler tillid til medborgere og kommune, når de indgår i fællesskaber og har indflydelse. Integration i København handler om at fremme oplevelsen af inklusion blandt alle byens borgere ved at sikre ligebehandling, bekæmpe diskrimination, nedbryde de barrierer, der skaber ulige muligheder og bruge byens mangfoldighed som en styrke og en ressource. Integration er en dynamisk og gensidig proces, hvor alle borgere uanset etnisk tilhørsforhold blander sig i byen. Bland dig i byen er en opfordring til alle københavnerne om et aktivt medborgerskab. Den aktive medborger i København skal have vilje, evne og mulighed for at deltage og bidrage til byen på lige fod. København er en by med tillid mellem den enkelte borger, naboer og kommunen. Diskrimination bekæmpes aktivt, og enhver føler sig anerkendt og behandlet som lige medborger uanset kulturel baggrund, religion, etnicitet, køn, alder, seksualitet, tilknytning til arbejdsmarkedet, social og økonomisk baggrund mv.

6 S. 6 INTEGRATIONSPOLITIKKEN FRA VISION TIL VIRKELIGHED Hvis visionen skal blive til virkelighed kræver det noget af os hver især: kommunens ansatte, som betjener københavnerne + byens uddannelsesinstitutioner, erhvervs- og foreningsliv, som uddanner, ansætter og engagerer københavnerne + københavnerne selv som hver for sig eller i grupper træffer valg, som har betydning for byens sammenhængskraft + Københavns politikere, som er direkte valgt af københavnerne til at repræsentere dem. Sammen skal vi sikre, at København bliver mulighedernes by for alle. Hvis oplevelsen af medborgerskab og inklusion skal styrkes, kræver det en koordineret indsats på tværs. Forudsætningen for succes er, at relationerne mellem de forskellige grupper af københavnere styrkes i dagligdagen, og at der tages initiativer, hvor alle har mulighed for at deltage. Vi tror på, at vejen til en hel by bygger på følgende tre principper:

7 S. 7 PRINCIP 1. Mangfoldighed er en ressource København rummer som hovedstad med sin mangfoldighed særlige muligheder, som vi kan bruge til alles bedste. Københavnernes forskellighed er positiv og kan udnyttes aktivt. Alle har noget at bidrage med. Det er centralt, hvis det skal lykkes byens virksomheder at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft fra hele verden, at de skal føle sig velkomne. København skal være tilgængelig for den mangfoldighed af mennesker, som udgør fundamentet for byens økonomiske bæredygtighed. Københavnernes sproglige, uddannelsesmæssige og kulturelle ressourcer kan anvendes til at skabe handelspartnere over hele verden, og sproglige og kulturelle møder kan give nye perspektiver på undervisningen. Ægte mangfoldighed er kun mulig, hvis borgerne oplever at blive behandlet lige. Princip 2. Alle skal have mulighed for at være med Alle grupper af borgere skal føle sig som en del af Byens fællesskab. Det forudsætter, at alle københavnere har lige muligheder, at vi sikrer borgernes politiske, økonomiske, uddannelsesmæssige, sociale og kulturelle rettigheder, og at vi bekæmper diskrimination på baggrund af de otte diskriminationsårsager: Alder, handikap, køn, national/social oprindelse, politisk anskuelse, race/hudfarve/etnisk oprindelse, religion/tro og seksuel orientering. Social oprindelse henviser til en persons tilhørsforhold til en bestemt social klasse eller gruppe. Vi arbejder for, at alle unge skal få sig en uddannelse og finde en sikker vej til arbejdsmarkedet. Vi ønsker, at alle også udsatte grupper har mulighed for et godt og værdigt liv. Københavnerne er lige, men ikke ens. Vi skal derfor ligebehandle og ikke ensbehandle. Ligebehandling går hånd i hånd med klare krav til alle borgere om at udvise et samfundsmæssigt medansvar og en vilje til at indgå som ligeværdige medborgere. Alle kommune, københavnere, erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, foreninger, organisationer og lokalsamfund har et ansvar for at behandle hinanden lige og respektfuldt i det daglige møde. Et stærkt bysamfund hylder ligebehandling og bekæmper diskrimination i alle dens afskygninger.

8 S. 8 INTEGRATIONSPOLITIKKEN Princip 3. Integration er et fælles ansvar I København har alle et ansvar for at løfte integrationsopgaven. Integration kræver partnerskaber på kryds og tværs i byen, hvor kommune, københavnere, erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, foreninger, organisationer og lokalsamfund alle inddrages, bidrager og tager ansvar. Det er politikernes ansvar at sætte integrationsdagsorden og sikre politisk og økonomisk prioritering af de væsentligste områder at bidrage til at alle københavnere føler sig velkomne og ønskede at bidrage til at nedbryde fjendebilleder at udvikle byen på en måde, der fremmer mangfoldigheden Det er kommunens ansvar som serviceleverandør at sikre lige muligheder for alle at fremme mangfoldighed og social ansvarlighed på Danmarks største arbejdsplads Det er københavnernes ansvar at tage vare på sin familie og sig selv at opsøge uddannelse og arbejde at lære det danske sprog udvise respekt for hinandens skikke og kultur og for demokratiet at sikre det gode naboskab og tolerance over for forskellige grupper af mennesker at deltage aktivt i byens udvikling og lokale initiativer som individer at gøre en aktiv indsats for at blive integreret, men som fællesskab at skabe rammerne for den enkeltes mulighed for integration Det er foreningernes, organisationernes og lokalsamfundets ansvar at bidrage til løsningen af byens integrationsudfordringer gennem samarbejde og partnerskaber at inddrage erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner, foreninger, organisationer og lokalsamfund, så hele byen tager ansvar at København indgår i partnerskaber nationalt og internationalt for at bruge andre byers succeser progressivt i byens udvikling at byde nytilkomne indvandrere og familiesammenførte velkomne i København gennem gode integrationsforløb at styrke samarbejdet med Københavns Politi med henblik på at sikre at alle borgere behandles respektfuldt og ingen oplever diskrimination i deres møde med politiet Det er erhvervslivets, uddannelsesinstitutionernes og boligforeningernes ansvar at sikre rummelige og mangfoldige arbejdspladser at bidrage aktivt til at sikre job, praktikpladser og uddannelse til unge at indgå i partnerskaber med kommunen for at løfte integrationsopgaver lokalt

9 S. 9

10 S. 10 INTEGRATIONSPOLITIKKEN MÅL FOR INTEGRATIONS INDSATSEN Hvad er det interkulturelle byindeks? Integrationspolitikkens visioner skal gennemføres gennem en fokuseret og sammenhængende indsats. Det gør vi ved - at udvælge 4 overordnede indsatsområder og opstille 7 konkrete mål, - en systematisk evaluering, hvor vi bruger Det Interkulturelle Byindeks, Københavns Kommunes Integrationsbarometer og Tryghedsindexet fra Sikker By. - en systematisk identifikation af barrierer for integration og en konkret indsats for at nedbryde disse barrierer - inddragelse af borgere, organisationer og eksperter - fortsat styr på integrationsindsatsen gennem kortlægning af de eksisterende integrationsindsatser, systematisk indsamling af viden, udvikling af systematiske arbejdsgange, så der sikres sammenhæng og rationel udnyttelse af ressourcer Det Interkulturelle Byindeks er et værktøj til sammenligning og identifikation af best practice mellem byer udviklet af Europarådet m.fl.. Indekset er kvalitetssikret af 11 europæiske byer og består af 9 dimensioner, som viser i hvilken grad byen: 1. har forpligtiget sig til at være en interkulturel by, 2. har rum, som er indrettet ift. mangfoldighed, 3. er i stand til at håndtere interkulturelle konflikter, 4. har indsatser der fremmer læring af majoritetssproget, 5. styrker samarbejder med minoritetsmedier, 6. har en international strategi, 7. sikrer interkulturelle kompetencer blandt kommunens ansatte, 8. byder nyankomne indvandrere velkommen til byen og 9. arbejder med governance, fx om etniske minoriteter har stemmeret, er repræsentativt til stede i byens politiske organer m.v. Kilde: Europarådets hjemmeside. Hvad er integrationsbarometeret? I Integrationsbarometeret foretages en løbende måling af udviklingen i integrationsindsatsen i Københavns Kommune i relation til de indsatsområder, der er vedtaget i integrationspolitikken samt en løbende formidling af disse målinger og resultater på en enkel og let forståelig facon. Barometeret skal tjene som et informationsværktøj rettet mod både Borgerrepræsentationens medlemmer, forvaltningerne, eksterne interessenter og borgerne i Københavns Kommune. Hvad er en interkulturel by? Interkulturel betyder mellem kulturer og sætter derfor fokus på relationer. En by er interkulturel, når politikere og flertallet af borgere opfatter mangfoldigheden og muligheden for at blande sig i byen som noget positivt. Byen bekæmper diskrimination og har tilpasset sine institutioner og styreform til de mangfoldige behov. Hvad er tryghedsindekset? Tryghedsindekset er sammensat af to datakilder: Politiets opgørelser over anmeldelser samt en spørgeskemaundersøgelse blandt borgerne i København, som belyser borgernes udsathed for kriminalitet og oplevelse af tryghed i nabolaget. Tryghedsindekset viser, hvor stort et behov et område har for at der skabes en tryghedsskabende indsats.

11 S. 11 INDSATSOMRÅDER OG 7 KONKRETE MÅL Integrationspolitikken konkretiseres i 4 indsatsområder med tilhørende 7 konkrete mål. De er udvalgt på baggrund af evaluering af integrationsindsatsen siden 2006 og Borgerrepræsentations politiske vurdering af, hvad der vigtigt de kommende 4 år. Hvert konkret mål er beskrevet i integrationspolitikken, og hvert af de politiske udvalg under Borgerrepræsentationen har ansvar for at udarbejde handleplaner for de enkelte mål, så de bliver opfyldt. De fire indsatsområder med tilhørende mål er: INDSATSOMRÅDER Indsats 1. Alle unge skal have en god start på livet Indsats 2. Mangfoldighed og ligebehandling i arbejdslivet Indsats 3. En særlig hånd til udsatte grupper og områder Indsats 4. Den inddragende by MÅL 1 De faglige resultater skal forbedres for de 25 procent svageste tosprogede elever 2 Overledigheden blandt etniske minoriteter skal nedbringes 3 Kommunens medarbejder- og ledersammensætning skal afspejle arbejdsstyrken i forhold til etnicitet og uddannelsesmønster 4 Etniske minoriteters brug af kommunale tilbud skal stige 5 Trygheden skal stige i udsatte områder, som i tryghedsindekset 2010 er markeret med behov for en markant tryghedsskabende indsats 6 Andelen af etniske minoriteter, der føler sig inkluderet, skal stige 7 Andelen af etniske minoriteter, der oplever diskrimination, skal falde

12 S. 12 INTEGRATIONSPOLITIKKEN FORTSAT STYR PÅ INTEGRATIONS INDSATSEN København har allerede en række styringsinstrumenter, som skal udnyttes til at måle indsatsen: et årshjul for integrationsindsatsen, som kobler integrationspolitik og budgetdrøftelser en kort årlig statusrapportering, som giver mulighed for en årlig integrationsdrøftelse i Borgerrepræsentationen status for integrationsindsatsen bliver fortsat monitoreret halvårligt i kommunens Integrationsbarometer, som afspejler de syv mål. Herudover afholdes der et årligt statusmøde om integrationsindsatsen mellem Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og borgmestre om behov for at ændre på udvalgenes handleplaner Identifikation af barrierer for integration Vi ved, at der er en række barrierer for integration både hos den enkelte, som fx fattigdom, traumer eller misbrug, og de mere strukturelle barrierer som fx diskrimination og negative mediebilleder af udvalgte grupper, som kan medvirke til at københavnerne oplever en manglende anerkendelse og inklusion fra samfundet. Vi skal derfor fortsætte med at identificere barriererne for integration både på individ- og samfundsniveau og skabe en styrket dialog løbende om Københavns Integrationspolitik med eksperter, nøgleinteressenter, borgere og andre storbyer. Udvikling af integrationsinitiativer skal sættes i gang på baggrund af forskningsbaseret viden og veldokumenteret praktisk erfaring, så initiativer baseres på fakta og tal frem for fordomme og forestillinger. Desuden skal København lære af erfaringerne fra andre europæiske byer, der arbejder med de samme udfordringer som København, for at indhente international god praksis omkring inklusion og positiv kommunikation omkring mangfoldighed STATUS INTEGRA STATUS TIONS POLITIK KEN Tryg Tryg heds heds indeks indeks køben havn 2010

13 S. 13 Underskrift af Eurocity Charter hos Lord Mayor Boris Johnson i London Det gør vi ved at styrke den løbende indsamling af viden til løsning af integrationsproblematikker i Københavns Kommune bl.a. gennem kvalificeret sparring med Eksperttænketanken for integration og deltagelse i forskningssamarbejder styrke borgerinddragelse, fx i forbindelse med fortsat udvikling af integrationspolitikken og i forhold til løbende at få identificeret barrierer og evt. løsninger at inddrage etniske minoriteter i diskussioner og beslutninger om integration og bekæmpelse af diskrimination skabe dialog og debat på internettet om specifikke integrationsemner m.m. skabe faste dialogfora mellem myndigheder, uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv, foreninger, organisationer, lokalsamfund, forvaltninger og københavnere afholde Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets årlige integrationskonference styrke det internationale samarbejde, bl.a. ved at deltage i internationale erfaringsnetværk som Det Interkulturelle Bynetværk og Eurocity Charter samarbejdet, som København underskrev i foråret 2010

14 S. 14 INTEGRATIONSPOLITIKKEN INDSATS 1. ALLE UNGE SKAL HAVE EN GOD START PÅ LIVET

15 S. 15 Mål 1: De faglige resultater skal forbedres for de 25 procent svageste tosprogede elever Uddannelse giver byens unge mulighed for at forsørge sig selv, træffe selvstændige valg i eget liv og dermed få bedre fremtidsmuligheder. Samtidig bliver der i disse år færre i den erhvervsaktive alder, og bl.a. derfor er der brug for alle unge på arbejdsmarkedet. Endvidere stiller det moderne samfund højere krav til de unges uddannelse. København vil derfor sikre, at alle byens unge skal have mulighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse og skaffe sig et job. I København er der en gruppe unge med overvægt af drenge, som ikke gennemfører en ungdomsuddannelse p.g.a for få færdigheder i at tale, skrive og læse dansk og evne til at arbejde selvstændigt, koncentreret og vedvarende med tilegnelse af viden og færdigheder samt kendskab til de krav og kulturelle koder, der gælder i uddannelsessystemet. Der skal arbejdes målrettet med at forbedre disse evner i den københavnske folkeskole. Specielt skal der være fokus på de skoler, som har en overvægt af elever, der har vanskeligt ved at gennemføre en ungdomsuddannelse. Forskning påviser, at det, der skaber forandringer, er initiativer, som ligger tæt på dagligdagen i klasselokalerne: Læringskvalitet, undervisningstype etc. Vi skal turde være mere målrettede og konsekvente end tidligere for at fremme integrationen i uddannelsessystemet. Det gør vi ved at styrke sprogstimulering i dagsinstitutionerne finde modeller, der skaber en bedre fordeling af byens børn i daginstitutioner og skoler styrke fagligheden i folkeskolen, herunder særligt læsefærdigheder i dansk styrke arbejdet med at udvikle elevernes uddannelseskultur styrke at skoler med dårlige resultater udfordres pædagogisk og ledelsesmæssigt og at udviklingsinitiativer understøttes styrke forældresamarbejdet ved at forældre får indsigt i skolens arbejdsformer og de forventninger, der er til eleverne, så forældrene bliver i stand til at støtte deres børns skolegang. sikre en koordineret indsats i forhold de økonomisk og socialt svage familier, som når hele vejen rundt sikre en bedre overgang fra skole til ungdomsuddannelse sikre praktikpladser til unge i erhvervsuddannelser styrke børn og unges fritidsinteresser Fyrtårnsprojekt Integrationsløft på de ti svageste skoler Integrationsløftet på de valgte skoler indeholder en specifik lokal pakke tilpasset den enkelte skoles behov med tiltag inden for to hovedområder: 1) Sikker læsning og skrivning for fagligt svage elever i udskolingen, 2) specifikke indsatser i forbindelse med overgangen til ungdomsuddannelse med særligt fokus på tosprogede drenge og 3) bevidst arbejde med at forbedre uddannelseskulturen. De tre hovedområder dækker elementer, som har stor betydning for den enkelte elevs mulighed for at få en uddannelse og klare sig videre i livet. Vi sætter f.eks. gang i: turbodanskforløb med læseeksperter bedre overgangsforløb til ungdomsud dannelser holddeling med fokuserede læse- og skrivekurser brug af IT-baserede redskaber og sociale medier m.m.

16 S. 16 INTEGRATIONSPOLITIKKEN INDSATS 2. MANGFOLDIGHED OG LIGEBEHANDLING I ARBEJDSLIVET

17 S. 17 Mål 2: Overledigheden blandt etniske minoriteter skal nedbringes Mål 3: Kommunens medarbejder- og ledersammensætning skal afspejle arbejdsstyrken i forhold til etnicitet og uddannelsesmønster I 2020 vil en ud af fire i den københavnske arbejdsstyrke have etnisk minoritetsbaggrund. Derfor skal forskellen i beskæftigelsesfrekvensen på op mod 20 procent i 2010 mellem borgere med dansk og anden etnisk baggrund nedbringes. Et liv uden for arbejdsmarkedet vil ofte være forbundet med lav indkomst og risiko for fattigdom. Arbejdsløshed har på den måde store personlige, økonomiske og sociale konsekvenser for den enkelte københavner. Desuden er der store samfundsøkonomiske tab forbundet med overledigheden og et stort uudnyttet arbejdskraftspotentiale. Derfor vil København sikre mangfoldighed og ligebehandling i arbejdslivet, så alle får mulighed for at blive selvforsørgende og tage ansvar for sig selv og sin familie. Kernen i indsatsen er dels at skabe nye arbejdspladser, dels at opkvalificere dem, der skal have de nye job. Den enkeltes motivation og kompetencer skal styrkes målrettet, fx gennem kompenserende danskuddannelse. Parallelt skal der arbejdes med at skabe flere jobåbninger gennem partnerskaber med virksomheder. Endelig skal der afprøves særlige indsatser for de udsatte grupper med minoritetsbaggrund, som påviseligt har markant overledighed. Københavns Kommune spiller som landets største arbejdsplads en væsentlig rolle i dette. Det gør vi ved at styrke danskkundskaberne for etniske minoritetsvoksne skabe adgang til arbejdsmarkedet for alle befolkningsgrupper gennem en ambitiøs beskæftigelsespolitik med fokus på blandt andet etniske minoriteter sikre, at kommunen er en mangfoldig og rummelig arbejdsplads bekæmpe direkte og indirekte diskrimination på arbejdsmarkedet tiltrække og fastholde veluddannet udenlandsk arbejdskraft og deres familier for at udvikle København som en konkurrence dygtig metropol. Fyrtårnsprojekt Indsats for familiesammenførte, selvforsørgede og starthjælpsmodtagere Starthjælpsmodtagere er en udsat gruppe med lav indkomst. Samtidig er en anden gruppe af københavnere ikke i job og får heller ikke understøttelse, fordi de er forsørget af deres ægtefælle. Det er de familiesammenførte og selvforsørgede. Blandt dem er en særlig målgruppe etniske minoritetskvinder fra ikke-vestlige lande, som har lav beskæftigelsesfrekvens. Vi styrker indsatsen ved at: styrke virksomhedskonsulenternes arbejde på Jobcenter København styrke Jobcenter Københavns opsøgende indsats over for målgruppen, bl.a. ved at gøre brug af bydelsmødrene samt udvikle nye eller styrke eksisterende indsatser over for målgruppen, f.eks. jobtræningsprogrammet Første Job i Danmark m.m.

18 S. 18 INTEGRATIONSPOLITIKKEN INDSATS 3. EN SÆRLIG HÅND TIL DE UDSATTE GRUPPER OG OMRÅDER Mål 4: Etniske minoriteters brug af kommunale tilbud skal stige (daginstitutioner, sociale tilbud, fritidsfaciliteter) Mål 5: Trygheden skal stige i udsatte områder, som i Tryghedsindekset 2010 er markeret med behov for en markant tryghedsskabende indsats

19 S. 19 Der skal arbejdes fokuseret med at øge rummeligheden i normalsystemet, så flest mulige borgere uanset herkomst kan indgå heri og drage nytte heraf oprette særindsatser fx i udvalgte boligområder, hvor fællesskabet og sammenhængskraften kan være truet øge det tværfaglige samarbejde mellem kommunens forvaltninger, for at skabe en helhedsorienteret boligsocial indsats. kombinere job, uddannelse, sundhedstilbud og socialindsats, så vi styrker det underste sociale sikkerhedsnet Vi ønsker et København, hvor det er lettere at være med end udenfor. Derfor må vi give en særlig hånd til de udsatte grupper, der ikke for tiden er i stand til at forsørge sig selv. Det gælder fx fattige, ledige på starthjælp, hjemløse, psykisk traumatiserede og kvinder udsat for partnervold. Alle grupper, der desværre er overrepræsenteret blandt etniske minoriteter. Dette er særligt tydeligt i forhold til gruppen af fattige, hvor knap 30 procent af de etniske minoriteter lever under fattigdomsgrænsen i København. Det er næsten det dobbelte af andelen af fattige i kommunen i 2008 generelt. Samtidig er der unge, hvis oplevelse af modløshed og manglende anerkendelse giver grobund for frustrationer og gryende kriminalitet. Etniske minoritetsunge er således fortsat overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne. Problemerne og utrygheden er størst i de udsatte boligområder. Derfor skal vi sætte ind her, så dem, der i forvejen er udsatte ikke også skal kæmpe med utryghed. Beboersammensætningen i byen skal blandes, så vi styrker mangfoldigheden og modvirker polarisering. Tryghedsindeks 2010 udpeger følgende områder med behov for markant indsats: Christianshavn/Holmen samt dele af Indre By, Vesterbro, Indre Nørrebro, Husum og Valby. Det gør vi ved at øge trygheden i byen gennem Hotspots, SSP+ og Exit, styrke Sikker By arbejdet og styrke kriminalitetsforebyggende initiativer over for børn og unge styrke en mangfoldig beboersammensætning, i samarbejde med boligselskaberne i udsatte områder, herunder sikre at børn og unge i højere grad deltager i fritidstilbud styrke den områdebaserede indsats, byggende på en helhedsstrategi med lokalforankring, der inddrager og styrker beboerne, deres organisationer og foreninger styrke indsatsen for økonomisk og socialt svage familier og udsatte grupper, som fx traumatiserede flygtninge, psykiske syge børn og voksne, børn med misbrugsforældre, hjemløse, stofmisbrugere mv. Det kan bl.a. være gennem Bydelsmødre og Familiecoach Fyrtårnsprojekt Kvalitetsløft af tilbud til dårligt stillede børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund i udvalgte områder Indsatsen skal sikre, at dårligt stillede børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund får mulighed for at deltage i klub- og foreningslivet, og at familierne tilbydes en ny start på livet. Formålet er at afhjælpe sociale og sundhedsmæssige problemer, som følger fattigdom, og sikre, at fattige børnefamilier kender deres rettigheder og handlemuligheder. Det vil på sigt øge familiernes livskvalitet, oplevelse af inklusion og give bedre muligheder for, at dårligt stillede børn og unge senere i livet kan skabe et godt forsørgelsesgrundlag. Det gør vi bl.a. ved rabatordninger eller gratis adgang til fritidsaktiviteter og sundhedsfremmende tilbud at styrke oplysning om fx rettigheder, rabatordninger, tilskudsmuligheder og gratis tilbud i opsøgende indsats fra fx bydelsmødre forsøg med udvidede og alternative åbningstider og tilbud i fritids- og ungdomsklubber m.m.

20 S. 20 INTEGRATIONSPOLITIKKEN INDSATS 4. DEN INDDRAGENDE BY

21 S. 21 Mål 6: Andelen af etniske minoriteter, der føler sig inkluderet, skal stige Mål 7: Andelen af etniske minoriteter, der oplever diskrimina tion, skal falde En forudsætning for at nå de øvrige mål er, at københavnerne oplever, at de hører til, føler sig anerkendt og inkluderet i København og har lyst og evne til at blande sig i byen. Det er det, vi kalder den interkulturelle integration. Det handler om at skabe aktivt medborgerskab og medansvar for byens udvikling. Der skal arbejdes fokuseret med at Systematisk engagere partnere som virksomheder, uddannelsesinstitutioner, boligforeninger, organisationer, medier, lokalsamfund mv. Fremme relationer mellem børn, forældre, naboer og københavnere generelt for at styrke integrationen og skabe en tryg by præget af kendskab, forståelse og tolerance blandt byens borgere. Vi skal sikre, at byens forskellighed kan blive hørt og inddraget i den løbende integrationsindsats og skabe fællesskab på tværs. Bekæmpe diskrimination. I dag er der en stor andel af københavnere, som bliver diskrimineret og føler sig diskrimineret, og som derfor ikke har samme muligheder som andre. Denne oplevelse af ulighed svækker denne gruppes vilje og evne til medborgerskab. Det gør vi ved at bekæmpe diskrimination i byen, herunder i nattelivet sikre interkulturelle kompetencer blandt kommunens ansatte og sikre reel ligebehandling i alle kommunens serviceydelser og forvaltninger, så vi understøtter den enkelte københavners evne og muligheder sikre indsatser, der fremmer læring af dansk i skrift og tale implementere kommunens kommunikationsstrategi for etniske minoriteter, herunder velkomstskilte og velkomstpjecer, filmstreams på forskellige sprog for nye borgere, som hjælper dem med at bevæge sig rundt i byen og ikke mindst i de offentlige servicetilbud styrke partnerskaber med erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner, boligforeninger, faglige og frivillige foreninger og medier gennem konceptet Bland dig i Byen styrke etniske minoritetsborgeres repræsentation i byen, fx i bestyrelser, politiske organer m.v. Fyrtårnsprojekt Bland dig i Byen Bland dig i byen skal sikre mobilisering af københavnerne og alle byens aktører, så de tager aktivt del i integrationspolitikken. Derved kan København udfolde sig som en interkulturel metropol med vægt på aktivt medborgerskab og relationer mellem københavnerne og byens institutioner. Det kræver en systematisk inddragelse af københavnere, foreningerne, organisationerne og lokalsamfundet - herunder etniske minoritetsforeninger, uddannelsesinstitutioner, boligforeninger, erhvervsliv og presse. Formålet er at styrke sammenhængskraften, forebygge diskrimination i København og sikre byens vækst. Det gør vi ved at etablering af nye og styrke eksisterende netværk og forpligtigende partnerskaber, kapacitetsopbygning af minoritetsforeninger og lokalsamfund styrkelse af interkulturel dialog aktiv deltagelse i Interkulturel Bynetværk og udbygning af erfaringsudvekslingen under Eurocities m.m.

22 S. 22 INTEGRATIONSPOLITIKKEN Links til Københavns nye integrations politik Læs mere om integration i København på Læs om Københavns Kommunes hot spot-indsatser på Find løbende målinger af integrationsindsatsen i Københavns Kommune på Foretag via følgende link en anonym registrering, hvis du føler dig forskelsbehandlet: Læs og giv din mening til kende om udkastet til Københavns nye integrationspolitik på Bliv en del af det københavnske fællesskab på Læs om de spændende integrationsprojekter i København på Find oversigt over tryghed i hvert enkelt af distrikterne i bydelene på Få kompetent rådgivning og sparring om integrationsarbejde på Læs om Københavns Kommunes arbejde for en sikker by på Følg følgende link hvis du er utilfreds med behandlingen af din sag i Københavns Kommune eller med kommunens behandling af dig: Få indblik i Europarådets arbejde på eller se det interkulturelle byindeks på Læs om multikulturalisme og social inklusion på Se alle høringer i forbindelse med kommuneplanen og andre større planer i kommunen og indgiv dit høringssvar på

23 S. 23 UDTALELSER FRA POLITISKE PARTIER

24 S. 24 INTEGRATIONSPOLITIKKEN Socialdemokraterne Anette Holst Christensen Ikram Sarwar København er en by, vi kan være stolte af som københavnerne. En by med en stærk rød tradition. En solidarisk by, hvor vi passer på hinanden. En mangfoldig by, hvor der er plads til forskellighed. Sådan indledte vi Socialdemokrater valgprogrammet for det seneste kommunalvalg i 2009, og det mener vi også skal være grundlaget for Københavns Kommunes integrationspolitik. Vi ønsker, at den socialdemokratiske vision, hvor de tre socialdemokratiske kerneværdier lighed, frihed og solidaritet er det bærende fundament for et samfund for alle. Fattigdom og diskrimination, uanset hvilken karakter det har, har aldrig sikret inklusion eller vist styrken og bæredygtigheden i mangfoldighed. Derfor er en integrationspolitik for Socialdemokraterne nøje knyttet til et opgør med fattigdom, et fokus på uddannelse og arbejde og en fælles forpligtelse blandt alle københavnere til at omgås og omtale hinanden med respekt og hensyn, så vi får et København med et menneskeligt klima og lige muligheder. Det er ikke kun det København, som Socialdemokraterne ønsker det er også det samfund, som vi ønsker. Susan Hedlund Socialistisk Folkeparti For SF er vellykket integration afgørende for Københavns udvikling. Vi ønsker med denne høring, at københavnerne blander sig. Vi ønsker at få gode ideer og konkrete forslag. Vi ønsker at få kritiske kommentarer. Klaus Mygind Neil Stenbæk Bloem Signe Goldmann SF ser Københavns mangfoldighed som positiv. Vi ønsker, at der skabes en ny tone i integrationsdebatten, samtidig med, at vi ser i øjnene, at der er ting, der ikke fungerer i København. Vi politikere skal gå forrest. Det er vores ansvar, at vi i København tager fat på problemerne, at vi gør det på en måde, der både nedbryder fjendebilleder og er respektfuld over for alle grupper. SF vil fjerne barrierer for integration, hvor end de er. Bekæmpelse af arbejdsløshed og fattigdom er afgørende og det er en forbedring af folkeskolen også. Vi vil ikke have opdelte sorte og hvide folkeskoler og daginstitutioner. Vi skal sikre, at unge får en god uddannelse, så de kan skaffe sig et job og tage ansvar for eget liv. Vi vil væk med alt, der nærmer sig ghettoer. Vores boligområder skal være mangfoldige med forskellige boligformer, hvor mennesker integrerer sig samtidig med, at de har mulighed for at fastholde særlige leveformer. Diskrimination og oplevet forskelsbehandling skal bekæmpes i alle dens former. København kommune skal som arbejdsplads gå i spidsen for dette. Kommunens ansatte skal have interkulturelle kompetencer, så alle Københavnere oplever en fair og ligeværdig behandling. Integrationspolitikken skal bygge på viden, ikke på formodninger og fordomme. Derfor er det vigtigt, at Københavns kommune systematisk indsamler oplysninger om integrationsforholdene. Det giver det bedste beslutningsgrundlag for politikerne. Oplægget til ny integrationspolitik er nu til debat - SF er enig i hovedlinjen i forslaget, men det kan blive bedre. Bland dig i byen!

25 S. 25 Venstre og Det Konservative Folkeparti Flemming Steen Munch Det Konservative Folkeparti og Venstre finder oplægget velegnet som grundlag for den videre diskussion om en ny integrationspolitik og vi ser frem til høringsprocessen og de bidrag, den måtte frembringe. Som udkastet er nu, har vi en række forbehold. Begrebet integration er ikke tilstrækkeligt klar, og der mangler en mere udviklet forståelse af, hvilke forhold der fremmer og henholdsvis hæmmer en integration. Særligt savnes en pointering af det personlige ansvar, således at den person, der skal integreres, i udgangspunktet selv bærer ansvaret herfor, og at såvel det civile samfund som det offentlige skal bidrage til denne proces ved at fjerne barrierer og skabe muligheder. Mogens Lønborg Enhedslisten Signe Færch Integration handler om lige muligheder Integration handler ikke om, at man skal blive dansk på en eller anden bestemt defineret måde. Tværtimod viser københavnerne, hvordan mangfoldighed er med til at skabe en fantastisk by. Integration handler om at skabe lige muligheder for alle mennesker i Danmark uanset baggrund. Derfor er det et problem, hvis etniske minoriteter fx har dårligere muligheder for at få en uddannelse, et arbejde eller større risiko for at ende i kriminalitet. En del af københavnerne med etnisk minoritetsbaggrund oplever forhindringer for at skabe sig det liv, de ønsker sig. Det kan fx være, at man er fattig, at man har brug for hjælp til at forstå de kulturelle koder, at der er sprogproblemer eller man føler sig diskrimineret. Det er sådanne forhindringer, vi skal nedbryde med integrationspolitikken, og som vi derfor skal finde frem til og definere. Vi håber høringsprocessen vil bidrage til dette. Enhedslisten mener, at vi skal have hovedfokus på de sociale problemer og den økonomiske ulighed, hvis vi skal sikre, at alle københavnere får lige muligheder. En anden vigtig forudsætning for integration er, at alle alle københavnere behandles med respekt og at vi byder de nyeste indbyggere velkommen til. Det stiller både krav til politikerne, den enkelte københavner, politiet og kommunen. Nu er der lavet et udkast til integrationspolitikken på Rådhuset men vi er sikre på, at den kan blive meget bedre. Fra Enhedslisten håber vi på input fra organisationer, kloge hoveder og masser af københavnere: Hvordan gør vi politikken mere konkret, så den bliver andet end fine ord på et papir? Hvilke vigtige ting er overset? Hvilke ting er helt forkert? Og hvilke gode ideer ligger I inde med? Vi har brug for dem alle sammen.

26 S. 26 INTEGRATIONSPOLITIKKEN Det Radikale Venstre Klaus Bondam Københavnerne løfter politikken Radikale Venstre ønsker en integrationspolitik med et positivt afsæt. Vi skal som københavnere stille krav til hinanden, men også vise tillid til hinanden. Det handler om at tage ansvar. Det har været afgørende for os, at København lægger en anden linje end regeringen har gjort. Vi mener ikke, at mistænkeliggørelse af hele befolkningsgrupper er den rette vej til integration. Vi mener ikke, det er relevant, om man er 24, 28 eller 82, når man vil giftes. Vi vil ikke som regeringen deltage i en konkurrence om at skabe det dårligst mulige ry, så vi holder etniske minoriteter væk. Det skal kort sagt være nemmere at være københavner end dansker. Vi skal naturligvis anerkende alle de problemer, der kan dokumenteres og finde løsninger på dem, men vi skal holde fokus på netop det: løsningen af lokale problemer, der har betydning i hverdagen, og ikke opfinde nye problemer, som ikke eksisterer andre steder end i medierne. Det har været afgørende for Radikale Venstre, at vi prioriterer indsatsen. Vi vil fokusere på at give børn og unge en god uddannelse, sørge for at flere får et job, og vi vil give endnu et løft til de udsatte boligområder. Vi mener, skolerne skal løftes fagligt én for én, vi mener virksomhederne i København skal tages langt mere i ed, vi mener, at de unge i udsatte boligområder skal have flere muligheder for et godt liv, vi mener, at diskrimination i København skal gøres til fortid, og vi mener, kommunen bør gå forrest med det gode eksempel. Sprog, uddannelse og beskæftigelse er hjørnestene i en god integrationspolitik, men identitet og følelsen af at høre til spiller også en væsentlig rolle. Vi har brug for københavnernes hjælp til at pege på områder, hvor vi kan blive bedre til at mødes på tværs i byen og skabe relationer. Samarbejde og partnerskaber med virksomheder, organisationer, foreninger m.m. er vigtigt. Uden københavnerne er integrationspolitikken ikke noget værd. Dansk Folkeparti Carl Christian Ebbesen Dansk Folkeparti kan ikke støtte det udsendte udkast til Integrationspolitik i København. Integrationsindsatsen i København har slået fejl. Kriminaliteten blandt udlændinge er skyhøj, og visse dele af København er reelt ikke længere undergivet samme love, som i øvrigt er gældende i hovedstaden. Vi vil ikke acceptere, at der er områder i København, hvor man ikke kan færdes efter mørkets frembrud og vi vil ikke acceptere parallelsamfund i vores by. København skal være præget af danske værdier og normer. Det gælder i den offentlige administration, i folkeskolen, i byområderne osv. Der skal ikke finde særbehandling sted af eksempelvis muslimer. Indvandrere der er kommet til Danmark, skal integrere sig i vort land. Enhver form for radikalisering og fundamentalisme blandt religiøse mindretal skal bekæmpes og foreninger, der støtter disse grupper, skal ikke have offentlige tilskud. Det må være naturligt, at udlændinge, som har bosat sig i Danmark, fravælger deltagelse i enhver form for religiøs fundamentalisme. Dansk Folkeparti mener integrationspolitikken i København skal tage afstand til opførelsen af en stormoské. En sådan moské vil blive brohovedet for øget islamisering af muslimerne i København og det er ikke hvad vi har brug for. - Særbehandling af indvandrere skal ophøre. Der skal f.eks. ikke være adskilte svømmebade for mænd og kvinder, drenge og piger, ej heller skal nogen tvinges til at få serveret halalslagtet kød i folkeskoler, børnehaver og vuggestuer. - Kommunens integrationsprojekter skal underkastes kritisk revision, og projekternes indhold skal offentliggøres og eksternt evalueres. - Der skal indføres skærpede krav til, hvem kommunen ansætter som integrationskonsulenter, og konsulenternes arbejde skal kontrolleres og evalueres. - Tolkebistand til voksne indvandrerforældre, som efter 10 til 15 år i Danmark stadig ikke kan dansk, skal ikke accepteres. Disse skal i stedet på danskkursus. Kommunen skal ikke tilbyde modersmålsundervisning. Hvis man skal leve og fungere i Danmark, så er det vigtigt at kunne tale dansk. - Indsatsen mod diskrimination skal også rettes mod etniske minoriteter som diskriminerer eksempelvis jøder, homoseksuelle mv, - Endelig skal den nye mulighed for repatriering af personer som ikke vil det danske samfund indgå som et alternativ for udlændinge til at blive integreret.

27

28

BLAND BORGER SKAB + INKLU SION KØBENHAVNS INTEGRATIONS POLITIK 2011 2014

BLAND BORGER SKAB + INKLU SION KØBENHAVNS INTEGRATIONS POLITIK 2011 2014 BLAND DIG BLAND I DIG BYEN I MED BYEN BORGER SKAB + INKLU KØBENHAVNS INTEGRATIONS POLITIK 2011 2014 SION »Der skal være nogen, der tager hånden, når man rækker den frem.«bajram Fetai fodboldspiller og

Læs mere

BLAND BORGER SKAB + INKLU SION KØBENHAVNS INTEGRATIONS POLITIK

BLAND BORGER SKAB + INKLU SION KØBENHAVNS INTEGRATIONS POLITIK BLAND DIG BLAND I DIG BYEN I MED BYEN BORGER SKAB + INKLU KØBENHAVNS INTEGRATIONS POLITIK 2011 2014 SION »Der skal være nogen, der tager hånden, når man rækker den frem.«bajram Fetai fodboldspiller og

Læs mere

BLAND DIG I BYEN Medborgerskab + inklusion

BLAND DIG I BYEN Medborgerskab + inklusion Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan for BLAND DIG I BYEN Medborgerskab + inklusion Københavns Integrationspolitik 2011-2014 Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan understøtter

Læs mere

Bland dig i byen medborgerskab og inklusion Bland dig i byen en vision Baggrund

Bland dig i byen medborgerskab og inklusion Bland dig i byen en vision Baggrund 1 2 3 4 5 6 7 Bland dig i byen en vision Vi har en fælles vision for København: Bland dig i byen medborgerskab og inklusion Københavns integrationspolitik 2011-2014 København er stedet, hvor man føler

Læs mere

BLAND DIG I I BYEN MEDBORGERSKAB OG INKLUSION. integrations politikken

BLAND DIG I I BYEN MEDBORGERSKAB OG INKLUSION. integrations politikken BLAND DIG I I BYEN MEDBORGERSKAB OG INKLUSION integrations politikken 2011 14 S. 2 INTEGRATIONSPOLITIKKEN 2011 2014 Udgivet af : Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Bernstorffsgade

Læs mere

7 Ishøj Kommune. Ishøj Byråd 4. Oktober 2011

7 Ishøj Kommune. Ishøj Byråd 4. Oktober 2011 7 Ishøj Kommune Ishøj Byråd 4. Oktober 2011 Medborgerpolitik Forord et medborgerskab i Ishøj... 3 Vision mangfoldighed er Ishøjs styrke... 4 Mission skab en bedre kommune for alle... 5 HOVEDFOKUS: Inklusion...

Læs mere

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune 2 Forord I Vesthimmerlands Kommune betragter vi det som et fælles ansvar og en fælles opgave at skabe et inkluderende samfund med gode rammer for aktive

Læs mere

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik Medborgerskab i Næstved Kommune Medborgerskabspolitik 1 MOD PÅ MEDBORGERSKAB Næstved Kommune har mod på medborgerskab, og det er jeg som Borgmester stolt af Vi har i Næstved Kommune brug for, at alle er

Læs mere

BLAND DIG I I BYEN MEDBORGERSKAB OG INKLUSION. integrations politikken

BLAND DIG I I BYEN MEDBORGERSKAB OG INKLUSION. integrations politikken BLAND DIG I I BYEN MEDBORGERSKAB OG INKLUSION integrations politikken 2011 14 S. 2 Udgivet af : Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Bernstorffsgade 17 1592 København V Telefon

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik. Integration i Gladsaxe Kommune. Bilag 1. Udkast til ny Integrationspolitik (færdigt udkast)

Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik. Integration i Gladsaxe Kommune. Bilag 1. Udkast til ny Integrationspolitik (færdigt udkast) Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik Integration i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune har en målsætning om at medvirke til, at alle borgere i kommunen kan leve et selvstændigt, aktivt, sundt og ansvarligt

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Holstebro Kommunes Integrationspolitik

Holstebro Kommunes Integrationspolitik Holstebro Kommunes Integrationspolitik Godkendt af Arbejdsmarkedsudvalget Holstebro Kommunes April 2013 Indhold Indledning 2 Holstebro Kommunes vision 2 Integrationspolitikkens tilblivelse 3 Tværgående

Læs mere

Integrationspolitik 0

Integrationspolitik 0 Integrationspolitik 0 Faxe Kommune September 2015 Foot credit: Colourbox Indledning Integrationspolitikken skal sikre, at Faxe kommunes vision: Dit liv, din fremtid, dit job. Sammen udvikler vi sundhed,

Læs mere

Integrationspolitik 0

Integrationspolitik 0 Integrationspolitik 0 Faxe Kommune Juni 2015 Foot credit: Colourbox Indledning Integrationspolitikken skal sikre, at Faxe kommunes vision: Dit liv, din fremtid, dit job. Sammen udvikler vi sundhed, uddannelse

Læs mere

Integrationspolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Integrationspolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Udkast 18. marts 2015 Dok.nr.: 2014/0026876-47 Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Ledelsessekretariatet Integrationspolitik 2015-2018 Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Forord 2

Læs mere

Integrationspolitik. Furesø Kommune

Integrationspolitik. Furesø Kommune Integrationspolitik Furesø Kommune Udkast til behandling på udvalgsmøder september 2009 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Kommunens syn på integration 3 Vision for integrationsområdet 3 Sundhedstjenesten

Læs mere

Integration i Gladsaxe Kommune

Integration i Gladsaxe Kommune Integration i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune har en målsætning om at medvirke til, at alle borgere i kommunen kan leve et selvstændigt, aktivt, sundt og ansvarligt liv til glæde for den enkelte og til

Læs mere

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Frederiksberg Kommune ønsker, at byen er et attraktivt sted at leve, bo og arbejde for alle borgere uanset etnisk oprindelse. Kommunen ser i udgangspunktet

Læs mere

Handleplan 2016: Bekæmpelse af diskrimination Februar 2016

Handleplan 2016: Bekæmpelse af diskrimination Februar 2016 Handleplan 2016: Bekæmpelse af diskrimination Februar 2016 KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 3. kontor - Erhverv, Integration og Ligebehandling 2 HANDLEPLAN 2016: BEKÆMPELSE

Læs mere

gladsaxe.dk Integrationspolitik

gladsaxe.dk Integrationspolitik gladsaxe.dk Integrationspolitik 2017 1 retning Forord I 2006 besluttede det daværende byråd, at Gladsaxe Kommune for første gang skulle have en egentlig integrationspolitik. Resultatet blev en politik,

Læs mere

Integration. Indledning. Rettigheder og pligter. Uddannelse og læring

Integration. Indledning. Rettigheder og pligter. Uddannelse og læring Integration Indledning Radikal Ungdom har en vision om et samfund bestående af demokrati og åbenhed, hvor mennesker uanset etnisk oprindelse, religion, seksuel orientering og politisk overbevisning kan

Læs mere

INTEGRATIONSPOLITIK

INTEGRATIONSPOLITIK INTEGRATIONSPOLITIK 2015-2018 Titel: Integrationspolitik 2015-2018 Udgivet af: Frederiksberg Kommune Smallegade 1 2000 Frederiksberg September 2015 Foto: nilsholm.dk Layout og grafisk produktion: heidiborg.dk

Læs mere

Bland dig i byen. Kom med, borger. Mangfoldighed. er Ishøjs styrke. Ishøjs medborgerpolitik. Inkluder din nabo. Ishøj Kommune

Bland dig i byen. Kom med, borger. Mangfoldighed. er Ishøjs styrke. Ishøjs medborgerpolitik. Inkluder din nabo. Ishøj Kommune Bland dig i byen Kom med, borger Mangfoldighed er Ishøjs styrke Ishøjs medborgerpolitik Inkluder din nabo Ishøj Kommune 1 Forord et medborgerskab i Ishøj Medborgerpolitik Forord et medborgerskab i Ishøj...3

Læs mere

Strategi for integrationsindsatsen Holstebro Kommune

Strategi for integrationsindsatsen Holstebro Kommune Strategi for integrationsindsatsen Holstebro Kommune Vision: Alle borgere i Holstebro Kommune uanset etnisk eller kulturel baggrund indgår i og bidrager som aktive medborgere til det fælles samfund med

Læs mere

FÆLLES OM ALBERTSLUND

FÆLLES OM ALBERTSLUND FÆLLES OM ALBERTSLUND En politik for fællesskab, medborgerskab og ligeværdig deltagelse 2. UDKAST 1 FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Furesø Kommunes Integrationspolitik

Furesø Kommunes Integrationspolitik Furesø Kommunes Integrationspolitik INDLEDNING Furesø Kommunes integrationspolitik skal skabe de optimale betingelser for, at kommunens etniske minoritetsborgere kan være en del af samfundets økonomiske,

Læs mere

Kalundborg Kommunes Integrationspolitik

Kalundborg Kommunes Integrationspolitik Kalundborg Kommunes Integrationspolitik Kon takt Sagsansvarlig: Jannie Buch Kalundborg Telefon, direkte: 59 53 41 21 Kalundborg Kommune Torvet 3 4400 Kalundborg 1/7 Indledning Kalundborg Kommunes politik

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Odense Kommunes Integrationspolitik

Odense Kommunes Integrationspolitik Odense Kommunes Integrationspolitik Integrationspolitikken i Odense Kommune Den nye integrationspolitik adskiller sig fra den hidtidige indsats blandt andet ved at: Visionen fremhæver mangfoldigheden i

Læs mere

Odense Kommunes Integrationspolitik

Odense Kommunes Integrationspolitik I N T E G R A T I O N Odense Kommunes Integrationspolitik ODENSE KOMMUNES INTEGRATIONSPOLITIK Den 28. november 2001 vedtog Odense Byråd en integrationspolitik for Odense Kommune. Politikken er blevet til

Læs mere

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST ET NYT VI En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

INTEGRATIONSPOLITIK Det mangfoldige Frederiksberg

INTEGRATIONSPOLITIK Det mangfoldige Frederiksberg INTEGRATIONSPOLITIK 2019-2022 - Det mangfoldige Frederiksberg 1 FORORD Borgmester og Socialudvalgsformand - afventer endelig godkendelse af politikken Retningen for integrationspolitikken alle er en del

Læs mere

Strategi for Integrationsindsatsen i Holbæk Kommune

Strategi for Integrationsindsatsen i Holbæk Kommune Strategi for Integrationsindsatsen i Holbæk Kommune November 2009 Holbæk Byråd har på møde d. 25. november 2009 vedtaget til Strategi for Integrationsindsatsen i Holbæk Kommune. Strategien har været fremlægget

Læs mere

Børn og unge er fundamentet for fremtiden!

Børn og unge er fundamentet for fremtiden! SAMMEN om GODE KÅR Børne- Ungepolitik Nyborg Kommune 2015-2018 Børn og unge er fundamentet for fremtiden! Børn og unge skal vokse op under gode kår, der giver dem mulighed for at udvikle og udfolde sig

Læs mere

Strategi for aktivt medborgerskab og frivillighed

Strategi for aktivt medborgerskab og frivillighed FRIVILLIGHEDSRÅDET September 2013 / Coh 3. UDKAST Strategi for aktivt medborgerskab og frivillighed Forord Kommunalbestyrelsen har nu vedtaget sin strategi for aktivt medborgerskab og frivillighed. Strategien

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen. Allerød Integrationspolitik - forslag 1. Forord NOTAT

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen. Allerød Integrationspolitik - forslag 1. Forord NOTAT ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen Bjarkesvej 2, 3450 Allerød Tlf: 48 10 01 00 E-mail: kommunen@alleroed.dk Telefax: 48 14 02 08 Sagsbeh. mies Lok.nr. 178 Dato: 10. november 2009 NOTAT Allerød Integrationspolitik

Læs mere

Borgerintegration. Resume

Borgerintegration. Resume Borgerintegration Oplæg til en ny integrationspolitik i Københavns Kommune, der styrker etniske minoriteters VILJE, EVNE og MULIGHED for at være ligeværdige, demokratiske borgere. Integration betragtes

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Kultur- og Fritidsudvalgets handleplan for den nye integrationspolitik. Bilag 2. Sagsnr.

Til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Kultur- og Fritidsudvalgets handleplan for den nye integrationspolitik. Bilag 2. Sagsnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Planlægning NOTAT Bilag 2 Til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Kultur- og Fritidsudvalgets handleplan for den nye integrationspolitik Sagsnr. 2011-39890

Læs mere

Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Udkast 7. januar 2015 Dok.nr.: 2014/0026876 Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Ledelsessekretariatet Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Borger, netværk og civilsamfund

Læs mere

selvværd er mere end velfærd Integrationspolitikken i Kolding Kommune

selvværd er mere end velfærd Integrationspolitikken i Kolding Kommune selvværd er mere end velfærd Integrationspolitikken i Kolding Kommune Kolding et selvværdssamfund Mennesker vil helst selv, og det gælder hele livet. I selvværdssamfundet giver vi plads til, at de kan.

Læs mere

Integration. Der skal være plads til alle - mangfoldighed er en styrke og ikke en svaghed. juni 2013

Integration. Der skal være plads til alle - mangfoldighed er en styrke og ikke en svaghed. juni 2013 Integration Der skal være plads til alle - mangfoldighed er en styrke og ikke en svaghed juni 2013 Forord Lolland Kommune rummer borgere med mange forskellige baggrunde, sprog, interesser og kulturer.

Læs mere

BILAG 1 GLADSAXE KOMMUNES INTEGRATIONSPOLITIK JANUAR 2008

BILAG 1 GLADSAXE KOMMUNES INTEGRATIONSPOLITIK JANUAR 2008 Forord Byrådet besluttede i august 2006 at igangsætte et arbejde med at formulere en integrationspolitik for Gladsaxe Kommune. Resultatet er nu klar. Baggrunden er, at der i disse år stilles øgede krav

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Rådet for Etniske Minoriteter og Styrelsen for Bibliotek og Medier

Samarbejdsaftale mellem Rådet for Etniske Minoriteter og Styrelsen for Bibliotek og Medier Samarbejdsaftale mellem Rådet for Etniske Minoriteter og Styrelsen for Bibliotek og Medier Juni 2008 Indledning Denne aftale er et katalog over samarbejdsmuligheder mellem Rådet for Etniske Minoriteter,

Læs mere

De vilde drenge og andre udfordringer 26.10.2011 Erfaringer med indsatser for udsatte familier i Vollsmose

De vilde drenge og andre udfordringer 26.10.2011 Erfaringer med indsatser for udsatte familier i Vollsmose De vilde drenge og andre udfordringer 26.10.2011 Erfaringer med indsatser for udsatte familier i Vollsmose 1 Integrationschef Birgitte Vinsten, Odense Kommune Mail: bmvc@odense.dk, mobil 23629501 Indsatser

Læs mere

Horsens Kommunes integrationspolitik

Horsens Kommunes integrationspolitik Horsens Kommunes integrationspolitik 2016-2020 En beskæftigelses- og helhedsorienteret tilgang Revideret juni 2018 Indhold 1) Ramme for integrationspolitikken, herunder integrationspolitikkens målgruppe

Læs mere

Handleplan 2016: Bekæmpelse af diskrimination August 2016

Handleplan 2016: Bekæmpelse af diskrimination August 2016 Handleplan 2016: Bekæmpelse af diskrimination August 2016 KØBENHAVNS KOMMUNE 2 Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 3. kontor - Erhverv, Integration og Ligebehandling HANDLEPLAN 2016: BEKÆMPELSE

Læs mere

Strategi for nyankomne flygtninge og deres familier august 2015

Strategi for nyankomne flygtninge og deres familier august 2015 Strategi for nyankomne flygtninge og deres familier august 2015 Indledning Antallet af flygtninge, der kommer til Danmark er stigende. Krig og uro i verdens brændpunkter gør, at Danmark modtager flere

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale S 1 Velfærdspolitik Børne- og Ungepolitik Medborgerpolitik Miljøpolitik Erhvervs- og Beskæftigelsespolitik

Læs mere

Integrationspolitik 2010-2014 Vedtaget af Skive Byråd den 21. juni 2011

Integrationspolitik 2010-2014 Vedtaget af Skive Byråd den 21. juni 2011 Integrationspolitik 2010-2014 Vedtaget af Skive Byråd den 21. juni 2011 God integration af flygtninge og indvandrere betyder, at alle flygtninge og indvandrere deltager aktivt i og bidrager aktivt til

Læs mere

FLERE KØBENHAVNERE MED IKKE-VESTLIG BAG- GRUND SKAL I JOB OG UDDANNELSE

FLERE KØBENHAVNERE MED IKKE-VESTLIG BAG- GRUND SKAL I JOB OG UDDANNELSE FLERE KØBENHAVNERE MED IKKE-VESTLIG BAG- GRUND SKAL I JOB OG UDDANNELSE Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil halvere merledigheden for københavnere med ikke-vestlig baggrund og hjælpe flere i gang

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

DS integrationspolitik

DS integrationspolitik DS integrationspolitik Menneskerettigheder Internationale konventioner DS professionsetik Konkrete høringssvar på diverse lovforslag Kampagnen mod starthjælp Integrationsområdet Integrationsområdet bliver

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger

Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Baggrund Integrationspolitikken skal være med til at understøtte Jammerbugt Kommunes overordnede vision

Læs mere

KOMMENDE KL-UDSPIL OM INTEGRATION. Drøftelse i KKR, marts 2018

KOMMENDE KL-UDSPIL OM INTEGRATION. Drøftelse i KKR, marts 2018 KOMMENDE KL-UDSPIL OM INTEGRATION Drøftelse i KKR, marts 2018 Hvorfor et integrationsudspil i 2018? Faldende asyltal men historisk mange i integrationsprogram Status efter 2 år med to- og trepartsaftalerne

Læs mere

Handleplan 2016: Bekæmpelse af social kontrol og øget demokratisering Februar 2016

Handleplan 2016: Bekæmpelse af social kontrol og øget demokratisering Februar 2016 Handleplan 2016: Bekæmpelse af social kontrol og øget demokratisering Februar 2016 KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 3. kontor - Erhverv, Integration og Ligebehandling 2 HANDLEPLAN

Læs mere

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009.

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Overordnet integrationsstrategi Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.... 0 Indledning.... 1 Visionen.... 1 Modtagelsen.... 2 Uddannelse.... 3 Børn og unge....

Læs mere

Handicappolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Handicappolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Handicappolitik 2015-2018 Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Værdier for handicappolitikken Handicappolitikken tager udgangspunkt i værdierne om tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale 1 Børne- og Ungepolitik for Ishøj Kommune Velfærdspolitik Borgmesteren har ordet I Ishøj Kommune har vi

Læs mere

Medborgerskab En tværgående politik 2015

Medborgerskab En tværgående politik 2015 Medborgerskab En tværgående politik 2015 En politik for medborgerskab Sønderborg Byråd har en vision om, at kommunen skal være i vækst og et sted, hvor borgerne lever det gode liv. Vækst og arbejdspladser

Læs mere

Integrationsministeriets informationsmøde. Integrationspuljer 2011

Integrationsministeriets informationsmøde. Integrationspuljer 2011 Integrationsministeriets informationsmøde Integrationspuljer 2011 Program Kl. 14.00 14.45 Velkomst og introduktion til integrationspuljerne Videndeling og erfaringsopsamling Indsatsområder og integrationspuljer

Læs mere

INTEGRATIONSPOLITIK 2012

INTEGRATIONSPOLITIK 2012 INTEGRATIONSPOLITIK 2012 Baggrund Arbejdsmarkedsudvalget i Nordfyns Kommune besluttede i november 2010, at der skulle udarbejdes en samlet integrationspolitik for Nordfyns Kommune. Politikken er blevet

Læs mere

Mål for Ringsted Kommunes integrationspolitik Godkendt af Byrådet den 14. maj 2001 Ringsted Kommune April 2001

Mål for Ringsted Kommunes integrationspolitik Godkendt af Byrådet den 14. maj 2001 Ringsted Kommune April 2001 Mål for Ringsted Kommunes integrationspolitik Godkendt af Byrådet den 14. maj 2001 Ringsted Kommune April 2001 Indholdsfortegnelse 1. Ringsted Kommunes overordnede mål med integrationspolitikken er:...3

Læs mere

VISION OG STRATEGI. For modtagelse af nye flygtninge og deres familier

VISION OG STRATEGI. For modtagelse af nye flygtninge og deres familier VISION OG STRATEGI For modtagelse af nye flygtninge og deres familier MODTAGELSESPERIODEN INTEGRATIONS- INDSATSEN TVÆRFAGLIGT SAMARBEJDE CIVILSAMFUNDET OG FÆLLESSKABER 2 VISION & STRATEGI FORMÅL Vi anser

Læs mere

Strategi for Integration. Lemvig Kommune

Strategi for Integration. Lemvig Kommune Strategi for Integration Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende fællesskaber.

Læs mere

Ligestilling er vi fælles om

Ligestilling er vi fælles om CHRISTIANS BRYGGE 3-1219 KØBENHAVN K [+45] 3313 5088 - KVINFO@KVINFO.DK CVR.NR.: 12919247 - EAN NR.: 5798009814371 STRATEGI 2018-2020 Ligestilling er vi fælles om KVINFO STRATEGI 2018-2020 2 2018-2020

Læs mere

Ligestilling er vi fælles om

Ligestilling er vi fælles om CHRISTIANS BRYGGE 3-1219 KØBENHAVN K [+45] 3313 5088 - KVINFO@KVINFO.DK CVR.NR.: 12919247 - EAN NR.: 5798009814371 STRATEGI 2018-2020 Ligestilling er vi fælles om LIGESTILLING ER VI FÆLLES OM KVINFO er

Læs mere

Integrationspolitik (udkast)

Integrationspolitik (udkast) Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx Byrådssekretariat Sagsnr. 71104 Brevid. 2158097 Ref. IPJ Dir. tlf. 4631 8007 ingapj@roskilde.dk 11. august 2015 Integrationspolitik (udkast) Integrationspolitikken tager

Læs mere

Det forudsætter, at flygtninge hurtigt opnår viden om kultur, normer, pligter og rettigheder i det danske samfund.

Det forudsætter, at flygtninge hurtigt opnår viden om kultur, normer, pligter og rettigheder i det danske samfund. 30. august 2016 Visionen for Favrskov Kommunes integrationsindsats er, at flygtninge, der bor i Favrskov Kommune, indgår som deltagende, selvforsørgende og ydende medborgere, der er en ressource i lokalsamfundet.

Læs mere

Børnene først - Radikale principper for fremtidens folkeskole

Børnene først - Radikale principper for fremtidens folkeskole Børnene først - Radikale principper for fremtidens folkeskole I Radikale Venstre vil vi have en skole, hvor vores børn trives og udvikler sig. En skole der klæder vores børn på menneskeligt, socialt og

Læs mere

VIDENS INDSAMLING HOTSPOT. Fælles fodslag for tryggere boligområder

VIDENS INDSAMLING HOTSPOT. Fælles fodslag for tryggere boligområder VIDENS INDSAMLING 01 HOTSPOT Fælles fodslag for tryggere boligområder 1 MOD TRYGGERE BOLIGOMRÅDER 1 Nye tiltag mod utryghed Frygten for vold, tyveri og hærværk er kendsgerninger, som beboere i mange udsatte

Læs mere

Integrationspolitik 2014

Integrationspolitik 2014 Integrationspolitik 2014 Kommunalbestyrelsen den 19. august 2014 1. Indledning Integrationspolitikken beskriver rammen for integrationsindsatsen i Norddjurs Kommune. I Norddjurs Kommune er godt 6 % af

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 ... 2... 2... 2... 3... 4... 5... 5... 6... 7... 7... 8... 9... 10... 11... 12... 12... 13... 13 1 2 3 4 5 6 Integrationsrådet anser foreningslivet for at være en vigtig aktør i integrationsprocessen,

Læs mere

VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED VENSTRE I FREDERICIA

VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED VENSTRE I FREDERICIA VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED 2017 VENSTRE I FREDERICIA Vision Fremtidens Fredericia skal være centrum for udvikling og vækst. Med stolthed skal vi i Fredericia gå endnu

Læs mere

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Udkast til Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Antallet af flygtninge, der kommer til Danmark er stigende. Krig og uro i verdens brændpunkter gør, at Danmark modtager flere flygtninge

Læs mere

Kultur- og Fritidsudvalgets reviderede handleplan for inklusionspolitikken 2011-2014

Kultur- og Fritidsudvalgets reviderede handleplan for inklusionspolitikken 2011-2014 Til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Kultur- og Fritidsudvalgets reviderede handleplan for inklusionspolitikken 2011-2014 Integrationsindsatsen på kultur- og fritidsområdet skal ses i lyset af det

Læs mere

Mere information på

Mere information på Mere information på www.kk.dk/integrationsbarometer OVERSIGT OVER UDVIKLINGEN INDEN FOR INTEGRATIONSPOLITIKKENS 4 INDSATSOMRÅDER Alle indikatorer gennemgås på de følgende sider 1. Alle børn og unge skal

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2020-2024 Indledning Nyborg Kommunes handicappolitik 2020-2024 er en visionær politik, som vil række udover 2024. Handicappolitikken omfatter alle afdelinger i kommunen og tager afsæt i

Læs mere

Behov for gensidigt medborgerskab

Behov for gensidigt medborgerskab Workshopdiskussioner Workshopdiskussioner Workshopdiskussioner Workshopdiskussioner Workshopdiskussioner Workshopdiskussioner Workshopdiskussioner Workshopdiskussioner Workshopdiskussioner Workshopdiskussioner

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

At flygtninge og indvandrere, på hensynsfuld måde, hurtigst muligt bliver selvforsørgende og opnår et velfungerende familieliv.

At flygtninge og indvandrere, på hensynsfuld måde, hurtigst muligt bliver selvforsørgende og opnår et velfungerende familieliv. Høringssvar fra integrationsrådets formand. Høringsvaret er todelt: den første del angiver integrationsrådets forslag, vedhæftet til sidst er selve forslag integreret i dokumentet. Integrationspolitik,

Læs mere

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge?

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Debat om vores skoler og børnehuse Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg... 5 Børnehus og skole flytter

Læs mere

Udsattepolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Udsattepolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Udsattepolitik 2015-2018 Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Værdier for udsattepolitikken Udsattepolitikken tager udgangspunkt i værdierne om tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab.

Læs mere

Politik for Inklusion og Medborgerskab [Høring august 2013]

Politik for Inklusion og Medborgerskab [Høring august 2013] 2013-2017 [Høring august 2013] 1 Indhold Vision: Vi vil styrke og fordre medborgerskabet Forord... 3 Vision... 4 Strategi... 4 Fokus Medborgerskab... 5 Fokus Mangfoldighed... 6 Fokus Inklusion... 7 Fokus:

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune

Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune 2019 2022 Strategiens afsæt Udviklingen på arbejdsmarkedet går stærkt i disse år, ledigheden er faldende og flere bliver en del af arbejdsmarkedet.

Læs mere

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp Politik for borgere med særlige behov Social inklusion og hjælp til selvhjælp 2 Politik for borgere med særlige behov Forord Borgere med særlige behov er borgere som alle andre borgere. De har bare brug

Læs mere

Integrationspolitik. for. Tønder Kommune

Integrationspolitik. for. Tønder Kommune Integrationspolitik for Tønder Kommune Indhold Indledning... 3 Målgruppe... 3 Indsatsområder... 4 Boligplacering... 4 Modtagelsen... 5 Danskundervisning... 6 Beskæftigelse... 6 Børn, unge og uddannelse...

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 Beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 2 Indholdsfortegnelse Beskæftigelsesplan 2016... 4 Den aktuelle situation på arbejdsmarkedsområdet

Læs mere

bland dig i byen støttes af:

bland dig i byen støttes af: bland dig i byen støttes af: 2 3 bland dig i byen statusrapport for 2011 Baggrund og mål Bland dig i byen er et 3-årigt mangfoldighedsprogram, der skal gøre København til den mest inkluderende storby i

Læs mere

UDSATTEPOLITIK

UDSATTEPOLITIK UDSATTEPOLITIK 2015-2018 Titel: Udsattepolitik 2015-2018 Udgivet af: Frederiksberg Kommune Smallegade 1 2000 Frederiksberg September 2015 Foto: nilsholm.dk Layout og grafisk produktion: heidiborg.dk Tryk:

Læs mere

Figur: oversigt over indsatser på integrationsområdet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Figur: oversigt over indsatser på integrationsområdet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen INTRODUKTION BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSUDVALGET VIL NEDBRINGE MERLEDIGHEDEN FOR KØBENHAVNERE MED ANDEN ETNISK BAGGRUND END DANSK, HJÆLPE FLERE UNGE IGENNEM UDDANNELSE OG STYRKE KØBENHAVNERNES MEDBORGERSKAB

Læs mere

Mangfoldighedsindsatsen - kort og godt

Mangfoldighedsindsatsen - kort og godt Mangfoldighedsindsatsen - kort og godt Forord Region Midtjylland ønsker, at personalesammensætningen afspejler mangfoldigheden i arbejdsstyrken. Mangfoldighedsindsatsen skal medvirke til at styrke Region

Læs mere

NYE TAL PÅ INKLUSIONSBAROMETRET JANUAR 2013

NYE TAL PÅ INKLUSIONSBAROMETRET JANUAR 2013 NYE TAL PÅ INKLUSIONSBAROMETRET JANUAR 2013 OVERBLIK OG GENNEMGANG KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning Side INKLUSIONSBAROMETRET - JANUAR 2013 - OVERBLIK For hvert mål vises,

Læs mere

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar til Københavns Kommunes Planstrategi 2018: 'Verdensby med ansvar'

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar til Københavns Kommunes Planstrategi 2018: 'Verdensby med ansvar' KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsborgmesteren Økonomiudvalget 30. maj 2018 Sagsnr. 2018-0129225 Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar til Københavns Kommunes Planstrategi

Læs mere

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har fået forelagt kommuneplanstrategien på sit møde d. 23. maj og har følgende bemærkninger til strategien:

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har fået forelagt kommuneplanstrategien på sit møde d. 23. maj og har følgende bemærkninger til strategien: KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsborgmesteren Økonomiudvalget 15. maj 2018 Sagsnr. 2018-0129225 Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar til Økonomiudvalget Dokumentnr. 2018-0129225-2

Læs mere

Det er et faktum, at vejen til bedre tilgængelighed og mere rummelighed i høj grad handler om at nedbryde barrierer i det omgivende samfund.

Det er et faktum, at vejen til bedre tilgængelighed og mere rummelighed i høj grad handler om at nedbryde barrierer i det omgivende samfund. Forord Mennesker med handicap skal betragtes som ligeværdige borgere med samme ret som alle andre til at deltage aktivt i alle dele af samfundslivet. Sådan lyder det i FN konventionen om rettigheder for

Læs mere

Anbefalinger til integrationsprogrammet

Anbefalinger til integrationsprogrammet Anbefalinger til integrationsprogrammet Frivilligrådet og Rådet for Etniske Minoriteter Tidlig indsats er essentiel og kan ske gennem inddragelse af civilsamfundet Rådet for Etniske Minoriteter og Frivilligrådet

Læs mere

2008-2012. Det hele menneske. Handicappolitik. Gentofte Kommune

2008-2012. Det hele menneske. Handicappolitik. Gentofte Kommune 2008-2012 Det hele menneske Handicappolitik Gentofte Kommune Vision Gentofte Kommune ønsker at være en god kommune at bo og leve i for alle borgere, og handicappolitikken skal være det fælles grundlag,

Læs mere