Vi vil vækst bygge og bo.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vi vil vækst bygge og bo."

Transkript

1 Vi vil vækst bygge og bo. Borgerplan for Sdr. Rind og Rindsholm et lokalsamfund, hvor vækst og velfærd skal gå hånd i hånd.

2 2 Borgerplanens indhold Værdier og visioner Byvækst Byudvikling og byforskønnelse Trafikale forhold Foreningsarbejde Offentlige serviceydelser Naturen - adgang til naturoplevelser Her og nu projekter til arbejdsgrupper Borgerplanen rummer konkrete forslag, ideer og visioner om fremtiden og skal betragtes som et resultat af lokalrådets arbejde med indholdet fra spørgeskemaer og udviklingsværksteder. Vi mener derfor, at planen med god ret kan betragtes som lokalsamfundets ønsker for fremtiden. Nogle forslag er direkte afhængige af en positiv medvirken af byrådet og de kommunale myndigheder, mens andre forslag kun er afhængige af, at vi borgere selv smøger ærmerne op og tager fat. Du kan også være med. Vi vil derfor opfordre alle interesserede borgere til at tage ansvar i forhold til dette og være med til at oprette aktionsgrupper. Lokalrådet vil støtte aktive engagementer og medvirke til at sætte noget i gang.

3 3 Forslag ideer visioner Borgerplanen skal være vores redskab i arbejdet med at skabe plangrundlag for en udvikling af vore to byer, at forbedre den offentlige og den private service mest muligt i hele lokalområdet og at udvikle forenings- og kulturlivet og derigennem styrke fællesskabet i lokalområdet. Fællesskab Samfundet bygger på fællesskaber mellem mennesker, det gælder i det store som i det små. Der hvor fællesskaber trives, er der de bedste betingelser for stor livskvalitet. Derfor har lokalrådet også brugt en del tid på at diskutere værdier og hvilke visioner, vi bør fremhæve i vores borgerplan. Vækst og udvikling i et samfund kommer ikke udefra, men af egne fælles kræfter tilført nødvendig hjælp udefra.

4 4 Visioner Vi vil/skal Arbejde for vækst og udvikling i begge landsbyer. Skabe gode bo-muligheder til ældre, der gerne vil blive i det kendte miljø. Sørge for sikre skoleveje til alle børn. Arbejde for de bedst mulige løsninger på alle lokale trafikale forhold. Styrke landsbyidentiteten. Styrke og udbygge foreningslivet. Arbejde for børnepasning i lokalområdet, både dagpleje og vuggestue/børnehave. Arbejde på at forbedre tilbud om legestue og legepladser. Udnytte de muligheder, naturen i området giver. Sørge for et godt velkomstprogram for tilflyttere. Opbygge en velfungerende hjemmeside. Aftale årlige perioder, hvor vi alle har fokus på byforskønnelse. Acceptere det enkelte menneskes ret til sin egen personlige tolkning af begrebet velfærd og respektere dets ret til at vælge ud fra dette.

5 5 Værdier Ethvert socialt fællesskab rummer og styres af fælles værdier, holdninger og normer. Dette gælder også i et landsbyfællesskab. En definition af landsbyidentitet vil kort være: et mindre byområde med et større landområde, hvor borgerne på tværs af fag, status, alder, kultur og religion mødes i sociale sammenhænge på en positiv og konstruktiv måde. I Sdr. Rind/Rindsholm er begreber som ro, tryghed, fællesskab, sammenhold og hjælpsomhed nævnt som vigtige i de sociale relationer. I Sdr. Rind/Rindsholm er der åbent og frit, der er vide rammer for personlige udfoldelser og initiativer, men der er også mulighed for at begrænse sine aktiviteter, hvis dette ønskes. Dog er der, som i alle andre landsbyer, et indbygget ansvar i friheden, nemlig ansvaret for landsbyens liv og fremtid. Vil borgerne, at der skal ske noget i deres område, skal de selv tage téten. Det er en udfordring, måske en besværlig udfordring, men med den store gevinst, at den enkelte borger har reel indflydelse. Sdr. Rind/Rindsholm har en bynær central beliggenhed 5-8 km fra Viborg centrum. Huse og grunde er billige. Der er god adgang til naturen og de muligheder, den giver. Her kan nævnes Rindsholm Mølle og Vedsø, Nørreådalen og Randrup Mølle. Der er kro, kirke, forsamlingshus og legepladser. En stor velfungerende idrætsforening, pensionistforening og en borger- og kulturforening. Der er et godt samarbejde med Vinkel omkring forskellige kulturelle arrangementer, ligesom vi deler præst. Beboerbladet udkommer 6 gange om året og er lokalområdets aktivitetskalender og nyhedsformidler.

6 6 Byudvikling I forbindelse med kommunalreformen i 1970 blev de nye planlove gennemført og taget i brug. Nu skulle al byudvikling fremover styres gennem kommuneplan og regionplan. FAKTA: I regionplanen betegnes bysamfund i det åbne land enten som byzonebyer eller som afgrænsede landsbyer. Al byvækst skal ske i byzonebyer med udgangspunkt i den enkelte bys muligheder og kvaliteter. Her kan planlægges boligområder og udlægges arealer til småerhverv. Det er her, væksten skal ske. I den afgrænsede landsby er der derimod meget begrænsede muligheder for byggeri. Inden for afgrænsningen kan der evt. findes plads til enkelte nye boliger, ligesom det ikke er umuligt at placere mindre virksomheder tilknyttet landbruget eller andet byggeri til lokal orienteret erhverv som håndværk og dagligvarebutikker. Både Sdr. Rind og Rindsholm har i gældende kommuneplan status som afgrænsede landsbyer. Byrådet har en afgørende indflydelse på, hvilken status det enkelte bysamfund tildeles. Her i efteråret 2008 udarbejdes forslag til den nye kommuneplan , som skal vedtages i foråret Lokalrådet har i foråret 2008 fremsendt begrundede ønsker om ændring af status, således begge bysamfund får status som byzonebyer. I samme forbindelse har vi til politikere og planlæggere fremsendt forslag til en kommende byudvikling i vort lokalområde. Vi har taget udgangspunkt i, at Rindsholm og Sdr. Rind er 2 forskellige bysamfund med forskellige behov og muligheder. Men vi er også overbevist om, at med fælles fremtidsplaner vil vi stå stærkt i arbejdet med at overbevise politikere og planlæggere om vore ønsker for fremtiden i vort lokalområde.

7 7 Rindsholm - Viborgs grønne forstad og lokalområdets stationsby. Rindsholm er en blanding af gammelt og nyt. Det gamle Rindsholm, det vil sige området med Rindsholm Kro, stationsområdet og Rindsholm Mølle, har et særligt behov for planlægning. Historiske bygninger, fredsskov, natur med sø og vandløb kan blive en naturperle, men det kræver investeringer og ikke mindst en indsats fra kommunens planlæggere. Det nyere boligområde fra 70-erne langs Gl. Aarhusvej er ikke et resultat af planlægning, men i høj grad en følgevirkning af anlæg af den 4-sporede A26. Hele byen bør overføres til byzone, og der skal gennem lokalplanlægning sørges for, at Rindsholm som by kan udvikle sig til en attraktiv forstad til Viborg. Følgende forslag er indsendt til kommunen: Rindsholm bliver byzone, og der udarbejdes snarest muligt lokalplan for området. Der udarbejdes bevaringsplan for hele mølleområdet og samtidig gives mulighed for udnyttelse af de gamle møllebygninger til bl.a. boliger. Der skaffes mulighed for byfornyelse omkring den gamle stationsplads og Rindsholm Kro. Genåbning af stationen. Der udarbejdes plan for et nyt boligområde mod syd og med adgang til Kjellerupvej ved rundkørslen. I den kommende lokalplan for Rindsholm udlægges fællesarealer med plads til et moderne udendørs mødested.

8 8 Stationsbyen Rindsholm Rindsholm havde ca. 100 år som stationsby, inden der blev lukket og slukket i den gamle stationsbygning for ca. 40 år siden. Men nu lægges der op til, at togtrafikken igen skal være med. Der arbejdes meget på at genåbne stationer, og på længere sigt taler man ligefrem om at udbygge jernbanenettet. På længere sigt vil der være stor mulighed for, at Rindsholm igen vil være - om ikke station - så i hvert fald trinbræt. Stationspladsen og hele det øvrige byområde omkring Rindsholm Kro venter på, at der kan komme gang i en byfornyelse. Med en kommende trafikomlægning i Rindsholm vil der være skabt grundlag for, at 40 års tilbagegang kan ophøre, og byen kan genopstå som et moderne trafikcenter i lokalområdet.

9 9 Rindsholm mølleområde Historien om Rindsholm som by er først og fremmest historien om den gamle Skaber Mølle og den efter 1896 moderniserede virksomhed under navnet Rindsholm Mølle. Den blev et aktiv for egnens befolkning i kraft af de mange arbejdspladser. I samspillet med jernbanen var der skabt basis for et industrieventyr, der har sat sit præg på området. En lille stationsby voksede frem omkring stationen og Rindsholm Kro ved Aarhusvej. Et sidespor til møllen sørgede for varetransporten. De gode tider indenfor møllebranchen i 1. halvdel af det 20. årh. afspejler sig tydeligt i de præsentable og solide bygninger. I den nye kommuneplan skal der skaffes plangrundlag for, at hele mølleområdet kan blive en integreret del af Rindsholm by. Der skal gives mulighed for, at interesserede vil investere og medvirke til at give byens gamle kulturlandskab med møllebygningerne nyt liv. En væsentlig del af naturområdet med Rindsholm Mølle er fredsskov. Møllebygningernes nærmeste omgivelser er meget forsømte og fyldt med ældre - og efter lokalrådets mening - ikke bevaringsværdige udhuse. Det vil være oplagt gennem udstykning at give mulighed for enkelte nye boliger, så møllebygninger og områdets øvrige boliger vil kunne få sammenhæng. Samtidig vil der kunne foretages en omfattende renovering af bevoksningen, således hele området kan fremtræde harmonisk. Den private adgangsvej til det hvide hus, Rindsholmvej 97, kan også være adgangsvej til de udstykkede skovparceller. Ligeledes foreslår vi, at der i forlængelse af denne skabes mulighed for offentlig adgang til Vedsø ad en eksisterende natursti. Følgende forslag er indsendt til kommunen: Hele området skal overføres til byzone. I eksisterende og bevaringsværdige bygninger gives mulighed for anden anvendelse (boliger). Der gives mulighed for udstykning af et areal til boliger, der integreres med de eksisterende møllebygninger og naturområdet mod Vedsø og samtidig kan være med til at skabe helhed i den samlede bebyggelse. Mølleanlæggets store gårdsplads renoveres på en sådan måde, at Rindsholm Mølleanlæg virkelig vil kunne leve op til at udgøre en fornem afgrænsning af byen.

10 10 Byudvikling og trafik i Rindsholm syd I forbindelse med lokalplanlægning af Rindsholm er det oplagt at inddrage arealerne mod syd ud til rundkørslen på Kjellerupvej. Her er der plads til et særdeles attraktivt boligområde med direkte adgang til det overordnede vejnet. Skovrejsning i nødvendigt omfang skal være med til at fastholde indtrykket af naturomgivelserne. Regionalbusserne Silkeborg-Viborg kører gennem Rindsholm, og det bør fortsætte. Men det er et stort problem med anden uvedkommende trafik gennem Rindsholm ad Gl. Aarhusvej. Vi mangler en bussluse i den sydlige ende af byen. I forbindelse med planlægning af det nye boligområde etableres en bussluse på Gl. Aarhusvej, og der planlægges en sivevej gennem det nye boligområde, således at beboere langs Gl. Aarhusvej også får adgang til Kjellerupvej.

11 11 Infrastruktur Trafikomlægning og trafiksikkerhed i Rindsholmområdet Der har efterhånden gennem mange år været diskuteret meget om, hvordan en Østre Ringvej fra Overlund/Tapdrup til Rindsholm skulle føres gennem naturområderne langs Nørreådalen. Imens er trafikproblemerne i Bruunshåb, på Bruunshåbvej og i Rindsholm vokset fra år til år. Der skal besluttes noget nu!! Det må være helt klart, at Rindsholms veje er til lokaltrafik. Der skal lukkes for adgang til og fra A26 ved Rindsholm Kro. En Østre Ringvej fra Rindsholm til Overlund skal forbindes med A26, og et passende sted til dette er umiddelbart syd for rastepladsen (se kortet). Forslag herom er indsendt til Plan- og Udviklingsafdelingen. Samtidig ønskes den nuværende Bruunshåbvej bevaret som en lokal stillevej med plads til cyklister, fodgængere og motionister, og dermed en effektiv løsning på den nuværende trafikfarlige skolevej. Det voksende antal biler på de lokale veje indskrænker valget af transportmiddel. Derfor skal der i den fremtidige planlægning af infrastruktur i vores lokalområde sættes fokus på trafiksikkerhed og cykelstier. Det skal være sikkert at cykle mellem vore 2 bysamfund. Ligeledes er det oplagt, at Gl. Aarhusvej i sin fulde udstrækning ind til Lindholm Biler bliver forsynet med cykelsti.

12 12 Sdr. Rind lokalområdets bynære landsby Sdr. Rind er en gammel landsby fra middelalderen. Byen havde en god vækst indtil De nye boliger blev hovedsageligt bygget langs bygaden, Sdr. Rindvej, og dette var med til at give byen en meget langstrakt facon. Fra dukkede 2 nye boligområder op langs Skaunvej og Rindsbækvej, og skolens nedlæggelse i 1991 gav efterfølgende plads til et lille antal lejeboliger. I de sidste år er der sket en betydelig modernisering af byens boliger, og med en gennemsnitsalder på ca. 35 år er Sdr. Rinds befolkning ét af de yngste bysamfund i Viborg kommune. Lokalrådet mener, at den bynære landsby skal tildeles en ny aktiv rolle i kommunens bosætningspolitik. Følgende forslag er indsendt til kommunen: Et boligområde sydvest for Skaunvej. Skal snarest muligt byggemodnes og i den nye kommuneplanperiode skabe grundlag for en vækst i en størrelsesorden af 4-5 boliger om året. Sdr. Rind bliver overført til byzone, og at der snarest udarbejdes lokalplan for byen. Et byvækstområde syd for byen omkring Skaunvej ud mod A26 med mulighed for en langsigtet byudvikling. Byfornyelse af bymidten omkring forsamlingshuset. Byforskønnelse af landsbyens hovedgade, Sdr.Rindvej. Byfornyelse af området omkring Koldinghus.

13 13 Byens udviklingsretning Nærhed til den overordnede infrastruktur vil få stor betydning i fremtiden, når der skal vælges bolig. Sdr. Rind har en rigtig god beliggenhed tæt på jernbane og A26/Kjellerupvej. Arealerne sydvest for Sdr. Rind ud mod A26 er oplagte muligheder for en fremtidig byudvikling. Boligområder omkring Skaunvej og Klovenhøjvej vil have direkte adgang til både A26 og Kjellerupvej. Sdr. Rind skal vokse mod syd. I forbindelse med lokalplanlægningen inddrages et areal vest for Skaunvej, således der snarest muligt kan være byggegrunde til rådighed. Vi ønsker udstykningsplaner, der tilgodeser fællesskabet, det vil sige, giver borgerne gode fælles rammer at bo i, fællesarealer med natur og gode fritidsmuligheder for børn. Trafiksikkerhed skal have en meget væsentlig plads i planlægningen, og stisystemer af forskellig slags (gang-, løbe-, cykel- og ridestier) er af stor betydning.

14 14 Byforskønnelse og byfornyelse Selvom Sdr. Rind er en gammel landsby (8-900 år), er det bygninger fra de sidste 100 år, der præger bybilledet. Kun få er ældre. Bygaden, Sdr. Rindvej, giver et ganske godt billede af den udvikling, som landsbyen har gennemlevet. Der er bygninger, som ønskes bevaret for på den måde at fastholde, at Sdr. Rind er en gammel landsby og har den atmosfære, som ældre bygninger og deres omgivelser giver. Det vil være ønskeligt, at renovering og modernisering sker med hensyntagen hertil. Forsamlingshuset på Sdr. Rindvej 47, skolebygningerne fra 1931, den tidligere landsbysmedie og Koldinghus, landsbyens gamle fattighus på Sdr. Rindvej 93, er alle eksempler herpå. Byfornyelse af bymidten omkring forsamlingshuset, byforskønnelse af området omkring Koldinghus og den gamle smedie og byforskønnelse af den gamle landsbygade i sin fulde udstrækning bør så vidt muligt medvirke til at forstærke indtrykket/oplevelsen af den gamle landsbygade med dens pladser. Der arbejdes i øjeblikket med at finde forslag til beplantning ved kirkens p-plads. Fra lokalrådets side ønsker vi at inddrage det samlede bybillede i projektet, idet vi ser kirkens p-plads som en meget synlig del af bygaden. Forslag til oprettelse af projektgruppe under lokalrådet, som skal arbejde videre med ideer til forskønnelse af Sdr. Rindvej i dens fulde udstrækning fra byskilt til byskilt.

15 15 Byfornyelse omkring Koldinghus I modsætning til området omkring kirke og forsamlingshus er den østlige del af Sdr. Rind ikke så gammel. Før 1800 var Koldinghus eneste bygning i området. Først efter 1850 begyndte der langsomt at ske noget. Koldinghus ophørte med at være fattighus og gav plads til en husmand her på landsbybøndernes fællesjord. Omkring 1900 flyttede smedien hertil fra forsamlingshuspladsen, og i løbet af de næste 75 år voksede en lille bydel frem, først og fremmest omkring Skovvejen, som Sdr. Rindvej blev kaldt før i tiden. Nu efter 100 år er smedevirksomheden ophørt, men Sdr. Rind Auto er i mellemtiden dukket op i bybilledet. Koldinghus har været sommerhus en lang periode, men er nu medvirkende til, at der skal tænkes på byfornyelse i området. Boligselskabet er nået langt med et boligprojekt, som Koldinghus skal være en del af. Det bør resultere i en grundig vurdering af omgivelserne med henblik på fornyelse, først og fremmest for at forbedre oversigtsforholdene i krydset Brandstrupvej/Sdr. Rindvej, men også for at give bygaden et løft. Forslag om nedsættelse af arbejdsgruppe der kan udarbejde et forslag til byforskønnelse af området.

16 16 Byudvikling og trafiksikkerhed Byvækst betyder flere boliger og vil dermed øge trafikken i Sdr. Rind. Når der kommer byvækst i Sdr. Rind, bør der tænkes seriøst på, hvordan de trafikale forhold løses bedst muligt. Der bør i forbindelse med byudviklingen anlægges en fordelingsvej, der dels betjener boligområderne, og dels i færdig udførelse vil kunne overtage meget af trafikken gennem Sdr. Rind, ad Sdr. Rindvej. Den gamle landsbygade er smal og uden mulighed for fortov. Lastvogne og store landbrugsmaskiner gennem byen sørger for, at rabatterne en stor del af året er opkørte og fyldt med huller trods regelmæssige reparationer. Vi ønsker Sdr. Rindvej som en fremtidig stillevej, hvor det er muligt at give den et velplejet udseende og samtidig gøre den trafiksikker for fodgængere og cyklister. I forslaget til langsigtet byudviklingsplan indgår derfor en ny fordelingsvej (en form for omfartsvej) som vist på kortet. Vi forestiller os, at den nye vej er tænkt ind i planlægningen af de kommende boligområder på de arealer, vi foreslår inddraget til byvækst.

17 17 Kollektiv trafik Fra staten er udmeldt At bosætning og investering i infrastruktur skal spille tæt sammen i den fremtidige planlægning. (Fordebat kommuneplan). At udgifterne til den kollektive trafik skal holdes i ro. Det vil få betydning for planlægning af byudvikling og vil også nødvendiggøre omlægninger af den kollektive trafik i fremtiden. Vores lokalområde er bynær (5-10 km fra Viborg bycenter) og beliggende omkring både A26, Kjellerupvej og jernbanen. Vi har dermed en umiddelbar og let adgang til den overordnede infrastruktur. Vi ønsker, at de kollektive trafikmuligheder i fremtiden skal være et reelt alternativ til bilen. Det skal kunne betale sig at benytte bussen eller toget. Der skal være den nødvendige transport for skolesøgende i alle aldre. Flest mulige skolebusruter skal være åbne for alle. Busafgange der kan bruges af lokalområdets ældre. Vi ønsker en effektiv busforbindelse til Viborg, på længere sigt vil en by/lokalbusforbindelse f.eks Viborg-Rindsholm-Sdr.Rind-Brunshåb-Overlund-Viborg måske være en bedre mulighed end den nuværende rute 55. Vi ønsker ligeledes på længere sigt et trinbræt i Rindsholm. Lokalrådet vil tage initiativ til spørgeskemaundersøgelse i Sdr. Rind og Rindsholm for at få klarhed over, hvad vi skal arbejde videre med og sende frem til kommunen i 2009.

18 18 Foreningslivet Vi ønsker: En byudvikling i vort område, der kan bære frem mod et dynamisk lokalsamfund med stærke lokale foreninger. Et grønt lokalområde med gode muligheder for at dyrke alsidige friluftsaktiviteter. Vi vil arbejde på: at styrke og udvikle forenings- og kulturlivet, at udvikle vore traditionelle mødesteder, men også etablere nye mødesteder, hvor det er naturligt at mødes i det daglige og at beboere i vort lokalområde finder det naturligt at medvirke i lokale kulturelle og sociale begivenheder.

19 19 Sdr. Rind - Rindsholm forsamlingshus er lokalområdets kulturhus. Huset ejes af Viborg kommune og drives af Borger- og Kulturforeningen. Gennem 100 år har bygningen været sognets mødested til foreningsarrangementer og private sammenkomster. Borger- og Kulturforeningen vil arbejde på, at forsamlingshuset kan finde sin plads og berettigelse i lokalområdet i det nye århundrede. Det skal ske først og fremmest ved sammen med menighedsråd og områdets øvrige foreninger at skaffe grundlag for større kulturelle arrangementer. Endvidere vil Borger- og Kulturforeningen forsøge at fremme nye tiltag, der kan styrke det folkelige fællesskab, og i den forbindelse vil vi fremhæve, at forsamlingshusets store parkeringsområde rummer mange muligheder som udendørs mødested. Der bør nedsættes en arbejdsgruppe med det formål at indsamle og bearbejde ideer til et skitseforslag for et udendørs mødested i tilknytning til forsamlingshuset. Idébank: Legeplads, grill/bålhytte, rulleskøjte- og skatemuligheder, fællesspisning på nye måder, store kagedag, almindelig grillaften, vejfest ect.

20 20 DRIVHUSET lokalområdets borgerhus Den tidligere skolebygning blev efter skolelukningen i 1991 stillet til rådighed for lokalområdet. Huset har haft en meget stor betydning for børn og unge i området. Straks efter skolelukningen i 1991 startede Juniorklubben i lokalerne på 1. sal og efter få år havde den god tilslutning, ikke blot fra Sdr. Rind og Rindsholm, men også fra Vinkel og Bruunshåb. Legestuen for dagplejebørn har også været en fast aktivitet i huset siden 1992 og har indrettet sig i stueetagen. Lokalerne her bruges ligeledes af sundhedsplejerske og mødregrupper. Et legepladsudvalg sørgede for, at skolens gamle legeplads blev et aktiv ikke blot for legestuens børn, men for alle landsbyens børn. Foreningsmøder afvikles i huset og er dermed blevet base for områdets foreningsarbejde. Der har været madklub og computerklub, og igennem en årrække har det været populært at afholde børnefødselsdage i huset. I udhuset er de 2 tidligere garager blevet benyttet af Juniorklubben, ligesom Amatørscenen i mange år har disponeret over lokaler til opbevaring af tøj og materiel. Der blev i adskillige spørgeskemaer givet udtryk for, at lokalerne kunne bruges mere, der manglede liv i huset, og forslag til nye aktiviteter blev også nævnt. I princippet er de 2 bygninger og legeplads at betragte som et borgerhus, der frit kan benyttes af hvem som helst i lokalområdet, også uden at der er tale om en forening. Måske er problemet, at der er for lidt fokus på Drivhuset og i det hele taget for lidt viden om mulighederne, og hvem der kan / skal tage initiativer. Lokalrådet foreslår, at Borger- og Kulturforeningen sammen med lokalrådet samler en kreds af interesserede, der vil være med til at sætte fokus på Drivhus og omgivelser. Idébank: Større legeplads, legepladsdage, fritidsinteresseaftener, bogbyttecentral, mødested for seniorer, mødested for unge, udvidede aktiviteter på børnepasningsområdet, gæstedagplejehus, internet-café for begyndere m.m.

21 21 Sdr. Rind/Vinkel Idrætsforening i daglig tale kaldet SVIF er områdets lokale idrætsforening, som dækker områderne Rindsholm, Sdr. Rind og Vinkel. Foreningen er dannet i sin nuværende form i 1977, hvor Sdr. Rind I.F. og Vinkel I.F. blev slået sammen til SVIF. Foreningens formål er at alle områdets beboere kan dyrke idræt lokalt og have socialt samvær uanset alder og niveau. Der er ikke kun mulighed for at være aktiv medlem af foreningen, idet der også optages passiv-medlemmer. For dem afholdes der ét arrangement om året med spisning og socialt samvær.der er et klubhus i både Sdr. Rind og Vinkel med hver en fodboldbane. I Vinkel er der også en tennisbane og to håndboldbaner. Sdr. Rind Klubhus Vinkel Klubhus Foreningen har følgende idrætsgrene: Bordtennis Badminton Fodboldsenior Fodboldungdom Gymnastik Håndbold Kroket Gymnastik Motion (gang og løb) Tennis Bordtennis, badminton, fodboldungdom, gymnastik og håndbold foregår i samarbejde med Bruunshåb/Tapdrup I.F. Al indendørssport foregår i Møllehøjhallen i Bruunshåb og på Vinkel Skole. Af øvrige aktiviteter er der: Præmiewhist Legepladser (i Sdr. Rind v/drivhuset og i Vinkel v/klubhuset) Sportsuge i uge 23 (holdes på skift i Sdr. Rind og Vinkel og arrangeres af festudvalget) Foreningen har også en meget benyttet hjemmeside, hvor bl.a. nyheder og arrangementer annonceres: Bestyrelse og udvalg arbejder hele tiden på at forbedre/udvikle foreningen både organisatorisk og på aktivitetssiden. I spørgeskemaerne kom der forslag til nye aktiviteter, hvoraf ét forslag (løb/gang) er igangsat. Forslag/ideer modtages altid gerne. Idébank: Familieaktiviteter, forhindringsbane, motionscenter, spinning..

22 22 Mødestedet i Rindsholm Rindsholm savner i høj grad fællesarealer. Gennem en årrække har byens borgere haft mulighed for at benytte en byggegrund og et græsareal fra en landbrugsejendom midt i byen, dels til legeplads og boldspil og dels som udendørs mødested til byens fællesarrangementer. Den gamle ejendom bør indgå i byplanlægningen på en sådan måde, at der gives plads til at udvikle et moderne udendørs mødested for alle aldersgrupper. Forslag om at det oprettes en lokal arbejdsgruppe under lokalrådet, der får til opgave at komme med oplæg til et projektforslag.

23 23 Sdr. Rind og Rindsholm - midt i alt det grønne Sdr. Rind og Rindsholm ligger i et naturskønt område med mark og skov, sø og vandløb. Der er et udbredt ønske om at øge mulighederne for større brug af naturområderne, først og fremmest ved at etablere stisystemer. Stisystemer Derfor vil vi arbejde for at skabe sammenhæng i naturen omkring Nørreåen. Vi ønsker et stisystem på begge sider og forbundet med en spang over åen på et egnet sted. Mødested i naturen Naturen er et spændende sted for børn at mødes i. Vi vil arbejde for, at der kan etableres et natur-aktivitetsområde for børn og voksne i alle aldre til såvel uformelle som organiserede aktiviteter. En arbejdsgruppe nedsættes for at udarbejde et projektforslag, der kan danne baggrund for lokalrådets videre arbejde.

24 24 Vækst og udvikling i et samfund kommer ikke udefra, men af egne fælles kræfter tilført nødvendig hjælp udefra. HANDLEPLAN PÅ 5 ÅRS SIGT Vi ønsker kommunale beslutninger så der kan udstykkes byggegrunde i Sdr. Rind der kan give Sdr. Rind status som byzoneby der kan danne grundlag for lokalplan og nyt boligområde i Rindsholm der sætter gang i bevaringsplan for Rindsholm mølleområde om trafikomlægninger i Rindsholm der kan medvirke til større trafiksikkerhed i lokalområdet Vi borgere skal tage initiativ til at realisere vore planer om byforskønnelse i Sdr. Rind og i Rindsholm at udvikle et moderne mødested i Rindsholm at modernisere forsamlingshusets store parkeringsområde at gøre Drivhuset mere synligt som borgerhus for alle i lokalområdet planlægning og anlæg af naturstier i samarbejde med lodsejerne udvikling af et naturaktivitetsområde i Nørreådalen nye tiltag, der kan styrke det folkelige fællesskab i lokalområdet

25 25 Borgerplan 2008 bør betragtes som et afsæt ind i fremtiden. Det er lokalområdets udviklingsplan, forstået på den måde, at der hvert år skal være plads til nye tiltag og nødvendige revideringer af gamle forslag. Lokalrådet forventer, at borgerplanen som helhed skal tages op igen om 4 år for at sikre en nødvendig opfølgning og udvikling af de forslag borgerplanen indeholder. Ifølge sine vedtægter skal Sdr. Rind-Rindsholm lokalråd - Repræsentere Sdr. Rind-Rindsholmområdets interesser i forhold til byrådet. - Sikre information, dialog og kommunikation om lokale forhold i Sdr. Rind- Rindsholm og blandt borgerne i Sdr. Rind-Rindsholm. - Indsamle, bearbejde og videreformidle ideer, der kan fremme udvikling af Sdr. Rind-Rindsholm som lokalområde samt udvikling af miljø og trivsel i Sdr. Rind- Rindsholm. - Varetage de opgaver og ansvarsområder, der vil kunne uddelegeres af byrådet til lokalområdet. - Understøtte enkeltpersoner og gruppers aktive deltagen i såvel lokalområdets som Viborg kommunes liv og udvikling. Lokalrådet er således gennem sine vedtægter forpligtet til at sørge for, at borgerplanen til stadighed er under udvikling, og at den ligesom kommuneplanen skal revideres hvert 4. år. Sdr. Rind, den 15. november 2008 Birthe Lindgaard Kristian Madsen Anette Ærboe Knud Graversen Erland Aarup (fmd.)

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Skabelon for udvikling af borgerplaner

Skabelon for udvikling af borgerplaner Skabelon for udvikling af borgerplaner Alle lokalsamfund er forskellige, både hvad angår størrelse, ressourcer og behov. Derfor er der ikke én bestemt måde at lave en borgerplan på. Det vigtigste er, at

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011 Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011 Lokalrådet December 2011 1 Kilde. Kms/Hillerød kommune 2 Baggrund Sommeren 2011 afholdt lokalrådet for Alsønderup sogn en visionsdag på Kulsviergården i Alsønderup,

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Møde med nærdemokratiudvalget

Møde med nærdemokratiudvalget Møde med nærdemokratiudvalget 18. Januar 2012 EMNER Sammenhold Byudvikling Trafiksikkerhed Skolen 2 Byudvikling Sammenhold Byudvikling hvad ønsker Resenbro Lokalråd? Realisering af lokalplaner for golfgrundene

Læs mere

Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen. Afslaget begrundes bl.a.

Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen. Afslaget begrundes bl.a. 15105 Bæredygtig byudvikling, Mårslet Syd Emne: Fortræde for Teknisk Udvalg Dato: 08-05-2017 Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen.

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Tapdrup Udviklingsplan 2008-2013

Tapdrup Udviklingsplan 2008-2013 Februar 2008 Tapdrup Udviklingsplan 2008-2013 Indhold Velkommen til Tapdrup Hvilke ressourcer har vi Hvad er vores udviklingsmuligheder Det ønsker vi Det gør vi 2 Velkommen til Tapdrup Tapdrup er en lille

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger 18. Sig 18.01 Sig By 18.10 Åbent land Sig Bevaringsværdige bygninger Rammer 18.01 Sig By Status Sig er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning og turisme. Byen ligger ca. 8 km nord for

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Indholdsfortegnelse Landsbyer...1/13

Indholdsfortegnelse Landsbyer...1/13 Indholdsfortegnelse Landsbyer...1/13 Mål og midler...3/13 Ishøj Landsby...4/13 Offentlige funktioner...5/13 Helhedsplan for Ishøj Landsby...6/13 En grønnere landsby...7/13 Tranegilde...9/13 Offentlige

Læs mere

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035 Visioner for fremtidens Køge Nord Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035. The triangle of growth Befolkningsudviklingen 2012-2030 (prog. 2011) God infrastruktur ved Køge

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

UDKAST PROJEKTKATALOG LANDSBYER PLANDISTRIKT 02 HORNSLET. Juli 2011

UDKAST PROJEKTKATALOG LANDSBYER PLANDISTRIKT 02 HORNSLET. Juli 2011 UDKAST 05 12 07 09 10 06 02 03 11 08 04 01 PROJEKTKATALOG LANDSBYER Juli 2011 PLANDISTRIKT 02 HORNSLET INDHOLD D Baggrund & Formål 3 Projekter i kataloget 3 LANDSBYER Eskerod 4 Krajbjerg 8 SAMMENFATNING

Læs mere

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd Lokalråd og Toksværd Lokalområde / Toksværd Vi ønsker et stærkt lokalsamfund bygget på sammenhold, omsorg og gensidig respekt! Vi vil være synlige Lokalråd og Toksværd Forord: Hvad og hvorfor har vi sat

Læs mere

VELKOMMEN TIL LÆBORG SOGN - ET GODT STED AT BO

VELKOMMEN TIL LÆBORG SOGN - ET GODT STED AT BO VELKOMMEN TIL LÆBORG SOGN - ET GODT STED AT BO FÆLLESSKAB, STILHED, NÆRHED, UDSYN 2 INDHOLD 4 INTRODUKTION 6 FORENINGER OG INSTITUTIONER I SOGNET 6 Friskolen 7 KFUM spejderne 8 Læborg Multihus 9 LG&U 10

Læs mere

UDKAST PROJEKTKATALOG LANDSBYER PLANDISTRIKT 05 RYOMGÅRD, PINDSTRUP. Juli 2012

UDKAST PROJEKTKATALOG LANDSBYER PLANDISTRIKT 05 RYOMGÅRD, PINDSTRUP. Juli 2012 UDKAST 05 12 07 09 10 06 02 03 11 08 04 01 PROJEKTKATALOG LANDSBYER Juli 2012 PLANDISTRIKT 05 RYOMGÅRD, PINDSTRUP INDHOLD Baggrund & Formål 3 Projekter i kataloget 3 LANDSBYER Attrup 4 Marie Magdalene

Læs mere

19. Skovlund Skovlund By Åbent land Skovlund. Rammer

19. Skovlund Skovlund By Åbent land Skovlund. Rammer 19. Skovlund 19.01 Skovlund By 19.10 Åbent land Skovlund Rammer 19.01 Skovlund By Status Skovlund er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning og erhverv. Byen ligger i det nordøstlige hjørne

Læs mere

Udviklingsplan for. Bording Kirkeby. Borgerforeningen i Bording Kirkeby & Bording Kirkeby Medborgerhus

Udviklingsplan for. Bording Kirkeby. Borgerforeningen i Bording Kirkeby & Bording Kirkeby Medborgerhus Udviklingsplan for Bording Kirkeby Borgerforeningen i Bording Kirkeby & Bording Kirkeby Medborgerhus Januar 2009 Indhold Forord...3 Landsbyens identitet...4 Målsætning og indsatstemaer...5 Status og befolkningsstatistik...7

Læs mere

Vision og strategi for Sdr. Hygum 2009. Sdr. Hygum skal være et sted man vælger at bosætte sig for at leve et aktivt liv, også når man bliver ældre.

Vision og strategi for Sdr. Hygum 2009. Sdr. Hygum skal være et sted man vælger at bosætte sig for at leve et aktivt liv, også når man bliver ældre. Vision og strategi for Sdr. Hygum 2009 Sdr. Hygum skal være et sted man vælger at bosætte sig for at leve et aktivt liv, også når man bliver ældre. Udarbejdet af: Sdr. Hygum Lokalråds bestyrelse November

Læs mere

Føvling Stenderup - Tobøl

Føvling Stenderup - Tobøl Føvling Stenderup - Tobøl Udviklingsplan 2020 Føvling Stenderup Tobøl du mener, jeg mener, vi gør.. Indhold.: Indhold & Forord Historie Lokal analyse Befolkningsanalyse & Input Vision 2020 & Strategi Afslutning..

Læs mere

Lydum. Kvong. Lunde 11. LUNDE KOMMUNEPLAN 2013

Lydum. Kvong. Lunde 11. LUNDE KOMMUNEPLAN 2013 Lydum Lunde Kvong 11. LUNDE KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der

Læs mere

Tillæg nr. 8 Til Kommuneplan 2002-2013

Tillæg nr. 8 Til Kommuneplan 2002-2013 RINGE KOMMUNE Forslag til Tillæg nr. 8 Til Kommuneplan 2002-2013 For et område til boligformål nord for Hestehavevej i Ringe side 2 For et område til boligformål nord for Hestehavevej i Ringe Formål Formålet

Læs mere

Skovlund 19. SKOVLUND KOMMUNEPLAN 2013

Skovlund 19. SKOVLUND KOMMUNEPLAN 2013 Skovlund 19. SKOVLUND KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der angiver

Læs mere

Cafedrøftelserne på borgermødet på Elbæk Efterskole 21. september 2011 om udviklingen i landdistrikterne/det åbne land

Cafedrøftelserne på borgermødet på Elbæk Efterskole 21. september 2011 om udviklingen i landdistrikterne/det åbne land Cafedrøftelserne på borgermødet på Elbæk Efterskole 21. september 2011 om udviklingen i landdistrikterne/det åbne land Debattemaer 1. runde: Liv og bevægelse i landsbyerne hvad skal der til, for at du

Læs mere

Landsbyer i Faaborg-Midtfyn Kommune

Landsbyer i Faaborg-Midtfyn Kommune Landsbyer i Faaborg-Midtfyn Kommune 72 byer og landsbyer at tage vare på Faaborg-Midtfyn Kommune er Fyns største rent geografisk. 51.735 indbyggere ca. 75 % af dem bor i kommunens mindre byer og landsbyer

Læs mere

Den største omstilling i nyere tid

Den største omstilling i nyere tid Den største omstilling i nyere tid Forskydninger fra land til by Fald i befolkningstallet Ændret sammensætning: flere ældre, færre yngre, flere udenfor arbejdsmarkedet Fald i antal af arbejdspladser indenfor

Læs mere

Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Vejgaard

Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Vejgaard Punkt 6. Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Vejgaard 2019-020527 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at godkender igangsætning af ovennævnte fordebat i perioden 26.

Læs mere

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande Planstrategi 2019 Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande I forbindelse med udarbejdelsen af Planstrategi 2019 har Byrådet besluttet at sætte fokus på udviklingen af midtbyerne

Læs mere

BORGERPLAN FOR SKJERN OMRÅDET

BORGERPLAN FOR SKJERN OMRÅDET BORGERPLAN FOR SKJERN OMRÅDET Udarbejdet jan 2007 Billede af Skern Kirke LUFTFOTOKORT OVER SKJERN OMRÅDET ( Der viser Skoleområdet Skjern Hovedgaard Skjern Kirke og det gamle mejeri ) Skjern området omfatter

Læs mere

Borgerplan for Sparkær, Viborg kommune

Borgerplan for Sparkær, Viborg kommune Borgerplan for Sparkær, Viborg kommune Borgerplan for Sparkær 1 Forord Denne borgerplan er lavet med udgangspunkt i et stormøde i Sparkær forsamlingshus, februar 2008. Her deltog 170 af byens indbyggere.

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger 22. Tofterup 22.01 Starup-Tofterup By Bevaringsværdige bygninger Rammer 22.01 Starup-Tofterup By Status Starup-Tofterup er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning og turisme. Byen ligger

Læs mere

Oplæg: Fællesareal & Sti-systemer til Grundejerforeningen Bæveren, Støvring Ådale

Oplæg: Fællesareal & Sti-systemer til Grundejerforeningen Bæveren, Støvring Ådale Situationen i dag Fordelingen af grønne arealer, som Bæveren kan benytte til fællesarealer, er i dag meget usammenhængende og giver ikke mulighed for at danne et godt offentligt rum, hvor folk kan mødes.

Læs mere

Fotos: Karl Petersen m. fl.

Fotos: Karl Petersen m. fl. 1 Fotos: Karl Petersen m. fl. Øster Lindet Lokalråd Udviklingsplanen tager udgangspunkt i holdninger tilkendegivet på borgermødet d. 26. maj. Forord: Øster Lindet vil gerne med eksemplets magt vise, at

Læs mere

ÅRETS LOKALOMRÅDE 2014

ÅRETS LOKALOMRÅDE 2014 Lokalområde der søger Låstrup Ansøger Forening/Gruppe/råd: Låstrup Lokalråd Kontaktperson: René Storgaard Madsen Adresse: Låstrupvej 50 Telefon: 72 69 02 50 Mail: laastrup@live.dk Hvorfor skal jeres område

Læs mere

Starup - Tofterup 22. TOFTERUP KOMMUNEPLAN 2013

Starup - Tofterup 22. TOFTERUP KOMMUNEPLAN 2013 Starup - Tofterup 22. TOFTERUP KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der

Læs mere

Dronningborg. Udviklingsareal Tjærby dige Lokalplan 557

Dronningborg. Udviklingsareal Tjærby dige Lokalplan 557 Dronningborg Udviklingsareal Tjærby dige Lokalplan 557 Byens bedste beliggenhed Kongelig udsigt Dronningborg Bydelen Dronningborg er beliggende i den nordøstlige del af Randers By og er et af de mest attraktive

Læs mere

Hvordan skal vi udvikle Grundfør?

Hvordan skal vi udvikle Grundfør? LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Landsbyplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i GRUNDFØR Indledning: Landbyrådsrepræsentanten fra Grundfør og Borgerforeningen i Grundfør

Læs mere

Kelleris, Espergærde. Espergærde SV mellem Kelleris Hegn og Grydemoseområdet.

Kelleris, Espergærde. Espergærde SV mellem Kelleris Hegn og Grydemoseområdet. Indhold Kelleris, Espergærde...2 Hornebyvej 71, Hornbæk...4 Harboesvej, Hornbæk...6 Ørsholtvej 25, Gurre...8 Birkehegnet, Ålsgårde...10 RIKA Plast, Saunte Bygade...12 1 Kelleris, Espergærde Lokalitet Espergærde

Læs mere

Forslag til områdefornyelse i Nyker

Forslag til områdefornyelse i Nyker Teknik og Miljø Nyker den 11.11.2012 Skovløkken 4 3770 Allinge Forslag til områdefornyelse i Nyker Allerførst lidt om Nyker Nyker by set fra øst Byen ligger 7 km nordøst for Rønne på Bornholm og har ca.

Læs mere

V I L I G S A T A L O G

V I L I G S A T A L O G 2 0 0 8 dviklingsrådet Hll Helle Øtd Øst dækker gerbæk ktorskoledistrikt t ikt. Heri ligger byerne Hjortkjær, Årre, Fåborg, gerbæk og tarup ofterup. er sidder i udviklingsråd dikli ådhll Helle Øt Øst:

Læs mere

PLANHÆFTE FOR TINGHØJ

PLANHÆFTE FOR TINGHØJ KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR TINGHØJ Kommune 1 20. Tinghøj 20.01 Tinghøj By 20.02 Orten 20.03 Mejls 20.10 Åbent land Tinghøj Bevaringsværdige bygninger Rammer Kort materialet i dette planhæfte indeholder

Læs mere

VÆGGEN DIT BIDRAG. Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019.

VÆGGEN DIT BIDRAG. Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019. VÆGGEN Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019. VÆGGEN er en del af den gensidige orientering mellem kommune og lokalråd om, hvilken udvikling

Læs mere

UDKAST PROJEKTKATALOG LANDSBYER PLANDISTRIKT 03 RØNDE. Juli 2012

UDKAST PROJEKTKATALOG LANDSBYER PLANDISTRIKT 03 RØNDE. Juli 2012 UDKAST 05 12 07 09 10 06 02 03 11 08 04 01 PROJEKTKATALOG LANDSBYER Juli 2012 PLANDISTRIKT 03 RØNDE INDHOLD D Baggrund & Formål 3 Projekter i kataloget 3 LANDSBYER Følle 4 Skrejrup 8 SAMMENFATNING FOR

Læs mere

Vi vil vækst bygge og bo.

Vi vil vækst bygge og bo. 1 Ansøgning til optagelse i projekt Blomstrende Landsby Niveau 1 det grundlæggende niveau Vi vil vækst bygge og bo. Sdr. Rind-Rindsholm et lokalsamfund, hvor vækst og velfærd skal gå hånd i hånd. Ansøgende

Læs mere

Hvordan skal vi udvikle Haldum?

Hvordan skal vi udvikle Haldum? LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i HALDUM Indledning: Borgerforeningen i Halduminviterede i samarbejde med Landdistrikternes

Læs mere

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Indhold Vi ses på cykelstien side 4-5 Vi bevæger os mere end gennemsnittet side 6-7 Så mange som muligt skal

Læs mere

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Sammen skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Med Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet

Læs mere

04. Billum Billum By. Bevaringsværdige bygninger. Rammer

04. Billum Billum By. Bevaringsværdige bygninger. Rammer 04. Billum 04.01 Billum By Bevaringsværdige bygninger Rammer 04.01 Billum By Status Billum er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning og turisme. Billum ligger ca. 10 km vest for Varde

Læs mere

Bilag 3 Notat om beslutninger i strukturplan

Bilag 3 Notat om beslutninger i strukturplan Fællesmøde TU og KMU 22. okt. 2012 Kvalitetsmanual Arnbjerg Ved økonomiudvalgets behandling 19. sept. 2012 af kvalitetsmanualen for Arnbjerg blev der udtrykt ønske om et overblik over, de beslutninger,

Læs mere

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej Oktober 2014 Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde,

Læs mere

Udviklingsplan for. Boest. Projektgruppen

Udviklingsplan for. Boest. Projektgruppen Udviklingsplan for Boest Projektgruppen Februar 2009 Indhold Forord...3 Landsbyens identitet...4 Målsætning og indsatstemaer...5 Status og befolkningsstatistik...7 Denne plan er lavet af Projektgruppen

Læs mere

1. Bosætning. 2 stevns kommune

1. Bosætning. 2 stevns kommune Vision Stevns Kommune vil være kendt som et stærkt lokalsamfund i Øresundsregionen - i storslået natur, en alsidig kultur og med god plads til både at bo og leve i. 1 stevns kommune 1. Bosætning Stevns

Læs mere

STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD

STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD STENLØSE KOMMUNE KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 6 TIL KOMMUNEPLAN 2002-2012 RAMMEOMRÅDE 1B8 STENLØSE SYD Vedtaget af byrådet den. 28. april 2004 Indholdsfortegnelse: Indledning... 2 Udbygningen af Stenløse Syd...

Læs mere

Velkommen til Fællesmøde 10 DEC 2015

Velkommen til Fællesmøde 10 DEC 2015 Velkommen til Fællesmøde 10 DEC 2015 Agenda 1) Formandens årsberetning. 2) Fremlæggelse og godkendelse af regnskab for Mørke Distriktsråd. 3) Valg til forretningsudvalget for Mørke Distriktsråd. Følgende

Læs mere

AMAGER ØST BYDEL. Dette er pixi-udgaven af Amager Øst Lokaludvalgs Bydelsplan Læs hele planen på aoelu.dk. Nordøstamager.

AMAGER ØST BYDEL. Dette er pixi-udgaven af Amager Øst Lokaludvalgs Bydelsplan Læs hele planen på aoelu.dk. Nordøstamager. 1 AMAGER ØST BYDEL Nordøstamager Prøvestenen Kløvermarken Amagerbro Kyststrækningen Sundbyøster Villakvartererne Dette er pixi-udgaven af Amager Øst Lokaludvalgs Bydelsplan 2017-2020. Læs hele planen på

Læs mere

UDVIK- LINGS- PLAN. Lydum 2020

UDVIK- LINGS- PLAN. Lydum 2020 UDVIK- LINGS- PLAN Lydum 2020 Naturen er vores styrke og kilde til store oplevelser. Gå selv på opdagelse i naturen, pas på den og del den med andre. Sammen fortæller vi verden om vores natur - #viinaturen

Læs mere

Lintrup. det idéelle hjørne

Lintrup. det idéelle hjørne 2010 2020 Lintrup det idéelle hjørne A n s v a r lig : L o k a lr å d e t i L in tr u p S e p te m b e r 2 0 1 0 Indhold Indhold...2 Forord...2 Lokal Udviklingsplan...3 Lintrup s historie...3 Lokal analyse...3

Læs mere

Mere industri. Adgang til natur. (meget) bedre intergration = aktivt medborgerskab. Cykelstier til Bording, Herning + Harrild Hede

Mere industri. Adgang til natur. (meget) bedre intergration = aktivt medborgerskab. Cykelstier til Bording, Herning + Harrild Hede Kommunes største by 15.855 indbyggere *pr. 1. januar 2014 Ungdomsmiljø Bedre byplanlægning m.h.t. arkitektur Turister! Meget mere aktivt torv Mere industri (meget) bedre intergration = aktivt medborgerskab

Læs mere

Landsbyudvikling: Procesplan og Invitation til Borgermøder

Landsbyudvikling: Procesplan og Invitation til Borgermøder Landsbyudvikling: Procesplan og Invitation til Borgermøder Visionære Borgermøder om Landsbyudvikling i Sjelle og Omegn Tovholder: Sjelle Bylaug Procesplan for Sjelle: 10. april 2018 kl. 19:30 i Sjelle

Læs mere

Notat om planforhold og anvendelsesmuligheder for Gjerlev-Enslev Skole

Notat om planforhold og anvendelsesmuligheder for Gjerlev-Enslev Skole Notat om planforhold og anvendelsesmuligheder for Gjerlev-Enslev Skole ndv ej Nyere parcel- og rækkehuse Rekreativt område Bolig område Den gamle landsby Fremtidig byzone Bolig område Til R and ers Ce

Læs mere

- om område- og byfornyelse - fra ansøgning til program - TEMAERNE - videre forløb efter i aften

- om område- og byfornyelse - fra ansøgning til program - TEMAERNE - videre forløb efter i aften Velkommen til Bredebro - by i bevægelse - efter kommunesammenlægningen - om område- og byfornyelse - fra ansøgning til program - TEMAERNE - videre forløb efter i aften Områdefornyelse drejer sig om at

Læs mere

Tune Idrætsforening. Tune IF Idrætsfritidsklub

Tune Idrætsforening. Tune IF Idrætsfritidsklub Tune IF Idrætsfritidsklub 1. Indledning: Tune IF har, i forbindelse med vor visionsudarbejdelse for alle vore aktiviteter, igen drøftet mulighederne for at etablere en Tune IF Idrætsfritidsklub. Tune IF

Læs mere

Arkitekturstrategi for Odder Kommune September 2011

Arkitekturstrategi for Odder Kommune September 2011 Arkitekturstrategi 2011 1 Indhold Vision... 3 Arkitektur... 3 For byernes huse og rum vil byrådet:... 4 For nybyggeri vil byrådet:... 7 For bebyggelse i det åbne land vil byrådet:... 9 For erhvervsområder

Læs mere

FAKTAARK DEN PÆNE FORSTAD Hvordan skaber vi mere og bedre idræt og bevægelse i den pæne forstad?

FAKTAARK DEN PÆNE FORSTAD Hvordan skaber vi mere og bedre idræt og bevægelse i den pæne forstad? Det brændende spørgsmål FAKTAARK DEN PÆNE FORSTAD Hvordan skaber vi mere og bedre idræt og bevægelse i den pæne forstad? Den pæne forstads centrale karakteristika Definition af den pæne forstad Her defineres

Læs mere

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 INDLEDNING Ballerup Kommune er et dejligt sted at bo omgivet af natur, tæt på storbyen, med mange arbejdspladser og et aktivt foreningsliv. Kommunalbestyrelsen har store

Læs mere

Høringssvar vedrørende Skovvejen's 2. etape

Høringssvar vedrørende Skovvejen's 2. etape Vejdirektoratet Vejplan- og miljøafdelingen Niels Juels Gade 13 Postboks 9018 1022 København K Høringssvar vedrørende Skovvejen's 2. etape Placering af motorvejen Motorvejen går tværs igennem vores lokalområde

Læs mere

Viborg Øst Kommende behov?

Viborg Øst Kommende behov? Viborg Øst Kommende behov? planlægger nye boligområder i Arnbjerg og Taphede! Hvad betyder det for kommende behov for: Daginstitutioner Skoler og skoledistrikter Fritidsfaciliteter Trafikbetjening Arnbjerg

Læs mere

Frivillighedspolitik. Bo42

Frivillighedspolitik. Bo42 Frivillighedspolitik Bo42 Vedtaget på repræsentantskabsmøde afholdt den 4. juni 2013 Forord En af Bo42 s bestyrelses fornemste opgaver er at være med til at skabe og udvikle gode rammer og muligheder for

Læs mere

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale 049 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

Strategisk planlægning for landsbyer. Marts 2019 Sara Aasted Paarup og Lea Mikkelsen

Strategisk planlægning for landsbyer. Marts 2019 Sara Aasted Paarup og Lea Mikkelsen Strategisk planlægning for landsbyer Marts 2019 Sara Aasted Paarup og Lea Mikkelsen Udvalget for levedygtige landsbyer Udvalget er en del af den politiske aftale mellem regeringen, S og DF om Et Danmark

Læs mere

en landsby i stærk udvikling

en landsby i stærk udvikling Lyne en landsby i stærk udvikling Ansvarlig: Arbejdsgruppen Lyne December 2009 Foto: Gunnar Schmidt Indhold Indhold 2 Lyne s lokal historie 3 Lokal analyse...3 Befolkningsanalyse..4 Input.4 Hvad viser

Læs mere

Forslag. Udviklingsplan for. Klovborg

Forslag. Udviklingsplan for. Klovborg Forslag Udviklingsplan for Klovborg Klovborg og omegns Borgerforening November 2008 Indhold Forord...3 Landsbyens identitet...4 Målsætning og indsatstemaer...5 Status og befolkningsstatistik...7 Denne

Læs mere

(LUP)! Lokal udviklingsplan for Kastrup, Neder Vindinge Næs og Ornebjerg

(LUP)! Lokal udviklingsplan for Kastrup, Neder Vindinge Næs og Ornebjerg (LUP)! Lokal udviklingsplan for Kastrup, Neder Vindinge Næs og Ornebjerg Hvordan skal Den lokale udviklingsplan bruges: et fælles arbejdsdokument i forhold til udvikling af lokalområdet frem mod visionen

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Nørresundby

Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Nørresundby Punkt 5. Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Nørresundby 2019-025285 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at godkender igangsætning af ovennævnte fordebat i perioden

Læs mere

12. Nordenskov Nordenskov By Åbent land Nordenskov. Rammer

12. Nordenskov Nordenskov By Åbent land Nordenskov. Rammer 12. Nordenskov 12.01 Nordenskov By 12.10 Åbent land Nordenskov Rammer 12.01 Nordenskov By Status Nordenskov er en lokalby med udviklingspotentiale inden for bosætning. Byen er placeret ca. 13 km øst/nordøst

Læs mere

Muligheder, fordele og ulemper

Muligheder, fordele og ulemper Februar 2019 Sag.nr. 01.01.01-P19-4-01 Jørgen Krog Muligheder, fordele og ulemper Erhvervsstyrelsen har indkaldt til anden runde for at søge om udlæg af udviklingsområder i kystnærhedszonen, udlæg og om

Læs mere

Landdistriktspolitik Randers Kommune

Landdistriktspolitik Randers Kommune Landdistriktspolitik Randers Kommune 2016-2018 Forord Vi ønsker at skabe mere dynamik, vækst og udvikling i vores landdistrikter i Randers Kommune. Her ligger mere end 80 landsbyer hver med sin særlige

Læs mere

Kommuneplanlægningen Status og centrale emner

Kommuneplanlægningen Status og centrale emner Kommuneplanlægningen Status og centrale emner 1. Status på Kommuneplanen opbygning og indhold 2. Befolkningsprognose og demografisk udvikling 3. Boliger og erhverv status på areal og salg af bygge grunde

Læs mere

NOTAT. Borgermøde i Askov d. 7 oktober 2019 ERHVERV & BORGERSERVICE. Dato: 10. oktober 2019 Sagsnr.: 19/9070. Kontaktperson: Louise Ulderup

NOTAT. Borgermøde i Askov d. 7 oktober 2019 ERHVERV & BORGERSERVICE. Dato: 10. oktober 2019 Sagsnr.: 19/9070. Kontaktperson: Louise Ulderup ERHVERV & BORGERSERVICE Dato: 10. oktober 2019 Sagsnr.: 19/9070 Kontaktperson: Louise Ulderup Dir. tlf.: 7996 6279 E-mail: lul@vejen.dk NOTAT Borgermøde i Askov d. 7 oktober 2019 Velkomst ved Else Flansmose

Læs mere

ØSTER LINDET XXX - 11

ØSTER LINDET XXX - 11 XXX - 9 10 - XXX ØSTER LINDET XXX - 11 ØSTER LINDET Øster Lindet er beliggende i den sydligste del af Vejen Kommune, ved Kolding-Tønder-landevej. Landskabet er karakteriseret ved at være et storbølget

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst

Læs mere

UDKAST PROJEKTKATALOG LANDSBYER PLANDISTRIKT 09 MØRKE. Juli 2012

UDKAST PROJEKTKATALOG LANDSBYER PLANDISTRIKT 09 MØRKE. Juli 2012 UDKAST 05 12 07 09 10 06 02 03 11 08 04 01 PROJEKTKATALOG LANDSBYER Juli 2012 PLANDISTRIKT 09 MØRKE INDHOLD BAGGRUND & Formål 3 PROJEKTER I KATALOGET 3 LANDSBYER Dagstrup 4 Ommestrup 8 Bale 12 SAMMENFATNING

Læs mere

På de følgende sider vises forskellige oplysninger for Skovsgaard området. Området er defineret som en del af Torslev og Øster Svenstrup sogne.

På de følgende sider vises forskellige oplysninger for Skovsgaard området. Området er defineret som en del af Torslev og Øster Svenstrup sogne. Tal og fakta for Skovsgaard området På de følgende sider vises forskellige oplysninger for Skovsgaard området. Området er defineret som en del af Torslev og Øster Svenstrup sogne. Byggeri Siden 2001 er

Læs mere

Borgerplan for Kvols

Borgerplan for Kvols Borgerplan for Kvols Beskrivelse af byen og landskabet: Kvols er meget smukt beliggende på vestsiden af Hjarbæk fjord. Byens huse ligger tæt opad skrænterne fra den lille havn ved fjorden og holder sig

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere