Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer)"

Transkript

1 Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) føler sig set, værdsat og mødt ligeværdigt, der hvor de er. anerkendes som de kærlige, nysgerrige og eksperimenterende væsner, de er. har tid til leg, læring og fordybelse. har lov til at være børn og gå på opdagelse på egen hånd. tales med og ikke til. møde børnene med navn og et god morgen eller goddag. Modtage dem så de mærker, at de er ventet. At give børnene fysisk omsorg/kontakt/kram, så de mærker, at vi kan lide dem. holde opstartssamtaler med forældrene, inden børnene kommer i børnehave, så vi får en god baggrundsviden om børnene og kan give børnene en god modtagelse og start i børnehaven. se børnenes resurser frem for begrænsninger og arrangere aktiviteter, der hjælper det enkelte barn ind i fællesskabet. være opmærksom på børn med særlige behov og stille aldersvarende udfordringer. Give børnene små succesoplevelser. der skabes et miljø, der udfordrer og tilgodeser det enkelte barn, hvor der er mulighed for at eksperimentere. støtte børnenes initiativer og opmuntre, give tid til at børnene prøver selv. Indrette rum og garderober sådan, at det giver børnene mulighed for selv at kunne. være gode rollemodeller, anerkendende, nærværende og lyttende. tage børnenes følelser alvorligt. Vise at det er i orden at være glad, ked af det, bange osv., samt hjælpe børnene med at sætte ord på følelser, så de opnår større forståelse for sig selv og andre. aktivt selv opsøger og deltager i fællesskabsaktiviteter. gør tingene selv og har overskud til at hjælpe andre.. tør stå frem ved samlinger og fortælle. Selv tager initiativer, kommer med ideer og søger udfordringer og tager initiativ til leg med andre. deltager aktivt, lytter til hinanden og spørger ind til hinanden. Selv begynder at være opmærksom på andres behov. begynder at sige til og fra og omtale egne følelser.

2 Sociale kompetencer udvikler empati og viser omsorg for andre og kan være i relation med andre på en positiv og konstruktiv måde. kan indgå og deltage i forskellige gruppesammensætninger og være i stand til at knytte venskaber/ skabe gode relationer til andre børn. bliver i stand til at tilsidesætte/udsætte egne behov. lærer at respektere egne og andres grænser. kan tackle og løse mindre konflikter i dagligdagen. skabe rum, så børnene lærer at lytte til hinandens oplevelser i konfliktsituationer og i samlinger. Spørge hvad de kan gøre anderledes/hvad de har af løsningsforslag m.m. sætte ord på de følelser, vi ser hos børnene, italesætte børnenes reaktioner. arrangere forskellige situationer/aktiviteter, der øver børnene i at vente på tur og lytte til hinanden. børnene opfordres til at hjælpe hinanden. Roser og anerkender, når de gør det. se børnenes resurser frem for begrænsninger og arrangere aktiviteter, der hjælper det enkelte barn ind i fællesskabet. være opmærksomme på børn med særlige behov og stille alderssvarende udfordringer. at vi har aldersblandede grupper. opfører sig på en hensigtsmæssig måde i sociale sammenhænge fx til samlinger, på bustur, til fødselsdag osv. bliver bedre til at vente på tur, fx afbryder ikke de andre børn/voksne til samling, bliver bedre til at stå i kø uden at blive alt for utålmodig osv. tager kontakt til andre børn på en positiv måde og inddrager/indbyder dem i deres leg. knytter venskaber og er i stand til at aflæse andre børns reaktioner begynder at italesætte egen og andres reaktioner og følelser. drager omsorg for hinanden og hjælper hinanden uden opfordring. støtter og anerkender hinanden på tværs af forskelligheder. vejleder hinanden i den kultur, der er i børnehaven. selv løser eller søger hjælp til konflikter.

3 Sprog kan gøre sig forståelige og kan udtrykke og formidle deres ønsker og behov sprogligt. har lyst til at lege med lyde og rytme. har et kendskab til skriftsproget og rim og remser. har et godt ordforråd og en god ordforståelse. har kendskab til eksistensen af tal og bogstaver og hvad de bruges til og kende de forskellige bogstavlyde og fagter. kan bruge sproget til at tage kontakt med voksne og andre børn. kan være i dialog med andre mennesker. kan forstå en besked/instruks. arbejde med forskellige understøttende sprogstrategier og lave aktiviteter, der stimulerer børnenes mundmotorik og sproglige udvikling. Herunder: - give os tid til at være i dialog med det enkelte barn, lytte og fortolke og udvide, hvad barnet fortæller og forklare ord, som barnet ikke kender. Ikke rette barnets fejl direkte, men gøre brug af gentagelse. - udnytte de sproglige kompetencer, børnene har og lege og pjatte med sproget og lege med rim og remser sammen med børnene. have adgang til materialer og gode ideer til at tage frem til sprogstimulering, samt have bogstaver og ord hængende synligt fremme. vi har et børnebibliotek, hvor forældrene kan låne en bog med hjem for at understøtte den dialogiske læsning. arbejde med sprogvurderinger (TRAS), når vi finder det nødvendigt, så vi kan se hvor vi bedst kan støtte det enkelte barn i dets sproglige udvikling. have et tæt samarbejde med forældrene omkring børnenes sproglige udvikling. synge, spille spil og lege sanglege sammen med børnene. opfordre børnene til at sætte ord på deres følelser og bruge sproget i konfliktsituationer i stedet for fx at slå/skubbe. arbejde med bogstavernes lyde og fagter (Hit med Lyden) primært i storbørnsgruppen. læse højt for børnene og fortælle historier, samt arbejde med dialogisk læsning. have et tæt samarbejde med tale-hørelærer. have en uddannet sprogkoordinator i børnehaven, som kan formidle og vejlede i forhold til børns sproglige udvikling og koordinere med tale-hørelærer. understøtte og stimulere den tidlige skriftsudvikling. kan gøre sig forståelige og formidle deres ønsker sprogligt. har et godt ordforråd, ordforståelse og kan opbygge sætninger.

4 har lyst til og udforsker sproget gennem højtlæsning, vrøvleord, rim, sang, legeskriving m.m. har lyst til at være med i og deltager aktivt i fælles lege, sanglege og samlinger. kan forstå en mundtlig besked/instruktion og handle derefter. viser Interesse for bogstaver og kan genkende nogle ord. leger med bogstavernes lyde og fagter og begynder selv at rime, lave fjolleord, spørge hvad forskellige ord betyder, eller hvad vi mener. bruger sproget på en hensigtsmæssig måde til kontakt med de andre børn og er i dialog med andre børn og voksne. sætter ord på egne følelser og bruger sproget i konfliktsituationer. når børnene selv digter og fortæller historier.

5 Krop og bevægelse har mulighed for at bevæge sig inde og ude. oplever glæde ved bevægelse. har kendskab til deres egen krop og hvad den kan. udvikler og får styrket de primær sanser (labyrint- taktil- og stillingssans). udvikler deres grov- og finmotoriske færdigheder. alle voksne har været på kursus i motorik og en har uddannelsen som motorikvejleder. arrangere forskellige bevægelseslege og indrette ude- og inderum, så de inspirerer til bevægelse og opfordrer og opmuntrer børnene til fysisk aktivitet. de voksne viser begejstring for at bevæge sig og selv deltager aktivt i bevægelseslege. skabe rammer for og arrangere forskellige aktiviteter, der støtter og styrker børnenes fin- og grovmotoriske udvikling. opfordre og støtte børnene i selv at tage tøj og sko på og af. være meget ude og bruge vores udeområder spejdergrund, skov, sportsplads, legeplads m.m., så børnene får en masse kropslige erfaringer i naturen og oplever forskelligt terræn. være opmærksom på børnenes motoriske udvikling og arrangere aktiviteter, der styrker børnenes sansemotoriske udvikling fx snurre, trille, krybe og kravlelege m.m. snakke med børnene om kroppen og dens opbygning og dens forskellige funktioner og arrangere forskellige røre/føle og massagelege. lave motorikscreeninger og handleplaner, så vi bedst muligt kan støtte det enkelte barn i dets videre motoriske udvikling. tilbyde forskellige sansepåvirkninger både ude og inde, give børnene muligheder for at de kan eksperimentere med vand, sand, mudder, sne m.m. gøre brug af de forskellige indendørsfaciliteter, vi har til rådighed fx gymnastiksal, motorikrum m.m. viser glæde ved at bevæge sig. uden opfordring deltager i fysiske lege. har lyst til at røre/mærke på nye ting. har lyst til at give og modtage massage. har en alderssvarende fin- og grovmotorisk udvikling og selv søger motoriske udfordringer i dagligdagen. har veludviklede primærsanser og selv søger nye sansepåvirkninger. selv begynder at tage tøj af og på, og føler glæde ved det at kunne selv.

6 Natur og naturfænomener oplever glæde ved at være i naturen. har kendskab til årstiderne og oplever forskelligt vejr. har bevidsthed om, hvordan man færdes og behandler naturen. har kendskab til dyr i naturen. har mulighed for at undersøge og udforske naturen med kroppen og sanserne jord, ild vand, luft. har kendskab til og mulighed for at eksperimentere med naturens materialer. de voksne viser engagement og begejstring for udelivet og naturen, og snakker med børnene i dagligdagen og på samlinger omkring vejr og årstider. børnene kommer ud og mærker vind, vejr og årstidernes skiften. snakke om og vise børnene, hvordan man håndterer forskellige dyr og insekter, når vi er på ture i naturen. fortæller om dyrene og kigger efter dyrespor og kigger på dyr/planter gennem forstørrelsesglas osv. være meget ude og bruge vores dejlige legeplads og tage på ture i området omkring os fx på spejdergrunden, ved vikingehytten og i skoven, så børnene får en masse erfaringer i naturen. børnene får mulighed for at lege i mudder, vandpytter, kravle i træer og bruge naturens materialer til at lege med. arrangere forskellige aktiviteter i naturen fx snitte, forhindringsløb, bygge huler m.m. og projekter omkring og i naturen. snakke med børnene om, hvordan man behandler naturen på en god måde. lave bål og mad over bål sammen med børnene, så børnene får mange forskellige smagsoplevelser. lave kreative aktiviteter med naturens materialer sammen med børnene. snakke med børnene om de forskellige grønsager, frugter og andre madvarer, der kommer fra naturen og deres vej til spisebordet. skabe mulighed for at børnene oplever naturen og naturfænomener med alle sanserne (kulde, varme, vådt, tørt, dufte, smage, høre, se og mærke m.m.). selv fordyber sig i og udforsker og undersøger fx blade, dyr og insekter, og bliver nysgerrige og spørgende, når vi er på tur fx stiller spørgsmål om de forskellige dyr og planter. kan motiveres til at rydde op, fjerne affald i naturen og behandler dyr og planter på en ordentlig måde. selv finder og eksperimenterer med naturens materialer. Leger med mudder, blade, pinde, m.m. kan genkende nogle dyr og planter og fortælle om dem. kan genkende og snakke om forskelligt vejr og årstider. kan genkende og fortælle om forskellige grønsager, frugter m.m. har lyst til og oplever glæde ved at bevæge sig i naturen. har lyst til bålaktiviteter og mod på nye smagsoplevelser

7 Kulturelle udtryksformer og værdier har mulighed for at udfolde sig kreativt og eksperimentere med forskellige materialer. har kendskab til forskellige udtryksformer, fx teater, synge, digte, danse, male og tegne m.m. har kendskab til egen og andres kultur. har mulighed for at deltage i og opleve forskellige kulturelle aktiviteter har kendskab til og oplever kulturelt bestemte traditioner fx jul, påske, fastelavn m.m. arbejde med forskellige fastlagte temaer og traditioner i årets løb: høst, eventyr, fastelavn, påske, bedsteforældredag, jul osv. lave et kunstprojekt, som munder ud i en fernisering, hvor børnene viser deres værker frem for forældrene. støtte og opmuntre børnene til at bruge deres fantasi og udtrykke sig kreativt og introducere dem for forskellige udtryksformer og materialer. børnene får mulighed for at eksperimentere med forskellige materialer, ler, papir, træ, gips, m.m. vi fortæller eventyr, går til forskellige kulturelle aktiviteter i nærmiljøet fx på skolen eller andre steder. deltage i fælles arrangementer og temadage med skole, SFO og klub. selv lave teater og dukketeater, samt spille musik, synge og lege sanglege sammen med børnene. have en positiv og anerkende dialog med børnene om, hvordan man opfører sig, når man er på tur, besøger et museum m.m. tage på forskellige ture i nærområdet og tage hjem på besøg til børnenes 4 års fødselsdag, så børnene oplever hinandens hjem og familiekultur. hvert barn får en rød mappe (Min egen bog), hvor der sættes billeder ind af børnenes familie og aktiviteter hjemme og i børnehaven, så børnene har en visuel udgave af deres baggrund og kultur med sig. snakke med børnene om andre kulturer og måder at leve på. være gode rollemodeller og tydelige formidlere af institutionens kultur overfor børn og forældre Målene er nået, når børnene opfører sig på en hensigtsmæssigmåde i sociale sammenhænge fx til fødselsdag, museumsbesøg osv. viser og vejleder hinanden i, hvordan man opfører sig. selv eksperimenterer med forskellige udtryksformer: fortæller historier, synger, leger med lyd og rytme, maler, tegner, modellerer, klæder sig ud og laver teater m.m. bruger og eksperimenterer med de forskellige materialer, der tilbydes i dagligdagen, får gode ideer og inspirerer hinanden. viser interesse, når vi tager til kulturelle aktiviteter, stiller undersøgende spørgsmål undervejs og fortæller om oplevelserne bagefter.

8 Dokumentation Hvordan synliggør vi det? skrive på intra nyhedsbreve hænge billeder og plancher op og sætte billeder i børnenes Min egen bog. lave diplomer til børnene i forbindelse med forskellige aktiviteter/projekter m.m. udstilling af børnenes kreative produkter. skrive observationer m.m i klasselog. vise billeder på skærmen i Al-rummet i børnehaven. visualisere i garderoben, hvilken påklædning, der skal til efter årstiderne. fremhæve og italesætte positiv adfærd. videregive den gode historie til forældrene. være gode rollemodeller, dvs. anerkendende, nærværende og lyttende voksne. sprogvurderinger, motorikscreeninger og handleplaner. alle børn bliver 2 gange om året evalueret i forhold til læreplanerne.

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Barnets alsidige personlige udvikling. Alle børn skal opleve at blive mødt med: Faste kendte voksne, som er glade for at se dem Opmærksomhed, accept, interesse og

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Jordbærvangen 2012. Motoriske udvikling

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Jordbærvangen 2012. Motoriske udvikling Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 Motoriske udvikling Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.: Lene & Franks dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St. 6670 Holsted Tlf.: 75393645 Lene Winther Petersen Frank René Petersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end sig veksler

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn I Holsted børnehave styrker vi barnets sociale kompetencer Fordi børn der er sociale har større forudsætning for at samarbejde, de bliver mere tolerante, og alvorligt drilleri/mobning mindskes. Det knytter

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Alsidige personlig udvikling

Alsidige personlig udvikling Alsidige personlig udvikling Vi skal som voksne være med til at styrke barnets alsidige personlige udvikling ved at: være et forbillede og være anerkendende i tilgangen til barnet, dermed vil barnet opnå

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere