- PERSPEKTIVER PÅ GENERATION Z LEDEROASE 27. JANUAR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "- PERSPEKTIVER PÅ GENERATION Z LEDEROASE 27. JANUAR"

Transkript

1 DE ER ORDNLIGT ZYGE - PERSPEKTIVER PÅ GENERATION Z LEDEROASE 27. JANUAR 2018 Generation whyz

2 UNGDOMSLIVET ER I FORANDRING!

3 DETTE ER CAROLINES BEDSTE VENINDE! - FRA TILSTEDEVÆRELSE TIL TILTIDEVÆRELSE!

4 HVAD HANDLER DET LIGE OM? YouGov-undersøgelse: o 39 pct. af de over 65-årige angiver at de IKKE har haft en livsskuffelse. Blandt de årige er tallet 19 pct.. o Hvad tænker I er baggrunden for denne forskel?

5 STUDENTER 1986

6 STUDENTER 2017

7 VI LEVER I EN VERDEN HVOR UDVIKLINGEN INDENFOR MANGE OMRÅDER UDVIKLER SIG MED EKSPONENTIEL VÆKST.

8 Det er bl.a.: HVAD ER 21ST CENTURY SKILLS? o Det at kunne være udenfor sin comfortzone.. o Eksperimentere og turde fejle o Evnen og viljen til samarbejde o Kreativitet o Kritisk sans ikke bare Hvad? men også Hvorfor?

9 DEN UNIKKE INDIVIDUALITET! HVOR MAN SØGER DET TRYGGE!

10 UNGE EFTERSPØRGER VOKSNE DER ER NYSGERRIGE!

11 GENERATION Y - HVAD ER DERES REFERENCERAMME? o Født ml o ikke Murens fald, men 9/11 og Iphone 8! o ikke energikrise men global opvarmning... o Facebook - uafhængighed af tid og rum... o Opsving og krise: opsving har illustreret mulighederne og stimuleret drømmene krisen har været med til at nuancere!

12 GLOBALT ORIENTEREDE OG UDFORDREDE UNGE.

13 INDIVIDUEL OPTIMISME - KOLLEKTIV PESSIMISME HVAD TÆNKER DU OM FREMTIDEN? PCT Det bliver spændende! 78,9 (81,9-75,7) Fremtiden bekymrer mig 33,9 (27,9-42,0) Jobmuligheder bliver truet af globalisering Det bliver svært at opretholde velfærdssamfundet Jeg har ikke så mange muligheder 28,9 27,5 16,0

14 MÅLRETTEDE ER UNGE DER GERNE SKAL RAMME PLET I EN VERDEN HVOR HALVDELEN AF DE JOBS VI KENDER I DAG IKKE FINDES I 2030!

15 HVIS NU MAN VÆLGER FORKERT..? Hvad er de største udfordringer ved at være på jeres alder? (1): Du skal alligevel snart til at vælge om du skal tage en videregående uddannelse (2): Og de der forventninger folk er sådan: Hvad skal du efter 3.g.? (1): Og du skal have den rigtige uddannelse. Du kan ikke pludselig ombestemme dig midt i det hele. Så kan du ikke få SU hele din uddannelse igennem. (2): Der er jo også angst i det fordi hvis man nu vælger forkert hvad så? (Piger, 3.g)

16 DET ER SKRÆMMENDE...jeg bekymrer mig en del for fremtiden, og mine forældre forventer en del af mig.. I grunden oplever jeg reelt, at der er så mange valgmuligheder, og det er skræmmende. Jeg bekymrer mig meget, der er så mange ting, man kan, og de valg man træffer får store konsekvenser for ens fremtid. ( Pige 2. G)

17 OG SÅ ER DER ALLE DE STORE TING...Noget af det der kan bekymre, er jo om man f.eks. tager den rigtige uddannelse. Tingene går jo hurtigt, så man kan jo aldrig være helt sikker. Det kan også godt bekymre, om man kan finde en kæreste, man kan finde ud af, at være sammen med i lang tid.. Og så er der jo alle de der store ting terror, global opvarmning og hvad ved jeg.. Det kan man jo næsten ikke holde ud at tænke på. (pige 2.g).

18 MAN DRØMMER OM DET MAN ALTID HAR DRØMT OM. Meget enig Et godt parforhold 69,4 Et godt familieliv 65,9 Et spændende og udviklende arbejde 61,4 Et velbetalt arbejde 54,7 Karriere 52,1 At få børn 48,1 Fortsat at kunne videreuddanne mig 28,1 Et job i udlandet 23,8

19 KONKURRENCESTATEN ET LIVSVILKÅR SOM BLIVER DISKUTERET, MEN SOM FÅ STILLER MEGET GRUNDLÆGGENDE SPØRGSMÅL TIL..

20 GENERATION FOMO LEVER DERES LIV PÅ TRE INTERAGERENDE ARENAER..

21 FYSISK NÆRVÆR BEHØVER IKKE AT NØDVENDIGVIS AT SAMLE...Digitale indfødte dyrker nærværet i tid, ikke nærværet i rum.det handler ikke om at være nærværende eller ej det handler om typen af nærvær. De er altid sammen fordi afstand ikke længere adskiller dem, men konsekvensen er, at fysisk nærvær omvendt heller ikke samler dem eller forpligter dem i et dedikeret rum. Det forpligtende er dedikationen til tiden. Som digitale indvandrere kan vi med fuld ret kritisere digitale indfødte for ikke at være nærværende, hvis vi vel og mærke tilføjer i rummet, for de dyrker et ekstremt nærvær i tiden.. (Søren Schultz Hansen)

22 FRA FÆLLESSKAB TIL NETVÆRK.. Der er en bevægelse fra det fast forankrede stabile fællesskab med klare grænser til, at vi i højere grad er en del af ustabilt, grænseløst netværk, som kan forstås som akkumulerede en-til-en-relationer hvis aktiviteter jeg følger, liker osv

23 UDFORDRINGEN KAN VÆRE.. o At vi går fra at være individer til situider. o Fra univers til multivers. o Identitet fra Idem den eller det samme..

24 DE VOKSER OP I EN SYNES GOD OM -KULTUR

25 RUM FOR REFLEKSION o Hvis de mange oplevelser i ungdomslivet skal blive til læring er det nødvendigt med rum for refleksion. o Disse rum opstår, hvor der er nogen, der tør stille spørgsmål uden at de selv behøver at sidde inde med alle svarene!

26 DET PERFEKTE ER BLEVET DET NORMALE.

27 DET ER PERFEKTE ER I VID UDSTRÆKNING BLEVET DET NORMALE.. Det perfekte er blevet det normale. Det er en norm at dyrke meget motion, have en pæn krop og klare sig godt i skolen uden at der nødvendigvis stilles spørgsmålstegn ved, om det normale nu også er det rigtige!

28 SPECIELT PIGERNE LIDER AF SÅKALDT BLINDE AMBITIONER

29 ALT SKAL VÆRE PERFEKT.Du skal have den perfekte krop, gå i det perfekte tøj, have nogle gode karakterer og alt skal være perfekt derhjemme. Men det er ikke alle der kan det. Og det er en stor ting som fylder bare generelt fordi, du kan ikke være perfekt hele tiden. F.eks. det med karakterer - 10 er fint, 12 er perfekt, men får vi 7 eller 4, så bliver vi kede af det. (Caroline, 16 år)

30 SUCCES ER VIGTIGT, MEN.. succes er vigtigt for mig, jeg synes bare at den her er ungdom er bygget op omkring, at man skal være perfekt, og man skal klare sig godt i skolen, være fed med vennerne og være sød... det lykkes ikke altid, og man er ikke altid sig selv med venner, fordi man forsøger at være noget, som man ikke altid er man er vel i grunden bange for, at de ser hvordan man virkelig er og har det (Dreng 2. g)

31 STRATEGI BLIVER VIGTIG FORDI DET ER VIGTIGERE AT BESTÅ END AT FORSTÅ!.Det kommer rigtig meget til at handle om, at tænke meget strategisk! Hvordan kan jeg ved mindst muligt arbejde få de bedste karakter? Hvilke fag er det nemmest at få 12 i? Det bliver meget jagten på det høje snit, der bliver styrende for, hvad man vælger og ikke så meget hvad der interesserer én! (Pige, 2.g)

32 FRYGTEN FOR AT VÆRE ANDERLEDES

33 DET VIGTIGSTE ER AT VÆRE MIDT I MELLEM

34 MAN SKAL PASSE IND I MÆNGDEN o Interviewer: Du vil gerne være tynd? - Ja! o Hvorfor vil man gerne være tynd? - Fordi man hurtigt bliver dømt. Og man skal helst være midt i mellem. Og hvis man er over eller under, så bliver man hurtigt dømt! o Interviewer: Hvad kan man blive dømt på? - Alt, muligt, men mest noget med ens krop.. (Caroline, 16 år)

35 DET HANDLER OM IKKE AT FÅ 7! Pigerne i min klasse siger, de hader at få 7. Det er den der middelmådige præstation det gider de ikke. Hvis vi lige har fået standpunkt og de ser det der 7-tal, så synes de, det er træls. Så ville de næsten hellere have 02, for det der med at være middel, det gad de ikke. Det er skørt. Det er jo heller ikke helt rigtigt, men det der mentale i det, at man ikke gør sig bemærkelsesværdig på den gode eller negative måde. Altså jeg ville også være utilfreds med at få 7.. (Pige, 2.g)

36 EN SMULE SELVINDSIGT Nogen gange burde man bare sige, at det er fint nok men det er svært, når man ikke selv er tilfreds. (pige 3.g)

37 HVEM PRESSER DEM? Når vi spørger de unge svarer de: o Det gør vi selv! o Det gør samfundet o Og forældrene, men det pres er mere subtilt og som oftest uudtalt!

38 DRENGE VOKSER OP MED FORBILLEDER DER HAR KLARET SIG PÅ TRODS AF MANGLENDE FLID I SKOLEN - PIGER VOKSER OP MED HELLE T, INGER STØJBERG, MEDINA, AMALIE OG LINSE OG DERES MØDRE. o Og så giver det jo meget god mening at læse lektier.for man skulle jo nødig ende som Amalie. o Piger er eksponenter for en kultur, hvor det gælder om at være gode til det hele drenge vælger nogle få arenaer de satser på. o Og så skal de også kunne kombinere machoinspireret bitchedness med hyperfeminitet hvilket ikke er noget helt enkelt projekt..

39 SMILENDE UNGE DER OPFØRER SIG PÆNT, MEN SOM IKKE HAR DET GODT!

40 ANDEL AF 15-ÅRIGE MED HØJ LIVSTILSFREDSHED

41 STRESS Pct. Stresset 33,2 (22,2-48,1) Det er svært at få tingene til at hænge sammen 64,9 (58,6-73,9)

42 KROPSTILFREDSHED.. Vejer du For lidt 15(19-8) For meget 25,0(14-39) Tilpas 54,2(61-44)

43 UNDER KNIVEN?

44 VILLE DU SIGE JA TIL ET PLASTICKIRUGISK INDGREB HVIS DET VAR GRATIS OG ANONYMNT.? Pct. Ja 19,9(10,6-32,6) Nej 68,1(82,0-49,2) Ved ikke 12,0(7,4-18,2)

45 HVAD SNAKKER MAN MED VENNERNE OM?

46 UNGDOMSLIV FØR OG NU! Ungdomsliv i degode gamle dage Ofte i flok på gaden Mange selvorganiserede aktiviteter Tæt kontakt mellem yngre og ældre flokkene var intergenerationelle og man lærte af de ældre ældre Få og veldefinerede sociale rolller De voksne var ikke engagerede i fortidsaktiviteter Ungdomslivmarkører var fester, kærester og alkohol Frikvarter var identisk med fravær af voksne Varierede samværdsformer i det fysiske rum Ungdomsliv i 10erne Færre flokke, lige så mange venner, men mere tid alene Primært organiserede aktiviteter Man er primært sammen med jævnaldrende Mange venner på forskellige arenaer De står på sidelinjen! Ungdomslivsmarkører er autonomi, forbrug og mobilitet! Voksne skaber frikvarter Mindre variation i samværsformerr i det fysiske rum Konkurrerer med klassekammerater Ungdom som bro mellembarndom og voksenliv Voksne er eksperter Konkurrerer med kineserne Ungdommen er livslang Relationnen er ikke længere hierakisk voksne kan være novicer!

47 VENNER KAN MAN JO IKKE RIGTIG BRUGE TIL NOGET! Det er på en anden måde end med mine venner, fordi vennerne jo er i samme suppedas som mig og de giver mig jo altid bare ret

48 HVAD SNAKKER DE OM? Dreng Pige Hvordan vi har det 24,5 63,9 Skolen 27,3 48,9 Musik 21,6 15,4 Fremtiden 26,2 34,6 Drømme 24,7 33,4 Politik 15,4 6,1 Udseende 24,6 45,5 Fritid 48,8 35,0 Fester 64,0 69,7 Kærester 26,6 66,3 Stress 13,6 42,4

49 VENNERNE ER IKKE PRIMÆRT NOGEN MAN KONKURRERER MED DET ER ER I HØJERE GRAD NOGEN DER SAMLER EN OP o Hvad betyder noget for dig i hverdagen? Mine venner vil jeg sige. Hvis man synes, at skoletiden er lidt hård, så kan man komme og være sammen med dem, og så holder de en lidt oppe. (Pige, 3.g) o Jeg har f.eks. nogle venner i gymnasiet, og når de så også fortæller, at de har det hårdt, og de ikke kan nå det hele, så tænker man: Nå, ja, sådan har vi det alle sammen. (Pige, 3.g.) o Tilværelsen håndteres individuelt, men man søger hjælp og trøst hos vennerne! og den fælles oplevelse af, at det er hårdt, er vigtigt for mig, for så er det ikke kun mig!

50 ER DE VOKSET OP MED CURLINGFORÆLDRE?

51 DE VOKSER OP MED DEN GENERATION AF FORÆLDRE, DER IKKE KAN REPRODUCERE DERES EGEN OPDRAGELSE!

52 FRA TO DAGE TIL ET HELT LIV o Ungdomstiden forlænges nedad og opad, men hvornår er det lige at den begynder og slutter? o Alders- og livsunge

53 FAMILIEN STÅR FOR DET PRAKTISKE Jeg bruger min forældre til støtte og hjælp. F.eks. hvis jeg har svært ved en opgave i skolen. Mine forældre er en pengeautomat. Hvis jeg mangler noget, kan jeg få det af dem. Jeg gider ikke lave mad og vasketøj, og det gør de jo. De er bare maskiner, deres hverdag er det samme. De sover, arbejder, tager hjem og hører på vores mundlort Ej, jeg var faktisk meget sød ved mor i går. Hun fik lov til at se en film oppe på mit værelse. Det var okay. (Sebastian)

54 HVAD SNAKKER MAN OM MED SINE FORÆLDRE OM? Tema PCT Hvordan jeg har det 52,7 (43-67) Fremtiden 52,2(44-62) Hvad der foregår i mit liv 48,8(41-60) Fremtiden 39,3 Hvad kan stresse 26,8(15-43) Politik/samfund 21,7 Uddannelse 18,1 (14-24) Udseende/krop 10,0

55 DER ER EN FORKLARING PÅ ALT! Jeg taler med mine forældre om mange forskellige ting, men det er ikke med mine forældre, jeg taler om dybe ting, det er mere overfladen. Jeg ved ikke hvorfor, men måske er det også fordi, jeg ikke går rundt og tænker over dybe ting. (Dreng 3. g)

56 NÅR ALTING RAMLER... Jeg snakker helt klart mest med mine veninder. Men samtidig taler jeg også med min mor, hvis det er noget, der virkelig går mig på, så sætter jeg mig og snakker med min mor Sådan har jeg det også. Det er veninderne, man snakker mest med, men hvis det er noget, der fylder meget, er det mine forældre, jeg snakker med. (piger 3.g)

57 HAR DU NOGLE GODE VOKSNE DU KAN SNAKKE MED? PCT Ja 34,1 (27-43) Ja, men jeg har ikke behov for det Nej, men jeg oplever heller ikke noget behov Nej, men jeg kunne godt tænke mig at have sådanne voksne i mit liv 40,7 20,9 4,3

58 HVEM ER DE GODE VOKSNE??? Hvilke voksne? pct. Bedsteforældre 45,0 Ældre søskende 36,0 Lærere 27,2 Andre 25,9 Trænere, klubmedarbejdere m.v. 17,9 Venners forældre 16,8

59 HVILKE EGENSKABER EFTERSPØRGER I HOS VOKSNE? o Nysgerrige voksne som stiller spørgsmål i bevidstheden om at unge godt kan sige nej! o Fagligt dygtige voksne som man kan lære noget af! o Voksne som de har historie med.og specielt for drenge/mænd gør det sig gældende at samtalen er knyttet til konkrete aktiviteter! o Voksne der udfordrer og giver ansvar efter at de har vist hvordan opgaven også kan udføres!

60 VOKSNE DER SKABER RUM FOR IDENTIFIKATION! Jeg har lyst til at snakke med dem.de åbner sig selv op over for dig, deler oplevelser.og det gør det meget nemmere selv at fortælle. (Pige, 19 år) Dybden i en relation modelleres af den voksne!

61 HVILKE VOKSNE ER DET BØRN OG UNGE MØDER I KIRKEN? o Er det nysgerrige voksne der skaber rum for identifikation og dermed skaber rum for nærvær..? o Nærvær er ikke postuleret det er noget funktionelt!

62 TRE SKABELONER o Formgiveren der qua sin egen person og ageren skaber trygge rum for unge uden at kræve en ensretning. o Tourguiden der følger med i unges processer, fordi han/hun selv har været der før eller har en større livserfaring med at navigere i ukendt terræn uden at gå vild. o Motivatoren/inspiratoren der udfordrer unge til at træde ud over den personlige komfort-zone og møde det, som er anderledes.

63 DE GODE VOKSNE SKABER FRIKVARTER!

64 DE MANGE VALG - I EN UNDERSTRUKTURERET VERDEN - HVOR MAN ER PÅ 24/7!

65 UNGDOMSBETINGELSER I DAG o Udvikle selvdannelse i mange kontekster o Udvikle selvsikkerhed og refleksivitet o Udvikle social praksis med viden om forskellige kontekster o Udvikle individuelle kvalifikationer og kompetencer o Udvikle sin egen unikke individualitet.. Og det er i høj grad et individuelt projekt!

66 SÅ KAN MAN MÅSKE GODT FÅ DET SÅDAN!

67 ELLER SÅDAN

68 FAMILIE Vigtigt med en god worklifebalance de ønsker ikke at reproducere forældres fejltagelser. Forskel på køn drengene er vokset op med at være presset af pigerne pigerne kan have svært ved at kombinere machoinspireret bitchedness med f.eks. det at være mor, familie osv.

69 WHAT S THE DIFFERENCE? Unge i de gode gamle dage o Opdraget til pligt o Opdraget til at lytte! o Jeg lytter fordi de er noget formel autoritet o Opdraget til specialisering o Søger stabilitet! o Opdraget til at slide! o Lineært karriereforløb Generation YZ anno 2018 o Opdraget til lyst o Opdraget til at spørge! o Jeg lytter fordi de kan o Noget funktionel autoritet o Opdraget til hele tiden at udvikle sig o Søger forandring! o Opdraget til at lege! o Karriere præget af stor omskiftelighed

70 MERE END BARE ET JOB! Er en del af den historie, der skal fortælle om mig. Job skal give mening tidligere: den store historie, der gav mening i dag: midi-narrativen (familie, venner, job og fritidsaktiviteter mit job skal medvirke til fortællingen om mig!)

71 FRA ORTODOKSI TIL ORTHOPRAKSI! PERSPEKTIVER PÅ LEDELSE o Efterspørger inspirerende, nysgerrige og fagligt dygtige ledere, der ikke behøver at være eksperter på alt. o Er skeptiske i forhold til formel autoritet, men har respekt for funktionel autoritet! o Er vokset op i en understruktureret verden, så ledelse handler om skabe trygge rammer og individuelle udfoldelsesrum! o Efterspørger mentoring og ledere som også er deres venner...

72 DE ER VANT TIL AT BLIVE LIKED De keder sig hurtigt og skifter ofte job men kan fastholdes gennem kæder af projekter Den årlige MUS-samtale er død..

73 TRO ER IKKE EN VIGTIG IDENTIETSMARKØR FOR DET STORE FLERTAL AF DANSKE GYMNASIEELEVER! Hvor vigtig er tro/ religion for dig? Det har stor betydning for mg Det har nogen betydning for mig Det har mindre betydning for mig Det har ingen betydning for mig Dreng 8,1 % 14,1 % 37,7% 40,0% Pige 6,5% 21,2% 49,0% 23,3% Total 7,3 % 17,9 % 43,7% 31,2%

74 HVAD ER UDFORDRINGEN?

75 THIS IS WHY- ET PAR UDFORDRINGER o Vær nysgerrig! o Skab rum for såvel individuel som kollektiv refleksion! o Fællesskab er ikke postulat! Det skal opleves som noget funktionelt hvilket bl.a. hænger sammen med om jeg oplever fællesskabet som et rum for identifikation..og dealer med det der er vigtigt..

76 TAK FOR I DAG..

- perspektiver på ungdomsliv og voksenforventninger i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end forsstå! Vejle 8.

- perspektiver på ungdomsliv og voksenforventninger i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end forsstå! Vejle 8. Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer - perspektiver på ungdomsliv og voksenforventninger i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end forsstå! Vejle 8.november

Læs mere

Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til. - perspektiver på Generation FOMO Bethesda 13.september 2017

Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til. - perspektiver på Generation FOMO Bethesda 13.september 2017 Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer - perspektiver på Generation FOMO Bethesda 13.september 2017 V Børne- og ungdomslivet er i forandring! Center for Ungdomstudier (CUR)

Læs mere

De er ordnligt Zyge - perspektiver på unge, voksne og sejlsport i en tid hvor det er vigtigere at bestå end forstå! Generation YZ

De er ordnligt Zyge - perspektiver på unge, voksne og sejlsport i en tid hvor det er vigtigere at bestå end forstå! Generation YZ De er ordnligt Zyge - perspektiver på unge, voksne og sejlsport i en tid hvor det er vigtigere at bestå end forstå! Vejle 17.11 2017 Generation YZ wh Vestas 28. januar 2014 Ungdomslivet er i forandring!

Læs mere

Multikunstnerne eller meget pressede unge

Multikunstnerne eller meget pressede unge Multikunstnerne eller meget pressede unge - perspektiver på ungdomsliv i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end at forstå! Aarhus 11. september 2018 Når man googler danske unge.. Velkommen

Læs mere

Velkommen! Dagens program:

Velkommen! Dagens program: Velkommen! Dagens program: Kl. 10.00 Let morgenmad og kaffe/the Kl. 10.30 Velkomst v. Sund By Netværket og Det gode ungeliv Kl. 11.00 Oplæg v. Søren Østergård, Centerleder v. Center for Ungdomsstudier

Læs mere

Fra 1.division til. SuperLiga på 6 uger

Fra 1.division til. SuperLiga på 6 uger Fra 1.division til SuperLiga på 6 uger - perspektiver på ungdomsliv, svømningog uddannelse i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end at forstå! Vejen 7.sepember 2018 Når man googler danske

Læs mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på børn, unge og en fritidsarena i forandring! Holstebro 18.september 2017 Børne-

Læs mere

Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur

Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur Center for Ungdomsstudier (CUR) Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur KL 18.april 2012 Center for Ungdomsstudier (CUR) Hvad er der

Læs mere

Perspektiver på børn, unge, idræt og en fritidsarena i. forandring!

Perspektiver på børn, unge, idræt og en fritidsarena i. forandring! I gamle dag gik man til fodbold og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på børn, unge, idræt og en fritidsarena i forandring! Herning 20.april 2017 Ungdomslivet

Læs mere

perspektiver på børne & ungdomsliv, præstationskultur og systematiske metaintentionelle voksne! Nyborg 22.maj 2018

perspektiver på børne & ungdomsliv, præstationskultur og systematiske metaintentionelle voksne! Nyborg 22.maj 2018 I gamle dage handlede frikvarteret om IKKE at være sammen med voksne der bestemte alt i dag opstår frikvarteret der, hvor voksne er tydelige og opstiller rammer perspektiver på børne & ungdomsliv, præstationskultur

Læs mere

Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer - perspektiver på børneog ungdomsliv i en præstationskultur! Hjørring 18.

Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer - perspektiver på børneog ungdomsliv i en præstationskultur! Hjørring 18. Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer - perspektiver på børneog ungdomsliv i en præstationskultur! Hjørring 18.1 2029 Børne- og ungdomslivet er i forandring! Dette er Carolines

Læs mere

FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING. Center for Ungdomstudier (CUR)

FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING. Center for Ungdomstudier (CUR) FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING Center for Ungdomstudier (CUR) 9.c 1985 Center for Ungdomstudier (CUR) 9.c 2015 Center for Ungdomstudier (CUR)

Læs mere

I gamle dage drak man the på værelset - nu snupper man en hurtig smoothe på J&J.. Perspektiver på twwen, unge og en fritidsarena i forandring!

I gamle dage drak man the på værelset - nu snupper man en hurtig smoothe på J&J.. Perspektiver på twwen, unge og en fritidsarena i forandring! I gamle dage drak man the på værelset - nu snupper man en hurtig smoothe på J&J.. Perspektiver på twwen, unge og en fritidsarena i forandring! Horsens 6.april 2016 Fritidsarenaen er i forandring! Unge

Læs mere

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald?

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Perspektiver på tweens, ungdom og gymnastik i en synes godt om -kultur! Middelfart 17.november 2013 Hvad er der på dagsordenen? De digitale indfødte

Læs mere

UNGE I EN PRÆSTATIONSKULTUR OG BETYDNINGEN AF FORPLIGTENDE FÆLLESSKABER V. STEPHANIE Y. M. JENSEN

UNGE I EN PRÆSTATIONSKULTUR OG BETYDNINGEN AF FORPLIGTENDE FÆLLESSKABER V. STEPHANIE Y. M. JENSEN UNGE I EN PRÆSTATIONSKULTUR OG BETYDNINGEN AF FORPLIGTENDE FÆLLESSKABER V. STEPHANIE Y. M. JENSEN SAMFUNDSTENDENSER HVAD ER DER PÅ SPIL FOR UNGE I 2010 ERNE? HVORDAN ER TRIVSLEN BLANDT UNGE? RAMMESÆTNING

Læs mere

I gamle dag gik man til idræt for at være sammen med sine venner det gør man ikke

I gamle dag gik man til idræt for at være sammen med sine venner det gør man ikke I gamle dag gik man til idræt for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på tweens, unge og en fritidsarena i forandring! Vejen 18.november 2017 Program (vejledende ) - Hvilke

Læs mere

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene!

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene! Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene! Perspektiver på ungdom, voksenforventninger og efterskoleliv i en synes godt om -kultur! Bramming 10.september 2012 Hvad er på dagsordenen? Fra

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Nogle få input omkring unge, foreningsliv og udviklingspuljer! DUF 6.oktober 2011 Victor s

Læs mere

Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er til såvel forhandling som overvejelse! Slagelse 15.

Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er til såvel forhandling som overvejelse! Slagelse 15. Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er

Læs mere

HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015?

HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015? HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015? 1. Du er: D P Alle D P Alle 52,6 47,4 100,0 2. Hvilken klasse går du i? 9. klasse 18 18 36 39,1 40,0 39,6 10. klasse 32 27 59 69,6 60,0 64,8 3. Du bor sammen

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet

Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet Hvad skal vi gøre i dag Hvis vi ønsker at fastholde vandrotterne når

Læs mere

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag?

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Organiser Jer 2 eller 3 og drøft dette Herefter fremlæggelse / diskussion Konklusion efter ophængte stickers! I skal hurtigt i gang. Hvilke udfordringer

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER KULT Konsortiet for forskning i Ungdomsliv, Læreprocesser og Transition på DPU Det er jantelovsagtigt, at man ikke kan få lov til at til

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Alt det træner jeg jo til gymnastik!

Alt det træner jeg jo til gymnastik! Alt det træner jeg jo til gymnastik! (Ronja, 7.kl, Nymarksskolen i Svendborg) Perspektiver på fritidslivets potentialer som øvebane og katapult i forhold til væredygtighed og trivsel for tween og unge

Læs mere

Børn og unge former fremtiden

Børn og unge former fremtiden Børn og unge former fremtiden Børne- og Skolepolitikken i Gladsaxe Kommune Høringsmateriale, godkendt af Børne- og Undervisningsudvalget 20. marts 2018 1 Indhold Indledning... 3 VISION... 4 Børn og unge

Læs mere

Flere venner - mere tid alene

Flere venner - mere tid alene Foreningsledelse > Artikler > Flere venner - mere tid alene Flere venner - mere tid alene Venner, skole, idræt og fritidsjob er blot nogle af de brikker, der skal pusles sammen for at passe ind i unges

Læs mere

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV?

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER JENS CHRISTIAN NIELSEN, DPU, AARHUS UNIVERSITY JCN@EDU.AU.DK I gymnasiet handler det om at klare sig godt, være en succes, være klog og

Læs mere

Jeanette Ringkøbing Rothenborg

Jeanette Ringkøbing Rothenborg INTRODUKTION Jeanette Ringkøbing Rothenborg cand.merc.int. (interkulturel kommunikation, strategi & ledelse, CBS/WSU) Journalist og ICC-certificeret coach Kommunikationschef Center for Familieudvikling,

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole. I udarbejdelsen

Læs mere

Børn og unge former fremtiden Børne- og Skolepolitikken i Gladsaxe Kommune

Børn og unge former fremtiden Børne- og Skolepolitikken i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Børn og unge former fremtiden Børne- og Skolepolitikken i Gladsaxe Kommune Indhold Indledning... 2 Vision værdier mål... 2 De voksnes ansvar børn og unges medansvar... 2 VISION... 3 Børn og

Læs mere

BØRN OG UNGES TRIVSEL

BØRN OG UNGES TRIVSEL Årsmøde i Skolesundhed.dk 07 03 2016 BØRN OG UNGES TRIVSEL EN UDFORDRING FOR BØRN, UNGE OG VOKSNE DPU, AARHUS BØRN OG UNGE OM STORE UDFORDRINGER I DERES LIV At nå alt det jeg gerne vil i min fritid! Ida

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Børneliv version 2.0. Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel

Børneliv version 2.0. Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel Børneliv version 2.0 Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel Viborg 7.oktober 2013 Fire vigtige spørgsmål.. Hvor mange 9-12-årige har en FB-profil og hvor mange 15-årige går det til fest hver uge?

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Familieliv En undersøgelse blandt 8. klasses elever i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet juni 2015

Læs mere

KIDSCREEN-52 Health Questionnaire for Children and Young People. Child and Adolescent Version 8 to 18 Years Danish (DK)

KIDSCREEN-52 Health Questionnaire for Children and Young People. Child and Adolescent Version 8 to 18 Years Danish (DK) KIDSCREEN-52 Health Questionnaire for Children and Young People Child and Adolescent Version 8 to 18 Years Danish (DK) Dato.... Hej, Har du det godt? Hvordan har du det? Det kunne vi godt tænke os, at

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Udkast til Ungdomspolitik

Udkast til Ungdomspolitik Udkast til Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole.

Læs mere

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv.

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv. Viden om rettigheder At børn har rettigheder betyder, at de har ret til noget. At der er noget de har lov til, og noget de kan kræve. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt

Læs mere

Zappergenerationen (eller Popstarsgenerationen) Anne-Marie Dahl Fremtidsforsker, cand.scient.pol. sidefag i psykologi www.futuria.dk dahl@futuria.

Zappergenerationen (eller Popstarsgenerationen) Anne-Marie Dahl Fremtidsforsker, cand.scient.pol. sidefag i psykologi www.futuria.dk dahl@futuria. Zappergenerationen (eller Popstarsgenerationen) på arbejdspladsen Anne-Marie Dahl Fremtidsforsker, cand.scient.pol. sidefag i psykologi www.futuria.dk dahl@futuria.dk Hvem er popstars-generationen? 68-generationen:

Læs mere

TWEENS OG FRITID En aktuel opdatering og et kig på de jeres kommende medlemmer Generation Alpha/Generation Glass Ørestaden

TWEENS OG FRITID En aktuel opdatering og et kig på de jeres kommende medlemmer Generation Alpha/Generation Glass Ørestaden TWEENS OG FRITID En aktuel opdatering og et kig på de jeres kommende medlemmer Generation Alpha/Generation Glass Ørestaden 16.12.17 Børne- og ungdomslivet er i forandring! Dette er Carolines bedste veninde!

Læs mere

Citater fra borgere:

Citater fra borgere: Citater fra borgere: Jeg har fået hjælp til at blive en bedre mor, at finde mig selv og vide, hvem, jeg er Kunne min søn tale, ville han nok sige, at han er glad for, at mor er i Familiehuset Det er et

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

86 responses. Oversigt. 1 af 10 15-03-2013 12:56

86 responses. Oversigt. 1 af 10 15-03-2013 12:56 1 af 10 15-03-2013 12:56 86 responses Oversigt 1. a Hvor tilfreds er du med maden, er der grøntsager og salat? 1 - tilfreds 16 19% 2 38 44% 3 23 27% 4 9 10% 5-0 0% tilfreds 1. b. uddyb For varriation Der

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Jeg troede jeg skulle have dobbeltskældud!

Jeg troede jeg skulle have dobbeltskældud! Jeg troede jeg skulle have dobbeltskældud! Perspektiver på klubarbejde i krydspreset mellem krav, kultur og vidensbaseret faglighed Ungdomsringen 30.janaur 2014 Når der er pædagoger i frikvarteret et elevperspektiv!.det

Læs mere

HVIS JEG BARE TAGER MIG SAMMEN EN UNDERSØGELSE AF SELVVÆRD OG OPLEVELSE AF PRES BLANDT ÅRIGE

HVIS JEG BARE TAGER MIG SAMMEN EN UNDERSØGELSE AF SELVVÆRD OG OPLEVELSE AF PRES BLANDT ÅRIGE HVIS JEG BARE TAGER MIG SAMMEN EN UNDERSØGELSE AF SELVVÆRD OG OPLEVELSE AF PRES BLANDT 16-24-ÅRIGE DECEMBER 17 Du forstår, at kvart et menneske er en øy. Og den eneste broen over til andre er via ord.

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Engang ung altid ung!

Engang ung altid ung! Engang ung altid ung! Generationskløft eller brobygning igen-igen Hvem er de egentlig, de unge voksne? Hvorfor er de sådan? Gør de det for at provokere os? Hvordan skal vi så forholde os til dem? Hvad

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere

Dit barn er et billede af dig tør du se dig selv i spejlet?

Dit barn er et billede af dig tør du se dig selv i spejlet? Dit barn er et billede af dig tør du se dig selv i spejlet? Om forældre som rollemodeller 19. november 2009 Brorsonskolen, Varde Kommune V/ Bente Sloth Udviklingskonsulent, Varde Kommune LP-kompetencenetværket,

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen Børn og unge former fremtiden Børne- og skolepolitik i Gladsaxe

gladsaxe.dk Sammen Børn og unge former fremtiden Børne- og skolepolitik i Gladsaxe gladsaxe.dk Sammen Børn og unge former fremtiden Børne- og skolepolitik i Gladsaxe I Gladsaxe Kommune har vi store ambitioner for vores arbejde med børn og unge. Vi har en vision om, at børn og unge vokser

Læs mere

ÅBEN SKOLE SKAL SKABE VÆRDI FOR SÅVEL SKOLE SOM DE AKTØRER MAN ÅBNER SIG OP I MOD!

ÅBEN SKOLE SKAL SKABE VÆRDI FOR SÅVEL SKOLE SOM DE AKTØRER MAN ÅBNER SIG OP I MOD! ÅBEN SKOLE SKAL SKABE VÆRDI FOR SÅVEL SKOLE SOM DE AKTØRER MAN ÅBNER SIG OP I MOD! Perspektiver på potentialerne i den åbne skole! Viborg 30.marts 2017 Verden er i forandring! og forandringshastigheden

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Bernstorffsminde 12. november 2016 Børne- og ungdomslivet er

Læs mere

ÅBEN SKOLE SKAL SKABE VÆRDI FOR SÅVEL SKOLE SOM DE FORENINGER MAN ÅBNER SIG OP I MOD!

ÅBEN SKOLE SKAL SKABE VÆRDI FOR SÅVEL SKOLE SOM DE FORENINGER MAN ÅBNER SIG OP I MOD! ÅBEN SKOLE SKAL SKABE VÆRDI FOR SÅVEL SKOLE SOM DE FORENINGER MAN ÅBNER SIG OP I MOD! Vi skal kigge på Hvad Åben Skole kan i forhold til: - Børn og unges trivsel. - Det 21.århundredes kompetencer - Medlemsvækst...

Læs mere

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg Jeg ved, hvordan demokrati fungerer i praksis Jeg er samfundsengageret og følger med i det politiske liv Jeg diskuterer samfundets indretning med andre Jeg stemmer, når der er valg Jeg udvikler ideer til

Læs mere

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk Min Historie Denne bog tilhører Hvem er jeg? Din identitet har at gøre med den måde, du opfatter dig selv på hvem du selv synes, du er. Den er de kendetegn, der afgrænser netop dig fra alle andre. Du kan

Læs mere

Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd

Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd Målet er. At skabe gode vilkår i et godt netværk Med masser af Trivsel, tryghed, læring og socialt fællesskab Jeres børn mener: 1. ALLE synes det

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN

BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN De fleste børn i tre til seks års alderen synes, at kroppen er spændende især de kropsdele, der normalt er gemt under tøjet. Barnet interesserer sig også

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER VIDEN OG GODE RÅD TIL FORÆLDRE Man kan gøre sig mange tanker, når man rammes af psykiske problemer - især når man har børn: Hvordan taler jeg med mit barn om psykiske

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen Jeg synes, det er svært at bo hos to, og jeg er tryggest hos min mor, men elsker min far men vil gerne bo fast hos min mor og bare se min far, når jeg har lyst Dette analysenotat om børn i skilsmisse baserer

Læs mere

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer.

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer. Dimission 2016 Kære 9. klasse Først vil jeg ønske jer et stort til lykke med eksamen. Det har for de fleste af jer været en tid med blandede følelser. Det er dejligt at have læseferie, men det er et pres

Læs mere

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskende til børn med epilepsi 1 Emner Information Samtale Følelser Opmærksomhed Aflastning 2 At håndtere sygdom Stille Talende Usynlig Hjælper Flygter Nedtoner osv. 3

Læs mere

Aldersfordeling. Indledning. Data

Aldersfordeling. Indledning. Data Indledning Vi har i uge 9, 10 og 11 arbejdet med TPM det tværprofessionelle modul. Vores team består af Mikkel Jørgensen (lærerstuderende), Charlotte Laugesen (Socialrådgiverstuderende), Cathrine Grønnegaard

Læs mere

Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape

Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape At få arbejdsliv, fritidsliv, familieliv og kristenliv til at hænge sammen - og stadig selv hænge sammen! Et psykologisk

Læs mere

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej

Læs mere

Vi tænker på tro og tror på at tænke

Vi tænker på tro og tror på at tænke på tro og tro på at tænke - i en debat om identitet herunder i hvor høj grad Formålet er ligeledes, at pigerne får kendskab til deres lokale præst og kirke, og at de lærer om andre trosretninger. 4 møder

Læs mere

Kratbjergskolen. Lidt overvejelser til at tage med hjem INDSKRIVNING AF BØRNEHAVEKLASSEBØRN TIL SKOLESTART

Kratbjergskolen. Lidt overvejelser til at tage med hjem INDSKRIVNING AF BØRNEHAVEKLASSEBØRN TIL SKOLESTART Kratbjergskolen Lidt overvejelser til at tage med hjem INDSKRIVNING AF BØRNEHAVEKLASSEBØRN TIL SKOLESTART 2017-2018. Gode råd ved skolestart (Mini-SFO) Vent med at fortælle hvilken skole dit barn skal

Læs mere

Orientering om VILDE PIGER. Et projekt i Middelfart Ungdomsskole

Orientering om VILDE PIGER. Et projekt i Middelfart Ungdomsskole Orientering om VILDE PIGER Et projekt i Middelfart Ungdomsskole Til den unge ER LIVET FOR VILDT? ER DU EN PIGE MELLEM 13-15 ÅR? Kan du kende noget af dette fra dig selv: Du kommer ofte op at skændes med

Læs mere

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske praksis D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Program Unge og psykiatriske problemstillinger i Danmark Hvorfor bliver man psykisk

Læs mere

FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/

FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/ FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/11 2016 INT. S VÆRELSE - DAY (16) sidder på sit værelse med sin veninde (15).De to piger sidder og snakker. Men tog i så nogensinde ned på cafeen? Nej,

Læs mere

Videnscenter om fastholdelse og frafald

Videnscenter om fastholdelse og frafald Videnscenter om fastholdelse og frafald Elevtyper, frafaldsårsager og fastholdelsesmuligheder. 12. Januar 2009 Birgitte Simonsen og Susanne Murning Center for Ungdomsforskning - DPU, AU www.cefu.dk Generelle

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Kultur og lederopgaven

Kultur og lederopgaven Kultur og lederopgaven Jeg har hørt De kender ikke til termostater radiator på 5 og åbne vinduer Hvis man ikke passer på stiger overarbejde stille og roligt De har ikke overblik og tager ikke ansvar De

Læs mere

Klubtilbuddet til de store børn - et fællesskab, de ikke vil undvære

Klubtilbuddet til de store børn - et fællesskab, de ikke vil undvære Klubtilbuddet til de store børn - et fællesskab, de ikke vil undvære I klubben kan jeres barn være en del af mange forskellige fællesskaber. Klubtilbuddet kan fint kombineres med både ungdomsskole, sports-

Læs mere

VELKOMMEN TANKESPIN KOMMUNIKATION & RÅDGIVNING

VELKOMMEN TANKESPIN KOMMUNIKATION & RÅDGIVNING VELKOMMEN BØGER BOGENS FOKUS Selvopfattelse Venskab & samspil Kærester & kroppen Håb & drømme EKSPERTERNE Christian, 14 år Thor, 19 år Robin, 17 år Amalie19, år Adam 13, år Peter, 17, år Martin, 19 år

Læs mere

Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform?

Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform? Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform? Muligheder: Vi skal tænke anderledes Folkeskolen har med reformudspillet fået en markant udfordring, som giver muligheder

Læs mere

Vision, værdier og menneskesyn

Vision, værdier og menneskesyn Vision, værdier og menneskesyn Vision Vi vil være det bedste helhedstilbud for vores børn. Vi vil lægge vægt på børnenes alsidige udvikling og tage højde for deres forskellige sociale, faglige og følelsesmæssige

Læs mere

Ungdomsliv og læring 2014

Ungdomsliv og læring 2014 Ungdomsliv og læring 2014 Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU Et nødvendigt fokus på motivation I 8 klasse oplever 39 % at deres klassekammerater er trætte af at gå i skole 72% af alle erhvervsskolelærere

Læs mere

Børn og unges digitale liv - kropsbevidsthed og identitet

Børn og unges digitale liv - kropsbevidsthed og identitet Børn og unges digitale liv - kropsbevidsthed og identitet N. Zahles seminarieskole d. 1.11.2016 Lone Smidt Pædagogisk fagmedarbejder og projektleder Sex & Samfund Børn og unges digitale liv - kropsbevidsthed

Læs mere

Workshop Forældreskab

Workshop Forældreskab Workshop Forældreskab Dialogen mellem daginstitution og forældre skal være proaktiv. Fleksibilitet i forhold til det enkelte barn. Deltagelse fra forældrenes side. Hvilken rolle spiller vores egne børn

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST ODDER KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK FÆLLES ANSVAR SAMMEN OG PÅ TVÆRS INDLEDNING I Odder Kommune har vi høje ambitioner for alle børn og unge. Alle børn og unge skal gives de bedst mulige betingelser

Læs mere

HVAD ER SELV? Til forældre

HVAD ER SELV? Til forældre HVAD ER SELV Til forældre Indhold Indledning 3 Indledning 4 SELV 6 SELV-brikkerne 8 Gensidige forventninger 10 Motivation og dynamisk tankesæt 13 Sådan arbejder I med SELV derhjemme På Lille Næstved Skole

Læs mere

Hvordan hænger det sammen? Hvad betyder det? Hvordan virker rusmidler på en ADHD-hjerne?

Hvordan hænger det sammen? Hvad betyder det? Hvordan virker rusmidler på en ADHD-hjerne? ADHD og misbrug Hvordan hænger det sammen? 04 Hvad betyder det? 06 Hvordan virker rusmidler på en ADHD-hjerne? 08 Brug og misbrug 10 Ungdomsliv 12 Hvem taler man med? 14 04 ADHD er en forstyrrelse i hjernens

Læs mere