Klub Æblebørn. Juli Måneds Guld TEMA

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klub Æblebørn. Juli Måneds Guld TEMA"

Transkript

1 Klub Æblebørn Juli Måneds Guld TEMA Hej og velkommen til Juli Måned 2014 i Klub Æblebørn. Ih hvor er det dejligt at have dig med. Det er simpelthen så stor en gave at I er så mange, der også brænder for at tage fat på det helt grundlæggende i vores børns sundhed. Nemlig kost, søvn, livsstil, bevægelse, glæde osv. Det er bare så vigtigt at have de ting på plads. Eller i hvert fald at være bevidste om dem. For selvfølgelig er der også plads til at det hele ikke lige går 100 % efter en snor hele tiden. I aftes havde jeg mine børn med til Sct. Hans. Og vi hyggede os og så bålet brænde. Og så blev det jo bare lidt senere sengetid end normalt. Mest for Linus, der lige er blevet 4. Men det var en bevidst prioritering. Og jeg ved, at han til dagligt får den søvn, han har brug for. Så det var okay. Og sådan er det jo også med kosten og alt det andet. Faktisk er det jo netop det sidste af punkterne jeg nævnte, nemlig glæde jo ind imellem kan opveje noget af det andet lidt. Og andre gange kan de gå hånd i hånd. I denne måned her i Klub Æblebørn får du et dejligt interview med Stine Winther fra Smålinger. Stine er musik- og sprogpædagog og også lærer. Hun deler nogle af sine bedste tips omkring børn og læring. Og der er stadig i denne måned mulighed for at få 15 % rabat hos Smålinger. Så kig ind på deres hjemmeside og se, om du kunne bruge lidt inspiration. Du får selvfølgelig også skønne sommeropskrifter fra Kristel. Og så er der månedens Guld-Tema. Månedens Guld i denne måned handler om Magnesium. Det lyder måske ikke sådan umiddelbart særligt ophidsende. Men det er faktisk et super vigtigt emne og det er jeg ret sikker på, at du vil give mig ret i, når du har lyttet, set eller læst temaet færdigt.

2 Men jeg vil bare lige starte med at sige, at noget af det, som virkelig gør det her emne vigtigt er, at meget af den viden, jeg vil dele med dig stammer fra en læge og forsker, som ikke bare står og snakker om tom luft. Som han selv sagde under foredraget, hvor jeg sad, så er det kun videnskab som han arbejder med. Altså viden, der har vist sig at komme frem i videnskabelige undersøgelser. Han var åben for, at der var andre måder at se verden på. Og masser af viden, som ikke nødvendigvis var bevist. Men det han kom frem med, var altså helt efter den videnskabelige bog. Og han mente uden tvivl, at der i løbet af nogle år ville komme meget mere fokus på magnesium ude hos læger og på sygehusene. Det kan simpelthen ikke undgås, når først de bliver opmærksomme på, hvad det her mineral betyder for os. Og vi ved altså allerede rigtigt meget. Den viden skal bare ud Magnesium Så nu kan du faktisk være med helt fremme i skoene, når det gælder viden om sundhed. Magnesium er et noget overset mineral i den offentlige opmærksomhed. Vi hører rigtigt meget om kalk. Og også noget om D-vitamin. Men ikke ret meget om Magnesium i forhold til hvor vigtigt det er! Vidste du f.eks. at der findes et helt institut, der kun beskæftiger sig med magnesium? Det hedder Magnesium Health Institute og blev stiftet i Deres formål er at forske i, hvad forbedringer af magnesiumbalancen i kroppen har af positive indvirkninger på sundheden. Lederen af instituttet hedder Richard M. Danel. Han er oprindeligt fra Holland, men bor i dag både i Holland og i Canada. Richard er læge og forsker. Og det var altså ham, der holdt det foredrag, som jeg hørte.

3 Ifølge Magnesium instituttet, så er der 3 essentielle ting, som vores krop har brug for hver dag. Det er ilt, det er vand og det er magnesium! Og det er super nødvendigt at der altid er nok magnesium i kroppen. Kroppen kan ikke selv danne magnesium, så det skal derfor tilføres udefra. Magnesium indgår i mere end 325 kendte enzymatiske processer. F.eks. i forbindelse med stofskiftet når vi skal producere energi. Her er magnesium helt afgørende. Magnesium har også stor betydning for aldring, humør, energi, hukommelse gennem produktion af hormonet DHEA som også kaldes ungdomshormonet eller vitalitetshormonet. Hvorfor er det overhovedet et vigtigt emne? Får vi ikke bare magnesium nok med den mad, vi spiser? Nej desværre. Undersøgelser har vist, at maden ikke indeholder nok magnesium. Bl.a. fordi landbruget bruger fortrinsvist uorganisk gødning til markerne. Faktisk der det ud til, at de fleste af os er i mangel på magnesium i større eller mindre grad. Og næsten alle vesterlændinge har under alle omstændigheder for lidt magnesium i forhold til kalk. Igen fordi der jo er rigtigt meget fokus på at få kalk nok. Og fordi vi indtager mange mejeriprodukter. Balancen mellem kalk og magnesium er uhyre vigtigt for at alle celler kan fungerer optimalt. Det er nemlig de to stoffer, der hele tiden bliver transporteret ind og ud af cellerne, når der skal sættes processor i gang. De virker som en slags tænd-sluk kontakter i et fint afstemt forhold. I knoglerne er magnesium også utroligt vigtigt. Magnesium er cementen der binder kalken fast. Hvis man bare bygger et hus af en masse store sten, men ikke har cement nok imellem, så får man ikke nogle særligt stærke vægge. Tvært imod.

4 Det er også her rigtigt vigtigt at forholdet mellem kalk og magnesium er i orden. Hvad fjerner magnesium fra kroppen? Ud over at vi får for lidt magnesium ind i kroppen. Og i hvert fald for lidt i forhold til kalkindtaget. Så er der også mange ting, der frarøver vores krop for magnesium. Det er bl.a.: Kaffe, alkohol, kalk-tilskud, højt cortison (stress), højt sukkerindtag (glucose, fruktose, sucrose), malabsorptioner (crohn, cøliaki mm). Og også rigtigt mange typer af medicin. F:eks. Nexium, Retrovir, P-piller, prednisolon, mange typer antibiotika og mange mange flere. Hvilke tegn kan der være på, at man mangler magnesium? Det meste kendte tegn er kramper. Men også muskelspændinger er et tegn. Hjerterytmeforstyrrelser og hovedpine. Depression og insulinresistens. Knogleskørhed. Svangerskabsforgiftning. En del børn har svært ved at sidde stille og slappe af, simpelthen fordi de mangler magnesium. Hvordan måler man magnesium i kroppen? Der findes faktisk ikke noget god og hurtig måde at måle det på. Magnesium i blodet vil altid ligge stabilt. Det sørger kroppen for også selvom der er mangel. Så nupper den det bare fra andre steder. Alternativet er at måle magnesium i urinen, men det tager mange døgn, da man skal tilføre magnesium undervejs og måle, hvilken ændring der så sker. Et andet alternativ er at måle det frie magnesium i kroppen, men det er meget omkostningsfuldt at gøre.

5 Så det er altså rigtigt svært at måle sig til. Vi må nok erkende, at vi kan gå ud fra, at de fleste faktisk mangler det. Niveauet mellem Kalk og Magnesium i kroppen bør være omkring 1:2 for at kroppen fungerer optimalt. Men størsteparten af befolkningen i Vesten ligger på omkring 1:10. En undersøgelse af folk fra gaden vidste, at lige gyldig hvilken alder de havde, så var deres serum Magnesium stort set stabilt hele livet igennem. Men hvis man målte den frie magnesium i kroppen, så faldt niveauet faktisk jo ældre de blev. Lige indtil man nåede omkring de 80 år så steg den igen. Og hvorfor mon det? Ja det kunne jo være nærliggende at gætte på, at de som rent faktisk overlevede de 80 år, også var dem med gode magnesiumbalancer i kroppen.. Ikke mindst fordi vi ved at Magnesium stimulerer dannelsen af ungdomshormonet DHEA Børn/gravide og magnesium Det var sådan lidt grundlæggende om magnesium. Men jeg gætter på, at du jo nok er ekstra interesseret i at høre, hvad vi kan bruge magnesium til i forhold til børn og gravide. Svangerskabsforgiftning: Det er bevist, at et tilskud af magnesium nedsætter risikoen for svangerskabsforgiftning hos gravide. Og med al den øvrige viden om, hvor vigtig magnesium er, så giver det næsten sig selv at gravide virkelig skal være opmærksomme på at få nok. Vokseværk: Et tilskud af magnesium kan have fantastisk effekt på børn med vokseværk. Det er også vist i undersøgelser. Og her er en magnesium olie jo oplagt, så man samtidig kan give lidt massage. Jeg vender tilbage til olien senere.

6 Sidde stille: Som sagt tidligere, så giver mangel på magnesium faktisk en ekstra spænding i musklerne. Og det kan derfor være svært t sidde stille og slappe af. Så børn, der er meget urolige og flyver rundt på stolene kan ofte have en god effekt af magnesium. Søvn: Magnesium har en positiv effekt på centralnervesystemet. Netop fordi nervecellerne fungerer bedst, når de har nok magnesium til at sende ind og ud af cellerne. Og som jeg lige har nævnt, så gælder det også for muskelcellerne, at de slapper mere af, når der er magnesium nok i kroppen. Begge dele hænger jo rigtigt godt sammen med, at undersøgelser faktisk har vist en positiv effekt på søvn ved et tilskud af magnesium. Migræne: Desværre er migræne jo ikke forbeholdt voksne. Det rammer også børn. Men undersøgelser har vist stor effekt af tilskud af magnesium til voksne med migræne. Børnelæge Dr. Marianne Mousain blev på et tidspunkt smidt ud af den Hollandske lægeforening fordi hun foreslog at man gav børn med ADHD magnesium i stedet for Ritalin. Men hun er nu inde i varmen igen, fordi hun netop har vist, at det faktisk holder vand. Hun har også vist at magnesium har effekt på: Hyperaktivitet, Epilepsi og Autisme Så der er altså mange områder, hvor magnesium helt konkret har en stor betydning. Og sikkert flere endnu, som vi løbende vil høre om. Og derudover er det altså som sagt bare et rigtigt vigtigt mineral i kroppen. Ikke mindst for knoglesundheden. Faktisk har en undersøgelse fra 2013 vist, at indtaget af magnesium netop er det vigtigste parameter, hvis man skal forudsige barnets knoglestatus. Og det er jo netop i børneårene, at de sunde og stærke knogler skal bygges.

7 Så hvordan giver man nemmest magnesium til børn? Ikke alle børn er glade for at sluge kapsler eller piller. Og faktisk vil jeg lige om lidt også fortælle dig, at det langt fra er den bedste måde at optage magnesium på. Et nemt alternativ er at bruge en magnesium olie. Den skal bare smøres på huden og så bliver magnesium optaget den vej. Den anbefalede dosis af magnesium til børn fra 10 år er 85 mg. Men det er alt for lidt. Det ligger nærmere et sted mellem 200 og 400 mg alt efter alder og størrelse. Hos voksne har man lavet undersøgelser med doser helt op til 3000 mg. Hvordan virker det så med olien? Faktisk er der nogle, der stadig sætter spørgsmålstegn ved, om man kan optage Mgnesium gennem huden. Selvom det jo for længst at bruge plastre til morfingivning og rygestop mm. Men det er jo medicin og ikke bare et mineral. Men det har altså vist sig, at det helt sikkert giver en effekt at smøre det på huden. Og teorien er, at svedkirtlerne faktisk absorberer magnesium, fordi de ikke kan registrere om magnesium kommer udefra eller indefra og de er vant til at skulle transportere magnesium. Men det vigtigste her er nok bare, at vi kan se, at det rent faktisk kommer ind i kroppen. Hvis man tager magnesium som kapsler, er der en risiko for at mavesyren nedbryder det, så kroppen ikke får gavn af det. Samtidig er optagelsen også ofte ret dårlig af de typer magnesium, der bruges her. Faktisk bliver maksimalt 20 % af magnesium i tablet eller kapselform optaget i kroppen. Alt efter hvilken form det er. Magnesium Carbonat optages mellem 5-30 %. Magnesium Hydroxid optages meget dårligt og bruges som afføringsmiddel.

8 Magnesium Acetat optages mellem % Magnesium Oxid absorberes kun omkring 4 %. Magnesium L-Pidolat optages mellem % Magnesium Citrate optages omkring 16 % Ved magnesium Chlorid som en olie er optagelsen minimum 85 %. Så hvis man bruger magnesiumolie er det altså en langt hurtigere måde at genoprettet balancen i kroppen på. Magnesium olie kan købes i helsekost, hos matas og på nettet. Det sælges i Danmark af firmaet Wiotech og olien hedder Altiderm (og jeg får ingen procenter ). Hvor finder man magnesium? Hvis man gerne vil sætte ind med kosten som en kilde til magnesium, finder man det i alt, hvad der er grønt, fordi Magnesium er en del af klorofyl. Chokolade og fuldkorn er også gode kilder. Derudover er det i græskarkerner, solsikkefrø og sesamfrø, nødder og mandler. Og i brune ris. Men det er rigtigt svært at spise sig til en god magnesium/kalk balance, fordi der også findes calcium i fødevarerne. Så for manges vedkommende vil et tilskud være en god ide.

9 Hvem har brug for ekstra meget magnesium? Nogle mennesker har et ekstra højt behov for magnesium. Det er bla. Sportsfolk, fordi man taber meget magnesium gennem sved. Vær også opmærksom på det, hvis dit barn sveder meget. Gravide som jeg nævnte tidligere. Børn og unge, fordi de skal opbygge knogler og hormoner. Seniorer, fordi deres næringsoptag gennem kosten bliver dårligere. Stress, fordi mangel på magnesium giver øget udskillelse af stresshormoner. Og når vi er stressede udskiller vi også mere magnesium. Altså en ond cirkel. Diabetikere, fordi deres nyrefunktion er påvirket. Hvornår er det bedst at tage tilskud af magnesium? Det er bedst at tage magnesium til natten, fordi man så kan udnytte de muskelafslappende virkninger og fordi niveauet af frit magnesium er lavest der, så kroppen optager det ekstra godt. Kan man få for meget Magnesium? Som udgangspunkt er risikoen for overdosering uhyre lille. Dog skal man være opmærksom ved personer med nyresygdomme. De kan ikke tåle et tilskud af magnesium. Men hos alle andre vil kroppen selv udskille evt. overskydende magnesium gennem nyrerne, afføring og sved.

10 Som altid vær forsigtigt til små børn. Start ud med små mængder og hold øje med om de får diarre mm. Afslutning Det var så afslutningen på Guldtemaet om Magnesium. Jeg håber du synes det var værd at høre temaet til ende. Selvom det måske virker lidt nørdet kun at tale om et enkelt mineral. Men jeg er godt nok selv blevet meget opmærksom på, hvilken betydning magnesium har på vores børns og vores egne kroppe. Og det er altså uhyre overbevisende at sidde foran en læge og forsker, som taler i 3 timer kun om magnesium. Og høre hvor meget vi virkelig ved om det her!!! Altså ikke noget vi bare tror men noget vi nu ved! Og som han også sagde. Så er det jo op til os, hvad vi hver især vil bruge den viden til. Og det gælder jo også for dig som med alt andet. Nu vil jeg ønske dig en fantastisk dejlig sommer. Husk endelig at bruge Facebook gruppen alt det du har lyst. Det er en guldgrube af viden, råd, støtte og vejledning. Jeg glæder mig rigtig meget til at vi snakkes ved i igen i August. Ha det godt. Anette Straadt Sundhedsplejerske, Æblebørn

Magnesium. Connie s Guide:

Magnesium. Connie s Guide: Connie s Guide: Magnesium Magnesium er et mineral, som indgår i mange hundrede processer i kroppen. Især har det stor betydning for nerver og muskler. Magnesiummangel er et udbredt problem i den vestlige

Læs mere

Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske

Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske www.æblebørn.dk ved Anette Opstrup, sundhedsplejerske og behandler Side 1 Med denne guide vil jeg give dig et bud på, hvilke kosttilskud, som du kan styrke dig

Læs mere

Kosttilskudsguide til ammende

Kosttilskudsguide til ammende Kosttilskudsguide til ammende Din baby bygges af byggesten, som den får fra din ammemælk! Derfor har du som ammende de allerbedste muligheder for at give din baby en god start på livet. Først og fremmest

Læs mere

Kosttilskudsguide til gravide.

Kosttilskudsguide til gravide. Kosttilskudsguide til gravide. Din baby bygges af byggesten, som den får fra dig! Derfor har du som gravid de allerbedste muligheder for at give din baby en god start på livet. Først og fremmest er det

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

Gode råd om hvordan man kommer af med stress

Gode råd om hvordan man kommer af med stress Gode råd om hvordan man kommer af med stress Først skal du erkende, at du har et problem, at du ikke har det godt og ikke kan gøre det, du gerne vil, og som du plejer at gøre. Din familie, venner og veninder

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Kære skønne kvinde. Tillykke med du har valgt at investere tid i dig selv. For at du får mest mulig ud af materialet. Anbefaler jeg at du

Læs mere

Klub Æblebørn. Juni Måned Guld Tema. Hej. Velkommen til Guld-temaet i Klub Æblebørn her i juni måned.

Klub Æblebørn. Juni Måned Guld Tema. Hej. Velkommen til Guld-temaet i Klub Æblebørn her i juni måned. Klub Æblebørn Juni Måned Guld Tema Hej. Velkommen til Guld-temaet i Klub Æblebørn her i juni måned. Ferien lurer lige om hjørnet og det er jo ikke så tosset. Men først en spændende juni måned. Jeg skal

Læs mere

Transskribering af samtale 1

Transskribering af samtale 1 Transskribering af samtale 1 Nå Arne det her det er optrapningsskemaet for Metformin. Nu kan du se her hvordan man sædvanligvis optrapper med ca. 500 mg om ugen. Det du får nu er... Jeg får to gange om

Læs mere

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid.

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid. Nyhedsbrev 4 I de første 3 nyhedsbreve lærte vi, at kroppen skal have vand, ilt og strøm (gennem maden), og at kroppen skal tilføres flere baseholdige fødevarer så den ikke bliver for sur. I dette nummer

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Klub Æblebørn Guld Tema Oktober 2014

Klub Æblebørn Guld Tema Oktober 2014 Klub Æblebørn Guld Tema Oktober 2014 Hej og velkommen til oktober måneds Guld Tema her i Klub Æblebørn. Oktober måned er en skøn måned, synes vi her i familien. Jeg har fødselsdag, der er en skøn efterårsferie

Læs mere

Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund

Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund Bedre fordøjelse, sundere ryg, mindre stress, bedre søvn listen over fordele er lang og du skal blot forbedre noget, du alligevel gør 20.000 gange hver eneste dag:

Læs mere

Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015.

Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015. Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015. Interviewer: Hej! Luna: Hej! Interviewer: Vil du præsentere dig selv? Tale lidt om hvad du er for én? Luna: Jeg hedder Luna og jeg er i midten

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Løgnen. Nyborg Friskole

Løgnen. Nyborg Friskole Løgnen af Nyborg Friskole SC. 1. EXT. PÅ BADEVÆRELSET - SOMMER - DAG Mie (17) er på badeværelset. Mie har taget en gravidtetstest. Vi ser Mie vente. Efter at have nølet i lang tid. Man ser nærbillede af

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson To af samme køn By Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson SCENE 1 EXT UDENFOR SKOLEN DAG Anna er i gang med at parkere sin cykel. Hun hører musik. Laura kommer trækkende med sin cykel,

Læs mere

Ny forskning: Sovepiller kan forårsage demens

Ny forskning: Sovepiller kan forårsage demens Ny forskning: Sovepiller kan forårsage demens Omkring 500.000 danskere tager benzodiazepiner for at sove. Det øger deres risiko for at få demens med 50 pct. Af Torben Bagge, 29. september 2012 03 Sovepiller

Læs mere

Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape

Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape At få arbejdsliv, fritidsliv, familieliv og kristenliv til at hænge sammen - og stadig selv hænge sammen! Et psykologisk

Læs mere

VITAMINER OG MINERALER

VITAMINER OG MINERALER Vitaminer og mineraler er nødvendige for at holde alle kroppens funktioner i gang. Mangel på blot et enkelt vitamin eller mineral kan bringe kroppen ud af balance. Langt de fleste danskere får tilstrækkeligt

Læs mere

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn sov godt Inspiration til en bedre nats søvn hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn HVORFOR SOVER VI? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

E-bog - Bedre indre balance

E-bog - Bedre indre balance 1 E-bog - Bedre indre balance 3 af mine bedste råd til at opnå bedre indre balance De ting jeg i min personlige udvikling har lært, for at komme i bedre indre balance og fastholde mig i min personlige

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler Vitaminer og mineraler VITAMINER OG MINERALER Vitaminer og mineraler er nødvendige for at holde alle kroppens funktioner i gang. Mangel på blot et enkelt vitamin eller mineral kan bringe kroppen ud af

Læs mere

Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut.

Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut. + Natarbejde Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut. + Natarbejde n Da kvinder ikke kun føder om dagen, tvinges de fleste jordemødre til at arbejde om natten.

Læs mere

HVORFOR ER DET VIGTIGT?

HVORFOR ER DET VIGTIGT? HVAD ER DET? En nødhjælpsguide, til når livet overmander dig og du lige pludselig opdager at du har glemt din kærestes navn, taber ting eller er blevet mere klodset og føler dig trist og stresset. HVORFOR

Læs mere

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna)

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 1. INT. KLASSEVÆRELSET. DAG. Sofie (14) kommer ind i klassen, og piger og drenge griner lidt. LÆREREN Goddag og velkommen

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Generel viden om søvn 1 3 år

Generel viden om søvn 1 3 år Generel viden om søvn 1 3 år www.sundhedstjenesten-egedal.dk God søvn giver glade og kvikke børn Viden om søvn er første skridt på vejen til god søvn. Der findes megen forskning vedrørende søvn og dens

Læs mere

Interview med anæstesisygeplejerske Ane Rie Carstens

Interview med anæstesisygeplejerske Ane Rie Carstens Interview med anæstesisygeplejerske Ane Rie Carstens Dato: 7. November 2011 Interviewer: Hvis vi lige til at starte med må få dit fulde navn? Sygeplejerske: Ja, det er Rie Carstens. Eller Ane Rie Carstens.

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Guide: Sov godt - og undgå overvægt

Guide: Sov godt - og undgå overvægt Guide: Sov godt - og undgå overvægt Motion og slankekure er ikke nok. Vil du have styr på vægten, skal du sove nok. Dårlig søvn giver nemlig overvægt, siger eksperterne. Af Line Feltholt, januar 2012 03

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 65 Svarprocent: 50% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Altid god

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Sov godt! hjælp til en god nattesøvn uden medicin

Sov godt! hjælp til en god nattesøvn uden medicin Sov godt! hjælp til en god nattesøvn uden medicin 1 Denne folder er til dig, som gerne vil have inspiration til, hvad du selv kan gøre for at hjælpe gode sovevaner på vej. Sovemedicin løser sjældent problemer

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre Sov bedre Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen Hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Hvordan bruger du pjecen? I denne pjece finder du tips til at få vaner, som kan give

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Forældremøde Dagtilbud. Præsentation af os og projektet Børns sundhed generelt Søvn Bevægelse Skærmtid Mad Familieliv

Forældremøde Dagtilbud. Præsentation af os og projektet Børns sundhed generelt Søvn Bevægelse Skærmtid Mad Familieliv Forældremøde Dagtilbud Præsentation af os og projektet Børns sundhed generelt Søvn Bevægelse Skærmtid Mad Familieliv Børnehuset fortæller om deres vaner Statistik Vægten tipper: Ifølge WHO er der nu flere

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Klub Æblebørn. April 2013

Klub Æblebørn. April 2013 Klub Æblebørn April 2013 Hej og Velkommen til april måneds Guld-tema her i Klub Æblebørn. Jeg håber du har haft en dejlig påske med dine børn. Jeg brugte de 3 dage op til helligdagene på et businesskursus,

Læs mere

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine.

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Hovedpine HOVEDPINE Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Blandt dem, der har hovedpine, er de fleste kvinder specielt

Læs mere

Patientinformation. Nyrernes funktion

Patientinformation. Nyrernes funktion Patientinformation Nyrernes funktion Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Beliggenhed Nyrerne er to bønneformede organer på størrelse med en knyttet hånd. De er beliggende op ad ryggen, beskyttet af

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Min diabetesdagbog. Livsstilsændring skridt for skridt. Få overblik over hverdagen. Din egen diabetesdagbog

Min diabetesdagbog. Livsstilsændring skridt for skridt. Få overblik over hverdagen. Din egen diabetesdagbog Min diabetesdagbog For at leve et godt liv med din diabetes, er det vigtigt, at du passer godt på dig selv. Ud over at tage din medicin, er der fire vigtige veje, du bør følge: Sund mad Fysisk aktivitet

Læs mere

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne.

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne. Post 1 Guld er meget værdifuldt. I Guds øjne er vi noget fantastisk værdifuldt. Vi er faktisk meget mere værd for ham end guld! I bibelen står der:.du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker

Læs mere

Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem?

Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem? Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem? Præsentation og debat af hovedresultater fra forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på eud v/ videnskabelig assistent Rikke Brown, Center for Ungdomsforskning,

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Passion-for-life.dk Af Christina Christiansen

Passion-for-life.dk Af Christina Christiansen Passion-for-life.dk Af Christina Christiansen Passion-for-life.dk - handler om at få eller beholde den fulde appetit på livet. At udleve sit fulde potentiale. Her er værktøjer til at tage det første skridt

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Klub Æblebørn GULD tema december 2012. Og stort tillykke til Klub Æblebørn og til alle jer medlemmer. Det er nu 1 år siden Klub Æblebørn gik i luften.

Klub Æblebørn GULD tema december 2012. Og stort tillykke til Klub Æblebørn og til alle jer medlemmer. Det er nu 1 år siden Klub Æblebørn gik i luften. Klub Æblebørn GULD tema december 2012 Hej og velkommen til! Og stort tillykke til Klub Æblebørn og til alle jer medlemmer. Det er nu 1 år siden Klub Æblebørn gik i luften. Det er helt fantastisk. 12 vigtige

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Mini-guide: Sådan får du smuk hud

Mini-guide: Sådan får du smuk hud Mini-guide: Sådan får du smuk hud Fiskeolie, dyre cremer eller laserstråler? Se hvordan du får sund og glat hud Af Lene Kjældgaard, januar 2013 03 Smuk hud - sådan 04 1 godt tip alle kan bruge 04 ABC 05

Læs mere

Patientinformation. Kostråd. til hæmodialysepatienter

Patientinformation. Kostråd. til hæmodialysepatienter Patientinformation Kostråd til hæmodialysepatienter Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Afdeling Indledning Kosten er en vigtig del af behandlingen, når man er hæmodialysepatient Sammen med selve dialysen,

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Fødevareallergi og intolerance side 2-10

Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Brød, Boller & Kager side 11-31 Let og lækkert til madpakken eller skovturen side 32-38 Lækre kaloriefattige salater til pålæg

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder København S, 10. juni 2015 Kære menigheder Morten Kofoed Programme Coordinator Baptist Union of Denmark Cell: +45 3011 2904 E-mail: morten@baptistkirken.dk Mange tak for jeres bidrag til Burundis Baptistkirke

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Interview med Thomas B

Interview med Thomas B Interview med Thomas B 5 10 15 20 25 30 Thomas B: Det er Thomas. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Thomas B: Hej. Cecilia: Tak fordi du lige havde tid til at snakke med mig. Thomas B: Haha, det var da så lidt.

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

Tak for sidst. Hermed et sammendrag af de ting jeg talte om i netcafeen forleden. Tak for jeres søde modtagelse en fredag aften

Tak for sidst. Hermed et sammendrag af de ting jeg talte om i netcafeen forleden. Tak for jeres søde modtagelse en fredag aften Tak for sidst. Hermed et sammendrag af de ting jeg talte om i netcafeen forleden. Tak for jeres søde modtagelse en fredag aften Fedtstofferne: Stege i kokos olie og rigtig smør. Olivenolie gerne stege

Læs mere

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :)

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) Krop & Sundhed - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) S ide 2 Krop & S u n dhed Å rgang 1, Nummer 1 Søvn - hvorfor er det så vigtigt? Søvn er en nødvendighed for alle levende væsner.

Læs mere

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE TEMA: #PRIVATLIV Elevmateriale HVAD HAR DU SAGT OG HVAD HAR JEG HØRT? Når vi kommer i skænderi eller diskussion med vores kæreste, eller en hvilken som helst anden person, kommer vi ofte til at sige eller

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE TRÆTHED TRÆTHED

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE TRÆTHED TRÆTHED AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 endda mene, at du ikke anstrenger dig nok. Det kan give problemer i forhold til familie, venner og din arbejdsgiver. I denne folder kan du læse om årsagerne til træthed

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Bilag 4: Mailkorrespondance

Bilag 4: Mailkorrespondance Bilag 4: Mailkorrespondance 1. december 2014 kl. 13.12 Kære, Tak for at vil give dig tid til dette. Jeg har fået din mail fra XXXXXX, som jo er hjælper for mig. Jeg vedhæfter vores projektrapport i sin

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning side 2. Forbrænding og stofskifte side 2-5

Indholdsfortegnelse. Indledning side 2. Forbrænding og stofskifte side 2-5 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Forbrænding og stofskifte side 2-5 Husk Morgenmad side 6-7 Let og lækkert brød og boller side 8-23 Morgenmad på den proteinrige måde. side 24-31 Middagsretter der

Læs mere

Pilates B Nyhedsbrev Juni 2014

Pilates B Nyhedsbrev Juni 2014 Pilates B Nyhedsbrev Juni 2014 Sommertræning SOMMER! Længe ventet for de fleste den er her nu! Så nyd det hver dag og vær god ved dig selv og din krop. Hvis du skal nyde den skønne danske sommer hjemme

Læs mere

Udfordringen og vejledning hertil

Udfordringen og vejledning hertil Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Lokation: I en skov Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Udfordringen og vejledning hertil Kære ledere. I skal nu i gang

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 4.december

JULEPOSTHUSET. 4.december STHUSET afs. 4 side 1 JULEPOSTHUSET 4.december "" LYD: CLS GADE CLS KÆLDERLOKALE (ikke beton/cement) Klokke til døren i butikken Fløjtekedel Cykelklokke (CLS GADE) Du store stempelpude! - Postmester Juhl-Pedersen

Læs mere

I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum.

I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum. TRE GODE GRUNDE I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum. Vi spurgte: Vi vil gerne høre, om du herunder i tråden vil nævne de tre

Læs mere

Lær mig om fuldkorn 1

Lær mig om fuldkorn 1 Lær mig om fuldkorn 1 Hvad er fuldkorn? Fuldkorn er hele kornet intet er taget væk. Heller ikke skaldelene, hvor de fleste af vitaminerne, mineralerne og fibrene sidder. Almindeligt hvedemel består af

Læs mere

www.reshape-institute.dk

www.reshape-institute.dk Jeg hedder Simonne Holm og er indehaver af Reshape Institute, hvor jeg arbejder med krop, sind og energirig kost. Jeg ønsker at leve mit liv i balance. Min kost, mine følelser og min træning skal være

Læs mere

En rigtig røver. Simone. Hej.

En rigtig røver. Simone. Hej. En rigtig røver går rundt og retter på butikkens få varer, da dørhåndtaget langsomt bliver trykket ned. kommer ind i butikken med en nylonstrømpe over hovedet og en finger under blusen, der skal se ud

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere