Styringskoncept for Assens kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Styringskoncept for Assens kommune"

Transkript

1 Styringskoncept for Assens kommune

2 Indholdsfortegnelse Styring i Assens Kommune indledende bemærkninger Målstyring Vision: Servicemål: Kvalitetsaftale: Decentraliserings principper Økonomi Budgetrammen Nettobevilling Særlige aftaler Bygningsvedligehold Fællesordninger/puljer Overførsel af over- og underskud Økonomirapporter og evalueringsværktøjer Personale Personalepolitik Ansættelse Afskedigelse Personalegoder Lønstrategi Lønberegning... 8 Bilag 1: Målhierarkiet i Assens Kommune... 9 Bilag 2: Oversigt over områder og enheder med overførselsadgang... 11

3 Styring i Assens Kommune indledende bemærkninger. Styring handler om sammenhængen mellem politikere, administration og institutioner og hvordan det sikres at de politiske visioner kommer til udtryk i de konkrete handlinger og aktiviteter rundt om i organisationen. Central styring og decentral ledelse er i den forbindelse væsentlige nøgleord i Assens Kommune. Den centrale styring betyder, at byråd og direktion sætter mål, rammer og retningslinjer for arbejdet i kommunen, og tager de initiativer, som omfatter hele kommunen. Politikere og direktion styrer ud fra visioner og målsætninger, værdier, fælles metoder og principper, som bygger på kvalitet, produktivitet og effektivitet. Den decentrale ledelse består i, at der er et reelt ledelsesmæssigt råderum for de enheder (f.eks. dagtilbud, skoler, plejecentre mm.), som skal udføre opgaven. De er decentrale enheder med ansvar for drift og udvikling. Enhederne har et frirum indenfor den ramme, som udtrykker serviceniveauet. Enhederne prioriterer selv deres økonomi indenfor deres økonomiske ramme. De to begreber åbner dog op for en række spørgsmål og dilemmaer, der kan sammenfattes i følgende: Hvilke fordele er forbundet med en forholdsvis høj grad af decentralisering og hvornår udfordres styringen af decentraliseringsprincipperne? Overvejelse om decentralisering i forhold til Assens Kommune som helhed Tværfaglighed hvordan arbejder vi tværfagligt, hvordan tænker vi på tværs i hverdagen? Er økonomistyringen hæmmende for at arbejde på tværs har vi den fornødne sammenhængskraft? De to spørgsmål og dilemmaer drøftes i et særskilt bilag til styringskonceptet. I nærværende dokument fokuseres der alene på to delelementer i styringen i Assens Kommune målstyring og decentraliseringsprincipper. 1. Målstyring Grundlæggende handler målstyring om at opstille fælles målsætninger og prioriteringer på tværs for at sikre en hensigtsmæssig løsning af organisationens opgaver. De overordnede mål nedbrydes til delmål på underliggende niveauer og igen til mere konkrete resultatkrav, så det bliver muligt at evaluere på, hvorvidt målene opfyldes. Evalueringen vil ofte give anledning til at nye delmål og resultatkrav opstilles og målstyringen kan dermed betragtes som en til stadighed kørende proces. Målstyringen i Assens Kommune udtrykker princippet omkring central styring og decentral ledelse. Byrådet sætter mål og rammer for arbejdet i kommunen, og styrer ud fra visioner og målsætninger, der omfatter hele kommunen. Den decentrale enhed udarbejder i overensstemmelse med byrådets visioner og mål egne visioner, målsætninger og kvalitetsmål. På baggrund af ovenstående kan der defineres et målhierarki med følgende indhold: Vision og målsætninger, servicemål og kvalitets- og resultatmål; jf. bilag Vision:

4 I Assens Kommune er det overordnede mål udvikling og vækst. Målet vil være pejlemærke for kommunens udvikling i de kommende år. Byrådet vedtog i januar 2012 Vision 2018 Vilje til vækst. Vision 2018 indeholder tre udvalgte parametre, der i et samspil skal realisere det overordnede mål. De tre parametre er: Vækst og Udvikling Flere vil bo her Alle får en uddannelse I forlængelse af vision 2018 er der ligeledes formuleret en innovationsstrategi for Assens Kommune. Innovationsstrategien målretter indsatsen for at skabe nyt, der gør en konkret forskel for kvaliteten; f.eks. anderledes måder at løse opgaverne på, som ført ud i livet giver merværdi. Innovationsstrategien indeholder desuden følgende udsagn: - Vi har højt til loftet og frihed til at afprøve idéer og nytænke - Vi forstyrrer det kendte på en ordentlig måde - Vi tænker i helheder og fællesskaber Sammen skal de to redskaber bidrage til arbejdet med at nå det overordnede pejlemærke om udvikling og vækst i Assens Kommune. 1.2 Servicemål: I forbindelse med budgetprocessen udarbejdes 1-2 servicemål for hvert politikområde. Formålet med servicemålene er at omsætte visioner for hele kommunen til konkrete indsatsområder inden for de enkelte politikområder samt på tværs i organisationen og at koble servicemål med den økonomiske ramme. Udarbejdelsen af servicemål skal ske i overensstemmelse med andre overordnede planer og dokumenter samt love, bekendtgørelser, cirkulærer og øvrige centralt vedtagne regelsæt og budgetter. Det er ligeledes vigtigt at målene er målbare og at der i forbindelse med målformuleringen kort og konkret beskrives hvornår og hvordan graden af målopfyldelse evalueres og dokumenteres. Servicemålene godkendes af byrådet sammen med den endelige vedtagelse af budgettet. I forbindelse med de kvartalsvise budgetopfølgninger følges der løbende op på servicemålene og i forbindelse med regnskabsafslutningen. Formuleringen af servicemålene sker efter nedenstående skabelon: Politikområde Servicemål Her skrives navnet på politikområdet Her skrives en kort overskrift på servicemålet Tema Eventuel beskrivelse af overordnet mål/vision for servicemålet Kvalitets- og resultatmål Veje til målet (Metode) Kortfattet beskrivelse af, hvordan kommunen vil nå frem til målet. Økonomi Budget til opfyldelse af mål Evaluering Kort og konkret beskrivelse af, hvornår og hvordan graden af målopfyldelse evalueres og dokumenteres.

5 1.3 Kvalitetsaftale: Kvalitetsaftalen anvendes først og fremmest til feedback og dialog mellem det politiske og det decentrale niveau. Det er ligeledes et redskab til dialog, styring, tilbagemelding og udvikling for den enkelte enhed Det er hensigten at fokusere på kvalitet og effektiv ressourceudnyttelse gennem synliggørelse og dokumentation af mål og resultater. Kvalitetsaftalen skal sikre, at der vedvarende og systematisk arbejdes med kvalitetsudvikling. Kvalitetsaftalen skal også kobles til budgetlægningsprocessen. Kvalitetsaftalen skal have fokus på året der gik, året vi er i og årene der kommer. Kvalitetsaftalen skal udarbejdes en gang om året, men nogle af elementerne i rapporten kan være flerårige. Det er ikke hensigten at kvalitetsaftalen skal udarbejdes ud fra en centralt fastsat skabelon, men der kan dog være tale om en vis ensartethed inden for områder. Det er ligeledes vigtigt at nedenstående elementer indgår i kvalitetsaftalen for institutionen og politikområdet. Det er ligeledes hensigten, at de elementer som i forvejen udarbejdes i forhold til bl.a. nationale krav skal kunne genbruges. Elementer i kvalitetsaftalen: 1. Beskrivelse af den decentrale enhed/fagområde a. Faktaoplysninger om enheden b. Hvad kendetegner enheden? (profil) c. De 3 største udfordringer for enheden d. Signaler til Byråd e. Lokale bestyrelser/råd/ledelsens/med-udvalgs udtalelser til den samlede beskrivelser f. Underskrift af formand for brugerbestyrelse, leder og næstformand for lokal MED-udvalg 2. Rammebetingelser a. Nøgletal på udvalgte serviceparametre opgjort for de sidste 2 (3) år 3. Kvalitets og Resultatmål (Kommunalt besluttede indsatsområder) a. Fælles for området b. Lokalt fokusområde for de kommende år Formålet med kvalitets- og resultatmålene er at omsætte indsatsområder til konkrete og målbare mål samt at koble de konkrete mål med den økonomiske ramme for den enkelte virksomhed. 2 Decentraliserings principper De decentrale enheder, som er omfattet af decentraliseringen er oplistet i bilag 1.

6 Decentralisering udvikles med respekt for helheden. Den centrale styring vil omfatte forventninger til, at de decentrale enheder samordner med hinanden og med relevante partnere - geografisk, økonomisk, fagligt osv. - således at der skabes helheder. 2.1 Økonomi Udgangspunktet er, at den enkelte enhed har én budgetramme til dækning af alle udgifter Budgetrammen De enkelte områder er meget forskellige i indhold og der er ikke nogen entydig måde at lægge budgetter på. Budgetlægningen på de enkelte områder er tilpasset områdets særegenhed. Budgetlægningen danner grundlag for den enkelte enheds budgetramme. Byrådet kan ændre i budgetrammen i forbindelse med budgetlægningen, hvis den kommunale økonomi nødvendiggør det eller der er ønske om ændring. Det vil dog altid være samme tildelingsmodel, der er gældende for ens institutionstyper. Der er sammenhæng mellem de tildelte ressourcer og de mål der opstilles for den enkelte enhed Nettobevilling Alle decentrale enheder har en nettobevilling, dvs. at udgifter og indtægter ses under et. 2.2 Særlige aftaler På en række områder er der lavet nogle centrale aftaler, som rækker ind over de decentrale institutioners område. Udmøntning på disse områder sker årligt, og så vidt muligt holdes pengene ude af de decentrale budgetter. Det tilstræbes, at eventuelle reguleringer af de decentrale budgetter senest gennemføres i forbindelse med årets første budgetopfølgning Bygningsvedligehold Vedligeholdelsen af de kommunale bygninger er delt i indvendig og udvendig vedligehold. Den decentrale enhed har ansvar for den indvendige vedligeholdelse og udgifterne hertil er indeholdt i enhedens budgetramme. Udvendig vedligeholdelse påhviler byg og plan. For yderligere information se regulativ for bygningsvedligehold Forsikring Der er vedtaget en forsikringspolitik og fastlagt administrative retningslinjer 2. Udgifterne til alle bygningsforsikringer og selvrisiko afholdes af den decentrale enhed indenfor rammen Indkøbsaftale Indkøbsretsligt betragtes kommunen som én samlet enhed. Når kommunen køber ind for mere end kroner af en vare/varegruppe, skal købet i udbud. Derfor har Assens Kommune sin egen indkøbsfunktion, som forestår udbud af varer og tjenesteydelser, dette beskrives i indkøbspolitikken. Alle kommunernes forvaltninger, afdelinger og institutioner er forpligtet til at leve op til indkøbspolitikken. Indkøbspolitikken omfatter ud over kommunens egne institutioner også selvejende institutioner med kommunale tilskud i det omfang, det er muligt i henhold til gældende driftsoverenskomster. På baggrund af opgørelser over besparelser, der er opnået ved indkøbsaftalerne, tilpasses enhedernes budgetter ved den årlige budgetlægning. 2.3 Fællesordninger/puljer Der kan decentralt laves fællesordninger/puljer indenfor politik- og direktørområder, hvor man vurderer, at det er hensigtsmæssigt med en fælles ordning. På hvert enkelt fagområde er der mulighed for at lave yderligere forsikringsordninger, puljer man selv finansierer. 1 regulativ for bygningsvedligehold på Aksen under fagområde Miljø, Teknik og Plan 2 Se Risikostyring på forsiden af Aksen for yderligere information

7 2.3.1 Barselsudligning Der er oprettet en central barselsudligningsordning, hvorfra den enkelte decentrale enhed kan søge tilført midler ved barsel blandt personalet. Puljen fastlægges ved den årlige budgetlægning Langtidssygdom Udgangspunktet er, at den decentrale enhed modtager dagpengerefusion efter 4 ugers sygdom. For yderligere information se regulativ for langtidssygdom. 2.4 Overførsel af over- og underskud Den decentrale enhed kan maksimum overføre +/- 5 % af korrigeret budget på de områder, der er omfattet af overførselsadgangen. Beløb udover +/- 5 % kan efter ansøgning om overførsel i særlige tilfældes bevilges af Byrådet. Overskud som følge af lavere aktivitet f.eks. af færre antal børn, beboere og borgere mv. skal reguleres ifølge tildelingsmodellerne inden overskuddet opgøres. Retten til forbrug udover budget begrænses til helt ekstraordinære omstændigheder, og underskud må maksimalt andrage 1 mio. kr. for hver enhed med overførselsadgang. Underskud skal afdrages over højst de 3 følgende år. Er der i løbet af regnskabsåret givet tillægsbevillinger til en ændring i budgetforudsætningerne, og det efterfølgende viser sig, at denne bevilling har været for stor til det angivne formål, kan restbeløbet ikke overføres. Budgetbeløb og de tilhørende budgetbemærkninger er udtryk for det serviceniveau, som byrådet ønsker på et givet område. Det forventes derfor, at ressourceforbruget ligger tæt på det beløb, som er budgetteret, og således er en forudsætning for overførsel mellem årene, at det politisk vedtagne serviceniveau er opfyldt. I det omfang skoler og institutioner har sparet op til renovering af lokaler, etablering af legepladser o. lign. - skal overførslen overføres til en anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb, som ikke påvirker servicerammen. Administrationen fastsætter principper for korrekt kontering på dette område. Over- og underskud vil blive opgjort i foråret i forbindelse med udarbejdelsen af regnskabet. Der vil i den forbindelse ske en gennemgang af de forskellige områders under- og overskud, som reguleres i overensstemmelse med ovenstående regler. Som ovenfor nævnt er driftsbevillinger ét-årige, og overførslerne forelægges derfor som tillægsbevillingsansøgninger til politisk behandling i det efterfølgende år. 2.5 Økonomirapporter og evalueringsværktøjer Alle decentrale enheder har adgang til en økonomirapport. Gennem økonomirapporten er det muligt at få et overblik over enhedens samlede økonomi og dermed se om der er behov for justeringer 3. Den decentrale enhed sørger selv for bestilling af varer, bogføring og har selv ansvar for at anvise bilag til betaling, idet lederen og evt. en medarbejdere har anvisningsret. De nærmere regler herfor fremgår af bilag til Principper for økonomistyring 4. Ved central bogføring på en decentral enheds budgetramme skal enheden have et advis herom. 2.6 Personale Medarbejdernes arbejdsvilkår er fastlagt gennem centrale overenskomster mellem den faglige organisation og kommunen, hovedsagelig repræsenteret ved Kommunernes Landsforening. Der ud over har byrådet gennem den fælles personalepolitik 5 fastlagt politikker og retningslinjer, som er gældende for alle medarbejdere i Assens kommune Personalepolitik Personalepolitikken er et centralt værktøj i forhold til at udvikle og fastholde de rigtige medarbejdere. Den decentrale enhed har mulighed for at udrulle personalepolitikken indenfor rammerne af den fælles personalepolitik. På nogle områder er personalepolitikken udtømmende og med klare retningslinjer for handlingerne. På andre områder er det op til lokale med-udvalg 6 at fastlægge retningslinjerne for personalepolitikken. 3 Se i øvrigt Økonomisk politik for Assens Kommune 4 Principper for økonomistyring 5 Personalepolitik 6 MED-aftalen

8 2.6.2 Ansættelse Lederen har kompetencen, til at ansætte medarbejdere indenfor budgetrammen. I personalepolitikken er fastlagt procedurer for ansættelse og hvem der skal inddrages heri. Løn og personale kan inddrages i ansættelsesforløbet i den udstrækning lederen anser det for nødvendigt/ønskeligt. Der er forskellige delegeringsregler 7 på de enkelte områder Afskedigelse Det er lederen, der har kompetence til at afskedige medarbejdere. Løn og Personale skal altid inddrages inden en afskedigelse overvejes. Den gode personaleplanlægning gør at de medarbejdere, der overflødiggøres, tilbydes ansættelse et andet sted i kommunen, hvis det er muligt Personalegoder På den enkelte decentrale enhed er der mulighed for, inden for eget budget, at tage personalepolitiske initiativer i form af forskellige personalegoder. Det kan være brødordning o. lign., dog skal man være opmærksom på skatteregler Løn Lønpolitik og løndannelse skal være et aktivt ledelsesredskab til at nå kommunens mål på et hvert niveau. Lønpolitikken skal således medvirke til at sikre: Rekruttering, fastholdelse og udvikling af ledere og medarbejdere Engagerede og dygtige ansatte, så borgerne ydes den bedste service indenfor de givne rammer Udvikling af kommunens ansatte, så organisationen er fleksibel og forandringsparat Lønpolitikken udmøntes indenfor det til enhver tid vedtagne budget. Forhandling af ny løn sker mellem den enkelte leder og den tillidsrepræsentant/organisation som repræsenterer den enkelte medarbejder, med bistand fra Organisation & Personale Lønberegning Lønningerne udgør op mod ¾ af den samlede budgetramme og lønstyringen er derfor af stor betydning for alle decentrale enheder. For at give lederne et grundlag for at vurdere lønsummen, har den decentrale enhed mulighed for at lave budgetsimuleringer. 7 De enkelte politiske udvalg og byrådet har udarbejdet delegeringsplaner

9 Bilag 1: Målhierarkiet i Assens Kommune Formål Tidshorisont Hvem beslutter Hvem udarbejder Nytteværdi Produkter Vision At angive retningen At angive det bærende værdigrundlag for kommunen 4 år+ Byrådet Byrådet Borgere og medarbejdere kan se hvad det er politikerne vil m.h.t. udvikling af kommunen Vision 2018 Kommuneplan Planstrategi 11 Målsætninger At omforme visioner til konkrete mål og handlinger for hele kommunen 4 år Byrådet Byrådet Konkrete signaler fra politikerne om prioritering af midlerne Sammenhæng mellem målsætninger og økonomi 17 politikområder Byrådets handleplan Servicemål At omsætte handlinger for hele kommunen til konkrete indsatsområder er inden for de enkelte politikområder samt på tværs i organisationen 1 - eller flerårige Fagudvalg beslutter Byråd orienteres Fag udvalg Bruger bestyrelser Ledelse Medarbejdere Servicemål synliggør og konkretisere den politiske prioritering over for borgere, ledere og medarbejdere Skal beskrive hvilke resultater politikerne vil opnå Budget og regnskabsdokumenter Fagudvalgets virksomhedsplan At koble servicemål og den økonomisk ramme Kva - litets - og resultat mål At omsætte indsatsområder til konkrete og målbare mål for den enkelte virksomhed At koble de konkrete mål med den økonomiske ramme for den enkelte virksomhed 1 2 år Bruger bestyrelser Bruger bestyrelser Ledelse Medarbejdere Kvalitets- og resultatmål skal sikre, at virksomhederne holder kursen Beskriver hvad virksomhederne gerne vil måles på Kvalitetsaftale

10 Formål Tidshorisont Hvem beslutter Hvem udarbejder Nytteværdi Produkter

11 Bilag 2: Oversigt over områder og enheder med overførselsadgang Ved decentrale enheder forstås i 2013: Skoler med tilhørende SFO: o Assensskolen o Glamsbjergskolen o Haarby Skole o Tallerupskolen o Tommerup Skole o Vissenbjerg Skole o Aarupskolen o Pilehaveskolen o 10. klassecenteret Landsbyordninger og fællesinstitutioner Skoler med SFO og børnehave 8 o Ebberup Skole og SFO, samt Ebberup børnehave o Salbrovadskolen og SFO samt Salbrohave o Gummerup Skole og SFO samt børnehave o Dreslette Skole og SFO samt den Røde Æske o Brylle Skole og SFO samt Brylle børnehave og Agerholm o Verninge Skole og SFO samt Fuglekilden o Skallebølle Skole og SFO samt Bøllehuset Assens Ungdomsskole Assens Bibliotek (udgør 1 enhed) Assens Musikskole (udgør 1 enhed) Naturskolen Bevillinger vedrørende den regionale kulturaftale Folkeoplysningsområdet Familiehus Nord Familiehus Syd Brahesholm projektet SSP Heldagsskolen i Flemløse Kompetencecenter i Børn og Familie o Børneterapeuter o Sundhedsplejen o Pædagogisk Psykologisk Rådgivning PPR inkl. ressourcepædagoger Daginstitutioner: o Dagplejen o Områdeinstitution Vissenbjerg o Områdeinstitution Aarup o Solsikken v/ områdeinstitution Aarup o Valmuerne v/ områdeinstitution Aarup o Områdeinstitution Haarby 8 Landsbyordningerne har separat budget og regnskab for hhv. skole/sfo og børnehave. Overførslerne opgøres derfor også separat.

12 o Områdeinstitution Glamsbjerg/Flemløse o Områdeinstitution Assens o Områdeinstitution Tommerup o Områdeinstitution Tommerup st. Teknik og Miljø 9 o Miljøpolitik o Vedligeholdelse kommunale bygninger o Veje, grønne områder og kollektiv trafik herunder entreprenørgården Ældreområdet: o Ældre Deles i funktionsområder o Madservice o Holmely Danske Diakonhjem o Sydmarksgården Danske Diakonhjem Jobcenter: o Job- og Kompetencecentret Psykiatri og misbrug: o 85 korps psykiatri o Nyholmgården o Jordbærhuset o Døgndækket botilbud o Psykiatricenteret o Café Tusindfryd o Assens Misbrugscenter Sundhedsområdet: o Tandplejen o Træning o Sundhedsfremme og forebyggelse Handicap: o Pilebakken o Lindebjerg o Duedalen o CUA Erhverv o CUA Fælles udgifter og indtægter o 85 - korps o Stærevænget o Østerbo o Møller Eriksensvej o Poul Mose Parken Administrativ organisation dog undtaget Risikostyring og Sale og lease back, samt ikke aktive tjenestemænd Puljer Projekter 9 Miljøpolitik, Vedligeholdelse af kommunale bygninger og Veje, grønne områder og kollektiv trafik er ikke decentrale enheder, men hele politikområder. Veje og grønne områder og kollektiv trafik omfatter dog den decentrale enhed Entreprenørgården.

13 [Overskrift] [Tekst] [Tekst] Rådhus Allé Assens

Heraf overført til anlæg Samlet overførsel jf. overførselsreglerne Ansøgning om overførsel vedr. pulje- og projektmidler 3.

Heraf overført til anlæg Samlet overførsel jf. overførselsreglerne Ansøgning om overførsel vedr. pulje- og projektmidler 3. Netto 1.000 kr. Søges overført Heraf overført til anlæg Samlet overførsel jf. overførselsreglerne 17.615 454 Ansøgning om overførsel vedr. pulje- og projektmidler 3.320 0 Ansøgning om overførsel op til

Læs mere

Oversigt over overførsler fra 2017 til Jf. overførselsreglerne

Oversigt over overførsler fra 2017 til Jf. overførselsreglerne Oversigt over overførsler fra 2017 til 2018 - Jf. overførselsreglerne Søges overført Heraf overført til anlæg Samlet overførsel jf. overførselsreglerne 26.998 0 Ansøgning om overførsel vedr. pulje- og

Læs mere

1.2. Hvad indeholder styringskonceptet for Assens Kommune?

1.2. Hvad indeholder styringskonceptet for Assens Kommune? Økonomi Et styringskoncept for Assens Kommune Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...2 1. Styringskoncept i Assens Kommune...3 1.1. Baggrund...3 1.2. Hvad indeholder styringskonceptet for Assens Kommune?...3

Læs mere

Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune.

Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune. Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune. 5. april 2018. Løn og personaleafdelingen Budgetansvarlig Økonomiafdelingen Budget ramme Direktion Politikere Afdelingsleder Side 1 INDLEDNING Formålet med Grundlag

Læs mere

Børnepakken til finansielt at understøtte en længere implementering af den vedtagende Model 2, Bæredygtig struktur på dagtilbuds- og skoleområdet.

Børnepakken til finansielt at understøtte en længere implementering af den vedtagende Model 2, Bæredygtig struktur på dagtilbuds- og skoleområdet. Til: Esben Krægpøth Kopi til: - Fra: Margit Just 24. april 2017 Sags id: - Børnepakken - fordeling af budget Børnepakken til finansielt at understøtte en længere implementering af den vedtagende Model

Læs mere

Bæredygtigt skoleområde Model 1 og Model 2 Strategisk blok 08 S06

Bæredygtigt skoleområde Model 1 og Model 2 Strategisk blok 08 S06 Bæredygtigt skoleområde Model 1 og Model 2 Strategisk blok 08 S06 Oversigt over ændringer 3-11-2016 Overblik over fremtidens dagtilbuds-og skolestruktur model 1 og model 2 Model 1 Model 2 Partnerområde

Læs mere

Assens Kommune's Ean.nr. Pr Byrådssekretariat Byrådssekretariatet Rådhus Allé Assens Forsikringer og Risikostyring

Assens Kommune's Ean.nr. Pr Byrådssekretariat Byrådssekretariatet Rådhus Allé Assens Forsikringer og Risikostyring Assens Kommune's Ean.nr. Pr. 01.11.2016 Adresser Byrådssekretariat Byrådssekretariatet 5798006847655 Rådhus Allé 5-5610 Assens Forsikringer og Risikostyring 5798006857296 Rådhus Allé 5-5610 Assens Ejendomsadministration

Læs mere

Budget, budgetopfølgning og bevillingsregler

Budget, budgetopfølgning og bevillingsregler Bilag 10.2 Budget, budgetopfølgning og bevillingsregler Generelt Med udgangspunkt i budget- og regnskabsregulativets pkt. 3.2 og 3.3 beskrives i dette bilag processen omkring budgetlægningen, proceduren

Læs mere

REGLER FOR ØKONOMISK DECENTRALISERING HADERSLEV KOMMUNE. fra 2010

REGLER FOR ØKONOMISK DECENTRALISERING HADERSLEV KOMMUNE. fra 2010 Acadre 09/28381 Lb. nr. 209844 REGLER FOR ØKONOMISK DECENTRALISERING i HADERSLEV KOMMUNE fra 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Hvem er omfattet... 3 3. Èn økonomisk ramme pr. driftsenhed...

Læs mere

Bilag 8.1 Regler for bevillings- og budgetkontrol, budgetomplacering, tillægs- og anlægsbevillinger.

Bilag 8.1 Regler for bevillings- og budgetkontrol, budgetomplacering, tillægs- og anlægsbevillinger. Bilag 8.1 Regler for bevillings- og budgetkontrol, budgetomplacering, tillægs- og anlægsbevillinger. Generelt Med udgangspunkt i ets pkt. 2.3. skal de nærmere regler omkring fastlæggelse af bevillings-

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune 1 of 6 26-11-2015 Sagsnummer.: 14/37310 Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune Indledning Dialogbaseret aftalestyring er et af de centrale styringsværktøjer i Syddjurs Kommune, der er baseret på dialog

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Korr. Budget 2010. Administrativ organisation 44.470 33.815 51.580 17.765 0

Korr. Budget 2010. Administrativ organisation 44.470 33.815 51.580 17.765 0 Samlenotat vedr. anlæg 4. budgetopfølgning 2010 1. Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen på anlæg i 2010 en afvigelse på -2.314.000 kr. På nuværende tidspunkt søges der om en tillægsbevilling

Læs mere

Assens Kommune's Ean.nr. Pr Byrådssekretariat Byrådssekretariatet Rådhus Allé Assens Forsikringer og Risikostyring

Assens Kommune's Ean.nr. Pr Byrådssekretariat Byrådssekretariatet Rådhus Allé Assens Forsikringer og Risikostyring Assens Kommune's Ean.nr. Pr. 20.09.2017 Adresser Byrådssekretariat Byrådssekretariatet 5798006847655 Rådhus Allé 5-5610 Assens Forsikringer og Risikostyring 5798006857296 Rådhus Allé 5-5610 Assens Ejendomsadministration

Læs mere

Assens Kommune's Ean.nr. Pr Adresser Byrådssekretariat Økonomi, Løn og Indkøb Organisation og Strategi

Assens Kommune's Ean.nr. Pr Adresser Byrådssekretariat Økonomi, Løn og Indkøb Organisation og Strategi Assens Kommune's Ean.nr. Pr. 16.01.2019 Adresser Byrådssekretariat Byrådssekretariatet 5798006847655 Rådhus Allé 5-5610 Assens Ejendomsadministration 5790001114688 Rådhus Allé 5-5610 Assens Administration

Læs mere

Assens Kommune's Ean.nr. Pr Adresser Byrådssekretariat Økonomi, Løn og Indkøb Organisation og Strategi

Assens Kommune's Ean.nr. Pr Adresser Byrådssekretariat Økonomi, Løn og Indkøb Organisation og Strategi Assens Kommune's Ean.nr. Pr. 01.09.2019 Adresser Byrådssekretariat Byrådssekretariatet 5798006847655 Rådhus Allé 5-5610 Assens Ejendomsadministration 5790001114688 Rådhus Allé 5-5610 Assens Administration

Læs mere

Oversigt over overførsler fra 2015 til 2016

Oversigt over overførsler fra 2015 til 2016 Oversigt over overførsler fra 2015 til 2016 Netto 1.000 kr. Søges overført Heraf overført til anlæg Assens Kommune 17.140 781 Ansøgning om overførsel vedr. puljer -1.678 0 Ansøgning om overførsel op til

Læs mere

Principper for aftalestyring

Principper for aftalestyring Principper for aftalestyring 2012 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. FORMÅL HVAD ER FORMÅLET MED AFTALESTYRING... 1 3. HVAD ER EN AFTALEENHED?... 2 4. HVEM INDGÅR AFTALER MED HVEM?... 2 5. ÅRETS

Læs mere

Assens Kommune's Ean.nr. Pr Adresser Byrådssekretariat Byrådssekretariatet Rådhus Allé Assens

Assens Kommune's Ean.nr. Pr Adresser Byrådssekretariat Byrådssekretariatet Rådhus Allé Assens Assens Kommune's Ean.nr. Pr. 18.10.2018 5798006857982 Adresser Byrådssekretariat Byrådssekretariatet 5798006847655 Rådhus Allé 5-5610 Assens Forsikringer og Risikostyring 5798006857296 Rådhus Allé 5-5610

Læs mere

Oversigt over overførsler fra 2014 til 2015

Oversigt over overførsler fra 2014 til 2015 Oversigt over overførsler fra 2014 til 2015 Netto 1.000 kr. Søges overført Heraf overført til Assens Kommune 33.706 4.050 Ansøgning om overførsel vedr. puljer 3.269 0 Ansøgning om overførsel op til +/-

Læs mere

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber NOTAT Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød kommunen@alleroed.dk alleroed.dk Morten Knudsen 5. januar 2019 Allerød Kommunes politiske styringsmodel Visionen er det helt overordnede pejlemærke for kommunens

Læs mere

Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013

Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013 Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013 Overordnet beskrivelse Grundidéen i plansystemet er, at der er en lige linje fra vision over politikker, målsætninger og indsatsområder til budget.

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Dok.nr: 727-2011-5834 2 Indledning. I årets løb anvendes de afsatte midler i overensstemmelse med det vedtagne budget og dets forudsætninger. Midlerne

Læs mere

Sagsnr.: 2016/ Dato: 1. november Regler for overførsel af mer- og mindreforbrug til efterfølgende regnskabsår

Sagsnr.: 2016/ Dato: 1. november Regler for overførsel af mer- og mindreforbrug til efterfølgende regnskabsår Notat Sagsnr.: 2016/0002042 Dato: 1. november 2016 Titel: Regler for overførsel af mer- og mindreforbrug til efterfølgende regnskabsår 1. Indledning I bestræbelserne på at sikre god økonomistyring og en

Læs mere

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Version 2.0 Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Dato Version Beskrivelse af ændring 25.11.2009 1.0 Nyt bilag godkendt 21.10.2014 2.0 Administrativ revision af bilaget

Læs mere

Fredericia Kommune. Lønsumsstyring i Daginstitutioner Decentral økonomistyring

Fredericia Kommune. Lønsumsstyring i Daginstitutioner Decentral økonomistyring Fredericia Kommune Lønsumsstyring i Daginstitutioner Decentral økonomistyring 2014 Indledning Daginstitutionsområdet skal pr. 1. januar 2014 overgå til lønsumsstyring. Dermed overgår området fra at styre

Læs mere

NOTAT Dato

NOTAT Dato NOTAT Dato 07.04.2008 Budgetoverførsler af driftsmidler fra 2007 til 2008 2007 har været et turbulent år med hensyn til økonomi og økonomiopfølgning. I maj 2006 godkendte Sammenlægningsudvalget principperne

Læs mere

REGLER FOR ØKONOMISK DECENTRALISERING HADERSLEV KOMMUNE

REGLER FOR ØKONOMISK DECENTRALISERING HADERSLEV KOMMUNE Acadre 10/186. Lb. nr. 32110. REGLER FOR ØKONOMISK DECENTRALISERING i HADERSLEV KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning...3 2. Hvem er omfattet...3 3. Èn økonomisk ramme pr. driftsenhed...4 4. Reguleringer

Læs mere

Bilag til Økonomiregulativ

Bilag til Økonomiregulativ Bilag til Center for Økonomi og Personale Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Telefon: 4477 2000 balkom@balk.dk www.ballerup.dk Godkendt den 20-05-2014 1 Indhold 1.... 3 1.1. Formål... 3 1.2. Baggrund... 3 1.3.

Læs mere

ODDER KOMMUNE BUDGET 2009. Bevillingsbinding, generelle regler, selvforvaltningsvilkår og lønsumsstyring

ODDER KOMMUNE BUDGET 2009. Bevillingsbinding, generelle regler, selvforvaltningsvilkår og lønsumsstyring Fastlæggelse af Odder Kommunes bevillingsbinding for budgetåret 2009. I henhold til den kommunale styrelseslov, fastsætter Indenrigsministeriet nærmere regler om specifikation af de poster på årsbudgettet

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE Overordnede principper for økonomistyring Godkendt af Sammenlægningsudvalget 2. marts 2005

ÆRØ KOMMUNE Overordnede principper for økonomistyring Godkendt af Sammenlægningsudvalget 2. marts 2005 ÆRØ KOMMUNE Overordnede principper for økonomistyring Godkendt af Sammenlægningsudvalget 2. marts 2005 #50168 v.3 16-02-2005 /la Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Grundlæggende økonomistyringsprincip...

Læs mere

Kompetenceudvikling af lærere og pædagoger i folkeskolen

Kompetenceudvikling af lærere og pædagoger i folkeskolen Notat Til Børne- og Undervisningsudvalget Kompetenceudvikling af lærere og pædagoger i folkeskolen 2014-2020 I det følgende beskrives Assens Kommunes kompetenceplan for arbejdet med kompetenceudvikling

Læs mere

Indkøbspolitik for Hillerød kommune. Gældende fra januar 2010. Side 1

Indkøbspolitik for Hillerød kommune. Gældende fra januar 2010. Side 1 Indkøbspolitik for Hillerød kommune Gældende fra januar 2010 Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Formål... 3 2. Overordnede målsætninger og indsatsområder... 3 3. Omfang og afgrænsning... 3 4. Rammebetingelser

Læs mere

Direktionen. Aftale 2008. Rev. 7/1-08

Direktionen. Aftale 2008. Rev. 7/1-08 Direktionen Aftale 2008 Rev. 7/1-08 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1.0 INDLEDNING... 2 2.0 DEN POLITISKE RAMME... 3 3.0 DEN FAGLIGE RAMME... 4 4.0 EGEN RAMME... 4 5.0 DEN ADMINISTRATIVE RAMME...

Læs mere

For 2018 fastlægges bevillingsbindingen på udvalgsniveau, og som nettobevillinger.

For 2018 fastlægges bevillingsbindingen på udvalgsniveau, og som nettobevillinger. 29 Fastlæggelse af Odder Kommunes bevillingsbinding for budgetåret 2018. I henhold til den kommunale styrelseslov, fastsætter Social- og Indenrigsministeriet nærmere regler om specifikation af de poster

Læs mere

Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 8,262 mio. kr.

Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 8,262 mio. kr. Samlenotat for Børn & Undervisning Budgetopfølgning pr. 30. juni Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 8,262 mio. kr. Resultatet på de

Læs mere

Varde Kommune. Overordnede spilleregler. for. aftalestyring

Varde Kommune. Overordnede spilleregler. for. aftalestyring Varde Kommune Overordnede spilleregler for aftalestyring 2012 Dok. nr. 1022255 Indholdsfortegnelse 1. AFTALESTYRING...3 1.1 Baggrund og formål...3 1.2 Hvad er en aftale?...4 1.3 Dialog som omdrejningspunkt

Læs mere

Evaluering af regler for overførsel af mer- og mindreforbrug mellem år

Evaluering af regler for overførsel af mer- og mindreforbrug mellem år Dato: 12.november 2013 Til: Økonomiudvalget Vedrørende: Evaluering af overførselsreglerne, som blev vedtaget i september 2011 Baggrund De nuværende overførselsregler blev vedtaget i september 2011, hvor

Læs mere

Ansøgninger om ikke at få overført underskud

Ansøgninger om ikke at få overført underskud Ansøgninger om ikke at få overført underskud Nedenstående skema benyttes. Alle hvide felter udfyldes. Verninge Skole og SFO 830.000 kr. svarende til 12,7% (heraf 503.000 kr. over 5%) Skolen har haft underskud

Læs mere

Udtalelse fra SaSA baseret på mødet i Flemløse 8. marts 2010. ÅBENT BREV TIL ASSENS BYRÅD: Kopi til forvaltningen Kære byrådsmedlemmer I Assens kommune har vi et godt skolevæsen! Vores børn klarer sig

Læs mere

Mål- og effektstyring i Faaborg-Midtfyn Kommune

Mål- og effektstyring i Faaborg-Midtfyn Kommune Mål- og effektstyring i Faaborg-Midtfyn Kommune 2017 MÅL- OG EFFEKTAFTALER DIALOGMØDER MÅLOPFØLGNING Forord Mål- og effektstyring er et vigtigt styringsredskab, som har til formål at: Skabe den størst

Læs mere

Model for økonomisk decentralisering i Randers Kommune

Model for økonomisk decentralisering i Randers Kommune Model for økonomisk decentralisering i Randers Kommune 23. november 2006 1. Indledning Notatet omhandler model for økonomisk decentralisering i Randers Kommune fra 1. januar 2007. Skolerne er dog først

Læs mere

Driftsaftale mellem Svendborg Kommune og de selvejende institutioner

Driftsaftale mellem Svendborg Kommune og de selvejende institutioner Driftsaftale mellem Svendborg Kommune og de selvejende institutioner Tvedhallen Tåsingehallen Thurøhallen Skåruphallen Svendborg Idræts- og tennishal SG-hallen Svendborg Badmintonhal Svendborg Ridehus

Læs mere

Principper for aftalestyring

Principper for aftalestyring Principper for aftalestyring 2015 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. FORMÅL HVAD ER FORMÅLET MED AFTALESTYRING... 1 3. HVAD ER EN AFTALEENHED?... 2 4. HVEM INDGÅR AFTALER MED HVEM?... 2 5. ÅRETS

Læs mere

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr.

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr. Samlenotat for Børn & Undervisning Budgetopfølgning pr. 30. september 2011 Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 886.000 kr. På nuværende

Læs mere

Aftale mellem direktionen og chefen for Dagtilbud for 2012

Aftale mellem direktionen og chefen for Dagtilbud for 2012 Aftale mellem direktionen og chefen for Dagtilbud for Chefen for Dagtilbud er forpligtet til at arbejde målrettet på at efterleve og opfylde aftalens indhold, herunder nedenstående politiske mål. Indsatsområder

Læs mere

Bilag 3.1 Retningslinjer for hvordan økonomien skal styres i Næstved Kommune

Bilag 3.1 Retningslinjer for hvordan økonomien skal styres i Næstved Kommune Økonomistyring i en kommune handler i bund og grund om at holde øje med, at udgifterne ikke overstiger indtægterne i en kommune vil det sige at udgifterne ikke overstiger budgettet. Næstved s retningslinjer

Læs mere

Kommunen har i henhold til retssikkerhedsloven både ret og pligt til at føre tilsyn med selvejende institutioner.

Kommunen har i henhold til retssikkerhedsloven både ret og pligt til at føre tilsyn med selvejende institutioner. DRIFTSOVERENSK0MST Driftsoverenskomst mellem Frederiksberg Kommune og bestyrelsen for: Den selvejende institution Elverhøj Institutionens vedtægt er godkendt af Frederiksberg Kommune (14.03.1996) Lovgrundlag

Læs mere

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Indledning og formål Nulvækst i den offentlige økonomi, stadig større forventninger til den kommunale service

Læs mere

Fredensborg Kommunes styringsfilosofi Central styring decentral ledelse

Fredensborg Kommunes styringsfilosofi Central styring decentral ledelse Fredensborg Kommunes styringsfilosofi Central styring decentral ledelse April 2013 1 Sammenhæng og enkelhed Denne pjece beskriver Fredensborg Kommunes styringsfilosofi. Styringsfilosofien bygger princippet

Læs mere

Delpolitik om Lønpolitik i Gentofte Kommune

Delpolitik om Lønpolitik i Gentofte Kommune Delpolitik om Lønpolitik i Gentofte Kommune 1. Indledning Lønpolitikken er den overordnede beskrivelse af, hvordan vi ønsker at bruge løn i samspil med de øvrige personalepolitiske værktøjer til at indfri

Læs mere

Politisk styringsmodel - Broer til fremtiden

Politisk styringsmodel - Broer til fremtiden Teknik- og Miljøforvaltningens sekretariat Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4798 Fax +45 8888 5501 Dato: 19. oktober 2014 Sagsnr.:

Læs mere

Oversigt over overførsler fra 2017 til uden for overførselsreglerne

Oversigt over overførsler fra 2017 til uden for overførselsreglerne Oversigt over overførsler fra 2017 til 2018 - uden for overførselsreglerne Netto 1.000 kr. Søges overført Heraf overført til anlæg Samlet overførsel uden for overførselsreglerne 1.667 300 Ansøgning om

Læs mere

Struer Kommune Lønpolitik

Struer Kommune Lønpolitik Struer Kommune Lønpolitik side1 af 6 Lønpolitik Struer kommunes lønpolitik gælder for alle driftsområder og alle kommunalt ansatte. Lønpolitikken skal understøtte opfyldelsen af vedtagne politikker og

Læs mere

GENERELLE RETNINGSLINIER FOR DECENTRALISERING

GENERELLE RETNINGSLINIER FOR DECENTRALISERING GENERELLE RETNINGSLINIER FOR DECENTRALISERING 16. APRIL 2007 INDLEDNING Den overordnede styringsmodel i Herning Kommune er baseret på mål- og rammestyring. Mål- og rammestyring indebærer, at politikerne

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole - Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,5 mio.kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt Bidraget

Læs mere

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således:

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således: 123. Åbent punkt - Overførsel af uforbrugte budgetbeløb fra 2007 til 2008 for drift, anlæg, finansforskydninger og finansiering samt revision af investeringsoversigt 2008 for alle udvalg (C) Sagsnr. 08/4978

Læs mere

Evaluering af administrationsgrundlaget til 2015

Evaluering af administrationsgrundlaget til 2015 Evaluering af administrationsgrundlaget til 2015 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND... 2 2 PULJER... 2 3 NY SÆRLIG GRUNDTILDELING TIL KOMMUNALE UDENOMSAREALER... 3 4 NY PULJE TIL BASISLEDERUDDANNELSE FOR NYE

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven Nærværende driftsoverenskomst vedrører driften af den selvejende institution Solgaven, Skovbakken 126, 3520 Farum. Solgaven

Læs mere

rollefordeling på både det politiske og administrative niveau hvilke udfordringer kommunen står overfor

rollefordeling på både det politiske og administrative niveau hvilke udfordringer kommunen står overfor Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 16. december 2009 Sagsbehandler Lene Andersen Økonomistyring i Esbjerg Kommune 1. Indledning Dette notat om økonomistyring i Esbjerg Kommune er udarbejdet for at give et

Læs mere

Børne- og Uddannelsesudvalget

Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalgets oprindelige bevilling udgør 30 % af Assens Kommunes samlede budget. Bevillingen indeholder budget til: Sundhedspleje for mødre og småbørn, samt

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Fælles retning og styring i én Helsingør Kommune. Helsingør Kommunes styringsmodel

Fælles retning og styring i én Helsingør Kommune. Helsingør Kommunes styringsmodel Fælles retning og styring i én Helsingør Kommune Helsingør Kommunes styringsmodel Vedtaget af Byrådet den 17. december 2012 2 INDHOLD 1. Indledning... 4 1.1 Ambitionen med styringsmodellen...4 1.2 Dokumentets

Læs mere

Ansøgning om bevilling til anlægsprojekt (helt eller delvist finansieret af overskud over 5% fra regnskab 2011)

Ansøgning om bevilling til anlægsprojekt (helt eller delvist finansieret af overskud over 5% fra regnskab 2011) Ansøgning om bevilling til anlægsprojekt (helt eller delvist finansieret af overskud over 5% fra regnskab 2011) Nedenstående skema benyttes til ansøgning. Alle hvide felter udfyldes. I skemaet er indsat

Læs mere

Kompetencer og økonomistyring. et styringsdokument i Bornholms Regionskommune

Kompetencer og økonomistyring. et styringsdokument i Bornholms Regionskommune Kompetencer og økonomistyring et styringsdokument i Bornholms Regionskommune Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Generelt... 3 1.2 Formål... 3 2 Styreform... 4 2.1 Mål- og rammestyring... 4 2.2 Central styring

Læs mere

Inspirationsnotat nr. 2c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 30. marts 2007. Hvad er et budget?

Inspirationsnotat nr. 2c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 30. marts 2007. Hvad er et budget? Inspirationsnotat nr. 2c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 30. marts 2007 Hvad er et budget? Hvad er et budget? Et budget er en oversigt over alle de forventede indtægter (hovedsagelig skatteindtægter) og

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september 2018 forventes regnskabet

Læs mere

Den selvejende daginstitution Dragebakken (Holbæk Fritidscenter)

Den selvejende daginstitution Dragebakken (Holbæk Fritidscenter) Driftsoverenskomst Mellem Holbæk Kommune 0899 Kommuneservice (herefter kaldet Holbæk Kommune) og Den selvejende daginstitution Dragebakken (Holbæk Fritidscenter) Mellemvang 27 4300 Holbæk Cvr. nr. 24191982

Læs mere

Frederikshavn Kommune og Fontænehuset Frederikshavn

Frederikshavn Kommune og Fontænehuset Frederikshavn Driftsoverenskomst mellem Frederikshavn Kommune, Center for Handicap og Psykiatri og Fontænehuset Frederikshavn September 2014 Driftsoverenskomst Frederikshavn Kommune og Fontænehuset Frederikshavn Der

Læs mere

Da vi ikke oprindeligt havde budgetteret med denne udgift, vil det overførte mindreforbrug fra 2015 blive anvendt til dette formål.

Da vi ikke oprindeligt havde budgetteret med denne udgift, vil det overførte mindreforbrug fra 2015 blive anvendt til dette formål. Bilag4 Tilbagemeldinger vedr. mindreforbrug i 2015 Assens Misbrugscenter 0 Socialpsykiatrien 0 Bofællesskabet Skelvej 0 Ældrecenter Æblehaven 0 Boenheden Kildebakken 0 Strandgården 0 Lindebjerg 0 CSA Duedalen

Læs mere

Uddannelse, Børn og Familie

Uddannelse, Børn og Familie Uddannelse, Børn og Familie Reduktionsblokke 2019-2022 Beløb i 1.000 kr. Personalekonsekvenser, antal fuldtidsstillinger 2019 2020 2021 2022 2019 2020 2021 2022 UBF -25.801-25.804-25.674-25.595-50,25-50,30-50,00-49,90

Læs mere

Oversigt over overførsler fra 2016 til uden for overførselsreglerne

Oversigt over overførsler fra 2016 til uden for overførselsreglerne Oversigt over overførsler fra 2016 til 2017 - uden for overførselsreglerne Netto 1.000 kr. Søges overført Heraf overført til anlæg Samlet overførsel uden for overførselsreglerne 1.566 445 Ansøgning om

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012 Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 Godkendt af SBU den 10. januar 2012 1 Nærværende administrationsgrundlag omfatter

Læs mere

Bemærkninger til regnskab 2017 Politikområde Tværgående Puljer. Overordnet regnskabsresultat

Bemærkninger til regnskab 2017 Politikområde Tværgående Puljer. Overordnet regnskabsresultat Bemærkninger til regnskab Politikområde Tværgående Puljer Politikområdet består af diverse puljer, som vedrører hele kommunen. F.eks. lønpuljer, fleksjobpuljer, barselspuljer samt kommunens råderumspuljer.

Læs mere

Udkast til forløb for de Lokale lønforhandlinger 2013 2015

Udkast til forløb for de Lokale lønforhandlinger 2013 2015 Bilag Udkast til forløb for de Lokale lønforhandlinger 2013 2015 1. Direktionens strategi for Lokal løndannelse uden forlodsfinansiering: Ved overenskomstforhandlingerne i 2013 er der fortsat lokal løndannelse,

Læs mere

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Vedrørende: Forventet regnskab 2015 - budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2015 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-14 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Notat. Til: Økonomiudvalget. Fra: Finn G. Johansen. Genopretningsplan Indledning Økonomien i Assens Kommune er under pres.

Notat. Til: Økonomiudvalget. Fra: Finn G. Johansen. Genopretningsplan Indledning Økonomien i Assens Kommune er under pres. Notat Til: Økonomiudvalget Fra: Finn G. Johansen Sags id: 18/14241 Den 20.08.2018 Genopretningsplan 2018 Indledning Økonomien i Assens Kommune er under pres. Regnskab 2017 udviste et kasseforbrug på 22,5

Læs mere

Notat: Merforbrug inden for Uddannelse, børn og familie i forhold til befordring

Notat: Merforbrug inden for Uddannelse, børn og familie i forhold til befordring Velfærd 30. maj 2018 Sags id: 18/8368 Oversigt over bilag Notat: Merforbrug inden for Uddannelse, børn og familie i forhold til befordring Notat: Underskud i forbindelse med lukning af skolerne i Dreslette

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Aftale Mellem Sygehusledelsen og afdeling, XX. Om: Udviklingsplaner. Økonomi og aktivitet. Kvalitet og service

Aftale Mellem Sygehusledelsen og afdeling, XX. Om: Udviklingsplaner. Økonomi og aktivitet. Kvalitet og service Aftale 2009 Mellem Sygehusledelsen og afdeling, XX Om: Udviklingsplaner Økonomi og aktivitet Kvalitet og service Indledning Denne aftale er indgået mellem Sygehusledelsen i Psykiatrien i Region Syddanmark

Læs mere

Økonomistyring sådan gør vi. Introduktion til den nye kommunalbestyrelse

Økonomistyring sådan gør vi. Introduktion til den nye kommunalbestyrelse Økonomistyring sådan gør vi Introduktion til den nye kommunalbestyrelse INDLEDNING... 2 1. ØKONOMISTYRING OG ØKONOMISKE STYRINGSPRINCIPPER... 2 1.1 ØKONOMISKE STYRINGSPRINCIPPER... 2 1.2 KASSE- OG REGNSKABSREGULATIVET...

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 bemærkninger

Halvårsregnskab 2014 bemærkninger Halvårsregnskab 2014 bemærkninger I dette notat gives jævnfør reglerne om aflæggelse af halvårsregnskab bemærkninger til væsentlige afvigelser mellem oprindeligt budget 2014 og det forventede regnskab

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 31. januar 2017 Budgetprocedure for budget 2018-2021 1. Resume Procedureindstillingen beskriver hvordan budgetlægningen for

Læs mere

Forventet regnskab løbende priser. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Forventet regnskab løbende priser. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December Fokuspunkter (i 1.000 kr.) Forventet regnskab Korrigeret Oprindeligt Afvigelse til korr. Overført merforbrug fra regnskab 2018-37.796 37.796 Hjælpemidler 31.078 25.480 25.480 5.598 Visiterede timer i hjemmeplejen

Læs mere

Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018

Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018 Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018 Økonomisk politik Den økonomiske politik fastsætter de overordnede økonomiske målsætninger for kommunens budgetlægning og finansielle strategi. Politikken

Læs mere

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport Kvalitetsrapport Dagplejen 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 Målsætninger og opfølgning... 3 1.3 Opfølgning på kvalitetsrapporten... 5 2. Resultater

Læs mere

Driftsoverenskomst. mellem Faaborg-Midtfyn Kommune og x

Driftsoverenskomst. mellem Faaborg-Midtfyn Kommune og x Driftsoverenskomst mellem Faaborg-Midtfyn Kommune og x Faaborg-Midtfyn Kommune er organiseret efter principper om decentral ledelse og central styring, som udmøntes gennem dialogbaseret aftalestyring.

Læs mere

23.02.2014. Økonomisk politik for Ringsted Kommune for 2014-2017

23.02.2014. Økonomisk politik for Ringsted Kommune for 2014-2017 23.02.2014 Økonomisk politik for Ringsted Kommune for 2014-2017 Indholdsfortegnelse ØKONOMISK POLITIK FOR RINGSTED KOMMUNE FOR 2014-2017... 3 AD 1) OVERSKUD PÅ DEN ORDINÆRE DRIFT.... 3 AD 2) TEKNISK SERVICEUDGIFTSPULJE...

Læs mere

Kapitel 1. Kapitel 2. Halvårsregnskab Kapitel 3. Kapitel 4. Kapitel 5. Kapitel 6

Kapitel 1. Kapitel 2. Halvårsregnskab Kapitel 3. Kapitel 4. Kapitel 5. Kapitel 6 Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Halvårsregnskab 2015 Regnskabsopgørelse i 1.000 kr. Forbrug pr. 30.6.2015 Forventet regnskab Korrigeret budget Budget 2015 Det skattefinansierede

Læs mere

Budgetcirkulære om budgetlægningen for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018

Budgetcirkulære om budgetlægningen for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018 Dato: 1. april 2014 Til samtlige udvalg, forvaltninger og centre Budgetcirkulære om budgetlægningen for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018 Budgetcirkulæret omfatter retningslinjer, nettoudgiftsrammer,

Læs mere

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Økonomi,HR&IT Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Baggrund Økonomi har gennemført evaluering af Budgetproces 2015 med fagudvalgene og Økonomiudvalget, hvor hovedessensen er, at til

Læs mere

Kompetencefordelingsplan for ansættelse og afskedigelse mv. i Assens Kommune

Kompetencefordelingsplan for ansættelse og afskedigelse mv. i Assens Kommune Juni 2014 Kompetencefordelingsplan for ansættelse og afskedigelse mv. i Assens Kommune 1. Formål Kompetenceplanen har til formål at tydeliggøre den overordnede kompetencefordeling mellem det politiske

Læs mere

Dragør Kommunes økonomiske politik

Dragør Kommunes økonomiske politik Dragør Kommunes økonomiske politik 2015-2018 Formålet med nærværende økonomisk politik for Dragør Kommune er at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning og det løbende

Læs mere

DRIFTSOVERENSKOMST. mellem Haderslev Kommune og forældrebestyrelsen for den selvejende daginstitution. Hammelev Børnehave.

DRIFTSOVERENSKOMST. mellem Haderslev Kommune og forældrebestyrelsen for den selvejende daginstitution. Hammelev Børnehave. DRIFTSOVERENSKOMST mellem Haderslev Kommune og forældrebestyrelsen for den selvejende daginstitution Hammelev Børnehave beliggende Hammelev Bygade 18 B 6500 Vojens om institutionens drift som daginstitution

Læs mere

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014.

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.30.14-G01-14-14 Dato:21.5.2014 Børne- og Skoleudvalget, budgetopfølgning pr. 30. april 2014 Børne- og Skoleudvalgets korrigerede

Læs mere

Delegationsplan for Økonomiudvalgets område

Delegationsplan for Økonomiudvalgets område Delegationsplan for Økonomiudvalgets område Sort: Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 22.12.2010 = eslutter Rødt: Forslag til ny/ændret delegation. Gennemstregning = udgår = ndstiller O = Orienteres SAGSOMRÅDE

Læs mere