Kortet Landgrunden fra Søe Etatens Krudttaarn til Dragøe Bye er opmålt af Dragørs lodskaptajn Andreas Lous i Dragør

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kortet Landgrunden fra Søe Etatens Krudttaarn til Dragøe Bye er opmålt af Dragørs lodskaptajn Andreas Lous i Dragør"

Transkript

1 Kortet Landgrunden fra Søe Etatens Krudttaarn til Dragøe Bye er opmålt af Dragørs lodskaptajn Andreas Lous i 1787 Dragør Hovedstadens amtmand, Johan von Körbits, fik under Den Skånske Krig en befaling af Admiralitetet om at beordre nogle af Dragørs kendtmænd, dvs. fiskere, om at bistå kongens orlogsflåde, når flåden ønskede det. For fiskerne kendte Øresunds sand- og stenfyldte lavvandede steder. Deres kendskab skulle nu bruges til at lodse flådens skibe og lokke fjendens skibe på grund. Under Den Skånske Krig var Dragør et lille fiskersamfund, som Kong Erik af Pommern havde udlagt i 1421 som Kronens Fiskeleje med dets Frihed og Tilliggende - for kongen ejede Amager. Uden for Dragør lå Store Maglebys kirke, mølle, 24 fæstegårde, marker og overdrev, som Chr. II forærede til 184 hollænderbønder i Hollænderne blev derfor Danmarks første selvejerbønder. De seks fattige fiskere, som amtmanden havde befalet at lodse for flåden, ansøgte den 25. februar 1684 Christian V om at få en årsløn, der svarede til den månedsløn, som en styrmand i flåden fik. For de havde lodset for flåden i otte år uden løn. Samtidig bad de om ret til at lodse handelsskibe. Christian V svarede den 8. marts 1684 ved at udstede en kongelig resolution. Derfor blev Dragør Lodseri Danmarks første, men måske også verdens længstlevende kongeligt priviligerede lodseri. De seks fiskere fik den ønskede løn og eneret til, at de alene maa lade sig bruge og som piloter for billig betaling betjene alle koffardiskibe (handelsskibe) og andet fartøj, som der forbi agter at sejle og lodsmænd kunne begære, saa ingen dem derudi nogen indpas maa gøre I 1740 udvidede Christian VI lodsantallet til 12, og i 1741 fik lodsernes koner, i lighed med flådens indrulleredede søfolk fra Dragør, ret til at væve for byens folk.

2 Dette oliemaleri af 1800-tallets karakteristiske lodsbåd - en grønmalet jolle med sprydsejl og den røde lodsstribe i storsejlet - er malet af Dragørlodsen Hendrik Strømberg ( ). Båden passerer en vage med kost forankret med en kæde til en sten på havbunden. Lodserne udlagde vagerne om foråret og tog dem ind før vinteren for Admiralitetet, senere for Søetaten, fra 1740 til Sømærkerne rev sig tit løs, så lodserne måtte fæstne dem op til 300 gange om året. De første år sejlede lodserne i Dragør i deres egne ro- og sejlbåde. Senere anskaffede lodseriet lodsbådene. I 1840 blev købt en ny lodsbåd med sprydsejl, der kunne benyttes som ro- og isbåd. Indtil 1903 sejlede lodserne i ro- og sejlbåde bygget af træ og lodsede med søkikkert og kurs efter landkending samt sømærker. Senere blev lodsbådene erstattet af lodsbåde udstyret med sejl og motor. Midt i 1900-tallet blev de afløst af hurtigtsejlende lodsbåde bygget af glasfiber eller aluminium og udstyret med navigations- og kommunikationsudstyr. Lodseriet ejede 45 lodsbåde i lodseriets virke i 300 år. Dragør Lodseri købte syv lodsbåde med motor. En af disse lodsbåde, Neptun, en kravelbygget dæksbåd med motor og lille sejlføring bygget i Dragør i 1927 blev i 1968 flyttet over til Dragør Lodseris nyoprettede lodsstation i Allinge på Bornholm. Dragør Lodseris båd Ravnen er en åben klinkbygget lodsbåd med sprydsejl, der er bygget i 1880 i Helsingør af bådebygger P. Bjerg. Lodsbåden fik indlagt en ny motor i i Den blev solgt i 1920 erne, men er tilbage i Dragør som lodsmuseets lodsbåd og står i dag tæt ved Dragør Lodsmuseum, dog uden motor og sejl.

3 C.W. Eckersberg vandrede flere gange ud til Dragør og malede motivet af fire lodsbåde i og ved havnen omkring I de 300 år fra 1684 til 1984 havde der været ansat 253 lodser i Dragør Lodseri. Hertil kommer de bådmænd, der sejler lodser til og fra de skibe, som skal have en lods om bord. Indtil slutningen af 1800-tallet varetog reservelodser og ekstralodser dette arbejde. Disse lodser blev senere afløst af jollemænd og derefter af lejemænd. I 1831 var der 12 faste lodser, seks reservelodser og seks ekstralodser. Men i sejlskibenes storhedstid omkring 1880 var der ansat 50 lodser. Da sejlskibenes æra ophørte og afløstes af dampskibe på verdenshavene kort før årtusindskiftet svandt behovet for lodsning. Derfor var der kun syv lodser ansat i Efter Første Verdenskrig var der fem lodser. Men i 1980 steg antallet til 18 lodser. For de større skibe betød, at mange skibe sejlede gennem Storebælt, og i 1968 oprettede lodseriet en filial i Allinge og byggede en lodsstation i Derfor kunne Dragør Lodseri både lodse gennem Øresund og gennem Storebælt fra Skagen til Bornholm. Dragør Lodseri blev drevet som en privat virksomhed med egne lodsbåde og lodsstationer. Og indtil 1965 blev alle investeringer og løbende udgifter til driften afholdt af lodsernes jollekasse. Men i 1966 var tiden løbet fra de økonomiske krav til investeringer og forpligtelser, fx ved lodsernes indtræden og udtræden af lodseriet, herunder pensionering. Økonomien og regnskabet blev derfor lagt ind i en fond, som lodserne ejede. Men trods fondskonstruktionen måtte lodserne i slutningen af 1970 erne sætte deres boliger i pant for at få et lån til renovering af lodsstationen i Dragør i Efter 300 års jubilæet i 1984 overtog staten jf. lodsloven bygninger, lodsbåde og udstyr til den bogførte værdi, kr ,11 efter en ændring af lodsloven, rationalisering af lodsvæsenet og fondsjura. Dragørlodserne fortsatte arbejdet i statens Sundet Lodseri, indtil lodserne i 2006 flyttede ud i statens lodsselskab DanPilot i en ny lodsstation i Dragørs tidligere færgehavn. Dragør Lodseris arkiv blev overdraget til Dragør Lokalarkiv efter lodseriets nedlæggelse i 1984.

4 Øverst. Lodsstationens isbåd Mågen, der blev trukket ud af huset for sidste gang i isvinteren I dag ligger Mågen i havnen om sommeren og står uden for lodsmuseet om vinteren og vidner om lodsernes barske arbejdsforhold. Isbåden blev bygget i 1929 på Dragør Baadeværft. Mågen blev overdraget til Dragør Museum i 1984 og senere til Museum Amager og lodsmuseet. I midten. Da lodsstationen blev udvidet i 1879, blev der anbragt en kongekrone udskåret i træ over dobbeltdøren ind til lodsstationen. Kongekronen og et skilt skåret af en lods og lakeret med skibslak fortæller, at bygningen rummer et kongeligt priviligeret lodseri. Nederst. Her ses havnen i Bagest ses lodshuset efter udvidelsen i 1879 med udkigstårnets lærredsomspændte rækværk på tagryggen. Bystyrets rådhus ses forrest i billedet med et tårn til byens bjergningsvæsen. Foran ses det lille havnekontor og yderst til venstre ses havnens beghus, hvor der blev kogt mad til skibenes besætninger og beg til kalfatring af træskibe. Alle husene er fredet i dag. Brændestablerne vidner om, at byens skippere hentede brænde fra provinsen og solgte brænde i København til borgernes kakkelovne.

5 Lodsmuseet er indrettet i den lodsstation, som Dragør Lodseri opførte i 1823 med et udkigstårn ved gavlen. Efter en udvidelse i 1879 af bygningen i venstre side kom udkigstårnet til at ligge inde i bygningen. Det 15,8 meter høje lodstårn blev opført af staten i 1912, så lodserne kunne se ud over Dragørfortet, som staten anlagde i årene Men ny teknologi overflødiggjorde tårnet, så omkring 1960 var lodstårnet truet af nedrivning. Heldigvis blev tårnet restaureret efter en lokal indsamling. I dag er lodstårnet Dragørs vartegn. Lodsstationsbygningen og lodstårnet blev fredet i Lodsstationen er en unik tidslomme anno I entreen findes skabene til lodsernes tøj og udstyr. Lodsstuen har et Bornholmerur, en vagttavle, søkort, bænke, stole og borde. Kontoret har de originale skriveborde, kontorredskaber, telefoner, regne- og skrivemaskiner,vhf, håndbøger og et tungt fastmuret pengeskab, som kun lodsformanden og bogholderen kunne åbne. Kortrummet har søkort til Østersøen. I værkstedet er der nu skiftende udstillinger og montrer med en model af Øresund og eksaminationsbøger, mærkebøger, lodstegn, håndlod, håndlog, søkikkerter, søkort og bådmodeller. Første sal har fem sovepladser til overnattende lodser og bådmænd på vagt samt et baderum. Køkkenet står som i 1980 erne. Her kan ses op til udkigstårnet på tagryggen. I bådmændenes vagtstue er der udgang til en platform med opgang til lodstårnet. Bådmændene havde VHF, telefon og kommunikation via Lyngby Radio. Til adspredelse var der TV, radio, bøger, aviser og blade. I dag har lodsmuseet også nutidens tilbud. Børn kan gå på skattejagt. Voksne og børn kan styre et skib på museets simulator, følge skibene sejle fra Kattegat til Østersøen på museets AIS-anlæg, se fire film om lodsning i lodsmuseets biograf og kan se historierne om nedlagte og eksisterende lodserier på en pc. Sø- og historiekyndige kan gå på opdagelse i fotografier, tegninger, malerier, skibsmodeller, navigeringsredskaber, lodsstempler, lodsuniformer, underfundigheder og gaver samlet fra nær og fjern i lodsernes unikke univers. Gunvor Petersen har skrevet en fin jubilæumsbog, som fortæller om Dragør Lodseri fra oprettelsen i 1684 til nedlæggelsen i 1984.

6 DanPilot har udlånt denne meget detaljerede model af en DanPilots lodsbåde til Danmarks Lodsmuseum, hvor modelbåden, der er en meter lang, nu er udstillet. DanPilot har en ny lodsstation i Dragørs tidligere færgehavn. På fotoet ses Dragørfortet, Dragør Lystbådehavn og Dragørs tidligere færgehavn. Bagest ses Dragør Gamle Havn. Danmarks Lodsmuseum ligger på havnepladsen mellem Dragør Gamle Havn og Dragør Gamle By med dens 350 huse.

7 DanPilots lodsstation i Dragør, der blev taget i brug i 2006, ligger i Dragørs tidligere færgehavn og har to lodsbåde. Til venstre anes lidt af den nye lodsstation, der har al den teknik, der stilles til nutidens kommunikation samt de nødvendige faciliteter til bådmænd og lodser, herunder køkken, opholds- og soverum samt bad. Det ældste kort over Amager, Saltholm, Drogden og kongens dengang beskedne København er udarbejdet af kartograf Johannes Mejer i Kortet viser datidens naturskabte bugtede sejlrende i Drogden samt sejlrenderne ind til Kastrup, Dragør, Saltholm og København og illustrerer, at det var nødvendigt at have lods, hvis større skibe skulle sejle gennem Drogdens smalle sejlrende. Det gule område viser det område, som de 184 hollandske bønder fik foræret af Christian II i 1500-tallet. Den nuværende sejlrende i Drogden er ikke bugtet og udgravet i to omgange. Renden er 14 km lang og var oprindelig 6 m dyb, men blev senere uddybet til mindst 8 m. Skibe med større dybgang må sejle gennem Storebælt.

8 Øverst ses dæksbåden Venus bygget af træ på Dragør Baadeværft i Den kostede kr. Nederst ses dæksbåden Merkur bygget i 1970 af glasfiber på Ejvinds Bådeværft i Rantzausminde og kostede kr. De to lodsbåde var sammen med dæksbådene i Allinge grundstammen i lodseriets sidste år frem til statens overtagelse af lodseriet i I de forløbne 300 år fra 1684 havde Dragør Lodseri beskæftiget 253 lodser.

9 Lodser har også et familieliv. Her ses lods Dirch Jansen Jans i gården til sit hus på Fogdens Plads omkring 1910 med en merskumspibe, iført træsko, slidte bukser, skjorte, vest, halsklæde og lodshue nyde søndagslivet sammen med familiens kvinder, der bærer Amagerdragter. Spisebordet og spisestolene er båret ud på gårdspladsens toppede sten. Drengen sidder på en skammel med alle drenges kæreste legetøj, et træskib, foran roserne, der skærmes af stakittet.varmede solen for meget, blev sejldugen trukket ud over træskelettet, der fastholdes af udhusene og en stang - datidens simple udestue. Her ses Dragør Lodseri s sidste formand, Jens Lydom Christensen, som udpeger et mål syd for Dragør på et søkort over Øresund. Han havde en lang uddannelse og søfartsbeskæftigelse bag sig, før han blev ansat som lods i 1967 og var lodsformand fra 1976 til lodseriets lukning i Da DanPilot forlod den gamle lodsstation i 2006 og flyttede ind i en ny lodsstation i Dragørs tidligere færgehavn, var han en af ildsjælene i arbejdet for at kunne erhverve og indrette den gamle lodsstation som et lodsmuseum. Jens Lydom Christensen var en drivende kraft i arbejdet med at indrette museet, så det kom til at fremstå, som dengang det stadig var et fungerede lodshus i 1980 erne og emmede af århundreders lodsvirke, men som tillige rummer søfartens og nutidens elektroniske udstyr. Hans viden og indsigt i lodshusets historie, hvor han, som født i en af Dragørs lodsfamilier, havde haft sin gang i lodshuset fra barneårene, afspejler sig i hans medvirken i museets registrant, museets tre lodsfilm og museets indretning og dermed i formidlingen af Dragør Lodseris 300 års historie. Jens Lydom Christensen døde i Skrevet af Danmarks Lodsmuseumsforening

De danske lodseriers historie

De danske lodseriers historie De danske lodseriers historie Danmarks Lodsmuseum 1 !!! Databasens opbygning og indhold Lodserierne er beskrevet i alfabetisk rækkefølge efter stedbetegnelse, by- eller landsbynavn eller efter lodseriets

Læs mere

De danske lodseriers historie. Under udarbejdelse - forventes at være færdig i 2016. Danmarks Lodsmuseum

De danske lodseriers historie. Under udarbejdelse - forventes at være færdig i 2016. Danmarks Lodsmuseum De danske lodseriers historie Under udarbejdelse - forventes at være færdig i 2016 Danmarks Lodsmuseum 1 !! Fortegnelsens opbygning og indhold Lodserierne er beskrevet i alfabetisk rækkefølge efter stedbetegnelse,

Læs mere

Helsingør. Fotoet viser havnens gamle mole. Lods- og færgebådene havde plads ved den søndre havnemole i. Helsingørs statshavn.

Helsingør. Fotoet viser havnens gamle mole. Lods- og færgebådene havde plads ved den søndre havnemole i. Helsingørs statshavn. Helsingør Det smalle farvand mellem Danmark og Sverige har i århundreder været et stærkt befærdet internationalt farvand. Der opstod derfor tidligt en beskæftigelse for fiskere, færgefolk og søfolk som

Læs mere

Egnens mange seværdigheder tiltrækker op til 100 lystsejlere i døgnet om sommeren. De ligger ved den gamle havnekaj og i Sønderborgs

Egnens mange seværdigheder tiltrækker op til 100 lystsejlere i døgnet om sommeren. De ligger ved den gamle havnekaj og i Sønderborgs Sønderborg Sønderborg Lodseri blev antagelig grundlagt i 1836. For i dette år fastsatte lodsvæsenet et Speciel Reglement og Taxt for Sønderborg-, Kegnæs- og Birk Lodseri. Reglementet fyldte 25 sider og

Læs mere

Her ses D.D.P.A.s tankanlæg og tøndelager i Køge med tilhørende hestevogne. Fotos: Rigsarkivet Bogstaverne står for Det Danske

Her ses D.D.P.A.s tankanlæg og tøndelager i Køge med tilhørende hestevogne. Fotos: Rigsarkivet Bogstaverne står for Det Danske Køge Fotoet viser Køges gamle havn, der nu er udbygget med et havnebassin, der er ca. 950 m langt og ca. 300 m bredt, så der er 1150 m ny kaj og et erhvervsareal, som indebærer, at Køge Havn har et areal,

Læs mere

C.F. Sørensen har malet dette maleri i midten af 1800-tallet af sejlskibe ud for Nordby. I baggrunden ses et skibsværft. Fanø

C.F. Sørensen har malet dette maleri i midten af 1800-tallet af sejlskibe ud for Nordby. I baggrunden ses et skibsværft. Fanø C.F. Sørensen har malet dette maleri i midten af 1800-tallet af sejlskibe ud for Nordby. I baggrunden ses et skibsværft. Fanø Fanø var et af Danmarks vigtigste centre for skibsbygning og søfart i 1700-

Læs mere

Der er bygget flere lodshuse efter brande og stormfloder. Foto: Rudbjerg Lokalhistoriske Arkiv.

Der er bygget flere lodshuse efter brande og stormfloder. Foto: Rudbjerg Lokalhistoriske Arkiv. Albuen Lodsstationen på den midterste del af Albuen ligger - som det siges - der hvor Lolland bøjer Albuen som en meget smal buet halvø mellem Langelandsbæltet og Nakskov Fjord. Lodshuset med de tre skorstene

Læs mere

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad.

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad. Blandt fiskerdrenge og tjenestepiger - Kerteminde i 1800- og 1900-tallet Kerteminde er en typisk dansk by. Ligesom de fleste andre byer ligger den ved havet og har en historie, der går tilbage til middelalderen.

Læs mere

Her ses lodsernes første lodsstation. Bygningen lå ved Kastellet tæt ved Langelinie. I baggrunden ses Kastellets voldanlæg.

Her ses lodsernes første lodsstation. Bygningen lå ved Kastellet tæt ved Langelinie. I baggrunden ses Kastellets voldanlæg. Lods- og Karantænebygningen i Københavns Frihavn blev opført i 1942-43. Bygningen er tegnet af arkitekt og kongelig bygningsinspektør Thomas Havning og blev med sit fine mønstermurværk, den høje skorsten

Læs mere

Lods i Nyborg. Af Otto Nielsen

Lods i Nyborg. Af Otto Nielsen Lods i Nyborg Af Otto Nielsen Ordet lods er et låneord fra tysk Lotse eller hollandsk loods, der er forkortede former af mty. Lötsman, holl. loodsman, begge atter lånt fra engelsk loadsman, hvis 1. led

Læs mere

Beskrivelse af Lodsstationen i Dragør Gamle Havn ved overdragelsen til Museum Amager

Beskrivelse af Lodsstationen i Dragør Gamle Havn ved overdragelsen til Museum Amager Beskrivelse af Lodsstationen i Dragør Gamle Havn ved overdragelsen til Museum Amager C.W. Eckersbergs maleri Lodsbåde i Dragør Havn er malet i 1830 og hænger i Dragør Museum. Beskrivelsen er udarbejdet

Læs mere

Til venstre ses et smukt vinterfoto af lodsudkigshuset og omgivelserne. Foto: Nyord Lokalhistoriske Forening.

Til venstre ses et smukt vinterfoto af lodsudkigshuset og omgivelserne. Foto: Nyord Lokalhistoriske Forening. Nyord Nyord Havn, der ses på postkortet ovenfor, ligger på den lille ø Nyord, som adskilles fra Sjælland af Bøgestrømmen og fra Møn af Ulvshale Løb ved halvøen Ulvshale på Møns nordside. Ordet Nyord kommer

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KANALBETJENTHUSENE VED LENDRUP VESTHIMMERLANDS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 25.05.2011 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/820-0001 Kommune:

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1879. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013.

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Historien om et gammelt klitområde i Nr. Hurup, som gik fra at være dårligt

Læs mere

Heroes or Villains? Jagten på sandheden om de danske kapere-helte-pirater-fiskere-vovehalse-typer der fandes i Helsingør omkring 1807.

Heroes or Villains? Jagten på sandheden om de danske kapere-helte-pirater-fiskere-vovehalse-typer der fandes i Helsingør omkring 1807. Heroes or Villains? Jagten på sandheden om de danske kapere-helte-pirater-fiskere-vovehalse-typer der fandes i Helsingør omkring 1807. Undervisningsmateriale 2. september 1807 Den. 2. september 1807 kl.

Læs mere

RUNDT HAVNEN I SKÆLSKØR

RUNDT HAVNEN I SKÆLSKØR RUNDT HAVNEN I SKÆLSKØR Skælskør Havn ejes af Slagelse kommune. Havnen består af tre bassiner: (A) Inderhavnen, som er 3,8 m dyb, (B) Yderhavnen 4,6 m og (C) Fiskerihavnen på 2,5 m. Skibe op til 60 meters

Læs mere

Bjergningens historie

Bjergningens historie Bjergningens historie Af Birte Hjorth Bjergning af strandede og grundstødte skibe har helt op til nyere tid været et naturligt erhverv for Dragør med dets beliggenhed ved Øresund - et af de mest trafikerede

Læs mere

Oversigt ramme/planche

Oversigt ramme/planche GRENAA Eksponatet har samme titel som den hyldest sang, der i ca. 1920 af R. J. Højfeldt og Niels Udengaard blev skrevet til Grenaa R. J. Højfeldt (1849-1920) var født på Lindegården i Vejlby, og blev

Læs mere

Følgende er manuskriptet til et foredrag i Dragør Museumsforening tirsdag den 16. marts 2010.

Følgende er manuskriptet til et foredrag i Dragør Museumsforening tirsdag den 16. marts 2010. Historier fra lodseriet Følgende er manuskriptet til et foredrag i Dragør Museumsforening tirsdag den 16. marts 2010. Til dem som ikke kender mig: Mit navn er Jens Lydom Christensen, jeg er forhenværende

Læs mere

Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods

Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods Søfartsstyrelsen refereres i denne Bekendtgørelse: Forsvarsministeriet / Anvendelse af lods Orientering Dette er en skrivelse ved databasen Retsinformation, som indeholder teksten "Søfartsstyrelsen" Bekendtgørelse

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 5 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 24. februar 2016 13:03 Denne sikkerhedsinstruks er gældende for bevaringsværdigt fiskefartøj Elisabeth K571 kaldesignal OU 8893.

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Med fotografen i Jesper Malers fodspor En byvandring i det gamle Ringkøbing Chalotte C.K. Mehlsen (foto) & Christian Ringskou (tekst)

Med fotografen i Jesper Malers fodspor En byvandring i det gamle Ringkøbing Chalotte C.K. Mehlsen (foto) & Christian Ringskou (tekst) Med fotografen i Jesper Malers fodspor En byvandring i det gamle Ringkøbing Chalotte C.K. Mehlsen (foto) & Christian Ringskou (tekst) Fra den nye købstadsudstilling på Dommerkontoret. 124 Chalotte C.K.

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Klassisk. VICTORIA på ny kurs. Superstævne i Svendborg. Nr. 129 Oktober 2016

Klassisk. VICTORIA på ny kurs. Superstævne i Svendborg. Nr. 129 Oktober 2016 Klassisk Nr. 129 Oktober 2016 VICTORIA på ny kurs Superstævne i Svendborg 1 Nutte 1893 kapsejladsbanernes skræk Af Stig Ekblom På Dragør Bådeværft står en smuk lille kragejolle, som de efter en istandsættelse

Læs mere

Beskrivelse af Lodsstationen i Dragør Gamle Havn ved overdragelsen til Museum Amager

Beskrivelse af Lodsstationen i Dragør Gamle Havn ved overdragelsen til Museum Amager Beskrivelse af Lodsstationen i Dragør Gamle Havn ved overdragelsen til Museum Amager C.W. Eckersbergs maleri Lodsbåde i Dragør Havn er malet i 1880 og hænger i Dragør Museum. Beskrivelsen er udarbejdet

Læs mere

Vi fiskede fra Vorupør...

Vi fiskede fra Vorupør... Landingspladsen i Nørre Vorupør fotograferet i 1907. Dengang såvel som i dag foregår fiskeriet fra Vorupør ved at bådene sættes direkte ud fra kysten. Der har aldrig været en havn i Vorupør. Man kan se

Læs mere

Gl. Turisten. en passagermotorbåd. bygget 1922 i Ry. Ferskvandsmuseet Siimtoften 18 8680 Ry tlf. 8689 0199 e-mail: fmr@ferskvandsmuseet.

Gl. Turisten. en passagermotorbåd. bygget 1922 i Ry. Ferskvandsmuseet Siimtoften 18 8680 Ry tlf. 8689 0199 e-mail: fmr@ferskvandsmuseet. Gl. Turisten en passagermotorbåd bygget 1922 i Ry Ferskvandsmuseet Siimtoften 18 8680 Ry tlf. 8689 0199 e-mail: fmr@ferskvandsmuseet.dk 1 Forhistorie Fra 1861 og frem til 1922 var det Hjejle-selskabet

Læs mere

Maleri af Hostrupvej nr. 1, fra 1915, af August Fischer.

Maleri af Hostrupvej nr. 1, fra 1915, af August Fischer. Maleri af Hostrupvej nr. 1, fra 1915, af August Fischer. Johannes August Fischer (1854-1921) var elev af P.S. Krøyer og bror til Paul Fischer. Johannes August Fischer kendes på sine arkitekturprægede motiver,

Læs mere

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Anton Pedersen, sagfører og amatørfotograf Stemningsbilleder med hav og fiskere. På billedet til højre er det fiskere fra Hasle der er på

Læs mere

Industriens vugge i Brede

Industriens vugge i Brede Industriens vugge i Brede Efter anden verdenskrig fik Klædefabrikken økonomiske problemer og produktionen gik i stå og storhedstiden var slut. Ca. 600 familier blev arbejdsløse og skulle derfor finde andre

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG Russisk graffiti 1945 Hvad Rådstuens gulve, vinduer og vægge gemte/gemmer NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Undersøgelser under restaureringen 2008-2009 Ved restaureringerne i 2008-2009

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Nykøbing Falster Havn

Nykøbing Falster Havn Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 26-1-2017 Nykøbing Falster Havn Sidste opdateringer Tekst: 17-8-2016 - Plan 1: 2-7-2014 Beliggenhed Smålandsfarvandet, Guldborg Sund, Falster W-kyst 54 45,6'N 11

Læs mere

Fyrvæsen. De fyr, der blev opsat i 1500-tallet var simple bålsteder, hvor man fyrede med kul, og dermed fik en kraftig ild, der kunne ses langt væk.

Fyrvæsen. De fyr, der blev opsat i 1500-tallet var simple bålsteder, hvor man fyrede med kul, og dermed fik en kraftig ild, der kunne ses langt væk. Fyrvæsen Øresunds fyr Passagen gennem Hollænderdybet, Kongedybet og Drogden var et overordentligt vanskeligt gennemsejlingsfarvand med mange grunde, røser, snævre sejlrender og vanskelige passager. De

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole Forløb 10 HISTORIE Billedkunst 4-6 klasse Bondestenalder, Middelalder og Landboreformer kan godt virke lidt fjerne, men lige uden for skoledøren

Læs mere

Østerbrogade. Udgiver: Vilhelm Hansen, Grenaa

Østerbrogade. Udgiver: Vilhelm Hansen, Grenaa Østerbrogade Amtssygehuset Østerbrogade nr. 20 fra 1901, blev bygget til afløsning af det gamle Amtssygehus som siden 1860 havde ligget på Grønland nr. 47 og blev i 1922 afløst af sygehuset på Baunehøj.

Læs mere

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret? Jernbanegade 35 Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad er bygget til senere? Hvor mange tårne er der? Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Kristian Eskild Jensen

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Kristian Eskild Jensen Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Kristian Eskild Jensen TUE er flygtet fra sin landsby. Han har en livlig fantasi. TROFAST følger børnene i tykt og tyndt. OTTAR er stukket af fra en bondegård.

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bekendtgørelse om ændring nr. 480 af 1. juni

Læs mere

HARK OLUF. Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden.

HARK OLUF. Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden. HARK OLUF Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden. 1 Danmark for 300 år siden Det Danmark, som fandtes for 300 år siden, er meget forskelligt fra det land, vi kender

Læs mere

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690.

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Lavet af 4.a. Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Tordenskjold hed rigtigt Peter Wessel. Han havde 6 søstre og 11 brødre. Her er sangen om Tordenskjold Jeg vil sjunge om en helt vidt berømt

Læs mere

Blegen/Køng Linnedfabrik

Blegen/Køng Linnedfabrik Blegen/Køng Linnedfabrik Ved Kronens salg af Vordingborg Rytterdistrikt i 1774 fulgte dele af Vintersbølle skov med til Øbjerggård gods i Køng, der blev købt af storkøbmand og konferensråd Niels Ryberg.

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

HAVNENYT FORÅRET 2014

HAVNENYT FORÅRET 2014 HAVNENYT FORÅRET 2014 En forårsmorgen i Dragør Status på havnen I løbet at denne korte vinter er der igen foretaget en hel del vedligeholdelsesarbejde på havnen. Vores dygtige medarbejdere har udskiftet

Læs mere

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler Borgmestergården Håndværk og købmandsliv i renæssancen Tilbud til skoler Borgmestergården Borgmestergården i Nyborg byder på en fortælling om købmandsliv i renæssancen, om de danske købstæder, om søfart

Læs mere

Så starter turen. Vi var 78, det fylder pænt på gårdspladsen. Men det betød også at vi var nødt til at dele os i to hold.

Så starter turen. Vi var 78, det fylder pænt på gårdspladsen. Men det betød også at vi var nødt til at dele os i to hold. Et andet Kronborg Den 7. juni 2008 var en rigtig sommermorgen. Det var den morgen vi skulle op og se det Kronborg man normalt ikke ser. Vi var der i god tid, så vi slentrede over voldgraven ind gennem

Læs mere

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt Historie Næsten midt mellem Holbæk og Kalundborg ligger den lille havneby Havnsø i bunden af Nekselø bugten. Stedet har formentlig sin oprindelse tilbage i 1300-tallet og har lige fra starten fungeret

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

Udbygning og ombygning af Doverodde Havn

Udbygning og ombygning af Doverodde Havn Udbygning og ombygning af Doverodde Havn Side 1 Indhold Stedet... 3 Formål... 6 Omfang... 8 Mængde beregning... 8 Økonomi.... 8 Bilag.: Tegnings materiale. MASTERPLAN FOR UDBYGNING OG OMBYGNING AF DOVERODDE

Læs mere

Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør

Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør Bedre Byggeskik Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør Arkitekter MAA Per Godtfredsen og Jan Arnt Historisk Forening for Espergærde er gået ind i et samarbejde med By & Land Helsingør

Læs mere

Skole for folket i 200 år. Skole i Danmark i 1000 år

Skole for folket i 200 år. Skole i Danmark i 1000 år Skole for folket i 200 år Skole i Danmark i 1000 år For 1000 år siden oprettede munke klostre rundt om i Danmark. Her lærte nogle få drenge at skrive med pen og blæk. Fra 1100-tallet til 1300-tallet blev

Læs mere

Teglværksstien. Vandrerute ved Iller Strand

Teglværksstien. Vandrerute ved Iller Strand Teglværksstien Vandrerute ved Iller Strand Broager Vig Cathrinesminde Teglværk WC P Iller Teglværk Matzens Teglværk Trekroner Hans Petersens Teglgaard Sandgraven Iller P Brunsnæs Teglværksstien ved Iller

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Landboreformerne. Forløb 14 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om Landboreformerne. Forløb 14 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om Landboreformerne Forløb 14 HISTORIE 4-6 klasse Landboreformerne fik stor betydning for landet og landsbyerne. Fra landsbyens tætte fællesskab flyttede nogle af gårdene ud på markerne.

Læs mere

BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET

BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET Borgmestergården Huset blev bygget i 1601, på den tid Midt i Nyborg ligger en gård. Med man kalder renæssancen. Det er ikke skæve

Læs mere

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr Ottar Helge Ask Roar Ege Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr S K O L E T J E N E S T E N V I K I N G E S K I B S M U S E E T Modellen en kopi af Helge Ask er en kopi af Roar Ege en kopi af Ottar en kopi

Læs mere

I 1960 erne flyttede administrationen til andre lokaler, og i 1978 flyttede lodseriet til Skagen.

I 1960 erne flyttede administrationen til andre lokaler, og i 1978 flyttede lodseriet til Skagen. Frederikshavn Frederikshavn Havn er i dag en af Danmarks 10 største havne og har en forhavn, en trafikhavn, en færgehavn og en alsidig serviceindustri. Havnen er en af landets travleste færgehavne med

Læs mere

Når der er tilstrækkeligt med ål, ryges de i den gamle røgeovn på havnen til stor glæde for dem, der får lov at smage.

Når der er tilstrækkeligt med ål, ryges de i den gamle røgeovn på havnen til stor glæde for dem, der får lov at smage. Ansøgning Stavreby Havn På Jungshoveds sydside har der gennem århundreder været små fiskersamfund, og i Stavreby Havn har fiskerne i årtier landet deres daglige fangst. Specielt ål, rejer og aborrer har

Læs mere

Gjerndrup Friskoles historie

Gjerndrup Friskoles historie Gjerndrup Friskoles historie For at fortælle om Gjerndrup Friskole, skal vi lidt længere tilbage i tiden. Gjerndrup Skole blev bygget i 1930, men før 1930 var der i Gjerndrup Surhave Skole, hvor de fleste

Læs mere

HAVNENYT EFTERÅRET 2015

HAVNENYT EFTERÅRET 2015 HAVNENYT EFTERÅRET 2015 En ægte 12 meter afgår Dragør havn Sæsonen 2015 Igen i år har vi kunnet holde skindet på næsen, når man taler om antal af gæstende både i havnen. Vi har i år haft en fremgang på

Læs mere

Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning.

Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning. Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning. Hvad kaldes det her viste skib, der oprindeligt var grundtypen

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om dengang teknikken kom til Lindved

KOM UD OG LÆR! - om dengang teknikken kom til Lindved KOM UD OG LÆR! - om dengang teknikken kom til Lindved Forløb 05 HISTORIE NAT/TEK 4-6 klasse Teknikkens historie er spændende og den har sat sig spor lige uden for skoledøren. I dette forløb kortlægger

Læs mere

Egå sejlklub Duelighedsbevis Repetition Vinteren 2016/2017

Egå sejlklub Duelighedsbevis Repetition Vinteren 2016/2017 Egå sejlklub Duelighedsbevis Repetition Vinteren 2016/2017 Nedenfor ser I de ting der vil blive repeteret på forskellig vis over de næste 4 aftener Søvejsregler: Nogle regler og især repetition lys, vigeregler,

Læs mere

Kikkenborgen. Februar 2014. Medlemsblad for Dragør Lokalhistoriske Forening og nyt fra Dragør Lokalarkiv

Kikkenborgen. Februar 2014. Medlemsblad for Dragør Lokalhistoriske Forening og nyt fra Dragør Lokalarkiv Kikkenborgen Februar 2014 Medlemsblad for Dragør Lokalhistoriske Forening og nyt fra Dragør Lokalarkiv DLF s logo er tegnet af Niels Febber Andersen. Lokalarkivets kikkenborg er fotograferet af Jørgen

Læs mere

En biograf i provinsen - Hvalsø Bio 1942-2002

En biograf i provinsen - Hvalsø Bio 1942-2002 En biograf i provinsen Hvalsø Bio 1942-2002 En biograf i provinsen - Hvalsø Bio 1942-2002 Redaktion: Hans Cornelius og Martin Tanggaard Layout og produktion: Schwander Kommunikation Foto: Christian Mikkelsen

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

Månedens. Galleri Lars Falk

Månedens. Galleri Lars Falk Tekst: Erik S. Christensen, Layout: Poul Erik Dybdal Pedersen Galleri Lars Falk Lars Falks galleri hører til en af byens nye gamle butikker. Konceptet bygger dog på det fællestræk hos os mennesker, at

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

På Læsø 16. - 20. april 2007

På Læsø 16. - 20. april 2007 På Læsø 16. - 20. april 2007 Med Vicki Morten Nina Kasper Martin og Jytte, Alex og Peter Mandag Vi kørte i to busser, skolens røde og Mortens grå Transit, fra Limfjordsskolen klokken 9.15 over Aalborg

Læs mere

Historien om Strandvognen, Nyvej 7, Hou.

Historien om Strandvognen, Nyvej 7, Hou. Historien om Strandvognen, Nyvej 7, Hou. Skrevet af: Kirsten Stampe Hjorth. Historien er suppleret med fodnoter fra hendes farfars dagbøger. Foto 1994 Farfar, Kristian Villadsen, som var ligkistefabrikant

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om landbrugets historie. Forløb 08 NAT/TEK HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om landbrugets historie. Forløb 08 NAT/TEK HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om landbrugets historie Forløb 08 NAT/TEK HISTORIE 4-6 klasse Rundt om skolen ligger nutidens store landbrug og de mange nedlagte, tidligere landbrug ind imellem. I dag har de fleste børn

Læs mere

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer:

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Strandingsvæsen og redningsaktioner i Skagen i 1800-tallet. Skagen By-og Egnsmuseum, 2005 1 Transport i 1800-tallet. For 150 år siden var der ingen asfalterede

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bkg. nr. 274 af 3. april 2009 og bkg. nr. 1439

Læs mere

Velkommen tilbage. Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2015/

Velkommen tilbage. Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2015/ Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2015/16 Velkommen tilbage 7. Aften : af søvejsregler 13 (11) 16 (vigeregler) Gennemgang opgave 36-59 næsten alle af kurser, strøm, afdrift, misvisning og

Læs mere

Opgaver for mellemtrinet

Opgaver for mellemtrinet Opgaver for mellemtrinet Hvad kaldes dette lille étmastede skib, der oprindeligt var grundtypen i Marstalflåden? Hvor mange søfolk var der på et sådant skib? Hvor sejlede disse små skibe? Nævn 2 farvande

Læs mere

Brande Platter

Brande Platter Brande Platter 1978 1984 Forlaget Ravnebannerets Pdf/tryk udgivelser 2011 I samarbejde med Lokalhistorisk Forening Brande ISBN-13: 978-87-87584-39-9 Brande Platter 1978 1984 Millhouse, Danmark producerede

Læs mere

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser.

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. I Thomas B. Thriges Gades hjulspor Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. Turen begynder ved Ruinen bag rådhuset. 1. I forbindelse

Læs mere

Thyborøn lodseri. Regler og praksis omkring lodsning i den vestlige Limfjord. Af Mette Lund Andersen, Lemvig Museum

Thyborøn lodseri. Regler og praksis omkring lodsning i den vestlige Limfjord. Af Mette Lund Andersen, Lemvig Museum Thyborøn lodseri Regler og praksis omkring lodsning i den vestlige Limfjord. Af Mette Lund Andersen, Lemvig Museum Redningskrans fra Thyborøn Lodsbåd. Foto: Mette Lund Andersen Formålet med denne undersøgelse

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Andelstidens landsby. Forløb 16 NAT/TEK HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om Andelstidens landsby. Forløb 16 NAT/TEK HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om Andelstidens landsby Forløb 16 NAT/TEK HISTORIE 4-6 klasse Andelstiden (ca. 1860-1950) er landsbyernes storhedstid. En spændende tid med nye åndelige strømninger og ny teknik. Fæstebønderne

Læs mere

GRENAA GAMLE STAD. Oversigt. 2.01 Søndergade 2.07 Nytorv/Violskrænten 2.09 Lillegade

GRENAA GAMLE STAD. Oversigt. 2.01 Søndergade 2.07 Nytorv/Violskrænten 2.09 Lillegade GRENAA Eksponatet har samme titel som den hyldest sang, der i ca. 1920 af R. J. Højfeldt og Niels Udengaard blev skrevet til Grenaa R. J. Højfeldt (1849-1920) var født på Lindegården i Vejlby, og blev

Læs mere

Viet den 29. okt

Viet den 29. okt Damgade 18 Boel ½ 45 Matr. nr. 43 1596 1607 findes Peder Bugge Peter Bugge 1595 rester han en del af sin tiende. 1600 er hans gæld sat til 5 mark og 10 skilling, som han skal give renter af. 1605 kaldes

Læs mere

Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse

Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse ELMUSEET 2003 Steder på kortet: 1. Her ligger prammen 2. I denne bygning er der udstilling om vandkraft 3. Her er Tangeværkets maskinsal. Du skal gå op ad ståltrappen

Læs mere

Undervisningsmateriale 4.-6.

Undervisningsmateriale 4.-6. SORT GUL RØD Skagensmalernes rammer og fiskernes by Undervisningsmateriale 4.-6. KYSTMUSEET Skagen www.kystmuseet.dk 2016 Om undervisningsmaterialet: Undervisningsmaterialet er til brug under et besøg

Læs mere

Det gamle Egypten Fortalt i billedfrise og tekst af 4. årgang

Det gamle Egypten Fortalt i billedfrise og tekst af 4. årgang Det gamle Egypten Fortalt i billedfrise og tekst af 4. årgang 2013-2014 Pyramider Manden går ved siden af to okser, fordi okserne skulle trække stenen. Stenen skulle bruges til bygge pyramiderne. Der

Læs mere

Når man reserverer forløbet får man tilgang til et undervisningssæt med fem forskellige temaer at arbejde med.

Når man reserverer forløbet får man tilgang til et undervisningssæt med fem forskellige temaer at arbejde med. Målgruppe: 0. - 2. klasse Navn: Skip Ohøj Fagområder: Dansk, historie, natur/teknologi Kort beskrivelse: Skip Ohøj er et 120 min. undervisningsforløb for 0. 2. klasse. Forløbet er et forløb på egen hånd

Læs mere

En verden af i går. Det handler om kildearbejde og om at bruge historiske spor i lokalområdet til at fortælle om fortiden. Undervisningsmateriale

En verden af i går. Det handler om kildearbejde og om at bruge historiske spor i lokalområdet til at fortælle om fortiden. Undervisningsmateriale En verden af i går Det handler om kildearbejde og om at bruge historiske spor i lokalområdet til at fortælle om fortiden Undervisningsmateriale Biler, cykler, busser og færger. Pokemon Go, beskeder og

Læs mere

Sjælland Rundt 2015 Banebeskrivelse

Sjælland Rundt 2015 Banebeskrivelse Sjælland Rundt 2015 Banebeskrivelse Beskrivelsen er for Sjælland Rundt om bagbord (nordgående start) Beskrivelsen er for Bane1 (Gennem Bøgestrømmen) maks. Dybgang 1.70m Bane2 (Gennem Grønsund) Bane3 (Rundt

Læs mere

Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik

Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik Det store område, hvor nu Handelsgården m.m. ligger, har fra 1860erne til slutningen af 1960erne været byens industriområde. På grunden ved

Læs mere

Madam Sprunck Miniferie på Nordsjælland nær kunst og kulturelle seværdigheder

Madam Sprunck Miniferie på Nordsjælland nær kunst og kulturelle seværdigheder Madam Sprunck Velkommen til Madam Sprunck! Introduktion Midt i historiske Helsingør ligger det lille og traditionsrige Madam Sprunck. Den centrale beliggenhed gør hotellet til et attraktivt sted at overnatte,

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE Hvad kan I huske? Snak om billederne Havn og arbejde Fritid 1 Besøget på Arbejdermuseet Køkken og mad Bolig 2 Boligen i København i slutningen af 1800-tallet 2 OPGAVE

Læs mere

BORGGADE 4 THORSØ AUTOMOBILFORRETNING V/Jens Andersen Møller

BORGGADE 4 THORSØ AUTOMOBILFORRETNING V/Jens Andersen Møller BORGGADE 4 Thorsø 1910. I forgrunden mellem banen og Borggade 6, kan man se et hul, hvor der er udgravet mergel fra, samme sted hvor Jens A. Møller byggede Thorsø Automobilforretning. Men efterhånden kom

Læs mere

Faaborg Museum Indgangspartiet

Faaborg Museum Indgangspartiet Faaborg Museum Faaborg Museum er tegnet af arkitekt Carl Petersen (1874 1923) og blev åbnet i 1915. Museet blev bygget til at rumme konservesfabrikant og mæcen Mads Rasmussens samling af fynbokunst, da

Læs mere

Find vej i Lyngby. Find vej og få historien på din smartphone. Hvad er Find vej i Danmark?

Find vej i Lyngby. Find vej og få historien på din smartphone. Hvad er Find vej i Danmark? Find vej i Lyngby Find vej og få historien på din smartphone Hvad er Find vej i Danmark? Find vej i Danmark er en forenklet udgave af orienteringsløb. Man kan sagtens gå turen i stedet for at løbe. De

Læs mere

8. DECEMBER. Anna Krogh

8. DECEMBER. Anna Krogh 8. DECEMBER Anna Krogh Niels Chr. og mig trasker hjemad ad den gamle landevej til Hillerslev. Den er blind nu, efter at den nye vej blev lavet, så her kan vi lege uden at være bange for biler. Det er jeg

Læs mere

Gjøl. Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion

Gjøl. Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion Gjøl Kulturmiljø nr. 56 Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion Emne(-r) Fiskerleje, marina, ophalersteder, udskibningssted, kystvendt herregård, fiskeri og minkavl Sted/Topografi

Læs mere

9 eksklusive ejerlejligheder i herskabelig ejendom i Vedbæk

9 eksklusive ejerlejligheder i herskabelig ejendom i Vedbæk 9 eksklusive ejerlejligheder i herskabelig ejendom i Vedbæk Et moderne liv i historiske rammer De bedste fra to verdener Ombygningen til de 9 eksklusive lejligheder er i fuld gang - og den foregår med

Læs mere

SVANEKE RÅDHUS Ting- og Arresthus 1858 Storegade 24

SVANEKE RÅDHUS Ting- og Arresthus 1858 Storegade 24 SVANEKE RÅDHUS Ting- og Arresthus 1858 Storegade 24 Svaneke Rådhus - oktober 2007. Rådhusets historie og bevaringsværdi NIELS-HOLGER LARSEN 2008/2016 1 Indledning Denne redegørelse er en redigeret udgave

Læs mere

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle

Læs mere