Danmarks Restauranter & Caféer (DRC) skal herved fremsende vore bemærkninger til kommunens høring om Restaurations- og nattelivsplan.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danmarks Restauranter & Caféer (DRC) skal herved fremsende vore bemærkninger til kommunens høring om Restaurations- og nattelivsplan."

Transkript

1 Høring vedr. Restaurations- og nattelivsplan Danmarks Restauranter & Caféer (DRC) skal herved fremsende vore bemærkninger til kommunens høring om Restaurations- og nattelivsplan. GENERELLE BEMÆRKNINGER I DRC er vi enige i, at den menneskeskabte støj fra festen i gaden, trafik og de store mængder affald, som byens gæster efterlader, skaber problemer for såvel beboere som erhvervslivet i København. Derfor støtter DRC revideringen af en ny Restaurations- og nattelivsplan, som sætter fokus på at løse disse problemer. I DRC ser vi dog ikke, at en løsning på de problemer, der er i det Københavnske natteliv, er et stop af bevillinger efter kl i dele af København. Mange af de restauranter, som skal kunne drive deres forretninger i de varslede områder, har gæster, som skal have mulighed for at drikke deres vin færdig eller nyde en cocktail som afslutning på en god madoplevelse efter kl det skal der tages højde for. Detailhandlens salg af alkohol til byens gæster udgør en reel problemstilling ifølge Københavns Kommune. KK påpeger på side 21 i Handleplan for at nedbringe gener fra nattelivet i afsnit 23. Justering af lukkelov alkoholsalg til senest kl. 24:00, at: detailhandlen sælger billige drikkevarer til festgæster set i forhold til prisen på barer og natklubber. Det medfører, at festglade mennesker samles ved disse natåbne steder og fortsætter festen. Desuden bidrager den lette adgang til billig alkohol til, at gæsterne har mulighed for at drikke sig fulde for færre penge. Festligheder ude foran butikker og kiosker genererer en stor mængde støj til gene for beboere i disse gader, og kommunen har ikke myndighed til at gribe ind. I DRC bestrider vi ikke detailhandlens ret til at sælge alkohol til byens gæster på alle tidspunkter af døgnet. Samtidig må det være klart, at så længe detailhandlen ureguleret fortsætter sit alkoholsalg på alle tider af døgnet så vil problemerne med støj, lugt, affald og urin etc., fortsætte selvom man måtte indskrænke restaurationer og cafeers virke. Restauratørerne bliver jo herved bare prygelknabe for en fest, som restaurationsbranchen hverken har indflydelse på eller indtjening ved. Restauratørerne skal tage det ansvar, der følger med bevillingen, og meget gerne mere også. Det vil DRC som organisation gerne både opfordre og inspirere vores medlemmer til. 1

2 DRC er for så vidt enig i, at det kan give rigtig god mening at vurdere på kapacitetsmæthed i visse områder. Men vi finder det fortsat problematisk, hvis man begrænser bevillinger i et voksende marked uden at have en klar plan for, hvor væksten og udviklingen så skal ske. Samtidig er det også DRC s holdning, at flere gæster og et stillestående antal bevillinger potentielt kan føre til flere af de uønskede gadefester, da det må antages, at gæsterne vil søge ind til København uanset om man regulerer restaurationsbranchen eller ej. En branche i positiv udvikling bør man generelt være varsom med at lægge for mange begrænsninger ned over. Ifølge Dansk Brancheanalyse udgør omsætningen i indre København (som vi definerer ved postnumre ) 18,1 pct. af hele branchens omsætning, svarende til 6,7 milliarder DKK. Det er derfor vigtigt, at restaurations- og nattelivsplanen finder et fornuftigt balancepunkt mellem hensynet til beboerne i indre by, erhvervslivet og udviklingen med et voksende antal besøg, i dag ca millioner, der hvert år er på de Københavnske natforretninger. For at få et mere faktuelt billede af hvad Københavnerne generelt mener om deres by, herunder hvilke fordele og ulemper, man oplever ved at bo i byen, gennemførte Epinion i november 2016 en undersøgelse for DRC. Epinionsrapporten giver et nuanceret billede af Københavnernes opfattelse af og ønsker for byen, som vi i DRC foreslår, at man bruger som pejlemærke i forhold til en kommende restaurations- og nattelivsplan. (Rapporten er vedlagt denne høringsskrivelse, men nedenfor fremhæves hovedkonklusionerne.) KØBENHAVN ER ET AKTIVT TILVALG For langt størstedelen af respondenterne i undersøgelsen (85 pct.) er København et aktivt tilvalg det er der, de gerne vil bo og ville bosætte sig igen, hvis de fik muligheden for at ændre bopæl til præcis der, hvor de gerne ville bo. BYENS TILBUD OG MENNESKER ER AFGØRENDE ÅRSAGER TIL AT BO I KØBENHAVN For en overvejende andel af respondenterne er de hovedsagelige årsager til at have bosat sig i København, at der er mange tilbud i byen, at alt er tæt på og at der er liv og mennesker. I henhold til hvilke tilbud i byen, man både benytter sig oftest af og, som gør det mest attraktivt for folk at bo i

3 byen, er det de grønne arealer i byen samt cafeer, kaffebarer og restauranter, der gør det attraktivt. STORT ØNSKE OM AT KØBENHAVN SKAL SKABE ATTRAKTIVE RAMMER OG INDHOLD FOR BESØGENDE OG BORGERE Langt de fleste respondenter i undersøgelsen (71 pct.) ønsker, at København som hovedstad og metropol fortsat skal skabe vækst ved at tiltrække flere turister og arrangementer til byen. MANGE OPLEVER GENER I FORBINDELSE MED AT BO I KØBENHAVN- MEN ACCEPTERER DEM Lidt over halvdelen af respondenterne oplever i høj grad eller nogen grad at være generet af omstændigheder ved at bo i byen, og ca. 9/10 oplever det i en eller anden grad. Næsten alle respondenter i undersøgelsen oplever således i større eller mindre gad gener ved at bo i København. 71 pct. af alle respondenter er dog af den opfattelse, at man må acceptere de gener, der kan være ved at bo i byen, da det er en del af pakken. BARER, NATKLUBBER, RESTAURATIONER OG CAFEER OPLEVES AF EN MINDRE ANDEL SOM KILDE TIL GENER VED AT BO I BYEN Kigger man på graden af gener, der opleves via restauranter, cafeer, barer og natklubber, er det en forholdsvis lille andel af respondenterne, der peger herpå. Af alle listede kilder til gener ligger de i bunden sammen med gener i forbindelse med institutioner og døgnåbne kiosker og indkøbscentre. Da det netop er cafeer og restaurationer, der for en stor andel er en afgørende årsag til netop at bo i byen, tyder det på, at det derfor heller ikke er generende for langt de fleste. (Det bemærkes i denne forbindelse at 40 pct. af de adspurgte Københavnerne selv er gæster i det Københavnske natteliv en eller flere gange om måneden, jf. side 12 i Epinionsundersøgelsen)

4 INFRASTRUKTURPROJEKTER OG TRAFIK OPLEVES SOM DE STØRSTE GENER VED AT BO I KØBEHAVN De gener, der opleves i højest grad blandt respondenterne i undersøgelsen, er infrastrukturprojekter og trafikken i København. Dette er således forhold, der ikke er linket til aften- og nattelivet i København, men gener af mere strukturel karakter i og med, at de er betinget af bl.a. logistiske forhold. ANSVARET LIGGER HOS FÆLLESSKABET OG KOMMUNEN En stor andel af de respondenter, der oplever gener ved at bo i byen (83 pct.) mener, at ansvaret i høj grad eller i nogen grad ligger hos hhv. fællesskabet i området og hos kommunen. 62 pct. af alle respondenter i undersøgelsen mener endvidere, at Kommunen bør arbejde mere indgående med at mindske de gener, der kan opleves ved at bo i byen. Ca. halvdelen af de, der oplever gener, mener, at ansvaret også ligger hos restauratørerne. Det ansvar ser vi allerede i dag ser allerede eksempler på, at medlemmer på egen foranledning er i gang med at påtage sig. Dette sker ved bl.a. i form af tyssevagter, rengøring foran forretningsfacade efter luk og ekstra tømning af skraldespande.

5 DER PEGES PÅ SANKTIONER OG MERE MYNDIGHEDSDELTAGELSE SOM MULIGE LØSNINGER FOR AT MINDSKE GENER Ca. halvdelen af respondenterne i undersøgelsen peger på gode løsningsforslag til gener, som højere grad af myndighedsdeltagelse om aftenen og natten, at der konsekvent gives bøder, hvis man udviser dårlig opførsel på gaden og højere grad af myndighedsdeltagelse generelt. Det er således løsningsforslag, der alle involverer inddragelse af en myndighed, og peger således på, at mange mener, at det er her, man bør løse opgaverne. FESTGLADE/LARMENDE MENNESKER OG ARRANGEMENTER PÅ GADEPLAN Ca. 40 pct. af respondenterne i undersøgelsen oplever i større eller mindre grad at være generet af festglade og larmende mennesker og ligger således i top 5 over gener, der opleves mest af respondenterne i undersøgelsen. Den primære årsag hertil er, at det skaber støj (88 pct.) og hernæst at det skaber affald og rod (35 pct.) Det opleves primært om natten i weekenderne (78 pct), men også om aftenen i weekender (44 pct.) og natten i hverdagene (45 pct.). Der ses en mindre overvægt af respondenter fra København K, der oplever dette, men problemet er også til stede for respondenter på Vesterbro og Nørrebro.

6 SPECIFIKKE BEMÆRKNINGER Handleplan for nedbringelse af gener fra nattelivet Ad. Begrænsning af gener fra nattelivet På s. 4 i kommunens Handleplan for at nedbringe gener fra nattelivet fastslås det, at de enkelte restaurationer ikke kan stilles til ansvar for festen i gaden, det er vi i DRC helt enige i. En væsentlig del af festen i gaden har efter DRC s opfattelse ikke relation til restauranterne, men befolkes af unge, der enten ikke er gamle nok til at blive lukket ind på restauranterne eller andre, der færdes i byen af helt andre årsager. Her er der tale om menneskeskabt støj, som man ikke løser ved at pålægge restauratørerne ekstra forpligtelser. En varig løsning kræver derimod også aktiv myndighedsdeltagelse, hvilket et flertal af københavnerne udtrykker, jf. side 25 i Epinionsundersøgelsen. DRC har af flere omgange rejst forslag om, at man i lighed med Amsterdam undersøger muligheden for at arbejde med Gadeværter, som på en god og positiv måde kan informere byens gæster om, at det er ok at vise hensyn til hinanden og byens beboere. Med de gode erfaringer, som vi har hørt om fra Amsterdam, ser vi i DRC ikke nogen grund til, at man ikke forsøger denne løsning. Ad. Nattilladelser Københavns Kommune foreslår, at den restriktive praksis, der er varslet i bestemte kvarterer af byen, opretholdes og muligvis kan udvides til større områder af byen. Dette vil DRC gerne advare kraftigt imod. Det understreges, at bevillingsnævnet altid skal foretage en individuel behandling og konkret afvejning inden for rammerne af restaurationsloven. Bevillingsnævnet har peget på, at den konkrete behandling ligger i afvejningen af, om ansøgeren har udformet sin ansøgning i overensstemmelse med varslet, men her har nævnet jo udvidet lovens princip og dermed tiltaget sig en lovkompetence, der ikke er hjemlet i lovens gennemgang af de hensyn, nævnet skal varetage. Dette gælder også forslagene under pkt. 1 og 2 på side 8. Krav om positive og betryggende initiativer såsom rygerum, lydisolering og uddannelse er alt sammen udmærket, men kan ikke gøres til krav ved en bevilling med den virkning, at bevillingen uden sådanne initiativer afslås. De tre opregnede sanktioner gælder for så vidt i forvejen for alle ansøgninger, men forudsætter også her, at der foreligger konkrete indvendinger.

7 Intentionerne om at begrænse eller helt forbyde nattilladelser i bestemte dele af byen kan potentielt være med til at øge støjen fra gaden, medmindre det lægges til grund, at lukkede natforretninger vil få de unge til at gå hjem og sove i stedet for at flytte festen ud på gaden. Faktum er, at de unge går senere i byen end før, og støder de på lukkede natrestauranter, flyttes underholdningen ud i gadebilledet, hvor generne for de omkringboende vil være større. 27. punkts plan 1) Samarbejde mellem Politi og Kommune (TMF, KFF) Af vedhæftede Epinionsundersøgelse side 18 fremgår, at støjgener fra natforretningerne ikke ifølge københavnernes opfattelse tegner sig som den primære støjkilde. Trafik, affald og støj fra festen på gaden m.v. udgør således de største problemer, når man spørger københavnerne. DRC ser en styrke i et tættere samarbejde mellem Københavns Kommune og Politiet, som kan rette en indsats imod den menneskeskabte støj og det affald, der bliver smidt på gaden. Netop det faktum, at det i dag alene er politiet, der med ordensbekendtgørelsen kan regulere gadeuorden, ser DRC som et punkt, der med de rigtige redskaber måske kan forbedres. Da Københavns Kommune jo allerede har besluttet at sende flere støjvagter på gaden for at styrke den dialog, der er i dag, med branchen, forstår vi forslaget afgrænset til en indsats rettet mod byens gæster. 2) Strammere håndhævelse af tilladelser og påbud (TMF) I DRC ser vi ikke nogen problemer i, at man fra Københavns Kommunes side sanktionerer restauratørers systematiske overtrædelse af gældende regler. Som det også er fremgået af den offentlige debat, er det den fremherskende holdning på Rådhuset, at det er ganske få restauratører, der gentagende gange ikke ses at overholde reglerne. At tale om en generel stramning over for alle restauratører på grund af enkelte restaurationer virker derfor ikke proportionalt med tiltagets styrke og omfang, herved risikerer Københavns Kommune at sende et ikke konstruktivt signal. I DRC ser vi gerne at man i Københavns Kommune prioriterer en videreførelse af den gode og konstruktive dialog, der er imellem Nattelivsvagter og restauratører det har vi god erfaring med virker, og erfaringsmæssigt ses der ikke at kunne findes belæg for, at man ikke kan nå i mål på denne måde. 3) Foodtrucks på Rådhuspladsen (TMF) I DRC er vi positive over for muligheden, at Københavns Kommune forsøger at skabe et incitament til at gæsterne trækker væk fra indre by. Rådhuspladsen synes i den forbindelse ganske egnet til at kunne fungere

8 til dette formål DRC savner dog en mere grundig analyse af om tiltaget vil kunne skabe større problemer med skrald i indre by, da det vel ikke kan udelukkes helt, at der også potentielt kan blive hentet affald ind i indre by. Viser dette sig at være tilfældet, vil man potentielt kunne se en intensivering af de skraldproblemer som Københavnere har peget på jf. Epinionsundersøgelsen. Dette bør derfor undersøges grundigt, inden man implementerer forslaget. 4) Bevillingspraksis med krav om øget samarbejde (KFF) DRC stiller spørgsmålstegn ved dette forslags generelle udformning. DRC ser ikke, at Københavns Kommune kan pålægge erhvervslivet konkrete initiativer, udover hvad der allerede i forvejen ligger af reglementer fra bl.a. Teknik- og Miljøforvaltningen omkring bl.a. lydsluser mv. DRC vil dog gerne tilskynde til, at der indledes en dialog, der kan munde ud i konkrete tiltag eller indsatser, der vil kunne iværksættes efter ønske fra borgerne og i forståelse med restauratørerne. 5) Bevillingskrav: Ingen drikkevarer udendørs DRC ser, at en sådan ordning skal drøftes med restauratørerne, da der netop som Københavns Kommune peger på, kan være nogle oplevede udfordringer i forhold til gæsternes oplevelse af sikkerhed. Denne aktivitet ser vi i DRC som en forlængelse af svaret under punkt 4. 6) Bevillingskrav: Dørmænd efter midnat Det er vigtigt, at der ikke sker en forskydning af dørmandens ansvar i retning af at overtage ordensmagtens ansvar det er ikke rimeligt, at en dørmand, der har travlt med at holde styr på dør og forretning, også skal overtage myndighedernes ansvar på almindelig gadeorden. I DRC ser vi dog, at man kunne gå i dialog med restauratørerne om en ordning, hvor en dørmand melder ind til Københavns Kommune eller støjvagter, hvis han vurderer, at festen er ved at gå ud af kontrol. På denne måde gives dørmanden et medansvar, men et der er til at håndtere. 7) Bevillingskrav: Større ansvar for renhold hos restaurationer uden udendørsservering I DRC ser vi, at alle gode eksempler fra andre store danske byer skal indtænkes DRC bemærker dog i samme moment, at det skrald, der efterlades i byens gader, med stor sandsynlighed ikke stammer fra restaurationsbranchens natforretninger, da der som altovervejende udgangspunkt jo ikke sælges varer ud af huset. Det virker derfor ikke rimeligt at overføre omkostningen ved en sådan ordning på restauratørerne, hvorfor DRC anbefaler, at man foretager en grundig undersøgelse af, hvilke forretninger i nattelivet, der er den primære kilde til skrald her bør omkostningen placeres. 8) Flere ressourcer til håndhævelse og tilsyn I branchen er der et godt samarbejde med nattelivsvagten, der er præget af konstruktiv dialog og tolerance.

9 Det ser vi gerne styrket. Hvis det er den indstilling Københavns Kommune ligger til grund for forslaget, så støtter DRC op om forslaget. 9-13) Øget kapacitet i affaldskurve, Udvidelse af renholdelsesbemandingen i morgentimerne fredagsøndag, Hæve/sænke-pissoirer, Udvidet spuling i weekenden, mobile offentlige toiletter. I DRC har vi gennem en længere periode kaldt på, at der fra kommunen skulle foretages investeringer, der understøtter et voksende aktivitetsniveau i byen. Det er derfor med stor tilfredshed, at vi i DRC kan se, at der er blevet lyttet. DRC støtter således disse punkter, da der i hvert punkt er indeholdt et potentiale for, at såvel byens borgere som byens gæster vil få en bedre oplevelse i det offentlig rum. 14) Udviklingsplaner for nattelivet i nye bydele og festzoner I DRC ser vi ligesom Københavns Kommune, at der er behov for at udvikle nattelivet DRC har i den dialog, der har været med Københavns Kommune, ofte hørt, at Kødbyen er et godt eksempel på vellykket udvikling af nattelivet heri er DRC ganske enig. Det er dog i samme moment vigtigt at påpege, at Kødbyen er foretrukket af en anden type gæster end de gæster, der færdes i indre by. Kødbyen appellerer således ikke til et generelt behov hos byens gæster. På baggrund af nogle, formentlig let analyserbare observationer, bør det indgå i Københavns Kommunes overvejelser, hvilke gæster man gerne vil flytte, og ikke mindst hvor realistisk det er, at et område i eksempelvis Valby vil kunne tiltrække tilstrækkeligt mange gæster til, at det bliver attraktivt for en restauratør at investere her. Med 27. pkt. planen opregnes der en række nye bydele, hvor der foreslås udvikling af et alsidigt og variereret café- og restaurationsliv. Udvikling af et alsidigt og varieret café- og restaurationsmiljø forudsætter mere end byplanlægning det kræver infrastruktur, offentlig transport og parkeringsmuligheder og først og sidst kunder i butikken. Kunderne søger derhen, hvor det er populært at komme, og DRC tror, det kommer til at tage tid før Nordhavn og Valby fremstår som de store publikumsmagneter. DRC deltager gerne sammen med sine medlemmer i en evt. kommende analysegruppe ) Fordeling af arrangementer og Festivalplads til store arrangementer I DRC ser vi gerne, at Københavns Kommune prioriterer arrangementer og events som Distortion m.v. Dette vidner om en levende by og en ung by, der kan omstille sig og benyttes af alle. I forhold til Epinionsundersøgelsen deler størstedelen af Københavnerne også dette synspunkt. Samtidig ser vi i DRC selvfølgelig også gerne, at man hvis muligt, planlægger dette med så få gener som muligt i forhold til beboerne i indre by.

10 17) Større ansvar for renhold hos detailhandel mm. Intet at bemærke. 18) Dispensation til tidligere igangsættelse af renhold Offentligt renhold figurerer som den 6. største støjkilde ud af 15 jf. Epinionsundersøgelsen side 18 i DRC er vi ikke uenige i, at det kan være en stor fordel, at der er ryddeligt, når byen vågner, men det skal i denne sammenhæng vurderes, hvordan Københavns Kommune i forbindelse med det offentlige renhold skaber færrest mulige gener for beboerne i indre by ) Fleksible bus- og taxaholdepladser ved Frue Plads og Trafikforsøg i Indre By I DRC har vi gennem en årrække peget på, at det giver mening at styre trafikken uden om indre by i de sene aften- og nattetimer torsdag, fredag og lørdag. Dette korresponderer også med DRC s Epinionsundersøgelse, hvor 58 % af københavnerne i nogen grad eller i høj grad peger på trafik som en af de væsentligste kilder til gene. Kørsel i indre by i dette tidsrum bør være forbeholdt politi og udrykningskøretøjer. DRC bemærker, at man dog bør tillade beboere adgang i alle døgnets timer. 21) Samarbejde med festivaler om håndtering af større forsamlinger i byen Der er enighed om, at det er festen i gaden, der skaber de store problemer DRC støtter derfor en fælles indsats fra politiet og kommunen jf. pkt. 1 og en orientering i retning af, hvordan man håndterer festen i gaden andre steder som f.eks. festivaler eller Amsterdam. 22) Forsøg med udendørsserveringers lukketid DRC har tidligere fremsat forslag herom. Mange restauranter og cafeer i brokvarterer skal som følge af de nuværende udeserveringsregler i Københavns Kommune lukke deres udeservering kl Som følge af rygeloven, den varme sæson og det gode sommervejr søger mange af restauranternes og cafeernes gæster efter kl. 24 udenfor for at ryge eller få noget frisk luft. Dette betyder, at flere mennesker samles udenfor, hvor der ofte er et højere lydniveau til gene for de omkringliggende beboere. DRC har tidligere rejst forslag om, at man for et begrænset antal restauranter og cafeer i en forsøgsordning ændrer eksisterende vilkår for udeserveringen, således at gæsternes tilstedeværelse bedre kan kontrolleres. Dette kan bl.a. gøres ved, at holde gæsterne samlet ved den opstillede udeservering og under parasoller og markiser. I DRC har vi en antagelse om, at dette både dæmper gæsternes adfærd, samt at udeserveringens udstyr, såsom markiser og parasoller, holder lydniveauet nede og gæsterne samlet ét sted. Samtidigt minimeres gaderengøringen, idet cigaretskodder og andet skrald samles ét sted indenfor et i forvejen særskilt afgrænset serveringsareal. Det samme gælder for udskænkningen af alkohol. Såfremt

11 udeserveringstiden forlænges, kan et ansvar placeres hos restauratøren, da det er restauratøren og hans bevilling, som skal holde styr på drikkende gæster. Køber gæsterne i stedet alkohol i kiosker m.v., så kan ansvaret ikke placeres nogetsteds, og kunderne kan placere sig på bænke og andre opholdssteder uden opsyn, og adfærden kan ikke sanktioneres. Det er vigtigt at understrege, at dette forslag foreslås som en forsøgsordning, som alene har til formål at undersøge om vi vil se en reduktion i støjgener ) Intet at bemærke. 25, 26) Kommunalt tryghedskorps og privat forankret koordinator for by- og nattelivet DRC s medlemmer arbejder i en branche, som gerne vil være en aktiv medspiller derfor har DRC bl.a. bakket forslaget om en nattelivsborgmester op samt et kommunalt tryghedskorps. Borgerne i indre by vil have, at der kommer styr på det, der sker på gaden udenfor barerne og cafeerne. Dette ønske deler vi i restaurationsbranchen. Man har lykkes med at få styr på gadefesten i Amsterdam ved en målrettet offentligprivat indsats, bl.a. med en Nattelivsborgmester. I DRC mener vi, det samme kan lade sig gøre i København. 27) Adfærdskampagne I DRC støtter vi op om dette forslag, som en parallelindsats, der over tid kan virke forebyggende. DRC har tilbage i november 2015 taget første skridt i denne retning, da vi på opfordring af beboerne udviklede vores Nabo Respekt skiltning rettet mod gæsterne, som vi stadig ser i mange vinduer hos natforretninger. På tidspunktet for lanceringen var det DRC s ønske, at skiltningen ikke skulle være stand alone, men skulle følges op af andre initiativer her er en indsats rettet mod unge menneskers adfærd et fornuftigt indsatspunkt. Med venlig hilsen Danmarks Restauranter & Cafeer

Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan

Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan 2. Lokaludvalgets bemærkninger til Handleplan for at nedbringe gener fra nattelivet Side Initiativ / Tekst i udkast Handleplan

Læs mere

Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan

Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan 2. Lokaludvalgets bemærkninger til Handleplan for at nedbringe gener fra nattelivet Side Initiativ / Tekst i udkast Handleplan

Læs mere

Bilag 7. Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden

Bilag 7. Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljøbeskyttelse NOTAT Til Borgerrepræsentationen Bilag 7. Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden Der er modtaget 122 henvendelser

Læs mere

Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan

Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan 1. Lokaludvalgets bemærkninger til udkast til Restaurations- og nattelivsplan Side Tekst i udkast til Restaurations- og nattelivsplan

Læs mere

Høringssvar - Danmarks Restauranter og Cafeer

Høringssvar - Danmarks Restauranter og Cafeer Høringssvar - Danmarks Restauranter og Cafeer Revision af forskrift for indretning og drift af restaurationer i Københavns Kommune (2018-0046023) Indledende bemærkninger Det er DRC s klare opfattelse,

Læs mere

OPLEVELSENAF GENER VED AT BO I KØBENHAVN

OPLEVELSENAF GENER VED AT BO I KØBENHAVN OPLEVELSENAF GENER VED AT BO I KØBENHAVN RAPPORT DANMARKS RESTAURANTER OG CAFEER NOVEMBER 2016 1 INDHOLD Formål og baggrund Hovedkonklusioner Respondenter Årsager til at bo i København Gener ved at bo

Læs mere

HANDLEPLAN FOR AT NEDBRINGE GENER FRA NATTELIVET KØBENHAVNS KOMMUNES RESTAURATIONS- OG NATTELIVSPLAN

HANDLEPLAN FOR AT NEDBRINGE GENER FRA NATTELIVET KØBENHAVNS KOMMUNES RESTAURATIONS- OG NATTELIVSPLAN HANDLEPLAN FOR AT NEDBRINGE GENER FRA NATTELIVET KØBENHAVNS KOMMUNES RESTAURATIONS- OG NATTELIVSPLAN REVIDERET PÅ BAGGRUND AF BUDGET 2018 HANDLEPLAN FOR AT NEDBRINGE GENERNE FRA NATTELIVET Denne handleplan

Læs mere

Handleplan for at nedbringe gener fra nattelivet

Handleplan for at nedbringe gener fra nattelivet Handleplan for at nedbringe gener fra nattelivet Indhold Indledning... 3 Initiativer der kan iværksættes umiddelbart... 4 1. Samarbejde mellem Politi og Kommune (TMF, KFF)... 4 2. Strammere håndhævelse

Læs mere

Handleplan for at nedbringe generne fra nattelivet

Handleplan for at nedbringe generne fra nattelivet Handleplan for at nedbringe generne fra nattelivet Denne handleplan er en del af Restaurations- og Nattelivsplanen 2017 og tager udgangspunkt i planens vision om et natteliv i balance. Initiativerne er

Læs mere

Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan

Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan. Lokaludvalgets bemærkninger til Vejledning og betingelser for opnåelse af alkoholbevilling Side Afsnit / Tekst i udkast til

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar vedrørende restaurationsplan for Københavns Kommune

Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar vedrørende restaurationsplan for Københavns Kommune Bilag 1: Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar vedrørende restaurationsplan for Københavns Kommune Teknik- og Miljøudvalget støtter op om den restriktive praksis, der lægges op til i udkastet til restaurationsplanen

Læs mere

Vedr. Høring af Restaurations- og nattelivsplan 2017

Vedr. Høring af Restaurations- og nattelivsplan 2017 1/4 Københavns Kommune Center for Miljøbeskyttelse Njalsgade 13, postboks 380 2300 København S ATT: miljoe@tmf.kk.dk Vedr. Høring af Restaurations- og nattelivsplan 2017 Københavns Kommune har udarbejdet

Læs mere

Kultur- og Fritidsforvaltningen. Indre By Lokaludvalgs input til restaurationsplanen

Kultur- og Fritidsforvaltningen. Indre By Lokaludvalgs input til restaurationsplanen Indre By Lokaludvalg Rådhusstræde 13 1466 København K indrebylokaludvalg@okf.kk.dk Tlf. 60 37 80 58 EAN nr. 5798009800077 Kultur- og Fritidsforvaltningen Indre By Lokaludvalgs input til restaurationsplanen

Læs mere

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forskrift for udendørs musikarrangementer

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forskrift for udendørs musikarrangementer Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forskrift for udendørs musikarrangementer 1-3. Baggrundsfakta: Borgerpanelundersøgelsen har været udsendt elektronisk til de 5561 medlemmer af Indre By Lokaludvalgs

Læs mere

Borgerpanelundersøgelse maj 2018

Borgerpanelundersøgelse maj 2018 Bilag 4: Udeservering og byliv - tendenser og holdninger By- og Kulturforvaltningen har via spørgeskemaundersøgelser spurgt byens borgere, berørte beboere og erhvervsliv i bymidten om, hvordan de oplever

Læs mere

Kilde Regulering Handlemuligheder Konsekvenser

Kilde Regulering Handlemuligheder Konsekvenser KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Bilag 2 Oversigt over støjkilder og regulering 17-11-2016 Sagsnr. 2016-0382335 Dokumentnr. 2016-0382335-7 Kilde Regulering Handlemuligheder

Læs mere

Referat af åbent dialogmøde om Distortion

Referat af åbent dialogmøde om Distortion Referat af åbent dialogmøde om Distortion Onsdag den 26. april kl. 17.00 18.30 i Bethesda Velkomst v. Bent Lohmann, formand for Indre By Lokaludvalg Bent Lohmann bød velkommen og fortalte om lokaludvalgets

Læs mere

Opsamling på borgerpanelundersøgelse om Distortion 2019

Opsamling på borgerpanelundersøgelse om Distortion 2019 Opsamling på borgerpanelundersøgelse Baggrund 1751 har besvaret borgerpanelundersøgelsen. Det svarer til 51 % af det samlede Borgerpanel Spørgeskemaet har været tilgængeligt for borgerpanelet i perioden

Læs mere

Kortlægning og datagrundlag

Kortlægning og datagrundlag Kortlægning og datagrundlag Indledning I dette dokument præsenteres den kortlægning, som ligger til grund for initiativerne i handleplanen til at nedbringe generne fra nattelivet, som er en del af Restaurations-

Læs mere

Konklusioner på spørgeskemaundersøgelse om lokalplanforslaget Ny Østergade / St. Regnegade.

Konklusioner på spørgeskemaundersøgelse om lokalplanforslaget Ny Østergade / St. Regnegade. Spørgeskemaundersøgelse Ny Østergade Gennemført 12.-18- september 2017 Konklusioner på spørgeskemaundersøgelse om lokalplanforslaget Ny Østergade / St. Regnegade. Spørgsmål 1-3. Baggrundsfakta: Spørgeskemaundersøgelsen

Læs mere

Drøftelsen af støj og byliv, som var på Teknik- og Miljøudvalgets dagsorden d. 28. november 2016, blev udsat til mødet d. 19. december 2016.

Drøftelsen af støj og byliv, som var på Teknik- og Miljøudvalgets dagsorden d. 28. november 2016, blev udsat til mødet d. 19. december 2016. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Bilag 2 Oversigt over støjkilder og regulering Drøftelsen af støj og byliv, som var på Teknik- og Miljøudvalgets dagsorden d. 28.

Læs mere

Notat om Bevillingsnævnets muligheder i forbindelse med at træffe afgørelser om alkoholbevillinger og nattilladelser

Notat om Bevillingsnævnets muligheder i forbindelse med at træffe afgørelser om alkoholbevillinger og nattilladelser KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat & Presse NOTAT 07-06-2017 Notat om Bevillingsnævnets muligheder i forbindelse med at træffe afgørelser om alkoholbevillinger og nattilladelser

Læs mere

Indstilling. Ændring af Restaurationsplan for Århus Kommune. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Ændring af Restaurationsplan for Århus Kommune. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 28. maj 2009 Århus Kommune Borgmesterens Afdeling 1. Resume Det indstilles, at byrådet godkender vedlagte forslag til revision af

Læs mere

Københavnernes holdning til bylivet Evaluering af MED-aftalen

Københavnernes holdning til bylivet Evaluering af MED-aftalen Københavnernes holdning til bylivet Evaluering af MED-aftalen Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Teknik- og Kommune Miljøforvaltningen, Københavns Kommune November Oktober 2017 November 2017 TMF

Læs mere

Til Kultur- og Fritidsudvalget. Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Martin Gyldstrand

Til Kultur- og Fritidsudvalget. Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Martin Gyldstrand KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat og Presse NOTAT Til Kultur- og Fritidsudvalget 16-09-2016 Sagsnr. 2016-0317909 Dokumentnr. 2016-0317909-2 Sammenfatning af bemærkninger fra

Læs mere

Referat af vælgermøde om nattelivet og events i Indre By

Referat af vælgermøde om nattelivet og events i Indre By Referat af vælgermøde om nattelivet og events i Indre By Onsdag den 10. maj kl. 18.30 21.30 i Bethesda. Program: 18.30 18.35: Velkomst v. Bent Lohmann, formand for Indre By Lokaludvalg 18.35 19.35: 1.

Læs mere

De konkrete initiativer, der følger af restaurationsplan og budget er:

De konkrete initiativer, der følger af restaurationsplan og budget er: NOTAT Til Kultur- og Fritidsudvalget Notat om status på implementering af restaurationsplanen Baggrund KFU og TMU vedtog i møder i december 2013 udmøntningen af 3,8 mio. kr. i 2014 og 3,5 mio. kr. de efterfølgende

Læs mere

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forholdene i Indre By

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forholdene i Indre By Borgerpanelundersøgelse Forholdene i Indre By Gennemført 24-27. februar 2017 Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forholdene i Indre By Sammenfatning: Indre By som helhed Prioriteringer med hensyn

Læs mere

Københavns Kommunes Restaurations- og nattelivsplan

Københavns Kommunes Restaurations- og nattelivsplan 1 1 1 1 1 1 1 1 0 1 0 1 Københavns Kommunes Restaurations- og nattelivsplan Sammenfatning Med denne restaurations- og nattelivsplan får København en vision for restaurations- og nattelivet. En vision,

Læs mere

Høringssvar inkl. forvaltningens kommentarer dertil vedr. forslag til ny restaurationsplan for Randers Kommune

Høringssvar inkl. forvaltningens kommentarer dertil vedr. forslag til ny restaurationsplan for Randers Kommune Notat Vedrørende: Høringssvar inkl. forvaltningens kommentarer dertil Sagsnavn: Bevillingsnævn: Restaurationsplan 2015 Sagsnummer: 22.01.00-P00-1-15 Skrevet af: Lene Holdtdal Pedersen E-mail: lhp@randers.dk

Læs mere

Ny Østergade. Standardrapport

Ny Østergade. Standardrapport Ny Østergade Standardrapport 1. Angiv dit postnummer Svar 1070 1101 1101 1101 1101 1101 1101 1101 1104 1110 1110 1110 1110 1111 1111 1123 1265 1358 2000 2100 2100 Procent Antal Under 20 år 0% 0 20-29 år

Læs mere

Statistik over alkoholbevillinger og nattilladelser i København. september 2019

Statistik over alkoholbevillinger og nattilladelser i København. september 2019 Statistik over alkoholbevillinger og nattilladelser i København september 09 Indledning Denne statistik over alkoholbevillinger og nattilladelser udgives af Bevillingsnævnets sekretariat. Statistikken

Læs mere

Bevillingsstrategi Kredsrådets strategi for Bevillinger i Syd- og Sønderjylland

Bevillingsstrategi Kredsrådets strategi for Bevillinger i Syd- og Sønderjylland 1 Bevillingsstrategi 2014-2017 Kredsrådets strategi for Bevillinger i Syd- og Sønderjylland Kredsrådet, Syd- og Sønderjylland 2 Forord 3 Udfordringer 4 Mission og Vision, / Overordende mål 5 1 / Mål for

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNES RESTAURATIONS- OG NATTELIVSPLAN

KØBENHAVNS KOMMUNES RESTAURATIONS- OG NATTELIVSPLAN KØBENHAVNS KOMMUNES RESTAURATIONS- OG NATTELIVSPLAN VISION FOR ET BÆREDYGTIGT RESTAURATIONS- OG NATTELIV Et alsidigt kultur- og fritidsliv - herunder restaurations- og forlystelsesliv - bidrager til,

Læs mere

Kommunen sendte den 28. april 2017 Restaurations- og nattelivsplan 2017 i offentlig høring via bliv hørt-portalen med svarfrist den 1. juni 2017.

Kommunen sendte den 28. april 2017 Restaurations- og nattelivsplan 2017 i offentlig høring via bliv hørt-portalen med svarfrist den 1. juni 2017. Indre By Lokaludvalg Rådhusstræde 13 1466 København K indrebylokaludvalg@okf.kk.dk Tlf. 60 37 80 58 EAN nr. 5798009800077 Kultur- og Fritidsforvaltningen Teknik- og Miljøforvaltningen Kommunen sendte den

Læs mere

Restaurationsplan for Svendborg Kommune

Restaurationsplan for Svendborg Kommune Restaurationsplan for Svendborg Kommune Indhold Forord 3 Målsætning 3 Hvordan søger man en bevilling 4 Hvem behandler ansøgningen 5 Hvad lægger bevillingsnævnet vægt på 6 Hvornår skal man have bevilling

Læs mere

Høringssvar revision af restaurationsplanen for Århus Kommune

Høringssvar revision af restaurationsplanen for Århus Kommune Århus Kommune Borgmesterens Afdeling Rådhuset 8000 Århus C København, den 22. maj 2009 ATT: Juridisk konsulent Anne Sofie Hedemann ansh@aarhus.dk fremsendt med e-mail og med alm. Post Høringssvar revision

Læs mere

I udkastet bruger forvaltningen udtrykket "afspilles musik". Det kan forstås som musik, der ikke spilles live - og dermed vil

I udkastet bruger forvaltningen udtrykket afspilles musik. Det kan forstås som musik, der ikke spilles live - og dermed vil Teknik- og Miljøforvaltningen Det er med behersket glæde, at Indre By Lokaludvalg har læst udkastet til revision af "Forskrift for udendørs musikarrangementer i Københavns Kommune". Vi læser udkastet som

Læs mere

Analyse af bevillingsområdet i Blågårdsgade/Ravnsborggade kvarteret

Analyse af bevillingsområdet i Blågårdsgade/Ravnsborggade kvarteret KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat NOTAT 8-- Analyse af bevillingsområdet i Blågårdsgade/Ravnsborggade kvarteret Sagsnr. -78 Dokumentnr. -78-. Indledning Bevillingsnævnet har

Læs mere

Notat om mulighederne for at give afslag på ansøgninger om 05- tilladelser i især Indre By

Notat om mulighederne for at give afslag på ansøgninger om 05- tilladelser i især Indre By KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat & Kommunikation NOTAT Til Bevillingsnævnet Notat om mulighederne for at give afslag på ansøgninger om 05- tilladelser i især Indre By Bevillingsnævnet

Læs mere

UNGE OG ALKOHOL ANSVARLIG UDSKÆNKNING

UNGE OG ALKOHOL ANSVARLIG UDSKÆNKNING UNGE OG ALKOHOL ANSVARLIG UDSKÆNKNING Der er et stigende fokus på unge og alkohol, både i medierne, blandt forældre og blandt unge selv. Mange mener, at unge drikker for meget. Blandt forældre til unge

Læs mere

Standardvilkår til alkoholbevillinger

Standardvilkår til alkoholbevillinger September 2011 Efter en drøftelse i bevillingsnævnene er der udarbejdet følgende vejledende Standardvilkår til alkoholbevillinger som herefter følges i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Der kan til alkoholbevillinger

Læs mere

Bilag 2 Udkast til rammetilladelse til Distortion gadefester 2019

Bilag 2 Udkast til rammetilladelse til Distortion gadefester 2019 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Til NUS/NUS ApS Refshalevej 167A 1432 København K Att: Thomas Fleurquin Bilag 2 Udkast til rammetilladelse til Distortion gadefester 2019

Læs mere

Bevillingsstrategi 2014-2017 Kredsrådets strategi for Bevillinger i Syd- og Sønderjylland

Bevillingsstrategi 2014-2017 Kredsrådets strategi for Bevillinger i Syd- og Sønderjylland Bevillingsstrategi 2014-2017 Kredsrådets strategi for Bevillinger i Syd- og Sønderjylland 1 Kredsrådet, Syd- og Sønderjylland 2 Forord 3 Udfordringer 4 Mission og Vision, / Overordende mål 5 1 / Mål for

Læs mere

Casa Vita Osvej Jyllinge. Varsel af påbud om etablering af støjafskærmning m.m. Kære Annizette og Henrik Olsen

Casa Vita Osvej Jyllinge. Varsel af påbud om etablering af støjafskærmning m.m. Kære Annizette og Henrik Olsen Casa Vita Osvej 83 4040 Jyllinge Miljø og Byggesag Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Varsel af påbud om etablering

Læs mere

HILLERØD BYKERNE - FRA KØBSTAD TIL MØDESTAD

HILLERØD BYKERNE - FRA KØBSTAD TIL MØDESTAD HILLERØD BYKERNE - FRA KØBSTAD TIL MØDESTAD 28-07-2016 BYKERNE- UNDERSØGELSEN Bykerneundersøgelsen tager udgangspunkt i de fire pejlemærker for visionen for Hillerøds bykernen, som skal være levende, tilgængelig,

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2010-11 L 102 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen K O M M E N T E R E T O V E R S I G T Dato: 13. december 2010 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2010-9404-0148 Dok.: MHE40712 over høringssvar

Læs mere

Københavns Kommunes Restaurations- og nattelivsplan

Københavns Kommunes Restaurations- og nattelivsplan Københavns Kommunes Restaurations- og nattelivsplan Vision for et bæredygtigt restaurations- og natteliv Et alsidigt kultur- og fritidsliv - herunder restaurations- og forlystelsesliv - bidrager til, at

Læs mere

PUBLIKUMS- ANALYSE 2013

PUBLIKUMS- ANALYSE 2013 1 PUBLIKUMS- ANALYSE 2013 INTRODUKTION Mangfoldighedsfest Smag Verden Københavns Kommune har hvert år siden 2003 afholdt en event, der har til formål at sætte fokus på mangfoldighed og kulturel forskellighed.

Læs mere

Til politikerne på Københavns Rådhus Fra Grundejerforeningen Vanløse stationsby Den 14. november 2017 Som nærmeste nabo til Kronen i Vanløse, har vi siden november 2008 været udsat for byggestøj, støv,

Læs mere

Diskussionspapir 17. november 2014

Diskussionspapir 17. november 2014 Diskussionspapir 17. november 2014 Tema 5: Tiltrækning af arbejdskraft og pendling Forberedt for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til konference Industrien til debat. Højtuddannede er en kilde

Læs mere

Udkast til restaurationsplan - Norddjurs Kommune

Udkast til restaurationsplan - Norddjurs Kommune Udkast til restaurationsplan - Norddjurs Kommune Formål: Dato: 13.05.2015 Formålet med denne restaurationsplan er at: skabe gode planlægningsmæssige rammer omkring restaurationsvirksomhederne til glæde

Læs mere

STANDARD FOR UDESERVERING

STANDARD FOR UDESERVERING STANDARD FOR UDESERVERING Udkast Kære restauratør Skanderborg Kommune bifalder udeservering som bidrager til et levende bymiljø og spreder god stemning i midtbyerne. Der er dog påkrævet, at man overholder

Læs mere

28. september Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Rosa Christine Mattsson

28. september Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Rosa Christine Mattsson KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 28. september 2018 Sagsnr. 2018-0247413 Dokumentnr. 2018-0247413-5 Bilag 3 Oversigt over høringssvar og forvaltningens kommentarer

Læs mere

Ændringerne medfører ikke krav om supplerende høring. Metroselskabet henvendelse nr. 9 Metroselskabet har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget.

Ændringerne medfører ikke krav om supplerende høring. Metroselskabet henvendelse nr. 9 Metroselskabet har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 15. juni 2018 Bilag 5 Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden Der er modtaget 24 henvendelser, jf. bilag 4. På baggrund af

Læs mere

Generelt 1. Forskriften gælder al restaurationsvirksomhed på Bornholm.

Generelt 1. Forskriften gælder al restaurationsvirksomhed på Bornholm. Forskrift udarbejdet i henhold til 18 i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 944 af 16. september 2004 om miljøregulering af visse virksomheder. Generelt 1. Forskriften gælder al restaurationsvirksomhed

Læs mere

BILAG Bilag 1 Evaluering af cykling I gågader - Kommentarer Bilag 2 Evaluering af cykling i gågader - Tællinger

BILAG Bilag 1 Evaluering af cykling I gågader - Kommentarer Bilag 2 Evaluering af cykling i gågader - Tællinger AALBORG KOMMUNE EVALUERING CYKLING I GÅGADER ADRESSE COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9 Aalborg TLF +45 56 4 FAX +45 56 4 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Undersøgelserne 2 3 Omfang af gående

Læs mere

Hvis man ønsker at servere stærke drikke, dvs. drikkevarer med 2,8 % volumen alkohol eller derover, er det et krav, at man har en alkoholbevilling.

Hvis man ønsker at servere stærke drikke, dvs. drikkevarer med 2,8 % volumen alkohol eller derover, er det et krav, at man har en alkoholbevilling. Indledning Norddjurs Kommune ønsker at fremme et liv med muligheder gennem udfoldelse og oplevelser. Derfor skaber vi rammer, der skal være med til at give et aktivt, trygt og velfungerende liv for vores

Læs mere

NYHEDSBREV TIL KØDBYENS LEJERE Okt. 2015

NYHEDSBREV TIL KØDBYENS LEJERE Okt. 2015 NYHEDSBREV TIL KØDBYENS LEJERE Okt. 2015 Høring om nye retningslinjer for arrangementer i Kødbyen Sommeren 2015 har givet en masse gode og dårlige erfaringer mht. arrangementer på Flæsketorvet. 2015 var

Læs mere

Indstilling. Ændring af Restaurationsplanen for Århus Kommune. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 27.

Indstilling. Ændring af Restaurationsplanen for Århus Kommune. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 27. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 27. oktober 2005 Ændring af Restaurationsplanen for Århus Kommune. 1. Resume Det indstilles, at byrådet godkender vedlagte forslag

Læs mere

Orientering om spørgeskemaundersøgelse på indre Vesterbro

Orientering om spørgeskemaundersøgelse på indre Vesterbro KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik Til Socialudvalget Orientering om spørgeskemaundersøgelse på indre Vesterbro Socialforvaltningen gennemførte i september en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Afrapportering. af Københavns Kommunes Restaurations- og nattelivsplan og Handleplan for nedbringelse af gener fra nattelivet.

Afrapportering. af Københavns Kommunes Restaurations- og nattelivsplan og Handleplan for nedbringelse af gener fra nattelivet. Afrapportering af Københavns Kommunes Restaurations- og nattelivsplan og Handleplan for nedbringelse af gener fra nattelivet FOTO Ulrich Jakobsson December 2018 Afrapportering på Restaurations- og Nattelivsplan

Læs mere

Bilag 1. Afrapportering på Sikker By mål Sagsnr

Bilag 1. Afrapportering på Sikker By mål Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Bilag 1. Afrapportering på Sikker By mål 2017 1. Færre københavnere er utrygge, når de færdes i deres nabolag om aftenen og natten I

Læs mere

Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AB fra Folketingets Retsudvalg den 31. marts 2011

Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AB fra Folketingets Retsudvalg den 31. marts 2011 Retsudvalget 2010-11 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 770 Offentligt Dok.: GEN40181 Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AB fra Folketingets Retsudvalg den 31. marts 2011

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

NOTAT TIL SUNDHEDSDEPARTEMENTET,

NOTAT TIL SUNDHEDSDEPARTEMENTET, Nuuk, den 29.05.2017. J.nr.: NOTAT TIL SUNDHEDSDEPARTEMENTET, pn@nanoq.gl Irja@nanoq.gl Vedrørende ANRs høringssvar på alkohollovgivningen. Ved mail af den 27. april 2017 har Sekretariatet for Alkohol-

Læs mere

Kommunal forskrift Restaurationsdrift i Hals kommune (særlig mht. udendørs servering)

Kommunal forskrift Restaurationsdrift i Hals kommune (særlig mht. udendørs servering) Kommunal forskrift Restaurationsdrift i Hals kommune (særlig mht. udendørs servering) Side 2 Indhold 1 Formål... 4 2 Definitioner...4 3 Støjkrav... 4 4 Udeservering... 5 5 Administrative bestemmelser...

Læs mere

For alle tallene gælder det, at de ikke er endeligt verificerede, og der er behov for yderligere undersøgelser

For alle tallene gælder det, at de ikke er endeligt verificerede, og der er behov for yderligere undersøgelser KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Notat om muligheder for flere nye pladser hurtigere Notatet beskriver mulighederne for en accelereret oprettelse af nye parkeringspladser

Læs mere

Til NUS/NUS ApS Refshalevej 167A 1432 København K Att.: Thomas Flerquin. Sagsnr Dokumentnr.

Til NUS/NUS ApS Refshalevej 167A 1432 København K Att.: Thomas Flerquin. Sagsnr Dokumentnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Bilag 2 Til NUS/NUS ApS Refshalevej 167A 1432 København K Att.: Thomas Flerquin 04-01-2017 Sagsnr. 2017-0005968 Dokumentnr. 2017-0005968-1

Læs mere

Rapport. Grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus. September 2009 0Capacent. Capacent

Rapport. Grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus. September 2009 0Capacent. Capacent Rapport Grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus September 2009 0Capacent Kort om undersøgelserne Etablering af færgeforbindelse Benyttelse af færgeforbindelse Styrkelse af Mols? Prioritering

Læs mere

Retningslinier for udstedelse af alkoholbevillinger. Jammerbugt Kommune

Retningslinier for udstedelse af alkoholbevillinger. Jammerbugt Kommune Retningslinier for udstedelse af alkoholbevillinger Jammerbugt Kommune Indholdsfortegnelse Side Formålet med planen...3 Næringsbrev...3 Bevillingsnævnet...3 Hvem kan få alkoholbevilling:...4 Midlertidig

Læs mere

Vejledning til Forskrift om Restaurationsdrift

Vejledning til Forskrift om Restaurationsdrift Vejledning til Forskrift om Restaurationsdrift Indledning Rebild Kommune ønsker en god sammenhæng mellem at være borger og virksomhed, og der skal være plads til begge. Mulighederne og det liv, som restaurationer

Læs mere

Tilsynsrapport 2010. Uanmeldt tilsyn Hedebo Plejecenter

Tilsynsrapport 2010. Uanmeldt tilsyn Hedebo Plejecenter Tilsynsrapport 2010 Uanmeldt tilsyn Uanmeldt tilsyn 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 1.1. Formål... 3 1.2. Lovgrundlag... 3 1.3. Læsevejledning... 3 1.4. Grundlag for tilsynet... 4 2. Metode...

Læs mere

16 Pålæg - Overholdelse af gældende støjgrænser, og fremsendelse af redegørelse for byggepladsen Kongens Nytorv

16 Pålæg - Overholdelse af gældende støjgrænser, og fremsendelse af redegørelse for byggepladsen Kongens Nytorv COPENHAGEN METRO TEAM I/S Metrovej 11 2300 KØBENHAVN S 16 Pålæg - Overholdelse af gældende støjgrænser, og fremsendelse af redegørelse for byggepladsen Kongens Nytorv 22-03-2016 Sagsnr. 2016-0002562 Dokumentnr.

Læs mere

høringssvar Til Snorresgade forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 205

høringssvar Til Snorresgade forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 205 Bilag 3 høringssvar Til Snorresgade forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 205 Offentlig høringsperiode fra den 2. maj til den 30. juni 2017 Høringssvar Besvarelser indkommet på anden vis... nr. 10-9

Læs mere

Miljøforskrift for udendørs arrangementer

Miljøforskrift for udendørs arrangementer Miljøforskrift for udendørs arrangementer Indledning Hvert år afvikles der en række udendørs arrangementer i Ringsted Kommune, f.eks. i forbindelse med Lions Byfest, Ringsted Festival, Ringstednatten m.v.

Læs mere

RESTAURATIONSPLAN RANDERS KOMMUNE

RESTAURATIONSPLAN RANDERS KOMMUNE RESTAURATIONSPLAN RANDERS KOMMUNE 1.VISION Randers Byråd fastlægger med denne restaurationsplan rammerne for et mangfoldigt og levende restaurationsliv i Randers Kommune. Byrådet ønsker, at Randers skal

Læs mere

Kultur- og Fritidsforvaltningen

Kultur- og Fritidsforvaltningen Indre By Lokaludvalg Rådhusstræde 13 1466 København K indrebylokaludvalg@okf.kk.dk Tlf. 60 37 80 58 EAN nr. 5798009800077 Kultur- og Fritidsforvaltningen Kultur- og Fritidsforvaltningen har den 10. april

Læs mere

Forskrift for udendørs musikarrangementer

Forskrift for udendørs musikarrangementer Forskrift for udendørs musikarrangementer Indledning Kalundborg Kommune får årligt mange henvendelser fra arrangører, der ønsker at holde forskellige udendørs musikarrangementer. I de fleste tilfælde er

Læs mere

Betingelser for alkoholbevillinger samt tilladelser til udvidet åbningstid i restaurationer. (vilkårskatalog)

Betingelser for alkoholbevillinger samt tilladelser til udvidet åbningstid i restaurationer. (vilkårskatalog) Betingelser for alkoholbevillinger samt tilladelser til udvidet åbningstid i restaurationer 1. Driften (vilkårskatalog) a. At miljø og støjkrav overholdes nøje. Anvendes ved restaurationsvirksomhed, der

Læs mere

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om Formel 1

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om Formel 1 Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om Formel 1 Konklusioner 61 % synes ikke, at Københavns Kommune skal godkende en plan om Formel 1-løb i København med en bane gennem Christianshavn fra Christmas

Læs mere

Notat Beskrivelse af bevillingsnævnets praksis gældende pr. 31. januar 2012

Notat Beskrivelse af bevillingsnævnets praksis gældende pr. 31. januar 2012 Notat Vedrørende: Beskrivelse af bevillingsnævnets praksis gældende pr. 31. januar 2012 Bevillingsnævnet i Egedal Kommune vedtog på sit møde den 25. januar 2012, at ansøgninger modtaget hos Nordsjællands

Læs mere

VEJLEDNING OG BETINGELSER FOR OPNÅELSE AF ALKOHOLBEVILLING

VEJLEDNING OG BETINGELSER FOR OPNÅELSE AF ALKOHOLBEVILLING VEJLEDNING OG BETINGELSER FOR OPNÅELSE AF ALKOHOLBEVILLING INDHOLD 1. INDLEDNING...3 1.1. Hvornår skal du have alkoholbevilling og/eller nattilladelse? 1.2. Sådan søger du en alkoholbevilling og/eller

Læs mere

Restaurationsplan for Nordfyns Kommune

Restaurationsplan for Nordfyns Kommune Restaurationsplan for Nordfyns Kommune Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 21. august 2008 og revideret af Bevillingsnævnet den 16. januar 2013. Sagsnummer: 480-2012-108380 Dokumentnummer: 480-2012-288835

Læs mere

Vejledning og betingelser for opnåelse af alkoholbevilling

Vejledning og betingelser for opnåelse af alkoholbevilling Vejledning og betingelser for opnåelse af alkoholbevilling 02-09-2016 Indhold 1. Indledning... 3 1.1. Hvornår skal du have alkoholbevilling og/eller nattilladelse?... 3 1.2. Sådan søger du en alkoholbevilling

Læs mere

Projektskabelon Gade- & dialogfest Vesterbro

Projektskabelon Gade- & dialogfest Vesterbro Projektnavn Projektansvarlig fra lokaludvalget (hovedansvarlig skal markeres med fed) Projektansvarlig fra sekretariatet (hovedansvarlig skal markeres med fed) Hvilke aktiviteter består projektet af? Hvem

Læs mere

Samlet status Opdelt på: Samlet status Respondenter

Samlet status Opdelt på: Samlet status Respondenter Kære dig der har tilknytning til Vesterbro Vesterbro Lokaludvalg vil gerne høre dig, der bor, arbejder, studerer eller har anden tilknytning til Vesterbro, om, hvordan du oplever den tilbagevendende gadefestival

Læs mere

Forslag til initiativer fra konferencen God stil i vinterferien

Forslag til initiativer fra konferencen God stil i vinterferien Forslag til initiativer fra konferencen God stil i vinterferien Dette dokument sammenfatter de forslag til initiativer, der kom frem på konferencen God stil i vinterferien på Ørestad Gymnasium den 16.

Læs mere

Regulativ for brug af fortovsarealer i Grindsted og Billund

Regulativ for brug af fortovsarealer i Grindsted og Billund Regulativ for brug af fortovsarealer i Grindsted og Billund April 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Vedtagelse og ikrafttræden 3 3. Revision af regulativ 3 4. Områdebegrænsning 3 5. Administration

Læs mere

Dagsorden for Havnebestyrelsen

Dagsorden for Havnebestyrelsen Dagsorden for Havnebestyrelsen Mødedato 15. august 2016 Tid Kl. 16.00 18.00 Sted Havnekontoret Medlemmer Bjarne Eggert Rasmussen Hanne Sørensen (A) Henrik Bonné Otto Vølund Poulsen (V) Per Sørensen (A)

Læs mere

Vejledning for arrangører af UDENDØRS ARRANGEMENTER og MUSIKTELTE 2017

Vejledning for arrangører af UDENDØRS ARRANGEMENTER og MUSIKTELTE 2017 Tjekliste: Vejledning for arrangører af UDENDØRS ARRANGEMENTER og MUSIKTELTE 2017 1. Ansøg ved Randers Eventsekretariat om brug af plads og evt. økonomisk støtte. Tidsfrist: senest 3. april 2017 2. Ansøg

Læs mere

DIALOG # 10 DE FÆLLES REGLER BRYDES HVAD ER KONSEKVENSEN?

DIALOG # 10 DE FÆLLES REGLER BRYDES HVAD ER KONSEKVENSEN? DIALOG # 10 DE FÆLLES REGLER BRYDES HVAD ER KONSEKVENSEN? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt vanskelig

Læs mere

Udgangspunktet for Bevillingsnævnets forhandling om sagerne er fuld fortrolighed.

Udgangspunktet for Bevillingsnævnets forhandling om sagerne er fuld fortrolighed. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat og Presse Indre By Lokaludvalg 18. august 2018 Sagsnr. 2018-0178023 Kultur- og Fritidsforvaltningen har modtaget henvendelse af 29. juni 2018

Læs mere

Københavns TRYGHEDS- UNDERSØGELSE /2015

Københavns TRYGHEDS- UNDERSØGELSE /2015 Københavns TRYGHEDS- UNDERSØGELSE /2015 Indhold Forord ved overborgmester Frank Jensen... 2 Indledning... 4 Hele København/hovedresultater... 5 Bydele i København... 12 Amager Vest... 12 Amager Øst...

Læs mere

Til Teknik og Miljøudvalget, Københavns Kommune, Købehavns Rådhus. Byggeriet på Provstevej 5, København NV

Til Teknik og Miljøudvalget, Københavns Kommune, Købehavns Rådhus. Byggeriet på Provstevej 5, København NV Til Teknik og Miljøudvalget, Københavns Kommune, Købehavns Rådhus Byggeriet på Provstevej 5, København NV side 1 / 4 Bispebjerg Lokaludvalg har fulgt sagen nøje fra start. Vi har også tilkendegivet vores

Læs mere

Tisvildelejeforeningen

Tisvildelejeforeningen Dagsorden Generalforsamling Tisvildelejeforeningen 22 juni kl. 10.00 Tisvildeleje 1. Valg af dirigent og referent. Tisvildelejeforeningen 2. Bestyrelsens beretning for det forløbne år. 3. Forelæggelse

Læs mere

Økonomiforvaltningen har sendt et nyt koncept for bydelsplaner i høring hos lokaludvalgene med svarfrist den 1. marts 2016.

Økonomiforvaltningen har sendt et nyt koncept for bydelsplaner i høring hos lokaludvalgene med svarfrist den 1. marts 2016. Indre By Lokaludvalg Rådhusstræde 13 1466 København K indrebylokaludvalg@okf.kk.dk Tlf. 60 37 80 58 EAN nr. 5798009800077 Økonomiforvaltningen Økonomiforvaltningen har sendt et nyt koncept for bydelsplaner

Læs mere

Vejledning for arrangører af UDENDØRS ARRANGEMENTER og MUSIKTELTE

Vejledning for arrangører af UDENDØRS ARRANGEMENTER og MUSIKTELTE 2015 Vejledning for arrangører af UDENDØRS ARRANGEMENTER og MUSIKTELTE Tjekliste: 1. Ansøg ved Randers Eventsekretariat om brug af plads og evt. økonomisk støtte. Tidsfrist: senest 6. april 2015 2. Ansøg

Læs mere

Åbning af parkeringspladser på kommunale institutioner. Åbning af 220 pladser (ud af de 400 besluttede) ved 16 kommunale institutioner.

Åbning af parkeringspladser på kommunale institutioner. Åbning af 220 pladser (ud af de 400 besluttede) ved 16 kommunale institutioner. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 4. juli 2018 Bilag 1 Overblik over den politiske behandling Borgerrepræsentationen den 1. oktober 2015 Afstemningsprogram til budgetforslag

Læs mere

Københavns Kommunes TRYGHEDSUNDERSØGELSE

Københavns Kommunes TRYGHEDSUNDERSØGELSE Københavns Kommunes TRYGHEDSUNDERSØGELSE 17 Introduktion s. 3 Forord s. 4 Indledning s. 5 Sammenfatning af hovedresultaterne s. 6 Resultater for hele København Københavns Bydele s. 14 Amager Vest s. 20

Læs mere