Sådan bygger vi bro mellem børnehave og skole i Sejs-Svejbæk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan bygger vi bro mellem børnehave og skole i Sejs-Svejbæk"

Transkript

1 Sådan bygger vi bro mellem børnehave og skole i Sejs-Svejbæk

2 ER BARNET SKOLEPARAT? Sejs Skole og børnehaverne i Sejs og Laven har lavet dette materiale til vurdering af skoleparathed. Skemaet kan bruges af både forældre og personale i skole og børnehaver, og det danner udgangspunkt for de møder børnehaver og skole har i maj/juni forud for skolestart. Alle børn har stærke og svage sider, og et barn kan godt være skoleparat, selvom det mangler nogle af de nævnte færdigheder. Er der tegn på, at et barn skal styrkes på nogle områder, er der også i nærværende materiale ideer til, hvordan det kan gøres. Det er samtidig vigtigt IKKE at tro, at alting skal trænes eller være på plads. Overdrevent fokus kan hurtigt gøre velment opmærksomhed til et brændglas som ingen har gavn af. Børn er børn, og de skal OGSÅ have plads til bare at være sig selv og til bare at være børn, og de skal ikke miste lysten til at lære. Der skal være plads til barnet, plads til bare at være, bare at lege, bare at flyde med og flyde ud. I 0. klasse bliver der lagt vægt på, at du og dit barn skal opleve skolen, som en tryg og stabil ramme for dit barns social og faglige læring og udvikling. 0. klasse fungerer som et forberedende år, hvor dit barn skal lære, hvad det vil sige at gå i skole, og der er et stort fokus på dit barns sociale færdigheder og klassens sociale fællesskab og trivsel. Din rolle som forælder til elever i 0. klasse, handler især om at skabe gode rammer for dit barns skolegang, robusthed og læring. Du kan samarbejde med skolen om dit barns læring ved at vænne dit barn til at få rutiner omkring skoledagen, så morgenmad, pakning af skoletasken og samtaler om skolelivet, bliver en naturlig del af hverdagen. Børn spejler sig i deres forældre, så når du viser, at skolen er vigtig, smitter det også af på dit barns syn på skolen. Klassens miljø og trivsel er afgørende for, at dit barn har det godt og er modtagelig for læring. Derfor handler din rolle som forælder i 0. klasse også om at skabe et godt forældresamarbejde i klassen. Fælles aftaler og retningslinjer for børnene, gør skoledagen tryg og forudsigelig for børnene. Samtidig kan eksempelvis aftaler om afholdelse af fødselsdage, legegrupper og andre former for spilleregler, der understøtter klassens fællesskab, være med til at udvikle børnenes sociale kompetencer og danne grundlag for et sundt og inkluderende miljø i klassen. Når dit barn starter i 0. klasse starter en lang skolerejse, der for de fleste varer mange år. Derfor er det vigtigt at komme godt i gang, og det er vigtigt at skole og forældre arbejder godt sammen i forløbet, og har nogle grundlæggende forståelser sammen, af den virkelighed som børnene kommer ind i, i skolehverdagen. 0. klasserne i hele Danmark arbejder efter samme overordnede ramme, som igen bygger på den ramme, der er for hele Danmarks børnehaver fastlagt af de centrale myndigheder. Ordbrugen kan være en lille smule forskellig, men den indre sammenhæng er i skemaform sådan:

3 Børnehavens seks læreplanstemaer Børnehaveklassens seks kompetenceområder Den fagopdelte undervisnings fag (fra 1. kl) Sprog Sprog Dansk Engelsk Kristendomskundskab Historie Naturen og naturfænomener Matematisk opmærksomhed Naturfaglige fænomener Matematik Natur og teknologi Kulturelle udtryksformer og værdier Kreative og musiske udtryksformer Billedkunst Musik Krop og bevægelse Krop og bevægelse Idræt Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Engagement og fællesskab Elevens alsidige udvikling (tværgående emne på alle klassetrin) Skemaet viser sammenhængen i de pædagogiske læreplaner mellem børnehave, børnehaveklassens kompetenceområder og den fagopdelte undervisning: altså hvad hedder hvad i de forskellige kontekster. 0. klasses 6 kompetenceområder er nedenfor forklaret én for én. Dels hvad der kendetegner kompetencen hos barnet altså hvad man måske kan søge efter hos sit barn - og dels hvad hjemmet kan gøre for at styrke samme kompetencers videre udvikling, barnets modstandskraft, barnets selvtillid og evne til at deltage i fællesskabet er også vigtig. Vær opmærksom på, ikke at overdrive fortolkningen af listen nedenfor og ikke at kræve for meget af dit barn. Alle børn er forskellige og forlods disponerede mere for nogen end for andre områder, og det er i sagens natur ikke alle områder man endnu kan få øje på, ligesom det ikke er alle områder man er lige god til! Brug kun listen til inspiration!

4 Sprog Barnet kan fortælle om en oplevelse, så andre kan forstå det kan løse konflikter verbalt kan sætte ord på følelser kan lytte kan lytte til og genfortælle tør sige noget i gruppen interesserer sig for at lege med sproget interesserer sig for rim, remser og skriftsprog kan skrive sit eget navn og evt. andre ting har lyst til at bruge sproget Sproglig udvikling kan styrkes ved Lyt til dit barn og vær nærværende. Tal med dit barn. Sæt ord på det I gør, når I er sammen. Hjælp barnet med at sætte ord på følelser. Anerkend barnets oplevelse af en konflikt. Giv indsigt i andres oplevelse af samme konflikt. Få evt. barnet til at komme med forslag til løsninger. Læs bøger for barnet. Lær barnet rim og remser. Opmuntre barnet til at have interesse for skriftsproget. Lav sprogquizzer og/eller sprog spil.

5 Matematisk opmærksomhed Barnet kender forskel på geometriske figurer har tal-begreber har mængdebegreber som hører til eller er udenfor kender forskel på større og mindre, højere og lavere kender forskel på større og mindre, højere og lavere Matematisk opmærksomhed kan styrkes ved Gør opmærksom på geometriske figurer og forskellen på dem i hverdagen. Leg tal og mængdelege med barnet (ikke presse eller terpe! Lege!)

6 Naturfaglige fænomener Barnet forståelse og ansvar for miljø og natur kender årstiderne og hvad der kendetegner årstiderne kender ugedage, måneder og forstår datoer leger i naturen kender grundlæggende luft, jord, ild og vand kender sol op og sol ned kender visse naturfænomener såsom storm og vindstille, høj- og lavvande; dyr, træer og planter Naturfaglige fænomener kan styrkes ved Fokus på naturfænomener i hverdagen. Fokus på de praktiske erfaringer i naturen Hjælp med at kende og forstå dyr og planter.

7 Kreative og musiske udtryksformer Barnet kan li at bruge andre udtryksformer end verbale musik, tegne, male, dans, teater, sang mv. interesserer sig for ting der ligger udenfor sin egen nære verden leger cirkus og rockstars, synger og danser, banker en rytme osv. fortæller historier og småfortællinger, digter og fabulerer kan improvisere Kreative og musiske udtryksformer kan styrkes ved At opmuntre til leg med musik, tegning, maling, dans, teater, sang mv. Præsentér barnet for ting der ligger uden for ens egen nære verden og horisont. Tegn, mal, syng osv. med jeres børn. Tag en tur på gode børnevenlige museer. Gå i teater, i cirkus, til musikoplevelser. Skab jer, leg, forestil jer. Vær nysgerrig, sammen med jeres børn.

8 Krop og bevægelse Barnet kan selv tage tøj af og på kan mærke, hvornår det er for koldt/varmt kan selv klare toiletbesøg og huske at vaske hænder (!) kan pudse næse kan holde styr på egne ting kan holde på en blyant kan hoppe på et ben, hinke og hoppe i sprællemand kan cykle på tohjulet cykel kan gribe en bold kan klatre på legepladsen kender forskel på højre og venstre har lyst til at være motorisk aktiv Krop og bevægelse kan styrkes ved Skab glæde og interesse ved at bruge krop og sanser, også i samvær med andre. Tag på cykelture og gåture. Tag i svømmehal. Lad barnet være med til at smøre madpakker, rydde op osv. Giv barnet god tid til at øve sig. Vær bevidst om, at barnet kan klare det selv. Leg også vilde lege, klatre og kravle, springe og rulle, kolbøtter og cirkus. Gå på legepladsen og i skoven, balancere og klatre med dit barn, gå til sport eller dans eller hvad der nu skaber glæde ved krop og bevægelse.

9 Engagement og fællesskab Barnet har en god selvværdsfølelse og selvtillid kan give udtryk for egne grænser kan arbejde selvstændigt kan beherske sit temperament alderssvarende har en oplevelse af at høre til de store i børnehaven kan klare små uretfærdigheder kan klare ikke altid selv at være i centrum kan grine af sig selv kan vente på tur har venner er god til at lege og kan både være leder og bare være med kan tage hensyn til andre kan forstå en kollektiv besked kan samarbejde om en opgave kan øve sig kan aflæse andre børns signaler og grænser kan løse konflikter konstruktivt: der er som regel mere end én side af en konflikt kan forstå grundlæggende normer for samvær forstå forskellen på, hvornår noget er noget man SKAL, og hvornår det er noget man MÅ kan præstere en vis udholdenhed, vedholdenhed og robusthed Engagement og fællesskab kan styrkes ved Knus og kram og kærlighed får man aldrig for meget af. Sørg for at barnet har jævnaldrende venner og invitér hjem til hinanden. - Lad barnet kende dine grænser. - Konflikter kan også være udviklende. - Lyt til barnets fortællinger om sig selv og dets oplevelser. - Vær nærværende og hav tid til samvær i hverdagen. - Børn ved godt, hvad de har lyst til, men ikke altid hvad de har brug for - tag stilling til, hvad der er voksenansvar, og ta det. - Tag både hensyn til barnet men også til fællesskabet. - Gør klart, at man ikke altid kan få sin vilje. - Gør barnet robust, selvstændigt og vedholdende få løst opgaver I går i gang med. - Gør noget sammen med jeres børn, lad dem deltage i jeres gøremål, de vil gerne. - Grin sammen med jeres børn! - Vær tydelige voksne med klare meninger og holdninger og giv udtryk for dem.

10 Procedure for Brobygning mellem børnehaver og skole Oktober/ November Tid Indhold Ansvarlig Evt. aktuel dato Evalueringsmøde om årets brobygning Skolen 23/ kl :30 Hvordan er overgangen fra børnehaverne på kontoret i indskolingen til skolen forløbet? Hvad er status? Er der generelle ting, som skal diskuteres - fra skolens side, fra børnehavernes side? Deltagere: lederne fra børnehaverne, skole- og SFO ledelse Januar Uge 2-3 Foregår løbende Informationsmøde for kommende skolebørns forældre Mødet afholdes på skolen Deltagere: skole- og SFO ledelse, og evt. repræsentanter fra børnehaverne Forældresamtaler om skoleparathed vedr. de børn, der skal starte i skolen til august Ved behov holdes der forældresamtaler om skoleparathed Skolen 11/ kl. 19:00 20:30 på Grønne Gulv i Indskolingen Børnehaverne December Januar Indskrivning Foregår elektronisk - vejledning udsendes fra skolen Skolen I perioden 11. december til 21. januar Januar Der indgås aftaler om årets aktiviteter Deltagere: pædagoger fra børnehaverne, bh. klasseledere og klassepædagoger samt indskolingsleder. Skolen 16/ kl :30 Marts Børnehaverne kommer på Skolen uden børn overleveringsmøde Skolen/ børnehaverne Møderne fastlægges jf. mødet 16/1: Børnehavepædagogerne fortæller hvordan børnene fungerer i børnehaven til dagligt. Evt. særlige aftaler vedr. yderligere mødebehov om enkelte børn, i samarbejde med forældrene. Julsøhaven Lynghøjen Kløverhuset Tyttebærhuset Deltagere: bh.klasseledere og kommende klassepædagoger samt børnehavepædagoger

11 Tid Indhold Ansvarlig Evt. aktuel dato April - Juni Børnehaverne får tilbud om at komme på besøg i hallen sammen med 0. årgang SFO og børnehaverne Aftales 16/1 Deltagere: børnehavepædagoger og klassepædagoger Maj - Juni Børnehaveklasselederne besøger børnene i Børnehaverne (kl. pæd. har klasserne) Skole og Børnehaverne Aftales 16/1 Maj - Juni Klassepædagogerne besøger børnene i Børnehaverne Skole og Børnehaverne Aftales 16/1 April, Maj, Juni Børnehaverne mødes indbyrdes Tyttebærhuset Lynghøjen Julsøhaven Kløverhuset Børnehaverne + evt klassepædagogerne Aftales 16/1 Maj Klassedannelse jf. skolebestyrelsens principper herfor Skolen 9/ Maj/Juni De kommende børnehaveklassebørn på besøg i skole og SFO Deltagere: børnehavepædagoger, bh.klasseledere, klassepædagoger Skolen Lynghøjen Tyttebærhuset Juelsøhaven Kløverhuset Børn, der skal starte i skole, men ikke går i en af distriktsbørne-haverne, inviteres med sammen med deres forældre. Skolen sørger for at børnehaverne får deres navne og adresser, så de kan inviteres. Alle kl 10, datoer fastlægges 16/1 Forældre henter børn i SFO Juni Optaksaften for kommende skolebørn og forældre I mødet deltager skole- og SFO-ledelse, børnehaveklasseledere og klassepædagoger Skolen 7/ kl Juni Afslutning i børnehaverne Børnehaverne Juli/August SFO start og Skolestart Fritidsdelen opfordrer til, at skolestarterne begynder i fritidsdelen en uge før skolen starter. Kommende 0. klasse kan starte i SFO fra 30/ Skolen 30/ SFOstart 13/ Skolestart August Første forældremøder i børnehaveklassen Indhold bl.a. Skolen 28/ kl :30 Oktober Feedback-møde Deltagere: Børnehaver + klassepædagoger og børnehaveklasseledere Skolen 25/ kl på skolen

