MIDDELFARTPLANEN. Indholdsfortegnelse: 1. Indledning og formål. 2. Dokumenter i Middelfartplanen. 3. Vision.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MIDDELFARTPLANEN. Indholdsfortegnelse: 1. Indledning og formål. 2. Dokumenter i Middelfartplanen. 3. Vision."

Transkript

1 Staben Middelfart Kommune Østergade Middelfart Telefon Direkte Fax MIDDELFARTPLANEN Indholdsfortegnelse: 1. Indledning og formål. 2. Dokumenter i Middelfartplanen. 3. Vision. 4. Forudsætningsredegørelse, Planstrategi og Agenda-21 strategi. Forudsætningsredegørelse Planstrategi Agenda-21 strategi 5. Trekantområdets fælles hovedstruktur. 6. Politikker. Politikker i relation til styring Politikker der skal udarbejdes 7. Retningslinier. 8. Rammerne for lokalplanlægning. 9. Organisation. 10. Tids- og handleplan.

2 1. Indledning og formål. I Middelfartplanen hænger den strategiske planlægning for Middelfart Kommune sammen i ét overordnet og samtidig dynamisk dokument. Middelfartplanen skal være det grundlæggende og bærende element i den strategiske udvikling af Kommunen. Med Middelfartplanen ønsker vi at skabe et samlet dokument, spændende fra vision over strategi til mål og rammer for den kommunale virksomhed og for Middelfart Kommunes udvikling. Dermed er grundlaget skabt for en helhedsorienteret planlægning. Vi vil for alle dele af Middelfartplanen sikre, at planen bliver til i dialog med Kommunens borgere, virksomheder, foreninger og andre interessenter. Det gør vi bl.a. ved at bruge Planlovens bestemmelser for borgerinddragelse og høring. Middelfartplanen skal fremme helhedssynet på kommunens virke. De enkelte politikker i Middelfartplanen skal udarbejdes efter en ensartet metode, hvilket vil fremme overblikket og genkendeligheden. Det skal være muligt for Kommunens borgere at finde vision, strategi og politikker og mål for Kommunen på ét sted: I Middelfartplanen på Kommunens hjemmeside. På den måde vil Middelfartplanen også være kommunens ansigt udadtil, der fortæller om strategier, handlingsplaner og de vigtigste projekter, som Kommunen vil udarbejde og gennemføre. Det giver borgerne, investorer, andre interessenter, myndigheder og samarbejdspartnerne et godt grundlag for at forstå Kommunens bevæggrunde for sine handlinger og kunne agere hensigtsmæssigt i forhold til Kommunens planer og dispositioner. Middelfartplanen skal udgøre den røde tråd i Kommunens virke.

3 2. Dokumenter i Middelfartplanen. Middelfartplanen er en samling af dokumenter omfattende: Middelfartplanen Vision: Byrådets overordnede visioner for Kommunens udvikling visionsdelen Forudsætningsredegørelse: Trekantområdet Danmarks fælles forudsætningsredegørelse Lokale analyser og undersøgelser - efter behov Planstrategi og strategi for lokal Agenda-21: Trekantområdet Danmarks fælles planstrategi Lokal beslutning om kommuneplanrevision Agenda 21 strategi Hovedstruktur: Trekantområdet Danmarks fælles hovedstruktur Middelfart Kommunes politikker Retningslinier for arealanvendelse For udlæg af arealer til byzone For de tidligere regionplantemaer Rammer for lokalplanlægning: Rammer for lokalplanlægning Middelfart Kommune

4 Middelfartplanen er vores kommuneplan, men den er mere end det. Den omfatter alle Byrådets gældende, strategiske planer. Tilblivelse af samtlige delelementer i Middelfartplanen skal følge Planlovens bestemmelser. Hermed lever Middelfartplanen op til lovgivningens krav til en kommuneplan og ikke mindst sikres borgerinddragelse i alle led. Der arbejdes med en dynamisk kommuneplan med løbende vedtagelser/ajourføring. Som et billede kan man beskrive rammen for Middelfartplanen som et nøglebræt med en masse knager. I starten er brættet tomt, efterhånden kommer der nøgler = politikker på alle knager, og indimellem skiftes nøglerne /politikkerne ud med nye, reviderede. Middelfartplanen skal være at finde på nettet som en samling af dokumenter, der løbende udskiftes og nye kommer til. Hermed bør borgere, politikere, ansatte og andre til enhver tid - på et og samme sted - kunne finde svar på spørgsmålene om kommunen: Hvem er vi? Hvor vil vi hen? Hvad vil vi satse på? Hvordan gør vi? Hvem gør hvad?

5 I Middelfartplanen er der følgende elementer: 3. Vision: Visionen for den ny kommune med svar på spørgsmålet hvor vil vi hen? - vedtages i Sammenlægningsudvalget i Visionen vi være udgangspunkt for al videre planlægning. 4. Forudsætningsredegørelse, Planstrategi og Agenda 21 strategi: Sammen med de 5 andre kommuner i Trekantområdet Danmark udarbejder Middelfart Kommune en fælles planstrategi og hovedstruktur i Trekantområdet Danmark. Arbejdet omfatter også en fælles forudsætningsredegørelse. Forudsætningsredegørelse. Trekantområdets fælles forudsætningsredegørelse indeholder information og analyser, der understøtter den hidtidige fælles kommuneplanlægning i Trekantområdet. Redegørelsen vurderer, hvordan Trekantområdet klarer sig i konkurrencen med de øvrige landsdelscentre og regioner og ser på, hvordan de 6 storkommuner udvikler sig i forhold til hinanden. Forudsætningsredegørelsen bliver politisk behandlet i forbindelse med strategien. Forudsætningsredegørelsen omfatter følgende emner: Det nye Trekantområde Hvilken rolle spiller Trekantområdet? Bosætning Erhverv Service Trafik Infrastruktur Det åbne land Ud over den fælles forudsætningsredegørelse kan der være behov for lokale analyser og undersøgelser. Disse vil blive udarbejdet i forbindelse med de konkrete temaer, hvis der er behov.

6 Planstrategi: Der skal inden udgangen af 2007 (1. halvdel af valgperioden) udarbejdes og offentliggøres et forslag til planstrategi. Arbejdet med en fælles planstrategi for Trekantområdet er i fuld gang og strategien behandles politisk i 1. kvartal Strategien omhandler temaer som byerne og landdistrikterne, boliger og erhverv, kultur og turisme samt natur og miljø. Med vedtagelsen af Trekantområdets fælles planstrategi lever vi op til lovgivningens krav om planstrategi. Der er mulighed for, at den fælles strategi suppleres med en lokal planstrategi. Det vurderes dog, at den fælles strategi vil være dækkende for Middelfart Kommune, suppleret med Byrådets beslutning om hvorvidt kommuneplanen skal revideres fuldstændig eller der kun skal ske en revision af dele af den eksisterende kommuneplan. Der forestår et ganske stort arbejde med at udarbejde hovedstruktur, retningslinier og rammer for lokalplanlægning, og det vil derfor være hensigtsmæssigt umiddelbart at gå i gang med det forberedende arbejde med denne del af Middelfartplanen. Med sammensmeltningen af tre kommuner med hver sin kommuneplan samt Trekantområdets fælles hovedstruktur, forekommer det helt naturligt i denne valgperiode at udarbejde en helt ny kommuneplan for den nye kommune. De 3 gældende kommuneplaner har forskellige aldre og har derfor forskellig aktualitet og de bygger på forskellige fundamenter. Det er vigtigt at understrege, at hvis der skal foretages mere end mindre ændringer i forhold til gældende kommuneplaner eller i forhold til de gældende retningslinier i regionplanen så forudsætter det, at disse ændringer vedtages i strategien. I modsat fald kan ændringerne ikke vedtages i Hovedstrukturen, uden en forudgående offentlighedsfase. Desuden gælder det, at Amtets regionplanbestemmelser ophæves når retningslinierne fra regionplan 2005 er erstattet med retningslinier indarbejdet i kommuneplanen. Allervigtigst - så signalerer udarbejdelsen af en helt ny kommuneplan Middelfartplanen - også starten på en helt ny Kommune.

7 Agenda 21 strategi: Byrådet skal inden udgangen af den første halvdel af valgperioden offentliggøre en redegørelse for deres strategi for kommunens bidrag til en bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Strategien skal indeholde oplysninger om, hvordan der skal arbejdes helhedsorienteret, tværfagligt og langsigtet, og hvordan befolkningen, virksomheder, organisationer og foreninger vil blive inddraget i arbejdet. Arbejdet med Agenda 21 strategien bør igangsættes snarest, således at strategien kan offentliggøres inden udgangen af Agenda 21 strategien skal indeholde Byrådets politiske målsætninger for det fremtidige arbejde inden for følgende indsatsområder: 1. Mindskelse af miljøbelastningen, 2. fremme af en bæredygtig byudvikling og byomdannelse, 3. fremme af biologisk mangfoldighed, 4. inddragelse af befolkningen og erhvervslivet i det lokale Agenda 21-arbejde og 5. fremme af et samspil mellem beslutningerne vedrørende miljømæssige, trafikale, erhvervsmæssige, sociale, sundhedsmæssige, uddannelsesmæssige, kulturelle og økonomiske forhold. 5. Trekantområdets fælles Hovedstruktur. Hovedstrukturen vil bestå af dels Trekantområdets fælles Hovedstruktur og dels af Middelfarts egne politikker. Trekantområdets fælles hovedstruktur angiver de overordnede mål for kommunernes udvikling og arealanvendelse og vil være en udmøntning af den fælles planstrategi om at skabe en åben, grøn storby i Trekantområdet. I hovedstrukturen fastlægges de overordnede rammer for placeringen af boliger og erhverv, natur og landskaber, butikker, uddannelsesinstitutioner og transportanlæg. I hovedstrukturen vises på kort og i tekst kommunalbestyrelsernes mål for udviklingen og arealanvendelsen i Trekantområdet og de 6 storkommuner. Hovedstrukturen omfatter udbygningen med forskellige typer af boliger og erhverv, veje, stier og kollektiv trafik, offentlig og privat service, butikker samt sportsanlæg og grønne områder.

8 Som noget nyt vil den fælles hovedstruktur denne gang blive suppleret med overordnede retningslinier, som ifølge loven skal indarbejdes i den nye kommuneplan (en del af temaerne fra regionplanen). 6. Politikker: I politikkerne formuleres mål, der dels følger af Middelfartplanens vision og som dels er opstillet i planstrategien (Trekantområdet). Den lokale del af hovedstrukturen politikkerne supplerer Trekantområdets hovedstruktur. Det vil sige, at hvor den fælles hovedstruktur ikke er dækkende for de lokale behov f.eks. hvis der for Middelfart Kommune ønskes en politik for ældreomsorg så udarbejdes der en politik herfor i den lokale hovedstruktur. Politikkerne udvælges således med reference til Middelfartplanens vision og efter lokale behov. Politikkerne skal indeholde et langsigtet perspektiv, hvor det beskrives, hvorledes udviklingen på det enkelte område skal ske eksempelvis de næste 12 år. Samtidigt skal politikkerne indeholde et mere umiddelbart perspektiv, hvor udviklingen i de næste 4 år beskrives. Herudover skal politikkerne komme med bud på konkrete initiativer indenfor det pågældende område/tema. En politik er hermed en del af kommuneplanen. Det er gennem politikkerne vi omstiller visioner til virkelighed. Politikkerne skaber sammenhængen mellem visioner, der ellers kan forekomme abstrakte, til konkrete virksomhedsplaner, arbejdsprogrammer m.v. som udføres af medarbejderne i institutioner, forvaltninger o.l.. Grafisk kan processen fra vision til virkelighed illustreres som følger. Abstrakt niveau Vision Politikker Del af Middelfartplanens hovedstruktur Konkret niveau Virksomhedsplaner, handleplaner, aftaler o.l..

9 Da politikkerne er et afgørende bindeled mellem vision og virkelighed stilles en række krav til politikkernes formulering på indholdssiden. Kravene er opstillet for at politikkerne kan have så høj styringskvalitet som muligt. Enhver politik i Middelfart Kommune forholder sig til følgende emner: Vision Mål Handling Evaluering Ved at anvende samme læst til politikformuleringen forholder politikkerne sig til etablering af et kronologisk forløb med handlinger, der iværksættes for at opnå en forudbestemt styring og effekt. Med krav om evaluering følges der op på, hvorvidt en politik reelt medfører en ønsket styring og effekt. Præcisions- og detaljeringsniveauet i politikkernes formulering bør være skarp, dog uden at være udtryk for central detailstyring. En politik kan ud fra et overordnet mål påpege behov for formulering og indfrielse af en række delmål (som led i et målhierarki). Delmål og indsatser kan formuleres med, og udføres af, decentralt niveau vha. virksomhedsplaner, handleplaner o.l.. Det medfører så krav til en koordinering med henblik på en samlet politikevaluering af de decentrale enheders indsats. Politikker i relation til styring. Når der formuleres mål - i de politikker, der er i Middelfartplanens hovedstruktur, eller i de decentrale virksomhedsplaner skal der skabes en sammenhæng til budgettet. Der formuleres således mål, samtidig med at der tages stilling til de rammer, som eksisterer og kan anvendes for målopfyldelse. Rammerne kan være en ny pose penge. Rammerne kan imidlertid også bestå af muligheden for at omlægge arbejdsprocesser, eller omprioritering af midler inden for et givent bevillingsområde. Endelig kan der opstilles gratis mål. Ved at behandle målformulering i sammenhæng med budgetlægningen inviteres der på den måde til at tænke mål-middel sammenhæng. Samtidig besluttes, hvorledes der skal evalueres på en given handlings effekt. Politikkens formål er netop at styre efter effekter, hvilket en systematisk evaluering giver mulighed for at afklare. Da der er tale om reel styring er det selvsagt, at det er Byrådet der vedtager de enkelte politikker efter de procedurer, der findes for ændringer eller udarbejdelse af elementer til enhver hovedstruktur. Det er derefter de enkelte udvalg, der har ansvaret for gennemførelse af politikkerne.

10 Politikker der skal udarbejdes. Der er behov for en række politikker, der kan styre kommunens udvikling de første mange år. Umiddelbart skal følgende politikker udarbejdes: Udvalg Økonomiudvalg Politik / plan / strategi Økonomisk politik Administrationspolitik Personalepolitik Erhvervs- og turismepolitik Politik for bosætning Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget Beskæftigelses og arbejdsmarkedspolitik Skoleudvalget Børn- og ungepolitik: o Skolepolitik Børne- unge og fritidsudvalget Børn- og ungepolitik: o Daginstitutionspolitik o Politik for truede børn og unge o Sundhedspolitik Kultur- og fritidspolitik Ældre- og Aktivitetsudvalget Ældrepolitik Handicap- Psykiatri og Sundhedsudvalget Sundhedspolitik Handicap- og psykiatripolitik Teknik og Ejendomsudvalget Trafikpolitik Bygningspolitik Beredskabskommission Beredskabsplan Miljø- og forsyningsudvalget Natur- og miljøpolitik Ved udarbejdelsen af politikkerne inddrages borgere, interesseorganisationer, erhvervsliv og andre aktører, som kan bidrage på det enkelte område/tema. Således skabes der et bredt ejerskab til planlægningen i Middelfart Kommune. Alle politikker kan og skal ikke laves på én gang. Der vil derfor skulle laves en tidsplan for, hvornår den enkelte politik bliver udarbejdet. Ikke mindst for at gøre det synligt over for

11 borgere og brugere, hvornår det enkelte politikområde diskuteres og hvor de har mulighed for indflydelse. Man kan med brug af billedet af et nøglebræt med knager sige, at brættet over tid fyldes med nøgler = politikker på alle knager. Og over tid skiftes nøglerne /politikkerne ud med nye, reviderede. 7. Retningslinier. Hvis ikke alle temaer fra Regionplanen behandles i Trekantområdets fælles hovedstruktur, vil der for de resterende temaer skulle laves retningslinier i den lokale del af Middelfartplanen. Det er en lokal beslutning, om amternes hidtidige arealudpegninger og retningslinier er relevante eller om der er behov for revurderinger. De dele af regionplanlægningen, der ikke er behov for at tilpasse eller nytænke, kan indarbejdes direkte i den nye kommuneplan. 8. Rammerne for lokalplanlægning. Kommuneplanens rammer for lokalplanlægning skal indeholde bestemmelser for anvendelse, bebyggelsesforhold, forsyning med offentlig og privat service, institutioner og tekniske anlæg, trafikbetjening og områder til fritidsformål. Kommuneplanen bestemmer ligeledes, hvilke arealer i landzone, der kan overføres til byzone eller sommerhusområde. Rammedelen kan også bestemme rækkefølgen for udbygning af arealer til byformål og sommerhusområder. Med denne samling af dokumenter spændende fra vision, over strategier og politikker, til retningslinier og lokalplanrammer - har vi: Middelfartplanen.

12 9. Organisation. Byråd og udvalg. I henhold til styrelsesvedtægten varetager Økonomiudvalget kommuneplanlægningen og har ansvaret for en samordnet løsning af kommunens planlægningsopgaver. Samtlige stående udvalg varetager udarbejdelse af planer inden for deres område i samarbejde med Økonomiudvalget. Teknik og Ejendomsudvalget varetager desuden den umiddelbare forvaltning vedr. lokalplanlægning og kommuneplanrammer. Alle dele, der indgår i Middelfartplanen, godkendes i Byrådet. Det er Byrådet, der sætter processen i gang for de enkelte politikker, herunder godkender kommissorier for politikudarbejdelsen. Herefter udarbejder de respektive udvalg forslag til politikker, efter drøftelser med brugere, borgere og andre interessenter. Styregruppe. Direktionen, suppleret med stabschefen, er styregruppe for Middelfartplanen. Styregruppen udstikker rammerne, udarbejder forslag til kommissorier for de enkelte politikker, følger projektets fremdrift, initierer oplæg til politisk behandling og sikrer, at de nødvendige medarbejderressourcer afsættes. Plangruppe. Der nedsættes en plangruppe, bredt sammensat af repræsentanter fra hver forvaltning og fra staben. Stabschefen er formand. Plangruppens opgave er at udarbejde forslag til en detaljeret tids- og handleplan for Middelfartplanen og de enkelte politikker. Desuden skal plangruppen udarbejde skabelon for politikudarbejdelse inklusiv en mere detaljeret beskrivelse af proces og inddragelse af borgere og andre aktører. Der tages udgangspunkt i Planlovens principper for offentlighedens inddragelse. Politikgrupper. Der nedsættes ad hoc plan- og politikgrupper i organisationen. Grupperne nedsættes efterhånden som den enkelte del af Middelfartplanen skal udarbejdes. Gruppernes sammensætning afhænger af arten af plan og politik der skal udarbejdes. Styregruppen udpeger formænd i de enkelte grupper. Grupperne er ansvarlige for udarbejdelsen af oplæg til de respektive dele af Middelfartplanens politikker og planer og for interessent- og borgerinddragelse.

13 10. Tids- og handleplan. Overordnet tidslinie: Tidslinje Regional udviklingsplan Kommuneplanstrategi Politikker Kommuneplan Kontrakt om beskæftigelsesindsats (årlig) Regional erhvervsudviklingsstrategi Landsplanredegørelse Statslig vandplan, naturplan og skovplan Statslige interesser i kommuneplanlægningen Landsplandirektiv for hovedstadsområdet Regional agenda 21-strategi Lokal agenda 21-strategi Regional Råstofplan Kilde: KL med tilføjelse:(politikker) Der er i bilag 2 skitseret en overordnet tidsplan for tilblivelsen af Middelfartplanen. Det er nødvendigt, at flere forløb kører delvist parallelt, i forhold til at nå den omfattende opgave det er at udarbejde 1. generation af Middelfartplanen. Samtidig er plandelene indbyrdes afhængige først vision, så strategi og derefter hovedstruktur og rammer og der skal derfor være en vis rækkefølge i beslutningerne. Plangruppen udarbejder efterfølgende en detaljeret tidsplan.

14 Bilag 1 Det nye plansystem fra Som konsekvens af strukturreformen er plansystemet ændret pr. 1. januar 2007: Kilde: KL Landsplanlægning: Staten udarbejder landsplanredegørelser og direktiver. Landsplanredegørelse 2006 peger bl.a. på 5 pejlemærker, der skal sikre sammenhæng mellem den decentrale og den centrale planlægning. Pejlemærkerne skal gælde for den fysiske planlægning i hele landet. 1. Fastholde adskillelsen mellem land og by. 2. Udviklingen skal komme hele landet til gode. 3. Planlægningen skal basere sig på respekt for byernes identitet, naturen, miljøet og landskabet. 4. Fysisk planlægning og investeringer i infrastruktur skal spille tæt sammen. 5. Den fysiske planlægning skal være helhedsorienteret bl.a. sikre dynamik mellem by og land og funktionaliteten i den enkelte by. Med amternes vedlæggelse pr. 1. januar 2007 ophøjes regionplanen til landsplandirektiv, der fortsat gælder for kommunerne i det gamle amt. Først når de enkelte kommuner har en godkendt kommuneplan omfattende disse temaer, vil regionplanen bortfalde for kommunen.

15 Regionale udviklingsplaner: Regionen skal inden udgangen af 2007 udarbejde forslag til en regional udviklingsplan. Desuden skal regionerne inden for samme tidsfrist udarbejde en regional Agenda-21 strategi. Den regionale udviklingsplan skal tegne den overordnede vision for regionens udvikling og skabe sammenhæng på tværs af sektorområder og niveauer. Det er en ny slags planlægning, som ikke tidligere er lavet i Danmark. Udviklingsplanen skal beskrive den udvikling, der ønskes på områderne: Regionens byer Natur og miljø Erhvervsudvikling og turisme Beskæftigelse Uddannelse og kultur Landdistrikter og udkantsområder Det er vigtigt for kommunerne, at de får mulighed for at påvirke denne planlægning, f.eks. ved at komme først med planstrategien, og dermed have et samlet input til udviklingsplanen. Med Trekantområdets fælles planstrategi kan kommunerne med fælles målsætninger og initiativer komme med et stærkt signal til regionen om en ønsket lokal og regional udvikling. Regionen har indsigelsesret over for kommuneplaner, der strider mod den regionale udviklingsplan. Det er den samme indsigelsesret i henhold til planloven, som Amterne har haft hidtil, hvis en kommuneplan strider mod regionplanen. Kommuneplanen kan, hvis regionsrådet gør indsigelse, først vedtages, når der er opnået enighed mellem parterne om de nødvendige ændringer. Den regionale udviklingsplan for f.eks. regionens byer vil ikke være så konkret og kontant som amternes regionplaner. Der må derfor være videre rammer for, hvornår en given kommuneplan kan stride imod perspektivet i en udviklingsplan, end der er i dag i forhold til nogle konkrete retningslinier i regionplanen. Da udviklingsplanerne er et nyt begreb vil det dog først vise sig, hvor konkret udviklingsplanerne vil blive, og derfor hvor let en kommuneplan kan stride mod den. Kommuneplanlægning: Med strukturreformen og den efterfølgende ændring af Lov om planlægning skal kommunerne inden udgangen af 2009 have vedtaget en ny kommuneplan. Der skal udarbejdes en ny fælles hovedstruktur i et nyt geografisk område med nye emner som f.eks. planlægningen af det åbne land og de miljøforhold, der overgår fra amterne til kommunerne. Kommuneplanen skal ifølge Planloven indeholde forudsætningsredegørelse (inkl. redegørelse for den hidtidige planlægning), planstrategi, hovedstruktur, retningslinier og rammer for lokalplanlægning. Der skal desuden vedtages en Agenda 21 strategi.

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016 Proces- og tidsplan September 2014 Baggrund Bornholms udviklingsplan(bup) bliver omdøbt til Bornholms udviklingsstrategi (BUS), Bornholms udviklingsstrategi skal

Læs mere

Bornholms UdviklingsStrategi Kommuneplan Grønt Dialogforum 10. september 2018

Bornholms UdviklingsStrategi Kommuneplan Grønt Dialogforum 10. september 2018 Bornholms UdviklingsStrategi 2019 Kommuneplan 2020 Grønt Dialogforum 10. september 2018 Disposition Hvad er en kommuneplan og en udviklingsstrategi Tids- og procesplan for Bornholms udviklingsstrategi

Læs mere

Kommuneplan 2017. Projektnavn Kommuneplan 2017. Bjarne Lanng og Trine G. Thomasen. Baggrund

Kommuneplan 2017. Projektnavn Kommuneplan 2017. Bjarne Lanng og Trine G. Thomasen. Baggrund Kommuneplan 2017 Projektnavn Kommuneplan 2017 Projektejer Peer M. Rexen Direktørområde Ole Slot Projektleder Bjarne Lanng og Trine G. Thomasen Baggrund - Formål Baggrund Vejen Kommune skal jf. Planloven

Læs mere

Drejebog for Syddjurs Kommuneplan 2013

Drejebog for Syddjurs Kommuneplan 2013 Oplæg til Drejebog for Syddjurs Kommuneplan 2013 Det videre arbejde med byrådets visioner for Syddjurs Kommune med udgangspunkt i Planstrategi 2012 Udviklingsafdelingen, maj 2012 Indledning Syddjurs Kommune

Læs mere

Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov

Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov Fællesskab i Kerteminde Kommune Velkommen til Dialogmøde Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov Aftens program 18.30-19.30 Kommunernes planlægning, ved Jesper Hempler, Formand for Teknik- og

Læs mere

Kommuneplan 2009. Vallensbæk - en levende by

Kommuneplan 2009. Vallensbæk - en levende by Kommuneplan 2009 Vallensbæk - en levende by Vallensbæk Kommune Marts 2010 Vallensbæk Kommune Høring Den 2. december 2009 blev Kommuneplan 2009 endeligt vedtaget af Vallensbæk Kommunes kommunalbestyrelse.

Læs mere

Politisk styringsmodel - Broer til fremtiden

Politisk styringsmodel - Broer til fremtiden Teknik- og Miljøforvaltningens sekretariat Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4798 Fax +45 8888 5501 Dato: 19. oktober 2014 Sagsnr.:

Læs mere

Kommuneplanstrategi 2015 Bæredygtig udvikling - strategi

Kommuneplanstrategi 2015 Bæredygtig udvikling - strategi Tids- og procesplan Kommuneplanstrategi 2015 Bæredygtig udvikling - strategi Marts 2015 Revideret den 8.04.15 Temaer i strategien Strategiske indsatsområder Uddannelsesbyen Holstebro Bosætningsbyen Holstebro

Læs mere

Den danska planeringsprocessen. Landinspektør Helle Witt By- og Landskabsstyrelsen

Den danska planeringsprocessen. Landinspektør Helle Witt By- og Landskabsstyrelsen Den danska planeringsprocessen Landinspektør Helle Witt By- og Landskabsstyrelsen Emner - Miljøministeriet - Plansystemet - Landsplanlægning - Fingerplan 07 - Regionale udviklingsplan - Kommuneplaner -

Læs mere

Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Agenda 21 strategi Forslag. Tjørnevej Uldum T:

Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Agenda 21 strategi Forslag. Tjørnevej Uldum T: Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede Agenda 21 strategi 2020-24 Forslag Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Forord Hedensted Kommune ønsker en bæredygtig vækst og velfærd. Det gør vi blandt andet ved

Læs mere

Planstrategi 2015. Det overordnede mål kan suppleres med følgende delmål:

Planstrategi 2015. Det overordnede mål kan suppleres med følgende delmål: Planstrategi 2015 Baggrund Et byråd skal i løbet af de første to år af byrådsperioden vedtage og offentliggøre en strategi for kommuneplanlægningen efter planlovens 23 a-e. Denne strategi kaldes en planstrategi

Læs mere

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Procesbeskrivelse for udarbejdelse af 1. generation af Den regionale udviklingsplan for Region Midtjylland Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728

Læs mere

Planlovsystemet. Landinspektør Helle Witt, By- og Landskabsstyrelsen

Planlovsystemet. Landinspektør Helle Witt, By- og Landskabsstyrelsen Planlovsystemet Landinspektør Helle Witt, By- og Landskabsstyrelsen Miljøministeriet fra oktober 2007 Ministeren Departement Center for Koncernforvaltning Naturklagenævn Miljøklagenævn Miljøstyrelsen By-

Læs mere

Fysisk planlægning i Hvidovre

Fysisk planlægning i Hvidovre Fysisk planlægning i Hvidovre Bygge- og Planudvalget den 17. april 2018 - Centerchef Anja Whittard Dalberg Disposition 1. Hvorfor planlægning? 2. Planloven 3. Plansystemets planhierarki - Landsplanlægning

Læs mere

De regionale udviklingsplaner. Niels Østergård, Skov- og Naturstyrelsen + Plan09 100mile-seminar, 31.august 2007

De regionale udviklingsplaner. Niels Østergård, Skov- og Naturstyrelsen + Plan09 100mile-seminar, 31.august 2007 De regionale udviklingsplaner Niels Østergård, Skov- og Naturstyrelsen + Plan09 100mile-seminar, 31.august 2007 Planlovsystemet 2007 Regionale vækstfora Erhvervsudviklingsstrategi Landsplanlægning Regeringens

Læs mere

Indhold og procesplan for planstrategien

Indhold og procesplan for planstrategien Notat Haderslev Kommune Udvikling & Kultur Gåskærgade 26 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk Dir. tlf. 74341711 kile@haderslev.dk 13. december 2006 Sagsident:

Læs mere

Beskrivelse af det fremtidige plansystem et diskussionsoplæg

Beskrivelse af det fremtidige plansystem et diskussionsoplæg VIBORG STORKOMMUNE PROJEKTSEKRETARIATET Beskrivelse af det fremtidige plansystem et diskussionsoplæg A. Overordnet beskrivelse af processen i plansystemet 16. august /HK Grundidéen i plansystemet er, at

Læs mere

Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen

Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen Notat Forvaltning: Økonomi Dato: J.nr.: Br.nr.: 3. januar 2011 Udfærdiget af: AlC Vedrørende: Visionspolitikker 2010 13 Proces og indhold Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen Byrådet vedtog i juni

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 13-05-2008 Dato: 07-04-2008 Sag nr.: KB 122 Sagsbehandler: Ingibjörg Huld Halldórsdóttir Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Styrings- og politikkoncept for Ringsted Kommune

Styrings- og politikkoncept for Ringsted Kommune Styrings- og politikkoncept for Ringsted Kommune Ringsted Kommunes styrings- og politikkoncept skal grundlæggende bruges til at sikre, at der er en rød tråd fra kommunens vision til den service, som borgere,

Læs mere

Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013

Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013 Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013 Overordnet beskrivelse Grundidéen i plansystemet er, at der er en lige linje fra vision over politikker, målsætninger og indsatsområder til budget.

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere

Principper for målstyring. et styringsdokument i Bornholms Regionskommune

Principper for målstyring. et styringsdokument i Bornholms Regionskommune Principper for målstyring et styringsdokument i Bornholms Regionskommune Økonomi- og Planudvalget 10. september 2014 2 Indhold Indhold... 3 Principper for målstyring... 4 1. Indledning... 4 2. Målstyring

Læs mere

Program for Kommuneplan Tids- og procesplan for revision politisk udgave

Program for Kommuneplan Tids- og procesplan for revision politisk udgave Indledning Køreplanen er en ramme for udarbejdelsen af en ny kommuneplan for Holstebro Kommune. I denne proces er der allerede udarbejdet en Kommuneplanstrategi 2015. Der skal nu arbejdes videre med udarbejdelsen

Læs mere

Retningslinjerevision 2019

Retningslinjerevision 2019 Retningslinjerevision 2019 MiljøVurdering af projekter Redegørelse MiljøVurdering af planer og programmer Fysisk Planlægning i Aalborg Kommune EU-Direktiver Statslig planlægning Fx De statslige udmeldinger

Læs mere

Region Midtjylland. Skitse til Den regionale Udviklingsplan. Bilag. til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007. Punkt nr. 7

Region Midtjylland. Skitse til Den regionale Udviklingsplan. Bilag. til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007. Punkt nr. 7 Region Midtjylland Skitse til Den regionale Udviklingsplan Bilag til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007 Punkt nr. 7 FORELØBIG SKITSE TIL DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN FOR REGION MIDTJYLLAND 1 FORELØBIG

Læs mere

Kommuneplanlægning efter planloven

Kommuneplanlægning efter planloven Kommuneplanlægning efter planloven 12. September 2018 Pia Graabech Agenda Planloven Indsigelser Kommuneplanen Lovændringer Erhvervsstyrelsen 2 Planlovens formål 1, stk. 1: Loven skal sikre en sammenhængende

Læs mere

Kommuneplan Proces- og tidsplan. Det videre arbejde med kommunalbestyrelsens visioner med udgangspunkt i Bornholms Udviklingsstrategi

Kommuneplan Proces- og tidsplan. Det videre arbejde med kommunalbestyrelsens visioner med udgangspunkt i Bornholms Udviklingsstrategi Proces- og tidsplan Kommuneplan 2018 Kommuneplan 2018 Det videre arbejde med kommunalbestyrelsens visioner med udgangspunkt i Bornholms Udviklingsstrategi Center for Erhverv, Byg og Sekretariat - januar

Læs mere

Kalundborg Kommune - Vision og udvikling

Kalundborg Kommune - Vision og udvikling http://www.kalundborg.dk/vision_og_udvikling.aspx?printerfriendly=2 Side 1 af 2 Forside» Vision og udvikling Vision og udvikling Udfordringer og potentialer Statistikken taler sit tydelige sprog. Som i

Læs mere

Kommuneplan Proces- og tidsplan. Det videre arbejde med kommunalbestyrelsens visioner med udgangspunkt i Bornholms Udviklingsstrategi

Kommuneplan Proces- og tidsplan. Det videre arbejde med kommunalbestyrelsens visioner med udgangspunkt i Bornholms Udviklingsstrategi Proces- og tidsplan Kommuneplan 2017 Kommuneplan 2017 Det videre arbejde med kommunalbestyrelsens visioner med udgangspunkt i Bornholms Udviklingsstrategi Teknik og Miljø - marts 2017 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Kommuneplanen og PlanDK. Landinspektør Helle Witt, By- og Landskabsstyrelsen

Kommuneplanen og PlanDK. Landinspektør Helle Witt, By- og Landskabsstyrelsen Kommuneplanen og PlanDK Landinspektør Helle Witt, By- og Landskabsstyrelsen Miljøministeriet - oktober 2007 Ministeren Departement Naturklagenævn Miljøklagenævn Miljøstyrelsen By- og Landskabsstyrelsen

Læs mere

Kommuneplan 2017-2028 Orientering om kommende proces for revision af kommuneplanen

Kommuneplan 2017-2028 Orientering om kommende proces for revision af kommuneplanen Kommuneplan 2017-2028 Orientering om kommende proces for revision af kommuneplanen Lokalrådskonference 7. november 2015 v. Anne-Mette Lade Teknik- og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 PLANLOVEN Den

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord 7 Indledning 8 Hovedstruktur 11 Vision 12 Overordnet struktur 13 Udvikling 21 Landskab 26 Bæredygtighed 28 Forudsætninger 32 Forhold til anden planlægning

Læs mere

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 13. AGENDA 21 OG KLIMA RETNINGSLINJER FOR PLANLÆGNINGEN BYRÅDETS MÅL Byrådet ønsker at tage lokalt ansvar

Læs mere

Kommuneplan Proces- og tidsplan. Det videre arbejde med kommunalbestyrelsens visioner med udgangspunkt i Bornholms Udviklingsstrategi

Kommuneplan Proces- og tidsplan. Det videre arbejde med kommunalbestyrelsens visioner med udgangspunkt i Bornholms Udviklingsstrategi Proces- og tidsplan Kommuneplan 2018 Kommuneplan 2018 Det videre arbejde med kommunalbestyrelsens visioner med udgangspunkt i Bornholms Udviklingsstrategi Teknik og Miljø - juni 2017 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Baggrund for og formål med notatet Dette notat er udarbejdet som opfølgning på, at Byrådet den 13. september 2018 drøftede følgende forslag:

Baggrund for og formål med notatet Dette notat er udarbejdet som opfølgning på, at Byrådet den 13. september 2018 drøftede følgende forslag: Center for Plan & Miljø Dato 20. marts 2019 j./sagsnr. 01.02.25-P22-1-19 Notat om verdensmål Baggrund for og formål med notatet Dette notat er udarbejdet som opfølgning på, at Byrådet den 13. september

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Introduktion Folketinget vedtog den 1. juni 2011 en række ændringer af folkeoplysningsloven. Et centralt punkt i den reviderede lov er, at alle kommuner

Læs mere

NETVÆRK FOR DET ÅBNE LAND Netværksmøde #01 - Debatoplæg

NETVÆRK FOR DET ÅBNE LAND Netværksmøde #01 - Debatoplæg NETVÆRK FOR DET ÅBNE LAND Netværksmøde #01 - Debatoplæg Hvordan skaber vi en ny kommuneplan for det åbne land? De danske kommuner er godt i gang med processen om at skabe en ny generation af kommuneplaner,

Læs mere

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job - Lokal Agenda 21-strategi Dit liv, din fremtid, dit job Den kommunale Agenda 21 opgave Ifølge planlovens kapitel 6a, 33 a skal byrådet forklare og udgive deres strategi for kommunens bidrag til en bæredygtig

Læs mere

B E K E N D T G Ø R E L S E

B E K E N D T G Ø R E L S E B E K E N D T G Ø R E L S E!"! #! " #$ % &! $ ' ( ( #% ( ( ')! (* "(+! ',( +! ( - ' #. ( ( /0 0 (0 1 0! ( %! & (2 3 ( * 1! ( &&& 02 Indsæt KOMMUNEPLANTILLÆG rammekort Vedtaget 22.12 2010 Maglevad Tillæg

Læs mere

NOTAT. Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg

NOTAT. Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg Dato: 11-02-2014 Kontaktperson: Simon Christen Simonsen E-mail: scs@vejenkom.dk NOTAT Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg 17 stk. 4. I øvrigt kan kommunalbestyrelsen nedsætte særlige udvalg

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune. Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune Udarbejdet og udgivet af: Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.dk Ikrafttrædelsesdato: 14. april 2014 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Strategi for Lokal Udvikling Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted

Strategi for Lokal Udvikling Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted Strategi for Lokal Udvikling 2018-2020 Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted 99171717 - lese@thisted.dk - www.thisted.dk - CVR 2918 9560 Indhold Forord... 3 Sammenhængskraft...4 Strategi for Thisted

Læs mere

Hvordan omsættes loven til kommunal praksis?

Hvordan omsættes loven til kommunal praksis? Hvordan omsættes loven til kommunal praksis? v/ Svend Erik Rolandsen Byplankonsulent Sven Allan Jensen A/S Planstrategier og kommuneplaner Dialogprojekter, tværkommunale samarbejder RUBIN & PULS-projekterne

Læs mere

Kommuneplanlægningen Status og centrale emner

Kommuneplanlægningen Status og centrale emner Kommuneplanlægningen Status og centrale emner 1. Status på Kommuneplanen opbygning og indhold 2. Befolkningsprognose og demografisk udvikling 3. Boliger og erhverv status på areal og salg af bygge grunde

Læs mere

10 Ændring af Proces og tidsplan for revidering af kommuneplanen

10 Ændring af Proces og tidsplan for revidering af kommuneplanen Åbent punkt 10 Ændring af Proces og tidsplan for revidering af kommuneplanen 01.02.05P16-0168 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Økonomi- og Planudvalget 20-06-2017 10 Hvem beslutter Økonomi-

Læs mere

Det nye planheraki 3

Det nye planheraki 3 1 2 Det nye planheraki 3 Ny frihed større råderum Kommunerne har overtaget planlægningen for byer og det åbne land. 1) Sammenhæng mellem planlægning for by og åben land 2) Afvejning af byernes udbygningsmuligheder

Læs mere

Oversigt over ny og nuværende udvalgssammensætning mv. version 2 Sag: 00.00.00-A00-26-09 Fællessekretariatet 29-11-2013

Oversigt over ny og nuværende udvalgssammensætning mv. version 2 Sag: 00.00.00-A00-26-09 Fællessekretariatet 29-11-2013 Oversigt over ny og nuværende udvalgssammensætning mv. version 2 Sag: 00.00.00-A00-26-09 Fællessekretariatet 29-11-2013 I nedenstående skema er det illustreret hvilke opgaveområder, der er flyttet fra

Læs mere

Direktionen. Aftale 2008. Rev. 7/1-08

Direktionen. Aftale 2008. Rev. 7/1-08 Direktionen Aftale 2008 Rev. 7/1-08 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1.0 INDLEDNING... 2 2.0 DEN POLITISKE RAMME... 3 3.0 DEN FAGLIGE RAMME... 4 4.0 EGEN RAMME... 4 5.0 DEN ADMINISTRATIVE RAMME...

Læs mere

Frederikssund Kommune Kommuneplan

Frederikssund Kommune Kommuneplan Forslag Frederikssund Kommune Kommuneplan 2009-2021 Kolofon Forslag til Frederikssund Kommuneplan 2009-2021 er udarbejdet for Frederikssund Kommune af By og Land. Layout: By og Land Tryk: PrintfoParitas

Læs mere

Branding- og markedsføringsstrategi

Branding- og markedsføringsstrategi Branding- og markedsføringsstrategi for Assens Kommune 1. Indledning: Assens Kommunes vision Vilje til vækst realiserer vi gennem tre indsatsområder: Flere vil bo her, Vækst og udvikling og Alle får en

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Kommuneplan 2009 - Introduktion

Kommuneplan 2009 - Introduktion Kommuneplan 2009 - Introduktion Disposition: Forudsætninger for kommuneplanen Trekantområdets planstrategi og hovedstruktur Koldings egen strategi og hovedstruktur Områdeplanlægning Udviklingsperspektiver

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Plan09 og den nye planstrategi! Svend Erik Rolandsen Sekretariatsleder, Plan09. Temamøde i Fredensborg Kommune 18. juni 2007

Plan09 og den nye planstrategi! Svend Erik Rolandsen Sekretariatsleder, Plan09. Temamøde i Fredensborg Kommune 18. juni 2007 Plan09 og den nye planstrategi! Svend Erik Rolandsen Sekretariatsleder, Plan09 Temamøde i Fredensborg Kommune 18. juni 2007 Plan09: Fornyelse af plankulturen Vision - at udvikle plankulturen fokus på værdifulde

Læs mere

Nedsættelse af 17.4 udvalg med fokus pa Landdistrikter og Landdistriktsudvikling

Nedsættelse af 17.4 udvalg med fokus pa Landdistrikter og Landdistriktsudvikling Nedsættelse af 17.4 udvalg med fokus pa Landdistrikter og Landdistriktsudvikling KOMMISORIUM Formål: Udvalget for Landdistriksudvikling har til formål at fokusere på og samordne kommunens landdistriktsudvikling,

Læs mere

Den nye planstrategi. Middelfart 13. april 2010. Timing og Motivation??

Den nye planstrategi. Middelfart 13. april 2010. Timing og Motivation?? Den nye planstrategi Middelfart 13. april 2010 Timing og Motivation?? Fakta Landkommune 90.637 ha. og 63.000 borgere i sommerperioden mange flere (årligt ca. 1 mio. turisme -overnatninger). Sammenlægningskommune

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Kortet viser med sort stiplet linje afgrænsningen af lokalplanområdet. Med rød streg vises den reviderede kommuneplanramme for Søsum.

Kortet viser med sort stiplet linje afgrænsningen af lokalplanområdet. Med rød streg vises den reviderede kommuneplanramme for Søsum. B E K E N D T G Ø R E L S E Forslag til lokalplan 23 samt forslag til Kommuneplantillæg 10 Kommunalbestyrelsen i Egedal Kommune har den 26. juni 2013 vedtaget at udsende ovenstående planforslag i offentlig

Læs mere

Notat om processen for udarbejdelsen af ny kommuneplan for Brønderslev Kommune.

Notat om processen for udarbejdelsen af ny kommuneplan for Brønderslev Kommune. NOTAT Notat om processen for udarbejdelsen af ny kommuneplan for Brønderslev Kommune. Baggrund for kommuneplanen Brønderslev Kommune skal ifølge planloven udarbejde en kommuneplan, der skal ligge klar

Læs mere

Ejerstrategi for Morsø Forsyning. Gældende pr. 1. januar 2019

Ejerstrategi for Morsø Forsyning. Gældende pr. 1. januar 2019 Ejerstrategi for Forsyning Gældende pr. 1. januar 2019 1 Kommune ønsker som ejer af Forsyning A/S at udøve et aktivt ejerskab og indgå i et samarbejde med Forsyning, med henblik på at fremme forudsætningerne

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Planloven i praksis. Introduktion til plansystemet og sammenhæng til anden lovgivning. Landinspektør Helle Witt By- og Landskabsstyrelsen

Planloven i praksis. Introduktion til plansystemet og sammenhæng til anden lovgivning. Landinspektør Helle Witt By- og Landskabsstyrelsen Planloven i praksis Introduktion til plansystemet og sammenhæng til anden lovgivning Landinspektør Helle Witt By- og Landskabsstyrelsen Planloven i et samspil med anden lovgivning Miljømål Miljøbeskyttelse

Læs mere

Dialog om kommuneplan 2009 status og udfordringer. Planlovsdag, Middelfart den 13. marts 2008 Niels Bjørkbom, Kontorchef, Miljøcenter Odense

Dialog om kommuneplan 2009 status og udfordringer. Planlovsdag, Middelfart den 13. marts 2008 Niels Bjørkbom, Kontorchef, Miljøcenter Odense Dialog om kommuneplan 2009 status og udfordringer Planlovsdag, Middelfart den 13. marts 2008 Niels Bjørkbom, Kontorchef, Miljøcenter Odense Disposition Status for samarbejdet mellem MC og kommuner Forholdet

Læs mere

Stenløse - Agertoftegårdsvej Ophævelse af kommuneplanramme O-29 Tillæg til Kommuneplan Forslag i høring: xx.måned - xx.

Stenløse - Agertoftegårdsvej Ophævelse af kommuneplanramme O-29 Tillæg til Kommuneplan Forslag i høring: xx.måned - xx. KOMMUNEPLANTILLÆG 06 Stenløse - Agertoftegårdsvej Ophævelse af kommuneplanramme O-29 Tillæg til Kommuneplan 2013-2025 Forslag i høring: xx.måned - xx.måned 20xx Kommuneplantillæg nr.8 til kommuneplan 2013-2025

Læs mere

Redegørelse for planens Forudsætninger. Kommuneplan Forslag

Redegørelse for planens Forudsætninger. Kommuneplan Forslag Redegørelse for planens Forudsætninger Kommuneplan 2017-29 Forslag August 2017 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Om forudsætninger for Kommuneplan 17...2 Redegørelse for forudsætninger...4 Rækkefølge

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Baggrund Økonomiudvalget besluttede , punkt 14, at igangsætte arbejdet med en ny planstrategi. Samtidig blev rammerne for strategien lagt.

Baggrund Økonomiudvalget besluttede , punkt 14, at igangsætte arbejdet med en ny planstrategi. Samtidig blev rammerne for strategien lagt. Dagsordenpunkt Planstrategi 2016 Beslutning Tiltrådt. Gennemgang af sagen Baggrund Økonomiudvalget besluttede 27.01.2015, punkt 14, at igangsætte arbejdet med en ny planstrategi. Samtidig blev rammerne

Læs mere

Kommissorium for kommuneplanlægning i Roskilde Kommune

Kommissorium for kommuneplanlægning i Roskilde Kommune Planafsnittet Brevid. 518858 Ref.: SNMA Dir. tlf. 46 31 35 49 sorennm@roskilde.dk Kommissorium for kommuneplanlægning i Roskilde Kommune Godkendt af Direktionen den 13. december 2007 13. december 2007

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune

Kommuneplan for Odense Kommune Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Omfordeling af byzoneareal og nyt erhvervsområde forslag til tillæg nr. 49 Tillæg til byudvikling og rammebestemmelser Odense Kommune Hvad er en kommuneplan? I

Læs mere

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18 #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Borgmesterkontoret Sagsnr./Dok.nr. 2018-004065 / 2018-004065-32 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: LBS 22-03-2018

Læs mere

STYRINGSGRUNDLAG. Rammer og retning for kerneopgave, styringsprincipper, styringshierarki og aftalesystem

STYRINGSGRUNDLAG. Rammer og retning for kerneopgave, styringsprincipper, styringshierarki og aftalesystem STYRINGSGRUNDLAG Rammer og retning for kerneopgave, styringsprincipper, styringshierarki og aftalesystem Resumé Du sidder med Greve Kommunes Styringsgrundlag. Styringsgrundlaget er dit politiske og faglige

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 Kort Kort 1: Den tidligere udstrækning af den økologiske forbindelse

Læs mere

Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst

Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst 0 Fællesforvaltning Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 29. januar 2017 Sagsid Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst Notatet er et oplæg til drøftelse af processen mod en ny Vision 2025 for velfærd

Læs mere

Bilag 10. Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering

Bilag 10. Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering Bilag 10 Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering Dato 15. december 2014 Dok.nr. 168946-14 Sagsnr. 13-13395 Ref. Slyn Sammenfattende redegørelse inklusivt overvågningsprogram supplement til miljøvurderingen

Læs mere

Nyt kommunalt Danmarkskort - Plan09 og nyt plansystem 2007

Nyt kommunalt Danmarkskort - Plan09 og nyt plansystem 2007 Nyt kommunalt Danmarkskort - Plan09 og nyt plansystem 2007 - Niels Østergård, Miljøministeriet og Plan09 Planavdelingens seminar, Kongsvinger 29. august 2007 Det nye Danmarkskort 2007 Fra 271 til 98 kommuner

Læs mere

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:35 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Bygnings- og Arkitekturudvalget 17-12-2018 17:35 1 (Åben)

Læs mere

Plan09 Sekretariatsleder Svend Erik Rolandsen Oplæg på Planlovsdag 2007

Plan09 Sekretariatsleder Svend Erik Rolandsen Oplæg på Planlovsdag 2007 Plan09 Sekretariatsleder Svend Erik Rolandsen Oplæg på Planlovsdag 2007 Program Kort præsentation af Plan09 Elektronisk netværk Planstrategi 2007: Udfordringer og tendenser Fem eksempelprojekter Nyhed!

Læs mere

Styringskæden i Lemvig Kommune. Dialog, aftaler og værdibaseret ledelse

Styringskæden i Lemvig Kommune. Dialog, aftaler og værdibaseret ledelse Styringskæden i Lemvig Kommune Dialog, aftaler og værdibaseret ledelse Vedtaget af Kommunalbestyrelsen 29. november 2017 Indledning... 3 Mål vi sigter efter og værdier vi handler efter... 3 Dialogens rolle...

Læs mere

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur NOTAT HR-stab Arbejdet med en mere klar og tydelig ledelse er med dette oplæg påbegyndt. Oplægget definerer de generelle rammer i relation

Læs mere

Plan- og byggechef STILLINGS- OG PERSONPROFIL

Plan- og byggechef STILLINGS- OG PERSONPROFIL Plan- og byggechef STILLINGS- OG PERSONPROFIL Stillings- og personprofil for Plan- og byggechef Indhold 1. Indledning.... 2 2. Middelfart Kommune... 2 Byrådets vision... 2 3. Organisationen... 3 Administrativ

Læs mere

Minikursus. Sammenhæng i den fysiske planlægning. v. Anne Mette Lade Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Minikursus. Sammenhæng i den fysiske planlægning. v. Anne Mette Lade Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune Minikursus Sammenhæng i den fysiske planlægning v. Anne Mette Lade Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Dette kommer jeg ind på Introduktion Det danske planhieraki Planloven Landsplanlægning

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

KOMMUNEPLAN

KOMMUNEPLAN KOMMUNEPLAN 2009-2021 MÅL OG RAMMER FOR VEJLE KOMMUNE Godkendt: 16. december 2009 Udgivet af Vejle Kommune 2010 Oplag:150 Udarbejdet af Teknisk Forvaltning Lay-out: Teknisk Forvaltning Forsidefotos: Welcon

Læs mere

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019 Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort Kredsbestyrelsesseminar Fåborg 29.-30. marts 2019 Hvad er en kommuneplan? Beskriver den overordnede plan for og tankerne bag alle arealer i en kommune Sikrer koordinering

Læs mere

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune Mere liv på landet Mere liv på landet Haderslev Kommune ønsker en helhedsorienteret sammenhæng mellem visioner og strategier, kommuneplan, politikker,

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger.

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger. Beskæftigelses og vækstpolitik Forord Beskæftigelses- og vækstpolitikken er en del af Middelfart Kommunes kommunalplan: Middelfartplanen. Med Middelfartplanen ønsker vi at skabe et samlet dokument, spændende

Læs mere

Planstrategi 2011 og Kommuneplan 2013

Planstrategi 2011 og Kommuneplan 2013 Årligt møde med Fællesrådene 5. oktober 2010 Århus Kommune Planlægning og Byggeri Lisbeth Errboe Svendsen Planstrategi 2011 og Kommuneplan 2013 Lidt om lovgrundlaget Om Kommuneplan 2009 Opgaver i perioden

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 FORSLAG i offentlig høring fra den 5. december 2016 til den

Læs mere

Stevns Kommune: Visionsprojekt STEVNS 2020: aktører, 10 styrker, 4 handlinger. - opsamling på kick off på det politiske spor, juni 2014

Stevns Kommune: Visionsprojekt STEVNS 2020: aktører, 10 styrker, 4 handlinger. - opsamling på kick off på det politiske spor, juni 2014 1 Stevns Kommune: Visionsprojekt STEVNS 2020: 22.000 aktører, 10 styrker, 4 handlinger - opsamling på kick off på det politiske spor, juni 2014 Baggrund Stevns Kommunes Kommunalbestyrelse afholdt den 17.

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dagsorden åben / lukket Mødedato 28. januar 2015 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere