Aktivitets- og samværstilbud Team 2 Gruppe 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aktivitets- og samværstilbud Team 2 Gruppe 1"

Transkript

1 Rosenkildevej 83 1.sal 4200 Slagelse Aktivitets- og samværstilbud Team 2 Gruppe 1 Personalet der er ansat i Team 2 gruppe 1: Janne Petersen jampe@slagelse.dk Personalet: Jane Jørgensen janjo@slagelse.dk Vi er en personalegruppe, der lægger meget vægt på at være reflekterende i vores arbejde. Vi tilstræber at skabe den gode kommunikation. Vi har en positivt og livsglad tilgang til arbejdet med brugerne og vi tilstræber at dygtiggøre os i diverse kommunikationsredskaber. Vi arbejder med kommunikationsprincipperne fra Marte Meo og det fælles tredje. Jytte Berg jybjo@slagelse.dk Vi gør brug af og har stor viden indenfor: totalkommunikation, tegn til tale, billedkommunikation, blindekommunikation og ledsagelsesteknikker. Connie Hansen conha@slagelse.dk Mike Larsen

2 Kommunikationsbøger: Vi bruger kommunikationsbøgerne som et redskab til dialog med brugerne,, om deres liv. Pædagogerne på arbejdet og i hjemmet sørger for en daglig opdatering af bogen. Aktiviteter, oplevelser og følelsesmæssige stemninger synliggøres via billeder og beskrives i bogen. Dagen starter og afsluttes med kommunikationsbogen. Igennem kommunikationsbøgerne skabes der en dialog og en synliggørelse af egen og andres livssituation og livshistorie. Der skabes sammenhæng mellem arbejde og fritid, samt fortællingen af egen livshistorie. Ved oplæsning af kommunikationsbøgerne udvikles der et fællesskab i gruppen, ppen, brugernes eget og andres arbejds- og fritidsliv bliver synliggjort. synliggjort Kommunikationsbogen og dens billeder hjælper brugerne med at huske tidligere oplevelser og derved stimuleres langtidshukommelsen. langtidshukommelsen. Hvis vi som omsorgspersoner ikke husker h at få nedskrevet brugernes oplevelser, så bliver de glemt. Vi ønsker at kommunikationsbogen kan tages frem og bruges mange år frem. Kreative aktiviteter: Vi laver alt lige fra klippe og klistre til at male billeder. Vi vil tage udgangspunkt i årets højtider og traditioner samt vores projekt-emner. emner. Vi tilbyder mange sanseindtryk i form af lugt, syn og berøring, og tilstræber at give en komplet sanseoplevelse. Vi vægter også æstetikken højt, og stiler efter nogle resultater brugeren kan være stolt af.

3 Sanse aktiviteter: På varme dage foregår aktiviteterne primært i sansehaven eller på ture udenfor området. I haven er der mulighed for fælles hygge omkring bålpladsen og eventuelt ev med mad lavet på bål, samt at bevæge sig frit rundt i haven og ligge i græsset og lytte efter fuglesang. Udendørsaktiviteterne kan også indeholde gåture i området eller udflugter med bus. Udendørsaktiviteterne Udendørsaktiviteterne laver vi for at styrke motorikken og konditionen. en. Samtidig styrkes sanseintegrationen hos brugerne gennem smage, dufte, lyde, vind og vejr og giver dem en sansemæssig oplevelse af årets gang.. Når det er koldt foregår aktiviteterne i sanserummet eller grupperummet. Sanserummet indeholder: Seng, kuglekasse, pilatesbold og forskellige former for hyggebelysning og lysshow. Der er musikanlæg til rock og meditations- og afslapningsmusik, musikstole. Sanserummet bliver også brugt til massage og fodbad. fodbad. Når vi benytter sanserummet lægger vi vægt på at give brugerne mulighed og rum til at mærke sig selv, selv styrke deres sanseintegration ved at stimulere høresansen, synssansen og o den taktile, vestibulære og kinæstetiske sans. sans Igennem musikstolene vil brugerne forbedre sanseintegrationen ved denne kropslige og sanselige måde at mærke musik og rytme på. De vil opnå en større forståelse af musik og rytme. rytme.

4 Musik og Sang: Vi synger de gode gamle sange fra forskellige sangbøger. Vi synger for at skabe fælles oplevelser og lære at være en del af et fællesskab,, derved styrkes evnen til at indgå i relationer. Som personale kan vi gennem sang hjælpe brugerne til at udtrykke følelser og opleve glæde, sjov og genkendelighed. genkendelighed Når vi synger fra sangbøger har vi altid instrumenter med. Brugerne udforsker forskellige instrumenter og oplever det at kunne frembringe lyd og en rytme, til glæde for sig selv og andre. Når år brugerne spiller på de forskellige instrumenter, opnår de kendskab til forskellige lyde og hvordan lyde kan frembringes. Computercafé: Her arbejder vi med computer, medier og billeder. Vi ønsker at give brugeren elektroniske oplevelser, hvor vi bl.a. tager ud og fotograferer aktiviteter i de andre grupper, og derefter arbejder med dem på computeren vi ønsker på sigt at kunne lave en lille avis avis indimellem. Dette for at give vores brugere et færdigt produkt de kan vise frem, og dermed få en følelse af at have værdi for sig selv og for andre.

5 Filmhygge: Vi slutter ugen af med at se film. Her serveres popcorn eller andet godt. Brugerne lærer at være sammen med andre brugere og indgå i et socialt samspil med særlige spilleregler. Deres koncentrationsevne og opmærksomhed øges og de lærer at fordybe sig i en stemning og/eller en historie/film. Fordybelsesperiode: Henover året har vi fordybelsesperioder. Vi har i efteråret arbejdet med projektet Udnyt årstidens råvarer. Her var der mulighed for, med afsæt i interesseområder, at deltage i aktiviteter som arbejdende værksteder, æblerov, madlavning og bagning mv. Vi vægter traditioner højt. Nytårskur Pandekagedag Den store internationale vaffeldag Kreative påskedage med dertil hørende påskefrokost Halloween Julehygge er blot nogle at de populære indslag gennem året Fordybelsesperioderne giver, med udgangspunkt i den enkeltes kompetencer, gode muligheder for at opleve et andet fællesskab, et nærvær med fælles opmærksomhed og for vores døvblinde brugere, at få en ensartethed og forudsigelighed i hele forløbet. Projektoren i Teater giver os mulighed for at genkalde os de optagede oplevelser senere på året.

6 Rosenkildevej sal 4200 Slagelse Aktivitets- og samværstilbud Team 2 Gruppe 2 Personalet der er ansat i Team 2 gruppe 2: Helle Olsen heols@slagelse.dk Personalet: Gitte Christensen birgi@slagelse.dk Vi er en personalegruppe, der lægger meget vægt på at være reflekterende i vores arbejde. Vi tilstræber at skabe den gode kommunikation. Vi har en positivt og livsglad tilgang til arbejdet med brugerne og vi tilstræber at dygtiggøre os i diverse kommunikationsredskaber. Rikke Danielsen rikda@slagelse.dk Vi arbejder med kommunikationsprincipperne fra Marte Meo og det fælles tredje. Vi gør brug af og har stor viden indenfor: totalkommunikation, tegn til tale, billedkommunikation, blindekommunikation og ledsagelsesteknikker.

7 Kommunikationsbøger: Vi bruger kommunikationsbøgerne som et redskab til dialog med brugerne, om deres liv. Pædagogerne på arbejdet og i hjemmet sørger for en daglig opdatering af bogen. Aktiviteter, oplevelser og følelsesmæssige stemninger synliggøres via billeder og beskrives i bogen. Dagen starter og afsluttes med kommunikationsbogen. Igennem kommunikationsbøgerne skabes der en dialog og en synliggørelse af egen og andres livssituation og livshistorie. Der skabes sammenhæng mellem arbejde og fritid, samt fortællingen af egen livshistorie. Ved oplæsning af kommunikationsbøgerne udvikles der et fællesskab i gruppen, brugernes eget og andres arbejds- og fritidsliv bliver synliggjort. Kommunikationsbogen og dens billeder hjælper brugerne med at huske tidligere oplevelser og derved stimuleres langtidshukommelsen. Hvis vi som omsorgspersoner ikke husker at få nedskrevet brugernes oplevelser, så bliver de glemt. Vi ønsker at kommunikationsbogen kan tages frem og bruges mange år frem. Aktiviteter: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Sang og Musik Socialmotorisk- Musikprogram eller Socialmotorik Sanseoplevelser ude eller inde. Balledans eller Socialmotorik. Film hygge. Musik og Sang: Vi synger de gode gamle sange fra forskellige sangbøger. Vi synger for at skabe fælles oplevelser og lære at være en del af et fællesskab, derved styrkes evnen til at indgå i relationer. Som personale kan vi gennem sang hjælpe brugerne til at udtrykke følelser og opleve glæde, sjov og genkendelighed. Når vi synger fra sangbøger har vi altid instrumenter med. Brugerne udforsker forskellige instrumenter og oplever det at kunne frembringe lyd og en rytme, til glæde for sig selv og andre. Når brugerne spiller på de forskellige instrumenter, opnår de kendskab til forskellige lyde og hvordan lyde kan frembringes.

8 Socialmotorisk musikprogram: Er en gruppeaktivitet, hvor brugere og personale arbejder sammen både som gruppe og to og to. Programmet består af 8 forskellige øvelser, som udføres til musik og med forskellige redskaber, som reb, hulahopringe, stræklagen og faldskærm. Hensigten med socialmotorisk musikprogram er, at brugerne opnår pnår en følelse af, at det de kan og gør er godt, at de oplever selvtilfredshed selvtilfr og glæde, samt evnen til at indgå i en gruppe og mærker glæden ved, at være en del af gruppen. Gennem socialmotorisk musikprogram udvikler brugerne en fornemmelse, for musik usik og rytme og evne til at forbinde musikken med bevægelser bevægel og forskelligt materiale. Brugerne får en større rumforståelse ved ve de øvelser, hvor de bevæger sig rundt i rummet. Brugerne opnår en større kropsbevidsthed og sanseintegration, gennem alle øvelserne. øvels Sanseprægede aktiviteter: På varme dage foregår aktiviteterne primært i sansehaven eller på ture udenfor området. I haven er der mulighed for fælles hygge omkring bålpladsen og eventuelt eventuelt med mad lavet på bål, samt at bevæge sig frit rundt i haven og ligge i græsset og lytte efter fuglesang. Udendørsaktiviteterne kan også indeholde gåture i området eller udflugter med bus. Udendørsaktiviteterne laver vi for at styrke motorikken og konditionen. en. Samtidig styrkes sanseintegrationen en hos brugerne gennem smage, dufte, lyde, vind og vejr og giver dem en sansemæssig oplevelse af årets gang..

9 Når det er koldt foregår aktiviteterne primært i sanserummet. Sanserummet indeholder: Seng, kuglekasse, pilatesbold og forskellige former for hyggebelysning og lysshow. Der er musikanlæg til rock og meditations- og afslapningsmusik, musikstole. Sanserummet bliver også brugt til massage og fodbad. fodbad. Når vi benytter sanserummet lægger læg vi vægt på at give brugerne mulighed og rum til at mærke sig selv, selv styrke deres sanseintegration ved at stimulere høresansen, synssansen og den taktile, vestibulære og kinæstetiske sans. sans Igennem musikstolene vil brugerne forbedre sanseintegrationen ved denne kropslige og sanselige måde at mærke musik og rytme på. De vil opnå en større forståelse af musik og rytme. rytme. Balledans: Balledans er en folkedans primært udviklet til brugere med gå handicaps. Dansen foregår foregå i en cirkel, hvor brugerne enten sidder i deres kørestole eller på en stol. Til hvert vert musikstykke hører hør der en speciel bevægelse til. Når år balledans programmet er slut, har brugerne fået brugt alle musklerne helt fra tå til hoved. Igennem balledans udvikler kler brugerne evnen til at indgå i en gruppe og mærke glæden ved at være en del af gruppen. Balledans udvikler fornemmelsen for musik og rytme, og giver tilmed mulighed for at lære at forbinde musik og bevægelser. Balledans udvikler kropsbevidstheden og styrker st sanseintegrationen.

10 Socialmotorik: Socialmotorik er et musikterapeutisk program. Hensigten med socialmotorik er at øge brugerens selvværd og selvtillid, og forbedre kommunikationen mellem bruger og pædagog. Den skabes ved at begge har indflydelse på programmet og at der er stor respekt omkring brugerens kommunikationsmåder. Igennem programmet får pædagogen mulighed for at tydeliggøre overfor brugeren, hvad der er hans eller hendes egne kommunikationsmåder, følelser og styrke. Tilmed øges brugerens kropbevidsthed. Filmhygge: Vi slutter ugen af med at se film. Her serveres popcorn eller andet godt. Brugerne lærer at være sammen med andre brugere og indgå i et socialt samspil med særlige spilleregler. Deres koncentrationsevne og opmærksomhed øges og de lærer at fordybe sig i en stemning og/eller en historie/film. Fordybelsesperiode: Henover året har vi fordybelsesperioder. Vi har i efteråret arbejdet med projektet Udnyt årstidens råvarer. Her var der mulighed for, med afsæt i interesseområder, at deltage i aktiviteter som arbejdende værksteder, æblerov, madlavning og bagning mv. Vi vægter traditioner højt. Nytårskur Pandekagedag Den store internationale vaffeldag Kreative påskedage med dertil hørende påskefrokost Halloween Julehygge er blot nogle at de populære indslag gennem året Fordybelsesperioderne giver, med udgangspunkt i den enkeltes kompetencer, gode muligheder for at opleve et andet fællesskab, et nærvær med fælles opmærksomhed og for vores døvblinde borgere, at få en ensartethed og forudsigelighed i hele forløbet. Projektoren i Teater giver os mulighed for at genkalde os de optagede oplevelser senere på året.

Tumleklub. Tumleklub er;

Tumleklub. Tumleklub er; Aktivitetsgrupper Fra kl. 9.30 til 10.30 har vi tirsdag og torsdag planlagte aktiviteter på tværs af grupperne. Her iværksætter vi målrettede aktiviteter rettet mod bestemte aldersgruppe af børn, således

Læs mere

Beskrivelse af Søbæk Have aktivitets og samværstilbud 2016

Beskrivelse af Søbæk Have aktivitets og samværstilbud 2016 Jyderup d.1. august 2016 Beskrivelse af Søbæk Have aktivitets og samværstilbud 2016 Pr. 1/10 2016 Pladser: 35 Målgruppe: A,B og C Normering: Jvnf. Tilbudsportalen. Personale normeringen justeres løbende

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Aktiviteter på Pedershave

Aktiviteter på Pedershave Aktiviteter på Pedershave Farvekoderne refererer til de områder, der stimuleres hos beboeren. Farvekoderne er beskrevet i pjecen. Aktiviteter for alle: Gymnastik Træning af smidighed, styrke, balance,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Sammenhæng: Mål: Inklusion: Tegn

Sammenhæng: Mål: Inklusion: Tegn Sammenhæng: Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at til egne sig erfaring, viden og kommunikation. De følelsesmæssige og erkendelsesmæssige processer

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Personlig udvikling: Vi lægger vægt på at skabe og indgå i udviklingsstøttende samspil med det enkelte barn. Det er for os vigtigt, at alle børn får succesoplevelser,

Læs mere

Årsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2015 til Juli 2016 Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. 12.00-12.45 Lilla Hold Lilla Hold Lilla hold Lilla hold SFO Hvidt hold Mads Gult hold Mads

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. 12.00-12.45 Lilla Hold Lilla Hold Lilla hold Lilla hold SFO Hvidt hold Mads Gult hold Mads Velkommen til SFOen. Randers lilleskoles SFO holder til i underetagen i Lindehuset. Vi er tre pædagoger, Mads, Malene og Janet og to pædagogmedhjælpere Jacob og Lisa, der i tæt samarbejde med skolen, står

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Et voksenliv i udvikling. Natur- og friluftscenter for udviklingshæmmede over 18 år

Et voksenliv i udvikling. Natur- og friluftscenter for udviklingshæmmede over 18 år Et voksenliv i udvikling Natur- og friluftscenter for udviklingshæmmede over 18 år VÆRDIFULD MOD MENNESKER I BEVÆGELSE NÆRVÆR ÅBENHED HELHED IDENTITET SELVVÆRD ANERKENDELSE BRUGERUDVIKLINGSSAMTALER Kort

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Aktivitetsplan 2. halvår 2016 Hobro Vest

Aktivitetsplan 2. halvår 2016 Hobro Vest Aktivitetsplan 2. halvår 2016 Hobro Vest Uge 31 39 - Natur og Naturfænomener Temaet rummer rig mulighed for leg, læring og udvikling. Vi ønsker at give børnene forskellige naturoplevelser, som skaber grundlag

Læs mere

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Krop og sanser. Hvilke børn: M, C, V og J. Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år)

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Krop og sanser. Hvilke børn: M, C, V og J. Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år) Emne: Krop og sanser Hvilke børn: M, C, V og J Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år) Periode: September og Oktober 2018 Voksne: Pia Før Baggrund for valg af emne. Hvad rører sig i børnegruppen,

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1 Uge 23: Min krop Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1 HIPPY HippHopp uge_23_guidevejl_min_krop.indd 1 06/07/10 10.44 Denne vejledning

Læs mere

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene.

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. Bilag Grønærten Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. 1) Er der tiltag eller aktiviteter, som kan styrke børnenes personlige udvikling, som du

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Læreplaner i Børnehuset ved Søerne

Læreplaner i Børnehuset ved Søerne Læreplaner i Børnehuset ved Søerne Børnehuset ved Søerne arbejder ud fra love og regler, fastsat af stat og kommune. Overordnet er vores formål at opfylde de krav, der er formuleret i Lov Om Dagtilbud:

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Sunde og glade børn lærer bedre

Sunde og glade børn lærer bedre Sunde og glade børn lærer bedre Hvorfor og hvordan? Hvad er En Børneby er en samling af alle pasnings- og skoletilbud for børn fra 0-12 år. I Ørsted er det dagplejen, børnehaven Skovsprutten og Rougsøskolen

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling.

Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplan for institutionen Bøgen - afd. Spirerne. Aldersgruppe: Førskolegruppe. Lavet med udgangspunkt i de seks læreplanstemaer og SMITTE-modellen. Juni 2018 Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling.

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Kompassets reviderede læreplaner

Kompassets reviderede læreplaner Kompassets reviderede læreplaner 2016-2018 Barnets alsidige personlige udvikling: Delmål for enheden. vores de voksne skal lykkes med målet når. dokumentation Alle børn skal føle sig set og hørt. Alle

Læs mere

Nyhedsbrev for januar / februar

Nyhedsbrev for januar / februar Nyhedsbrev for januar / februar Kære Forældre Vinteren er over os og vi vil traditionen tro gøre jer opmærksomme på, at børnenes garderober og skiftekasser skal tjekkes for varmt tøj. Vi er gennem vinteren

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige kompetencer

Læs mere

Focuspunkter Okt Nov Dec : Design, kulturelle udtryksformer og værdier samt sociale kompetencer

Focuspunkter Okt Nov Dec : Design, kulturelle udtryksformer og værdier samt sociale kompetencer Focuspunkter Okt Nov Dec : Design, kulturelle udtryksformer og værdier samt sociale kompetencer Generelt: Børnene samles i husene hver mandag, hvor personalet orienterer dem om hvad der skal foregå den

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Velkommen til Børnehaven Kornvængets årsplan.

Velkommen til Børnehaven Kornvængets årsplan. Velkommen til Børnehaven Kornvængets årsplan. Indledning: Tidligere år er der i børnehaven blevet udarbejdet en virksomhedsplan. Denne er nu erstattet med en årsplan. Årsplanen skal være grundlag for intern

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

M AR T H A H J E M M E T I n t e g r e r e t D a g i n s t i t u t i o n Afrikatema i ugerne 43, 44, 45 og

M AR T H A H J E M M E T I n t e g r e r e t D a g i n s t i t u t i o n  Afrikatema i ugerne 43, 44, 45 og Afrikatema i ugerne 43, 44, 45 og 46 2011 Kære forældre Vi har Afrikatema fra og med uge 43 til og med uge 46. På hele Martha Hjemmet skal vi arbejde med Afrika som emne. Vi har valgt Afrika som et årligt

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Vuggestue 2016/2017. Den LandLykke Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej Aabybro Telefon:

Vuggestue 2016/2017. Den LandLykke Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej Aabybro Telefon: Virksomhedsplan Pædagogisk 2015/2016 Læreplan Vuggestue 2016/2017 1 Den LandLykke Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Pædagogisk Læreplan for LandLykke Vuggestue

Læs mere

Musik ørnehaven. En temabørnehave i Kolding Kommune

Musik ørnehaven. En temabørnehave i Kolding Kommune Musik ørnehaven En temabørnehave i Kolding Kommune Hvem er vi? Musikbørnehaven er et kommunalt dagpasningstilbud til børn i alderen 3-6 år, hvor det gennemgående tema i vores hverdag er musik. Tre faste

Læs mere

Sommerkurser 2015. Vil du være med?

Sommerkurser 2015. Vil du være med? 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole - Musik og kunsthåndværk (1 uge) - Cirkus, teater og musik (1 uge) - Friluftsliv og bevægelse (2 uger) - Livsstilskursus (1 uge) Vil du være med? Musik og kunsthåndværk

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse. for. Fårup SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse. for. Fårup SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for Fårup SFO 1 Forord Vores SFO og indskoling arbejder sammen i et samlet indskolingsteam. Det betyder at pædagogerne er klassepædagoger i skolen. Lærere og pædagoger indgår

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Logbog Frøen. Efterår Underviser: Bente Gliese Specialbørnehaven: Platanhaven

Logbog Frøen. Efterår Underviser: Bente Gliese Specialbørnehaven: Platanhaven Logbog Frøen Efterår 2017 Underviser: Bente Gliese Specialbørnehaven: Platanhaven Platanhaven Musikforløb på Frøen Fredag kl. 10.15-11.00 i fys.lokalet. Overordnet er der et ønske om at arbejde med gruppen

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR HØJGÅRDENS BØRNEHAVE INDLEDNING Servicelovens 8a siger, at det enkelte dagtilbud skal udarbejde en pædagogiske læreplan for børn i aldersgruppen ½ - 2 år og aldersgruppen fra

Læs mere

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk Tema Mål Alment Særligt Personlige kompetencer At styrke børnenes selvværd og selvtillid Børnenes selvværd og selvtillid styrkes ved f.eks. at støtte børnene i selv at tage tøj på, dække bord, lave mad,

Læs mere

Aktivitetsplan. Røde Kors Børnehus i Vuggestuen

Aktivitetsplan. Røde Kors Børnehus i Vuggestuen Aktivitetsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2013 til Juli 2014 Aktiviteter Hele året. Motorik i salen, på legepladsen og i naturen. Vuggestuen går i salen om mandagen, hvor der arbejdes med sansemotorik

Læs mere

Læreplaner for børnehaven Østergade

Læreplaner for børnehaven Østergade Indledning: Børnehavens værdigrundlag: Tryghed: Tillid: Nærvær: Det er vigtigt at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i børnehaven, og at vi som personale er trygge ved at komme på arbejde.

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Bemanding i MIM-timerne: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA - Mål for undervisningen: Mange af eleverne har behov for,

Læs mere

Rødderne. Førskolebørn - Eventyrhuset

Rødderne. Førskolebørn - Eventyrhuset Rødderne Førskolebørn - Eventyrhuset Rødderne Rødderne er en førskolegruppe bestående af de kommende skolebørn fra Vildbasserne og Krudtuglerne. Gruppen starter op d. 1. august og slutter d. 31. juli året

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Skibbyssen Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Skibbyssen Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Skibbyssen Hornsherred Syd Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå

Læs mere

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen:

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Navn: Fødselsdato: Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: 0-3 årige 3-3½ årige 3½-4-5 årige 5-6 årige Natur og naturfænomer

Læs mere

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.:

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.: Pædagogiske læreplaner for Rødkilde Børnehus Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i 2004. Den foreskriver bl.a.: Børn i dagtilbud skal have et børnemiljø, som fremmer trivsel,

Læs mere

LÆREPLANER FOR TROLLEGÅRDEN

LÆREPLANER FOR TROLLEGÅRDEN LÆREPLANER FOR TROLLEGÅRDEN 2008 November, December, Januar Februar Marts, April Kultur, Motorik Sprog Maj, Juni, Juli August, September, Oktober Natur og naturfænomener Personlige og sociale Kompetencer.

Læs mere

Læreplaner for den aldersintegrerede institution Kaskelotten Nøreng 6 6760 Ribe Tlf. 76 16 77 99 Mail: takas@esbjergkommune.dk

Læreplaner for den aldersintegrerede institution Kaskelotten Nøreng 6 6760 Ribe Tlf. 76 16 77 99 Mail: takas@esbjergkommune.dk Læreplaner for den aldersintegrerede institution Kaskelotten Nøreng 6 6760 Ribe Tlf. 76 16 77 99 Mail: takas@esbjergkommune.dk Naturen og Naturfænomener (18-36md) Få kendskab til plante proces.(fra frø

Læs mere

Samværs- og aktivitetstilbud

Samværs- og aktivitetstilbud Samværs- og aktivitetstilbud Vores pædagogiske målsætning er at skabe et struktureret miljø, hvor der fokuseres på udvikling, gode oplevelser og en meningsfuld hverdag. Borgerne har vedvarende fysiske

Læs mere

Inspirationskort. Piktogrammer med BEROLIGENDE METODER

Inspirationskort. Piktogrammer med BEROLIGENDE METODER Inspirationskort Piktogrammer med BEROLIGENDE METODER Hej! DISSE PIKTOGRAMMER kan give dig inspiration til forskellige sansestimulerende aktiviteter, som du kan bruge i din hverdag. Du kan også bruge

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Beskrivelse af skoledagens aktiviteter:

Beskrivelse af skoledagens aktiviteter: Kort beskrivelse af 1a s læringsmiljø: Undervisningen og skoledagen er inspireret af TEACCH. Således er klassen indrettet med fællesbord samt et arbejdsbord til hver elev, som er afskærmet for at opnå

Læs mere

Barnets sociale udvikling

Barnets sociale udvikling Barnets sociale udvikling At børnene oplever at de er en del af Æblegårdens fællesskab og at de bliver i stand til at forstå og respektere andre. At børnene erkender at vi alle er men er lige meget værd.

Læs mere

Mål: Børnene skal kunne mærke, at de er en del af et fællesskab Børn skal har mulighed for, at opleve accept og anerkendelse af andre

Mål: Børnene skal kunne mærke, at de er en del af et fællesskab Børn skal har mulighed for, at opleve accept og anerkendelse af andre Sociale kompetencer vi ønsker, at styrke børnenes evne til at lege - at iagttage børnenes leg og finde ud af deres behov - at skabe rum og rammer for leg store og små - at blive bedre til at aflæse skolebørnenes

Læs mere

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution 2011-2012 De 6 pædagogiske lærerplanstemaer I vores fælles hverdag på Herslev central Skole, i Flexinstitutionen, og SFO en som helhed, har

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup Generel pædagogisk læreplan Slangerup Indholdsfortegnelse Indhold Personlige kompetencer... 3 Sociale kompetencer... 3 Sproglige kompetencer.... 4 Krop og bevægelse... 4 Kultur og kulturelle udtryksformer....

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

TUMLINGELEG for børn fra 1-3 år. Onsdag kl. 16:30 17:25 Starter i uge 37, d. 9. september

TUMLINGELEG for børn fra 1-3 år. Onsdag kl. 16:30 17:25 Starter i uge 37, d. 9. september TUMLINGELEG for børn fra 1-3 år. Onsdag kl. 16:30 17:25 Starter i uge 37, d. 9. september Pris: 325,00 kr. for en voksen og et barn Instruktør: Helle Tag mor, far eller en anden voksen med til tumlingeleg.

Læs mere

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er:

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er: LÆSEPOLITIK Samuelsgaardens læsepolitik er den lokale implementering af Københavns kommunes læsepolitik, og skal derfor ses i sammenhæng med denne. Af Københavns kommunes læsepolitik fremgår det overordnet

Læs mere