Mørke skole. Sådan arbejder vi med læsning: Læseundervisning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mørke skole. Sådan arbejder vi med læsning: Læseundervisning"

Transkript

1 Mørke skole Sådan arbejder vi med læsning: Læseundervisning Mål: Fælles mål dansk Handling: Bh.kl.: - Sproglig opmærksomhed (den daglige dosis). - Bogstavindlæring (f.eks. Markussen Lydhuset (lyde, håndfonemer). - Bogstavhuset (oplæsningsbog). - Hop om bord i lyd og ord. - Bøger ( stor lille ). - Classroommanagement. 1. kl.: - Bogstavkursus for hele klassen (f.eks. Noahs Ark). - Tidlig Læse Hjælp for udvalgte elever i 1. kl., individuelt (KH.). (½ time 4 dage om ugen fra jul til sommerferien). 2. kl.: - Læsekursus for hold af udvalgte elever. (f.eks. Billy i bogen ) (KH.).(5 uger). 3. kl.: - Læsekursus for hele klassen (1 time pr. dag i 4 uger) (KH). 4. kl.: - Fagligt læsekursus for hele klassen. 5. kl.: - Fagligt læsekursus for hele klassen kl.: - Læseuger (tilrettelægges løbende af klassens dansklærer). Evaluering: Bh.kl. : - Bogstavscreening. - KTI (kontrolleret tegneiagttagelse) (KH). - LUS Læseudviklingsskema: Læseprøver: (KH) 1. kl. LUS OS64 - IL-bsis - Mini SL 2. kl. LUS OS120 - IL-basis - Mini SL 3. kl. LUS SL60 - IL 4. kl. LUS SL40 - IL 5. kl. LUS Læs5 - IL kl.: LUS Staveprøver: - DPI-prøverne - ST-prøverne

2 - Jeg kan stave -prøven Læseprøver: - 3. kl. Julen kl. De tre unger kl. Tidlig morgen - 7. kl. Solkysten kl. Slagsmålet Tidlig indsats: - Bogstavkursus (klassen gruppen individuelt) 1. kl. - Tidlig Læse Hjælp (individuelt) 1. kl. (KH) - Læsekursus (klassen gruppe individuelt) kl. (KH) - Fagligt læsekursus (klassen) kl. - Læseuger (klassen gruppe individuelt) kl. Klassekonferencer: afvikles i feb/marts måned hvor klasselærer, skoleleder, PPR og Kridthuset deltager. Kridthuset (KH) Center for specialundervisning Varetager undervisning af elever med særlige behov. Forestår tests til dansk- og matematikundervisningen. Rådgiver og vejleder. Tidlig Læsehjælp (TLH) for udvalgte elever i 1. kl. efter jul. Læsekursus for gruppe af udvalgte elever i 2. kl. Står for læsekursus i 3. kl. sammen med klasselærer. Laver kortere eller længere forløb for henviste elever (individuelt eller i grupper). Støttefunktioner i klassen. Lektiecafé. Observation. Deltager i klassekonferencer (1 gang årligt). Afholder semestermøder, hvor næste semesters indhold tilrettelægges. Afholder møder i Kridthusteamet. Tidlig Læse Hjælp (TLH) TLH er en hjælp til enkelte elever i hver 1. klasse (eleverne udvælges på baggrund af ordlæseprøven OS 64 taget i klassen i december og dansklærerens vurdering). TLH tilbydes i perioden januar juni i 1. kl. Eleverne undervises hver dag individuelt i 30 minutter.

3 Undervisningen tager udgangspunkt i elevens læse- og skriveniveau. Undervisningen foregår i et lokale specielt indrettet til formålet. Undervisningen forestås af to lærere (spec.u.lærere), således at hver lærer underviser de samme elever hver dag. Der anvendes en særlig metodik, der er den samme hver dag inspireret af reading recovery og specialundervisning. Der registreres dagligt/jævnligt antal rigtigt læste ord/fejl. Forældrene inddrages aktivt i det daglige hjemmearbejde. Formål: - At fokusere på og udvikle læselyst og læseglæde. - At højne elevers læselyst og selvværd. - At imødegå at elever lider alvorlige nederlag i forhold til læse- og skrivesprogstilegnelsen. - At dæmme op for uro i indskolingen ved tidligt at hjælpe elever med læsevanskeligheder. - At intensivere samarbejdet med forældrene. - At minimere antallet af elever der henvises til specialundervisning. TLH-metodik: Eleven undervises individuelt i ½ time dagligt i et specielt indrettet lokale. Forældrene inddrages aktivt i processen, idet der forventes daglig interesse og læsning med eleven i hjemmet efter vejledning fra TLH-lærerne, - fx skrives der i lektiebog hver dag. Efter 2-3 ugers undervisning inviteres forældrene til at overvære en lektion og diskutere samarbejdet om indsatsen. Der anvendes samme metode i hver lektion omhandlende læseaktiviteter og historieskrivning. Tilbudet er for store og små, og er en mulighed for at få hjælp til lektierne af en lærer. Elever fra indskolingen kan benytte lektiecafeen, dette kræver dog tilladelse fra forældre. Lektiecafeen holder til i Kridthuset. Der ligger en logbog fremme, hvor eleverne skal notere hvornår, de har været der. På den måde kan klasselæreren følge med i, om evt. aftaler overholdes. Læsning i indskolingen Læsestund Mål: - Sikre tid til læsning og dermed øge børnenes læsesikkerhed og hastighed. - Sikre at børnene får mulighed for læseoplevelser på eget niveau. - Gøre læsning til brugbar færdighed for alle børn. - Gøre læsning til en positiv oplevelse for alle børn.

4 Læsestunden er en del af danskundervisningen. Alle elever læser 20 minutter hver dag. Kl.: Når børnene møder ind om morgenen, skal de straks gå i gang med at læse, eller de kan vælge at gå ud at lege, indtil klokken ringer kl. 8, for derefter at gå i gang med deres læsning. Der læses i klasser og fællesareal. Eleverne har sammen med deres lærer besluttet, hvad de skal læse, og med hvem de evt. skal læse, og hvor de skal læse. Der kan LUS es. Læreren har læseudviklingsskema over børnene. Hvert barn har sit eget læseudviklingsskema. (NB. Forældrene skal præsenteres for LUS på et forældremøde). Børnene kan have en elastikmappe. I mappen ligger den aktuelle bog og en ny bog samt en læseprotekol og elev-lus-skema. Dansklæreren er ansvarlig for, at der er bøger i mappen kl.: - Der undervises i bogstavernes fire alfabeter (navn, form, lyd, fagter). - Højtlæsning (stor/lille bog m.m.) kl.: - Eleven kan læse selv, sammen med en makker, sammen med en gruppe, sammen med en lærer, høre bånd og bog m.m. Et par ord om læsning I skolen bliver jeres barn undervist i at lære at læse. Vi øver os meget hver dag, og læser mange forskellige bøger. Selv om jeres barn undervises i skolen, er I som forældre vigtige hovedpersoner i barnets læseliv. I kan være med til at vise jeres barn vejen til at lære at læse ved at læse sammen hver dag. Børn gør, hvad forældre gør, fordi forældre er børns forbilleder. Måske er det svært at få begyndt den fælles læsning med jeres barn her er derfor et par gode råd: Når du læser for dit barn Lad barnet være med til at vælge bogen. Sæt jer tæt sammen, så dit barn kan kigge med i bogen og se de ord, du læser. Snak sammen om handlingen i bogen og læs billederne. Forklar de ord, barnet ikke kender. Lad dit barn finde kendte bogstaver og ord i teksten.

5 Når dit barn læser for dig Du kan eventuelt læse siden højt, før barnet selv forsøger. Brug bogstavernes lyde til at stave jer gennem et ord. Hvis dit barn ikke selv kan læse et drilsk ord, så læs det op, så barnet kan komme videre. Du skal ikke afbryde, hvis dit barn læser fejl kun hvis fejlen ødelægger forståelsen. Hvis dit barn synes, bogen er for svær eller for kedelig, så find en anden. Det er vigtigt, at du roser og opmuntrer dit barn. God læselyst! Sådan arbejder vi med læsning Vi bruger LUS: Læseudviklingsskema LUS LUS er en oversigt over vigtige trin i børn og unges læseudvikling. Det er et planlægningsog styringsredskab, der både kan bruges af læreren i den almindelige undervisning og til planlægning og styring af den indsats, der ydes over for børn med særlige undervisningsbehov. Ved den årlige klassekonference foretages en konkret vurdering af de enkelte elevers læsefærdigheder med udgangspunkt i LUS. Målet med LUS er, at den enkelte lærer gennem LUS kan beskrive den enkelte elevs læseudvikling og læsefærdigheder, og på den baggrund støtte eleven i den fortsatte læseudvikling. Opgørelsen af klassens elever gennem LUS kan give læreren en bevidsthed om elevernes læseudvikling. Samtidig vil LUS kunne bruges som evalueringsværktøj, der dokumenterer, hvordan det går med den enkelte elev. LUS-skemaet anvendes i forbindelse med den daglige undervisning, hvor læreren lytter til elevens læsning for at afgøre, hvor eleven befinder sig i LUS-skemaet, og kan dermed danne grundlag for undervisningsdifferentiering. LUS-skemaet inddeler læsningen i 3 faser: Fase 1: Den udforskende fase Læseren er successivt ved at tilegne sig læsefærdighed ved læsning af tekster med få ord på hver side, oftest med billeder, som teksten bygger på. Den forståelsesbaserede afkodning kræver stor energi og opmærksomhed i søgningen efter indholdet. Fra og med punkt 11 har læseren tilegnet sig funktionelle læsestrategier, og konsoliderer nu sin læsefærdighed ved læsning af nogle længere tekster med færre billeder. Successivt mindskes fokus på afkodningen. Punkt 1: Punkt 2: Læser (finder) og skriver (tegner) sit eget navn. Kender læseretningen, at man læser fra venstre mod højre, oppefra og nedad og ved, hvordan man skifter linie.

6 Punkt 3: Punkt 4: Punkt 5: Punkt 6: Punkt 7: Punkt 8: Punkt 9: Punkt 10: Punkt 11: Punkt 12: Har opdaget og viser, at det skrevne kan man sige. Læser kendte ord i tekster ved hjælp af ordbilleder Helordslæsning. Lister ud nye ord ved hjælp af ord, der kendes i forvejen. Bruger bogstavlyden, ofte det første bogstavs lyd, for at afkode nye ord i teksten korrigerer undertiden sig selv. Bruger efter behov bogstavernes lyde effektivt i læsningen selvkorrektion er sædvanlig. Kan erstatte tale-lytte situation med en skrive-læse situation. Bruger bogstavernes lyde effektivt i læsningen af længere, ukendte ord. Anvender og skifter mellem formålsbestemte strategier i en efterhånden funktionel læsning af enkle tekster. Støtter sig fortsat til indholdet under anvendelsen af funktionelle læsestrategier for at få fat i meningen, stopper op, bliver hængende i afkodningen, der kræver megen opmærksomhed, læsningen går langsomt. Læser selvstændigt en ukendt tekst af et vist omfang inden for egen erfaringsverden, afkodningen kræver fortsat opmærksomhed, læsningen går i stå under afkodningen af ukendte ord i den løbende læsning, læsningen er endnu ikke flydende. Fase 2: Den ekspanderende fase Læseren har nu et fundament for funktionelle læsestrategier og udvider sin læsning til at omfatte bøger med et meget større omfang, hvor det udelukkende er teksten, der bærer indholdet. Efter opnået kvalitet i den løbende læsning, optræder i denne fase tre nye læsemåder: Nemlig søgelæsning, instruktionslæsning og dybde- og overblikslæsning. Punkt 13: Punkt 14: Punkt 15: Punkt 16: Punkt 17: Punkt 18: Punkt 18a: Punkt 18b: Punkt 18c: Punkt 19: Læser mere flydende, stopper fortsat en gang imellem. Søgelæsning finder hurtigt ønskede oplysninger både i kendt og ukendt tekst. Læser flydende med god forståelse foretrækker stillelæsning. Instruktionslæsning læser en instruktion, arbejdsbeskrivelse, opskrift eller matematikopgave i flere led og viser forståelse gennem handling. Forstår indholdet i udenlandske film og naturprogrammer ved hjælp af underteksterne. Bogsluger læser meget, læser af lyst. Læser med udbytte såvel skønlitterære bogserier i større omfang som faglige tekster og kan anvende læsefærdigheden til forskellige formål. Har let ved at læse, læser fortrinsvis ungdomsbøger med personskildringer, miljøbeskrivelser og indre monologer. Udvider sin læsning til forskellige genrer med større kompleksitet inden for voksenlitteraturen, magter at læse flere bøger parallelt. Dybde- og overblikslæsning kan i en allerede læst tekst hurtigt få fat på nøglerne til tekstens indhold og struktur. Fase 3: Den litterære fase At være litterært læsende forudsætter en abstrakt og hypotetisk tænkning. Det betyder, at læseren skal kunne forstå principper, som ikke umiddelbart modsvares af en ordret formulering i teksten og forstå hypotetiske ræsonnementer, dvs. kunne drage slutninger om foreteelser, som ligger uden for egen konkrete forestillingsverden. Den litterære læsning giver mulighed for selvstændigt at kunne trænge ind i sagprosa og skønlitterære tekster inden for forskellige genrer og successivt forstå indholdet i metaforer og nye dimensioner på forskellige niveauer.

7 L: Har udviklet en funktionel og selvstændig, forstår, anvender, tolker og reflekterer over skrevne tekster, udvikler sin viden og sit potentiale via en hypotetisk og ubunden tænkning. Punkterne 12, 16, 18a og 19 er valgt som svarende til de 4 danske trinmål i læsning ved slutningen af henholdsvis 2. klasse, 4. klasse, 6. klasse og 9. klasse. Mål og aktiviteter for læsning for de enkelte klassetrin Mål for læsning Børnehaveklassen Formål: At give eleven mulighed for gennem leg at styrke og udvikle sproglige færdigheder med henblik på den fremtidige læring af skriftsproget. Mål: I løbet af skoleåret skal der arbejdes på, at eleven lærer - at fortælle et faktisk og fiktivt hændelsesforløb med støtte. - at anvende sproget aktivt med begreber og sætninger. - at en tekst har en oplevelses- og meddelelsesværdi. - at lytte aktivt til oplæsning og fortælling. - at en tekst er opbygget af ord og sætninger. - at ord er opbygget af bogstaver. - at finde forlyde i lydrette ord. - at forstå, at der er sammenhæng mellem skriftens tegn og talens lyd. - at rime med ord. - at finde og skrive eget navn. - at kende læseretningen. - at kunne opdele et ord i stavelser ved at klappe. - at skrive og læse relevante ord og sætninger. - at meddele sig på skrift gennem selvopfundne tegn og bogstav-former. Iagttagelsesmateriale: Kontrolleret tegneiagttagelse i oktober og maj (KTI). Andet materiale: LUS læseudviklingsskema. Klassekonference: Klassekonferencen afholdes i februar. Operationelle mål Eleven er ved slutningen af skoleåret nået til punkt 4 i LUS: Har opdaget og viser, at det skrevne kan man sige. Børnehaveklassen bør være godt forsynet med et bredt udvalg af bøger og materialer, der vækker elevernes interesse og giver dem lyst til at læse og skrive. Lærerens oplæsning Genfortælle historier Genfortælle hændelsesforløb

8 Sanglege Lyttelege Rim og remser Ordlege Stavelseslege Lydlege Sprogstimulerende spil Arbejde med stor bog/lille bog Skrivedans Legeskrivning Værksteder: - sprogværksted - lytteværksted - rimeværksted - læseværksted - bogstavværksted - skriveværksted Biblioteksbesøg Mål for læsning 1. klasse Formål: At stimulere elevens læse- og skrivelyst. At eleven erfarer, at læsning og skrivning kan give oplevelser og viden. Mål: I løbet af skoleåret skal der arbejdes på, at eleven lærer: - at fortælle et faktisk og et fiktivt hændelsesforløb uden hjælp. - at anvende alfabetet (artikulation, navn, lyd og form). - at finde, tilføje og fjerne lyd i lydrette ord. Operationelle mål Læsning: Eleven skal med forståelse kunne læse tekster af en sværhedsgrad lix 5-10 med et alderssvarende indhold. Eleven er ved slutningen af skoleåret nået til punkt 8 i LUS. Skrivning: Eleven skal kunne skrive tekster ud fra de aktuelle forudsætninger (opdagende skrivning, kreativ skrivning). Eleven skal kunne gengive det skrevne. Eleven skal i skriveprocessen kunne anvende sin viden om ord og bogstaver. - at opdele kendte ord i lyde. - at opdele ord i stavelser. - at læse enkle tekster. Prøvemateriale: Ordstillelæsningsprøve OS64 i december. Andet materiale: LUS læseudviklingsskema. Klasselæsekonferencen Klasselæsekonferencen afholdes i februar. Grundlæggende læseaktiviteter: - Lærerens oplæsning. - Elevens læsning af kendt tekst. - Elevens læsning af ukendt tekst. Læse/skriveaktiviteter: - Lærerens oplæsning. - Fortælleøvelser.

9 - Dramatisering. - Rim og remser. - Bogstavaktiviteter hvor der arbejdes med bogstavnavn, bogstavlyd og bogstavform. - Stavelseslege. - Angrebsteknikker, prikke vokaler, dele i stavelser. Grundlæggende læsestrategier - Højtlæsning af forberedt tekst. - Samtale om fælles tekst. - Selvstændig læsning af lette tekster. - Skrive dagbog. - Bogstavkursus. - Skrivning på computer. - Biblioteksbesøg. Mål for læsning 2. klasse Formål: At elevens lyst og interesse for at lære at læse og skrive styrkes. At eleven anvender læsning og skrivning i hverdagen. At eleven bruger læsning som kilde til oplevelse og information. Mål: I løbet af skoleåret skal der arbejdes på, at eleven lærer: - at læse ukendte, lette og alderssvarende tekster uden hjælp både fag- og skønlitteratur. - at anvende forskellige elementære læsestrategier. - at læse forberedte tekststykker op. - at læse med forståelse og genfortælle handlingen i en tekst. - at gengive tekster i dramatisk form. - at skrive enkle tekster om egne oplevelser samt skrive ud fra fantasi, billeder og læste tekster. Operationelle mål Læsning: Eleven skal med forståelse kunne læse tekster af sværhedsgrad lix med et alderssvarende indhold. Eleven er ved slutningen af skoleåret nået til punkt 12 i LUS. Eleven skal i skriveprocessen kunne skrive de små og store bogstaver i håndskrift. Eleven skal kunne skrive på computer, navngive dokument, bruge overskrift og skrive brødtekst. Eleven skal kunne skrive kronologiske tekster, som andre kan læse og forstå. Eleven skal kunne skrive på computer og åbne, lukke og gemme tekstfiler. Stavning: Eleven skal kunne stave til lydrette og hyppige ord i egne tekster. Der stilles gradvis stigende og differentierede krav om korrekthed. Prøvemateriale: Læsning: Grundlæggende læseaktiviteter: - Lærerens oplæsning.

10 Ordstillelæsningsprøve OS 120 i juni. Andet materiale: LUS læseudviklingsskema. Klasselæsekonference: Klasselæsekonferencen afholdes i februar. Mål for læsning 3. klasse Formål: At elevens lyst til og interesse for læsning og skrivning fortsat styrkes. At eleven anvender læsning og skrivning gennem opsøgende og udforskende virksomhed i alle fag og på tværs af fagene. Mål: I løbet af 3. klasse skal der arbejdes på, at eleven lærer: - at læse ukendte tekster med sikkerhed og forståelse. - at læse ukendte tekster med stigende hastighed. - at reflektere over form og indhold i forskellige teksttyper. - at nuancere form og indhold i egne skriftlige produktioner. - Elevens læsning af kendt tekst. - Elevens læsning af ukendt tekst. Der kan arbejdes med: - Lærerens oplæsning. - Fortsat indlæring af angrebsteknikker. - Fortsat arbejde med læsestrategier. - Højtlæsning af kendt tekst. - Højtlæsning af ukendt tekst. - Makkerlæsning. - Højtlæsning i grupper. - Genfortælle handlingen i en læst tekst. - Dramatisere historier. - Tidlig undervisning i faglig læsning. - Læs-løs-uger efter princippet: Lær at læse ved at læse. - Boganmeldelse. - Skrive logbog. - Skrive på computer. - Løse opgaver på computer. - Biblioteksbesøg. Operationelle mål Læsning: Eleven skal med forståelse kunne læse tekster af sværhedsgrad lix Eleven er ved slutningen af skoleåret nået til punkt 14 i LUS. Skrivning: Eleven skal kunne skrive sammenhængende tekster, som kan læses og forstås af andre. Eleven skal kunne anvende punktum og lave afsnit. Stavning: Eleven skal i skriveprocessen kunne udnytte det fonematiske princip. Der stilles gradvis stigende og differentierede krav om korrekthed. - at nuancere skriftsproget gennem et begyndende arbejde med sproglære. - at bruge faglitteratur, anvende bøger som berører aktuelle interesser og vidensbehov.

11 - at anvende IT som en integreret del af faget. Prøvemateriale: Læsning: Sætningsstillelæsningsprøve SL 60 i oktober. Andet materiale: LUS læseudviklingsskema. Klasselæsekonference: Klasselæsekonferencen afholdes i februar. Grundlæggende læseaktiviteter: Lærerens oplæsning. Elevens læsning af kendt tekst. Elevens læsning af ukendt tekst. Der kan arbejdes med: - Lærerens oplæsning. - Fortsat indlæring af angrebsteknikker. - Fortsat arbejde med læsestrategier. - Arbejde med læseforståelse. - Meddigtning. - Højtlæsning af kendt tekst. - Højtlæsning af ukendt tekst. - Makkerlæsning. - Højtlæsning i mindre grupper. - Skønlitterær læsekursus. - Faglig læsning. - Læs-løs-uger efter princippet: Lær at læse ved at læse, med henblik på automatisering. - Boganmeldelse (mundtligt/skriftligt). - Læsning med opgaveløsning. - Genfortælle handlingen i en tekst. - Dramatisering. - Frilæsning. - Læsning med båndstøtte. - Skrive historier. - Skrive fælles tekster. - Skrive logbog. - Biblioteksbesøg.

Læsning på mellemtrinnet Læseudviklingsskema LUS

Læsning på mellemtrinnet Læseudviklingsskema LUS Faglig læsning Når man læser fagbøger, læser man på en anden måde end når man læser skønlitteratur. Det lærer barnet i skolen. Mange børn kan godt lide opslagsbøger. Vis barnet de bøger I henter oplysninger

Læs mere

Treja Danske Skole. Læsehandleplan

Treja Danske Skole. Læsehandleplan Treja Danske Skole Læsehandleplan 2015 Indholdsfortegnelse 1. Hvilket mål skal vores handleplan hjælpe os med at opnå?... 2 2.Hvilke handlinger vil vi udføre for at nå vores mål?... 2 3. Skolebibliotekets

Læs mere

Niveaulæsning i indskolingen. Glamsbjergskolen 2012

Niveaulæsning i indskolingen. Glamsbjergskolen 2012 Niveaulæsning i indskolingen på Glamsbjergskolen 2012 Niveaulæsning i indskolingen Vi ved af erfaring, at der på alle klassetrin er stor forskel på, hvor eleverne befinder sig med hensyn til deres læseudvikling.

Læs mere

LæseUdviklingsSkema. til forældre

LæseUdviklingsSkema. til forældre LæseUdviklingsSkema til forældre At lære at læse I Rudersdal Kommune gør vi en stor indsats for, at alle børn lærer at læse i 1. klasse. Og det kan langt de fleste med den rette undervisning og støtte.

Læs mere

Mål for læsning på Nørrebro Park Skole

Mål for læsning på Nørrebro Park Skole Mål for læsning på Nørrebro Park Skole - 2010 Børnehaven Målet er at give eleverne forudsætninger for at læse og skrive ved at styrke og udvikle sproglige færdigheder. Der arbejdes med sproglig opmærksomhed

Læs mere

Læsning til mellemtrinnet

Læsning til mellemtrinnet Læsning til mellemtrinnet Læseudviklingsskema LUS Søvind Skole børn og unge Kære forældre At læse er ikke kun et spørgsmål om at kunne afkode en tekst. Man skal også kunne forstå den og læse den tilpas

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Handleplan for læsning Handleplan for læsning på Hejnsvig Skole På Hejnsvig Skole anser vi læsning som den grundlæggende forudsætning for læring i alle fag. Vi vil gerne arbejde for at eleverne igennem

Læs mere

LæseUdviklingsSkema. til forældre

LæseUdviklingsSkema. til forældre LæseUdviklingsSkema til forældre At lære at læse I Rudersdal Kommune gør vi en stor indsats for, at alle børn lærer at læse i 1. klasse. Og det kan langt de fleste med den rette undervisning og støtte.

Læs mere

Læsepolitik Ådum Skole

Læsepolitik Ådum Skole Læsepolitik Ådum Skole Det overordnede mål for sprog og læsning i Ringkøbing-Skjern Kommune er, at alle børn og unge udvikler sprog- og læsefærdigheder, som både kan anvendes til personlig udvikling og

Læs mere

DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE

DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE December 2012 På Sankt Birgitta Skole er læsning et indsatsområde. I indskolingen har vi særligt fokus på den tidlige indsats. Allerede i 0. klasse har vi fokus

Læs mere

Årsplan for 2. klasse (dansk) 2011/2012. Trinmål for faget dansk efter 2. klasse. Det talte sprog

Årsplan for 2. klasse (dansk) 2011/2012. Trinmål for faget dansk efter 2. klasse. Det talte sprog Årsplan for 2. klasse (dansk) 2011/2012 Trinmål for faget dansk efter 2. klasse Det talte sprog Eleverne skal tilegne sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at: Bruge talesproget til

Læs mere

Læsehandleplan 2011 / 2012

Læsehandleplan 2011 / 2012 Læsehandleplan 2011 / 2012 Indhold: Målsætning for læsning Hvad vil det sige at læse Skema / Læseforståelse 0. klasse 1. klasse 2. klasse 3. klasse 4. klasse 5. klasse 6. klasse 7. klasse 8. klasse 9.

Læs mere

Læsepolitik for. Fjelstervang Skole

Læsepolitik for. Fjelstervang Skole Læsepolitik for Fjelstervang Skole Det overordnede mål for sprog og læsning i Ringkøbing-Skjern Kommune er, at alle børn og unge udvikler sprog- og læsefærdigheder, som både kan anvendes til personlig

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

Læsehandlingsplan Langholt Skole

Læsehandlingsplan Langholt Skole Læsehandlingsplan Langholt Skole Forord Læsning og IT Læsebånd Klassekonferencer Yngste team Børnehaveklassen 1. klasse 2. klasse 3. klasse Ældste team 4. klasse 5. klasse 6. klasse Forord På Langholt

Læs mere

Børnehaveklasselæreren og. Undervisningen er differentieret, alle elever ud vikler skriftsproglige undervisning tager forside/bagside og brug af

Børnehaveklasselæreren og. Undervisningen er differentieret, alle elever ud vikler skriftsproglige undervisning tager forside/bagside og brug af Handleplan for læsning i indskolingen på Rougsøskolen. Indskolingen 0. kl. Handleplan for læsning Alle elever skal have en god læsestart. De fleste er klar til at begynde en egentlig læseundervisning i

Læs mere

Ringsted Lilleskole Læsepolitik

Ringsted Lilleskole Læsepolitik Ringsted Lilleskole Læsepolitik Læsepolitikkens formål: et med Ringsted Lilleskole læsepolitik er at styrke elevernes læsefærdigheder for der igennem at styrke deres generelle faglighed og sproglige udvikling.

Læs mere

Læseindsats og handleplan for læsning på Skolen ved Sundet

Læseindsats og handleplan for læsning på Skolen ved Sundet Læseindsats og handleplan for læsning på Skolen ved Sundet Glade børn lærer bedst (citat af Hans Henrik Knopp) På Skolen ved Sundet mener vi dermed, at: Læseglade børn læser bedst Vi ønsker derfor på Skolen

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

På Lynghedeskolen arbejder vi målrettet med læsning. Vi har fokus på såvel læsefærdighed, læseforståelse, læselyst som skrivelyst.

På Lynghedeskolen arbejder vi målrettet med læsning. Vi har fokus på såvel læsefærdighed, læseforståelse, læselyst som skrivelyst. Det er vigtigere end nogensinde at børn får gode læse og skrivefærdigheder. Kommunikation med sekunders varsel og på tværs af landegrænser betyder, at det er basalt at forlade skolen med gode læse - og

Læs mere

Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole

Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole Forord Læsepolitikken danner rammen for indsatsen på læseområdet på Vadgård skole. Læsepolitikken er Vadgård skoles bud på hvordan, der sikres kvalitet i læseindsatsen

Læs mere

Læsepolitik for. Fjelstervang Skole

Læsepolitik for. Fjelstervang Skole Dokumentet er under revidering - sommer 2016 Læsepolitik for Fjelstervang Skole Det overordnede mål for sprog og læsning i Ringkøbing- Skjern Kommune er, at alle børn og unge udvikler sprog- og læsefærdigheder,

Læs mere

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Du kan hjælpe barnet på vej ved at Skrive og læse: Huskesedler Ønskesedler Invitationer Postkort og mails Madopskrifter Undertekster i TV Skilte og reklamer Feriedagbog Bøger, gerne de samme igen og igen

Læs mere

At lære at læse er et fælles ansvar!

At lære at læse er et fælles ansvar! Bilag 1 LÆSE- SKRIVE PARAT -GIV DIT BARN EN GOD SKOLESTART At lære at læse er et fælles ansvar! Til forældrene i indskolingen. Giv dit barn en god start -at læse Det er i skolen barnet skal have sin læse-

Læs mere

Læsning i indskolingen

Læsning i indskolingen Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Søvind Skole børn og unge Kære forældre Dit barn får læseundervisning i skolen. Men som forælder er du en hovedperson, når dit barn lærer at læse. Børn lærer

Læs mere

Afdeling 1. Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Hvad er skolens overordnede formål med læseindsatsen?

Afdeling 1. Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Hvad er skolens overordnede formål med læseindsatsen? Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Afdeling 1 Hvad er skolens overordnede formål med At gøre Rækker Mølle Skolen til en skole, der er kendt for at sende eleverne videre

Læs mere

Læsning på Højvangskolen i klasse

Læsning på Højvangskolen i klasse Læsning på Højvangskolen i 0.-3. klasse Hvordan hjælper du dit barn til at blive en god læser, og hvad kan du som forældre gøre, for at understøtte skolens arbejde? Læsning 0.-3. klasse Dit barn får læseundervisning

Læs mere

LÆSETOGET 0.-3.årgang

LÆSETOGET 0.-3.årgang Humlebæk Skole LÆSETOGET 0.-3.årgang Læsetoget er et projekt på tværs af årgange og teams i indskolingen, hvor vi kan udnytte hinandens ressourcer og hermed højne elevernes læsefaglige niveau. Vi har derfor

Læs mere

Handleplan for læsning Holmebækskolen

Handleplan for læsning Holmebækskolen Handleplan for læsning Holmebækskolen 2014-2015 Indskolingen: Børnehaveklasse 2.klasse I indskolingen har vi følgende fokuspunkter: Undervisningen tilrettelægges således, at den sikrer, at eleverne i børnehaveklassen

Læs mere

Allerslev Skoles læsepolitik

Allerslev Skoles læsepolitik Allerslev Skoles læsepolitik Læseglæde og læselyst er nøgleordene. Målgruppen er alle elever på skolen. Målet er at højne elevernes læsefærdighed at minimere antallet af elever, der henvises til specialundervisning

Læs mere

Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning.

Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning. Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning. Mål og indsats for læsning i almenundervisningen. Indskolingen: Vi prioriterer, at alle børn får en god start, hvor de oplever læsning og skrivning som meningsfulde

Læs mere

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering 33-34 Vi kommer godt i Skriftlige opgaver gang: Hvad kan vi huske? Min sommerferie Skrive, tegne

Læs mere

Mål og evalueringsplan for læsning på Asgårdskole.

Mål og evalueringsplan for læsning på Asgårdskole. Mål og evalueringsplan for læsning på Asgårdskole. 1 Asgårdskole ønsker et læringsmiljø, hvor lærerne har stor viden om læsning/læseundervisning og altid kan få yderligere vejledning og støtte fra skolens

Læs mere

Handleplan for læsning Sparkær Skole

Handleplan for læsning Sparkær Skole Skoleåret 2014/15 Indholdsfortegnelse: Handleplan for læsning Indholdsfortegnelse:... - 1 - Målet for læsning:... - 2 - Veje til målet:... - 2 - den aktuelle viden på området.... - 3 - Læsevejledning på

Læs mere

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Kære forældre til elever i 0. klasse Som forældre er I vigtige personer i jeres barns sprog- og læseudvikling. Når jeres barn starter i 0. kl. har det

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Vadehavsskolen Handleplan for læsning 2010 Indhold Formålet med en læsehandleplan s.2 Hvad er læsning? s.2 Sammendrag af Ministeriets mål s.3 Læsning i indskolingen s.3 Læsning på mellemtrinnet s.5 Forældresamarbejde

Læs mere

På Korsvejens Skole medtænker vi følgende læse- og læringsmodel i den daglige undervisning:

På Korsvejens Skole medtænker vi følgende læse- og læringsmodel i den daglige undervisning: Hvad er en læsehandleplan for os her på På har vi en læsehandleplan for at have et fælles sprog, når vi taler læsning. Heraf følger naturligt at læsning foregår i alle fag. Læsehandleplanen er desuden

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Status for sprog og læsning i indskolingen

Status for sprog og læsning i indskolingen Status for sprog og læsning i indskolingen Sprog og læsning Der arbejdes ud fra læsebogssystemet Tid til dansk. I 0. klasse er der fokus på det talte sprog, bogstaverne og børnestavning. Læsevejlederen

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx Vejledende læsehandleplan for temaet omkring Børnehaveklassen Slagelse Kommune, Center for Skole, maj 2010 1. udgave cvbnmrtyuiopasdfghjklæøzx [Skriv

Læs mere

www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse på Ollerup Friskole

www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse på Ollerup Friskole www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse på Ollerup Friskole www.ollerupfriskole.dk Sådan lærer dit barn at læse og skrive på Ollerup Friskole Når dit barn begynder i skolen er det allerede

Læs mere

Egtved Skoles læsepolitik

Egtved Skoles læsepolitik Egtved Skoles læsepolitik Indskoling og mål Se 'Fælles ' Sprog og udtryksformer - børnehaveklassen Trinmål efter 2. klassetrin. 1. kl. Tekster lix 5-10 med læses med forståelse. 2. kl. Tekster lix 10-15

Læs mere

Læsebånd Friskolen Østerlund

Læsebånd Friskolen Østerlund Læsebånd Friskolen Østerlund Rent teknisk er et læsebånd et bånd af tid, hvor eleverne arbejder fokuseret med læsning af mange forskellige typer tekster. Hos os har vi placeret dette bånd af tid på alle

Læs mere

Årsplan for dansk i 3. klasse 2013-14. Årsplanen er udarbejdet med udgangspunkt i skolen s egen Læseplan for faget dansk.

Årsplan for dansk i 3. klasse 2013-14. Årsplanen er udarbejdet med udgangspunkt i skolen s egen Læseplan for faget dansk. Årsplan for dansk i 3. klasse 2013-14. Årsplanen er udarbejdet med udgangspunkt i skolen s egen Læseplan for faget dansk. Links: http://www.ryparkenskole.dk/index.php?id=121 Forord: Det skal fortsat være

Læs mere

Forældreinformation. Læsefolder for indskolingen. Læsning er grundlaget for lærdom

Forældreinformation. Læsefolder for indskolingen. Læsning er grundlaget for lærdom Forældreinformation Læsefolder for indskolingen Læsning er grundlaget for lærdom Giv mit barn læsehunger, det beder jeg om med brændende hjerte. (Astrid Lindgren) Det er i skolen, barnet skal have sin

Læs mere

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole.

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Undervisningen på Halsnæs Lilleskole tager afsæt i de fælles trinmål, der er udstukket af undervisningsministeriet for folkeskolen, kaldet Fælles Mål.

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

Handleplan for læsning på Blåbjergskolen

Handleplan for læsning på Blåbjergskolen Handleplan for læsning på Blåbjergskolen I et moderne velfærdssamfund med stigende mængder af skriftlige informationer er det af afgørende betydning for det enkelte menneske at tilegne sig tilstrækkelige

Læs mere

Vemmedrupskolens handleplan for læsning

Vemmedrupskolens handleplan for læsning Vemmedrupskolens handleplan for læsning Indskoling Læseindlæringen bygger på elevens sproglige forudsætninger. Der arbejdes med elevernes ordforråd, viden om verden og sprog- og læseforståelse. Målet for

Læs mere

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske.

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske. Dansk Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse for kulturelle, historiske og politisk/sociale fællesskaber. Sproget er en væsentlig udtryksform, når vi vil

Læs mere

0. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

0. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Læse- skriveindlæring i indskolingen 1 0. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Højtlæsning Bogstav- og lydtræning understøttet af it En masse spændende oplæsning Dialogisk oplæsnng Alle

Læs mere

Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse. Skoleområdet

Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse. Skoleområdet Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse Skoleområdet 1 Fra 4. til 6.klasse er læsning et redskab i alle skolens fag, og eleverne skal nu for alvor forstå og bruge det læste. I løbet af de fire første skoleår

Læs mere

Handleplan for læsning på Rougsøskolen Mellemtrinnet

Handleplan for læsning på Rougsøskolen Mellemtrinnet Handleplan for læsning på Rougsøskolen Mellemtrinnet - Læsehastighed - automatisering af læsefærdigheder - Læselyst Den fortsatte læsning: - At læse for at lære Læsemåde - Læse skønlitt./faglitt. Romaner

Læs mere

Årsplan dansk - 3. klasse

Årsplan dansk - 3. klasse M 13.08 20.08 27.08 03.09 Kunst Sommer- Læsekursus oplevelser 3.-4. O Norsk svensk Pennevenner F 10.09 17.09 24.09 01.10 8.10 Læsekursus Palle Faglig læsning Drenge- Pige emne 33 34 35 36 37 38 39 40 41

Læs mere

Årsplan Dansk 0-2. Klasse

Årsplan Dansk 0-2. Klasse Årsplan Dansk 0-2. Klasse Skoleåret 2013/14 Elevtal: I alt: 21 elever 13 piger og 8 drenge 0. klasse: 11 elever 1. klasse 7 elever 2. klasse 3 elever Timefordeling: 0. klasse: 5 ugentlige lektioner + læsning

Læs mere

LÆSNING handleplan for børnehaveklasse - 3. klasse SKOLEAFDELINGEN SILKEBORG KOMMUNE

LÆSNING handleplan for børnehaveklasse - 3. klasse SKOLEAFDELINGEN SILKEBORG KOMMUNE LÆSNING handleplan for børnehaveklasse - 3. klasse SKOLEAFDELINGEN SILKEBORG KOMMUNE Handleplan for LÆSNING Redaktion: Karl Aage Baarstrøm og Jette Kolind Sats og layout: Tove Raaby Copyright: Skoleafdelingen,

Læs mere

Læringsmål: Årsplan 2015-2016. Dansk. 2.klasse. Mål

Læringsmål: Årsplan 2015-2016. Dansk. 2.klasse. Mål Årsplan 2015-2016 Dansk 2.klasse Mål Formålet med undervisningen i dansk er, at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig

Læs mere

Handleplan for. læsning. Skovboskolen

Handleplan for. læsning. Skovboskolen Handleplan for læsning på Skovboskolen - 1 Handleplan for læsning på Skovboskolen 10/11 1. Indledning 1.1. Mål Målet med denne læseplan for Skovboskolen er, at: Sætte fokus på læsning og læseniveauet på

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. DANSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

" Mål for læsning på Vinding Skole."

 Mål for læsning på Vinding Skole. Februar 1999. I forbindelse med " Skoleplanen for Vinding Skole 98/99 " blev det besluttet at udarbejde " Mål for læsning på Vinding Skole." En arbejdsgruppe bestående af Lauge Høj, Vibeke Kristensen og

Læs mere

Klar, parat, læsestart...

Klar, parat, læsestart... Klar, parat, læsestart... 1 SKOLEOMRÅDET Kom godt i gangmg... Nogle af de vigtigste færdigheder, vi skal lære i skolen, er at læse og stave. At kunne læse og skrive har stor betydning for alle ikke kun

Læs mere

0. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer

0. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Læse- skriveindlæring i indskolingen 1 0. klasse Hvad Hvordan Hvorfor Hvornår Hvem Materialer Højtlæsning Bogstav- og lydtræning understøttet af it En masse spændende oplæsning Dialogisk oplæsnng Alle

Læs mere

Læse-skrivehandleplan

Læse-skrivehandleplan Tønder, 30. maj 2018 Læse-skrivehandleplan 2018-20 Indledning Gode sprog-og læsefærdigheder spiller en vigtig rolle i børn og unges personlige og faglige udvikling. Læsefærdigheder er nøglen til uddannelse,

Læs mere

Odense Friskole Fagplan for faget dansk. Se endvidere skolens IT plan.

Odense Friskole Fagplan for faget dansk. Se endvidere skolens IT plan. Odense Friskole Fagplan for faget dansk. Se endvidere skolens IT plan. Formål: Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse af sproget, som det væsentligste

Læs mere

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog:

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog: Fagplan for dansk Skolens formål med faget dansk følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Stk. 1. Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en

Læs mere

Læseprofilen for Bislev skole

Læseprofilen for Bislev skole Læseprofilen for Bislev skole 1 Man begynder at læse, første gang man forstår et trykt ord, og man lærer noget om at læse, hver gang man læser. Indholdsfortegnelse 2 En fortælling om læsning på vores skole...3

Læs mere

Indhold Indledende bemærkninger... 2 Læsebånd hvornår og hvor?... 2 Læsebånd hvordan?... 2 Læsestrategier/læseteknikker... 3 Eksempel på mulige mål

Indhold Indledende bemærkninger... 2 Læsebånd hvornår og hvor?... 2 Læsebånd hvordan?... 2 Læsestrategier/læseteknikker... 3 Eksempel på mulige mål Indhold Indledende bemærkninger... 2 Læsebånd hvornår og hvor?... 2 Læsebånd hvordan?... 2 Læsestrategier/læseteknikker... 3 Eksempel på mulige mål og anvendelsesmuligheder ved forskellige læseformer:...

Læs mere

Undervisningen skal tale til elevernes lyst, fantasi og engagement, så de finder glæde ved at udtrykke sig sprogligt.

Undervisningen skal tale til elevernes lyst, fantasi og engagement, så de finder glæde ved at udtrykke sig sprogligt. Haubro Friskole Fagplan for faget dansk. Formål: Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse af sproget, som det væsentligste middel til at knytte os sammen

Læs mere

Læsehandlingsplan. Hovedområde Fokuspunkter Side Indledning 2

Læsehandlingsplan. Hovedområde Fokuspunkter Side Indledning 2 Læsehandlingsplan Hovedområde Fokuspunkter Side Indledning 2 Læsning i børnehaveklassen Forudsætninger for læsning 3 Begynderundervisning Læseangrebs-strategier Forståelses-strategier Læselyst 4 Den fortsatte

Læs mere

Handleplan for læsning på Knudsøskolen.

Handleplan for læsning på Knudsøskolen. Status: En målrettet indsats i læsning på alle klassetrin, der giver positive resultater i diverse læseevalueringer. (LUS, sprogscreening, DVO, OS, SL samt Nationale test). Af tiltag kan nævnes: 1. Målrettet

Læs mere

Årsplan for 1. klasse 2010-2011

Årsplan for 1. klasse 2010-2011 Årsplan for 1. klasse 2010-2011 Formål at stimulere elevernes læse- og skrivelyst at give eleverne mulighed for at erfare, at læsning og skrivning giver oplevelser og viden. Danskfaglige mål for 1. klasse

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling.

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling. Fællesmål efter bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk fremlægge, referere, fortælle og dramatisere give

Læs mere

Årsplan i fagene 2013-2014

Årsplan i fagene 2013-2014 Årsplan i fagene 2013-2014 Klasse: 1.H Fag: Dansk Lærer: Susanne B. Krogh Læringsstile, CL og undervisning i IT indgår som en integreret del af undervisningen. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne

Læs mere

Forældre - vigtige samarbejdspartnere i barnets læseudvikling

Forældre - vigtige samarbejdspartnere i barnets læseudvikling Forældre - vigtige samarbejdspartnere i barnets læseudvikling Indhold Forældre - vigtige samarbejdspartnere i barnets læseudvikling..... 3 Gode læseforudsætninger..... 5 Læselyst..................................................................

Læs mere

Uge Opstartsemne: Mig og min famile. Plenum i klassen Arbejdsbøger Færdige projekter Kreative produktioner Evalueringstest

Uge Opstartsemne: Mig og min famile. Plenum i klassen Arbejdsbøger Færdige projekter Kreative produktioner Evalueringstest Undervisningens tilrettelæggelse: Danskundervisningen tager overordnet afsæt i den første læsning 1. klasse, hvor det primære fokus omhandler at udvikle elevernes læsekundskaber samt læselyst med henblik

Læs mere

Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme. Overordnet teori

Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme. Overordnet teori Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme Kortfattet overordnet teori samt en række råd til hjemmet, der bygger på seneste forskning inden for det skriftsproglige område. Det skriftsproglige

Læs mere

Årsplan dansk 4. klasse 2012/13 Lone Telling & Susanne Salling

Årsplan dansk 4. klasse 2012/13 Lone Telling & Susanne Salling Pædagogiske overvejelser Vi vil, når det er hensigtsmæssigt, arbejde med Cooperative Learning, som er en arbejdsform, der engagere og aktivere eleverne i interaktion med hinanden og underviseren. Kort

Læs mere

Årsplan for yngste klasse, dansk 2012/2013

Årsplan for yngste klasse, dansk 2012/2013 Årsplan for yngste klasse, dansk 2012/2013 10 lektioner pr. uge. Tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Børnehaveklassen. Trinmål efter Børnehaveklassen Og i Fælles mål 2009 - Dansk, trinmål efter 2. klassetrin

Læs mere

Årsplan for dansk i 2. 2015-2016

Årsplan for dansk i 2. 2015-2016 Årsplan for dansk i 2. 2015-2016 Formål: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling og kulturel identitet, der bygger på æstetisk og historisk

Læs mere

Pædagogisk Central. Læsekursus 3. klasse. Brøndby

Pædagogisk Central. Læsekursus 3. klasse. Brøndby Læsekursus 3. klasse Læsekursus for 3. klasse Et kursus for hele klasser I mål og handleplaner for dansk i 3. klasse står der: Båndlærer og dansklærer aftaler et tre ugers læsekursus for hele klassen hjælpetester

Læs mere

ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2012-2013

ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2012-2013 ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2012-2013 Læsepolitikkens formål: Formål med Ellekildeskolens læsepolitik er at sikre: at læseindsatsen og læseudviklingen styrkes. at færre børn udvikler læsevanskeligheder

Læs mere

THOMASSKOLENS LÆSEPOLITIK

THOMASSKOLENS LÆSEPOLITIK THOMASSKOLENS LÆSEPOLITIK Læsning er grundlaget for læring i alle fag. Læsning er en vigtig færdighed og en kompetence til brug på tværs af fagene. Der er to vigtige komponenter i læsning: Ordafkodning

Læs mere

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin:

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin: DANSK Basismål i dansk på 1. klassetrin: at kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig at udvikle ordforrådet, bl.a. ved at fortælle om et hændelsesforløb at gengive og udtrykke sig i tegning, drama eller

Læs mere

Dybkærskolens handleplan for inklusion af elever i læsevanskeligheder i 1.-3. klasse 2014-15

Dybkærskolens handleplan for inklusion af elever i læsevanskeligheder i 1.-3. klasse 2014-15 Kendetegn Indsats/metoder (Beskrivelse af pædagogiske muligheder) Materialer Ansvar Evaluering Dysleksi i familien Vanskeligheder med at lære alfabetet og oversætte bogstav til lyd og bogstavfølger til

Læs mere

HANDLEPLAN FOR LÆSNING LØGSTRUP SKOLE 2012-2013. Indhold:

HANDLEPLAN FOR LÆSNING LØGSTRUP SKOLE 2012-2013. Indhold: HANDLEPLAN FOR LÆSNING LØGSTRUP SKOLE 2012-2013 Indhold: Mål Generel læseudvikling Overgange Læsevanskeligheder Evaluering IT og læsning PLC og læsning Må l: Alle elever skal udvikle alderssvarende læsefærdigheder,

Læs mere

Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læsepolitik

Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læsepolitik Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læsepolitik Indhold af Paradisbakkeskolen afd. Nexøs læsepolitik... 1 Læsepolitik på Nexø skole...fejl! Bogmærke er ikke defineret. At læse... 2 Læseglæde... 2

Læs mere

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TAL MED DIT BARN Et godt talesprog og et solidt kendskab til ords betydning er en vigtig forudsætning for at lære at læse. Når man foretager sig en

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Læringsmål på NIF Dansk for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Yngste trinnet 2. 3.klasse Det talte sprog bruge sproget til samarbejde stå foran klassen og tale højt og tydeligt; artikulation

Læs mere

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling Bakkeskolens læsefolder En forældre-guide til læseudvikling Indhold Hvorfor denne folder?...s 3 Hvad er læsning?... s 4 Daglig læsning er vigtig.. s 5 - Hvad kan jeg som forælder gøre?.... s 5 Begynderlæsning.

Læs mere

Til lærerstaben LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR

Til lærerstaben LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Til lærerstaben LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Læsning på mellemtrinnet Der sigtes mod trinmålene for 4. og 6. klassetrin. På mellemtrinnet er afkodningen for de fleste elever

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE

ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE 2016-2017. At lægge et fundament for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets nysgerrighed, videbegær og lyst

Læs mere

Årsplan for 3. klasse dansk

Årsplan for 3. klasse dansk Årsplan for 3. klasse dansk På følgende sider er min oversigt over danskundervisningen i 3. klasse i skoleåret 2013/2014. Da jeg anser det for vigtigt, at der er plads til elevernes interesse, samt pludselige

Læs mere

Ideer til danskaktiviteter

Ideer til danskaktiviteter Ideer til danskaktiviteter Der er beskrevet tre læseaktiviteter i faghæftet for dansk. 1. Lærerens oplæsning 2. Elevens læsning af kendt tekst ( f.eks. læsebog) 3. Elevens læsning af ukendt tekst (f.eks.

Læs mere

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK 2017-18 Lærer: Maibritt Olsen Forord til faget i klassen: I 0. Klasse bygges fundamentet for det skrevne og læste sprog. Dansk indgår i de fleste aktiviteter i 0. Klasse, ligesom andre kompetenceområder

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Hald Ege skole Handleplan for læsning Læsning er alle fags moder, og det er derfor vigtigt, at eleverne får udviklet deres læsefærdigheder på alle klassetrin, og derved bliver rustet til at anvende forskellige

Læs mere

Årsplan for dansk i 6.klasse

Årsplan for dansk i 6.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 6.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere