Den er et fremragende eksempel på, at giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C"

Transkript

1 Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle er lavet i træ og andre i plastik eller metal. Jeg har taget denne fra vores tørresnor. Jeg har i årenes løb og specielt i løbet af dette skoleår tit gået og tænkt på tøjklemmer, når jeg har tænkt på skolen det er jer børn og medarbejdere. Sidste år holdt jeg en tale om fællesskab, og om at 1 plus 1 i matematikken giver 2 men at dette resultat ikke er givet i det virkelige liv. Her kan 1 plus 1 blive mere end 2. Og det er her tøjklemmen kommer ind. Jeg vil gerne give jer et billede med, som er let at huske og forstå og som jeg håber, at I kan bruge fremover. For mange år siden - 27 måske brugte jeg nemlig en tøjklemme som udgangspunkt for min afslutningstale. Denne tale findes ikke længere på skrift og nok kun som en svag erindring i min hukommelse men den er aldrig helt forsvundet som et billede på, hvad vi kan sammen. 3 dele består den af 2 stykker ens træ og 1 stykke metal. Hver for sig er det meget begrænset, hvad de kan men når vi sætter dem sammen, så opstår der et redskab, som virkelig kan noget. Tøjklemmen kan bære sin egen vægt mange, mange gange, når den bruges på tørresnoren. Men vi bruger den ikke kun til at hænge vores vasketøj op med nej, den har mange flere funktioner. Vi bruger den som en magnet på køleskabet, hvor den kan holde på postkort, beskeder og en masse andet. Vi har lavet den i forstørrede udgaver, som kan bruges til at holde sammen på vores papirer. Den sidder på et nodestativ, når det blæser, så nodepapirerne kan holdes fast. Og vi bruger den i mange, mange andre situationer. Jeg vil sige, at jeg synes, at den er en enkel og genial opfindelse og ganske uundværlig i vores dagligdag. Den er et fremragende eksempel på, at giver langt mere end 3. Og sådan er det også for mig, når jeg tænker på jer.

2 I kan hver for sig noget, og nogle kan rigtig meget, men alligevel kan I ikke bruge hverken jeres egne eller andres muligheder fuldt ud, hvis I står alene I kan meget mere, hvis I går sammen. Det er selvfølgeligt noget, vi har arbejdet meget med her i skolen, hvor vi lægger stor vægt på grupper og projekter men fremover skal I selv i højere grad være bevidste om det og opsøge mulighederne. Albert Einstein, verdenskendt fysiker, videnskabsmand og nobelpristager altså et unikt menneske med en særdeles stor viden sagde engang: Imagination is more important than knowledge. Oversat betyder det: Fantasi eller forestillingsevne er vigtigere end viden og han måtte jo om nogen vide, hvad han talte om. Og han fortsatte: For knowledge is limited to all we know and understand, while imagination embraces the entire world, and all there ever will be to know and understand altså Fordi viden er begrænset til alt det, vi ved og forstår, mens fantasi eller forestillingsevne omfatter hele verden, og alt hvad der nogensinde vil være at vide og forstå. Man kunne med andre ord sige, at mulighederne for at kombinere vores viden er uendelige det er kun vores fantasi, forestillingsevne eller kreativitet, der begrænser dem. Og når vi går sammen med andre, kan vi netop berige hinanden få fantasien til at blomstre og bruge vores forskellige viden og erfaringer til at skabe ny viden og nye muligheder og ikke kun med hensyn til den faktuelle viden, men også viden om mennesker, viden om samvær mellem mennesker. Men man skal ikke gøre det blindt - uden formål uden holdninger. I begyndelsen af dette skoleår var jeg på besøg på en anden skole, hvor en klasse havde arbejdet med at finde citater frem og illustrere dem. Der var rigtig mange gode citater og flotte fremstillinger. Et blev dog stående i min hjerne - lysende. Vejen, der ikke starter i hjertet, ender blindt. Jeg har prøvet at finde frem til, hvor det kommer fra, hvem der har sagt det, men det er ikke lykkedes og det betyder vel heller ikke så meget. Jeg gentager det lige: Vejen, der ikke starter i hjertet, ender blindt. Vi skal have hjertet med i det, vi gør. Der skal være en mening med det. Vi skal tage stilling til livet. Hvordan skal det leves, hvad skal vi arbejde for at fremme, hvad er vigtigt? Værdier grundlæggende værdier om, hvordan mennesker bør have det sammen, hvordan vi behandler hinanden og verden, er særdeles vigtige. Jeres forældre og vi, som skole, har forsøgt at give jer nogle af vores med i et håb om, at I kan gøre verden bedre, end det er lykkedes for os. I skal nu og fremover i højere og højere grad danne jeres egne meninger og holdninger finde jeres værdier. I skal afklare det med jer selv men bestemt også sammen med andre, jeres familie, venner, kammerater og kærester. I skal til at skabe jeres liv.

3 Jeg vil håbe for jer, at det bliver som med tøjklemmen sammenhængende og med en stor styrke. Find sammen med andre som I kan berige, og som kan berige jer I skal ikke nøjes med halve løsninger, gå efter at tage det hele I kan gøre det. I kan være med til at gøre en forskel. Jeg har læst jeres læreres udtalelser om jer og det har gjort mig glad. De skriver, at I deltager engageret, gør jeres bedste og at I tager hånd om hinanden. Det er de væsentligste værdier i livet for mig. Vi skal sige farvel til jer I vil blive savnet. Børneskolen det er os - er forbi. Vi har igennem årene haft masser af glæder og problemer med jer, vi har lært jer at kende, og vi holder af jer og har stor tiltro til jer og jeres evner og muligheder for at være med til at forandre verden. Og det er jo det, I skal. I skal også sige farvel til hinanden nogle af jer fortsætter måske et eller flere år sammen, men det bliver på en anden måde. I vil bevare nogle venskaber måske for livet og I vil indgå i nye sammenhænge og venskaber men husk hinanden opret eventuelt en gruppe på Facebook, så I beholder en kontakt. Jeg skal sige farvel til jer. Jeg har nu sagt farvel til 31 hold afgangselever og sagt velkommen til ligeså mange. I er de sidste, jeg siger farvel til jeg holder jo op med at være skoleleder d. 1. april Jeg har altid været glad for mit arbejde, og det skyldes i høj grad jer og alle de andre elever, der er gået ud fra skolen før jer. Der har været så mange, virkelig rigtig mange, der efter deres skoleliv har vist, at de står for vores værdier at de har gjort en forskel, hvor de er. Jeg er taknemmelig for, at jeg i så mange år har fået lov til at være med til at præge skolens udvikling og jeres udvikling. Det er og har været mit liv. Jeg plejer jo at bruge en sang til at fortælle noget om, hvordan jeg føler. Jeg har aldrig genbrugt en sang før, men i år gør jeg det. For 10 år siden brugte jeg sangen fra Sebastians Skatteøen, hvor moderen fortæller om, hvordan det er at sige farvel. Det var en af jeres mødre, der gav inspirationen hun huskede den fra dengang. Jeg synes også, at den passer til situationen, så jeg har bedt Sanne Haaber synge den sammen med skolens kor. Jeg ser dem komme, ser dem gå - et øjeblik. Fra de bli'r født og til de længes væk - et øjeblik, øjnene der bli'r så fjerne. Det er li'meget, hvad du sir'. Endnu er sejler moders søn.

4 pakker sit grej og be'r sin bøn. rejser sin vej og finder løn. Ud hvor lykken vender, regnbuerne ender, til du end'lig holder skatten mellem dine hænder i en kiste fuld. Fuld af guld som hver en dåre blænder. Fuld af nattens stjerner. Jeg ser dem komme, ser dem gå - et øjeblik. Og disse dage er som år Fra dette øjeblik. Og nætterne forbli'r et mørke Uanset hvor meget du stirrer. Endnu er sejler moders søn. pakker sit grej og be'r sin bøn. rejser sin vej og finder løn. Ud hvor lykken vender, regnbuerne ender, til du end'lig holder skatten mellem dine hænder i en kiste fuld. Fuld af guld som hver en dåre blænder. Fuld af nattens stjerner. Ud hvor lykken vender, regnbuerne ender, til du endelig holder skatten mellem dine hænder i en kiste fuld. Fuld af guld som hver en dåre blænder. Fuld af nattens stjerner. HUSK: Livets lykke skaber du selv sammen med andre skatten er dit liv sammen med dine nærmeste. I skal også have en ting med jer. Det er vores smykke, omridset af vores hus vores logo med regnbuen igennem. Jeg synes, at det har noget af skolens ånd i sig. Huset er grundlaget. Det er os alle sammen børn og voksne vi der udgør N. Kochs Skole. Det er vores måde at være sammen på, at tage vare på hinanden på det er fagene, og det er måderne, vi lærer at arbejde på. Det er vores erfaringer og resultater.

5 Farverne i regnbuen, vores egen omvendte regnbue RØD, GUL, GRØN og BLÅ det er der, I børn vokser op på skolen. Først RØD eller GUL, så en ny udfordring på GRØN og endelig BLÅ, hvor I bryder ud gennem taget for at flyve videre ud i livet. Men farverne er også livet på skolen, projekter, fest, musik, latter og leg. Farverne er overskud og energi. Smykket skal minde jer om, hvor I kommer fra, hvad I har oplevet her men det skal også give jer kraft og styrke i jeres videre liv. Det skal give jer mod til at vove turde prøve noget nyt se tingene fra en helt ny vinkel. Jeg vil gerne ønske jer alle tillykke med jeres afgangsprøver og ønske jer held og lykke i jeres liv fremover vi har store forhåbninger til jer. Kærlig hilsen Stig

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2015

Tale til sommerafslutning 2015 Tale til sommerafslutning 2015 Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende og til alle medarbejdere. Vi starter

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed KAPITEL 5 MÆND OG KVINDER ER FORSKELLIGE OGSÅ SOM JOBJÆGERE Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed sammen, som par. Citat fra mand

Læs mere

uden for døren, for det er faktisk ikke spor rart at være sat udenfor lock outet fra fællesskabet sendt ud i kulden, hvor der hverken er løn eller

uden for døren, for det er faktisk ikke spor rart at være sat udenfor lock outet fra fællesskabet sendt ud i kulden, hvor der hverken er løn eller Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 28. april 2013 kl. 9.30 4. søndag efter påske - Konfirmation Johannes 8,1-11 Salmer: 749-29 478-192 v1+2+3+5+7+9-752 v.4+5 Men Jesus gik ud til Oliebjerget.

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

Ekstraordinære organisationer

Ekstraordinære organisationer Ekstraordinære organisationer Vi har brug for organisationer og ledere, der tager stilling til den verden og den tid, vi bevæger os i. Det mener Roxana Kia, som bl.a. er instruktør og kaospilot, og som

Læs mere

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Kendt fra bl.a. Lille Nørd og andre tv-programmer til børn og unge. Jeg træffer Jeppe på mobilen tirsdag aften, efter jeg er hjemvendt fra et andet vellykket interview

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET!

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! En fortælling om at arbejde med psykisk og fysisk handicappede

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Lektion 1 DU ER SKABT I GUDS BILLEDE (Pottemageren)

Lektion 1 DU ER SKABT I GUDS BILLEDE (Pottemageren) Lektion 1 (Pottemageren) MÅL Børnene skal forstå, at alle mennesker er skabt af Gud og er vigtige og værdifulde for Ham. TIL LEDEREN Menneskene er helt specielle i forhold til alt det andet Gud har skabt.

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er Lina: Mit navn er Lina og jeg er barn af en alkoholiker. Havde du mødt mig for et par år siden, ville den sætning have været næsten umulig for mig at skrive, men sådan er det heldigvis ikke i dag. For

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Hvem bestemmer, hvad der er et værdigt liv?

Hvem bestemmer, hvad der er et værdigt liv? Hvem bestemmer, hvad der er et værdigt liv? Det er ikke graden af handicap, der afgør, om det bliver et godt eller dårligt liv, siger overlæge og neurolog Poul Mogensen i et interview til KH bladet. Overlægen

Læs mere

Hvordan understøtter og stimulerer vi elevernes nysgerrighed og innovative tankegang?

Hvordan understøtter og stimulerer vi elevernes nysgerrighed og innovative tankegang? Mit navn er Helle Houkjær, og jeg er en af dem, der i det daglige skal omsætte teori til praksis og sørge for, at begrebet naturfag som almendannelse ikke bare bliver tom retorik. Selv har jeg netop en

Læs mere