Får du sovet nok? Tips og råd til at forbedre din nattesøvn. Danica Forebyggelse & Sundhed, viden og værktøjer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Får du sovet nok? Tips og råd til at forbedre din nattesøvn. Danica Forebyggelse & Sundhed, viden og værktøjer."

Transkript

1 Får du sovet nok? Tips og råd til at forbedre din nattesøvn Danica Forebyggelse & Sundhed, viden og værktøjer.

2 Forskere har opdaget en revolutionerende ny behandling, der får dig til at leve længere. Den forbedrer din hukommelse, gør dig mere attraktiv. Den holder dig slank og sænker madbehovet. Den beskytter dig mod kræft og demens. Den afværger forkølelse og influenza. Den nedsætter din risiko for hjerteanfald og slagtilfælde, for ikke at nævne diabetes. Du vil endda føle dig lykkeligere, mindre deprimeret og mindre ængstelig. (Neurolog Matthew Walker Hvorfor Sover Vi, 2017)

3 Er du interesseret? Viden om søvn hvad er normalt, og hvad er ikke? Den amerikanske neurolog og direktør for Center for Human Sleep Science, Matthew Walker, indleder provokerende sin 2017-bog Hvorfor Sover Vi med citatet på venstre side. Han hævder, at den gode og prioriterede nattesøvn optimerer dit helbred, dit udseende og din intelligens. I dag ved vi, at vores hjerner er mere aktive under søvn end i vågen tilstand. Dine søvnmønstre påvirker både dine valg og handlinger, mens du er vågen, men i høj grad også din indre biokemi. Eller sagt på en anden måde har dårlig nattesøvn en negativ påvirkning på både dit humør, din reaktions-, koncentrations- og ydeevne, din hukommelse, og din beslutningsdygtighed. Dine sult- og mæthedshormoner bliver også negativt påvirket, når du ikke har tilbragt tilstrækkelig med tid under dynen, og du vil ofte spise mere samt flere søde og usunde fødevarer.

4 Hver 10. dansker føler sig generet af søvnproblemer, hvilket har både sundhedsmæssige og samfundsøkonomiske konsekvenser. De fleste af os bør kunne falde i søvn inden for minutter, men en af grundene til, at det ikke sker for os alle, er, at vi bruger soveværelset til andet, end det er tiltænkt. Mange søvneksperter mener, at du kun bør bruge soveværelset til søvn og intimt samvær med din partner. Moderne teknologi i form af computer-, tablet- og mobilskærme spiller også en større og større rolle i den dårlige nattesøvn. Det skyldes især det blå LED-lys, som strømmer ud fra skærmene. Lyset blokerer for frigivelsen af hormonet melatonin, der påvirker vores indre ur og træthedsfornemmelse og en blokering af melatonin har langt større sundhedsmæssig betydning end blot at regulere vores døgnrytme.

5 Får du nok søvn? Søvnbehovet falder med alderen. Små børn har som udgangspunkt brug for mellem 14 og 17 timer dagligt, men tallet er lidt mindre for skolebørn og unge. Derefter gælder det for de fleste, at mellem 7 og 9 timers søvn er optimalt. Er det normalt at vågne i løbet af natten? De fleste af os vågner mange gange i løbet af natten uden at registrere det og det kan faktisk være helt op til 20 gange i timen! Når det gælder registrerede opvågninger, sker det for de fleste mellem 2 og 3 gange pr. nat, men størstedelen vender hurtigt tilbage til drømmeland. Hvis du igen og igen ikke kan falde i søvn inden for 30 minutter, bør du kontakte din læge grunden kan være en underliggende sygdom.

6

7 Her er nogle tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at få en god nats søvn efter aften- og nattevagter: 3. A fbryd dørklokken, køb ørepropper og mørklægningsgardiner samt sæt din telefon på flytilstand. 1. Du falder nemmere i søvn, hvis du tager mørke solbriller på, når du kører hjem fra arbejde på lyse sommermorgener. 4. U ndgå tobak, kaffe og andre stimulanser inden du skal sove. 2. Gå i seng så snart du kommer hjem fra arbejde og prøv at få mindst 4 timers sammenhængende søvn. 5. U ndgå at spise for meget sukkerholdigt mad. 6. V ent med at tjekke nyheder, mails og sociale medier til du har sovet. Specielt til dig med aften- og nattevagter Ulemperne ved natte- og skifteholdsarbejde er veldokumenterede. Det er i særdeleshed vigtig, at medarbejdere, der arbejder på disse tidspunkter, er opmærksomme på at værne om den gode søvn.

8 Hvad kan være konsekvensen af langvarige søvnproblemer? 1. Nedsat hjernefunktion 2. Humør Søvn er som en vaskemaskine - uden regelmæssig søvn ophober affaldsstofferne sig i hjernen og nedbryder hjerneceller. Du bliver mere følelsesladet, har en kortere lunte og sværere ved at bevare overblikket. 3. Fejl og uheld 4. Depression Søvnmangel går især ud over fokus, balance og koordineringsevne. Derfor er sandsynligheden for fejl i koncentrationskrævende opgaver større ved søvnmangel. Langtidseffekten af søvnmangel er angst, depression og i nogle tilfælde selvmordstanker.

9 6. Vægtforøgelse 8. Stress For lidt søvn forøger din appetit, idet produktionen af hormonet kortisol forøges. Samtidig nedsættes produktionen af hormonet leptin, der fortæller hjernen, hvornår man er mæt. Hvad kommer først stress eller søvnmangel? Det er der tvivl om, men stress og søvnmangel hænger uløseligt sammen. Dit nervesystem fungerer ikke optimalt, og mængden af stresshormon stiger. 7. Øget risiko for type 2-diabetes Søvnmangel får din krop til at udskille højere niveauer af insulin, som fremmer ophobning og lagring af fedt. Det forøger risikoen for at få diabetes type Immunforsvar 9. Smerter Når du sover, producerer dit immunsystem signalmolekyler, infektionsbekæmpende antistoffer og celler. Immunsystemet bruger dem til at bekæmpe fremmede stoffer som bakterier og vira. Eksisterende smerter forværres. Søvn genopbygger dine skader og det slid, du har påført kroppen og det indbefatter både muskler og hjerne.

10 Apps, hjælpemidler og strategi til bedre søvn hvad virker?

11 Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil fra 2013 viste, at 41 procent af danskerne havde sovet dårligt over en periode på 14 dage. Heraf havde 11 procent endda oplevet meget søvnbesvær i perioden. For at afhjælpe deres søvnproblemer bruger mellem 5-8% af danskerne en eller anden form for sovemedicin. Det er dog ikke langtidsholdbart, og et nyere studie foretaget af danske forskere påviser en sammenhæng mellem brugen af sovemedicin og overdødelighed. Søvnproblemer kan være så alvorlige, at det kræver behandling med fx. sovemedicin eller psykologisk søvnbehandling. Psykologisk søvnbehandling har vist sig at være mindst lige så effektiv som sovemedicin. Behandlingen består som regel af kombinationer af forskellige søvnbehandlingsteknikker og livsstilsråd. Der findes et hav af apps og søvn-wearables til at måle kvaliteten af søvn, men det er usikkert, hvor nøjagtige de er. De kan dog give en indikation på dit søvnmønster, og for nogle kan det virke lettere at bruge en wearable til at registrere søvn sammenlignet med at føre en manuel søvndagbog. Den bedste strategi til at forbedre søvnen er at introducere nogle søvnritualer samt at ændre simple ting i dit sovemiljø. Selv små ændringer kan have forbavsende stor effekt på kvaliteten af din søvn.

12 10 håndfaste råd til at forbedre din nattesøvn 1. Indret dit soveværelse så det er mørkt, og du har mulighed for at lukke af for støj. Sørg for at soveomgivelserne er enkle, indbydende, kølige og velduftende. 4. Brug ikke fjernsyn, tablet eller mobiltelefon i soveværelset. Deres LED-lys forstyrrer biologien i vores døgnrytme, og samtidig hæmmer det melatonin-produktionen. 2. Sov ikke i løbet af dagen og gå først i seng, når du føler dig søvnig. Du kan ikke bare gå frisk i seng og forvente at kunne falde i søvn med det samme. 5. Skru ned for lyset, stræk dig og gab så meget du kan, før du går i seng. 3. Prøv at gå i seng på samme tidspunkt hver dag også i weekenderne. Undgå stressende og ophidsende aktiviteter i timerne før sengetid og hjælp krop og sind til at slappe af. 6. Udskift din seng hvert 10. år (alt efter kvalitet). 7. Vask dyner og puder fire gange årligt ved 60 grader.

13 8. Spis ikke store måltider og undgå sukker, koffein og alkoholiske drikke. 9. Sørg for at få frisk luft, lys og minutters gang dagligt og gerne i grønne omgivelser. Dyrk ikke hård fysisk træning lige inden sengetid. 10. Har du svært ved at falde til ro, så prøv evt. en guidet meditation. Det kan fx være lydfilen Bodyscan med Chris Norre, som du kan finde på Hvis ingen af rådene virker over en periode på 3-4 uger, bør du søge læge. Du kan kontakte Danica Sundhedssikring på for at få hjælp til blive henvist til en speciallæge.

14 Den bedste strategi til at forbedre søvnen er at introducere nogle søvnritualer samt at ændre simple ting i dit sovemiljø. Selv små ændringer kan have forbavsende stor effekt på kvaliteten af din søvn.

15

16 Kilder: vidensraad_soevn-og-sundhed_digital.pdf Why we sleep Matthew Walker, 2017 Dansk Industri I dybden med natarbejde DAN Danske Bank A/S CVR-nr København

Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og

Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og Sov godt Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og faktorer i det omgivende miljø. Undersøgelser

Læs mere

Generel viden om søvn 12 18 år

Generel viden om søvn 12 18 år Generel viden om søvn 12 18 år www.sundhedstjenesten-egedal.dk God søvn gør dig glad og kvik. Viden om søvn er første skridt på vejen til god søvn. Der findes megen forskning vedrørende søvn og dens store

Læs mere

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn HVORFOR SOVER VI? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 9 Indledning 10 DEL I Får du nok søvn? 12 DEL II Nok og god søvn... hver nat 20 1. Bedre helbred kan give bedre søvn 21 2. Tab dig, hvis du er svært overvægtig 22 3. Regelmæssig

Læs mere

Sov godt! hjælp til en god nattesøvn uden medicin

Sov godt! hjælp til en god nattesøvn uden medicin Sov godt! hjælp til en god nattesøvn uden medicin 1 Denne folder er til dig, som gerne vil have inspiration til, hvad du selv kan gøre for at hjælpe gode sovevaner på vej. Sovemedicin løser sjældent problemer

Læs mere

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn sov godt Inspiration til en bedre nats søvn hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Generel viden om søvn 6 12 år

Generel viden om søvn 6 12 år Generel viden om søvn 6 12 år www.sundhedstjenesten-egedal.dk God søvn gør dig glad og kvik Viden om søvn er første skridt på vejen til god søvn. Der findes megen forskning vedrørende søvn og dens store

Læs mere

bedre søvn Guide Sådan får du en Så farligt er for lidt søvn 11 gode råd Februar Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

bedre søvn Guide Sådan får du en Så farligt er for lidt søvn 11 gode råd Februar Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Jeppe Michael Jensen Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du en bedre søvn Så farligt er for lidt søvn 11 gode råd Sådan får du en bedre søvn INDHOLD I DETTE

Læs mere

Guide: Sov godt - og undgå overvægt

Guide: Sov godt - og undgå overvægt Guide: Sov godt - og undgå overvægt Motion og slankekure er ikke nok. Vil du have styr på vægten, skal du sove nok. Dårlig søvn giver nemlig overvægt, siger eksperterne. Af Line Feltholt, januar 2012 03

Læs mere

Søvnvejleder. ny viden?

Søvnvejleder. ny viden? Søvnvejleder. ny viden? Ny viden om hvordan jeg skal bruge den gammel viden Effekten kommer når vi arbejder målrettet/håndholdt Vi kan arbejde med søvnen uafhængigt af andre problematikker. Lille indsats

Læs mere

God søvn. Søvn er bivirkningsfri medicin!!

God søvn. Søvn er bivirkningsfri medicin!! God søvn Søvn er bivirkningsfri medicin!! 7 tegn på at du sover for lidt Du er afhængig af et vækkeur. Du bliver døsig og træt når du kører bil. Du er afhængig af kaffe. Du laver fejl. Du er glemsom. Du

Læs mere

Generel viden om søvn 3 6 år

Generel viden om søvn 3 6 år Generel viden om søvn 3 6 år www.sundhedstjenesten-egedal.dk God søvn giver glade og kvikke børn. Viden om søvn er første skridt på vejen til god søvn. Der findes megen forskning vedrørende søvn og dens

Læs mere

Generel viden om søvn 1 3 år

Generel viden om søvn 1 3 år Generel viden om søvn 1 3 år www.sundhedstjenesten-egedal.dk God søvn giver glade og kvikke børn Viden om søvn er første skridt på vejen til god søvn. Der findes megen forskning vedrørende søvn og dens

Læs mere

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre Sov bedre Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen Hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Hvordan bruger du pjecen? I denne pjece finder du tips til at få vaner, som kan give

Læs mere

GOD SØVN. Sådan skaber du rammerne! E-Bog af Charlotte Bang. Inkl. en åndedrætsøvelse til god søvn

GOD SØVN. Sådan skaber du rammerne! E-Bog af Charlotte Bang. Inkl. en åndedrætsøvelse til god søvn GOD SØVN Sådan skaber du rammerne! Inkl. en åndedrætsøvelse til god søvn E-Bog af Charlotte Bang Sådan skaber du rammerne til god søvn! Hvis du sover godt og tilstrækkeligt om natten, og vågner hver morgen

Læs mere

Søvn og betingelserne for en god søvnkvalitet for borgere med demensdiagnoser. v/ Ergoterapeut og klinisk researcher Pia Beck

Søvn og betingelserne for en god søvnkvalitet for borgere med demensdiagnoser. v/ Ergoterapeut og klinisk researcher Pia Beck og betingelserne for en god søvnkvalitet for borgere med demensdiagnoser v/ Ergoterapeut og klinisk researcher Pia Beck Seminarets indhold Søvn I morgen I dag Hvorfor sover vi? Er der fokus på søvn? Ved

Læs mere

Søvn og. Søvndagbog. Formål med brochuren. Forord. ADHD og. trivsel. Behandling. Søvnproblemer

Søvn og. Søvndagbog. Formål med brochuren. Forord. ADHD og. trivsel. Behandling. Søvnproblemer ADHD og søvn Forord 04 Formål med brochuren 05 ADHD og Søvnproblemer 07 Søvn og trivsel 09 Behandling 12 Søvndagbog 18 Forord ADHD er en såkaldt neuropsykiatrisk forstyrrelse, der oftest præsenterer sig

Læs mere

S O V G O D T E B O G

S O V G O D T E B O G S O V G O D T E B O G FORFATTER P I A T I N G S T E D T 01 S Ø V N E R E N V I T A M I N P I L L E DET BEDSTE DU KAN GØRE FOR DIT HELBRED 02 N Å R V I I K K E S O V E R G O D T PÅVIRKER DET PÅ BÅDE KORT

Læs mere

LEV GODT MED NATARBEJDE. Få et gratis helbredstjek s. 14

LEV GODT MED NATARBEJDE. Få et gratis helbredstjek s. 14 LEV GODT MED NATARBEJDE Få et gratis helbredstjek s. 14 LEV GODT MED NATARBEJDE Natarbejde påvirker dit helbred, din hverdag og dit samvær med venner og familie. I denne pjece kan du læse om, hvad du skal

Læs mere

Mikael Rasmussen Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN

Mikael Rasmussen   Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN Mikael Rasmussen www.mikael-rasmussen.dk Telefonnummer: 21438021 mikaelrasmussen@privat.dk 1 MIKAEL RASMUSSEN www.mikael-rasmussen.dk 1 Syv tegn på at du får for lidt søvn 1. Du er afhængig af et vækkeur.

Læs mere

Sundhed og livsstil. Fysioterapeut Janni Langelund

Sundhed og livsstil. Fysioterapeut Janni Langelund Sundhed og livsstil Fysioterapeut Janni Langelund Hvad er sundhed for jer? Generel Sundhed "Sundhed er en tilstand af fuldstændig fysisk, mental og social velbefindende og ikke blot fravær af sygdom eller

Læs mere

Vi er vågne, fordi vi skal spise og formere os. Vi sover, fordi vi skal huske vores erfaringer og genopbygge kroppen

Vi er vågne, fordi vi skal spise og formere os. Vi sover, fordi vi skal huske vores erfaringer og genopbygge kroppen Brüel og Kjær Søvn Vi er vågne, fordi vi skal spise og formere os. Vi sover, fordi vi skal huske vores erfaringer og genopbygge kroppen Citat: Søvnspecialist Jan Ovesen Søvnproblemer 10 15 % lider af

Læs mere

STRESS. En guide til stresshåndtering

STRESS. En guide til stresshåndtering STRESS En guide til stresshåndtering Kend dine signaler Vær opmærksom på følgende symptomer: Anspændthed Søvn Har du problemer med at slappe af? Er du irritabel? Er du anspændt? Er du mere træt end du

Læs mere

Arbejdstid og arbejdsmiljø

Arbejdstid og arbejdsmiljø Arbejdstid og arbejdsmiljø Temadag 21. marts 2012 for TR og AMR i FOA Århus Inger-Marie Wiegman, imw@teamarbejdsliv.dk, 29 84 01 64 MIN BAGGRUND OG MINE PLANER FOR FORMIDDAGEN 25 år som konsulent (og forsker)

Læs mere

Gode råd om hvordan man kommer af med stress

Gode råd om hvordan man kommer af med stress Gode råd om hvordan man kommer af med stress Først skal du erkende, at du har et problem, at du ikke har det godt og ikke kan gøre det, du gerne vil, og som du plejer at gøre. Din familie, venner og veninder

Læs mere

Stress og mindfulness

Stress og mindfulness Stress og mindfulness Hvad er stress? Præsentation af mindfulness principper, åndedrættet og meditation. Værktøjer der kan anvendes i hverdagen. Øget arbejdspres inden for de sidste 5 år Føler sig stresset

Læs mere

Formål. Forord. ADHD og. Søvnproblemer. med brochuren

Formål. Forord. ADHD og. Søvnproblemer. med brochuren ADHD og søvn Forord 04 Formål med brochuren 05 ADHD og Søvnproblemer 07 Søvn og trivsel 09 Behandling 12 Søvndagbog 18 Forord ADHD er en såkaldt neuropsykiatrisk forstyrrelse, der oftest præsenterer sig

Læs mere

Center for stress og trivsel

Center for stress og trivsel Center for stress og trivsel Mikael Rasmussen www.center-for-stress.dk Telefonnummer: 33 14 40 20 mr@cfs.dk 1 1 MIKAEL RASMUSSEN WWW.CENTER-FOR-STRESS.DK 2 MIKAEL RASMUSSEN WWW.CENTER-FOR-STRESS.DK Syv

Læs mere

Mikael Rasmussen Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN 1

Mikael Rasmussen   Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN   1 Mikael Rasmussen www.sovbedre.nu Telefonnummer: 21438021 mikaelrasmussen@privat.dk 1 MIKAEL RASMUSSEN www.mikael-rasmussen.dk 1 Fantastisk gennembrud Videnskaben har opdaget en ny revolutionerende behandling

Læs mere

Mikael Rasmussen Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN

Mikael Rasmussen   Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN Mikael Rasmussen www.mikael-rasmussen.dk Telefonnummer: 21438021 mikaelrasmussen@privat.dk 1 MIKAEL RASMUSSEN www.mikael-rasmussen.dk 1 Fantastisk gennembrud Videnskaben har opdaget en ny revolutionerende

Læs mere

Mikael Rasmussen Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN 1

Mikael Rasmussen  Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN  1 Mikael Rasmussen www.sovbedre.nu Telefonnummer: 21438021 mikaelrasmussen@privat.dk 1 MIKAEL RASMUSSEN www.sovbedre.nu 1 Syv tegn på at du får for lidt søvn 1. Du er afhængig af et vækkeur. 2. Du bliver

Læs mere

Mikael Rasmussen Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN 1

Mikael Rasmussen   Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN   1 Mikael Rasmussen www.sovbedre.nu Telefonnummer: 21438021 mikaelrasmussen@privat.dk 1 MIKAEL RASMUSSEN www.mikael-rasmussen.dk 1 Fantastisk gennembrud Videnskaben har opdaget en ny revolutionerende behandling

Læs mere

Retningslinjer for helbredskontrol ved natarbejde Vedtaget af MED-Hovedudvalget den 2. nov. 2012 Udgivet januar 2013 Version 1.0 Redaktion Koncern HR

Retningslinjer for helbredskontrol ved natarbejde Vedtaget af MED-Hovedudvalget den 2. nov. 2012 Udgivet januar 2013 Version 1.0 Redaktion Koncern HR Retningslinjer for helbredskontrol ved natarbejde Vedtaget af MED-Hovedudvalget den 2. nov. 2012 Udgivet januar 2013 Version 1.0 Redaktion Koncern HR 1 Tilbud om helbredskontrol Alle ansatte i Region Sjælland

Læs mere

God Søvn. - om det mindre barns søvn. En vejledning fra sundhedsplejen

God Søvn. - om det mindre barns søvn. En vejledning fra sundhedsplejen God Søvn - om det mindre barns søvn En vejledning fra sundhedsplejen Oktober 2013 Børn og søvn Søvnen er vigtig, og det er derfor nødvendigt, at dit barn får tilstrækkeligt med søvn i løbet af dagen og

Læs mere

Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut.

Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut. + Natarbejde Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut. + Natarbejde n Da kvinder ikke kun føder om dagen, tvinges de fleste jordemødre til at arbejde om natten.

Læs mere

Information til ansatte om. Natarbejde. Arbejdsmiljø

Information til ansatte om. Natarbejde. Arbejdsmiljø Information til ansatte om Natarbejde Pas godt på dig selv! Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Natarbejde og helbredskontrol Lovgivning Helbredskontrol ved natarbejde er et tilbud med grundlag i

Læs mere

SOV GODT. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk

SOV GODT. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk SOV GODT AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk Søvnproblemer Problemer med at sove kan optræde i forbindelse med livskriser, stress og sorg. Måske kan man ikke falde i søvn, eller man vågner mange

Læs mere

Mikael Rasmussen Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN 1

Mikael Rasmussen  Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN  1 Mikael Rasmussen www.sovbedre.nu Telefonnummer: 21438021 mikaelrasmussen@privat.dk 1 MIKAEL RASMUSSEN www.sovbedre.nu 1 Syv tegn på at du får for lidt søvn 1. Du er afhængig af et vækkeur. 2. Du bliver

Læs mere

DIN SØVN ER KERNEN TIL GOD ENERGI TIL DIG DER DRØMMER OM AT SOVE BEDRE

DIN SØVN ER KERNEN TIL GOD ENERGI TIL DIG DER DRØMMER OM AT SOVE BEDRE zzzzzz z z PFA Viden og Værktøjer DIN SØVN ER KERNEN TIL z GOD ENERGI TIL DIG DER DRØMMER OM AT SOVE BEDRE Om små forandringer i din hverdag, der kan ændre dit liv, øge dit energiniveau, forbedre din livskvalitet

Læs mere

Hjælp dit barn til gode sovevaner

Hjælp dit barn til gode sovevaner Hjælp dit barn til gode sovevaner BØRNS SØVN 0-3 ÅR Barnets søvn har væsentlig indflydelse pa dets sundhed og trivsel samt hele familiens hverdag. At etablere gode sovevaner og søvnkvalitet tidligt i spædbarnsalderen

Læs mere

En god lang nattesøvn er vigtigt for helbredet, for vi bliver syge, hvis vi ikke sover nok.

En god lang nattesøvn er vigtigt for helbredet, for vi bliver syge, hvis vi ikke sover nok. Søvn En god lang nattesøvn er vigtigt for helbredet, for vi bliver syge, hvis vi ikke sover nok. Søvn er lige så vigtigt for et godt helbred, som ernæringsrigtig kost og regelmæssig motion. 25-50% af danskerne

Læs mere

Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen

Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen Stress er: en tilstand af spænding, som opstår, når hændelser

Læs mere

lev bedre med natarbejde tips til dig med natarbejde

lev bedre med natarbejde tips til dig med natarbejde lev bedre med natarbejde tips til dig med natarbejde 1 Lev bedre med 2 natarbejde Fremstillet af: SID s holddriftudvalg Kampmannsgade 4 1790 København V Produktion: NKN Grafisk a/s Fotos: Harry Nielsen

Læs mere

Chris MacDonald: Få en perfekt powernap. Læs her, hvordan du opnår den perfekte powernap

Chris MacDonald: Få en perfekt powernap. Læs her, hvordan du opnår den perfekte powernap Chris MacDonald: Få en perfekt powernap Læs her, hvordan du opnår den perfekte powernap Af Chris MacDonal,september 2012 03 Powerfulde powernap 05 Ugens udfordring - Udforsk powernappen 06 Syv stærke fra

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Mikael Rasmussen Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN 1

Mikael Rasmussen  Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN  1 Mikael Rasmussen www.sovbedre.nu Telefonnummer: 21438021 mikaelrasmussen@privat.dk 1 MIKAEL RASMUSSEN www.sovbedre.nu 1 Syv tegn på at du får for lidt søvn 1. Du er afhængig af et vækkeur. 2. Du bliver

Læs mere

Det er livsfarligt at få for lidt søvn

Det er livsfarligt at få for lidt søvn Det er livsfarligt at få for lidt søvn En god nats søvn betyder meget for, hvordan man har det både hjemme og på arbejde. Det viser den viden, vi i dag har om søvnens betydning. For lidt og for dårlig

Læs mere

Information til ansatte om. Natarbejde. Vælg farve. Pas godt på dig selv! HR-afdelingen, Arbejdsmiljøfunktionen

Information til ansatte om. Natarbejde. Vælg farve. Pas godt på dig selv! HR-afdelingen, Arbejdsmiljøfunktionen Information til ansatte om Natarbejde Vælg farve Pas godt på dig selv! HR-afdelingen, Arbejdsmiljøfunktionen 2 Natarbejde og helbredskontrol Lovgivning Helbredskontrol ved natarbejde er et tilbud med grundlag

Læs mere

guide DÅRLIG SØVN UNDGÅ OG FÅ ET BEDRE HELBRED Marts 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide DÅRLIG SØVN UNDGÅ OG FÅ ET BEDRE HELBRED Marts 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide Marts 2015 UNDGÅ DÅRLIG SØVN OG FÅ ET BEDRE HELBRED Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 BEDRE SØVN BEDRE HELBRED INDHOLD SIDE 4 Hundredtusinder af danskere sover alt for lidt. Det øger risikoen

Læs mere

Sådan undgår du, at stress forstyrrer din søvn

Sådan undgår du, at stress forstyrrer din søvn Sådan undgår du, at stress forstyrrer din søvn Stress og bekymringer forhindrer søvnen. Få råd til at redde din nattesøvn her. November 2012 03 Sov godt uden stress 06 7 stærke fra Chris 2 Sov godt uden

Læs mere

SÅDAN OVERLEVER DU EN NAT UDEN SØVN OG UNDGÅR AT FASTHOLDE DIG SELV I SØVNLØSHED

SÅDAN OVERLEVER DU EN NAT UDEN SØVN OG UNDGÅR AT FASTHOLDE DIG SELV I SØVNLØSHED SÅDAN OVERLEVER DU EN NAT UDEN SØVN OG UNDGÅR AT FASTHOLDE DIG SELV I SØVNLØSHED Alle kender det! De nætter hvor søvnen bare ikke vil indfinde sig og hvor du bruger natten på at vende og dreje dig og blive

Læs mere

Søvnløshed/søvnbesvær. Overlæge PhD Kristina Bacher Svendsen Neurologisk Afdeling F, Aarhus Universitetshospital

Søvnløshed/søvnbesvær. Overlæge PhD Kristina Bacher Svendsen Neurologisk Afdeling F, Aarhus Universitetshospital Søvnløshed/søvnbesvær Overlæge PhD Kristina Bacher Svendsen Neurologisk Afdeling F, Aarhus Universitetshospital Definition A. Problemer med Initiering, Varighed, Fastholdelse, Kvalitet af søvn B. På trods

Læs mere

Work-life balance. Middelfart 12. marts 2015

Work-life balance. Middelfart 12. marts 2015 Work-life balance Middelfart 12. marts 2015 Work-life balancen hvad er det? Egne forventninger Ambitioner Indre overbevisninger Indre krav Tanker Indre overbevisning - værdier Ydre påvirkning -værdier

Læs mere

Søvnpolitik I Hørning Dagtilbud

Søvnpolitik I Hørning Dagtilbud Søvnpolitik I Hørning Dagtilbud Hørning Dagtilbud AT SOVE I HØRNING DAGTILBUD Al forskning viser, at længden af middagsluren ingen indvirkning har på nattesøvnen for børn indtil ca. 4 år. Barnets biologiske

Læs mere

Generel viden om søvn 0 1 år

Generel viden om søvn 0 1 år Generel viden om søvn 0 1 år www.sundhedstjenesten-egedal.dk Hvordan skaber vi de bedste sove betingelser for vores små børn? Viden om søvn er første skridt på vejen til god søvn. Der findes megen forskning

Læs mere

Jerk W. Langer. Videnskabs-journalist Læge Forfatter. Slides fra foredraget KOST OG MOTION FOR UNGE Af Jerk W. Langer. www.jerk.dk

Jerk W. Langer. Videnskabs-journalist Læge Forfatter. Slides fra foredraget KOST OG MOTION FOR UNGE Af Jerk W. Langer. www.jerk.dk www.jerk.dk jerk@langer.dk Jerk W. Langer Slides fra foredraget KOST OG MOTION FOR UNGE Af Jerk W. Langer OBS! - Omfattet af lov om ophavsrettigheder. - Må ikke kopieres. Videnskabs-journalist Læge Forfatter

Læs mere

Guide. Husk søvnen, hvis du vil udnytte dit fulde potentiale. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald

Guide. Husk søvnen, hvis du vil udnytte dit fulde potentiale. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald Foto: Scanpix Guide April 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 12 sider Husk søvnen, hvis du vil udnytte dit fulde potentiale Styrk dit liv med Chris MacDonald HUSK SØVNEN INDHOLD I DETTE

Læs mere

Søvn, Sundhed og Trivsel

Søvn, Sundhed og Trivsel Søvn, Sundhed og Trivsel Nyborg 1.december 2016 Allan Hvolby Overlæge, ph.d., forskningskoordinator Børne- og ungdomspsykiatrien, Esbjerg Plan for workshop o Oplæg om søvn n ca. 50 minutter o Arbejde med

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE TRÆTHED TRÆTHED

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE TRÆTHED TRÆTHED AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 endda mene, at du ikke anstrenger dig nok. Det kan give problemer i forhold til familie, venner og din arbejdsgiver. I denne folder kan du læse om årsagerne til træthed

Læs mere

Syv tegn på at du får for lidt søvn

Syv tegn på at du får for lidt søvn Syv tegn på at du får for lidt søvn 1. Du er afhængig af et vækkeur. 2. Du bliver døsig og træt når du kører bil. 3. Du er afhængig af kaffe. 4. Du laver fejl. 5. Du er glemsom. 6. Du er i dårligt humør

Læs mere

Model for risikovurdering modul 4 og 6

Model for risikovurdering modul 4 og 6 Modul 4 Aktuelt sygeplejeproblem Teoretisk begrundelse for risici Aktuelt sygeplejeproblem Teoretiske begrundelser for risici Epidemiologiske belæg for risici og forhold, der forstærker risici Eksempelvis:

Læs mere

Stress Symptomer og årsager

Stress Symptomer og årsager Stress Symptomer og årsager Stress koster penge: Stress koster 10 mia. kr. om året. Ca. 200.000 mennesker på det danske arbejdsmarked har psykiske problemer eller sygdom. Nogle af dem er en direkte følge

Læs mere

Spørgeskema ved ansøgning om sansestimulerende hjælpemidler efter Servicelovens 112

Spørgeskema ved ansøgning om sansestimulerende hjælpemidler efter Servicelovens 112 Spørgeskema ved ansøgning om sansestimulerende hjælpemidler efter Servicelovens 112 Cpr. Nr.: Navn: Adresse: Tlf. nr: Evt. kontaktperson: Hjælpemiddel: Hvilke(t) sansestimulerende hjælpemiddel søges der

Læs mere

Miniguide: Sådan får du energi til vinteren

Miniguide: Sådan får du energi til vinteren Miniguide: Sådan får du energi til vinteren Antallet af lyse timer er faldet og det samme er dit energiniveau. Se hvordan du får mere energi, så du holder helt til foråret. Af Julie Bach,9. oktober 2012

Læs mere

MODUL 2. Fatigue og den menige søfarende. Dette modul indeholder praktiske oplysninger rettet til den menige søfarende om bord.

MODUL 2. Fatigue og den menige søfarende. Dette modul indeholder praktiske oplysninger rettet til den menige søfarende om bord. MODUL 2 Fatigue og den menige søfarende Dette modul indeholder praktiske oplysninger rettet til den menige søfarende om bord. Forord Vejledningerne om fatigue indeholder praktisk information, som kan hjælpe

Læs mere

Chris MacDonald: Husk, dit barn skal sove

Chris MacDonald: Husk, dit barn skal sove Chris MacDonald: Husk, dit barn skal sove Søvn er lige så vigtig som mad og bevægelse, og dit barn skal have rigeligt af den Af Chris MacDonald, oktober 2012 03 Husk, dit barn har et stort søvnbehov 06

Læs mere

Endometriose og mave-tarmproblemer

Endometriose og mave-tarmproblemer Endometriose og mave-tarmproblemer Mange kvinder med endometriose oplever mave-tarmproblemer af den ene eller den anden slags, herunder udfordringer omkring toiletbesøg. Årsagerne til disse problemer kan

Læs mere

Hvad er naturlig stress?

Hvad er naturlig stress? Hvad er naturlig stress? Stress i dag? 2 Hvordan opstår problemet? Ressourcerne Den berømte dråbe.. 3 Kroppens reaktion på stress -Aktivering af kroppen Puls og blodtryk stiger Mere intenst åndedræt Større

Læs mere

Guide. Få den bedste søvn HVER NAT. sider. Få eksperternes råd. Marts 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Få den bedste søvn HVER NAT. sider. Få eksperternes råd. Marts 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide Marts 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Få den bedste søvn HVER NAT Få eksperternes råd 14 sider Få den bedste søvn hver nat INDHOLD: Side 4 Eksperternes bedste råd:

Læs mere

Fordøjelsen er af stor betydning for kroppens og sindets sundhed. Og mange sygdomme kunne undgås, hvis fordøjelsen fungerede optimalt.

Fordøjelsen er af stor betydning for kroppens og sindets sundhed. Og mange sygdomme kunne undgås, hvis fordøjelsen fungerede optimalt. Sundhed er at lytte Forøg dit velvære med gode råd om mad og sundhed Nicolay Marcus Zederlinn FLOWFOOD Indledning Her er en lille bog med gode råd om mad og sundhed. Hvert enkelt af rådene kan du erfare

Læs mere

Endorfin-jagten - et foredrag om stress og afstresning

Endorfin-jagten - et foredrag om stress og afstresning Endorfin-jagten - et foredrag om stress og afstresning v/ Livsstilsterapeut Sanne Anthony CV for Susanne Anthony Tankefelt Terapeut 2006 Hypnose Terapeut 2004 NLP-psykoterapeut 1999 Lægemiddel Konsulent

Læs mere

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Indledning Denne pjece er til dig, som har været indlagt på intensiv afdeling, og dine pårørende. Du har været indlagt på Intensiv afdeling, fordi du har været kritisk

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv

Alterne.dk - dit naturlige liv Irriteret tyktarm Tilføjet af Jette Plesner onsdag 07. maj 2008 Sidst opdateret torsdag 03. september 2009 Irriteret tyktarm er efterhånden blevet en folkesygdom. Maven bliver oppustet og gør ondt. Man

Læs mere

Når dit barn ikke kommer i skole

Når dit barn ikke kommer i skole Når dit barn ikke kommer i skole - anbefalinger fra "Projekt Tilbage Til Skole" Esbjerg Vælg farve Vælg billede Børne- og Ungdomspsykiatri Sydjylland Esbjerg Hvorfor er skolegang vigtig? Det at gå i skole

Læs mere

Mere energi med dette nye produkt fra Lifewave.

Mere energi med dette nye produkt fra Lifewave. Mere energi med dette nye produkt fra Lifewave. Mere energi, genopretter energi flowet i kroppen. Nem at placere, se brochure Resultater med det samme. Giver op til 20 % mere energi. Øger kroppens forbrænding.

Læs mere

SOV GODT. Stress og søvn. Arbejdsmedicin Herning Hospitalsenheden Vest

SOV GODT. Stress og søvn. Arbejdsmedicin Herning Hospitalsenheden Vest SOV GODT Stress og søvn Arbejdsmedicin Herning Hospitalsenheden Vest Hvorfor kan jeg ikke sove? Søvnproblemer er meget almindelige. Nogle oplever det i kortere perioder, andre i længere. For nogle er der

Læs mere

Forældremøde Dagtilbud. Præsentation af os og projektet Børns sundhed generelt Søvn Bevægelse Skærmtid Mad Familieliv

Forældremøde Dagtilbud. Præsentation af os og projektet Børns sundhed generelt Søvn Bevægelse Skærmtid Mad Familieliv Forældremøde Dagtilbud Præsentation af os og projektet Børns sundhed generelt Søvn Bevægelse Skærmtid Mad Familieliv Børnehuset fortæller om deres vaner Statistik Vægten tipper: Ifølge WHO er der nu flere

Læs mere

Vi har alle brug for søvn

Vi har alle brug for søvn Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab HDBuzz Tema-artikel: Huntingtons Sygdom og søvn Hvorfor har mange patienter med Huntingtons Sygdom

Læs mere

Arbejdsgiversekretariatet: 1787 København V Telefon: 33 77 33 77 Telefax: 33 77 33 70 E-mail: di@di.dk Web: www.di.dk

Arbejdsgiversekretariatet: 1787 København V Telefon: 33 77 33 77 Telefax: 33 77 33 70 E-mail: di@di.dk Web: www.di.dk natarbejde Indhold Menneskets døgnrytmer... 3 Søvn... 4 Helbred... 5 Ulykker... 7 Fritid... 7 Gode råd til forebyggelse af helbredsproblemer... 8 Hvad kan du selv gøre?... 10 Hvad siger loven om skifteholdsarbejde?...

Læs mere

PAS PÅ DIT BARNS ØJNE

PAS PÅ DIT BARNS ØJNE Værd at vide om børn og syn PAS PÅ DIT BARNS ØJNE MOTORIK- OG KONCENTRATIONS- BESVÆR? DET KAN SKYLDES DÅRLIGT SYN Et velfungerende syn er afgørende for, hvordan barnet klarer sig i skolen, til sport og

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Mikael Rasmussen Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN 1

Mikael Rasmussen   Telefonnummer: MIKAEL RASMUSSEN   1 Mikael Rasmussen www.sovbedre.nu Telefonnummer: 21438021 mikaelrasmussen@privat.dk 1 MIKAEL RASMUSSEN www.mikael-rasmussen.dk 1 Syv tegn på at du får for lidt søvn 1. Du er afhængig af et vækkeur. 2. Du

Læs mere

INDHOLD. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Web: www.i-bar.dk

INDHOLD. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Web: www.i-bar.dk NATARBEJDE INDHOLD Menneskets døgnrytmer... 3 Søvn... 4 Helbred... 5 Ulykker... 7 Fritid... 7 Gode råd til forebyggelse af helbredsproblemer... 8 Hvad kan du selv gøre?... 10 Hvad siger loven om skifteholdsarbejde?...

Læs mere

sund & slank Sov dig Guide sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Bryd dit søvnmønster Juni Se flere guider på bt.dk/plus og b.

sund & slank Sov dig Guide sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Bryd dit søvnmønster Juni Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sov dig 16 sider sund & slank Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Bryd dit søvnmønster Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Læs mere

Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Iris Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Så farlig er søvnmangel: Sådan får du den bedste søvn 22 sider Tjek dig selv: Får du for lidt søvn Elektronik ødelægger din søvn

Læs mere

Veje til at mestre langvarige smerter

Veje til at mestre langvarige smerter Veje til at mestre langvarige smerter Til dig, der har smerter På de kommende sider kan du finde enkle og gode råd til hvordan du kan arbejde på at mestre dit liv med smerter og forbedre din livskvalitet.

Læs mere

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS ANTISTRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS FORORD Antistressmanualen er skrevet ud fra faglige kompetencer og personlige erfaringer med stress. Udledt af flere års praktisk erfaring

Læs mere

SITUATIONSBEVIDSTHED

SITUATIONSBEVIDSTHED SITUATIONSBEVIDSTHED 1. Hvorfor er jeg her? 2. Hvad foregår der? (omkring mig og i mine tanker) 3. Hvad vil jeg gøre ved det? 4. Hvordan vil det jeg gør, påvirke mit formål og andre mennesker? MISMATCH

Læs mere

Produktoversigt. -intelligent sleep

Produktoversigt. -intelligent sleep Produktoversigt -intelligent sleep Revulotionerende og lækkert! TEMPRAKON soveprodukter består af det særlige OUTLAST materiale, som er en videreudvikling af det materiale, NASA bruger i deres astronautdragter.

Læs mere

guide LYT TIL DIN KROP OG HOLD VÆGTEN Chris MacDonald Styrk dit liv med Marts 2015

guide LYT TIL DIN KROP OG HOLD VÆGTEN Chris MacDonald Styrk dit liv med Marts 2015 guide Marts 2015 LYT TIL DIN KROP OG HOLD VÆGTEN Styrk dit liv med Chris MacDonald Se flere guider på bt.dk/plus Se og flere b.dk/plus guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 LYT TIL DIT INDRE UR INDHOLD SIDE

Læs mere

guide NOVEMBER 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus Sov godt sider

guide NOVEMBER 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus Sov godt sider guide NOVEMBER 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus bedre vaner Tab dig mindre stress Ro hele natten undgå depression 16 Sov godt sider Din søvn er vigtig Nedsætter puls og blodtryk En dejlig lang nattesøvn,

Læs mere

Søvn og søvnproblemer hos skolebørn - betydning for opmærksomhedsproblemer

Søvn og søvnproblemer hos skolebørn - betydning for opmærksomhedsproblemer Søvn og søvnproblemer hos skolebørn - betydning for opmærksomhedsproblemer Landskonference 28. august 2018 Hotel Comwell Kolding Allan Hvolby Specialeansvarlig Overlæge, ph.d. Børne- og ungdomspsykiatri

Læs mere

Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer.

Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer. Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer. For at nå frem til det, der for dig er det gode liv uden stress og i stedet med gode

Læs mere

Guide: Sådan får du bugt med vintertrætheden

Guide: Sådan får du bugt med vintertrætheden Guide: Sådan får du bugt med vintertrætheden Vinterens lave energiniveau behøver ikke bestemme over dig. Du kan sagtens 'energize' dig selv op i et højere gear. Af Line Felholt i samarbejde med Chris MacDonald,

Læs mere

Er du sygemeldt på grund af stress?

Er du sygemeldt på grund af stress? Er du sygemeldt på grund af stress? her er nogle råd om, hvad du kan gøre Vi samarbejder med PsykiatriFonden Denne pjece er blevet til i samarbejde med PsykiatriFonden. I pjecen finder du nogle råd om,

Læs mere

TRIPLE³ FUNCTION består af 3 unikke funktioner. Nyd verdens mest solgte temperaturregulerende soveprodukt, som aktivt forbedrer din søvn gennem aktiv

TRIPLE³ FUNCTION består af 3 unikke funktioner. Nyd verdens mest solgte temperaturregulerende soveprodukt, som aktivt forbedrer din søvn gennem aktiv WARM COLD DRY TRIPLE³ FUNCTION består af 3 unikke funktioner. Nyd verdens mest solgte temperaturregulerende soveprodukt, som aktivt forbedrer din søvn gennem aktiv regulering af fugt og temperatur. TEKNOLOGIEN

Læs mere

Syv tegn på at du får for lidt søvn

Syv tegn på at du får for lidt søvn Syv tegn på at du får for lidt søvn 1. Du er afhængig af et vækkeur. 2. Du bliver døsig og træt når du kører bil. 3. Du er afhængig af kaffe. 4. Du laver fejl. 5. Du er glemsom. 6. Du er i dårligt humør

Læs mere

R Bedre søvn R Færre muskelspændinger R Magnetterapi R Færre smerter

R Bedre søvn R Færre muskelspændinger R Magnetterapi R Færre smerter opgrader din søvn Billede af hende fra æsken R Bedre søvn R Færre muskelspændinger R Magnetterapi R Færre smerter MAGPUR TOPMADRAS opgrader din søvn Magpur giver dig fuldstændig komfort uanset sovestilling.

Læs mere

Søvnløshed. Årsager og behandling fra et psykologisk perspektiv. Funktionelle Lidelser

Søvnløshed. Årsager og behandling fra et psykologisk perspektiv. Funktionelle Lidelser Søvnløshed Årsager og behandling fra et psykologisk perspektiv Hvad er insomni? Indsovnings- og/eller gennemsovningsbesvær, som medfører en betydelig nedsættelse i vores daglige funktionsevne. Alle mennesker

Læs mere

NATARBEJDE OG HELBRED REGLER OG RÅD TIL VIRKSOMHEDER OG ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER

NATARBEJDE OG HELBRED REGLER OG RÅD TIL VIRKSOMHEDER OG ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER NATARBEJDE OG HELBRED REGLER OG RÅD TIL VIRKSOMHEDER OG ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER NATARBEJDE OG HELBRED Regler og råd til virksomheder og arbejdsmiljørepræsentanter Denne pjece er udarbejdet i 2013 af

Læs mere