KENDELSE. Ringkøbing-Skjern Vand A/S (advokat Jacob Christensen) mod. Forsyningssekretariatet (Fuldmægtig Mette Clausen)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KENDELSE. Ringkøbing-Skjern Vand A/S (advokat Jacob Christensen) mod. Forsyningssekretariatet (Fuldmægtig Mette Clausen)"

Transkript

1 1 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 31. maj 2012 i sag nr Ringkøbing-Skjern Vand A/S (advokat Jacob Christensen) mod Forsyningssekretariatet (Fuldmægtig Mette Clausen) 1. Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 9. september 2011 truffet afgørelse i en sag, der drejer sig om fastsættelse af prisloft for Ringkøbing-Skjern Vand A/S. Det fremgår af afgørelsen, at der i tillæg til det generelle effektiviseringskrav er fastsat individuelt effektiviseringskrav for Ringkøbing-Skjern Vand. Det fremgår videre, at Ringkøbing-Skjern Vand ikke har fået de ønskede tillæg for omkostninger til servicemål. Ved klageskrift modtaget den 2011 har Ringkøbing-Skjern Vand indbragt denne afgørelse for Konkurrenceankenævnet, idet Ringkøbing-Skjern Vand mener, at prisloftet er fastsat for lavt. Ringkøbing-Skjern Vand klage støttes navnlig på, at der ikke er taget højde for en række udgifter forbundet med servicemål, samt at selskabets overdækning burde være fordelt over ni år, og ikke over de tre år Forsyningssekretariatet har fordelt det over. Forsyningssekretariatet har påstået stadfæstelse, men har tilkendegivet, at overdækningen vil blive fordelt over ni år, såfremt sagen af andre årsager hjemvises til fornyet behandling. Konkurrenceankenævnet har ophævet Forsyningssekretariatets afgørelse og har hjemvist sagen til fornyet behandling med henblik på, at Forsyningssekretariatet kan foretage en mere individuel vurdering af det individuelle effektiviseringskrav. Konkurrenceankenævnet har i øvrigt stadfæstet Forsyningssekretariatets afgørelse.

2 2 2. Parternes påstande Ringkøbing-Skjern Vand A/S har nedlagt påstand om, at Ringkøbing-Skjern Vands omkostninger til servicemål på kr. skal medregnes ved beregning af prisloft 2012, samt at Ringkøbing-Skjern Vands overdækning på kr. fradrages ved beregningen af prisloftet over en 9-årig periode med kr. pr. år. Subsidiært at forsyningssekretariatets afgørelse af 9. september 2011 ophæves og hjemvises til fornyet behandling. Forsyningssekretariatet har påstået stadfæstelse. 3. Den påklagede afgørelse Afgørelsen vedrører spørgsmålet om det prisloft, som i medfør af vandsektorlovens 6 fastsættes af Forsyningssekretariatet. Et element i prisloftet kan være Individuelle effektiviseringskrav hvor Forsyningssekretariatet undersøger, hvorvidt forsyningsselskabets forhold er af en sådan karakter, at der er grundlag for at fastsætte effektiviseringskrav ud over de generelle effektiviseringskrav, som følger den generelle produktivitetsudvikling i dansk erhvervsliv. Afgørelsen er baseret på en beregningsmodel, som er konstrueret af Forsyningssekretariatet. Forsyningssekretariatet har sendt udkast til afgørelse til høring ved Ringkøbing-Skjern Vand, som afgav høringssvar inden for fristen. Forsyningssekretariatet traf den 9. september 2011 afgørelse. Af afgørelsen fremgår, at Ringkøbing-Skjern Vand er pålagt et individuelt effektiviseringskrav på kr., hvilket er beregnet på baggrund af en af Forsyningssekretariatet udarbejdet model. I afgørelsen kan man ligeledes læse, at Forsyningssekretariatet ikke har givet tillæg for en række udgifter, som Ringkøbing-Skjern Vand har angivet vedrører servicemål.

3 3 4. Parternes argumentation Ringkøbing-Skjern Vand A/S har til støtte for sin principale påstand gjort gældende, at driftsomkostninger på kr til døgnvagtsordning, driftsomkostninger på kr til ledelsessystem og selskabets forventede omkostninger på kr. 2 mio. i 2012 til grundvandsbeskyttelse vedrører miljø- og servicemål, og derfor skulle være anført i den del af prisloftet, som ikke er underlagt effektiviseringskrav. Derudover skulle selskabets overdækning på ca. 2 ¼ mio. kr. afregnes over 9 år og ikke de 3 år som forsyningssekretariatet har beregnet. Hverken Vandsektorloven, lovens forarbejder eller selve den gældende prisloftbekendtgørelse giver nogen præcis definition af, hvad der skal betragtes som miljø- og servicemål. Af bemærkningerne til forslag til Vandsektorloven som fremsat den 26. februar 2009 af Miljøministeren fremgår: Forsyningssekretariatet skal ved fastsættelse af et vandselskabs prisloft som ovenfor nævnt tage hensyn til omkostninger relateret til statslige og kommunale miljømål samt kommunale og lokale servicemål, herunder mål fastsat med henblik på tilpasning til klimaændringer. Forsyningssekretariatet skal ikke vurdere rimeligheden i de fastsatte mål, men prisloftet fastsættes med henblik på, at vandselskabet kan leve op til de fastsatte miljøeller servicemål på en effektiv måde Den nærmere kvalitative afgrænsning af henholdsvis miljø- og servicemål er således ikke sket i forarbejderne til loven. Omvendt har de nævnte formuleringer klart forudsat, at de lokalt fastsatte servicemål ikke skulle undergives en nærmere rimelighedsvurdering. Det fremgår endvidere ikke af lovforarbejderne, at fastsatte servicemål ikke kan relatere sig til f.eks. forbedring af drikkevandskvalitet ved driftsomkostninger til grundvandsbeskyttelse. Det fremgår heller ikke, at afholdte og budgetterede omkostninger til servicemål nødvendigvis har skullet dokumenteres ved en formel bestyrelsesbeslutning. Hvis selskabets direktion har truffet en beslutning om etablering af et servicemål og bestyrelsen løbende er holdt orienteret herom og har godkendt investeringsplaner og budgetter, hvor sådanne

4 4 tiltag og mål er forudsat gennemført burde dette være tilstrækkeligt til, at de pågældende udgifter kunne accepteres som driftsomkostninger til lokalt fastsatte servicemål. Det afgørende må i den forbindelse være en materiel vurdering af de fastlagte servicemål og de hertil budgetterede omkostninger, fremfor den omstændighed, om der foreligger et egentligt bestyrelsesprotokollat som dokumentation for en egentlig godkendelse i bestyrelsen. Som anført kan godkendelsen jo også ligge i en løbende orientering og godkendelse af budgetter og investeringsplaner, således at bestyrelsen må anses for de facto at have godkendt det pågældende servicemål og de heraf afledte omkostninger. Det fremgår videre af forslag til ændring af vandsektorloven, at Miljøministeren efter hensigten skal bemyndiges til at fastsætte nærmere regler om miljø- og servicemål. Lovforslaget er som bekendt nu formelt fremsat den 29. marts 2012 af Miljøministeren. Det fremsatte lovforslag må være et afgørende fortolkningsbidrag til, hvad der skal forstås som henholdsvis miljø- og servicemål i Vandsektorlovens forstand. Dette støttes blandt andet af, at det flere steder både af de almindelige bemærkninger til lovforslaget og til bemyndigelsesbestemmelsen til ministeren om at fastsætte nærmere regler om miljømål og servicemål fremgår, at der er tale om indførelsen af en hjemmel til at fastlægge regler i bekendtgørelsesform, som nærmere præciserer, hvad der skal forstås ved miljø- og servicemål. Lovforslaget indeholder i bemærkningerne til 1 en nærmere opregning af, hvad Miljøministeren forstår som servicemål: Ved servicemål forstås mål, som opnås ved at gennemføre aktiviteter der giver en udvidet service for den enkelte forbruger og/eller en samfundsmæssig gevinst Servicemål vil være karakteriseret ved, at der er tale om en kvalitet af ydelser, som ligger ud over vandselskabets hidtidige kvalitet, eller at det er nødvendigt at gennemføre indsatser for at leve op til det hidtidige serviceniveau. Der er ikke nødvendigvis tale om en kvalitet, som ligger udover gennemsnitlig standard på området

5 5 Det er i bemærkningerne til 1 også nævnt, at f.eks. mål om grundvandsbeskyttelse både kan ses som miljømål eller som servicemål. På den baggrund bør denne klagesag afgøres ud fra en forståelse af de oprindelige lovbemærkninger til Vandsektorloven, som de nu er præciseret og tydeliggjort ved fremsættelsen af lovforslaget af 29. marts For så vidt angår udgifter til døgnvagtsordning, gøres det gældende, at klager ved selskabets indberetning til brug for fastsættelse af prisloft 2012 har redegjort for denne omkostning og indsendt foreløbig dokumentation Klageren har endvidere i sit høringssvar supplerende oplyst, at man i forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007 valgte at opretholde døgnvagtsordningen for alle klagers kunder og dermed gennemsnitligt at forbedre selskabets service i forhold til, hvad der var tilfældet før kommunesammenlægningen i Der er i forbindelse med klagesagen fremlagt bestyrelsesmødereferat af 24. oktober 2011, hvorefter bestyrelsen i Ringkøbing-Skjern Vand A/S formelt har truffet beslutning om videreførelse af døgnvagtsordningen På baggrund af særligt bemærkningerne til det nye lovforslag må det afgørende for anerkendelsen af et servicemål være, at servicemålet medfører en udvidet service for den enkelte forbruger i forhold til det enkelte vandselskabs hidtidige serviceniveau og/eller at servicemålet medfører en samfundsmæssig gevinst. Der er ikke tvivl om, at beslutning om fastholdelse og udvidelse af døgnvagtsordningen gennemsnitligt har medført en bedre service overfor klagers kunder, end hvad der generelt var tilfældet før kommunesammenlægningen i Derudover er der en samfundsmæssig gevinst med døgnvagtsordningen i form af mindre risiko for skade på veje, haver, hussokler mv. Netop fordi der via døgnvagtsordningen kan gribes hurtigere ind ved lækagetilfælde mv.

6 6 På baggrund af høringssvaret burde Forsyningssekretariatet have behandlet indberetningen vedr. døgnvagtsordningen kvalitativt som et servicemål. Det må i den forbindelse anses for tilstrækkeligt for godkendelse af dokumentationen som lokalt fastsat servicemål, at det i forbindelse med den oprindelige prisloftafgørelse har ligget klart, at den daglige ledelse i Ringkøbing-Skjern Vand A/S vedholdende har haft dette servicemål og at bestyrelsen løbende har godkendt budgetter og investeringsplaner, hvori afholdelsen af omkostningerne til døgnvagtsordningen har været indarbejdet. Derudover må det anses for en klart formildende omstændighed, at Forsyningssekretariatet i høringssvaret tilkendegav, at Sekretariatet under ingen omstændigheder kunne godkende omkostninger til døgnvagtsordning som en del af et miljø- eller servicemål i kvalitativ forstand. Der har på den baggrund ikke været noget der tydede på, at en egentlig bestyrelsesbeslutning med formel godkendelse af de løbende omkostninger i den sammenhæng ville ændre Forsyningssekretariatets afgørelse. Under alle omstændigheder har klageren ret til at fremlægge yderligere dokumentation under klagesagen for Ankenævnet, hvilket fremgår af både den forvaltningsretlige litteratur, Ombudsmandspraksis og hidtidig praksis fra Konkurrenceankenævnet. Konkurrenceankenævnet har derudover, bl.a. som følge af officialprincippet, pligt til at lægge vægt på den indsendte dokumentation ved afgørelsen af sagen. For så vidt angår ledelsessystemet, så har Ringkøbing-Skjern Vand oprindeligt indberettet omkostninger til ledelsessystem til Forsyningssekretariatet med forventeligt kr Det er efterfølgende oplyst og dokumenteret ved bestyrelsesbeslutning, at Ringkøbing-Skjern Vand herudover har interne driftsomkostninger på forventeligt kr i 2012, så de samlede omkostninger ved selskabets ledelsessystem forventes at udgøre kr i Forsyningssekretariatet har i prisloftafgørelsen for 2012 principielt anerkendt, at Ringkøbing- Skjern Vand A/S udgifter til etablering af et ledelsessystem, hvori der bl.a. indgår ydelsen SMS-service, kvalificerer sig til at kunne betragtes som driftsomkostninger til opnåelse af et

7 7 servicemål. Der er også enighed mellem parterne om, at målet er nyt, idet det som oplyst af Ringkøbing-Skjern Vand A/S er opstået på baggrund af Vandsektorloven. Selskabets ledelse har besluttet og implementeret ledelsessystemet som et servicemål, og at bestyrelsen i selskabet løbende har været orienteret herom. Uanset om de oprindelige oplysninger ikke var tilstrækkelige til, at udgifterne kunne kategoriseres som udgifter forbundet med servicemål, må det på baggrund af det fremlagte bestyrelsesmødereferat af 24. oktober 2011, anses for godtgjort, at udgifterne vedrører et servicemål, hvorfor omkostningerne skulle være i form anført som tillæg til prisloftet. Det bemærkes i øvrigt, at ledelsessystemer for drift og forsyning eksplicit er nævnt i det nye lovforslag som et eksempel på et servicemål. For så vidt angår spørgsmålet om grundvandsbeskyttelse, så fremgår det af sagen, at klagers bestyrelse i forbindelse med fastsættelsen af klagers investeringsplan for 2012, har afsat kr. 2 mio. til grundvandsbeskyttelse, jf. bestyrelsens beslutning af 13. september 2010, ligesom klagers bestyrelse har godkendt klagers budget for 2012 indeholdende den pågældende udgift jf. bestyrelsesmødereferat af den 24. november 2011, som er vedlagt som bilag 4 til replikken fra klager. Målet om grundvandsbeskyttelse er et nyt servicemål, som klager er blevet pålagt af klagers bestyrelse, og som er dokumenteret ved de nævnte beslutninger i selskabets bestyrelse. Det er derfor uberettiget, når Forsyningssekretariatet har kvalificeret målet udelukkende som vedrørende miljø og har på den baggrund helt afvist et tillæg til prisloftet herfor med henvisning til, at målet ikke er fastsat af Staten eller kommunen. I udkastet til prisloftafgørelsen havde Forsyningssekretariatet udtalt, at afsætning af beløb til fremtidige ukonkretiserede grundvandsbeskyttende tiltag ikke kunne karakteriseres som miljømål. Sekretariatet har dermed ikke ved sin sagsbehandling indikeret, at Ringkøbing-Skjern Vand A/S ved at fremlægge yderligere dokumentation for lokale beslutninger vedrørende servicemål havde mulighed for at få godkendt driftsomkostningerne som et tillæg til prisloftet.

8 8 Det er på den baggrund undskyldeligt, at Ringkøbing-Skjern Vand A/S først i forbindelse med klagesagen med replikken har indsendt dokumentation for, at bestyrelsen i Ringkøbing-Skjern Vand A/S også formelt på et bestyrelsesmøde har godkendt konkretiserede driftsomkostninger til grundvandsbeskyttelse for Endeligt henvises til bemærkningerne vedrørende grundvandsbeskyttelse ovenfor. For så vidt angår spørgsmålet om fordeling af klagers overdækning på kr , så bør overdækningen indregnes i klagers prisloft over en 9 årig periode og ikke over 3 år, som fastlagt uden nærmere begrundelse af indklagede. Forsyningssekretariatet har vedrørende det generelle effektiviseringskrav gjort gældende, at udgangspunktet for prislofterne skal korrigeres med et generelt krav og ikke et tillæg til effektivisering. Det er en konsekvens heraf, at Forsyningsselskabet har undladt at give et tillæg til prislofterne, som giver selskaberne mulighed for at være mindre effektive. Hvis man gav tillæg til prislofterne, ville det give selskaberne mulighed for at være mindre effektive, og det ville derfor ikke vil være i overensstemmelse med vandsektorlovens formål, som blandt andet er at sikre at selskaberne drives på en effektiv måde. For så vidt angår det individuelle effektiviseringskrav, så har Forsyningssekretariatet gjort gældende, at processen med udviklingen af modellen, hvor alle selskaberne samt DANVA har haft mulighed for at deltage, og gøre opmærksom på både generelle og individuelle forhold, som modellen bør tage hensyn til, medfører, at alle væsentlige forhold indgår i den model, som ligger til grund for benchmarkingen og for de individuelle effektiviseringskrav. Vurderingen af væsentlighed i denne sammenhæng er baseret både på mængden af omkostninger tilskrevet de enkelte costdrivere, på statistiske metoder og på sund fornuft. Samlet set betyder inddragelsen af selskaberne og DANVA ved udviklingen af modellen og sekretariatets kvalitetssikring, at modellen afspejler omkostningerne med det enkelte selskabs net.

9 9 Med hensyn til vurderingen af de særlige forhold, som et selskab kan have gjort opmærksom på, har Forsyningssekretariatet i første omgang benyttet et væsentlighedskriterium på 5 % af driftsomkostningerne i prisloftet. Det vil sige, at forsyningen skal kunne dokumentere, at omkostningerne forbundet med deres særlige forhold svarer til minimum 5 % af deres driftsomkostninger i prisloftet. Omkostninger under 5 % af de samlede driftsomkostninger anses således ikke for væsentlige. Herudover afhænger vurderingen af de særlige forhold af, om der er tale om en funktionsmæssig adskillelse, i forhold til hvad der forudsættes i modellen. Et eksempel på dette er et selskab der kun behandler overfladevand. Hvis der ikke er tale om en funktionsmæssig adskillelse, men at forholdet har karakter af en costdriver, altså at forholdet i større eller mindre grad gør sig gældende for mange selskaber, er forholdet mere et udtryk for en usikkerhed omkring præcisionen af modellen. Det er der taget hensyn til i det usikkerhedshensyn, som er foretaget ved at reducere selskabernes effektiviseringspotentialer med 80 %. Modellen gør det således muligt, at sammenligne selskabernes økonomiske effektivitet og de fundne potentialer kan derfor lægges til grund for fastsættelsen af selskabernes individuelle krav. Forsyningssekretariatet har endeligt gjort gældende, at der kun er fastsat individuelle effektiviseringskrav for selskaber med særligt store effektiviseringsbehov, hvilket er i overensstemmelse med forarbejderne til vandsektorloven. Der er imidlertid tale om monopolselskaber, som i lang tid har opereret på et ureguleret marked, hvilket er baggrunden for, at der er en meget stor del af selskaberne, som har særlige effektiviseringsbehov. Det er korrekt, at beregningsmodellen i visse tilfælde fører til, at forsyningsselskaber, selv efter generelle og individuelle effektiviseringskrav, kan hæve priserne væsentligt i 2012 i forhold til 2011, herunder at et enkelt selskab kan mere end fordoble prisen, men det hænger sammen med, at Forsyningssekretariatet ifølge prisloftsbekendtgørelsen skal fastsætte det individuelle

10 10 effektiviseringsbehov ud fra prisloftet, og ikke ud fra den reelle pris som forsyningsselskaberne opkræver. Vedrørende spørgsmålet om servicemål, så har Forsyningssekretariatet gjort gældende, at miljø- og servicemål vedrører aktiviteter, der går ud over selskabernes normale driftsopgaver og skal være fastsat af henholdsvis stat eller kommune og kommunen eller selskabets ledende organ. Det er et krav, at miljø- og servicemål er nye eller har fået et nyt indhold med væsentlig økonomisk konsekvens for selskabet i forhold til perioden , for at omkostningerne hertil kan indregnes i tillægget for driftsomkostninger til miljø- og servicemål. Da Ringkøbing-Skjern Vand ikke inden for høringsfristen har dokumenteret, at de omtvistede udgifter til miljø- og servicemål opfyldte ovennævnte betingelser, har Forsyningssekretariatet med rette har undladt at give tillæg for driftsomkostninger til miljø- og servicemål i de påklagede afgørelser. Det bemærkes i den forbindelse, at opretholdelse af forsyningssikkerheden er en del af selskabernes almindelige driftsopgaver, hvorfor aktiviteterne som udgangspunkt ikke betragtes som et servicemål. Dokumentation vedrørende miljø- og servicemål fremlagt efter Forsyningssekretariatets sidste frist for at træffe afgørelse om prisloftet 15. oktober kan først blive bedømt i forbindelse med fastsættelsen af prisloftet for det efterfølgende år, idet et prisloft som udgangspunkt fastsættes på baggrund af de oplysninger, som et selskab indberetter efter prisloftbekendtgørelsen, idet der hovedsagligt er tale om oplysninger, som kun selskabet kan fremkomme med. Det er derfor selskabet, som må bære risikoen for, at selskabet ikke har indsendt korrekte oplysninger, når Forsyningssekretariatet ikke har haft grund til at tvivle på de indsendte oplysninger. Selskabet har mulighed for at indberette korrekte oplysninger ved fastsættelsen af det efterfølgende års prisloft, men er først efter afgørelsen fremkommet med dokumentation. 5. Afgørelsens begrundelse og resultat 5.1 Korrektion for generelt effektiviseringskrav

11 11 Af 4, stk. 4, i den tidligere prisloftsbekendtgørelsen (nu 5, stk. 1) fremgår det, at udgangspunktet for prisloftet, som fastsat efter stk. 1, skal korrigeres for bl.a. fradrag af et generelt effektiviseringskrav. Det generelle effektiviseringskrav opgøres efter prisloftsbekendtgørelsens 14, hvoraf fremgår følgende: 14. Det generelle effektiviseringskrav fastsættes som et vægtet gennemsnit af produktivitetsudviklingen i dansk erhvervsliv, som indgår med 70 procent, og produktivitetsudviklingen i bygge- og anlægssektoren, som indgår med 30 procent. Det vægtede gennemsnit beregnes ud fra oplysninger om produktivitetsudviklingen i de ti seneste år, som er tilgængelige på tidspunktet for fastsættelse af prisloftet. Stk. 2. Det generelle effektiviseringskrav fastsættes for driftsomkostninger. Stk. 3. Forsyningssekretariatet fastsætter det generelle effektiviseringskrav samtidig med fastsættelsen af prisloftet for det enkelte år. I henhold til vandsektorlovens 6, stk. 2, har Forsyningssekretariatet hjemmel til at pålægge selskaber omfattet af lovens 2, stk. 1, et generelt effektiviseringskrav ved fastsættelsen af prisloftet. Formålet med det generelle effektiviseringskrav er at lægge et generelt effektivitetspres på vandsektoren og dermed sikre, at vand- og spildevandsforsyningen drives på en effektiv måde. Som det fremgår af prisloftsbekendtgørelsens 4, stk. 4 (nu 5, stk. 1), skal det generelle effektivitetskrav fradrages i prisloftet svarende til det vægtede gennemsnit for produktivitetsudviklingen. Konkurrenceankenævnet finder imidlertid ikke, at der heraf kan udledes, at der i et eller flere år med en negativ produktivitetsudvikling skal ydes et tillæg til prisloftet. I år hvor produktivitetsudviklingen er negativ, må det generelle effektivitetskrav i stedet fastsættes til 0 kr. Konkurrenceankenævnet stadfæster derfor de indbragte afgørelser, for så vidt angår spørgsmålet om korrektion for det generelle effektiviseringskrav. 5.2 Korrektion for individuelle effektiviseringskrav

12 12 Forslag til lov om vandsektorens organisering og økonomiske forhold (lovforslag 150), Folketingstidende , Tillæg A, side 4631 ff.) blev fremsat den 26. februar Af punkt i lovforslagets generelle bemærkninger fremgår Efterfølgende prislofter I de efterfølgende år skal prisloftet korrigeres for relevante faktorer, som f.eks. den årlige omkostningsudvikling, drift- og vedligeholdelsesomkostninger samt afskrivninger fra investeringer tilknyttet nyanlæg samt nye lovbundne (statslige) miljømål eller nye lokalt fastsatte miljø- eller servicemål samt et generelt effektiviseringskrav. Prisloftet kan endvidere indeholde et konkret effektiviseringskrav over for de vandselskaber, hvor benchmarking påviser særligt store effektiviseringsbehov.. Af de særlige bemærkninger til 6 fremgår: Prisloftet kan herudover indeholde yderligere effektiviseringskrav over for de vandselskaber, hvor der er særligt store effektiviseringsbehov. Miljøministeren kan fastsætte yderligere regler om prisloftet og regler om de nærmere detaljer i fastsættelsen, herunder hvilket indeks der skal anvendes. Af prisloftsbekendtgørelsens 15 fremgår, at Forsyningssekretariatet ved beregning af det individuelle effektiviseringskrav skal tage udgangspunkt i de driftsomkostninger, der danner grundlag for prisloftet. Forsyningssekretariatet har på denne baggrund opstillet en model for beregning af effektiviseringspotentialer, for at kunne identificere de selskaber, som skulle have særligt store effektiviseringsbehov. Det bemærkes, at benchmarksprocessen bygger på, at Forsyningssekretariatet har bedt virksomhederne selv fordele omkostningerne på de forskellige costdrivere, hvilket uundgåeligt vil have ført til usikkerhed omkring de indrapporterede data. Forsyningssekretariatet har oplyst, at der derudover er sket individuel sagsbehandling vedrørende hvert enkelt vand- og spildevandsselskab, hvilket har ført til, at ét vandselskab og ét spildevandsselskab har fået mulighed for at afvige fra den fastsatte model.

13 13 Efter gennemgang af alle selskaberne, har Forsyningsselskabet fundet, at der var grundlag for individuelle effektiviseringskrav overfor 167 af 209 af vandforsyningsselskaberne (80%) og 95 ud af 105 af spildevandsselskaberne (90 %). Konkurrenceankenævnet finder, at den opstillede model og den efterfølgende individuelle behandling ikke i tilstrækkeligt omfang tager højde for, at selskabernes reelle driftsomkostninger ikke nødvendigvis har sammenhæng med de driftsomkostninger, som er beregnet til brug for prisloftet, idet 62 af de udvalgte 167 vandforsyningsselskaber og 31 af de 95 udvalgte spildevandsselskaber, selv efter korrektion for individuelt effektiviseringskrav, har mulighed for at hæve priserne. Det bemærkes i den forbindelse, at prisloftet generelt bygger på omkostningsopgørelser for , der i visse tilfælde har meget lille grad af sammenhæng med de faktiske omkostninger i dag. Konkurrenceankenævnet finder videre, at Forsyningssekretariatet ikke i tilstrækkelig grad har taget højde for de usikkerheder, som følger af selskabernes egen fordelingen af omkostningerne på costdrivere. Konkurrenceankenævnet er enig med Forsyningssekretariatet i, at der ved formuleringen af de relevante bestemmelser i vandsektorloven og prisloftsbekendtgørelsen er overladt sekretariatet et betydeligt skøn, men ved alene at tage højde for individuelle forhold i 2 ud af i alt 314 tilfælde, finder Konkurrenceankenævnet det usandsynligt, at Forsyningssekretariatet i tilstrækkelig grad har sikret, at dette skøn blev foretaget individuelt i hver enkelt sag. Det bemærkes i den forbindelse, at afgørelserne vedrørende prisloft 2012 er de første afgørelser nogensinde med benchmarking af vandselskaber og individuelle effektiviseringskrav, hvilket uundgåeligt har medført en større usikkerhed omkring både de indberettede tal og den anvendte model. Konkurrenceankenævnet finder derfor, at det må have formodningen imod sig, at der på et så tidligt sted i forløbet kan opstilles en model, der fastsætter effektiviseringskravene så præcist, at kun to selskaber har ret til at få taget højde for deres individuelle forhold. Endeligt finder Konkurrenceankenævnet, at det forhold, at Forsyningssekretariatet har fastsat individuelle effektiviseringskrav for 80 % af vandforsyningsselskaberne og 90 % af spildevandsselskaberne ikke er i overensstemmelse med udtalelsen i lovforarbejderne om, at

14 14 individuelle effektiviseringskrav alene var tænkt anvendt i det tilfælde, hvor benchmarkingmodellen påviser særligt store effektiviseringsbehov. Konkurrenceankenævnet hjemviser derfor sagen med henblik på at Forsyningssekretariatet kan gennemgå fremgangsmåden ved fastsættelse af individuelle effektiviseringskrav, således at der sikres den tilstrækkelige individualitet i afgørelsen, og så det sikres, at alene selskaber med særligt store effektiviseringsbehov udvælges. Konkurrenceankenævnet bemærker derudover, at den ensidige fokusering på driftsomkostninger ved fastsættelse af effektiviseringskrav indirekte kan virke som en opfordring til at foretage investeringer, inden disse er hensigtsmæssige i forhold til de driftsbesparelser, de medfører. Konkurrenceankenævnet bemærker videre, at det er en forudsætning for en sund drift af et forsyningsselskab, ligesom et hvilket som helst andet selskab, at selskabet har en rimelig mulighed for at planlægge mere end et år af gangen. Konkurrenceankenævnet opfordrer derfor Forsyningssekretariatet til at tilkendegive, hvorvidt Forsyningssekretariatet også i de efterfølgende år forventer at stille krav om individuelle effektiviseringer. Det bemærkes i den forbindelse, at Konkurrenceankenævnet er enig med Forsyningssekretariatet i, at det ikke er muligt præcist at angive størrelsen af de forventede individuelle effektiviseringskrav Fordeling af overdækning Der er enighed mellem parterne om, at fordele udgifterne over 9 år, såfremt afgørelsen af andre årsager hjemvises, og da afgørelsen af ovennævnte årsager hjemvises, finder Konkurrenceankenævnet ikke anledning til at tage stilling hertil. 5.4 Udgifter til servicemål Klagen drejer sig overordnet om, hvorvidt et selskab har ret til at få genberegnet sit prisloft på baggrund af nye oplysninger fremlagt eller nye påstande nedlagt efter Forsyningssekretariatet har truffet afgørelse om prisloft. Af vandsektorlovens 4, stk. 2, fremgår følgende:

15 15 Stk. 2. Vandselskaber, der skal have fastsat et prisloft efter kapitel 3, skal foretage registrering af og indberette oplysninger om vandselskabets miljø-, service- og driftsforhold og økonomiske forhold til Forsyningssekretariatet til brug for Forsyningssekretariatets beregning af vandselskabernes effektivitet i form af resultatorienteret benchmarking. Bestemmelsen er suppleret af vandsektorlovens 6, stk. 3 og 30, stk. 1, hvoraf fremgår følgende: 6 Stk.3. Indsender et vandselskab ikke de oplysninger til Forsyningssekretariatet, som vandselskabet har pligt til i henhold til kapitel 2, kan Forsyningssekretariatet lægge erfaringsmæssige værdier for de manglende oplysninger til grund for fastsættelsen af prisloftet. 30. Medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes med bøde den, der 2) undlader at registrere eller indberette oplysninger efter 4, stk. 2 Af forslag til lov om vandsektorens organisering og økonomiske forhold (Lovforslag 150, Folketingstidende , Tillæg A, side 4631 ff.), fremgår følgende af de særlige bemærkninger til 6: Da prisloftet er centralt for den foreslåede regulering, og idet indberetninger fra vandselskaberne er nødvendige for fastsættelsen af prisloftet, skal det sikres, at Forsyningssekretariatet har et grundlag for sit arbejde. Det foreslås derfor i stk. 3, at vandselskaber ikke kan undgå at få fastsat et prisloft ved at undlade at indberette de oplysninger, der er pligt til. Sker det imidlertid, at et vandselskab ikke indberetter de pligtige oplysninger, foreslås det, at Forsyningssekretariatet kan fastsætte de nødvendige oplysninger. I de tilfælde, hvor Forsyningssekretariatet er nødt til at fastsætte værdier for et vandselskab, sker fastsættelsen efter et skøn, hvor Forsyningssekretariatet kan inddrage vandselskabets tidligere indberetninger, Forsyningssekretariatets erfaring, forholdene og udviklingen i sammenlignelige vandselskaber m.v. Dermed sikres det, at der altid kan fastsættes et prisloft, og at vandselskaberne ikke har et incitament til at undlade indberetninger.

16 16 I prisloftsbekendtgørelsen fremgår de nærmere regler for selskabernes indberetning af oplysninger. Senest den 15. april skal selskaberne indsende de nødvendige oplysninger til brug for Forsyningssekretariatets fastsættelse af prisloft, jf. 18, stk. 2. Sekretariatets skal herefter senest den 15. september sende udkast til afgørelse i høring hos selskaberne. Vandselskaberne har dernæst en høringsfrist på 2 uger, jf. 19, stk. 2, og senest den 15. oktober skal sekretariatet træffe afgørelse om prisloft for de enkelte vandselskaber for det følgende år, jf. stk. 3. Konkurrenceankenævnet finder, at selskabernes overholdelse af fristerne for indberetning og bemærkning til udkast er afgørende for, at Forsyningssekretariatet kan træffe afgørelse om prisloft senest den 15. oktober. For at sikre at Forsyningssekretariatet kan overholde fristen, og at selskaberne har et incitament til at deltage i processen, kan Forsyningssekretariatet i henhold til vandsektorlovens 6, stk. 3, fastsætte prisloftet på baggrund af erfaringsmæssige værdier for de manglende oplysninger. Ud fra ordlyden af bestemmelsen, indgår de fastsatte værdier ikke i en foreløbig, men i den endelige afgørelse af selskabets prisloft for det kommende år. Fremlæggelse af nye oplysninger for Konkurrenceankenævnet, der dokumenterer (yderligere) udgifter til servicemål, medfører derfor ikke i sig selv, at sekretariatets afgørelse skal hjemvises eller i øvrigt genberegnes. Dette gælder særligt i en situation som denne, hvor en del af de afgørende beslutninger om at fastsætte servicemål end ikke var truffet på tidspunktet for Forsyningssekretariatets afgørelse. Selskabet er i stedet som udgangspunkt henvist til at fremlægge de pågældende oplysninger til brug for fastsættelsen af prisloftet for året efter. Et andet resultat vil efter Konkurrenceankenævnets opfattelse reducere selskabernes incitament til at deltage rettidigt i indberetningen af oplysninger til brug for Forsyningssekretariatets fastsættelse af prisloftet. Som det fremgår af forarbejderne til vandsektorlovens 6, er det netop det, som man har ønsket at hindre. Spørgsmålene om, hvorvidt udgifterne skulle have været godkendt som servicemål, behandles herefter på baggrund af de oplysninger, som var til stede, da Forsyningssekretariatet traf afgørelse om prisloftet. På baggrund af formuleringen af bemærkningerne til vandsektorlovens 8, finder Konkurrenceankenævnet, at det må være en grundbetingelse for, at omkostninger til et service- eller

17 17 miljømål kan medføre, at prisloftet skal korrigeres, at service- eller miljømålet er nyt eller væsentligt forandret i forhold til det, der gjorde sig gældende i perioden Videreførelse af service- og miljømål, der allerede var en del af driften i , indregnes således i den almindelige drift med den virkning, at der pristalsreguleres og korrigeres for effektiviseringskrav. I det omfang et bestående service- eller miljømål forandres væsentligt, finder Konkurrenceankenævnet, at service- eller miljømålet må medregnes i driftsomkostningerne, for så vidt angår den del af serviceeller miljømålet, som allerede bestod i , hvorimod den nye del af service- eller miljømålet må medføre, at prisloftet skal korrigeres. Konkurrenceankenævnet finder det ikke godtgjort, at de anførte udgifter vedrører nye servicemål som med tilstrækkelig tydelighed er lokalt fastsatte. Konkurrenceankenævnet har i den forbindelse udtrykkeligt ikke taget stilling til, hvorvidt de under Konkurrenceankenævnets sag fremlagte oplysninger kunne have ført til, at omkostningerne fremover skal anses for omkostninger forbundet med miljø- eller servicemål. På baggrund af ovennævnte B E S T E M M E S Sagen hjemvises til fornyet behandling ved Forsyningssekretariatet. Jens Fejø Ole Jess Olsen Suzanne Helsteen Christian Hjorth-Andersen Jon Stokholm

18 18 Udskriftens rigtighed bekræftes. Konkurrenceankenævnets sekretariat den 31. maj Susanne Winther-Nielsen ekspeditionssekretær

KENDELSE. Lolland Vand A/S. mod. Forsyningssekretariatet. (Fuldmægtig Mette Clausen)

KENDELSE. Lolland Vand A/S. mod. Forsyningssekretariatet. (Fuldmægtig Mette Clausen) 1 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 31. maj 2012 i sag nr. 2011-0025977 Lolland Vand A/S mod (Fuldmægtig Mette Clausen) 1. Resume af afgørelsen har den 14. oktober 2011 truffet afgørelse i en

Læs mere

KENDELSE. mod. Konkurrenceankenævnet har stadfæstet Forsyningssekretariatets afgørelse af 27. oktober 2010 af de af sekretariatet nævnte grunde.

KENDELSE. mod. Konkurrenceankenævnet har stadfæstet Forsyningssekretariatets afgørelse af 27. oktober 2010 af de af sekretariatet nævnte grunde. KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 27/6 2013 i sag nr. 2010-0023426 Ringkøbing-Skjern Vand A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Ringkøbing-Skjern Vand A/S har ved brev af 26.

Læs mere

- 2. Forsyningssekretariatet har påstået stadfæstelse.

- 2. Forsyningssekretariatet har påstået stadfæstelse. K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. april 2013 i sag nr. 2010-0023439 Slagelse Kommune mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 27. oktober 2010

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. september 2011 i sag nr mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. september 2011 i sag nr mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. september 2011 i sag nr. 2010-0023435 Silkeborg Vand A/S og Dansk Vand- og Spildevandsforening (advokat Rikke Søgaard Berth) mod Forsyningssekretariatet

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr. 2010-0023444 Stevns Spildevand A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 15. oktober

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr. 2010-0023460 Tune Vandværk A.m.b.a. mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 22. oktober

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. april 2013 i sag nr. 2010-0023457. mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. april 2013 i sag nr. 2010-0023457. mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. april 2013 i sag nr. 2010-0023457 Thisted Drikkevand A/S (advokat Jakob Christensen) mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. april 2013 i sag nr mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. april 2013 i sag nr mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. april 2013 i sag nr. 2010-0023364 Greve Vandværk A.m.b.a. mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 1. oktober

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. april 2013 i sag nr mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. april 2013 i sag nr mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. april 2013 i sag nr. 2010-0023391 Kalundborg Overfladevand A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 15.

Læs mere

KENDELSE. Frederiksberg Vand A/S. mod. Forsyningssekretariatet. (Fuldmægtig Mette Clausen)

KENDELSE. Frederiksberg Vand A/S. mod. Forsyningssekretariatet. (Fuldmægtig Mette Clausen) 1 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 31. maj 2012 i sag nr. 2011-0025968 Frederiksberg Vand A/S mod (Fuldmægtig Mette Clausen) 1. Resume af afgørelsen har den 14. oktober 2011 truffet afgørelse

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr. 2010-0023273 Andelsselskabet Gørlev Vandforsyning mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 28. april 2011 i sag nr mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 28. april 2011 i sag nr mod 1 K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 28. april 2011 i sag nr. 2010-0023449 Struer Forsyning Spildevand A/S mod Forsyningssekretariatet (Kontorchef Carsten Smidt) Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 6/ i sag nr. VFL Mod. Forsyningssekretariatet

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 6/ i sag nr. VFL Mod. Forsyningssekretariatet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 6/3 2015 i sag nr. VFL-2-2014 Gørlev Vandforsyning a.m.b.a. Mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har ved afgørelse

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23/6 2014 i sag nr. VFL-2013-030. mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23/6 2014 i sag nr. VFL-2013-030. mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23/6 2014 i sag nr. VFL-2013-030 Hjørring Vandselskab A/S (Spildevand) mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. september 2011 i sag nr. 2010-0023462. mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. september 2011 i sag nr. 2010-0023462. mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. september 2011 i sag nr. 2010-0023462 VandCenter Syd A/S (spildevand) (advokat Rene Frisdahl Jensen) og Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva)

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2012

Afgørelse om prisloft for 2012 Ringkjøbing-Skjern Vand A/S Att.: Søren Jakobsen Østergade 130 6900 Skjern 14. september 2012 Sag 12/10270 KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Indledning Afgørelse om

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10/ i sag nr og mod

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10/ i sag nr og mod KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10/7 2013 i sag nr. 2010-0023428 og 2010-0023429 Rudersdal Forsyning A/S (advokat Line Markert) mod Forsyningssekretariatet (fuldmægtig Mette Clausen) Resume

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/6 2013 i sag nr. 2010-0023320 Andelsselskabet Vejgaard Vandværk mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Andelsselskabet Vejgaard Vandværk har ved

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 21. juni 2018 i sag nr. VFL mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 21. juni 2018 i sag nr. VFL mod 1 K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 21. juni 2018 i sag nr. VFL-5-2017 Vejle Spildevand A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 15. december

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL-17-2017 Assens Spildevand A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 13. oktober

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23/ i sag nr. VFL og VFL mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23/ i sag nr. VFL og VFL mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23/6 2014 i sag nr. VFL-2012-2-029 og VFL-2013-023. Forsyning Helsingør Spildevand A/S mod Forsyningssekretariatet Resume Forsyningssekretariatet har

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL-21-2017 Vandforsyningen Brovst og Omegn mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. september 2011 i sag nr. 2010-0023424. mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. september 2011 i sag nr. 2010-0023424. mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. september 2011 i sag nr. 2010-0023424 Odder Vandværk A.m.b.a. og Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) (advokat Rikke Søgaard Berth) mod (Kontorchef

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL-22-2017 Lindholm Vandværk A.m.b.a. mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 12.

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2012

Afgørelse om prisloft for 2012 Odder Vandværk a.m.b.a. Att.: Lars Overgaard Lisberg Skovsdalsvej 8 8300 Odder 28. september 2012 Sag 12/10267 KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Indledning Afgørelse

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2012

Afgørelse om prisloft for 2012 Hadsund Vandværk a.m.b.a. Att.: Dorthe Revsbæk Bonde Vandværksvej 17 9560 Hadsund 7. september 2012 Sag 12/10206 KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Indledning Afgørelse

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2012

Afgørelse om prisloft for 2012 Kvarmløse-Tølløse Vandværk Att.: Lis Madsen Sofievej 11 4340 Tølløse 5. februar 2013 Sag 12/ 10749 KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Indledning Afgørelse om prisloft

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr Videbæk Vand A/S. mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr Videbæk Vand A/S. mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr. 2010-0023471 Videbæk Vand A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 22. oktober 2010

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23/6 2014 i sag nr. VFL-2012-2-016 og VFL-2013-012. Vejle Spildevand A/S. mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23/6 2014 i sag nr. VFL-2012-2-016 og VFL-2013-012. Vejle Spildevand A/S. mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23/6 2014 i sag nr. VFL-2012-2-016 og VFL-2013-012 Vejle Spildevand A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har

Læs mere

Tillæg til prisloft for driftsomkostninger til miljø- og servicemål. Forsyningssekretariatet december 2010

Tillæg til prisloft for driftsomkostninger til miljø- og servicemål. Forsyningssekretariatet december 2010 Tillæg til prisloft for driftsomkostninger til miljø- og servicemål Forsyningssekretariatet december 2010 1.1 INDLEDNING Forsyningssekretariatet har fastsat i alt 325 prislofter for 2011 frem mod 1. november

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2013 i sag nr. 2010-0023430 Rødovre Spildevand A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 22. oktober

Læs mere

Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand) gældende for Vejen Rensningsanlæg A/S

Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand) gældende for Vejen Rensningsanlæg A/S Vejen Rensningsanlæg A/S Att.: Anja Myrhøj Nytofte-Bæk Grønhøjgade 45 6600 Vejen 16.april 2014 Sag 13/02607 Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand)

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26. september 2011 i sag nr mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26. september 2011 i sag nr mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26. september 2011 i sag nr. 2010-0023357 Gladsaxe Spildevand A/S (Carsten Nystrup) og Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) (advokat Rikke Søgaard

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2011

Afgørelse om prisloft for 2011 Hørsholm Vand ApS (spildevand) Att.: Gitte Benner Storm Håndværkersvinget 2 2970 Hørsholm 13. december 2011 Sag 4/1020-0600-0051 / VAND Deres ref. Indledning Afgørelse om prisloft for 2011 Forsyningssekretariatet

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S Ånumvej 28 6900 Skjern Den 13. august 2018 Sag nr. 18/13935 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Afgørelse Forsyningssekretariatet afviser, at der er grundlag for at forhøje Vesthimmerland Vand A/S (spildevand) prisloft for 2011 og senere.

Afgørelse Forsyningssekretariatet afviser, at der er grundlag for at forhøje Vesthimmerland Vand A/S (spildevand) prisloft for 2011 og senere. Vesthimmerlands Vand A/S (spildevand) Th. Eriksensvej 28 9640 Farsø 17. juli 2014 Sag 13/07117 /cga (herefter selskabet ) Afgørelse om forhøjelse af indtægtsrammen i prisloft Vesthimmerland Vand A/S (spildevand)

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2011

Afgørelse om prisloft for 2011 Kolding Spildevand A/S Att.: Gunnar Hansen Kolding Åpark 1. st. tv 6000 Kolding 13. december 2011 Sag 4/1020-0600-0049 / VAND Deres ref. Indledning Afgørelse om prisloft for 2011 Forsyningssekretariatet

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2012

Afgørelse om prisloft for 2012 Nørre Alslev Vandværk Att.: Flemming Heintz Nr. Alslev Langgade 52 4840 Nørre Alslev 7. september 2012 Sag 12/10266 KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Indledning Afgørelse

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for FORS Spildevand Holbæk A/S Tåstrup Møllevej 5 4300 Holbæk Den 13. august 2018 Sag nr. 18/13891 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 HOFOR Spildevand Herlev A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S. Den 10. august 2018 Sag nr. 18/13923 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for

Læs mere

Afgørelse om prisloftet for 2014 som følge af spaltningen af det tideligere Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S gældende for Ringkøbing-Skjern Renseanlæg

Afgørelse om prisloftet for 2014 som følge af spaltningen af det tideligere Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S gældende for Ringkøbing-Skjern Renseanlæg Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S Att.: Hans A. Schmidt Østergade 130 6900 Skjern Den 20. april 2015 Sag nr. 14/05486 Deres ref.rlj/pmo Afgørelse om prisloftet for 2014 som følge af spaltningen af det tideligere

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 28/ i sag nr. VFL mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 28/ i sag nr. VFL mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 28/11 2012 i sag nr. VFL-1-2012 Faxe Spildevand A/S (advokat René Frisdahl Jensen) mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for Frederiksberg Kloak A/S Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 13. august 2018 Sag nr. 18/13920 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for Ishøj Vand A/S Baldersbækvej 6 2635 Ishøj Den 10. august 2018 Sag nr. 18/13969 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber, der

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for KERTEMINDE FORSYNING - SPILDEVAND A/S Att.: Lisa Larsen Kohaven 12 5300 Kerteminde Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00212 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for RINGKØBING-SKJERN RENSEANLÆG A/S Att.: Mads Kjærstrup Østergade 130 6900 Skjern Den 9. oktober 2017 Sag nr. 17/00415 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2012

Afgørelse om prisloft for 2012 Udsholt Vandværk a.m.b.a. Att.: Per Roswall Udsholtvej 71 3230 Græsted 21. december 2012 Sag 12/10763 KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Indledning Afgørelse om prisloft

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. april 2013 i sag nr. 2010-0023393. mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. april 2013 i sag nr. 2010-0023393. mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. april 2013 i sag nr. 2010-0023393 Kalundborg Vandforsyning A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 15.

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2012

Afgørelse om prisloft for 2012 Solrød Vandværk a.m.b.a. Att.: Hans Odder Engvangen 14 2680 Solrød Strand 18. januar 2013 Sag 12/10754 KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Indledning Afgørelse om prisloft

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2015

Afgørelse om prisloft for 2015 Kerteminde Forsyning Vand A/S Att.: Lisa Larsen Kohaven 12 5300 Kerteminde Den 3. oktober 2014 Sag nr. 14/ 04240 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2015 KONKURRENCE- OG Indledning

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2012

Afgørelse om prisloft for 2012 Birkerød Vandforsyning a.m.b.a. Att.: Irene Weithaler Biskop Svanes Vej 16 3460 Birkerød 9. november 2012 Sag 12/10538 KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Indledning Afgørelse

Læs mere

Ny korrigeret afgørelse om prisloftet for 2012

Ny korrigeret afgørelse om prisloftet for 2012 Sønderborg Vandforsyning A/S Att.: Erik Renner Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Den 12. december 2013 Sag nr. 13/11776 Ny korrigeret afgørelse om prisloftet for 2012 Indledning Forsyningssekretariatet fastsætter

Læs mere

Afgørelse om forøgelse af prisloftet for 2013 i henhold til 17 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren

Afgørelse om forøgelse af prisloftet for 2013 i henhold til 17 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren Thisted Drikkevand A/S Att.: Helle Korsgaard Kirkevej 9 7760 Hurup Thy Den 20. maj 2014 Sag nr. 13/10130 Afgørelse om forøgelse af prisloftet for 2013 i henhold til 17 i bekendtgørelse om prisloftregulering

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2015

Afgørelse om prisloft for 2015 Lejre Spildevand A/S Att.: Lars Thaulow Højbyvej 19 4320 Lejre Den 30. september 2014 Sag nr. 14/03779 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2015 KONKURRENCE- OG Indledning Forsyningssekretariatet

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Gribvand Spildevand A/S Holtvej 18 C 3230 Græsted Den 14. september 2018 Sag nr. 18/13889 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Silkeborg Spildevand A/S Att.: Anders Mosegaard Jensen Tietgensvej 3 8600 Silkeborg Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00299 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2021 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Tønder Spildevand A/S Att.: Anita Jensen Kræmer Håndværkervej 4 6261 Bredebro Den 27. marts 2017 Sag nr. 16/00278 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Frederiksberg Vand A/S Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 12. oktober 2018 Sag nr. 18/07095 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Tønder Vand A/S Håndværkervej 4 6261 Bredebro Den 2. oktober 2018 Sag nr. 18/07289 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat

Læs mere

Ny korrigeret afgørelse om prisloftet for 2012

Ny korrigeret afgørelse om prisloftet for 2012 Kolding Spildevand A/S Att.: Niels Mandøe Kolding Åpark 1. st.tv 6000 Kolding Den 17. december 2013 Sag nr. 13/11854 Ny korrigeret afgørelse om prisloftet for 2012 Indledning Forsyningssekretariatet fastsætter

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2016

Afgørelse om prisloft for 2016 Ringsted Vand A/S Att.: Catharina Schulz Bragesvej 18 4100 Ringsted Den 1. oktober 2015 Sag nr. 15/02421 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2016 KONKURRENCE- OG Indledning Forsyningssekretariatet

Læs mere

Sagsfremstilling 2/17

Sagsfremstilling 2/17 Assens Spildevand A/S Att.: Bent Hvam Pedersen Skovvej 2B 5610 Assens 7. juli 2014 Sag 13/06287 Afgørelse om prisloft for 2013 som følge af spaltning af Assens Spildevand A/S Indledning Forsyningssekretariatet

Læs mere

K E N D E L S E. Om opsættende virkning. afsagt af Konkurrenceankenævnets formand den 11/ i sag nr. VFL mod

K E N D E L S E. Om opsættende virkning. afsagt af Konkurrenceankenævnets formand den 11/ i sag nr. VFL mod K E N D E L S E Om opsættende virkning afsagt af Konkurrenceankenævnets formand den 11/7 2013 i sag nr. VFL-3-2013 Kværndrup Vandværk mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL-24-2017 BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

vand- og spildevandsforsyningerne 2012

vand- og spildevandsforsyningerne 2012 Tillæg til Resultatorienteret benchmarking af vand- og spildevandsforsyningerne 2012 og Tillæg til: Resultatorienteret benchmarking af vand- og spildevandsforsyningerne 2012 Fastsættelse af individuelle

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for FORS Vand Holbæk A/S Tåstrup Møllevej 5 4300 Holbæk Den 27. september 2018 Sag nr. 18/07154 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I

Læs mere

Statusmeddelelse. HOFOR Spildevand København A/S Ørestads Boulevard København S

Statusmeddelelse. HOFOR Spildevand København A/S Ørestads Boulevard København S HOFOR Spildevand København A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S Den 12. oktober 2018 Sag nr. 18/07143 Statusmeddelelse I modtog i 2017 økonomiske rammer for 2018-2019. Derfor skal I ikke have nye

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Fors Spildevand Roskilde A/S Att.: Lisbeth Riis Hygom Betonvej 12 4000 Roskilde Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00287 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

K E N D E L S E. mod. Konkurrenceankenævnet har stadfæstet Forsyningssekretariatets afgørelser,

K E N D E L S E. mod. Konkurrenceankenævnet har stadfæstet Forsyningssekretariatets afgørelser, K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23/6 2014 i sag nr. VFL-2012-2-003 og VFL-2012-2-010. Herning Vand A/S og Herning Vand (spildevand) A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2015

Afgørelse om prisloft for 2015 Herning Vand A/S (Spildevand) Att.: Poul Schlosser Ålykkevej 5 7400 Herning Den 24. februar 2015 Sag nr. 14/03754 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2015 KONKURRENCE- OG Indledning

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for Kalundborg Vandforsyning A/S Dokhavnsvej 15 4400 Kalundborg Den 29. august 2018 Sag nr. 18/13970 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

Afgørelse om korrektion af prisloftet for 2014 med tillæg efter 8, stk. 2, nr. 1 i prisloftsbekendtgørelsen

Afgørelse om korrektion af prisloftet for 2014 med tillæg efter 8, stk. 2, nr. 1 i prisloftsbekendtgørelsen Hedensted Spildevand Att.: Ole Pedersen Ørumvej 48 8721 Daugård Den 17. april 2015 Sag nr. 14/12676 Afgørelse om korrektion af prisloftet for 2014 med tillæg efter 8, stk. 2, nr. 1 i prisloftsbekendtgørelsen

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HOFOR Spildevand Albertslund A/S Att.: Dennis Erboe Nielsen Ørestads Boulevard 35 2300 København S. Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00161 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter

Læs mere

KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN 4 ------ ----- KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Brønderslev Vand A/S Virksomhedsvej 20 Den 2. oktober 2018 9700 Brønderslev Sag nr. 18/07065 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Sjælsø Vand A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 10. august 2018 Sag nr. 18/14215 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske rammer for 2017-2018,

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2012

Afgørelse om prisloft for 2012 Hillerød Vand A/S Att.: Alf Johansen Ægirsvej 4 3400 Hillerød 15. februar 2013 Sag 12/10875 KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Indledning Afgørelse om prisloft for 2012

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 30/ i sag nr. VFL mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 30/ i sag nr. VFL mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 30/1 2014 i sag nr. VFL-3-2013 Kværndrup Vandværk ved Foreningen af Vandværker i Danmark mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Frederiksberg Kloak A/S Att.: Frank steen Pedersen Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 13.oktober 2017 Sag nr. 17/00103 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for FREDERIKSSUND VAND A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 11. oktober 2018 Sag nr. 18/07100 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for efter fusion

Afgørelse om økonomiske rammer for efter fusion Brønderslev Vand A/S Virksomhedsvej 20 9700 Brønderslev Den 19. november 2018 Sag nr. 18/14295 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 efter fusion Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HILLERØD VAND A/S Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 10. oktober 2018 Sag nr. 18/07133 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2016

Afgørelse om prisloft for 2016 Sønderborg Vandforsyning A/S Att.: Erik Renner Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Den 17. september 2015 Sag nr. 15/02461 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2016 KONKURRENCE- OG Indledning

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Langeland Spildevand ApS Att.: Jørgen Ahlman Jensen Nørrebro 207A 5900 Rudkøbing Den 12. oktober 2017 Sag nr. 17/00221 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HORSENS VAND A/S Alrøvej 11 8700 Horsens Den 27. september 2018 Sag nr. 18/07014 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat

Læs mere

Korrigeret afgørelse om prisloftet for 2013

Korrigeret afgørelse om prisloftet for 2013 Hillerød Spildevand A/S Att.: Alf Johansen Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 17. december 2013 Sag nr. 13/11842 Korrigeret afgørelse om prisloftet for 2013 Indledning Forsyningssekretariatet fastsætter prislofter

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for RUDERSDAL FORSYNING A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 11. oktober 2018 Sag nr. 18/07242 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have

Læs mere

KENDELSE. mod. Forsyningssekretariatet har nedlagt påstand om, at afgørelsen af 15. oktober 2010 vedrørende Støvring Vandværk skal stadfæstes.

KENDELSE. mod. Forsyningssekretariatet har nedlagt påstand om, at afgørelsen af 15. oktober 2010 vedrørende Støvring Vandværk skal stadfæstes. KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10/7 2013 i sag nr. 2010-0023454 Støvring Vandværk a.m.b.a. mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 15. oktober 2010

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2016

Afgørelse om prisloft for 2016 Aarhus Vand A/S Att.: Asbjørn Vagner Rasmussen Bautavej 1 8210 Aarhus V Den 25. september 2015 Sag nr. 15/02514 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2016 KONKURRENCE- OG Indledning Forsyningssekretariatet

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 BlueKolding Spildevand A/S Att.: Niels Mandøe Kolding Åpark 3 6000 Kolding Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00172 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2012

Afgørelse om prisloft for 2012 Ringsted Spildevand A/S Att.: Catharina Schulz Bragesvej 18 4100 Ringsted 5. februar 2013 Sag 12/10608 KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Indledning Afgørelse om prisloft

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2016

Afgørelse om prisloft for 2016 Hedensted Vandværk Att.: Gitte Markussen Årupvej 16 8722 Hedensted Den 1. oktober 2015 Sag nr. 15/02312 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2016 KONKURRENCE- OG Indledning Forsyningssekretariatet

Læs mere

K E N D E L S E Berigtiget udgave

K E N D E L S E Berigtiget udgave K E N D E L S E Berigtiget udgave afsagt af Konkurrenceankenævnet den 8/10 2013 og berigtiget den 21. oktober 2013 i sag nr. VFL-3-2012 (2013-016) Hørsholm Vand ApS mod Forsyningssekretariatet Resume af

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Syddjurs Spildevand A/S Att.: Torben Grønlund Andersen Tyrrisvej 14 8410 Rønde Den 9. oktober 2017 Sag nr. 17/00334 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2012

Afgørelse om prisloft for 2012 Egå Vandværk Att.: Bestyrelsen Egå Havvej 3 8250 Egå 18. januar 2013 Sag 12/10765 KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Indledning Afgørelse om prisloft for 2012 Tlf. 4171

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. HILLERØD VAND A/S Att.: David Rex Ipsen Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00153 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for TÅRNBYFORSYNING Vand A/S Gemmas Alle 39 2770 Kastrup Den 12. oktober 2018 Sag nr. 18/07291 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2022 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2015

Afgørelse om prisloft for 2015 Birkerød Vandforsyning a.m.b.a. Att.: Irene Weithaler Biskop Svanes Vej 16 3460 Birkerød Den 22. august 2014 Sag nr. 14/03985 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2015 KONKURRENCE- OG

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2015

Afgørelse om prisloft for 2015 Holbæk Spildevand A/S Att.: Mette Hauge Tåstrup Møllevej 5 4300 Holbæk Den 3. oktober 2014 Sag nr. 14/03763 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2015 KONKURRENCE- OG Indledning Forsyningssekretariatet

Læs mere