Konfliktvejledning omkring personalets forhold i forbindelse med strejken/lockouten i de selvejende institutioner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Konfliktvejledning omkring personalets forhold i forbindelse med strejken/lockouten i de selvejende institutioner"

Transkript

1 Konfliktvejledning omkring personalets forhold i forbindelse med strejken/lockouten i de selvejende institutioner Vejledningen er udarbejdet med henblik på afklaring af de mest almindelige spørgsmål, som vi har erfaring med opstår omkring personalets forhold under strejke/lockout. Dette gør således, at der ikke er tale om en udtømmende vejledning tillige med, at vejledningen evt. udbygges efterhånden som der evt. dukker nye spørgsmål op. Vejledningen, der ligger på vores hjemmeside, vil altid være dateret, således at I vil kunne se om der er sket udbygning af vejledningen i forhold til den, I senest har set på hjemmesiden. Vi har valgt at sætte vejledningen op i alfabetisk orden Omkring de mere generelle forhold under strejken/lockouten henvises til vores vejledning til bestyrelser og ledere, som ligeledes ligger på hjemmesiden under nyheder. Skulle I have brug for yderligere afklaring, er I naturligvis altid velkommen til at rette henvendelse til os. Henvendelse skal ske til teamchef Merete Langeskov Madsen, mem@ldd.dk. ANSÆTTELSER Hvis I før strejken/lockouten har indgået en aftale med en person om, at pågældende skal tiltræde en stilling på et tidspunkt, hvor der er strejke/lockout, tiltræder den nyansatte stillingen, men bliver straks omfattet af strejken/lockouten, såfremt den ansatte er medlem af den organisation, som er i omfattet af strejken/lockouten. AFSKEDIGELSE OG GENANSÆTTELSE VED STRAT OG OPHØR AF STREJKEN/LOCKOUTEN Formelt set er de ansattes ansættelsesforhold ophørt, når en strejke/lockout starter. Det fremgår af hovedaftalerne, at de ansatte efter strejken/lockouten genindtræder i den ansættelse de havde før strejken/lockoutens start, og at de ansatte har pligt til at genindtræde i ansættelsen. Se også under genoptagelse af arbejdet.

2 AFSPADSERING Ansatte kan ikke afspadsere, når der er strejke/lockout på arbejdspladsen. Heller ikke selvom afspadseringen er aftalt med institutionen, inden strejken/lockouten indledes. Afspadsering skal afbrydes. Dette gælder også afspadsering, der eventuelt er påbegyndt inden strejken/lockoutens start. Efter konflikten aftales afholdelsestidspunkt for den afspadsering, som ikke blev afholdt på grund af strejken/lockouten. AKTIVEREDE/ARBEJDSPRØVNING Ansatte der f.eks. er i jobrotation eller er ansat med løntilskud, er omfattet af strejken/lockouten, og deltager på lige fod med de øvrige medarbejde, der er omfattet af de overenskomstområder, hvor der er varslet strejke/lockout. Medarbejdere der er ansat i en institution som led i for eksempel arbejdsprøvning, virksomhedspraktik og forrevalidering m.v., jfr. lov om aktiv beskæftigelsesindsats og lov om aktiv socialpolitik, og hverken modtager hel eller delvis løn fra institutionen, er ikke omfattet af strejken/lockouten. Vær dog opmærksom på, at de heller ikke må udføre konfliktramt arbejde. De må således udelukkende udføre det arbejde de udførte før strejken/lockouten. I tvivlstilfælde kan den ansatte henvende sig til sin bopælskommunes jobcenter. Du er selvfølgelig som leder/bestyrelse også altid velkommen til at søge det konkrete forhold afklaret i LDD. ANCIENNITET De ansatte optjener hverken jubilæums, løn- eller ansættelsesanciennitet, mens der er strejke/lockout. Årsagen er, at arbejdsforholdet formelt betragtes som ophørt. Når arbejdet genoptages efter strejken/lockouten, har de således samme løn- og ansættelsesanciennitet, som da strejken/lockouten blev indledt. BARSELSORLOV Forpligtelsen til at udbetale løn i forbindelse med fødsel eller adoption bortfalder ved strejkens/lockoutens start, idet ansættelsesforholdet afbrydes. Dette gælder såvel orlov, der er påbegyndt før strejkens/lockoutens start, og orlov som påbegyndes under strejken/lockouten. Arbejdsgiverens forpligtelse til at udbetale løn ved orlov i forbindelse med fødsel eller adoption genopstår ved strejkens/lockoutens ophør. Orloven forlænges ikke med den periode, som strejken/lockouten har varet.

3 BARNS SYGDOM Under en strejke/lockout kan man ikke benytte sig af retten til frihed med løn i forbindelse med barns første og anden sygedag. FERIE OG 6. FERIEUGE Der skelnes mellem ferie, som er påbegyndt før strejken/lockouten, og ferie som ønskes påbegyndt under strejken/lockouten. Ansatte har ret til at afholde ferie og 6. ferieuge som planlagt, hvis ferien begynder før strejken/lockouten. Man vil få udbetalt sædvanlig løn, hvis man er berettiget til ferie med løn. Hvis ferien eller 6. ferieuge er planlagt til at begynde, mens strejken/lockouten løber, bliver dette suspenderet, og kan ikke afholdes som planlagt. Dette gælder også, selvom man har bestilt en rejse m.v. Ansatte skal være i stand til at genoptage arbejdet med det samme, når strejken/lockouten slutter. Hvis man udebliver fra arbejdet, er det grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, og arbejdsgiver vil dermed kunne sanktionere helt som vanligt indenfor det arbejdsretslige system. Under strejken/lockouten optjener de ansatte ikke ret til ferie med løn eller feriegodtgørelse, heller ikke ret til feriedagpenge. Strejke/lockout er feriehindring jfr. ferieloven og ferieaftalen. De ansatte har derfor ret til at få udbetalt evt. ikke afholdt ferie iht. reglerne herom. Reglementsansatte samt ansatte uden for strejke/lockout, kan afholde ferie efter de almindelige regler herfor. Reglementsansatte og ansatte udenfor strejke/lockout har ret til afholde ferie som planlagt. Den ansatte vil få udbetalt sædvanlig løn, feriegodtgørelse eller feriedagpenge under ferien. FLEKSJOB, JOB MED LØNTILSKUD ELLER JOB PÅ SÆRLIGE VILKÅR Ansatte i fleksjob, job med løntilskud eller job på særlige vilkår er ligeledes omfattet af strejken/lockouten.

4 FRITSTILLEDE MEDARBEJDERE Fritstillede medarbejdere er omfattet af strejken/lockouten, og har dermed ikke ret til løn under strejken/lockouten. Den ansatte har naturligvis krav på løn igen efter strejken/lockouten, hvis fritstillingsaftalen stadig er gældende på det tidspunkt. GENOPTAGELSE AF ARBEJDET Arbejdet skal først genoptages, når parterne som har varslet strejke/lockout beslutter dette. De faglige organisationer (som har varslet strejke) giver KL og medlemmerne besked herom. KL (som har varslet lockout) giver kommunerne besked. Kommunerne vil sædvanligvis give de selvejende institutioner besked. I hovedaftalerne står der at: Ved arbejdsstandsningens ophør genoptager de ansatte uden unødigt ophold deres arbejde på de hidtidige tjenestesteder. Der må ikke finde fortrædigelser sted i anledning af arbejdsstandsningen. Fortrædigelsesklausulen betyder, at de ansatte efter strejken/lockoutens ophør genindtræder i deres tidligere ansættelsesforhold, og skal genoptage arbejdet på det tjenestested, hvor de var ansat ved strejkens/lockoutens begyndelse. Efter ophøret af strejken/lockouten har den ansatte ret og pligt til straks at genindtræde i sit hidtidige ansættelsesforhold. Arbejdsgiveren har i denne situation ret og pligt til på ny at acceptere arbejdskraften. Hvis arbejdet ikke genoptages, vil er det grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, og kan give ret til opsigelse eller bortvisning. KURSUS/UDDANNELSE Ansatte, der er bevilget kursus/uddannelse med løn før eller samtidig med strejken/lockoutens ikrafttræden er omfattet af strejken/lockouten, og får således kun løndækning for den del af kurset/uddannelsen, der ligger forud for strejkens/lockoutens ikrafttrædelsestidspunkt. KL har ingen bemærkninger til, at kommunerne, herunder de selvejende institutioner, alligevel lader en sådan kursusdeltagelse gennemføre efter lokal aftale med organisationerne i det enkelte tilfælde. Det understreges dog, at der ikke må udbetales løn under kurset/uddannelsen i den periode, hvor strejken/lockouten løber. Som udgangspunkt må den ansatte afbryde kurset ved strejkens/lockoutens iværksættelse, medmindre der aftales noget andet med henholdsvis arbejdsgiveren og den lokale fagforening. Deltager man i et deltidskursus (en del af arbejdstiden), som var påbegyndt før eller samtidig med strejken/lockoutens ikrafttræden, gælder de samme retningslinjer. Det betyder, at løndækningen ophører ved ikrafttrædelsestidspunktet.

5 LEDERE Ledere vil kunne være omfattet af strejke/lockout. I forhold til den verserende strejke er det udelukkende ledere, hvor BUPL har varslet strejke, der er omfattet af strejken. KL har ikke valgt at varsle lockout på lederne, hvilket betyder at de ikke er omfattet af lockouten. I forhold til BUPL`s strejkevarsel af ledere i institutionerne gælder dette dog ikke reglementsansatte og naturligvis heller ledere, der ikke er medlem af BUPL`s faglige organisation LOCKOUT De regler der er beskrevet i denne vejledning, gælder både ved en strejke og en lockout. LØNUDBETALING Der udbetales ikke løn, pensionsbidrag, arbejdsmarkedsbidrag eller bidrag til ATP under strejke/lockout. Hvis en lønperiode ikke er afsluttet ved strejkens/lockoutens begyndelse, udbetales forholdsmæssig løn for den tid der ligger forud for strejken/lockouten. Lønberegningen skal foretages iht. Aftale om lønberegning/lønfradrag for månedslønnede. MIDLERTIDIGT, TIDSBEGRÆNSET OG BEGIVENHEDSBESTEMT ARBEJDE Ansatte der er ansat til at varetage midlertidigt, tidsbegrænset eller begivenhedsbestemt arbejde, er omfattet af strejken/lockouten. Hvis en tids- eller opgavebegrænset ansættelse efter planen skal ophøre under strejken/lockouten, ophører ansættelsesforholdet som aftalt. OMSORGSDAGE Omsorgsdage der er påbegyndt før konflikten afbrydes ved strejken/lockoutens start. Omsorgsdage kan ikke uanset om de er aftalt tidligere påbegyndes under en strejke/lockout. OPSIGELSE Opsigelse fra den ansattes side Har en ansat opsagt sin stilling, fratræder den ansatte efter udløbet af opsigelsesvarslet, uanset om varslet udløber under eller efter strejken/lockouten. Indtil udløbet af opsigelsesvarslet er den ansatte omfattet af strejken/lockouten helt, som hvis den ansatte ikke havde sagt op.

6 Opsigelse fra arbejdsgivers side Arbejdsgiver kan opsige en ansat før strejken/lockouten med sædvanligt varsel, selvom en del af opsigelsesperioden kommer til at løbe i strejke/lockoutperioden. Det vil naturligvis ikke være sagligt at opsige medarbejdere, der er omfattet af strejken/lockouten med den begrundelse, at der er strejke/lockout. PENSION Under en strejke/lockout bliver ansættelsesforholdet betragtet som suspenderet, og der bliver derfor ikke indbetalt pensionsbidrag fra arbejdsgiveren for den periode strejken/lockouten varer. PRØVETIDSANSATTE Prøvetidsansatte er omfattet af strejken/lockouten, og har ret og pligt til at genoptage arbejdet ved strejkens/lockoutens ophør. Dette gælder, uanset om prøvetiden udløber under strejken/lockouten. Når arbejdet genoptages efter strejkens/lockoutens ophør, indtræder den ansatte på ny i prøvetiden, således at prøvetiden forlænges med det antal dage, som strejken/lockouten har varet. REGLEMENTSANSATTE OG ANSATTE, DER IKKE ER OMFATTET AF STREJEN/LOCKOUTEN Under strejke/lockout skal reglementsansatte og de ansatte, som evt. ikke er omfattet af strejken/lockouten fortsætte med at udføre deres sædvanlige arbejde. REDUKTION I FORHOLD TIL BØRNETALLET UNDER STREJKEN/LOCKOUTEN Institutionerne og kommunerne vil i forhold til de strejke/lockoutramte institutioner, hvor der er reglementsansatte og ansatte, der ikke er omfattet af strejke/lockouten være forpligtet til at foretage en forholdsmæssig reduktion af allerede indskrevne børn eller eventuelt være afskåret fra at visitere nye børn. Dette skyldes, at arbejdsintensiteten ikke må forøges for den del af personalet, der ikke er i strejke/lockout. Dette blev fastslået i forbindelse med en strejke, som PMF i 1993 varslede mod 11 kommuner i Kommunernes Landsforenings område. KL udsendte i denne forbindelse en administrativ information, hvor det bl.a. hedder: Hvis strejken/lockouten bliver virksom, betyder det, at de fleste institutioner og videreføres med nedsat kapacitet i forhold til, hvor meget personale der er i strejke/lockout.

7 For så vidt angår dette spørgsmål om konfliktramt arbejde, er der med BUPL - forbundet for pædagoger og klubfolk - på baggrund af opmandskendelse af 25. september 1985 aftalt om modtagelse og pasning af børn under strejke/lockout. Hovedprincippet i disse retningslinjer er, at børnetallet på den enkelte institution skal reduceres svarende til det antal ansatte, der skal i strejke/lockout. Endvidere er det den kommunale forvaltning, der skal træffe beslutning om, hvilke børn der ikke kan modtages i institutionerne under strejke/lockout samt orientere forældrene herom. STUDERENDE I PRAKTIK Studerende i lønnet praktik, er undtaget fra at kunne deltage i strejke/lockout, og skal under strejken/lockouten beskæftiges med uddannelsesmæssige aktiviteter. Hvis det på grund af strejken/lockouten bliver nødvendigt at sende ansatte hjem, skal de have normal løn. Studerende må ikke udføre arbejde, som skulle have været udført af medarbejdere, der er omfattet af strejken/lockouten eller arbejde, der ikke kan anses for at have et uddannelsesmæssigt formål. SYGDOM Er en ansat sygemeldt inden en strejke/lockout bryder ud, vil vedkommende ikke længere være berettiget til løn fra det tidspunkt, hvor strejken/lockouten iværksættes. I stedet har vedkommende ret til sygedagpenge fra bopælskommunen. Sygdom, som indtræder under strejken/lockouten, skal ikke meddeles arbejdsgiveren. Er en ansat stadig sygemeldt ved strejkens/lockoutens ophør, skal dette omgående meddeles til arbejdsgiveren, og den ansatte vil så være berettiget til løn under sygdom jf. overenskomstens regler. Reglementsansatte og øvrige ansatte, som ikke er omfattet af strejke/lockout skal give meddelelse til arbejdsgiver om forfald på grund af sygdom som normalt, og skal møde i institutionen, når sygdommen er overstået. Sygelister bliver ført som normalt. Reglementsansatte og andre ansatte, som ikke er omfattet af strejke/lockout har ret til løn under sygdommen uanset strejken/lockouten. TIDSBEGRÆNSEDE ANSATTE Tidsbegrænsede ansatte er omfattet af helt de samme regler, som gælder for fastansatte.

8 TILKALDEVIKARER Tilkaldevikarer må ikke ansættes med henblik på at afbøde strejkens/lockoutens virkning, men kan alene tilkaldes i sammen omfang, som forud for strejken/lockouten. Dog skal tilkendevikaren sikre sig, at pågældende ikke er omfattet af strejken/lockouten. Vær meget opmærksom på, at der udelukkende kan benyttes tilkaldevikarer i forhold til forfald m.v. for det personale, som ikke er omfattet at strejke/lockout. 14. marts 2018 Merete Langeskov Madsen

VEJLEDNING OM GENERELLE FORHOLD I FORBINDELSE MED DEN OVERENSKOMSTMÆSSIGE STREJKE FOR PÆDAGOGER 2008

VEJLEDNING OM GENERELLE FORHOLD I FORBINDELSE MED DEN OVERENSKOMSTMÆSSIGE STREJKE FOR PÆDAGOGER 2008 VEJLEDNING OM GENERELLE FORHOLD I FORBINDELSE MED DEN OVERENSKOMSTMÆSSIGE STREJKE FOR PÆDAGOGER 2008 BUPLs medlemmer har stemt nej til det mæglingsforlig der var sendt til afstemning. Det betyder, at pædagoger

Læs mere

OK13 - Hvad sker der hvis du skal i konflikt?

OK13 - Hvad sker der hvis du skal i konflikt? OK13 - Hvad sker der hvis du skal i konflikt? IDA er i fuld gang med at forhandle de offentlige overenskomster. Ved fornyelse af enhver overenskomst er der altid en risiko for konflikt. Denne vejledning

Læs mere

Konfliktguide - hvad betyder det i praksis?

Konfliktguide - hvad betyder det i praksis? Konfliktguide - hvad betyder det i praksis? I denne guide finder du svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med en varslet konflikt og lockout. Hvis du har spørgsmål så kontakt GKF,

Læs mere

Konfliktguide - hvad betyder det i praksis?

Konfliktguide - hvad betyder det i praksis? Konfliktguide - hvad betyder det i praksis? I dette notat finder du svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med en varslet konflikt. Hvis du har spørgsmål så kontakt GKF, din FTR eller

Læs mere

Vejledning om ophør af lockout mv. April 2013

Vejledning om ophør af lockout mv. April 2013 Vejledning om ophør af lockout mv. April 2013 Indhold Indhold 1 Vejledning om lockout mv. 2 1.1 Fortrædigelsesklausulen...2 1.2 Udbetaling af løn mv...3 1.3 Anciennitet...4 1.4 Ferie...5 1.5 Fleksjob...5

Læs mere

Praktiske svar på spørgsmål om strejken

Praktiske svar på spørgsmål om strejken Praktiske svar på spørgsmål om strejken Afspadsering Er afspadsering påbegyndt før strejkens/lockoutens iværksættelse, afbrydes den ved konfliktens start. Medlemmer på afspadsering deltager således i konflikten

Læs mere

Oversigten er rettet specifikt mod de spørgsmål, du kan have som personaleleder og er derfor ikke en rådgivning til dine medarbejdere.

Oversigten er rettet specifikt mod de spørgsmål, du kan have som personaleleder og er derfor ikke en rådgivning til dine medarbejdere. OK18 Personalelederens konflikt ABC Den truende overenskomstmæssige konflikt med varslet strejke og lockout rejser en række ledelsesmæssige spørgsmål omkring håndtering af UCL og EAL s medarbejdere. Oversigten

Læs mere

OK-11 konflikt, hvad betyder det i praksis

OK-11 konflikt, hvad betyder det i praksis KTO Sekretariatet 26. januar 2011 HEB Sagsnr.: 2254.31 Vedr.: OK-11 konflikt, hvad betyder det i praksis I dette notat findes svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med en varslet konflikt,

Læs mere

OK-15 konflikt, hvad betyder det i praksis

OK-15 konflikt, hvad betyder det i praksis Forhandlingsfællesskabet Sekretariatet 22. oktober 2014 HEB Sagsnr.: 3440.33 Vedr.: OK-15 konflikt, hvad betyder det i praksis I dette notat findes svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i forbindelse

Læs mere

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer?

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? Kære 3F medlem Når fagforbundene forhandler om fornyelse af overenskomster med arbejdsgiverforeningerne, kan det ende med, at medlemmerne skal i strejke. Forhandlingerne

Læs mere

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer?

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? SKAL JEG STREJKE, HVIS KONFLIKTEN KOMMER? Kære 3F medlem Når fagforbundene forhandler om fornyelse af overenskomster med arbejdsgiverforeningerne, kan det ende

Læs mere

Vejledning om lockout mv. Februar 2013

Vejledning om lockout mv. Februar 2013 Februar 2013 Indhold Indhold 1 Vejledning om lockout mv. 2 1.1 Hvem er omfattet af lockouten?...2 1.2 Konsekvenser for ansættelsesforholdet...3 1.3 Udbetaling af løn, pensionsbidrag mv....3 1.4 Sygefravær...4

Læs mere

Svar på konkrete spørgsmål, der kan opstå under konflikt Afspadsering Anciennitet Andet arbejde / bibeskæftigelse

Svar på konkrete spørgsmål, der kan opstå under konflikt Afspadsering Anciennitet Andet arbejde / bibeskæftigelse Svar på konkrete spørgsmål, der kan opstå under konflikt... 3 1. Afspadsering... 3 2. Anciennitet... 3 3. Andet arbejde / bibeskæftigelse... 3 4. ATP og arbejdsmarkedsbidrag... 4 5. Barns sygdom... 4 6.

Læs mere

Anciennitet Der optjenes ikke anciennitet under strejken. Dette gælder i relation til såvel opsigelsesvarsel som løn.

Anciennitet Der optjenes ikke anciennitet under strejken. Dette gælder i relation til såvel opsigelsesvarsel som løn. Praktiske spørgsmål og svar om strejke og lockout Her er en lang række spørgsmål og svar om strejke og lockout (emnerne er i alfabetisk rækkefølge). Har du flere spørgsmål, kan du altid tage fat i din

Læs mere

OK-08 konflikt, hvad betyder det i praksis

OK-08 konflikt, hvad betyder det i praksis KTO Sekretariatet 22. januar 2008 HEB Sagsnr.: 716.30 Vedr.: OK-08 konflikt, hvad betyder det i praksis I dette notat findes svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med en varslet konflikt,

Læs mere

De generelle og sektorspecifikke rammer for konflikten. Beredskab 2013

De generelle og sektorspecifikke rammer for konflikten. Beredskab 2013 De generelle og sektorspecifikke rammer for konflikten Beredskab 2013 Program Varsling af lockout hvem og hvornår? Konfliktens virkninger for arbejdstilrettelæggelsen? Konfliktens virkninger for den ansatte?

Læs mere

Vejledning om overenskomstmæssige konflikter mv Afgivelse af konfliktvarsler Hvem er omfattet af konflikten?...

Vejledning om overenskomstmæssige konflikter mv Afgivelse af konfliktvarsler Hvem er omfattet af konflikten?... Vejledning om overenskomstmæssige konflikter mv. Indhold Vejledning om overenskomstmæssige konflikter mv. 3 1.1 Afgivelse af konfliktvarsler... 3 1.2 Hvem er omfattet af konflikten?... 3 1.3 Konsekvenser

Læs mere

Hvad skal jeg gøre? OK18 Hvis konflikten kommer

Hvad skal jeg gøre? OK18 Hvis konflikten kommer OK18 Hvis konflikten kommer Ved Sygdom Hvad skal jeg gøre? Er du omfattet af konflikten, og er du sygemeldt ved konfliktens start, vil du ikke modtage løn, men vil kunne få udbetalt sygedagpenge ved henvendelse

Læs mere

Vejledning til medlemmer i konflikt

Vejledning til medlemmer i konflikt Vejledning til medlemmer i konflikt Konflikter er ikke hverdagskost for IDA-medlemmer! Når en sådan undtagelsesvis opstår, vil der derfor uundgåeligt dukke en række spørgsmål op for medlemmerne: Hvad må

Læs mere

OK 18 det offentlige område Konflikt, hvad betyder det i praksis Af Torben Vangsgaard, 28. februar 2018

OK 18 det offentlige område Konflikt, hvad betyder det i praksis Af Torben Vangsgaard, 28. februar 2018 OK 18 det offentlige område Konflikt, hvad betyder det i praksis Af Torben Vangsgaard, 28. februar 2018 Side 1 af 17 Indhold FØRSTE DEL... 4 INDLEDNING... 4 FORLIGSINSTITUTIONEN... 4 DE KOLLEKTIVE KAMPSKRIDT...

Læs mere

OK-18 konflikt, hvad betyder det i praksis

OK-18 konflikt, hvad betyder det i praksis Forhandlingsfællesskabet Sekretariatet 24. november 2017 LD/NK Sagsnr.: 16-0068.14 Vedr.: OK-18 konflikt, hvad betyder det i praksis I dette notat findes svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i

Læs mere

Ansættelseskontrakt. mellem. 1. Tiltrædelsesdato

Ansættelseskontrakt. mellem. 1. Tiltrædelsesdato Ansættelseskontrakt mellem Adresse: Telefon/E-mail: CVR-nummer: (herefter kaldet virksomheden) og Adresse: CPR-nummer: (herefter kaldet medarbejderen) indgås følgende ansættelsesaftale: 1. Tiltrædelsesdato

Læs mere

Lønmodtagernes retsstilling i forbindelse med de afledte virkninger af en konflikt på det offentlige arbejdsmarked,

Lønmodtagernes retsstilling i forbindelse med de afledte virkninger af en konflikt på det offentlige arbejdsmarked, 0 Notat Lønmodtagernes retsstilling i forbindelse med de afledte virkninger af en konflikt på det offentlige arbejdsmarked, hvor lønmodtageren ikke har mulighed for at opfylde sin arbejdsforpligtelse.

Læs mere

Dreist Advokater CVR: 17 00 32 75

Dreist Advokater CVR: 17 00 32 75 Side 2 af 5 2. ANSÆTTELSESFORHOLDETS BEGYNDELSESTIDSPUNKT OG VARIGHED 2.1. Ansættelsen sker til tiltrædelse den 2.2. Såfremt ansættelsesforholdet er midlertidigt, angives en slutdato: ARBEJDSSTED 3. 3.1.

Læs mere

Informationsmøde om evt. kommende konflikt

Informationsmøde om evt. kommende konflikt Informationsmøde om evt. kommende konflikt OK 2018: Din nye overenskomst Overenskomstforhandlingerne er brudt sammen, og Forligsinstitutionen mægler nu mellem parterne. FOA har varslet strejke med start

Læs mere

Konflikt ABC OK13 VÆRD AT VIDE OM KONFLIKT. 5. marts 2013 1

Konflikt ABC OK13 VÆRD AT VIDE OM KONFLIKT. 5. marts 2013 1 Konflikt ABC OK13 VÆRD AT VIDE OM KONFLIKT 5. marts 2013 1 Kære medlem Moderniseringstyrelsen har valgt at afsende lockoutvarsel og varsling af boykot på alle institutioner for erhvervsrettet uddannelse,

Læs mere

(herefter kaldet virksomheden) (herefter kaldet medarbejderen) Ansættelseskontrakt

(herefter kaldet virksomheden) (herefter kaldet medarbejderen) Ansættelseskontrakt Mellem Virksomhedens navn Adresse Postnummer og by CVR-nummer Telefonnummer (herefter kaldet virksomheden) og Navn Adresse Postnummer og by CPR-nummer Telefonnummer (herefter kaldet medarbejderen) indgås

Læs mere

Konflikt ABC Regler før, under og efter en konflikt

Konflikt ABC Regler før, under og efter en konflikt Udgave af 14. januar 2013 Konflikt ABC Regler før, under og efter en konflikt FORORD GL s overenskomster udløber ved udgangen af marts 2013. Opnås der ikke enighed i forbindelse med forhandlingerne, er

Læs mere

Minivejledning om rettigheder og pligter for medarbejderne under en eventuel konflikt

Minivejledning om rettigheder og pligter for medarbejderne under en eventuel konflikt Niels Jørgen Andersen 22. marts 2018 Minivejledning om rettigheder og pligter for medarbejderne under en eventuel konflikt Konfliktens start Besættelse af ledige stillinger Hvem omfatter det Hvem er undtaget

Læs mere

Økonomiske forhold under lockout OK 2013 - om økonomi, barsel, sygdom og ferie

Økonomiske forhold under lockout OK 2013 - om økonomi, barsel, sygdom og ferie Danmarks Lærerforening Vandkunsten 12 1467 København K Marts 2013 Økonomiske forhold under lockout OK 2013 - om økonomi, barsel, sygdom og ferie Økonomi Du har ikke ret til løn, når du er omfattet af en

Læs mere

A Afspadsering Har du i dit ansættelsesforhold normalt ret til afspadsering, kan du ikke afspadsere, mens konflikten står på.

A Afspadsering Har du i dit ansættelsesforhold normalt ret til afspadsering, kan du ikke afspadsere, mens konflikten står på. Konflikt ABC - Spørgsmål og svar version 2 pr. 20. marts 2018 ABC en vil løbende blive opdateret med ændringsmarkeringer A Afspadsering Har du i dit ansættelsesforhold normalt ret til afspadsering, kan

Læs mere

De udfordringer tjenestemænd skal være opmærksom på i forbindelse med konflikt, gennemgås i afsnittet om Tjenestemænd og Konfliktramt arbejde.

De udfordringer tjenestemænd skal være opmærksom på i forbindelse med konflikt, gennemgås i afsnittet om Tjenestemænd og Konfliktramt arbejde. Senest opdateret 15. marts 2018 Side 1 af 22 Konfliktvejledning Her i foråret 2018 skal DS have fornyet overenskomsterne på det kommunale, regionale og statslige område med virkning fra 1. april 2018.

Læs mere

Vejledning om barsel og ferie

Vejledning om barsel og ferie Vejledning om barsel og ferie Denne vejledning beskriver reglerne om optjening og afholdelse af ferie i forbindelse med barsel- og forældreorlov. Vejledningen beskriver alene feriereglerne i relation til

Læs mere

Notat om a-kassernes og medlemmernes forhold under konflikt

Notat om a-kassernes og medlemmernes forhold under konflikt Orientering fra Arbejdsdirektoratet April 2008 Notat om a-kassernes og medlemmernes forhold under konflikt J.nr. 00-22-0037 Y2/JW Reglerne om a-kassernes og medlemmernes forhold under konflikt fremgår

Læs mere

Samtlige fagforeninger på det offentlige område varslet strejker til ikrafttræden 4. april (10-15 %)

Samtlige fagforeninger på det offentlige område varslet strejker til ikrafttræden 4. april (10-15 %) Storkonflikt Den 23. februar brød forhandlingerne sammen Samtlige fagforeninger på det offentlige område varslet strejker til ikrafttræden 4. april (10-15 %) Omfattende lockout-varsel fra de offentlige

Læs mere

Bilag 7: Ansættelsesbrev

Bilag 7: Ansættelsesbrev Bilag 7: Ansættelsesbrev Kontorpersonale efter overenskomst mellem HK/Privat (forbundet) og Aftaleenheden 1. Parterne og stillingen Undertegnede frie grundskole: Skolens navn og adresse Ansætter hermed:

Læs mere

Nyansat - og hvad så? september 2014

Nyansat - og hvad så? september 2014 Nyansat - og hvad så? september 2014 Velkommen i folkeskolen! Som nyansat kan det i starten være vanskeligt at danne sig et overblik over de mange spilleregler, der gælder for overenskomstansatte lærere,

Læs mere

05.12 O.02 13/2003 Side 1. Administrativ Information Den 13. marts 2003 Info nr. 2023

05.12 O.02 13/2003 Side 1. Administrativ Information Den 13. marts 2003 Info nr. 2023 Administrativ Information Den 13. marts 2003 Info nr. 2023 Side 1 Overførsel af ferie Generelt om overførsel af ferie Ferieaftalens 5 giver mulighed for, at arbejdsgiveren og månedslønnede ansatte kan

Læs mere

Konflikt ABC OK18 Værd at vide om konflikt

Konflikt ABC OK18 Værd at vide om konflikt KONFLIKT ABC Konflikt ABC OK18 Værd at vide om konflikt Layout: Dansk Sygeplejeråd 17-112 Copyright Dansk Sygeplejeråd 2018 Alle rettigheder forbeholdes. Fotografisk, mekanisk eller anden form for gengivelse

Læs mere

[Tilføj denne side i navigationsvisningen for at få vist et sidebanner] Tidsbegrænsede ansættelser

[Tilføj denne side i navigationsvisningen for at få vist et sidebanner] Tidsbegrænsede ansættelser [Tilføj denne side i navigationsvisningen for at få vist et sidebanner] Tidsbegrænsede ansættelser I ansættelsesforhold, hvor en arbejdsgiver ansætter en ergoterapeut, er det hovedreglen, at ergoterapeuten

Læs mere

NYANSAT I FOLKESKOLEN - og hvad så?

NYANSAT I FOLKESKOLEN - og hvad så? NYANSAT I FOLKESKOLEN - og hvad så? Indhold Månedslønnet ansættelse...2 Løn...2 Pension...2 Ansættelsesbrev...3 Arbejdstid...3 Ferie...3 Sygdom...4 Ansat på nedsat tid...4 Timelønnet ansættelse...4 Løn...4

Læs mere

GENERELT OM KONFLIKT

GENERELT OM KONFLIKT KONFLIKTVEJLEDNING 2018 1 GENERELT OM KONFLIKT GENERELT OM KONFLIKTTYPER Overenskomstmæssige (lovlige) konflikter opstår i forbindelse med en overenskomstfornyelse. Det er i hovedaftalerne mellem forbundet

Læs mere

Overenskomst Muskelsvindfonden

Overenskomst Muskelsvindfonden Overenskomst Muskelsvindfonden Mellem Muskelsvindfonden og Dansk Journalistforbund (DJ) er indgået følgende overenskomst vedrørende løn- og arbejdsforhold for de ved Muskelsvindfonden fastansatte journalistiske

Læs mere

Ansættelsesbrev Efterskoler For månedslønnede og timelønnede lærere

Ansættelsesbrev Efterskoler For månedslønnede og timelønnede lærere Ansættelsesbrev Efterskoler For månedslønnede og timelønnede lærere 1. Parterne Undertegnede skole: Skolens navn ansætter herved: Adresse, cvr. nr. og tlf. nr. Lærerens navn fra den Adresse, cpr. nr. og

Læs mere

Afvikling af barsel - efter 1.4.2008

Afvikling af barsel - efter 1.4.2008 Afvikling af barsel - efter 1.4.2008 Aftalen omfatter tjenestemandsansatte lærere og børnehaveklasseledere samt månedslønnede lærere og børnehaveklasseledere. Man er omfattet af aftalen, så længe man er

Læs mere

OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET

OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET Indhold Indledning Opsigelsesvarsel Er opsigelsen saglig? Ferie Feriefridage Afspadsering Overarbejde Efteruddannelsesmidler Fratrædelsesgodtgørelse

Læs mere

Sekretariatet. OK13-lockout/boykot af undervisere: Betydning for AC'ere

Sekretariatet. OK13-lockout/boykot af undervisere: Betydning for AC'ere Sekretariatet OK13-lockout/boykot af undervisere: Betydning for AC'ere Med virkning fra 1. april 2013 har hhv. Finansministeriet og KL varslet konflikt overfor en række lærergrupper. Der er ikke varslet

Læs mere

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for:

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Danske Lægestuderende. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: 1. a. Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

Læs mere

Ansættelseskontrakt. for medarbejdere ansat med kost og logi eller kost alene. Dansk Landbrug

Ansættelseskontrakt. for medarbejdere ansat med kost og logi eller kost alene. Dansk Landbrug Ansættelseskontrakt for medarbejdere ansat med kost og logi eller kost alene Dansk Landbrug 1 Nærværende kontrakt er udarbejdet til brug ved ansættelse af medarbejdere ansat med kost og logi eller kost

Læs mere

Barsel, adoption mv.

Barsel, adoption mv. Barsel, adoption mv. Pjece om barsel, adoption m.v. Reglerne om barsel og adoption er komplicerede. Især, hvis man, som det faktisk er tænkt fra lovgivers side, bruger den fleksibilitet, der er indbygget

Læs mere

Nyansat og hvad så? august 2013

Nyansat og hvad så? august 2013 august 2013 Nyansat og hvad så? Velkommen i folkeskolen! Som nyansat kan det i starten være vanskeligt at danne sig et overblik over de mange spilleregler, der gælder for overenskomstansatte lærere, børnehaveklasseledere

Læs mere

Orientering om a-kassernes og medlemmernes forhold under overenskomstmæssige konflikter

Orientering om a-kassernes og medlemmernes forhold under overenskomstmæssige konflikter Orientering om a-kassernes og medlemmernes forhold under overenskomstmæssige konflikter 16. april 2018 J. Nr. 18/04778 CKA / JWAE Reglerne om a-kassernes og medlemmernes forhold under konflikt fremgår

Læs mere

Ferieloven. Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april.

Ferieloven. Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april. Ferieloven Alle medarbejdere har ret til 5 ugers ferie pr. ferieår. Et ferieår løber fra den 1. maj til den 30. april året efter. Medarbejderen har dog ikke nødvendigvis ret til betalt ferie. Det skal

Læs mere

0.0.0.0 O.08 XX/2008 Side 1 Bilag x til aftale om fravær af familiemæssige årsager 40, stk. 2: For fødsler/modtagelse sket til og med den 31. marts 2008, gælder de hidtidige bestemmelser for så vidt angår

Læs mere

Ansættelsesbrev Efterskoler For ledere

Ansættelsesbrev Efterskoler For ledere Ansættelsesbrev Efterskoler For ledere 1. Parterne Undertegnede skole: Skolens navn ansætter herved: Adresse, cvr. nr. og tlf. nr. Lederens navn fra den Adresse, cpr. nr. og tlf. nr. som Ansættelsesforholdets

Læs mere

D.O. II \ KORT UDDRAG AF. L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/ til 1/3-2017

D.O. II \ KORT UDDRAG AF. L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/ til 1/3-2017 KORT UDDRAG AF L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/3-2014 til 1/3-2017 mellem DANSK ERHVERV ARBEJDSGIVER og HK HANDEL BEMÆRK! Er kun gældende, hvis butikken har overenskomst med HK, eller

Læs mere

Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S. AC-organisationerne

Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S. AC-organisationerne Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S og AC-organisationerne Dækningsområde Denne hovedaftale har bindende virkning for 1.AC-organisationerne. Hvorved forstås: a. en organisation, der er medlem af AC og

Læs mere

Navn. Adresse: Post nr. og by: SE- eller CVR nummer: Navn: Adresse: Post nr. og by: Cpr. nr.

Navn. Adresse: Post nr. og by: SE- eller CVR nummer: Navn: Adresse: Post nr. og by: Cpr. nr. Ansættelseskontrakt 1 Parterne Imellem arbejdsgiver Navn Adresse: Post nr. og by: SE- eller CVR nummer: og medarbejder Navn: Adresse: Post nr. og by: Cpr. nr. er indgået følgende ansættelseskontrakt med

Læs mere

Hotel, restaurant. og turistområdet. overenskomst mellem Horesta og HK/Privat. Mini-udgave

Hotel, restaurant. og turistområdet. overenskomst mellem Horesta og HK/Privat. Mini-udgave Hotel, restaurant og turistområdet overenskomst mellem Horesta og HK/Privat Mini-udgave Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye og gamle medlemmer

Læs mere

Konflikt ABC OK18 - STATEN VÆRD AT VIDE OM KONFLIKT. 7.marts

Konflikt ABC OK18 - STATEN VÆRD AT VIDE OM KONFLIKT. 7.marts Konflikt ABC OK18 - STATEN VÆRD AT VIDE OM KONFLIKT 7.marts 2018 1 Kære medlem Det er Radiograf Rådets klare mål, at vi vil søge at undgå en konflikt og blive enige ved forhandlingsbordet ved OK18. Men

Læs mere

Guidelines under konflikt (FAQ)

Guidelines under konflikt (FAQ) Guidelines under konflikt (FAQ) Hvem skal ikke med i konflikt? Elever/lærlinge, som er i praktik i forbindelse med en EUD- eller en EGUuddannelse, er ikke omfattet af en konflikt. Det samme gælder KVUstuderende

Læs mere

Konflikt ABC OK18 Værd at vide om konflikt

Konflikt ABC OK18 Værd at vide om konflikt KONFLIKT ABC Konflikt ABC OK18 Værd at vide om konflikt Layout: Dansk Sygeplejeråd 17-112 Copyright Dansk Sygeplejeråd 2018 Alle rettigheder forbeholdes. Fotografisk, mekanisk eller anden form for gengivelse

Læs mere

Ansættelsesforhold. Ansættelse Ansættelsesbrev Afsked Lønforhold Tavshedspligt Ferie/ feriedagpenge 6. ferieuge Omsorgsdage

Ansættelsesforhold. Ansættelse Ansættelsesbrev Afsked Lønforhold Tavshedspligt Ferie/ feriedagpenge 6. ferieuge Omsorgsdage 11. april 2019 DANMARKS LÆRERFORENING Kredsstyrelsen Ansættelsesforhold En kort vejledning: Læs om: Ansættelse Ansættelsesbrev Afsked Lønforhold Tavshedspligt Ferie/ feriedagpenge 6. ferieuge Omsorgsdage

Læs mere

Konsekvenser af konfliktvarslet

Konsekvenser af konfliktvarslet Konsekvenser af konfliktvarslet Hvad er en strejke og lockout? Tidscenarie Hvem er omfattet? Betydningen for Ansættelsesforholdet Løn mv. Arbejdstid Ferie, afspadsering, feriedage Planlagt efteruddannelse

Læs mere

Hensynet til organisationens drift kan betyde, at DFH beslutter at lægge ferie på bestemte tidspunkter for enkelte afdelinger/kontorer.

Hensynet til organisationens drift kan betyde, at DFH beslutter at lægge ferie på bestemte tidspunkter for enkelte afdelinger/kontorer. VEJLEDNING OM FERIE OG ANDRE FRIDAGE Her på siden kan du finde vejledninger til ferie og andre fridage gældende for Dansk Flygtningehjælp. Vejledningen er ikke udtømmende. Yderligere information kan du

Læs mere

VEJLEDNING OM OMSORGSDAGE

VEJLEDNING OM OMSORGSDAGE VEJLEDNING OM OMSORGSDAGE INDHOLD HVEM ER OMFATTET AF BESTEMMELSERNE... 3 A. Generelt... 3 B. Hvilke medarbejdere har ret til omsorgsdage... 3 ERHVERVELSE AF RET TIL OMSORGSDAGE... 4 A. Medarbejdere, der

Læs mere

Pædagogisk personale efter overenskomst mellem BUPL og Aftaleenheden ved frie grundskoler. Skolens navn og adresse

Pædagogisk personale efter overenskomst mellem BUPL og Aftaleenheden ved frie grundskoler. Skolens navn og adresse Bilag 9: Ansættelsesbrev Pædagogisk personale efter overenskomst mellem BUPL og Aftaleenheden ved frie grundskoler 1. Parterne og stillingen Undertegnede frie grundskole: Ansætter hermed: Skolens navn

Læs mere

ANSÆTTELSESKONTRAKT - TIDSBEGRÆNSET ANSÆTTELSE

ANSÆTTELSESKONTRAKT - TIDSBEGRÆNSET ANSÆTTELSE Mellem undertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer (indsæt CVR-nummer) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer)

Læs mere

Ansættelsesbevis for funktionærer. Ansættelser under overenskomst mellem ITD Arbejdsgiver og Kristelig Fagforening. Si d e 1

Ansættelsesbevis for funktionærer. Ansættelser under overenskomst mellem ITD Arbejdsgiver og Kristelig Fagforening. Si d e 1 ANSÆTTELSESBEVIS FOR FUNKTIONÆRER Ansættelsesbevis for funktionærer Ansættelser under overenskomst mellem ITD Arbejdsgiver og Kristelig Fagforening Si d e 1 Ansættelsesbevis for funktionærer Ansættelser

Læs mere

BASISKONTRAKT PROVISION

BASISKONTRAKT PROVISION Indholdet af denne basiskontrakt er forhandlet af henholdsvis Sektionen for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiveransvar og Sektionen for Arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte. Basiskontrakten

Læs mere

Konflikt ABC - Spørgsmål og svar version 4 pr. 9. april 2018

Konflikt ABC - Spørgsmål og svar version 4 pr. 9. april 2018 Konflikt ABC - Spørgsmål og svar version 4 pr. 9. april 2018 ABC en vil løbende blive opdateret med ændringsmarkeringer i forhold til den seneste version. Tidligere udsendte versioner af ABC en kan findes

Læs mere

Bidrag til nyt fra HRO til HSU-mødet den 17. april 2013

Bidrag til nyt fra HRO til HSU-mødet den 17. april 2013 Bidrag til nyt fra HRO til HSU-mødet den 17. april 2013 Implementering af samtidighedsferie på KU Efter ønske fra blandt andre KU blev der ved den seneste ændring af ferieloven indført mulighed for, at

Læs mere

Aftale om fravær af familiemæssige årsager

Aftale om fravær af familiemæssige årsager Aftale om fravær af familiemæssige årsager KL Amtsrådsforeningen Københavns Kommune Frederiksberg Kommune Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Side 1 Administrationsgrundlag af den 1. juli 2002

Læs mere

Et nyt arbejdsliv. O r l ov til børnepasning. A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n

Et nyt arbejdsliv. O r l ov til børnepasning. A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n Et nyt arbejdsliv O r l ov til børnepasning A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n Orlov til børnepasning Orlov til børnepasning giver forældre til børn under 9 år mulighed for at få orlov i en periode

Læs mere

Konfliktvejledning. Konstruktørforeningen, marts 2012. Vester Voldgade 111 1552 København V DK Tel +45 3336 4150 Fax +45 3336 41 60 kf@kf.dk www.kf.

Konfliktvejledning. Konstruktørforeningen, marts 2012. Vester Voldgade 111 1552 København V DK Tel +45 3336 4150 Fax +45 3336 41 60 kf@kf.dk www.kf. Konfliktvejledning Konstruktørforeningen, marts 2012 Vester Voldgade 111 1552 København V DK Tel +45 3336 4150 Fax +45 3336 41 60 kf@kf.dk www.kf.dk Indholdsfortegnelse konfliktvejledning Konfliktvejledning...

Læs mere

Dig som medarbejder. Uddrag fra ATPs Medarbejderportal

Dig som medarbejder. Uddrag fra ATPs Medarbejderportal Dig som medarbejder Uddrag fra ATPs Medarbejderportal Feriefridage Fastansatte medarbejdere (inkl. elever) har hvert kalenderår ret til 5 feriefridage. Disse dage placeres under hensyntagen til arbejdets

Læs mere

AFTALE OM UDSTATIONERING

AFTALE OM UDSTATIONERING Standardkontrakt for udstationering Mellem undertegnede (Navn og adresse) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (Navn og adresse) (herefter kaldet medarbejderen) indgås følgende: AFTALE OM

Læs mere

Konflikt ABC OK18 - STATEN VÆRD AT VIDE OM KONFLIKT. 16.april

Konflikt ABC OK18 - STATEN VÆRD AT VIDE OM KONFLIKT. 16.april Konflikt ABC OK18 - STATEN VÆRD AT VIDE OM KONFLIKT 16.april 2018 1 Kære medlem Det er Dansk Sygeplejeråds klare mål, at vi vil søge at undgå en konflikt og blive enige ved forhandlingsbordet ved OK18.

Læs mere

Vejledning. til. ansættelseskontrakt

Vejledning. til. ansættelseskontrakt Vejledning til ansættelseskontrakt 1 Vejledning til ansættelseskontrakt Det fremgår af lov om arbejdsgiverens pligt til at underrette lønmodtageren om vilkårene for ansættelsesforholdet (ansættelsesbevisloven),

Læs mere

Konfliktvejledning. For DOKS-medlemmer. Som er i konflikt. Som er overenskomstansatte, men ikke i konflikt. Som er tjenestemænd

Konfliktvejledning. For DOKS-medlemmer. Som er i konflikt. Som er overenskomstansatte, men ikke i konflikt. Som er tjenestemænd Konfliktvejledning For DOKS-medlemmer Som er i konflikt Som er overenskomstansatte, men ikke i konflikt Som er tjenestemænd Indledning Denne mini-vejledning har til formål at beskrive de regler som gælder

Læs mere

VEJLEDNING OM MEDARBEJDERES BARSEL

VEJLEDNING OM MEDARBEJDERES BARSEL VEJLEDNING OM MEDARBEJDERES BARSEL INDHOLD Retten til fravær... 3 Hvor meget orlov kan forældre holde ved graviditet og fødsel?... 3 Kan en medarbejder forlænge sin orlov?... 3 Kan en medarbejder udskyde

Læs mere

fremtiden starter her... Gode råd om... Opsigelse

fremtiden starter her... Gode råd om... Opsigelse fremtiden starter her... Gode råd om... Opsigelse INDHOLD Indledning 3 Opsigelsesvarsel 3 Skriftlige opsigelser 6 Opsigelsesperioden 6 Fratrædelsesgodtgørelse 9 Krav om saglighed 9 Godtgørelse for usaglig

Læs mere

BASISKONTRAKT FAST LØN

BASISKONTRAKT FAST LØN Indholdet af denne basiskontrakt er forhandlet af henholdsvis Sektionen for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiveransvar og Sektionen for Arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte. Basiskontrakten

Læs mere

(indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden)

(indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden) Mellem undertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (Navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (herefter

Læs mere

Konfliktunderstøttelse 14 Konstitution i højere stilling 15 Kurser/efteruddannelse 15 Lockout 15 Løn 16 Nyt job 16 Nødberedskab 16 Opsigelse 16

Konfliktunderstøttelse 14 Konstitution i højere stilling 15 Kurser/efteruddannelse 15 Lockout 15 Løn 16 Nyt job 16 Nødberedskab 16 Opsigelse 16 KONFLIKT ABC 2 Indhold Kære medlem 5 Afspadsering 7 Anciennitet 7 ATP 7 Barns sygdom 7 Barselsorlov 7 De samme frister gælder 8 Hvis du starter din orlov før eller senest samtidig med konflikten 8 Særligt

Læs mere

Skabelon til et ansættelsesbevis

Skabelon til et ansættelsesbevis Skabelon til et ansættelsesbevis Dette er et kommenteret eksempel på et ansættelsesbevis. Du kan således godt få et ansættelsesbevis, der ikke nødvendigvis indeholder alle punkter, eller hvor indholdet

Læs mere

OPLÆG om. Studerendes overenskomst i OK lønnet praktik. 8. maj 2017

OPLÆG om. Studerendes overenskomst i OK lønnet praktik. 8. maj 2017 OPLÆG om Studerendes overenskomst i OK 2018 lønnet praktik Studerende i lønnet praktik 8. maj 2017 Overenskomsten: Er indgået mellem KL og Socialpædagogerne (BUPL) Er en del af Døgnoverenskomsten (og PFF)

Læs mere

Danmarks Designskole

Danmarks Designskole H Danmarks Designskole 0 Denne vejledning er lavet for at give svar på nogle af de spørgsmål, der kan være fra de ansatte i forbindelse med barselsorlov for både moderen og faderen. Hvis du har flere spørgsmål,

Læs mere

2008 GODE RÅD OM OPSIGELSE GODE RÅD OM. Opsigelse. Udgivet af DANSK ERHVERV

2008 GODE RÅD OM OPSIGELSE GODE RÅD OM. Opsigelse. Udgivet af DANSK ERHVERV GODE RÅD OM Opsigelse 2008 GODE RÅD OM OPSIGELSE Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Selve opsigelsen 3 3. Opsigelsesvarsler 4 4. Forhold i opsigelsesperioden 5 5. Fratrædelsesgodtgørelser

Læs mere

Protokollat til aftale om fravær af familiemæssige årsager

Protokollat til aftale om fravær af familiemæssige årsager REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SUNDHEDSKARTELLET Protokollat til aftale om fravær af familiemæssige årsager For fødsler/modtagelse før den 1. april 2008, gælder de hidtidige bestemmelser for så vidt

Læs mere

Vejledning om forhold der skal eller bør fastsættes i ansættelseskontrakten og forhold som bør undgås

Vejledning om forhold der skal eller bør fastsættes i ansættelseskontrakten og forhold som bør undgås Vejledning om forhold der skal eller bør fastsættes i ansættelseskontrakten og forhold som bør undgås Denne vejledning beskriver de forhold, som skal fremgå af ansættelseskontrakten og de forhold, som

Læs mere

BESTEMMELSE OM OVERENSKOMSTMÆSSIGE KONFLIKTER I FORSVARSMINISTERIETS KONCERN

BESTEMMELSE OM OVERENSKOMSTMÆSSIGE KONFLIKTER I FORSVARSMINISTERIETS KONCERN BESTEMMELSE OM OVERENSKOMSTMÆSSIGE KONFLIKTER I FORSVARSMINISTERIETS KONCERN INDHOLD 1. FORMÅL...2 2. KOLLEKTIVE KAMPSKRIDT...2 3. PERSONAFGRÆNSNING...2 3.1 Hvem er omfattet af konflikten...2 3.2 Undtagne

Læs mere

Rekonstruktion og konkurs

Rekonstruktion og konkurs Rekonstruktion og konkurs Teknisk Landsforbund Sidst redigeret: 13. januar 2014 Forfatter: Byrial Bjørst, Saskia Madsen-Østerbye, Charlotte Dahm-Johansen Tryk: Teknisk Landsforbund Denne pjece er at betragte

Læs mere

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Mini-udgave industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye

Læs mere

ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR FUNKTIONÆRER (uden overenskomstdækning)

ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR FUNKTIONÆRER (uden overenskomstdækning) ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR FUNKTIONÆRER (uden overenskomstdækning) Mellem [virksomhedens navn] [virksomhedens adresse] [virksomhedens cvr.nr.] [virksomhedens telefonnummer og mailadresse] (herefter kaldet

Læs mere

Akademikernes konfliktvejledning (Version )

Akademikernes konfliktvejledning (Version ) Akademikernes konfliktvejledning (Version 09.03.2018) FØRSTE DEL... 3 1. Generelt om konflikttyper... 3 2. Afgrænsning af konflikten... 3 3. Retsvirkninger for ansættelsesforholdet af en lovlig varslet

Læs mere

AFSKRIFT. H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer.

AFSKRIFT. H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer. Side 1 AFSKRIFT H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer. ------------------- Denne hovedaftale er afsluttet mellem Amtsrådsforeningen

Læs mere

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage.

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage. Feriefridage 1. Feriefridage i overenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F. I Hotel- og Restaurantoverenskomsterne er feriefridage reguleret i 5, stk. 12. I Konceptoverenskomsten er feriefridage reguleret

Læs mere

Konflikt ABC. 1 kost& ernærings forbundet

Konflikt ABC. 1 kost& ernærings forbundet Konflikt ABC Overenskomst 2008 1 kost& ernærings forbundet Forord Konflikt ABC'en hér sender vi til Kost & Ernæringsforbundets tillidsrepræsentanter og forbundets medlemmer på de arbejdspladser, Hovedbestyrelsen

Læs mere