12 Generelle forhold i forbindelse med brobygningen De breve som sendes fra skolen til skolestarterne, sendes også til børnehaverne. Vedrørende klassedannelse Forældrene kan ikke ønske klassekammerater, skolen sammensætter klasserne ud fra de af skolebestyrelsen fastsatte principper. Der skal, så vidt det er muligt, være børn fra alle børnehaver i klasserne. Der tages geografiske hensyn, så der ikke bliver f.eks. rene Svejbækklasser. Børnehaverne har ikke ansvar for, og udtaler sig ikke generelt, om klassedannelserne, men kommer med anbefalinger til klassedannelserne i.f.m. børn med særlige behov. Principperne for klassedannelse præsenteres på informationsmødet i januar, og de skal også fremgå, af den invitation til indskrivning, som skolen sender til forældrene.

Sådan bygger vi bro mellem børnehave og skole i Sejs

Sådan bygger vi bro mellem børnehave og skole i Sejs Generelle forhold i forbindelse med brobygningen De breve som sendes fra skolen til skolestarterne, sendes også til børnehaverne. Vedrørende klassedannelse Forældrene kan ikke ønske klassekammerater, skolen

Læs mere

Sådan bygger vi bro mellem børnehave og skole i Sejs

Sådan bygger vi bro mellem børnehave og skole i Sejs ER BARNET SKOLEPARAT? Sejs Skole og børnehaverne i Sejs og Laven har lavet dette materiale til vurdering af skoleparathed. Skemaet kan bruges af både forældre og personale i skole og børnehaver, og det

Læs mere

Brobygning Sådan samarbejder børnehaverne og skolen i Sejs.

Brobygning Sådan samarbejder børnehaverne og skolen i Sejs. Brobygning Sådan samarbejder børnehaverne og skolen i Sejs. Skolefritidsordning Et godt samarbejde mellem børnehave og skole er en væsentlig forudsætning for en god skolestart for det enkelte barn. og

Læs mere

Brobygning Sådan samarbejder børnehaverne og skolen i Sejs.

Brobygning Sådan samarbejder børnehaverne og skolen i Sejs. Brobygning Sådan samarbejder børnehaverne og skolen i Sejs.! Laven Børnehave!! Skolefritidsordning Et godt samarbejde mellem børnehave og skole er en væsentlig forudsætning for en god skolestart for det

Læs mere

Opmærksomhedsområder i forbindelse med vurdering af skole/sfo-parathed

Opmærksomhedsområder i forbindelse med vurdering af skole/sfo-parathed 1. Kompetencer vedr. motorik og sanser: At kunne koncentrere sig et stykke tid ad gangen At kunne koncentrere sig, når der foregår andre ting omkring en. At være motorisk selvhjulpen, f.eks. at kunne klæde

Læs mere

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Kære forældre Jeres barn er kommende skolestarter, og derfor har I mulighed for at vælge, at det skal gå i Tidlig SFO. På Nørre Aaby skole har vi tidlig SFO

Læs mere

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole Kære forældre Om cirka ½ år skal jeres barn starte i børnehaveklassen på V. Hassing Skole. I denne pjece kan I læse lidt om, hvad I selv kan gøre

Læs mere

Som skolestarter forventer skolen at barnet har øvet sig i nedenstående;

Som skolestarter forventer skolen at barnet har øvet sig i nedenstående; Som forældre kan I forvente en skole, der vægter, at I og Jeres barn oplever skolen som en tryg og stabil ramme for barnets faglige og sociale læring. Vi tager udgangspunkt i det enkelte barn, så starten

Læs mere

Fra børnehave til skole

Fra børnehave til skole Fra børnehave til skole Til forældre med børn, som skal i Rønbjerg Skole Handleplan for overgangen fra børnehave til skole. Beskrivelse af skoleparathed Rønbjerg Børnehave / Rønbjerg Skole Kære forældre

Læs mere

Klar Parat Skolestart

Klar Parat Skolestart Klar Parat Skolestart Et samarbejde mellem Dagtilbud og Vadehavsskolen En god start! Forord: Denne pjece er udarbejdet i et samarbejde mellem Dagtilbud og Vadehavsskolen. Formålet er, at fortælle om hvordan

Læs mere

Skole Parathed Vejledning til forældre.

Skole Parathed Vejledning til forældre. Skole Parathed Vejledning til forældre. Mange er i tvivl omkring sit barns skolegang og i dag stilles der større og større krav til hvad man skal kunne. Ud over at man skal kunne eller være interesserede

Læs mere

Distrikt Als Nord. Når dit barn skal i skole

Distrikt Als Nord. Når dit barn skal i skole Distrikt Als Nord Når dit barn skal i skole SKOLESTART 1 2 Kære forældre Nu er tiden inde til, at du og børnehavens kontaktpædagog snakker sammen om dit barns skolestart til sommer. Dette hæfte giver dig

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig?

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? Forslag 02.09.14 SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD PARAT TIL SKOLESTART? Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? 0 En god begyndelse på en ny periode

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

Skoleklar? - en god skolestart er fundamentet i et godt skoleliv

Skoleklar? - en god skolestart er fundamentet i et godt skoleliv Skoleklar? - en god skolestart er fundamentet i et godt skoleliv Denne pjece skal ses som et bidrag til at vurdere, hvordan jeres barn kan få den bedste skolestart. For de fleste børn er overgangen fra

Læs mere

KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER

KLAR TIL SKOLE!   FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER www.struer.dk Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn,

Læs mere

Generelt om klasse(indskoling)

Generelt om klasse(indskoling) Færdigheder ved skoleårets afslutning: Generelt om 0.-3. klasse(indskoling) Ved slutningen af børnehaveklasseåret har eleven fået den viden og de færdigheder, der skal gøre eleven i stand til at: være

Læs mere

Velkommen i 0. klasse på Amagerskolen 2019

Velkommen i 0. klasse på Amagerskolen 2019 Velkommen i 0. klasse på Amagerskolen 2019 Informationsmøde tirsdag d. 25. september 16:00-17:00 Informationsmøde 0. klasse Tiden nærmer sig, hvor dit barn skal skrives op til skolestart. Det er en spændende

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

i skole Dit barn skal snart

i skole Dit barn skal snart Dit barn skal snart i skole Her kommer inspiration til, hvordan du som forældre kan hjælpe med at understøtte dit barn i overgangen fra børnehave til skole og SFO Frederiksberg Kommune vil gerne hjælpe

Læs mere

Velkommen i 0. klasse på Amagerskolen 2018

Velkommen i 0. klasse på Amagerskolen 2018 Velkommen i 0. klasse på Amagerskolen 2018 Informationsmøde tirsdag d. 9. januar kl. 16:30-17:30 Informationsmøde 0. klasse på Amagerskolen 2018 Tiden nærmer sig, hvor dit barn skal skrives op til skolestart.

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Farsø Skole 2014 AKT+ 690 elever 64 lærere 20 pædagoger

Farsø Skole 2014 AKT+ 690 elever 64 lærere 20 pædagoger Farsø Skole 2014 0.a 0.b 1.a 1.b 1.c 2.a 2.b 3.a 3.b 3.c 4.a 4.b 5.a 5.b 6.a 6.b 7.a 7.b 7.c 8.a 8.b 8.c 9.a 9.b 9.c A-klasser M-klasser A 3 M 1 A 4 M 2 A 5 M - 3 AKT+ 9 elever 690 elever 64 lærere 20

Læs mere

Velkommen til indskrivningsmøde på Østerhåbskolen. Tirsdag den 28.november 2017

Velkommen til indskrivningsmøde på Østerhåbskolen. Tirsdag den 28.november 2017 Velkommen til indskrivningsmøde på Østerhåbskolen Tirsdag den 28.november 2017 Program Velkomst Kort om Østerhåbskolen Plan for indskrivning og klassedannelse Proces for samarbejdet og vigtige datoer Førskole-perioden

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Indbydelse til forældresamtale i vuggestuen.

Indbydelse til forældresamtale i vuggestuen. Indbydelse til forældresamtale i vuggestuen. Kære Vi vil gerne indbyde jer til en samtale om jeres barn. Formålet er - at drøfte barnets hverdag hjemme og i vuggestuen - dialog mellem os om jeres barns

Læs mere

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Kære forældre På Nørre Aaby skole har vi Tidlig SFO fra 1. marts. I daglig tale kalder vi det Mini SFO. I denne folder vil vi præsentere jer for vores intentioner

Læs mere

Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig!

Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig! Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig! 2 Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller

Læs mere

Informationsmøde 9. marts 2016 Forældre til kommende 0. klasser Kongsbjergskolen.dk

Informationsmøde 9. marts 2016 Forældre til kommende 0. klasser Kongsbjergskolen.dk Informationsmøde 9. marts 2016 Forældre til kommende 0. klasser Kongsbjergskolen.dk Program 1. Velkomst og præsentation v. Lise Platz, skoleleder 2. Glidende overgang 1. Praktisk information v. Betina

Læs mere

Skolepasset på vej i skole

Skolepasset på vej i skole 1. udgave af skolepasset d. 23.10 2013 Revideret udgave d. 17.8.2018 Skolepasset på vej i skole 2018-2019 Et samarbejde mellem Sdr. Vang Skole/SFO, Børnehaven Over Vejen, Daginstitutionen Kilden. Det sidste

Læs mere

Kompetencemål ved skolestart

Kompetencemål ved skolestart Kompetencemål ved skolestart Trivsel og læring hånd i hånd Vi vil gerne sikre, at børnehave og forældre kan arbejde i samme retning og at alle ved hvilke kompetencer, der kan e et skolebarn til at få en

Læs mere

Skolestart Skolemodenhed Skoleparathed

Skolestart Skolemodenhed Skoleparathed Skolestart Skolemodenhed Skoleparathed For at et barn får så meget som muligt ud af at begynde er skoleforløb, er det vigtigt at kende lidt til, hvad barnet har brug for at kende/kunne ved skoleforløbets

Læs mere

Mål og indikatorer på vej mod fire år

Mål og indikatorer på vej mod fire år Mål og indikatorer på vej mod fire år Pædagogiske læringsmål I Institution XX understøtter vi forældresamtalerne gennem det digitale dialogredskab 'Rambøll Dialog'. Derfor har du modtaget link med adgang

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Forældremøde kommende 0.klasser 2016/17 kl. 16-17.30

Forældremøde kommende 0.klasser 2016/17 kl. 16-17.30 Forældremøde kommende 0.klasser 2016/17 kl. 16-17.30 Tidsplanen frem til 1. skoledag Oplæg om skoleparathed Forældrecafe om ansvar og holdninger Tidsplanen d.11/5 og 12/5 Overleveringsmøder med BH d.12/5

Læs mere

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Formålet med samarbejdsaftalen er at sikre alle børn en god overgang fra børnehave til skole. Samarbejdsaftalen skal ses som et

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 4-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 4-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 4-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer indgå i tætte relationer til andre har en eller flere venner er opmærksom på andre børns

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

Med denne folder vil vi først og fremmest gerne byde jer og jeres børn velkommen på Vadum Skole. Vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde.

Med denne folder vil vi først og fremmest gerne byde jer og jeres børn velkommen på Vadum Skole. Vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde. September 2010 Kære forældre Med denne folder vil vi først og fremmest gerne byde jer og jeres børn velkommen på Vadum Skole. Vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde. Det er noget stort at

Læs mere

Skoleparat. Vi glæder og til samarbejdet. Borup Privatskole 2015-2016

Skoleparat. Vi glæder og til samarbejdet. Borup Privatskole 2015-2016 Vi glæder og til samarbejdet Skoleparat Borup Privatskole 2015-2016 At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn, der skal i skole, skal være klar

Læs mere

Velkommen i skole. Kære forældre

Velkommen i skole. Kære forældre Velkommen i skole Velkommen i skole Kære forældre Første skoledag er en milepæl i jeres barns liv. Den er nemlig en helt særlig dag, som alle børn ser frem til med stor spænding. Den første skoletid er

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud De pædagogiske læreplaner sætter mål for det pædagogiske arbejde i Holme dagtilbud. Vi opfatter børnenes læring som en dynamisk proces der danner og udvikler gennem

Læs mere

overgang fra børnehave til skole

overgang fra børnehave til skole overgang fra børnehave til skole 99 15 32 50 97 52 46 36 99 15 34 00 Skolefritidsordningen 99 15 34 20 INDHOLD s. 2: Brobygning i Dalgas-området s. 3: Er mit barn skolemodent? Hjælpeskema s. 4: En god

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne.

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne. Kære forældre. Vi ser frem til samarbejdet med jer. Et samarbejde med det mål, at jeres børn kan udvikle deres kompetencer og blive så dygtige som muligt. I samarbejde med daginstitutionerne omkring Kirkeskolen

Læs mere

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Brændkjærgård. Skoleparat - parat til livet

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Brændkjærgård. Skoleparat - parat til livet Personlige Kompetencer Sætte ord på følelser, eller det der er svært. Bidrage med egen fantasi i legen, komme med små input. Udtrykke sig via sprog og gå i dialog. Vælge til og fra. Drage omsorg for andre

Læs mere

Velkommen til 0. klasse i Helsingør Privatskole

Velkommen til 0. klasse i Helsingør Privatskole Velkommen til 0. klasse i Helsingør Privatskole Er det første gang i sender et barn i skole, vil i opdage at, skolen har ændret sig meget, siden I selv gik i skole. Et nyt kapitel starter ikke kun i jeres

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning

Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning 1 Skoleåret 2017 / 2018 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning 2 Indhold Velkommen i skole!... 3 Hvornår skal mit barn i skole?... 4 Om overgangen fra daginstitution til skole... 4

Læs mere

Vi vil tydeliggøre skolens kultur og udvikle selvsamme kultur for eleverne.

Vi vil tydeliggøre skolens kultur og udvikle selvsamme kultur for eleverne. Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Klasse: 0.klasse Periode: 2014-2015 Team/ lærer: Tina Birkholm og Lone Hede De overordnede mål for 0. klasse. Undervisningen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets

Læs mere

Arbejdet med førskole i Sneglehuset

Arbejdet med førskole i Sneglehuset Arbejdet med førskole i Sneglehuset Den Gode Overgang Vejle Kommune SNEGLEHUSET \\Vejle.dk\nvk\BU\ Dagtilbud\ Aldersint. Inst. Sneglehuset\Lene og Ebbas mappe\politikker\arbejdet med førskole i Sneglehuset.docx

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

kreativitet venskab natur bevægelse

kreativitet venskab natur bevægelse Børnehaven Columbus D a g i n s t i t u t i o n M u n k e b o Barnets Læreplan Overleveringsskema i Columbus Dato: Fra gruppe: til gruppe: Barnets navn: Udfyldt af: kreativitet venskab natur bevægelse

Læs mere

Klar Parat Skolestart

Klar Parat Skolestart Klar Parat Skolestart Januar 2013 Espergærde Skole tlf. 4928 1660 www. espergærdeskole.dk Hvad er en børnehaveklasse? Børnehaveklassen er kort fortalt en god start på et langt skoleforløb. Børnehaveklassen

Læs mere

Kære Førskole forældre

Kære Førskole forældre I ABC Til forældre Kære Førskole forældre Nu nærmer tiden sig, hvor jeres barn begynder i Førskolen i ABC. Det bliver noget nyt og spændende vi går i møde nogle måneder vi alle ser frem til. Da det er

Læs mere

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Indledning Denne samarbejdsaftale omfatter kommende skolebørn i Sønderbroskolens skoledistrikt. Samarbejdsaftalen er baseret på

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Undervisningsplan for børnehaveklassen på Michael Skolen

Undervisningsplan for børnehaveklassen på Michael Skolen Undervisningsplan for børnehaveklassen på Michael Skolen Den primære ide i børnehaveklassen er at skabe en god og tryg skolestart, hvor barnet roligt vænner sig til skolelivet. Det er vigtigt at eleven

Læs mere

Tak for i aften! Velkomst v/ konst. skoleleder Ole Vadskær og SFO-leder Irina Kirina

Tak for i aften! Velkomst v/ konst. skoleleder Ole Vadskær og SFO-leder Irina Kirina Velkomst v/ konst. skoleleder Ole Vadskær og SFO-leder Irina Kirina Præsentation af Ålholmskolen v/ Ole Vadskær: De fysiske rammer, skolebestyrelsen, lærerne, samarbejdet, herunder Intra, skolens værdier

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

overgang fra børnehave til Skægkærskolen

overgang fra børnehave til Skægkærskolen overgang fra børnehave til Skægkærskolen Hvorfor denne folder? Der lægges i denne folder op til, at styrke samarbejdet imellem forældre, børnehave, sfo og skole. Et samarbejde der har til formål, at fremme

Læs mere

En vejledning til forældre til kommende skolebørn i Jerslev

En vejledning til forældre til kommende skolebørn i Jerslev En vejledning til forældre til kommende skolebørn i Jerslev En god skolestart et fælles ansvar Denne pjece er lavet i et samarbejde mellem Børnehaven Livstræet, Toftegårdsskolen og SFO Solstrålen. Et

Læs mere

Børnehaveklassen dagligdagen. (NB) Rundtur på skolen/indskolingshuset/spørgsmål

Børnehaveklassen dagligdagen. (NB) Rundtur på skolen/indskolingshuset/spørgsmål Program 6/11 kl. 18.30-20.30 Velkommen til Lynge Skole MiniSFO og SFO får eget møde d. 20/3-19 Hvad er Lynge Skole? (TK) Opskriften på en god skole Tal, Lovgivning, skolereform og kommunens skolepolitik

Læs mere

Skolestart- Skoleparat

Skolestart- Skoleparat Skolestart- Skoleparat Til: Forældre til børn der skal starte i børnehaveklassen Fra: Thurø Skole og Skolefritidsordning 1 Et nyt kapitel starter Med overgangen fra børnehave til børnehaveklasse og skolefritidsordning

Læs mere

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.: Lene & Franks dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St. 6670 Holsted Tlf.: 75393645 Lene Winther Petersen Frank René Petersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

En god skolestart Maj 2017 www.hoejvangskolen.horsens.dk Højvangskolen, Højvangsalle 20, 8700 Horsens, tlf.: 7629 4040, mail: hojvangskolen@horsens.dk EN GOD SKOLESTART Børn fødes med et væld af ressourcer

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Skoleparathed. Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade København S Tlf

Skoleparathed. Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade København S Tlf Skoleparathed Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade 33 2300 København S Tlf. 32 57 17 06 www.den-flyvende-kuffert.dk SKOLEMODENHED- SKOLEPARATHED Hvad skal et 5-6 årigt barn kunne?

Læs mere

0. klasserne på Hjallerup Skole

0. klasserne på Hjallerup Skole 0. klasserne på Hjallerup Skole 2016-2017 Velkommen til Hjallerup Skole Et nyt kapitel starter nu i jeres barns liv. Er det første gang, I sender et barn i skole, vil I få mange nye ting at forholde jer

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Klosterparkvej 53-55 4400 Kalundborg Tema Sprog Indhold Verbal/nonverbal kommunikation Ordforråd Udtale Sange Begreber Kendskab til rim og remser Forståelse Vi ønsker

Læs mere

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole.

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Klasse: 0.klasse Periode: 2013-2014 Team/ lærer: Lone Hede & Majbrit Ravnsbeck Børnehaveklassens overordnede mål. Undervisningen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets

Læs mere

Sådan kan jeg støtte mit barn i skolestarten.

Sådan kan jeg støtte mit barn i skolestarten. Indhold Sådan kan jeg støtte mit barn i skolestarten. Til forældrene side 1 Folkeskoleloven om børnehaveklassen side 2 Børnehaveklassens overordnede mål side 2 Undervisningen i børnehaveklassen side 2

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

Indskoling. Velkommen. - til nye elever og forældre i 0-2Y. Kære forældre

Indskoling. Velkommen. - til nye elever og forældre i 0-2Y. Kære forældre Indskoling Velkommen - til nye elever og forældre i 0-2Y Kære forældre Vi v il gerne byde jer v elkommen til Ørum skole. Vi ser frem til det kommende samarbejde med jer, så v i sammen kan arbejde for at

Læs mere

Generelt. Holmebækskolen, Pogebanken 9, 4681 Herfølge, Tlf

Generelt. Holmebækskolen, Pogebanken 9, 4681 Herfølge, Tlf Generelt I 2015 er der en børnehaveklasse på Holmebækskolen. Eleverne møder hver dag fra 8.00-14.00. I løbet af dagen er der 2 frikvarterer af 1/2 times varighed. I indskolingen er børnene, som hovedregel,

Læs mere