Formlen for en succesfuld Kick-Ass Start-Up

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Formlen for en succesfuld Kick-Ass Start-Up"

Transkript

1 Mogens Bertelsen, Succesportalen.dk Formlen for en succesfuld Kick-Ass Start-Up Få de rigtige mindsets og strategier. Opdag din niche. Skab dit produkt. Markedsfør det. Og få dine potentielle kunder til at give dig penge med glæde.

2 Intro Forestil dig, at du er 19 år gammel. Du er fyldt med energi. Du ved, hvad du vil med dit liv. Du skal lige have gjort din bankuddannelse færdig, og så du er klar til at drage ud i den store verden. Selvtilliden er i top. Selvværdet er i top. Din far har lige startet en lille enkeltmandsvirksomhed. Livet er bare herligt. Indtil den dag, din far dør pludseligt 45 år gammel. Nu står du med en næsten færdig bankuddannelse, en ufaglært mor og to mindre skolesøgende søskende. Nu står du i dilemmaet: 1. Skal du opfylde din egen drøm og rejse ud og opleve den store spændende verden? 2. Skal du forsøge at træde ind i din fars nystartede virksomhed? Velvidende at du ingen forstand har på at drive en virksomhed, ingen forstand har på de produkter, du skal ud at sælge. Og velvidende at din mors hus ligger til sikkerhed for et lån på kr ,00 til den nystartede virksomhed. Sådan så min situation ud i foråret Jeg valgte selvfølgelig at træde ind i min fars lille virksomhed. Sagde mit sikre job op allerede dengang med pensionsordning og 37 timers arbejdsuge. Og intet weekendarbejde. Men røvkedeligt. Lad mig lige understrege, at jeg dengang ikke vidste, hvad jeg gik ind til. Men jeg har senere fundet ud af, at der findes en model for nøjagtig det, som jeg gik igennem, og som du skal igennem lige om lidt. Modellen ser sådan her ud: Ubevidst inkompetent Bevidst inkompetent Bevidst kompetent Ubevidst kompetent Ubevidst inkompetent: Jeg ved ikke, hvad jeg ikke ved. Bevidst inkompetent: Nu ved jeg, hvad jeg ikke ved. Bevidst kompetent: Nu bruger jeg, hvad jeg ved Ubevidst kompetent: Nu bruger jeg, hvad jeg ved pr. automatik. Det ligger på ryggraden. Og fordi jeg var ubevidst inkompetent dengang, har jeg i dag følgende mindsets: 1. Jeg er først og fremmest student og en stor fan af livslang læring. 2. Viden er ikke 5 potter p*s værd, hvis ikke den bliver omsat til handlinger 3. Der skal handles hurtigt.

3 4. Og det er derfor at mit allervigtigste mindset er: Afstanden mellem drøm og realitet den hedder handling. Hvad jeg også hurtigt lærte var: Omgiv dig hele tiden med mennesker, som er klogere, har mere erfaring og indsigt end dig selv. Og lyt ikke bare efter, hvad de siger, men omsæt ordene til handlinger. Det værste, der kan ske er, at det går galt. Og så er der jo ikke andet end at sige: Jeg indrømmer, at jeg tog fejl. Her er, hvad jeg lærte. Og lad mig så komme videre. Jeg har været heldig at have mange rigtig gode mentorer bl.a. En onkel, som drev en meget succesfuld virksomhed. En anden onkel, som var succesfuld sælger. En sønderjysk slagtermester, som tog mig under sine vinger. En ældre og meget erfaren tysker, som kunne se potentialet i mig. De fire personer lærte mig hver især alt det, jeg nu gerne vil videregive til dig som iværksætter. Plus selvfølgelig hvad min Street Smart, Street Fighter MBA har givet mig gennem over 40 år som international iværksætter. Mine virksomheder og jeg selv kom rigtig godt igennem de 5 S er: Start-Up - et godt og solidt fundament Succesfuld tjener penge en gang imellem Stabil tjener penge hele tiden Skalerbar vækster uden at jeg knokler mere Salgsbar fik lommerne fyldt op Jeg vil gennemgå 7 områder, som jeg finder, at du specielt skal have din opmærksomhed rettet imod i Start-Up-fasen. Det rigtige Mindset Den rigtige Niche Det rigtige Produkt Den rigtige Marketing Det rigtige Fokus De rigtige Handlinger De rigtige Mennesker. Lad mig tage dem én for én.

4 Profitmindset nr. 1: Jeg er 100 % ansvarlig Jeg har altid taget og givet ansvar. Fordi jeg ved, at jeg er 100% ansvarlig for mit eget liv. Og det mener jeg også, at du skal være. Hvis du vil have en succesfuld start-up. Og i tilfælde af, du skulle synes anderledes, så vil jeg gerne fortælle dig, at du er 100% ansvarlig for At skaffe og beholde kunder og behandle dem så godt, at de køber af dig igen og igen. Og at de bliver loyale kunder, som anbefaler dig til andre, fordi du har produkter i verdensklasse og yder kundeservice i verdensklasse. For det er formålet med at drive en virksomhed. Måske sidder du og nikker lige nu og tænker: Jeg er helt med på, at jeg er 100% ansvarlig. Selvfølgelig er jeg det. Men lad mig stille dig et spørgsmål: Kender du sætningerne: Det er også fordi (indsæt selv en undskyldning) eller Hvis bare (indsæt selv en beskyldning) Måske har du selv brugt de her sætninger: Det er også, fordi jeg mangler penge. Det er også, fordi jeg ikke har kunder nok Det er også, fordi jeg ikke har nogen medarbejdere Hvis jeg bare havde haft en større startkapital Hvis jeg bare havde haft en bedre distributør Hvis jeg bare havde haft en mere forstående ægtefælle Hvis bare banken havde givet mig lidt hjælp, da jeg havde brug for det + mange, mange flere... Og paradokset for mig er så: Vi kan alle sammen blive enige om, at vi er 100 % ansvarlige. Og alligevel kommer der massevis af både undskyldninger og beskyldninger. Og er det så at udvise 100 % ansvarlighed. I min ordbog, absolut N-E-J. Jeg griber naturligvis også mig selv i at sige: Det er også fordi og Hvis bare

5 Men lige så snart jeg begynder med disse sætninger, er der en indre stemme som straks siger: STOP, Mogens! Du ved at bedre Og så stopper jeg. For mig yderst effektivt. Så undskyldningernes og beskyldningernes tid er 100 % ovre. Også for dig. Og det betyder selvfølgelig også, at de tanker jeg har gjort mig, de følelser jeg har haft, de handlinger jeg har taget; har ført mig lige nøjagtig til, hvor jeg befinder mig i livet lige nu. Og nøjagtig det samme gælder for dig. Profitmindset nr. 2: Min succes kommer, fordi jeg handler Her er, hvad jeg har lært om planer: Det handler ikke om at komme op med den perfekte plan. Især ikke i start-up fasen. For den perfekte plan kommer, efter min erfaring, a-l-d-r-i-g. Det handler derimod om den gode idé. Og om at omsætte den gode idé til handling. Afprøv, om din idé holder vand. Det vigtigste ved at handle er læringen. At læse og deltage på kurser osv. er alt sammen rigtig godt. Men handles der ikke på det lærte, så er det ikke 5 potter p*s værd. Undskyld mit direkte sprog. I min tidligere virksomhed afprøvede jeg meget ofte mine idéer i min ledergruppe. Jeg præsenterede idéen. Fik feedback. Fik ofte idéen forbedret. Og så var det jo bare at afprøve idéen i det virkelige liv. Og kommer frygten for, om det nu også virker? Ja, helt sikkert. Kan det give anledning til overspringshandlinger. Ja, helt sikkert. Skal det stoppe dig fra at handle på din idé. Nej, absolut ikke. Se frygten for fejl og fiasko i øjnene. Og gør det alligevel. Skal du med flyveren fra København til Sydney vil flyveren være ude af kurs langt det meste af tiden. Og hvad sker der? Der kurskorrigeres hele tiden. Og 25 timer senere lander du i Sydney. Men kun fordi, du kom ud på startbanen og kom i luften. Og kurskorrigerede hele tiden. Derfor: din succes kommer, fordi du handler. Profitmindset nr. 3: Min virksomhed er ikke et 9 17 job Havde du også et almindeligt arbejde, inden du blev iværksætter? Hvor du gjorde, hvad du blev bedt om, til din bedste kunnen. Og så blev du betalt den sidste bankdag i måneden? Jeg kan lige så godt være ærlig. Sådan kommer dit liv - din arbejdsdag - ikke til at se ud som iværksætter og ejer af en lille virksomhed. Og da slet ikke i Start-Up-fasen. I den fase kan du sagtens komme ud for, at du arbejder den nederste del af ryggen ud af bukserne i et godt stykke tid uden nævneværdig betaling.

6 Det minder mig om et citat, som jeg læste for nyligt: Iværksættere er villige til at arbejde 80 timer om ugen for at undgå at skulle arbejde 40 timer om ugen Lori Greiner. Og hvis du virkelig brænder for det, som du laver, så er jeg sikker på, at du er villig og committed til at lægge de timer i din virksomhed, som den kræver. Vel at mærke: Også selvom der ikke kommer en check til den første. Eller måske kommer der en meget lille check. En check, som måske ikke engang kan dække dine udgifter. Som lønmodtager bliver du som oftest ikke betalt direkte for den værdi, som du leverer til dine kunder. Det bliver du nu. Og hvis du ikke leverer et indhold med en høj værdi, som dine kunder kan omsætte til resultater, så bliver checken til dig selv mindre og mindre - måned for måned. Så din virksomhed er ikke som et 9 17 job. Profitmindset nr. 4: Klar dig selv i starten Lad mig give dig et godt råd: Lad være med at bruge 3-F modellen, mens du er i Start-Up-fasen. Lån ikke penge af Fools Friends og Family. Det er en ganske farlig model. For hvad kommer de fleste samtaler til efterfølgende at dreje sig om? Du tænker det sikkert allerede: Din søster kommer forbi til kaffe og spørger som det første: Hvordan går det med virksomheden? Og du ved, at det eneste hun leder efter er, om hun kan risikere at komme til at tabe sine penge. Det kan også være, at hun starter samtalen med: Hvornår tror du så, at jeg kan få mine penge igen? Og gider du det i det lange løb? Nej vel? Pointen her er jo, at vil du ikke bruge dine egne penge først, så får du sikkert heller ikke andre til at investere penge i dig. Profitmindset nr. 5: Jeg bliver betalt proportionalt med, hvad jeg skaber af værdi for mine kunder Som ansat bliver du betalt for, hvad du laver og hvor mange timer du bruger. Og der er selvfølgelig en vis sammenhæng mellem den værdi, som arbejdsgiveren tillægger dit arbejde og din timeløn. Og den almindelig konkurrencesituation for den type arbejde. Helt anderledes er det som iværksætter. Lad mig give dig et eksempel:

7 Et atomkraftværk lukker pludseligt ned og producerer ingen strøm. Der ringes efter en specialist, som ved, hvordan atomkraftværker er opbygget. Specialisten ankommer og går rundt og måler i to dage. Sætter på andendagen et kryds og siger: Udskift den her ventil. Specialisten tager hjem, og du får efterfølgende en regning på kr Du bliver tosset over regningens størrelse og beder om en specifikation fra specialisten. Specialisten skriver en specificeret faktura hvor der står: Rejseomkostninger: kr og kr. for at vide, hvor jeg skulle sætte krydset. Pointen er altså: Jo højere værdi du skaber, jo bedre bliver du betalt. Hvis specialisten ikke havde vidst, hvilken ventil der skulle skiftes, havde atomkraftværket stået stille, tabt massevis af penge og haft utilfredse kunder i røret. Profitmindset nr. 6: Jeg løser gåden jeg tjener ikke bare penge Pointen med denne overskrift er: Start med slutningen. Du har sikkert også læst Steven Covey s bog om de 7 bedste vaner. Og vane nummer 2 er: Start med slutningen. Som mennesker er vi nærmest forudprogrammeret til at ville have belønninger straks og gerne hele tiden. Lad mig give dig et eksempel: Når du er sulten, kan du godt finde på at spise en snasket burger, godt med friturestegte pommes frites, med en stor cola til. Uden at tænke på langtidskonsekvensen af et sådant måltid. På samme måde kan det være for dig, der er i Start-Up-fasen. Du vil gerne tjene penge lige nu og gerne hele tiden. Uden at tænke nævneværdig på langtidskonsekvensen af denne tankegang. Hvis du er forfalden til at ville tjene penge lige nu og her, fører efter min erfaring kun til, at du sådan set bare skaber et andet job til dig selv. Men forhåbentlig, i det mindste, et bedre betalt job. Vi får altså aldrig startet med slutningen, fordi vi vil have belønninger straks og hele tiden. Og det holder ikke i det lange løb. Det vil jeg godt skrive under på. Hvad betyder det så at løse gåden? Ja, med det mener jeg ganske enkelt, at du konstant er på udkig efter kundeproblemer, som du kan levere en løsning for eller til. En løsning, som giver dine potentielle kunder og kunder det resultat, som de søger. Og ikke kun går efter her-og-nu belønning i form af en lille betaling for dit arbejde. Tænk og handl langsigtet. Profitmindset nr. 7: Få det til at virke småt derefter stort Som iværksætter bliver vi ofte ganske forelskede i vores produkt. Vi udvikler og udvikler. Går endelig ud og prøver idéen af i praksis. For blot at finde ud af, at det ikke virker rigtigt, som vi havde forestillet os. Hvilket bare er en stor nedtur.

8 Men hvad skal man så gøre i stedet? Afprøv din idé på dine potentielle kunder - efterhånden som udviklingen skrider frem. Du udvikler Spørger og får feedback. Du udvikler spørger og får feedback. Du går ud og forsøger at sælge dit produkt. Du får feedback og tilretter. Og på et tidspunkt har du et produkt eller serviceydelse som virker i det små. Og nu er du klar til at få det til at virke stort. Efter devisen virker det ikke småt kommer det heller ikke til at virker stort. Profitmindset nr. 8: 80 % af hvad du laver virker ikke Når den dygtige pokerspiller vinder den store gevinst, er det jo resultatet af mange spil, der er tabt først. Når aktiehandleren gør overskuddet op efter f.eks. 1 år, og har haft et fornuftigt overskud, så er det jo også et resultat efter mange handler, der er tabt penge på. Og ganske få, som der er tjent mange penge på. Mindst 80 % af pokerspillerens hænder er tabte. Mindst 80 % af aktiehandlerens handler tabes der penge på. Men de sidste 20 % tjenes der mange penge på. Sådan er det også i hverdagen. Ikke bare for iværksættere i Start-Up fasen. Men hele livet igennem. 80 % af de aktiviteter, du udfører, vil ikke virke efter hensigten. Men de sidste 20 % vil. 80 : 20 % reglen virker. Og den virker hver gang. Og sådan er livet bare. Og især for en iværksætter i Start-Up fasen. Var Edison ikke blevet ved og blevet ved at tage fejl gang efter gang. Så havde vi måske aldrig fået glødelampen på det tidspunkt, vi nu fik den. Men det skal jo ikke få dig til stoppe. Tværtimod. Profitmindset nr. 9: Omsætning er ikke det samme som profit De fleste iværksættere vil meget hellere tale om omsætning og ikke profitten, altså overskuddet. I de bedste år omsatte jeg for 80 mio. kroner om året. Men jeg havde også år, hvor bundlinjen var et mindre underskud. Men mit underskud var da ikke noget, jeg talte om. Når nogen spurgte,

9 nævnte jeg altid min omsætning. Det virkede da mere imponerende end at fortælle, at jeg havde et underskud på kr ,00. Så ja, selvfølgelig skal du have øje på omsætningen. Men der er 2 andre tal, som er vigtigere. Nemlig din profit dit overskud og din likviditet. Så hvis du vil vide, hvordan det i virkeligheden går, så se på overskuddets størrelse. Og saldoen på bankkontoen. Eller mangel på samme. Profitmindset nr. 10: Successen kommer, når jeg gør mange ting rigtigt på samme tid Lad mig prøve med en metafor. Din krop. Alle de vigtige organer skal fungere godt, for at hele din krop er sund og rask. Er der blot et af dine organer syge. Så vil resten af din krop også fungere for nedsat kraft. På samme måde er det med din Start-Up. Det er jo ikke kun én ting, som skal fungere. Det er mange ting, som skal fungere samtidig, for at din virksomhed skal blive til en succes. Hvad nytte er det, at du har verdens bedste produkt eller serviceydelse? Men du mestrer ikke salg og marketing? Nej, vel. Hvad hjælper det, at du har den mest lækre bil, men du har smidt nøglen væk? Hvad hjælper det, at du har den mest lækre bil, men dit batteri er fladt? Det hele skal virke. Og det skal virke samtidigt. Profitmindset nr. 11: Jeg er committed - ikke kun interesseret Jeg blev i en tidlig alder spurt af en af mine mentorer: Mogens, er du interesseret i succes med din virksomhed, eller er du committed til succes for dig selv og din virksomhed? Jeg tænkte: Hva fan mener han med det? Og hvad var forskellen? Og så forklarede han mig: Når du er interesseret, tager du den lette vej og springer oftest over, hvor gærdet er lavest. Når du er committed, så gør du alt, hvad der står i din magt for at blive succesfuld uanset hvad. Kender du definitionen på selvdisciplin? For mig betyder det, at du gør, hvad du skal gøre, når du skal gøre det, uanset om du har lyst eller ej. Så jeg er committed. Ikke bare interesseret. Hvad med dig?

10 Nichemindset nr. 1: En niche er ikke noget du vælger og er heller ikke, hvad du gerne vil have den til at være Lad mig stille dig et spørgsmål: Hvad vil du helst - at du vælger din niche? Eller at nichen vælger dig? Når du vælger din niche, sker det som oftest på dine præmisser. Når det er nichen, der vælger dig, sker det på dine potentielle kunders præmisser. Og det alene vil gøre en kæmpe forskel for dig, der er i Start-Up-fasen. Nu er det dine potentielle kunders problemer, frustrationer, irritationer osv. samt deres specifikke drømme og mål, der er i centrum. Der er nu fokus på dine potentielle kunders forventede resultater og løsninger. Nichemindset nr. 2: Nicher er behov Når din niche ikke er noget, du vælger og heller ikke er, hvad du gerne vil have den til at være, skal du opdage din niche. Det betyder, at du skal have svar på nogle helt grundlæggende spørgsmål. Spørgsmål som: Hvad er det, der motiverer dine potentielle kunder? Hvad er deres frygt? Hvad er deres frustration? Hvad er deres irritation? Og i den anden ende af skalaen: Hvad ønsker dine potentielle kunder at opnå? Hvilke mål har de? Hvad er deres forhåbninger? Og selvfølgelig så specifikt som mulig.

11 Når du stiller den slags spørgsmål, får du jo også nogle svar med dine potentielle kunder egne ord og sætninger. Skriv disse sætninger, vendinger og ord ned. Dem skal du senere bruge i din marketing. Målet er jo, at du skal tilbyde løsninger og resultater på behov, som ingen andre dækker lige nu. Eller behov, som er dækket på en dårlig måde. Som i de potentielle kunder opnår ikke de ønskede resultater og løsninger. Når du tænker på denne måde, starter processen jo uden for dig selv. Den starter hos dine potentielle kunder. Og dine potentielle kunder er jo ligeglade med dig. Men de er ikke ligeglade med løsningen på deres problem. Så tænk i, at nicher er udækkede behov, som dit produkt eller serviceydelse skal dække. Nichemindset nr. 3: Nicher opdages og udvikles Som vi netop har talt om, opdager du din niche. Og når du har opdaget din niche, udvikler du din niche ved at gå dybere og dybere. Lad mig give dig et eksempel fra min egen verden. Med den viden og erfaring, jeg har erhvervet mig gennem over 40 år som iværksætter, vil jeg kunne tilbyde min ekspertise til mange forskellige typer virksomheder. Jeg har deltaget i masser af arrangementer, messer, workshops, netværksgrupper osv. Og jeg har gennem mange interviews opdaget, at der i grunden er et stort udækket behov for en proces, som fører en iværksætter godt og sikkert gennem hele Start-Up fasen. Det er ikke noget andre har fortalt mig. Det er kun noget, jeg har opdaget ved at være om mig. Og ved at tale med en masse iværksættere, som er på vej i processen. Hørt en masse om deres usikkerheder, deres problemer og udfordringer osv. Og i denne fase af udviklingen af min nye virksomhed Succesportalen er fokus på at hjælpe iværksættere med strategier, taktikker, systemer og processer samt mindsets til at komme godt og sikkert gennem hele Start-Up fasen. Og komme så langt, at der også er basis for at skabe en profitabel virksomhed på sigt. Men det er kun, fordi jeg har talt med mange mennesker og ved mange ansigt-til-ansigt samtaler erfaret, hvor skoen trykker

12 Og efterhånden som jeg tilbyder løsninger, vil mange af mine potentielle kunder fortælle mig, hvad deres behov er. Og jeg kan på den måde komme dybere og dybere og komme med løsninger, som netop opfylder min niches behov. Her er 3 nichespørgsmål, som du skal have et stort JA til. Og som giver dig en rigtig god Start-Up Nichespørgsmål nr. 1: Er min potentielle kunde motiveret af smerte + en her og nu irrationel passion? Nichespørgsmål nr. 2: Leder min potentielle kunde proaktivt efter en løsning? Nichespørgsmål nr. 3: Har mine potentielle kunder ingen eller kun få løsningsmuligheder? Og her er, hvad jeg har lært: Valider din niche - før du bruger penge - ved at tale med dine kommende kunder først. Får du et stort og rungende JA til alle 3 spørgsmål har du en niche, som er værd at gå efter.

13 Den helt traditionelle situation er: Du har et produkt eller serviceydelse, som du ønsker den højest mulige profit på. Og din potentielle kunde ønsker at gøre den bedst mulige handel. Er det ikke sådan det er? Så lad os prøve at tale lidt om, hvordan du får det til at gå op i en højere enhed. Produktmindset nr. 1: Du sælger ikke et produkt eller serviceydelse. Du sælger et udbytte, et resultat, en løsning eller en lindring. Det er jo ikke dit produkt eller serviceydelse, som dine potentielle kunder er interesseret i. De er interesseret i det resultat, de får du af at bruge dit produkt eller serviceydelse. Uanset om det er løsningen på et problem eller hjælp til at opnå et mål. Opfylde en drøm. Alle potentielle kunder tuner ind på deres favorit radiostation: WII FM What s In It For Me? En lille succesudfordring: Prøv at fortælle, hvad du laver uden at du må fortælle, hvad dit produkt eller serviceydelse er. Så hvad sælger du i virkeligheden? Du sælger et udbytte, et resultat, en løsning eller en lindring. Produktmindset nr. 2: Dit produkt er en forhindring mellem dine kunder og hvad de ønsker Er det ikke sådan, at vi alle hurtigst muligt, billigst muligt og på den letteste måde vil have en løsning? Uden alt for mange dikkedarer, omveje og forhindringer? Og det betyder jo nærmest, at dit produkt eller serviceydelse i sig selv er en forhindring. Så skab et produkt eller serviceydelse, som lige nøjagtig løser deres problem eller sørger for, at de opnår deres mål. Hverken mere eller mindre. Produktmindset nr. 3: Skab et produkt, som sælger sig selv Et stjerneeksempel her er jo Apple. Når først du er blevet Apple fan, kan du næste ikke vente på det næste produkt fra Apple. Og sidder gerne i kø en frostklar nat.

14 Prøv at analysere lidt på dig selv: Hvad er det der gør, at du selv køber et givent produkt? Hvad har i grunden være dit motiv eller motiver? Og dine motiver vil sandsynligvis ikke være meget forskellige fra andres motiver. Det, jeg har lært rigtig meget af, er ved at observere mig selv i diverse købssituationer. Både professionelt og personligt. Så hvordan skaber du et produkt, som sælger sig selv? Der findes kun én måde. Kom ind under huden på dine potentielle kunder. Og kommer du så meget ind under huden på dine kunder, at du faktisk kan forklare deres problem bedre end dem selv. Ja, så opfattes du også som den, der har løsningen. Produktstrategi nr. 1: Forøg den opfattede værdi Det bedste råd jeg kan give her er: Prøv at tune ind på TV Shoppen og lignende og se, hvordan produkterne præsenteres. Om du kan li det eller ej. De er bare verdensmestre i at forøge den opfattede værdi. Med masser af praktiske eksempler på, hvilke problemer som produktet nu løser. Og så forøger de jo den opfattede værdi ved at hælde masser af bonusser oveni. Og lad os nu være ærlige. Du sidder i sofaen søndag morgen. Du har fjernbetjeningen i hånden og du sidder og zapper. Du lander på en TV SHOP reklame og har med det samme lyst til at zappe videre. Men du gør det ikke. Du skal lige se hvad den her non-stick pande kan bruges til, hvordan nicer-dicer plus kan skære dine grøntsager ud på ingen tid eller hvordan proactiv clear skin program kan rense og genoprettet din hud. Har du overvejet, hvorfor du ikke kan zappe videre? Det er fordi de rammer et behov, som du ikke anede, du havde. Og med alle deres eksempler forøger de den opfattede værdien igen og igen. De bliver ved, indtil du til sidst sidder med kreditkortet i hånden og er i gang med at taste dine betalingsoplysninger ind. Produktstrategi nr. 2: Pak dit produkt som en prof Uanset om du skal sælge online produkter eller ej, så pak dine produkter som en prof. Og her er hvad jeg mener med det: Online program: Lav en salgsside, som er grafisk lækker, overskuelig og godt sat op. Sørg altid for, at din call-to-action knap skiller sig ud fra resten af din tekst. Dine kunder skal med det samme kunne se, hvor de kan købe produktet. Når de har købt dit online program, så læg det op, så det er overskueligt for kunden at finde rundt i. Sæt programmet op struktureret og pænt, så

15 kunden føler sig inviteret indenfor. Sørg for at lave en velkomstvideo, som byder dem velkommet til programmet, og lav en hjælpefunktion, så dine kunder føler sig godt guidet på vej. Jeg får inspiration til salgssider bl.a. her: Dan Kennedy Ryan Deiss Frank Kern Jeff Walker Bob Proctor Jack Canfield Rich Schefren Fysisk produkt: Lad os tage fat i online programmet igen. Du vil lave dit online i en fysisk udgave og skal derfor sende DVD er ud til dine kunder. Brænd dit materiale ned på en DVD, hvor der på DVD en er dit navn, programmets navn, modulnummer og titel. Og lad være med at sidde og klistre dem på selv. Med mindre du ikke har ti tommelfingre. Sæt DVD erne op i en flot designet æske, som kan holde til noget, som føles værende kvalitet. Tænk på, at dine kunder skal have programmet stående på hylden. Det må altså godt se lidt lækkert ud. Min pointe er: Spring ikke her over, hvor gærdet er lavest. Pak netop dit produkt, som profferne gør. Produktstrategi nr. 3: Giv dit produkt et navn, som er umuligt at glemme Uhhh, den er vanskelig, synes jeg. De bedste eksempler jeg kan komme i tanke om er f.eks. Coca-Cola. Oprindeligt var der kokain i Coca-Cola. Deraf navnet Coca. 3 C er. Det er da let at udtale. Og så rimer det. Da jeg f.eks. skulle lave overskriften til denne e-bog, var jeg gennem mange navne. Somme tider er det lettere for mig at bruge det engelske sprog. Så det første udkast var. How To Be Brilliant On Business Basics. Men nu bor jeg i Vestjylland, så det blev til: Formlen for en succesfuld Kick-Ass Start-Up. Få de rigtige mindsets og strategier. Opdag din niche. Skab dit produkt. Markedsfører det. Og få dine potentielle kunder til at give dig penge med glæde. Det tog mig faktisk næsten én dag at komme op med denne titel. Håber ikke, at du er ligeså tungnem.

16 Hemmeligt våben nr. 1: Skab din kundeprofil Når først du har mange kunder, er det forholdsvis let at beskrive din kundeprofil. Men når du er i Start-Up-fasen, er det faktisk ganske svært. Men alligevel en meget nødvendig øvelse. Forestil dig alle dine potentielle kunder er samlet til en fiktiv person. En fiktiv person med både demografiske og psykografiske træk. Og navngiv så denne fiktive person. Tag følgende med i dine overvejelser: Din kundes køn Din kundes alder Din kundes professionelle baggrund Din kundes industri/branche Din kundes indtægt Din kundes civilstatus Din kundes religion/tro Din kundes fysiske tilstand/sygdom/traume Din kundes geografiske placering Denne e-bog f.eks. er skabt til førstegangsiværksætteren, som er i Start-Up fasen. Den er både for mænd og kvinder, som er mellem 25 og 40 år. De har en mellemlang videregående uddannelse, har erfaring inden for arbejdsmarkedet, har en indkomst på mere end 300,000 kr., bor i en større provinsby og har den sædvanlige frygt, frustrationer osv. om det at starte en virksomhed. Og som ønsker at skabe så stor sikkerhed som muligt i en usikker og uforudselig verden. Og forstår betydningen af at lytte til og handle på en erfaren iværksætters anbefalinger. Min fiktive person, som jeg kommunikerer til, når jeg skriver salgsbreve, s eller laver programmer, hedder Christina. Nu er det for mig meget lettere at kommunikere. Så skab en kundeprofil. Det bliver så meget lettere at kommunikere.

17 Marketingmindset nr. 1: Marketing handler om, at dine potentielle kunder foretager en handling; ikke bare husker dig Hvad er god definition på marketing? Det findes der mange bud om på nettet. I al min undervisning går jeg ud fra definitionen: Kommunikation, som skaber profitable kunder. Og hvad er formålet med marketing? Ja, iflg. Peter Drucker er formålet at gøre salg overflødigt. Og det betyder på godt dansk: Dine potentielle kunder skal foretage en handling og ultimativt selvfølgelig et køb og ikke bare huske dig. Det kaldes branding. Og det første kaldes Direct Response Marketing. Nu kan en handling være så mange andre ting end at købe. Opt-in på din hjemmeside Skrive en kommentar til en blogpost Bede om din brochure Bestille en gratis konsultation Osv. Så marketing er kommunikation som skaber profitable kunder. Og måden, du skaber det på, er at bruge Direct Response Marketing. Nemlig at dine potentielle kunder handler på baggrund af din kommunikation. Marketingmindset nr. 2: God marketing er baseret på at sælge, start derfor med at arbejde med dine potentielle kunder 1-til-1 Har du også dine betænkeligheder ved at tale med mennesker? Har du også dine betænkeligheder ved at skulle ud med tasken og bede om penge? Og vil meget hellere gemme dig bag en webshop? Så du ikke behøver komme ansigt-til-ansigt med dine kunder? Og bede om ordren? Og bede om penge? Tja, det er du ikke alene om. Jeg har gennem tiden aflagt over ansigt-til-ansigt besøg med henblik på ultimativt at skrive en regning. Og er der noget, jeg har lært, så er det, at intet inden for marketing og salg kan

18 erstattes med ansigt-til-ansigt samtaler med potentielle kunder. Det er simpelt hen forudsætningen for senere at kunne lave rigtig god marketing. Hvordan skal du ellers kunne komme ind under huden på dine potentielle kunder og forstå dem? Hvad er det for psykologiske triggere, dine potentielle kunder har? Så: God marketing er baseret på at sælge, og start derfor med at arbejde med dine potentielle kunder ansigt-til-ansigt. 1 til 1. Marketingmindset nr. 3: Salg er den bedste måde at lære, hvad du skal vide, for at vækste din virksomhed Hvor har jeg dog mødt mange fagligt dygtige personer inden for kødhåndværket. De elsker at stå ude blandt alle deres maskiner og producere den ene lækre specialitet efter den anden. Og trylle med den råvare, som hedder kød. Jeg tør slet ikke komme med et bud på, hvor meget mersalg, slagtermesteren er gået glip af, hvor mange muligheder for at sælge en hel anretning til en større begivenhed, og hvordan der løbende har kunnet foretages sortimentstilretninger. Alene p.g.a. samtaler med kunder. Direkte salg er og bliver den bedste måde at blive bedre og bedre til marketing på. Marketingstrategi nr. 1: Positioner dit produkt eller din virksomhed som den første til at gøre det og som markedsleder Positionering handler om, hvad der sker i dine kunders sind. Hvad de tænker og siger om dig, dit produkt og din virksomhed. Især når du ikke er til stede. Og det allerbedste er, når de opfatter dig som den første og markedslederen inden for dit produktområde, og som oftest også inden for et geografisk område. Mange af mine første kunder var vant til selv at lave traditionelle danske slagtervarer. Leverpostej, medister, frikadeller, kødpølse, sylte og den slags. Og de lidt mere eksotiske produkter blev købt af alle mulige salgsvogne, som kørte rundt og solgte charcuterivarer. Da jeg kom ind i billedet, lærte jeg alle slagtermestrene at forædle kød til en masse forskellige færdigvarer. Og inden længe var der kun ganske få salgsvogne med charcuterivarer. Og min virksomhed blev opfattet som den oprindelige og den første, som lærte slagtermestrene at forædle kød på en helt anden måde. Og så hjælpe dem med at løse problemer, når færdigvaren ikke helt faldt ud som ønsket. Den positionering holdt stadig ved, da jeg solgte mine virksomheder efter næsten 40 år i branchen.

Affiliate marketing for nybegyndere

Affiliate marketing for nybegyndere Affiliate marketing for nybegyndere En gratis e-bog om affiliate marketing skrevet af: Dennis V. Kjærgaard Forord Hvad kan du forvente af denne e-bog Denne e-bog har jeg valgt at skrive og udgive gratis.

Læs mere

Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud

Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud 2 Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud 2014 Rick Maurer Dette dokument må distribueres frit så længe der ikke

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

PROFESSIONELLE HJEMMESIDER. 3. generations hjemmesider tilbyder ny teknologi, viden og processer, som kan ses på bundlinjen

PROFESSIONELLE HJEMMESIDER. 3. generations hjemmesider tilbyder ny teknologi, viden og processer, som kan ses på bundlinjen PROFESSIONELLE HJEMMESIDER 3. generations hjemmesider tilbyder ny teknologi, viden og processer, som kan ses på bundlinjen Bliv klogere på hvordan du indkøber en moderne hjemmeside, driver den professionel

Læs mere

27 Gode Råd Rettigheder & Anvendelse

27 Gode Råd Rettigheder & Anvendelse 27 Gode Råd Rettigheder & Anvendelse Hvad må jeg og, hvad må jeg ikke, med e-bogen? Bogen kan downloades gratis fra web-siden www.et-udbytterigt-liv.dk Ikke-kommercielt brug : Dele af bogen og udvalgte

Læs mere

Ny Mesterlære - stærkt gået

Ny Mesterlære - stærkt gået Ny Mesterlære - stærkt gået 13 stærke fortællinger fra ny mesterlære 2008 FoU-projekt 121492 Forfatter: Jane Jakobsen, DEL www.delud.dk Ny Mesterlære - stærkt gået FoU-projekt 121492 Forfattere: Jane Jakobsen,

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

Sådan skriver du WEBTEKST. Der sælger. Indholdsfortegnelse: Af Michael Lykke Aagaard

Sådan skriver du WEBTEKST. Der sælger. Indholdsfortegnelse: Af Michael Lykke Aagaard Sådan skriver du WEBTEKST Der sælger Indholdsfortegnelse: Af Michael Lykke Aagaard Forord af Morten Vadskær Mavefornemmelse er det næstbedste! 5 0. Før vi går i gang: Hvad er en konvertering? Og hvad betyder

Læs mere

Opfinderbogen. - giv dine ideer liv! Mikael le Dous

Opfinderbogen. - giv dine ideer liv! Mikael le Dous Opfinderbogen - giv dine ideer liv! Mikael le Dous Denne bog er tilegnet det kreative menneske, som hele tiden får nye ideer. Ideer, som muligvis kan blive til salgbare produkter eller tjenesteydelser.

