2.kapitel Vi skal i dette kapitel arbejde med emnet figurer. Eleverne skal i denne periode lære om:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2.kapitel Vi skal i dette kapitel arbejde med emnet figurer. Eleverne skal i denne periode lære om:"

Transkript

1 Til 4.klasses forældre: Her er nogle gode ideer til hvordan I hjemme, kan hjælpe Jeres barn med de enkelte emner i matematik. 1.kapitel Vi skal i dette kapitel arbejde med emnet tal. Eleverne skal i denne periode lære om: Talsystemet: Tallene fra 0 til Gange og dele med 10, 100 og Decimaltal: Tal med en og to decimaler (tiende- og hundrededele). Brøk: Herunder også blandede tal (fx 7/100 og 3 1/10). Procent: Kobling med procent og brøk (fx 25% = 25/100 eller 1/4). Negative tal: Plus og minus med positive og negative tal (fx ). I kan hjælpe jeres barn godt på vej derhjemme ved at udføre en eller flere af de nedenstående aktiviteter, når børnene har arbejdet med dem i skolen: Spil fra bogen: Side 3 opgave 6 Nummerpladekrig Side 6 opgave 18 Målevæddeløb (tegn en bane på fx millimeter- eller ternet papir) Side 8 opgave 28 Det største beløb Side 14 opgave 46 Laveste facit Gamle mønter. Tal om de mønter, der fandtes, da bedsteforældrene var børn fx 1-, 2-, 5- og 10-ører. Hvordan skrives mønternes værdi med decimaltal? Hvor mange mønter går der på en krone? Taldiktat. Tegn talhuse, som vist og sig fx Skriv og sig tallet med 2 tiendedele, 3 tiere, 7 hundreder og 0 enere (730,2). Store tal. Find og klip store tal ud af aviser og blade (fx bil- eller huspriser), læs dem op og sorter dem efter størrelse. Procent. Find ud af, hvor der bruges % i fx aviser og reklamer. Tegn dem eventuelt i 10x10 diagrammer. Temperaturer. Søg fx oplysninger om fx mininums- og maksimumstemperaturer på og forskellen på nogle af dem. Minimumstemperaturerne skal være negative. Tættest på nul. Sorter billedkort og jokere fra et kortspil. De røde kort er negative tal og de sorte positive tal. Fx svarer ruder 2 til -2. Barnet vender et kort ad gangen og lægger til eller trækker fra det forrige resultat. Det gælder om at stoppe i tide, således at man kommer tættest på nul. Der byttes roller. 2.kapitel Vi skal i dette kapitel arbejde med emnet figurer. Eleverne skal i denne periode lære om: Linjer: Parallelle linjer og linjer, der står vinkelret på hinanden. Vinkler: Gætte på og måle vinklers gradtal med en vinkelmåler. Plane figurer: Navne og kendetegn på forskellige typer: trekanter, firkanter og cirkler. Flytninger: Spejling, parallelforskydning og drejning af plane figurer. I kan hjælpe jeres barn godt på vej derhjemme ved at udføre en eller flere af de nedenstående aktiviteter, når børnene har arbejdet med dem i skolen: Spil og aktiviteter fra bogen:

2 Side 19 opgave 13 Tegn vinkler (brug spillekort fra es til 10 i stedet for terningerne 10 erne gælder for 0) Side 23 opgave 28 Mosaikker på computeren (fx Paint, Draw, Publisher m.fl. kan benyttes) Side 25 opgave 36 Cirkeljagt Linjejagt. Find på skift linjer i hjemmet, der er parallelle og vinkelrette. Vinkelsum. Klip en tilfældig trekant eller firkant ud af papir gerne stor. Giv vinklerne navne (A, B og C) og mål dens tre vinkler og find vinkelsummen. Tegn cirklemønstre. Tegn og farv cirkelmønstre med en passer. Flytninger. Find mønstre på servietter, viskestykker, gardiner mm. Undersøg hvilke flytninger de indeholder - spejlinger, parallelforskydninger, drejninger eller en kombination. Drejninger. Tegn en trekant på et stykke papir. Læg et stykke mellemlægspapir over og tegn trekanten. Sæt en nål i et af trekantens hjørner og drej mellemlægspapiret 90. Tegn hårdt ovenpå figuren på mellemlægspapiret, fjern papiret og tegn oven i den afgivne rille. Gentag 2 gange mere i de nye trekanter. 3.kapitel Vi skal i dette kapitel arbejde med emnet regning. Eleverne skal i denne periode lære om: Afrunding: til kontant beløb, til hele enere, tiere eller hundreder. Plus og minus: med 2-3 trecifrede hele tal eller decimaltal (fx 2,3 + 4,68). Gange og dele: med større tal (fx 123 x 3 eller 123 : 3) og gangetabeller. Regnehierarki: Regne stykker med flere regnetegn (fx x 2 5) og kende til de regneregler, der gælder (gange og delestykker regnes før plus og minus). Regnehistorier: Tekstopgaver med de 4 regnearter. I kan hjælpe jeres barn godt på vej derhjemme ved at udføre en eller flere af de nedenstående aktiviteter, når børnene har arbejdet med dem i skolen: Spil fra bogen: Side 31 opgave 12 Overslag (brug 6-sidede terninger og dan plus- og minusstykker) Side 34 opgave 19 Størst forskel (der føres regnskab på et stykke papir, og der trækkes hhv. 1, 2 og 3 kort, når terningen viser 1-2 øjne, 3-4 øjne og 5-6 øjne, trækkes hhv. 1, 2 og 3 kort) Side 35 opgave 22 Størst sum (der føres regnskab på et stykke papir, og der trækkes hhv. 1, 2 og 3 kort, når terningen viser 1-2 øjne, 3-4 øjne og 5-6 øjne, trækkes hhv. 1, 2 og 3 kort) Side 36 opgave 23 Fx Træk et kort, Sjip en tabel, Regn med fingre og Træn på computer. Indkøb. Tag på indkøb sammen. Find priser på varer og afrund dem til kontantbeløb, enere, tiere og hundreder. Lav overslag på varerne i indkøbsvognen/kurven inden betaling ved kassen.

3 Tabeller. Skriv tabeller på fx post-it sedler og hæng op hjemme, hvor der er mulighed for, at de ofte bliver læst - fx på spejlet i badeværelset. Træk to kort. Sorter billedkort fra et sæt spillekort. Bred kortene ud på bordet med bagsiden opad. Deltagerne skiftes til at vende to kort hver. Kortenes værdi skal ganges, og den hvis resultat er størst, vinder alle de vendte kort. Spil indtil der ikke er flere kort tilbage på bordet. Den med flest kort, vinder. Daglig regnedosis. Lad barnet vise, hvordan det regner fx 123x5 eller 123 : 3 (efter de har haft om det i skolen). Lad barnet regne tilsvarende stykker et par gangestykker og et delestykke hver dag i en længere periode. Regnehierarki. Lad barnet forklare meningen bag illustrationen herunder. 4.kapitel Vi skal i dette kapitel arbejde med emnet logik. Eleverne skal i denne periode lære om: Udsagn. Matematiske udsagn er enten sande eller falske. De kan ikke være begge dele. (se infoboks s. 43 i elevbogen) Reduktion. Forenkl et regneudtryk. Fx 3b + a + 2a +2b = 3a + 5b Ligninger. Find den ubekendte, x, der gør en ligning sand. Uligheder. Find de ubekendte, der gør uligheden sand.(se info boks s. 49 i elevbogen) Nedenstående aktiviteter kan med fordel arbejdes med derhjemme, når eleverne har arbejdet med dem i skolen. Aktiviteter fra bogen: Side 44 opgave 9 Træk kort og reducer. Fx spar 5, ruder 3, klør 4, spar 10 og ruder 7 bliver til: 5s + 3r + 4k + 10s + 7r = 15s + 10r + 4k Side 46 opgave 15 Gem centikuber Udsagn eller ej. Find på skift på en påstand og lad den anden afgøre, hvorvidt der er tale om et udsagn eller ej. For at være et matematik udsagn, skal påstanden enten være sand eller falsk, men må ikke kunne være begge dele. Fx Det er godt vejr i dag. Det er ikke et udsagn, da det kan diskuteres, hvad godt vejr er, og det ikke bare er sandt eller falsk. Reducer. Læg et antal ens genstande i 3 forskellige farver i en pose. Det kan fx være perler, tusser, Lego-klodser eller elastikker. Træk fx 10 gange og læg genstandene på en række. Noter trækkene (fx en rød, en rød, en blå, en gul, en gul, en gul, en rød, en blå, en blå og en gul) og reducer. (fx 3r + 3b + 4g). Find mit x. På skift tænker man på et tal og siger fx: Når jeg ganger det med 2 får jeg 6. Skriv ligningen, der passer til (x * 2 = 6) og løs den.

4 Ulighedshistorier. Find og svar på små hverdags historier, der indeholder ord som: færre end, flere end, større end eller mindre end - fx Malte har færre marsvin end Mia, der har 7. Hvor mange kan Malte have? 5.kapitel Vi skal i dette kapitel arbejde med emnet tegning. Eleverne skal i denne periode lære om: Arbejdstegning. Tegne skitser af genstande set fra forskellige vinkler - forfra, fra siden og fra oven. Isometrisk tegning. Tegne i 3 dimensioner på isometrisk papir (net af ligesidede trekanter). Ligedannede figurer. Genkende og tegne figurer, der har samme form og vinkler, men forskellige størrelser. Målestoksforhold. Lave større eller mindre tegninger af virkeligheden i forskellige forhold. Konstruktion. Tegne trekanter med vinkelmåler og passer ud fra angivne vinkler og sidelængder. Perspektivtegning. Arbejde med teknikker til at gengive virkelighed med dybdevirkning. Nedenstående aktiviteter/spil kan med fordel laves igen derhjemme, når børnene har arbejdet med dem i skolen. Aktiviteter og spil fra bogen: Side 51 opgave 6 Arbejdstegninger fra klassen. Lav i stedet arbejdstegninger fra jeres hjem. Side 55 opgave 19 Tegn skolegården. Tegn i stedet dit hus i målestoksforhold 100:1. Side 56 opgave 21 Forstør rektangler. Side 57 opgave 26 Målestoksforhold på computeren. Side 59 opgave 32 Find forsvindingspunkter. Brug evt. egne billeder med rumlige og kasseformede ting på. Tegn og gæt. Tegn en arbejdstegning (set forfra, fra siden og fra oven) af en genstand i hjemmet og lad efterfølgende en anden gætte, hvilken genstand, der er tale om. Ligedannede firkanter. Mål og tegn en firkantet genstand i hjemmet (fx dankort, spillekort, knækbrød), som barnet skal tegne en mindre og/eller større udgave af. Virkelighed og tegning. Tegn en enkel illustration på ternet papir, skriv virkelighed under og angive et målestoksforhold (fx 1:2 eller 3:1). Barnet skal efterfølgende lave en tilhørende tegning (se grå boks på side 54 og 56).

5 Konstruer trekanter. Angiv to vinkler (højst en må være ret eller stump) og en længde eller tre længder, og lad barnet konstruere en trekant ud fra oplysningerne. 6.kapitel Vi skal i dette kapitlet arbejde med emnet statistik og sandsynlighed. Eleverne skal i denne periode lære om: Tabeller og diagrammer. Aflæse, tegne og fortolke forskellige tabeller og diagrammer. Gennemsnit. Finde gennemsnit ved ligelig fordeling af genstande og værdier (fx penge). Kombinatorik. Illustrere og beregne antallet af kombinationer med udgangspunkt i tælletræer. Chance. Vurdere og finde sandsynligheden i forskellige spilsituationer. Regnehistorier. Løse tekstopgaver med ovenstående faglige områder. Nedenstående aktiviteter/spil kan med fordel laves igen derhjemme, når børnene har arbejdet med dem i skolen. Aktiviteter og spil fra bogen: Side 64 opgave 12 Undersøgelse af armstrækninger. Brug familiemedlemmer og naboer. Lav evt. andre øvelser som mavebøjninger, englehop, sjipning. Side 65 opgave 15 Lav undersøgelser. Spørg familie og naboer. Side 68 opgave 23 Eksperimenter med centikuber. Brug tusser, glaskugler, Legoklodser i stedet for centikuber. Tabel- og diagramjagt. Gå på jagt på nettet, i aviser, ugeblade og reklamer efter tabeller og diagrammer og lav spørgsmål og svar til. Find gennemsnittet. Find 2-4 tal eller lav 2-4 bunker af genstande eller penge, som barnet skal finde gennemsnittet af. Det er vigtigt, at svaret bliver et helt tal. Tegn tælletræer. Find situationer fra hverdagen, hvor der skal vælges både/og - fx både 2 kasketter, 3 trøjer, 2 shorts, både 3 forretter, 3 hovedretter og 2 desserter. Tegn tælletræer (se side 66 i elevbogen) og find antallet af kombinationsmuligheder. Eksperiment. Find små eksperimenter, som kan undersøges fx kast med en tændstikæske, sko, kapsel. Skriv udfaldsrummet (se grå boks på side 68 i elevbogen), kast fx 50 gange og noter udfaldene. Tegn evt. et diagram, der viser udfaldene. 7.kapitel Vi skal i dette kapitlet arbejde med emnet funktioner. Eleverne skal i denne periode lære om:

6 Ordnede talpar. To tal, fx (3,4), der angiver, at de hører sammen i en given funktion Grafer. Afsætte og forbinde koordinatsæt, (talpar afsat i koordinatsystem), så der dannes en lineær graf. Funktionsforskrifter. En beskrivelse af, hvilken sammenhæng, der er mellem to værdier, x og y Nedenstående aktivitet kan med fordel arbejdes med derhjemme, når børnene har arbejdet med den i skolen. Spil og aktiviteter fra bogen: Side 70 opgave 2 Tast på lommeregner Side 77 opgave 17 Funktionsdrama kan fint udføres, selvom man kun er to deltagere Spillet på bagsiden af elevbogen Fire på stribe. Tegn på kvadreret papir et koordinatsystem med tallene fra 1 8 på akserne se fx side 73 i elevbogen. Sig på skift et koordinatsæt fx (2,3) og afsæt punktet med et kryds i en farve. Den deltager, der først har 4 krydser i egen farve vandret, lodret eller diagonalt, vinder. Forbrugsjagt. Find ud af hvor mange kubikmeter vand, kilowatt-timer, liter olie eller kubikmeter naturgas I bruger på fx en uge. Tegn et koordinatsystem, med antal uger på x-aksen og forbruget på y-aksen. Indsæt uge for uge forbruget i koordinatsystemet (i fx 5 uger) og forbind punkterne. Stil spørgsmål til grafen og tal om eventuelle afvigelser i forbruget. Vendespil. Skriv forskellige funktionsforskrifter på små stykker papir fx: x + 2 = y; 14 x= y eller 2 * x = y. Vælg en af forskrifterne. Læg 13 spillekort i samme kulør på bordet med bagsiden opad. Træk på skift to kort, som Memory, og se om de passer ind i den funktion I har valgt. Prøv med en anden funktionsforskrift. Den, der får flest stik, har vundet. 8.kapitel Vi skal i det kapitlet arbejde med emnet måling. Eleverne skal i denne periode lære om: Omkreds. Beregne omkreds af 3-, 4- og 5-kanter. Areal. Beregne areal af kvadrater, rektangler og trekanter.

7 Rumfang. Beregne rumfang af kasser samt kende til forskellige enheder for rumfang. Enheder. Kende til enheder for længde, vægt, areal, tid og rumfang samt foretage omskrivninger. Regnehistorier. Løse tekstopgaver med ovenstående faglige områder. Nedenstående spil/aktiviteter kan med fordel laves igen derhjemme, når børnene har arbejdet med dem i skolen. Spil og aktiviteter fra bogen: Side 79 opgave 5 Tættest på omkredsen Side 81 opgave 13 Tættest på arealet Side 83 opgave 20 Gæt og mål rumfanget af emballage Side 85 opgave 29 Først til 5 liter Side 87 opgave 35 Tre på stribe. Brug ludobrikker eller andre små genstande i stedet for centikuber. Tættest på omkredsen. Find firkantede ting derhjemme. Gæt på omkredsen og mål samt beregn efterfølgende den præcise omkreds. Areal af bogforsider. Find bøger i forskellige størrelser og beregn arealet af forsiden. Rumfang. Find flasker og beholder i forskellige størrelser og former. Mål eller aflæs rumfanget og omskriv mellem enhederne milliliter (ml), deciliter (dl) og liter (L). Soter til sidst flaskerne/beholderne efter rumfang. Gæt, mål og omskriv. Tegn en streg eller find en genstand og lad barnet gætte på længden eller vægten. Mål og omskriv til sidst til en anden enhed (fx fra cm til dm eller fra g til kg) og vurder i hvert tilfælde, hvilken enhed der er mest hensigtsmæssigt at anvende. Skriv regnehistorier. Skriv tekster med en indbygget opgave til kapitlets faglige områder fx Hønsehuset er 5 meter bredt og 8 meter langt. Hvor stor er hønsehusets omkreds?

Elevbog s. 14-25 Vi opsummerer hvad vi ved i. kendskab til geometriske begreber og figurer.

Elevbog s. 14-25 Vi opsummerer hvad vi ved i. kendskab til geometriske begreber og figurer. Årsplan 5. LH. Matematik Lærer Pernille Holst Overgaard (PHO) Lærebogsmateriale. Format 5 Tid og fagligt Aktivitet område Uge 33-37 Tal Uge 38-41 (efterårsferie uge 42) Figurer Elevbog s. 1-13 Vi opsummerer

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder Evaluering. Tal: Færdighedsmål

Færdigheds- og vidensområder Evaluering. Tal: Færdighedsmål Klasse: Jorden mat Skoleår: 16/17 Eleverne arbejder med bogsystemet format, hhv. 4. og 5. klasse. Bøgerne er bygget op, så emnerne følger hinanden hele vejen, hvorfor årsplanen er opbygget efter disse.

Læs mere

Årsplan for Format 4 Ret til ændringer forbeholdes. I løbet af året vil vi arbejde sammen på tværs af årgangene med relevante opgaver.

Årsplan for Format 4 Ret til ændringer forbeholdes. I løbet af året vil vi arbejde sammen på tværs af årgangene med relevante opgaver. Årsplan for Format 4 Ret til ændringer forbeholdes. I løbet af året vil vi arbejde sammen på tværs af årgangene med relevante opgaver. Kapitel 1 - Tal Forløb og varighed Færdigheds- og vidensmål Læringsmål

Læs mere

Kapitel 1: Tal. Tegn på læring. Delforløb Fælles mål Læringsmål

Kapitel 1: Tal. Tegn på læring. Delforløb Fælles mål Læringsmål 4. klasse Årsplan Kapitel 1: Tal Eleven Talsystem Regnestrategier!!!* Fase 1: Eleven kan udføre beregninger med de fire regningsarter inden for naturlige tal, herunder beregninger vedrørende hverdagsøkonomi

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Mars 6./7. Skoleår: 16/17 Eleverne arbejder med bogsystemet format, hhv. 6. og 7. klasse. Da der er et stort spring i emnerne i mellem disse trin er årsplanen udformet ud fra Format 7, hvortil

Læs mere

fx 8 Sandsynligheden for at slå en 4 er med en 6-sidet 1 terning 2

fx 8 Sandsynligheden for at slå en 4 er med en 6-sidet 1 terning 2 Logik Udsagn Reduktion Ligninger Uligheder Regnehistorier I en trekant er den største vinkel 0 større end den næststørste og denne igen 0 større end den mindste. Find vinklernes gradtal. = og Lig med og

Læs mere

Kapitel 1: Tal. Tegn på læring. Delforløb Fælles mål Læringsmål

Kapitel 1: Tal. Tegn på læring. Delforløb Fælles mål Læringsmål 5. klasse Årsplan Kapitel 1: Tal Eleven Talsystem Regnestrategier Fase 1: Eleven kan udføre beregninger med de fire regningsarter inden for naturlige tal, herunder beregninger vedrørende hverdagsøkonomi

Læs mere

RIKKE SARON PEDERSEN MICHAEL POULSEN MICHAEL WAHL ANDERSEN PETER WENG FACITLISTE TIL TRÆNINGSHÆFTE 5

RIKKE SARON PEDERSEN MICHAEL POULSEN MICHAEL WAHL ANDERSEN PETER WENG FACITLISTE TIL TRÆNINGSHÆFTE 5 RIKKE SARON PEDERSEN MICHAEL POULSEN MICHAEL WAHL ANDERSEN PETER WENG 5 FACITLISTE TIL TRÆNINGSHÆFTE 5 Kontext 5, Facitliste til træningshæfte Samhørende titler: KonteXt 5 Kernebog KonteXt 5 Kopimappe

Læs mere

Kvinden siger: Jeg kan desværre ikke få børn. Det er noget jeg har arvet fra min mor. Jo mere logisk man tænker, jo lettere kan man erstattes

Kvinden siger: Jeg kan desværre ikke få børn. Det er noget jeg har arvet fra min mor. Jo mere logisk man tænker, jo lettere kan man erstattes Logik Udsagn Reduktion Ligninger Uligheder Regnehistorier Algebra: navneord en = regning med bogstaver som symboler for tal Tankelæser Logik: navneord en = fornuftig måde at tænke og handle på Ligevægt

Læs mere

Årsplan for matematik 4. klasse 14/15

Årsplan for matematik 4. klasse 14/15 Årsplan for matematik 4. klasse 14/15 Status: 4.b er en klasse der består af ca. 20 elever. Der er en god fordeling mellem piger og drenge i klasser. Klassen har 5 matematiktimer om ugen. Vi fortsætter

Læs mere

7,00 kr. 12,50 kr. 19,00 kr. 65,50 kr. 123,00 kr. 45,28 kr. 70,00 kr. 61,00 kr. 45,50 kr. 92,00 kr. 20,00 kr. 34,18 kr.

7,00 kr. 12,50 kr. 19,00 kr. 65,50 kr. 123,00 kr. 45,28 kr. 70,00 kr. 61,00 kr. 45,50 kr. 92,00 kr. 20,00 kr. 34,18 kr. Spørg, svar og byt Nr. 23 7,23 kr. 12,43 kr. 18,83 kr. 65,56 kr. 123,15 kr. 7,00 kr. 12,50 kr. 19,00 kr. 65,50 kr. 123,00 kr. 69,83 kr. 60,75 kr. 45,28 kr. 92,24 kr. 19,95 kr. 70,00 kr. 61,00 kr. 45,50

Læs mere

5. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN MATEMATIK

5. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN MATEMATIK Lærer: SS Forord til faget i klassen Vi vil i matematik arbejde differentieret i hovedemnerne geometri, statistik og sandsynlighed samt tal og algebra. Vi vil i 5. kl. dagligt arbejde med matematisk kommunikation

Læs mere

Årsplan for matematik på mellemtrinnet 2015-2016 (Lærere: Ebba Frøslev og Esben O. Lauritsen)

Årsplan for matematik på mellemtrinnet 2015-2016 (Lærere: Ebba Frøslev og Esben O. Lauritsen) Årsplan for matematik på mellemtrinnet 2015-2016 (Lærere: Ebba Frøslev og Esben O. Lauritsen) Bog: Vi bruger grundbogssystemet Format, som er et fleksibelt matematiksystem, der tager udgangspunkt i læringsstile.

Læs mere

Foreløbig udgave af læringsmål til: Kapitel 1 Regn med store tal Fælles Mål Læringsmål Forslag til tegn på læring

Foreløbig udgave af læringsmål til: Kapitel 1 Regn med store tal Fælles Mål Læringsmål Forslag til tegn på læring Foreløbig udgave af læringsmål til: Kapitel 1 Regn med store tal Fælles Mål Læringsmål Forslag til tegn på læring udføre beregninger med de fire regningsarter inden for naturlige tal, herunder beregninger

Læs mere

Mål for kapitlet, begreber og ord som anvendes i kapitlet og aktivering af forhåndsviden.

Mål for kapitlet, begreber og ord som anvendes i kapitlet og aktivering af forhåndsviden. FAGLIG LÆSNING e. OPGAVE. Hvad står der altid i sådan en ramme? Aktiviteter. 2. Hvad står der altid i sådan en ramme? Teori. 3. Hvad starter alle kapitler med? Mål for kapitlet, begreber og ord som anvendes

Læs mere

Format FACITLISTE. 1 Navn: Dato: / Side 3. Facit, side 1-3. Format, Evalueringshæfte 3. Alinea. 3klasse. Kan. K a n. n æ s t e n. e n d n u. fx.

Format FACITLISTE. 1 Navn: Dato: / Side 3. Facit, side 1-3. Format, Evalueringshæfte 3. Alinea. 3klasse. Kan. K a n. n æ s t e n. e n d n u. fx. K a n K a n Kan n æ s t e n e n d n u klasse Format i k k e Side Pizzeria. Løs regnehistorierne. Pizzabager enito skal fordele tomatskiver ligeligt på pizzaer. Hvor mange tomatskiver er der på hver pizza?

Læs mere

Funktioner. Benzin. x x 1 7,5. 4 kopper og 3 kopper. Når der købes mere end 6 kopper. Valutaomregning. Ordnede talpar

Funktioner. Benzin. x x 1 7,5. 4 kopper og 3 kopper. Når der købes mere end 6 kopper. Valutaomregning. Ordnede talpar Ordnede talpar Forskrifter for funktioner Grafer Valutaomregning euro = 7, kr. euro = 7 kr. euro = 7 kr.. euro = 7. kr. kr. =, euro Benzin kr. =, euro kr. =, euro. kr. =, euro Køb af kaffe kr./l 9 8 7

Læs mere

Årsplan for matematik i 4. klasse 2014-15

Årsplan for matematik i 4. klasse 2014-15 Årsplan for matematik i 4. klasse 2014-15 Klasse: 4. Fag: Matematik Lærer: Ali Uzer Lektioner pr. uge: 4(mandag, tirsdag, torsdag, fredag) Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at

Læs mere

Tegning. Arbejds- og isometrisk tegning Ligedannede figurer Målestoksforhold Konstruktion Perspektivtegning. 1 Tegn arbejdstegninger

Tegning. Arbejds- og isometrisk tegning Ligedannede figurer Målestoksforhold Konstruktion Perspektivtegning. 1 Tegn arbejdstegninger Tegning Arbejds- og isometrisk tegning Ligedannede figurer Målestoksforhold Konstruktion Perspektivtegning Målestoksforhold bruges når man skal vise noget større eller mindre end det er i virkeligheden.

Læs mere

Forslag til a rsplan for Format 5

Forslag til a rsplan for Format 5 Forslag til a rsplan for Format 5 Kapitel 1 - Tal Forløb og varighed Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Tal Varighed: 4-5 uger Talsystem Brøk Decimaltal Procent Negative tal Regnestrategier

Læs mere

Tegning. Arbejdstegning og isometrisk tegning Ligedannede figurer Målestoksforhold Konstruktion Perspektivtegning. 1 Tegn fra tre synsvinkler

Tegning. Arbejdstegning og isometrisk tegning Ligedannede figurer Målestoksforhold Konstruktion Perspektivtegning. 1 Tegn fra tre synsvinkler Tegning Arbejds og isometrisk Ligedannede figurer Målestoksforhold Konstruktion Perspektiv Kassens højde Bundens bredde dybde Hullets diameter Afstand mellem hul og bund Højde over jorden Musvit 30 10

Læs mere

2. Christian den Fjerde. Årsplan 2015 2016 (Matematik PHO) Elevbog s. 2-11

2. Christian den Fjerde. Årsplan 2015 2016 (Matematik PHO) Elevbog s. 2-11 Lærer. Pernille Holst Overgaard Lærebogsmateriale. Format 2 Tid og fagligt område Aktivitet Læringsmål Uge 33-36 Elevbog s. 2-11 Additions måder. Vi kende forskellige måder at Addition arbejder med addition

Læs mere

Matematik. Trinmål 2. Nordvestskolen 2006 Forord. Trinmål 2 (4. 6. klasse)

Matematik. Trinmål 2. Nordvestskolen 2006 Forord. Trinmål 2 (4. 6. klasse) Matematik Trinmål 2 Nordvestskolen 2006 Forord Forord For at sikre kvaliteten og fagligheden i folkeskolen har Undervisningsministeriet udarbejdet faghæfter til samtlige fag i folkeskolen med bindende

Læs mere

Sum af. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Samlet sum. Navn

Sum af. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Samlet sum. Navn Afrund beløb Sum af alle beløb til hele kroner Nr. 27 Navn Runde 1 Runde 2 Runde 3 Runde 4 Runde 5 Runde 6 Samlet sum Navn Runde 1 Runde 2 Runde 3 Runde 4 Runde 5 Runde 6 Sum af alle beløb til hele kroner

Læs mere

Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering

Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering (Der evalueres løbende på følgende hovedpunkter) 33-36 Regneregler Vedligeholde og udbygge forståelse og færdigheder inden for de fire regningsarter Blive fortrolig

Læs mere

Matematik undervisningsplan 4-6. klassetrin Årsplan 2015 & 2016

Matematik undervisningsplan 4-6. klassetrin Årsplan 2015 & 2016 Materialer Grundbog: kontext Arbejdsbog: kontext Rema Matematik undervisningsplan Matematikmappe til opgaveark, tilpasset elevernes individuelle niveau Tabeltræning og anden basistræning efter behov Supplerende

Læs mere

Matematik Delmål og slutmål

Matematik Delmål og slutmål Matematik Delmål og slutmål Ferritslev friskole 2006 SLUTMÅL efter 9. Klasse: Regning med de rationale tal, såvel som de reelle tal skal beherskes. Der skal kunne benyttes og beherskes formler i forbindelse

Læs mere

Decimaltal, brøker og procent Negative tal Potens, rødder og pi Reelle og irrationale tal

Decimaltal, brøker og procent Negative tal Potens, rødder og pi Reelle og irrationale tal Navn: Nr.: Klasse: Prøvedato: mat7 Noter: Kompetencemål efter 9. klassetrin Eleven kan anvende reelle tal og algebraiske udtryk i matematiske undersøgelser Tal og algebra Tal Titalssystem Decimaltal, brøker

Læs mere

Årsplan for matematik i 1.-2. kl.

Årsplan for matematik i 1.-2. kl. Årsplan for matematik i 1.-2. kl. Lærer Martin Jensen Mål for undervisningen Målet for undervisningen er, at eleverne tilegner sig matematiske kompetencer og arbejdsmetoder jævnfør Fælles Mål. Eleverne

Læs mere

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 6.a Lærer: LBJ Fagområde/ emne

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 6.a Lærer: LBJ Fagområde/ emne Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 6.a Lærer: LBJ Fagområde/ emne Umulige figurer Periode Mål Eleverne skal: At opdage muligheden for og blive fascineret af gengivelse af det umulige. At få øvelse

Læs mere

EN SKOLE FOR LIVET ÅRSPLAN 18/19

EN SKOLE FOR LIVET ÅRSPLAN 18/19 ÅRSPLAN 18/19 Lærer: LH Fag: Matematik i 4. klasse Eleverne skal i 4. klasse primært arbejde i webbogen, der kommer rundt om de forskellige matematiske emner. De skal derudover i undervisningen blandt

Læs mere

Matematik i 5. klasse

Matematik i 5. klasse Matematik i 5. klasse Igen i år benytter vi os af Faktor i femte. Systemet indeholder en grundbog, hvortil der er supplerende materiale i form af kopiark, som er tilpasset de gennemgåede emner. Grundbogen

Læs mere

5, 10 og 1 4, 5 og 6 7, 11 og 4. 2, 3, 5 og 4 0, 1, 5 og 2 5, 2, 4 og 3. 2, 3, 4 og 1 4, 2 og 3 1, 8, 4 og 3. 5, 3 og 1 3, 4,og 5 3, 4 og 2

5, 10 og 1 4, 5 og 6 7, 11 og 4. 2, 3, 5 og 4 0, 1, 5 og 2 5, 2, 4 og 3. 2, 3, 4 og 1 4, 2 og 3 1, 8, 4 og 3. 5, 3 og 1 3, 4,og 5 3, 4 og 2 skrig Nr. 63 5, 0 og 4, 5 og 6 7, og 4, 3, 5 og 4 0,, 5 og 5,, 4 og 3, 3, 4 og 4, og 3, 8, 4 og 3 5, 3 og 3, 4,og 5 3, 4 og 5, 3, 3 og 7, 3 og, 4, 4 og, -, 3 og 6 6, 3, og 6 og 3, 4, 0 og 9 4 og 4 og 4

Læs mere

tråd i matematik Hørsholm Skole har lavet den røde tråd for undervisningen i matematik fra 1.-9. klasse 1. klasse 2. klasse 3.

tråd i matematik Hørsholm Skole har lavet den røde tråd for undervisningen i matematik fra 1.-9. klasse 1. klasse 2. klasse 3. Den tråd i matematik Hørsholm Skole har lavet den røde tråd for undervisningen i matematik fra 1.-9. klasse 1. klasse 2. klasse 3. klasse 4. klasse 5. klasse 6. klasse 7. klasse 8. klasse 9. klasse 1.klasse

Læs mere

Hovedemne 1: Talsystemet og at gange Læringsmål Nedbrudte læringsmål Forslag til tegn på læring

Hovedemne 1: Talsystemet og at gange Læringsmål Nedbrudte læringsmål Forslag til tegn på læring Hovedemne 1: Talsystemet og at gange kan anvende flercifrede naturlige tal til at beskrive antal og rækkefølge udvikle metoder til multiplikation og division med naturlige tal udføre beregninger med de

Læs mere

Format 2 - Mål og årsplaner

Format 2 - Mål og årsplaner Format 2 - Mål og årsplaner Fælles Mål: Der angives 5-10 Fælles Mål per kapitel med angivelse af faser. Antallet inkluderer både færdigheds- og vidensmål samt kompetencer. Læringsmål: Der opstilles ét

Læs mere

Decimaltal, brøker og procent Negative tal Potens, rødder og pi Reelle og irrationale tal

Decimaltal, brøker og procent Negative tal Potens, rødder og pi Reelle og irrationale tal Navn: Nr.: Klasse: Prøvedato: mat6 Noter: Kompetencemål efter 6. klassetrin Eleven kan anvende reelle tal og algebraiske udtryk i matematiske undersøgelser Tal og algebra Tal Titalssystem Decimaltal, brøker

Læs mere

Matematik - undervisningsplan

Matematik - undervisningsplan I 4. klasse starter man på andet forløb i matematik, der skal lede frem mod at eleverne kan opfylde fagets trinmål efter 6. klasse. Det er dermed det som undervisningen tilrettelægges ud fra og målsættes

Læs mere

MATEMATIK. Basismål i matematik på 1. klassetrin:

MATEMATIK. Basismål i matematik på 1. klassetrin: MATEMATIK Basismål i matematik på 1. klassetrin: at kunne indgå i samtale om spørgsmål og svar, som er karakteristiske i arbejdet med matematik at kunne afkode og anvende tal og regnetegn og forbinde dem

Læs mere

NAVN: KLASSE: Talforståelse og positionssystem. Multiplikation Division Brøker. Ligninger og funktioner. Koordinatsystemet Rumfang Procent

NAVN: KLASSE: Talforståelse og positionssystem. Multiplikation Division Brøker. Ligninger og funktioner. Koordinatsystemet Rumfang Procent Matematikevaluering for 6. klasse A NAVN: KLASSE: Talforståelse og positionssystem Addition Subtraktion Multiplikation Division Brøker Ligninger og funktioner Omregning Geometri Koordinatsystemet Rumfang

Læs mere

matematik grundbog trin 1 Demo preben bernitt grundbog trin 1 2004 by bernitt-matematik.dk 1

matematik grundbog trin 1 Demo preben bernitt grundbog trin 1 2004 by bernitt-matematik.dk 1 33 matematik grundbog trin 1 Demo preben bernitt grundbog trin 1 2004 by bernitt-matematik.dk 1 matematik grundbog trin 1 Demo-udgave 2003 by bernitt-matematik.dk Kopiering og udskrift af denne bog er

Læs mere

EN SKOLE FOR LIVET ÅRSPLAN 19/20

EN SKOLE FOR LIVET ÅRSPLAN 19/20 ÅRSPLAN 19/20 Lærer: LH Fag: Matematik Eleverne skal i 7. klasse primært arbejde i webbogen, der kommer rundt om de forskellige matematiske emner. Der vil i forbindelse med de enkelte emner og kapitler

Læs mere

Årsplan matematik 8. klasse

Årsplan matematik 8. klasse Årsplan matematik 8. klasse 2019-2020 Eleverne arbejder med grundbogen Matematrix 8. I undervisningen inddrages digitale undervisningsredskaber såsom Geogebra, Wordmat, MatematikFessor, emat, excel og

Læs mere

Den lille hjælper. Positionssystem...3. Positive tal...3. Negative tal...3. Hele tal...3. Potenstal...3. Kvadrattal...3

Den lille hjælper. Positionssystem...3. Positive tal...3. Negative tal...3. Hele tal...3. Potenstal...3. Kvadrattal...3 Den lille hjælper Positionssystem...3 Positive tal...3 Negative tal...3 Hele tal...3 Potenstal...3 Kvadrattal...3 Parentes...4 Parentesregler...4 Primtal...4 Addition (lægge sammen) også med decimaltal...4

Læs mere

Undervisningsplan: Matematik Skoleåret 2014/2015 Strib Skole: 5B Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: Side 1 af 5

Undervisningsplan: Matematik Skoleåret 2014/2015 Strib Skole: 5B Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: Side 1 af 5 Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: 33 Addition og subtraktion Anvendelse af regningsarter 34 Multiplikation og division Anvendelse af regningsarter 35 Multiplikation med decimaltal Anvendelse af

Læs mere

(0,0) (2,5) (1,3) (5,1) (3,0) (4,2) ( 2,5) ( 1,3) ( 5,5) ( 2,2) ( 3,0) ( 4,1) ( 2, 5) (0,3) ( 5,0) ( 1, 2) ( 4, 4) ( 3 1) (5, 3) (3, 1) (0, 4)

(0,0) (2,5) (1,3) (5,1) (3,0) (4,2) ( 2,5) ( 1,3) ( 5,5) ( 2,2) ( 3,0) ( 4,1) ( 2, 5) (0,3) ( 5,0) ( 1, 2) ( 4, 4) ( 3 1) (5, 3) (3, 1) (0, 4) Løb i koordinatsstem (0,0) (2,5) (1,3) Nr. 69 (5,1) (3,0) (4,2) ( 2,5) ( 1,3) ( 5,5) ( 2,2) ( 3,0) ( 4,1) ( 2, 5) (0,3) ( 5,0) ( 1, 2) ( 4, 4) ( 3 1) (5, 3) (3, 1) (0, 4) (2, 2) (5,0) (1, 5) Klasseaktivitet.

Læs mere

Geometri i plan og rum

Geometri i plan og rum INTRO I kapitlet arbejder eleverne med plane og rumlige figurers egenskaber og med deres anvendelse som geometriske modeller. I den forbindelse kommer de bl.a. til at beskæftige sig med beregninger af

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering MULTI 4 Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Faglig læsning undersøgende arbejde Eleven kan læse og skrive enkle tekster med og om matematik

Læs mere

Årsplan for 4. klasse matematik på Solhverv Privatskole

Årsplan for 4. klasse matematik på Solhverv Privatskole Årsplan for 4. klasse matematik på Solhverv Privatskole Klasse / hold: 4. klasse Skoleår / periode: 2015/2016 Team / lærere: Grethe Søgaard Der arbejdes ud fra Fælles mål efter 6. klasse. http://uvm.dk/uddannelserog-dagtilbud/folkeskolen/faelles-maal

Læs mere

Årsplan. 3. klasse. Kapitel 1: Pizzeria. Pizzeria Trafik Chance på spil Dyrehandlen Æsker Mejeriet På arbejde De Olympiske Lege

Årsplan. 3. klasse. Kapitel 1: Pizzeria. Pizzeria Trafik Chance på spil Dyrehandlen Æsker Mejeriet På arbejde De Olympiske Lege Årsplan 3. klasse Pizzeria Trafik Chance på spil Dyrehandlen Æsker Mejeriet På arbejde De Olympiske Lege ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5

Læs mere

fortsætte høj retning mellem mindre over større

fortsætte høj retning mellem mindre over større cirka (ca) omtrent overslag fortsætte stoppe gentage gentage det samme igen mønster glat ru kantet høj lav bakke lav høj regel formel lov retning højre nedad finde rundt rod orden nøjagtig præcis cirka

Læs mere

6 Geometri. Faglige mål. Geometriske begreber. Vinkler. Modeller. Kongruens og ligedannethed

6 Geometri. Faglige mål. Geometriske begreber. Vinkler. Modeller. Kongruens og ligedannethed 6 Geometri Faglige mål Kapitlet Geometri tager udgangspunkt i følgende faglige mål: Geometriske begreber: kunne sætte matematiske begreber ind i en matematisk kontekst samt kende den visuelle betydning

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering MULTI 5 Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Faglig læsning Opmærksomhedspunkt Eleven kan anvende ræsonnementer i undersøgende arbejde

Læs mere

Format 3. klasse Facitliste Kopiark S R D C TALLERUP 7 KOPIARK CHANCE PÅ SPIL A C B D D E D F E F E A. nr. 10. nr. 11. nr. 13. nr. 17. nr. 15.

Format 3. klasse Facitliste Kopiark S R D C TALLERUP 7 KOPIARK CHANCE PÅ SPIL A C B D D E D F E F E A. nr. 10. nr. 11. nr. 13. nr. 17. nr. 15. rafik vad betyder skiltene?. akse nr. Å X Q O Z Ø J Y Æ M R V N (,) (,) (,) (,) (,) (,) (,) O R (,) (,) (,) (,) (,) (,) O V V J (,) (,) (,) (,) (,) (,) (,) (,) Y (,) (,) (,) (,) (,) (,) (,) (,) R V O.

Læs mere

Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering

Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering Årsplan for skoleåret 2016/2017 5. klasse matematik Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering 33 36 Store tal og negative tal I gang med nyt bogsystem. Arbejde med store tal og med negative tal. Bruge

Læs mere

Årsplan matematik 7.klasse 2014/2015

Årsplan matematik 7.klasse 2014/2015 Årsplan matematik 7.klasse 2014/2015 Emne Indhold Mål Tal og størrelser Arbejde med brøktal som repræsentationsform på omverdenssituationer. Fx i undersøgelser. Arbejde med forskellige typer af diagrammer.

Læs mere

6. klasse matematik. Årsplan for skoleåret 2016/2017. Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering Regn med tallene

6. klasse matematik. Årsplan for skoleåret 2016/2017. Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering Regn med tallene Årsplan for skoleåret 2016/2017 6. klasse matematik Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering 33 36 Regn med tallene Arbejde med færdigheds og problemregning med de fire regnearter og potenser. Kontext

Læs mere

Mødet. 6 Geometri. Begreb Eksempel Navn. Parallel. Vinkelret. Linjestykke. Polygon. Cirkelperiferi. Midtpunkt. Linje. Diagonal. Radius.

Mødet. 6 Geometri. Begreb Eksempel Navn. Parallel. Vinkelret. Linjestykke. Polygon. Cirkelperiferi. Midtpunkt. Linje. Diagonal. Radius. 6.01 Mødet Begreb Eksempel Navn Parallel Vinkelret Linjestykke Polygon Cirkelperiferi Midtpunkt Linje Diagonal Radius Ret vinkel 6.02 Fire på stribe Regler Hver spiller får en spilleplade (6.03). Alle

Læs mere

Tegn og gæt gennemsnittet

Tegn og gæt gennemsnittet Tegn og gæt gennemsnittet Nr. Gruppeaktivitet. Kast en -sidet terning. Terningeslaget angiver et gennemsnit. Tegn gennemsnittet med to eller tre forskellige søjler på kopiarket, og giv arket videre til

Læs mere

Årsplan for Matematik klasse Skoleåret 2018/2019

Årsplan for Matematik klasse Skoleåret 2018/2019 Uger Emne Materialer Evaluering 33-35 De fire regningsarter Hæfter fra matematikfessor.dk 36 Afrunding af tal TAL OG ALGEBRA - TAL Eleven kan anvende rationale tal og variable i beskrivelser og beregninger

Læs mere

ÅRSPLAN MATEMATIK 8. KL SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN MATEMATIK 8. KL SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN MATEMATIK 8. KL SKOLEÅRET 2017/2018 Der tages udgangspunkt i forenklede fællesmål fra UVM for matematik på 7-9. Klasse. Ved denne plan skal der tages højde for, at ændringer kan forekomme i løbet

Læs mere

Regning. kr ,- Punktum eller kom. Komplet klatreudstyr 8,50 6,50. Afrundin. Sådan afrunde. Tast : 2 + Skriver den 7 eller.

Regning. kr ,- Punktum eller kom. Komplet klatreudstyr 8,50 6,50. Afrundin. Sådan afrunde. Tast : 2 + Skriver den 7 eller. Regning ma! Punktum eller kom et punkdecimalkomma som I USA skriver man a. Det ark bruger et komm tum, hvor vi i Danm benytte når skoleelever skal kan give problemer, ed det e er alle udstyret m lommeregner.

Læs mere

Årsplan for Matematik 3. klasse Skoleåret 2018/2019

Årsplan for Matematik 3. klasse Skoleåret 2018/2019 Uger Emne Materialer Evaluering 33 Kom godt i gang Hæfter fra matematikfessor.dk Repetition fra 2. klasse Eleverne arbejder med genopfriskning af matematik fra 2. klasse gennem blandede opgaver. 34 TAL

Læs mere

Matematik - Årsplan for 6.b

Matematik - Årsplan for 6.b Matematik - Årsplan for 6.b 2013-2014 Kolorit for 6. klasse består af en grundbog, en rød og en grøn arbejdsbog. Grundbogen er inddelt i 4 forskellige arbejdsformer: Fællessider, gruppesider, alenesider

Læs mere

tjek.me Forårskatalog 2018 Matematik By Knowmio

tjek.me Forårskatalog 2018 Matematik By Knowmio tjek.me Forårskatalog 2018 Matematik Velkommen til tjek.me forårskatalog for matematik 1. til 9. klasse tjek.me er et online, spilbaseret evalueringsværktøj, som giver indsigt i elevernes progression.

Læs mere

Årsplan 5. Årgang

Årsplan 5. Årgang Årsplan 5. Årgang 2016-2017 Materialer til 5.årgang: - Matematrix grundbog 5.kl - Matematrix arbejdsbog 5.kl - Skrivehæfte - Kopiark - Færdighedsregning 5.kl - Computer Vi skal i løbet af året arbejde

Læs mere

5 Ligninger og uligheder

5 Ligninger og uligheder 5 Ligninger og uligheder Faglige mål Kapitlet Ligninger og uligheder tager udgangspunkt i følgende faglige mål: Regler for løsning af ligninger og uligheder: kende reglerne for ligningsløsning og uligheder

Læs mere

Matematiske færdigheder opgavesæt

Matematiske færdigheder opgavesæt Matematiske færdigheder opgavesæt SÆT + 0 :, 0 000 9 0 cm m 0 liter dl ton kg Hvilket år var der flest privatbiler i Danmark? Cirka hvor mange privatbiler var der i 99? 00 0 000 Priser i Tivoli, 00: Turpas

Læs mere

Statistik og sandsynlighed

Statistik og sandsynlighed Navn: Nr.: Klasse: Prøvedato: mat3 Noter: Kompetencemål efter 3. klassetrin Eleven kan udvikle metoder til beregninger med naturlige tal Tal og algebra Tal Titalssystem Decimaltal, brøker og procent Negative

Læs mere

Hunden kan sige et nyt tal (legen kan selvfølgelig udvides til former) hver dag, men kun det tal.

Hunden kan sige et nyt tal (legen kan selvfølgelig udvides til former) hver dag, men kun det tal. 4. oktober 9.00-15.00 Tårnby Faglig læsning Program Præsentation Hunden - en aktivitet til at vågne op på Oplæg om begrebsdannelse Aktiviteter hvor kroppen er medspiller Matematikkens særlige sprog Aktiviteter

Læs mere

NAVN: KLASSE: Talforståelse og positionssystem. Multiplikation Division Brøker. Ligninger og funktioner. Geometri Procent Matematik i hverdagen

NAVN: KLASSE: Talforståelse og positionssystem. Multiplikation Division Brøker. Ligninger og funktioner. Geometri Procent Matematik i hverdagen Matematikevaluering for 5. klasse A NAVN: KLASSE: Talforståelse og positionssystem Addition Subtraktion Multiplikation Division Brøker Ligninger og funktioner Omregning Koordinatsystemet Geometri Procent

Læs mere

Årsplan 5. Årgang

Årsplan 5. Årgang Årsplan 5. Årgang 2017-2018 Materialer til 5.årgang: - Matematrix grundbog 5.kl - Matematrix arbejdsbog 5.kl - Skrivehæfte - Kopiark - Færdighedsregning 5.kl - Computer Vi skal i løbet af året arbejde

Læs mere

Årsplan 2018/19 Matematik 3. årgang. Kapitel 1: Jubii

Årsplan 2018/19 Matematik 3. årgang. Kapitel 1: Jubii Årsplan 08/9 Matematik. årgang TriX A Kapitel : Jubii I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i. klasse. Kapitlet har især fokus på kerneområderne

Læs mere

ÅRSPLAN MATEMATIK 5.KLASSE

ÅRSPLAN MATEMATIK 5.KLASSE ÅRSPLAN MATEMATIK 5.KLASSE Matematiklærerens tænkebobler illustrerer, at matematikundervisning ikke udelukkende handler om opgaver, men om en (lige!) blanding af: Kompetencer Indhold Arbejdsmåder CENTRALE

Læs mere

F-dag om geometri. Fremstilling og beskrivelse af stiliserede blade

F-dag om geometri. Fremstilling og beskrivelse af stiliserede blade F-dag om geometri Fremstilling og beskrivelse af stiliserede blade I foråret fejrede Canada at landet havde eksisteret som nation i 150 år. I den anledning blev der fremstillet et logo, der tog afsæt i

Læs mere

Årsplan for matematik 3.klasse 2019/20

Årsplan for matematik 3.klasse 2019/20 Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 3.A Lærer:LBJ Fagområde/ emne At regne i hovedet

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 3.A Lærer:LBJ Fagområde/ emne At regne i hovedet Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 3.A Lærer:LBJ Fagområde/ emne At regne i hovedet penge Periode Mål Eleverne skal: Lære at anvende simpel hovedregning gennem leg og praktiske anvende addition og

Læs mere

EN SKOLE FOR LIVET. Uge Emne Mål Materialer/aktiviteter (4 uger) Tal på tal

EN SKOLE FOR LIVET. Uge Emne Mål Materialer/aktiviteter (4 uger) Tal på tal FAG: Matematik KLASSETRIN: 6. Klasse Hvert kapitel i Kontext er beregnet til ca. 4-5 uger. I kapitlerne regnes henholdsvis i hånden, på lommeregner samt i IT-programmer som GeoGebra og Excel. I løbet af

Læs mere

Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt).

Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt). Mit bord. Tegn det bord, du sidder ved. Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt). Tegningerne skal laves på

Læs mere

Årsplan Matematrix 3. kl. Kapitel 1: Jubii

Årsplan Matematrix 3. kl. Kapitel 1: Jubii Årsplan Matematrix. kl. A Første halvår Kapitel : Jubii I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i. klasse. Dette er samtidig et redskab for

Læs mere

Decimaltal, brøker og procent Negative tal Potens, rødder og pi Reelle og irrationale tal

Decimaltal, brøker og procent Negative tal Potens, rødder og pi Reelle og irrationale tal Navn: Nr.: Klasse: Prøvedato: mat8 Noter: Kompetencemål efter 9. klassetrin Eleven kan anvende reelle tal og algebraiske udtryk i matematiske undersøgelser Tal og algebra Tal Titalssystem Decimaltal, brøker

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse. Kapitel 1: Godt i gang

Årsplan matematik 5. klasse. Kapitel 1: Godt i gang Årsplan matematik 5. klasse Kapitel : Godt i gang I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i 4. klasse. Kapitlet er udformet som en storyline

Læs mere

matematik grundbog trin 1 preben bernitt grundbog trin 1 2004 by bernitt-matematik.dk 1

matematik grundbog trin 1 preben bernitt grundbog trin 1 2004 by bernitt-matematik.dk 1 33 matematik grundbog trin 1 preben bernitt grundbog trin 1 2004 by bernitt-matematik.dk 1 matematik grundbog trin 1 ISBN: 978-87-92488-28-2 1. udgave som E-bog 2006 by bernitt-matematik.dk Kopiering af

Læs mere

Årsplan for 3.klasse 2018/19 Matematik

Årsplan for 3.klasse 2018/19 Matematik Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Matematiske færdigheder Grundlæggende færdigheder - plus, minus, gange, division (hele tal, decimaltal og brøker) Identificer

Læs mere

matematik grundbog basis preben bernitt

matematik grundbog basis preben bernitt 33 matematik grundbog basis preben bernitt 1 matematik grundbog basis ISBN: 978-87-92488-27-5 2. udgave som E-bog 2010 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt efter aftale med bernitt-matematik.dk

Læs mere

OVERSIGT OVER 23 KOPIARK TIL AFRUNDING

OVERSIGT OVER 23 KOPIARK TIL AFRUNDING OVERSIGT OVER KOPIARK TIL AFRUNDING Kopiarkene til afrunding er ikke fortløbende nummereret. Til hvert kapitel er der knyttet eller tre kopiark. Variable Kopiark : Fokus på kapitlets stof Kopiark : Fokus

Læs mere

Mattip om. Statistik 2. Tilhørende kopier: Statistik 3, 4 og 5. Du skal lære om: Faglig læsning. Chance og risiko. Sandsynlighed

Mattip om. Statistik 2. Tilhørende kopier: Statistik 3, 4 og 5. Du skal lære om: Faglig læsning. Chance og risiko. Sandsynlighed Mattip om Statistik Du skal lære om: Faglig læsning Kan ikke Kan næsten Kan Chance og risiko Sandsynlighed Observationer, hyppighed og frekvens Gennemsnit Tilhørende kopier: Statistik, og mattip.dk Statistik

Læs mere

Sandsynlighed og kombinatorik

Sandsynlighed og kombinatorik Sandsynlighed og kombinatorik Indholdsfortegnelse... 1 Simpel sandsynlighed... 2 Kombinatorik... 4 Sandsynlighed ved hjælp af kombinatorik... 7 Udregningsark... 8 side 1 Simpel sandsynlighed 1: Du kaster

Læs mere

Format FACITLISTE I I I I I I I I I. Træningshæfte 1. klasse. Side 3. Facit, side 1-3. Format, Træningshæfte 1.1. Alinea. Fx. Fx. Fx. Fx. Fx. Fx. Fx.

Format FACITLISTE I I I I I I I I I. Træningshæfte 1. klasse. Side 3. Facit, side 1-3. Format, Træningshæfte 1.1. Alinea. Fx. Fx. Fx. Fx. Fx. Fx. Fx. Side Format Træningshæfte klasse Tæl ting Side FCITLISTE Side Skriv tallene Talforståelse. Marker med krydser antallet af blomster og deres blade, bier og deres vinger samt biller og deres ben. I I I.

Læs mere

Asbjørn Madsen Årsplan for 5. klasse Matematik Jakobskolen

Asbjørn Madsen Årsplan for 5. klasse Matematik Jakobskolen Årsplan for matematik i 5. klasse Klassens grundbog er Kontext 5. Det er denne bog, årsplanens emner tager udgangspunkt i. Ud over dette har eleverne et Pirana-hæfte eller en kopimappe, som de til hver

Læs mere

Andreas Nielsen Kalbyrisskolen 2009

Andreas Nielsen Kalbyrisskolen 2009 Andreas Nielsen Kalbyrisskolen 2009 Matematiske kompetencer. Matematiske emner (tal og algebra, geometri, statistik og sandsynlighed). Matematik i anvendelse. Matematiske arbejdsmåder. Tankegangskompetence

Læs mere

- med kortspil og legetøj

- med kortspil og legetøj - med kortspil og legetøj Dette hæfte er udarbejdet af Karina Pihl Færk og Maria Grove Christensen og tiltænkt FAMILIEMATEMATIK som inspiration til hyggelige matematiske spil og aktiviteter for 0.-2. årgangs

Læs mere

Årsplan. 2. klasse. Sommer i Danmark. Tivoli Træer Sørøvere Fødselsdag Vild med dyr Kolonihaven Gårdbutikken

Årsplan. 2. klasse. Sommer i Danmark. Tivoli Træer Sørøvere Fødselsdag Vild med dyr Kolonihaven Gårdbutikken Årsplan 2. klasse Sommer i Danmark Tivoli Træer Sørøvere Fødselsdag Vild med dyr Kolonihaven Gårdbutikken ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca. 4-5 uger ca.

Læs mere

Årsplan for Matematik hold 1. (0. og 1. klasse) Skoleåret 2017/2018

Årsplan for Matematik hold 1. (0. og 1. klasse) Skoleåret 2017/2018 Årsplan for Matematik hold 1. (0. og 1. klasse) Skoleåret 2017/2018 Uger Emne Materialer Evaluering 32-34 Tal fra 0-10 Eleven kan læse og ordne etcifrede naturlige tal Eleverne kan aflæse et tal på en

Læs mere

Fagårsplan 13/14 Fag: Matematik Klasse: 7.B Lærer: LBJ Fagområde/ emne

Fagårsplan 13/14 Fag: Matematik Klasse: 7.B Lærer: LBJ Fagområde/ emne Fagårsplan 13/14 Fag: Matematik Klasse: 7.B Lærer: LBJ Fagområde/ emne Periode Mål Eleverne skal: Tal og enheder arbejde med tal og enheder, som bruges i hverdagen blive bedre til at omregne mellem enheder

Læs mere

Funktioner generelt. for matematik pä B- og A-niveau i stx og hf. 2014 Karsten Juul

Funktioner generelt. for matematik pä B- og A-niveau i stx og hf. 2014 Karsten Juul Funktioner generelt for matematik pä B- og A-niveau i st og hf f f ( ),8 014 Karsten Juul 1 Funktion og dens graf, forskrift og definitionsmängde 11 Koordinatsystem I koordinatsystemer (se Figur 1): -akse

Læs mere

Gratisprogrammet 27. september 2011

Gratisprogrammet 27. september 2011 Gratisprogrammet 27. september 2011 1 Brugerfladen: Små indledende øvelser: OBS: Hvis et eller andet ikke fungerer, som du forventer, skal du nok vælge en anden tilstand. Dette ses til højre for ikonerne

Læs mere

Årsplan for matematik i 5.kl. på Herborg Friskole

Årsplan for matematik i 5.kl. på Herborg Friskole Årsplan for i 5.kl. på Herborg Friskole Uge Emne Kompetenceområder/mål 32 Opstartsuge 33- Regn med store 36 tal Færdigheds-og vidensmål Læringsmål Aktiviteter og materialer Eleven kan gennemføre enkle

Læs mere

Årets overordnede mål inddelt i kategorier

Årets overordnede mål inddelt i kategorier Matematik 1. klasse Årsplan af Bo Kristensen, Katrinedals Skole Årets overordnede mål inddelt i kategorier Tallenes opbygning og indbyrdes hierarki Tælle til 100. Kende tælleremser som 10 20 30, 5 10 15,

Læs mere