D O M. har desuden påstået, at Ankenævnet for Patienterstatningen skal anerkende, at det varige men som følge af patientskaden udgør 30 %.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "D O M. har desuden påstået, at Ankenævnet for Patienterstatningen skal anerkende, at det varige men som følge af patientskaden udgør 30 %."

Transkript

1 D O M afsagt den 12. april 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lisbeth Kjærgaard og Anne Hedegaard Toft (kst.)) i ankesag V.L. B A (advokat Rikke Lenette Omme, Esbjerg) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Whitney Maria Bjerrum, København) Retten i Esbjerg har den 16. januar 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2011). Påstande For landsretten har appellanten, A, gentaget sin påstand for byretten om, at indstævnte, Ankenævnet for Patienterstatningen, skal anerkende, at hun som følge af patientskaden har pådraget sig et erhvervsevnetab på 15 % eller derover fastsat efter rettens skøn. A har desuden påstået, at Ankenævnet for Patienterstatningen skal anerkende, at det varige men som følge af patientskaden udgør 30 %. A hjemvisning. har endvidere gentaget sin subsidiære påstand for byretten om Ankenævnet for Patienterstatningen har påstået byrettens dom stadfæstet.

2 - 2 - Supplerende sagsfremstilling Den 24. juni 2009 traf Patientforsikringen (nu Patienterstatningen) afgørelse om, at A var blevet påført en behandlingsskade i form af følger efter forsinket diagnosticering af livmoderhalskræft, og at hun havde ret til erstatning, jf. den dagældende lov om patientforsikring 3, stk. 1, jf. 2, stk. 1, nr. 1, og 5, stk. 1. Patientforsikringen tilkendte ved samme afgørelse A godtgørelse for varigt men på 25 %. Den 19. april 2010 tilkendte Patientforsikringen A erstatning for udgifter og andet tab, tabt arbejdsfortjeneste og godtgørelse for svie og smerte. Patientforsikringen gav ved samme afgørelse afslag på erstatning for erhvervsevnetab, ligesom Patientforsikringen fandt, at A ikke var berettiget til yderligere godtgørelse for varigt men. Af afgørelsen fremgår bl.a.: VARIGT MÉN (se vejledningen pkt. 4): Ved afgørelsen af 24. juni 2009 fastsatte Patientforsikringen det varige mén til 25%. Patientforsikringen har nu vurderet, at A ikke er berettiget til yderligere godtgørelse for varigt mén. Der er lagt vægt på de seneste lægelige oplysninger fra december 2009, hvoraf det fremgår at A må betragtes som værende radikalt behandlet, og er uden smerter eller andre væsentlige fysiske mén. Det fremgår af de kommunale oplysninger, at A bliver behandlet for en svær depression, der bl.a. medfører stor træthed. Det er oplyst, at depressionen forventes at være midlertidig. Patientforsikringen har også lagt vægt på, at depressionen ikke med overvejende sandsynlighed skyldes følgerne af behandlingsskaden. Der er lagt vægt på, at hun efter det oplyste tidligere har haft depressioner, bl.a. i forbindelse med fødsler, og at den aktuelle depression kan være udløst af såvel den seneste fødsel, som kræftdiagnosen som andre forhold. ERHVERVSEVNETAB (se vejledningen pkt. 5): Patientforsikringen har vurderet, at A ikke er berettiget til erstatning for tab af erhvervsevne. Begrundelse er, at hendes erhvervsevne ikke er nedsat med 15% eller mere som følge af behandlingsskaden.

3 - 3 - Der er lagt vægt på de lægelige oplysninger, hvoraf det fremgår at der ikke er væsentlige fysiske mén efter kræftsygdommen eller behandlingen. Der er således ikke arbejdsbegrænsende følger af den forsinkede diagnose og den udvidede behandling. Det er oplyst, at A har udviklet en svær depression, og det må lægges til grund, at denne er hovedårsagen til, at hun endnu ikke er vendt tilbage til arbejdsmarkedet. Patientforsikringen har vurderet, at denne depression ikke med overvejende sandsynlighed skyldes følgerne af behandlingsskaden. A påklagede Patientforsikringens afgørelse om varigt men og erhvervsevnetab til Patientskadeankenævnet (nu Ankenævnet for Patienterstatningen), der den 1. juni 2011 tiltrådte Patientforsikringens afgørelse. Af ankenævnets afgørelse fremgår bl.a.: Begrundelse og resultat Det skal indledningsvis anføres, at Patientskadeankenævnets afgørelse alene angår godtgørelse for varigt mén og spørgsmålet om, hvorvidt A er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab, jf. Deres brev af 23. september Patientskadeankenævnet kan tiltræde, at der er grundlag for at yde erstatning efter lov om patientforsikring, jf. 3, stk. 1, jf. 2, stk. 1, nr. 1. Patientskadenævnet kan endvidere tiltræde den af Patientforsikringen tilkendte godtgørelse for varige mén og afslaget på erstatning for erhvervsevnetab. Varigt mén: Nævnet kan således tiltræde, at A ved patientskaden er påført et varigt mén på i alt 25 procent, jf. erstatningsansvarslovens 4. Nævnet har herved lagt vægt på, at A som følge af den anerkendte patientskade i form af følger af forsinket diagnosticering af livmoderhalskræft har mistet funktionen af begge æggestokke med deraf følgende hormonelle konsekvenser og har mistet begge æggeledere. Nævnet har endvidere lagt vægt på, at hun også ved rettidig diagnosticering og behandling måtte påregne tab af livmoderen med dertil hørende fertilitetsmæssige konsekvenser. Ligeledes har nævnet lagt vægt på, at hendes statistiske overlevelsesprognose som følge af patientskaden må vurderes som væsentligt forringet, hvorfor hun i henhold til praksis er berettiget til méngodtgørelse på 10% for den psykiske belastning ved bevidstheden herom.

4 - 4 - For så vidt angår A's gener med svær depression kan nævnet tiltræde, at depressionen ikke med overvejende sandsynlighed er en følge af den anerkendte patientskade. Nævnet har lagt vægt på, at hun efter det oplyste tidligere har haft flere selvmordsforsøg og flere behandlingskrævende depressioner, bl.a. i forbindelse med fødsler, og at den aktuelle depression kan være udløst af såvel seneste fødsel som kræftdiagnosen eller andre forhold. Nævnet skal anføre, at det er veldokumenteret, at årsagen til depressioner oftest udgøres af en sum af faktorer som genetisk disposition, opvækstforhold, personlighed og begivenheder i voksenlivet. Ligeledes er det veldokumenteret, at depressioner som oftest bliver sværere for hver ny episode. Det er således sandsynligt, at A's depressive perioder ville blive længere og sværere, også uden den aktuelle sygehistorie, når henses til hendes aktuelle situation med en personlighedsmæssig tilskyndelse til at overbelaste sig selv ved at påtage sig mange forpligtelser i forhold til børn, ægtefælle og hundehold. Det er nævnets vurdering, at følgerne af den forsinkede diagnose kun udgør en særdeles begrænset del af årsagerne til hendes nuværende psykiske helbredstilstand. Nævnet finder, at A utvivlsomt er psykisk påvirket af bevidstheden om, at hun er påført en væsentlig forringet statistisk overlevelsesprognose som følge af patientskaden. Som anført ovenfor er hun netop derfor tilkendt et varigt mén på 10% for denne psykiske belastning. Erhvervsevnetab: Nævnet kan tiltræde, at A ved patientskaden ikke er påført et erhvervsevnetab på 15 procent eller derover, jf. erstatningsansvarslovens 5-7. Nævnet kan herved i det hele henvise til den af Patientforsikringen anførte begrundelse. Under byretssagens forberedelse kom det frem, at der i en journal fra A's egen læge var medtaget oplysninger om en patients stofmisbrug. Egen læge har bekræftet, at journalnotatet ikke vedrører A, og at oplysningerne var kommet ind i journalen ved en fejl. Da der på baggrund heraf kunne rejses tvivl om, hvilket faktisk grundlag Patientskadeankenævnet havde taget udgangspunkt i ved afgørelsen af 1. juni 2011, besluttede ankenævnet ved afgørelse af 5. juli 2012 at genbehandle sagen. Efter genbehandling af sagen fastholdt Patientskadeankenævnet afgørelsen af 1. juni Der har for byretten været stillet spørgsmål til Retslægerådet, der den 3. juli 2014 bl.a. har besvaret følgende spørgsmål således:

5 - 5 - Spørgsmål 1: Retslægerådet bedes særligt med henvisning til egen læges journal og egen læges tilkendegivelse i bilag 16, side 4 oplyse, om sagsøger forud for patientskaden havde psykiske problemer? Såfremt der svares bekræftende bedes Rådet angive graden af problemerne? Svaret bedes begrundet. Retslægerådet bedes redegøre for, hvilke psykiske problemer der evt. er dokumentation for i sagens lægelige akter? Spørgsmålet om, hvorvidt sagsøger havde psykiske problemer forud for patientskaden maj 2008 kan Retslægerådet besvare bekræftende. Det fremgår således af egen læges journal, at sagsøger flere gange har forsøgt selvmord ved at skære sig i håndleddet (i 1999) samt ved andre lejligheder at tage en overdosis smertestillende medicin (blandt andet i 1998). Sagsøger har i perioder været behandlet med forskellige antidepressive lægemidler på grund af, hvad der i journalen beskrives som depressiv tilstand, blandt andet i januar 2005, hvor man i forbindelse med, at sagsøger blev gravid ændrede den allerede instituerede antidepressive medicin. Tilsvarende blev sagsøger i 2007, knap 5 måneder henne i sin graviditet, vurderes klart depressiv. Dette bekræftes af overlæge Sven Nielsen, Psykiatricenter Vest, i journalnotat dateret Sagsøger har således gennem årene op til patientskaden periodevis opfyldt de internationale kriterier (ICD-10) for depression, men med vekslende sværhedsgrad af symptomerne. Spørgsmål 2: Retslægerådet bedes oplyse om sagsøger efter patientskaden har psykiske problemer? Såfremt der svares bekræftende bedes Rådet angive graden af problemerne? Retslægerådet bedes redegøre for, hvilke psykiske problemer der evt. er dokumentation for i sagens lægelige akter? Spørgsmålet om, hvorvidt sagsøger havde psykiske problemer efter patientskaden maj 2008 kan Retslægerådet ligeledes besvare bekræftende. I månederne efter operationen for livmoderhalskræft klagede sagsøger ifølge egen læges journal over depressive symptomer, og hun blev den atter undersøgt af overlæge Sven Nielsen, Psykiatricenter Vest, som diagnosticerede en svær depression. På grund af denne tilstand fulgtes hun med samtaler og forskellig medicinsk antidepressiv behandling i distriktspsykiatrien til maj Man var nødt til at prøve sig frem med flere præparater, da der i længere tid ikke var tilstrækkelig effekt af behandlingen. Maj 2011 blev sagsøger afsluttet i væsentligt bedre tilstand. Ovenstående bekræftes i erklæring dateret af speciallæge i psykiatri Erik Kjærsgaard, som også anfører, at sagsøger på dette tidspunkt led af en let depression.

6 - 6 - Spørgsmål 3: Retslægerådet bedes, såfremt spørgsmål 2 besvares bekræftende, oplyse om de psykiske problemer helt eller delvist henføres til følgende nedenfor angive forhold og med hvilken sandsynlighed. Svaret bedes begrundet 1. forhold der er den forsinkede diagnose uvedkommende 2. forhold der kan relateres til forsinkede diagnose Det er ved undersøgelse af større patientgrupper påvist, at arv, opvækstvilkår, personlighedstræk og aktuelle belastninger alle spiller en rolle for udviklingen af en depression. For den enkelte patient er det dog ikke muligt sikkert at fastslå den relative betydning af de nævnte faktorer. Det fremgår af akterne, at kemoterapien og strålebehandlingen var nødvendig på grund af den forsinkede diagnose. Udover den psykologiske belastning herved, kan selve den kemoterapi, som sagsøger har været i behandling med, påvirke hjernens funktion. Det er således beskrevet i nyere videnskabelig litteratur, at langvarig påvirkning af de intellektuelle funktioner er hyppige efter kemoterapi, hvilket kan bidrage til at udløse en depression. Der er for sagsøgers vedkommende beskrevet symptomer på påvirkning af de intellektuelle funktioner, men man kan ikke sikkert afgøre, hvorvidt de stammer fra kemoterapien eller er en følge af langvarig depression. Spørgsmål H: Retslægerådet bedes oplyse, hvor hyppigt kvinder, der får konstateret depression i forbindelse med en fødsel, lider af depressioner senere i livet. Kvinder, der tidligere har lidt af depression, er i stor risiko for ny depression i forbindelse med en graviditet eller fødsel. Kvinder, der tidligere har lidt af en depression i forbindelse med en graviditet eller fødsel, er i stor risiko for senere at få en depression med eller uden forbindelse med en graviditet eller fødsel. Der er således intet specifikt ved depressioner i forbindelse med graviditet eller efter en fødsel. Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål 3. Spørgsmål I: Retslægerådet bedes oplyse, om det er sædvanligt, at personer, som har lidt af en depression, får tilbagevendende depressioner senere i livet. Personer, der tidligere har lidt af depression, har stor tilbøjelighed til senere at få depressioner på ny, jævnfør besvarelsen af spørgsmål 3. Der har for landsretten været stillet supplerende spørgsmål til Retslægerådet, der den 29. november 2016 bl.a. har besvaret følgende spørgsmål således: Spørgsmål 5: Retslægerådet bedes oplyse, om egen læge, ud fra almindeligt anerkendte lægefaglige retningslinjer, har begået klare fejl ved behandlingen af A

7 - 7 - da hun i august 2006 henvendte sig med kontaktblødninger fra underlivet. Retslægerådet bedes begrunde svaret og herunder blandt andet tage stilling til: a) om den undersøgelse egen læge foretog (celleskrabet den 11. august 2006) alene er forbeholdt undersøgelse af symptomfri kvinder b) om det var en klar fejl, at A ikke i august 2006 blev henvist til speciallæge med henblik på vævsprøvetagning Enhver kvinde, der henvender sig til sin egen læge med kontaktblødning (blødning efter samleje), bør ud fra almindeligt anerkendte lægefaglige retningslinjer henvises til gynækolog med henblik på kolposkopi, skrab og vævsprøver fra livmoderhalsen. a) Smear (celleprøve) er en screeningsundersøgelse og indgår ikke i diagnosticering af livmoderhalskræft. Såfremt der er symptomer eller synlige forandringer på livmoderhalsen, skal patienten altid henvises til gynækolog med henblik på histologiske prøver. b) Det var en fejl, at sagsøger i august 2006 ikke blev henvist til gynækolog med henblik på vævsprøvetagning. Spørgsmål 6: Under henvisning til, at celleskrabet foretaget af egen læge den 11. august 2006 ved revision på Vejle Sygehus den 30. maj 2008 kunne give stærk mistanke om invasivt karcinom (bilag 2, side 8), bedes Retslægerådet oplyse om, det ud fra almindeligt anerkendte lægefaglige retningslinjer, var en klar fejl, at man ved mikroskopien på Vejle Sygehus den 16. august 2006 fandt, at celleskrabet viste normale forhold. Svaret bedes begrundet. Celleprøven fra august 2006 viste normale celler, mens der ved genbedømmelsen maj 2008 blev beskrevet stærk mistanke om karcinom. Der er dermed tale om falsk negativt resultat af prøven fra august Den diagnostiske sensitivitet for smear (celleprøve) fra livmoderhalsen ligger omkring 80% for sværere celleforandringer (CIN III) eller kræft. Man må således acceptere, at der er falsk negative resultater i forbindelse med celleprøver fra livmoderhalsen. Dette er grunden til, at en celleprøve udelukkende anvendes som screening af en rask population og ikke som diagnostisk redskab ved symptomer. Det var ikke ud fra almindeligt anerkendte lægefaglige retningslinjer en fejl, at celleprøven blev vurderet normal og dermed falsk negativ. Det må accepteres ved den type prøver. I en vejledende udtalelse af 16. juni 2017 har Center for Private Erstatningssager i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vurderet A's varige men til 30 %, og vurderet at hendes erhvervsevnetab midlertidigt er 25 % som følge af forsinket diagnosticering og behandling af livmoderhalskræft samt psykiske gener uanset årsag.

8 - 8 - Center for Private Erstatningssager i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har i en vejledende udtalelse ligeledes af 16. juni 2017 vurderet A's varige men til 20 % og erhvervsevnetabet til mindre end 15 % som følge af forsinket diagnosticering og behandling af livmoderhalskræft. Det fremgår af udtalelsen, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring herved i henhold til anmodning fra A's advokat har lagt Retslægerådets besvarelse af 3. juli 2014 til grund for vurderingen af årsagssammenhæng. Af den vejledende udtalelse fremgår bl.a. følgende: Når Retslægerådets udtalelse af 3. juli 2014 herefter skal lægges til grund for vurderingen af årsagssammenhæng, er det vores vurdering, at A's psykiske helbredstilstand i form af depression, samt påvirkningen af det kognitive funktionsniveau, ikke med overvejende sandsynlighed kan henføres til patientskaden. Vi vurderer således, at patientskaden ikke har medført varige psykiske gener, som kan begrunde fastsættelse af et selvstændigt varigt mén på 5 procent eller derover. Det er vores vurdering, at det ikke er overvejende sandsynligt, at patientskaden, den for sene diagnosticering af livmoderhalskræft med efterfølgende kemoterapi og strålebehandling, har påvirket A's funktionsevne eller erhvervsmæssige situation i et omfang, som kan begrunde fastsættelse af et varigt erhvervsevnetab på 15 % eller derover. Ved vurderingen heraf har vi lagt vægt på, at vi, på baggrund af Retslægerådets udtalelse af 3. juli 2014, ikke har fundet årsagssammenhæng mellem A's psykiske helbredstilstand i form af depression, samt påvirkningen af det kognitive funktionsniveau, og patientskaden. Herudover har vi lagt vægt på, at A, ikke som følge af patientskaden, har fysiske gener som påvirker funktionsevnen i noget omfang. Ankenævnet for Patienterstatningen har ved afgørelse af 23. oktober 2017 afslået at genoptage sagen til fornyet behandling under henvisning til, at det fortsat er ankenævnets vurdering, at A's psykiske gener i form af depression ikke med overvejende sandsynlighed er en følge af behandlingsskaden.

9 - 9 - Procedure Parterne har i det væsentlige gentaget deres anbringender for byretten og har procederet i overensstemmelse hermed. A har supplerende anført, at navnlig Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 5 viser, at der er begået en klar lægelig fejl. Det medfører, at kravene til beviset for årsagssammenhængen mellem patientskaden og de psykiske gener skal lempes. Det forhold, at A muligvis har været disponeret for at udvikle psykisk sygdom, fritager ikke for erstatningspligten. Hendes varige men som følge af patientskaden skal derfor i overensstemmelse med Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vurdering fastsættes til 30 %. Ankenævnet for Patienterstatningen har heroverfor supplerende anført, at der efter Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 5 og 6 ikke er begået så klare lægelige fejl, at der er grundlag for at lempe kravene til beviset for årsagssammenhængen. Det forhold, at A er disponeret for depressioner, lemper heller ikke hendes bevisbyrde for årsagssammenhængen. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings udtalelser af 16. juni 2017 giver ikke grundlag for at tilsidesætte ankenævnets afgørelse. Landsrettens begrundelse og resultat Det er ubestridt, at A er blevet påført en patientskade i form af forsinket diagnosticering af livmoderhalskræft, jf. den dagældende patientforsikringslovs 3, stk. 1, jf. 2, stk. 1, nr. 1. Det er endvidere ubestridt, at patientskaden har haft både fysiske og psykiske følger for A. Patientskadeankenævnet (nu Ankenævnet for Patienterstatningen) har således ved afgørelsen af 1. juni 2011 anerkendt, at A er påført et varigt men på 25 % for både fysiske og psykiske følger. Ankenævnet har dog vurderet, at A ikke ved patientskaden er påført et erhvervsevnetab på 15 % eller derover. Som blandt andet anført i Højesterets dom af 12. januar 2011 (U H) er det skadelidte, der skal bevise, at der foreligger årsagsforbindelse. Det fremgår videre af dommen,

10 at kravene til bevis efter forarbejderne i tvivlsomme tilfælde kan lempes, hvis der klart er begået fejl, der er erstatningspådragende efter almindelige erstatningsretlige regler, og som kan have forårsaget skaden. På baggrund af Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 5 lægger landsretten til grund, at det var en fejl, at A ikke blev henvist til gynækolog med henblik på vævsprøvetagning i august Efter bevisførelsen er der dog ikke tilstrækkeligt grundlag for at antage, at der herved er begået en så klar fejl, at den er erstatningspådragende efter almindelige erstatningsretlige regler. Der er derfor ikke grundlag for at lempe kravene til beviset for årsagsforbindelsen mellem den indtrådte skade og A's aktuelle gener. Ifølge de lægelige oplysninger i sagen havde A forud for patientskaden haft tilbagevendende depressioner og havde forsøgt selvmord. Hun havde i perioder været behandlet med antidepressive lægemidler. Af Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 1 fremgår det bl.a., at A således havde psykiske problemer forud for patientskaden, og at hun gennem årene op til patientskaden periodevis opfyldte de internationale kriterier (ICD-10) for depression, men med vekslende sværhedsgrad af symptomerne. Retslægerådet har ved besvarelsen af spørgsmål 2 anført, at A efter patientskaden havde psykiske problemer. Disse problemer blev i distriktspsykiatrien behandlet med samtaler og forskellig medicinsk antidepressiv behandling indtil maj 2011, hvor hun blev afsluttet i væsentligt bedret tilstand. Speciallæge i psykiatri Erik Kjærsgaard har i en erklæring af 15. april 2014 vurderet, at hun på dette tidspunkt led af en let depression. Det følger af Retslægerådet besvarelse af spørgsmål 3, at det på grund af den forsinkede diagnose var nødvendigt, at A fik kemoterapi, som kan påvirke hjernens funktion udover en psykologisk belastning. Retslægerådet har samtidig anført, at det ikke sikkert kan afgøres, om de symptomer på påvirkning af de intellektuelle funktioner, som er beskrevet hos A, stammer fra kemoterapien, eller er en følge af langvarig depression. På denne baggrund tiltræder landsretten, at A's gener i form af depression og påvirkning af intellektuelle funktioner ikke med overvejende sandsynlighed er en følge af den anerkendte patientskade.

11 Landsretten tiltræder herefter endvidere, at der ikke er det fornødne sikre grundlag for at tilsidesætte ankenævnets vurdering af følgerne af den forsinkede diagnosticering. Landsretten stadfæster derfor byrettens dom. Efter sagens udfald sammenholdt med parternes påstande skal A betale sagsomkostninger for landsretten til Ankenævnet for Patienterstatningen med kr. til udgifter til advokatbistand inkl. moms. Landsretten har herved lagt vægt på sagens økonomiske værdi og dens omfang og forløb, herunder at der for landsretten er stillet supplerende spørgsmål til Retslægerådet. T h i k e n d e s f o r r e t: Byrettens dom stadfæstes. A Patienterstatningen med kr. skal betale sagens omkostninger for landsretten til Ankenævnet for De idømte sagsomkostninger skal betales inden 14 dage og forrentes efter rentelovens 8 a. Dorte Jensen Lisbeth Kjærgaard Anne Hedegaard Toft (kst.) Udstedes uden betaling Udskriftens rigtighed bekræftes Vestre Landsret Viborg, den 12. april 2018 Anja Kjær Sørensen sektionsleder

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 1992 15 nkestyrelsen (Kammeradvokaten v/advokat Christian

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 Sag 185/2017 (2. afdeling) A (advokat Anni Nørgaard Clausen, beskikket) mod Region Syddanmark (advokat Mads Michael Brandt) I tidligere instanser er

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018. HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. maj 2019 Sag BS 36187/2018 HJR (2. afdeling) Boet efter A ved B (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen)

Læs mere

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg Retten i Helsingør DOM Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagens hovedspørgsmål

Læs mere

DOM. Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg (advokat Whitney Maria Bjerrum, København) mod A (advokat Erik Gram, Haderslev)

DOM. Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg (advokat Whitney Maria Bjerrum, København) mod A (advokat Erik Gram, Haderslev) DOM afsagt den 6. april201 8 af Vestre Landsrets Il.afdeling (dommerne Henrik Bjørnager Nielsen, Lisbeth Kjærgaard og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B-1397-1 7 Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2854009 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 28. februar 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Morten Juul Nielsen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag D O M afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag V.L. B 0336 16 (advokat Niels Lomborg, mod Planklagenævnet (tidligere

Læs mere

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 o 1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 J. nr. 750222-A Z- 0 ^ UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET OS-02-2014- KFM 1 VJ23 : i>es S- 1 - ZO-^^O DOM afsagt den 5. februar 2014 af Vestre Landsrets 4. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag D O M afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag V.L. B 1220 16 HK Danmark som mandatar for A (advokat Mie Andersen,

Læs mere

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 3026 13 Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Sanne Christensen,

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 4. maj 2016 i sag nr. BS L-1677/2014: og A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

D O M. afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 2395 14 Esbjerg Kommune (advokat Christian Norup Hostrup,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 Sag 523/2007 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere

Læs mere

Ændring til skade for klager

Ændring til skade for klager Ændring til skade for klager (Årsberetning 2004) Der er den 10. februar 2005 afsagt en principiel dom, som tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Patientskadeankenævnet kan ændre til skade for klager.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 Sag 39/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013).

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013). D O M afsagt den 31. oktober 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0090 15 (advokat Brian Werner Lassen,

Læs mere

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst. D O M afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.)) i ankesag V.L. B 1394 13 (advokat Flemming Schroll Madsen, Middelfart) mod

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 Sag 36/2008 (2. afdeling) Boet efter A (advokat Bjarne Skøtt Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I

Læs mere

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 7-2960/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt de komplikationer,

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2016 Sag 231/2015 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 Sag 131/2009 (1. afdeling) BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Odense Kommune (advokat Claus Munk) I tidligere instanser

Læs mere

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 31. januar 2014 i sag nr. BS H-1437/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. sal 61 København K Denne dom indeholder ikke en fuldstændig

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. D O M afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 1181 14 A (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod Ankestyrelsen

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B364400C - JRH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 11. oktober 2013 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Lone Kerrn-Jespersen, B. O. Jespersen og Bodil Dalgaard Hammer). 14. afd.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 Sag 89/2012 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans

Læs mere

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende:

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende: RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. marts 2014 i sag nr. BS 10-1370/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 Sag 35/2011 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen)

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

DOM. afsagt den 21. november 2017 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Thomas Jønler og Thomas Klyver (kst.

DOM. afsagt den 21. november 2017 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Thomas Jønler og Thomas Klyver (kst. DOM afsagt den 21. november 2017 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Thomas Jønler og Thomas Klyver (kst.)) i ankesag V.L. B-1884-16 A (advokat Birgit Lindø, Aarhus) mod Tryg Forsikring

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

D O M. afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst.

D O M. afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst. D O M afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst.)) i ankesag V.L. B 1166 15 Anna Kirstine Hangaard (advokat Berit Holmstrøm,

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z et overblik

Personskadeerstatning A-Z et overblik et overblik Om A og P Om mig Side 2 Christian Bo Krøger-Petersen Advokat (L) Bistår primært offentlige myndigheder i retssager om erstatnings- og forsikringsforhold, herunder om offentlige forsikringsordninger

Læs mere

D O M. afsagt den 4. december 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Dorte Jensen) i ankesag

D O M. afsagt den 4. december 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Dorte Jensen) i ankesag D O M afsagt den 4. december 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Dorte Jensen) i ankesag V.L. B 0699 14 Boet efter A (advokat Michael S. Wiisbye, København)

Læs mere

DOM. afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag

DOM. afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag IC*-2*r-13~Kffet i S'i - Sééé 1 S7233-Q DOM afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag V.L. B-0380-12 (advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 16. marts 2018 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Steen Mejer, Norman E. Cleaver og Lotte Calundann Noer (kst.)). 9. afd. nr. B-842-15: Topdanmark

Læs mere

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén.

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. (Artikel fra årsberetning 2002) Hvis der ikke er blevet stillet en rigtig diagnose af patientens sygdom, eller at diagnosen er blevet stillet for sent, kan der

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 29/2012 (1. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) mod Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

D O M. Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud, København) mod

D O M. Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud, København) mod D O M afsagt den 13. oktober 2016 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Bjerg Hansen, Peter Buhl og John Lundum) i ankesag V.L. B 2113 15 Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine

Læs mere

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002.

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. (Årsberetning 2002) Højesterets dom af 2. maj 2002 (trykt i UfR 2002, side 1690). Skadelidte blev kl. 20.20 indbragt med ambulance

Læs mere

D O M. afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst.

D O M. afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst. D O M afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1688 16 Vejdirektoratet (advokat Louise Solvang

Læs mere

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens RETTEN i ESBJERG Udskrift dornbogen DOM Afsagt den 25. marts 2014 i sag nr. BS l/2013: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens Under denne sag der er anlagt medfør af retsplejelovens

Læs mere

DOM. afsagt den 19. januar 2017 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Esben Hvam, Lars E. Andersen og Olav D.

DOM. afsagt den 19. januar 2017 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Esben Hvam, Lars E. Andersen og Olav D. DOM afsagt den 19. januar 2017 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Esben Hvam, Lars E. Andersen og Olav D. Larsen) i ankesag V.L. B-0632-16 mod Region Syddanmark (advokat Mads Brandt, Vejle) Retten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 Sag 288/2013 (1. afdeling) A og B (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 Sag 4/2015 A (advokat Axel Grove) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Pia Hjort Mehlbye) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 492/2007 (1. afdeling) Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) mod Skoventreprenør Michael Henriksen A/S (advokat

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

Efter 59, stk. 2, indtræder forældelse af erstatningskrav dog senest 10 år efter den dag, hvor skaden er forårsaget.

Efter 59, stk. 2, indtræder forældelse af erstatningskrav dog senest 10 år efter den dag, hvor skaden er forårsaget. Forældelsesregler (2016) Lovgivningen om erstatning for behandlingsskader indeholder tidsfrister for, hvornår patienter kan anmelde erstatningskrav. Hvis erstatningskrav anmeldes til Patienterstatningen,

Læs mere

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst. D O M afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B 0849 17 Tørring Ridecenter ved Torben Frandsen (advokat

Læs mere

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr.

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr. D O M Afsagt den 23. april 2014 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Birgitte Grønborg Juul og Pernille Margrethe Corfitsen (kst.)). 15. afd. nr. B-2226-12: A (advokat Erik Bo

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012 Sag 23/2010 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod B (advokat Michael S. Wiisbye) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre Landsrets 9. afdeling

Læs mere

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.)

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) Ankestyrelsen var berettiget til at ændre sin afgørelse, således at man ikke længere anerkendte, at der forelå en arbejdsskade. (Hovedresumé) Ankestyrelsen,

Læs mere

D O M. afsagt den 11. oktober 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Hanne Aagaard og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 11. oktober 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Hanne Aagaard og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 11. oktober 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Hanne Aagaard og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0536 17 Siemens Wind Power A/S (advokat Søren Vagner

Læs mere

Retten i Hillerød. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 26. oktober 2017 i sag nr. BS 44-54/2016: Boet efter

Retten i Hillerød. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 26. oktober 2017 i sag nr. BS 44-54/2016: Boet efter Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. oktober 2017 i sag nr. BS 44-54/2016: Boet efter A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensgade 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og

Læs mere

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst. D O M afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.)) i ankesag V.L. B 1253 14 Jysk Miljørens A/S (advokat Arne Paabøl Andersen, Esbjerg)

Læs mere

D O M. afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst.

D O M. afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst. D O M afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst.)) i ankesag V.L. B 0166 15 Ankestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 1. september 2014, drejer sig om, hvorvidt

Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 1. september 2014, drejer sig om, hvorvidt RETTE I RADERS Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 29. august 2019 i sag nr. BS 3-1081/2014: 3F Fælles Fagligt Forbund som mandatar for det privatskiftende bo efter v/ (advokat Christian Riewe, København)

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

afsagt den 29. marts 2017

afsagt den 29. marts 2017 VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 29. marts 2017 Sag BS-176/2016-VLR (3. afdeling) Peder Michael Bæk (advokat Trine Høgedal) mod Skive Kommune (advokat Jørgen Vinding) Retten i Viborg har den 10. februar

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 6.afdeling

RETTEN I ODENSE - 6.afdeling RETTEN I ODENSE - 6.afdeling Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2018 i sag nr. BS 6-701/2016: mod nkenævnet for Patienterstatningen Patientombuddet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 0005 13 Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 Sag 192/2014 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. september 2015 Sag 92/2014 (1. afdeling) Jordemoderforeningen som mandatar for A (advokat Finn Schwarz) mod B og C (advokat Carlo Siebert for begge) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. november 2012 Sag 350/2010 (2. afdeling) A og B ved værgerne M og F (advokat Thomas Stigaard Hansen, beskikket) mod Købstædernes Forsikring G/S (advokat Christina

Læs mere

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0626 15 Det Faglige Hus som mandatar for Monica

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 Sag 26/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove, beskikket) mod Forsvarets Personeltjeneste (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21 august 2014 i sag nr. BS D-1434/20 12: A mod Patientskadeankenævnet Patientombuddet 15 2000 Frederiksberg og den 2012, har sagsøgeren, A Patientskadeankenævnet

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M 1930006 - PPM USKRFT F ØSTR LNSRTS OMOG O M fsagt den 9. marts 2018 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne o Østergaard, Frosell og Lars Holm (kst.)). 8. afd. nr. - -16: værge v/ (advokat rian Pihl

Læs mere

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patientskader Patientskader Information til kræftpatienter Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 54/2008 (1. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Hansen & Andersen A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. juni 2018 af Østre Landsrets 17. afdeling (landsdommerne Louise Saul, Finn Morten Andersen og Jesper Jarnit (kst.)). 17. afd. nr. B-1247-17: Ankenævnet

Læs mere