PÅ FAMILIETUR I KASTRUP OG TÅRNBY MED. under besættelsen. Et spil med lokalhistorie på den sjove måde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PÅ FAMILIETUR I KASTRUP OG TÅRNBY MED. under besættelsen. Et spil med lokalhistorie på den sjove måde"

Transkript

1 PÅ FAMILIETUR I KASTRUP OG TÅRNBY MED under besættelsen Et spil med lokalhistorie på den sjove måde

2 Velkommen på tur med August fra Kastrup og Anna fra Tårnby. I skal nu rundt i deres by og høre, hvordan det var at være barn og voksen, dengang Danmark var besat af tyskerne. Du skal blot følge ruten på kortet. Måske kan du svare på spørgsmålene, eller få hjælp af din familie. Løsningerne kan du finde på fra mandag den 2. juni. August og Anna er opdigtede personer, men begivenhederne sandfærdige Rigtig god fornøjelse!

3 KASTRUP Kort over Kastrup Kort over ruten. Kort fra Tårnby kommune

4 KASTRUP 1 Jeg hedder August, og jeg bor her. Jeg er født i 1933 og er nu 13 år. For 6 år siden kom der pludselig mange tyske fly henover Kastrup. De kastede blade ned. Her stod, at den tyske hær og flåde nu ville forsvare Danmark mod angreb fra England. Bagefter kom mange tyske soldater til Kastrup, og de blev her i hele 5 år. Tilfredshed Nordmarksvej 81 Hvornår blev Danmark besat? maj april september 1944 Tilfredshed. Huset er bygget for 125 år siden. Her er lejligheder for 6 familier. I et par år boede her om sommeren mange syge børn. De kom herud for at få frisk luft og bade i Øresund. Huset hedder måske Tilfredshed, fordi børnene blev raske af den friske luft.

5 KASTRUP Kastrup Skole. Hjørnet af Saltværksvej og Kastrupvej Kastrup skole på Kastrupvej er bygget i 1907, da den gamle skole i Kastruplundgade blev for lille. I 1983 blev skolen lagt sammen med Skottegårdsskolen, der ligger ved siden af Kastrup skole. 2 Her går jeg i skole. Den dag tyskerne kom, var vi i skole. Det var en tirsdag, og vi skulle have regning i første time. Vi hang ud af vinduerne, og så de mange tyske flyvemaskiner tage retning mod lufthavnen. I skolen fik vi lov at gå tidlig hjem. Senere blev der beskyttelsesrum nede i skolens kælder. Hvad er et beskyttelsesrum? 1. Et sted hvor man var beskyttet mod luftangreb 2. Et sted hvor man kunne hygge sig 3. Et sted hvor man beskyttede hinanden Kastrup skole i 1970 erne. Bygningen til venstre er en barak der blev brugt af tyskerne under besættelsen og siden flyttet hertil som undervisningslokale.

6 KASTRUP 3 Kastrup Kirke, Kastruplundgade 3 Jeg skal snart konfirmeres her i Kastrup kirke. Det glæder jeg mig til. Vi skal holde fest herhjemme, mor har gemt rationeringsmærker til festen, så vi kan få kød, kaffe, smør og sukker til festen. Jeg har ønsket mig mange ting. Mit største ønske er et ur. Jeg ved ikke, om min far og mor har råd til det, men det håber jeg. Men jeg kan slet ikke genkende kirken, den ser helt anderledes ud nu. Hvad er der sket med kirken? Se på det gamle fotografi og sammenlign det med det, du ser foran dig. 1. Det gamle tårn er fjernet, og et nyt er bygget 2. En hel ny kirke 3. Klokken er udskiftet Kastrup kirke er bygget i I 1972 begyndte man at bygge kirken om, både inden i og udenpå. Kunstneren Svend Wiig Hansen udsmykkede væggene, der blev beklædt med aluminiumsplader.

7 Rådhuset Kastruplundgade 16 4 KASTRUP Her er vores rådhus. Under besættelsen, i december 1944, blev folkeregistret stjålet her. I avisen stod: Ved 20-tiden i aftes kørte en lægebil op foran Tårnby Rådhus. 12 revolverbevæbnede mænd fordelte sig rundt om bygningen, mens 3 ligeledes bevæbnede mænd med falske nøgler skaffede sig adgang til rådhuset. Mændene smed folkeregistret ned i en papirkurv og kørte væk i en lastbil. Røveriet skete sikkert fordi, at man ikke skulle finde ud af, hvor frihedskæmperne boede. Det danske politi blev taget til fange af tyskerne 2 måneder før, så der var ikke rigtig nogen til at opklare sagen. I stedet for politi kom der vagter, som skrev rapporter om de forskellige forbrydelser. Det gamle rådhus blev bygget som skole i 1876, men blev så bygget om til rådhus, da skolen flyttede til Saltværksvej. Da det nuværende rådhus på Amager Landevej blev bygget i 1960, blev det flyttet dertil. I dag er her ungdomsklub. Et folkeregister er en liste over alle de mennesker, der bor i kommunen. Her står hvor og hvornår, de er født, og hvor de bor. Hvem tror du stjal folkeregistret? 1. Frihedskæmpere 2. Tyskerne 3. Politiet

8 KASTRUP Amagerbanen Ved Stationen 5 Når jeg skal til Dragør og besøge min bedstemor, kan jeg heldigvis køre med tog. Før tyskerne kom, kørte toget ikke med passagerer. Men så manglede man benzin og dæk til busserne, og så kunne vi igen køre med tog. Hvor langt kunne man køre med Amagerbanen ind mod byen? 1. Til Hvidovre 2. Til Frederiksberg 3. Til Amagerbro Amagerbanens tog på vej til Dragør under krigen. Amagerbanen blev anlagt i 1907, og her var både godstog og passagertog. Man stoppede med passagertog i 1938 men kørte igen med passager indtil år senere blev strækningen fra Kastrup til Dragør nedlagt. Amagerbanen blev endelig i 1974 overtaget af DSB. Få år efter ophørte banen. Kastrup Station blev fortsat benyttet til posthus indtil for få år siden. Da metroen blev forlænget til lufthavnen i 2007, kom der igen tog til Kastrup.

9 KASTRUP Skøjtevej 26 6 Jeg var lidt bange, når jeg gik forbi her, for herinde boede tyske soldater. Jeg havde ellers ønsket mig en cykel herinde fra, for her var cykelfabrik, før tyskerne kom. Kan du se, hvem der har fabrikken nu? Skøjtevej Her boede fisker Jespersen med sin kone og et lille barn for et par år siden. Far har fortalt, at han sejlede med jøder til Sverige. En dag var familien bare væk, de var flygtet til Sverige, fordi tyskerne havde opdaget, hvad han lavede. I et hus længere nede på Skøjtevej boede der en, der arbejdede for tyskerne. En dag sprængte frihedskæmpere en bombe i hans værksted, så ruderne i købmandshuset ved siden af blev knust, og en kakkelovn blev løftet ½ meter fra gulvet! 7 Hvad kalder man de mennesker, der ikke har et sted at bo? 1. Husglemte 2. Hustabte 3. Husvilde Tårnby Kommune byggede dette hus i 1920'erne til mennesker, der ikke havde et sted at bo.

10 KASTRUP 8 Her er den havn, jeg så godt kan lide. Jeg hjælper med at få køer, heste og får sikkert herned, når de skal over og græsse på Saltholm. Så bliver de sejlet derover i en stor båd. På øen var der også mange tyskere. Jeg har hørt, at Georg og Svend, der bor på øen, narrede tyskerne og sejlede med flygtninge til Sverige. De var rigtig modige. Men det gik ikke altid godt, for engang kom tyskerne herned og fangede en hel masse jøder, som skulle være sejlet over til Sverige. Tyskerne kom med to vogne, i den ene kom mændene ind i, i den anden kvinder og børn, der selvfølgelig græd. Det var en stikker, der havde ringet til tyskerne. Hvorfor tror du, man bruge sådan et legitimationskort til sejlads til? Kastrup Broforening Amager Strandvej 413 lige overfor Skøjtevej Tysk fly og soldater på Saltholm. 1. Det var et slags kørekort til båden. 2. Så havde tyskerne kontrol med hvem, der sejlede, og hvorhen de skulle. 3. Så kunne man få gratis benzin til båden. Her ser du postbådføreren til Saltholm. Han får kontrolleret sit legitimationskort til sejlads af politiet, inden han kan sejle til Saltholm. Det er under besættelsen.

11 KASTRUP Bryggergården Alleen Du skal se på fotografiet. Herinde til højre i et lokale blev nazisternes flag syet. Efter krigen blev de to kvinder, der havde syet flagene, klippet skaldet. Det var ikke rart at se på. Men hvad er der sket, glasværket er væk, det lå lige her, hvor der nu er parkering for biler. Her arbejdede mange mennesker, bl.a. også tyske glasmagere. Der var en kvinde, der havde spyttet efter en af deres koner, og hun kom i forhør, men blev sat fri igen. Her på havnen var der også en stor benzinbeholder. Den blev dækket til, så det lignede et hus. Det var for at narre englænderne, så de ikke bombede tanken. Hvilket motiv er på nazisternes flag 1. Malteserkort 2. Hitler 3. Hagekors Bryggergården hedder også Kastrup Værk og er bygget i Her brændte man kalk fra Saltholm, som man brugte som mørtel mellem murstenene. Her har også været et bryggeri.

12 KASTRUP Plydsen, Dansk Plys- og Møbelstoffabrik Amager Strandvej Her på hjørnet af Amager Strandvej og Saltværksvej arbejder min far. Han er væver og sidder ved en maskine og væver tæpper. Det er nogle rigtig smarte tæpper, der kan bruges på begge sider. De hedder Kastrup-tæpper. Da Danmark blev befriet, var far heldigvis hjemme. Vi sad og hørte den forbudte radioudsendelse fra England. Pludselig sagde speakeren: I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig Vi løb ud på gaden og råbte og sang med alle de andre. Nogle smed endda de sorte gardiner ud på gaden, som vi skulle rulle ned om aftenen. Det var fordi, ingen fly så kunne se, hvor der boede mennesker. Da englænderne kom til Kastrup Lufthavn, stod jeg sammen med en hel masse mennesker og tog i mod. Hvad hed gardinerne, man skulle under besættelsen: 1. Brune gardiner 2. Rullegardiner 3. Mørklægningsgardiner Kastrup lufthavn, maj Danskerne jubler over befrielsen.

13 TÅRNBY Kort over Tårnby Kort over ruten. Kort fra Tårnby kommune 2008.

14 TÅRNBY 1 Jeg hedder Anna og er født i Jeg er nu 13 år, og her går jeg i skole. For 6 år siden kom mange tyske fly henover vores hus. De brummede som store grimme insekter og vækkede os. Til sidst landede de i Kastrup Lufthavn. Det var rigtig uhyggeligt! Far og mor sagde, jeg skulle blive hjemme fra skole den dag. Senere gik jeg ud på gaden og fandt nogle blade, der var smidt ud fra flyvemaskinerne. Her stod: OPROP til Danmarks soldater og Danmarks befolkning. Jeg forstod ikke rigtig, hvad der stod. Men far sagde, at tyskerne nu havde besat Danmark, og at der stod, vi bare skulle fortsætte vores liv. Men det synes vi ikke lige, vi kunne, for meget blev anderledes. Far og mor fik et kort med billede navn og adresse, som tyskerne kontrollerede. Hvornår lukkede Tårnby skole? Se teksten på stenen under træet på Sneserevej ved skolen Tårnby skole Englandsvej 290 Den gamle landsbyskole i Tårnby ved Englandsvej blev bygget i 1819 Men i 1907 blev den revet ned, og en ny skole blev bygget. Børnetallet steg, og der blev bygget flere bygninger til skolen. I 1940 fik skolen for første gang et skolekøkken og en gymnastiksal. I 1955 var klasserne så stor, at der var mellem elever i nogle af klasserne. Derfor blev der bygget endnu en bygning. Senere faldt antallet af børn i Tårnby, og kommunalbestyrelsen ønskede, at skolen skulle nedlægges.

15 TÅRNBY Købmand Lund Englandsvej 294 ved Sneserevej Her ser du Lunds købmandsbutik på Englandsvej 294 ved Sneserevej. Der blev holdt nogle øvelser i, hvordan man skulle forsvare sig selv under besættelsen. Det er det, der foregår på billedet, selvom det er svært at se. 2 Jeg skal snart konfirmeres i Tårnby kirke hos pastor Strunge. Selvom vi nu er blevet befriet for tyskerne, skal vi stadig aflevere mærker, når vi skal købe mange ting hos købmand Lund på Englandsvej. Så mor har sparet på tøjmærker og mærkerne til mad, så jeg kan få en ordentlig fest. Her kan du se hvordan mærkerne så ud. Nogen tjente mange penge på at handle med mærkerne. Det blev kaldt for sortbørs Men hvor er nu købmandsbutikken?, alt er jo forandret. Det var sådan en hyggelig gammel købmandsgård. Hvad kaldes mærkerne: 1. Købemærker 2. Rationeringsmærker 3. Rabatmærker

16 TÅRNBY 3 Jeg bor her på Hesbjergvej, men hvad er der sket?? Vejen og huset er væk. Her lå vores hus, som min far selv byggede. Først var det et sommerhus og senere fik min far hjælp til at bygge et rigtigt hus. Du kan se hvordan en af mine veninders hus så ud. Vi havde nemlig ikke fotografiapparat dengang. Tårnby Station på Englandsvej Hvornår blev Tårnby Station indviet? Knarrebrovej 6

17 TÅRNBY 4 Her skal min konfirmation nok holdes, for vi har ikke plads derhjemme. - Mon de laver en sang til mig? Men det er helt forandret, hvor er kroen nu henne? Danskerne gjorde meget for at vise, at de holdt sammen under besættelsen. En af tingene var at synge danske sange. Der var sangbøger med kongens billede på og det danske flag. Der var også nogen gange, hvor der var rigtig mange mennesker samlet for at synge. Det hed alsang. Men hov, kroen er væk. Hvad hed kongen? 1. Frederik den 8 2. Christian den Christian den 10 Tårnby kro Englandsvej 321 Tårnby kro var oprindelig fattighus, men blev i 1920 indrettet til et mere lystigt sted nemlig som kro. Kroen virkede som samlingssted for fester, hyggeligt samvær og keglespil indtil slutningen af 1950'erne, hvor Englandsvej blev udvidet. Sanghæfte trykt i anledningen af kongens 70 års fødselsdag i september Kongen var meget populær, fordi han turde ride rundt inde i København, helt alene og uden vagter.

18 TÅRNBY 5 For 2 år siden strejkede folk over hele København i over en måned. Det gjorde de blandt andet, fordi, tyskerne havde forbudt, at man måtte være udenfor mellem kl. 20 og kl. 5 om morgenen. Butikkerne lukkede, og så kom Københavnerne herud for at købe kartofler og gulerødder. Her på denne gård havde de marker ovre på den anden side af vejen. Gårdejeren pløjede rækken op, og så gik folk bagefter og pillede selv kartoflerne op. Det så lidt sjovt ud. Prøv at se på huset og find ud af, hvornår det er bygget. Årstallet står et sted Er Hallinggården bygget: Hallinggård Englandsvej 328 Her graver københavnere kartofler op ude i Tømmerup under folkestrejken i København i sommeren

19 TÅRNBY 6 Tårnby kirke, Englandsvej 333 Herinde skal jeg konfirmeres af pastor Strunge. Han kan fortælle en hel masse om Tårnbys historie. Det gør han også, når vi går til konfirmationsforberedelse. Da vi hørte i radioen, at Danmark var befriet, ringede de med kirkeklokkerne. Tårnby kirke er den ældste kirke her på Amager, den er over 800 år gammel. Oppe langs kirkemuren kan du se de gamle gravsten, flere af dem er mellem 300 og 400 år gamle. På kirkegården ligger også 3 frihedskæmpere, der døde i kampen mod den tyske besættelsesmagt. Det er Ernst Andersen, der boede på Englandsvej 262. Han blev arresteret og sad i Vestre Fængsel. Han blev skudt som hævn for to tyskere, som frihedskæmpere havde dræbt. Hans lig blev smidt ud på det samme sted, hvor tyskerne var blevet skudt. Den anden var Aron Buch, der blev skudt på samme måde som Ernst Andersen. Den tredje er Ejnar Hans Hansen. Han var sammen med andre frihedskæmpere på vej ind til København den 5. maj Han blev skudt af tyskere ved Amagerbankens hovedafdeling ved Amagerbrogade Hvilke farver havde det armbånd frihedskæmperne bar? 1. Orange 2. Sort 3. Blå bund med Dannebrogs farver Her er frihedskæmpere ved vandtårnet. De er på vej ind til København. Måske er Einar Hans Hansen med på en af vognene.

20 TÅRNBY Englandsvej Her lige overfor kirken ligger et plejehjem, hvor min gamle bedstemor lige er kommet til at bo. Hun var en af de første, der flyttede ind. Det blev bygget under besættelsen. Dronning Alexandrine kom og lagde den første sten. Det var rigitg spændende at stå ude på vejen og se dronningen komme. Før det var der en lille sø her, hvor vi løb på skøjter om vinteren. Det er ærgerligt, at vi ikke kan det længere. Men hov, nu er der noget helt andet, hvad er det nu?? 1. Hotel 2. Flygtningelejr 3. Skole Her ser du søen overfor kirken

21 TÅRNBY Illegalt blad 8 Her ser du en side fra et illegalt blad. Min storebror var med til at trykke dem oppe på vores loft. Far og mor vidste ikke noget. Der var mange illegale blade under besættelsen. De blev skrevet, trykt og fordelt i hemmelighed. I dette blad fra april 1945 fortæller man om en stikker på Præstefælledvej, der er blevet skudt. Hende kendte jeg ikke. Hvad er en stikker? 1. En med en kniv. 2. En der samarbejder med tyskerne. 3. En der driller. Illegalt blad fra april 1945

Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz

Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz 5 10 15 20 25 1. Historien om Mala Mala var en belgisk fange af polsk afstamning, og fordi hun talte flydende tysk og polsk, havde hun fået arbejde i den

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A.

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. En dag i slutningen af maj 1998 modtog Gørdings sognepræst Rikke Ågård et brev fra Martha Christine Hengesteg (født Larsen)fra Portland i Staten Oregon U.S.A.

Læs mere

JDK 207 B26 Agnes Ruben

JDK 207 B26 Agnes Ruben Jeg vil gerne prøve at starte med at spørge dig noget omkring din egen og familiens baggrund. Hvornår kom familien til Danmark? Altså min fars familie, de har boet i Danmark siden syttenhundrede et eller

Læs mere

TORNEROSE var et vakkert barn

TORNEROSE var et vakkert barn TORNEROSE var et vakkert barn - en beretning om angst og forvandling HANNE BOM 1 Indholdsfortegnelse. 1. Når livet bryder samen 3 2. Et barndoms-eventyr 7 3. Voksen i Danmark 30 4. 3 måneder på Montebello

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange år. Og jeg kom jo i lære der i 19 maj.

Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange år. Og jeg kom jo i lære der i 19 maj. Arbejdererindring, J.nr. 03/186/01 Navn LK Hvornår blev du født? Jeg er født den 13/8 1904. Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange

Læs mere

En fynbos barndom og ungdom

En fynbos barndom og ungdom Eksempel på livshistorie, model 3: En fynbos barndom og ungdom Hans har fået: Tre interviews a cirka halvanden time i eget hjem. Mulighed for at komme med rettelser til teksten. En times korrektur per

Læs mere

Hvor stammede dine forældre fra? Min mor stammede fra Bredsten og min far oppe i nærheden af Randers. Min far var smed.

Hvor stammede dine forældre fra? Min mor stammede fra Bredsten og min far oppe i nærheden af Randers. Min far var smed. Arbejdererindring J.nr. 03/004/01 - Mand Mit navn er HEN Hvornår er du født? D. 19.10.18 i Horsens, Søndergade 41. Hvor mange søskende havde du? Jeg havde 15. Er du så selv nr. 16? Nej jeg er nr. 4 fra

Læs mere

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt.

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt. Arbejdererindring J.nr. 03/031/01 - Kvinde Mit navn er IJ, IJs mand HJ kommer med enkelte kommentarer Hvornår er du født? i 1913 Hvorhenne? Her i Horsens. Jeg har levet al min tid i Horsens. Hvad lavede

Læs mere

7. klasse - Læseprøve 3

7. klasse - Læseprøve 3 Tekst 1 I opskriften Fiskelagkage skal du så hurtigt som muligt finde svar på nogle spørgsmål. Du skal altså kun læse, hvad der er nødvendigt for at svare på disse spørgsmål. Markér de rigtige svar. Sæt

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

Øster Hornum Skole 1939 til 1946 Gudrun Gregersen (gift Henriksen) skriver 2005 om sin skoletid i Øster Hornum:

Øster Hornum Skole 1939 til 1946 Gudrun Gregersen (gift Henriksen) skriver 2005 om sin skoletid i Øster Hornum: Øster Hornum Skole 1939 til 1946 Gudrun Gregersen (gift Henriksen) skriver 2005 om sin skoletid i Øster Hornum: Under oprydning fandt jeg dette lille digt, som jeg synes kunne være en god forklaring på

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Hvornår er du født? Jeg er født d. 06.07.14. Jeg er født i Grejsdalen, dernede ved Vejle. På der tidspunkt jeg blev

Læs mere

JURGEN BRAUN ANTON SCHMIDT GUSTAV MULLER FRIEDRICH MENDEL. Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Værnemagten

JURGEN BRAUN ANTON SCHMIDT GUSTAV MULLER FRIEDRICH MENDEL. Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Værnemagten BESÆTTELSEN ROLLER Værnemagten ANTON SCHMIDT Du er 27 år gammel, og det er dig, der bestemmer over den deling af soldater, som Værnemagten har sendt til Vimmerslev. Du er stolt af at være soldat i den

Læs mere

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL Historie 3 historie3-omslag.indd 1 Historie 3 Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL 11/02/11 14.16 HISTORIE Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 3GYLDENDAL Historie 3 Af Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 1. udgave,

Læs mere

75 års Jubilæumsskrift

75 års Jubilæumsskrift 75 års Jubilæumsskrift DUI 1929 2004 Indledning Dette jubilæumsskrift udgives i anledning af at DUI Hvidovre afdeling har bestået i 75 år. Formålet med skriftet er at give et lille tilbageblik på en svunden

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

4. I fængsel udflugter fra fængslet. Churchill-klubben stikker af og kommer tilbage igen

4. I fængsel udflugter fra fængslet. Churchill-klubben stikker af og kommer tilbage igen 4. I fængsel udflugter fra fængslet Churchill-klubben stikker af og kommer tilbage igen De 3 ældre medlemmer af Churchill-klubben fra Brønderslev-Afdelingen blev også indsat i Aalborg arrest. Da de andre

Læs mere

Holme bymidte. Beretning ved Ejner Jensen. Den tidligere købmandsforretning, som nu måske står til nedrivning sammen med ejendommene Holme Byvej nr.

Holme bymidte. Beretning ved Ejner Jensen. Den tidligere købmandsforretning, som nu måske står til nedrivning sammen med ejendommene Holme Byvej nr. Holme bymidte. Beretning ved Ejner Jensen. Den tidligere købmandsforretning, som nu måske står til nedrivning sammen med ejendommene Holme Byvej nr. 13-17 og 19, omtales for tiden i aviserne som den gamle

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Bogen er skrevet i foråret 2000 i forbindelse med projektet Læringsnet Midt/Vest.

Bogen er skrevet i foråret 2000 i forbindelse med projektet Læringsnet Midt/Vest. Havernes Hemmelighed Bogen er skrevet i foråret 2000 i forbindelse med projektet Læringsnet Midt/Vest. Forfatteren Niels Stokholm har skrevet første kapitel, de følgende er skrevet af 6. klasser fra Lemvig,

Læs mere

HVERDAGSLIVET FOR FÅ GENERATIONER SIDEN 29 artikler om seniorers fortællinger skrevet af folkeskoleelever

HVERDAGSLIVET FOR FÅ GENERATIONER SIDEN 29 artikler om seniorers fortællinger skrevet af folkeskoleelever FORTÆLLINGSKATALOG Februar 2013 HVERDAGSLIVET FOR FÅ GENERATIONER SIDEN 29 artikler om seniorers fortællinger skrevet af folkeskoleelever En del af projektet: Solidaritet mellem generationer sæt ressourcerne

Læs mere

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er Lina: Mit navn er Lina og jeg er barn af en alkoholiker. Havde du mødt mig for et par år siden, ville den sætning have været næsten umulig for mig at skrive, men sådan er det heldigvis ikke i dag. For

Læs mere

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til Bilagshæfte til Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier Side 2 Side 6 Side 8 Side 9 Side 19 Side 28 Side 29 Side 47 Side 49 Side 50 Side 62 Side 71 Side 72 Side

Læs mere

Pegasusdøren. Kapitel 1

Pegasusdøren. Kapitel 1 Pegasusdøren Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-21-5 Kapitel 1 Udenfor regnede

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere