SEMINAR 3. LÆSE- OG SKRIVETEKNOLOGI (LST) I VOKSENUNDERVISNINGEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SEMINAR 3. LÆSE- OG SKRIVETEKNOLOGI (LST) I VOKSENUNDERVISNINGEN"

Transkript

1 SEMINAR 3. LÆSE- OG SKRIVETEKNOLOGI (LST) I VOKSENUNDERVISNINGEN Martin Rasmussen/Heidi Kynde VUC Holstebro-Lemvig-Struer

2 Hvorfor er vi her?

3 .. Frigivelse af hestekræfter

4

5 Læsning af beskrivelsen af den nye FGU..

6 For elever med særlige behov for eksempel ordblindhed, psykiske eller fysiske vanskeligheder, udviklingsforstyrrelser og syns- og hørenedsættelse vil der være adgang til specialpædagogisk støtte (SPS) i alle spor... det gør os glade Fra beskrivelsen af FGU på UVM hjemmeside:

7 Ordblindeundervisning skal være en integreret mulighed i de unges forløb i alle spor. Unge, der vurderes at kunne være ordblinde, tilbydes en ordblindetest og i tilfælde af ordblindhed angives det i den unges uddannelsesplan. Indsatsen over for ordblinde elever skal være helhedsorienteret og skal især ske gennem et inkluderende læringsmiljø, og i mindre omfang i form af specialundervisning...og videre står der.. Fra beskrivelsen af FGU på UVM hjemmeside:

8 Konkret skal alle ordblinde elever tilbydes et ordblindevenligt undervisningsmiljø, hvor alle undervisere blandt andet har viden om, hvordan eleven kan anvende sine kompenserende hjælpemidler i undervisningen og kan give mulighed for alternative deltagelses- og evalueringsformer, relevant SPS-støtte, herunder instruktion i brug af hjælpemidler samt mulighed for at modtage specialundervisning, der sigter mod at udvikle elevens læse- og skrivefærdigheder (ordblindeundervisning på små hold). Krav til underviseren..?..så bliver vi inspireret til at spørge: Fra beskrivelsen af FGU på UVM hjemmeside:

9 Alene i vildmarken.. Hvad betyder et ordblindevenligt undervisningsmiljø?

10 ..eller Alene i værkstedet..!?

11 Hvem skal være venlig?

12 Mangfoldigheden i voksenundervisningen skal imødekommes. Hvad er vigtigt, når man starter op med undervisning af en ung/voksen ordblindekursist?

13 Case 1: Pige på 20 år. Afslutter sin 3-årige hf på ordblindelinjen i Nr. Nissum til sommer. Konstateret ordblind i 5. klasse men har altid vidst, at hun var ordblind. Fik en it-rygsæk i 6. klasse men ingen instruktion. Det sværeste for Karina: At acceptere og forstå hun var ordblind, når der ikke var andre omkring hende, der var det. Hun har svært ved at huske sin tid i folkeskoletid, da hun har fortrængt både de dårlige og de gode oplevelser. Da hun kom i 7. klasse, var der ingen midler til at yde ekstra hjælp til hende. Karina bruger sin hukommelse rigtigt meget til at stave. Stærk modstand overfor LST. Hvad skal undervisningen tage udgangspunkt i for Karina?

14 EFFEKTEN AF IT-STØTTE FOR 33 HF-ELEVER VED STAVNING AF 20 ORD AUG/SEPT 2017 (CD-ORD/INTOWORDS/DIKTERING TIL SMARTPHONE/GOOGLE-SØGNING MV.) Læreren dikterer ordene i sætninger. F.eks.: Du skal huske at markere vigtige steder i teksten. Skriv markere.

15 EFFEKTEN AF LST (CD-ORD/INTOWORDS/DIKTERING TIL SMARTPHONE/GOOGLE-SØGNING MV.) VED STAVNING AF 20 HF-ORD AUG/SEPT Hyppighed/personer Gennemsnit 4,9 fejl Antal fejl Med brug af LST Uden brug af LST Gennemsnit 13,8 fejl

16 Karinas stavning af 20 hf-ord 20 hf-ord Det som blev dikteret: Skrevet i hånden uden stavehjælp: (Kun fejlene er gengivet) Skrevet på computer med stavekontrol/ skrivestøtte: marker Markere Analyserer Analyser Perspektivere Prespektiver Perspektiverende Prespektiverne perspektiverne Argumenterer Argomenterer argumentere Argument Argomente Vurderer Vudere Konklusion Konglution Konkluderet Kongluderet Påstår Påstand Pårstand Begrunder Bevise Refererer Refferre referere Referatet Understreger Citat Citerer Markerer konkluderende (har ikke skrevet noget) Understrager citere kongludererne

17 25 KVALITETEN I STAVEFEJL SET UD FRA STAVNING AF RODMORFEMET I DE 20 ORD Hyppighed/personer Gennemsnit 0,9 fejl Antal fejl i rodmorfemet Gennemsnit 10,2 fejl

18 Til klassen: Hvad ser jeg?

19 Case 2: Kvinde sidst i 40 erne. Dagplejer og virksomhedskursist. Er blevet kraftigt opfordret til undervisning på VUC. Super motiveret. Ingen modstand. Kommunen har givet hende en ipad med det mål, at der skal blive mere kommunikation mellem arbejdsplads og ansat. Kommunen vil gerne: at Lissy kan bruge KMD-appen som linker hende videre til deres intranet. At hun kan læse relevante dokumenter (pdf-filer) og forholde sig til dem. Opgradere hendes personlige profil på intranettet. At hun kan skrive læreplaner; hjælp til DUÅ; kommunikere beskeder til ledelse/forældre = alt i alt håndtering af Dagplejernes intrasystem. Hvad skal der undervises i her?

20 Vigtigt med lærerens kritiske stillingtagen til: - hvor langt skal vi gå ift. at imødekomme specifikke ønsker fra f.eks. virksomheder? - med hvad skal vi gå?

21

22 Og hvad betyder det for undervisningen af den ordblinde, når kravene til underviseren skærpes: Den ny uddannelse tager udgangspunkt i produktionsskolernes særlige pædagogik kombineret med de almenfaglige elementer fra VUC. Den skal således bygge på styrkerne fra eksisterende forberedende tilbud, men inden for en ny ramme i et inkluderende læringsmiljø, der skærper kravene til undervisernes pædagogiske kompetencer. Institutionen skal sikre tilbud til elever med særlige behov, herunder den nødvendige støtte til elever med ordblindhed.

23 Kan vi tillade os at blive fortrøstningsfulde, når vi læser et andet sted i beskrivelsen..? et ordblindevenligt undervisningsmiljø, hvor alle undervisere blandt andet har viden om, hvordan eleven kan anvende sine kompenserende hjælpemidler i undervisningen og kan give mulighed for alternative deltagelses- og evalueringsformer, relevant SPS-støtte, herunder instruktion i brug af hjælpemidler samt mulighed for at modtage specialundervisning, der sigter mod at udvikle elevens læse- og skrivefærdigheder (ordblindeundervisning på små hold).

24 .. Frigivelse af hestekræfter

25 Speed-snak med sidemanden 2 min. Spørgsmål: Der skal altså frigives hestekræfter hos den ordblinde i form af it-værktøjer for at få kognitivt overskud til at tilgå tekstens indhold. Men.. hvor mange hestekræfter er det nødvendigt, at læreren skal have under hjelmen? Hvor meget LST skal den enkelte underviser i FGU en kunne? Nævn 3 LST-redskaber som I mener, underviseren skal beherske og hvorfor?

26 Vores line-up af pointer - ideer og tanker om at undervise med LST: o Fælles fodslag i lærerteamet. o Sammenhæng mellem brug af LST i dagligdagen og helt frem til det grønne bord og i alle fag. o OBU CAFÉ på skolen for undervisere/kursister. o Facebook-gruppe for ordblinde på skolen. o Fokus på den ordblindes egne styrker og strategier. o Vigtigt at holde fast i muligheden for at undervise på små hold med fokus på OBU. o At fokus på den enkelte ordblindes behov fortsat kan ske. o At den der skal undervise er klædt på til det.

27 GULE POST-IT - svar fra salen på spørgsmålet: Nævn 3 LST-redskaber som I mener, underviseren skal beherske og hvorfor? Underviseren skal have fokus på den individuelt tilrettelagte undervisningsplan for eleven/kursisten. Underviseren skal tjekke om div. bøger findes i Nota, inden man planlægger med dem i pensum husk, det tager 3 mdr. for Nota at lave nye bøger. Underviseren skal have viden om anvendelse af ordforslagsprogram, oplæsning samt de væsentligste funktioner uanset hvilket skrivestøtteprogram der vælges. Underviseren skal have kendskab til jokertegn Underviseren skal kunne skanne og OCR-behandle div. tekster til deres elever/kursister. Underviseren skal digitalisere alle sine materialer til sine elever. Underviseren skal kunne instruere sine elever i brugen af OCR-funktionen. Underviseren skal kunne bruge Google docs/drev. Underviseren skal have kendskab til og kunne bruge Google-oversæt. Underviseren skal have kendskab til Tale til tekst. Underviseren skal have kendskab til og kunne anvende Prizmo go Underviseren skal have kendskab til Snak og oversæt Underviseren skal have en grundlæggende viden om og kendskab til brugen af LST. Underviseren skal kunne instruere i brugen af mobilen til at tage et billede af en tekst (fx manualer eller arbejdsbeskrivelser), så eleven/kursisten kan få det læst op. Underviseren skal selv kunne anvende oplæsning, stave og skrive funktionerne i et valgt skrivestøtteprogram (CD-ord, Intowords, Vital eller Appwriter) også til ipad. Underviseren skal have kendskab til, hvordan cloudbaserede programmer fungerer. Underviseren /skolen skal kunne agere ud fra begrebet bring your own device Underviseren skal have viden om ordblindevanskeligheder samt kunne indtænkte dette i sit pædagogiske/didaktiske arbejde.

Læse og Skrive Aftale. Giv elever og lærere værktøjer, der støtter læsning og skrivning i alle fag

Læse og Skrive Aftale. Giv elever og lærere værktøjer, der støtter læsning og skrivning i alle fag Giv elever og lærere værktøjer, der støtter læsning og skrivning i alle fag Læs hurtigere og lær mere. Få hjælp til at skrive og spar tid. Få mere selvtillid og øget motivation. Læse og Skrive Aftale Grundskole

Læs mere

Læselyst for alle. for alle. Fokus på læse-, stave- og skrivekompetence.

Læselyst for alle. for alle. Fokus på læse-, stave- og skrivekompetence. LÆSELYST? for alle Læselyst for alle Fokus på læse-, stave- og skrivekompetence. En vejledning om muligheder for medlemmer, der vil styrke sine læse-, skrive- eller stavekompetencer. ? Om Læselyst for

Læs mere

11 gode råd til inkluderende praksis med anvendelse af LST

11 gode råd til inkluderende praksis med anvendelse af LST 11 gode råd til inkluderende praksis med anvendelse af LST Af: Helle Bundgaard Svendsen Om forfatteren Ph.d. Helle Bundgaard Svendsen har igennem en årrække beskæftiget sig med læsning og læsevanskeligheder,

Læs mere

OBU VIRK. Ordblindeundervisning for virksomheder

OBU VIRK. Ordblindeundervisning for virksomheder OBU VIRK Ordblindeundervisning for virksomheder ORDBLINDHED? Man kan være ordblind uden rigtig at vide det. Mange ordblinde lærer nemlig at klare sig rigtig godt, selvom de har svært ved at stave, skrive

Læs mere

Læse og Skrive Aftale. Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse:

Læse og Skrive Aftale. Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse: Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse: Læs hurtigere og lær mere. Få hjælp til at skrive og spar tid. Få mere selvtillid og øget motivation. Læse og Skrive Aftale Uddannelse

Læs mere

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD Alle kan læse og skrive med CD-ORD Få succes med læsning selv om du er ordblind. Skriv bedre tekster med færre fejl. Få selvtillid og mod på at lære. CD-ORD Hvad er CD-ORD? CD-ORD er Danmarks mest roste

Læs mere

CAMPUS VEJLE. FVU (Forberedende voksenundervisning) OBU (Ordblindeundervisning)

CAMPUS VEJLE. FVU (Forberedende voksenundervisning) OBU (Ordblindeundervisning) CAMPUS VEJLE FVU (Forberedende voksenundervisning) OBU (Ordblindeundervisning) FVU Forberedende voksenundervisning ASFALDT ELLER ASFALT? FVU-dansk......hvis du vil være bedre til at følge med i aviser,

Læs mere

Læse- og skriveteknologi - status og perspektiver Erik Arendal - ordblinde og it-konferencen 2018

Læse- og skriveteknologi - status og perspektiver Erik Arendal - ordblinde og it-konferencen 2018 Læse- og skriveteknologi - status og perspektiver Erik Arendal - ordblinde og it-konferencen 2018 Læse- og skriveteknologi/lst Definition og et aktuelt blik Stor og let tilgængelighed til LST Anvendelse

Læs mere

Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi

Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Udarbejdet oktober -17 Indhold Baggrund for vejledningen side 2 Det mener vi, når vi taler om ordblindhed side 2 Tegn på ordblindhed, man skal være

Læs mere

Læse- og skriveteknologi til ordblinde. i skole og uddannelse

Læse- og skriveteknologi til ordblinde. i skole og uddannelse Læse- og skriveteknologi til ordblinde Erik Arendal i skole og uddannelse Specialkonsulent, Rådgivnings- og støtteenheden, Aarhus Universitet Team for Læse- og skrivevejledning Tidligere Hjælpemiddelinstituttet

Læs mere

Hands on workshop Vejledning og opgavesæt

Hands on workshop Vejledning og opgavesæt Hands on workshop Vejledning og opgavesæt Hands on workshoppen fokuserer på de tekniske hjælpemidler, som er gratis og findes lige ved hånden enten på ipad, iphone eller android tablets og telefoner. Workshoppen

Læs mere

Læse- og skriveteknologi - for unge med læse- og skrivevanskeligheder

Læse- og skriveteknologi - for unge med læse- og skrivevanskeligheder Erik Arendal Læse- og skriveteknologi - for unge med læse- og skrivevanskeligheder Gylling, 20. april 2017 Rådgivnings- og støttecentret/rsc, Aarhus Universitet. Tidl. Hjælpemiddelinstituttet og Socialstyrelsen

Læs mere

Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet

Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet Nyt Center under opbygning Forskning og udvikling af undervisning med brug af it Grundskole, ungdomsuddannelser og videregående

Læs mere

Handleplan for ordblinde elever Elevens navn og klasse: Kl.lærer/tovholder: Lærerteamet: Læsevejleder: Dato:

Handleplan for ordblinde elever Elevens navn og klasse: Kl.lærer/tovholder: Lærerteamet: Læsevejleder: Dato: Handleplan for ordblinde elever Elevens navn og klasse: Kl.lærer/tovholder: Lærerteamet: Læsevejleder: Dato: FASE 1 MÅL OG INDSATS Elevens ressourcer Motivation og indstilling til læring Deltagelse i det

Læs mere

TILLADTE HJÆLPE- MIDLER

TILLADTE HJÆLPE- MIDLER TILLADTE HJÆLPE- MIDLER 2018-19 Vald. Poulsens Vej 8 7500 Holstebro T 9627 5800 vuc@holstebro-vuc.dk holstebro-vuc.dk Redigeret 26/2-19 Dansk sproglig G Varighed: 30 min. : Ingen hjælpemidler udover ordbøger.

Læs mere

SPS til ordblinde elever på EUD/EUX Tietgen Business Inspiration til struktur og indhold

SPS til ordblinde elever på EUD/EUX Tietgen Business Inspiration til struktur og indhold SPS til ordblinde elever på EUD/EUX Tietgen Business Inspiration til struktur og indhold www.tietgen.dk/tkc Kontaktoplysninger METTE LARSEN Ordblindeundervisning og SPS MOBIL 30 72 24 40 MELA@TIETGEN.DK

Læs mere

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Udvikling af gode læse- og skrivefærdigheder er en livslang proces. Derfor får dit barn stadig læse- og skriveundervisning,

Læs mere

Forberedende grunduddannelse. Oplæg ved Ordblinde og it-konference

Forberedende grunduddannelse. Oplæg ved Ordblinde og it-konference Forberedende grunduddannelse Oplæg ved Ordblinde og it-konference 10.04.2018 Bag om FGU-aftalen Regeringsgrundlaget for LLR II juni 2015 Kommissorium og udpegning af ekspertgruppen januar 2016 Afrapportering

Læs mere

Til grundskolen. Læse og Skrive Aftale

Til grundskolen. Læse og Skrive Aftale Til grundskolen Læse og Skrive Aftale Sæt læsningen fri, slip skrivningen løs Indhold Læse og Skrive Aftale - til grundskolen 3 CD-ORD 4 Skanread 5 Stemmer 5 IntoWords 6-7 Om MV-Nordic MV-Nordic har igennem

Læs mere

Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling

Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling - Bedre læring for elever med ordblindhed og læsevanskeligheder Læringscenterets dag d. 29. august 2019 Du finder præsentationen her: http://kortlink.dk/ytgf

Læs mere

Folkeskolens Prøve (FP) 23. oktober Hanne Mette Kristensen Kristine Stokholm Gitte Skipper

Folkeskolens Prøve (FP) 23. oktober Hanne Mette Kristensen Kristine Stokholm Gitte Skipper Folkeskolens Prøve (FP) 23. oktober 2017 Hanne Mette Kristensen Kristine Stokholm Gitte Skipper Dagsorden Kl. 14-15.30 Ankomst kaffe og kage Den nye vejledning Særlige hensyn i de enkelte fag Gode råd

Læs mere

Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi

Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Indhold Baggrund for vejledningen side 2 Det mener vi, når vi taler om ordblindhed side 2 Tegn på ordblindhed, man skal være opmærksom på side 2

Læs mere

Erik Arendal Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri ViHS Socialstyrelsen

Erik Arendal Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri ViHS Socialstyrelsen Erik Arendal Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri ViHS Socialstyrelsen Hjælpemiddelinstituttet blev 1. marts 2012 fusioneret med ViHS Ordblinde / Dysleksiforeningen Årsmøde 2012-70

Læs mere

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD Alle kan læse og skrive med CD-ORD Få succes med læsning selv om du er ordblind. Skriv bedre tekster med færre fejl. Få selvtillid og mod på at lære. CD-ORD Hvad er CD-ORD? CD-ORD er Danmarks mest roste

Læs mere

Strategi for HF & VUC Klar,

Strategi for HF & VUC Klar, Strategi for HF & VUC Klar, 2019 2022 Vision HF & VUC Klar er førstevalget for alle, der ønsker en voksenuddannelse. Med kombinationen af kompetencegivende uddannelse og blik for den enkeltes udvikling

Læs mere

ORDBLINDHED Et fokusområde på Randers Realskole

ORDBLINDHED Et fokusområde på Randers Realskole ORDBLINDHED Et fokusområde på Randers Realskole Vi arbejder målrettet med at afdække og hjælpe elever, der er ordblinde. 1 VI ER DEDIKEREDE OG MÅLRETTEDE - også med hensyn til læsevejledning og hjælp til

Læs mere

Indsatser til inkluderende undervisning

Indsatser til inkluderende undervisning Revideret udgave september 2017 Indsatser til inkluderende undervisning Undervisningen bruger flere modaliteter: Ved at bruge flere modaliteter, kan de ordblinde elever benytte flere strategier til at

Læs mere

DIGITALE VÆRKTØJER TIL LÆSNING OG SKRIVNING

DIGITALE VÆRKTØJER TIL LÆSNING OG SKRIVNING DIGITALE VÆRKTØJER TIL LÆSNING OG SKRIVNING ANNE VEDSTED HANSEN, OPTAGELSE AVH@.DK ERIK ARENDAL, RÅDGIVNINGS- OG STØTTECENTRET ERA@.DK DAGENS AGENDA Introduktion Brugerperspektiv Digitale værktøjer Hvad

Læs mere

Kompenserende og støttende apps på ipad til hverdagsbrug

Kompenserende og støttende apps på ipad til hverdagsbrug Kompenserende og støttende apps på ipad til hverdagsbrug Lørdag den 24. oktober 2015 Brahmsvej 8 7400 Herning Tlf. 96 28 49 00 Fax. 96 28 49 44 e-mail: cfk@herning.dk Ergoterapeut Trine Würtz Gammelmark

Læs mere

Indskoling. Ordblindhed - risikotegn i børnehaveklassen (Socialstyrelsen.dk):

Indskoling. Ordblindhed - risikotegn i børnehaveklassen (Socialstyrelsen.dk): Indskoling 1 Indskoling Giv mit barn læsehunger det beder jeg om med brændende hjerte. For jeg vil så gerne at mit barn skal få i sin hånd nøglen til eventyrlandet hvor de dejligste af alle glæder findes!

Læs mere

Kompetencecenter for Læsning

Kompetencecenter for Læsning Kompetencecenter for Læsning En byrådsbeslutning i 2008 Rosenvangskolen Start aug. 2009 46 skoler i Aarhus, normalklasserne. 11 konsulenter og en daglig leder Selvstændig økonomi Kompetencecenter for Læsning

Læs mere

AppWriter ipad manual

AppWriter ipad manual AppWriter ipad manual Installation Søg efter AppWriter Skole i App Store og installér den på din ipad. Når AppWriter er installeret, åbner du den ved at trykke på AW-ikonet på dit skrivebord. Inden du

Læs mere

Efteruddannelse PÅ ARBEJDSPLADSEN. Kom videre med Forberedende Voksenundervisning FVU

Efteruddannelse PÅ ARBEJDSPLADSEN. Kom videre med Forberedende Voksenundervisning FVU Efteruddannelse PÅ ARBEJDSPLADSEN Kom videre med Forberedende Voksenundervisning FVU Tag VUC Erhverv med på arbejdspladsen Mange medarbejdere kan med fordel blive bedre til at læse, stave, regne, tale

Læs mere

TILLADTE HJÆLPE- MIDLER

TILLADTE HJÆLPE- MIDLER TILLADTE HJÆLPE- MIDLER 2018-19 Vald. Poulsens Vej 8 7500 Holstebro T 9627 5800 vuc@holstebro-vuc.dk holstebro-vuc.dk Dansk sproglig G Varighed: 30 min. : Opgavesættet Sproglig Prøve G afleveres håndskrevet.

Læs mere

Politisk aftale om Forberedende GrundUddannelse (FGU)

Politisk aftale om Forberedende GrundUddannelse (FGU) Politisk aftale om Forberedende GrundUddannelse (FGU) Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale og SF har d. 13 oktober indgået aftale om en Forberedende GrundUddannelse (FGU). FGU skal

Læs mere

Ordblinde og it-konferencen SPS og støtte til ordblinde på ungdomsuddannelserne

Ordblinde og it-konferencen SPS og støtte til ordblinde på ungdomsuddannelserne Ordblinde og it-konferencen SPS og støtte til ordblinde på ungdomsuddannelserne v/ Stina Kjær Madsen, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, og Hannah Bruun Hjorth, VUC Roskilde Regelgrundlag for SPS

Læs mere

Ramme for ordblindeindsats i Esbjerg Kommune

Ramme for ordblindeindsats i Esbjerg Kommune Ramme for ordblindeindsats i Esbjerg Kommune Esbjergs Kommunes Ramme for ordblindeindsats beskriver de minimumstiltag, den enkelte skole skal gøre i forhold til at afdække og understøtte elever med ordblindevanskeligheder.

Læs mere

FAGUDBUD 2015-2016. VUC Holstebro-Lemvig-Struer

FAGUDBUD 2015-2016. VUC Holstebro-Lemvig-Struer FAGUDBUD 2015-2016 VUC Holstebro-Lemvig-Struer MERE INFO DANSK ORDBLIND? Dansk Intro - Basis Dansk FE Dansk Intro - Basis Dansk G Dansk D Du kan være ordblind uden rigtig at vide det. Mange ordblinde lærer

Læs mere

IntoWords. Oplæg ved Teknologiseminaret 3. december 2014 ved Kirsten Marie Hansen MV-Nordic

IntoWords. Oplæg ved Teknologiseminaret 3. december 2014 ved Kirsten Marie Hansen MV-Nordic IntoWords Oplæg ved Teknologiseminaret 3. december 2014 ved Kirsten Marie Hansen MV-Nordic CD-ORD Ud på flere platforme IntoWords med standardindstillinger fra CD-ORD med de mest centrale» funktioner»

Læs mere

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Udvikling af gode læse- og skrivefærdigheder er en livslang proces. Derfor får dit barn stadig læse- og skriveundervisning,

Læs mere

Kursustilbuddet i vognene er rettet mod elever på mellemtrinnet, primært elever fra 4. klasse.

Kursustilbuddet i vognene er rettet mod elever på mellemtrinnet, primært elever fra 4. klasse. Et tilbud til ordblinde elever Eleven kan få tilbud om kursus i et af kommunens to mobile kompetencecentre, hvis: Forældre og lærere skønner, at eleven er motiveret og parat til at arbejde målrettet med

Læs mere

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Inspiration til den dysleksivenlige skole. Læreren er fortsat den vigtigste mediator.

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Inspiration til den dysleksivenlige skole. Læreren er fortsat den vigtigste mediator. Slide 1 Inspiration til den dysleksivenlige skole Slide 2 Læreren er fortsat den vigtigste mediator Slide 3 Slide 4 Slide 5 Hukommelse Opgaveforståelse Fuldføre opgaver Udfordringer Læse / Afkode Tekstforståelse

Læs mere

Højmeskolens. Videns- og Kompetencecenter for Læsning. Kurser, sparring og tilpassede forløb. Ordblind/ Skriftsprogsvanskeligheder

Højmeskolens. Videns- og Kompetencecenter for Læsning. Kurser, sparring og tilpassede forløb. Ordblind/ Skriftsprogsvanskeligheder Højmeskolens Videns- og Kompetencecenter for Læsning For alle 34 folkeskoler og skoletilbud under UngOdense i Odense Kommune Inkluderende læringsmiljøer Forskningsbaseret tilgang Kurser, sparring og tilpassede

Læs mere

19.17 UNDERVISNING I LÆSNING OG/ELLER MATEMATIK FOR VOKSNE

19.17 UNDERVISNING I LÆSNING OG/ELLER MATEMATIK FOR VOKSNE 19.17 UNDERVISNING I LÆSNING OG/ELLER MATEMATIK FOR VOKSNE Mål for læringsudbytte skal opnå faglige og pædagogisk/didaktiske forudsætninger for at kunne forestå planlægning, gennemførelse og evaluering

Læs mere

Oversigt over sommerkurser

Oversigt over sommerkurser Sommerkurser 2017 Oversigt over sommerkurser Kursus Underviser Dato Kl Tilmeld 1. It for begyndere Trine Frederiksen 19/6-22/6 9:30-14:00 1/6 4 Side 2. Lyd og tryk på engelsk Søren Storm og Margretha Eyðfinnsdóttir

Læs mere

Udskolingen 7.-9.kl. Nordstjerneskolen

Udskolingen 7.-9.kl. Nordstjerneskolen i Aarhus Udskolingen 7.-9.kl. Nordstjerneskolen Frederikshavn Kommune februar 2017 Hanne Mette Kristensen hanpa@aarhus.dk Program kl. 14.00 15.15 Kl. 15.15 15.25 Kl. 15.25 16.40 Kl. 16.40 17.00 Præsentation

Læs mere

IT OG ORDBLINDHED. Ressourcecenteret Dalby Skole, Kolding

IT OG ORDBLINDHED. Ressourcecenteret Dalby Skole, Kolding Indhold Hvilke IT-muligheder tilbydes på Dalby Skole for ordblinde? CD ord 10 Læse-og skrivestøtte Intowords Cloud Læse-Skrivestøttte Intowords på tablet/ipad Hvor finder jeg bøger og undervisningsmaterialer,

Læs mere

FAGUDBUD VUC Holstebro-Lemvig-Struer

FAGUDBUD VUC Holstebro-Lemvig-Struer FAGUDBUD 2017-2018 AVU STRUER 2017-18 DANSK Dansk Intro - Basis Dansk G Dansk F Dansk E Dansk D Engelsk Intro - Basis Engelsk G Engelsk F Engesk E Engelsk D DSA - Dansk som andetsprog DSA Dansk Intro -

Læs mere

Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer

Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for SPS og Tværgående jura Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00

Læs mere

Kommuner i Danmark Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Kommuner i Danmark Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kommuner i Danmark Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750 Orienteringsbrev om STU

Læs mere

Ordblinde og it-konferencen 2014

Ordblinde og it-konferencen 2014 Ordblinde og it-konferencen 2014 Tema og perspektiver på konferencen Pædagogisk og teknologisk status i 2014 Grundskolen Ungdomsuddannelser Voksen og videregående uddannelser Digitale tilgængelige læremidler

Læs mere

KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER

KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER Holstebro-Lemvig-Struer KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER VALDEMAR POULSENS VEJ 8 7500 HOLSTEBRO T 96 27 58 00 VUC@HOLSTEBRO-VUC.DK WWW.HOLSTEBRO-VUC.DK VUC HOLSTEBRO-LEMVIG STRUER HVAD ER VUC?

Læs mere

Cand. Mag. Marianne Petersen og læsevejleder for erhvervsskolerne.

Cand. Mag. Marianne Petersen og læsevejleder for erhvervsskolerne. Cand. Mag. Marianne Petersen og læsevejleder for erhvervsskolerne. Repræsenterer alle 3 nuværende ansatte lærevejledere, og refererer også til tidligere ansatte læsevejledere, som har været med til at

Læs mere

Ordblindhed. Tidlig indsats. Uddannelse. Undervisning. etlivsomordblind.dk. Dansk. Ordblindetest. Alfabet. Støtte. ABC Ordblind.

Ordblindhed. Tidlig indsats. Uddannelse. Undervisning. etlivsomordblind.dk. Dansk. Ordblindetest. Alfabet. Støtte. ABC Ordblind. Uddannelse Ordblindhed - Information om ordblinde-undervisning på Sølystskolen Støtte Undervisning Tidlig indsats Alfabet etlivsomordblind.dk Sølystskolen Dysleksi ABC Ordblind Ordblindetest Dansk Sølystskolen

Læs mere

FAGUDBUD VUC Holstebro-Lemvig-Struer

FAGUDBUD VUC Holstebro-Lemvig-Struer FAGUDBUD 2017-2018 MERE INFO AVU STRUER 2017-18 DANSK Dansk Intro - Basis Dansk G Dansk F Dansk E Dansk D ENGELSK Engelsk Intro - Basis Engelsk G Engelsk F Engesk E Engelsk D DSA - Dansk som andetsprog

Læs mere

Ramme for ordblindeindsats i Esbjerg Kommune

Ramme for ordblindeindsats i Esbjerg Kommune Ramme for ordblindeindsats i Esbjerg Kommune Esbjergs Kommunes Ramme for ordblindeindsats beskriver de minimumstiltag, den enkelte skole skal gøre i forhold til at afdække og understøtte elever med ordblindevanskeligheder.

Læs mere

Lær nyt i din fagforening - gode tilbud til dig der ønsker at lære mere. Det koster ikke noget - men du får meget!

Lær nyt i din fagforening - gode tilbud til dig der ønsker at lære mere. Det koster ikke noget - men du får meget! Lær nyt i din fagforening - gode tilbud til dig der ønsker at lære mere. Det koster ikke noget - men du får meget! Som medlem af FOA Vendsyssel får du tilbud om deltagelse i forskellige kurser. Det koster

Læs mere

Et tilbud til ordblinde elever

Et tilbud til ordblinde elever Et tilbud til ordblinde elever Eleven kan få tilbud om kursus i et af kommunens to mobile kompetencecentre, hvis: forældre og lærere skønner, at eleven er motiveret og parat til at arbejde målrettet med

Læs mere

AVU Almen Voksenuddannelse

AVU Almen Voksenuddannelse AVU Almen Voksenuddannelse campusvejle AVU er et tilbud til voksne over 18 år, som ønsker at forbedre deres kundskaber i et eller flere fag Fag på : Dansk Samfundsfag Dansk som andetsprog Tysk Engelsk

Læs mere

Kompetencecenter for Læsning i Århus. Oplæg Nordstjerneskolen: Undervisning af elever i læse- skrivevanskeligheder Mellemtrinnet 4. 6.

Kompetencecenter for Læsning i Århus. Oplæg Nordstjerneskolen: Undervisning af elever i læse- skrivevanskeligheder Mellemtrinnet 4. 6. Oplæg Nordstjerneskolen: Undervisning af elever i læse- skrivevanskeligheder Mellemtrinnet 4. 6. klasse Program Kompetencecenter for Læsning i Aarhus Ordblindhed/dysleksi Hvilke udfordringer stiller en

Læs mere

MIT BARN ER TESTET ORDBLIND HVA GØR JEG NU?

MIT BARN ER TESTET ORDBLIND HVA GØR JEG NU? MIT BARN ER TESTET ORDBLIND HVA GØR JEG NU? Udarbejdet af Netværket for forældre til ordblinde børn på Skødstrup skole Vi er en gruppe forældre, som har været i samme situation, som den I er i nu. Vi savnede

Læs mere

Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet

Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet Forskning og udvikling af undervisning med brug af ikt Grundskole, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser Rådgivnings- og

Læs mere

Velkommen til INFORMATIONSMØDER OM FGU. Tillidsrepræsentanter

Velkommen til INFORMATIONSMØDER OM FGU. Tillidsrepræsentanter Velkommen til INFORMATIONSMØDER OM FGU Tillidsrepræsentanter Program: Den officielle tidslinje for FGU-implementering De vigtigste temaer for vores indsats for de næste måneder Institutionsdannelsen Overgang

Læs mere

Målsætning for læseindsats på JU

Målsætning for læseindsats på JU Målsætning for læseindsats på JU 2018 Erhvervsuddannelser og AMU Jordbrugets UddannelsesCenter Århus Indhold Indledning... 2 Målsætning for den pædagogiske/didaktiske læseindsats... 3 Interne kurser...

Læs mere

ELEVER, SOM ER INKLUDERET?

ELEVER, SOM ER INKLUDERET? LÆRERKURSUS I INKLUSION AF ORDBLINDE ELEVER Trives du bedst med ELEVER, SOM ER INKLUDERET? INKLUSION AF ORDBLINDE ELEVER ER DU KLÆDT PÅ TIL OPGAVEN? Læsning og skrivning er byggeklodser, som er nødvendige

Læs mere

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder Baggrund Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder bygger lige som al anden

Læs mere

Dato 1. maj Den enkelte skole skal ud fra rammen udarbejde en plan for indsatsen på skolen. Planen skal være tilgængelig på skolens hjemmeside.

Dato 1. maj Den enkelte skole skal ud fra rammen udarbejde en plan for indsatsen på skolen. Planen skal være tilgængelig på skolens hjemmeside. Dato 1. maj 2017 Sagsbehandler Ulla Visbech Notat Ramme for ordblindindsats i Esbjerg Kommune Esbjergs Kommunes Ramme for ordblindeindsats beskriver de minimumstiltag, den enkelte skole skal gøre i forhold

Læs mere

Vedr.: Høring om Forslag til Lov om forberedende grunduddannelse (FGU)

Vedr.: Høring om Forslag til Lov om forberedende grunduddannelse (FGU) Henrik Lindegaard Undervisningsministeriet Dato 19.02.2018 Initialer HAL Vedr.: Høring om Forslag til Lov om forberedende grunduddannelse (FGU) Overordnet er det Uddannelsesforbundets indtryk at lovforslaget

Læs mere

Strategi for udredning og indsats for elever i ordblindevanskeligheder i Ballerup Kommune. August 2019

Strategi for udredning og indsats for elever i ordblindevanskeligheder i Ballerup Kommune. August 2019 Strategi for udredning og indsats for elever i ordblindevanskeligheder i Ballerup Kommune August 2019 1 Indhold Indledning 3 Fakta om skolens forpligtelser i forhold til afdækning af ordblindhed 4 Forslag

Læs mere

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Du synes nok, det er længe siden, at dit barn skulle lære at læse og skrive. Dit barn er sandsynligvis meget glad for

Læs mere

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder Baggrund Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder bygger lige som al anden

Læs mere

Bilag 1 - Notat om hovedelementerne i 'Aftale om bedre veje til uddannelse og job' oktober 2017

Bilag 1 - Notat om hovedelementerne i 'Aftale om bedre veje til uddannelse og job' oktober 2017 #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Sagsnr./Dok.nr. 2017-052123 / 2017-052123-13 Læring og pædagogik 09-11-2017 Bilag 1 - Notat om hovedelementerne i 'Aftale om bedre veje til

Læs mere

Til uddannelse. Læse og Skrive Aftale

Til uddannelse. Læse og Skrive Aftale Til uddannelse Læse og Skrive Aftale Indhold Værktøjer til fastholdelse og fagligt fokus 3 Aftalekonceptet 4 Sådan hjælper programmerne 5 CD-ORD 6-7 Ordbogsværktøjet 8 SkanRead 9 Stemmer 9 IntoWords til

Læs mere

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Indhold Kom godt i gang med IntoWords 4 Læs op/stop 4 Stemmehastighed 4 Del 5 Pdf-oplæsning 5 Oplæsning af markeret tekst 6 Profiler 7 Dokumenter 8 Hjælp 9 Indstillinger 9

Læs mere

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Du synes nok, det er længe siden, at dit barn skulle lære at læse og skrive. Dit barn er sandsynligvis meget glad for

Læs mere

Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014

Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014 Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014 Workshops abstracts 13.30-14.15: Workshop runde 1 Oplægsholderne præsenterer erfaringer, projekter eller forskning, idet der lægges op til dialog og erfaringsudveksling

Læs mere

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser Notatets formål er at beskrive de pædagogiske visioner, mål og indsatser, der er tabletprojektets omdrejningspunkt. Notatet beskriver således fra en pædagogisk synsvinkel om, hvorfor Verninge skole har

Læs mere

Vejledning om tilskud til specialundervisning og svært handicappede elever på folkehøjskoler

Vejledning om tilskud til specialundervisning og svært handicappede elever på folkehøjskoler VEJ nr 9980 af 12/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2019 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin.,j.nr. 17/03032 Senere ændringer til forskriften Ingen Vejledning om tilskud til

Læs mere

Uddannelsesforbundet - politisk aftale om FGU. Vartov 25. oktober 2017

Uddannelsesforbundet - politisk aftale om FGU. Vartov 25. oktober 2017 Uddannelsesforbundet - politisk aftale om FGU Vartov 25. oktober 2017 Politisk aftale om FGU FGU er det fjerde led i en reformrække (folkeskolereform, eudreform og gymnasiereform). FGU retter sig mod de

Læs mere

Teknologibaseret læsning og skrivning. Helle Bundgaard Svendsen Ph.d. og lektor i dansk v. læreruddannelsen, VIA University College

Teknologibaseret læsning og skrivning. Helle Bundgaard Svendsen Ph.d. og lektor i dansk v. læreruddannelsen, VIA University College Teknologibaseret læsning og skrivning Helle Bundgaard Svendsen Ph.d. og lektor i dansk v. læreruddannelsen, VIA University College Teknologibaseret læsning og skrivning: Den læsning og skrivning mennesker

Læs mere

Taksten for 25, stk. 1 er pr. 1. januar 2011 549,70 kr. pr. uge. Taksten reguleres årligt pr. 1. januar.

Taksten for 25, stk. 1 er pr. 1. januar 2011 549,70 kr. pr. uge. Taksten reguleres årligt pr. 1. januar. Tilskud til specialundervisning 25, stk. 1: Staten yder tilskud til specialundervining med en takst pr. årselev. Eleven er generelt velfungerende, men har behov for lidt støtte. Eksempelvis lettere indlæringsvanskeligheder.

Læs mere

Besvær med at læse og skrive?

Besvær med at læse og skrive? såd an KO MM ER DU VID ER E Besvær med at læse og skrive? Få hjælp eller hjælp andre videre Gør som Louise, Tommy, Anne Lise og Frederik MED IT & UNDERVISNING VIT_Kampagne_Generel_K2.indd 1 04/10/13 17.36

Læs mere

Aftaler om samarbejdet om ordblinde elever.

Aftaler om samarbejdet om ordblinde elever. Aftaler om samarbejdet om ordblinde elever. Når en elev er testet ordblind, tilmelder skolen eleven til Nota - et digitalt bibliotek for ordblinde. Skolen sørger for at eleven har relevante hjælpemidler,

Læs mere

IT og Ordblindhed, projektets formål

IT og Ordblindhed, projektets formål Ordblindes It støtte brug af til it støtte ordblinde elever En langtidsundersøgelse med ordblinde elever på mellemtrinnet En langtidsundersøgelse med ordblinde elever på mellemtrinnet Dorthe Klint Petersen

Læs mere

Specialundervisning i forbindelse med højskoleophold

Specialundervisning i forbindelse med højskoleophold Specialundervisning i forbindelse med højskoleophold Lovgivning og eksempler 2011 Tilskud til specialundervisning 25, stk. 1: Staten yder tilskud til specialundervisning med en takst pr. årselev. Eleven

Læs mere

Tema APPS. 12 gode apps. til børn med læsevanskeligheder

Tema APPS. 12 gode apps. til børn med læsevanskeligheder Tema APPS 12 gode apps til børn med læsevanskeligheder w Hvis dit barn er ordblind, eller har andre former for læseskrivevanskeligheder, er der hjælp at hente her. Vi har fundet en håndfuld gode apps,

Læs mere

Læse og Skrive Aftale. Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse:

Læse og Skrive Aftale. Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse: Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse: Læs hurtigere og lær mere. Få hjælp til at skrive og spar tid. Få mere selvtillid og øget motivation. Læse og Skrive Aftale Uddannelse

Læs mere

Vejledning om dysleksi/ordblindhed - Hillerødsholmskolen

Vejledning om dysleksi/ordblindhed - Hillerødsholmskolen Vejledning om dysleksi/ordblindhed - Hillerødsholmskolen 18. august 2015 Skoleåret 2015-2016 1 Vejledning om ordblindhed på Hillerødsholmskolen Det mener vi, når vi taler om ordblindhed Ordblindhed er

Læs mere

Læse- og skriveteknologi for alle

Læse- og skriveteknologi for alle Læse- og skriveteknologi for alle - En vej til inklusion af elever i læsevanskeligheder. Sofielundskolen I samarbejde med Læse- og skriveteknologi for alle - En vej til inklusion af elever i læsevanskeligheder.

Læs mere

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring Temahæfte Inklusion Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring I Egedal Kommune inkluderes elever med læse- og skrivevanskeligheder i almenundervisningen. I Egedal Kommune

Læs mere

ETU og Undervisningsmiljøvurdering

ETU og Undervisningsmiljøvurdering ETU og Undervisningsmiljøvurdering 2018 December 2018 Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For erhvervsuddannelserne Svarprocent: 77% (590 besvarelser ud af 767 mulige) Elevtrivsel 84 85 86 83 82 83 81 78 [+2]

Læs mere

Digitale medier i Valhalla

Digitale medier i Valhalla Indhold Digitale medier i Valhalla... 3 Pædagogiske redskaber... 4 Ipadén... 5 Computer... 5 Projektor... 5 MitNyborg... 6 Facebook... 6 Digitale medier i Valhalla fremover... 7 2 Digitale medier i Valhalla

Læs mere

Få hjælp til at læse og skrive med din mobil

Få hjælp til at læse og skrive med din mobil Få hjælp til at læse og skrive med din mobil Dette lille hæfte er til dig, der har svært ved at læse og skrive. www.mobillaesning.dk Det giver inspiration til, hvordan mobiltelefonen kan hjælpe dig med

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Åbn 6 Gem 7 Andre tips 7 Oplæsning 8 Læs op/pause og Stop 8 Highlight

Læs mere

Apps til personer med læse-stavevanskeligheder

Apps til personer med læse-stavevanskeligheder Apps til personer med læse-stavevanskeligheder IntoWords IntoWords er et App / program til Ipad / MAc. IntoWords kan ikke sammenlignes med CD- Ord, men bygger på nogle af de samme principper. IntoWords

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Politisk aftale oktober 2017

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Politisk aftale oktober 2017 Aftale om bedre veje til uddannelse og job Politisk aftale oktober 2017 Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk målsætning En sammenhængende kommunal ungeindsats En ny Forberedende Grunduddannelse

Læs mere

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed...

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed... Forslag til Apps til elever på mellemtrinnet, der har brug for kompenserende hjælpemidler. Nogle af informationerne er hentet fra Digitaliseringsstyrelsens materiale. Kompenserende apps til mennesker med

Læs mere

SVU I JOB TIL DIG, DER ER. Statens Voksenuddannelsesstøtte

SVU I JOB TIL DIG, DER ER. Statens Voksenuddannelsesstøtte SVU Statens Voksenuddannelsesstøtte TIL DIG, DER ER I JOB SVU - STATENS VOKSENUDDANNELSESSTØTTE Mulighed for uddannelse med økonomisk støtte SVU erstatter tabt arbejdsfortjeneste og gør det muligt for

Læs mere

AVU/VUC tilbage til fremtiden! AVU er med sit voksenpædagogiske læringsmiljø en uundværlig spiller i den nationale uddannelsesstrategi.

AVU/VUC tilbage til fremtiden! AVU er med sit voksenpædagogiske læringsmiljø en uundværlig spiller i den nationale uddannelsesstrategi. AVU/VUC tilbage til fremtiden! AVU er med sit voksenpædagogiske læringsmiljø en uundværlig spiller i den nationale uddannelsesstrategi. Nørre Farimagsgade 15 1364 København K Tlf.: 7070 2722 www.uddannelsesforbundet.dk

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Åbn 6 Gem 7 Andre tips 7 Oplæsning 8 Læs op/pause og Stop 8 Highlight

Læs mere