Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0852 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0852 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0852 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 22. januar / Bni-dep Kommissionens forslag til ændring af direktivet om genopretning og afvikling af kreditinstitutter og investeringsselskaber (BRRD) og forordningen om den fælles afviklingsmekanisme (SRMR), KOM(2016) 852 og KOM(2016) Resumé Kommissionen præsenterede den 23. november 2016 en række forslag til revision af den finansielle regulering. Forslagene har til hensigt at styrke de finansielle virksomheders modstandsdygtighed yderligere mod fremtidige finansielle kriser. Et af forslagene omhandler en revision af BRRD, der bl.a. implementerer den internationale TLAC-standard (Total Loss Absorbing Capacity) og samtidig tilpasser det eksisterende krav til nedskrivningsegnede passiver til TLAC. Forslaget til revision af SRMR gennemfører ændringerne i BRRD for medlemmer af det styrkede banksamarbejde (bankunionen), som aktuelt kun eurolande deltager i. Vedtagelse af BRRD-forslaget vil medføre ændringer i lov om finansiel virksomhed og lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder. 2. Baggrund Kommissionens forslag vedrører en ændring af direktivet om genopretning og afvikling af kreditinstitutter og investeringsselskaber (BRRD) henholdsvis en ændring af forordning om ensartede regler og en ensartet procedure for afvikling af kreditinstitutter og visse investeringsselskaber inden for rammerne af en fælles afviklingsmekanisme og en fælles afviklingsfond (SRMR). Forslagene er en del af Kommissionens pakke af reformer af den finansielle regulering fremsat 23. november 2016, der har til formål at styrke europæiske bankers modstandsdygtighed yderligere. Forslagene skal således ses i sammenhæng med Kommissionens forslag til revision af kapitalkravsforordningen (CRR (KOM(2016) 850)), BRRD (KOM(2016) 853) og kapitalkravsdirektivet (CRD IV (KOM(2016) 854)).

2 2/11 SRMR indeholder krisehåndteringsreglerne for det styrkede banksamarbejde (bankunionen), hvor alle eurolande deltager og ikke-eurolande kan vælge at deltage. SRMR-reglerne er baseret på BRRD-reglerne, hvorfor de to forslag behandles samlet i dette notat. Siden den seneste finanskrise er der i EU gennemført betydelige reformer af de lovgivningsmæssige rammer for den finansielle sektor. Reformerne er gennemført bl.a. for at styrke de finansielle virksomheders modstandsdygtighed mod fremtidige kriser Formålet med BRRD er således at sikre en robust ramme for afvikling af nødlidende banker, bl.a. for at reducere afviklingens konsekvenser for den finansielle stabilitet og offentlige finanser. I BRRD stilles der derfor et minimumskrav til kapitalgrundlag og nedskrivningsegnede forpligtelser (NEP-krav) for alle institutter i EU, dog med undtagelse af de danske realkreditinstitutter eller andre tilsvarende institutter, der udlåner imod pant i fast ejendom, uden at modtage indlån. 1 Forordningen om den fælles afviklingsmekanisme (SRMR) sikrer, at reglerne for afvikling og gennemførelse heraf er ensartet inden for bankunionen. SRMR sikrer således gennemførelse af BRRD inden for bankunionen. Danmark deltager for nuværende ikke i bankunionen og er således ikke omfattet af SRMR. SRMR skal dog ligesom BRRD-forslaget forhandles og vedtages af alle EU-lande, uanset deltagelse i bankunionen eller ej. På globalt plan vedtog G20-landene i september 2015 den såkaldte Total Loss-Absorbing Capacity -standard (TLAC), der skal sikre, at globalt systemisk vigtige banker (G-SIFI er) har tilstrækkeligt tabsabsorberende instrumenter i en afviklingssituation. G-SIFI er er globale banker, som anses for så store og centrale i det globale finansielle system, at deres konkurs kan få store negative konsekvenser for det globale finansielle system og den globale økonomi. Med Kommissionens forslag til ændring af BRRD implementeres TLACstandarden for G-SIFI er i EU-retten og ændrer samtidig NEP-kravet, som gælder for pengeinstitutter og fondsmæglerselskaber I, så der er større overensstemmelse med TLAC kravene. Formålet med de to krav (TLAC/NEP) er i vid udstrækning det samme, men idet der er visse forskelle i deres opbygning, finder Kommissionen det hensigtsmæssigt i videst muligt omfang at ensrette de to krav. Nærværende notat fokuserer 1 I stedet er der indført et særligt dansk krav til realkreditinstitutterne i form af en gældsbuffer på 2 pct. af realkreditinstitutternes samlede ikke-risikovægtede udlån.

3 3/11 på ændringerne til NEP-kravet, idet der aktuelt ikke er G-SIFI er med moderselskab placeret i Danmark. 2 Retsgrundlaget for forslagene til ændring af BRRD og ændring af SRMR er artikel 114 i Traktat om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF), hvilket er samme retsgrundlag som det eksisterende direktiv og den eksisterende forordning. 3. Formål og indhold BRRD Med BRRD fik afviklingsmyndighederne (Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet er afviklingsmyndigheder i Danmark) beføjelser til at sætte et krav til pengeinstitutters og fondsmæglerselskaber I s nedskrivningsegnede passiver, et såkaldt NEP-krav, i forbindelse med udarbejdelsen af afviklingsplaner. Denne beføjelse er fastholdt i forslaget til ændring af BRRD ( BRRD II ). Formålet med BRRD II er at justere NEP-kravet, så der tages højde for TLAC-standarden (TLAC). Den europæiske banktilsynsmyndighed (EBA) har bidraget med input til Kommissionen i form af et udkast til en rapport, der analyserer de første erfaringer med NEP-kravet i EU og kommer med anbefalinger til Kommissionen. Denne rapport er offentliggjort den 14. december Der er følgende overordnede forskelle mellem det eksisterende NEP-krav i BRRD og TLAC-kravet: TLAC-kravet sættes kun for G-SIFIer, mens NEP-kravet sættes for alle pengeinstitutter og fondsmæglerselskaber I. TLAC-kravet er ifølge Financial Stability Board (FSB finansielt forum for G-20-lande) et harmoniseret minimumskrav, hvorimod NEP-kravet fastsættes af afviklingsmyndighederne ud fra en individuel vurdering af hvert institut. TLAC-kravet skal ifølge FSB indføres fra 2019 og når fuldt indfaset i 2022 mindst svare til det højeste af enten 18 pct. af et instituts risikovægtede eksponeringer eller 6,75 pct. af et instituts eksponeringer. TLAC-kravet skal hovedsagligt overholdes ved at holde kapitalinstrumenter og gældsinstrumenter, der er efterstillet (subordineret) simple kreditorer, hvorimod de enkelte afviklingsmyndigheder i EU kan fastlægge, om de ønsker at stille krav til de nedskrivningsegnede forpligtelser om at disse eller dele af heraf skal være efterstillet simple kreditorer. 2 Nordea-koncernen er eneste nordiske kreditkoncern, som er udpeget som G-SIFI af FSB.

4 4/11 Med forslaget fastholdes som udgangspunkt alle tre forskelle med enkelte tilpasninger af NEP-kravet til TLAC-kravet. Bestemmelse om subordination i konkursordenen behandles i særskilt grund- og nærhedsnotat til Kommissionens forslag om revision af BRRD fsva. rangorden for national insolvens for usikrede gældsinstrumenter, KOM(2016) 853. Langt de fleste EU-lande, herunder Danmark, har valgt at udskyde fastsættelsen af et NEP-krav og har i stedet indledt en dialog i afviklingskollegier og med de omfattede institutter om, hvordan NEP-kravet kan komme til at se ud. Afviklingsstrategi BRRD II-forslaget fastholder det nuværende krav om, at der for hver koncern skal formuleres en afviklingsstrategi i form af enten en såkaldt Single Point of Entry (SPE) eller en såkaldt Multiple Point of Entry (MPE). En SPE-strategi indebærer, at en koncern holdes samlet i en afviklingssituation, idet tab føres fra datterselskaber op til moderselskabet, der holder de nedskrivningsegnede passiver for hele koncernen. En MPEstrategi indebærer, at afviklingen er decentral, så koncernen ikke holdes samlet og at tabsabsorbering sker i det enkelte selskab. BRRD II indfører en række nye begreber for nemmere at afgrænse, hvilke dele af en koncern, der skal holdes sammen i en afviklingssituation. En afviklingsenhed defineres som en enhed, der er etableret i EU, og som skal afvikles sammen med eventuelle datterselskaber. Afviklingskoncernen er således den samlede koncern eller delkoncern, der skal afvikles. Der ændres ikke i de gældende regler for samarbejdet mellem afviklingsmyndighederne i forskellige lande, der fortsat foregår via afviklingskollegier og fælles beslutninger mellem koncernafviklingsmyndighed og afviklingsmyndigheder for datterselskaber i andre lande. Fastsættelse af NEP-kravet NEP-kravet fastsættes for at sikre tilstrækkeligt med passiver til nedskrivning og evt. konvertering i en afviklingssituation. NEP-kravet fastsættes ved, at der først fastlægges et tabsabsorberingsbeløb, som skal kunne dække tab i afviklingssituationen. Derefter sættes et rekapitaliseringsbeløb, der er det beløb, som er nødvendigt for at kunne rekapitalisere instituttet afhængigt af den valgte afviklingsstrategi. Afviklingsmyndigheden kan justere niveauet ud fra f.eks. instituttets forretningsmodel, risiko- eller finansieringsprofil. Med BRRD II foreslås det, at der indføres et guidance -begreb i stedet for pr. automatik at indregne kapitalbuffere i NEP-kravet. Tanken er, at afviklingsmyndighederne hermed kan sætte højere, men samtidig et blødere og mere fleksibelt, NEP-krav. I modsætning til NEP-kravet skal in-

5 5/11 stitutterne ikke til stadighed overholde NEP-guidance, men ved gentagne og grove overtrædelser kan afviklingsmyndigheden gøre NEP-guidance til et hårdt NEP-krav. For både tabsabsorberings- og rekapitaliseringsbeløbet vil guidance som udgangspunkt ikke kunne overstige, hvad den kompetente myndighed fastsætter af guidance ud fra reglerne i kapitalkravsdirektiver og kapitalkravsforordningen. NEP-kravet fastsættes under BRRD som en procentsats af de samlede passiver. BRRD II ændrer dette til en procentsats af hhv. samlede risikovægtede eksponeringer og eksponeringer opgjort ved gearingsgraden,(dvs. hvor der ses på de nedskrivningsegnede passiver ift. de samlede ikke-risikovægtede eksponeringer), og instituttet skal opfylde begge krav. Denne tilpasning er begrundet i, at det ligger tættere på TLAC-tilgangen. Realkreditinstitutter (eller mere bredt specialiserede institutter, der udlåner til ejendomsfinansiering men ikke modtager indlån) er undtaget fra NEP-kravet under BRRD. Dette er videreført i BRRD II og yderligere specificeret ved, at et realkreditinstitut undtages ved opgørelsen af NEPkrav på konsolideret niveau, dvs. opgjort for en koncern, hvor der indgår et realkreditinstitut På linje med TLAC-kravet skal der fastsættes interne NEP-krav i alle dele af en koncern, herunder datterselskaber, med det formål, at de kan nedskrives eller konverteres i en afviklingssituation og tabene kan henføres fra datterselskabet til moderselskabet. Som noget nyt i BRRD II foreslås, at udstedelse af passiver, der kan anerkendes som nedskrivningsegnede, helt eller delvist kan erstattes med garantier med sikkerhedsstillelse mellem afviklingsenheden og datterselskaber. Brud på NEP-kravet Forslaget indfører som noget nyt bestemmelser om reaktioner i tilfælde af brud på NEP-kravet. Det tydeliggøres i denne bestemmelse, at der skal være en tæt koordination mellem tilsynsmyndighed og afviklingsmyndighed, også ved tidlig indgriben, mhp. at der blandt andet kan træffes beslutning om, hvorvidt der skal sættes krav om udbytterestriktioner. Kommissionen lægger op til, at der kan anvendes administrative sanktioner. Forslaget berører dog ikke medlemsstaternes ret til at fastsætte og iværksætte strafferetlige sanktioner. Moratorium/suspension i form af udsættelse af krav Forslaget har yderligere til formål at harmonisere anvendelsesområde, den tidsmæssige horisont og de betingelser, der kan nødvendiggøre, at tilsynseller afviklingsmyndigheden gør brug af sine beføjelser til at udsætte honorering af krav og forpligtelser, fx for kreditorer (moratorium).

6 6/11 Redskabet kan ifølge forslaget anvendes både før afviklingsbetingelserne er opfyldt, og under afviklingen eller restrukturering. Der introduceres således to forskellige redskaber, dels et før-afviklingsmoratorium, dels et efter-afviklingsmoratorium. Der lægges op til en maksimal udsættelse på 5 dage og udsættelsen kan for eksempel gives, fordi det er nødvendigt af hensyn til at kunne vurdere, om afviklingsbetingelserne er opfyldt. Der er visse undtagelser fra redskabet, bl.a. i forhold til dækkede indskydere, der ikke omfattes ved anvendelse af moratoriet. Behandling af tredjelande (lande uden for EU) Forslaget indfører en bestemmelse om, at tredjelande kan undtages fra kravet om, at der skal være en kontraktlig anerkendelse af bail-in skrevet ind i de kontrakter, som kreditinstitutterne indgår om instrumenter, der kan anvendes som nedskrivningsegnede passiver. Det skyldes, at Kommissionens konsekvensanalyse viser, at nogle tredjelande ikke vil acceptere, at der skal være en klausul i de kontrakter, som EU-lande kan bruge bail-in redskabet på. Det betyder, at der måske skal konverteres eller nedskrives højere oppe i konkursrækkefølgen end de nedskrivningsegnede passiver, så for eksempel simple kreditorer kan blive påvirket og må bære tab. Rapportering og offentliggørelse Indberetningen af data til bestemmelse og monitorering af NEP-niveau har indtil videre foregået på en ad-hoc måde, da BRRD ikke stiller eksplicitte krav til indberetning. Kommissionen foreslår derfor, at EBA udarbejder en implementerende teknisk standard (ITS) til indberetning af NEP-data. I forhold til offentliggørelse af NEP er der i BRRD intet krav til dette. Kommissionen foreslår i BRRD II et krav om offentliggørelse af både NEP-krav, herunder hvilke ressourcer anvendes til opfyldelse af NEPkravet. SRMR Ændringerne af SRMR svarer til BRRD-ændringerne, men er gældende for deltagere i bankunionen, dvs. eurolande og de ikke-eurolande, der har søgt deltagelse (pt. ingen). I SRMR er det institutionelle set-up anderledes, fordi der er etableret en fælles afviklingsmyndighed (Single Resolution Board, SRB), der har ansvaret for at sætte NEP-krav for signifikante institutter i landene i bankunionen. Selvom det således er SRB, der får en række af de beføjelser, der ellers tildeles de nationale afviklingsmyndigheder, er der lagt op til fortsat koordination mellem SRB og de nationale afviklingsmyndigheder.

7 7/11 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet er medlovgiver på forslagene. Europa-Parlamentet har endnu ikke vedtaget sin holdning til Kommissionens forslag. 5. Nærhedsprincippet Kommissionen fremfører, at idet der er tale om implementering af internationale standarder, ville medlemslandene hver især skulle iværksætte foranstaltninger til gennemførelse af standarden. For at undgå forskelligartede nationale regler, der kan skævvride konkurrencen, vurderer Kommissionen, at en harmoniseret tilgang til implementeringen af TLACrelaterede bestemmelser er nødvendig. Det er regeringens foreløbige vurdering, at forslaget generelt er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. 6. Gældende dansk ret Det gældende direktiv om genopretning og afvikling af kreditinstitutter og investeringsselskaber er implementeret i dansk ret i lov om finansiel virksomhed og lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder samt tilhørende bekendtgørelser og vejledninger. 7. Konsekvenser Lovgivningsmæssige konsekvenser Kommissionens forslag til revision af BRRD vil indebære ændringer i lov om finansiel virksomhed og lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder med henblik på, at lovgivningen tilpasses de nye definitioner og begreber, der introduceres i BRRD II. Desuden skal de nye krav vedrørende NEP-ressourcer og brud på NEP-kravet implementeres i dansk lovgivning. SRMR vil ikke medføre ændringer til dansk lovgivning, da Danmark ikke er medlem af Bankunionen. Økonomiske konsekvenser Statsfinansielle konsekvenser Forslagene forventes ikke at have direkte statsfinansielle konsekvenser, da Finanstilsynets udgifter dækkes af den finansielle sektor. Forslaget er med til at gøre BRRD-regimet mere robust, idet der indføres en ekstra klasse i kreditorhierarkiet. Et robust BRRD-regime er med til at sikre formålet om, at stater ikke skal redde kriseramte banker. Samfunds- og erhvervsøkonomiske konsekvenser Forslagene vurderes umiddelbart at have positive samfundsøkonomiske konsekvenser, idet de kan bidrage til at styrke kreditinstitutterns tabs- og rekapitaliseringsevne, hvilket kan understøtte finansiel stabilitet samt

8 8/11 vækst og beskæftigelse. Det kan således have positive samfundsøkonomiske effekter at adressere risici i den finansielle sektor, som ikke i tilstrækkeligt omfang er håndteret i den eksisterende regulering. Erhvervsøkonomiske konsekvenser Når NEP-kravet er fuldt implementeret, ventes omkostningerne til anden driftskapital, herunder ikke-efterstillet seniorgæld, at falde, da risikoen på denne kapital alt andet lige falder, når der tilføres nedskrivningsegnede passiver, som bærer tab før den ikke-efterstillede seniorgæld. Forslaget forventes at have positive administrative konsekvenser, da rapporteringskravene systematiseres og ensrettes, hvilket ventes at reducere de administrative omkostninger. Andre konsekvenser og beskyttelsesniveauet Forslagene forventes ikke at have konsekvenser for beskæftigelsen, arbejdsmarkedet, ligestilling, miljø, sundhed eller forbrugerbeskyttelsen i Danmark. 8. Høring Forslagene er sendt i høring i EU-specialudvalget for den finansielle sektor med høringsfrist den 4. januar Danmarks Nationalbank (DN) finder, at Kommissionens samlede pakke af forslag indfører en række vigtige og nyttige nye internationale standarder. DN finder generelt, at forslagene udgør et væsentligt led i bestræbelserne på at lære af erfaringerne fra finanskrisen og få styrket regelværket, så man formindsker risikoen for finanskriser i fremtiden. DN finder, at det for danske kreditinstitutter vil være understøttende for tilliden, at de overholder de internationale standarder uden danske særregler. Vedr. TLAC/MREL støtter DN det grundlæggende princip om, at alle institutter skal kunne afvikles uden store negative konsekvenser for økonomien. DN mener imidlertid ikke, at den eksisterende MREL-undtagelse for realkreditinstitutter bør fastholdes som foreslået af Kommissionen. DN anbefaler, at realkreditinstitutter underlægges de samme regler om afvikling, som gælder for øvrige institutter. DN vurderer, at dette vil være forbundet med en lille omkostning for låntagerne, men at gevinsten ved at have en afviklingsordning, der sikrer afvikling af et realkreditinstitut uden store negative konsekvenser for økonomien og den finansielle stabilitet, vil overstige omkostningen. FinansDanmark (FD) støtter EU-Kommissionens overordnede ambition om at sikre overensstemmelse med de internationale standarder vedrørende Total Loss-Absorbing Capacity (TLAC) og yderligere harmonisering

9 9/11 af reglerne vedrørende NEP-kravet og TLAC. FD finder det af afgørende betydning, at regler for genopretning og afvikling af banker er harmoniseret på det højest mulige niveau, da nationale og regionale forskelligheder i reguleringen medfører store konkurrencemæssige uligheder, og mener derfor, at implementeringen af TLAC bør være i overensstemmelse med TLAC-standarden, ligesom der bør gøres brug af alle muligheder for fleksibilitet. FD hilser det derfor velkomment, at TLAC alene implementeres for de globalt systemisk vigtige institutter (G-SIFI er), som standarden er tiltænkt. Andre systemisk vigtige institutter (O-SIFI er) er ifølge FD ganske forskellige, og FD finder på den baggrund ikke, at størrelsen og sammensætningen af MREL-kravet for disse skal flugte med TLAC for G-SIFI er. Vedrørende MREL-kravet støtter FD, at beregningsmetoderne bliver bragt i overensstemmelse med TLAC-standarderne. FD hilser det velkomment, at realkreditinstitutter fortsat kan undtages fra MREL-kravet, samt at det i tilfælde af undtagelse ikke skal indgå i konsolideringen af den resterende del af koncernen, som fortsat er omfattet af MREL-kravet. FD finder, at tilsvarende bør gælde for konsolidering af den resterende del af koncernen, som er omfattet af TLAC-kravet (Group minimum G-SII). Derudover opfordrer FD til, at der skabes klarhed over hvordan konsolidering konkret skal fortolkes ved MREL-opgørelsen. FD finder generelt, at kriterierne for at instrumenter kan medregnes til MREL bør være i overensstemmelse med TLAC-standarden, så der er ens vilkår for institutterne. FD finder imidlertid, at de foreslåede ændringer i opfyldelseskriterierne for MREL er så markante, at der er behov for en lang overgangsperiode samt at fortsætte eksisterende ordninger indtil de nye regler træder endeligt i kraft. FD støtter harmoniseringen af reglerne for brud på MREL-kravet. Det er imidlertid vigtigt, at et brud på MREL-kravet ikke kan udløse afvikling, så længe det pågældende institut overholder kapitalkravene. FD finder ligeledes, at MDA-restriktioner (Minimum Distributable Amount, dvs. udbytterestriktioner) ikke bør kunne anvendes i relation til brud på MREL. Endelig er det vigtigt at skelne mellem brud på MREL, der skyldes udløb af MREL-instrumenter, og hvor generelle markedsforhold kan vanskeliggøre refinansiering på rimelige vilkår, og brud der skyldes tab (CET1-fald) eller institutspecifikke vanskeligheder ved refinansiering. Ved førstnævnte scenarie finder FD, at institutterne bør få seks måneder til udstedelse af nye MREL-instrumenter med mulighed for forlængelse uden restriktioner.

10 10/11 Endelig hilser FD forslaget om at undtage kontrakter med tredjelandsfilialer fra kravet om kontraktuel bail-in velkomment. FD finder dog, at kravet om kontraktuel anerkendelse af bail-in alene bør omfatte passiver, der er designet til at absorbere tab, og ser gerne bestemmelserne præciseret yderligere. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Andre landes nærmere holdning til Kommissionens forslag kendes endnu ikke. Der forventes generelt opbakning til at implementere TLACstandarden i EU-retten samt at integrere TLAC og MREL, idet der dog forventes drøftelse af de nærmere regler herfor. 10. Regeringens generelle holdning Regeringen støtter generelt implementeringen af TLAC-standarden i EU og finder, at TLAC-kravet alene bør gælde for G-SIFI er, da det lignende allerede vedtagne NEP-krav i udgangspunktet gælder for alle andre kreditinstitutter, hvilket understøtter lige konkurrencevilkår. Regeringen støtter ligeledes muligheden for indførelse af moratorium redskaber, dog således at dette sker under hensyntagen til allerede eksisterende regulering, dvs. Finansiel Stabilitets nuværende mulighed for at foretage betalingsudsættelse. Regeringen støtter desuden hensigten med så vidt muligt at tilpasse det eksisterende NEP-krav til TLAC, dog uden at afgive muligheden for afviklingsmyndigheden for at foretage en individuel tilpasning af NEPkravet, herunder at det er individuelt tilpasset til et institut ud fra en afviklingsstrategi og afviklingsplan. Der bør ligeledes sikres passende overgangsordninger, hvor relevant. Regeringen støtter, at muligheden for at undtage dansk realkredit fra NEP-kravet er fastholdt i forslaget. Regeringen støtter ligeledes, at realkreditinstitutter ikke tælles med i forhold til at sætte et NEP-krav for en koncern, hvori der indgår et realkreditinstitut, ligesom realkreditinstituttet vil være undtaget fra NEP-kravet på konsolideret niveau. Regeringen lægger vægt på, at disse undtagelser fastholdes. Regeringen er som udgangspunkt skeptisk over for forslaget om, at udstedelse af passiver, der kan anerkendes som nedskrivningsegnede, delvist kan erstattes med garantier, da der alt andet lige er større sikkerhed for, at indbetalte nedskrivningsegnede passiver vil være til stede i en tabs- og restruktureringssituation sammenlignet med garantier, hvor der ikke foretages betalinger før en eventuel aktivering.

11 11/11 Regeringen lægger vægt på, at der er fleksibilitet for afviklingsmyndigheden ved sanktionering af brud på NEP-krav og støtter derfor Kommissionens forslag på dette område. Regeringen lægger endvidere afgørende vægt på, at den eksisterende valgmulighed i BRRD mellem administrative og strafferetlige sanktioner videreføres og dermed omfatter de nye ændringer til BRRD. Endelig støtter regeringen Kommissionens forslag om rapportering og offentliggørelse af NEP-krav. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen blev forelagt for Folketingets Europaudvalg den 2. december ifm. forelæggelse af ECOFIN-rådsmødet den 6. december 2016, hvor Kommissionen præsenterede den samlede lovgivningspakke.

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0853 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0853 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0853 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. January 17 17/00328-1 bni-dep Kommissionens forslag til ændring af direktivet om genopretning

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Danske Bank A/S 26. februar 2019 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Jyske Bank A/S 26. februar 2019 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Nykredit A/S 30. oktober 2018 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Danske Bank-koncernen 23. marts 2018 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter

Læs mere

Nationalbanken har dog en række konkrete bemærkninger til ændrin gerne i lovforslaget, der kan sammenfattes således:

Nationalbanken har dog en række konkrete bemærkninger til ændrin gerne i lovforslaget, der kan sammenfattes således: P DANMARKS ~ NATIONALBANK Til Finanstilsynet Att.: Benjamin Juul Johansen Pr. e-mail: hoeringer@ftnet.dk; bjj@ftnet.dk DIREKTIONEN Havnegade 5 1093 København K Telefon: 33636363 www.nationalbanken.dk nationalbanken@

Læs mere

MREL OG TLAC - OVERBLIK OG STRATEGISK BETYDNING

MREL OG TLAC - OVERBLIK OG STRATEGISK BETYDNING MREL OG TLAC - OVERBLIK OG STRATEGISK BETYDNING A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP December 2015 Made simple: Med implementeringen af BRRD vil alle finansielle institutter i EU fremadrettet

Læs mere

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114, L 345/96 Den Europæiske Unions Tidende 27.12.2017 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV (EU) 2017/2399 af 12. december 2017 om ændring af direktiv 2014/59/EU for så vidt angår usikrede gældsinstrumenters

Læs mere

Evaluering af gældsbufferen i et realkreditinstitut

Evaluering af gældsbufferen i et realkreditinstitut Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø e-mail: hoeringer@ftnet.dk og bjj@ftnet.dk Evaluering af gældsbufferen i et realkreditinstitut Resumé Danske realkreditinstitutter er med baggrund i EU-reglerne

Læs mere

Usikrede gældsinstrumenters prioritetsrækkefølge ved insolvens. Forslag til direktiv (COM(2016)0853 C8-0479/ /0363(COD))

Usikrede gældsinstrumenters prioritetsrækkefølge ved insolvens. Forslag til direktiv (COM(2016)0853 C8-0479/ /0363(COD)) 22.11.2017 A8-0302/ 001-001 ÆNDRINGSFORSLAG 001-001 af Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning Gunnar Hökmark Usikrede gældsinstrumenters prioritetsrækkefølge ved insolvens A8-0302/2017 Forslag til direktiv

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.11.2016 COM(2016) 851 final 2016/0361 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 806/2014 for så vidt angår kreditinstitutters

Læs mere

Nedenfor følger til delegationerne den endelige kompromistekst fra formandskabet til Coreper om ovennævnte forslag fra Kommissionen.

Nedenfor følger til delegationerne den endelige kompromistekst fra formandskabet til Coreper om ovennævnte forslag fra Kommissionen. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. maj 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0363 (COD) 9479/17 EF 102 ECOFIN 433 DRS 31 CODEC 872 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.11.2016 COM(2016) 853 final 2016/0363 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/59/EU for

Læs mere

10460/16 hm 1 DG G 1C

10460/16 hm 1 DG G 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. juni 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0270 (COD) 10460/16 EF 199 ECOFIN 636 CODEC 919 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.11.2016 COM(2016) 852 final 2016/0362 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2014/59/EU for så vidt angår kreditinstitutters

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 ERU Alm.del Bilag 195 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0360 (COD) 14775/16 ADD 3 EF 351 ECOFIN 1096 CCG 12 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 23. november 2016

Læs mere

6921/1/18 REV 1 tm/la/la/tm/ef 1 DGG 1B

6921/1/18 REV 1 tm/la/la/tm/ef 1 DGG 1B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. marts 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0360 (COD) 2016/0361 (COD) 2016/0362 (COD) 2016/0364 (COD) 6921/1/18 REV 1 EF 66 ECOFIN 220 DRS 13 CCG

Læs mere

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden.

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Finanstilsynet 9. august 2013 J.nr.: 123-0004 /mhj Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Et udkast

Læs mere

ECOMP.1.B DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET. Bruxelles, den 2. maj 2019 (OR. en) 2016/0362 (COD) PE-CONS 48/19 EF 67 ECOFIN 165 DRS 14 CODEC 414

ECOMP.1.B DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET. Bruxelles, den 2. maj 2019 (OR. en) 2016/0362 (COD) PE-CONS 48/19 EF 67 ECOFIN 165 DRS 14 CODEC 414 DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 2. maj 2019 (OR. en) 2016/0362 (COD) PE-CONS 48/19 EF 67 ECOFIN 165 DRS 14 CODEC 414 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Henrik Sass Larsen) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Henrik Sass Larsen) Forslag. til Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om finansiel stabilitet, lov om en garantifond for indskydere og

Læs mere

Vejledende udtalelse om NEPinstrumenter

Vejledende udtalelse om NEPinstrumenter Finanstilsynet Att. Anders Raun Vejledende udtalelse om NEPinstrumenter Resumé Finanstilsynet har sendt en vejledende udtalelse i høring vedrørende kreditinstitutternes risikostyring af egne udstedte NEP-instrumenter

Læs mere

Endelige retningslinjer

Endelige retningslinjer EBA/GL/2017/02 11/07/2017 Endelige retningslinjer vedrørende det indbyrdes forhold mellem rækkefølgen for nedskrivning og konvertering i BRRD og CRR/CRD 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Status

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. maj 2018 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. maj 2018 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. maj 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0364 (COD) 2016/0360 (COD) 2016/0361 (COD) 2016/0362 (COD) 9059/18 EF 139 ECOFIN 435 DRS 31 CCG 18 CODEC

Læs mere

Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om værdipapirer med sikkerhed i statsobligationer, KOM(2018) 339

Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om værdipapirer med sikkerhed i statsobligationer, KOM(2018) 339 Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0339 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. juni 2018 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om værdipapirer

Læs mere

Europaudvalget 2011 3178 - Økofin Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2011 3178 - Økofin Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2011 3178 - Økofin Bilag 4 Offentligt Økonomi- og Indenrigsministeriet International økonomi Dato: 11.06.12 Samlenotat vedr. dagsorden for Rådsmødet (ECOFIN) den 22. juni 2012 1) Energibeskatningsdirektivet

Læs mere

Fylgiskjal 1. I beskrivelsen henvises til de enkelte numre i ændringsanordningens 1.

Fylgiskjal 1. I beskrivelsen henvises til de enkelte numre i ændringsanordningens 1. Fylgiskjal 1 4.Bemærkninger til anordning 334 af 31. marts 2015 Anordningen sætter de ændringer, der følger af 1 i lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om finansiel stabilitet, lov om en

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag

EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag 10.4.2019 A8-0218/2 Ændringsforslag 2 Roberto Gualtieri for Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning A8-0218/2018 Gunnar Hökmark Kreditinstitutters og investeringsselskabers tabsabsorberende evne og rekapitaliseringsevne

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt 5. november 2010 Supplement til samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. november 2010 1) Administrativt samarbejde på skatteområdet

Læs mere

6353/19 SDM/ipj RELEX.2.A. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. marts 2019 (OR. en) 6353/19. Interinstitutionel sag: 2019/0018 (NLE)

6353/19 SDM/ipj RELEX.2.A. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. marts 2019 (OR. en) 6353/19. Interinstitutionel sag: 2019/0018 (NLE) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. marts 2019 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2019/0018 (NLE) 6353/19 AELE 19 EEE 12 N 14 ISL 12 FL 16 EF 62 ECOFIN 157 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

Forslag. til. Side 1 af 22

Forslag. til. Side 1 af 22 Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, hvidvaskloven, lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. og forskellige andre love 1 (Styrket indsats mod hvidvask m.v. i den finansielle

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.1.2016 COM(2016) 21 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om vurdering af hensigtsmæssigheden af definitionen af "justeret kapitalgrundlag",

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø. Sendt til: med kopi til

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø. Sendt til: med kopi til Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Sendt til: hoeringer@ftnet.dk med kopi til bjj@ftnet.dk Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, hvidvaskloven, lov om forvaltere af alternative

Læs mere

Endelige retningslinjer

Endelige retningslinjer RETNINGSLINJER FOR BEHANDLING AF AKTIONÆRER EBA/GL/2017/04 11/07/2017 Endelige retningslinjer for behandling af aktionærer ved bail-in eller nedskrivning og konvertering af kapitalinstrumenter 1. Compliance-

Læs mere

Krisehåndtering i Danmark

Krisehåndtering i Danmark Krisehåndtering i Danmark Finans Norge: Krisehåndteringsregelverk 12. september 2019 Direktør, Jens Verner Andersen Oversigt Finansiel Stabilitet - fra finanskrisen 2008 til i dag Beredskab for afvikling

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 8. november 2017 om revision af EU's ramme for krisestyring (CON/2017/47) (2018/C 34/06)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 8. november 2017 om revision af EU's ramme for krisestyring (CON/2017/47) (2018/C 34/06) 31.1.2018 DA Den Europæiske Unions Tidende C 34/17 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 8. november 2017 om revision af EU's ramme for krisestyring (CON/2017/47) (2018/C 34/06) Indledning og retsgrundlag

Læs mere

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Januar 2015

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Januar 2015 Januar 2015 Nyhedsbrev Bank & Finans Nye regler om kapitalbuffere De nye regler om kapitalbuffere implementerer kapitel 4 i CRD IV 1. De nye regler om kapitalbuffere blev vedtaget ved Lov nr. 268 af den

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2015 COM(2015) 648 final 2015/0295 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 55 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. november 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder og ændring af en række andre love

Høring over udkast til forslag til lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder og ændring af en række andre love Finanstilsynet Mail: ministebetjening@ftnet.dk c.c.: lvi@ftnet.dk og lef@ftnet.dk 31. oktober 2014 Høring over udkast til forslag til lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 190 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 190 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 190 Offentligt 25. februar 2016 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 8. marts 2016 1) Direktiv om land for land-rapportering på beskatningsområdet

Læs mere

Endelige retningslinjer

Endelige retningslinjer EBA/GL/2017/03 11/07/2017 Endelige retningslinjer for satsen for konvertering af gæld til egenkapital ved bail-in 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Status for disse retningslinjer 1. Dette dokument

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår undtagelser for råvarehandlere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår undtagelser for råvarehandlere EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2015 COM(2015) 648 final 2015/0295 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår undtagelser

Læs mere

CRD IV og CRR udgør fremover tilsammen de retlige rammer i EU for adgangen til at udøve virksomhed som kreditinstitut eller investeringsselskab.

CRD IV og CRR udgør fremover tilsammen de retlige rammer i EU for adgangen til at udøve virksomhed som kreditinstitut eller investeringsselskab. Til organisationer og myndigheder på høringsliste Finanstilsynet har i dag sendt udkast til bekendtgørelse om kapitaldækning i høring. Bekendtgørelsen er en ændring af bekendtgørelse nr. 1399 af 16. december

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 30. november 2017 Kommissionens forslag til revision af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2873 - RIA Bilag 3 Offentligt Dagsordenspunkt 2: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2252/2004 om standarder for sikkerhedselementer og

Læs mere

ÆNDRINGER TIL AFSNIT 8 "DOKUMENTER DER INTEGRERES I BASISPROSPEKTET VED HENVISNING"

ÆNDRINGER TIL AFSNIT 8 DOKUMENTER DER INTEGRERES I BASISPROSPEKTET VED HENVISNING TILLÆG NR. 2 AF 5. FEBRUAR 2019 Nykredit Realkredit A/S (Stiftet som et aktieselskab i Danmark med CVR-nr. 12 71 92 80) Tillæg nr. 2 til Basisprospekt for udstedelse af særligt dækkede obligationer, realkreditobligationer

Læs mere

DANMARKS. Too-big-to-fail kan løses billigt. Et krav om nedskrivningsegnede. passiver for realkreditinstitutterne

DANMARKS. Too-big-to-fail kan løses billigt. Et krav om nedskrivningsegnede. passiver for realkreditinstitutterne ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK JANUAR 2017 NR. 1 Too-big-to-fail kan løses billigt Et krav om nedskrivningsegnede passiver til realkreditinstitutterne på 8 pct. af deres passiver vil løse too-big-to-fail

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 26.4.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 132/1 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 8. marts 2017 om et forslag til Europa-Parlamentets og

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2015 C(2015) 8835 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.12.2015 om berigtigelse af delegeret forordning (EU) 2015/63 om supplerende regler til

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 355 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 355 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 355 Offentligt Europaudvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. september 2013

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter

Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter Finanstilsynet Maj 2018 Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter og kreditinstitutters risikostyring heraf Som led i den danske implementering af EU's Krisehåndteringsdirektiv (BRRD) skal Finanstilsynet

Læs mere

RETNINGSLINJER VEDRØRENDE TESTS, GENNEMGANGE ELLER AKTIVITETER, DER KAN FØRE TIL STØTTEFORANSTALTNINGER EBA/GL/2014/

RETNINGSLINJER VEDRØRENDE TESTS, GENNEMGANGE ELLER AKTIVITETER, DER KAN FØRE TIL STØTTEFORANSTALTNINGER EBA/GL/2014/ EBA/GL/2014/09 22. september 2014 Retningslinjer vedrørende de typer af test, gennemgange eller aktiviteter, der kan føre til støtteforanstaltninger i henhold til artikel 32, stk. 4, litra d), nr. iii),

Læs mere

Retningslinjer for de minimumskriterier, som en virksomhedsomlægningsplan skal opfylde

Retningslinjer for de minimumskriterier, som en virksomhedsomlægningsplan skal opfylde EBA/GL/2015/21 19.05.2016 Retningslinjer for de minimumskriterier, som en virksomhedsomlægningsplan skal opfylde 1 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Status for disse retningslinjer 1. Dette

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

MWB UPDATED 1. AUGUST 2012 BANK OG FINANSIERING

MWB UPDATED 1. AUGUST 2012 BANK OG FINANSIERING Denne gang handler MWBe Updated - Bank og finansiering om et forslag til et EU-direktiv om fastlæggelse af en ramme for genopretning og afvikling af kreditinstitutter og investeringsselskaber MWB UPDATED

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 230 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 230 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 230 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Grund- og nærhedsnotat Reform af valgloven i Den Europæiske Union Europa-Parlamentets beslutning af 11. november 2015 om reform

Læs mere

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden.

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Finanstilsynet 9. august 2013 J.nr.: 123-0004 /mhj Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Et udkast

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

virkning fra den 25. maj Kopi af dette brev er sendt til Justitsministeriets Lovafdeling til orientering. Med venlig hilsen Mikkel B.

virkning fra den 25. maj Kopi af dette brev er sendt til Justitsministeriets Lovafdeling til orientering. Med venlig hilsen Mikkel B. 2 Bestemmelsen giver således erhvervsministeren bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler om behandling af personoplysninger. Datatilsynet bemærker. at databeskyttelsesreglerne. herunder reglerne om

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.2.2016 C(2016) 901 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 18.2.2016 om berigtigelse af delegeret forordning (EU) nr. 528/2014 om supplerende regler til

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. 29. august 2018

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. 29. august 2018 Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0567 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 29. august 2018 Forordningsforslag vedr. fælles regler og standarder for organisationer, der

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 302 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 302 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 302 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. juni 2014 13/10190-936 jhn/dep Den Europæiske Banktilsynsmyndigheds

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 6.4.2018 L 90/105 AFGØRELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2018/546 af 15. marts 2018 om delegation af beføjelser til at vedtage afgørelser om kapitalgrundlag (ECB/2018/10) STYRELSESRÅDET

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

a DANMARKS il NATIONALBANK Finanstilsynet Århusgade København Ø 3. januar 2017

a DANMARKS il NATIONALBANK Finanstilsynet Århusgade København Ø 3. januar 2017 a DANMARKS il NATIONALBANK Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Direktionen Havnegade 5 1093 København K Telefon: 3363 6363 www.nationalbanken.dk nationalbanken@ nationalbanken.dk Sagsnr.: 160525

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13) 31.3.2015 DA L 86/13 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPDPT Koordineret med: Sagsnr.: 1602936 Dok. nr.: 215934 Dato:

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 43 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 43 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 43 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 29. oktober 2014 Kommissionens delegerede forordning (EU) Nr. /.. af 10.10.2014 om supplerende

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 4. september 2015

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Bestyrelsen og direktionen for Andelskassen J.A.K. Slagelse Løvegade 63 4200 Slagelse 2. marts 2015 J.nr. 6250-0077 Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger Finanstilsynets

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.11.2011 KOM(2011) 746 endelig 2011/0360 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2009/65/EF om samordning af love og administrative

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

Diskussionspapir. Hovedprincipper for afvikling af og fastsættelse af NEP-krav for mindre og mellemstore pengeinstitutter

Diskussionspapir. Hovedprincipper for afvikling af og fastsættelse af NEP-krav for mindre og mellemstore pengeinstitutter Diskussionspapir Hovedprincipper for afvikling af og fastsættelse af NEP-krav for mindre og mellemstore pengeinstitutter Indledning Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet udarbejder i henhold til lov om

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. april 2011 Single Euro Payments Area (SEPA) Forslag til forordning om tekniske krav til kreditoverførsler

Læs mere

med Afviklingsinstansens, Rådets og Kommissionens svar

med Afviklingsinstansens, Rådets og Kommissionens svar Beretning i medfør af artikel 92, stk. 4, i forordning (EU) nr. 806/2014 om eventualforpligtelser (for Den Fælles Afviklingsinstans, Rådet, Kommissionen eller andre), der er opstået som følge af Afviklingsinstansens,

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 1.6.2017 L 141/21 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2017/935 af 16. november 2016 om delegation af beføjelser til at vedtage afgørelser om egnethed og hæderlighed samt vurdere krav til egnethed

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Østjydsk Bank A/S Bestyrelsen og direktionen Østergade 6-8 9550 Mariager 3. juli 2014 FINANSTILSYNET Århusgade 110 2100 København Ø Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 37 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 37 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 37 Offentligt Europaudvalget Den økonomiske konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 4. december 2013 Kommissionens forslag til direktiv

Læs mere

11173/17 ikn/top/ikn 1 DGG1B

11173/17 ikn/top/ikn 1 DGG1B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. juli 2017 (OR. en) 11173/17 EF 163 ECOFIN 639 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Vedr.: Handlingsplan for

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.1.2015 C(2015) 361 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 30.1.2015 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 241/2014 om udbygning af Europa-

Læs mere

Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget

Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt EU-note Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget EU-Kommissionen vil styrke Den Europæiske Banktilsynsmyndigheds

Læs mere

Bekendtgørelse om Afviklingsformuen 1)

Bekendtgørelse om Afviklingsformuen 1) BEK nr 8 af 0/07/05 (Gældende) Udskriftsdato: 4 oktober 07 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin, jnr 5/059 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Retningslinjer. med specifikationer af betingelserne for koncernintern finansiel støtte i henhold til artikel 23 i direktiv 2014/59/EU EBA/GL/2015/17

Retningslinjer. med specifikationer af betingelserne for koncernintern finansiel støtte i henhold til artikel 23 i direktiv 2014/59/EU EBA/GL/2015/17 RETNINGSLINJER MED SPECIFIKATIONER AF BETINGELSERNE FOR KONCERNINTERN FINANSIEL STØTTE EBA/GL/2015/17 08.12.2015 Retningslinjer med specifikationer af betingelserne for koncernintern finansiel støtte i

Læs mere

Nye kapitalkrav efter finanskrisen

Nye kapitalkrav efter finanskrisen Nye kapitalkrav efter finanskrisen Her kan du læse om de konkrete stramninger i allerede vedtagne kapitalkrav, som er indført siden finanskrisen, og som har medført, at -koncernen skal forøge sin egentlige

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Eftersyn af den finansielle regulering

Eftersyn af den finansielle regulering Erhvervsministeriet Att.: Hans Høj Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt pr. e-mail til hah@em.dk Dato: 22. september 2017 Eftersyn af den finansielle regulering Den danske Fondsmæglerforening hilser

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Henrik Sass Larsen) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Henrik Sass Larsen) Forslag. til Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om finansiel stabilitet, lov om en garantifond for indskydere og

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 27. februar 2006 /DAL Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om rederes erstatningsansvar

Læs mere