C.F. Sørensen har malet dette maleri i midten af 1800-tallet af sejlskibe ud for Nordby. I baggrunden ses et skibsværft. Fanø

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "C.F. Sørensen har malet dette maleri i midten af 1800-tallet af sejlskibe ud for Nordby. I baggrunden ses et skibsværft. Fanø"

Transkript

1 C.F. Sørensen har malet dette maleri i midten af 1800-tallet af sejlskibe ud for Nordby. I baggrunden ses et skibsværft. Fanø Fanø var et af Danmarks vigtigste centre for skibsbygning og søfart i og 1800-tallet. Det begyndte i 1741, hvor fannikerne købte Fanø af Christian VI og fik retten til at bygge og eje skibe. Tømmeret til skibsværfterne i Nordby og Sønderho måtte importeres. For der var ikke skove på Fanø. Fra 1768 blev der bygget ca skibe frem til 1896, hvor det sidste træskib blev sat i vandet. På et tidspunkt var der ansat 9 skibsbygmestre og omkring 100 arbejdere på øens værfter. Skibsværfterne blev grundlaget for de to skipperbyers storhedsperiode som søfartsbyer. I 1870 erne havde Fanø med over 150 sejlskibe Danmarks næststørste handelsflåde - kun overgået af København, senere af Svendborg. Skibene sejlede i Europas farvande og på de syv verdenshave. Men værfterne, rederne og skipperne i Nordby og Sønderho omstillede sig ikke til dampskibe. Der var kendtmænd på Fanø i 1600-tallet og lodser fra 1800-tallet. De to første lodser blev beskikket i 1801 og en reservelods i De tre næste lodser blev ansat i I 1818 ansøgte 12 fiskere om at få lov til at oprette et lodsselskab med en tilhørende oldermand; sandsynligvis efter klager over lodsforholdene i Grådyb. Men Admiralitets- og Commissariats Collegiet i København mente, at Fanø kunne nøjes med en fastlods og to reservelodser. Efter at Reglementet for Lodsindretningen i Danmark blev vedtaget i 1831, blev der oprettet et lodseri på Fanø med en lods, der kunne lodse i Grådyb ind til Fanø. Men lodseriet blev nedlagt i 1844, sandsynligvis pga. for små indtægter. Og Marineministeriet, oprettet i 1848, tilkendegav få år senere, at der ikke var behov for flere lodser. Fanøs driftige søfolk burde kunne lodse i Grådyb Rende.

2 Fanøs nuværende lodshus er opført i 2001 af Nordby Kommune. Lodshuset fungerer i dag som et vartegn for Fanøs søfartsepoke. Med flag og signaler på en flagstang ved lodshuset kunne fra 1883 signaleres til Esbjerg, at et skib var i sigte og skulle have lods. For der blev oprettet et lodseri i Esbjerg i 1874 efter anlæggelsen af Esbjerg Havn. Lodserne skulle kunne se ud over Vesterhavet til sejlskibene i Grådyb. Og det kunne hverken klares fra Fanøs strandbred eller fra Esbjerg. Derfor blev der bygget et lodshus i 1883 på toppen af klitten Kikkebjerg uden for Nordby i 17 meters højde. Efter søfartsepokens slutning blev lodshuset i 1912 overladt til klitplantørens opbevaring af redskaber. Senere forfaldt lodshuset. Men efter en stormskade i 1929 besluttede sognerådet at genopbygge lodshuset, da lodshuset nu blev anset for at være et mindesmærke for Fanøs sejlskibepoke, men beslutningen blev ikke fulgt op. Lodshuset blev nedrevet under besættelsen, men blev erstattet af et tredje lodshus i Det blev ødelagt af en storm i 1999, hvorefter Nordby Kommune byggede et fjerde lodshus i 2001, nu dog som Fanøs vartegn. Da Esbjergs isfrie havn blev indviet i 1878, mistede Nordby positionen som søfartsby, fordi Esbjerg hurtigt voksede til en vigtig trafikhavn. Der blev bygget et lodsfartøj på skibsværftet i Nordby, som i folkemunde blev kaldt Lange Maren og ansat en lodsformand, N.S. Brinck samt Chr. Gundesen, Jacob Hansen, Jacob Holst, Hans Jensen, Jacob Holst og Mads H. Iversen fra Fanø som lodser. Lodsbåden fik logi til fire mand på lodsfartøjet. Senere blev anskaffet en dæksbåd, der kunne påsætte og aftage en lods ved den 10 km lange Grådyb Rende, der løbende er blevet oprenset og uddybet fra 1898 til vore dages store skibe. I 1906 udlagde staten fyrskibet Grådyb ved Grådyb Barre. Her lå det helt frem til 1956, kun afbrudt af besættelsen i , hvor tyskerne inddrog fyrskibet. Om vinteren, når isen vanskeliggjorde sejladsen med de små lodskuttere fra Nordby, fungerede lodshuset på Kikkebjerg som udkigspost til lodseriets lodser i Esbjerg, hvor en større lodsdamper bemandet med fire Fanølodser blev udstationeret i Signalerne fra flagstangen på Kikkebjerg til Esbjerg fungerede som datidens kommunikationsmiddel, når et skib skulle lodses gennem Grådyb til Esbjerg. På fotoet ses lodseriets lodsdamper fra 1887 på vej til et skib.

3 Mange søfolk har mistet livet på Vesterhavet trods de mange redningsstationer, fyrskibe og fyrtårne langs kysten. Til venstre ses fyrskibet Horns Rev, der nu ligger som museumsskib i Esbjerg Havn. Det lå på Horns Rev, der er et 30 km langt sandrev 20 km ud for Esbjerg. I vore dage er blevet opført 80 havvindmøller på Horns Revs lavvandede område og senere efterfulgt af flere vindmøller. Sønderho Kirke har med 15 kirkeskibe Danmarks største antal kirkeskibe. Her har en fin model af fyrskibet Horns Rev fundet en helt naturlig plads i Fanøs søfartshistorie. Modellen af fyrskibet Grådyb, der lå ved Grådyb Barre, er udført af ingeniør Aage Olsen i 1933/34 efter tegninger i Fyr- og Vagervæsenet. Skibsmodellen har fundet en blivende plads i Danmarks Lodsmuseum. Rigsdagen vedtog i 1868 loven om at anlægge en havn i Esbjerg. For efter krigen i 1864, hvor Danmarks sydgrænse blev flyttet, havde Danmark ikke længere havne på den jyske vestkyst. Dengang lå der kun to gårde og tre huse med 23 beboere i Esbjerg, som levede af landbrug og lidt fiskeri. Baggrunden for loven var hensynet til at sikre Danmarks eksport af kreaturer og svin samt den gryende industrialisering af forarbejdede landbrugsprodukter og muligheden for afsætning af bacon og smør til England samt import af bl.a. råvarer til fabrikkerne i Jylland via Esbjergs isfrie havn. Da Esbjerg Havn åbnede for trafik i 1874, overtog Esbjerg positionen som et knudepunkt mellem Vesterhavet og Jylland. Allerede dette år sejlede 161 dampskibe til Esbjerg. Da havnen var helt ny, måtte Indenrigsministeriet samme år udstede et reglement til skibenes kaptajner, som fortalte, hvordan skibene skulle anløbe Esbjergs nye havn, som først blev helt færdig i 1878.

4 Søkortet viser den 10 kilometer lange uddybede sejlrende, som i dag fører ind til Esbjerg Havn. Esbjerg Lodseri blev oprettet i 1874 eller i 1883 af Fanøs lodser. Da havnen og udgravningen af sejlrenden var helt færdig, fik havnen en meget stor betydning som eksport- og importhavn, hvilket gav vokseværk til en by, som blev ophøjet til købstad i I dag er Esbjerg vestkystens hovedstad med offshore-, vindenergi-, naturgas-, fiskeri- og olieaktiviteter samt RoRo-skibe, en stor containerhavn og en livsvigtig færgerute til Nordby. Fanøs lange skibsværftsepoke og øens driftige sejlskibsflåde på de syv have skabt i og 1800tallet fra øen i Vesterhavet er i dag afløst af et trafikknudepunkt i Esbjerg med store skibe, jernbane, lastbiler, fiskekuttere og logistikvirksomheder. I dag er det DanPilot, som lodser i Grådyb, og Fanøs to byer, skipperhuse, strand og natur er blevet til en af Danmarks helt store turistattraktioner. Kortet til venstre er udarbejdet af kartograf Johannes Mayer ( ), som kortlagde Jylland i årene Kortet viser, med datidens opmålingsmetoder, hvor farefuldt farvandet er omkring Fanø.

5 1800-tallets søfolk, lodshuse, lodser, natur og livet på Fanø og Vesterhavet er for evigt indskrevet i øens historie i digte - dog uden nedennævnte digters og kvindes viden: Købmand A.M. Nørby, der havde en købmandsforretning i Nordby, skrev 24. januar 1897 fire små digte, som han tilegnede Jomfru Ane Hansen med ydmygst Bøn om ikke at forsmaa saa ringe en Gave, men lade Kikkebjerget vinde din yndest. Det ene digt handler om lodshuset på Kikkebjerg, det andet om lodsen. Det tredje og fjerde digt handler om Kikkebjerget ved Nordby og Vesterhavet. De to førstnævnte digte gengives nedenfor i nutidig retskrivning: Digtet om lodshuset lyder: På bjergets top der stander et hus i bjerget huser rotter og mus og alskens ækle kryb. Men huset, det troner så stolt og kry op over vor lille by som klippen opover et dyb. I huset selv er stille og tyst, det tjener til værn og ly for dem, der må våge ved havets kyst den fremmede sømand til tryghed og trøst at blive vist vej til havn og by. Herfra der spejdes over havets flage, så vidt øjet og kikkert formå om ingen sejler man kan opdage, der trænger til hjælp at få. For straks med hjælpen at være tilrede derfor her altid er en til stede. Med nabo her aldrig er kiv og strid, da disse ej kendes her. Nej, ensom hensysler vi her vor tid med tanken om fjern og nær der blandes med stormens susen og også med bølgernes brusen. Digtet om lodsen lyder: Som svaneflokken udvælger en lods dem gennem luften at lede og for at finde den rette kurs til deres forladte rede. Som storken, når den flyver mod syd forlader det kolde nord udvælger en kyndig og følger dens lyd således jo også om bord. Når skibet med hele dets følge udvælger sig en kyndig mand at lede dem over det sporløse vand og gennem den frådende bølge. Derfor der knyttes til lodsens navn et alvorsord: Vær på din vagt indtil du velbeholden i havn har skib og mandskab lykkelig bragt. Skrevet af Danmarks Lodsmuseumsforening Kortet viser fem fyrskibes placering ud for Fanø, Esbjerg og Blåvandshuk. De fem fyrskibe fortæller, hvor farligt Vesterhavet var at sejle i ud for Jyllands kyst. Der har været udlagt 25 fyrskibe i Danmark i årene Tre er bevaret som museumsskibe i hhv. Ebeltoft, Esbjerg og Nyhavn i København. Enkelte fyrskibe fungerer som fx klubhuse eller er ombygget til boliger. Derfor er meget af skibenes udseende, indretning og udstyr forsvundet.

Helsingør. Fotoet viser havnens gamle mole. Lods- og færgebådene havde plads ved den søndre havnemole i. Helsingørs statshavn.

Helsingør. Fotoet viser havnens gamle mole. Lods- og færgebådene havde plads ved den søndre havnemole i. Helsingørs statshavn. Helsingør Det smalle farvand mellem Danmark og Sverige har i århundreder været et stærkt befærdet internationalt farvand. Der opstod derfor tidligt en beskæftigelse for fiskere, færgefolk og søfolk som

Læs mere

Egnens mange seværdigheder tiltrækker op til 100 lystsejlere i døgnet om sommeren. De ligger ved den gamle havnekaj og i Sønderborgs

Egnens mange seværdigheder tiltrækker op til 100 lystsejlere i døgnet om sommeren. De ligger ved den gamle havnekaj og i Sønderborgs Sønderborg Sønderborg Lodseri blev antagelig grundlagt i 1836. For i dette år fastsatte lodsvæsenet et Speciel Reglement og Taxt for Sønderborg-, Kegnæs- og Birk Lodseri. Reglementet fyldte 25 sider og

Læs mere

Til venstre ses et smukt vinterfoto af lodsudkigshuset og omgivelserne. Foto: Nyord Lokalhistoriske Forening.

Til venstre ses et smukt vinterfoto af lodsudkigshuset og omgivelserne. Foto: Nyord Lokalhistoriske Forening. Nyord Nyord Havn, der ses på postkortet ovenfor, ligger på den lille ø Nyord, som adskilles fra Sjælland af Bøgestrømmen og fra Møn af Ulvshale Løb ved halvøen Ulvshale på Møns nordside. Ordet Nyord kommer

Læs mere

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer:

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Strandingsvæsen og redningsaktioner i Skagen i 1800-tallet. Skagen By-og Egnsmuseum, 2005 1 Transport i 1800-tallet. For 150 år siden var der ingen asfalterede

Læs mere

Der er bygget flere lodshuse efter brande og stormfloder. Foto: Rudbjerg Lokalhistoriske Arkiv.

Der er bygget flere lodshuse efter brande og stormfloder. Foto: Rudbjerg Lokalhistoriske Arkiv. Albuen Lodsstationen på den midterste del af Albuen ligger - som det siges - der hvor Lolland bøjer Albuen som en meget smal buet halvø mellem Langelandsbæltet og Nakskov Fjord. Lodshuset med de tre skorstene

Læs mere

Temarute: The Big Five (37 km) Denne cykeltur fører jer rundt til de 5 højeste bjerge på Fanø.

Temarute: The Big Five (37 km) Denne cykeltur fører jer rundt til de 5 højeste bjerge på Fanø. Temarute: The Big Five (37 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til de 5 højeste bjerge på Fanø. Bjergene er naturligvis ikke rigtige bjerge, men klittoppe. De 5 klitter er spredt ud over hele Fanø. De

Læs mere

Opgaver for mellemtrinet

Opgaver for mellemtrinet Opgaver for mellemtrinet Hvad kaldes dette lille étmastede skib, der oprindeligt var grundtypen i Marstalflåden? Hvor mange søfolk var der på et sådant skib? Hvor sejlede disse små skibe? Nævn 2 farvande

Læs mere

Her ses D.D.P.A.s tankanlæg og tøndelager i Køge med tilhørende hestevogne. Fotos: Rigsarkivet Bogstaverne står for Det Danske

Her ses D.D.P.A.s tankanlæg og tøndelager i Køge med tilhørende hestevogne. Fotos: Rigsarkivet Bogstaverne står for Det Danske Køge Fotoet viser Køges gamle havn, der nu er udbygget med et havnebassin, der er ca. 950 m langt og ca. 300 m bredt, så der er 1150 m ny kaj og et erhvervsareal, som indebærer, at Køge Havn har et areal,

Læs mere

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad.

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad. Blandt fiskerdrenge og tjenestepiger - Kerteminde i 1800- og 1900-tallet Kerteminde er en typisk dansk by. Ligesom de fleste andre byer ligger den ved havet og har en historie, der går tilbage til middelalderen.

Læs mere

Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning.

Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning. Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning. Hvad kaldes det her viste skib, der oprindeligt var grundtypen

Læs mere

Kortet Landgrunden fra Søe Etatens Krudttaarn til Dragøe Bye er opmålt af Dragørs lodskaptajn Andreas Lous i Dragør

Kortet Landgrunden fra Søe Etatens Krudttaarn til Dragøe Bye er opmålt af Dragørs lodskaptajn Andreas Lous i Dragør Kortet Landgrunden fra Søe Etatens Krudttaarn til Dragøe Bye er opmålt af Dragørs lodskaptajn Andreas Lous i 1787 Dragør Hovedstadens amtmand, Johan von Körbits, fik under Den Skånske Krig 1675-79 en befaling

Læs mere

Esbjerg Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Sidste opdateringer Tekst: Plan: (ingen)

Esbjerg Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Sidste opdateringer Tekst: Plan: (ingen) Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 11-12-2018 Esbjerg Havn Sidste opdateringer Tekst: 19-10-2018 - Plan: (ingen) Beliggenhed Nordsøen, Grådyb 55 28,3'N 008 25,3'E - kort 95 Anmærkning 1: Indtil videre

Læs mere

Temarute: Panoramarute 404 (29 km)

Temarute: Panoramarute 404 (29 km) Temarute: Panoramarute 404 (29 km) DK Panoramarute 404 (luft under vingerne) er det eneste af cykelforslagene på Fanø, der er afmærket med skilte. Det står frit for at starte turen hvor som helst. Denne

Læs mere

Byudvikling på Limfjordstangerne

Byudvikling på Limfjordstangerne Byudvikling på Limfjordstangerne I det følgende opgavesæt skal du forsøge at forestille dig, hvordan det har været at leve på Limfjordstangen før det endelige gennembrud i 1862 og frem til i dag, hvor

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bekendtgørelse om ændring nr. 480 af 1. juni

Læs mere

Hårbølle by og Stenminerne Af Olga Skov

Hårbølle by og Stenminerne Af Olga Skov Hårbølle by og Stenminerne Af Olga Skov Byen er nævnt første gang ifølge Trap i 1513-33 dengang som Harrebølle, senere fra 1536 som Haarbølle. Skolen i Hårbølle. Skolen er en gammel Rytterskole, bygget

Læs mere

Esbjerg Havn. Auktionshallen. En af havnens største bygninger er Auktionshallen. Gennem mange år var den rammen om konsumfiskeauktionen.

Esbjerg Havn. Auktionshallen. En af havnens største bygninger er Auktionshallen. Gennem mange år var den rammen om konsumfiskeauktionen. Auktionshallen En af havnens største bygninger er Auktionshallen. Gennem mange år var den rammen om konsumfiskeauktionen. I dag bruges Auktionshallen som lager for forskellige virksomheder på havnen. Den

Læs mere

Lods i Nyborg. Af Otto Nielsen

Lods i Nyborg. Af Otto Nielsen Lods i Nyborg Af Otto Nielsen Ordet lods er et låneord fra tysk Lotse eller hollandsk loods, der er forkortede former af mty. Lötsman, holl. loodsman, begge atter lånt fra engelsk loadsman, hvis 1. led

Læs mere

SØNDERHO HAVN - en undergruppe under Sønderho Borgerforening Projektforslag til genetablering af Sønderho Havn

SØNDERHO HAVN - en undergruppe under Sønderho Borgerforening   Projektforslag til genetablering af Sønderho Havn SØNDERHO HAVN - en undergruppe under Sønderho Borgerforening www.soenderhohavn.com Projektforslag til genetablering af Sønderho Havn December 2007 Robert Peel Kåvervej 13, 6720 Sønderho, Fanø 75164198

Læs mere

Min Far - en sømand i allieret tjeneste.

Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Foredrag d. 6.02.2017. på Arkivet - et foredrag i samarbejde med Historie Aalborg Aftenens foredragsholder: Jens Aarlo Jensen. Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Jens Jensen læste op fra sin fars

Læs mere

Temarute: Atlantvolden (26 km)

Temarute: Atlantvolden (26 km) Temarute: Atlantvolden (26 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til nogle af de mest markante anlæg, der blev opført af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Mange steder på Fanø ses stadig

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods

Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods Orientering Dette er en skrivelse ved databasen Retsinformation, som indeholder teksten "Søfartsstyrelsen" Bekendtgørelse

Læs mere

Ombygning og udvidelse af Lohals Havn på Nordlangeland. Projektbeskrivelse 2016

Ombygning og udvidelse af Lohals Havn på Nordlangeland. Projektbeskrivelse 2016 Ombygning og udvidelse af Lohals Havn på Nordlangeland. Projektbeskrivelse 2016 1 Indholdsfortegnelse Præsentation og historie... 3 Banjen... 4 Lohals / Hou... 5 Lohals Havn i dag... 6 Projektet... 7 Fremtidsønsker...

Læs mere

Jeg hjertets dør vil åbne dig, O, Jesus, drag dog ind til mig, Ja, ved din nåde lad det ske, At jeg din kærlighed må se.

Jeg hjertets dør vil åbne dig, O, Jesus, drag dog ind til mig, Ja, ved din nåde lad det ske, At jeg din kærlighed må se. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 9. DECEMBER 2018 2. SIA VESTER AABY KIRKE KL. 10.15 FESTGUDSTJENESTE KIRKESKIBET 50 ÅR Tekster: Es. 11,1-10; Rom. 15,4-7; Luk. 21,25-36 Salmer: 114,117,276,149,80 Jeg hjertets dør vil

Læs mere

Gedser Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Gedser Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 10-2-2017 Gedser Havn Sidste opdateringer Tekst: 22-4-2015 - Plan 1: 13-7-2016 Beliggenhed Østersøen, Kroghage Dyb, Falster S-kyst 54 34,3'N 11 55,6'E - kort 197

Læs mere

Ny vin på gammelt træskib på historisk sejlads lægger til

Ny vin på gammelt træskib på historisk sejlads lægger til Ny vin på gammelt træskib på historisk sejlads lægger til SKIBET er en såkaldt galease, det vil sige det har to master, hvor den agterste er kortere end stormasten. Var det omvendt, ville SKIBET være en

Læs mere

HIRTSHALS FYR 1862 TIL I DAG

HIRTSHALS FYR 1862 TIL I DAG HIRTSHALS FYR 1862 TIL I DAG 3. 2. 5. 6. 1. Postkort fra ca. 1920. Lokaliteterne er markeret ude i terrænet med disse pæle. HIRTSHALS FYR Opført 1878. Nedrevet 1943. Opført af granitsten med et tagpapbelagt

Læs mere

BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET

BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET Borgmestergården Huset blev bygget i 1601, på den tid Midt i Nyborg ligger en gård. Med man kalder renæssancen. Det er ikke skæve

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

INTRO. Alexander Nevskij-udstilling Se udstillingen om det russiske orlogsskib, der forliste ud for Harboøre i 1868 med 724 mand ombord.

INTRO. Alexander Nevskij-udstilling Se udstillingen om det russiske orlogsskib, der forliste ud for Harboøre i 1868 med 724 mand ombord. INTRO I århundreder var den jyske vestkyst frygtet af søfolk: Havet var barsk i stormvejr, uberegnelige strømforhold kunne let føre et skib på katastrofekurs, og brændingen kunne slå et skib til vrag på

Læs mere

Her ses lodsernes første lodsstation. Bygningen lå ved Kastellet tæt ved Langelinie. I baggrunden ses Kastellets voldanlæg.

Her ses lodsernes første lodsstation. Bygningen lå ved Kastellet tæt ved Langelinie. I baggrunden ses Kastellets voldanlæg. Lods- og Karantænebygningen i Københavns Frihavn blev opført i 1942-43. Bygningen er tegnet af arkitekt og kongelig bygningsinspektør Thomas Havning og blev med sit fine mønstermurværk, den høje skorsten

Læs mere

Det gamle Janderup. Byen flytter nordpå

Det gamle Janderup. Byen flytter nordpå Det gamle Janderup Janderup kirke ligger langt fra byens nuværende centrum. Kirkens beliggenhed, ved en naturlig havn, vidner om det gamle Janderup før mejeriet og jernbanen kom. Landsbyen lå som en række

Læs mere

Hvide Sande Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Strøm. Sidste opdateringer Tekst: 17-2-2016 - Plan 1: 15-6-2016

Hvide Sande Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Strøm. Sidste opdateringer Tekst: 17-2-2016 - Plan 1: 15-6-2016 Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 3-7-2016 Hvide Sande Havn Sidste opdateringer Tekst: 17-2-2016 - Plan 1: 15-6-2016 Beliggenhed Nordsøen, Ringkøbing Fjord 56 00,1'N 8 07,5'E - kort 93 og 99 Anmærkning

Læs mere

1. Indledning 2 1.1 Baggrund 2 1.2 Anvendelse af ordensreglerne 2 1.3 Hvem har udarbejdet ordensreglementet 2 1.4 Administration 2

1. Indledning 2 1.1 Baggrund 2 1.2 Anvendelse af ordensreglerne 2 1.3 Hvem har udarbejdet ordensreglementet 2 1.4 Administration 2 ORDENSREGLEMENT Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 1.1 Baggrund 2 1.2 Anvendelse af ordensreglerne 2 1.3 Hvem har udarbejdet ordensreglementet 2 1.4 Administration 2 2. Generel beskrivelse af Horsens

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1879. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning.

Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning. Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning. Hvad kaldes det her viste skib, der oprindeligt var grundtypen

Læs mere

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt Historie Næsten midt mellem Holbæk og Kalundborg ligger den lille havneby Havnsø i bunden af Nekselø bugten. Stedet har formentlig sin oprindelse tilbage i 1300-tallet og har lige fra starten fungeret

Læs mere

Esbjerg Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Sidste opdateringer Tekst: Plan: (ingen) Nordsøen, Grådyb 55 28,3'N 8 25,3'E - kort 95

Esbjerg Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Sidste opdateringer Tekst: Plan: (ingen) Nordsøen, Grådyb 55 28,3'N 8 25,3'E - kort 95 Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 9-10-2016 Esbjerg Havn Sidste opdateringer Tekst: 24-8-2016 - Plan: (ingen) Beliggenhed Nordsøen, Grådyb 55 28,3'N 8 25,3'E - kort 95 Nordhavn - fotograferet juli

Læs mere

Vi fiskede fra Vorupør...

Vi fiskede fra Vorupør... Landingspladsen i Nørre Vorupør fotograferet i 1907. Dengang såvel som i dag foregår fiskeriet fra Vorupør ved at bådene sættes direkte ud fra kysten. Der har aldrig været en havn i Vorupør. Man kan se

Læs mere

Boudigaard.dk. Fotograf: Worm Photo, Skive Layout og tryk: Thorvig Tryk A/S, Skive

Boudigaard.dk. Fotograf: Worm Photo, Skive Layout og tryk: Thorvig Tryk A/S, Skive Fotograf: Worm Photo, Skive Layout og tryk: Thorvig Tryk A/S, Skive Hanstholm fyr Hanstholm Fyr blev oprindeligt opført 1842, men konstruktionen var for svag og slog revner. Murermester Sibbern rev for

Læs mere

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del)

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Tekster N.M. Schaiffel-Nielsen Postkortene N.M. Schaiffel-Nielsens arkiv Postkortene er primært fremstillet af gårdejer, køb- og kromand Søren L.

Læs mere

De danske lodseriers historie

De danske lodseriers historie De danske lodseriers historie Danmarks Lodsmuseum 1 !!! Databasens opbygning og indhold Lodserierne er beskrevet i alfabetisk rækkefølge efter stedbetegnelse, by- eller landsbynavn eller efter lodseriets

Læs mere

En købmandsfamilie i Sydvestjylland.

En købmandsfamilie i Sydvestjylland. 1 Alslev Vindmølle omkring 1915 En købmandsfamilie i Sydvestjylland. Da lærer Karl Kristiansen (1858-1941) omkring 1925 flyttede fra Sjelborg og købte vindmøllen i Alslev af bygmester Alfred Knudsen, blev

Læs mere

FOTO 01: VESTERVEJGÅRD OG GADEKÆRET (Det hvide hus ligger der, hvor Tværvej i dag munder ud i Vestervej)

FOTO 01: VESTERVEJGÅRD OG GADEKÆRET (Det hvide hus ligger der, hvor Tværvej i dag munder ud i Vestervej) På Sporet af Glostrup Byvandring ca 3,5 km. Landsbyen Først bevæger vi os på tværs af landsbyens gamle centrum 1 Kirken Kirken var centrum i den gamle landsby. Den er bygget i 1100-tallet, men er ændret

Læs mere

sønderhodansen hører til denne tid og som er så tæt forbundet med søfarten at skibets vuggen og duven på havet lader sig fornemme i dansen.

sønderhodansen hører til denne tid og som er så tæt forbundet med søfarten at skibets vuggen og duven på havet lader sig fornemme i dansen. Tak til Fonden Sønderho for invitationen at holde festtalen her ved Møllen i dag. Min tale sønderhodag plejer ellers at være i kirken, ved festgudstjenesten. I dag er det så en tale her under åben himmel.

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Saltum - Tranum strand, 3-7. Afstand: Saltum - Tranum strand 21 km

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Saltum - Tranum strand, 3-7. Afstand: Saltum - Tranum strand 21 km Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest Saltum - Tranum strand, 3-7 Afstand: Saltum - Tranum strand 21 km Slette strand Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i naturen. Søg

Læs mere

Æ bådslæw ved Hjerting strand

Æ bådslæw ved Hjerting strand Etablering af Æ bådslæw ved Hjerting strand Hjerting Strandvej 23, 6710 Esbjerg v. 1 Projekttitel: Æ bådslæw ved Hjerting strand. Oplysninger om ansøger Hjerting KaneLaug Bådsmandsvænget 32 6710 Esbjerg

Læs mere

HUSETS HISTORIE Rev. Januar 2012

HUSETS HISTORIE Rev. Januar 2012 HUSETS HISTORIE Rev. Januar 2012 Karréen YRSA.RO blev oprindelig tegnet i ren jugendstil i 1905 af arkitekt J.P. Rasmussen, Utterslev for malermester Holger Hansen, der var en stor grundejer i området.

Læs mere

OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier. MANDØ rundt på cykel

OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier. MANDØ rundt på cykel OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier MANDØ rundt på cykel Vestervej Følg ruten og oplev hele MANDØ Klitvej Mandø Mølle Nytoftevej Mandø Byvej Østre Toftevej Nedenom Nørrevej Mandøhuset Tager I cyklen

Læs mere

De hellige druknede Langs Øresunds, Kattegats og Issefjordens kyster.

De hellige druknede Langs Øresunds, Kattegats og Issefjordens kyster. De hellige druknede Langs Øresunds, Kattegats og Issefjordens kyster. Af Carsten Carstensen Kender du sagnet om Helene Kilde? Det siges at kilden er opkaldt efter den Hellige Helena af Skövde. Hun blev

Læs mere

Med fotografen i Jesper Malers fodspor En byvandring i det gamle Ringkøbing Chalotte C.K. Mehlsen (foto) & Christian Ringskou (tekst)

Med fotografen i Jesper Malers fodspor En byvandring i det gamle Ringkøbing Chalotte C.K. Mehlsen (foto) & Christian Ringskou (tekst) Med fotografen i Jesper Malers fodspor En byvandring i det gamle Ringkøbing Chalotte C.K. Mehlsen (foto) & Christian Ringskou (tekst) Fra den nye købstadsudstilling på Dommerkontoret. 124 Chalotte C.K.

Læs mere

SØNDERHO HAVN - en undergruppe under Sønderho Borgerforening Projektforslag til genopførelse af sømærket æ Kaaver i Sønderho

SØNDERHO HAVN - en undergruppe under Sønderho Borgerforening   Projektforslag til genopførelse af sømærket æ Kaaver i Sønderho SØNDERHO HAVN - en undergruppe under Sønderho Borgerforening www.soenderhohavn.com Projektforslag til genopførelse af sømærket æ Kaaver i Sønderho December 2007 Robert Peel Kåvervej 13, 6720 Sønderho,

Læs mere

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie Bornholm - lejrskolebogen Troels Gollander Møllen Multimedie INDHOLD Østersøens Perle 4 Klipperne 6 De første bornholmere 8 Krig og frihedskamp 10 Erhverv 12 Hammershus 14 Rundkirkerne 16 Bornholms byer

Læs mere

Udbygning og ombygning af Doverodde Havn

Udbygning og ombygning af Doverodde Havn Udbygning og ombygning af Doverodde Havn Side 1 Indhold Stedet... 3 Formål... 6 Omfang... 8 Mængde beregning... 8 Økonomi.... 8 Bilag.: Tegnings materiale. MASTERPLAN FOR UDBYGNING OG OMBYGNING AF DOVERODDE

Læs mere

I slutningen af maj 2006, var baaden stort set færdig til at komme i søen paany efter mange aar paa land Det øsede ned den dag baaden blev sat i

I slutningen af maj 2006, var baaden stort set færdig til at komme i søen paany efter mange aar paa land Det øsede ned den dag baaden blev sat i Vores sejlbaad. Siden jeg var barn har jeg været fascineret af skibe af enhver art, men det var nok fordi far var fisker og havde en kutter. Jeg husker at jeg byggede modelbaade som barn. Efter at jeg

Læs mere

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr Ottar Helge Ask Roar Ege Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr S K O L E T J E N E S T E N V I K I N G E S K I B S M U S E E T Modellen en kopi af Helge Ask er en kopi af Roar Ege en kopi af Ottar en kopi

Læs mere

De danske lodseriers historie. Under udarbejdelse - forventes at være færdig i 2016. Danmarks Lodsmuseum

De danske lodseriers historie. Under udarbejdelse - forventes at være færdig i 2016. Danmarks Lodsmuseum De danske lodseriers historie Under udarbejdelse - forventes at være færdig i 2016 Danmarks Lodsmuseum 1 !! Fortegnelsens opbygning og indhold Lodserierne er beskrevet i alfabetisk rækkefølge efter stedbetegnelse,

Læs mere

Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen

Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen Kort over Vandel by tegnet af den tyske ingeniør G.B.Z. Rothe den 21. marts 1944. Tre måneder før de sidste indbyggere forlod

Læs mere

SLAGELSE SOM HAVNEBY

SLAGELSE SOM HAVNEBY SLAGELSE SOM HAVNEBY Af Helge Christiansen, Bildsø. Slagelse har af naturlige grunde altid manglet en havn. I årene 1838 til 1922 var Mullerup Havn meget vigtig for Slagelse. Her fortælles havnens historie

Læs mere

Hårslev Brugsforening (Nabo til Hårslev Skole på Bogensevej) år: 1940

Hårslev Brugsforening (Nabo til Hårslev Skole på Bogensevej) år: 1940 Hårslev Brugsforening (Nabo til Hårslev Skole på Bogensevej) år: 1940 Gadeparti ved Hårslev Kro (Foto er taget fra P-pladsen foran kirken) Hårslevhus på Bogensevej ca. 1923-24. Edward Gitz havde en lille

Læs mere

AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE AUGUST 2014. Piffissaqmi nal. ak./tidspunkt : 13.00 14.00

AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE AUGUST 2014. Piffissaqmi nal. ak./tidspunkt : 13.00 14.00 AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE AUGUST 2014 Piffissaqmi nal. ak./tidspunkt : 13.00 14.00 Ulloq misilitsiffik/dato: Tirsdag den 12. august 2014 Ikiuutitut atorneqarsinnaasut / Hjælpemidler: Oqaatsit

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Fyrvæsen. De fyr, der blev opsat i 1500-tallet var simple bålsteder, hvor man fyrede med kul, og dermed fik en kraftig ild, der kunne ses langt væk.

Fyrvæsen. De fyr, der blev opsat i 1500-tallet var simple bålsteder, hvor man fyrede med kul, og dermed fik en kraftig ild, der kunne ses langt væk. Fyrvæsen Øresunds fyr Passagen gennem Hollænderdybet, Kongedybet og Drogden var et overordentligt vanskeligt gennemsejlingsfarvand med mange grunde, røser, snævre sejlrender og vanskelige passager. De

Læs mere

AIS Automatic Identification System. Til mindre fartøjer

AIS Automatic Identification System. Til mindre fartøjer AIS Automatic Identification System Til mindre fartøjer AIS Automatic Identification System AIS er et maritimt VHF-baseret system, som er obligatorisk for skibe over en vis størrelse. Med AIS udsender

Læs mere

127 sejl, men uden at avancere. Næste dag stormer det stadig kraftigt,

127 sejl, men uden at avancere. Næste dag stormer det stadig kraftigt, Strandinger Efter godt og vel to år på kysten indsender Heering en ansøgning om orlov, da det er ham»magtpaaliggende i Familieanliggende at foretage en Rejse til Fyn.«124 Emilie er gravid igen og er rejst

Læs mere

HARK OLUF. Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden.

HARK OLUF. Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden. HARK OLUF Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden. 1 Danmark for 300 år siden Det Danmark, som fandtes for 300 år siden, er meget forskelligt fra det land, vi kender

Læs mere

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET HVOR KOMMER MENNESKET FRA? Hvad mennesket er, kan formuleres på uendelig mange måder. Men noget af det mest menneskelige er menneskets fortælling om sig selv. Der er jo ingen

Læs mere

Færgekapacitet på Esbjerg-Fanø overfart

Færgekapacitet på Esbjerg-Fanø overfart Skrivebordsstudie Endelig rapport Fanø kommune / Rev. A1 FORCE Technology, Kgs. Lyngby Hjortekærsvej 99 2800 Kgs. Lyngby, Denmark Tel. +45 72 15 77 00 Fax +45 72 15 77 01 FORCE Technology Norway AS Claude

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bkg. nr. 274 af 3. april 2009 og bkg. nr. 1439

Læs mere

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål)

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) 5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) Trekantshandlen 1) Hvad var trekantshandlen? En handelsrute* En handelsaftale mellem tre lande En handel med tre varer 2) Hvilke områder foregik trekantshandlen

Læs mere

På Samsø var en pige.. Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen

På Samsø var en pige.. Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen På Samsø var en pige.. Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Så blev det kaffetid om bord på færgen til Samsø Ældre Sagen i Egtved lærte pigen på Samsø at kende på grund af hendes store indsigt i Samsøs

Læs mere

Fanø Kommune. Projektbeskrivelse. SØNDERHO HAVN - en naturhavn i Nationalpark Vadehavet

Fanø Kommune. Projektbeskrivelse. SØNDERHO HAVN - en naturhavn i Nationalpark Vadehavet Fanø Kommune Projektbeskrivelse SØNDERHO HAVN - en naturhavn i Nationalpark Vadehavet Opdateret Februar 2011 Resumé Projekt Sønderho Havn går ud på at genetablere muligheden for at sejle til og fra Sønderho.

Læs mere

Randers Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Strøm. Besejling. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Randers Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Strøm. Besejling. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 21-12-2016 Randers Havn Sidste opdateringer Tekst: 6-5-2015 - Plan 1: 26-6-2013 Beliggenhed Kattegat, Randers Fjord 56 27,7'N 10 03,7'E - kort 111 Havnen er selvejende

Læs mere

Fonegøjserne. Om jappere og gøjere på Fanø Af Sven B. Anthonisen

Fonegøjserne. Om jappere og gøjere på Fanø Af Sven B. Anthonisen Fonegøjserne. Om jappere og gøjere på Fanø Af Sven B. Anthonisen Jappere og Gøjere Ikke alle naboer har det godt med hinanden. Nogle gange opfattes naboer som idioter, som dumme, som farlige, som mærkelige

Læs mere

Besættelsen set fra kommunens arkiver

Besættelsen set fra kommunens arkiver Side 1 Frederikshavn by, ligesom så mange andre danske byer, er fyldt med efterladenskaber fra 2. verdenskrig, der alle vidner om tiden fra 1940-1945 under besættelsen. Det store befæstningsområde som

Læs mere

Foreningen for national Kunst

Foreningen for national Kunst 0 1 1. ^ FORTEGNELSE over Maleren PROFESSOR CHR. RLÅCHE' S Arbejder udstillede i Foreningen for national Kunst 1907, Malerier, Studier, Skitser og Tegninger. 1. Den gamle Havn ved Engelbrechts Badeanstalt.

Læs mere

Undervisningsmateriale 4.-6.

Undervisningsmateriale 4.-6. SORT GUL RØD Skagensmalernes rammer og fiskernes by Undervisningsmateriale 4.-6. KYSTMUSEET Skagen www.kystmuseet.dk 2016 Om undervisningsmaterialet: Undervisningsmaterialet er til brug under et besøg

Læs mere

Møn før 1657 10. Mølleporten i Stege

Møn før 1657 10. Mølleporten i Stege Om Møns indbyggertal Mølleporten i Stege Omkring 1650 var indbyggertallet på Møn ca. 5500. Der var på det tidspunkt 546 gårde, 254 huse og 10 ikke-landmænd (præster, degne og ridefogder). De største landsbyer

Læs mere

Byvandring Hals. - nyd den hyggelige havneby. Smykket udført af guldsmed Bent Exner Du finder Smykket ved færgelejet

Byvandring Hals. - nyd den hyggelige havneby. Smykket udført af guldsmed Bent Exner Du finder Smykket ved færgelejet Byvandring Hals - nyd den hyggelige havneby Smykket udført af guldsmed Bent Exner Du finder Smykket ved færgelejet BYEN Turen begynder fra InfoCenter Hals på det hyggelige torv, der fremstår harmonisk som

Læs mere

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013.

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Historien om et gammelt klitområde i Nr. Hurup, som gik fra at være dårligt

Læs mere

Vedersø bymidte. Fremtidens landsby VEDERSØ

Vedersø bymidte. Fremtidens landsby VEDERSØ VEDERSØ Midt i den fantastiske natur ligger Vedersø med den typiske vestjyske købmandsgård og det nu nedlagte Vedersø mejeri placeret vis a vis centralt i byen. Mejeriet er restaurere Vedersø er i dag

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Østerbrogade. Udgiver: Vilhelm Hansen, Grenaa

Østerbrogade. Udgiver: Vilhelm Hansen, Grenaa Østerbrogade Amtssygehuset Østerbrogade nr. 20 fra 1901, blev bygget til afløsning af det gamle Amtssygehus som siden 1860 havde ligget på Grønland nr. 47 og blev i 1922 afløst af sygehuset på Baunehøj.

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand?

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? At han var konge, havde stor magt, var en dygtig kriger, klog og gjorde danerne kristne. Hvem fik den store Jellingsten til Jelling?

Læs mere

Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006

Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006 Redegørelse fra Opklaringsenheden Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006 Færgen ØEN, grundstødt ved stenmolen ud for Mommark havn. Foto: Opklaringsenheden Faktuel information Færgen ØEN betjener

Læs mere

Hirtshals. Tema Anlæg ved kysten, bosætning byer. Emne Nye byer/havnebyer. Tid 1919 til i dag. Kulturmiljø nr. 4

Hirtshals. Tema Anlæg ved kysten, bosætning byer. Emne Nye byer/havnebyer. Tid 1919 til i dag. Kulturmiljø nr. 4 Hirtshals Kulturmiljø nr. 4 Tema Anlæg ved kysten, bosætning byer Emne Nye byer/havnebyer Sted/Topografi Hirtshals. Byen ligger på en pynt på den nordligste del af Jyllands vestkyst, 15 km nord for Hjørring

Læs mere

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Den blå kløversti 5,5 km Kort beskrivelse af den blå kløversti Fra Brøndbyøster Torv, går man ad Brøndbyøster Boulevard forbi politiskolen, ned til Park Alle

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Vikar-Guide. Lad eleverne læse teksten og besvare opgaverne. De kan enten arbejde enkeltvis eller i små grupper.

Vikar-Guide. Lad eleverne læse teksten og besvare opgaverne. De kan enten arbejde enkeltvis eller i små grupper. Fag: Historie Klasse: 6. klasse OpgaveSæt: Hvem var Christian d. 4.? Vikar-Guide 1. Fælles gennemgang: Spørg eleverne hvad de ved om Christian d. 4. og tag en snak med dem om det. Fortæl evt. hvad du ved

Læs mere

Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia

Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia 6. maj 2009 Selv om jeg nu har haft catamaran i Midelfart Sejlklub og i Middelfart Marina i snart 30

Læs mere

Bjergningens historie

Bjergningens historie Bjergningens historie Af Birte Hjorth Bjergning af strandede og grundstødte skibe har helt op til nyere tid været et naturligt erhverv for Dragør med dets beliggenhed ved Øresund - et af de mest trafikerede

Læs mere

Lunden. Det rekreative område. Status: Det Grønne Bånd

Lunden. Det rekreative område. Status: Det Grønne Bånd Lunden Det rekreative område Status: Det Grønne Bånd Vraa - en grøn by Vraa er en grøn by midt i en smuk natur og midt i et aktivt landbrugsområde - og ud over serviceerhvervene var det var landbruget,

Læs mere

Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav

Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav Øhop med vandring 5 Øer og 4 færger. Det Sydfynske Øhav er et af verdens største oversvømmede istidslandskaber... og er under fortsat forandring

Læs mere

Frederikshavn Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Frederikshavn Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 16-1-2019 Frederikshavn Havn Sidste opdateringer Tekst: 28-9-2018 - Plan 1: 5-10-2018 Beliggenhed Kattegat 57 26,1'N 010 32,9'E - kort 123 Indsejlingen set fra

Læs mere

Kort oplæg ved Museumsinspektør Ingrid Vatne, Museum Vestfyn. Sted: Havnen. Kl Kl Kl

Kort oplæg ved Museumsinspektør Ingrid Vatne, Museum Vestfyn. Sted: Havnen. Kl Kl Kl TUREN GÅR TIL BÅGØ PROGRAM Historier fra Bågø Kort oplæg ved Museumsinspektør Ingrid Vatne, Museum Vestfyn. Sted: Havnen Tid: Kl. 09.10-09.25 Kl. 10.20-10.35 Kl. 11.30-11.45 Kl. 12.40-12.55 Kl. 13.30-13.45

Læs mere

Brainstorm. Opgave 1. Det danske arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET. 1. Skriv dine egne stikord

Brainstorm. Opgave 1. Det danske arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET. 1. Skriv dine egne stikord Opgave 1 Brainstorm Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? 1. Skriv dine egne stikord 2. Sammenlign jeres stikord i grupper Det danske arbejdsmarked 1 FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET Opgave 2 Forskelle

Læs mere

På øens østlige side er der bygget en fiskebro, som bl.a. kan benyttes af handicappede i kørestol.

På øens østlige side er der bygget en fiskebro, som bl.a. kan benyttes af handicappede i kørestol. Landskabet naturen planter og dyr Genner Bugt og dens forlængelse ind i landet, er en gammel tunneldal, skabt under isen i sidste istid. Selve Kalvø er egentlig blot en bakke i landskabet, der stiger op

Læs mere