Læs mere

Talentfuldekvinder.dk - Erhvervscoach og psykoterapeut Lisbeth Olesen Tlf.: 2949 4588 - mail@talentfuldekvinder.dk 1

Talentfuldekvinder.dk - Erhvervscoach og psykoterapeut Lisbeth Olesen Tlf.: 2949 4588 - mail@talentfuldekvinder.dk 1 Talentfuldekvinder.dk - Erhvervscoach og psykoterapeut Lisbeth Olesen Tlf.: 2949 4588 - mail@talentfuldekvinder.dk 1 Indholdsfortegnelse Forord 5 Kapitel 1 Introduktion 8 Hvad vil det sige "at være leder

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Illustreret af Anders Morgenthaler. Jens Moberg. Rettidig omsorg. Gyldendal Business

Illustreret af Anders Morgenthaler. Jens Moberg. Rettidig omsorg. Gyldendal Business Illustreret af Anders Morgenthaler Jens Moberg Rettidig omsorg Gyldendal Business Indhold Forord 5 Tak 10 1. Selvbevidsthed om at kende sig selv som leder 13 Succesfuld ledelse starter med selvbevidsthed

Læs mere

FRI FOR LUDOMANI HENRIK TINGLEFF

FRI FOR LUDOMANI HENRIK TINGLEFF FRI FOR LUDOMANI HENRIK TINGLEFF 2012 Henrik Tingleff & Danske Spil Omslag og Grafik: Louise Løj Arce Foto: Fotograf Niels Djervad Forlag: Kognitivt Forlag, København, Danmark Fremstilling: Dystan Grafisk

Læs mere

ISBN 978-87-994173-0-8 Side 1

ISBN 978-87-994173-0-8 Side 1 ISBN 978-87-994173-0-8 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 7 OM FORFATTEREN OG TALLET 9 8 INDLEDNING 10 DE EN-ØJEDE ER KONGER I DE BLINDES RIGE 11 DOM SCRIPTING - WEBSHOPS SVAR PÅ GAFFA-TAPE 13 VI SKAL LIGE

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Tidligere udgivelser: Bog: Indtryk/Udtryk (2010) E-bog: Sig Nej Lær hvordan du får sagt fra i tide (2012)

Tidligere udgivelser: Bog: Indtryk/Udtryk (2010) E-bog: Sig Nej Lær hvordan du får sagt fra i tide (2012) Personlig POWER Anita Hummelshøj Mikkelsen. Professionel person- og relaionsudvikler Korrektur: Buttle Sprog & Formidling. Illustrationer: Michelle Erdmann ISBN: 978-87-994057-2-5 Udgivelsesår: 2012, 1.

Læs mere

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål Sofia Manning (2007) COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål den 09-03-2012 kl. 9:57 Søren Moldrup side 1 af 13 sider Bogen er skrevet i du-form henvendt til den kommende coach. Denne stil

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Forlaget Flammen. Tommy Krabbe Andersen. ildsjælenes bog

Forlaget Flammen. Tommy Krabbe Andersen. ildsjælenes bog Forlaget Flammen Tommy Krabbe Andersen ildsjælenes bog The most powerful weapon on earth is the human soul on fire. Ferdinand Foch Øverstkommanderende for de allierede styrker på Vestfronten under 1. Verdenskrig.

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 TEMA: Teenagere Danni Elmo, ny ambassadør Side 4 ADHD MAGASINET NUMMER 1 FEBRUAR 2015 Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 Tips og ideer til teenage-årene Side 26

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

10 Typiske. AdWords fejl. - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på. Jan P. Olsen

10 Typiske. AdWords fejl. - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på. Jan P. Olsen 10 Typiske AdWords fejl - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på Af Jan P. Olsen Disclaimer Dette eksemplar af 10 Typiske AdWords Fejl er strengt personligt og giver kun dig ret til bogens indhold.

Læs mere

Alpe d Huez klarede tankerne Side 4

Alpe d Huez klarede tankerne Side 4 UDGIVES AF PENSION FOR SELVSTÆNDIGE September 2013 SELVSTÆNDIG Side 10 Sejt! Men jeg turde ikke Alpe d Huez klarede tankerne Side 4 Pensionen fik en ekstra tand Side 21 d enkelt September 2013 Side 1 Alpe

Læs mere

Internettet. Jobguiden til 48,- Ny 3. udgave. www.knowware.dk. Marianne Steen. Søg nye medarbejdere. Find nyt arbejde

Internettet. Jobguiden til 48,- Ny 3. udgave. www.knowware.dk. Marianne Steen. Søg nye medarbejdere. Find nyt arbejde 48,- Marianne Steen Søg nye medarbejdere Find nyt arbejde Jobguiden til Internettet www.knowware.dk Oversigt over jobbaserne - i Danmark, Norge og Sverige Tips til din jobsøgning Test dig selv Annoncering

Læs mere

Sig Nej - Lær, hvordan du får sagt fra i tide. Anita Hummelshøj Mikkelsen Professionel person- og relationsudvikler

Sig Nej - Lær, hvordan du får sagt fra i tide. Anita Hummelshøj Mikkelsen Professionel person- og relationsudvikler Sig Nej - Lær, hvordan du får sagt fra i tide Anita Hummelshøj Mikkelsen Professionel person- og relationsudvikler Forside: Povl Anker Buhl Grafisk tegnestue Korrektur: Buttle Sprog & Formidling Illustration:

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere