Førtidspension. Førtidspension xx 79 79

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Førtidspension. Førtidspension xx 79 79"

Transkript

1 Førtidspension xx Førtidspension Den 1. januar 2003 trådte nye regler om førtidspension i kraft. Førtidspension tilkendes nu på baggrund af en vurdering af arbejdsevnen i modsætning til det tidligere erhvervsevnebegreb. Alle, der før den 1. januar 2003 har søgt eller fået tilkendt førtidspension, er fortsat omfattet af de gamle regler, og bliver der behov for at tage sagen op f.eks. med henblik på forhøjelse, er det fortsat de gamle regler, der gælder. Dette afsnit beskriver reglerne om førtidspension efter de nugældende regler, samt bagest i afsnittet ganske kort om de gamle regler. For yderligere information om førtidspension efter de tidligere regler henvises til kommunen. Satserne for førtidspension er i 2006: Gifte/samlevende Enlige kr. Hvem kan få førtidspension? Førtidspension kan tilkendes personer i alderen 18 til 65 år. Personer, der er født før den 1. juli 1939, kan tilkendes førtidspension indtil det 67. år. Førtidspension tilkendes på grundlag af en vurdering af borgernes arbejdsevne. Arbejdsevnen skal være varigt nedsat, og nedsættelsen skal være af et sådant omfang, at man ikke er i stand til at blive selvforsørgende ved indtægtsgivende arbejde. Hvornår er man selvforsørgende? Kan arbejdsevnen forbedres ved aktivering, revalidering eller andet, så man kan forsørge sig selv, enten: på almindelige vilkår, via overenskomstens sociale kapitler eller på fleksjobsvilkår, så anses arbejdsevnen ikke for varigt nedsat i forhold til ethvert erhverv. Alle relevante aktivrettede støtteordninger skal være afprøvet, før det kan dokumenteres, at arbejdsevnen varigt er nedsat. Man er selvforsørgende, når man har en arbejdsevne, der gør en i stand til at opnå en indtægt, der svarer til 37 timers arbejdsindtægt inden for et konkret arbejdsområde. Jobbet kan enten være på almindelige vilkår eller på fleksjobsvilkår. Man anses for at være selvforsørgende, når indtægten samlet set svarer mindst til minimumslønnen ved fuldtidsbeskæftigelse på det overenskomstområde, man arbejder inden for. Der tages ikke hensyn til, hvilket lønniveau man havde før. Hvad er arbejdsevne? Arbejdsevne er et centralt begreb i den sociale arbejdsmarkedsrettede indsats. Arbejdsevne er et udtryk for evnen til at opfylde de krav, der aktuelt stilles på arbejdsmarkedet, og dermed evnen til at blive selvforsørgende.

2 80 80 Førtidspension xx Arbejdsevnen skal beskrives og vurderes, når der skal tages stilling til spørgsmålet om revalidering, fleksjob eller førtidspension. Arbejdsevnen er et udtryk for, om det er muligt for borgeren at blive selvforsørgende, og hvilke foranstaltninger der evt. skal til, for at dette kan lykkes. Kun hvis dette viser sig umuligt, vil kommunen tilkende førtidspension. Arbejdsevnemetode Der er udviklet en metode til beskrivelse, udvikling og vurdering af borgerens arbejdsevne. Arbejdsevnemetoden skal sikre, at der arbejdes systematisk og målrettet på at forbedre arbejdsevnen, og at dette sker i samarbejde med borgeren. Alle sagsbehandlere benytter denne metode til beskrivelse af en borgers arbejdsevne. Ressourceprofil Ressourceprofilen er grundstammen i arbejdsevnemetoden. Den er et redskab til at beskrive, vurdere og udvikle borgerens arbejdsevne og er et redskab til at nå frem til, hvilke ressourcer og barrierer borgeren har i forhold til arbejdsmarkedet. Det er et krav, at borgeren er medinddraget i beskrivelsen. Ressourceprofilen omfatter 12 elementer, der alle repræsenterer emner i borgerens liv, som kan være relevante på arbejdsmarkedet. Elementerne udgør tilsammen de forhold, der skal beskrives og vurderes for at kunne belyse borgerens arbejdsevne. De 12 elementer er: uddannelse arbejdsmarkedserfaring interesser sociale kompetencer omstillingsevne indlæringsevne helbred. arbejdsrelevante ønsker præstationsforventninger arbejdsidentitet bolig og økonomi sociale netværk Alle oplysninger, der er relevante for vurderingen, skal tages med. Profilen udarbejdes som en løbende proces i samarbejde mellem borgeren og sagsbehandleren. Sagsbehandleren beskriver elementerne, og de vurderes i takt med den afklaring og udvikling, der sker. Borgerens egne oplysninger indgår også i profilen. Når beskrivelsen og vurderingen af ressourcer og udviklings- muligheder er færdig, skal den forelægges borgeren, som har mulighed for at kommentere profilen. Den samlede ressourceprofil og vurdering af arbejdsevnen danner grundlag for de afgørelser, kommunen træffer om førtidspension. Får borgeren afslag på førtidspension, skal afgørelsen indeholde en beskrivelse af de konkrete jobfunktioner, som det må antages, at borgeren kan varetage. Grundlag for afgørelse Selve ressouceprofilen kan ikke ankes, men de beslutninger, der træffes på baggrund af beskrivelsen og vurderingerne, kan ankes.

3 Førtidspension xx Hvad skal indgå i grundlaget for afgørelse om førtidspension? Når en kommune afgør, om en borger skal have førtidspension, skal afgørelsen indeholde: en redegørelse for, at arbejdsevnen ikke kan forbedres en redegørelse for borgerens ressourcer/mulighed for at anvende og udvikle dem en faglig forklaring på, hvorfor arbejdsevnen anses for varigt nedsat en faglig forklaring på, at arbejdsevnen ikke kan anvendes til selvforsørgelse en angivelse af evt. konkrete arbejdsfunktioner, borgeren med sin nedsatte arbejdsevne anses for at kunne udføre. Hvornår starter en sag om førtidspension? En sag starter den dato, hvor kommunen træffer afgørelse om, at sagen overgår til behandling efter reglerne om førtidspension. Borgeren skal oplyses om tidspunktet. Borgeren kan klage over dette. En kommune skal behandle en henvendelse om førtidspension i forhold til alle de muligheder, der findes, for at yde hjælp efter den sociale lovgivning. Borgeren kan dog anmode kommunen om alene at tage stilling til spørgsmålet om førtidspension. Sker det, træffer kommunen afgørelse om, at sagen overgår til behandling efter reglerne om førtidspension på det foreliggende dokumentationsgrundlag. Hvad er fristen for afgørelse? Kommunen skal træffe afgørelse om pension senest 3 måneder efter den dato, sagen er begyndt. Kan den ikke det, skal kommunen redegøre for, hvorfor afgørelsen er forsinket, og hvornår den kan ventes. Inden der træffes afgørelse om førtidspension, skal borgeren have tilbud om i et møde at udtale sig over for den person, der skal træffe afgørelsen. Fornyet vurdering Kommunen kan i sin afgørelse beslutte, at pensionssagen skal tages op til fornyet vurdering på et senere tidspunkt. Dette skal borgeren orienteres om i forbindelse med afgørelsen af pensionen. Fornyet vurdering kan især være aktuel, når der er tale om førtidspension til unge mennesker og ved visse sygdomme, der erfaringsmæssigt har et uforudsigeligt forløb. Hvilke betingelser skal man opfylde? Der er to forhold, der afgør, om man opfylder de almindelige betingelser for at få førtidspension, nemlig indfødsret og bopælstid. Betingelserne er ens for folkepension og førtidspension, se side 72. Hvordan optjener man fuld førtidspension? For at få udbetalt fuld førtidspension skal den faktiske bopælstid i Danmark ved pensionstilkendelsen være 4 /5 af perioden fra det 15. år til det tidspunkt, hvorfra førtidspensionen ydes (teoretisk bopælstid). Hvis der ikke er ret til fuld førtidspension, fastsættes pensionen efter forholdet mellem den faktiske bopælstid og 4 /5 af den teoretiske bopælstid: Faktisk bopælstid i mdr.: ( 4 /5 teoretisk bopælstid). Se eksempel på næste side.

4 82 82 Førtidspension xx Eksempel En 40-årig person får bevilget førtidspension. Han har boet i Danmark i 10 år = 120 mdr. Den teoretiske bopælstid er fra det 15. år til det 40. år, svarende til 25 år = 300 måneder. 4 /5 af 300 = 240. Han får 120/240 = 50 pct. Brøkpension Modtager man brøkdelspension, kan man søge om supplerende hjælp efter aktivlovens 27a. Hjælpen ydes efter de almindelige regler om kontanthjælp (se side 97). Hvordan fastsættes indtægtsgrundlaget til beregning? Indtægtsgrundlaget, der benyttes ved beregning af såvel førtidspension som folkepension, består af: personlig indkomst positiv nettokapitalindkomst skattepligtig aktieindkomst. Personlig indkomst Pensionsordninger Kapitalindkomst Skattepligtig aktieindkomst En skattepligtig person, der driver selvstændig virksomhed, be- skattes efter personskatteloven, men den selvstændige har mulighed for at anvende andre ordninger efter skatteloven. Størrelsen af den selvstændiges indkomst, der indgår i indtægtsgrundlaget for beregning af førtidspensionen, afhænger af, om den selvstændige kun beskattes efter personskatteloven, eller om han også er omfattet af virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen. Skatteordninger for selvstændige Den personlige indkomst omfatter alle skattepligtige indkomster, der ikke medregnes i kapitalindkomsten: Lønindtægt, indtægt ved selvstændig virksomhed, pensionsindtægter, underholdsbidrag og andre løbende ydelser. Beløbene er efter fradrag af evt. arbejdsmarkedsbidrag. Når man opgør den personlige indkomst, kan der foretages en række fradrag. Det gælder bl.a. indbetalinger til pensionsordninger, man selv har eller opretter. De kan trækkes fra i den personlige indkomst, som indgår i beregningsgrundlaget til de sociale pensioner. Kapitalindkomsten omfatter renteindtægter og -udgifter, over- eller underskud af egen bolig og andre skattepligtige formueindtægter. Positiv nettokapitalindkomst medregnes i indtægtsgrundlaget. Viser beregningen et negativt beløb, sættes kapitalindkomsten til 0 kr. Mellem ægtefæller trækkes negativ fra positiv kapitalindkomst. Dog kan den fælles kapitalindkomst ikke blive mindre end 0 kr. Aktieindkomst (bortset fra udbytteindkomst op til kr. for enlige og kr. for ægtefæller, hvis der er betalt endelig udbytteskat) medtages ved opgørelse af beregningsgrundlaget. Spørg uddybende i forvaltningen. Regulering af Den personlige indkomst, der indgår i indtægtsgrundlaget ved indtægtsgrundlaget beregning af den sociale pension, opgøres på grundlag af skatteoplysninger fra det seneste, slutlignede indkomstår. Det betyder, at i 2006 vil indtægtsgrundlaget være baseret på indkomsten i 2004.

5 Førtidspension xx For at gøre indtægtsgrundlaget så aktuelt som muligt, bliver den personlige indkomst reguleret efter de samme regler, som anvendes ved forskudsregistreringen efter kildeskatteloven. Reguleringsprocenten tager udgangspunkt i lønudviklingen mellem henholdsvis det seneste skattelignede år og det kommende skatteår. Ved overgang til pension bruges den forventede fremtidige indtægt. Hvordan medtages ægtefælle/samlevers indtægt? For gifte/samlevende gælder, at indtægten gøres op hver for sig. Er der tale om arbejdsindtægt fratrækkes arbejdsmarkedsbidrag og indbetaling til ATP. Fradrag i indtægt hos ægtefælle/ samlever Er ægtefællen ikke-pensionist, foretages et fradrag i ægtefællens indtægt svarende til pensionssatsen for gifte/samlevende. Efter fradrag kan ægtefællens indtægt højst indgå i pensionsberegningen med kr. Er også ægtefælle/samlever pensionist, er indtægtsgrænsen kr. Se efterfølgende eksempler. Når indtægtsgrundlaget efter fradrag for evt. ægtefælles indtægt er fundet, foretages et fradrag for henholdsvis enlige og gifte/ samlevende, før førtidspensionen nedsættes. Fradragsbeløb og bortfaldsgrænse er i 2006: Enlig kr kr. Gift med ikke-pensionist kr kr. Gift med pensionist kr kr. Førtidspensionen nedsættes med 30 pct. af beregningsgrundlaget, dog kun med 15 pct., hvis begge er pensionister. Hvordan beregnes pensionen for enlige? Er førtidspensionisten ikke gift eller samlevende, indgår den samlede indtægt bortset fra den offentlige pension i indtægtsgrundlaget for beregningen Der fratrækkes kr. (= fradragsbeløb), og man når frem til beregningsgrundlaget Pensionen nedsættes med 30 pct. af beregningsgrundlaget. Eksempel Enlig med udbetaling fra anden pensionsordning på kr. Pensionssats kr. Indtægtsgrundlag kr. Fradragsbeløb kr. Beregningsgrundlag nedrundet til hele hundreder kr. Nedsættelse 30 pct. af kr kr. Beregnet førtidspension afrundet til beløb deleligt med kr.

6 84 84 Førtidspension xx Hvordan beregnes pensionen for gifte og samlevende, når kun den ene er pensionist? Er pensionisten gift eller samlevende, gøres indtægtsgrundlaget op for hver ægtefælle for sig Der fratrækkes et beløb i ægtefællens indtægt svarende til pensionssatsen (= fradrag for ægtefælle/samlever) Overstiger ægtefællens indtægt herefter kr. (= indtægtsgrænsen), nedsættes ægtefællens indtægt til grænsen. Det betyder, at er ægtefællens indtægt større end pensionssatsen og indtægtsgrænsen tilsammen det er i alt kr. medtages højst grænsebeløbet i indtægtsgrundlaget Der trækkes kr. (= fradragsbeløb) fra ægtefællernes samlede indtægt, hvorefter man når frem til beregningsgrundlaget Pensionen nedsættes herefter med 30 pct. af beregningsgrundlaget. Eksempel Gift eller samlevende med ikke-pensionist førtidspensionisten har ingen indtægt ud over pensionen ægtefællen har arbejdsindtægt på kr. Førtidspensionist Ægtefælle/samlever Samlet grundlag Pensionssats Indtægtsgrundlag 0 kr kr. Fradrag for ægtefælle/samlever Indtægt efter fradrag kr. Indtægt nedsat til grænsen kr. Nedsat indtægtsgrundlag Fradrag Beregningsgrundlag nedrundet til hele hundreder Nedsættelse af pensionen 30 pct. af kr. = kr. Beregnet førtidspension afrundet til beløb deleligt med kr. = kr kr kr kr.

7 Førtidspension xx Eksempel Gift eller samlevende med ikke-pensionist førtidspensionisten har en indtægt på kr. ud over pensionen ægtefællen har arbejdsindtægt på kr. Førtidspensionist Ægtefælle/samlever Samlet grundlag Pensionssats Indtægtsgrundlag kr kr. Fradrag for ægtefælle/samlever Indtægt efter fradrag kr. Indtægt nedsat til grænsen kr. Nedsat indtægtsgrundlag kr kr kr. Fradrag kr. Beregningsgrundlag nedrundet til hele hundreder kr. Nedsættelse af pensionen 30 pct. af kr. = kr. Beregnet førtidspension afrundet til beløb deleligt med kr. = kr. Eksempel Gift eller samlevende med ikke-pensionist pensionisten har en indtægt på kr. ud over førtidspensionen ægtefællen har arbejdsindtægt på kr. Førtidspensionist Ægtefælle/samlever Samlet grundlag Pensionssats Indtægtsgrundlag kr kr. Fradrag for ægtefælle/samlever Indtægt efter fradrag kr. Nedsat indtægtsgrundlag kr kr kr. Fradrag kr. Beregningsgrundlag nedrundet til hele hundreder kr. Nedsættelse af pensionen 30 pct. af kr. = kr. Beregnet førtidspension afrundet til beløb deleligt med kr. = kr.

8 86 86 Førtidspension xx Hvordan beregnes pensionen for gifte og samlevende, når begge er pensionister? Er begge ægtefæller pensionister gøres indtægten op for hver ægtefælle for sig Ægtefællens indtægt kan højst indgå med kr. (= indtægtsgrænsen). Det betyder, at er ægtefællens indtægt mindre end grænsen, indgår hele indtægten i beregningen Ægtefællernes indtægter lægges sammen, og der foretages et fradrag på kr. (= fradragsbeløb) for hver af ægtefællerne. Herefter har man beregningsgrundlaget Pensionen nedsættes med 15 pct. af beregningsgrundlaget for hver af ægtefællerne. Eksempel Gift eller samlevende med pensionist. pensionisten har en indtægt på kr. ud over førtidspensionen ægtefællen har indtægt på kr. ud over sin pension. Førtidspensionist Ægtefælle/samlever Pensionssats Indtægtsgrundlag kr kr. Indtægt nedsat til grænsen kr. Nedsat indtægtsgrundlag kr kr. Fradrag kr kr. Beregningsgrundlag nedsat til hele hundreder kr kr. Nedsættelse af pensionen 15 pct. af kr. 15 pct. af kr. = kr. = kr. Beregnet førtidspension afrundet til beløb deleligt med kr. = kr. = kr kr. Samspilstabeller Enlig Indtægt ud over pensionen Udbetalt I alt kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr. 0 kr kr.

9 Førtidspension xx Ægtefælle/samlever er ikke-pensionist, og dennes indtægt er større end kr. årligt Indtægt ud over pensionen Udbetalt I alt kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr. 0 kr kr. Ægtefælle/samlever er ikke-pensionist, og dennes indtægt er kr. årligt Indtægt ud over pensionen Udbetalt I alt kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr. 0 kr kr. Hvornår kan førtidspensionister få ansættelse med løntilskud? Formålet er, at førtidspensionisten kan opnå eller fastholde beskæftigelse. Løn og arbejdsvilkår fastsættes ved aftale mellem arbejdsgiveren og pensionisten i samarbejde med den faglige organisation. Arbejdsgiveren får et løntilskud på 21,41 kr. i timen dog i særlige tilfælde 37,47 kr. i timen. Der er mulighed for hjælpemidler og hjælp til indretning af arbejdspladsen og til mentor m.v. Se side 109. Hvornår kan man få merudgiftsydelse? Har man en nødvendig faktisk handicapbetinget merudgift, der årligt er større end bagatelgrænsen på kr., kan man søge en skattefri og indkomstuafhængig merudgiftsydelse. Se uddybende på side 91. Kan man opspare yderligere pension? Obligatorisk Får man tilkendt en førtidspension efter de nugældende regler, er indbetaling der obligatorisk indbetaling af ATP. Indbetalingen sker med virkning fra den 1. i måneden efter, der er truffet afgørelse om førtidspension. Bidraget svarer til normalbidraget for fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere. Er førtidspensionen mindre end kr. pr. måned, kan der ikke indbetales ATP-bidrag.

10 88 88 Førtidspension xx Førtidspensionisten har mulighed for på frivillig basis at spare yderligere pension op. Bidraget til denne opsparing kan højst ud- gøre kr. i Der trækkes AM-bidrag af beløbet. Opsparingen kan placeres i et livsforsikringsselskab, en pensionskasse eller i ATP efter eget valg. Det er dog ikke alle pensionsselskaber og pensionskasser, der tager imod indbetalingen. Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister (SUPP) Tilskud til Kommunen yder tilskud i form af 2 /3 af beløbet til begge opsparinbidraget ger. Pensionisten betaler selv 1 /3. Førtidspension før 2003 Personer, der er tilkendt førtidspension tidligere end 2003, kan frivilligt vælge at indbetale til ATP og den supplerende arbejdsmarkedspension. Om udbetaling af ATP og SUPP, se side 24. Hvordan udbetales førtidspensionen? Førtidspension udbetales som almindelig skattepligtig ydelse. Pensionen udbetales månedligt bagud med virkning fra den 1. i måneden efter, der er truffet afgørelse om førtidspension. Træffes afgørelsen først efter udløbet af tremåneders fristen, udbetales pensionen fra den dag, fristen udløb. Afgår en førtidspensionist ved døden, ophører retten til pension dagen efter dødsfaldet. Der kan være mulighed for efterlevelsespension, se side 76. Hvordan klager man over afgørelse vedrørende førtidspension? Kommunens afgørelse efter loven om social pension kan ankes til Det Sociale Nævn inden 4 uger fra afgørelsen. Det Sociale Nævns afgørelser kan ankes videre til Den Sociale Ankestyrelse, når sagen har principiel eller generel betydning. Hvordan klager man over pensionsberegningen? Kommunens afgørelser kan ankes til Det Sociale Nævn i statsamtet. I praksis sendes klagen til kommunen, der har truffet afgørelsen. Henvisning til love og paragraffer Lov nr. 759 af 2. august 2005 om social pension. Yderligere oplysninger Man kan få mere at vide om førtidspensioner/sociale pensioner hos kommunen. Desuden kan man på selv udføre vejledende beregninger af f.eks. førtidspension. Den gamle førtidspension Alle, der før 1. januar 2003 har søgt eller fået tilkendt førtidspension, er omfattet af de gamle regler. Bliver der behov for at ændre pensionen, f.eks. fra invaliditetsydelse til førtidspension, er det fortsat de gamle regler, der gælder.

11 Førtidspension xx Hvad var betingelserne for førtidspension? Pensionen blev tilkendt efter erhvervsevnekriteriet. Der skulle være sket en varig nedsættelse af erhvervsevnen som hovedregel af helbredsmæssige årsager og muligheden for at forbedre erhvervsevnen og derved vende tilbage til arbejdsmarkedet skulle være afprøvet og udelukket. Hvilke typer førtidspension er der? Der er fire forskellige typer førtidspension: almindelig, hvis erhvervsevnen var nedsat til halvdelen, og man på tidspunktet for tilkendelse var fyldt 60 år førhøjet almindelig, hvis erhvervsevnen var nedsat til halvdelen, og man på tidspunktet for tilkendelse var under 60 år mellemste, hvis erhvervsevnen var nedsat til 1 /3 højeste, hvis erhvervsevnen var nedsat til det ubetydelige. Invaliditetsydelse Personer, der opfyldte de helbredsmæssige betingelser for mellemste pension, men som stadig var på arbejdsmarkedet og kunne forsørge sig selv derved, kunne få invaliditetsydelse. Må man opgive at være på arbejdsmarkedet, kan man uden fornyet pensionsansøgning umiddelbart tilkendes mellemste førtidspension. Dette gælder også for de personer, der i dag modtager invaliditetsydelse, selv om reglerne for tilkendelse af førtidspension er ændret pr. 1. januar Hvordan er pensionen sammensat? Førtidspensionen efter de gamle regler er sammensat af forskellige beløb, hvoraf nogle er skattefri. Pensionstype Grundbeløb Pensions- Førtidsbeløb Invaliditets- Erhvervstillæg (skattefrit) beløb udygtigheds- (skattefrit) beløb Almindelig x x Forhøjet almindelig x x x Mellemste x x x Højeste x x x x reelt gift/ enlig samlevende Årlige beløb højst Hvordan beregnes pensionen? Når kommunen beregner pensionen, sker det ud fra et fastsat indtægtsgrundlag se side 82.

12 90 90 Førtidspension xx Grundbeløb Det er kun pensionistens egen indtægt, der medgår i beregningsgrundlaget. Fradragsbeløb og bortfaldsgrænse er i 2006: Enlig kr kr. Gift/samlevende kr kr. Pensionstillæg Beregning af pensionstillæg sker på samme måde som pensionstillæg for folkepensionister se side 74. Førtidsbeløb, invaliditetsbeløb og erhvervsudygtighedsbeløb indtægtsreguleres ikke. Personer født før den 1. juli 1939, som ved overgang til folkepension får førtidspension efter de tidligere regler, bevarer førtidsbeløb, invaliditetsbeløb, erhvervsudygtighedsbeløb eller invaliditetydelse indtil det 67. år. Nyt pr. 1. januar 2006 Indførelse af en ekstra tillægsydelse Modtagere af almindelig og forhøjet almindelig førtidspension tildeles en ekstra skattefri ydelse, som løfter den samlede pension op på niveau med mellemste førtidspension. Til modtagere af almindelig førtidspension udbetales kr. til modtagere af forhøjet almindelig førtidspension er beløbet kr. årligt. Ydelsen udbetales indtil overgang til folkepension. Den ekstra ydelse udbetales første gang i forbindelse med pensionsudbetaling for april måned Samtidig udbetales ydelsen for månederne januar, februar og marts 2006.

Der er to forhold, der afgør, om man opfylder de generelle betingelser for at få folkepension og førtidspension, nemlig indfødsret og bopæl.

Der er to forhold, der afgør, om man opfylder de generelle betingelser for at få folkepension og førtidspension, nemlig indfødsret og bopæl. FOLKEPENSION Folkepensionen skal sikre ældre personer et indtægtsgrundlag, når de har forladt arbejdsmarkedet. Personer, der er født den 30. juni 1939 eller tidligere, får folkepension fra det 67. år.

Læs mere

Folkepension Folkepension

Folkepension Folkepension 72 72 Folkepension Folkepension Folkepensionen skal sikre ældre personer et indtægtsgrundlag, når de har forladt arbejdsmarkedet. Personer, der er født den 30. juni 1939 eller tidligere, får folkepension

Læs mere

JOBMULIGHEDER FOR FØRTIDSPENSIONISTER. Information fra Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune

JOBMULIGHEDER FOR FØRTIDSPENSIONISTER. Information fra Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune JOBMULIGHEDER FOR FØRTIDSPENSIONISTER Information fra Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune Job med løntilskud Hvem kan få job med løntilskud Du har mulighed for at få et job med løntilskud, hvis

Læs mere

Kommunen anvender også ressourceprofilen, når det skal vurderes, om man skal have fleksjob eller førtidspension.

Kommunen anvender også ressourceprofilen, når det skal vurderes, om man skal have fleksjob eller førtidspension. 106 106 Revalidering xx Revalidering Revalidering er erhvervsrettede aktiviteter og økonomisk hjælp, der kan bidrage til, at en person med begrænsninger i arbejdsevnen fastholdes eller kommer ind på arbejdsmarkedet.

Læs mere

Bilag 3A.5 Regel- og beslutningsmodeller

Bilag 3A.5 Regel- og beslutningsmodeller Bilag 3A.5 Regel- og beslutningsmodeller Version 0.8 15-08-2014 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 INDLEDNING... 3 3 OVERSIGT OVER REGLER FOR PENSIONSBEREGNINGEN... 4 Bilag 3A.5 Regel- og beslutningsmodeller

Læs mere

JOBMULIGHEDER FOR FØRTIDSPENSIONISTER. Information fra Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune

JOBMULIGHEDER FOR FØRTIDSPENSIONISTER. Information fra Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune JOBMULIGHEDER FOR FØRTIDSPENSIONISTER Information fra Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune Job med løntilskud Hvem kan få job med løntilskud Du har mulighed for at få et job med løntilskud, hvis

Læs mere

Pension og offentlige ydelser - 2015

Pension og offentlige ydelser - 2015 Pension og offentlige ydelser - 2015 Når du får udbetaling fra din egen pension ved sygdom, alders- eller førtidspensionering, får du måske samtidig offentlige ydelser. Disse ydelser kan blive påvirket

Læs mere

Vejledning om regulering pr. 1. januar 2016 af satser på. Beskæftigelsesministeriet

Vejledning om regulering pr. 1. januar 2016 af satser på. Beskæftigelsesministeriet VEJ nr 11284 af 17/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 12. juni 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 15/13953

Læs mere

DINE SOCIALE RETTIGHEDER. Pension

DINE SOCIALE RETTIGHEDER. Pension DINE SOCIALE RETTIGHEDER Pension Forord I denne pjece bliver førtids- og folkepensionen beskrevet. Førtidspensionsreglerne er delt op i to dele: Hvis du har fået tilkendt førtidspension før 2003 eller

Læs mere

Du kan få nærmere rådgivning om samspillet mellem pension og offentlige ydelser hos den myndighed, der udbetaler ydelsen.

Du kan få nærmere rådgivning om samspillet mellem pension og offentlige ydelser hos den myndighed, der udbetaler ydelsen. Pension og offentlige ydelser - 2017 Når du får udbetaling fra din egen pension ved sygdom, alders- eller førtidspensionering, får du måske samtidig offentlige ydelser. Disse ydelser kan blive påvirket

Læs mere

Vejledning om regulering pr. 1. januar 2017 af satser på. Beskæftigelsesministeriet

Vejledning om regulering pr. 1. januar 2017 af satser på. Beskæftigelsesministeriet VEJ nr 10143 af 16/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 16/16995

Læs mere

Pension og offentlige ydelser

Pension og offentlige ydelser Pension og offentlige ydelser - 2018 Når du får udbetaling fra din egen pension ved sygdom, alders- eller førtidspensionering, får du måske samtidig offentlige ydelser. Disse ydelser kan blive påvirket

Læs mere

Hvad gør kommunen? Kommunen har pligt til at give et tilbud om fleksjob på fuld tid. Ønsker man et fleksjob på deltid, er dette også muligt.

Hvad gør kommunen? Kommunen har pligt til at give et tilbud om fleksjob på fuld tid. Ønsker man et fleksjob på deltid, er dette også muligt. 66 66 Fleksjob xx Fleksjob Fleksjob er stillinger på særlige vilkår. Der kan både oprettes fleksjob hos private og offentlige arbejdsgivere. Ønsker man mulighederne for et fleksjob undersøgt, skal man

Læs mere

JOB MED LØNTILSKUD. til førtidspensionister. 4. udgave januar 2009 Center for Ligebehandling af Handicappede

JOB MED LØNTILSKUD. til førtidspensionister. 4. udgave januar 2009 Center for Ligebehandling af Handicappede JOB MED LØNTILSKUD til førtidspensionister 4. udgave januar 2009 Center for Ligebehandling af Handicappede JOB MED LØNTILSKUD til førtidspensionister Udgiver: Center for Ligebehandling af Handicappede

Læs mere

Fremsat den af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Udkast

Fremsat den af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Udkast Beskæftigelsesudvalget, Skatteudvalget, Socialudvalget 2012-13 BEU alm. del Bilag 11, SAU alm. del Bilag 21, SOU alm. del Bilag 21 Offentligt Fremsat den af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup)

Læs mere

Kommunale rettigheder. Cafémøde Tirsdag den 11. oktober 2011 Oplæg ved PTU s Socialrådgiver Bente Elton Rasmussen

Kommunale rettigheder. Cafémøde Tirsdag den 11. oktober 2011 Oplæg ved PTU s Socialrådgiver Bente Elton Rasmussen Kommunale rettigheder Cafémøde Tirsdag den 11. oktober 2011 Oplæg ved PTU s Socialrådgiver Bente Elton Rasmussen Dagens program Præsentation Oversigt over generelle rettigheder Arbejdsevne og mulige foranstaltninger

Læs mere

Kontanthjælp til forsørgelse og hjælp til enkeltudgifter

Kontanthjælp til forsørgelse og hjælp til enkeltudgifter Kontanthjælp til forsørgelse og hjælp til enkeltudgifter xx 97 97 Kontanthjælp til forsørgelse og hjælp til enkeltudgifter Dette afsnit omhandler mulighederne for kontanthjælp til forsørgelse. I afsnittet

Læs mere

Har I en plan? Hvad vil I?

Har I en plan? Hvad vil I? 1 Har I en plan? Hvad vil I? Overblik over fremtidig indkomst og formue Skat Efterløn Risikovillighed Folkepension Investering Pensionsformue Gaver og Arv Løn Efterløn? Modregning Folkepension 60 65 Alder

Læs mere

Reform af førtidspension og fleksjob

Reform af førtidspension og fleksjob Reform af førtidspension og fleksjob Reform af førtidspension og fleksjob aftalens hovedpunkter. Reform af førtidspension og fleksjob aftale Regeringen (Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale

Læs mere

Nye regler for folkepensionister

Nye regler for folkepensionister Nye regler for folkepensionister Den 1. juli 2008 trådte der to nye regler i kraft, der gør det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde. Ændringerne er blevet vedtaget som en del af den såkaldte

Læs mere

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social pension (Forhøjelse af supplerende pensionsydelse og pensionstillæg til folkepensionister) 1 I lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1005 af

Læs mere

Forslag. Lov om skattenedslag for seniorer

Forslag. Lov om skattenedslag for seniorer 2007/2 LSV 160 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2008-311-0016 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. juni 2008 Forslag til Lov

Læs mere

Du kan nu skifte førtidspension

Du kan nu skifte førtidspension Du kan nu skifte førtidspension Derfor kan du skifte førtidspension Du får førtidspension efter de gamle regler. I 2003 blev der indført nye regler for førtidspension. Folketinget har nu besluttet, at

Læs mere

Du kan nu skifte førtidspension

Du kan nu skifte førtidspension Du kan nu skifte førtidspension Derfor kan du skifte førtidspension Få hjælp på borger.dk Du får førtidspension efter de gamle regler. I 2003 blev der indført nye regler for førtidspension. Folketinget

Læs mere

Informationsmøde. Det handler om DIN pensionsordning i PKA. PKA A/S Tuborg Boulevard 3 2900 Hellerup 1

Informationsmøde. Det handler om DIN pensionsordning i PKA. PKA A/S Tuborg Boulevard 3 2900 Hellerup 1 Informationsmøde Det handler om DIN pensionsordning i PKA PKA A/S Tuborg Boulevard 3 2900 Hellerup 1 Organisation PKA administrerer pensionsordninger for: Sygeplejersker Sundhedsfaglige (Kost- og Ernæringsfaglige,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Fremsat den xx. april 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Læs mere

Forslag. Fremsat den 12. december 2012 af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) til

Forslag. Fremsat den 12. december 2012 af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) til 2012/1 LSF 103 (Gældende) Udskriftsdato: 13. januar 2017 Ministerium: Social- og Integrationsministeriet Journalnummer: Social- og Integrationsmin., j.nr. 2012-6247 Fremsat den 12. december 2012 af social-

Læs mere

Folketinget har den 29. maj 2008 vedtaget L 151 Forslag til Lov om ændring. af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig

Folketinget har den 29. maj 2008 vedtaget L 151 Forslag til Lov om ændring. af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig Holmens Kanal 22, 1060 København K Tlf. 3392 9300, Fax. 3393 2518, E-mail vfm@vfm.dk J.nr. 2007-6869/the 29. maj 2008 Orientering om Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste,

Læs mere

UDKAST. Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension

UDKAST. Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension Til kommuner, mfl. UDKAST Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk www.sm.dk Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension

Læs mere

Ældrecheck PÅ UNDER 5 MINUTTER

Ældrecheck PÅ UNDER 5 MINUTTER Ældrecheck PÅ UNDER 5 MINUTTER Indhold Hvad er Ældrecheck? Rent praktisk Sådan bliver ældrechecken udregnet Eksempler Hvad er ældrecheck? Ældrecheck er et årligt engangsbeløb, til personer som er berettiget

Læs mere

Offentlige støttemuligheder for voksne med immundefekt

Offentlige støttemuligheder for voksne med immundefekt for voksne med immundefekt Quality Hotel, Tåstrup d.27.august 2011 Inge Louv Socialrådgiver - handicapkonsulent www.ingelouv.dk En sags gang gennem systemet Kommunen yder råd og vejledning Borgeren ansøger

Læs mere

Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015

Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015 Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015 Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser. Vælger du at gå på nedsat tid, påvirker det naturligvis din økonomi. Din løn bliver mindre,

Læs mere

Husk at underskrive ansøgningen på side 5

Husk at underskrive ansøgningen på side 5 Send til Udbetaling Danmark Kongens Vænge 8 3400 Hillerød Pension Oplysninger til opstart af førtidspension Dine oplysninger Navn Personnummer Adresse Telefonnummer Når du er blevet tilkendt førtidspension

Læs mere

Socialudvalget SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt

Socialudvalget SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Socialudvalget 2012-13 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 26. oktober 2012 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension Sammenskrivningen er ikke retligt bindende. Sammenskrivningen skal samle og overskueliggøre

Læs mere

Sådan er du dækket. Sådan er du dækket. Valg af ordning som nyt medlem. Hvis du vil skifte ordning senere. Dækning ved udvalgte kritiske sygdomme

Sådan er du dækket. Sådan er du dækket. Valg af ordning som nyt medlem. Hvis du vil skifte ordning senere. Dækning ved udvalgte kritiske sygdomme Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i Lægernes Pension, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. Lægernes Pension pensionskassen for læger 01.01.2017 11/10 Side 2/7 Din ordning i Lægernes

Læs mere

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5 SÅDAN ER DU DÆKKET Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i pensionskassen, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. 11/04 26.02.2015 Din ordning i Lægernes Pensionskasse danner et solidt

Læs mere

Guld eller sølv i 3. alder. v. Karen Aagaard, socialøkonom Heden & Fjorden

Guld eller sølv i 3. alder. v. Karen Aagaard, socialøkonom Heden & Fjorden Guld eller sølv i 3. alder v. Karen Aagaard, socialøkonom Heden & Fjorden EFTERLØN Efterlønsbevis og efterlønsalder ( se folder på bordene) Krav Ret Beregning af sats 2 års-regel Skattefri præmie Pensionsmodregning

Læs mere

Reglerne på det sociale område

Reglerne på det sociale område Reglerne på det sociale område Indhold Som arbejdsgiverrepræsentant i et koordinationsudvalg skal man ikke have kendskab til den sociale lovgivning i detaljer. Derimod kan det være en fordel at kende til

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Lovforslag nr. L 135 Folketinget 2018-19 Fremsat den 20. december 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste,

Læs mere

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 4

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 4 SÅDAN ER DU DÆKKET Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i pensionskassen, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. 11/01 30.07.2014 Din ordning i Lægernes Pensionskasse danner et solidt

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 15 af 30. juni 2016 om førtidspension. Kapitel 1 Arbejdsevne

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 15 af 30. juni 2016 om førtidspension. Kapitel 1 Arbejdsevne Selvstyrets bekendtgørelse nr. 15 af 30. juni 2016 om førtidspension I medfør af 8, stk. 4, 13, stk. 6, 14, stk. 3, 19, stk. 4, 25, 29, stk. 5, 41 og 43, stk. 9 i Inatsisartutlov nr. 40 af 9. december

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension Sammenskrivningen er ikke retligt bindende. Sammenskrivningen skal samle og overskueliggøre

Læs mere

FØRTIDSPENSION SAGSBEHANDLING

FØRTIDSPENSION SAGSBEHANDLING FØRTIDSPENSION SAGSBEHANDLING Inden du søger om førtidspension Der kan tilkendes førtidspension til personer mellem 18 år og folkepensionsalderen. En ansøgning om førtidspension vil blive behandlet i forhold

Læs mere

Yderligere oplysninger fås hos kommunen.

Yderligere oplysninger fås hos kommunen. 26 26 Boligstøtte xx Boligstøtte Boligstøtte omfatter boligsikring, boligydelse og lån til betaling af beboerindskud. Retten til boligstøtte er betinget af: at man har fast bopæl her i landet at boligen

Læs mere

Støttemuligheder når du har em blødersygdom

Støttemuligheder når du har em blødersygdom Støttemuligheder når du har em blødersygdom Svendborg, d. 21. september 2013 Gitte Madsen Socialrådgiver handicapkonsulent 1 Serviceloven 83, praktisk bistand og personlig pleje 86 træning 100 merudgifter

Læs mere

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5 SÅDAN ER DU DÆKKET Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i pensionskassen, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. 11/06 31.08.2015 Din ordning i Lægernes Pensionskasse danner et solidt

Læs mere

20. maj 2015 EM 2015/XX. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

20. maj 2015 EM 2015/XX. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 20. maj 2015 EM 2015/XX Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx om alderspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Pensionsalderen er 65 år, jf. dog stk. 2-4. Stk. 2. Pensionsalderen forhøjes

Læs mere

Tillæg august 2014 lovbogen Social pension februar 2014

Tillæg august 2014 lovbogen Social pension februar 2014 TILLÆG AUGUST 2014 Love Tillæg august 2014 lovbogen Social pension februar 2014 Pensionslov: Lov nr. 217 af 16/5 1984 om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1116 af 23/9 2013, med følgende ændringslove

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og forskellige andre love. Lovforslag nr. L 143 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og forskellige andre love. Lovforslag nr. L 143 Folketinget Lovforslag nr. L 143 Folketinget 2018-19 Fremsat den 30. januar 2019 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og forskellige

Læs mere

Velkommen til pensionsmøde

Velkommen til pensionsmøde Velkommen til pensionsmøde Man kunne jo spørge sig selv. Hvorfor spare op til pension i en pensionskasse? Hvorfor sparer jeg op til pension? (Forventninger til levestandard, velfærdsreform, vi bliver ældre

Læs mere

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af fleksydelsesbidrag og Udbetaling Danmarks vejledning

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af fleksydelsesbidrag og Udbetaling Danmarks vejledning Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af fleksydelsesbidrag og Udbetaling Danmarks vejledning I 1 i lov nr. XXX om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag

Læs mere

Fremsat den 18. november 2009 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag. til

Fremsat den 18. november 2009 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag. til Lovforslag nr. L 71 Folketinget 2009-10 Fremsat den 18. november 2009 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet

Læs mere

JOBCENTER. Sygedagpenge. Førtidspension. Jobafklaringsforløb. Fleksjob eller. Ordinært arbejde. Ressourceforløb

JOBCENTER. Sygedagpenge. Førtidspension. Jobafklaringsforløb. Fleksjob eller. Ordinært arbejde. Ressourceforløb JOBCENTER Ressourceforløb Førtidspension Fleksjob eller Sygedagpenge Jobafklaringsforløb Ordinært arbejde Privatpraktiserende socialrådgiver Susanne Koch Larsen Aktiviteter inden første opfølgning (inden

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om social pension

Bekendtgørelse af lov om social pension LBK nr 1137 af 20/10/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 24. oktober Bekendtgørelse af lov om social pension. 20. oktober Nr

Lovtidende A Udgivet den 24. oktober Bekendtgørelse af lov om social pension. 20. oktober Nr Lovtidende A 2014 Udgivet den 24. oktober 2014 20. oktober 2014. Nr. 1137. Bekendtgørelse af lov om social pension Herved bekendtgøres lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1116 af 23. september

Læs mere

Forudsætninger for Behovsguiden

Forudsætninger for Behovsguiden Forudsætninger for Behovsguiden Med Behovsguiden vil give dig et kvalificeret bud på dit pensionsbehov: Dit behov for opsparing, når du går på pension så du kan opretholde din livsstil Dit og din families

Læs mere

Udkast. til. »Kapitel 5 e Obligatorisk pensionsordning

Udkast. til. »Kapitel 5 e Obligatorisk pensionsordning Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del - Bilag 176 Offentligt Udkast til Forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og forskellige andre love (Indførelse af obligatorisk pensionsordning

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-10. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr.

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-10. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr. Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-10 Budget 2004-2007 Indeholder Bevilling nr. 554 Førtidspension og 555 øvrige sociale formål Ansvarsplacering Behandling og vedtagelse Udvalg:

Læs mere

29. oktober 2015 EM 2015/160. Ændringsforslag. til. Til 5. Til 9. Til 10

29. oktober 2015 EM 2015/160. Ændringsforslag. til. Til 5. Til 9. Til 10 29. oktober 2015 EM 2015/160 Ændringsforslag til Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx om alderspension Fremsat af Naalakkersuisut til 2. behandling. Til 5 1. Stk. 2 affattes således: Stk. 2. Alderspensionister

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Fremsat den {FREMSAT} af beskæftigelsesminister Inger Støjberg Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. (Forhøjelse

Læs mere

Hvad betyder skattereformen for din økonomi?

Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Skatten på din løn Et af hovedformålene med skattereformen er at give danskerne lavere skat på arbejde, og det sker allerede i 2010. Den lavere skat kommer

Læs mere

Pensionsregulativet gælder fra den 1.1.1996 respektive fra den dato i 1996, pr. hvilken medlemskabet bliver hvilende.

Pensionsregulativet gælder fra den 1.1.1996 respektive fra den dato i 1996, pr. hvilken medlemskabet bliver hvilende. Regulativ 4 1 Medlemsoptagelse m.v. Dette pensionsregulativ omfatter medlemmer med hvilende medlemskab pr.1.1.1996 samt medlemmer, som inden den 1.1.1996 er overgået til bidragsfri dækning efter fratrædelse

Læs mere

Skattenedslag til 64-årige i arbejde

Skattenedslag til 64-årige i arbejde Skattenedslag til 64-årige i arbejde Med den gode beskæftigelsessituation er der brug for alle på arbejdsmarkedet. Ikke mindst de erfarne kræfter blandt seniorerne. Imidlertid vælger mange seniorer at

Læs mere

Om at få... efterløn FAGLIG FÆLLES AKASSE

Om at få... efterløn FAGLIG FÆLLES AKASSE Om at få... efterløn FAGLIG FÆLLES AKASSE Indhold Du kan trække dig tilbage lidt efter lidt... Efterlønsbevis... Når du har fået dit efterlønsbevis... Søg om din efterløn... Fuldtid eller deltid... Satser

Læs mere

BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND 1 / 8

BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND 1 / 8 1 / 8 Med reformen af fleksjob og førtidspension den 1. januar 2013 er den hidtidige fleksjobordning blevet omlagt og målrettet personer med en meget begrænset arbejdsevne. I denne forbindelse blev løn-

Læs mere

Social sikring side 1

Social sikring side 1 Social sikring side 1 Indhold 0.11 Beboelse (boligplacering af flygtninge)... 2 5.68 Førtidspension med 50% kommunal medfinansiering... 3 5.69 Førtidspension med 65% kommunal medfinansiering... 4 5.70

Læs mere

Om at få efterløn... for dig, der er født før 1. januar 1956

Om at få efterløn... for dig, der er født før 1. januar 1956 Om at få efterløn... for dig, der er født før 1. januar 1956 2 - Faglig Fælles Akasse Indhold Efterlønsbevis... Udskydelsesreglen... Overgang til efterløn... Seniorjob... Satser for efterløn... Fuldtid

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om social pension

Bekendtgørelse af lov om social pension LBK nr 1116 af 23/09/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 8. oktober 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Social, Børne og Integrationsmin., j.nr.

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser ved nedsat erhvervsevne Forsikringsbetingelser af 1. februar 2016

Almindelige forsikringsbetingelser ved nedsat erhvervsevne Forsikringsbetingelser af 1. februar 2016 Almindelige forsikringsbetingelser for livsforsikringsvirksomhed i Nordea Liv & Pension, livsforsikringsselskab A/S CVR-nr. 24260577, Klausdalsbrovej 615, 2750 Ballerup, Danmark Disse forsikringsbetingelser

Læs mere

Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet

Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet Når din sag skal afgøres, skal den være afgjort inden for en bestemt tid. Du kan se, hvor længe du skal vente på en afgørelse i din sag, i denne oversigt. Du

Læs mere

Bekendtgørelse om betaling for botilbud m.v. efter servicelovens kapitel 20 samt om flytteret i forbindelse med botilbud efter 108

Bekendtgørelse om betaling for botilbud m.v. efter servicelovens kapitel 20 samt om flytteret i forbindelse med botilbud efter 108 Bekendtgørelse nr. 1387 af 12. december 2006 Bekendtgørelse om betaling for botilbud m.v. efter servicelovens kapitel 20 samt om flytteret i forbindelse med botilbud efter 108 I medfør af 108, stk. 4,

Læs mere

Orientering til pensionister bosat uden for Danmark 2010

Orientering til pensionister bosat uden for Danmark 2010 Orientering til pensionister bosat uden for Danmark 2010 Indholdsfortegnelse: (ctrl + klik for at gå direkte til afsnittet) 1. Forord 2. Beregning af pensionen 3. Den nye lov om førtidspension 4. Pensionsmeddelelsen

Læs mere

Om at få efterløn... for dig, der er født fra 1. juli 1959

Om at få efterløn... for dig, der er født fra 1. juli 1959 Om at få efterløn... for dig, der er født fra 1. juli 1959 2 - Faglig Fælles Akasse Indhold Din efterlønsperiode... Efterlønsbevis... Betingelser for ret til efterlønsbevis/efterløn... Overgang til efterløn...

Læs mere

Den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister. - få tilskud til en ekstra alderspension

Den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister. - få tilskud til en ekstra alderspension Den Supplerende for førtidspensionister - få tilskud til en ekstra alderspension 1 Den Supplerende - en ordning der betaler sig Godt 60.000 førtidspensionister er tilmeldt den Supplerende. Det er der god

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 24. august 2010

Lovtidende A 2010 Udgivet den 24. august 2010 Lovtidende A 2010 Udgivet den 24. august 2010 19. august 2010. Nr. 1005. Bekendtgørelse af lov om social pension Herved bekendtgøres lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 982 af 2. oktober 2009,

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 20 af 23. november 2015 0m alderspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Pensionsalderen er 65 år, jf dog stk. 2-4. Stk. 2. Pensionsalderen forhøjes til 66 år fra den l. januar

Læs mere

Pensionsguide. - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu

Pensionsguide. - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu Pensionsguide - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu En pensions-opsparing med forsikring er et gode, som du giver dig selv og din familie Formålet er at sikre,

Læs mere

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1331 af 1/6 2018

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1331 af 1/6 2018 REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1331 af 1/6 2018 Vedtagne skattelovforslag Folketinget har i dag vedtaget fire lovforslag på skatteområdet, der omhandler alt fra skattefri omstrukturering

Læs mere

I N V A L I D E P E N S I O N

I N V A L I D E P E N S I O N I N V A L I D E P E N S I O N Pjecen gælder kun for medlemmer optaget i MP Pension før 1. januar 2008 MP Pension Pensionskassen for magistre og psykologer Lyngbyvej 20 2100 København Ø Tlf.: +45 39 15

Læs mere

Pensionsmeddelelse - folkepension

Pensionsmeddelelse - folkepension Afsender Kongens Vænge 8, 3400 Hillerød Modtager Kasper BarsteX SkomagerloddeX 70 65 DannemarX Pensionsmeddelelse - folkepension Du får udbetalt 5.97 kr. for januar 208. Udbetalingen sker den 29. december

Læs mere

Udkast. Forslag. til. (Lettelse af grænsehindring ved flytning mellem rigsdelene m.v.)

Udkast. Forslag. til. (Lettelse af grænsehindring ved flytning mellem rigsdelene m.v.) Fremsat den xx. oktober 2019 af beskæftigelsesministeren (Peter Hummelgaard) Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension

Læs mere

Guide til ansøgning om folkepension

Guide til ansøgning om folkepension Guide til ansøgning om folkepension I denne guide får du hjælp til at komme godt igennem den digitale ansøgning om folkepension på borger.dk/folkepension. Guiden tager udgangspunkt i den typiske ansøgning

Læs mere

INVALIDEPENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk

INVALIDEPENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk INVALIDEPENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE joep.dk 2 Indhold 3 Forord 4 Hvornår kan du få invalidepension? 4 Vurdering af erhvervsevnen 4 Ansøgning 5 Børnepension 5 Dokumentation ved udbetaling

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om social pension

Bekendtgørelse af lov om social pension LBK nr 1208 af 17/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 17/14772 Senere

Læs mere

Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing

Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing Forslag Vedtagelse af ny lov om pensionsbeskatning, herunder særligt ændring af aldersopsparingen, medfører, at

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om fleksløntilskud - lønindtægt - skattepligtig værdi - personalegoder - lønloft - fuldtidsløn

Ankestyrelsens principafgørelse om fleksløntilskud - lønindtægt - skattepligtig værdi - personalegoder - lønloft - fuldtidsløn KEN nr 9600 af 03/07/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 5. september 2019 Ministerium: Journalnummer: 18-42384 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

DEN NYE EFTERLØN. - tilbagetrækningsreformen

DEN NYE EFTERLØN. - tilbagetrækningsreformen DEN NYE EFTERLØN - tilbagetrækningsreformen Den nye efterløn Brochuren er til dig, der er født i 1954 eller senere. Den tilbagetrækningsreform, som Folketinget vedtog i slutningen af 2011, får i et eller

Læs mere

Telia pensionsordning. Pension

Telia pensionsordning. Pension Telia pensionsordning Pension Velkommen Telias pensionsordning 2 Forsikringer 3 - Dine forsikringer 4 - Forsikringsoversigt 5 Drømmer du om en alderdom med plads til det hele, så få dig en god pensionsordning

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om social pension

Bekendtgørelse af lov om social pension LBK nr 10 af 12/01/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 3. juli 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, j.nr. 2014 9782

Læs mere

Betingelser: 1. punkt for at i kan få viden om, hvor i især skal være opmærksomme i det følgende

Betingelser: 1. punkt for at i kan få viden om, hvor i især skal være opmærksomme i det følgende 1 Præsentation: Helga Madsen, fagbevægelsen, rehabilitering Codan, Gigtforeningens rådgivning siden december 2016 rådgivningen 2 socialrådgivere, ergoterapeut, fysioterapeut, sygeplejerske, læge, kostvejleder

Læs mere

30. januar 2015 FM 2015/98. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

30. januar 2015 FM 2015/98. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 30. januar 2015 FM 2015/98 Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2015 om førtidspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Retten til førtidspension er betinget af, at ansøgeren har dansk

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene en stor del af dit liv skal leves efter du er gået på pension En stor del af dit liv skal leves, efter at du er

Læs mere

Præmien fastsættes for ét år ad gangen. Den beregnes på baggrund af PFA Pensions tariffer og gruppens sammensætning. køn og erhverv.

Præmien fastsættes for ét år ad gangen. Den beregnes på baggrund af PFA Pensions tariffer og gruppens sammensætning. køn og erhverv. Hvornår ophører forsikringen: Forsikringen ophører med udgangen af den præmietermin, hvor præmiebetalingen ophører du fylder 60 år kundeforholdet i Salling Bank bortfalder aftalen opsiges af en af aftaleparterne

Læs mere

Aktuelle satser Familie- og socialjura januar 2015 Indholdsfortegnelse

Aktuelle satser Familie- og socialjura januar 2015 Indholdsfortegnelse Aktuelle satser Familie- og socialjura januar 2015 Indholdsfortegnelse Aktiv socialpolitik Arbejdsløshedsforsikring Arbejdsløshedsforsikringsbidrag Arbejdsskadeforsikring Boligstøtte Begravelseshjælp Børn

Læs mere

Skattenedslag til 64 årige i arbejde

Skattenedslag til 64 årige i arbejde Skattenedslag til 64 årige i arbejde Hvilke aldersgrupper kan få skattenedslag? Overordnede betingelser for skattenedslag Hvor meget må man tjene som 57, 58 og 59 årig? Fuldtidsbeskæftiget, hvor mange

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 24. august 2010

Lovtidende A 2010 Udgivet den 24. august 2010 Lovtidende A 2010 Udgivet den 24. august 2010 19. august 2010. Nr. 1006. Bekendtgørelse af lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Herved bekendtgøres lov om højeste,

Læs mere

- Og hva så? Førtidspensionist, langtidsyge, fleks- og skånejobbere. Landsforeningen for førtidspensionister. Formål Mærkesager Min historie Hvis syg?

- Og hva så? Førtidspensionist, langtidsyge, fleks- og skånejobbere. Landsforeningen for førtidspensionister. Formål Mærkesager Min historie Hvis syg? Landsforeningen for førtidspensionister Læs bl.a om: Formål Mærkesager Min historie Hvis syg? Førtidspensionist, langtidsyge, fleks- og skånejobbere - Og hva så? SE DIN LOKALFORENING PÅ BAGSIDEN!! Du er

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om social pension

Bekendtgørelse af lov om social pension LBK nr 1239 af 13/10/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 20. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 16/10598

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik August 9 Folke- og førtidspensionister, 5-9 x Det samlede antal personer i Århus Kommune, der modtager sociale pensioner (inkl. beboere på plejehjem),

Læs mere