ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014"

Transkript

1 PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. JUNI 2015 ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT juni 2015 Engros & Transmission 15/03766 HTH/HGO RESUMÉ 1. Med denne sag forelægges Energinet.dk s Årsrapport 2014, som Energitilsynet efter lovgivningen om den økonomiske regulering af Energinet.dk skal godkende. Sagen forelægges, fordi Energinet.dk spiller en central rolle på såvel el- som gasmarkedet. Virksomhedens økonomiske situation og performance er derfor af væsentlig betydning. SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@energitilsynet.dk 2. Energitilsynet har to opgaver i henhold til den økonomiske regulering af Energinet.dk: tilsyn og godkendelse af opgørelser og afvikling af differencer (over-/underdækning) samt fastsættelse af pristalsregulering af Energinet.dk s grundkapital. 3. Energitilsynet har ikke regnskabsmæssige/revisionsmæssige opgaver og forpligtelser i forbindelse med behandlingen af Energinet.dk s årsrapport, men Energitilsynet kan fastsætte korrektioner til årsrapporten. 4. Sekretariatet for Energitilsynet (SET) har gennemgået årsrapport 2014 og det supplerende materiale, der er indsendt i forbindelse hermed. SET vurderer, at såvel fastsættelsen af forrentningen af grundkapitalen for 2014 (- 4 mio. kr.) som opgørelsen og den forventede afvikling af differencer på de forskellige forretningssegmenter er sket i overensstemmelse med den økonomiske regulering. Energinet.dk havde i gasårene 2013/14 og 2014/15 foretaget en fejlagtig fordeling af afviklingen af akkumuleret overdækning mellem indføringspunkterne Ellund og Nybro. SET kan konstatere, at tilbageførslen sker i 2014 i henhold til de planer, der nu er lagt. 5. I relation til udviklingen i Energinet.dk s effektivitet mv. vurderer SET, at årsrapport 2014 og det supplerende materiale hertil ikke giver anledning til at rejse spørgsmål om Energinet.dk s generelle effektivitet og effektivitetsudvikling. SET bemærker, at SET arbejder for, at der gennemføres en international TSO gas benchmark i 2015/2016. SET har endvidere ikke fundet enkelte, konkrete omkostningsposter ved gennemgangen af årsrapport 2014, der giver anledning til spørgsmål i relation til den økonomiske regulerings krav om kun at tillade indregning af nødvendige omkostninger ved effektiv drift.

2 Side 2/26 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT I medfør af 2, stk. 2 i lov om Energinet.dk, kan Energinet.dk købe gaslagre. Energinet.dk har pr. 31. december 2014 erhvervet gaslageret i Stenlille af Dong Energy A/S. Gaslagret er erhvervet af det 100 pct. ejede datterselskab Energinet.dk Stenlille Gaslager Holding A/S. Holdingselskabet er stiftet med indskud af egenkapital fra Energinet.dk SOV på 850 mio. kr. og optagelse af fremmedfinansiering på mio.kr. Investeringen kan ske for lånte midler, jf. 14 i lov om Energinet.dk. 7. Lån er optaget uden støtte og garantier fra Energinet.dk på 100 pct. kommercielle vilkår og er dermed i overensstemmelse med 2, stk. 2 og 14 i lov om Energinet.dk. 8. SET kan konstatere, at net-sektorerne gennem Energinet.dk - ikke har påtaget sig nogen økonomisk hæftelse i forbindelsen med den faktiske gennemførelse af overtagelsen. SET har således ingen bemærkninger til købet. AFGØRELSE På bagrund af sekretariatets sagsfremstilling og vurdering har Energitilsynet i medfør af BEK nr. 965 af 21. september 2006 truffet afgørelse om at meddele Energinet.dk, at Energitilsynet ikke har korrektioner til selskabets årsrapport 2014.

3 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Side 3/26 SAGSFREMSTILLING 10. Energitilsynet varetager den økonomiske regulering af Energinet.dk på grundlag af selskabets årsrapport, som selskabet skal anmelde til Energitilsynet senest den 1. juni hvert år, jf. bekendtgørelse nr. 965 af 21. september 2006 om økonomisk regulering af Energinet.dk. 11. Energitilsynet meddeler senest 4 måneder efter modtagelsen af Energinet.dk s årsrapport, om tilsynet har korrektioner til årsregnskabet herunder eventuelt korrektioner til selskabets opgørelse af konstaterede differencer mellem realiserede indtægter og nødvendige omkostninger og forrentning (over- /underdækning). Tilsynet kan kræve yderligere oplysninger. Fristen på 4 måneder regnes fra modtagelsen af de supplerende oplysninger. 12. Energinet.dk anmeldte den 1. april 2015 selskabets årsrapport for 2014 (bilag 1), hvilket er selskabets 9. regnskabsår. Selskabet har den 16. og 17. april 2015 indsendt yderligere oplysninger, jf. bilag 2 og bilag 3. SET anser de modtagne oplysninger mv. for fyldestgørende. 13. Energinet.dk er en 100 pct. statsejet, selvstændig offentlig virksomhed (SOV), der ejer og driver de danske transmissionsnet for el og naturgas. Selskabet havde i 2014 en omsætning på 10,4 mia. kr. og en balance på 39,7 mia. kr. på koncernbasis, jf. selskabets årsrapport Energinet.dk reguleres via en hvile-i-sig-selv regulering, der giver Energinet.dk dækning for nødvendige omkostninger ved en effektiv drift samt en forrentning, der sikrer realværdien af selskabets grundkapital ved etableringen i I december 2014 udgav regeringens El-reguleringsudvalg sin afsluttende rapport om eftersyn af reguleringen af den danske elforsyningssektor. En af hovedanbefalingerne var indførsel af økonomisk rammestyring og krav til effektivisering af Energinet.dk. Reguleringsudvalgets anbefalinger vedrørende den økonomiske regulering af Energinet.dk er endnu ikke implementeret og anbefalingerne indgår ikke i Energitilsynets vurdering af Energinet.dk s årsrapport I praksis fastsættes selskabets tariffer hvert år ud fra budgetterede omkostninger og forventninger til gas- og elektricitetstransmission mv. således, at tarifferne forventes at balancere omkostningerne, inkl. tilladt konsolidering af grundkapitalen i overensstemmelse med hvile-i-sig-selv princippet. 17. Usikkerheden i relation til såvel omkostningsbudgettering som forbrugsestimering af el og gas betyder, at Energinet.dk s omkostninger og indtægter ikke kan forventes at balancere i de enkelte år. Differencer mellem indtægter og nødvendige omkostninger plus realværdisikring af grundkapitalen under- eller overdækning skal føres tilbage til forbrugerne ved indregning i

4 Side 4/26 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 tarifferne hurtigst muligt og senest i næstfølgende regnskabsår. Energitilsynet kan tillade en længere afviklingsperiode med henblik på at sikre en jævn prisudvikling. 18. I det følgende redegøres i hovedafsnit A for de generelle forhold i Energinet.dk s økonomi i relation til den økonomiske regulering: Energinet.dk s realværdisikring af grundkapitalen, udviklingen i Energinet.dk s resultat og over- /underdækning, opgørelse af flaskehalsindtægter, opgørelse af EU-tilskud og Energinet.dk s effektivitet. 19. I hovedafsnit B redegøres for en række særlige spørgsmål vedrørende Energinet.dk s gaslageraktiviteter. A - GENERELLE FORHOLD I RELATION TIL DEN ØKONOMISKE REGULERING EGENKAPITALFORRENTNING OG PRISTALSREGULERING 20. Den økonomiske regulering af Energinet.dk tillader selskabet en forrentning, der sikrer realværdien af selskabets grundkapital i selskabets åbningsbalance pr. 1. januar 2005, jf. 4 i BEK nr. 965 af 21. september I praksis fastsættes forrentningen på baggrund af udviklingen i løn- og nettoprisindeks fra Danmarks Statistik. TABEL 1 UDVIKLINGEN I REGULERINGSPRISTAL Stigning i pristal (pct.) 3,8 2,8 4,9 6,2-2,0 3,8 5,5 3,6 0-0,1 Anm: I 2008 ændrede Danmarks statistik et pristal, der lå til grund for fastlæggelsen af Energinet.dk s forrentning. Ændringen betød, at man ikke umiddelbart kunne sammenligne de gamle og de nye pristal. I forbindelse med behandlingen af årsrapporten for 2011 blev det endeligt fastlagt, hvorledes overgangen mellem de gamle og nye pristal skulle foretages. Denne metode er også benyttet i forbindelse med ændring af et pristal i 2013, der danner baggrund for reguleringspristallet for * Kilde: Sekretariatet for Energitilsynet 21. I 2014 var pristalsudviklingen på -0,1 pct., og Energinet.dk har i overensstemmelse hermed opgjort realværdisikringen af grundkapitalen til - 4 mio. kr. i 2014.

5 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Side 5/26 UDVIKLINGEN I ENERGINET.DK S RESULTAT OG OVER- /UNDERDÆKNING 22. Hovedtallene for udviklingen i Energinet.dk s resultat og egenkapital mv. er vist i tabel 2.

6 Side 6/26 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 TABEL 2 ENERGINET.DK S RESULTAT, OVER-/UNDERDÆKNING OG EGENKAPITAL FRA ÅBNINGSBALAN- CEÅRET 2005 OG DE SENESTE 4 REGNSKABSÅR (KONCERNTAL) Koncerntal Brutto omsætning 1) Netto omsætning 1) Samlede omkostninger Egenkapital primo regnskabsåret Heraf grundkapital 2) Regnskabsårets resultat Konsolidering af grundkapital Overført som underdækning 3) Overført som ovedækning 3) Kilde: Anm; 1) Omsætning omfatter transmission af elektricitet, naturgas og relaterede serviceydelser. Der foretages indregning i resultatopgørelsen, såfremt levering og risikoovergang til køber har fundet sted inden årets udgang, og såfremt indtægten kan opgøres pålideligt og forventes modtaget. I omsætningen indgår betalinger fra virksomhedens kunder, som virksomheden i henhold til lovgivningen skal opkræve og administrere, og som afregnes til producenterne af miljøvenlig elektricitet. Omsætningen viser således det samlede omfang af de aktiviteter, virksomheden administrerer. Bruttoomsætning = totale omsætning inklusive afgifter. Nettoomsætning = totale omsætning eksklusive afgifter. 2) I egenkapital primo året indgår også hensættelser fra bl.a. samkøringsindtægter, indtil disse anvendes til net investeringer. Stigningen i egenkapitalen fra år til år er derfor ikke udtryk for den rene forrentning. Grundkapitalen udgøres af Energinet.dk s egenkapital på stiftelsestidspunktet (1. januar 2005). Det er denne grundkapital, der forrentes for at sikre realværdien pr. 1. januar ) Over- og underdækning indregnes i resultatopgørelsen, som en særskilt korrektionspost til omsætningen i det enkelte år. Overdækning betyder, at Energinet over tarifferne har opkrævet et beløb der overstiger omkostningerne og omvendt. * Kilde: Energinet.dk 23. Energinet.dk har opgjort over-/underdækning for de fire segmentregnskaber (Elnet, Gastransmission, System og PSO) ultimo 2014, jf. tabel 3.

7 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Side 7/26 TABEL 3 OVER-/ UNDERDÆKNING (SEGMENTREGNSKABER) Segmenter Samlet over- /underdækning (mio. kr.) Pr ultimo 2013 Over- /underdækning i 2014 (mio. kr.) Samlet over-/ underdækning (mio. kr.) Pr. ultimo 2014 Elnet Systemydelser PSO Gastransmission I alt Kilde: Anm: Negative tal betyder, at forbrugerne har betalt mindre end Energinet.dk s omkostninger. Positive tal betyder, at forbrugerne har betalt mere end Energinet.dk s omkostninger Kilde Energinet.dk 24. På Elnet-segmentet var den akkumulerede overdækning primo 2014 på 67 mio. kr. I 2014 er den akkumulerede overdækning reduceret med 43 mio. kr., således at den akkumulerede overdækning ultimo 2014 var 24 mio. kr. 25. På Systemydelses-segmentet er den akkumulerede overdækning primo 2014 på 77 mio. kr. Den akkumulerede overdækning blev tilbageført mere end fuldt ud i 2014, og ultimo 2014 var der en underdækning på 67 mio. kr. på dette segment. 26. På PSO-området var den akkumulerede underdækning primo mio. kr. Ultimo 2014 var underdækningen øget til 654 mio. kr., jf. pkt. 27.

8 Side 8/26 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 BOKS 1 OM PSO EL Regeringen og Venstre blev i 2014 enige om en aftale på energiområdet til Vækstpakke Aftalen indebærer en reduktion af virksomhedernes energiomkostninger med henblik på at gøre produktionen billigere via bl.a. lempelser af PSO-afgiften (public service forpligtelser vedrørende udbygningen af VE). PSO-afgiften lempes i perioden med i alt DKK 13,2 mia. svarende til ca. 3 øre/kwh stigende til 5 øre/kwh i I henhold til en samarbejdsaftale mellem Energinet.dk og Energistyrelsen modtager Energinet.dk hver måned en tolvtedel af det beløb, som er fastsat til El-PSO lempelsen på den årlige Finanslov. Beløbet vil indgå i tarifgrundlaget på samme måde som hidtil, men betalingen sker fra Energistyrelsen i stedet for via tarifferne. Kilde: Energinet.dk

9 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Side 9/26 BOKS 2 OM PSO - GAS Biogas er vedvarende energi, der fortrænger fossile brændsler, og som medfører en række fordele for miljø og klima. Energinet.dk administrerer støtteordningerne til opgradering og anvendelse af biogas, der produceres på basis af biomasse i Danmark primært gylle og organisk affald. I henhold til Naturgasforsyningsloven udbetaler Energinet.dk tilskud til opgraderingsanlæg og renseanlæg, der leverer opgraderet biogas og renset biogas til henholdsvis naturgasnettet og bygasnet. Ordningen trådte i kraft den 9. december 2013, og biogasproduktionen steg kraftigt fra 2013 til Energinet.dk forventer en signifikant stigning i antallet af biogasanlæg og produceret mængde, hvorfor der forventes en stigning i udbetalingen til PSO for gas til DKK 175 mio. i I 2014 opkrævede Energinet.dk PSO-tariffen for gas via gasdistributionsog bygasselskaberne, men fra 2015 vil PSO-ordningen for gas blive finansieret via Finansloven og vil dermed ikke indgå i Energinet.dk s tarifopkrævning længere. I lighed med el-pso aftalen vil Energinet.dk månedsvis modtage en overførsel fra Energistyrelsen med henblik på udbetaling af tilskud vedr. gas- PSO. Kilde: Energinet.dk 27. Både for net- og systemområdet (el) forventer SET, at Energinet.dk fastsætter tarifferne således, at de akkumulerede differencer bliver mindst mulige. Der vil naturligt fortsat opstå ubalancer i de enkelte regnskabsår, idet det ikke kan forventes, at de forudsætninger, der ligger til grund for beregningerne af tariffer, vil holde 100 pct. Specielt har udviklingen på PSO segmentet afveget i 2014, hvilket skyldes at elpriserne i 2014 blev væsentlig lavere end forudset ved budgetlægningen, hvorved omkostningerne til PSO ordningen blev betydelig højere end forventet. 28. I gassegmentet var der primo 2014 en akkumuleret overdækning på 447 mio. 1) 2) kr. 1) Energitilsynet besluttede i forbindelse med godkendelsen af Energinet.dk s årsrapport 2011 den 30. oktober 2012, at den akkumulerede overdækning på gassegmentet ultimo 2011 skulle afvikles over tre år (dvs. gasårene 2013/14, 2014/15 og 2015/16). Tilsynet besluttede samtidig,, at kommende differencer på gassegmentet som udgangspunkt skulle afvikles over 1 år. I juni 2013 besluttede Energitilsynet endvidere, at to ekstraordinære og udefrakommende overdækninger på hhv. gastransmission og nødforsyning (gas) kunne afvikles over tre år.

10 Side 10/26 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT Energinet.dk har i 2014 nedbragt den akkumulerede overdækning på gassegmentet med 177 mio. kr., således at den akkumulerede overdækning ultimo 2014 udgør 270 mio. kr. FLASKEHALSINDTÆGTER TABEL 4 HENLAGTE FLASKEHALSINDTÆGTER, FORDELT PÅ PROJEKTER (MIO. KR.) Henlagte flaskehals indtægter Kapitalisering I alt Saldo pr. 1. januar Årets henlæggelse Overførsel ved idriftsættelse af anlæg Årets tilbageførsel af tarifgrundlaget Skat Saldo pr. 31. december Storebæltsforbindelsen Kilde: Energinet.dk 2 ) SET oplyste i forbindelse med godkendelsen af årsrapporten fro 2013, at SET I forbindelse med diskussioner om tarifstrukturen på gas-segmentet med Energinet.dk, var blevet opmærksom på, at der med indførelsen af differentierede tariffer på Ellund behandlet på Energitilsynets møde i september 2013), var sket en fejl i forbindelse med tilbageføring af akkumuleret overdækning i den differentierede Ellund-tarif. SET meddelte Energinet.dk, at man ikke vurderede, at den anvendte metode til tilbageføring var i overensstemmelse med principperne for tilbageføring af differencer i hvile-i-sig-selv reguleringen,. Der blev herved lagt vægt på, at en difference er udtryk for, at den tarif, der har været anvendt, ikke har været korrekt dvs. ikke har resulteret i en indtægt, der nøjagtigt har modsvaret Energinet.dk s nødvendige omkostninger ved effektiv drift, jf. den økonomiske regulering af ENDK. Afvikling af en difference er således udtryk for en korrektion af den tarif, der har været opkrævet, således at indtægter og nødvendige omkostninger svarer til hinanden. Det indebærer, at afviklingen af differencer skal ske i fuld overensstemmelse med de metoder for tariffastsættelse, som Energitilsynet har godkendt. Den foretagne tilbageførsel i gasårene 2013/2014 og 2014/2015 skal således korrigeres mellem de to tarifpunkter den differentierede Ellund-tarif og det generelle tarifelement. Energitilsynet besluttede på baggrund af en henvendelse fra Energinet.dk i forbindelse med behandlingen af årsrapporten for 2013, at korrektionen af tilbageførsel sker over de kommende tre gasår (2015/16 til 2017/18) med en asymmetrisk tilbagebetalingsprofil således at der ikke foretages korrektion i gasåret 2015/16. Hensigten hermed er at tilgodese et behov for at begrænse prisspredningen til kapacitet i konkurrerende indføringspunkter i gassystemet (Nybro og Ellund).

11 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Side 11/ I forbindelse med godkendelsen af Energinet.dk s årsrapport 2010 godkendte Energitilsynet, at henlagte flaskehalsindtægter til investeringer føres tilbage til forbrugerne i takt med, at der afskrives på investeringsaktivet. 31. I det Energiforlig, der blev indgået den 3. marts 2012, blev det fastsat, at Energinet.dk skal tilbageføre de henlagte flaskehalsindtægter frem til år 2020, som en del af billiggørelsesinitiativerne. Flaskehalsindtægterne tilbageføres på denne måde væsentligt hurtigere end tilbageførslen i takt med afskrivningen på investeringsaktivet ville have medført. EU-TILSKUD 32. Regnskabsmæssigt skal EU-tilskuddene indregnes i resultatopgørelsen efter et matching princip. Det betyder, at tilskuddene skal føres til indtægt i takt med, at Energinet.dk leverer de ydelser, som berettiger tilskuddene. 33. Da tilskuddene har til formål at genoprette økonomien i EU, er den regnskabsmæssige vurdering, at tilskuddene kan indregnes i resultatopgørelsen i takt med fremdrift i de tilskudsberettigede projekter. 34. Tilskuddene indregnes således i resultatopgørelsen over de kommende år. I forbindelse med den årlige resultatdisponering, overføres tilskuddene til over /underdækningen under egenkapitalen. 35. EU-tilskuddene indregnes herefter i tarifgrundlaget over samme periode som de underliggende anlægsaktiver afskrives. Herved sker der løbende en tarifmæssig reduktion, og dermed tilbagebetaling, over anlæggenes levetid. 36. Den regnskabs- og tarifmæssige håndtering af EU tilskud følger således samme praksis som anvendes for henlagte flaskehalsindtægter. 37. Energinet.dk har i 2013 og 2014 henlagt EU-tilskud på hhv. DKK 95 mio. og DKK 18 mio. (netto efter skat). Tilskuddene fordeler sig således:

12 Side 12/26 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 TABEL 5 HENLAGTE EU-TILSKUD MIO. KR OG 2014 Projekt I alt Ellund-Egtved -Henlagt (mio. kr.) Tilbageført (mio. kr.) Kriegers Flak -Henlagt (mio. kr.) Tilbageført (mio. kr.) I alt Kilde: Energinet.dk EFFEKTIVITET 38. Som omtalt tidligere udgav regeringens El-reguleringsudvalg sin afsluttende rapport om eftersyn af reguleringen af den danske elforsyningssektor i december En af hovedanbefalingerne var indførsel af økonomisk rammestyring og krav til effektivisering af Energinet.dk. Reguleringsudvalgets anbefalinger vedrørende den økonomiske regulering af Energinet.dk er endnu ikke implementeret og anbefalingerne indgår ikke i Energitilsynets vurdering af Energinet.dk s årsrapport De europæiske energiregulatorer har tidligere foretaget internationale TSO benchmark på el-området. Den seneste analyse foretaget i 2012/13 viser, at Energinet.dk var blandt de mest effektive TSO er i undersøgelsen. 40. SET arbejder nu for, at der gennemføres en tilsvarende international benchmark af TSO erne på gasområdet i 2015/16. INTERN KONTROL 41. Energinet.dk følger løbende effektivitetsudviklingen og har igangsat en række initiativer til løbende intern kontrol af virksomhedens effektivitet, jf. nedenfor.

13 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Side 13/26 TABEL 6 ENERGINET.DK S INTERNE KONTROL AF EFFEKTIVITET Indikation for effektivisering Forvaltningsrevision Effektiviseringstiltag i Energinet.dk Energinet.dk s projekt vedrørende Key- performance indicators Kilde: Energinet.dk Beskrivelse Forvaltningsrevisionen udføres årligt af revisionsfirmaet PWC og Rigsrevisionen. Ledelsen af Energinet.dk har de sidste år foretaget en række effektiviseringstiltag, jf. punkt Energinet.dk har fra 2012 påbegyndt et effektiviseringsprojekt, hvor ledelsen på hver Key performance indicators (KPI er) fastsætter effektivitetsmål. Resultaterne af dette arbejde vil kunne eftervises i løbet af få år, jf. punkt Energinet.dk har i de sidste år gennemført en række konkrete effektiviserings- /billiggørelsestiltag, der er med til at styrke Energinet.dk s effektivitet: STORDRIFTSFORDELE 43. Energinet.dk overtog i 2012 de regionale transmissionsnet. Overtagelsen øgede virksomhedens anlægsaktiver med 7,5 mia. kr. og gav en række stordriftsfordele i driften af nettene. Omkostningsprocenten (målt som driftsomkostningerne i procent af anlæggenes bogførte værdi) er siden 2008 faldet fra 4,8 pct. til 2,5 pct. i Fra 2012 til 2013 er omkostningsprocenten faldet fra 3,4 pct. til 2,5 pct. (inkl. Regionale net). I 2014 er omkostningsprocenten 2,5 pct. Energinet.dk har som mål, at omkostningsprocenten er nedbragt til 2 pct. i 2020.

14 Side 14/26 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 FIGUR 1 DRIFTSOMKOSTNINGER OG OMKOSTNINGSPROCENT Kilde: Energinet.dk ENERGIOMKOSTNINGER 44. Omkostninger til systemydelser (balancering af elsystemet og nødforsyningsydelser i gassystemet) er væsentlige omkostningsposter i Energinet.dk. De samlede omkostninger net-tab, systemydelser og nødforsyning (gas) er i 2014 lidt under det niveau for omkostningerne, der var fastsat i budget 2014.

15 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Side 15/26 FIGUR 2 ENERGIOMKOSTNINGER Kilde: Energinet.dk 45. Energinet.dk s effektiviseringstiltag er en del af de billiggørelsestiltag, virksomheden er blevet pålagt i medfør af energiforliget fra En samlet oversigt over realiseringen af disse tiltag er vist nedenfor i tabel 7.

16 Side 16/26 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 TABEL 7 OVERSIGT OVER BILLIGGØRELSESTILTAG FOR 2014 Driftsomkostninger. Effektiviseringer (omk. ift. anlægsaktiver) Effektiviseringer, energiomkstn. (Systemtjenester, nettab og nødforsyning) Opsparede flaskehalsindtægter udbetales over 9 år i stedet for over restlevtiden Forlængelse af afskrivningsperioden på elaktiver Køb af regionale net -172 Kabelhandlingsplan reduceres frem til Total Kilde: Energinet.dk Anm.: Angivet i 2014-priser 46. Energinet er herudover blevet pålagt yderligere billiggørelsestiltag i to solcelleaftaler (2012 og 2013). Disse tiltag fremgår af Tabel 8

17 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Side 17/26 TABEL 8 BILLIGGØRELSESTILTAG I HENHOLD TIL 2 SOLCELLEAFTALER (DKK mio. kr.) Target 2014 Real 2014 Target 2020 Solcelleaftale 1. november 2012 Kabelhandlingsplan 4000 kv justeringer Solcelleaftale 1. november 2012 Kriegers Flak udskydelse Solcelleaftale 1. november 2012 Ekstrabesparelse ved køb af regionale Net Total solcelleaftale aftale 1. november Solcelleaftale 2. juni 2013 effekt fra opdateret Kabelhandlingsplan Total solcelleaftaler Samlet billiggørelsestiltag (Jf. tabel 7 + solcelleaftaler) Anm: Angivet i 2014 priser. For Solcelleaftalen af 1. november 2012 opstilles mål for 2020 mens målet for solcelleaftalen i 2013 skulle realiseres i 2014 Note: Energinet.dk B - SÆRLIGE SPØRGSMÅL I RELATION TIL DEN ØKONOMISKE REGULERING GASLAGERAKTIVITETER 47. Energinet.dk har pr. 31. december 2014 erhvervet gaslageret i Stenlille af Dong Energy A/S. 48. Energinet.dk kan, jf. 2, stk. 2 i lov om Energinet.dk, købe gaslagre. Investeringen kan ske for lånte midler, jf. 14 i lov om Energinet.dk. 49. Lån er optaget uden støtte og garantier fra Energinet.dk på 100 pct. kommercielle vilkår.

18 Side 18/26 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 HØRING 50. Dette notat har været i høring hos Energinet.dk, der har afgivet høringssvar den 27. maj Energinet.dk s bemærkninger har alene givet anledning til enkelte korrekturrettelser.

19 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Side 19/26 LOVGRUNDLAG 51. Energinet.dk s opgaver er fastlagt i elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven med den undtagelse, at regler om udbygning af transmissionsnettet er indeholdt i lov om Energinet.dk lov nr af 20. december 2004 med efterfølgende ændringer. Herudover reguleres Energinet.dk af bekendtgørelse nr. 965 af 21. september 2006 om økonomisk regulering af Energinet.dk (BEK 965). 52. Den økonomiske regulering er en hvile-i-sig-selv regulering og bygger på en prisregulering, der kun tillader selskabet at indregne såkaldt nødvendige omkostninger ved effektiv drift i tarifferne: Nødvendige omkostninger 3. Nødvendige omkostninger vil især vedrøre: 1) Indkøb af energi. 2) Lønninger. 3) Tjenesteydelser. 4) Administration. 5) Vedligeholdelse. 6) Andre driftsomkostninger, som eksempelvis: a) Til demontering og bortskaffelse af teknisk forældede net i forbindelse med fx kabellægning. b) Som følge af krav pålagt af offentlige myndigheder. 7) Afskrivninger som nævnt i 5. 8) Nedskrivninger, der udløses af teknisk værdiforringelse af aktiver. 9) Betalte skatter og afgifter. 10) Renter af fremmedkapital og øvrige finansielle omkostninger. 54. Ifølge 4 i BEK 965 fastlægges størrelsen af den nødvendige forrentning med udgangspunkt i, hvad der er nødvendigt for ved en effektiv drift at fastholde realværdien af selskabets nettoaktiver:

20 Side 20/26 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Nødvendige forrentning 4. Forrentningen af kapitalen i Energinet.dk skal alene muliggøre overholdelse af virksomhedens gældsforpligtelser samt den yderligere konsoli-dering, der er nødvendig for en effektiv drift af Energinet.dk, jf. stk. 2 og 3. Stk. 2. Størrelsen af forrentningen efter stk. 1, bestemmes med udgangspunkt i den forrentning, der er nødvendig for at fastholde realværdien af nettoaktiverne opgjort separat for Energinet.dk's elektricitets- og naturgas-relaterede aktiviteter, jf. 10, stk. 1, nr. 1. Realværdien af de pågældende nettoaktiver er den værdi, hvormed nettoaktiverne uanset eventuel sel-skabsopdeling indgår i åbningsbalancen for Energinet.dk pr. 1. januar 2005 reguleret med det i 8 fastlagte prisindeks. Stk. 3. Den efter stk. 2 bestemte forrentning reguleres til den forrentning, som er nødvendig for en effektiv drift henset til kapitalbehovet, blandt andet som følge af nyinvesteringer, opgjort separat for Energinet.dk's elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter. Stk. 4. Energinet.dk udarbejder separat for henholdsvis de elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter langsigtede investerings- og finansieringsplaner. Ved udarbejdelse af investerings- og finansieringsplanerne skal Energinet.dk så vidt muligt sikre en jævn prisudvikling. Planerne anmeldes årligt til Energitilsynet som led i tilsynets kontrol med overholdelsen af stk. 1-3, jf Den nødvendige forrentning fastlægges med udgangspunkt i en pristalsregulering af selskabets kapitalgrundlag. Forrentningssatsen, der danner udgangspunkt i pristalsreguleringen, fastlægges efter 8 i BEK 965. Pristalsregulering 8. Energitilsynet udmelder kvartårligt et sammenvejet prisindeks med 50 pct. lønandel og 50 pct. materialeandel, der skal anvendes til pristalsregulering af nettoaktiverne, jf. 4, stk. 2. Lønindekset er Danmarks Statistiks lønindeks for ansatte i industrien (ILON 2). Materialeindekset er Danmarks Statistiks prisindeks for indenlandsk vareforsyning (PRIS 10). 56. Hvis årets resultat (når alle nødvendige omkostninger er afholdt, og den nødvendige forrentning er opgjort, og begge dele er fratrukket indtægterne) udviser en difference (kaldet over-/underdækning), skal differencen afvikles hurtigst muligt og senest i næstfølgende regnskabsår (medmindre Energitilsynet tillader en længere afviklingsperiode), jf. BEK 965, 7, stk. 1 og 2. Afvikling af differencer 7. Såfremt der i regnskabsåret opstår en difference mellem realiserede indtægter og summen af de nødvendige omkostninger og forrentningen, jf. 2-4,

21 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Side 21/26 skal differencen afvikles snarest muligt og senest i det næstfølgende regnskabsår, jf. dog stk. 3. Afviklingen sker i overensstemmelse med den regnskabsmæssige adskillelse, jf. 10. Stk. 2. Ved betydelige differencer kan Energitilsynet tillade en længere afviklingsperiode med henblik på at sikre en jævn prisudvikling. Stk. 3. I det omfang Energinet.dk formår at bringe omkostningerne længere ned end hvad, der kan indregnes i priserne som omkostninger ved en effektiv drift, vil virksomheden kunne beholde det overskud, der opstår herved, jf. 13, stk. 1, i lov om Energinet.dk. Et således opnået overskud i datterselskaber ejet af Energinet.dk kan anvendes til konsolidering eller udloddes som overskud til Energinet.dk. Et overskud i Energinet.dk kan anvendes til konsolidering eller tilbageføres til de respektive forbrugergrupper som dividende. 57. Hvert år senest den 1. juni indsender selskabet årsrapporten for det foregående regnskabsår til Energitilsynet. Dette følger af BEK 965, 11, stk Energitilsynet meddeler ifølge BEK 965, 11, stk. 4, senest 4 måneder efter modtagelsen af regnskaber mv. eventuelle korrektioner til differencer mellem indtægter og omkostninger (jf. BEK 965, 7, stk. 1) og forrentnin-gen (jf. BEK 965, 4). Såfremt selskabet har en forrentning, der overstiger den nødvendige forrentning (fastlagt efter bekendtgørelsens 4), og hvis differencen tilbageføres gennem en reduktion af forrentningssatsen, vil det-te påvirke den difference, der er nævnt i bekendtgørelsens 7, stk. 1, og som posteres midlertidigt på egenkapitalposten Over/underdækning. 59. Energitilsynet kan bede selskabet om at fremkomme med yderligere oplysninger. Fristen på 4 måneder regnes i så fald fra modtagelsen af de pågældende oplysninger, jf. BEK 965, 11, stk. 5. Tilsyn 11. Energinet.dk indsender hvert år senest den 1. juni til Energitilsynet årsrapport og øvrige regnskaber for det foregående regnskabsår, jf. 9 og 10, samt årsrapporter fra helejede datterselskaber. Stk. 2. Energinet.dk indsender årligt investerings- og finansieringsplaner, jf. 4, stk. 4, til Energitilsynet. Ved ændringer indsendes en revideret plan. Stk. 3. Energinet.dk redegør samtidig med indsendelse af regnskaber og investerings- og finansieringsplaner efter stk. 1 og 2 for konstateret difference mellem realiserede indtægter og nødvendige omkostninger og forrentning for det pågældende regnskabsår. Endvidere redegør Energinet.dk for den planlagte afvikling af konstaterede differencer i overensstemmelse med 7. Stk. 4. Energitilsynet meddeler senest 4 måneder efter modtagelsen af regnskaber og investerings- og finansieringsplaner efter stk. 1 og 2 eventuelle korrekti-

22 Side 22/26 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 oner til den af Energinet.dk konstaterede difference mellem realiserede indtægter og nødvendige omkostninger og forrentning, jf. stk. 3. Inden for samme frist kan Energitilsynet pålægge Energinet.dk en ændret afvikling af konstateret difference. Stk. 5. Energitilsynet kan til brug for tilsynets afgørelser efter stk. 4 pålægge Energinet.dk at fremkomme med yderligere oplysninger. Fristen i stk. 4 regnes i så fald fra modtagelsen af de pågældende oplysninger. 60. Årsrapporten aflægges efter reglerne i årsregnskabsloven, hvilket følger af bekendtgørelsens 9. Bekendtgørelsens 10 fastlægger, at der skal føres separate regnskaber for de forskellige aktiviteter. Regnskabsaflæggelse 9. Regnskabsaflæggelsen følger årsregnskabslovens regler, der dog kan suppleres med krav fra Energitilsynet om yderligere oplysninger. Stk. 2. I årsrapporten skal redegøres særskilt for eventuelle indtægter fra samkøringsforbindelser og anvendelsen heraf. Stk. 3. Årsrapporten revideres og godkendes i medfør af 11 i lov om Energinet.dk. 10. Der skal føres separate regnskaber for: 1) Energinet.dk s enkelte elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter, jf. 12, stk. 1, i lov om Energinet.dk. 2) Separate tarifområder, jf. 8, stk. 4, i elforsyningsloven. 3) Den systemansvarlige virksomheds puljer eksempelvis netpulje, systempulje og PSO-pulje. Stk. 2. Der skal føres moderselskabsregnskab for henholdsvis el- og andelen i Energinet.dk. 61. For at undgå forskelsbehandling, krydssubsidiering og konkurrenceforvridning kræver lov om Energinet.dk, at selskabet fører separate regnskaber for hver af deres elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter, jf. lovens 12, stk. 1. Energinet.dk skal føre regnskaber for de nævnte aktiviteter og lade disse revidere på samme måde, som hvis de pågældende aktiviteter blev udført af særskilte selskaber, jf. lovens 12, stk Energinet.dk og virksomhedens helejede datterselskaber skal i deres interne regnskabsføring med henblik på at undgå forskelsbehandling, krydssubsidiering og konkurrenceforvridning

23 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Side 23/26 1) føre separate regnskaber for hver af deres elektricitetsrelaterede og naturgasrelaterede aktiviteter, herunder drift af systemansvarlig virksomhed, transmissions-, distributions, lager- og gas opstrømsrørledningsvirksomhed. 2) specificere indtægter fra ejerskab af transmissions- og distributionsnet samt lagerfaciliteter og gasopstrømsrørledningsnet. Stk. 2. For de i stk. 1 nævnte aktiviteter skal Energinet.dk og virksomhedens helejede datterselskaber føre regnskaber og lade disse revidere på samme måde, som hvis de pågældende aktiviteter blev udført af særskilte selskaber. Aktiver, for hvilke der anvendes indgangsværdier efter selskabsskattelovens 35 O, samt indtægter og udgifter forbundet med ejerskabet til disse aktiver indgår uanset aktivernes anvendelse i de særskilte regnskaber for Energinet.dk s elektricitetsrelaterede aktiviteter. Stk. 3. Klima-, energi- og bygningsministeren kan fastsætte nærmere regler om regnskabsføring efter stk. 1 og Bestemmelser om Energinet.dk s overtagelse af fx gaslageret i Stenlille findes i Lov om Energinet.dk, jf. 2, stk. 2 og Energinet.dks formål er at sikre en effektiv drift og udbygning af den overordnede infrastruktur på el- og gasområdet og at sikre åben og lige adgang for alle brugere af nettene. Stk. 2. Energinet.dk varetager efter reglerne i denne lov samt efter reglerne i lov om elforsyning, lov om fremme af vedvarende energi og lov om naturgasforsyning og med baggrund i en sammenhængende og helhedsorienteret planlægning systemansvarlig virksomhed og eltransmissionsvirksomhed, herunder opgaven som uafhængig systemoperatør, og gastransmissionsvirksomhed. Endvidere varetager Energinet.dk administrative opgaver vedrørende miljøvenlig elektricitet i medfør af lov om elforsyning og lov om fremme af vedvarende energi. Energinet.dk kan endvidere varetage gasdistributions-, gaslager- og gasopstrømsrørledningsvirksomhed. Stk. 3. Energinet.dk kan oprette datterselskaber, eje ejerandele i andre selskaber med begrænset ansvar samt indgå samarbejdsaftaler og lign. i forbindelse med udøvelsen af sin virksomhed. Stk. 4. Aktiviteter, som ligger uden for de i stk. 2 angivne, og som Energinet.dk varetager i medfør af denne lov, lov om elforsyning, lov om fremme af vedvarende energi, lov om naturgasforsyning eller lov om tilskud til elproduktion, skal udøves i selvstændige selskaber med begrænset ansvar. 14. Energinet.dk kan optage lån til varetagelse af sin virksomhed, herunder til finansiering af anlægsinvesteringer samt til varetagelse af købepligten efter 3. Lån optages på baggrund af en årlig investerings- og finansieringsplan, som er godkendt af klima-, energi- og bygningsministeren. Stk. 2. Finansministeren bemyndiges til, i det omfang det anses for hensigtsmæssigt, at dække virksomhedens finansieringsbehov efter stk. 1 gennem stats-

24 Side 24/26 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 lån. Sådanne lån må ikke ydes på bedre vilkår end dem, som staten selv kan opnå som låntager. Lånene optages inden for en ramme, der fastsættes af klima-, energi- og bygningsministeren efter godkendelse i Folketingets Finansudvalg.

25 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Side 25/26 BEGRUNDELSE 63. SET har ikke fundet anledning til at anfægte de talmæssige opgørelser, der fremgår af den revisorpåtegnede årsrapport 2014, og disse opgørelser lægges til grund for vurderingerne i dette notat. 64. Energinet.dk s revisorer har i revisorpåtegningen bl.a. konkluderet, at: Det er vores opfattelse, at koncernregnskabet og årsregnskabet giver et retvisende billede af koncernens og modervirksomhedens aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. december 2014 samt af resultatet af koncernens og modervirksomhedens aktiviteter samt koncernens pengestrømme for regnskabsåret 1. januar december VURDERING AF GENERELLE ØKONOMISKE FORHOLD I RELATION TIL DEN ØKO- NOMISKE REGULERING 65. I relation til Energinet.dk s opgørelse af differencer og afviklingen af akkumulerede differencer bemærker SET, at de akkumulerede differencer er faldende på de fleste segmenter af Energinet.dk s virksomhed. 66. På el-området (elnet-og systemydelser) er den akkumulerede overdækning på 144 mio. kr. i 2013 vendt til en akkumuleret underdækning på 43 mio. kr. i På gasområdet er den akkumulerede overdækning faldet fra 447 mio. kr. i 2013 til 270 mio. kr. i På de PSO-segmentet er der opstået en ny større underdækning, hvilket skyldes at elprisen har været lavere end man kunne forudsige ved budgetlægningen. Den akkumulerede underdækning på PSO-segmentet er steget fra 241 mio. kr. i 2013 til 654 mio. kr. i Samlet kan det konkluderes, at udviklingen er i overensstemmelse med den økonomiske regulerings hvile-i-sig-selv princip, og reguleringens hovedregel om, at differencer skal afvikles hurtigst muligt og senest i næstfølgende regnskabsår, jf. senest Tilsynets afgørelse af 28. oktober 2014 vedr. årsrapport SET har modtaget en opgørelse over selskabets henlagte flaskehalsindtægter i 2014 og afviklingen heraf. Desuden har Energinet.dk fremsendt en oversigt over modtagne EU-tilskud. SET bemærker, at disse opgørelser ikke giver anledning til korrektioner. 70. Energinet.dk s opgørelse af flaskehalsindtægter og EU-tilskud følger Tilsynets tidligere afgørelser herom, idet det dog bemærkes, at det Energiforlig, som et stort flertal af Folketingets partier indgik den 3. marts 2012, indebærer, at flaskehalsindtægterne tilbageføres i tarifferne hurtigere end forudsat. 71. I relation til Energinet.dk s effektivitet bemærker SET, at Energinet.dk fortsætter arbejdet med fokus på at styrke effektiviteten i virksomheden.

26 Side 26/26 ENERGITILSYNET ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 Resultaterne af dette arbejde kom bl.a. til udtryk i den internationale benchmarking af 21 el -transmissionsselskaber, som blev omtalt i forbindelse med godkendelsen af Energinet.dks årsrapport 2012 og Energinet.dk s afrapportering vedrørende realiseringen af effektivitets- og billiggørelsestiltag giver efter SET s vurdering ikke anledning til generelt at rejse spørgsmål om Energinet.dk s effektivitet og udviklingen heri. 73. Det kan oplyses, at opgørelsen af realiseringen af effektivitets- og billiggørelsestiltag revideres af PwC og rapporteres kvartalsvis til Klima-, Energiog Bygningsministeriet. 74. SET skal endvidere for god ordens skyld bemærke, at der ikke ved gennemgangen af Energinet.dk s årsrapport er fundet enkelte omkostningsposter, der ud fra en konkret vurdering findes at være i strid med kravet om, at der kun kan indregnes nødvendige omkostninger ved effektiv drift i virksomhedens tariffer, jf. 3 i bekendtgørelsen om den økonomiske regulering af Energinet.dk. 75. Samlet har SET således ikke fundet anledning til at foretage korrektioner i Energinet.dk s årsrapport 2014, jf. 11, stk. 4 i bekendtgørelsen om den økonomiske regulering af Energinet.dk. GASLAGERAKTIVITETER 76. Energinet.dk har pr. 31. december 2014 erhvervet gaslageret i Stenlille af Dong Energy A/S. 77. Energinet.dk kan, jf. 2, stk. 2 i lov om Energinet.dk, købe gaslagre. Investeringen kan ske for lånte midler, jf. 14 i lov om Energinet.dk. 78. SET kan konstatere, at net-sektorerne gennem Energinet.dk - ikke har påtaget sig nogen økonomisk hæftelse i forbindelsen med den faktiske gennemførelse af overtagelsen. SET har således ingen bemærkninger til købet. AFGØRELSE 79. På bagrund af sekretariatets sagsfremstilling og vurdering har Energitilsynet i medfør af BEK nr. 965 af 21. september 2006 truffet afgørelse om at meddele Energinet.dk, at Energitilsynet ikke har korrektioner til selskabets årsrapport

Godkendelse af Energinet.dk s årsrapport 2013

Godkendelse af Energinet.dk s årsrapport 2013 Punkt 4 Energitilsynets møde den 28. oktober 2014 3. oktober 2014 Engros & transmission 14/04646 /HGO, HTH Godkendelse af Energinet.dk s årsrapport 2013 Resumé 1. Med denne sag forelægges Energinet.dk

Læs mere

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2015

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2015 PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 21. JUNI 2016 ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2015 21. juni 2016 Engros & Transmission 16/03993 hth RESUMÉ 1. Med denne sag forelægges Energinet.dk s Årsrapport 2015, som Energitilsynet

Læs mere

Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005

Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005 (Elforsyning) Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit. Chr. Hjorth-Andersen

Læs mere

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren. 5. Energinet.dk s årsrapport 2012

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren. 5. Energinet.dk s årsrapport 2012 Referat Energitilsynsmøde den 29. oktober 2013 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 146 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager

Læs mere

Godkendelse af Energinet.dks årsrapport 2011

Godkendelse af Energinet.dks årsrapport 2011 Punkt 6 Energitilsynets møde den 30. oktober 2012 11. Oktober 2012 Engros & transmission 12/05886 /HGO, HTH Godkendelse af Energinet.dks årsrapport 2011 Resumé 1. Energitilsynet er ansvarlig for den økonomiske

Læs mere

Dinel A/S. CVR-nr Reguleringsregnskab 2016

Dinel A/S. CVR-nr Reguleringsregnskab 2016 CVR-nr. 25 70 69 00 Udarbejdet efter bekendtgørelse nr. 195 af 4. marts 2016 Indhold Ledelsespåtegning vedrørende reguleringsregnskab 2016 - mængdebaseret 2 Den uafhængige revisors erklæring 3 Anvendt

Læs mere

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab Nakskov Elnet A/S CVR-nr. 29 60 30 81 Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2014 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 Strandvejen 44, 2900

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015. Nord Energi Net A/S Ørstedsvej 2 9800 Hjørring 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06114 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NORD ENERGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold:

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold: NRGi Net A/S Bjerrevej 139 8700 Horsens 1. september 2015 Detail & Distribution 15/06596 AE VEJLEDENDE UDTALELSE PRAKSISÆNDRING FOR INDTÆGTSFØ- RING AF NRGi Net A/S (herefter NRGi ) har ved mail af 2.

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015. Grindsted Elnet A/S Tårnvej 24 7200 Grindsted 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06410 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR GRINDSTED EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Bekendtgørelse om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder omfattet af elforsyningsloven

Bekendtgørelse om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder omfattet af elforsyningsloven Det Energipolitiske Udvalg 2004-05 (1. samling) EPU alm. del Bilag 65 Offentligt UDKAST af 15.11.2004, Energistyrelsens j.nr.0211001/21004-0002 Bekendtgørelse om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 21. juni

Referat Energitilsynsmøde den 21. juni Referat Energitilsynsmøde den 21. juni Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 174 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager til beslutning:

Læs mere

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2016

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2016 PUNKT 6 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 21. JUNI 2017 ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2016 21. juni 2017 Engros & Transmission 17/07022 hth RESUMÉ 1. Energitilsynet har to opgaver i henhold til den økonomiske regulering

Læs mere

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net).

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net). Energi Fyn Net A/S Sanderumvej 16 5250 Odense SV 6. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06069 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR ENERGI FYN FAABORG NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015. Thy-Mors Energi Elnet A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing 23. august 2016 Detail & Distribution 12/09072 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR THY-MORS EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen 1. april 2014 Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Sekretariatet har i 2013 gennemgået virksomhedernes selvevalueringer. Gennemgangen har omfattet

Læs mere

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber I medfør af 69 b, stk. 3, i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 114 af 9. februar 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015. Bornholms El-Net A/S Skansevej 2 3700 Rønne 11. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06071 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR BORNHOLMS EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af

Læs mere

Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret

Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret El-net Kongerslev A/S c/o Verdo Agerskellet 7 8920 Randers NV CVR-nr.: 39 65 94 92 Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret 2017 Denne afgørelse indeholder en udmelding af

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015. HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 7. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06423 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR HEF NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den bagudrettede

Læs mere

REGULERINGSREGNSKAB 2005

REGULERINGSREGNSKAB 2005 Status : Uændret Serienummer : Uændret (teknisk) Virksomhed : CVR-nummer og branchekode Virksomhedens CVR-nummer (eller P-nummer) samt branchekode. Navn: Navn på virksomhed Gadenavn og husnummer Virksomhedens

Læs mere

Nord Energi Net A/S, CVR.nr. 25 39 92 69 Bilag 1, Anvendt regnskabspraksis Årsrapporten for 2016 er udarbejdet i henhold til årsregnskabslovens bestemmelser for en mellemstor klasse C virksomhed med de

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Grindsted El-net A/S CVR-nr. 25 98 84 77 Tårnvej 24 7200 Grindsted 5. april. 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05691 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR GRINDSTED EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder

Læs mere

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016 Struer Forsyning Elnet A/S CVR-nr. 21 59 91 82 Jyllandsgade 1 7600 Struer 1. marts 2018 Detail & Distribution Sags nr. 17/06899 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR Denne afgørelse

Læs mere

Notat om billiggørelse af energiaftalen - overblik

Notat om billiggørelse af energiaftalen - overblik Notat om billiggørelse af energiaftalen - overblik På baggrund af forhandlingerne om en kommende energiaftale er der udarbejdet et samlet forslag til at billiggøre regeringens udspil i Vores energi. Forslaget

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at AURA El-nets bagudrettede reguleringspris er 19,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at AURA El-nets bagudrettede reguleringspris er 19,92 øre/kwh i 2015. AURA El-net A/S Knudsminde 10 8300 Odder 5. juli 2016 Detail & Distribution 16/06222, 16/01702 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR AURA EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 30. oktober 2012

Referat Energitilsynsmøde den 30. oktober 2012 Referat Energitilsynsmøde den 30. oktober 2012 16-11-2012 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 136 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren

Læs mere

INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER

INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER RETNINGSLINJER, MARTS 2015 INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER ENERGITILSYNET INDBERETNING AF AFVIKLINGSPLANER FOR DIFFERENCER Side 1/1 INDHOLD INDLEDNING... 1 LOVGRUNDLAG... 2 OPSTÅEN

Læs mere

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Referat Energitilsynsmøde den 26. juni 2018 Dagsorden: 1. Inhabilitet på mødet 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Sager til beslutning:

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Aal El-Net A M B A CVR-nr. 22188410 Industrivej 18 6840 Oksbøl 5. april 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05711 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR AAL EL-NET A M B A FOR REGULERINGSÅRET Denne afgørelse

Læs mere

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab _IL Nakskov Elnet A/S CVFt-nr. 29 6o 30 81 Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2015 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 7712 31 Strandvejen 44,2900

Læs mere

Netvirksomheden skiftede den 16. maj 2018 navn fra Frederikshavn Elnet A/S til ELINORD A/S.

Netvirksomheden skiftede den 16. maj 2018 navn fra Frederikshavn Elnet A/S til ELINORD A/S. ELINORD A/S Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn CVR-nr.: 25615581 Afgørelse Reguleringspris for ELINORD A/S for reguleringsåret 2017 Denne afgørelse indeholder en udmelding af ELINORD A/S (herefter Elinord)

Læs mere

Årsregnskab for Energinet.dk

Årsregnskab for Energinet.dk Årsregnskab for Energinet.dk 14. maj 2006 Dette notat uddyber delregnskaberne i Årsrapport for Energinet.dk. Der gives således en forklaring på de væsentligste indtægter og omkostninger på elog gassegmenterne

Læs mere

pwc Ringkøbing-Skj ern Elnet A/S Reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 CVR-nr. 27 46 43 27

pwc Ringkøbing-Skj ern Elnet A/S Reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 CVR-nr. 27 46 43 27 pwc Ringkøbing-Skj ern Elnet A/S CVR-nr. 27 46 43 27 Reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011! PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 7712 31 Postboks 19,7800 Skive

Læs mere

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber I medfør af 69 b, stk. 3, i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 1009 af 27. juni 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Denne

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen AUGUST 2018 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk

Læs mere

pwc SEAS-NVE Net A/S Genindberetning af reguleringsregnskab Transmissionsvirksomhed, baseret CVR-nr. 28 11 32 85

pwc SEAS-NVE Net A/S Genindberetning af reguleringsregnskab Transmissionsvirksomhed, baseret CVR-nr. 28 11 32 85 pwc SEAS-NVE Net A/S Genindberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2008 mængde- Transmissionsvirksomhed, baseret CVR-nr. 28 11 32 85 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab,

Læs mere

Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark

Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K att.: Frederikke Lett 26. oktober 2004 Sag 3/1302-0200-0102 / CP Deres ref.. Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark Med skrivelser af 8. oktober

Læs mere

Anvendt regnskabspraksis Årsrapporten for 2016 er udarbejdet i henhold til årsregnskabslovens bestemmelser for en klasse C (stor) virksomhed med de tilpasninger, der følger af selskabet er omfattet af

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER 26. juni 2018 Detail & Distribution 18/07653 ENJE, NOJ RESUMÉ 1. Med dette notat forelægges Energitilsynet

Læs mere

Ledelsespåtegning. Holstebro den 27. maj Direktion. dby strerende direktør

Ledelsespåtegning. Holstebro den 27. maj Direktion. dby strerende direktør Ledelsespåtegning Direktionen har dags dato behandlet og godkendt reguleringsregnskabet med tilhørende redegørelse for behandling af over-/underdækning for 2014. Reguleringsregnskabet med tilhørende redegørelse

Læs mere

Vestjyske Net 60. Reguleringsregnskab for regnskabsåret

Vestjyske Net 60. Reguleringsregnskab for regnskabsåret Vestjyske Net 60 CVR-nr. 28 10 65 48 Reguleringsregnskab for regnskabsåret A/S PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 Resenvej 7800 Skive T: 9615 4900, F: 9615 4990,

Læs mere

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8,

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8, LOVGRUNDLAG 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser mv., der har relevans for de betragtninger og vurderinger, der fremgår i det efterfølgende kapitel, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes

Læs mere

pwc Forsyning Helsingør Elnet A/S Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 Distributionsvirksomhed CVR-nr.

pwc Forsyning Helsingør Elnet A/S Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 Distributionsvirksomhed CVR-nr. pwc Forsyning Helsingør Elnet A/S Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 Distributionsvirksomhed CVR-nr. 32 65 42 15 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab,

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke SK Elnet A/S Lilleøvej 3 4220 Korsør CVR: 26863899 23. februar 2018 Detail & Distribution 17/06898 MGHJ AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR SK ELNET A/S FOR REGU- LERINGSÅRET 2016 Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Lovforslag til ændring af årsregnskabsloven 2015

Lovforslag til ændring af årsregnskabsloven 2015 Lovforslag til ændring af årsregnskabsloven 2015 Den 28. januar 2015 blev der stillet lovforslag til ændring af årsregnskabsloven. Ændringerne skyldes primært, at Danmark skal implementere det EU-regnskabsdirektiv,

Læs mere

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af over-/underdækning JUNI 2009 Energitilsynets sekretariat modtager løbende henvendelser om, hvordan en varmeforsyning

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29.

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29. ENERGITILSYNET Bilag til punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 9. april 2014 Ret & Administration 13/10069 OTS Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet ENERGITILSYNET

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning UDKAST 09072012 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning I bekendtgørelse nr. 150 af 27. februar 2012 om selvevaluering

Læs mere

Bestyrelsesmøde 10. juni 2016

Bestyrelsesmøde 10. juni 2016 Holding A/S Refshalevej 250 DK-1432 København post@biofos.dk www.biofos.dk Tlf: +45 32 57 32 32 CVR nr. 25 60 89 25 Bestyrelsesmøde 10. juni 2016 2. juni 2016 Pkt. 5. Rapportering for 1. kvartal 2016 1.

Læs mere

Ja Nej kr kr. Vælg ja eller nej i listen. kr. kr kr kwh

Ja Nej kr kr. Vælg ja eller nej i listen. kr. kr kr kwh Radius Elnet A/S CVR-nr.: 29 91 54 58 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Ja Nej kr kr. kr. 0 kr kr kwh

Ja Nej kr kr. kr. 0 kr kr kwh Evonet A/S CVR-nr.: 25154150 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/ Kun

Læs mere

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 99 Offentligt UDKAST 29112011 Bilag 1 Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4

Læs mere

ENERGITILSYNET VEJLEDNING TIL IMØDEGÅELSE AF FEJL OG MANGLER IDENTIFICERET I FORBINDELSE MED SELVEVALUERINGEN INDLEDNING... 3

ENERGITILSYNET VEJLEDNING TIL IMØDEGÅELSE AF FEJL OG MANGLER IDENTIFICERET I FORBINDELSE MED SELVEVALUERINGEN INDLEDNING... 3 Side 2/9 INDHOLD INDLEDNING... 3 1. MANGLENDE ANMELDELSE AF PRISER, BUDGET OG PRISEFTERVISNINGER... 4 2. IKKE RETTIDIG ANMELDELSE AF PRISER, BUDGET OG PRISEFTERVISNINGER... 4 3. MANGLENDE AFSTEMNING IMELLEM

Læs mere

Anvendt regnskabspraksis

Anvendt regnskabspraksis Anvendt regnskabspraksis Årsrapporten for 2014 er udarbejdet i henhold til årsregnskabslovens bestemmelser for en mellemstor klasse C virksomhed med de tilpasninger, der følger af, at selskabet er omfattet

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at NRGis bagudrettede reguleringspris

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at NRGis bagudrettede reguleringspris NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Århus N 3. august 2016 Detail & Distribution 16/08185 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NRGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den bagudrettede indtægtsramme

Læs mere

Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2012

Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2012 April 2013 Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2012 Generel vejledning Til indberetning af reguleringsregnskabet for 2012 skal virksomhederne benytte det udsendte indberetningsskema. Reguleringsregnskabet

Læs mere

*Tidligere år er der ikke indregnet værdi af regnskabsmæssigt aktiverede fjernaflæste målere iht. oplysning fra Energitilsynet.

*Tidligere år er der ikke indregnet værdi af regnskabsmæssigt aktiverede fjernaflæste målere iht. oplysning fra Energitilsynet. Hjerting Transformatorforening A.m.b.a. Redegørelse og bemærkninger til reguleringsregnskab 2014 2.1 Driftsomkostninger I 2014 er der i lighed med 2013 medtaget omkostninger til nettab vedr. overliggende

Læs mere

Præstensgaard Holding ApS Mosehøjvej 18, 2920 Charlottenlund

Præstensgaard Holding ApS Mosehøjvej 18, 2920 Charlottenlund Præstensgaard Holding ApS Mosehøjvej 18, 2920 Charlottenlund CVR-nr. 35 47 53 03 Årsrapport 1. januar - 31. december 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den

Læs mere

Verdo Hillerød El-Net A/S

Verdo Hillerød El-Net A/S Verdo Hillerød El-Net A/S CVR-nr.: 31055148 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Nakskov Elnet A/S CVR-nr. 29 60 30 81 Stavangervej 13 4900 Nakskov 13. februar 2018 Detail & Distribution Sags nr. 17/06886 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR NAKSKOV ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET Denne

Læs mere

Kim Hersland Holding ApS. Årsrapport for 2017

Kim Hersland Holding ApS. Årsrapport for 2017 Rustenborgvej 9a 2800 Kongens Lyngby CVR-nr. 37352764 Årsrapport for 2017 2. regnskabsår Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 31-05-2018 Kim Hersland Dirigent

Læs mere

Midtfyns Elforsyning A.m.b.a.

Midtfyns Elforsyning A.m.b.a. Midtfyns Elforsyning A.m.b.a. CVR-nr.: 64532510 Reguleringsregnskab 2015 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening/reguleringsregnskaber/ Kun hvide

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Bjarke Elling Jørgensen. Reguleringsregnskab 2015 HMN Naturgas I/S

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Bjarke Elling Jørgensen. Reguleringsregnskab 2015 HMN Naturgas I/S Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Bjarke Elling Jørgensen 13. juni 2016 Sagsnr.: 2016050103 doa/bud Reguleringsregnskab HMN Naturgas I/S Hermed sendes HMN Naturgas

Læs mere

Som det fremgår af Energitilsynets tilkendegivelse om principper for indtægtsrammeudmeldinger

Som det fremgår af Energitilsynets tilkendegivelse om principper for indtægtsrammeudmeldinger 25. april 2014 / MAPA, TS Deres ref. Retningslinjer for indberetning af afviklingsplaner for differencer 1. Indledning I det følgende specificerer Sekretariatet for Energitilsynet retningslinjer for, hvorledes

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Frederikshavn Elnet A/S CVR-nr. 25 61 55 81 Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn 7. marts 2018 Detail & Distribution Sags nr.: 17/06871 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR FREDERIKSHAVNS ELNET A/S FOR Denne

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 28. november 2011

Referat Energitilsynsmøde den 28. november 2011 Referat Energitilsynsmøde den 28. november 2011 16-12-2011 Dagsorden: I mødet deltog: 1. Inhabilitet på møde nr. 127 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information

Læs mere

Dinel A/S (tidligere AURA El-net ØE A/S)

Dinel A/S (tidligere AURA El-net ØE A/S) Dinel A/S (tidligere AURA El-net ØE A/S) CVR-nr.: 25706900 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Energi Viborg Elnet A/S

Energi Viborg Elnet A/S Energi Viborg Elnet A/S CVR-nr.: 10036461 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Ja Nej kr. 550 kr. Vælg ja eller nej i listen. kr kr kr kwh

Ja Nej kr. 550 kr. Vælg ja eller nej i listen. kr kr kr kwh Videbæk Elnet A/S CVR-nr.: 25140656 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

NKE Elnet A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom:

NKE Elnet A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: NKE Elnet A/S CVR-nr.: 27412823 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Ja Nej kr. 0 kr. Vælg ja eller nej i listen. kr kr kr kwh

Ja Nej kr. 0 kr. Vælg ja eller nej i listen. kr kr kr kwh Hurup Elværk Net A/S CVR-nr.: 25707451 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Ikke-mængdebaseret Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2011

Ikke-mængdebaseret Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2011 April 2012 Ikke-mængdebaseret Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2011 Generel vejledning Til indberetning af reguleringsregnskabet for 2011 skal selskaberne benytte de udsendte indberetningsskemaer.

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Verdo Randers El-net A/S Agerskellet 7 8920 Randers NV CVR-nr. 29312435 14. februar 2018 Detail & Distribution 17/06905 KAAS AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR VERDO RANDERS FOR RE- GULERINGSÅRET Denne afgørelse

Læs mere

ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- OMRÅDET

ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- OMRÅDET PUNKT 5 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 19. MAJ 2015 ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- 19. maj 2015 Detail & Distribution 15/01397 RESUMÉ 1. Denne sag forelægges Energitilsynet

Læs mere

Bornholms El-Net A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom:

Bornholms El-Net A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: Bornholms El-Net A/S CVR-nr.: 32268498 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Forbehold - eksempler

Forbehold - eksempler Forbehold - eksempler Væsentlige fejl og mangler (uenighed med ledelsen) Uenighed med ledelsen fortsat drift Ledelsen har aflagt regnskabet under forudsætning om fortsat drift. Som omtalt i årsregnskabets

Læs mere

Ja Nej kr. 0 kr. Vælg ja eller nej i listen. kr kr kr kwh

Ja Nej kr. 0 kr. Vælg ja eller nej i listen. kr kr kr kwh Kongerslev Elnet Aps CVR-nr.: 25357779 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Forsyning Helsingør Elnet A/S

Forsyning Helsingør Elnet A/S Forsyning Helsingør Elnet A/S CVR-nr.: 32654215 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Jørgen Kristensen

Jørgen Kristensen Jørgen Kristensen GEV Varme A/S 2017 Kurve fra Dansk Fjernvarme GEV Varme A/S 2018 Moderselskab Kommercielle selskaber Regulerede selskaber GEV A/S er administration for en del eksterne selskaber

Læs mere

Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2013

Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2013 April 2014 Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2013 Denne vejledning er udstedt med hjemmel i 28, stk. 1 i indtægtsrammebekendtgørelse 335 fra den 15. april 2011 (herefter indtægtsrammebekendtgørelse

Læs mere

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen ENERGITILSYNET 31-10-2006 ENR 4/0904-0300-0004 /Ca Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen Nedenfor findes en gennemgang af hovedreglerne i forbindelse med brug af reglerne i afskrivningsbekendtgørelsen

Læs mere

Kjellerup Elnet A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom:

Kjellerup Elnet A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: Kjellerup Elnet A/S CVR-nr.: 25598938 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Kristeligt Dagblads Fond Vimmelskaftet 47, 1161 København K

Kristeligt Dagblads Fond Vimmelskaftet 47, 1161 København K Kristeligt Dagblads Fond Vimmelskaftet 47, 1161 København K CVR-nr. 11 62 62 89 Årsrapport 1. januar - 31. december 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på fondens ordinære generalforsamling den 2.

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Forsyning Helsingør Elnet A/S CVR-nr. 32 65 42 15 Haderslevvej 25 3000 Helsingør 18. april 2018 Detail & Distribution Sags nr. 18/05690 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR FORSYNING HELSINGØR ELNET A/S FOR

Læs mere

HHC Consult ApS. Årsrapport 2016/17

HHC Consult ApS. Årsrapport 2016/17 Høstvej 25 2920 Charlottenlund CVR-nr. 19190102 Årsrapport 2016/17 20. regnskabsår Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 04-01-2018 Hans Henrik Christiansen

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Energinet.dk 1)

Bekendtgørelse af lov om Energinet.dk 1) LBK nr 1097 af 08/11/2011 Udskriftsdato: 8. juli 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0109 Senere

Læs mere

BEK om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder omfattet af elforsyningsloven

BEK om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder omfattet af elforsyningsloven Page 1 of 8 English Sitemap Links Abonnér OSS Kontakt indtast søgeord Forside Afgørelser mv. Lovgivning og anmeldelse Information Prisstatistik Internationalt Om Energitilsynet Elektricitet Naturgas Varme

Læs mere

INGENIØRFIRMAET CARSTEN WISMER-PEDERSEN ApS

INGENIØRFIRMAET CARSTEN WISMER-PEDERSEN ApS INGENIØRFIRMAET CARSTEN WISMER-PEDERSEN ApS Frederiksborgvej 88 4000 Roskilde Årsrapport 1. oktober 2014-30. september 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling

Læs mere

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering 21. januar 2014 Sag 12 /14378 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering Sekretariatet for Energitilsynet har den 24. september 2012 modtaget en henvendelse fra SEAS-NVE Net

Læs mere

Kapital 31/8 ApS. Sødalsparken 18, 8220 Brabrand. Årsrapport for 2016/17. (regnskabsår 28/ /8 2017) CVR-nr

Kapital 31/8 ApS. Sødalsparken 18, 8220 Brabrand. Årsrapport for 2016/17. (regnskabsår 28/ /8 2017) CVR-nr Kapital 31/8 ApS Sødalsparken 18, 8220 Brabrand CVR-nr. 37 77 72 85 Årsrapport for 2016/17 (regnskabsår 28/4 2016 31/8 2017) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling

Læs mere

Census Statsautoriseret revisionsaktieselskab. Side Påtegninger Ledelsespåtegning 1 Den uafhængige revisors påtegning på årsregnskabet 2

Census Statsautoriseret revisionsaktieselskab. Side Påtegninger Ledelsespåtegning 1 Den uafhængige revisors påtegning på årsregnskabet 2 Majbritt Birch Ejendomsadministration ApS CVR-nr. 34 08 81 36 Årsrapport 1. januar - 31. december 2013 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 1. april 2014. Kate

Læs mere

OKIM ApS. Årsrapport 1. januar december Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 16/06/2015

OKIM ApS. Årsrapport 1. januar december Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 16/06/2015 OKIM ApS Årsrapport 1. januar 2014-31. december 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 16/06/2015 Anders Niels Berg Dirigent Side 2 af 11 Indhold Virksomhedsoplysninger

Læs mere

På baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering har Sekretariatet for Energitilsynet truffet afgørelse om, at:

På baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering har Sekretariatet for Energitilsynet truffet afgørelse om, at: Østkraft Net A/S Skansevej 2 3700 Rønne 30. september 2015 Detail & Distribution 12/09088 MBK AFGØRELSE UDMELDING AF ØSTKRAFT NETS BAGUDRETTEDE REGULERINGSPRIS 1. INDLEDNING Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Ja Nej kr kr. kr kr kr kwh

Ja Nej kr kr. kr kr kr kwh N1 A/S CVR-nr.: 28331878 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/ Kun hvide

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Midtfyns Elforsyning amba Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Forsyningstilsynet har modtaget Midtfyns Elforsyning amba anmeldelse af metode for fastsættelse af standardgebyrer

Læs mere

Guardians ApS. Stormosevej Hasselager. Årsrapport 6. september december 2017

Guardians ApS. Stormosevej Hasselager. Årsrapport 6. september december 2017 Guardians ApS Stormosevej 31 8361 Hasselager Årsrapport 6. september 2016-31. december 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 07/05/2018 Michael Lange Dirigent

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Dinel A/S Knudsminde 10 8300 Odder CVR-nr. 25 70 69 00 8. maj 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05687 MSS/MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR DINEL A/S FOR REGULE- RINGSÅRET 2016 Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Side Påtegninger Ledelsespåtegning 1. Ledelsesberetning Selskabsoplysninger 2 Ledelsesberetning 3

Side Påtegninger Ledelsespåtegning 1. Ledelsesberetning Selskabsoplysninger 2 Ledelsesberetning 3 Danica Godkendt Revisionsfirma ApS CVR-nr.: 37 60 36 86 Svendborgvej 226, 2. s 5260 Odense S Telefon 60 88 63 34 www.danicarevision.dk Danica Godkendt Revisionsfirma ApS Svendborgvej 226, 2. 5260 Odense

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2014-15 Fremsat den 7. oktober 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere