Forord. Kære praktikvejledere og studerende

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forord. Kære praktikvejledere og studerende"

Transkript

1 Forord Kære praktikvejledere og studerende Hermed fremsendes praktikhåndbog for forårets uddannelsespraktik 2012, 4. semester. I håndbogen findes blandt andet uddannelsesbekendtgørelsen, studieordningen med fælles regelsæt med rammer og regler for uddannelsespraktikken. Inden uddannelsespraktikken har de studerende: Gennemgået tre semestre med undervisning inden for de fire fagområder: Socialt arbejde herunder socialrådgivning Psykologi og psykiatri Jura Samfundsvidenskab De studerende har endvidere: Gennemgået et forløb (praksisstudiet) i en primærkommune, hvor de har arbejdet med rammerne for socialt arbejde. Gennemgået eksamen i praksisstudiet på baggrund af en udarbejdet rapport Gennemført en mundtlig individuel førsteårsprøve med ekstern censur. Gennemført et 3 dages internat i kommunikationstræning. Udarbejdet et projekt hvor de studerende har arbejdet med to fokusområder; udsatte grupper og øvelse i projektarbejdsmetode. Litteraturlister og undervisningsplaner: Det anbefales at den studerende og praktikvejlederen sammen gennemgår undervisningsplaner og litteraturlister fra de foregående semestre. Praktikvejlederens rolle: Praktikinstitutionen udpeger, jf. uddannelsesbekendtgørelsen og det fælles regelsæt, én ansvarlig praktikvejleder. Praktikvejlederen har det overordnede og daglige ansvar for den studerendes praktikforløb, herunder: registrering af fravær udarbejdelse af skema til praktikvejlederen samarbejde med den studerende om dennes uddannelsesplan afholdelse af midtvejsstatus faglig vejledning/supervision deltagelse i slutbedømmelsen kontakt til socialrådgiveruddannelsen Uddannelsespraktikken: Uddannelsespraktikkens overordnede formål er, at den studerende skal omsætte teori til praktisk udøvelse i en institution inden for det sociale område.

2 Der skal udarbejdes en uddannelsesplan for praktikperioden, indeholdende praktikvejleders beskrivelse af arbejdsopgaverne under praktikforløbet samt den studerendes egene ressourcer og udviklingspotentialer. Når halvdelen af praktikperioden er gået, skal praktikvejlederen og den studerende, afholde en midtvejsstatus, hvor der gøres status over den forløbne praktikperiode. I denne Praktikhåndbog er der et skema som den studerende skal udfylde sammen med praktikvejlederen og indsende til VIA University College, Socialrådgiveruddannelsen i Holstebro. Såfremt der ønskes en kontakt fra uddannelsesinstitutionen i forhold til den resterende del af praktikperioden, anføres dette på det indsendte skema. Uddannelsespraktikken afsluttes med en slutbedømmelse, som foregår på Socialrådgiveruddannelsen i Holstebro, med deltagelse af den studerende, den ansvarlige praktikvejleder samt socialrådgiverunderviseren. I bedømmelsen indgår en skriftlig opgave som den studerende skal aflevere til Socialrådgiveruddannelsen og praktikvejlederen senest den 14. maj Disposition til opgaven, dagsorden for slutbedømmelsen samt bedømmelseskriterierne fremgår under dokumenterne vedr. slutbedømmelse. Under praktikforløbet tilbydes praktikvejlederne og studerende deltagelse i to møder Videnforum, hvor formålet er erfaringsudveksling og videndeling deltagerne imellem. Se nærmere under beskrivelsen af Videnforum Med ønsket om et godt samarbejde. Ulla Laursen uddannelsesleder Carina Krogh praktikkoordinator

3 Praktiske/pædagogiske oplysninger Uddannelsespraktikkens målbeskrivelser, regler og rammer findes i uddannelsesbekendtgørelsen, studieordningen, herunder det fælles institutionelle regelsæt for uddannelsespraktikken i socialrådgiveruddannelsen. Dette materiale kan findes her i praktikhåndbogen. Fravær i uddannelsespraktikken: Uddannelsespraktikken er et obligatorisk uddannelseselement og der er mødepligt. Praktikvejlederen er ansvarlig for at registrere fraværet. Fraværet må ikke overstige 15 %, hvilket svarer til 12 dage ud af de fire måneder. Såfremt fraværet overstiger 15 % kan praktikken ikke bedømmes. Socialrådgiveruddannelsen orienteres såfremt fraværet er over 7 dage. Straffeattest: Vær opmærksom på, at nogle praktikinstitutioner indhenter straffeattest eller beder jer om at indhente en. I forhold til Kriminalforsorgen og Statsfængsler er det obligatorisk. Skemaer: Alle skemaer som skal anvendes under uddannelsespraktikken bliver udsendt pr. mail til studerende og praktikvejledere, findes også på intranettet. Det drejer sig om følgende skemaer: Praktikvejlederens skema (Beskrivelse af opgaver på praktikstedet) og den studerendes udannelsesplan Disse to skemaer indsendes pr. mail til adressen socih@viauc.dk senest den 5. marts 2012 skema 1 er kun til brug for vejleder og praktikant skema 2 vedrørende midtvejsstatus. Dette skema skal sendes med almindelig post eller afleveres til Anette Fredslund Pedersen, VIA University College, Socialrådgiveruddannelsen i Holstebro. Bemærk venligst at: Praktikopgaven til slutbedømmelsen skal sendes med post eller afleveres personligt til Anette Fredslund Pedersen, VIA University College, Socialrådgiveruddannelsen i Holstebro, senest 14. maj 2012 kl i 2 eksemplarer (hæftet i venstre øverste hjørne). Den studerende afleverer selv 1 eksemplar til sin praktikvejleder.

4 Tidsoversigt: 8. februar 2012 kl Informationsdag for praktikvejledere. 10. februar 2012 Frist for indsendelse af praktikaftale 5. marts marts 2012 kl senest 12. april 2012 senest 13. april 2012 senest 14. maj 2012 kl maj juni 2012 Deadline for aflevering af praktikvejlederens beskrivelse samt udannelsesplan på Indkald for praktikvejledere til gennemgang af midtvejsstatus, opgave til slutbedømmelse m.v. Praktikvejleder og studerende afholder midtvejsstatus møde på praktikinstitutionen. Midtvejsstatusskema indsendes til Anette Fredslund Pedersen, Socialrådgiveruddannelsen i Holstebro Praktikopgave i 2 eksemplarer (hæftet i venstre øverste hjørne) indsendes til Anette Fredslund Pedersen, Socialrådgiveruddannelsen, Holstebro. Slutbedømmelse afholdes på Socialrådgiveruddannelsen, Holstebro, Gl. Struervej juni 2012 Uddannelsespraktikken slutter.

5 Praktikvejlederens beskrivelse af praktikforløbet og den studerendes uddannelsesplan (eksempel vedlagt) Af uddannelsesbekendtgørelsen og det fælles regelsæt for uddannelsespraktikken fremgår, at praktikvejlederen skal udarbejde en beskrivelse af praktikforløbet, hvorefter den studerende skal indarbejde disse i en egentlig uddannelsesplan. Praktikvejlederens beskrivelse tager afsæt i praktikvejlederens arbejdsfunktioner i den pågældende praktikinstitution med fokus på de funktioner, som den studerende i løbet af uddannelsespraktikken kan deltage i og udføre. Beskrivelsen skal tage udgangspunkt i målene for uddannelsespraktikken, relateret til uddannelsespraktikkens varighed. Praktikforløbet tilrettelægges med progression, således at den studerende starter som nybegynder og ved slutningen af praktikken er i stand til at udøve selvstændige opgaver/funktioner på forskellige niveauer, afhængig af mulighederne på den konkrete praktikinstitution. Praktikvejlederen har konkret kendskab til de daglige arbejdsfunktioner og sværhedsgraden af disse. Den studerende har under uddannelsens første 3 semestre opnået indsigt i og kendskab til nogle former for teorier og metoder i socialt arbejde, og skal i uddannelsespraktikken arbejde med at omsætte disse til praktisk socialt arbejde Den studerende har også i studieforløbet arbejdet med mål og handleplaner, personlige og faglige kvalifikationer/ressourcer og skal i uddannelsesplanen kombinere denne viden med de muligheder praktikinstitutionen tilbyder. Uddannelsesplanen bliver derved praktikvejlederens og den studerendes fælles redskab i praktikperioden og kan justeres ved midtvejsstatus, såfremt der er behov herfor. Såvel praktikvejlederens beskrivelse som den studerendes uddannelsesplan skal godkendes af Socialrådgiveruddannelsen. Der skal ved indsendelsen af uddannelsesplanen fremgå, at den er godkendt af praktikvejlederen. Svar fra Socialrådgiveruddannelsen vedrørende godkendelse/ikke godkendelse af uddannelsesplanen udsendes pr. mail til studerende og praktikvejledere.

6 Praktikvejlederens skema Praktikinstitution Praktikvejleder Praktikvejlederens beskrivelse Med udgangspunkt i uddannelsespraktikkens mål beskriver praktikvejlederen de arbejdsopgaver, som den studerende kan/skal deltage i og udføre. Beskrivelsen skal være faseopdelt og progressionen af arbejdsopgaverne skal fremgå tydeligt. Arbejdsopgaver begynderfasen: (Som observatør og med deltagelse af praktikvejlederen) Arbejdsopgaver midtfasen: (Under deltagelse og vejledning af praktikvejlederen) Arbejdsopgaver slutfasen: (Delvis selvstændige og selvstændige opgaver)

7 Praktikvejlederens skema Praktikinstitution Eksempel fra en Børne- og familieafdeling Praktikvejleder Praktikvejlederens beskrivelse Med udgangspunkt i uddannelsespraktikkens mål beskriver praktikvejlederen de arbejdsopgaver, som den studerende kan/skal deltage i og udføre. Beskrivelsen skal være faseopdelt og progressionen af arbejdsopgaverne skal fremgå tydeligt. Arbejdsopgaver begynderfasen: (Som observatør og med deltagelse af praktikvejlederen) Læse og reflektere over journaler Lære at kende og bruge BFC's EDBsystemer Deltage i møder som observatør: klientsamtaler, netværksmøder, opfølgningsmøder, børnesamtale. Deltage i afdelingens aktiviteter, primært som observatør: ugentlige gruppemøder, afdelingsmøder, BFC's personalemøde. Observerende deltager i regionale tværteams, samt BFC-team Begyndende skriftlighed i form af referat, breve, journalisere under vejledning. Passe telefon Introduceres til Servicelovens kapitel 11 Deltage som observatør ved fremlæggelse af en sag i visitationsudvalget Arbejdsopgaver midtfasen: (Under deltagelse og vejledning af praktikvejlederen) Begynder at have egne sager, indbefatter at føre journalen, skrive bevillinger, afholde og planlægge møder, børnesamtale, hjemmebesøg, fremlægge sager på gruppemøder med deltagelse af praktikvejleder Udfærdige undersøgelse iht. SEL. 50 samt lave handleplan under vejledning fra praktikvejleder Være føl hos: Familiekonsulent, familieplejekonsulent, PPR, sundhedsplejen Deltage aktivt i gruppemøder, afdelingsmøder og BFC's personalemøder Modtage supervision sammen med anden studerende og to praktikvejledere Arbejdsopgaver slutfasen: (Delvis selvstændige og selvstændige opgaver) Selvstændigt arbejde med egne sager, hvilket indbefatter journalføring, lave bevillinger, udfærdigelse af 50- undersøgelser og handleplaner, foretage børnesamtale, afholde og planlægge møder og hjemmebesøg, fremlægge sager på gruppemøder og evt. i visitationsudvalget.

8 Iværksætte foranstaltninger ih. til SEL. 52 Selv planlægge arbejdstid Aktivt deltage i gruppemøder, afdelingsmøder og BFC's personalemøder Modtage supervision sammen med anden studerende og to praktikvejledere

9 Uddannelsesplan for Praktikinstitution Navn Hold Godkendt den Praktikvejleder

10 Navn på ansvarlig praktikvejleder og socialrådgiverlærer Vilkår for uddannelsespraktikken Daglig arbejdstid Hvordan kontrolleres fravær? Hvem kontakter jeg ved sygdom? Eventuelle skift til andre afdelinger/institutioner Eventuelle særlige aftaler om: Aften/weekendarbejde Afspadsering Aftaler om: Vejledning Evt. supervision Undervisning Dato for midtvejsstatus Tid til skriftlig opgave Dato for slutbedømmelse Evt. aftaler om tid til: Studenterarbejde m.v. Andre aktiviteter Institutionens funktion og mål: Praktikstedets arbejdsområde og kompetence: Samarbejdspartnere

11 (Interne/eksterne)

12 1. Uddannelsespraktikkens formål og bedømmelseskriterier jf. studieordning og fællesinstitutionelt regelsæt (Her indsættes teksten fra de relevante afsnit) Mål for uddannelsespraktikken 2. Beskriv hvilke ressourcer/udviklingspunkter/kvalifikationer du har i forhold til uddannelsespraktikken. 3. Vurder dine ressourcer/kvalifikationer i forhold til målene for praktikken. Hvilke udviklingspunkter/arbejdspunkter har du? 4. Formuler meget konkret, hvorledes man kan se (måle) en udvikling gennem praktikforløbet. Brug delmål som milepæle 5.

13 Beskriv efter samtale med praktikvejleder, dine muligheder for at opfylde dine behov for læring/ud-vikling i denne praktikinstitution 6. Planlægning opdelt i arbejdsfaser og tidsperioder Begynderfasen Hvilke opgaver kan/skal jeg deltage i. Midtfasen Hvilke opgaver vil jeg kunne få overdraget (øget selvstændighed, flere opgaver, mere selvstændige opgaver) under vejledning Forberedelse af midtvejsstatus

14 Slutfasen Hvilke opgaver vil jeg kunne få overdraget i afslutningsfasen (højeste sværhedsgrad største selvstændighedskrav) afslutning af sager og samarbejdsrelationer. Forberedelse til opgaveskrivning og slutbedømmelse

15 Midtvejsstatus Socialrådgiveruddannelsen i Holstebro kræver, at der gennemføres en midtvejsstatus med følgende formål: At den studerende og vejleder hver for sig og sammen får lejlighed til at gennemgå og reflektere over praktikperioden indtil nu går det som forventet har vejleder været for ambitiøs eller det modsatte på den studerendes vegne har den studerendes forventninger til sig selv og evt. til praktikstedet været for høje eller for lave etc. At praktikvejlederen får lejlighed til at overveje om der, på det givne tidspunkt, er betænkeligheder i forhold til at den studerende kan bestå uddannelsespraktikken, eller om der er øvrige forhold, som Socialrådgiveruddannelsen bør inddrages i. At den studerende får lejlighed til at gøre status over den hidtidige periode og at få en tilkendegivelse fra praktikvejlederen om hvordan praktikken er forløbet indtil nu, og hvordan der skal arbejdes videre. Rent praktisk foregår dette ved, at praktikvejlederen og den studerende i starten af praktikken afsætter to timer til midtvejsstatusmøde mødet skal afholdes inden den 12. april Den første time af mødet afsættes til gennemgang og drøftelse af skema 1, som kun er til vejleder og den studerendes brug, og som ikke skal sendes til Socialrådgiveruddannelsen. Den anden time afsættes til gennemgang af skema 2, som skal underskrives og indsendes til Anette Fredslund Pedersen, Socialrådgiveruddannelsen ved VIA University College, Gl. Struervej 1, 7500 Holstebro, senest den 13. april Alle punkter i skema 2 bedes udfyldt og konklusioner påført. Nederste felt i skema 2 om opfølgning afkrydses såfremt: Praktikvejlederen har betænkelighed i forhold til uddannelsespraktikkens godkendelse eller Den studerende og/eller praktikvejlederen finder grundlag for et opfølgningsmøde med Socialrådgiveruddannelsen. Socialrådgiveruddannelsen vil herefter kontakte praktikvejlederen med henblik på at aftale et møde. Hvis ikke der ønskes opfølgning, vil der ikke blive foretaget yderligere fra Socialrådgiveruddannelsens side. Dog kan socialrådgiverunderviseren eller uddannelseslederen tage initiativ til et fælles møde, hvis det skønnes relevant. Midtvejsskemaet samt eventuelle referater fra opfølgende møder med Socialrådgiveruddannelsen skal medbringes til slutbedømmelsen.

16 Skema 1 Skemaet kan anvendes til den ugentlige vejledning i uddannelsespraktikken og i forbindelse med midtvejsstatus, se tekst under Midtvejsstatus. Skema 1 skal betragtes som absolut vejledende og som inspiration til dialog om uddannelsespraktikkens hidtidige og fremtidige forløb. Såfremt praktikvejlederen eller den studerende har andre punkter, som de syntes kan være hensigtsmæssige at drøfte, kan disse tilføjes skemaet.

17 Skema 1 1: Niveau over forventet 2: Forventet niveau 3: Lige påbegyndt 4: Udvikling påkrævet Praktikantens kompetencer indenfor: Bemærkninger A Samtaler 1 Planlægge en samtale 2 Gennemføre en samtale 3 Uddrage relevante emner af samtalen 4 Handle i samarbejde med/efter aftale med klienten 5 Håndtere myndighedsudøvelse/magtposition i arbejdet 6 Håndtere evaluering og opfølgning af samtaler B C Skriftligt arbejde Journalføring Anden skriftlighed Rådgivningsarbejde Kontakten til klienten Evnen til at lytte Kompetence i kommunikation generelt Formidling af viden til klienten D Samarbejde 1 Internt i afdelingen/på arbejdspladsen 2 Tværfagligt tværsektorielt 3 Eksternt 4 Kendskab til organisationen 5 Kendskab til sags- og arbejdsgange E Faglige/personlige egenskaber 1 Overblik 2 Selvstændighed 3 Indlæringsevne 4 Initiativ i fht. Arbejdsopgaver 5 Evne til at se flere løsninger 6 Evne til refleksion 7 Modtagelighed i fht. Faglig vejledning 8 Modtagelighed for supervision i fht. Faglige/personlige problemstillinger F Systematik 1 Anvende systematik: herunder at kunne

18 a. beskrive b. analysere c. vurdere d. konkludere 2 Afdække problemstillinger 3 Finde relevante teorier og metoder 4 Anvende relevante teorier og metoder 5 Anvende helhedssyn, herunder samfundsmæssigt perspektiv

19 Skema 2 til midtvejsstatus Navn: Hold Praktikinstitution: Praktikvejleder: Dato for midtvejsstatus: Dato for fremsendelse af midtvejsstatus til Socialrådgiveruddannelsen, VIA UC, Holstebro underskrift praktikvejleder underskrift praktikant

20 Skema 2 til midtvejsstatus Dagsorden for drøftelse A. Samtaler Konklusion B. Skriftlighed C. Rådgivning D. Samarbejde E. Personlige/faglige egenskaber F. Systematik G. Analyse 1. Opfølgning på uddannelsesplan 2. Andre områder til drøftelse 3. Betænkelighed i fht. om praktikanten kan få uddannelsespraktikken godkendt 4. Ønskes opfølgning fra Socialrådgiveruddannelsen:

21 Ja Nej Hvis Ja kryds i et af nedenstående felter: Studerende Praktikvejleder Fælles beslutning Problemstilling(er) der ønskes drøftet:

22 Slutbedømmelse: Dagsorden Formål: Bedømmelsen af uddannelsespraktikken er fastsat i Uddannelsesbekendtgørelse nr. 536 af 28. juni 2002, samt i det fælles regelsæt for uddannelsespraktikken. Formålet med slutbedømmelsen er, at give socialrådgiverunderviseren og den ansvarlige praktikvejleder et grundlag for at kunne bedømme om den studerende har gennemført uddannelsespraktikken tilfredsstillende i forhold til bedømmelseskriterierne. Ramme: Bedømmelsen foregår på socialrådgiveruddannelsen i slutningen af praktikperioden. Bedømmelsen af den studerende foretages individuelt ud fra en samlet vurdering af uddannelsespraktikkens gennemførelse og den skriftlige opgave. Samlet tidsramme er 90 minutter inkl. votering. Votering (godkendt/ikke godkendt) gennemføres af den ansvarlige praktikvejleder og socialrådgiverunderviseren uden at den studerende er til stede. Nogle praktikinstitutioner har valgt, at den studerende har to praktikvejledere, som under forløbet er fælles om ansvaret for den studerendes praktikforløb. I disse tilfælde kan begge vejledere deltage i slutbedømmelsen og voteringen, dog kun med én stemme og det skal på forhånd være aftalt, hvem der har ansvaret for bedømmelsen. Bedømmelsen ikke godkendt: Såfremt den studerende får bedømmelsen ikke godkendt, gives en kort begrundelse fra socialrådgiverunderviseren og den ansvarlige praktikvejleder. Herefter aftales en dato for en studievejledning hos socialrådgiverunderviseren, senest 2 uger efter slutbedømmelsen. Uenighed om bedømmelsen: Ved uenighed om bedømmelsen af den studerende afholdes en ny slutbedømmelse med deltagelse af socialrådgiverunderviseren, den ansvarlige praktikvejleder, den studerende samt en ekstern censor udpeget af Socialrådgiveruddannelsen. Dagsorden: 1. Praktikvejlederen og socialrådgiverunderviseren tilrettelægger sammen slutbedømmelsen. Den studerende er til stede. Praktikvejlederen orienterer om den studerendes fraværsdage. Tidsrammen er 10 min. 2. Praktikvejlederen og den studerende reflekterer sammen over praktikinstitutionens sociale indsatser ud fra et fagligt og etisk perspektiv, herunder hvilke problemstillinger den studerende har arbejdet med (udover den i opgaven anførte problemstilling). Tidsramme 15 min.

23 3. Den studerende fremlægger problemstillingen som anført i den skriftlige praktikopgave. Med udgangspunkt i bedømmelseskriterierne stilles uddybende spørgsmål i forhold til praktikopgaven og til praktikforløbet generelt. Tidsramme 40 min. 4. Med udgangspunkt i konkrete brugerkontrakter skal den studerende reflektere over hvilke faglige og personlige forudsætninger den studerende har for at kunne arbejde som socialrådgiver, herunder hvordan holdninger, professionens etik og værdigrundlag indgår. Tidsramme 15 min. 5. Votering Tidsramme 10 min. Efter slutbedømmelsen udarbejder den studerende et referat, som primært skal indeholde overvejelser til brug for det fortsatte studieforløb. Den studerende skal gennemgå referatet med praktikvejlederen inden afslutningen af praktikken. Uddannelsespraktikkens målbeskrivelse og bedømmelseskriterier: Med udgangspunkt i praktikinstitutionens arbejdsområde, skal den studerende kunne: Viden: beskrive de politiske, organisatoriske og retlige rammer og praktikinstitutionens konkrete udøvelse af de sociale indsatser. beskrive det metodiske grundlag for praktikinstitutionens sociale indsatser, herunder kunne inddrage teoretiske perspektiver og overvejelser om menneske og samfundssyn redegøre for viden om metoder og indsatsmuligheder i relation til de kontekstuelle forhold redegøre for de sociale problemer i forhold til praktikinstitutionens målgruppe(r) som de fremstår i kontekst Færdigheder: dokumentere at have tilegnet sig færdigheder i socialrådgivning som f.eks. rådgivning, vejledning, koordinering, analyse, forhandling, udvikling, formidling og myndigheds-udøvelse redegøre for sine refleksioner i forbindelse med praktikinstitutionens anvendelse af teorier og metoder ud fra en analyse af problemstillinger kunne udvælge metoder og indsatser i socialt arbejde, samt reflektere over valgets mulige konsekvenser. reflektere over praktikinstitutionens sociale indsatser samt perspektivere og/eller generalisere disse gennem et etisk og fagligt overblik. samarbejde med brugere og samarbejdspartnere internt og eksternt skriftligt og mundtligt kunne formidle socialfagligt materiale og problemstillinger på en præcis og systematisk måde kommunikere på en klar og forståelig måde

24 Kompetencer: handle eller anvise handlemuligheder med inddragelse af faglig viden og kunne agere formålsbestemt og med sigte på udvikling/forandring i forhold til brugere. etablere en professionel relation til brugere og andre. arbejde refleksivt med egen læring med henblik på løbende personlig og faglig kompetenceudvikling gennem praktikforløbet i progression fra det observerende over det deltagende til det selvstændigt udøvende niveau reflektere over egen læring i relation til vejledning og supervision, og over egne faglige og personlige forudsætninger for at kunne arbejde som socialrådgiver. tilegne sig ny viden og nye færdigheder og identificere yderligere læringsbehov. med udgangspunkt i konkrete brugerkontakter, reflektere over betydningen af egen professionelle funktion og over betydningen af egne holdninger, etik og værdigrundlag, herunder, at sætte disse refleksioner i relation til professionens etiske værdier

25 Slutbedømmelse: Skriftlig opgave ved slutbedømmelse af praktikken Formål: Den studerende skal dokumentere: At kunne skabe sammenhæng mellem kundskaber fra teori og praksis. At have tilegnet sig færdigheder i socialrådgivning (jf. Bekendtgørelse om Socialrådgiveruddannelsen 1.2) i forhold til praktikinstitutionens rammer, arbejdsområde og målgruppe. Anonymisering: Opgaven skal anonymiseres i et sådant omfang, at den umiddelbart kan anvendes i undervisningen på studiets øvrige semestre, med henblik på at inddrage erfaringer fra uddannelsespraktikken i undervisningen. Den studerende udarbejder opgaven efter følgende 6 punkter (max. 5 sider): 1. Vælger en problemstilling Så vidt muligt en problemstilling, (anonymiseret), som den studerende har arbejdet med og måske færdiggjort på praktikstedet. Alt efter hvad der er relevant i forbindelse med praktikkens afvikling, kan det være på: o Individniveau o Gruppeniveau o Organisationsniveau 2. Definerer Problemstillingen Der udarbejdes en systematisk beskrivelse ud fra relevante data, og der udarbejdes en helhedsorienteret analyse og vurdering, hvor det angives hvilke teorier den studerende lader sig inspirere af. Der skal redegøres for, hvordan borgerinddragelsen gennemføres i praksis. 3. Opstiller mål med angivelse af tidsperspektiv. 4. Anfører det konkrete lovgrundlag i forbindelse med at nå målet. 5. Udarbejder en detaljeret plan for handling: Med angivelse af tidsperspektiv og de overvejelser praktikanten har gjort sig i valg af indsats. 6. Udarbejder en plan for opfølgning/evaluering med angivelse af tid. HUSK tydelige kildeangivelser.

26 Herefter udarbejdes (max. 2 sider): 1. Refleksioner og etiske overvejelser I forhold til den valgte problemstilling: Den studerende nedskriver sine refleksioner over, hvilke socialrådgiverfærdigheder, der er anvendt i løsningen af problemet fra start til slut, samt hvilke etiske overvejelser den studerende har haft undervejs i processen. 2. Vejledning/supervision Praktikanten gør rede for, i hvilken grad der er modtaget vejledning/supervision i praktikperioden i forbindelse med arbejdet med den valgte problemstilling. Formkrav: Omfanget må max. være 7 A-4 sider (opgaven 5 sider + refleksioner 2 sider) ekskl. forside, indholdsfortegnelse og litteraturliste. Øvrige formkrav: Skrifttype: Arial eller Times New Roman Pitch = 12 Linjeafstand = 1,5 Venstre margen = 4,0 cm. Højre margen = 2,0 cm Topmargen = 2,5 cm. Bundmargen = 2,5 cm. Opgaven skal hæftes øverst i venstre hjørne. Opgaven afleveres eller indsendes med almindelig post til Anette Fredslund Pedersen, VIA UC, Socialrådgiveruddannelsen, Gl. Struervej 1, 7500 Holstebro. Opgaven skal være Socialrådgiveruddannelsen i hænde senest den 14. maj 2012 kl Derudover afleveres et eksemplar til din praktikvejleder. Ved bedømmelsen af opgaven bliver der lagt vægt på praktikantens evne til skriftlig formulering. Den studerende skal medbringe følgende til slutbedømmelsen: Praktikhåndbogen Uddannelsesplanen Skema vedrørende midtvejsstatus Referat fra evt. opfølgningsmøde Opgave Evt. andet relevant materiale

27 Videnforum forår 2012 Der udbydes Videnforum på Socialrådgiveruddannelsen ved VIA University College, Holstebro. I vil modtage brev med mulighed for tilmelding. Vi ønsker med dette tilbud, at styrke og kvalificere relationen og kontakten mellem praksisfeltet og Socialrådgiveruddannelsen. Vi har derfor planlagt en møderække her i foråret. Formål: At skabe anledning til og rammer for en gensidig erfarings- og viden overførsel mellem teori og praksis, mellem studerende, praktikvejledere og undervisere. At give de studerende mulighed for at indgå i en faglig debat og dialog med socialrådgivere fra praksis og fra Socialrådgiveruddannelsen et semester hvor de studerende selv er ude i praksisfeltet. Grupperne vil bestå af praktikvejledere og praktikanter samt en proceskonsulent fra Socialrådgiveruddannelsen. Proceskonsulentens rolle er at være vært, ordstyrer og inspirator til refleksion og perspektivering af emnerne. Grupperne mødes to gange i alt. Deltagelse i møderne er betinget af, at praktikvejlederen deltager. Praktikvejledere og studerende medbringer et fagligt emne/tema fra hverdagen, til fælles drøftelse. Gruppen aftaler selv ved mødets start, hvordan der arbejdes med emnerne. Møderne finder sted på Socialrådgiveruddannelsen i Holstebro, og begynder med frokost. Hvis man bliver forhindret i at deltage, skal dette meddeles til uddannelsen.

28 Supervisionsmodel Det fremgår af det fællesregelsæt for uddannelsespraktikken, side 5, at den studerende skal have adgang til faglig vejledning under uddannelsespraktikken. Der er mange praktikinstitutioner, som har lagt supervision og faglig sparring i faste rammer, evt. med ekstern bistand. Vi vil med nedenstående supervisionsmodel give inspiration til den faglige vejledning og supervision i arbejdet med praktikanten. Model for supervisionssamtale: 1. Hvad er problemet? Hvad vil du tale om? 2. Hvem er klienten / familien / gruppen / lederen / samarbejdspartneren? Beskrivelse Analyse/vurdering Spørg i forhold til problemstillingen 3. Hvad har du gjort? Beskrivelse af arbejdsmetoder og redskaber. Konkret og specifikt Det faglige aspekt 4. Hvordan påvirker sagen / problemet / arbejdet dig? Det personlige aspekt 5. Har du opdaget noget nyt (ved gennemgang af punkterne 1 4)? 6. Dialog Vejledning og rådgivning af faglig art. Kilde: Birgit Juhl, The Kempler Institute of Scandinavia, Odder.

29 Bekendtgørelse om socialrådgiveruddannelsen BEK nr 536 af 28/06/2002 (Gældende) Lovgivning som forskriften vedrører LOV Nr. 481 af 31/05/2000 5, stk. 1-3, og 11, stk. 2 og 3. LBK Nr. 308 af 13/05/2002 6, stk Kapitel 1 - Uddannelsens formål og varighed Kapitel 2 - Uddannelsens tilrettelæggelse og indhold Kapitel 3 - Eksamen m.v. Kapitel 4 - Studieordningen Kapitel 5 - Andre regler Bekendtgørelse om socialrådgiveruddannelsen I medfør af 5, stk. 1-3, og 11, stk. 2 og 3, i lov nr. 481 af 31 maj 2000 om mellemlange videregående uddannelser, og 6, stk. 1-3 i lov om centre for videregående uddannelse og andre selvejende institutioner for videregående uddannelser m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 308 af 13. maj 2002, fastsættes: Kapitel 1 Uddannelsens formål og varighed 1. Formålet med socialrådgiveruddannelsen er at kvalificere den studerende fagligt og personligt til efter endt uddannelse at fungere selvstændigt og i et tværfagligt samarbejde som socialrådgiver. Uddannelsen skal i overensstemmelse med den samfundsmæssige, socialfaglige og videnskabelige udvikling kvalificere de studerende inden for teoretisk og praktisk socialrådgivning og socialt arbejde. Uddannelsen skal kvalificere de studerende til at kunne identificere, beskrive, analysere, vurdere, evaluere og handle i forhold til livsbetingelser og sociale problemer på individ-, gruppe-, organisations- og samfundsniveau. De studerende skal tilegne sig viden om og indsigt i de berørte målgruppers og miljøers situation, så de studerende herved opnår forandrings- og handlekompetence inden for socialrådgivning, såvel i offentlig som privat regi. Stk. 2. De studerende skal kvalificere sig til at 1) udføre og koordinere socialt arbejde og tilrettelægge en social indsats, samt rådgive, vejlede og udføre forebyggende virksomhed, 2) opnå en kritisk og analytisk kompetence med henblik på at kunne identificere, beskrive og vurdere sociale problemer i deres helhed og vælge metoder og tiltag, der er relevante i den enkelte situation, 3) omsætte teorier og metoder til praktisk handling og skabe forandring i samarbejde med brugere og andre aktører,

30 4) etablere en professionel relation med brugere samt være i stand til at indgå i en dialog med brugerne og se brugernes ressourcer og understøtte dem i at anvende disse, 5) indgå i organisatoriske processer med henblik på at kunne øve indflydelse på og forandre rammer og vilkår og kunne agere og forhandle i forhold til modsætningsfyldte krav og forventninger, 6) udføre myndighedsopgaver og træffe afgørelser, som tilgodeser lovgivningens krav, brugernes situation og forvaltningens praksis samt kunne handle ud fra trufne afgørelser, 7) udvikle det sociale arbejde på baggrund af dokumentation og evaluering, udføre kvalitetssikring samt kunne følge, anvende og deltage i forskningsarbejde inden for socialt arbejde og 8) kunne fortsætte i kompetencegivende videreuddannelse efter afsluttet grunduddannelse. 2. Uddannelsen foregår ved uddannelsesinstitutioner, der af Undervisningsministeriet er godkendt til at udbyde uddannelsen. Uddannelsesinstitutionen er ansvarlig for uddannelsen i sin helhed, hvilket indebærer ansvar for indhold, sammenhæng og koordinering af uddannelsens teori og praktik. Stk. 2. Socialrådgiveruddannelsen er en semesteropdelt uddannelse, der er normeret til 3½ studenterårsværk eller 210 ECTS-point. Et studenterårsværk er en fuldtidsstuderendes arbejde i 1 år. Et studenterårsværk svarer til 60 point i European Credit Transfer System (ECTS-point). Hvert semester varer uger. Stk. 3. Uddannelsen skal være afsluttet senest 6 år efter studiestart. Uddannelsesinstitutionen kan, hvor der foreligger usædvanlige forhold, dispensere herfra. 3. Uddannelsen giver ret til betegnelsen professionsbachelor som socialrådgiver. Betegnelsen på engelsk er Bachelor of Social Work. Kapitel 2 Uddannelsens tilrettelæggelse og indhold 4. Uddannelsen tilrettelægges, således at der etableres vekselvirkning med anvendelse af varierede undervisningsformer og kombination mellem teori og praktik i et sammenhængende progressivt uddannelsesforløb. Stk. 2. I uddannelsen indgår studieformer, der understøtter den studerendes udvikling af kompetence i forhold til læring, selvstændighed og samarbejdsevne samt til at skabe faglig fornyelse. Stk. 3. Uddannelsen tilrettelægges med stigende sværhedsgrad og kompleksitet gennem forløbet. 5. I uddannelsen indgår tværfaglige elementer, svarende til 8 ECTS-point, der skal indgå i såvel den teoretiske undervisning som i praktikken. Hvert element skal arrangeres i samspil med mindst en af de samarbejdsparter, der er relevante for faggruppen.

31 6. I uddannelsen indgår, i det omfang det er relevant for det pågældende fagområde, undervisning i miljømæssige problemstillinger og i samspillet mellem forskellige kulturformer. Uddannelsen skal endvidere bidrage til at fremme de studerendes personlige udvikling samt bidrage til at udvikle interesse for og evne til aktiv medvirken i et demokratisk samfund. 7. Uddannelsen omfatter en teoretisk undervisningsdel, svarende til 174 ECTS-point og praktik, svarende til 36 ECTS-point. Stk. 2. I uddannelsen indgår en valgfri del, svarende til mindst 30 ECTS-point. I den valgfrie del indgår det afsluttende bachelorprojekt, der har et omfang på mindst 24 ECTSpoint. Gennem arbejdet med bachelorprojektet skal den studerende erhverve sig kvalifikationer inden for socialrådgivning og socialt arbejde. I projektet behandles en selvvalgt problemstilling inden for et eller flere af de fire fagområder, jf. 9, stk. 1, og med anvendelse af videnskabelig metode og inddragelse af erfaringer fra praksis. Problemstillingen godkendes af uddannelsesinstitutionen. 8. Uddannelsen tilrettelægges på et videnskabsteoretisk grundlag, der giver mulighed for at studere og reflektere over socialt arbejdes teorier, modeller, metoder og begreber, og som på demokratisk og ikke-diskriminerende vis bidrager til at forstå, beskrive og analysere sociale problemer, herunder fænomener, kontekster og processer, som socialrådgivere arbejder med og i. Stk. 2. Uddannelsen omfatter teoretisk undervisning og praktik inden for følgende fagområder: 1) Fagområdet Socialt arbejde: 84 ECTS-point, heraf socialrådgivning: mindst 60 ECTS-point. 2) Det psykologiske og psykiatriske fagområde: 28 ECTS-point. 3) Det juridiske fagområde: 28 ECTS-point. 4) Det samfundsvidenskabelige fagområde: 34 ECTS-point. 5) Praktik: 36 ECTS-point. Stk. 3. Uddannelsen tilrettelægges således, at alle fagområder relaterer den specifikke viden og de specifikke færdigheder til socialt arbejde, samt at fagområdet Socialt arbejde integrerer viden og færdigheder fra de tre øvrige fagområder, jf Mål for fagområderne: 1) Målet for fagområdet Socialt arbejde er, at de studerende opnår kundskaber fra fagområdets eget teoretiske og forskningsmæssige grundlag og fra socialt arbejdes praksis, for dermed at kunne forstå socialt arbejdes vilkår og muligheder, herunder metoder og metodevalg. Derudover skal fagområdet samle og integrere kundskaber både fra eget fagområde og fra uddannelsens øvrige fagområder, hvorved de studerende skal opnå forandrings- og handlekompetencer som socialrådgivere, jf. 1.

32 2) Målet for det psykologiske og psykiatriske fagområde er, at de studerende opnår kundskaber inden for det psykologiske og psykiatriske felt for dermed at kunne forstå menneskers psyke og liv, herunder forståelse af det enkelte menneskes dynamiske udvikling i samspil med omverdenen, perspektiver på relationer mellem individ, gruppe, organisation og samfund samt indsigt i at forstå egen læreproces og udvikling som fagperson. 3) Målet for de juridiske fagområde er, at de studerende opnår kundskaber inden for det retlige og forvaltningsmæssige felt for dermed at kunne inddrage relevante faglige elementer fra juraens almene, materielretlige og processuelle fag som grundlag for at kunne handle som retsanvender i socialt arbejde og rådgive om den enkeltes retsstilling. 4) Målet for det samfundsvidenskabelige fagområde er, at de studerende opnår kundskaber fra det sociologiske, organisatoriske, politologiske og økonomiske felt for dermed at kunne forstå samfundets funktion, opbygning og udvikling, sammenhængen mellem menneskers levevilkår, sundhedsproblemer og sociale problemer samt social- og arbejdsmarkedspolitikkens vilkår og den sociale sektors rolle og funktion i forhold hertil. Stk. 2. Nationale og internationale forskningsresultater, der er relevante for professionen, integreres i størst muligt omfang i undervisningen. 10. Målet med praktikken er at skabe sammenhæng mellem teoretisk og praktisk kundskab og derved sikre professionsbasering, praksisnærhed og udvikling af professionel kompetence. Praktikken består af en uddannelsespraktik, svarende til 24 ECTS-point, og et praksisstudie (feltstudie), svarende til 12 ECTS-point. I uddannelsespraktikken skal den studerende omsætte teoretisk viden til praktisk udøvelse i en institution inden for det sociale område. I praksisstudiet skal den studerende opnå kendskab til forvaltning som politisk, økonomisk og juridisk ramme for socialt arbejde i en (amts)kommunal forvaltning. I begge praktikformer indgår en eller flere skriftlige opgaver. Stk. 2. Samlet tilrettelægges de to praktikforløb med progression fra det observerende til det reflekterende og selvstændigt udøvende. Det sker i forbindelse med refleksion over og afprøvning af grundlæggende kompetencer inden for eksempelvis rådgivning, vejledning, koordinering, analyse, forhandling, udvikling, formidling og myndighedsudøvelse, således at den enkelte studerende arbejder med at omsætte teoretisk viden til praktisk udøvelse af socialt arbejde samt at udvikle og afprøve færdigheder i socialrådgivning. Den studerende skal endvidere kunne vurdere sine forudsætninger for at arbejde som socialrådgiver. Stk. 3. Praktikken foregår på praktiksteder, der er godkendt af uddannelsesinstitutionen. De studerende undervises/vejledes af praktiskstedets vejledere efter aftale mellem praktiksted og uddannelsesinstitution. Det påhviler praktikstedet, at der udarbejdes en beskrivelse af det enkelte praktikforløb. Beskrivelsen skal godkendes af uddannelsesinstitutionen. Stk. 4. De studerende har pligt til at deltage i praktikken. Stk. 5. Nærmere regler om praktikken, herunder bedømmelseskriteriet, kriterier for godkendelse af praktiksteder og om den studerendes deltagelse i praktikken, fastsættes i studieordningen. Uddannelsesinstitutionerne koordinerer udformningen af bestemmelser om praktikken i institutionernes studieordninger.

33 Kapitel 3 Eksamen m.v. 11. Uddannelsen indeholder 6 eksterne prøver, hvoraf en prøve placeres ved udgangen af 2. semester, 1. årsprøven, og en prøve i 7. semester, bachelorprojektet. Placeringen af de øvrige eksterne prøver og eventuelle interne prøver fastsættes i studieordningen. Stk. 2. Hver ekstern prøve skal bestås for sig. Stk. 3. Bachelorprojektet bedømmes ved en mundtlig og individuel prøve. Der gives en samlet karakter for det skriftlige arbejde og præstationen ved prøven. Stk. 4. De eksterne og interne prøver samt praktikken, der ligger i studiets første 3 år skal være bestået, før den studerende kan afslutte bachelorprojektet. Stk. 5. For eksamen, herunder prøveformer, bedømmelse, eksamensbevis, klage over eksamen m.v. gælder i øvrigt bekendtgørelse om eksamen ved visse videregående uddannelser under Undervisningsministeriet (eksamensbekendtgørelsen), bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse samt bekendtgørelse om censorinstitutionen for visse videregående uddannelser under Undervisningsministeriet (censorbekendtgørelsen). 12. Praktikperioder svarende til 36 ECTS-point bedømmes. Stk. 2. Uddannelsespraktikken bedømmes i fællesskab af en af uddannelsesinstitutionen udpeget lærer og en af praktikinstitutionen udpeget praktikvejleder. Er disse ikke enige om bedømmelsen, medvirker en ekstern censor ved fornyet bedømmelse. Der gives bedømmelsen Godkendt/Ikke godkendt. Stk. 3. Praksisstudiet (feltpraktikken) bedømmes ved en intern prøve. Der gives bedømmelsen Godkendt/Ikke godkendt. Stk. 4. En studerende kan højst 2 gange påbegynde en uddannelsespraktik. Institutionen kan dog tillade en studerende at begynde uddannelsespraktikken en 3. gang, hvis det er begrundet i usædvanlige forhold. Kapitel 4 Studieordningen 13. Studieordningen indeholder de regler, som institutionen i henhold til denne bekendtgørelse fastsætter om: 1) Undervisnings- og arbejdsformer i uddannelsen, herunder IT i undervisningen, jf. 4 og 6. 2) Den valgfrie del, jf. 7, stk. 2. 3) Udarbejdelse af bachelorprojektet, jf. 7, stk. 2. 4) Mål for samt indhold og tidsmæssigt omfang af de enkelte fagområder samt fagområdernes placering og bedømmelse i studieforløbet. Omfanget af fagområderne fastsættes i ECTS-point,jf. 8, stk.2.

34 5) Mål, indhold, tidsmæssigt omfang, placering, tilrettelæggelse og bedømmelse af praktikken, jf. 10, stk. 1-2, og 12. 6) Godkendelse af praktiksteder, jf. 10, stk. 3. 7) Obligatorisk deltagelse i praktikken, jf. 10, stk. 4. 8) Merit, jf. 16, stk. 2. 9) Overgangsregler, jf. 21, stk ) Internationalisering. Stk. 2. Ud over regler fastsat i henhold til denne bekendtgørelse indeholder studieordningen regler fastsat i henhold til eksamensbekendtgørelsen. 14. Det skal af studieordningen fremgå, at institutionen, hvor det er begrundet i usædvanlige forhold, kan dispensere fra regler i studieordningen, der alene er fastsat af institutionen. Stk. 2. Ved udarbejdelse af studieordningen deltager en repræsentant for de studerende og en repræsentant for praktikstederne. Ved væsentlige ændringer af studieordningen indhenter institutionen en udtalelse fra censorformandskabet, jf. censorbekendtgørelsen. Studieordningen, herunder væsentlige ændringer i denne, træder i kraft ved studieårets begyndelse og skal indeholde overgangsregler. Censorformandskabet skal orienteres om studieordningen og ændringer heri. Stk. 3. Gældende studieordninger skal være offentlige på institutionernes hjemmeside. Kapitel 5 Andre regler 15. Skift til samme uddannelse ved anden institution kan først ske efter 1. studieår og efter, at 1. eksterne prøve er bestået. Institutionen kan dispensere herfra, hvis der foreligger usædvanlige forhold. 16. Beståede uddannelseselementer ved en institution, der udbyder uddannelsen efter denne bekendtgørelse, ækvivalerer de tilsvarende uddannelseselementer ved de andre institutioner, der udbyder uddannelsen. Stk. 2. Institutionen kan herudover i hvert enkelt tilfælde eller ved regler fastsat af institutionen godkende, at gennemførte uddannelseselementer fra en anden dansk eller udenlandsk videregående uddannelse, der er bestået efter reglerne herom, træder i stedet for uddannelseselementer eller dele heraf, der er omfattet af denne bekendtgørelse. Afgørelsen træffes på grundlag af en faglig vurdering af ækvivalensen mellem de berørte uddannelsesdele. 17. Uddannelsesinstitutionen kan beslutte, at en studerende skal afbryde eller ophøre med uddannelsen, hvis det er åbenbart, at den studerende på grund af sygdom, misbrug eller lignende ikke kan fungere forsvarligt.

35 18. Undervisningsministeriet kan godkende fravigelse af bekendtgørelsen som led i forsøg. Samtidig fastsættes forsøgets varighed og rapporteringsformen. 19. Undervisningsministeriet træffer afgørelse om at dispensere fra bekendtgørelsen, når det er begrundet i usædvanlige forhold, bortset fra de tilfælde, hvor institutionen kan dispensere, jf. 2, stk. 3, 12, stk. 4, 15 og 16, stk Institutionens afgørelser i henhold til denne bekendtgørelse kan indbringes for Undervisningsministeriet, når klagen vedrører den i 17 beskrevne situation eller vedrører retlige spørgsmål. Klagen indgives til institutionen. Institutionen videresender klagen til ministeriet ledsaget af en udtalelse. Institutionen giver klageren lejlighed til inden for en frist af mindst 1 uge at kommentere udtalelsen. Kommentaren medsendes til ministeriet. Stk. 2. Fristen for at indgive klage efter stk. 1 er 2 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt klageren. 21. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. august 2002 og har virkning for studerende, der begynder på uddannelsen den 1. september 2002 eller senere. Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 720 af 30. juli 1996 om socialrådgiveruddannelsen, ophæves, jf. dog stk. 3. Stk. 3. Studerende, der er begyndt på socialrådgiveruddannelsen før den 1. september 2002 har ret til at færdiggøre socialrådgiveruddannelsen efter reglerne i den i stk. 1 nævnte bekendtgørelse. Stk. 4. Institutionen fastsætter i studieordningen overgangsregler for studerende, som efter de hidtil gældende regler højst har gennemført 1. studieår, og som ønsker at færdiggøre uddannelsen efter reglerne i denne bekendtgørelse. Undervisningsministeriet, den 28. juni 2002 P.M.V. Ivan Sørensen Styrelseschef /Kirsten Lippert

36 BEK nr 937 af 26/11/2003 Gældende Offentliggørelsesdato: Beskæftigelsesministeriet Bekendtgørelse om arbejdsskadesikring af uddannelsessøgende m.fl. I medfør af 3, stk. 1, nr. 2, i lov nr. 422 af 10. juni 2003 om arbejdsskadesikring fastsættes: 1. Lov om arbejdsskadesikring gælder for følgende grupper af uddannelsessøgende eller andre personer, der opholder sig på et uddannelsessted eller på en arbejdsplads som led i et uddannelses- eller praktikforløb m.v.: 1) 1) Deltagere i arbejdsmarkedsuddannelser under ophold på en uddannelsesinstitution, når deltageren ikke har en arbejdsgiver og skaden skyldes undervisning under arbejdspladslignende forhold, jf. 30 i lov om arbejdsmarkedsuddannelser. 2) Elever i de erhvervsgymnasiale uddannelser, hvis skaden skyldes undervisning under arbejdspladslignende forhold, jf. 22 i lov om de erhvervsgymnasiale uddannelser til højere handelseksamen og højere teknisk eksamen. 3) Elever i erhvervsuddannelser under skolepraktik eller skoleophold, som ikke er omfattet af en uddannelsesaftale, hvis skaden skyldes undervisning under arbejdspladslignende forhold, jf. 66, stk. 2, i lov om erhvervsuddannelser. 4) Elever i landbrugsuddannelser under skoleophold, som ikke er omfattet af en uddannelsesaftale, hvis skaden skyldes undervisning under arbejdspladslignende forhold, jf. 19, stk. 2, i lov om landbrugsuddannelser. 5) Elever under skoleophold efter lov om erhvervsgrunduddannelser, hvis skaden skyldes undervisning under arbejdspladslignende forhold, jf. 9 i lov om erhvervsgrunduddannelser. 6) Deltagere på produktionsskoler, der udløser statstilskud efter lov om produktionsskoler, eller for hvem skolen opkræver betaling efter lov om betaling for udgifter til uddannelse i forbindelse med aktivering m.m., som kommer til skade som følge af undervisning under arbejdspladslignende forhold, jf. 19, stk. 1, i lov om produktionsskoler. 7) Elever efter lov om erhvervsuddannelser og elever efter lov om landbrugsuddannelser, der modtager løn under skoleophold, der er omfattet af en uddannelsesaftale. 8) Deltagere i tilbud om vejledning og opkvalificering, jf. 113 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. 9) Studerende, der som led i en maritim uddannelse er på et skoleskib eller er på kurser, der afvikles under arbejdspladslignende forhold, jf. 18 i lov om maritime uddannelser. 10) Uddannelses- og erhvervsvejledningssøgende, som deltager i praktisk erhvervsorientering m.v., der er omfattet af bekendtgørelse om statens erstatningsordning for deltagere i praktisk erhvervsorientering m.v. 11) Deltagere i tilbud om virksomhedspraktik, jf. 113 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. 12) Uddannelsessøgende, hvis uddannelse er godkendt som støtteberettiget efter lov om statens uddannelsesstøtte eller er udbudt efter regler med hjemmel i lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. eller lov om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne, der på en offentlig eller privat arbejdsplads, som led i en erhvervsrettet uddannelse, deltager i praktik, hvori de pågældende skal deltage efter uddannelsesplanen, og som skolen el-

37 ler uddannelsesinstitutionen formidler eller godkender inden for rammerne af uddannelsen. 2. Praktikværter/arbejdsgivere for de i 1, nr. 7 og 12, samt for de i noten nævnte personer er sikringspligtige arbejdsgivere, jf. 48 og 49 i lov om arbejdsskadesikring. 3. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar Stk. 2. Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 40 af 18. januar 2001 om arbejdsskadesikring af uddannelsessøgende m.fl. Stk. 3. Bekendtgørelse nr. 40 af 18. januar 2001 finder fortsat anvendelse på ulykker, kortvarige skadelige påvirkninger og pludselige løfteskader, der er indtrådt før 1. januar 2004, og erhvervssygdomme, der er anmeldt før 1. januar Beskæftigelsesministeriet, den 26. november 2003 Claus Hjort Frederiksen /Ole Pontoppidan Officielle noter 1) De i 1 nævnte personer er dog allerede omfattet af lov om arbejdsskadesikring under praktik, hvis de ved skadens indtræden erstatter anden arbejdskraft eller på anden måde bidrager til virksomhedens produktion i et ikke uvæsentligt omfang. Dette gælder dog ikke for personer nævnt i nr. 11, da denne ordning har forrang i forhold til lov om arbejdsskadesikring.

Bekendtgørelse om socialrådgiveruddannelsen

Bekendtgørelse om socialrådgiveruddannelsen Page 1 of 5 BEK nr 536 af 28/06/2002 Gældende Offentliggørelsesdato: 09-07-2002 Undervisningsministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Uddannelsens formål

Læs mere

Studieordning for. Socialrådgiveruddannelsen på Aalborg Universitet semester med korrektioner 2007, 2009, 2010 og 2012

Studieordning for. Socialrådgiveruddannelsen på Aalborg Universitet semester med korrektioner 2007, 2009, 2010 og 2012 Studieordning for Socialrådgiveruddannelsen på Aalborg Universitet 2. - 7. semester 2002 med korrektioner 2007, 2009, 2010 og 2012 Indhold 1. Bekendtgørelsesgrundlag... 3 2. Studienævns- og fakultetstilhørsforhold...

Læs mere

BILAGSOVERSIGT... 27 UDDANNELSESPLAN... 29 MIDTVEJSVURDERING... 31 AFSLUTTENDE BEDØMMELSE... 33 PRAKTIKFAGUDVALGET... 35. Vedtægter...

BILAGSOVERSIGT... 27 UDDANNELSESPLAN... 29 MIDTVEJSVURDERING... 31 AFSLUTTENDE BEDØMMELSE... 33 PRAKTIKFAGUDVALGET... 35. Vedtægter... SOVERSIGT Side BILAGSOVERSIGT... 27 UDDANNELSESPLAN... 29 MIDTVEJSVURDERING... 31 AFSLUTTENDE BEDØMMELSE... 33 PRAKTIKFAGUDVALGET... 35 Praktikfagudvalgets sammensætning...36 Vedtægter...37 BEKENDTGØRELSE

Læs mere

Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed)

Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed) Gør tanke til handling VIA University College Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed) Slides kan findes på: Praktik.via.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser BEK nr 636 af 29/06/2009 Udskriftsdato: 30. juni 2019 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 150.54C.021 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1521

Læs mere

Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL

Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL Baggrunden for denne standard er krav til undervisningens kvalitet. Kravene er defineret i bekendtgørelse om akkreditering og godkendelse

Læs mere

Skema til udarbejdelse af praktikplan

Skema til udarbejdelse af praktikplan Bilag 2 Navn Tlf. nr.: VIA mail: Skema til udarbejdelse af praktikplan Hold: Praktikperiode: Praktikinstitution: Afdeling: Adresse: Tlf. nr.: Mail: Afdelingsleder: E-mail: Praktikvejleder: E-mail: Underviser:

Læs mere

Workshop vedrørende praktikplanen

Workshop vedrørende praktikplanen Gør tanke til handling VIA University College Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på Udførerområderne Slides kan findes på: Praktik.via.dk Socialrådgiveruddannelsen Aarhus

Læs mere

Bekendtgørelse om den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse (HDuddannelsen)

Bekendtgørelse om den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse (HDuddannelsen) BEK nr 774 af 12/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juli 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser BEK nr 1047 af 30/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 10. februar 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser,

Læs mere

Standard for den gode praktik

Standard for den gode praktik Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen Baggrunden for denne standard er krav til undervisningens kvalitet. Kravene er defineret i bekendtgørelse nr. 339 af 06/04 2016 om akkreditering

Læs mere

Masteruddannelse ved Center for Afrikastudier

Masteruddannelse ved Center for Afrikastudier Masteruddannelse ved Center for Afrikastudier Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet 2009- retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 15. december 2000 om fleksible forløb inden for videregående

Læs mere

Lovtidende A. 2013 Udgivet den 19. december 2013. Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Lovtidende A. 2013 Udgivet den 19. december 2013. Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser Lovtidende A 2013 Udgivet den 19. december 2013 16. december 2013. Nr. 1521. Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser I medfør af 9, stk. 2, 22, stk. 1, nr. 1 og 3-6,

Læs mere

Prøveform og prøvebestemmelse 4.semester Modul 7 Praktik

Prøveform og prøvebestemmelse 4.semester Modul 7 Praktik 4.semester Modul 7 Praktik Generelle Informationer til modulprøven Kilder Modul 7 Bedømmelse Læringsmål De studerende skal i øvrigt orientere sig og læse: Informationer om elektronisk aflevering. Afleveres

Læs mere

Lovgrundlag. Læringsmål

Lovgrundlag. Læringsmål Modul og hold Lovgrundlag Tema Læringsmål Modul 7 - Hold SOO-17 Hold, 2 og 3, SOV-F17 og SOV- F17- Net Uddannelses- og Forskningsministeriet, Bekendtgørelse nr. 766 af 24.6.2011 om uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

UDKAST til Bekendtgørelse om uddannelse af skuespillere ved Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole

UDKAST til Bekendtgørelse om uddannelse af skuespillere ved Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole UDKAST til Bekendtgørelse om uddannelse af skuespillere ved Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole I medfør af 10, stk. 1 og 5, og 15, stk. 2, i lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner,

Læs mere

Bekendtgørelse om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Bekendtgørelse om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser BEK nr 247 af 15/03/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 15. august 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

Praktikpjece. Pædagoguddannelsen JYDSK. Pædagoguddannelsen Grenå. Light udgave - Praktikpjecen er p.t. under revision (ABD - maj 2013) Indhold

Praktikpjece. Pædagoguddannelsen JYDSK. Pædagoguddannelsen Grenå. Light udgave - Praktikpjecen er p.t. under revision (ABD - maj 2013) Indhold Kapitel: Forord Praktikpjece Pædagoguddannelsen JYDSK. Pædagoguddannelsen Grenå. Light udgave - Praktikpjecen er p.t. under revision (ABD - maj 2013) Indhold Forord... 2 Praktikportalen... 2 Praktikadministration...

Læs mere

Bekendtgørelse om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Bekendtgørelse om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser Bekendtgørelse om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser I medfør af 9, stk. 2, 22, stk. 1, nr. 1 og 3-6, 22, stk. 2, 23 og 30 i lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere

Udkast. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen

Udkast. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen Udkast Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen I medfør af 22, stk. 1 og 2, og 31, stk. 3, i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf.

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 - Bachelorprojekt... 3 Studieaktivitetsmodel

Læs mere

Temadag for praktikvejledere

Temadag for praktikvejledere Temadag for praktikvejledere 11. Feb. 2013. V/Gina Søndergaard Lydersen Hvad er vejledning? Ingen fast definition Få forventningsafstemt med praktikanten Socialrådgiverfaglig vejleding (novice/ekspert)

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for kommunikationsteknik og elektronik

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for kommunikationsteknik og elektronik Side 1 af 9 Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for kommunikationsteknik og elektronik BEK nr 643 af 30/06/2000 (Gældende) LOV Nr. 1115 af 29/12/1997 Lovgivning som forskriften vedrører

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen I medfør af 22 og 31, stk. 3, i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

De lønnede praktikperioder løber altid fra 1. august til 31. januar og fra 1. februar til 30. juni.

De lønnede praktikperioder løber altid fra 1. august til 31. januar og fra 1. februar til 30. juni. Praktikuddannelse o Organisering og indhold Praktikkoordinator Ole Tophøj Bork oltb@ucl.dk Praktikkoordinator Lone Tang Jørgensen lotj@ucl.dk Praktikuddannelsen tilrettelægges med ulønnet praktik i 1.

Læs mere

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen 5. semester Oplysninger om semesteret Skole for Sociologi og Socialt Arbejde Studienævn for Socialrådgiveruddannelsen Studieordning Professionsbacheloruddannelsen

Læs mere

Retningslinjer for praktikperioden på laborantuddannelsen - Laborant AK

Retningslinjer for praktikperioden på laborantuddannelsen - Laborant AK Side 1 af 11 Rammer Retningslinjer for praktikperioden på laborantuddannelsen - Laborant AK Efter laborantuddannelsens 3. semester skal den studerende i praktik. Praktikken foregår i en virksomhed jf.

Læs mere

Studieordning for Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser

Studieordning for Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser Studieordning for Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser Efter- og videreuddannelsesafdelingen september 2002 Indledning Studieordningen er udarbejdet i henhold

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i biomedicinsk laboratorieanalyse

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i biomedicinsk laboratorieanalyse BEK nr 652 af 29/06/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 1. februar 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin. j.nr. 159.924.021 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i psykomotorik. skal være beskrevet i forpligtende aftaler som er udarbejdet

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i psykomotorik. skal være beskrevet i forpligtende aftaler som er udarbejdet Lovtidende A Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i psykomotorik I medfør af 22 i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf. lovbekendtgørelse nr. 1147 af

Læs mere

Undervisningen Der afholdes i forbindelse med praktikken et opstarts- og et midtvejsseminar se herom senere.

Undervisningen Der afholdes i forbindelse med praktikken et opstarts- og et midtvejsseminar se herom senere. Modul 3c - Praktik Formål Målet med praktikken er at give dig mulighed for at udbygge og afprøve din viden og kompetence i det sociale arbejdes praksis i institutionelle omgivelser på et tidspunkt, hvor

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i sygepleje 1 Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 -

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 14 af 19. maj 2005 om kandidatuddannelser ved Institut for Uddannelsesvidenskab på Ilisimatusarfik

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 14 af 19. maj 2005 om kandidatuddannelser ved Institut for Uddannelsesvidenskab på Ilisimatusarfik Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 14 af 19. maj 2005 om kandidatuddannelser ved Institut for Uddannelsesvidenskab på Ilisimatusarfik I medfør af 18 og 19, nr. 3, i landstingslov nr. 16 af 31. oktober 1996

Læs mere

Studieordning for Voksenunderviseruddannelsen på University College Lillebælt

Studieordning for Voksenunderviseruddannelsen på University College Lillebælt Studieordning for Voksenunderviseruddannelsen på Gældende fra august 2011 1/8 Voksenunderviseruddannelsens studieordning Denne studieordning er gældende for uddannelse til voksenunderviser ved University

Læs mere

Modulbeskrivelse. 7. Semester. Modul 14. Hold ss2010va + ss2010vea. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. 7. Semester. Modul 14. Hold ss2010va + ss2010vea. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse Modulbeskrivelse 7. Semester Modul 14 Hold ss2010va + ss2010vea Professionsbachelor i sygepleje Februar 2014 Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse INDHOLDFORTEGNELSE MODUL

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik. Kapitel 2 Varighed, struktur og tilrettelæggelse

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik. Kapitel 2 Varighed, struktur og tilrettelæggelse Lovtidende A Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik I medfør af 22 i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 4. Sygepleje, grundlæggende klinisk virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 4. Sygepleje, grundlæggende klinisk virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 4 Sygepleje, grundlæggende klinisk virksomhed Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 4 beskrivelsen... 3 Studieaktivitetsmodel

Læs mere

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE Anbefalinger til de involverede aktører Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse 1 INDHOLD Forord...3 Rammer for uddannelsen...4 Elevens samarbejdspartnere

Læs mere

BEK nr 473 af 05/05/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017

BEK nr 473 af 05/05/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 BEK nr 473 af 05/05/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 055.04D.021 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Studieordning for master i Almen Pædagogik ved Institut for Læring

Studieordning for master i Almen Pædagogik ved Institut for Læring Studieordning for master i Almen Pædagogik ved Institut for Læring 1 Indholdsfortegnelse 2. Uddannelsens formelle grundlag 4 3. Formål 5 4. Læringsmål 6 5. Uddannelsens varighed 7 6. Studieforløb, progression

Læs mere

SEMESTERORIENTERING 6. SEMESTER. Praktik. VIA University College. Uddannelsen til professionsbachelor som bygningskonstruktør

SEMESTERORIENTERING 6. SEMESTER. Praktik. VIA University College. Uddannelsen til professionsbachelor som bygningskonstruktør VIA University College SEMESTERORIENTERING 6. SEMESTER Praktik Uddannelsen til professionsbachelor som bygningskonstruktør VIA University College Horsens, Holstebro, Aarhus Efteråret 2014 VIA University

Læs mere

Opbygning af praktikken

Opbygning af praktikken Opbygning af praktikken på Energiteknologuddannelsen Bilag til Studieordning for energiteknologuddannelsen Energiteknologuddannelsen www.eal.dk Nov. 2011 Opbygning af praktikken på Energiteknologuddannelsen

Læs mere

Prøveform og prøvebestemmelse

Prøveform og prøvebestemmelse Modul 9b Generelle Informationer til modulprøven De studerende skal i øvrigt orientere sig og læse: Informationer om elektronisk aflevering, plagierings program Ephorus, Aflevering af tro og love erklæring.

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Hold BoSE14 Efteråret 2017 Revideret 1/8 2017 Indhold Tema: Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag

Læs mere

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet 2.- 6. semester Gældende fra september 2009 Redigeret december 2010 Redigeret august 2011 (eksamensform alment modul) Redigeret juni

Læs mere

Studieordning. Professionsbacheloruddannelsen Socialrådgiver

Studieordning. Professionsbacheloruddannelsen Socialrådgiver Studieordning Professionsbacheloruddannelsen Socialrådgiver 16. januar 2012 1 Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Indledende bemærkninger til studieordningens fællesdel... 3 1.1. Forord... 3 1.2. Uddannelsens

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Ny pædagoguddannelse

Ny pædagoguddannelse Ny pædagoguddannelse Generel introduktion til den ny uddannelse Generel introduktion til praktikstedernes nye opgaver 2007 loven Formål m.v. 1. Formålet med uddannelsen til pædagog er, at den studerende

Læs mere

Forudsætninger for indgåelse af kontrakt

Forudsætninger for indgåelse af kontrakt Forudsætninger for indgåelse af kontrakt Forudsætninger for indgåelse af kontrakt om klinisk undervisning med Ergoterapeutuddannelsen ved University College Nordjylland (UCN). Målsætningen for klinisk

Læs mere

Praktikbeskrivelse og uddannelsesplan

Praktikbeskrivelse og uddannelsesplan Praktikbeskrivelse og uddannelsesplan Ifølge uddannelsesbekendtgørelsen skal praktikstedet udarbejde en praktikbeskrivelse og uddannelsesplan for de praktikperioder, praktikstedet modtager studerende (BEK

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE - PRAKTIKEKSAMEN - 2015

PROJEKTBESKRIVELSE - PRAKTIKEKSAMEN - 2015 PROJEKTBESKRIVELSE - PRAKTIKEKSAMEN - 2015 Studie Semester Klasse Ansvarlige undervisere Multimediedesign 4. semester msmmd13a4, msmmd13c4, msmmd13d4 Tildelte praktikvejledere Periode 5. januar 27. marts

Læs mere

Retningslinjer for praktikperioden på laborantuddannelsen - Laborant AK

Retningslinjer for praktikperioden på laborantuddannelsen - Laborant AK Retningslinjer for praktikperioden på laborantuddannelsen - Laborant AK Rammer Efter laborantuddannelsens 3. semester skal den studerende i praktik. Praktikken foregår i en virksomhed jf. bekendtgørelse

Læs mere

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen 1. semester Oplysninger om semesteret Skole for Sociologi og Socialt Arbejde Studienævn for Socialrådgiveruddannelsen Studieordning Professionsbacheloruddannelsen

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 12 Tværfaglighed og Psykomotorik Psykomotorikuddannelsen

Modulbeskrivelse for modul 12 Tværfaglighed og Psykomotorik Psykomotorikuddannelsen Modulbeskrivelse for modul 12 Tværfaglighed og Psykomotorik Psykomotorikuddannelsen Modulets titel: Tværfaglighed og psykomotorik Tema: Modulet retter sig mod selvstændig og kritisk professionsudøvelse

Læs mere

Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen. Sundhedsstyrelsens vejledning

Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen. Sundhedsstyrelsens vejledning Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen Sundhedsstyrelsens vejledning Juli 2007 1 Indledning I henhold til 6, stk. 2. i Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 660 af 10. juli 2003 om uddannelse af

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i psykomotorik

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i psykomotorik BEK nr 506 af 30/05/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 8. marts 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser,

Læs mere

Retningslinjer for modulprøve 9

Retningslinjer for modulprøve 9 Retningslinjer for modulprøve 9 0,5ECTS Formål Den studerende demonstrerer opnået læringsudbytte inden for modul 9 og afprøves i ergoterapeutisk indsats i et helhedsorienteret forløb med vægt på terapeutrolle

Læs mere

Multimediedesigneruddannelsen

Multimediedesigneruddannelsen Aftale om praktik for Multimediedesigneruddannelsen Erhvervsakademi MidtVest I perioden fra: 04.01.2016 til: 01.04.2016 Mellem de tre parter: Virksomheden: Navn: Adresse: Postnr.: By: T: E: Kontaktperson:

Læs mere

Teknisk Diplomuddannelse i Vedligehold

Teknisk Diplomuddannelse i Vedligehold Center for Drift og Vedligehold Fredericia Maskinmesterskole VIA University College Efter- og videreuddannelsesdivisionen og Center for Drift og Vedligehold Fredericia Maskinmesterskole STUDIEORDNING Teknisk

Læs mere

Praktikevaluering, forår 2018

Praktikevaluering, forår 2018 Praktikevaluering, forår 2018 Er din praktikorganisation: Hvilken uddannelsesbaggrund har du? Har du tidligere været praktikvejleder? Har du haft en medvejleder i praktikforløbet? Har du praktikvejlederuddannelsen?

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Praktikevaluering, praktikvejledere, forår 2017

Praktikevaluering, praktikvejledere, forår 2017 Praktikevaluering, praktikvejledere, forår 2017 Samlet status Er din praktikorganisation: Hvilken uddannelsesbaggrund har du? Har du tidligere været praktikvejleder? 1 Har du haft en medvejleder i praktikforløbet?

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 29. november 2013 Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelser

Læs mere

Uddannelsen hører under det sundhedsfaglige fagområde i bekendtgørelse om diplomuddannelser.

Uddannelsen hører under det sundhedsfaglige fagområde i bekendtgørelse om diplomuddannelser. 1. Indledning Sundhedsfaglig diplomuddannelse er en erhvervsrettet videregående uddannelse udbudt efter lov om erhvervsrettede grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for

Læs mere

Praktikpjece for 3. praktik

Praktikpjece for 3. praktik Professionshøjskolen UCC Pædagoguddannelsen Nordsjælland Carlsbergvej 14 3400 Hillerød Pædagoguddannelsen Nordsjælland Praktikpjece for 3. praktik December 2010 Side 1 af 6 Forord Formålet med denne pjece

Læs mere

Studieordning for Voksenunderviseruddannelsen på University College Syd Gældende fra januar 2016 Udarbejdet: december

Studieordning for Voksenunderviseruddannelsen på University College Syd Gældende fra januar 2016 Udarbejdet: december Udarbejdet: Januar 2013 1/8 Studieordning for Voksenunderviseruddannelsen på University College Syd Gældende fra januar 2016 Udarbejdet: december 2015 7.12.2015 1 Voksenunderviseruddannelsens studieordning

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk)

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning

Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning Den pædagogiske diplomuddannelse PD16-17 Ob1 Gennemgående underviser: Jens Skou Olsen (modulansvarlig) Studievejledning: Anders Holst Internater 9.-10. november

Læs mere

Vejledning til kompetencemålsprøve i praktik (foreløbig udgave) - For eksaminatorer, praktiklærere og uc-undervisere

Vejledning til kompetencemålsprøve i praktik (foreløbig udgave) - For eksaminatorer, praktiklærere og uc-undervisere Vejledning til kompetencemålsprøve i praktik (foreløbig udgave) - For eksaminatorer, praktiklærere og uc-undervisere Indhold Forord... 1 Praktik og kompetencemålsprøve i læreruddannelsen... 2 Kompetencemålsprøve

Læs mere

område (talentbekendtgørelsen).

område (talentbekendtgørelsen). BEK nr 1605 af 19/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

Praktikevaluering, efterår 2018

Praktikevaluering, efterår 2018 Praktikevaluering, efterår 2018 Evalueringen er udsendt til 160 praktikvejledere. Heraf har 104 evalueret, hvilket giver en besvarelsesprocent på 65. Er din praktikorganisation: Hvilken uddannelsesbaggrund

Læs mere

Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv.

Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv. Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv. Danmarks Biblioteksskole. 3. april 2003 Indholdsfortegnelse

Læs mere

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007 STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001 med korrektioner 2007 Indhold 1. Bekendtgørelsesgrundlag...2 2. Studienævns- og fakultetstilhørsforhold...2 3. Adgangskrav og forudsætninger...2

Læs mere

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen Retningslinjer for Praktik på Datamatikeruddannelsen Baggrund På datamatikeruddannelsens 5. semester skal de studerende gennemføre et praktikophold i en eller flere virksomheder. Praktikken er normeret

Læs mere

Praktikevaluering, efteråret 2017

Praktikevaluering, efteråret 2017 Praktikevaluering, efteråret 2017 Er din praktikorganisation: Hvilken uddannelsesbaggrund har du? Har du tidligere været praktikvejleder? Har du haft en medvejleder i praktikforløbet? Har du praktikvejlederuddannelsen?

Læs mere

Praktik håndbog - Almen Linje forår 2009

Praktik håndbog - Almen Linje forår 2009 Praktik håndbog - Almen Linje forår 2009 Praktikadministrationen for uddannelsespraktikken Praktikleder Ulla Ravn dir.tlf.: 8736 9683 e-mail: ur@viauc.dk Administrativ medarbejder Anne Mette Brønnum dir.tlf.:

Læs mere

Bekendtgørelse om talentinitiativer på de videregående uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område (talentbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om talentinitiativer på de videregående uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område (talentbekendtgørelsen) BEK nr 597 af 08/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser,

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for energiinstallation

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for energiinstallation Side 1 af 9 Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for energiinstallation BEK nr 639 af 30/06/2000 (Gældende) LOV Nr. 1115 af 29/12/1997 Lovgivning som forskriften vedrører Senere ændringer

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse gældende fra september 2013 1 Indholdsfortegnelse Indhold BEDØMMELSER I SKOLEUDDANNELSEN 3 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen 7. semester Oplysninger om semesteret Skole for Sociologi og Socialt Arbejde Studienævn for Socialrådgiveruddannelsen Studieordning Professionsbacheloruddannelsen

Læs mere

Ergoterapeutuddannelsen

Ergoterapeutuddannelsen Ergoterapeutuddannelsen, University College Syddanmark Ergoterapeutuddannelsen Samarbejde mellem Ergoterapeutuddannelsen, UC Syddanmark og kliniske undervisningssteder Lokalt tillæg til studieordning 2011-08-30

Læs mere

Grønnedalens Børnecenter Løget Høj 19.b/Løget center 73d 7100 Vejle TLF: 75834347 Email: grobo vejle.dk www.gronnedalens.vejle.dk

Grønnedalens Børnecenter Løget Høj 19.b/Løget center 73d 7100 Vejle TLF: 75834347 Email: grobo vejle.dk www.gronnedalens.vejle.dk Grønnedalens Børnecenter Løget Høj 19.b/Løget center 73d 7100 Vejle TLF: 75834347 Email: grobo vejle.dk www.gronnedalens.vejle.dk Leder: Jørgen Madsen Institutionsbeskrivelse: Vi er en spændende, aldersintegreret

Læs mere

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER Studieordningen udarbejdes ved brug af: Nærværende skabelon til opbygning Rammestudieordningen som helhed og særligt i forhold til afsnittene

Læs mere

Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG

Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG Social og Sundhedsskolen Esbjerg Gjesinglundallé 8, 6715 Esbjerg N www.sosuesbjerg.dk University College Syddanmark

Læs mere

Retningslinjer for diplomingeniørpraktik

Retningslinjer for diplomingeniørpraktik Retningslinjer for diplomingeniørpraktik Alle diplomingeniørstuderende skal som et led i uddannelsen gennemføre et praktikophold af en varighed på 30 ECTS. Praktikken er placeret på den sidste del af 6.

Læs mere

Studieordningens fællesdel for socialrådgiveruddannelserne i Danmark

Studieordningens fællesdel for socialrådgiveruddannelserne i Danmark Studieordning Professionsbacheloruddannelsen Socialrådgiver 1. februar 2015 Studieordningens fællesdel for socialrådgiveruddannelserne i Danmark Kapitel 1: Indledende bemærkninger til studieordningens

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne Undervisningsministeriet 27. maj 2014 Udkast Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv samt pligt

Læs mere

1) Til en praktik prøve. 2) Aflevere Synopsis Som er starten på dit afsluttende eksamensprojekt.

1) Til en praktik prøve. 2) Aflevere Synopsis Som er starten på dit afsluttende eksamensprojekt. Praktikindkald Praktikprøvetilmelding Praktikprøve d. 22-23.03 Udarb. af synopsis Påskeferie Multimedie Designer Uddannelsen Information om 4 semester, foråret 2012 Det overordnede tema for 4. semester

Læs mere

BEK nr 1524 af 16/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. juni 2016

BEK nr 1524 af 16/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. juni 2016 BEK nr 1524 af 16/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Styrelsen

Læs mere

Danskfagligt projektorienteret

Danskfagligt projektorienteret Studieordning for tilvalget på bachelorniveau i Danskfagligt projektorienteret forløb 2014-ordningen Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Indhold

Læs mere

Pædagogisk assistentuddannelse - PAU. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ...

Pædagogisk assistentuddannelse - PAU. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ... Retningslinjer for praktikuddannelsen Pædagogisk assistentuddannelse - PAU Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning

Læs mere

VEJLEDNING TIL KOMPETENCEMÅLSPRØVE I PRAKTIK FOR EKSAMINATORER, PRAKTIKLÆRERE OG UC-UNDERVISERE

VEJLEDNING TIL KOMPETENCEMÅLSPRØVE I PRAKTIK FOR EKSAMINATORER, PRAKTIKLÆRERE OG UC-UNDERVISERE VEJLEDNING TIL KOMPETENCEMÅLSPRØVE I PRAKTIK FOR EKSAMINATORER, PRAKTIKLÆRERE OG UC-UNDERVISERE INDHOLD Forord 5 Praktik og kompetencemålsprøve i læreruddannelsen 6 Kompetencemålsprøve i faget praktik

Læs mere

I medfør af 22 og 30 i lov nr. 207 af 31. marts 2008 om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

I medfør af 22 og 30 i lov nr. 207 af 31. marts 2008 om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser BEK nr 715 af 07/07/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 172.80C.021 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Forudsætninger for at deltage i klinisk undervisning modul 12 At den studerende har bestået ekstern og intern

Læs mere

STUDIEORDNING CAND.PHIL. OG CAND.MAG.

STUDIEORDNING CAND.PHIL. OG CAND.MAG. STUDIEORDNING FOR CAND.PHIL. OG CAND.MAG. I SAMFUNDSFAG VED AALBORG UNIVERSITET Gældende fra 1. september 1999 INDHOLDSFORTEGNELSE: Indledning... 3 1. Studienævns- og fakultetstilhørsforhold... 3 2. Adgangskrav

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE & UDDANNELSESPLAN. Region Hovedstaden.

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE & UDDANNELSESPLAN. Region Hovedstaden. INST.NR: BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET: Institutionens navn. Adresse. Postnr. og by. Tlf.nr. Mail-adresse. Hjemmeside. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE & UDDANNELSESPLAN. Region Hovedstaden. Organisationen for voksne

Læs mere

GRUNDUDDANNELSERNE VED UCL. Det akademisk rettede talentforløb

GRUNDUDDANNELSERNE VED UCL. Det akademisk rettede talentforløb GRUNDUDDANNELSERNE VED UCL Det akademisk rettede talentforløb December 2017 Det akademisk rettede talentforløb Indhold 1. Det akademisk rettede talentforløb... 3 1.1 5 ekstra ECTS-point... 3 1.2 Introduktion,

Læs mere

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF DIPLOMINGENIØRSTUDIEORDNINGER:

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF DIPLOMINGENIØRSTUDIEORDNINGER: KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF DIPLOMINGENIØRSTUDIEORDNINGER: Studieordningen udarbejdes ved brug af: Nærværende skabelon til opbygning Rammestudieordningen som helhed og særligt i forhold til afsnittene

Læs mere